Hvem kommer på besøg? Og hvad laver de? Aldringstegn?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvem kommer på besøg? Og hvad laver de? Aldringstegn?"

Transkript

1 NAVN: Thyra Bor i egen bolig ALDER: 78 år PROFESSION: Førtidspensionist BESKÆFTIGELSE: At male i sin fritid, drikke kaffe, ryge cigaretter og drikke - har alkoholproblemer og i perioder af livet drukket meget. Køkkenbordet med ugebladet, kaffe og cigaretter. Søsteren fra Fyn. Gamle venner og bekendte. Forvirret og har tiltagende misbrugsdemens Får medicin Hallucinationer Undervægtig Glemmer at spise og drikke. Har KOL og misbrugsproblemer. Kan stadig godt li at ryge mange cigaretter. Skal opfordres til at spise. Vil gerne drikke øl. Ingen børn.

2 NAVN: Karen - døende Bor på plejehjem ALDER: 100 år PROFESSION: Blev hjemmegående efter at være blevet fyret som 47 årig. BESKÆFTIGELSE: Akvarelmaling og at lære nye mennesker at kende, være social i sit lokalområde, snakke, læse, gå i haven og sammensætte yndige små buketter. Hvem Børn, kommer børnebørn på og besøg? oldebørn. Og hvad laver de? Ligger i sin seng, og lytter til historier om lokalområdet, når børn og børnebørn kommer på besøg og fortæller. Når hun en meget sjælden gang er frisk, ligger hun i sengen, og maler sammen med sit barnebarn. Barnebarn fører penslen og Karen fortæller, hvordan der skal males. Frivillige, der læser højt for hende og hjælper hende ud i sansehavens nærliggende terrasse (mens hun stadig ligger i sengen) samt ud i lokalområdet. Har været gift. Havde en datter, der døede som 60-årig. Var frivillig hjælper i ældresagen. Kan godt lide at få læst højt + lydbøger. Hospice - det er stadig vigtigt for hende at kunne blive hjulpet til social kontakt og at kunne komme udenfor. Yndlingssted i hjem? Haven med mange blomster (havde en rosenhave), sad tit i haven og malede. Drivhuset. Ved vinduet for at sidde og kigge på haven og livet udenfor. Dårligt syn. Dårlige ben - kan næsten ikke gå. Meget lidt dement. Utryg ved at være alene. Spiser/drikker sparsomt. Gammel og træt - mæt af dage. Klar og relevant.

3 NAVN: Mehan Bor i egen bolig ALDER: 69 år PROFESSION: Født i Irak, hvor han arbejdede som ingeniør. Har kørt taxi i mange år. BESKÆFTIGELSE: Svømmehallen og den irakiske klub. Stuen og sofaen (foran tv). Familien og ven nerne fra klubben. Kollegaer fra taxa-tiden. Blodprop/hjerneblødning. Er temmelig overvægtig. Har diabetes. Føler sig meget ensom. Hans kone er død og børnene bor rundt omkring i Europa. Snakker ikke særlig godt dansk.

4 NAVN: Marianne Bor på plejehjem ALDER: 82 år PROFESSION: Har haft egen butik med tøj og ting til hjemmet. BESKÆFTIGELSE:Gåture med hunden - i skoven, ved vandet. Har haft hund stor set hele livet. Har været gift, men har ingen børn. Foran fjernsynet i den gode stol (især når der er naturprogrammer og serier). Boede i rækkehus. Terassen i haven. I stuen, hvor hundekurven var. Gamle veninder og bekendte fra da hun havde butik. Fjern familie. Har lidt problemer med balancen, men er ellers fysisk frisk Blodprop og efterfølgende lidt dement. Har GPS, så hun kan gå ture, snakker altid med hundeejerne hun møder, når hun er ude. Cykler på 3-hjulet cykel. Motionsmulighed. Kan godt lide at komme ud og sidde på en bænk og kigge på, hvad der sker. Kan godt lide tv-programmer om dyr. Savner at have husdyr.

5 NAVN: Johannes Bor på plejehjem ALDER: 90 år PROFESSION: Tidligere fabriksdirektør, blev senere salgskonsulent i et tagdækningsfirma. BESKÆFTIGELSE: Spise god mad og danse. Har altid været meget socialt anlagt og har deltaget meget aktivt i flere foreninger. I sit arbejdsværelse/kontor/herreværelse. Værkstedet/hobbyrum. Hans (yngre) kone. Børnebørn. Se på gamle fotos. Køre en tur. Ser og hører dårligt. Går dårligt. Dement/senil - hukommelsen svigter. Fysikken er dårlig. Er positiv over for robottoiletter og anden velfærdsteknologi. It-bruger. Vil gerne bevare sin identitet. Vil gerne høre musik og se tv. Kan godt lide rødvin og en lille en en gang imellem. Kan godt lide, når der er liv omkring ham. Vil stadig gerne kunne være intim med konen.

6 NAVN: Birgit Bor i egen bolig ALDER: 87 år PROFESSION: Diætist, der skrev til bladene om mad og ernæring og havde i en periode også sin egen virksomhed som diætistkonsulent, hvor hun samtidig kunne være hjemme (hos børnene). BESKÆFTIGELSE: Lave og spise god mad af lækre råvarer, læse kogebøger og kulturelle rejser. Køkkenet/alrum og køkkenhaven. Hyggekrogen/arbejdskrogen med pc en. Børnene. Børnebørnene kommer på besøg en gang imellem. Veninder og tidliger kollegaer. Agressiv, fordi hun ikke kan overskue så meget mere. Svagt dement og svigtende hukommelse. Er stædig og påståelig/holder fast i kendte normer. Har svært ved at skrive forståeligt. Har meget svær gigt. Kan stadig godt lige at læse kogebøger. Går meget op i, om maden er sund og ernæringsrigtig. Vil gerne lave mad og høres/blande sig i, hvordan maden laves. Vil stadig gerne være opdateret mht. mad f.eks. via tv programmer.

7 NAVN: Michael - pårørende til kone på plejehjem Bor i egen bolig ALDER: 82 år PROFESSION: Tidligere boghandler - elsker at læse bøger og er meget kulturelt interesseret. BESKÆFTIGELSE: Læse, foredrag, teater, kulturnetværk. Yndlingssted i hjem? Der hvor han var sammen med sin kone - i køkken/alrummet, hvor de havde mange gode middage med vennerne. Føler sig ensom i hjemmet. Børn og børnebørn. Deprimeret over at hans kone er på plejehjem. Deprimeret over at han ikke kan klare hende hjemme mere. Har dårlig samvittighed og sætter sine egne behov i baggrunden. Savner samvær med andre pårørende.

8 NAVN: Sofie Bor på plejehjem ALDER: 70 år PROFESSION: Tidligere iværksætter med egen virksomhed. Har altid arbejdet meget. BESKÆFTIGELSE: Brugte sin (sparsomme) fritid på at lave og spise god mad af lækre råvarer, læse kogebøger og kulturelle rejser. Har altid været ugift. Kontoret/arbejdsværelset. Hele hjemmet - trådløst netværk. Søskende og niecer og nevøer. Vennner og bekendte. Tidligere kollegaer. Fysisk handicappet/kan ikke klare sig selv mere. Har parkinsons, men er helt klar i hjernen. Hun kan læse og bruge pc. Kan lide at spille kort (evt. på computeren). Vil gerne sidde ved pc en og læse og surfe. Vil meget gerne i biografen, til koncerter mv. Er meget charmerende og vellidt!

9 NAVN: Henrik og Dorte Bor på plejehjem ALDER: 78 og 73 år PROFESSION: Henrik har været skolelærer næsten hele sit arbejdsliv og Malene har været musiklærer på konservatoriet og sunget i kor ved siden af. BESKÆFTIGELSE: Gåture i skoven med hunden, gå til koncerter og passe haven. Yndlingssted i hjem? Ved klaveret og de to gode stole til at lytte til musik i (opera). Køkken/alrum. Hjemmearbejdspladsen - havde hver deres. Der hvor der var fred og ro til at læse, tænke og lytte til musik. 2 børn (45 og 50 år), som de snakker og spiller kort med. 6 børnebørn ( fra 0-15 år), ser på fotos fra bl.a. fælles rejser. Går i sansehaven med bedsteforældrene. Synge fællessang. Snakke og fælles oplevelser med familien. Snakke om hvad børnene laver. Veninder fra Dortes kor og Henriks gamle elever og kollegaer kommer også på besøg - de drikker rødvin og snakker om lærerværelset. Den gamle madklub kommer og henter dem. Henrik fik en blodprop med en halvsidig lammelse. De valgte at flytte sammen, da han ved et fald brækkede hoften og derfor har gangbesvær. Ellers er de i god stand, da de har levet et forholdvis aktivt liv. Ønsker at bo sammen. Bridgespillere begge to. Ægtefællebolig kan være et problem, hvis man føler sig tvunget til at flytte med. Der skal være mulighed for at lytte til musik; Henrik og Dorte har altid lyttet til musik og har også rejst efter musik.

10 NAVN: Cecilie - pårørende/barnebarn Bor i egen bolig ALDER: 26 år PROFESSION: BESKÆFTIGELSE: At besøge farmor dengang hun havde et kolonihavehus. Hvem Hvad kommer laver de? på besøg? Og hvad laver de? De snakker, for farmor har altid været Cecilies fortrolige, fordi farmor passede Cecile meget, da hun var lille. De snakker om historier fra gamle dage, om kærester, uddannelse og forældrene. Farmor skyper med Cecilie og hendes bror, samt med sin gamle veninde, der bor i udlandet. Cecilie går tur med farmor og har også et par gange været på museum. Farmor kan godt li moderne kunst. Går også ture i naturen og snakker om planter. Yndlingssted i hjem? Farmors kolonihavehus og haven. Terassen foran huset. Deres gamle stamsted Cafe Jorden Rundt på Strandvejen.. Og caféen, der er bygget ind i komplekset. Farmor går ikke så godt, men er glad for den elektriske kørestol, der bringer hende rundt. Behov for en god kørestol til ture. Behov for trådløst netværk. Cecilie og farmor har et lille personligt hjørne på plejehjemmet, hvor de dyrker blomster og en lille nyttehave sammen.cecilie benytter tit muligheden for at booke plejehjemmets gæstelejlighed, så de kan være sammen. Det gør Cecilies bror også, da han bor i udlandet. Cecilies far vil gerne flytte ind i en beskyttet bolig, samme sted som farmor.

11 NAVN: Søren Bor på plejehjem ALDER: 46 år PROFESSION: Tidligere tømrermester. Har haft eget snedkerfirma. BESKÆFTIGELSE: Værkstedet, skove. Pc en. Værkstedet i garagen og firmaet med lærlingene. Forældre, søskende, venner og ekskonen. De går ture, høvler på træ i værkstedet og lytter til musik. Meget svær alzheimer. Går hvileløst rundt...

12 NAVN: Jens Bor i egen bolig ALDER: 83 år PROFESSION: Tidligere journalist og har drevet et lille forlag i nogle år. BESKÆFTIGELSE: Har altid været meget opslugt af sport og at passe på sin krop. Han har løbet Copenhagen Marathon et par gange og løbetrænet i Bernstorffsparken med sin hund flere gange om ugen. Det er ikke ting eller steder, der er vigtige, men at man foretager sig noget og er i bevægelse. Har meget svært ved at forhold sig i ro, selvom kroppen ikke kan følge med mere. Pårørende, der kommer og giver liv til svigerfar. Venner fra forlagsbranchen. Tidligere løbe - bekendte. Er mental meget frisk, men kroppen er ældet og kan næsten ikke mere. Skal have hjælp til rengøring, tøj og hygiejne. Vil ikke på plejehjem - hvis han gør det - har han besluttet, at han vil holde op med at spise, så han kan dø. Hans største skræk er at ende som grønsag på et plejehjem. Besøger sjældent venner og bekendte på plejehjem.

Hvem bestemmer, hvad der er et værdigt liv?

Hvem bestemmer, hvad der er et værdigt liv? Hvem bestemmer, hvad der er et værdigt liv? Det er ikke graden af handicap, der afgør, om det bliver et godt eller dårligt liv, siger overlæge og neurolog Poul Mogensen i et interview til KH bladet. Overlægen

Læs mere

12 hverdagsfortællinger

12 hverdagsfortællinger inter 12 hverdagsfortællinger KOLDING KOMMUNE Forord I denne pjece finder du 12 såkaldte hverdagsfortællinger til inspiration for tilbudsgiverne i forbindelse med Kolding Kommunes udbud af nyt plejecenter

Læs mere

Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere

Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere Projekt Syddanske talenter Projektet er finansieret af Syddansk Uddannelsesaftale, Region Syddanmark Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere Version 1 12-08-2013 Valgfag: Skills til social- og

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Kontakt, støtte og omsorg til familier med cancerramte børn. En vejledning til pårørende og venner. Af: Maj Morgenstjerne & Hanne Bille

Kontakt, støtte og omsorg til familier med cancerramte børn. En vejledning til pårørende og venner. Af: Maj Morgenstjerne & Hanne Bille Sponsoreret af: Kontakt, støtte og omsorg til familier med cancerramte børn. En vejledning til pårørende og venner. Af: Maj Morgenstjerne & Hanne Bille 1 INDHOLD 3 3 4 5 7 7 8 10 11 Når et barn får kræft

Læs mere

ulf nyt 15. ÅrGAnG nummer 2 APrIL 2011 T E M A : Børn - s ide 5

ulf nyt 15. ÅrGAnG nummer 2 APrIL 2011 T E M A : Børn - s ide 5 M E D L E M S B L A D F O R U D V I K L I N G S H Æ M M E D E S L A N D S F O R B U N D ulf nyt 15. ÅrGAnG nummer 2 APrIL 2011 T E M A : Børn - s ide 5 Havnegade 3, 1. sal, 7100 Vejle Tlf. 75 72 46 88.

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

JEG ER GOD TIL IKKE AT LAVE NOGET SOM HELST MED GOD SAMVITTIGHED

JEG ER GOD TIL IKKE AT LAVE NOGET SOM HELST MED GOD SAMVITTIGHED SERIE: NÆRPORTRÆT Vi har skrevet vores mest nysgerrige spørgsmål ned og bedt nogle af de kendte danskere, vi virkelig gerne vil vide mere om, trække fra bunken i helt tilfældig rækkefølge. I næste uge

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE

PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE UNGE, SOM ER STOPPET ELLER UDENFOR UDDANNELSE BAGGRUND OG LIVSSITUATION Peter er 23 år og opvokset på Fyn i en mindre by, hvor han også har gået i gymnasiet.

Læs mere

Ældres syn på rygning og livskvalitet

Ældres syn på rygning og livskvalitet Rapport 2011 Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Kræftens Bekæmpelse Rapport nr. 1 2012 Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Kræftens Bekæmpelse Ældres syn på rygning og livskvalitet - Interviews

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning Inspirationsmateriale til undervisning 47261 Udviklet af: Gitte Grønborg Kirkegaard ggk@sosu-syd.dk, tlf. 40 48 23 70 Social- og Sundhedsskolen Syd Bjerggade 4M, 6200 Aabenraa og Solveig Dam Jensen, tidl.

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20)

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16

Læs mere

Troen på Gud er min forvisning, mit store håb her i livet

Troen på Gud er min forvisning, mit store håb her i livet Navn: Pia (opdigtet) Alder: 51 By: København Børn: En pige på 18 og en dreng på 12 Job: Er uddannet korrespondent og arbejder med administrativ sagsbehandling i en offentlig virksomhed Beskrivelse: Pia

Læs mere

INDHOLD I DAGLIGDAGEN. på plejehjem

INDHOLD I DAGLIGDAGEN. på plejehjem INDHOLD I DAGLIGDAGEN på plejehjem INDHOLD I DAGLIGDAGEN på plejehjem et temahæfte udgivet af indhold Forord 6 Masser af muligheder 9 Et fællesskab du ikke selv har valgt 17 På beboernes præmisser 23 Alderdom

Læs mere

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Information om Helle og Karl Meyer Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor I sammen skal besøge datteren Helle Meyer og faderen Karl Meyer. De har kun haft hjælp

Læs mere

s. 4 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? s. 16 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s.

s. 4 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? s. 16 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s. Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s. 4 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? s. 16 Hvert femte barn i Afrika drikker snavset vand Hvor meget vand bruger du? Juliet har hiv og drømmer

Læs mere

Bilag 3: Samtaler & Almin spørgerliste med eleverne fra VUC & Elsesminde produktionshøjskole. Spørgelisten

Bilag 3: Samtaler & Almin spørgerliste med eleverne fra VUC & Elsesminde produktionshøjskole. Spørgelisten Spørgelisten 1 8 samtaler starter her: Alle navne er opdigtet Født/alder Opvarmningsspørgsmål Familierelationer & Bo: Kærester Forlovede Søskende Adaptive forældre Charlotte Hansen VUC nov. 1995/19 år

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Videre mod dansk - trin for trin. Videre mod dansk. Til projektor og whiteboard til brug i klassen

Videre mod dansk - trin for trin. Videre mod dansk. Til projektor og whiteboard til brug i klassen Videre mod dansk Til projektor og whiteboard til brug i klassen Forlaget Synope 2013 1 Bemærk: Dette materiale er ophavsretligt beskyttet. Materialet må kun benyttet i tilknytning til arbejdet med bogen

Læs mere

Et liv med blind makker

Et liv med blind makker Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2000 Et liv med blind makker Else Marie Sværke har hele livet evnet at sno sig igennem hverdagen. Faktisk har hun levet halvdelen af sit liv, før omverdenen og hun selv blev

Læs mere