DBC S ÅRSBERETNING 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DBC S ÅRSBERETNING 2015"

Transkript

1 20 15 DBC S ÅRSBERETNING 2015 VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN

2 2 DBC S ÅRSBERETNING 2015 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den biblio grafiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at: udfærdige den danske nationalbibliografi, der er en fortegnelse over bøger, film, musik, internet dokumenter m.m., der udkommer i Danmark udarbejde en bibliotekskatalogisering, hvor materialer af særlig relevans for de kommunale biblioteker forsynes med yderligere registrering af data, målrettet brugen i bibliotekerne drive og udvikle de danske bibliotekers fælles base, Danbib, der blandt andet understøtter det fælles lånesamarbejde mellem bibliotekerne drive og videreudvikle bibliotek.dk, der er borgernes fælles indgang til alle danske udgivelser og til de danske bibliotekers samlinger og digitale ressourcer, og hvor man kan søge og bestille materialer fra alle landets biblioteker drive og udvikle den nationale databrønd og et stort antal webservices, der er rygraden i biblioteksinfrastrukturen drive og udvikle artikeltjenesterne Faktalink og Forfatterweb og filmtjenesten Filmstriben producere lektørudtalelser/materialevurderinger til brug for bibliotekernes materialeanskaffelse og formidling. DBC er et aktieselskab ejet af KL (61,5 %) og staten (38,5 %). DBC S ÅRSBERETNING 2015 Marts 2016 Udgivet af DBC as Tempovej Ballerup Tlf dbc@dbc.dk CVR Design BGRAPHIC Foto Claus Peuckert (forside), Poul Bergstrøm Hansen (s. 6 og 18) Lone Rasmussen (s. 5, 8, 9, 11, 16 og 18) Camilla Bødker Thomsen (s. 17)

3 3 DBC S ÅRSBERETNING 2015 INDHOLD DBC i Bibliografisk udvikling... 5 It-udvikling... 8 Produkter Dialog med bibliotekerne Corporate Social Responsibility (CSR) Økonomiske nøgletal Statistik på kerneområder... 22

4 4 DBC S ÅRSBERETNING 2015 DBC I 2015 Også i 2015 har migreringen til serviceorienteret arkitektur sat tydelige spor i DBC s udvikling og økonomi. Genbrug giver mening En af de vigtige drivkræfter bag den serviceorienterede arkitektur: at generiske udviklingsresultater kan anvendes i flere forskellige sammenhænge, kommer til udtryk i det fælles bibliotekssystem (FBS), som de første to kommuner tog i brug i løbet af året. FBS benytter den nationale databrønd og en række Danbib-services, og det gør systemet billigere, fordi bibliotekerne allerede har betalt én gang for disse ting og naturligvis ikke skal gøre det igen. Produkter på vej ud Arkitekturen i FBS overflødiggør dele af DBC s hidtidige produktsortiment. Når bibliotekerne baserer sig på den centrale databrønd frem for en lokal database, skal de ikke have vedligeholdt den lokale base, og derfor glider produktet data-leverancer ud af DBC s sortiment og omsætning. Også DBC s bibliotekssystem Integra ophører i forbindelse med bibliotekernes overgang til FBS. Billigere Danbib Ved indgangen til 2015 reducerede vi katalogiseringsbidraget med 7 %. Denne prisreduktion er ved årsskiftet 2015/16 fulgt op med en reduktion af prisen på Danbib med 5 %. Også denne prisreduktion kan føres tilbage til migreringen til serviceorienteret arkitektur, der rummer besparelsespotentialer på it-driften. Data science Et andet rationaliseringspotentiale ligger i at inddrage data science i katalogiseringsarbejdet vi har i 2015 taget data science i brug som understøttende værktøj i forbindelse med tildeling af emneord og klassemærker. Data science er også omdrejningspunktet i vores arbejde med at udvikle fremtidens intelligente bibliotekssøgning, der ud fra kendskab til adfærdsmønstre og præferencer kan give et bud på, hvad der er relevant for brugeren, og på den baggrund tilbyde målrettede anbefalinger og bedre rankering af søgeresultaterne. I alt reduceres DBC s omsætning med mere end 10 mio. kr. som følge af overgangen til FBS. Vi har gennem en årrække kunnet forberede os på situationen og har således nedbragt antallet af årsværk fra 161 i 2013 til 152 ved indgangen til Kapacitetsomkostningerne er nedbragt med 20 % i samme periode. Faktisk er omkostningsopbremsningen sket så hurtigt, at vi har overhalet omsætningsbortfaldet. Det er forklaringen på, at DBC kommer ud med et unormalt stort overskud i 2015 mere end 6 mio. kr. efter skat og også gjorde det i 2014 (4 mio. kr. efter skat). Men det er altså en stakket frist, og vi imødeser betydeligt smallere resultater i de kommende år.

5 5 DBC S ÅRSBERETNING 2015 BIBLIOGRAFISK UDVIKLING Repræsentanter fra folkeog skolebiblioteker rådgiver i BKM-udvalget DBC om bibliotekskatalogisering og materialevurderinger af bøger, film, lyd og multimedier. Udvalget holdt sit første møde i maj Formålet er at sikre, at selektion og registrering fortsat er i tråd med biblio tekernes behov. DBC s bibliografiske arbejde i 2015 afspejler et generelt stigende fokus på at danne relationer mellem dataelementer. Nøgleord er desuden: voksende digitalisering, deling af poster i det fælles bibliotekssystem og optimering af vores arbejdsmetoder ved hjælp af data science. Tættere samarbejde om bibliografiske data DBC har i 2015 etableret de tekniske og bibliografiske forudsætninger for, at databrønden kan fungere som katalogbase for det fælles bibliotekssystem, FBS. DBC og biblioteker, der benytter systemet, vil fysisk dele de samme poster, og udveksling af data mellem bibliotekerne og DBC vil blive forenklet. Bibliotekskatalogisering Den digitale udvikling har forstærket behovet for metadata i den nationale databrønd til at understøtte det digitale bibliotek. For bibliotekskatalogiseringen har det betydet en ændring fra alene at omfatte katalogiseringsaktiviteter til også at omfatte indsamling og bearbejdning af metadata til f.eks. licenserede digitale ressourcer. Der er indgået aftale med DDB om fælles prioritering af, hvilke nye kilder, DBC lægger i brønden. En ny løsning, der understøtter udvælgelse af e-bøger til BKM (bibliotekskatalogiseret materiale), er sat i drift. Hermed kan ereolens redaktion gøre brug af DBC s BKM-udvælgelse i forbindelse med udvælgelse af titler, der skal indgå i ereolen.

6 6 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Nationalbibliografien Flere forlag annoncerede i 2015 storstilet digitalisering af bagkataloger. DBC har derfor arbejdet med forslag til, hvordan en større volumen af digitaliseringer kan håndteres nationalbibliografisk. Adgang til flere Infomediaartikler Med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen har vi i 2015 gennemført projekter, som automatisk har beriget artikel- og anmeldelsesposter retrospektivt med Infomedia id-numre, hvilket er forudsætningen for at kunne linke fra artikelposterne til selve artiklerne i Infomedia. Hermed gives der adgang til knap flere artikler og anmeldelser i Infomedia fra artikelog anmeldelsesposter. Kollektiv katalogiseringsservice 2015 var første år med fuld drift af aftalen med centralbibliotekerne om, at DBC katalogiserer titler inden for samarbejdet om indkøb af udenlandske bøger. Ultimo 2015 blev der foretaget en evaluering af aftalen, der løber videre i Katalogiseringsklienten giver automatisk forslag til emneord og klassemærker. På den måde er data science blevet et integreret værktøj i medarbejdernes daglige arbejdsredskab. Det begyndte som et eksperiment på artikelområdet og er nu bredt ud til flere materialer.

7 7 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Automatiske forslag til emneord DBC s katalogiseringsklient er i 2015 blevet udvidet med funktioner, der giver medarbejderne forslag til emneord og klassifikation i den konkrete katalogiseringssituation. Det sker på basis af eksperimenter med data science på artikelområdet, hvor computeren ud fra emneordstildeling i tidligere registreringer lærte at tildele emneord til nye artikler. Der blev endvidere i 2015 arbejdet med mulighederne for efter samme metode at danne et netværk af DBC s emneord, som kan anvendes dels til at visualisere sammenhænge mellem emneordene, dels til at forbedre søgning på emneord. Nye katalogiseringsregler Stadig flere lande går over til de nye internationale katalogiseringsregler RDA Ressource Description and Access. DBC deltager i arbejdsgrupper under Bibliografisk Råd, hvor det drøftes, om Danmark skal gå over til RDA. I 2015 har der været fokus på at tilvejebringe et grundlag for en beslutning, som for ventes truffet af Slots- og Kulturstyrelsen i Desuden deltager DBC i arbejdet i EURIG (European RDA Interest Group) og i den globale biblioteksorganisation IFLA, hvor vi taler for et tættere sam arbejde mellem RDA og IFLAs internationale regelsæt for bibliografisk beskrivelse, ISBD. Autoritetsdata Dannelse af relationer mellem dataelementer tillægges stadig større vægt, og dermed stiger betydningen af autoritetsdata. DBC har i 2015 bidraget til frem læggelsen af første fase af en national strategi for autoritetsdata. Endvidere har vi deltaget i to arbejdsgrupper under Bibliografisk Råd med henblik på at analysere og yderligere beskrive elementer i den nationale strategis første fase, således at en endelig national strategi kan besluttes af Slots- og Kulturstyrelsen i På de indre linjer har DBC s arbejde med linked data også i 2015 været fokuseret på autoritetsdata. Den nye datamodel for kontrollerede forfatternavne, som er flyttet fra den enkelte bibliografiske post til særlige autoritetsposter, er taget bredere i brug, og vi har arbejdet med at berige DBC s autoritetsposter med data fra det internationale samarbejde VIAF (Virtual International Authority File), således at de nationalbibliografiske forfatternavne blandt andet får tilføjet navneidentifikatoren ISNI en vigtig nøgle til at kunne give adgang til yderligere information om en forfatter som linked data. Formater RDA er i høj grad baseret på IFLA s Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) og dermed på gruppering af og dannelse af relationer mellem data elementer. MARC-formatet understøtter ikke det fulde potentiale i RDA. Library of Congress har derfor iværksat et arbejde med at udvikle et nyt format til afløsning for MARC-formatet, BIBFRAME, der er baseret på linked data-principper. I 2015 har Library of Congress testet katalogisering i BIBFRAME som alternativ til MARC. DBC har også i 2015 fulgt udviklingen og del tager i en arbejdsgruppe om emnet under Bibliografisk Råd.

8 8 DBC S ÅRSBERETNING 2015 IT-UDVIKLING Migreringen af Danbib-komplekset til serviceorienteret arkitektur fortsætter. Udviklingen har i 2015 haft stort fokus på de nationale services, som i første omgang det fælles bibliotekssystem FBS har taget i brug. Målet er at konsolidere Danbib, bibliotek.dk og FBS i samme databrønd for at opnå størst mulig synergi mellem de tre produkter. Samarbejde med DDB Releaseplanen, der beskriver de udviklingsopgaver for den nationale biblioteksinfrastruktur, som forventes udviklet i et kommende år, er en fælles planlægningsopgave mellem DDB og DBC. Udarbejdelse af Releaseplan 2016 samt løbende opfølgning på Releaseplan 2015 er således foregået i tæt samarbejde med DDB. Den indledende planlægning af Releaseplan 2016 begyndte i januar 2015, hvor bibliotekerne kom med ønsker og ideer ved en workshop. Herefter blev der udarbejdet konkrete idebeskrivelser, som blev sendt i høring i foråret Planlægning og estimering af de enkelte projekter gennemføres en rum tid før selve udførelsen af opgaven, hvorfor det i flere tilfælde efterfølgende har været nødvendigt at genestimere og prioritere udviklingsprojekterne. Dette har også været realiteterne i 2015, hvilket har betydet afvigelser i forhold til den oprindelige plan. Det store tidsinterval mellem planlægning og udførelse er indlysende uhensigtsmæssigt, og hensigten er da også at minimere dette tidsrum fra Den indledende planlægning af udviklingen af den nationale biblioteksinfrastruktur i 2016 begyndte allerede i januar 2015, hvor bibliotekerne kom med ønsker og ideer ved en workshop.

9 9 DBC S ÅRSBERETNING års fødselsdag: Den 31. oktober 2000 gik første version af bibliotek.dk i luften efter vedtagelsen af en ny bibliotekslov tidligere samme år. Den største forandring fandt sted , hvor hele den bagvedliggende arkitektur blev omlagt og al kode skrevet om, samtidig med, at ny søgeplatform og nyt design kom til. I 2015 er bibliotek.dk blandt andet blevet responsivt, så elementerne på sitet nu tilpasser sig skærmstørrelsen på brugerens udstyr. bibliotek.dk I 2015 rundede bibliotek.dk 15 år. Det var samtidig året, hvor sitet blev responsivt, så samme version giver en god oplevelse for brugeren, uanset om denne benytter computer, tablet eller mobiltelefon. Udviklingen i 2015 omfatter blandt andet en rankering, der så vidt muligt viser brugeren de mest relevante titler i en søgning først. For at opnå dette er der arbejdet med en algoritme, der analyserer brugerens søgning og gætter på, om brugeren har søgt efter en forfatter, en titel eller et emne og viser resultatet præsenteret ud fra denne analyse. Vi er begyndt at arbejde med det søgemaskineoptimerede metadataformat schema.org, som vi i 2015 har implementeret på boglige materialer. Formålet er, at materialer vises på en måde, så f.eks. Google lettere kan forstå indholdet i bibliotek.dk og omsætte det til hits. I efteråret 2015 blev den årlige brugerundersøgelse gennemført. Den viste høj tilfredshed, idet 83 % af respondenterne vurderede bibliotek.dk som god eller meget god. Udover graden af tilfredshed blev bl.a. holdninger til nye funktioner baseret på brugernes adfærd og interesser undersøgt samt den aktuelle brug af eksisterende funktioner.

10 10 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Brøndkomplekset version 3.5 SERVICE- OG KOMPONENTLAG Data I/O Open Format Open Update Suggestion Service Open Holding Status Build Holdings Items Update Open Order OpenSearch webservice Open Find Order Posthus Databrønden har været i konstant udvikling siden første version i Version 3.5 er udviklet til at kunne håndtere, at biblioteker, der benytter det fælles bibliotekssystem, kan bruge brønden som fælles, central katalogbase, som de kan katalogisere til. Det samme gælder forskningsog uddannelsesbibliotekerne, hvis de ønsker det. Copa Open User Status Open Receipt Open Price Check Open Agency Open RS CULR SAOU Forsideservice Open ADHL VoxB DATALAG OG INDEKSERING Råpost repository Råpost indeks Databrønden Display Holdings Items Database Holdings Database Databrønden indeks VIP basen CURL basen SAOU basen Holdings Items Indeks ORS (BoB basen) Danbib Danbib-udviklingen har i 2015 haft stort fokus på de nationale services, som i første omgang det fælles bibliotekssystem, FBS, har taget i brug. En række at de services, der er blevet udviklet i 2014, er i løbet af 2015 videreudviklet og tilpasset samspillet med den lokale del af FBS-systemet. Brønd 3.5, der skal danne basis for alle FBS-bibliotekerne, blev sat i drift i starten af året, og i skrivende stund kører Horsens og Aabenraa i drift på den. I løbet af 2016 vil også de øvrige FBSbiblioteker løbende blive sat i drift i henhold til den reviderede udrulningsplan, Kombit har udsendt. Brønden bliver bibliotekernes fremtidige katalog og håndterer onlineopdateringer af nye og reviderede poster via servicen Update. Denne service er i 2015 videreudviklet og tilrettet, så den spiller sammen med katalogiseringsklienten i FBS. At databrønden på den måde bliver en helt central del af den fremtidige infrastruktur, betyder en ændret håndtering af, hvordan poster importeres og eksporteres til og fra brønden. Denne proces er blevet konsolideret i løbet af året via projektet Data I/O (data ind/ud). Flowet, der erstatter det gamle Posthus blev videreudviklet i 2015, så fag-, forsknings- og uddannelsesbibliotekernes data i begyndelsen af 2016 ligeledes kan håndteres og behandles via dette system. Dette er en del af DBC s hensigt om at konsolidere Danbib, bibliotek.dk og FBS i samme brønd og derved skabe ny synergi mellem de tre produkter. I løbet af året er første version af nye fjernlånsstandarder taget i brug, og de er efterhånden funktionalitetsmæssigt på niveau med de gamle. Tilpasning og videreudvikling fortsætter i 2016.

11 11 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Selve migreringen af Danbib-komplekset er startet herunder arbejdet med en ny grænseflade til erstatning for det nuværende Netpunkt. Den sparringsgruppe, der blev nedsat i slutningen af 2014, er stadig aktiv og har været involveret i forbindelse med krav og ønsker til funktionalitet mv. Udviklingen af det nye Netpunkt fortsætter i 2016, og vi forventer at lancere en version 0.5 ved udgangen af Data science På linje med mange andre virksomheder arbejder DBC på i højere grad at udnytte de store mængder af informationer, som opsamles i form af logningsdata. Disse data kan anvendes til f.eks. statistik over forbrugs mønstre, hvilket er med til at sikre en bedre driftsafvikling og samtidig giver input til udviklingsbehov. Data om udlånsmønstre mv. kan imidlertid også anvendes brugerrettet som grundlag for en mere dynamisk søgeoplevelse med forskellige muligheder for rankering og filtrering af søgeresultatet og mulighed for anbefalinger tilpasset brugertypen. I 2015 er det grundlæggende arbejde med at opsamle og bearbejde de mange logningsdata udført, således at det forventes, at der i løbet af 2016 kan introduceres en række services baseret på denne tilgang til data. I 2015 oprettede DBC et udviklingsteam, der specifikt arbejder med data science. Teamet har opbygget en infrastruktur, der kan håndtere store mængder logningsdata, og har på basis af disse bygget en række services, der kan give anbefalinger til brugeren. Disse services sættes i drift i løbet af 2016.

12 12 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Mobil søg Mobil søg er resultatet af det, der tidligere kaldtes Konsolideringsprojekt for DDB CMS og bibliotek.dk. Navneskiftet er sket for at understrege og fremhæve projektets fokus på forbedret søgning samt et strategisk ønske om at tænke mobil først, når der udvikles. I 2015 er første version af den åbne Mobil søg-platform blevet udviklet (leveres 2016). Versionen indeholder en række kernefunktioner for bl.a. søgning, profilhåndtering, lånerstatus og anbe falinger. Mobil søgplatformen optimerer således centrale funktioner, som bruges på tværs af biblio tekernes digitale produkter, og giver hermed mulighed for, at biblioteksløsninger i fremtiden kan udvikles hurtigere. Udviklingen af Mobil søg er sket i tæt dialog med bibliotekarer og it-specialister. Der har således i sidste halvår af 2015 været afholdt tre workshops i samarbejde med DDB samt løbende været mulighed for at teste den responsive webgrænseflade. Som resultat af denne dialog er platformen blevet udvidet med et modul, som gør det muligt at hente biblioteksrelateret indhold fra DDB CMS. Næste skridt i 2016 bliver at gøre Mobil søg-platformen i stand til også at servicere apps. Drift En væsentlig betingelse for at opnå en optimal driftsløsning er at afkoble programmerne fra den underliggende hardware, med andre ord at gøre hardwaren mere abstrakt for softwaren. Dette har man gennem de seneste år søgt at opnå gennem virtualisering, hvor man indskyder et lag mellem software og hardware, som gør det muligt at styre tildeling af hardwareressourcer mere fleksibelt og dermed få en bedre udnyttelse af hardwaren. I det forgangne år har vi taget hul på næste trin i denne abstraktion, idet vi er begyndt at pakke vores software i containers. Det betyder, at vi kan pakke driftsklare løsninger i en softwarepakke, som automatisk kan rulles ud på nye servere, hvilket giver en større fleksibilitet i drifts afviklingen og en hurtigere metode til at introducere nye versioner i forbindelse med vedligehold. Vedligehold Som open source-udvikler har DBC en relativt stor portefølje af egenudviklede softwarekomponenter i drift, som skal holdes ajour. Dette kræver ofte ekspertise fra flere forskellige team, og derfor har DBC i 2015 introduceret et princip, hvor meget af det komplekse vedligeholdelsesarbejde foregår i kalendersatte perioder, hvilket gør det muligt at optimere processen og få allokeret de rigtige folk til opgaverne.

13 13 DBC S ÅRSBERETNING 2015 PRODUKTER 2015 har været et godt år for DBC s indholdstjenester, der er blandt de meste benyttede digitale bibliotekstjenester. Vi har udbygget kursusområdet og har sat tiltag i gang for at give bibliotekerne mere for pengene på produktet forsideservice. Faktalink.dk og Forfatterweb.dk De digitale indholdsprodukter Faktalink og Forfatterweb benyttes meget i skoler, gymnasier og biblioteker ved opgaveskrivning og som inspiration til forfatterskabslæsning. Ved slutningen af 2015 rummer Faktalink 586 artikler og Forfatterweb 947 portrætter. Forfatterweb er i løbet af året beriget med artikler, der giver en indføring i litteraturens perioder og genrer og rummer koblinger til relevante forfatterskaber. Ligesom bibliotekernes ereolen linker til Forfatterweb, er der nu også etableret et samarbejde med Litteratursiden om at linke mellem de to sites. På DanmarksBiblioteksindex opnåede Faktalink flere gange topplaceringer som den mest anvendte bibliotekstjeneste, bl.a. som følge af interesse i offentlig heden for de organisationer og strømninger, der lå bag terrorhandlinger i efteråret. Faktalink har som en nyskabelse suppleret de kendte artikler med en række letlæselige light-artikler for den yngre målgruppe. Genrer Perioder Forfatterweb har udvidet formidlingen af litteraturens perioder og genrer.

14 14 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Filmstriben.dk Bibliotekernes tilbud Se film i lænestolen, hvor man kan se film hjemmefra ved at logge på med sin biblio tekspinkode, havde med streams i 2015 en stigning i forbruget på ca. 14 % i forhold til Med udgangen af 2015 tilbyder Filmstriben udvalgte spille-, kort- og dokumentarfilm. Filmstriben.dk rummer desuden portalen Se film på biblioteket med kort- og dokumentarfilm fra Det Danske Film institut, som kan vises ved arrangementer på bibliotekerne. I 2015 blev der udviklet apps til ipad/iphone- og Android-enheder, og der blev downloadet Filmstriben-apps alene fra Apple App Store. I årets sidste halvdel er der arbejdet på at udvikle en ny grænseflade, som forventes klar i løbet af 2. kvartal DBC driver endvidere en del af den tekniske backend til Det Danske Filminstituts tjeneste Filmcentralen. I 2015 var der visninger i skolerne på Film centralen Undervisning og visninger på Filmcentralen for Alle og Danmark på film. Materialevurderinger I maj lancerede vi et site med nyhedslister over materialevurderinger, der giver overblik uge for uge over ny skøn- og faglitteratur for henholdsvis børn og voksne samt film, spil og multimedier. Listerne henvender sig især til bibliotekarer, der har behov for at følge med i nye materialer, men som ikke selv deltager i materialevalget. Pr. marts 2016 er 56 biblioteker tilmeldt listerne. Forsideservice Vi har udviklet prototypen på en app, der kan tage et billede af en bogforside, genkende, hvilken bog, der er tale om, og give supplerende informationer i første omgang en materialevurdering. Prototypen er blevet demonstreret for et mindre antal slutbrugere og biblioteksprofessionelle, således at deres tilbagemeldinger kan danne udgangspunkt for en kommende udvikling. En app gjorde det i 2015 muligt at se Filmstriben på tablet og mobil. Desuden har vi arbejdet på en funktionalitet, der gør det muligt for bibliotekerne selv at uploade forsider til servicen, så antallet af forsider i basen kan øges. Vi forventer at kunne lancere funktionaliteten i løbet af 2016 efter en testperiode, hvor interesserede biblioteker vil blive inddraget.

15 15 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Vopros DBC har i tæt samarbejde med Biblioteksvagten fået udviklet en chatfunktion til platformen til spørgetjenester, Vopros, som også kan indlejres i lokale bibliotekssites og andre sites. Sektorløsning til professionshøjskolerne I løbet af 2015 er sektorløsningen til professionshøjskolerne yderligere konsolideret gennem fortsat videreudvikling og konsolidering af formidlingsplatformen Artesis. Palles Gavebod Biblo DBC er fortsat en del af konsortiet bag Palles Gavebod, og sitet benytter databrønden og en lang række af DBC s webservices. Der er i løbet af 2015 arbejdet med forskellige kam pagner. Vild med film i september, som blev til i samarbejde med Buster Filmfestival, havde fokus på filmanmeldelser. Inden for spiluniverset Minecraft har der været samarbejdet med folkeskoler rundt omkring i landet om historiefortælling i danskfaget. Tegn verden i november foregik i samarbejde med Unicef, og der blev indsendt tegninger fra 86 forskellige biblioteker. Også Sommerbogen var igen i 2015 en succes der blev indsendt flere end anmeldelser, hvilket er omkring flere end året før. Vi har gennem året arbejdet med at udvikle ny platform og grænseflade. Denne udvikling fortsætter i 2016, hvor en betaversion lanceres i april 2016 og følges op af udbyggede versioner i juni og september. Sitet der kommer til at hedde Biblo lægger vægt på forbedrede community-funktioner og bygger på en helt ny teknisk platform, som er fælles med projektet Mobil søg. Kurser Kursusområdet er i 2015 blevet udbygget i form af flere og nye kurser inden for DBC s kerneområder. Særligt har kurset med fokus på bl.a. databrøndens opbygning, indekser og CQL været efterspurgt og er blevet afholdt flere gange inden for samarbejdet med centralbibliotekerne i Gentofte, Roskilde og Vejle. Samlet er der i 2015 blevet afholdt ni kurser inden for det etablerede samarbejde med centralbibliotekerne. Rekvirerede kurser i bibliotek.dk er fortsat efterspurgte, og de er blevet afholdt med forskelligt tema i løbet af året. I 2015 er der desuden blevet afholdt kurser i regi af Referencefaggruppen om bibliotek.dk direkte målrettet denne gruppes behov. Dette samarbejde forventes fortsat i Der er fortsat behov for kurser i katalogiseringsregler og formatering, og der er i løbet af året afholdt tre kurser inden for dette emneområde. Nyt i 2015 har været et kursus i introduktion til klassifikationssystemet Thema med forlagene som målgruppe.

16 16 DBC S ÅRSBERETNING 2015 DIALOG MED BIBLIOTEKERNE Også i 2015 har løbende dialog med bibliotekerne sikret brugbare input til udviklingen af vores produkter. Vi har desuden arbejdet på at skabe interesse for biblioteksområdet blandt nyuddannede og it-professionelle. Ajour med ønsker og behov For at holde os ajour med bibliotekernes ønsker og behov, få input til konkret produktudvikling og sikre, at alle bibliotekstypers interesser varetages i den fælles biblioteksudvikling, afholder vi møder, workshops og lignende med repræsentanter for bibliotekerne. Det sker blandt andet i regi af rådgivende udvalg, hvor senest BKM-udvalget, der drøfter bibliotekskatalogisering og materialevurderinger af bøger, film, lyd og multimedier, blev oprettet i (Se billede side 5). I løbet af året har vi desuden deltaget på Kulturstyrelsens og Danmarks Biblioteksforenings årsmøder, ligesom vi har udstillet på Danmarks Læringsfestival, Skolemessen og Bogforum, hvor vi har fået mange gode input fra brugerne til udvikling af vores produkter. Vi holder os også opdateret på internationale ten denser blandt andet var vi blandt de omkring deltagere fra 112 lande ved IFLAs konference i august. Dialog om DBC s registrering og udvælgelse til bibliotekskatalo gisering og lektørudtalelser er vigtig for at sikre, at vi dækker bibliotekernes behov. Her er det indkøbsafdelingen fra Gentofte Bibliotek, der var på besøg i maj.

17 17 DBC S ÅRSBERETNING 2015 DBC var hovedsponsor for Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i april. Vores stand på mødets udstillingsområde var i sin opbygning inspireret af en togvogn og blev da også flittigt benyttet som spisevogn af deltagerne. #dbc Nr. 3 Juni 2015 #dbc Nr. 2 April 2015 Nyhedsbrev Nr. 1 Marts 2015 Blad til biblioteksansatte For at kommunikere tydeligt om, hvad DBC præcist bidrager med i udviklingen af løsninger til det danske biblioteksvæsen, har vi siden marts 2015 udgivet det trykte blad #dbc, som primært er målrettet kommunale kulturpolitikere og ansatte ved folkebibliotekerne. LÆS BLANDT ANDET OM: Hekseri og behændighed Databrønden giver dig alt i et hug Det nye BKM-udvalg LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk #dbc Nr. 4 Oktober 2015 Kundeservice Vores kundeservice har i 2015 haft cirka hen vendelser om DBC s produkter. En del håndteres i 1. linje, mens de øvrige går til 2. og 3. linje, når en løsning kræver nærmere analyse. TEMANUMMER OM BOGEN Sådan bliver en bog til at finde Mød katalogisatoren, lektøren og indkøberen LÆS BLANDT ANDET OM: Ny version af pallesgavebod.dk Releaseplan 2016 Derfor er metadata vigtige Bibliotekssystem genbruger nationale komponenter Den nuværende erfaring med kundeservice har dannet grundlag for det arbejde, vi har startet i 2015 som forberedelse til at kunne fungere som single point of contact om det fælles bibliotekssystem for størstedelen af landets folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Bladet #dbc har i 2015 blandt andet beskæftiget sig med data science, den nationale databrønd og DBC s registrering af materialer.

18 18 DBC S ÅRSBERETNING 2015 Øverst til venstre Kjartan Trætteberg, kandidat fra Det Informationsvidenskabelige Akademi, fik i september overrakt DBC-prisen i informationsvidenskab. Øverst til højre Oline Møller Thomsen, kandidat fra It-Universitetet, fik i januar 2016 overrakt DBC Specialeprisen 2015 for sit speciale om litteraturformidling via streaming-tjenester. Nederst It-udvikler Rasmus Erik Voel Jensen vandt DBC s app-konkurrence og fik i begyndelsen af 2016 overrakt prisen af administrerende direktør Mogens Brabrand Jensen. Andenpræmien gik til seniorforsker ved DTU, Finn Årup Nielsen, mens de tre studerende fra samme institution, Ionna Psylla, Konstantinos Michail og Pietro Davide Doldo vandt tredjepræmien. Uddannelsesinstitutioner Vi tilbyder gratis forelæsninger for informationsvidenskabelige og andre relevante uddannelsesinstitutioner. I 2015 har vi holdt 13 sådanne forelæsninger om metadata, bibliografisk udvikling, emneindeksering, brugerundersøgelser og rankering. Som supplement til den pris, vi i en længere årrække har uddelt for specialer fra Det Informationsvidenskabelige Akademi ved Københavns Universitet, indstiftede vi i 2015 en årlig specialepris, der ikke er knyttet til bestemte fag eller uddannelsesinstitutioner. Formålet er at skabe interesse for DBC og biblioteksområdet blandt it-kandidater m.fl. Prisen tilfalder bedste kan didatspeciale med relevans for DBC s virke, og første modtager blev en kandidat fra It-Universitetet i København. En konkurrence, som DBC udskrev i sommeren 2015, henvendte sig også blandt andre til studerende. Konkurrencen drejede sig om bedste nye applikation på basis af kulturdata, og ud af de ti forslag kåredes tre vindere i januar 2016 i forbindelse med arrangementet Data Science Day på DBC. Data i spil DBC var medarrangør af det årlige arrangement HACK4DK, som foregik i oktober. Vi stillede udlånsdata om cirka 60 mio. udlån fra danske biblioteker og om 2,8 mio. sete film på Filmstriben til rådighed sammen med metadata om cirka 30 mio. biblioteksmaterialer samt adfærdsdata om brugen af bibliotek.dk og data om fjernlån mellem biblioteker, og vi deltog med seks medarbejdere.

19 19 DBC S ÅRSBERETNING 2015 CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY (CSR) DBC s arbejde med CSR bygger på bevidstheden om, at vi er en samfundsejet virksomhed, hvis rolle er at bidrage til det biblioteksvæsen, vi er en del af. Målsætninger CSR-arbejdet understøtter DBC s strategi og forretningsmål og har følgende målsætninger: DBC skal være en attraktiv arbejdsplads for nuværende og potentielle medarbejdere, ved at vi til stadighed vedligeholder og udvikler de måder, vi varetager den sociale ansvarlighed på. Vi opbygger social kapital i form af engagement, arbejdsglæde og fleksibilitet ved at praktisere en velafbalanceret og socialt ansvarlig personalepolitik. Eksisterende og potentielle medarbejdere, kunder, partnere, ejere og det omkringliggende samfund skal vide, at vi er en ansvarlig virksomhed. Arbejdsmiljø og sundhed Resultatet af en arbejdspladsvurdering i starten af 2015 er, at DBC på stort set alle parametre igen ligger markant bedre end sammenlignelige virksomheder. Arbejdsmiljøudvalget har ikke haft sager af alvorlig karakter på dagsordenen i Det psykiske arbejdsmiljø er blevet fast punkt, så der løbende er dialog om og fokus på udfordringer, der måtte opstå. Årets sygefravær har i gennemsnit været 5,6 dage pr. medarbejder, fraregnet langtidssygdom (dvs. mere end tre uger). Det er et fald fra 2014, hvor gennem snittet var 6,0 dage pr. medarbejder. Antallet af langtidssygemeldinger er også faldet. I 2015 har 32 medarbejdere benyttet et tilbud om et fore byggende sundhedstjek. Medarbejderudvikling Vi prioriterer faglig og personlig udvikling, og i 2015 anvendte vi i gennemsnit 4,5 dage pr. medarbejder på efteruddannelse. Desuden har vi videreudviklet vores koncept for medarbejderudviklingssamtaler, så der nu i endnu højere grad er fokus på trivsel og faglige kompetencer samt at fastsætte fremadrettede mål. Kulturelle aktiviteter Mere end 80 % af medarbejderne er medlem af per sonaleforeningen, der arrangerer udflugter af kulturel karakter, juletræsfest, skiture m.m. og er med til at øge sammenholdet og arbejdsglæden. Miljø Vores fokus på at begrænse energiforbruget har i 2015 udmøntet sig i, at vi har skåret kwh af elforbruget i forhold til Siden 2011 er elforbruget dermed faldet med kwh, svarende til 26,5 %. Læs mere i vores CSR-rapport DBC s arbejde med socialt og samfundsmæssigt ansvar varetages i samarbejde mellem ledelsen og repræsentanter for de faglige medarbejdergrupper. Den årlige CSR-rapport er en del af synliggørelsen af dette arbejde. PERSONALESAMMENSÆTNING ULTIMO 2015 Antal medarbejdere 154 (svarende til 151,2 fuldtidsansatte) Kønsfordeling 54 % mænd 46 % kvinder Gennemsnitsalder 49,4 år Gennemsnitlig anciennitet 15,4 år Overenskomster 72 % AC 15 % HK 10 % Prosa Ledelsesgruppen udgør de resterende 3 %

20 20 DBC S ÅRSBERETNING 2015 ØKONOMISKE NØGLETAL Udviklingen har igen i 2015 været positiv med et resultat på 6,4 mio. kr. Det er vigtigt, at DBC løbende udvikler de ydelser, vi leverer, og tilvejebringer dem i overensstemmelse med kundernes ønsker og krav om bl.a. et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet. Som et resultat af denne tankegang satte DBC prisen for bibliotekskatalogiseringen ned med 7 % for 2015, og igen i 2016 reducerer vi priserne denne gang med 5 % billigere Danbib-adgang. Den fælles solidariske finansieringstankegang, der alle årene har præget samarbejdet med bibliotekerne, vil fortsat være bærende i de kommende år. Med udviklingen af bl.a. det fælles bibliotekssystem bortfalder en række af de ydelser, DBC leverer i dag. Kombineret med øget pres på økonomien i bibliotekssektoren forventer DBC i de kommende år en omsætningsnedgang samt stigende krav til levering af flere og bedre ydelser, uden at dette forøger omkostningerne for bibliotekerne. DBC vil være fokuseret på at opfylde dette. Overskrifterne for regnskabet 2015 er: Udviklingen har været tilfredsstillende, og der er sket omkostningstilpasninger for at imødegå den fremtidige vigende omsætning. Udsigten for 2016 er et acceptabelt resultat, der vil ligge noget under Såvel omsætning som resultat og afkast på egenkapitalen er ekstraordinært højt. Omsætningsfremgangen på 5,6 mio. kr. er drevet af nye udviklingsprojekter og øget salg af Filmstribens ydelser. Årets resultat efter skat på 6,4 mio. kr. giver en overskudsgrad på 5,8 % og et afkast på egen kapitalen på 15,5 %. Soliditeten er steget med 7 procentpoint til 64,7 %.

21 21 DBC S ÅRSBERETNING 2015 SELSKABETS HOVED- OG NØGLETAL Hovedtal i tusinde kr. Nettoomsætning Bruttoresultat Personaleomkostninger Driftsresultat Resultat af finansielle poster Årets resultat Balancesum Investering i materielle anlægsaktiver Egenkapital Gennemsnit antal årsværk Nøgletal Bruttomargin 73,0 % 72,4 % 70,8 % 72,3 % 70,3 % Egenkapitalens forrentning 8,3 % 18,4 % 11,0 % 10,9 % 15,5 % Soliditetsgrad 42,4 % 49,4 % 53,6 % 57,6 % 64,7 % Overskudsgrad 2,6 % 4,2 % 3,4 % 3,9 % 5,8 % Personaleomkostninger (andel af omsætning) 62,4 % 61,3 % 61,4 % 62,4 % 58,9 %

22 22 DBC S ÅRSBERETNING 2015 STATISTIK PÅ KERNEOMRÅDER NATIONALBIBLIOGRAFISK PRODUKTION Nationalbibliografi (vægtede registreringer) Dansk Bogfortegnelse*, fysiske materialer (inkl. multimedier) Dansk Bogfortegnelse*, online materialer (inkl. multimedier og kopikatalogiseringer) Dansk Artikelindeks (inkl. anførsel af link ved registrering af fysisk version og online-version i samme post) Dansk Billedfortegnelse (inkl. film online) Danske Musikoptagelser (inkl. musik online) Dansk Lydfortegnelse (inkl. lyd online) Dansk Anmeldelsesindeks (inkl. anførsel af link ved registrering af fysisk version og online-version i samme post) Musikanmeldelser Vægtede registreringer i alt * Grønlandsk Bogfortegnelse er inkluderet i Dansk Bogfortegnelse. I henhold til nationalbibliografiaftalen skal DBC levere mindst vægtede registreringer om året. En bog har vægten 1. Vægte for øvrige materialetyper er fastsat ud fra, hvor lang tid de tager at registrere typisk er vægten under 1, hvilket vil sige, at det faktiske antal registreringer er højere end det vægtede antal.

23 23 DBC S ÅRSBERETNING 2015 DANBIB Antal poster i Danbib Poster (mio.) 35,4 36,3 36,2 Bestillinger (mio.) 2,0 1,8 1,9 BIBLIOTEK.DK Antal poster i bibliotek.dk Poster (mio.) 13,6 14,1 13,5 Besøg (mio.) 3,9 3,0* 3,4 Bestillinger i alt (mio.) 1,8 1,4 1,6 heraf fjernlån (mio.) 1,2 1,0 1,1 heraf automatiserede fjernlån 67,8 % 65,5 % 68,7 % * Der kan mangle data for 3. kvartal 2014 på grund af skift til nyt statistikopsamlingsværktøj.

24

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 DBC Den bibliografiske og IT mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 Ejnar Slot Agenda Kort om DBC Materialets (eksempel: Bogens) vej

Læs mere

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Sådan bliver en bog til at finde TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Jeg skal bruge en bog om rumfart, som helst ikke er alt for gammel, og som er til at forstå for en niårig,

Læs mere

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot Agenda (muligvis en pause undervejs) Materialets (eksempel:

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN 2 DBC S ÅRSBERETNING 2014 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at:

Læs mere

VEJE TIL VIDEN VIDEN

VEJE TIL VIDEN VIDEN VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN DBC producerer metadata og udvikler den nationale it-infrastruktur til bibliotekerne, så borgerne let finder den information, de søger og bliver præsenteret for den på en

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2017

DBC S ÅRSBERETNING 2017 DBC S ÅRSBERETNING 2017 2 Indhold DBC i 2017... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 7 Bibliografisk udvikling... 9 Læsekompasset... 11 Tæt dialog med bibliotekerne... 12 Corporate Social

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Den nationale biblioteksinfrastruktur

Den nationale biblioteksinfrastruktur Den nationale biblioteksinfrastruktur Releaseplan 2015 Side 1 af 20 Indhold Indledning... 3 Grundlaget for Releaseplan 2015... 3 Finansieringsgrundlag for Releaseplan 2015... 3 De tre strategiske indsatsområder...

Læs mere

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN 2 Data science er er en en viden skabelig analyse metode, hvor man via via auto matiseret bearbejdning af af større datamængder kan udtrække viden

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at: udfærdige den danske

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

DDB s mission og vision

DDB s mission og vision STATUS MARTS 2015 DDB s mission og vision Vi styrker, effektiviserer og synliggør det samlede offentlige bibliotekstilbud og sikrer alle borgerenem adgang til udvalgt, kvalitativt, aktuelt og alsidigt

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2013

DBC S ÅRSBERETNING 2013 DBC S ÅRSBERETNING 2013 DBC i 2013 Året 2013 har på flere måder været en milepæl i DBC s udvikling over i serviceorienteret arkitektur og open source. Bibliotek.dk er migreret til en ny version, netop

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk Januar 2012 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 3 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Det Kongelige Bibliotek Kontakt: Leif Andresen,

Læs mere

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011.

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011. 1 Høringsoplæg til Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2012 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter 3. november 2011 Indhold Indledning...1 Indsatsområde A: bibliotek.dk migration

Læs mere

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup Status fra DDB Preben Aagaard Nielsen Projektleder/specialkonsulent Netværk for lånesamarbejde november 2018 Indhold

Læs mere

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk #dbc Nr. 2 April 2015 LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk 2 #dbc Nr. 2 April 2015 INDHOLD 3 Bibliotekernes big data 6 Det dynamiske

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 218 Udvikling i 218-Q1 i henhold til Udviklingsplan 218 (U18) Udviklingsplan 218 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib, bibliotek.dk og den fælles nationale

Læs mere

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være:

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være: Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: CBS Bibliotek ved Biblioteksdirektør René

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet i bibliotek.dk Maj 2010 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk...1 Tekster...2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia...4 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden En fælles løsning DDB, Kombit, brønden Hvem, hvad, hvor og hvornår Hvem er vi? Danske Folke- og skolebiblioteker i fællesskab. Initiativ fra København, Århus, Esbjerg, Herning, Horsens og Ishøj i samarbejde

Læs mere

Infrastrukturen i brøndkomplekset. Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, DBC

Infrastrukturen i brøndkomplekset. Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, DBC Infrastrukturen i brøndkomplekset Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, C lokreg Posthus Kilder ES Base Processor Hive Addi Fedora Commons Repository (Dokumenter) OpenSearch OpenSearch OpenAgency OpenFormat

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 1. kvartal 217 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 217 Udvikling i 217-Q1 i henhold til Releaseplan 217 (R17) Releaseplan 217 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 4. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 27 Udvikling i 27-Q4 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 27 Udvikling i 27-Q3 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg DDB workshop i samarbejde med DBC Dagens program 10:00-12:00: Velkommen DDB s målsætninger for mobil og søg (Glenn, DDB) Søgning: Hvor kommer vi fra, og hvor

Læs mere

Forandring i fællesskab

Forandring i fællesskab Forandring i fællesskab DBC s strategi, juli 2017 En biblioteksstrategi Mange bibliotekers erfaring peger i samme retning: Bibliotekerne gør det godt, men internationale og kommercielle aktører formidler

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: FFUs DDB kontaktudvalg (ved Leif Andresen,

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen Netværk for lånesamarbejde november 2017 Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11 DBC, Ballerup 8/11 Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen aca@slks.dk Slots- og Kulturstyrelsen Fusioneret i 2016 af Kulturstyrelsen og

Læs mere

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA NOTAT H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon +45 3373 3373 Telefax +45 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk EAN 5798000793132 CVR 2648986 4. marts 2016 Dansk overgang til

Læs mere

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken Danskernes Digitale Bibliotek Juli 2013 Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken DDB Basispakken består af ydelser, der bygger videre på DanBib og bibliotek.dk infrastrukturkomplekset og skaber

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk April 2011 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 3 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 5 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne?

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? Konsekvenser af og hvorfor RDA aktører, aktiviteter og udfordringer v/hanne Hørl Hansen, DBC Resource Description & Access(RDA) Nye

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Dette notat skal beskrive løsningsmodeller for bibliotek.dk som lokal grænseflade som opfølgning på det notat som blev lavet i 2007 1 og på den workshop som blev

Læs mere

Det nye bibliotek.dk og automatisk fjernlån af egne materialer. Oplæg Hindsgavl Kirsten Larsen

Det nye bibliotek.dk og automatisk fjernlån af egne materialer. Oplæg Hindsgavl Kirsten Larsen Det nye bibliotek.dk og automatisk fjernlån af egne materialer Oplæg Hindsgavl 31.5.2013 Kirsten Larsen Program Automatisk fjernlån af eget materiale Det nye bibliotek.dk - migration - hvorfor? - tidsplan

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat Helle Brink Statsbiblioteket Temadag om fjernlån FORFRA Danmarks Forskningsbiblioteksforening maj 2010 1 Oversigt 1. Danske biblioteker en kort opdatering 2. Danbib, Netpunkt

Læs mere

Fremtidens metadata. Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015. Susanne Thorborg, DBC. Vejle

Fremtidens metadata. Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015. Susanne Thorborg, DBC. Vejle Fremtidens metadata Vejle Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015 Susanne Thorborg, DBC Agenda Nogle trends om bibliotekets brugere Hvordan påvirker det metadata og metadatastandarder? Bibliografisk

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 28 Udvikling i 28-Q3 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 2. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 28 Udvikling i 28-Q2 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Borgerne har som følge af arbejdet fået:

Borgerne har som følge af arbejdet fået: Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) blev i 2012 initieret som et forpligtende samarbejde mellem KL og Kulturministeriet med det formål at styrke, effektivisere og synliggøre det samlede offentlige bibliotekstilbud

Læs mere

DBC s Årsberetning 2018

DBC s Årsberetning 2018 DBC s Årsberetning 2018 2 Indhold 2018 investeringernes år... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 8 Læsekompasset nyt produkt på vej... 11 Produktion af metadata... 13 Kontakt med kunderne...

Læs mere

Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010

Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010 Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010 Budgetår 20011 priser år 0 år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 IT-investeringer: Interne ressourcer 1.800.000 Estimeret årsværk. Eksterne

Læs mere

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 Formål med dagen Have den direkte dialog med jer Give større indsigt i hvad der foregår i DDB Få jer inddraget i arbejdet med at sætte retning

Læs mere

bibliotek.dk schema.org Stavehjælp/staveforslag udbygget

bibliotek.dk schema.org Stavehjælp/staveforslag udbygget Status fra DBC Nyt fra bibliotek.dk Nyheder og brugerundersøgelse VIP-basen tjekliste når I laver ændringer Nyt netpunkt Hvordan og hvornår bruger i netpunkt? VIP-ændringer/nyheder Cicero og bestilsystemet

Læs mere

Matematik, maskiner og metadata

Matematik, maskiner og metadata MATEMATIK, MASKINER OG METADATA VEJE TIL VIDEN Matematik, maskiner og metadata af CHRISTIAN BOESGAARD DATALOG IT Development / DBC 1 Konkrete projekter med machine learning, hvor computersystemer lærer

Læs mere

Søgning vælg ja hvis brugeren skal kunne søge på en given anmeldelse og få den vist i søgeresultatet

Søgning vælg ja hvis brugeren skal kunne søge på en given anmeldelse og få den vist i søgeresultatet Kilder i VIP Zinio (150059-magasin) Søgning vælg ja når metadata skal kunne søges og vises i jeres grænseflade vælg link til onlineadgang for at brugerne kan få adgang til ressourcen hos leverandøren Beskrivelse

Læs mere

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Danskernes Digitale Bibliotek Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Film, video, TV Streaming- og downloadtjenester Musik E-bogslæsere 1400 1200. Færre biblioteker.. 1000 800 600

Læs mere

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb FFU bibliotekerne og DDB Karin Englev, RUb DDB organisering FFU-bibliotekerne og samarbejdet med DDB Releaseplan 2016 Påvirkningsmuligheder Udviklingsemner Agenda Organisation DDB er et forpligtende samarbejde

Læs mere

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Hvordan udvikler man bibliotekernes ydelser med den rette balance mellem de traditionelle og de nye biblioteksydelser? Hvordan får bibliotekerne

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Temadag arrangeret

Læs mere

State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING DDB I ET LIDT STØRRE PERSPEKTIV - Hvad var udgangspunktet? Fællesskab om infrastruktur og indkøb samt formidlingssamarbejde Lokal innovation

Læs mere

Bibliotek.dk - udvikling i 2015

Bibliotek.dk - udvikling i 2015 Status fra DBC Nyt i bibliotek.dk Bibliotek.dk - udvikling i 2015 Nyt netpunkt Mails fra bibliotek.dk - Data@lsynet Opdatering af danbib.dk Bes@l og adgang - udvikling 2015 Konsekvenser af nyt bibliotekssystem

Læs mere

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Intelligent brugerinvolvering Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Silkeborg Bibliotek November 2014 Indhold Historik... 2 Arbejdsgruppen... 2

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 hvorfor DDB? hvad er DDB? økonomi organisation centralbibliotekernes rolle licenser, netbiblioteker og apps CMS hvorfor DDB? fælles udviklingskraft og udviklingsmiljø

Læs mere

Bortset fra disse ting, så ser vi frem til at få jeres feedback, rapporter om fejl og ideer.

Bortset fra disse ting, så ser vi frem til at få jeres feedback, rapporter om fejl og ideer. Test af BETA-release i Mobil Søg projektet Kære Tester Tak for, at du vil være med til at gøre Mobil Søg til et bedre projekt. Som tester har du den vigtige opgave at gennemgå den tilsendte version og

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Referat 12. November 2013 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Deltagere: Rolf Hapel, Bente Nielsen, Bodil Have, Jakob

Læs mere

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Velkommen v/rolf Hapel DDB-koordinationsgruppen Dagens program 10.00-10.15 Velkommen v/formand for koordinationsgruppen, Rolf Hapel 10.15-11.15 Hvad

Læs mere

Ny BOB-grænseflade fra

Ny BOB-grænseflade fra DBC: Ny BOB - vejledning - version: 29.5.2010 - Side 1 (10) Ny BOB-grænseflade fra 1.6.2010 Adgang til BOB...1 Hvilke bestillinger bliver vist efter indlogning?...2 Fanebladet bibliotek.dk til os...2 Åbne

Læs mere

Sendes til postkassen: med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl

Sendes til postkassen: med emnet høringssvar senest mandag den 31. oktober kl Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplanen 2017 Sendes til postkassen: ddb@slks.dk med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl 12.00. 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Bibliotekslederne

Læs mere

SØG Funktionalitet Beskrivelse Servicekald Leverance Noter Projekt

SØG Funktionalitet Beskrivelse Servicekald Leverance Noter Projekt SPECIFIKATION FOR PALLENEXT 21. december 2015, AFB Deadlines Mobil Søg og Alpha: 27. jun 2015 Beta: 10. sep 2015 0.5: 23. okt 2015 0.7: 20. nov 2015 Herefter releases for PN_0.9: 10. april 2016: Gruppefunktionalitet,

Læs mere

bibliotek.dk - statistiske oplysninger for 2013

bibliotek.dk - statistiske oplysninger for 2013 bibliotek.dk - statistiske oplysninger for 2013 Januar 2014 DBC Bibliotek.dk-statistik 2013 Indledning... 2 Besøg og besøgsmønster... 3 Hvilke søgesider?... 4 Antal bestillinger... 5 Hvor kommer brugerne

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Udvikling i bibliotek.dk i -Q3 Implementering af schema.org (visningen af bibliotek.dk-bogposter

Læs mere

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser.

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Baggrund Herning Bibliotekerne udviklede i foråret 2016 et konceptet for biblioteksabonnementer

Læs mere

Velkommen. Præsentation af Biblioteksmedier. Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen

Velkommen. Præsentation af Biblioteksmedier. Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen Velkommen Præsentation af Biblioteksmedier Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen Agenda Præsentation af Martin Lauritsen Præsentation af Biblioteksmedier Serviceydelser

Læs mere

Den nationale biblioteksinfrastruktur

Den nationale biblioteksinfrastruktur Den nationale biblioteksinfrastruktur Releaseplan 2016 Godkendt af DDB s koordinationsgruppe og styregruppe 24. juni DDB-sekretariatet Baggrund... 2 Høringssvar fra bibliotekerne... 2 Den videre proces...

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde REFERAT BIL-udvalget Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde 2015-04-07 Preben Aagaard Nielsen Referat af møde i udvalget den 13. marts 2015 kl. 10.30 14.00 i Kulturstyrelsen

Læs mere

Oplæg for DDElibraBrugergruppen 19. november 2015, Århus

Oplæg for DDElibraBrugergruppen 19. november 2015, Århus Den nationale databrønd som lokalkatalog - datamodel og konsekvenser Oplæg for DDElibraBrugergruppen 19. november 2015, Århus Hanne Hørl Hansen, DBC Hvorfor? 98 kommuner i Danmark med folkebiblioteker,

Læs mere

Drejebog bibliotek.dk undervisning

Drejebog bibliotek.dk undervisning Drejebog bibliotek.dk undervisning Overskrift Indholdselement Hjælp og to-do-liste Program Velkommen Flipover/tavle med Præsentér dig selv program + evt. papir uddelt Formål med kurset Gennemgå program

Læs mere

DBC Årsberetning 2012

DBC Årsberetning 2012 DBC Årsberetning 2012 DBC 2013 Indhold Indhold... 1 Danbib: Altings moder og forudsætning for NFBS og DDB... 2 Den bibliografiske udvikling... 3 IT-udvikling... 4 Migration af bibliotek.dk Forarbejde til

Læs mere

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet.

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet. Referat Styregruppen for DDB Møde den 26. marts 2014, kl. 15.00-17.00 og d. 27. marts 2014, kl. 17.00 18.00. Deltagere: Ralf Klitgaard Jensen (KL), Steen Kyed (Kulturministeriet), Lone Gladbo (Kulturdirektør

Læs mere

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017 Læsekompasset Kick off 3. maj 2017 Dagsorden 10.30-12.15: Introduktion til Læsekompasset Check-in Velkomst v/thomas Angermann (CB Gentofte & styregruppens formand) Rammesætning af dagen v/sarah E. Hvidberg

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR DANBIB DBC 8. november 2013 BO Weymann

UDVIKLINGSPLAN FOR DANBIB DBC 8. november 2013 BO Weymann UDVIKLINGSPLAN FOR DANBIB 2013 DBC 8. november 2013 BO Weymann DET MIGREREDE DANBIB DANBIB er ved at blive migreret. Strategien for denne migration er beskrevet i DANBIB og Bibliotek.dk migrationsstrategi,

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO LIBRARY MANAGEMENT SYSTEM Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et

Læs mere

Linked open data. Fra cataloguing til catalinking. Den traditionelle bibliografiske post er i opbrud. De enkelte dataelementer,

Linked open data. Fra cataloguing til catalinking. Den traditionelle bibliografiske post er i opbrud. De enkelte dataelementer, LINKED OPEN DATA VEJE TIL VIDEN Linked open data Fra cataloguing til catalinking af CARSTEN H. ANDERSEN DIREKTØR Datadivisionen / DBC 1 Den traditionelle bibliografiske post er i opbrud. De enkelte dataelementer,

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Status fra DBC. om netpunkt om bibliotek.dk om bestilsystemet, BOB og VIP

Netværk for lånesamarbejde november Status fra DBC. om netpunkt om bibliotek.dk om bestilsystemet, BOB og VIP Netværk for lånesamarbejde november 2018 Status fra DBC om netpunkt om bibliotek.dk om bestilsystemet, BOB og VIP Nyt netpunkt det der er anderledes Indstillinger: Lav din egen indstilling(er), fx Lokaliseringer

Læs mere

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Fælles strategidag for biblioteksmedarbejdere, Munkebjerg Hotel, d. 6. september 2016 PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Tine Vind, enhedschef for biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen Foto: Ferie Camp

Læs mere

RESULTAT AF DDB S TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016

RESULTAT AF DDB S TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 RESULTAT AF DDB S TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 6. marts 2017 DDB Sekretariatet Indhold Om undersøgelsen... 2 Highlights fra undersøgelsen... 2 DDB s resultater i 2016... 3 Indkøbsområdet... 3 Synliggørelse

Læs mere

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget)

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) REFERAT Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Biblioteksenheden Jeppe Bjerregaard

Læs mere

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Foto: Ferie Camp med Cirkus Panik, 2016 (Anne Roesen) Slots- og Kulturstyrelsen fusioneret 2016 af Kulturstyrelsen

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Workshop 24. oktober 2008 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier Helle Brink Statsbiblioteket 1 Hvad er WorldCat? WorldCat er en verdensdækkende

Læs mere

Databasesøgning. 1. års

Databasesøgning. 1. års Databasesøgning 1. års Gymnasiets Biblioteksbase Gymnasiets Biblioteksbase: Indeholder materialer, der fysisk befinder sig på Vordingborg Gymnasium & HFs bibliotek www.vgbib.dk Vordingborg Bibliotekerne

Læs mere

Teknisk implementering af RDA i Danmark. EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard

Teknisk implementering af RDA i Danmark. EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard Teknisk implementering af RDA i Danmark EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard RDA = Nye katalogiseringsregler baseret på ny datamodel: IFLA-LRM FARVEL IFLA-LRM = udvidet entitets-relationsmodel

Læs mere

Sendes til postkassen: med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl

Sendes til postkassen: med emnet høringssvar senest mandag den 31. oktober kl Høringssvar til udviklingsopgaver i forslag til Releaseplanen 2017 Sendes til postkassen: ddb@slks.dk med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl 12.00. 1. Bibliotek og kontaktoplysninger:

Læs mere

Status fra DBC. Nyt om bibliotek Nyt om nyt netpunkt De nye ILL-standarder og konsekvenser for systemerne

Status fra DBC. Nyt om bibliotek Nyt om nyt netpunkt De nye ILL-standarder og konsekvenser for systemerne Status fra DBC Nyt om bibliotek Nyt om nyt netpunkt De nye ILL-standarder og konsekvenser for systemerne Nyt om bibliotek.dk Introfilm Se film ikke til udlån Filtre - og funktionskoder Niveau-markeringer

Læs mere

Automatisk fjernlån af egne materialer De nye ILL-standarder. FORFRA Fjernlånskonference maj 2015 Anders-Henrik Petersen, DBC

Automatisk fjernlån af egne materialer De nye ILL-standarder. FORFRA Fjernlånskonference maj 2015 Anders-Henrik Petersen, DBC Automatisk fjernlån af egne materialer De nye ILL-standarder FORFRA Fjernlånskonference 28.-29. maj 2015 Anders-Henrik Petersen, DBC ahp@dbc.dk Automatisk fjernlån af eget materiale I 2007: Automatisk

Læs mere

Det samarbejdende biblioteksvæsen

Det samarbejdende biblioteksvæsen Det samarbejdende biblioteksvæsen HK ernes rolle Claus Vesterager Pedersen forfatter Hvad jeg vil tale om: Virkelighedsbilledet februar 2006 Trends Redskaber Følgevirkninger Teknologi Samarbejde / stordrift

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen. Referat 11. februar 2015 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Flemming Munch, Jakob

Læs mere

Brugerundersøgelse af bibliotek.dk

Brugerundersøgelse af bibliotek.dk Brugerundersøgelse af bibliotek.dk Januar 2018 DBC Brugerundersøgelse 2017 Indledning... 3 Kort resumé af undersøgelsen 2017... 3 Metode antal besvarelser - fejlkilder... 3 Resultater fra 2017-undersøgelsen...

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014 Kurser for voksne Forår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

BIBLIOTEKERNES ONLINE PERFORMANCE

BIBLIOTEKERNES ONLINE PERFORMANCE BIBLIOTEKERNES ONLINE PERFORMANCE JUNI 2016 Generelle tendenser for juni 2016 Gennemsnitligt går folkebibliotekernes online performance målt i besøg pr. 1.000 indbyggere tilbage med 2% i juni 2016 sammenlignet

Læs mere

INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL

INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL ÅRSHJUL JANUAR 2015 INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL DDB s årshjul skaber et overblik over de væsentligste årligt tilbagevendende begivenheder i DDB, der har strategisk og økonomisk betydning for DDB s udvikling.

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere