FSC-certificerede produkter fra SCA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FSC-certificerede produkter fra SCA"

Transkript

1 FSC-certificerede produkter fra SCA

2 Hvad er FSC? FSC (Forest Stewardship Council) er en uafhængig, international organisation, som støtter udvikling af miljømæssigt bæredygtige, socialt fordelagtige og økonomisk sunde procedurer til forvaltning af verdens skove. FSC har udarbejdet 10 grundlæggende principper og 56 kriterier for ansvarlig skovbrug. De kræver for eksempel beskyttelse og bevaring af biologisk mangfoldighed og andre naturlige ressourcer, men støtter også økonomisk sund skovdrift, som bidrager til udvikling af lokalsamfundet. Nationale arbejdsgrupper med en ligelig repræsentation af økonomiske, økologiske og sociale interesser udvikler de generelle principper for etablering af nationale standarder med konkrete retningslinjer, som kan overvåges og kontrolleres. FSC akkrediterer certificeringsorganer, som udfører kontrollerne. Forest Stewardship Council mærkeordningen for ansvarlig skovdrift, har magt til at sørge for, at FSC s standarder overholdes, og kontrollanterne udsteder certifikater, som bekræfter overholdelsen. Forest Stewardship Council støttes af større miljøorganisationer overalt i verden. I flere lande har virksomheder, som køber tømmer og papirprodukter, etableret handelsnetværk i samarbejde med WWF og andre miljøorganisationer. Disse øger rækkevidden af FSC-certificerede produkter og markedsfører FSC som et troværdigt miljømærkekoncept over for brede forbrugergrupper. Paraplyorganisationen for disse netværker er Global Forest and Trade Network. Læs mere på FSC s hjemmeside:

3 Kildekontrol er påkrævet FSC-produktcertificering kræver, at producenterne fremviser dokumentation for, at de FSC-deklarerede råmaterialer kommer fra FSC-certificerede skovoperationer. Verificeringen sker gennem en særlig kildekontrolcertificering Chain of Custody. Under kildekontrolcertificeringen skal hele kæden fra skovoperation til færdigt produkt dokumenteres. Et kildekontrolcertifikat, som bekræfter oprindelsen, er påkrævet for hvert led i kæden, fra skoven til papirfabrikken, fra papirfabrikken til trykkeriet, fra trykkeriet til den færdige publikation. De samme organisationer, som er akkrediteret af FSC til at certificere skovoperationer, foretager også kildekontrolcertificering. I 2004 blev en ny standard for Chain of Custody godkendt af FSC Internationals bestyrelse efter en grundig revisionsproces. Den tilførte mængde råmaterialer er kædet sammen med den udførte mængde certificerede produkter for en specifik produktlinje. Producenten opbevarer en fortegnelse over mængden af FSC-certificeret tømmer, som leveres, og en tilsvarende del af produkterne kan certificeres. Der er et mindste tærskelniveau på 10 procent af råmaterialerne, som FSC-certificeres, for at det kan akkrediteres med et FSC Chain of Custody-certifikat. Denne såkaldte FSC volumenkredit skal anvendes til produktion af FSC-certificerede produkter inden for 12 måneder, ellers er den forspildt. CoCstandarden kræver også strengere kontrol med ucertificerede råmaterialer. Alle fiberråmaterialer til den FSC-certificerede produktlinje skal komme fra kontrollerede kilder. Intet råmateriale må komme fra kontroversielle kilder. Det betyder, at FSC s indsats for ansvarligt skovbrug udvides til skove, der ikke er certificerede. Både Chain of Custody og kontrollen af ucertificerede råmaterialer kontrolleres af FSCakkrediterede certificeringsorganer. Der er tre forskellige mærker: FSC Pure, hvor 100 procent af råmaterialet er FSC-certificeret. FSC Mixed, hvor den tilførte mængde FSCcertificerede råmaterialer svarer til den udførte mængde FSC-certificerede produkter, mens ucertificerede råmaterialer kontrolleres strengt for at undgå tømmer fra kontroversielle kilder. Genbrugsfibre kan også udgøre en del af grundlaget for denne mærkning. FSC Recycled, hvor 100 procent af råmaterialet er genbrugsfibre. SCA s cellulose og trykkepapir er certificeret som FSC Mixed. Chain-of-Custody Papirfabrik Chain-of-Custody SCA Skog skovbrug Chain-of-Custody Cellulosefabrik Chain-of-Custody Trykker X Slutbruger Trykker Y Udgiver

4 SCA s største aktiver træfibrene! Nye og voksende skove er et af de mest effektive midler til at mindske kuldioxidniveauet i atmosfæren. SCA s velforvaltede skove (2,6 millioner hektar) er det største aktiv i vores miljøarbejde, men også en vigtig strategisk ressource for at sikre forsyningen af råvarer til vores cellulose- og papirprodukter. SCA s forskellige produktionsanlæg til savskåret tømmer, piller, cellulose og papir involverer brug af hele træet. Der dyrkes omkring 85 millioner stiklinger hvert år for at producere ny skov. Den stående tømmermasse er mere end 50 procent større end i Den stående masse er vokset fra 130 millioner m³ til over 200 millioner m³ og forventes at vokse til 250 millioner m³ i år Mere stående tømmermasse betyder, at der lagres mere kuldioxid.

5 SCA fiberstrategi SCA optimerer råmateriale ved at gøre brug af lokale fibre, hvorved der opnås effektiv ressourcestyring og lavere transportomkostninger og emissioner. Effekten heraf er, at der anvendes friske træfibre i vores fabrikker i Sverige, som ligger tæt på vores egne skovressourcer. På papirfabrikken i Aylesford, i Storbritannien, som SCA ejer 50 procent af, producerer vi udelukkende nyt papir fra genbrugsfibre, da der er glimrende adgang til genbrugspapir lige uden for London. I nærheden af de mange papirforbrugere i Europa anvender vi også genbrugspapir i Laakirchen, Østrig, til produktion af SC-papir. Op til 50 procent af papirets vægt er genbrugsfibre, som derved medvirker til en effektiv ressourcestyring. SCA-gruppen som helhed er en af Europas største indsamlere og brugere af genbrugspapir, og i alt anvender SCA lige så meget genbrugsfiber som frisk træfiber i sin produktion. Östrand cellulosefabrik Ortviken papirfabrik 351 m 3 skov/indbygger 100 procent frisk fiber Aylesford 6 m 3 skov/indbygger 100 procent genanvendt fiber Laakirchen 42 m 3 skov/indbygger 50 procent frisk fiber 50 procent genanvendt fiber

6 Økologisk livscyklus Skove spiller en afgørende rolle for kuldioxidbalancen. Træer absorberer en enorm mængde kuldioxid fra luften og omdanner ved hjælp af solenergi og fotosyntese kuldioxiden til ilt og kulhydrater. Kulhydrater, som indeholder kulstof, er grundlaget for træets vækst, og det er på denne måde, at kulstof lagres i den voksende skov. Tømmer bliver til skovog papirprodukter, som fortsat indeholder kulstof. Træhuse binder for eksempel kuldioxid i hele deres levetid. Selv efter huset eller papiret forfalder, øges den samlede mængde kulstof i atmosfæren ikke: Kulstoffet blev tidligere fjernet fra atmosfæren ved at dyrke træerne. Hvis træ og papirrester anvendes som brændstof og erstatter olie, bliver den positive klimaeffekt endnu større.

7 Certificerede skove SCA s svenske skove blev certificeret under FSCordningen i Forest Stewardship Councils hensigt er at opnå miljømæssigt bæredygtige, socialt fordelagtige og økonomisk sunde skovbrug i hele verden. FSC sørger for et troværdigt skovcertificeringssystem til at opnå dette mål. SCA er én af de første papirproducenter i verden, som tilbyder store mængder af FSC-certificeret trykkepapir. SCA s cellulose og trykkepapir er certificeret som FSC Mixed, hvor den samlede tilførte mængde FSC-certificeret råmateriale svarer til den udførte mængde FSC-certificerede produkter, mens de ucertificerede råmaterialer, der ikke stammer fra FSC-certificerede skovområder, kontrolleres strengt for at undgå tømmer fra kontroversielle kilder. Genbrugsfibre kan også udgøre en del af grundlaget for mærkningen. Når man køber FSC-certificerede produkter, er resultatet altid 100 procent FSC.

8 The mark of responsible forestry DNV-CoC FSC CELLULOSE I FØRERPOSITION Leveringer af FSC-certificeret cellulose fra SCA er mere end fordoblet i årene Kombinationen af TCF (Total Chlorine Free) og FSC sammen med det konstant forbedrede miljøarbejde har givet os en førerposition blandt kraftcellulosefabrikker med minimal miljøpåvirkning.

9 VOKSENDE EFTERSPØRGSEL Interessen for FSC-certificeret avispapir er stigende. Flere og flere viser interesse for FSC, lige fra den almindelige offentlighed til virksomheder, hvilket har medført øget efterspørgsel fra udgivere og trykkerier. Når flere leverandører, herunder SCA, kan tilbyde større FSC-certificerede mængder, har udgivere og trykkerier større fleksibilitet i deres valg af papirleverandør, hvilket også har positiv indflydelse på efterspørgslen på FSC inden for papirkvaliteter som standard og forbedret avispapir.

10 The mark of responsible forestry DNV-CoC SGS-COC-2071 SC-produKter Indsamlet brugt papir kan udgøre en del af grundlaget for certificering af FSC Mixed produkter. For produkter, som udelukkede er baseret på genbrugspapir, er der en separat mærkning, FSC Recycled. Papirfabrikken i Laakirchen anvender meget genbrugspapir fra kontrollerede kilder i sin produktion af SCpapir. I overensstemmelse med standarden FSC Mixed er dette fiberindhold en del af grundlaget for de FSC-certificerede papirprodukter fra Laakirchen (Vores certificeringsnummer er SGS-COC-2071). SC-papir kan leveres enten som FSC- eller PEFC-certificeret. Interessen for både FSC- og PEFC-certificeret SC-papir er vokset kolossalt i de seneste år.

11 FSC-certificeret LWC-papir er BLEVET positivt modtaget på markedet Mange af vores kunder har nu gennemført den chain of custodycertificering, som er påkrævet for at dokumentere hele kæden fra skovforvaltning via papirfabrikker og trykkerier til det færdige produkt. Det berettiger kunderne til at mærke deres produkt med mærket FSC Mixed Sources. SCA kan hjælpe kunderne med at ansøge om FSC-certificering. Vores FSC-certificeringsnummer er DNV-COC

12 Layout: Originaldesign Sweden Photo: P-A Sjöqvist, 3D; BeReal Studio, Originaldesign Sweden Print: medialogik GmbH, Both the paper and the printer are FSC certified. Printed on FSC paper Mixed Sources Cert no. SGS-COC FSC WAVE For more information please look at: pulp.sca.com

Lad os hjælpe dig på vej

Lad os hjælpe dig på vej miljöbroschyr_dk_081112:layout 1 08-11-12 13.52 Sida 1 Lad os hjælpe dig på vej Miljøspørgsmål er ikke altid lette at håndtere eller forstå. Der er mange aspekter at tage hensyn til, når man vil gøre miljøvenlige

Læs mere

DEN GRØNNE, HVIDBOG. Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar

DEN GRØNNE, HVIDBOG. Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar DEN GRØNNE, HVIDBOG Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar Har du nogensinde tænkt over, hvor miljøvenligt jeres papir er? HVORFOR BØR ORGANISATIONER OGSÅ TÆNKE INDKØB AF PAPIR IND

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering

Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering NEPCon InfoGuide nr.1 September 2012 Version Indhold Indhold... 2 Introduktion til denne guide... 3 1: Hvad er FSC sporbarhedscertificering?... 4 2: Hvem gør

Læs mere

ANTALIS CSR- RAPPORT

ANTALIS CSR- RAPPORT ANTALIS CSR- RAPPORT 2014 ANTALIS I TAL Antalis er Europas førende distributør af papir, emballageløsninger og medier til visuel kommunikation. 5.585 MEDARBEJDERE ANTAL KUNDER 120.000 1,815 MIO. TON PAPIR

Læs mere

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser Der findes mange problemer i verden, men også enkle løsninger. På nogle af dem. På kontoret er det vigtigt, at arbejdsdagen kører så glat som muligt, og

Læs mere

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder Inger Kærgaard FSC -mærkede udgivelser - papir fra ansvarlige kilder Hvorfor vælge FSC-mærket papir? FSC-mærket er verdens hurtigst voksende mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir. Ved at købe og

Læs mere

IKEA Group Resumé om socialt og miljømæssigt ansvar FY13

IKEA Group Resumé om socialt og miljømæssigt ansvar FY13 IKEA Group Resumé om socialt og miljømæssigt ansvar FY13 0 2 RESUMÉ OM SOCIALT OG MILJØMÆSSIGT ANSVAR FY13 Indhold 0 3 ÅRET KORT FORTALT 0 4 PETER FORTÆLLER 0 5 STEVE BERETTER 0 6 ET MERE BÆREDYGTIGT LIV

Læs mere

Samlet FSC/PEFC sporbarhedskravliste. i henhold til FSC-STD-40-004V2 og PEFC ST 2002:2010 NEPCon februar 2011

Samlet FSC/PEFC sporbarhedskravliste. i henhold til FSC-STD-40-004V2 og PEFC ST 2002:2010 NEPCon februar 2011 1 0 Fortegnelser Samlet FSC/PEFC sporbarhedskravliste i henhold til FSC-STD-40-004V2 og PEFC ST 2002:2010 NEPCon februar 2011 1 1 Organisationen skal opretholde komplette og opdaterede fortegnelser som

Læs mere

CORPORATE RESPONSIBILITY RAPPORT. Vores Ansvar. Vi ønsker at vokse på en god måde

CORPORATE RESPONSIBILITY RAPPORT. Vores Ansvar. Vi ønsker at vokse på en god måde CORPORATE RESPONSIBILITY RAPPORT Vores Ansvar Vi ønsker at vokse på en god måde Vi ønsker at vokse på en god måde. Vi håndterer spørgsmål om etik og kvalitet på en bæredygtig og ansvarlig måde for at sikre

Læs mere

Gør noget ved klimaforandringerne: Brug træ

Gør noget ved klimaforandringerne: Brug træ Gør noget ved klimaforandringerne: Brug træ Forord I marts 2000 fremlagde Det Europæiske Råd i Lissabon en tiårig strategi med henblik på at gøre EU til verdens mest dynamiske og konkurrencedygtige økonomi.

Læs mere

Sikring af bæredygtigt træ i offentlige aftaler om vareindkøb, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder

Sikring af bæredygtigt træ i offentlige aftaler om vareindkøb, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder Sikring af bæredygtigt træ i offentlige aftaler om vareindkøb, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder Vejledning Juni 2014 Foreløbig udgave Ved optagelse på www.retsinfo.dk er det versionen på Retsinfo,

Læs mere

EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen. An initiative of the University for the Creative Arts

EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen. An initiative of the University for the Creative Arts EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen An initiative of the University for the Creative Arts 2 EDECON DENNE GUIDE ER EN INTRODUKTION TIL ECO-DESIGN FOR SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER, DER FREMSTILLER

Læs mere

Miljøvenlige indkøb kan skabe forandring! Gode eksempler fra Norden

Miljøvenlige indkøb kan skabe forandring! Gode eksempler fra Norden Miljøvenlige indkøb kan skabe forandring! Gode eksempler fra Norden NORDISK MILJØMÆRKNING Indhold Miljøvenlige indkøb kan skabe forandring!...3 Miljøvenlige indkøb hvad kan vi opnå?...5 Miljøkrav til biler

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere

RAPPORT. Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af palmeolie

RAPPORT. Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af palmeolie RAPPORT DK 2011 Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af palmeolie James Morgan / WWF International Skrevet og redigeret af: Lasse Juul-Olsen, Nina Astrid Fenger og Jan Graversen. WWF Verdensnaturfonden,

Læs mere

Magasinet med aktuelle cases fra danske virksomheder

Magasinet med aktuelle cases fra danske virksomheder Magasinet med aktuelle cases fra danske virksomheder 2/2008 PRINFO Skandinaviens største grafiske samarbejde FSC - bæredygtig skovdrift Miljøet betyder alt FDB og MAN Diesel satser på FSC Økologi og professionalisme

Læs mere

Ansvarlig leverandørstyring

Ansvarlig leverandørstyring Ansvarlig leverandørstyring Ansvarlig leverandørstyring af partner Helle Bank Jørgensen, hbj@pwc.dk og seniorkonsulent Annemette Nielsen, atn@pwc.dk, PricewaterhouseCoopers I de senere år er der kommet

Læs mere

Vores ansvar. arla Foods Corporate social responsibility rapport 2011

Vores ansvar. arla Foods Corporate social responsibility rapport 2011 Vores ansvar arla Foods Corporate social responsibility rapport 2011 En større virks indebærer et Arla er en virksomhed i stor forandring. Vi vo forsøger hele tiden at optimere og effektivis indebærer,

Læs mere

vores ansvar Arla Foods corporate social responsibility code of conduct

vores ansvar Arla Foods corporate social responsibility code of conduct vores ansvar Arla Foods corporate social responsibility code of conduct Arla Foods skal håndtere spørgsmål om etik og kvalitet på en bæredygtig og ansvarsfuld måde, der samtidig skal sikre, at virksomheden

Læs mere

Xerox A/S. Produktkatalog. Xerox A/S. Mere end 2000 produkter hjælper dig med at gøre dit bedste

Xerox A/S. Produktkatalog. Xerox A/S. Mere end 2000 produkter hjælper dig med at gøre dit bedste Xerox A/S Produktkatalog Xerox A/S Mere end 2000 produkter hjælper dig med at gøre dit bedste Hvorfor Xerox? 10 grunde til at vælge Xerox... 1. Xerox er verdens førende inden for digital print. 2. Xerox

Læs mere

evm.dk Ansvarlig vækst Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-2015

evm.dk Ansvarlig vækst Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-2015 evm.dk Ansvarlig vækst Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-2015 Marts 2012 2 Ansvarlig vækst Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-2015 Ansvarlig vækst Handlingsplan for virksomheders

Læs mere

Retningslinjer for bæredygtighedsrapportering 2000-2006 GRI. Version 3.0

Retningslinjer for bæredygtighedsrapportering 2000-2006 GRI. Version 3.0 RG Retningslinjer for bæredygtighedsrapportering 2000-2006 GRI Retningslinjer for Bæredygtighedsrapportering RG Indholdsfortegnelse Forord Bæredygtig udvikling og behovet for gennemsigtighed Generelle

Læs mere

Konkurrenceoplæg. Eksempler på hvordan disse principper kan overføres til konkrete handlinger er:

Konkurrenceoplæg. Eksempler på hvordan disse principper kan overføres til konkrete handlinger er: FSC 2011 AWARD 1 WOOD YOU? Gør en forskel for verdens skove, dyr og mennesker og kombinér det med din passion for design! FSC Design Award er en årlig konkurrence, hvor du udfordres til at forene bæredygtighed

Læs mere

vores ansvar ARLA FOODS CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY RAPPORT 2010

vores ansvar ARLA FOODS CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY RAPPORT 2010 vores ansvar ARLA FOODS CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY RAPPORT 2010 INDHOLD OM ARLA 4 FORRETNINGSPRINCIPPER 6 VIRKSOMHEDSPRINCIPPER 8 Eksempel 10 FØDEVARESIKKERHED 12 ERNÆRING OG SUNDHED 14 MILJØ OG KLIMA

Læs mere

Guide til brug af FSC s logo og labels

Guide til brug af FSC s logo og labels Guide til brug af FSC s logo og labels GUIDE TIL BRUG AF FSC S LOGO OG LABELS...1 FSC-LOGOET...2 BESKYTTEDE VAREMÆRKER...2 HUSK ALTID LICENSKODEN!...4 NYE REGLER FRA JANUAR 2010...4 FSC-MÆRKNING PÅ TO

Læs mere

Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar

Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar Regeringen Maj 2008 Forord Danske virksomheder klarer sig godt i disse år. Det går godt for den danske konkurrenceevne, og Danmark er generelt højt placeret

Læs mere

Det er et spørgsmål om holdning

Det er et spørgsmål om holdning Det er et spørgsmål om holdning QUALITY MANAGEMENT I AGA REGION EUROPA NORD HR-047-1103-250 Et århundrede præget af engagement AGA har været førende leverandør af gasser igennem et århundrede, og tilbyder

Læs mere

Miljø. Et sundt og bæredygtigt miljø for de nuværende og kommende generationer INDBLIK I EU POLITIK

Miljø. Et sundt og bæredygtigt miljø for de nuværende og kommende generationer INDBLIK I EU POLITIK INDBLIK I EU POLITIK Miljø Et sundt og bæredygtigt miljø for de nuværende og kommende generationer At beskytte miljøet og fastholde vores konkurrencedygtighed går hånd i hånd 2 I N D B L I K I E U P O

Læs mere

Velkommen til PostNord

Velkommen til PostNord Velkommen til PostNord Det er vores ambition altid at være tilgængelige og give både erhvervs- og privatkunder den bedst mulige service med høj kvalitet. Derfor udvikler vi løbende vores virksomhed i overensstemmelse

Læs mere