Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse"

Transkript

1 Notat Dato 14. marts 2016 KG Side 1 af 8 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Den nye lov udvider målgruppen for integrationsydelse, så den nu omfatter alle, der modtager uddannelses- eller kontanthjælp, og som ikke har opholdt sig mere end 7 ud af de seneste 8 år i Danmark. Det drejer sig bl.a. om flygtninge, familiesammenførte og danskere, der har opholdt sig i udlandet. Loven vil i høj grad belaste både målgruppen for ydelsen og socialrådgivernes arbejdsliv. Belastningen vil komme til udtryk i både det undersøgelsesarbejde, der ligger inden lovens ikrafttrædelse, og i den information, der skal leveres til de berørte borgere. Derudover vil stigende problemer med fattigdom præge det sociale arbejde på måder, der stiller større krav til det helhedsorienterede arbejde. Dette notat beskriver de ekstra arbejdsopgaver, kommunen får ved implementeringen af lovgivningen og de umiddelbare konsekvenser. Der er forslag til punkter, som man kan gå i dialog med ledelsen om. Det er emner og spørgsmål, som kan være relevante at forholde sig til inden lovændringerne skal indfases. Bemærk, at det er bekendtgørelser og vejledninger fra loven om Indførelse af en integrationsydelse fra september 2015, som gælder. Det forventes ikke at der er nye bekendtgørelser eller vejledninger på vej. Som bilag er vedlagt 1) Kort beskrivelse af lovgivningen, 2) Tidsplan for lovens ikrafttrædelse Generelt om gennemgang af sagerne I lovbemærkningerne nævnes det, at kommunen skal træffe afgørelse om retten til henholdsvis integrationsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp for alle borgere, der ansøger om eller som på nuværende tidspunkt modtager uddannelses- eller kontanthjælp. Det betyder i praksis at kommunen efter ministeriets beregninger skal gennemgå uddannelseshjælp- og kontanthjælpssager for at finde de cirka personer, som skal flyttes over på den lave integrationsydelse. Gennemgang af sagerne betyder at der skal foretages oplysning af sagerne, en eventuel beregning af opholdstiden samt en partshøring og afgørelse af sagerne. I lovbemærkningerne er der en række uklarheder som gør gennemgang af sagerne vanskelige. Ligeledes vil de afgørelser der resulterer i nedsættelse af ydelsesniveau, herunder forståelsen for denne ændring, kræve meget af det socialfaglige personale i kommunerne.

2 Side 2 af 8 Kommunerne organiserer sig meget forskelligt, og det er ikke muligt for Dansk Socialrådgiverforening at vurdere, om opgaverne med at gennemgå sagerne og informere borgere primært placeres i ydelsesområdet, i socialområdet eller i jobcenterområdet. Der bliver formentlig tale om et samarbejde mellem de forskellige områder. Hvilke afdelinger og medarbejdere har opgaven, og hvordan og hvornår det udmeldes til de øvrige områder i kommunen? Hvordan man sikrer klare snitflader i opgavefordelingen mellem de forskellige områder i kommunen? Oplysning af sagen Som udgangspunkt er kommunerne forpligtet af undersøgelsesprincippet, der medførere at kommunerne har ansvaret for, at de sager, der skal revurderes, er tilstrækkeligt belyst til at træffe en afgørelse. Det ansvar bliver svært for kommunerne at leve op til når der i lovbemærkningerne eksisterer forskellige uklarheder i de anvisninger der ligger til grund for undersøgelsen af sagerne. Uklarhederne drejer sig om en manglende præcisering af fortolkning af en umiddelbar vurdering af opholdskravet og brugen af CPR-registeret til afklaring af opholdskrav. Samt om det er en forudsætning for kommunen at undersøge alle oplysninger, der eksisterer på borgeren, for at kunne afgøre om der er tvivl om opholdskravet er opfyldt. Lovbemærkningerne beskriver flere steder, at kommunen ud fra en umiddelbar vurdering skal afgøre om opholdskravet er opfyldt. Den manglende præcisering af en umiddelbar vurdering, efterlader rum til stor fortolkning, som kan resultere i at kommunerne vil gribe arbejdet meget forskelligt an. Præcisering er nødvendigt for, at få afklaret hvordan sagsbehandlere skal afgøre opfyldelse af opholdskravet. I lovbemærkningerne fremgår det også, at kommunen ved opslag i CPR-registret i mange tilfælde umiddelbart kan afgøre, om borgeren må antages at opfylde opholdskravet. Dog skal kommunen være opmærksom på, at hvis der bruges CPR til at undersøge opholdskravet, så gælder CPR-lovens regler. I det regelsæt tillades der fraværsperioder fra landet på op til 6 måneder uden at pågældende har pligt til at oplyse kommunen herom. Oplysningerne i CPR-registret er som hovedregel baseret på borgerens egne anmeldelser til kommunen. Spørgsmålet er om opslag alene i CPR-registret, er tilstrækkeligt til at oplyse sagen. I lovbemærkningerne står der endvidere, at hvis de oplysninger kommunen er i besiddelse af, fx skatteoplysninger, giver anledning til tvivl om opholdskravet er opfyldt, har borgeren pligt til at bidrage med den fornødne dokumentation fra ATP, SE-registrering, bankoplysninger og andet. Disse bemærkninger forudsætter at kommunen orienterer sig i de forskellige registre, hvis de skal være i stand til at betvivle opfyldelse af opholdskravet, og herefter forlange yderligere dokumentation fra borgeren.

3 Side 3 af 8 På baggrund af lovbemærkningerne om vurdering af opholdskrav og beregning af opholdstid, er der risiko for, at det i praksis vil blive mere omfattende end et opslag i CPRregistret, hvis kommunen vil leve op til undersøgelsesprincippet. Hvis der er fejl eller mangler i de oplysninger, der ligger til grund for kommunernes afgørelser, må man regne med flere klager fra de berørte borgere. Det kan blive nødvendigt at gennemgå sagerne manuelt og parallelt i forskellige IT-systemer, hvis sagsbehandleren skal være i stand til at beregne opholdstid og beregne eventuelle fradrag pga. udlandsrejser. For at sikre en god implementering af lovgivningen og for at udvikle gode arbejdsgange for de medarbejdere, der skal revurdere de eksisterende sager, er det oplagt at drøfte med ledelsen, hvordan denne opgave håndteres bedst mulig. Hvad vil en umiddelbar vurdering (s.14 i lovbemærkningerne) sige? Der bør laves retningslinjer for, hvor indgående man skal undersøge sagerne for at sikre en fælles standard. Det vil også kunne give et bedre overblik over det krævede tidsforbrug. En drøftelse af om opslag i CPR-registret er tilstrækkeligt for at opfylde undersøgelsesprincippet. En drøftelse af hvilke oplysninger der eksisterer på borgere i de forskellige systemer, og som kan være relevante at undersøge for at afklare opholdskravet. Skal en medarbejdergruppe (i ydelsescentret?) fritages for daglig drift for udelukkende at få afklaret indplaceringen af sagerne? Har de pågældende sagsbehandlere (i ydelsescentret?) adgang til alle de nødvendige IT-systemer, eller er det nødvendigt at samarbejde med andre? Kræves der oplysninger fra borgeren for at få oplyst sagen tilstrækkeligt? Kan borgerens sagsbehandler (fra andre forvaltninger?) med fordel orienteres om situationen, da borgeren måske vil få brug for hjælp til at fremskaffe den nødvendige dokumentation. Er der tilstrækkelige personaleressourcer til opgaven, og hvordan skaffes tid/ressourcer til opgaven? Beregning af opholdstiden og partshøring En borger kan i løbet af de seneste 8 år have opholdt sig i op til 1 år uden for rigets grænser uden at miste retten til uddannelses- eller kontanthjælp. Ophold i udlandet i perioder på sammenlagt op til 2 måneders varighed i et kalenderår medfører ikke fradrag ved beregningen af opholdstiden. Derfor vil udlandsophold ved ferier og deltagelse i studie-, tjeneste- og forretningsrejser normalt ikke medføre fradrag ved beregningen af opholdstiden, hvis borgeren har bevaret fast bopæl i Danmark. Endvidere ligestilles ophold i udlandet på militær mission for den danske stat med ophold her i Danmark. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at opholdstiden skal beregnes fra det tidspunkt hvor udlændingen bopælsregistreres i kommunen. Udstedelse af administrative CPR-numre tæller ikke med i beregningen af opholdstiden.

4 Side 4 af 8 Agterskrivelse og partshøring Nogle af de borgere som modtager brev med agterskrivelse og partshøring kan have svært ved at forstå indholdet og konsekvenserne. De vil have behov for et personligt møde udover et brev. Et møde der i mange tilfælde vil kræve brug af tolk. Det er en ekstra arbejdsopgave, som er nødvendig at have for øje i planlægningen. Opfylder en uddannelses- og kontanthjælpsmodtager efter den umiddelbare vurdering ikke opholdskravet, skal kommunen, før de kan træffe afgørelse i sagen, i en agterskrivelse meddele borgeren, at han/hun ikke opfylder opholdskravet og dermed vil modtage den nye lavere integrationsydelse. Agterskrivelsen skal desuden indeholde en decideret partshøring, samt give nærmere oplysninger om det nye opholdskrav, ydelsesniveauet og muligheden for at ansøge om et dansktillæg. Agterskrivelsen skal også informere om modtagerens pligt til at bidrage med oplysninger, der er nødvendige for at afgøre, om den pågældende har ret til uddannelseshjælp, kontanthjælp eller integrationsydelse. I forbindelse med udsendelse af agterskrivelser med partshøring til borgeren kan det særligt med denne målgruppe være relevant at planlægge ud fra og at tydeliggøre overfor ledelsen, at der vil komme henvendelser fra borgeren om hvad skrivelsen indebærer for dem. Det er derfor vigtigt at det står klart, at borgeren ud over at have pligt til at hjælpe til sagens opklaring, også har mulighed for at påvirke afgørelsen, hvis de kan fremskaffe oplysninger, der kan dokumentere at de opfylder opholdskravet. Kan man inddrage integrationsrådet i kommunen, og aftale et samarbejde om, hvordan der bedst muligt informeres om indhold og konsekvenser af lovændringerne? Planlæg i samarbejde med fx sprogskolerne et fællesmøde, hvor de generelle regler og ændringer i loven bliver forklaret på modersmål. Producere standardbreve på forskellige sprog. Planlægge hvordan de sagsbehandlere, der undersøger sagerne (typisk ydelsessagsbehandlere), bedst muligt inddrager borgerens sagsbehandler (typisk en sagsbehandler fra integrations-, social- eller beskæftigelsesområdet) for at sikre et samarbejde om informationen til borgeren. Planlægge informationen til de aktører, som borgeren er tilknyttet, fx mentorer og civilsamfund. Hensigten er at bevare en god dialog med sagsbehandleren ved at samarbejde om at forklare, at disse regler er politisk bestemte. Afgørelsen Efter fristen på partshøringen skal kommunen træffe afgørelse om borgeren skal modtage integrationsydelse eller forblive på kontanthjælp/uddannelseshjælp. Kommunen skal herudover efter 22 i Lov om aktiv socialpolitik træffe afgørelse om, hvilken sats integrationsydelsen skal være på. Derudover skal det fremgå, om vedkommende vil have ret til særlig støtte efter 34 i Lov om aktiv social politik, og hvis der er ansøgt om dansktillæg, så skal afgørelsen også omfatte dette.

5 Side 5 af 8 Der må forventes et øget pres på samtaler med borgere, der har behov for at få indhold og konsekvenser forklaret ved et møde. Der bliver behov for øget brug af tolkebistand, også til borgere som i forvejen kan noget dansk. Er der behov for en intern drøftelse af, hvordan man håndterer afgørelsessamtaler. Hvilke planer har sagsbehandleren mulighed for at præsentere som løsning på de konsekvenser, som en lavere ydelse kan få for borgeren? Er der behov for genopfriskning af vejledning om klageadgangen? Hvad er kommunens tolkning af, hvad der bevilliges enkeltydelser til? Vil kommunen fx som hovedregel bevillige enkeltydelser til lægeerklæring ved dispensation til danskuddannelsestillæg? Drøft hvordan samarbejdet mellem fx sagsbehandlere i jobcentre og sagsbehandlere i ydelsescentre skal tilrettelægges i de situationer hvor borgerne har brug for akut afklaring på økonomiske spørgsmål vedrørende deres sag. Arbejdsbelastning som følge af indførelse af ny integrationsydelse Kommunerne skal finde de sager, som skal omfattes af de nye regler om integrationsydelse blandt samtlige kontanthjælpssager. Sagerne skal udredes, der skal partshøres og træffes beslutning i sagerne. Dette arbejde kan kun foregå manuelt, da der i dag ikke er IT-støtte til denne opgave. Det er ikke muligt for DS at vurdere hvor lang tid den samlede opgave vil tage, da det afhænger af den enkelte kommunes måde at organisere arbejdet på. Ud over de faste procedurer, som alle sager skal igennem for at afgøre, om borgerne skal have integrationsydelse, så vil nogle borgere ønske råd og vejledning om, hvordan han/hun kan klare sig på de lavere ydelser. Nogle borgere vil klage over afgørelsen. Og nogle vil søge om særlig hjælp pga. deres forringede økonomi. Nogle borgere skal have hjælp til at finde billigere bolig, eller de skal genhuses, fordi de ellers ender på gaden. Endelig kan man forvente, at nogle borgere får problemer i familien på grund af deres meget dårlige økonomi, eller at de kan få forværret psykiske lidelser, problemer med misbrug osv. Alle disse opgaver vil komme efter den umiddelbare afklaring af, hvem der skal have integrationsydelsen, og man kan forvente, at de bliver arbejdskrævende både på mellemlangt og langt sigt for socialrådgiverne i hele det sociale voksenområde og børnefamilieområdet, m.v. Resultattilskud 1 til kommunen Hvis kommunens sagsbehandlere har et markant forhøjet sagstal og/eller bruger tid på økonomisk vejledning fremfor vejledning om job og uddannelse, kan det naturligvis få betydning for, hvor effektiv den konkrete integrationsindsats kan blive. Dermed risikerer kommunen at gå glip af resultattilskud fra staten. 1 Resultattilskud er aktuelt et led i treparts- og topartsforhandlingerne om integration af flygtninge.

6 Side 6 af 8 Kan der foretages konkrete tidsberegninger af hvor lang tid de enkelte delopgaver tager. Dvs. både lokaliseringen af sagerne, vurderingen af sagerne, kommunikationen med borgeren, og ekstraopgaver i forbindelse med øgede ansøgninger om enkeltydelser, ændring af bolig, klagesager, m.v. Anvend de konkrete tidsberegninger til at vurdere omfanget af det ekstra personaleressourceforbrug, sådan at overbelastning af personalet undgås. Medtænk muligheden for at få resultattilskud fra staten. Resultattilskuddene lægger op til at investere flere personaleressourcer til integrationsopgaven.

7 Side 7 af 8 Bilag 1: Beskrivelse af lovgivningen Loven går ud på, at målgruppen for modtagere af integrationsydelse udvides til at omfatte alle, som ikke opfylder opholdskravet. Formålet med udvidelsen er at styrke incitamentet for målgruppen til at komme i arbejde og blive integreret i det danske samfund. Opfyldelse af opholdskravet For at være berettiget til kontant- eller uddannelseshjælp skal borgere have opholdt sig i Danmark i 7 ud af de seneste 8 år. Opfylder borgeren ikke opholdskravet skal vedkommende have integrationsydelse. Mulighed for dansktillæg Borgere på integrationsydelse vil få mulighed for at supplere ydelsen med et danskuddannelsestillæg. Danskuddannelsestillægget er på kr. (2016 niveau), og der kan ansøges om, det, når borgeren har bestået danskprøve 2 eller FVU læsning trin 2. For borgere under 30 år, der vurderes uddannelsesparate eller jobparate, vil tillægget udgøre 0 kr., idet disse borgere modtager en sats svarende til uddannelseshjælpen for uddannelsesparate. Der kan søges dispensation for danskprøvekravet for borgere, der lider af en langvarig fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse, som medfører at borgeren ikke er i stand til at bestå en danskprøve. Dispensation kræver en lægeerklæring. Satser 2016 Målgruppe Mdl. kr. Integrationsydelse, enlige forsørgere (stk. 2, nr. 1) Integrationsydelse, gifte forsørgere (stk. 2, nr. 2) Integrationsydelse, over 30 år og borgere under 30 år, der ikke bor hos en eller begge forældre (stk. 2, nr. 3) Integrationsydelse, under 30 år, der bor hos en eller begge forældre (stk. 2, nr. 4) Dansktillæg (stk. 4) 1.517

8 Side 8 af 8 Bilag 2: Tidsplan for lovens i ikrafttrædelse 1. april 2016: Loven træder i kraft for borgere, der efter d. 1. april søger om kontant- og uddannelseshjælp, men som ikke har opholdt sig i Danmark i sammenlagt 7 år indenfor de seneste 8 år. 1. april 2016: Kommunerne skal i perioden fra den 1. april 2016 til 30. juni 2016 undersøge og træffe afgørelse om, hvorvidt en uddannelses- eller kontanthjælpsmodtager opfylder opholdskravet om at have opholdt sig i Danmark i sammenlagt 7 år inden for de seneste 8 år. Opfylder en uddannelses- og kontanthjælpsmodtager efter kommunens umiddelbare vurdering ikke kravet, meddeler kommunen i en agterskrivelse den pågældende, at kommunen forventer at træffe afgørelse om, at borgeren ikke opfylder opholdskravet og derfor fra den 1. juli 2016 vil modtage integrationsydelse. Sammen med agterskrivelsen skal kommunen partshøre den pågældende, jf. forvaltningslovens 19. Partshøringen skal have en rimelig svarfrist i henhold til de forvaltningsretlige principper og regler. Først efter udløbet af denne frist kan kommunen træffe afgørelse. 1. juli 2016: Loven bliver fuldt ud indfaset og træder i kraft for borgere, der før d. 1. april 2016 modtager kontant- og uddannelseshjælp, men som ikke opfylder opholdskravet.

Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse

Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Notat Dato 1. februar 2017 MEB Side 1 af 5 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Loven om udvidelse af målgruppen

Læs mere

Lovændringen er trådt i kraft den 1. april 2016 og har virkning for ret til ydelse fra den 1. juli 2016.

Lovændringen er trådt i kraft den 1. april 2016 og har virkning for ret til ydelse fra den 1. juli 2016. Til samtlige kommuner Orienteringsskrivelse om lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og forskellige andre love (Udvidelse af personkredsen for modtagelse af integrationsydelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 2 Folketinget 2014-15 (2. samling) Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 26. august 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Notat Dato 14. marts 2016 MEB Side 1 af 11 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Den nye lov om kontanthjælpsloft

Læs mere

Lovforslagets hovedpunkter. Lovforslag /2018 Redigeret af Susanne Wiederquist

Lovforslagets hovedpunkter. Lovforslag /2018 Redigeret af Susanne Wiederquist L 120 Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og forskellige andre love. (Nedsættelse af integrationsydelse og omlægning af dansktillæg). Forventet ikrafttræden -1.7.2018

Læs mere

Nyttig viden om kontanthjælpsloftet. Baggrundsviden til ansatte i almene boligorganisationer

Nyttig viden om kontanthjælpsloftet. Baggrundsviden til ansatte i almene boligorganisationer Nyttig viden om kontanthjælpsloftet Baggrundsviden til ansatte i almene boligorganisationer 2 Kontanthjælpsloftets konsekvenser 30.000 familier forventes at blive berørt af kontanthjælpsloftet, der træder

Læs mere

Kontanthjælpsloftet, 225-timersregel og integrationsydelse. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening

Kontanthjælpsloftet, 225-timersregel og integrationsydelse. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Kontanthjælpsloftet, 225-timersregel og integrationsydelse Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Boligstøtte Bor man sammen med en, der får boligstøtte kan kontanthjælpsloftet betyde,

Læs mere

Agterskrivelse vedrørende kontanthjælpsreformens betydning for din ydelse.

Agterskrivelse vedrørende kontanthjælpsreformens betydning for din ydelse. Agterskrivelse vedrørende kontanthjælpsreformens betydning for din ydelse. Vi skriver til dig, fordi du modtager kontanthjælp fra Fredericia kommune. Den 1. januar 2014 træder en ny kontanthjælpsreform

Læs mere

Kontanthjælpsloftet - mere pisk, mere fattigdom. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening

Kontanthjælpsloftet - mere pisk, mere fattigdom. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Kontanthjælpsloftet - mere pisk, mere fattigdom Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Kontanthjælpsloft De ydelser, der samlet set ikke må overstige loftet er: integrationsydelse, kontanthjælp

Læs mere

7. september Sagsnr Bilag 1. Om forvaltningens sanktionspraksis. Dokumentnr

7. september Sagsnr Bilag 1. Om forvaltningens sanktionspraksis. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CF 2. kontor - Aktivitetsparate og Sygedagpengemodtagere NOTAT 7. september 2018 Bilag 1. Om forvaltningens sanktionspraksis Notatet er inddelt

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Krigsveteraners opfyldelse af opholdskravet for ret til kontanthjælp)

Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Krigsveteraners opfyldelse af opholdskravet for ret til kontanthjælp) Arbejdsmarkedsstyrelsen j.nr. 2010-0010945 ALH/LTO/SPH 23-09-2010 Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Krigsveteraners opfyldelse af opholdskravet for ret til kontanthjælp) 1 I lov

Læs mere

Notat om nye regler om integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers regel.

Notat om nye regler om integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers regel. BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE Dato: 25. februar 2016 Tlf. dir.: 4477 3472 E-mail: cme@balk.dk Kontakt: Afsnitsleder Claus Mercebach Notat om nye regler om integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225

Læs mere

Status på udvidelsen af personkredsen for integrationsydelsen samt Jobreform fase I (kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen)

Status på udvidelsen af personkredsen for integrationsydelsen samt Jobreform fase I (kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen) KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2. Kontor Aktivitetsparate og sygedagpengemodtagere NOTAT Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Status på udvidelsen af personkredsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 2 Folketinget 2014-15 (2. samling) Fremsat den 3. juli 2015 af udlændinge-, integrations- og boligministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik,

Læs mere

Orientering om aftale om sanktioner og styrket kontrol

Orientering om aftale om sanktioner og styrket kontrol Punkt 8. Orientering om aftale om sanktioner og styrket kontrol 2018-089839 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering den politiske aftale om sanktioner og styrket kontrol. Beslutning:

Læs mere

I det følgende gengives Enhedslistens forslag et for et, og Sociale Forhold, og Beskæftigelses bemærkninger knyttes til.

I det følgende gengives Enhedslistens forslag et for et, og Sociale Forhold, og Beskæftigelses bemærkninger knyttes til. Udtalelse Side 1 af 6 Til Aarhus Byråd via Magistraten Kontanthjælpsloft, 225 timers reglen og integrationsydelse 1. Konklusion Sociale forhold og beskæftigelse har igangsat en række indsatser for at opnå

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 L 198 Bilag 4 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 L 198 Bilag 4 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 L 198 Bilag 4 Offentligt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2015-000899 Ændringsforslag til L 198 til 2. behandlingen af Forslag

Læs mere

Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper

Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper Baggrund Den 19. november 2015

Læs mere

Digitalisering af regler Socialretlig konference 23.-24. september 2015. v/fagspecialist Peter Dyrbye

Digitalisering af regler Socialretlig konference 23.-24. september 2015. v/fagspecialist Peter Dyrbye Digitalisering af regler Socialretlig konference 23.-24. september 2015 v/fagspecialist Peter Dyrbye Forskellige vinkler på emnet Digitalisering og effektivisering Selvbetjeningsløsninger digitaliseringsparate

Læs mere

Kontanthjælpsreformen. - hvad betyder den for borgerens forsørgelsesgrundlag?

Kontanthjælpsreformen. - hvad betyder den for borgerens forsørgelsesgrundlag? Kontanthjælpsreformen - hvad betyder den for borgerens forsørgelsesgrundlag? Job og Arbejdsmarkedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget December 213 Definitioner på persongrupper Matchsystemet afskaffes,

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet har den 16. marts 2018 sendt ovennævnte lovforslag i høring med frist den. 10. april 2018.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har den 16. marts 2018 sendt ovennævnte lovforslag i høring med frist den. 10. april 2018. Udlændinge- og Integrationsministeriet DANSK FLYGTNINGEHJÆLP Borgergade 10, 3.sal DK-1300 København K Tlf: 3373 5000 www.flygtning.dk 10.04.18 Høring over udkast til forslag om ændring af lov om aktiv

Læs mere

Analyse. Flygtninges gevinst ved beskæftigelse. 28. juni Af Isabelle Mairey

Analyse. Flygtninges gevinst ved beskæftigelse. 28. juni Af Isabelle Mairey Analyse 28. juni 2016 Flygtninges gevinst ved beskæftigelse Af Isabelle Mairey Den økonomiske tilskyndelse til at overgå fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse for nytilkomne på integrationsprogrammet,

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR Til: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte,

Læs mere

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling Den 12. december 2013 Tine Hansen og Ebbe Holm 1. Indledning Kontanthjælpsreformen træder i kraft 1. januar 2014. Det overordnede

Læs mere

Job- og Integrationshuset

Job- og Integrationshuset Job- og Integrationshuset Kerneopgaver Job- og Integrationshuset varetager den beskæftigelsesrettede indsats for: alle nye flygtninge familiesammenførte ægtefæller til flygtninge, der modtager ydelse kontanthjælpsmodtagere,

Læs mere

Ny kontanthjælpsreform 2014

Ny kontanthjælpsreform 2014 Økonomidirektøren December 2013 Ny kontanthjælpsreform 2014 Folketinget vedtog den 28. juni 2013 en kontanthjælpsreform, som træder i kraft 1. januar 2014. Reformen indebærer, at alle mødes med klare krav

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 51 Folketinget 2010-11 Fremsat den 10. november 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Veteraners opfyldelse af opholdskravet

Læs mere

Retningslinje for sanktioner - Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Integrationsydelse og Kontanthjælp under integration

Retningslinje for sanktioner - Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Integrationsydelse og Kontanthjælp under integration Retningslinje for sanktioner - Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Integrationsydelse og Kontanthjælp under integration Lovgrundlag Rådighed og udnyttelse af uddannelses- eller arbejdsmuligheder: 13 og 13

Læs mere

Orienteringsbrev om integrationsydelse

Orienteringsbrev om integrationsydelse Orienteringsbrev om integrationsydelse Til kommuner, jobcentre m.fl. Behandling af sager om kontanthjælp og integrationsydelse til danske statsborgere, der har haft ophold i et andet EU/EØS-land i mere

Læs mere

Samrådstale til samrådsspørgsmål C og D om L 113 (tirsdag den 1. marts)

Samrådstale til samrådsspørgsmål C og D om L 113 (tirsdag den 1. marts) Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt T A L E Samrådstale til samrådsspørgsmål C og D om L 113 (tirsdag den 1. marts) (Det talte ord gælder) Samrådsspørgsmål C

Læs mere

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Notat Dato 25. oktober 2016 MEB Side 1 af 11 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Loven om kontanthjælpsloft og 225-timersregel

Læs mere

2014/2 LSF 2 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016. Forslag. til. 2. I 8, stk. 2, 1. pkt., indsættes efter»opfyldes ved«:»integrationsydelse eller«.

2014/2 LSF 2 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016. Forslag. til. 2. I 8, stk. 2, 1. pkt., indsættes efter»opfyldes ved«:»integrationsydelse eller«. 2014/2 LSF 2 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j. nr. 15/05849 Fremsat den 3.

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2015

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2015 Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2015 Hvorfor er vejledende sagstal nødvendige Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal kan ses som en hjælp til at strukturere og normere arbejdspladsen

Læs mere

Praksis for boliganvisning af flygtninge med familiesammenføring og unge, der fylder 18 år

Praksis for boliganvisning af flygtninge med familiesammenføring og unge, der fylder 18 år KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 1 Praksis for boliganvisning af flygtninge med familiesammenføring og unge, der fylder 18 år Socialforvaltningens boligsociale anvisning

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige, der modtager folkepension og førtidspension HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MODTAGER AF FOLKEPENSION ELLER FØRTIDSPENSION? Som modtager af sociale ydelser

Læs mere

Kompetenceplan for Ydelsescenter. Gældende fra 9. april 2015

Kompetenceplan for Ydelsescenter. Gældende fra 9. april 2015 Kompetenceplan for Ydelsescenter Gældende fra 9. april 2015 Indhold Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område... 3 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats... 4 Lov om aktiv socialpolitik...

Læs mere

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension Til kommuner, mfl. UDKAST Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

Læs mere

Bilag 1b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2018

Bilag 1b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2018 Bilag 1b Arbejdsmarkedsfastholdelse Sociale ydelser Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2018 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på

Læs mere

225-timers reglen LAS 13 f

225-timers reglen LAS 13 f 225-timers reglen LAS 13 f Formål Folketinget vedtog den 17. marts 2016 lovforslaget om 225-timers regel for modtagere af integrationsydelse, kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Formålet med bestemmelsen

Læs mere

Ensretning af regler for udbetaling til personer i aktive tilbud

Ensretning af regler for udbetaling til personer i aktive tilbud Evaluering af frikommuneforsøg: Ensretning af regler for udbetaling til personer i aktive tilbud Gladsaxe Kommune Afleveret april 2016 Evaluering af frikommuneforsøg: Ensretning af regler for udbetaling

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 928 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 928 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 928 Offentligt Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december juni 2018.

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december juni 2018. Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december 2017 19. juni 2018. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst

Læs mere

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)]

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] Notat Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] 225-timers regel Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte (Indførelse af et nyt kontanthjælpsloft, en 225 timers regel,

Læs mere

Uddybende redegørelser vedr. Ankestyrelsens klagesagsbehandling 2. halvår 2017

Uddybende redegørelser vedr. Ankestyrelsens klagesagsbehandling 2. halvår 2017 Hjørring Kommune Arbejdsmarkedsforvaltningen Afd.: Initialer: Adm. & Service JNM NOTATARK 6. juni 2018 Uddybende redegørelser vedr. Ankestyrelsens klagesagsbehandling 2. halvår 2017 Sag A 10.1. Hjælp til

Læs mere

Landssupporten 8. december 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 8. december 2016

Landssupporten 8. december 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 8. december 2016 Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 8. december 2016. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet.

Læs mere

FOB Kontanthjælp eller integrationsydelse til hjemløs. Dokumentation af opholdssted. Vejledning

FOB Kontanthjælp eller integrationsydelse til hjemløs. Dokumentation af opholdssted. Vejledning FOB 2018-31 Kontanthjælp eller integrationsydelse til hjemløs. Dokumentation af opholdssted. Vejledning Resumé For at være berettiget til at modtage kontanthjælp skal man som udgangspunkt kunne dokumentere

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR Til: Justitsministeriet. Høring over forslag til lov om ændring af forvaltningsloven (Klare juridiske rammer for effektiv digital forvaltning) Høringsbrev

Læs mere

Udlændingestyrelsen har i forlængelse heraf besluttet, at du er omfattet af integrationsindsatsen

Udlændingestyrelsen har i forlængelse heraf besluttet, at du er omfattet af integrationsindsatsen [Modtagers navn og adresse] Opholdstilladelse Du har den [dato] fået opholdstilladelse i Danmark og skal bo i [navn] Kommune. Udlændingestyrelsen har i forlængelse heraf besluttet, at du er omfattet af

Læs mere

Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder for fritagelse fra beskæftigelsesindsatsen

Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder for fritagelse fra beskæftigelsesindsatsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CF 2. kontor - Aktivitetsparate og Sygedagpengemodtagere NOTAT 7. marts 2018 Svar til spørgsmål 10 Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder

Læs mere

Orienteringsbrev nr. 2019/1 om kommunernes registrering af udrejste udlændinge

Orienteringsbrev nr. 2019/1 om kommunernes registrering af udrejste udlændinge Til landets kommuner Orienteringsbrev nr. 2019/1 om kommunernes registrering af udrejste udlændinge Enhed CPR- Administrationen Sagsbehandler Grete Kongstad Koordineret med Sagsnr. 2018-2110 Doknr. 75076

Læs mere

Øvrige bevillinger foretages af ydelsesmedarbejder/beskæftigelsesmedarbejder/virksomhedskonsulent

Øvrige bevillinger foretages af ydelsesmedarbejder/beskæftigelsesmedarbejder/virksomhedskonsulent orgerservice ds Øvrige bevillinger foretages af ydelsesmedarbejder/beds 3 Enhver der opholder sig lovligt her i landet, har ret til hjælp ter Aktivloven. Kommunen skal sikre at opholdskravet er opfyldt.

Læs mere

Tak for din henvendelse af 3. juni 2016, hvor du har videresendt en række spørgsmål fra en borger vedr. Jobreform fase I, som du ønsker svar på.

Tak for din henvendelse af 3. juni 2016, hvor du har videresendt en række spørgsmål fra en borger vedr. Jobreform fase I, som du ønsker svar på. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Andreas Keil, MB E-mail: Andreas_Keil@br.kk.dk 13-06-2016 Sagsnr. 2016-0244835 Dokumentnr. 2016-0244835-1 Kære Andreas Keil

Læs mere

JOBREFORM FASE I OG UDVIDELSE AF PERSONKREDSEN FOR INTEGRATIONSYDELSEN

JOBREFORM FASE I OG UDVIDELSE AF PERSONKREDSEN FOR INTEGRATIONSYDELSEN JOBREFORM FASE I OG UDVIDELSE AF PERSONKREDSEN FOR INTEGRATIONSYDELSEN SAMARBEJDSMØDER I KONTAKTPERSONORDNINGEN 2016 DEN 24/10-2016 V/SUSANNE GRØN (SOF) OG MARIA HOLMSGAARD NIELSEN (BIF) INTRODUKTION Jobreform

Læs mere

Orientering vedrørende særlig adressebeskyttelse - 2015/2

Orientering vedrørende særlig adressebeskyttelse - 2015/2 Enhed CPR Sagsbehandler GK Sagsnr. 2014-9799 Doknr. 227177 Dato 30. april 2015 Orientering vedrørende særlig adressebeskyttelse - 2015/2 Særlig adressebeskyttelse til personer, som udsættes for trusler

Læs mere

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles Notat Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: 12. november 2012 Udfærdiget af: Ulla Marcus Vedrørende: Overgang til obligatorisk digital ansøgning fra 1. december 2012 Notatet sendes/sendt

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2016

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2016 Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2016 Hvorfor er vejledende sagstal nødvendige Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal kan ses som en hjælp til at strukturere og normere arbejdspladsen

Læs mere

Dagsorden for Integrationsrådets møde den kl. 18:30 i Center for Dansk og Integration

Dagsorden for Integrationsrådets møde den kl. 18:30 i Center for Dansk og Integration Dagsorden for Integrationsrådets møde den 05.10.2015 kl. 18:30 i Center for Dansk og Integration Mødedeltagere: Miechael Stian Hansen () formand Anna Papiewska () Dorte Corydon () Jan Rasmussen () Jens

Læs mere

Orienteringsbrev til kommunerne nr. 10/07

Orienteringsbrev til kommunerne nr. 10/07 Orienteringsbrev til kommunerne nr. 10/07 8. juni 2007 Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Til samtlige kommuner Orientering om ændring

Læs mere

B i l a g 1 b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2017

B i l a g 1 b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2017 B i l a g 1 b Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2017 25. oktober 2017 J.nr. Arbejdsmarkedsfastholdelse Sociale Ydelser Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner:

Læs mere

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Fremsat den xx. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Høring over Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om

Læs mere

Ansøgning om dispensation fra bortfald af opholdstilladelse på asyl- og familiesammenføringsområdet. perioden.

Ansøgning om dispensation fra bortfald af opholdstilladelse på asyl- og familiesammenføringsområdet. perioden. Ansøgningsskema BF1/US_da_150217 Ansøgning om dispensation fra bortfald af opholdstilladelse på asyl- og familiesammenføringsområdet Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema, hvis du har

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om integrationsydelse - opholdskravet - EU-/EØS-borgere - danske statsborgere - tilknytning

Ankestyrelsens principafgørelse om integrationsydelse - opholdskravet - EU-/EØS-borgere - danske statsborgere - tilknytning KEN nr 10340 af 20/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-4025-54027 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41

Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41 Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41 Udarbejdet af: Mette Wulf Dato: 03.10.2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen Kvalitetsstandard

Læs mere

Udmøntning af integrationsudspillet "Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse"

Udmøntning af integrationsudspillet Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 116 Offentligt N O T A T Udmøntning af integrationsudspillet "Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse" 19. marts 2015 J.nr.

Læs mere

Vejledning om post til døren (revideret)

Vejledning om post til døren (revideret) Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: TS40108-00001 Dato: 06-02-2019 Sagsbehandler: Jens Hork Vejledning om post til døren (revideret)

Læs mere

Notat om borgere, som berøres af kontanthjælpsreformen. På Socialudvalgets møde den 7. maj 2014 blev der afgivet følgende bestilling:

Notat om borgere, som berøres af kontanthjælpsreformen. På Socialudvalgets møde den 7. maj 2014 blev der afgivet følgende bestilling: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne NOTAT Til Socialudvalget Notat om borgere, som berøres af kontanthjælpsreformen På Socialudvalgets møde den 7. maj 2014 blev der

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag, i denne oversigt. Du

Læs mere

Orienteringsbrev om udvidelse af kredsen af personer, som kan tildeles særlig adressebeskyttelse

Orienteringsbrev om udvidelse af kredsen af personer, som kan tildeles særlig adressebeskyttelse Enhed CPR- Administrationen Sagsbehandler Grete Kongstad Koordineret med Sagsnr. 2018-293 Doknr. 23490 Dato 01-10-2018 Orienteringsbrev om udvidelse af kredsen af personer, som kan tildeles særlig adressebeskyttelse

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede I 6 i lov nr. xx af xx om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre

Læs mere

Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand)

Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand) Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Att.: Patrick Kofod Holm Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand) 07-02-2018

Læs mere

Eksempel: Parret har ikke fælles bopæl, og de er derfor ikke samlevende. Kommunen skal træffe afgørelse allerede på dette grundlag.

Eksempel: Parret har ikke fælles bopæl, og de er derfor ikke samlevende. Kommunen skal træffe afgørelse allerede på dette grundlag. Til kommuner m.fl. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A DK-2300 København S www.star.dk T +45 7214 2000 E star@star.dk Orientering om reglerne om samlivsvurdering mv. i forbindelse

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Udbetaling Danmark og retssikkerhed

Udbetaling Danmark og retssikkerhed Socialudvalget 2011-12 L 86 Bilag 8, L 87 Bilag 8 Offentligt Udbetaling Danmark og retssikkerhed Resumé Det har været en afgørende præmis for etableringen af Udbetaling Danmark, at borgernes retssikkerhed

Læs mere

Orientering: Lovændringer integrationsområdet

Orientering: Lovændringer integrationsområdet Punkt 4. Orientering: Lovændringer integrationsområdet 2015-036697 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalget orientering redegørelse for lovændringer på integrationsområdet

Læs mere

Til Ulrik Kohl, MB. Sagsnr Dokumentnr Kære Ulrik Kohl

Til Ulrik Kohl, MB. Sagsnr Dokumentnr Kære Ulrik Kohl KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen NOTAT Til Ulrik Kohl, MB E-mail: Ulrik_Kohl@br.kk.dk 25-11-2016 Sagsnr. 2016-0415706 Dokumentnr. 2016-0415706-1 Kære Ulrik Kohl

Læs mere

Afbureaukratisering sanktioner for kontant- og starthjælpsmodtagere

Afbureaukratisering sanktioner for kontant- og starthjælpsmodtagere NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering sanktioner for kontant- og starthjælpsmodtagere Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem

Læs mere

Til Ninna Thomsen, MB. Sagsnr Dokumentnr Kære Ninna Thomsen

Til Ninna Thomsen, MB. Sagsnr Dokumentnr Kære Ninna Thomsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen NOTAT Til Ninna Thomsen, MB E-mail: Ninna_Thomsen@br.kk.dk Kære Ninna Thomsen 24-08-2015 Sagsnr. 2015-0159100 Dokumentnr. 2015-0159100-7

Læs mere

Det er kommunens ansvar at implementere og administrere de reformer og regler, som Folketinget har besluttet.

Det er kommunens ansvar at implementere og administrere de reformer og regler, som Folketinget har besluttet. Notat Vedrørende: på spørgsmål til byrådets åbne spørgetid den 5. september vedr. kontanthjælpsloft Sagsnavn: Spørgsmål til byrådets åbne spørgetid den 5. september 2016 fra Lisbeth Sand vedr. kontanthjælpsloft

Læs mere

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 10. december 2018.

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 10. december 2018. Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 10. december 2018. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet.

Læs mere

Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 210 Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 210 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag

Læs mere

Ankestyrelsen. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhuset 8722 Hedensted. Vi sender her en kopi af Ankestyrelsens brev af dags dato.

Ankestyrelsen. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhuset 8722 Hedensted. Vi sender her en kopi af Ankestyrelsens brev af dags dato. Ankestyrelsen Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhuset 8722 Hedensted Vi sender her en kopi af Ankestyrelsens brev af dags dato. Ankestyrelsen er også sekretariat for fire nævn: Klagenævnet for Specialundervisning

Læs mere

Udarbejdelse af business cases vedr. investering i integrationsområdet

Udarbejdelse af business cases vedr. investering i integrationsområdet Den 25. august 2016 Notat Udarbejdelse af business cases vedr. investering i integrationsområdet Information til SIRIs Kommunegruppe 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INDHOLD I BUSINESS CASENE...

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings anbefalinger til integrationsindsatsen i kommunerne

Dansk Socialrådgiverforenings anbefalinger til integrationsindsatsen i kommunerne Side 1 af 9 11. november 2015 MLJ/HEN/KG Dansk Socialrådgiverforenings anbefalinger til integrationsindsatsen i kommunerne Socialrådgiverne vil være med til at sikre en god og styrket integrationsindsats

Læs mere

Min Plan vejledningstekst til dagpengemodtager og arbejdsmarkedsydelsesmodtager:

Min Plan vejledningstekst til dagpengemodtager og arbejdsmarkedsydelsesmodtager: Min Plan vejledningstekst til dagpengemodtager og arbejdsmarkedsydelsesmodtager: Jobplan - dine rettigheder og pligter Din jobplan beskriver den aktivering de tilbud - du skal deltage i, mens du er ledig.

Læs mere

Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks Kbh. K

Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks Kbh. K Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 Kbh. K Høringssvar vedrørende lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik og lov

Læs mere

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet I medfør af 116 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. lovbekendtgørelse nr. 990 af 12. september 2014, og 110, stk. 1 og 2, i lov om aktiv socialpolitik,

Læs mere

Til Udlændinge-, Integrations- og Beskæftigelsesministeriet 4.08.2015

Til Udlændinge-, Integrations- og Beskæftigelsesministeriet 4.08.2015 Til Udlændinge-, Integrations- og Beskæftigelsesministeriet 4.08.2015 Bemærkninger til forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven

Læs mere

HØRING af. Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

HØRING af. Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 185 Offentligt HØRING af Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af den øvre grænse for hjælp (loftet) til modtagere af kontanthjælp,

Læs mere

Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik

Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik I medfør af 34, stk. 6, og 92, stk. 3, i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 806 af 1. juli 2015, som ændret ved

Læs mere

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 LOKK, Fredericia Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 Oversigt Udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Processuelt ophold Meddelelse af opholdstilladelse (Udl. 9) Forlængelse (Udl. 11)

Læs mere

1. Overordnet beskrivelse af processen

1. Overordnet beskrivelse af processen NOTAT Behandling af forsørgelsesydelser, uddannelseshjælp eller kontanthjælp 1. Overordnet beskrivelse af processen Denne forretningsproces angår behandling af en sag om uddannelseshjælp eller kontanthjælp.

Læs mere

Nytteindsats i Kolding Kommune Strategi. Kolding Kommunes anvendelse af nytteindsats som beskæftigelsestilbud.

Nytteindsats i Kolding Kommune Strategi. Kolding Kommunes anvendelse af nytteindsats som beskæftigelsestilbud. Nytteindsats i Kolding Kommune Strategi Kolding Kommunes anvendelse af nytteindsats som beskæftigelsestilbud. Forord - en strategi Kolding Kommunes strategi for nytteindsatsområdet er at tydeliggøre kommunens

Læs mere

Udkast til. Forslag. til

Udkast til. Forslag. til Udkast 21. december 2015 Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og andre love (udvidelse af personkredsen for modtagelse af integrationsydelse m.v.) I lov

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 29. april Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 29. april Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 210 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 29. april 2019 Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Ydelser + typiske forløb. Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse, den 6. marts 2018

Ydelser + typiske forløb. Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse, den 6. marts 2018 Ydelser + typiske forløb Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse, den 6. marts 2018 Overblik ydelsesniveauer Gns. omkostning (HÅP) Satser (Mdr.) A-dagpenge 219.000 18.645 Kontanthjælp 139.000 3.509-14.993

Læs mere

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Reformer og Rummelighed Vejledningsjura Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Kontanthjælpsreformen Grundlag og baggrund for reformen Målgrupper i LAB 2 Uddannelseshjælp og kontanthjælp efter

Læs mere

Vejledning om post til døren (revideret)

Vejledning om post til døren (revideret) Vejledning om post til døren (revideret) Trafikstyrelsens vejledning om post til døren til postmodtagere, som er ude af stand til selv at hente deres post i brevkassen eller brevkasseanlægget, er udarbejdet

Læs mere

Orientering om fattigdom i Aarhus Kommune

Orientering om fattigdom i Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 14. september 2015 Orientering om fattigdom i Aarhus Kommune 1. Resumé Byrådet vedtog d. 13. august 2014, at den nationale

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene.

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Borgeren indkaldes rettidigt til jobsamtale/kontaktsamtale. Borgeren

Læs mere