Forum Fællesblad for Grædstrup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forum Fællesblad for Grædstrup"

Transkript

1 Forum Fællesblad for Grædstrup December - januar -februar 2012/13

2 Indhold At tro er at komme Side 03 Julekoncert side 06 Julebudet side 08 Sogneaftner og andre arrangementer side 10 Gudstjenester side 14 Bakkelandets Friskole side 16 Gymnastik og Idrætsforeningen side 20 Menighedsrådet side 22 Foreninger side 24 Præsten side 25 Kirkelig vejviser side 26 Diverse oplysninger side 27

3 At tro er at komme At tro er at komme til det, der er større end vi kan forstå -: Guds rige, som Kristus har åbnet i dagen for os, som er små. At tro er at komme til ham, som på korset har sejret for os, - han afviser ingen han gir os Guds nåde, ham frydes vi hos. For troen er ikke, hvad andre kan veje og måle med kløgt - men frygtløst at kaste sig ind på den frelse, som frit os har søgt. At tro er at stille sig ind under ordet, som myndigt får røst - og finde sig tiltalt, og tåle dets sandhed og gribe dets trøst Vi bæres til dåben, og armene om os bekender: Vi tror, hvad dybt her tildeles et barn af dets skaber med ånd og med ord. At tro er at komme, trods hvad der vil hindre, til gudslysets skær - og skænke sin næste Guds nåde i dagen, hvor riget er nær.

4 Salmen At tro er at komme er egentlig ikke en adventssalme, men den siger alligevel alt det, som advent handler om. For selve ordet advent kommer af det latinske ord adventus som betyder komme. Det, der skal komme og som vi venter på i adventstiden er selvfølgelig Jesu komme julenat, hvor han bliver født i Betlehem i stalden. Og på den måde kan vi jo også sige, at det er vores tro vi venter på. Nemlig troen på, at barnet, der bliver født i Betlehem i stalden er Guds søn selv. For at tro er at komme til det, der er større end os selv og det vi som mennesker kan forstå. Og advent er at komme og at tro, at Gud åbenbarer sig for os i det lille barn i krybben og dermed giver os Guds rige gennem det barn. At kommer er en bevægelse og advents tiden bevæger os hen mod jul. Adventstiden bevæger vores tro udover det som kan måles og vejes og forstås med vores intellekt. Derfor er adventstiden også vigtig, netop fordi den hjælper os med at komme tæt på vores tro på at Gud kommer os nær i barnet i krybben, selvom det er svært for vores forstand at tro. Så adventstiden lader os komme udover vores forstand og ud over hvad vi kan forstå og mod julens fantastiske budskab, som ikke skal vejes, måles og for-

5 stås, men føles og leves. At tro er at komme til adventstiden og lade den tale til os med den myndige røst, at høre den tale sandheden om vores liv, men også at få adventstidens trøst med ordet om, at snart sker det, snart kommer Guds frelse til os i barnet fra Betlehem. Derfor: At tro er at komme på trods af alt det, der kan spærre for adventstidens budskab til Gudsrigets skær, der lyser til os fra frelseren i krybben. Glædelig advent og velsignet jul. Pia Skovmose Jensen.

6 Julekoncert Der holdes fælles julekoncert for Grædstrup og Sønder Vissing sogne søndag d kl med Gudenå Folkekor i Grædstrup Kirke Gudenå Folkekor er et blandet kor med ca. 40 sangere som hører under Musisk Oplysningsforbund (MOF). Koret har hjemsted i Brædstrup. Repertoiret er alsidigt og spænder fra kirkemusik og klassiske korværker til danske og udenlandske viser og sange, og vi synger både a cappella og med musikledsagelse. En fast tradition er julekoncerten i Brædstrup Kirke først i december, samt endnu en i en kirke i omegnen. I år i Grædstrup Kirke. Jørn Bendixen har siden august 1990 været en højt påskønnet korleder for Gudenå Folkekor. Han er uddannet som cellist og sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium, først som cellist med diplomeksamen i 1978, samtidig med en ny optagelse i konservatoriets sangklasse med fire års studier hos Vagn Thordal. Flere solistiske opgaver, bl.a. ny musik i et samarbejde med Århus Symfoniorkester samt adskillige lied-koncerter diplomeksamen i sang, fortsat samarbejde med Vagn Thordal i en årrække. Jørn Bendixen har altid haft stor interesse for musikkens pædagogiske muligheder og begyndte at undervise og arbejde med kor allerede i sin studietid. Ansættelser på bl.a. Vestbirk Højskole, Herning Musikskole og Salling Musikskole og nu på Rudolf Steiner-Skolen i Århus, hvor han har været med til at opbygge et rigt musikliv omkring skolens kor og orkester med mange koncerter og sceniske opførelser på højt plan.

7 Jørn Bendixen har desuden været flittigt brugt som instruktør ved store korstævner rundt om i hele landet. Årets julekoncert indeholder bl.a: Bachs juleoratorium, to udvalgte koraler Nu kom der bud fra englekor (Bj. Haars melodi) De 4 lys i adventskransen Dejlig er jorden (julehæfte) Advent Julebudet til dem Maria sad i hø og strå Tak og ære være Gud Af højtiden oprunden er Oh holy night Oh come all ye faithfull Så mød op og få julestemningen med hjem! Der er gratis adgang

8 Julebudet til dem, der bygge Julebudet til dem, der bygge her i mørket og dødens skygge, det er det lys, som, aldrig slukt, jager det stigende mulm på flugt, åbner udsigten fra det lave, trøster mildelig mellem grave. Julebudet i vinterens vånde, det er Gud faders varme ånde, menneskefaldet til frelse vendt, menneskets adel på ny erkendt, hjertets ret til at kæmpe og vinde evig slået fast trods hver en fjende. Julebud under storm og torden melder og giver fred på jorden, fred til at stride vor strid med mod, fred til at vente på enden god, højt under medbør og dybt i sorgen, fred for både i går og i morgen. Julebudet til dem, der græde, det er vældet til evig glæde. Glæd dig da kun, du menneskesjæl,stinger end ormen endnu din hæl! Favn kun trøstig, hvad Gud har givet, løft dit hoved og tak for livet!

9 Salmen Julebudet til dem, der bygge er en af mine ynglings salmer. For den fortæller om, at julen bringer fred og glæde, selvom vi ofte har mange tunge byrder og sorger at bære på i vores liv. Julen med budskabet om frelserens fødsel kommer til os, også, når vi er trætte og fuld af sorg eller bekymringer Salmen er skrevet af J.Chr. Hostrup, der blev født 20. maj 1818 i København. Gennem hele sit liv prøvede han at miste, både personligt, men også ved Nederlaget i 1864 gjorde Hostrup til en forfatter med et budskab. Hans eneste salme: Julebudet til dem, der bygge har baggrund i tunge personlige sorger og den sygdom, der tvang ham fra embedet Han flyttede til Frederiksberg, og døde der 21. nov Så julebudet er ikke kun til de glade og forventningsfulde børn eller de voksne, der godt kan lide at hygge sig eller de, der ikke har sorger og bekymringer. Julebudet er i høj grad til alle mennesker i krise og sorg, for julebudet siger, at Gud er kommet til os med fred også fred til at kæmpe videre i det liv, som vi måske har lyst til at opgive. Så Guds julefred til alle, til at kæmpe og fred til at vinde!

10 Sogneaftner og andre arrangementer Sogneaftner: Tirsdag d. 5.2 kl i konfirmandstuen er der en anderledes sogneaften. Foredragsholder er Søren Hebsgaard. Søren Hebsgaard er foredragsholder og videnskabsjournalist med speciale i sociologi og teknologi. Han har tidligere arbejdet i Berlingske Tidendes videnskabs-redaktion og været it-skribent på Ingeniøren. Har i 2012 undersøgt, hvordan smartphonen påvirker gymnasieelever. VI ER VILDE MED VORES SMARTPHONES! To ud af tre voksne danskere og fire ud af fem unge har en smartphone. Og vi bruger den hele tiden:- Vi finder opskriften til aftensmaden ved køledisken i supermarkedet. - Vi tjekker ruten på kortet, mens vi cykler og svarer på arbejdsmails på toilettet. - Vi sms er og tjekker Facebook, mens vi snakker med hinanden - På legepladsen tager vi billeder af børnene og deler dem online. - Og vi tjekker kalender og mail, før vi står op og som det sidste før vi sover. Noget af det er rigtig smart, mens noget af det bare er noget vi gør. MEN HVAD ER DET LIGE, DER SKER? Er vi blevet afhængige af at kommunikere? Er det egentlig godt, at vi altid har mulighed for at vide alting? Hvad er det egentlig, der gør os mere effektive, mere produktive, mere glade? Og er online-virkeligheden lige så vigtig som den fysiske? I foredraget Mig og min smarte telefon vil journalist og

11 teknologiforsker Søren Hebsgaard sammen med publikum forsøge at svare på spørgsmålet: HVORNÅR HJÆLPER TEKNOLOGIEN OS TIL ET BEDRE LIV OG HVORNÅR STÅR DEN I VEJEN? Smartphonen og den konstante online-adgang er nemlig blevet uundværlig for de fleste af os. Især teenagerne, som er vokset op med en laptop i hånden og altid har haft Facebook som en helt naturlig del af deres sociale liv. I 2012 lavede Søren Hebsgaard den første større undersøgelse af, hvordan danske gymnasieelever bruger deres smartphones, og hvordan det påvirker deres samvær, alenetid og stressniveau. Det kom der en masse spændende ny viden ud af, for eksempel at 25 pct. bruger deres smartphone, hver gang de er på toilettet Tilhørerne vil få præsenteret den nyeste internationale viden om mobilforbrug og stress og for eksempel se, hvordan hjernen ændrer fysisk form af at være online konstant. Samtidig vil de blive konfronteret med deres egne dårlige mail- og sms-vaner. Der bliver også plads til de lidt mere eksistentielle og filosofiske overvejelser om, hvad teknologi egentlig er, og hvorfor vi er så glade for den. Det hele er serveret med glimt i øjet og skæve historiske anekdoter, som viser, at teknologien konstant har forandret alt, siden et nysgerrigt hulemenneske for første gang slog to sten mod hinanden. Dette er en aften for hele familien fra konfirmander til bedsteforældre. Så kom og vær med.

12 Forårets anden sogneaften bliver med lokale kræfter. Onsdag d kl vil vi synge foråret ind i konfirmandstuen Vores organist Marie og vores kirkesanger Anne Marie vil spille og synge sammen med os og sognepræst Pia Skovmose Jensen vil kæde det hele sammen med små historier og ved at fortælle om de sange vi skal synge. Har vi ikke lige valgt ynglings sangene, så er der også mulighed for ønskekoncert.

13 Fortælling og Frikadeller: Kom og hør om drengen, der mødte 3 mærkelige mænd og hør en historie om at være lige ved at gøre noget dumt også alligevel ikke gøre det.. Fra vores eget liv kender vi godt til, at vi møder nogle mennesker, som vi synes er mærkelige. De fandtes også på Jesu tid, men også dengang kunne det vise sig, at der var noget man kunne lære af dem, der er anderledes, hvis man altså tør lære dem at kende. Det hører vi om d kl i Grædstrup Kirke. Og vi kender alle sammen det, at vi er lige ved at gøre noget, som vi godt ved er forkert. Det hedder at blive fristet. Det kunne Jesus også blive! Kom og hør om det d. 7. marts kl Efter fortællingen i kirken er der aftensmad i konfirmandstuen.

14 Gudstjenester Dato 2/12 1.s.i advent 9/12 2.s. i advent 16/12 3.s. i advent Grædstrup Kirke Matt. 21, Koncert fælles Sdr. Vissing Kirke Ingen /12 Ingen Ingen Matt. 21, 1-9 Koncert i Grædstrup Kirke Matt. 11, /12 Juleaften Luk. 2, Luk. 2, /12 Juledag Luk. 2, Luk. 2, /12 2. juledag Ingen Matt /12 Ingen Ingen 1/1 Nytårsdag 6/1 H.3k 13/1 1.s. e. h.3k Luk. 2, LBP Matt. 2, 1-12 Ingen Luk. 2, 21 Ingen Konfirmandgudstjeneste

15 Gudstjenester Dato 20/1 si. s. e. h.3k Grædstrup Kirke Matt. 17, 1-9 Sdr. Vissing Kirke Ingen 27/1 Septuagesima Ingen Minikonfirmander 3/2 Sexagesima Mark. 4, Mark. 4, /2 Fastelavn 17/2 1.s.i fasten 24/2 2. s. i fasten 3/3 3. s. i fasten 9.00 Matt. 3, Matt. 4, 1-11 Ingen Luk. 11, Matt. 3, Ingen LBP Matt. 15, Luk.11, Kirkebilen kan bestilles på telefon: Kirkebilen er gratis og kører på de søn og helligdage, hvor det er annonceret i gudstjenestelisten samt til møder i præstegården.

16 Bakkelandets Friskole Du skal måske stå af cyklen, når vi skal ned af bakken. Alle nye små får en stor-ven. Sådan er det på Bakkelandets Friskole. De nye 14 som i sommers startede i 0. klasse fik fra 1. dag en storven. Vennen hjælper og er ham eller hende der tager kontakt i pauserne. Overskriften er taget ud af en sammenhæng, hvor storvennerne skulle hjælpe deres små venner på den første længere cykeltur på en éndags skoleudflugt i nærområdet. Et talende udtryk for omsorg for en lille ven. Storgruppen på Bakkelandets Friskole har andre vigtige opgaver i forhold de yngre elever. Gruppen er legepatrulje og det betyder, at 2 eller 3 af gruppens elever arrangerer lege i den længste af pauserne. Det bliver til rundbold, spark til dåse eller til andre lege i løbet af efteråret og vinteren. Storgruppen har en biograftur i sigte, og får på den måde en lille belønning for deres gode lege med skolens yngste. En tanke fra lederen på Bakkelandet: Når verden lukkes ind i stuen Når verden lukkes ind i stuen en aften og vi via TV oplever billeder og tale om kummerlige forhold for børn, så mærkes vi. Jeg tænker ikke alene på de børn, som lever i Afrika og ikke har tag over hovedet eller børn der sulter, og som måske har mistet deres forældre. Nej, jeg tænker også på børn som vokser op i Danmark. Børn som får basale behov opfyldt med mad og bolig, men som virkelige mangler omsorg og kærlighed. Den synlige omsorg får mange. Tøjet er i orden og måske mærketøj. Skiftetøjet er med. Madkassen indeholder ostehaps, rosinpakker ja, måske med en lille omsorgshilsen eller et smil fra mor. En anden omsorg som er en mere usynlige omsorg kræver langt mere af os forældre og voksne. Usynlig omsorg er den kvalitet der er i det, som sker. Det være sig hjemme, i vuggestuen, i børnehaven og i skolen og det kan være omkring et måltid, hvor kvaliteten så er måden vi spiser sammen på. Bliver barnet set, mærket, hørt og forstået. Desværre oplever vi, at børn ikke får denne usynlige omsorg, som er båret af forældrekærlighed, indlevelsesevne og empati og en sand moral fra

17 voksne i institutionerne. Det vises tydeligt når verden lukkes ind. Barndommen sætter spor. Barndommen bliver tilbage i vort indre som en dyb, rindende flod, hvoraf vi øser glæde og smerte. Den er mørk og hemmelighedsfuld, årsag og virkning flyder dunkelt sammen, billeder kommer og går. Sådan skrev forfatter Tove Ditlevsen i Barndommens gade. Hun skrev også at floden gravede sit leje dengang sindet var blødt, som det fine sand i strandkanten, og kun i sjældne, stille øjeblikke, kan vi spejle os deri. Ja, selvom minderne er flygtige, så ved vi dog, at barndommen bor et sted langt inde i, og at vi alle må leve med de oplevelser og erfaringer vi fik i vores barndom. Barndommen er vor fælles kilde til styrke og svaghed, selvfølelse og skam, glæde og sorg. Derfor bliver vi voksne aldrig færdige med den barndom, vi giver dem. Den vil altid blive tilbage i deres indre. Et billede fra Bakkelandets Vuggestue Syltetøjsglas uden Etiket Efteråret er lige ved at blive afløst af vinteren, så flyverdragter, huer, vanter og varme støvler er en nødvendighed hver dag. Holder vejrudsigtens varsler om slud og sne får vi rigeligt brug for det. Tænk også over om dynen skal være tykkere eller der evt. skal suppleres med en fleecedragt. Musik og rytmiktemaet er ved at blive afløst af lanternetemaet. Første skridt er taget ved at vi nu synger Lanternesangen før vores frokost. Vi vil gerne bede alle om at medbringe et syltetøjsglas uden etiket. Så får alle børn nemlig mulighed for at være med til at lave lanterner. I denne middagsstund har vi lige set et dejligt resultat af at gentagelser er godt for vores børn. De ældste børn har lige på eget initiativ leget To skridt til højre og Først den ene vej. De er to ud af tre sanglege, som vi har leget mange gange i den sidste periode. En sand fornøjelse.

18 Vi hjælper hinanden. -Hold lige her. Ja sådan! Alexander har malet et stort flot maleri i varme farver på akvarelpapir, som er blevet behandlet med olie, så lyset kan skinne igennem, og han har klippet fine mønstre i lange, brede guldstrimler, og nu hjælper Nadja ham med at klipse det hele sammen til en flot lanterne. Alexander og de mange andre børn i nulte har ikke prøvet at lave den slags lanterner før, men Nadja, som går i fjerde klasse har været processen igennem tre gange før, og selv om det er et år siden sidst, og hun lige selv skulle have frisket det hele op, er hun nu klar til at hjælpe de mindre børn. Det er den 1. november, og vi er i gang med at forberede os til den årlige Morten Bisp event. Som de andre år strækker Morten Bisp sig over to dage, hvor hele skolen i fællesskab og udendørs forbereder det store måltid med masser af grøntsager og gås, selvfølgelig. Gæssene skal slagtes, renses og plukkes og de mange grøntsager skal renses, og det hele skal gøres klar til at blive stegt og bagt på bål og i naturovn. Hvordan det går til, er en anden historie. Alle elever, lærere og SFO-pædagoger deltager i forberedelserne. Der skal slås bivuaker op, så de store kan sove udendørs, (eller måske mest snakke,) og klasselokaler skal omdannes til bekvemme hyggehuler, og det er meget vigtigt, at man får indrettet den helt rigtige soveplads. Og når hele festen ebber ud dagen efter, slutter vi af med at gå optog igennem Grædstrup, mens solen går ned og lanternerne lyser op i mørket med deres smukke varme farver. -Så skal du bare have bund i, siger Nadja, og nogle af de drenge, som har limet en lyseholder på den paptallerken, der udgør bunden i lanternen, tager over og viser Alexander, hvordan han klipper hakker i paptallerkenen, så også den kan blive hæftet fast i lanternen. Søren fra 2. klasse har fået tillidshvervet, at betjene sylen, så han hjælper stolt Alexander og alle andre med at prikke huller til håndtaget. Dittes mor kommer ind og udbryder ærligt, -hold da op, hvor er de flotte! -Ja mor, vil du se min? Og Ditte viser sin lanterne til moren og tilføjer stolt, -og se, det er Noahs, den har jeg hjulpet ham med. Børnenes glæde over at kunne hjælpe hinanden og trygheden i, at de kan spørge om hjælp ud i børneflokken, og få den hjælp, de har brug for, er et godt eksempel på den kultur, vi værner om i Bakkelandets SFO.

19 Kalender: Klippe-klistre-dag på Friskolen og bedsteforældredag i Luciaoptog på Bakkelandets afdelinger og Søndergården i Kirkegang for alle på Bakkelandet Fastelavnsfest Friskolens gymnastiksal Foredragsaften arr. Af Bakkelandets Vuggestues Bestyrelse Tema: Børnefamilier og blodsukkerballaden

20 Gymnastik og Idrætsforeningen Vinter 2012/13 i Grædstrup Sogns Gymnastik & Idrætsforening Gymnastik og leg I Grædstrup Gymnastik- og Idrætsforening vil vi gerne tilbyde gymnastik/ tummel og leg for de 3 6 årige samt 7 8 årige piger og drenge, men vi mangler dig til at være leder eller hjælper. Du behøver ikke have en lederuddannelse, bare du har lyst til at motivere børnene til motoriske udfoldelser. Foreningen vil rigtig gerne tilbyde kursus, hvis du gerne vil inspireres, så hold dig ikke tilbage.! Kurser er i DGIregi. Måske er I to der gerne vil følges ad? Vær med til at få mere liv i gymnastiksalen og tøv ikke med at ringe til undertegnede. Den havde Lotte Gram og Tove Hedegård et fantastisk godt tilbud til børnehavebørn på sportspladsen, hvor der blev afholdt en rigtig sjov og god Tumle-lørdag trods regnvejr. Der bliver arbejdet på at stable en lignende lørdag på benene i gymnastiksalen eller sportspladsen d og vi fortsætter efter nytår, hvis opbakningen er til det. Det kan evt også blive for andre aldersgrupper. Har du lyst til at spille badminton, kan du booke en bane i Friskolens gymnastiksal.

21 Tilmelding til Eva Lemmermann Motion & Fitness var startet om torsdagen, men desværre har vi måttet aflyse pga for lille deltagelse. Hvis efterspørgselen bliver større kan vi evt. genstarte holdet. Med venlig hilsen Anni Haldrup Eriksen mobil: Gymnastik-udvalget Grædstrup Sogns Gymnastik- og Idrætsforening

22 Menighedsrådet Menighedsrådsvalg 2012 Menighedsrådsvalget i Grædstrup forløb som fredsvalg. Fredsvalg betyder, at der kun er indleveret en liste, og dermed er de personer som står på listen, valgt. Et menighedsråd er valgt for fire år. Det gamle menighedsråd som blev valgt i 2008 bestod af fem folkevalgt: Henning Andersen, Hanna Sømod, Birgit Kristensen, Jan Skovvang Nielsen, Anne Louise Nielsen, har nu afholdt sit sidste menighedsrådsmøde. Det nye menighedsråd består af: Henning Andersen, Hanna Sømod, Jens Christian Nielsen, Poul Eddie Jensen og Anette Nielsen.

23 Desuden består menighedsrådet af sognepræst Pia Skovmose Jensen og medarbejderrepræsentant organist Marie Nikolajsen. Deres periode starter formeldt 1. Søndag i advent, da det er her kirkeåret starter. Tak til de udtrådte medlemmer og velkommen til de nye. Henning Andersen

24 Foreninger og bestyrelser Grædstrup Sogns Gymnastik og Idrætsforening: Formand: Eva Lemmermann Grædstrup Sogns Beboerforening: Formand: Lene H. Madsen tlf / Grædstrup Vandværk: Formand: Ejner Jørgensen Byfornyelsesgruppen i Grædstrup: Caroline Jensen GAP: Bo Carlsen Grædstrup Menighedsråd: Se sidste side. Bakkelandets Friskole, Børnehave og vuggestue: Formand Skole /bhv: Maja Clausen Formand Vuggestue: Alice Fleten Skoleleder: Jens Erik Skals Landsbyrådet

25 Præstens side Jeg træffes på eller Jeg har ingen fast træffetid, men er jeg der ikke, så indtal besked og jeg ringer tilbage. Hvad gør man, når man skal Fødsel: Jordemoderen indberetter fødslen til bopælssognet. Barnedåb eller navngivelse: Man henvender sig til præstesekretæren inden seks måneder efter barnets fødsel. Ved dåb medbringes navn og adresse på mindst to og højst fem faddere. Inden dåben besøger præsten hjemmet, for at aftale de praktiske ting. Navngivelse kan ske umiddelbart efter barnets fødsel, og udelukker ikke dåb på et senere tidspunkt. Bryllup: Man aftaler tid og dato med kirken og henvender sig til vielseskontoret på Rådhuset, hvor man får en prøvelsesattest, der afleveres sammen med evt. navneændring på kirkekontoret. Ved dødsfald: Begravelsens forløb og salmer aftales med præsten. Som regel kontaktes en bedemand, der tager sig af de praktiske ting vedrørende dødsfaldet. Alle spørgsmål, samt aflevering af papirer til kirkelige handlinger, navneændringer m.v afleveres til præstesekretæren.

26 Kirkelig vejviser Sognepræst Pia Skovmose Jensen tlf Hamborgvej 5b, 8740 Brædstrup. Præstesekretær Linda Vestergaard tlf (I kontortiden, se forrige side) Menighedsrådet Henning Andersen Hanna Sømod Eddie Jensen Jens Christian Jensen Anette Nielsen Kirkebetjening: Graver Carsten Andersen tlf Organist Marie Nikolajsen tlf Kirkesanger Anne Marie Holst tlf Fast tilknyttede afløsere/medhjælpere: Organist Asger Plambech tlf Gravermedhjælper Poul Erik Sørensen tlf Kirkesanger Andreas R. Skovmose tlf

27 Diverse oplysninger Udgivet af Grædstrup Menighedsråd i samarbejde med foreninger, råd, bestyrelser og interessegrupper i Grædstrup Sogn Redaktion: Pia Skovmose Jensen tlf Hamborgvej 5 B, Grædstrup 8740 Brædstrup Layout: Pia Skovmose Jensen Produktion: FJ Offset, Gludsted Oplag: 500 eksempl. Næste nummer FORUM Fælles blad for Grædstrup Sogn udkommer ca.1. marts 2013 Indlevering af stof: Deadline den 1. november 2012.

28

Forum Fællesblad for Grædstrup Sogn

Forum Fællesblad for Grædstrup Sogn Forum Fællesblad for Grædstrup Sogn September Oktober November 2015 Indhold Ebola og Sierra Leone side 03 Gudstjenester side05 Kirkelige arrangementer side 07 Nyt fra Sognet side 10 Foreninger side 16

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

HUSBY SDR. NISSUM THORSMINDE KIRKEBLAD

HUSBY SDR. NISSUM THORSMINDE KIRKEBLAD HUSBY SDR. NISSUM THORSMINDE KIRKEBLAD 56.årg. December Januar Februar Marts Nr.1 Et lidet barn så lysteligt blev af en jomfru båret, ej før, ej siden hørtes sligt, men kun i jubelåret, i tidens fylde,

Læs mere

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af.

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af. Kirkeblad sommeren 2008 Afskedshilsen Tiden er nu inde til at skrive en lille afskedshilsen midt i alle flyttekasserne. Tiden er inde til at sige farvel og tak for den tid vi har været her i Fjellerup

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Nyhedsbrev. august september oktober

Nyhedsbrev. august september oktober Nyhedsbrev august september oktober Gudstjenester i Jerne og Skads Kirke J - JERNE KIRKE S - SKADS KIRKE Søndag den 2. august 9. søndag efter Trinitatis Søndag den 27. september 17. søndag efter Trinitatis

Læs mere

Forum Fællesblad for Grædstrup Sogn

Forum Fællesblad for Grædstrup Sogn Forum Fællesblad for Grædstrup Sogn Marts april maj 2015 Indhold Der er to sprog i verden side 3 Fangekoret i Sdr.Vissing Kirke side 5 Gudstjenester side 6 Kirkelige arrangementer side 8 Nyt fra sognet

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

KIRKEBLADET TØDSØ ALSTED SDR. DRAABY. Januar - Februar - Marts - April 2015. Foto: Alsted Kirke

KIRKEBLADET TØDSØ ALSTED SDR. DRAABY. Januar - Februar - Marts - April 2015. Foto: Alsted Kirke Januar Februar Marts April 2015 KIRKEBLADET TØDSØ ALSTED SDR. DRAABY Inde i bladet: Præstens side 2 Glimt fra sognene 3 Indsamling i kirkerne 4 Menighedsrådsmøder 5 Adresser 7 Foto: Alsted Kirke Præstens

Læs mere

Kirke og Sogn Marts april maj 2015

Kirke og Sogn Marts april maj 2015 Kirke og Sogn Marts april maj 2015 Indhold Der er to sprog i verden side 3 Fangekoret i Sdr.Vissing Kirke side 5 Gudstjenester side 6 Kirkelige arrangementer side 8 Nyt fra sognet side 10 Natkirke side

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række.

Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række. Kirke Nimtofte Sogn Tøstrup 37. årgang Nr. 15 Oktober - November - December 2015 Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række. Sådan sagde den fornyligt afdøde Niels Henrik Arendt,

Læs mere

for Lyne Sogn December 2014

for Lyne Sogn December 2014 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn December 2014 Bedsteforældredag i Børnebo Indhold: * Lyne Kirke/Vennekredsen: Per Nielsen * Vennekredsen: Julehygge i fælleshuset

Læs mere

Afslutning og ny begyndelse

Afslutning og ny begyndelse 50. årgang December - Januar - Februar Nr. 1 Afslutning og ny begyndelse Efter syv år som sognepræst her i pastoratet har jeg valgt at søge nye udfordringer. Den 1. december 2014 begynder jeg som sognepræst

Læs mere

!!!!!!!! Om adventskransen. 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent. 74, Vær velkommen

!!!!!!!! Om adventskransen. 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent. 74, Vær velkommen 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent 74, Vær velkommen 78, 1-5, Blomstre som en rosengård 85, Op, Zion, at oplukke Prædiken m.m. 87, Det første lys 439, 2 Nadververs: 83, 1-2, Glæd dig Zion 78, 6-7,

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Kirkebladet Nr. 4-25. årg. Septemper Oktober November 2015 Øsløs Vesløs Arup Sogne

Kirkebladet Nr. 4-25. årg. Septemper Oktober November 2015 Øsløs Vesløs Arup Sogne Kirkebladet Nr. 4-25. årg. Septemper Oktober November 2015 Øsløs Vesløs Arup Sogne Navne og adresser: I ferie- og vakanceperioden kan man rette henvendelse til følgende: September og november måned: Asger

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV Tagensbo kirke Landsdommervej 35 2400 NV telefon 3581 1977 mail: kest@km.dk Tak for det gamle år - vi glæder os til 2015 sammen med jer! Læs længere nede om årets første brunchandagt,

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

orris kirkeblad December 2012

orris kirkeblad December 2012 orris kirkeblad December 2012 2 December 2012 1.søndag i advent 2.december kl. 10.30 Simon Møller Olesen 2.søndag i advent 9.december kl. 9.00 Simon Møller Olesen 3.søndag i advent 16.december kl. 10.30

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Kirkebladet INDHOLD. Sept. - Okt. - Nov. 2015 36. årgang nr. 201. Sognekalenderen Nyttige adresser Gudstjenester

Kirkebladet INDHOLD. Sept. - Okt. - Nov. 2015 36. årgang nr. 201. Sognekalenderen Nyttige adresser Gudstjenester Kirkebladet FOR SKODBORG OG SKRAVE SOGNE Sept. - Okt. - Nov. 2015 36. årgang nr. 201 Nu falmer skoven trindt om land Mel.: Johan H. Nebelong 1889 Jeg ved et evigt Himmerig 1) Nu falmer skoven trindt om

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 3. 2011 (1. september - 31. december) KOMMENDE ARRANGEMENTER LINEDANCE OPSTART OKTOBERFEST MORTENS AFTEN JULEFROKOST LUCIA LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Sommeren er ved at gå på hæld,

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Sdr. Nærå. Juni Juli August September 2014. Valgmenighed

Sdr. Nærå. Juni Juli August September 2014. Valgmenighed Sdr. Nærå Juni Juli August September 2014 Valgmenighed Kære alle Tak for en god generalforsamling. Og tak for vores lille værksted, dejligt, at høre jeres stemme. Nu er det blot at trække de gode forslag

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. 04-01-2015 side 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. Menneskehedens åndehul. Det sted hvor Jesus blev født var et hul i jorden. Et sted uden for den lille by Betlehem, i en

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Påske og Pinse. Morgenandagt hver fredag Påske- og midnatsmesse Konfirmationer i Munkebo Kirke Tanke og tro - en foredragsrække MUNKEBO KIRKE

Påske og Pinse. Morgenandagt hver fredag Påske- og midnatsmesse Konfirmationer i Munkebo Kirke Tanke og tro - en foredragsrække MUNKEBO KIRKE MUNKEBO KIRKE FOLKEKIRKEN MAR-APR-MAJ 2015 Påske og Pinse Morgenandagt hver fredag Påske- og midnatsmesse Konfirmationer i Munkebo Kirke Tanke og tro - en foredragsrække Tanke og tro - en foredragsrække

Læs mere

Velkommen i Skjern Kirke 2015

Velkommen i Skjern Kirke 2015 Velkommen i Skjern Kirke 2015 Folkekirken i Skjern Tirsdag d. 20. januar Orgelkoncert i Skjern Kirke kl. 19.30 ved kirkens organist Thomas Bach Madsen Gratis entré. Indsamling til menighedsplejen Tirsdag

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

100 ÅRS FØDSELSDAG DEN 28. AUGUST 2011. for K9 - FDF FESTGUDSTJENESTE KL. 10.00. er vi alle inviteret til I ANNA KIRKE

100 ÅRS FØDSELSDAG DEN 28. AUGUST 2011. for K9 - FDF FESTGUDSTJENESTE KL. 10.00. er vi alle inviteret til I ANNA KIRKE MAJ - AUGUST 2011 ANNA SOGNS KIRKEBLAD 100 ÅRS FØDSELSDAG for K9 - FDF DEN 28. AUGUST 2011 er vi alle inviteret til FESTGUDSTJENESTE KL. 10.00 I ANNA KIRKE Efter gudstjenesten tager vi sammen ud i hytten

Læs mere

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden.

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden. Efterfølgende er en dansk oversættelse af præstegudstjenesten (palasip naalagiartitsinera, s. 11-20) og af kateketgudstjenesten (ajoqip naalagiartitsinera, s. 21-27) i den grønlandske ritualbog fra 2005:»Rituali.

Læs mere

Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen.

Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen. 1 Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til juleaften, Luk. 2,1-14, 1. tekstrække. Forløb Klokkeringning. Præludium. Indgangsbøn. 1. salme: DDS 94 Det kimer

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Bryllup med dåb i Otterup Kirke

Bryllup med dåb i Otterup Kirke Præludium hvorunder bruden føres ind i kirken. Bruden går til venstre. Bruden sætter sig nærmest alteret, brudgommen sidder overfor. Såfremt brudeparrets mødre sidder med oppe ved alteret, sidder de nærmest

Læs mere

KIRKESTOFFET. Det mørkner og lysner igen. Hvad gør jeg ved? Ryde-Handbjerg

KIRKESTOFFET. Det mørkner og lysner igen. Hvad gør jeg ved? Ryde-Handbjerg RIV UD OG GEM KIRKESTOFFET Ryde-Handbjerg Det mørkner og lysner igen Man taler om, at døgnet har blå timer. Det er timerne, hvor lyset henholdsvis forsvinder og kommer igen, for der er et helt særligt

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Konfirmand i Mølholm kirke

Konfirmand i Mølholm kirke Konfirmand i Mølholm kirke Udfordringer til unge på livets veje 2015-16 Indbydelse til konfirmandforberedelse Som 7. klasses elev vil jeg gerne indbyde dig til at deltage i konfirmandforberedelse og konfirmation

Læs mere

FredagsBREV. Fredagsbrev -- uge 45 - d. 11. november 2011

FredagsBREV. Fredagsbrev -- uge 45 - d. 11. november 2011 Fredagsbrev -- uge 45 - d. 11. november 2011 FredagsBREV Indskrivningsdag/information d. 15. november Førskolebørnene skal naturligvis med mor og far på friskolen på tirsdag. Der er blevet spurgt til dette

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag!

Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 24. december 2014 Kirkedag: Juleaften/A Tekst: Luk 2,1-14 Salmer: SK & LL: 94 * 119 * 120 * 104 * 121 Koen gumler på sit hø, æslet holder sin skingre skryden

Læs mere

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker SOGNEBLADET Karrebæk * Fodby Kirker Maj * Juni * Juli * August 2014 NYT FRA PASTORATET Velkommen til dette første Sognebladet for Karrebæk og Fodby kirker. De to menighedsråd er blevet enige om at udgive

Læs mere

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker SOGNEBLADET Karrebæk * Fodby Kirker August * September * Oktober * November 2014 NYT FRA PASTORATET Høstgudstjenesten i Karrebæk kirke. Søndag den 21. september kl. 10.30, er der høstgudstjeneste i Karrebæk

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE. Juni, Juli, August 2011

KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE. Juni, Juli, August 2011 KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE Nr. 2 Juni, Juli, August 2011 48. årg. Det er et kirkeblad om årets konfirmation, indbydelse til udendørsgudstjeneste og med masser af nyt om navne Først

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Frørup Marts 2013. Påskeferie. Påskeferie. Påskeferie

Frørup Marts 2013. Påskeferie. Påskeferie. Påskeferie Smørhullet Skolen Fredag 1 Forældrekaffe Lørdag 2 Søndag 3 Mandag 4 Der arbejdes med perler i værkstedet DH omsorgsdag Tirsdag 5 Der arbejdes med perler i værkstedet 3.F: skole-hjem-samtaler Onsdag 6 Der

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst:

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Jeg har også været i kirke: Dato : Præst: Dato : Præst: Dato : Præst: Konfirmandens navn: Telefonnummer: 12 1 Konfirmander skal gå i kirke For at lære gudstjenesten at kende skal alle konfirmander gå i

Læs mere

2. juledag 2014, Vestervig kirke. Fællesgudstjeneste Sydthy Provsti Mattæus 23, 34-39

2. juledag 2014, Vestervig kirke. Fællesgudstjeneste Sydthy Provsti Mattæus 23, 34-39 2. juledag 2014, Vestervig kirke. Fællesgudstjeneste Sydthy Provsti Mattæus 23, 34-39 Herre Jesus Kristus. Forbarm dig over mig synder. Styrk mig til at tage imod din fred og til at bringe den ind i verden.

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE

KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE Nr. 3 51. årg. 2014 September Oktober November Høst Afskedsreception Syng sammen Koncert Musikgudstjenester Alle Helgen Velkommen til årets konfirmander

Læs mere

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014 Sommerkursus 2014 29. juni 5. juli 2014 Musik og Teaterhøjskolen vil summe af livsglæde, musik, udendørsaktiviteter, foredrag og hyggeligt samvær for dig, som har lyst til at være en del af et fællesskab

Læs mere

for Lyne Sogn Februar 2015

for Lyne Sogn Februar 2015 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Februar 2015 Nedbrydning af gødningshus 2014 Indhold: * Bork Præstegård: Skumringstime * Lyne Kroket & Petanqueklub: Generalforsamling

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael 6 9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael Hellige ærkeengel Mikael, forsvar os i kampen; vær vort værn mod djævelens ondskab og efterstræbelser. Gud kue ham; derom beder vi ydmygt; og du, fyrsten over den himmelske

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Dejligt at komme i gang igen efter en lang juleferie og dejligt at møde Jeres glade børn

Dejligt at komme i gang igen efter en lang juleferie og dejligt at møde Jeres glade børn Kære forældre Vi ønsker alle et godt nytår Dejligt at komme i gang igen efter en lang juleferie og dejligt at møde Jeres glade børn Tak for Jeres til- og frameldinger til vinterferien. Bedst som vinteren

Læs mere

KIRKENYT PADESØ SOGN. Orgelindvielse den 20. september. 17. årgang Efteråret 2015 Nr. 4

KIRKENYT PADESØ SOGN. Orgelindvielse den 20. september. 17. årgang Efteråret 2015 Nr. 4 KIRKENYT PADESØ SOGN 17. årgang Efteråret 2015 Nr. 4 Orgelindvielse den 20. september Projekt nyt orgel Høstgudstjeneste med orgelindvielse og frokost I juni kom det nye orgel så på plads i Padesø Kirke.

Læs mere

Program for legestuen ved Fredens Kirke

Program for legestuen ved Fredens Kirke Program for legestuen ved Fredens Kirke Forår 2014. Legestuen foregår året rundt (undtaget i ferierne; sommerferie juli-august) Legestuen er et tilbud til alle børn fra 0 år til 6 år sammen med mor / far

Læs mere

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen?

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Julesøndag 2013 Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Dette hellige evangelium skrives af evangelisten Matthæus: Da de vise mænd var rejst, se, da viser Herrens engel sig i en

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

NYHEDSBREV for resten af august 2015. En ny begyndelse

NYHEDSBREV for resten af august 2015. En ny begyndelse NYHEDSBREV for resten af august 2015 En ny begyndelse Sommeren går nu på hæld og en ny sæson i kirkens arbejde går i gang. Også i efteråret vil vi arbejde på at blive et udadrettet fællesskab med Jesus

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker

Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker Klokkeringning Der ringes tre gange med en halv times mellemrum inden gudstjenesten begynder, den sidste ringning sluttes med bedeslagene, som er tre gange

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

Krejbjerg - Nyt September 2015

Krejbjerg - Nyt September 2015 Krejbjerg - Nyt September 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn HØSTFEST Lørdag, den 19. september kl. 19.00 holdes årets høstfest i Krejbjerg Forsamlingshus. I år prøver vi at gøre det på

Læs mere

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV Carl Rosenberg-Desroses, sognepræst/menighedspleje: cero@km.dk, tlf. 2118 0057 Karen Ellen Strube, kirkekontor, kordegn: kest@km.dk, tlf. 3581 1977 Kim Olsen, kirketjener, ko@km.dk,

Læs mere

Karlslunde Strandsogn. Januar - april 2015

Karlslunde Strandsogn. Januar - april 2015 Karlslunde Strandsogn Januar - april 2015 Tilværelsens to poler af sognepræst Gerhard Jónsson Mikkelsen Julen ligger bag os. Nytåret er også snart en gammel nyhed. Men så får vi lov til at se frem mod

Læs mere

for Lyne Sogn Maj 2014 Indhold:

for Lyne Sogn Maj 2014 Indhold: Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Maj 2014 De gamle skilte på hotellet Afholdshotel fra 1914 til 1970 Indhold: Krocketklubben. Avisindsamling. Støtteforeningen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Nyt fra menighedsråd/præst

Nyt fra menighedsråd/præst AS-KLAKRING-JUELSMINDE Kirkebladet September, Oktober, November 2012 Nyt fra menighedsråd/præst To datoer at huske: 5. september og 13. november 2012 Den 5. september 2012 kl. 19 i Himmelrummet på Juelsminde

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

Højmesse til Skt. Stefans dag, 2. juledag med fokus på forfulgte kristne

Højmesse til Skt. Stefans dag, 2. juledag med fokus på forfulgte kristne Højmesse til Skt. Stefans dag, 2. juledag med fokus på forfulgte kristne v. Thorkild Schousboe Laursen Denne gudstjeneste er lavet med særligt henblik på Skt. Stefans dag, men med de nødvendige ændringer

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. Vallekilde-Hørve Friskole. 23. januar 2015 Fredagsbrev nr. 808 Næste uge: 26. januar 26.januar 29.januar 30.januar 31.januar Projektuge 6-7.kl. (hele ugen) Thomas Fri Musikaften kl.18.00-19.30 Tandpleje

Læs mere

Prædiken til Mariæ Bebudelse, Luk 1,46-55. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 6. april 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Mariæ Bebudelse, Luk 1,46-55. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 6. april 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 6. april 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Mariæ Bebudelse, Luk 1,46-55. 2. tekstrække Salmer DDS 71: Nu kom der bud fra englekor Dåb DDS 448: Fyldt af glæde over

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere