Låstrupbakken II - en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Låstrupbakken II - en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder"

Transkript

1 1 Låstrupbakken II - en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 86 Bygherre: Viborg Kommune ISBN

2 2 Indledning Låstrup er et oplagt sted for fund af fortidsminder. Landsbyen ligger nær ved Simested Å s udmunding i Limfjorden (figur 1). I den sene del af ældre stenalder og i betydelige dele af yngre stenalder har Limfjorden formodentlig gået længere ind i ådalen. Dengang må der have været gode muligheder for jagt, fiskeri og indsamling af bl.a. østers. Siden begyndelsen af bronzealderen har vandstandsniveauet formodentlig været omtrent som nu. Det indebærer, at der har været omfattende engarealer lige neden for højdedraget nord for Låstrup. En sådan placering har været attraktiv, både fordi betingelserne for landbrug har været velegnede, og fordi der har været gode muligheder for transport via Simested Å og ikke mindst via Limfjorden. Måske har der endog været et overgangssted ved udmundingen af Simested Å. Figur 1. Låstrupbakkens placering og nærliggende arkæologiske lokaliteter ved Låstrup. Cirkel = gravhøj og/eller gravfund, firkant = boplads og X = enkeltfund. Rød = stenalder, grøn = bronzealder, blå = jernalder og sort eller hvid = udateret. Copyright: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Det er derfor ikke mærkeligt, at der ved Låstrup tidligere er registreret en del arkæologiske fund (figur 1). Der er især tale om gravhøje, og i nogle af disse er der fund fra enten yngre stenalder eller fra bronzealderen. Men der er primært tale om fund, der enten er gået tabt eller som blev indleveret til Viborg Museum eller Nationalmuseet for mange år siden. Bortset fra områderne ved Låstrupbakken har museet ikke foretaget arkæologiske undersøgelser ved Låstrup de sidste 15 år. Der er derfor ikke næsten ingen nye arkæologiske fund fra Låstrup.

3 3 Udgravningen ved Låstrupbakken II Selv om Låstrup Skole for længst er nedlagt, er der stadig mange, der spiller fodbold i Låstrup. Der er så mange aktive, at der længe har været brug for en ekstra bane ud over de to, man allerede rådede over. Viborg Kommune bevilgede derfor i 2013 midler til anlæggelse af en ny fodboldbane. Viborg Museum foretog derfor en arkæologisk prøvegravning af det berørte, ret så kuperede areal. Herved fandtes på den højest beliggende del spor efter en boplads med hustomter fra bronzealderen og umiddelbart forud for selve anlægsarbejdet blev denne boplads udgravet i foråret Ved udgravningen fandtes spor efter tre langhuse og formodentlig også efter nogle mindre træbyggede konstruktioner (figur 2). Figur 2. Låstrupbakken II. Udgravningsfeltet med tre treskibede langhuse, en formodet staklade og et muligt to-stolpeanlæg. Grøn = yngre bronzealder. Blå = tidlig jernalder? Tærskehuset? Den største hustomt - hus 3 - er i dette tilfælde også den mest interessante. Huset i sig selv er for så vidt ikke usædvanligt, da der er tale om et treskibet hus med modstillede indgange i langsiderne (figur 3). Vestdelen har været større end østdelen, men selv om det ikke er det normale, så er det dog ikke sjældent. Huset har været omkring 16,5 m langt og med en bredde på 5,5-6,0 m, smallest længst mod øst. Inden for husets vægforløb er fundet spor efter mange gruber og der er tale om to forskellige typer. I vestdelen fandtes både ved nordsiden og ved sydsiden flere ild-/kogegruber eller jordovne, som de også kaldes. I bunden af dem findes et lag trækul, så der har uden tvivl været ild i dem. Direkte i og oven på dette lag finder vi ildskørnede/ildsprængte sten og derfor formodes det, at ilden har været brugt til at opvarme stenene, og at man derefter har brugt gruberne ikke bare til opvarmning, men også til madlavning. Det er heller ikke usædvanligt, at finde den slags gruber i hustomter fra især ældre bronzealder.

4 4 Figur 3. Låstrupbakken II. Hus III (grøn) og placering af hus I (blå). Hus III s stolpehuller er sorte, ild-/kogegruber er rødskraverede, gruber med rødbrun aske er brune. Rester af gl. muldlag er mørkegrå. Men vi fandt også mange andre gruber inde i huset, og det er disse gruber, der gør fundet anderledes end næsten alle andre hustomter fra bronzealderen. Gruberne havde alle samme ensartede brune/rødbrune askeholdige fyld, og de fandtes dels i en række langs husets sydside, dels oven i ild-/kogegruberne ved husets nordside i vestdelen. I gruberne med den brune/rødbrune aske var der ingen spor efter ild eller anden aktivitet i bunden, sådan som det var tilfældet med ild-/kogegruberne (figur 4-5). Disse gruber må derfor have været brugt til noget helt andet, og spørgsmålet ved udgravningen var, hvad gruberne havde været brugt til. Derfor blev der udtaget en række jordprøver fra ikke alene disse gruber, men også fra husets stolpehuller og de andre gruber i huset. Prøverne af de rødbrune lag viste sig at rumme masser af forkullede frø og også lidt forkullede kornkerner. Kornkernerne er fra både byg og hvede, mens frøene især er fra mange forskellige planter så som pileurter, gåsefod, skræpper, star, snerre, hejre, vejbred og græsser. Umiddelbart kunne det se ud til, at der er tale om brændt affald fra en tærskeproces, men forekomsten af bl.a. star kan måske indebære, at der også er aske fra tørv i gruberne. Et mere detaljeret indblik kræver dog yderligere analyser. Men det kan stadig undre, at man tilsyneladende har gravet huller inde i huset bare for at fylde aske i. Hvorfor ikke skille sig af med asken udenfor? Det bør nævnes, at lignende askelag fandtes som affaldslag i to store ild-/kogegruber lidt syd for huset, hvorfor de to gruber formodes at være fra samme tid som huset.

5 5 Figur 4. Låstrupbakken II. Grube med brun/rødbrun aske gravet ned i ældre ild-/kogegrube med sort askelag i bunden. Til venstre afrenset før udgravning, til højre i snit efter at den ene halvdel er bortgravet. Under alle omstændigheder står vi her over for et hus, der måske har skiftet funktion i løbet af dets levetid. Ild-/kogegruberne ser alle ud til at være ældre end de overlejrende gruber med den rødbrune aske. Det er derfor en tese, at ild-/kogegruberne i husets vestende er etableret og brugt i husets første tid, mens gruberne med den rødbrune fyld er fra en senere del af husets levetid. Er huset endt med at være et tærskehus, hvor man har brugt affaldet fra tærskningen på husets ildsted og derefter skaffet sig af med asken i gruber inde i huset? Der blev fundet en del lerkarskår i de til huset knyttede gruber med rødbrun aske og også i enkelte af stolpehullerne (figur 5). Ud fra disse fund blev det umiddelbart foreslået, at huset var fra tidlig yngre bronzealder, omend ild-/kogegruberne i husets vestdel og måske også hustypen kunne antyde en lidt ældre datering. Det var derfor med spænding, at vi fik foretaget tre C14-dateringer af kornkerner fra husets tagstolpehuller. Resultaterne af de tre dateringer svarede faktisk til vores formodning, og på den baggrund er det nu rimeligt sikkert, at huset er anlagt sent i ældre eller evt. tidligt i yngre bronzealder. Huset har i hvert fald været i brug i den første del af yngre bronzealder. I årstal har huset formodentlig stået på stedet i en del af tidsrummet fra ca til ca. 850 f.kr. Hvor lang tid huset har stået på stedet er svært at angive, men år er et bud. Figur 5. Låstrupbakken II. Dele af lerkar fra hus III (tv. og i midten) og fra hus I (th.).

6 6 Jernalderhuse De to andre langhuse, der har ligget i det undersøgte område (figur 2), var dårligt bevarede. Faktisk fandt vi kun spor efter de stolpehuller, hvori har stået de stolper, der har båret husets tag (figur 6.) Figur 6. Låstrupbakken II. Hustomter og andre anlæg fra tidlig ældre jernalder? Husenes størrelse var svære at bestemme, da der hverken blev fundet spor efter vægforløb eller indgange. Formodentlig har de været mellem m 2 store. På baggrund af enkelte fund af lerkarskår (figur 5 th.) og én C14-datering er det foreslået, at i hvert fald hus I er fra den tidligste jernalder og måske fra tidsrummet mellem f.kr. Også hus II kan være fra samme tid, ligesom det kan være tilfældet med den formodede staklade og det mulige tostolpeanlæg. Disse anlæg har nogenlunde samme orientering, men det er svært at afgøre, om der er tale om samtidige anlæg i form af én gård med to langhuse, eller tale om to gårde med hvert sit langhus, eller tale om to faser af én gård. Set i relation til det ældre hus III synes der at være over 300 år mellem at hus III og husene I/II var i brug. Men om det er et udtryk for, at man er flyttet helt væk fra området ved vi ikke. Lige syd for det undersøgte område er terrænforholdene ideelle til bosættelse, ja måske har denne ikke undersøgte del af næsset været mere attraktiv, fordi man her har kunnet se ud over ådalen. Det er derfor i mine øjne nærliggende at tro, at der lige syd for det undersøgte område ligger flere hustomter, men det er måske tvivlsomt, om det kan fylde det tidsmæssige hul mellem de udgravede hustomter.

7 7 Bosættelserne på/ved Låstrupbakken De nye fund på Låstrupbakken II skal ses i sammenhæng med de fund af hustomter, der i 2006 blev gjort på Låstrupbakken I, som det kan ses i Viborg Museums kulturhistoriske rapport nr. 57. Hustomterne på de to nær hinanden beliggende næs formodes at være fra samme tidsrum, altså slutningen af ældre bronzealder til tidlig ældre jernalder (ca til 400 f.kr.). Der kan derfor være tale om huse fra to nabogårde, men da dateringerne af især husene fra Låstrupbakken I er meget upræcise, kan det ikke udelukkes, at der kun er huse fra en enkelt gård, der er flyttet frem og tilbage mellem de to områder. Figur 6. Låstrupbakken I og II. Oversigt over bosættelsesområderne med hustomter og de nærliggende gravhøje kaldet "Storhøje". Hvor blev dem der boede på Låstrupbakken begravet? Det mest nærliggende er at forestille sig, at for dem, der boede på Låstrupbakken I, var det i eller ved en af de tre gravhøje Storhøje beliggende lige nord for bebyggelsen, man begravede de døde. I forhold til Låstrupbakken ligger disse høje længere væk, men det er dog stadig de nærmest beliggende høje vi kender. Vi har oplysninger om fund fra de tre Storhøje, der kan støtte denne formodning. De fleste oplysninger har vi om den nordvestligste af højene, der i dag er den eneste, der er delvist bevaret og fredet. I 1892 blev den af D. Bruun beskrevet på følgende vis: Høj, 10 Fod høj, 53 Fod i Diameter. Temmelig ødelagt. Havde oprindelig en Kreds af Sten om Foden. Større Gravning i Top. - Sydøstre Side er bortført; derved er blottet Indgangen til et Gravkammer, fra hvilket der har ført en Gang ud i sydøstlig Retning. Denne er nu bortført og sløjfet. Ligesom selve Kamret er en Del ramponeret. Dets Længderetning er i Nordost-Sydvest. Bredden i Nordvest-Sydost er en 6 Fod. Andre Maal kunde ikke Tages, da Kamret tildels var fyldt med nedstyrtet Jord. Sidestenenes Antal har været mindst 6. Kamret staar paa Bunden af Højen og omtrent midt under Toppen. Omkring Kamret har der været pakket med Koltringer

8 8 og ildskørnet Flint. Det samme var Tilfældet ved Randstenene ved [ulæseligt] Side. Over den oprindelige Stenaldershøj er den i Broncealderen paaført ny Fyld, hvorved Højen er bleven dækket saa høj som Tidligere, saa den har beholdt det oprindelige Tværmaal. I Kamret vides ikke at være fundet andet end Spidsen af et Flintspyd. Desuden er uden for Kamret i den udkastede Jordfyld fundet et smukt Sten[ulæseligt] (i Vib. Olds. Sml.). I Toppen af Højen over Kamrets Dæksten fandtes en Dynge Sten; blandt disse fandtes 1 Broncekniv. Om der var brændte Ben, erindres ikke.. På baggrund af disse oplysninger er der ingen tvivl om, at der allerede i en tidlig del af bondestenalderen i den såkaldte tragtbægerkultur blev anlagt en jættestue på stedet. Det fremgår også, at jættestuen var tømt, og at der i den udkastede jord fandtes en stengenstand, der skulle være givet til Viborg Oldsags Samling, som Viborg Museum nogle gange blev kaldt på den tid. Vi har forsøgt at finde frem til denne smukke genstand, og der er faktisk et fund, der kunne passe på beskrivelsen. I 1862 får museet ni oldsager fra sognefoged Chr. Mikkelsen i Låstrup (se side 14) og en eller flere af dem skulle være fundet i Laastrup i en Høi.". Blandt genstandene var en "En sleben Stenkile med nyhugget Æg. 10" lang 3 1/4" bred", men det meget ærgerlige er, at denne økse er bortkommet eller ikke længere kan identificeres i museets samling. Ud fra beskrivelsen kan der næsten kun være tale om en ca cm lang tyndnakket, sleben flintøkse. En så lang sleben økse ville med rimelighed kunne betegnes som smuk, og da sådanne økser også er fra tragtbægerkulturen, ville det ikke være et overraskende, hvis den var fundet i højen. Men i relation til bopladserne på Låstrupbakken I og II er det jo fund fra bronzealderen, der er relevante. Derfor er det fundet af en Broncekniv, der her er det interessante. En Broncekniv kan dække over både en enægget bronzekniv eller en bronzeragekniv. Vi har selvfølgelig forsøgt at finde ud af, om denne genstand skulle være kommet til Oldsagssamlingen i Viborg. Museet har i 1865 fået to rageknive fra sognefoged Chr. Mikkelsen, men der er desværre ingen oplysninger om, hvor i/ved Låstrup de er fundet. I 1892 indkom endnu en ragekniv, der var fundet "... i en Høi ved Laastrup ", men der er også her usikkerhed om, hvilken høj fundet stammer fra. Derfor må vi stille os til tåls med oplysningen om fundet af en bronzekniv i den vestligste af Storhøje, da det i det mindste viser, at der er foretaget mindst en begravelse i denne høj i bronzealderen. Hvad angår de andre to Storhøje blev det i 1892 noteret: fuldstændig sløjfede. Der er oppløjet og fundet mange Skaar af Lerkar samt brændte Ben paa de Steder, hvor Højene have ligget.. Efter alt at dømme har der i højene været nedsat (mange?) urner med brændte ben, og der er derfor sandsynligvis tale om urnegrave fra yngre bronzealder. Det tyder på, at i hvert fald nogle af dem, der har boet på Låstrupbakken I, og evt. også dem, der har boet på Låstrupbakken II, er blevet brændt og begravet i urner i de nærliggende Storhøje. Figur 7. Høghhøje, Låstrup. Urne hvori fundet ragekniv og pincet.

9 9 Andre spændende fund ved Låstrup I den kulturhistoriske rapport vedrørende Låstrupbakken I præsenterede vi en del af de gravfund, der er gjort i nærheden af Låstrup. Siden da har museet foretaget en gennemgang af betydelige dele af museets samling i forbindelse med den digitale registrering, der nu er offentlig tilgængelig på hjemmesiden Museernes Samlinger. Ved denne gennemgang, og med lidt detektivarbejde i både museets og Nationalmuseets arkiver, er der både dukket nye fund og nye oplysninger op. Derfor har vi nu både justeret vores oversigt over fundene og udvidet området lidt. Nu omfatter det knap 40 km 2, og inkluderer en mindre del af Skals sogn (figur 7). Figur 7. Låstrup-egnen. Boplads (grøn firkant), gravfund (grøn cirkel), depotfund (grøn stjerne) fra bronzealder per. III-VI (ca f.kr.) samt høje fra stenalderen (rød cirkel) og udaterede høje (sort cirkel). Med lilla stiplet linje er angivet et muligt overgangssted med spang over Simested Å. Inden for dette område, som her kaldes Låstrup-egnen, er det stadig kun på Låstrupbakken I og II, at vi har fundet hustomter og dermed sikre spor efter bosættelse i de her relevante dele af bronzealderen, der omfatter tidsrummet fra ca til 550 f.kr. Fra andre undersøgelser ved vi, at der i dette tidsrum findes ca. én boplads for hver km 2. På Låstrup-egnen er det dog måske lidt højt sat, for der er jo meget omfattende engarealer på begge side af Simested Å, og engene har ikke været egnede til bosættelse. På den anden side har de omfattende engområder måske muliggjort en tættere bebyggelse på de tørre områder på begge sider af ådalen. Men vi tror stadig, at vi på Låstrup-egnen stadig mangler at finde over 20 bopladser! Inden for Låstrup-egnen har vi kendskab til betydeligt flere gravfund fra ca til 550 f.kr. Således har vi oplysninger om gravfund fra 13 gravhøje (figur 7). Fundene er ret jævnt spredt ud over hele egnen, dog er der ingen fund fra de højest beliggende dele nord for Låstrup,

10 10 dvs. de dele, der ligger længst væk fra Simested Å. I bygherrerapporten for Låstrupbakken I blev gravfund fra Høghøje, Stolhøj og Elmegård fremlagt. Men der er mange andre gravfund og nogle af dem påkalder sig særlig interesse. Det gælder bl.a. to desværre dårligt bevarede rageknive, der pga. af deres udsmykning kan knyttes til bronzealderens kosmologi. Lad os se nærmere på disse fund. Den første ragekniv stammer fra en gravhøj (se Fund og Fortidsminder ) beliggende ved Elmegård ca. 1,2 km fra bopladserne på Låstrupbakken (figur 8). Vi troede indtil 2015, at ragekniven var forsvundet, men ved hjælp af en skitsetegning lavet af D. Bruun, da han i 1892 registrerede fortidsminder i Låstrup sogn, er det nu lykkedes at identificere ragekniven i Viborg Museums samling. På ragekniven kan anes, at den har været ornamenteret, og det er denne ornamentik, der gør den spændende. Figur 8. Elmegård? Ragekniv (VSM 03797x3797) med dårligt bevaret ornamentik i form af en skibsafbildning. Stævnfiguren anes yderst tv. Allerede da den i 1892 blev indleveret til museet blev det bemærket, at den var ornamenteret og Bruun beskrev ornamentikken som utydelige Ornamenter som et Skib(?)". Vi har nu kigget lidt nøjere på ragekniven, og så vidt det kan ses er der på spidsdelen en slynget figur, der angiver stævnen på et skib. Det er ikke sikkert, at vi kan se alle elementer af den oprindelige ornamentik, men under alle omstændigheder er udsmykningen af ragekniven givetvis inspireret af datidens forestillingsverden eller kosmologi, som vi kalder det. I henhold til tolkningen af denne er der tale om en skibsafbildning, hvor skibet sejler til venstre og i så fald er der tale om et natskib (Kaul???). Ragekniven blev i 1892 indleveret til Viborg Museum, og det blev angivet, at den var fundet "... paa Sognefoged Chr. Mikkelsens Mark i en Høi ved Laastrup, Laastrup S..... Derfor kan vi nu henføre ragekniven til en gravhøj beliggende tæt ved gården Elmegård beliggende ca. 1,2 km fra Låstrupbakken. Afstanden mellem bopladserne på Låstrupbakken I og II og dette gravfund er dog så stor, at det næppe er en person fra bopladserne ved Låstrupbakken, der er begravet i højen ved Elmegård. Den anden ragekniv formodes at være fundet i gravhøjen Klovnhøj (se Fund og Fortidsminder ) i Skals sogn. Den indføres i museets protokol/samling samtidig med den foregående ragekniv. Men om dette fund er desværre kun anført, at "Den er f. i en Urne, 6' inde i "Klovnhøi" i (ikke anført)". Der er to høje ved Viborg, der hedder Klovnhøj, og længere mod nord i Vesthimmerland er der yderligere fire høje med dette navn. Når vi henført fundet til højen ved Skals skyldes det, at Bruun omtaler et fund af en ragekniv i denne høj, og det er derfor rimeligt at antage, at den som den foregående er indkommet i forbindelse med Bruuns herredsberejsning, der i året 1892 også omfattede Skals sogn.

11 11 Ragekniven er desværre ikke ret godt bevaret, idet kun en del af bladet er tilbage (figur 9). Men der er ingen tvivl om, at den har været rigt ornamenteret, idet der udover to hestehoveder ses en S-formet figur samt dele af en anden ubestemt figur. Langs ryggen anes en linje og det er nærliggende at antage, at der på ragekniven har været en skibsafbildning. Faktisk kunne hestehovederne meget vel være stævnfigurer. Da figurerne til højre er mere komplekse end figuren til venstre kunne vi videre antage, at dette skib har sejlet til højre og dermed er et dagskib. Figur 9. Ragekniv (VSM 03799x3799) med dårligt bevaret ornamentik. Klovnhøj eller Kløvenhøj, som højen også er i forhold til bopladserne ved Låstrupbakkerne beliggende på den anden side af Simested ådal. Derfor er det næsten sikkert, at den der fik den fine ragekniv med sig i yngre bronzealder ca f.kr. ikke har boet på Låstrupbakken. Endnu et fund, der måske rummer symboler med relation til bronzealderens kosmologi, kan være fra Låstrup-egnen. Dette fund blev i 1865 indleveret af sognefoged Chr. Mikkelsen. Der er tale om en pincet, der har svajet side og bredt, udsvungne læber (figur 10). Pincetten er langs siderne ornamenteret med linjebånd, der ved læberne svinger ind i buer, og denne form minder om lignende afbildninger af stævne til skibsafbildninger. Dertil kommer en noget bortslidt ornamentik på midten, hvor der svagt anes dele af en figur med koncentriske cirkler (hvis de er lukkede) og stråler omkring og her kan måske være tale om et solsymbol. Desværre ved vi ikke, hvor pincetten er fundet, men da den indkom fra sognefogeden er det rimeligt at antage, at den er fundet ved eller nær Låstrup. Det er måske den pincet, der skulle være fundet i gravhøjen Lamhøj ( ), men det kan også være en anden pincet, der blev indleveret ved samme lejlighed. Hvis pincetten skulle være fra Lamhøj, er der kun ca. 900 m hen til bopladserne på Låstrupbakken.

12 12 Figur 10. Pincet (VSM 00576x576) fundet ved Låstrup, evt. i Lamhøj. Bronzegenstande med motiver fra bronzealderens kosmologi er generelt ret sjældne, men på Viborg-egnen er de nu ikke helt ualmindelige. Vi har oplysninger om fund af bronzer (især rageknive) med bl.a. skibsafbildninger. Noget af det vi i øjeblikket forsøger at finde ud af er, hvem der ejede sådanne genstande. Når man tager deres sjældenhed i betragtning, synes det rimeligt at antage, at det ikke var enhver beskåret at eje en sådan genstand. Formodentlig var det personer (især mænd) med en vis status, der ejede dem og fik dem med i graven. Men var det personer med tilknytning til den religiøse sfære, der ejede genstande med motiver fra kosmologien? Eller var det områdets ledere med eller uden tilknytning til udøvelsen af religionen? Eller skal vi forestille os noget helt andet? Til at besvare sådanne spørgsmål ville vi gerne vide, hvordan de huse så ud, som de der ejede sådanne genstande boede i. Og her hjælper fundene af hustomter fra Låstrupbakken os formodentlig ikke. Som ovenfor nævnt er der ca. 900 m fra Lamhøj, og ca. 1,3 km fra hus III på Låstrupbakken II til den gravhøj ved Elmegård, hvor ragekniven med de formodede skibsafbildninger er fundet. Det er ganske simpelt for stor en afstand til at kunne hævde en direkte sammenhæng.

13 13 Udgravningerne på Låstrupbakken I og II har vist, at der i et måske ca. 600 år langt tidsrum fra ca f.kr. har været en gård eller to placeret på kanten af højdedraget lige oven for Simested Ådalen. Men de fundne bosættelsesspor fra denne tid udgør givetvis kun en yderst begrænset del af alle de bosættelser, der har været ved og lige omkring Låstrup. De ret talrige gravfund fra yngre bronzealder i og omkring Låstrup viser således, at der ikke alene har været mange andre steder, man har boet, men viser også, at der på nogle af de ukendte bopladser kan have boet folk med en højere status end det har været tilfældet på Låstrupbakken. Men indtil videre er der foretaget så begrænsede arkæologiske undersøgelser ved Låstrup, at vi kan stille flere spørgsmål, end vi kan give svar. Tak til Viborg Kommune for det gode samarbejde i forbindelse med udgravningen.

14 14 Sognefoged Chr. Mikkelsen, Laastrup Christian Mikkelsen var i en årrække sognefoged i Låstrup. Vi har fundet ud af, at han boede på den gård, der i dag hedder Elmegård og er beliggende ca. 1 km nord for Låstrup. Han var født i 1820 i Volling vest for Skive, og ved folketællingen i 1860 kan det ses, at han var gaardmand og boede i Låstrup. I 1864 blev han enkemand, og på dette tidspunkt var han blevet sognefoged. Ved folketællingen i 1870 var han blevet gift igen og var stadig sognefoged, og det var han også ved folketællingen i D. Bruun har i sin herredsberejsning (se nedenfor) i 1892 angivet, at han fik oplysninger fra Christian Mikkelsen, der nu var tidligere sognefoged. Christian Mikkelsen er ikke alene vigtig, fordi han i 1892 gav oplysninger til Bruun om mange fund og fortidsminder. Han er også vigtig, fordi han mellem 1862 og 1865 indleverede mere end 25 oldsager til det, der dengang bl.a. blev kaldt Oldsagssamlingen i Viborg. Nogle af de første oldsager han indleverede kommer fra hans hjemegn ved Volling/Ramsing vest for Skive. Men resten er formodentlig fra Låstrup sogn, og de fleste er nok fundet ved hans gård eller i hvert fald tæt ved Låstrup. D. Bruun D. Bruun er yderst vigtig for vores viden om fund og fortidsminder i Låstrup sogn. På vegne af Nationalmuseet foretog han i såkaldte Herredsberejsninger især nord og vest for Viborg. Han drog i dette tidsrum fra sogn til sogn for at registrere gravhøje og fund gjort i disse gravhøje samt andre fund gjort i sognene.

15 15 Relevant litteratur Jørgen Jensen: Danmarks Oldtid Bronzealder København Diverse oplysninger: Viborg Museums j. nr.: VSM Lokalitet: Låstrupbakken II Sogn, herred og amt: Låstrup, Nørlyng, Viborg Fund og Fortidsminder: Kulturarvsstyrelsens j. nr.: /VSM-0042 Bygherre: Viborg Kommune Areal: Ca. 0,5 ha. Deltagere i udgravningen: Martin Mikkelsen (daglig leder og beretningspligtig) Anders M. Bjerggaard Mathias Broch Kamilla. F. Terkildsen Mikkel Kieldsen Inga Merkyte samt stud. fra Københavns Universitet Entreprenør: Skals Murer- og Entreprenørforretning Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Museum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelserne er betalt af bygherren, Viborg Kommune.

16 16 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Museum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Museums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Gravplads, huse, kirke og agersystemer fra jernalder og middelalder. Njal J. Geertz og Astrid Skou Hansen Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Gårdsanlæg fra Middelalder og nyere tid. Mette Klingenberg og Lars Agersnap Larsen Bjerring Hede - bopladser og gravplads fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen, Tobias Danborg Torfing og Martin Mikkelsen Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

17 35. Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Hulbækvej 31 boplads og grave fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen Hørup bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder. Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Tindbæk Hestehave en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder. Sanne Boddum Møllegård, Klejtrup boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder. Sanne Boddum Neder Hallum, Ravnstrup bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid. Mette Klingenberg Løgstrup Nord bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Haugårdvej 17 en bebyggelse fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Ørndrup Vest aktivitetsspor fra yngre stenalder og bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Sanne Boddum Skals Nord en bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder. Lars Agersnap Larsen Hestdalvej, Viborg Vestermark bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder. Mikkel Kieldsen Hjarbækvej en lille samlingsplads fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Tapdrup Vest bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Troelstrup bebyggelse fra ældre jernalder. Mikkel Kieldsen Duehøj Syd boplads og begravelser fra bronzealderen. Martin Mikkelsen Toftum boplads fra ældre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen 56. Hvolris Skovbakke, Hvolris Jernalderlandsby. Martin Mikkelsen 57. Låstrup Bakken boplads fra yngre bronzealder. Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. 58. Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Liseborg Høje II - Små treskibede huse fra y. stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Korsbakken og Havhus - bebyggelse fra yngre romersk - ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder, - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Bygdalgård bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen. Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kærgård, Daugbjerg. En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder. Mette Klingenberg og Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsdal II Boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder. Sanne Boddum Abildal. En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Mammen Søndervang bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder. Mikkel Kieldsen Kvorning 9a boplads fra yngre bronzealder gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Sanne Boddum Hulbæltet ved Liseborg - nye resultater. Astrid Skou Hansen Selli Ager, Aidt. En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder og en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Aalestrup. - To bebyggelser fra førromersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førro-mersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg. Jesper Hjermind Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder. Lars Agersnap Larsen Nederhede. Aktivitetsområde fra yngre stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsbjerg. Bebyggelse og skattefund fra yngre jernalder. Astrid Skou Hansen Linjearkæologi på et Naturgasprojekt. Martin Mikkelsen Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder. Lotte Bach Christensen

18 78. Spangsdal II - Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet. Lars Agersnap Larsen 79. Hulager bebyggelse fra ældre bronzealder. Casper Sørensen Arkæologi i lange linjer. 92 km arkæologi 73 fortællinger års historie Stanghedevej 13 bebyggelse fra yngre jernalder. Mikkel Kieldsen Asmild Mark SV. Bebyggelse fra Bronzealderen. Casper Sørensen Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder. Ida Westh Hansen Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Martin Mikkelsen Sct. Ibs Gade 41, Viborg. En stenkælder. Rikke Isler Låstrupbakken II en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder. Martin Mikkelsen

19 19

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2017 Bygherrerapport nr. 89 Bygherre: Flemming Kristian Nielsen ISBN 978-87-92778-54-3

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Spangsdal II etape IV

Spangsdal II etape IV 1 Spangsdal II etape IV Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 78

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder.

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Martin Mikkelsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Mortersten og stenlægninger til husene XI og XII i gulv- og undergrundsniveau.

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

Sct. Ibs Gade 41 i Viborg

Sct. Ibs Gade 41 i Viborg 1 Sct. Ibs Gade 41 i Viborg - en stenkælder Rikke Isler Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 85 Bygherre: Bach Gruppen A/S ISBN 978-87-92778-47-5 2 Indledning Viborg var i middelalderen

Læs mere

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 47 Bygherre: Karsten Højgård ISBN 978-87-87272-88-9 2 Indledning Lokaliteten Haugårdvej

Læs mere

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 49 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-95-7 2

Læs mere

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN 978-87-92778-02-4 2 Indledning. Gert Vester

Læs mere

Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder.

Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 84 Bygherre: N1 A/S ISBN 978-87-92778-44-4 2 Indledning

Læs mere

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen Asmild Klostervej Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr.

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 75 Bygherre: Jesper og Lisbeth Thybo og Energi Viborg ISBN 978-87-92778-32-1

Læs mere

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder 1 Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 4 Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-87272-82-7

Læs mere

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 32 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-75-9 2

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

Hvolris Skovbakke v. Hvolris Jernalderlandsby

Hvolris Skovbakke v. Hvolris Jernalderlandsby 1 Hvolris Skovbakke v. Hvolris Jernalderlandsby - bopladsspor og urnegrav fra y. bronzealder og æ. jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 56 Bygherre: Hvolris Jernalderlandsby

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark 1 Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 50 Bygherre: Viborg Kommune

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Sanne Boddum Martin Mikkelsen Gravurne K200 i forgrunden og bag denne muldafrømning. Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Flødalsminde, Svenstrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder samt fem grave fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6055 Maj 2013 Telefon: 99 31

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over det berørte areal. Kilde: Skive Kommune. Felt 1. Kilde: Arkæologisk Afdeling. Kogegrube set i snit

Oversigtskort. Oversigtskort over det berørte areal. Kilde: Skive Kommune. Felt 1. Kilde: Arkæologisk Afdeling. Kogegrube set i snit Bygherrerapport Undersøgelse af en hustomt og dele af et kogegrubesystem samt diverse gruber og stolpehuller. Sagsinfo SMS 1195 Skivevej 49, 7860 Spøttrup Stednr. 13.10.01-90 Balling sogn Rødding herred

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kronhjorten Boplads med huse fra yngre bondestenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6499 September 2016 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

BYGHERRERAPPORT SMS 916A RØRGÅRDSVEJ

BYGHERRERAPPORT SMS 916A RØRGÅRDSVEJ Skive Museum, Arkæologisk Afdeling BYGHERRERAPPORT RØRGÅRDSVEJ RØRGÅRDSVEJ, SMOLLERUP SOGN, FJENDS HERRED, VIBORG AMT. STEDNR. 13.01.13. KURT GLINTBORG OVERGAARD * SKIVE MUSEUM AUD 2005 Rørgårdsvej 13.01.13

Læs mere

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder 1 Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 18 Bygherre: Forskningscenter Foulum

Læs mere

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 67 Bygherre: Lundgaard Teglværk

Læs mere

VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt , -149

VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt , -149 1 VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt 130901-129, -149 Rapport for prøvegravning forud for anlæggelse af stald Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum i 2002 Rapport skrevet

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Bygherre: Tjele Kommune 2 Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Højager, Hobro Boplads med brønd, aktivitetsområde samt langhuse fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6121 Udgravning efterår 2011 Kulturhistorisk rapport

Læs mere

VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , 154 KUAS j.nr.: /VSM-0022

VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , 154 KUAS j.nr.: /VSM-0022 VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130804-149, 154 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/VSM-0022 1 Rapport for prøvegravning forud for planlagt anlæggelse af stald Udført af Sanne Boddum

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Jomfruen, Skalborg [INDSÆT BILLED J.nr. ÅHM 6383 Udgravning sommer 2016 Rapport udfærdiget af museumsinspektør Lone Andersen Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere