SERVICEBRANCHENS ÅrSrapport 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SERVICEBRANCHENS ÅrSrapport 2013"

Transkript

1 DI analyse SERVICEBRANCHENS ÅrSrapport 13 Et nærbillede af den operationelle servicesektor > Omsætningen i den operationelle servicebranche nåede bunden efter krisen allerede i. Siden har branchens omsætning årligt været stigende, og servicebranchen opnåede således en rekordomsætning på ca. mia. kr. i. Sammenlignet med andre brancher har servicebranchen siden 9 været lidt hurtigere til at komme sig over krisen og har siden haft en lidt højere vækst i omsætningen. Ved udgangen af har branchen således forøget sin omsætning med godt 1 pct. siden starten af 9. nøgletallene vidner endvidere om en generel forbedring af branchens sundhedstilstand samtidig med at servicebranchen siden krisen har foretaget en forbedring af sin produktivitet. En del af forklaringen på den stigende omsætning i servicebranchen er formentligt, at stadig flere virksomheder benytter outsourcing af servicefunktioner som led i deres effektiviseringsstrategier. Forord Den økonomiske situation Servicebranchen opnår rekordomsætning i Optimisme i servicebranchens forventninger til omsætningen Negativ udvikling i forventningerne til beskæftigelsen Væsentlig forbedring af branchens produktivitet siden krisen Servicebranchen fokuserer på at forbedre produktiviteten Branchens økonomiske sundhedstilstand Andelen af konkurser stiger, igen Yngre virksomheder har svært ved at etablere sig i branchen Strukturelle nøgletal Mange mindre virksomheder og få meget store Servicebranchens alderssammensætning Flere i servicebranchen har en erhvervsfaglig uddannelse Øget salg til eksportvirksomheder Om publikationen Branchen opnår en rekordomsætning i Indenlandsk omsætning i alt, sæsonkorrigeret og tre mdr. gns. Indeks 9= Den operationelle servicebranche Alle brancher Kilde : Danmarks Statistik (RAS) og DI-beregninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definiton bagerst i publikationen)

2 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 2

3 SIDE 3 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Forord Den internationale økonomiske krise har ikke ramt servicebranchen så hårdt på omsætningen, som i mange andre brancher. Branchens omsætning var allerede i midten af 1 tilbage på niveauet fra før krisen, og har siden været stigende. Således afsluttede branchen med en rekordomsætning. De seneste tal fra DI s virksomhedspanel viser endvidere, at branchens virksomheder stadig har positive forventninger til omsætningen. I forhold til det øvrige erhvervsliv har beskæftigelsen i den markedsmæssige del af servicebranchen været hårdt ramt af krisen. Set i sammenhæng med at branchen har oplevet en stigende omsætning de seneste år, kan dette tyde på at der de seneste år er gennemført flere effektiviseringer i branchen. Det bemærkes i den sammenhæng, at servicebranchen siden krisen årligt har haft pæne forbedringer af produktivitetsvæksten, der i lå på over 6 pct. Den økonomiske sundhedstilstand hos servicevirksomhederne udviklet sig positivt. Antallet af virksomheder med underskud er faldende, og det samme gør sig gældende for antallet af virksomheder med konkursretning. Generelt peger de fleste økonomiske nøgletal og regnskabstal mod en sund udvikling efter kriseåret 8/9. DI Service vil med Servicebranchens Årsrapport 13 præsentere et samlet overblik over udviklingen i de økonomiske nøgletal, virksomhedernes økonomiske sundhedstilstand og de strukturelle nøgletal for branchen. Den operationelle servicebranche er defineret på baggrund af udvalgte DB7-branchekoder fra Danmarks Statistik, og omfatter områderne renholdog vedligeholdelsesservice, forretningsservice, industriservice, sikkerheds- og beredskabsservice samt sundheds- og plejeservice. For en nærmere beskrivelse af definitionerne henvises til de sidste sider i publikationen. God læselyst! København, maj 13 Mette Rose Skaksen Branchedirektør DI Service

4 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 4 Den Økonomiske situation Omsætning Trods midlertidige tilbagefald har omsætningen i den operationelle servicebranche gradvist været stigende siden 1. Ved udgangen af har branchens samlede omsætning således oplevet en vækst på mere end 18 pct. i forhold til niveauet fra lavpunktet i 9. Denne fremgang har særligt været drevet af en stor vækst i branchen for kantine og catering samt pæne vækstrater i vikarbranchen. Den spirende optimisme bekræftes endvidere af DI s virksomhedspanel, hvor servicevirksomheder siden 4. kvartal 9 har angivet positive vurderinger af omsætningen i det kommende kvartal. Servicebranchen opnår rekordomsætning i Efter højdepunktet i 8 oplevede den operationelle servicebranche grundet finanskrisen et støt fald i omsætningen, der med blot 52 mia. kr. nåede bunden i 9. Fra juli 9 begyndte branchens omsætning så småt at stige igen. I begyndelsen var den stigende omsætning båret af en øget udenlandsk omsætning. Servicebranchens indenlandske omsætning, der i 9 udgjorde omkring 9 pct. af den samlede omsætning, fortsatte derimod med at falde frem til november 9. Den indenlandske omsætning i servicebranchen begyndte for alvor at stige fra starten af 1, hvorefter den har været dominerende for udviklingen i branchens samlede omsætning. Der var en negativ udvikling i servicebranchens omsætning ved indgangen til, men særligt grundet en pæn stigning sidst på året sluttede med en omsætningsrekord. Eksporten havde stor betydning for denne forbedring, da eksporten i juli oplevede en markant fremgang. Den samlede omsætning i den operationelle servicebranche var i på omkring 66 mia. kr. Branchen har således forbedret omsætningen med knap 5 pct. i forhold til 11, hvor den var på knap 63 mia. kr. Den operationelle servicebranche har fra starten af 9 til udgangen af oplevet en større forøgelse af den indenlandske omsætning end det øvrige slutter med rekordomsætning trods svag start Indenlandsk omsætning i alt, sæsonkorrigeret og tre mdr. gns. Indeks 9= Servicebranchen Alle brancher Kilde : Danmarks Statistik og DIberegninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen)

5 SIDE 5 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE DI s konjunkturindikator Beskæftigelsesvægtede nettotal af vurderingerne til det kommende kvartal i forhold til samme kvartal året før 1,,5, -,5-1, 9 DI omsætning DI Service omsætning Note: Konjunkturindikatoren er et beskæftigelsesvægtet gennemsnit af nettotallene (besvarelserne tildeles point fra -1 til 1 afhængig af vækstudsigterne) for hhv. omsætning, indtjening og beskæftigelse. Indikatoren kan svinge fra 1 til -1, hvor negative værdier signalerer tilbagegang. Kilde : DI s virksomhedspanel danske erhvervsliv. Således har servicebranchen forøget den indenlandske omsætning med godt 1 pct., hvilket er lidt over 2 procentpoint højere end det øvrige erhvervsliv. Servicebranchen oplevede generelt en hurtigere vækst i omsætningen kort efter finanskrisen samt en større vækst i løbet af. Optimisme i servicebranchens forventninger til omsætningen I forhold til de øvrige brancher i DI kom optimismen efter krisen hurtigere tilbage i servicebranchen, som også oplevede en hurtigere vækst i omsætningen. Allerede fra 4. kvartal 9 begyndte branchen at få positive forventninger til den fremtidige udvikling i omsætningen. Til sammenligning fik det øvrige erhvervsliv først tilsvarende positive forventninger fra 1. kvartal 1. I løbet af 1 og frem til 3. kvartal 11 har servicebranchens vurderinger af udviklingen til omsætningen i det kommende kvartal været gradvist stigende på linje med det øvrige erhvervsliv. Siden 4. kvartal 11 har servicebranchen imidlertid haft et mere positivt syn på udviklingen i omsætningen end de andre brancher i DI. Forklaringen er formentlig, at servicebranchen har haft en relativ større stigning i den indenlandske efterspørgsel siden begyndelsen af. Beskæftigelse Under opsvinget fra 1 til 8 oplevede den markedsmæssige del af den operationelle servicebranche en stor stigning i beskæftigelsen. Denne stigning var markant højere i servicebranchen end for den markedsmæssige økonomi samlet set, hvilket skyldes at det i denne periode er blevet mere udbredt at udlicitere serviceopgaver. Beskæftigelsen i servicebranchen er hårdt ramt af krisen Udviklingen i beskæftigelsen Indeks 1= Privatansatte i servicebranchen Privatansatte i alle brancher Note : Der er databrud mellem 8 og 9. Den operationelle service branche ekskl. offentlige serviceerhverv. Kilde : Danmarks Statistik (RAS) og DI-beregninger, branchen er defineret på 127-grp. (se definiton bagerst i publikationen)

6 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 6 DI s konjunkturindikator Beskæftigelsesvægtede nettotal af vurderingerne til det kommende kvartal i forhold til samme kvartal året før 1,,5, -,5-1, DI Service beskæftigelse DI beskæftigelse Note: Konjunkturindikatoren er et beskæftigelsesvægtet gennemsnit af nettotallene (besvarelserne tildeles point fra -1 til 1 afhængig af vækstudsigterne) for hhv. omsætning, indtjening og beskæftigelse. Indikatoren kan svinge fra 1 til -1, hvor negative værdier signalerer tilbagegang. Kilde : DI s Virksomhedspanel Efter finanskrisens indtog i 8 faldt beskæftigelsen i den markedsmæssige del af servicebranchen markant. Faldet i beskæftigelsen aftog dog allerede i 1, hvorefter beskæftigelsen har fulgt en svagt aftagende tendens. Dette er i tråd med udviklingen i det øvrige erhvervsliv, der ligeledes har haft en betydeligt faldende beskæftigelse siden krisen. Virksomhederne i servicebranchen blev således ramt hårdt under krisen, men har i modsætning til det øvrige erhvervsliv formået at holde beskæftigelsen på et højere niveau end i starten af årtiet. I en arbejdskrafttung branche som servicebranchen, vil ændringer i omsætningen almindeligvis blive fulgt af tilsvarende ændringer i beskæftigelsen. Til trods for at omsætningen i den operationelle servicebranche har været stigende siden 1, er beskæftigelsen imidlertid ikke begyndt at stige tilsvarende. Dette kan ses som et tegn på, at branchen efter finanskrisen har haft et større fokus på at konsolidere sig og på produktivitetsforbedrende tiltag. Negativ udvikling i forventningerne til beskæftigelsen Servicebranchen har fra 2. kvartal 9 til 1. kvartal 13 været præget af en højere optimisme end det øvrige erhvervsliv i forhold til udviklingen af beskæftigelsen. Dette giver også god mening, idet beskæftigelsen i branchen forsat ligger på et relativt højt niveau, i modsætning til det øvrige erhvervsliv som samlet set har den laveste beskæftigelse siden 4. I næsten hele 1 og 11 havde servicebranchen positive forventninger til udviklingen i beskæftigelsen. Dette skyldes sandsynligvis, at branchen her oplevede en stigende omsætning. Imidlertid var beskæftigelsen nogenlunde konstant i perioden, dog med en svagt aftagende tendens. Tilsvarende havde servicebranchen i overordnet svagt positive forventninger til beskæftigelse. Servicebranchen har i de første kvartaler af 13 fået mere negative forventninger til beskæftigelsen. Dette kan ses som en reaktion på, at beskæftigelsen imod branchens tidligere forventninger ikke har været stigende de sidste år. Produktivitet Den danske økonomi har fra 197 erne og frem til midten af 199 erne været præget af høje vækstrater i produktiviteten. For den markedsmæssige økonomi lå disse vækstrater årligt mellem 2 og 7 pct. Den årlige produktivitetstilvækst faldt dog betydeligt fra midten af 199 erne, og har siden kun undtagelsesvist været over 2 pct. Den lave udvikling i produktiviteten er en af de væsentligste barrierer for øget vækst i dansk økonomi. Sammenlignet med resten af den markedsmæssige økonomi, har den operationelle servicebranche generelt haft lave vækstrater i udviklingen for produktiviteten. Det hænder således, at branchens produktivitetsvækst er negativ, hvilket den eksempelvis var i en årrække fra slutningen af 199 erne

7 SIDE 7 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Årlig produktivitetsvækst 3 års gns. og 5-priser, kædede værdier Den operationelle servicebranche Markedsmæssig økonomi 2-2 Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på 19-grp (se definition bagerst i publikationen) og frem til 2. Denne negative udvikling blev i midten af erne vendt til en væsentlig fremgang i produktiviteten, der dog igen blev kraftigt forværret frem til finanskrisens udbrud i 8. Væsentlig forbedring af branchens produktivitet siden krisen Produktivitetsvæksten i servicebranchen nåede bunden i 8 med en negativ vækst på ca. 4,5 pct. Efterfølgende er branchens produktivitet gradvist blevet markant forbedret. I forhold til resten af den markedsmæssige økonomi har den operationelle servicebranche oplevet et større fald i produktivitetsvæksten op til krisen. Efterfølgende har branchen dog oplevet en relativt hurtigere forbedring af produktiviteten. Denne udvikling har medført, at servicebranchens produktivitet siden 1 har været højere end den resterende markedsmæssige økonomi. Grundet forsatte forbedringer i produktiviteten nåede servicebranchens produktivitetsvækst i op på godt 6,5 pct. en særdeles høj produktivitetsfor- Sammenvejet bidrag til produktivitet i den operationelle servicebranche Gennemsnitlig årlig vækst i procent 'erne 8'erne 9'erne 'erne Totalfaktorproduktivitet (innovation, tekniske fremskridt og bedre organisering) Arbejdskraftkvalitet (uddannelsesniveauet i arbejdsstyrken) anden kapitalintensitet (maskiner, bygninger og transportmidler) It-kapital (software samt informations- og kommunikationsudstyr) Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret ud fra 19-grp (se definition bagerst i publikationen)

8 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 8 bedring, der er flere procentpoint over produktivitetsvæksten i resten af den markedsmæssige økonomi. Udviklingen i produktivitetsvæksten har de seneste år vidnet om, at servicebranchen i højere grad end tidligere har succes med at forbedre produktiviteten. Ser man nærmere på den historiske udvikling i produktiviteten, fremgår det, at særligt udviklingen i totalfaktorproduktiviteten har været afgørende for servicebranchens produktivitet. Totalfaktorproduktiviteten er et samlet udtryk for, hvor effektivt produktionsfaktorerne anvendes i produktionsprocessen. Dette er påvirket af mange forhold, men virksomhedens innovation, ledelse og organisering har afgørende betydning for virksomhedens totalfaktorproduktivitet. I både 198 erne og erne var en negativ udvikling i totalfaktorproduktiviteten afgørende for, at den operationelle servicebranche i adskillige år oplevede en negativ produktivitetsvækst. Der skal tages forbehold for den markante udvikling af totalfaktorproduktiviteten i 9 erne, da denne i høj grad skyldes uregelmæssigheder i data. IT-kapital dækker over påvirkninger af produktiviteten grundet software samt informations- og kommunikationsudstyr. Siden 197 erne har IT-kapital løbende haft en mindre men positiv effekt på servicebranchens samlede produktivitetsvækst. Denne påvirkning var særlig markant i løbet af 199 erne i takt med PC ens udbredelse. Forbedringer af uddannelsesniveauet i servicebranchen har tilsvarende haft en positiv betydning for produktiviteten siden 197 erne. Denne effekt er dog relativt beskeden, og har således årligt kun bidraget med en forbedring af produktiviteten på mellem,1 og,3 procentpoint. Anden kapital er et udtryk for produktivitetsforbedringer relateret til brugen af maskiner, bygninger og transportmidler. I løbet af de sidste årtier har anden kapital (kun med enkelte undtagelser) årligt været med til at øge produktiviteten i servicebranchen. Udviklingen i anden kapital har særligt fra slutningen af 199 erne været med til at modvirke den negative udvikling totalfaktorproduktiviteten. Efter krisen oplevede servicebranchen allerede i 9 en betydelig forbedring af totalfaktorproduktiviteten. Dette har haft afgørende betydning for, at branchen de seneste år har oplevet en positiv udvikling i den samlede produktivitetsvækst. Servicebranchen fokuserer på at forbedre produktiviteten DI Service har i april 13 gennemført en rundspørge blandt sine medlemsvirksomheder, hvoraf 53 virksomheder har svaret. Disse besvarelser dækker 43 pct. af den samlede lønsum i DI Service. I hvor høj grad har din virksomhed haft fokus på at forbedre produktiviteten over de seneste 3 år? Kilde : Survey blandt 53 medlemsvirksomheder i DI Service, afsluttet medio april 13 1 I meget høj grad I høj grad I nogen grad I mindre grad I ringe grad

9 SIDE 9 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Hvilke tiltag har din virksomhed gennemført med henblik på at øge produktiviteten? Ændret arbejdstilrettelæggelse, organisation og ledelse Optimering af arbejdsrutiner (Lean mv.) Øget brug af IT Kompetenceudvikling af medarbejdere Involvering af medarbejdere Styrket arbejdsmiljø for at mindske stress og sygefravær Udvikling af nye produkter og ydelser Rekruttering af nye medarbejdere Investering i nye maskiner, robotter og andet udstyr Outsource arbejdsopgaver og processer til underleverandører Investering i ny viden og/eller forskning Resultatløn Øget brug af automatiseringer Kilde : Survey blandt 53 medlemsvirksomheder i DI Service, afsluttet medio april Rundspørgen viser, at der i servicebranchen er et meget stort fokus på at sikre produktivitetsforbedringer. Ca. 51 pct. af virksomhederne har således svaret, at de over de seneste tre år i meget høj grad har haft fokus på at forbedre produktiviteten i virksomheden. Ingen af virksomhederne har svaret, at de kun i mindre eller ringe grad har haft fokus på at forbedre produktiviteten. Medlemsvirksomhederne er i rundspørgen blevet spurgt ind til, hvilke tiltag de har gennemført med henblik på at øge produktiviteten. På baggrund af besvarelserne fremgår det, at virksomhederne i servicebranchen har arbejdet målrettet mod en forbedring af totalfaktorproduktiviteten. Hele 84 pct. af virksomhederne har således svaret, at de over de seneste tre år har arbejdet på at forbedre produktiviteten ved at ændre arbejdstilrettelæggelse, organisation og ledelse. Knapt 75 af virksomhederne har endvidere arbejdet på forbedringer via optimering af arbejdsrutiner (eks. via Lean mv.). Over halvdelen af virksomhederne har besvaret, at de i løbet af de sidste tre år har øget brugen af IT med henblik på at øge produktiviteten. Dertil har virksomhederne haft stort fokus på kompetenceudvikling af medarbejdere, at involvere medarbejderne samt på at styrke arbejdsmiljøet for at mindske stress og sygefravær. Der ser derimod kun i begrænset omfang ud til at servicevirksomhederne arbejder med øget brug af automatiseringer, resultatløn eller at investere i ny viden med henblik på at opnå produktivitetsforbedringer. Virksomhedernes besvarelser af rundspørgen vidner om, at servicebranchen vil fortsætte sit fokus på at arbejde med produktivitet. Stort set alle virksomheder har angivet, at de i det kommende år vil fortsætte deres arbejde med produktivitet i mindst samme omfang som de seneste tre år. Heraf vil godt 37 pct. af virksomhederne i rundspørgen i større omfang arbejde med produktivitet. Kun 4 pct. af virksomhederne har svaret, at de i mindre omfang vil arbejde med produktivitet i det kommende år. I rundspørgen er servicevirksomhederne spurgt ind til, hvilke produktivitetsudfordringer de oplever for deres virksomhed. På baggrund af besvarelserne fremgår det, at klart flest virksomheder anser administrative byrder som en udfordring for produktiviteten i branchen. Ca. 55 af virksomhederne har svaret, at administrative byrder er en af

10 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 1 I hvilket omfang vil din virksomhed fortsat arbejde med produktivitet i det kommende år? Kilde : I hvilket omfang vil din virksomhed fortsat arbejde med produktivitet i det kommende år? 1 I mindre omfang end de seneste 3 år I samme omfang som de seneste 3 år I større omfang end de seneste 3 år Ved ikke de største produktivitetsudfordringer. Herefter anses for høje omkostninger ifm. virksomhedsdrift i Danmark samt lovgivningsbestemte barrierer for udviklingen af virksomheden som de væsentligste udfordringer for øget produktivitet. Dårlig ledelse i driftsleddet er yderligere en stor produktivitetsudfordring i servicebranchen. Derimod er der en meget lille andel af de udspurgte servicevirksomheder, der har svaret at mangelfulde teknologiske løsninger eller at fraværet af stordriftsfordele som følge af begrænset efterspørgsel, er væsentlige produktivitetsudfordringer i servicebranchen. Hvilke af nedenstående er efter din mening de største produktivitetsudfordringer for din virksomhed? Administrative byrder For høje omkostninger ifm. virksomhedsdrift i Danmark Lovgivningsbestemte barrierer for udviklingen af virksomheden Dårlige ledelseskompetencer i driftsleddet Manglende forandringsparathed hos medarbejderne Kilde : Survey blandt 53 medlemsvirksomheder i DI Service, afsluttet medio april 13 Vanskelig adgang til kapital ifm. investeringer Utilstrækkelig viden om produktivitetsforbedrende produkter, metoder og løsninger Manglende kompetencer hos eksisterende medarbejdere Andet Ved ikke Ingen stordriftsfordele som følge af begrænset efterspørgsel Mangelfulde teknologiske løsninger

11 SIDE 11 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Branchens økonomiske sundhedstilstand I dette kapitel beskrives branchens økonomiske sundhedstilstand. Det skal indledningsvis bemærkes, at tallene indhentet fra Experian er aggregerede tal for hele branchen, som ikke er vægtede i forhold til virksomhedernes størrelse. Den operationelle servicebranche er overordnet set karakteriseret ved mange mindre virksomheder og få, men store, virksomheder. Finanskrisen slog for alvor igennem i den operationelle servicebranche i regnskabsåret 8/9 1. Virksomhederne i branchen havde således i gennemsnit et negativt ordinært resultat i 8/9, men formåede at forbedre resultatet væsentligt allerede i 9/1 og igen i 1/11. Den positive tendens blev dog brudt i 11/12, hvor det gennemsnitlige ordinære resultat faldt 18,7 pct. i forhold til resultatet i 1/11. Det ordinære resultat består af virksomhedens primære og sekundære drift samt virksomhedens finansielle poster. Det negative ordinære resultat i 8/9 var i høj grad resultatet af, at mange virksomheder havde store underskud på de finansielle poster, som blandt andet blev forårsaget af store kursfald på de finansielle markeder. I 8/9 udgjorde det gennemsnitlige primære resultat i branchen blot en fjerdedel af resultatet fra 6/7, men siden dette lavpunkt har branchen forbedret sin position, og i 11/12 var næsten halvdelen af det tabte indhentet. Fremgangen i 9/1 og 1/11 gav håb om et fornyet opsving i branchen, men de positive forventninger blev bremset i 11 af den voksende økonomiske usikkerhed, som fulgte i kølvandet på gældskrisen i Sydeuropa. Derudover kommer en stor del af den operationelle servicebranches omsætning fra det offentlige forbrug, og da gældskrisen skærpede regeringens fokus på udgiftsstyringen i den offentlige sektor, er der generelt investeret mindre i den offentlige service de seneste år. Det offentlige forbrug var mindre end budgetteret i både 11 og. Disse omstændigheder har været medvirkende til, at der er lange udsigter til, at det ordinære resultat når op på niveauet fra før krisen. Det gennemsnitlige ordinære resultat i 11/12 udgjorde således kun 21,2 pct. af resultatet fra 6/7. Siden finanskrisens udbrud har mange danske virksomheder øget egenkapitalen. Dette skyldes Begrænset fremgang i regnskabstallene Gennemsnitlige regnskabstal, 6/7 = 1 Periode 6/7 7/8 8/9 9/1 1/11 11/ Primært resultat 1 71,5 24,4 34,9 53,7 59,6 Ordinært resultat 1 7,3-25, 11,9 26,1 21,2 Egenkapital 1 99,6 74,9 82, 99,8 98,3 Aktiver 1 11,1 9,7 92,2 1,6 15,9 Note: Primært resultat: Resultat af primær drift før finansielle poster og eventuelle ekstraordinære poster. Ordinært resultat: Resultat efter finansielle poster og før skat Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) 1 Ikke alle virksomheders regnskabsperiode følger kalenderåret og derfor dækker 8/9 over de regnskaber der er afsluttet mellem 1/1 8 og /9 9.

12 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 12 i høj grad, at de eksterne finansieringsmuligheder har været begrænset, og derfor har virksomhederne været nødsaget til at konsolidere sig for at åbne op for fremtidige finansieringsmuligheder. Egenkapitalen var i 11/12 en smule lavere i forhold til året før. Dette kan tilskrives et lavere ordinært resultat i 11/12, men det kan også indikere, at virksomhederne har fået mod på at investere igen. Således voksede værdien af virksomhedernes aktiver i samme periode som egenkapitalen faldt. På trods af et fald i egenkapitalen i 11/12 i forhold til året før, faldt andelen af virksomheder med angrebet egenkapital i samme periode. Dette er endnu en indikation af, at virksomhederne har haft stor fokus på at konsolidere sig siden krisens start. Der er netop tale om angrebet egenkapital, når egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital. Andelen af virksomheder med angrebet egenkapital falder for første gang i 6 år Andel af virksomheder med angrebet egenkapital / 7 7/ 8 8/ 9 9/ 1 1/ 11 11/ Note: Angrebet egenkapital betyder, at egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital (5. kr. for A/S og 125. kr. for ApS) Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) I takt med at virksomhederne har fokuseret på at konsolidere sig, og at branchen har leveret et positivt ordinært resultat hvert år siden krisen, er andelen af virksomheder med underskud gået fra godt 45 pct. i 8/9 til 4 pct. i 11/12. Selvom udviklingen er vendt, er der dog stadig et stykke ned til niveauet fra før krisen, der var på omkring pct. Andelen af virksomheder med underskud fortsætter med at falde Andel af virksomheder med underskud / 7 7/ 8 8/ 9 9/ 1 1/ 11 11/ Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) Andelen af virksomheder med konkursretning i 11/12 var godt 3,6 procentpoint lavere end for blot to år siden. I modsætning til de øvrige økonomiske indikatorer, toppede andelen af virksomheder med konkursretning først i 9/1. Dette peger i retning af, at krisen har trukket ud for mange servicevirksomheder, hvilket specielt er gået ud over branchens mindre virksomheder. For at have konkursretning skal et selskab både have angrebet egenkapital og negativ indtjening. Færre virksomheder med konkursretning Andel af virksomheder med konkursretning / 7 7/ 8 8/ 9 9/ 1 1/ 11 11/ Note: Konkursretning betyder, at selskaber både har angrebet egenkapital og negativ indtjening. Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen)

13 SIDE 13 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Branchens nøgletal Trods en svag udvikling i de overordnede regnskabstal i 11/12, er der klare underliggende sundhedstegn i den operationelle servicebranche. Branchens nøgletal viser dog, at der er endnu et stykke vej til styrken fra før krisen. Afkastningsgraden belyser virksomhedens evne til at forrente den investerede kapital i forhold til det samlede kapitalgrundlag. Afkastningsgraden er således et mål for, hvordan virksomhederne har evnet at tjene penge på de primære aktiviteter i forhold til de samlede aktiviteter. Som det eneste af branchens nøgletal, er afkastningsgraden forbedret hvert år siden finanskrisen, dog kun med en marginal fremgang fra 1/11 til 11/12. Hvor afkastningsgraden giver et overordnet billede af virksomhedernes generelle rentabilitet, er det essentielt at se på, hvordan egenkapitalen forrentes. Egenkapitalens forrentning er, hvad ejernes formue i virksomheden forrentes med. I 8/9 var egenkapitalens forrentning negativ, men siden da har den været positiv og voksende. Der er dog fortsat langt op til niveauet fra 6/7 og samtidig faldt egenkapitalens forrentning en smule i 11/12 i forhold til 1/11. Den operationelle servicebranches likviditetsgrad faldt markant efter finanskrisen og har mere eller mindre ligget på samme lave niveau frem til 11/12. Det lave niveau kan skyldes, at det er blevet dyrere for virksomhederne at holde likviditet. Årsagen til dette er, at rentespændet forskellen mellem indlåns- og udlånsrenten er usædvanlig højt. Likviditetsgraden udtrykker virksomhedernes evne til at honorere de umiddelbare gældskrav. Soliditetsgraden angiver, hvor stor en del af virksomhedens aktiver, der er egenfinansieret. Soliditetsgraden var i 1/11 oppe på niveauet fra før krisen, men faldt igen marginalt i 11/12. Andelen af konkurser stiger, igen Andelen af konkursramte virksomheder i branchen faldt for første gang i fem år i 1/11. Dette skabte et håb om bedre tider. Det finansielle opsving udeblev imidlertid, og det har medført, at flere virksomheder har måttet dreje nøglen om i 11/12. Andelen af konkursramte virksomheder nåede således op på 3,8 pct. i 11/12 samme niveau som i 9/1. De hårde tider er ikke ovre endnu Nøgletal Periode 6/7 7/8 8/9 9/1 1/11 11/ Afkastningsgrad 5,86 4,15 1,57 2,22 3,13 3, Egenkapitalens forrentning 26,4 18,38-8,71 3,79 6,82 5,63 Likviditetsgrad 15,6 94,65 86,39 9,87 96,39 95,8 Soliditetsgrad 38,41 37,85 31,7 34,13 38,13 35,63 Note: Afkastningsgrad: primært resultat i procent af aktiver i alt. Egenkapitalens forrentning: Ordinært resultat i procent af egenkapitalen. Likviditetsgrad: Omsætningsaktiver i procent af kortfristet gæld. Soliditetsgrad: Egenkapitalen i procent af aktiver i alt ultimo Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen)

14 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 14 Andelen af konkursramte selskaber i den operationelle servicebranchen 4,5 4, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5 6/ 7 7/ 8 8/ 9 9/ 1 1/ 11 Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) 11/ stigning i konkurserne er med til at forstyrre det generelle billede af den økonomiske sundhedstilstand i branchen, hvor branchens forholdsvis positive regnskabstal domineres af store virksomheder, som er kommet på fode igen efter krisen. Det er interessant at se på udviklingen i konkurserne umiddelbart efter finanskrisen og frem til nu. Under finanskrisen gik både mindre og større virksomheder i vidt omfang konkurs, hvor spredningen var langt mindre i 11/12. Andelen af virksomheder med mere end 1 ansatte udgjorde således 19 pct. af alle konkurser i 8/9, men kun 13 pct. af den samlede virksomhedsskare i branchen. De store virksomheder var således overrepræsenteret i konkursstatistikken under finanskrisen, mens de i forhold til deres andel af den samlede virksomhedsskare nu er underrepræsenterede. En del af forklaringen på stigningen ligger i fordelingen af konkurser på virksomhedsstørrelse. Andelen af virksomheder med mindre end 2 ansatte udgjorde således hele 75 pct. af alle konkurser i 11/12. Det er altså fortsat vanskelige tider blandt branchens mindste virksomheder. Den seneste Yngre virksomheder har svært ved at etablere sig i branchen Andelen af konkursramte virksomheder, som har eksisteret mindre end to år udgjorde pct. af konkurserne i 11/12. Udviklingen skal ses i lyset af, at andelen af yngre virksomheder i branchen har været aftagende siden krisen og udgjorde således blot Færre større virksomheder går konkurs Konkursramte virksomheder fordelt på antal ansatte 8/9 11/ 19, pct. 7,7 pct. 17,6 pct. 28,4 pct. 52,6 pct. 74,7 pct. til 1 ansat 2 9 ansatte 1+ ansatte Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen)

15 SIDE 15 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Stadig flere helt nye virksomheder går konkurs Andel af konkurser fordelt på alder år 2,1-5 år 5,1-1 år 1+ år Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7- niveau (se definition bagerst i publikationen) 6/7 7/8 8/9 9/1 1/11 11/ 15 pct. af alle virksomheder i branchen i 11/12. Dette vidner om, at det efter krisen er blevet vanskeligere at etablere nye virksomheder i den operationelle servicebranche. Tilsvarende har andelen af konkurser blandt de mere etablerede virksomheder været aftagende de seneste tre år, til trods for, at over pct. af branchen repræsenteres af virksomheder som er ældre end ti år.

16 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 16 Strukturelle nøgletal Mange mindre virksomheder og få meget store Virksomhedsskaren i den operationelle servicebranche er kendetegnet ved en meget stor andel mindre virksomheder. Knapt 88 pct. af alle branchens virksomheder havde i regnskabsåret 11/ således under 1 ansatte. Derimod udgjorde andelen af store virksomheder med over 1 ansatte kun godt 1 pct. af det samlede antal virksomheder. Ser man på det samlede antal beskæftigede, viser der sig et andet billede, idet den beskedne mængde af store virksomheder med over 1 ansatte i regnskabsåret 1/11 stod for næsten halvdelen af de beskæftigede i branchen. Fordelt i forhold til antal leveår er branchen trods de mange mindre virksomheder domineret af etablerede virksomheder med flere år på bagen. I 6/7 havde godt 37 pct. af virksomhederne i den operationelle servicebranche eksisteret i over 1 år. Det høje antal konkurser under krisen har efterfølgende været med til at reducere denne gruppe, da de ældre virksomheder her var overrepræsenteret i konkursstatistikkerne. I 11/ har knapt 31 pct. af virksomhederne således haft over 1 leveår. Tilsvarende er andelen af virksomheder, der har eksisteret i under to år faldet efter krisen, så denne gruppe i 11/ udgjorde ca. 15 pct. Der er derimod sket en stigning i andelen af virksomheder med 2-1 års levetid, så hovedparten af virksomhederne i servicebranchen nu har eksisteret et sted imellem 2 og 1 år. Mange mindre virksomheder i servicebranchen Virksomheder fordelt på antal ansatte, andel i 11/ Branchen domineres af etablerede virksomheder Virksomheder fordelt efter antal leveår, andel Under 1 1 til 1 over 1-2 år 2,1-5 år 5,1-1 år 1+ år Kilde : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) 6/7 11/ Kilde : : Experian, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen)

17 SIDE 17 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Flere ældre arbejder inden for servicebranchen i Aldersfordelingen inden for den oprationelle servicebranche 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5 1 Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) Alder Servicebranchens alderssammensætning Sammenlignet med 1 er de ansatte i den operationelle servicebranche sammensat af betydeligt flere ældre ansatte i. Udviklingen vidner om, at den generelle tilbagetrækningsalder i branchen er blevet forrykket. Andelen af ansatte, der er fyldt 55 år, er således steget fra godt 11 pct. i 1 til knapt 18 pct. i. Udviklingen imod en højere andel af ældre ansatte er dog ikke isoleret for servicebranchen, men skal ses som et udtryk for den generelle demografiske udvikling i samfundet, hvor den danske arbejdsstyrke gradvist bliver ældre. I den operationelle servicebranche beskæftiger den private sektor i højere grad unge mennesker end den offentlige sektor. Blandt de privatansatte udgør gruppen af 18 til -årige ca. 26 pct. af de ansatte, hvor denne gruppe i det offentlige kun udgør knapt 17 pct. Tilsvarende har de offentligt ansatte i den operationelle servicebranche en betydeligt højere gen- Markant flere yngre privatansatte i den operationelle servicebranche Aldersfordeling fordelt på sektor, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5 Privatansat Offentligt ansat Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) Alder

18 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE 18 nemsnitsalder. Omkring halvdelen af de ansatte i de offentlige serviceerhverv er således over 45 år. I den private servicesektor er blot 37 pct. af de ansatte fyldt 45. Flere i servicebranchen har en erhvervsfaglig uddannelse Siden 1 har den operationelle servicebranche oplevet en forbedring af de ansattes uddannelsesniveau. Branchen har fået en lidt større andel af ansatte med både en kort, mellemlang og lang videregående uddannelse. Størst er tendensen dog blandt ansatte med en erhvervsfaglig uddannelse, der i de private serviceerhverv er gået fra at udgøre 32 pct. i 1 til ca. 35 pct. i. Tilsvarende er gruppen af ansatte uden en erhvervskompetencegivende uddannelse faldet fra godt 46 pct. i 1 til knapt 42 pct. i. Denne udvikling skal ses i sammenhæng med, at arbejdsstyrkens uddannelsesniveau generelt er blevet forbedret. Sammenlignet med den private servicesektor har den offentlige servicesektor oplevet en større forbedring af uddannelsesniveauet i perioden 1 til. Dette skyldes særligt en forøgelse af gruppen med kort videregående uddannelse i de offentlige serviceerhverv på næsten 7 procentpoint. I den offentlige servicesektor er gruppen af ansatte uden en erhvervskompetencegivende uddannelse nede på godt 19 pct. i. Trods en forbedring af uddannelsesniveauet i løbet af erne er den operationelle servicebranche stadig et stykke fra at nå uddannelsesniveauet i det øvrige erhvervsliv. I udgjorde de ansatte uden en erhvervskompetencegivende uddannelse godt 41 pct. i de private serviceerhverv, hvor denne gruppe blot udgjorde ca. 35 pct. i alle brancher, samlet set. Forskellen i uddannelsesniveauet er størst for gruppen af ansatte med lang videregående uddannelse, der i alle brancher samlet set udgør godt 8 pct. af de ansatte, men kun 4 pct. i servicebranchen. Forbedret uddannelsesniveau i den operationelle servicebranche Beskæftigede fordelt på uddannelsesniveau Note: Den operationelle servicebranche ekskl. offentlige serviceerhverv 1 Ingen erhvervskompetencegivende uddannelse Erhvervsfaglige praktikog hovedforløb Kort videregående uddannelse Mellemlang videregående uddannelse Lang videregående uddannelse Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen)

19 SIDE 19 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Flere uden uddannelse i servicebranchen Beskæftigede fordelt på uddannelsesniveau, Den operationelle servicebranche Alle brancher 1 Ingen erhvervskompetencegivende uddannelse Erhvervsfaglige praktikog hovedforløb Kort videregående uddannelse Mellemlang videregående uddannelse Lang videregående uddannelse Note: Den operationelle servicebranche og alle brancher er ekskl. offentlige serviceerhverv Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen) Etnicitet Servicebranchen beskæftiger flere indvandrere og efterkommere, end det øvrige erhvervsliv. I havde knapt 11 pct. af de ansatte i den operationelle servicebranche anden etnisk baggrund end dansk, hvor denne befolkningsgruppe kun udgjorde 8 pct. i alle brancher samlet set. Indvandrere og efterkommere har siden 1 udgjort en gradvist større andel af arbejdsstyrken i servicebranchen. Denne gruppe ansatte er således steget fra at udgøre 6 pct. i 1 til knapt 11 pct. i. Stigningen er højere end i det øvrige erhvervsliv, hvilket indikerer, at servicebranchen spiller en positiv rolle i forhold til at integrere borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Det kendetegner den operationelle servicebranche, at de ansattes oprindelsesland i højere grad end i det øvrige erhvervsliv er uden for Europa Servicebranchen integrerer flere indvandrere og efterkommere Andel beskæftigede fordelt på etnicitet 1 9 Danskere Indvandrere Efterkommere Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på DB7-niveau (se definition bagerst i publikationen Den operationelle servicebranche Alle brancher

20 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE Årsager til produktion inden for den operationelle servicebranche Mia. kr Offentligt forbrug Investeringer Privatforbrug Eksport 4 Note : Den operationelle servicebranche ekskl. offentlige serviceerhverv Kilde : Danmarks Statistik og DI-beregninger, branchen er defineret på 127-grp (se definiton bagerst i publikationen) her primært Asien og Mellemøsten. I havde hele 6 pct. af de ansatte i branchen således oprindelse uden for Europa, hvor denne gruppe ansatte i alle brancher samlet set blot udgør ca. 4 pct. Øget salg til eksportvirksomheder Den operationelle servicebranche har i løbet af de seneste årtier oplevet en væsentlig forøgelse af produktionen. Med årsager til produktion er det undersøgt, om produktionen direkte eller indirekte kan henføres til enten eksport, privatforbrug, investeringer eller offentligt forbrug. I servicebranchen ses en tendens til, at eksporten over tid fylder gradvist mere som årsag til produktionen. Dette skal ses som et udtryk for, at salg til eksportvirksomheder har fået større betydning for servicebranchen. Tilsvarende har privatforbruget løbende fået en relativt mindre rolle som årsag til produktion. Offentligt forbrug spiller en betydelig rolle for servicebranchen, hvor specielt salg af tjenesteydelser til de offentlige serviceerhverv har betydning. Det er dog i begrænset omfang muligt at måle det egentlige omfang af salget til de offentlige serviceerhverv. Investeringer har begrænset betydning for branchens samlede produktion. En stor del af servicebranchens produktion skabes ved salg af tjenesteydelser til handels- og industrisektoren. Dertil har øvrige serviceerhverv som vidensservice også stor betydning for værdiskabelsen i servicebranchen.

21 SIDE 21 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE Om publikationen Kilder Publikationen er udarbejdet på baggrund af data fra Danmarks Statistik, Experian, DI s Virksomhedspanel samt en rundspørge blandt 53 medlemsvirksomheder i DI Service. Det fremgår ved hver figur, hvor datamaterialet er fra. Definitioner Publikationen anvender betegnelsen den operationelle servicebranche. Der anvendes tre definitioner af servicebranchen, hvilket skyldes at der ikke i alle tilfælde er tilgængeligt data til kun at benytte den mest detaljerede definition. Servicebranchen er derfor defineret ud fra henholdsvis DB7, Grp.127 og Grp.19 branchekoderne fra Danmarks Statistik. Det fremgår af hver figur, hvilken definition der er anvendt. Branchekoderne der indgår i det enkelte definitioner er listet herunder. DB7-definitionen Servicebranchen er defineret på baggrund af udvalgte DB7-branchekoder fra Danmarks Statistik, og omfatter områderne renhold- og vedligeholdelsesservice, forretningsservice, industriservice, sikkerheds- og beredskabsservice samt sundheds- og plejeservice. DB7 er den mest detaljerede definition, og langt hovedparten af publikationens grafer anvender tal med denne detaljeringsgrad. De anvendte branchekoder er følgende: Renhold- og vedligeholdelsesservice Almindelig rengøring i bygninger Vinduespolering Skorstensfejning Anden rengøring af bygninger og rengøring af erhvervslokaler Andre rengøringsydelser Erhvervs- og institutionsvaskerier Renserier, selvbetjeningsvaskerier mv Kombinerede serviceydelser Forretningsservice Posttjenester omfattet af forsyningspligten 53.. Andre post- og kurertjenester Event catering Anden restaurationsvirksomhed Administration af fast ejendom på kontraktbasis 74.. Oversættelse og tolkning Udlejning af kontormaskiner og -udstyr, computere og it-udstyr Arbejdsformidlingskontorer 78.. Vikarbureauer 78.. Anden personaleformidling Kombinerede administrationsserviceydelser Fotokopiering, dokumentbehandling og anden specialiseret kontorservice 82.. Call centres virksomhed Anden forretningsservice i.a.n. Industriservice Funderingsundersøgelser Anden bygningsfærdiggørelse Anden bygge- og anlægsvirksomhed, som kræver specialisering Oplagrings- og pakhusvirksomhed Geologiske undersøgelser og prospektering, landinspektører mv Kontrol af levnedsmidler

22 DI ANALYSE Servicebranchens årsrapport 13 SIDE Teknisk afprøvning og kontrol Anden måling og teknisk analyse Udlejning og leasing af lastbiler Udlejning og leasing af entreprenørmateriel Udlejning og leasing af andet materiel, udstyr og andre materielle aktiver i.a.n Pakkerier Sikkerheds- og beredskabsservice Parkering og vejhjælp mv Bugserings-, bjærgnings- og redningsvæsen mv Private vagt- og sikkerhedstjenester 8.. Serviceydelser i forbindelse med sikkerhedssystemer 8.. Overvågning Brandvæsen Børnehaver Skolefritidsordninger og fritidshjem Aldersintegrerede institutioner Fritids- og ungdomsklubber Flygtninge- og asylcentre Aktiviteter vedrørende fysisk velvære GRP.127-definitionen For en række økonomiske variable er det ikke muligt at få data på det detaljeringsniveau, som DB7-definitionen bygger på. Derfor anvendes der i tilfælde heraf en alternativ definition af Servicebranchen på baggrund af grp.127 branchekoderne fra Danmarks Statistik. Ifølge denne definition består Servicebranchen af følgende branchekoder: Sundheds- og plejeservice Hospitaler Sundhedspleje, hjemmesygepleje og jordemødre mv Fysio- og ergoterapeuter Kiropraktorer Sundhedsvæsen i øvrigt i.a.n Plejehjem o.l Døgninstitutioner for personer med psykiske handicap 87.. Behandlingshjem for stofmisbrugere og alkoholskadede Døgninstitutioner for personer med fysisk handicap 87.. Almene ældre- og handicapboliger o.l Døgninstitutioner for børn og unge Andre former for institutionsophold Hjemmehjælp Dagcentre mv Revalideringsinstitutioner Dagplejemødre Vuggestuer 53.. Post og kurertjeneste 78.. Arbejdsformidling og vikarbureauer 8.. Vagt og sikkerhedstjeneste 81.. Ejendomsservice, rengøring og anlægsgartnere 82.. Anden operationel service Hospitaler 87.. Plejehjem mv Daginstitutioner og daginstitutioner mv. GRP.19-definitionen Produktivitetsdata og andre nationalregnskabstal kan i de fleste tilfælde kun opdeles på 19-gruppering (Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service). Servicebranchen består jævnført denne definition af følgende branchekoder:

23 SIDE 23 Servicebranchens årsrapport 13 DI ANALYSE N Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service Udlejning og leasing af materiel Arbejdsformidling og vikarbureauer Rejsebureauer Vagt og sikkerhedstjeneste Ejendomsservice, rengøring og anlægsgartnere Anden operationel service Note vedrørende omsætningstallene I er momsstatistikken ændret, således at der er kommet nye dataserier fra januar 9, hvorfor graferne vedrørende omsætningstallene ikke kan gå længere tilbage. Dertil er månedstal ikke længere tilgængelige på de detaljerede brancher (Kantine og catering, Vikarbranchen mv), der således er angivet med kvartalstal. Note til tallene vedrørende uddannelsesniveauet I Servicebranchens Årsrapport 13 er DB-7 definitionen af den operationelle servicebranche eksklusiv offentlige serviceerhverv i forbindelse med tallene vedrørende uddannelsesniveauet. Med offentlige serviceerhverv menes Hospitaler, 87.. Plejehjem mv. samt 88.. Daginstitutioner og dagcentre mv. Redaktion Henrik Boesgaard Sørensen Mikkel Skydsgaard

24 > DI service 1787 KØBENHAVN V TLF.: service@di.dk service.di.dk DI Service DI Service er branchefællesskabet for DI-virksomheder og foreninger, der beskæftiger sig med operationel service på Business-to-Business- og Business-to-Government-markederne. DI Service omfatter ligeledes andre virksomheder, hvor service indgår som en væsentlig aktivitet. Det kan f. eks. være fremstillingsvirksomheder, der tilbyder installation, vedligehold eller andre services knyttet til deres produkter. De fem brancher i branchefællesskabet er renhold & kombinerede serviceydelser, vikarbranchen, vagt- & sikkerhedsindustrien, erhvervsvaskeribranchen og kantine/catering-branchen. Samtidig med udgivelsen af denne tværgående statistikpublikation udgives én branchespecifik statistik for hver af de øvrige branchen (undtagen vagt- & sikkerhedsindustrien), i alt fem publikationer. DI Service varetager servicevirksomhedernes interesser og arbejder for at styrke de politiske bestemte rammer for branchen. Også indadtil over for DI s øvrige medlemskreds styrker branchefællesskabet relationerne mellem servicevirksomhederne, deres leverandører og kunder. DI Service hjælper desuden medlemsvirksomheder med konkrete problemstillinger samt fremmer medlemmernes interesser og faglighed gennem deltagelse i netværk, erfagrupper, workshops og udvalg. Se mere på service.di.dk

KANTINE- OG CATERINGBRANCHEN

KANTINE- OG CATERINGBRANCHEN DI analyse KANTINE- OG CATERINGBRANCHEN Årsrapport 2013 > I løbet af det seneste årti har kantine og cateringbranchen haft en betydelig forøgelse af branchens beskæftigelse. Fra og frem mod er beskæftigelsen

Læs mere

RENHOLD OG kombinerede SErvIcEyDElSEr

RENHOLD OG kombinerede SErvIcEyDElSEr DI analyse RENHOLD OG kombinerede SErvIcEyDElSEr Årsrapport 13 > Omsætningen i branchen for renhold og kombinerede serviceydelser oplevede høje vækstrater i årene frem til finanskrisen. På trods af krisens

Læs mere

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2014

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2014 DI ANALYSE SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2014 Et nærbillede af den operationelle servicesektor > Selvom der siden 2010 er kommet færre ansatte i hele erhvervslivet, har servicebranchen haft en pænt stigende

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN

ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN DI analyse ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN Årsrapport 2013 > har i løbet af det seneste årti oplevet et markant fald i beskæftigelsen. Med undtagelse af de tre gode år inden krisen i, har branchen siden haft

Læs mere

Udvalgte nøgletal for vagt og sikkerhedsbranchen

Udvalgte nøgletal for vagt og sikkerhedsbranchen Udvalgte nøgletal for vagt og sikkerhedsbranchen Om statistikken Kilder Statistikken er udarbejdet på baggrund af data fra henholdsvis Danmarks Statistik og Experian. Kilden fremgår ved hver figur. Definitioner

Læs mere

VIKARBRANCHEN Årsrapport 2013

VIKARBRANCHEN Årsrapport 2013 DI ANALYSE Årsrapport 2013 > Vikarbranchens omsætning blev hårdt ramt af finanskrisen. Siden har omsætningen derimod været præget af høje vækstrater. Fra til er omsætningen steget med næsten pct. Omsætningen

Læs mere

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2015

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2015 DI ANALYSE SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2015 Et nærbillede af den operationelle servicesektor > De seneste omsætningstal tyder på, at servicevirksomhederne i løbet af for alvor har fået gang i væksten igen.

Læs mere

VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 2018

VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 2018 DI ANALYSE VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 218 > I 217 svarede den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vagt- og sikkerhedsbranchen til 5.2 fuldtidspersoner eller cirka,23 pct. af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse

Læs mere

RENHOLD OG KOMBINEREDE SERVICEYDELSER

RENHOLD OG KOMBINEREDE SERVICEYDELSER DI ANALYSE RENHOLD OG KOMBINEREDE SERVICEYDELSER Årsrapport 14 > Branchen har i lighed med den øvrige servicebranche de seneste år oplevet en markant forøgelse af beskæftigelsen blandt de privatansatte.

Læs mere

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2019

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2019 DI ANALYSE VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 19 > I 18 svarede den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vikarbranchen til 23. fuldtidspersoner eller ca. 1 pct. af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Danmark.

Læs mere

VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 2019

VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 2019 DI ANALYSE VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 19 > I 18 var den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vagt- og sikkerhedsbranchen 5.3 fuldtidspersoner, hvilket svarer til omtrent, pct. af den samlede

Læs mere

RENHOLD OG KOMBINEREDE SERVICEYDELSER

RENHOLD OG KOMBINEREDE SERVICEYDELSER DI ANALYSE RENHOLD OG KOMBINEREDE SERVICEYDELSER Årsrapport 215 > I lighed med den øvrige servicebranchen har branchen for renhold og kombinerede serviceydelser oplevet en stigning i omsætningen de seneste

Læs mere

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018 VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 218 > I 217 svarede den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vikarbranchen til næsten 23. fuldtidspersoner eller ca. 1 pct. af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Danmark. Fra

Læs mere

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2017

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2017 DI ANALYSE VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 17 > I 16 svarede den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vikarbranchen til næsten 23. fuldtidspersoner eller ca. 1 pct. af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Danmark.

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2017

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2017 DI ANALYSE ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 217 > Ved udgangen af 216 var der i alt ca. 2.8 fuldtidsbeskæftigede i erhvervsvaskeribranchen, og den samlede omsætning var knap 3 mia. kr. omregnet til

Læs mere

VIKARBRANCHEN Årsrapport 2015

VIKARBRANCHEN Årsrapport 2015 DI ANALYSE Årsrapport 215 > Det seneste år har vikarbranchen oplevet en vækst på næsten pct. i branchens samlede omsætning. Væksten ligger over de øvrige servicevirksomheder, og den ses som et resultat

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2016

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2016 DI ANALYSE ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 216 > Væksten i erhvervsvaskeribranchen har været tiltagende de seneste år, men har over en lidt længere tidsperiode været lavere end i både den operationelle

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN

ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN DI ANALYSE ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN Årsrapport 2014 > I løbet af de seneste fem år har erhvervsvaskeribranchen oplevet et markant fald i beskæftigelsen. Hvor branchen i 2009 beskæftigede i alt 3.400 personer,

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018 ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 218 > I 217 havde erhvervsvaskeribranchen 2.8 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere, og den samlede omsætning var på 2,8 milliarder kroner omregnet til årsniveau. Det

Læs mere

RENGØRING, EJENDOMSDRIFT OG KANTINE/CATERING

RENGØRING, EJENDOMSDRIFT OG KANTINE/CATERING DI ANALYSE RENGØRING, EJENDOMSDRIFT OG KANTINE/CATERING Årsrapport 217 > Knap 38. fuldtidspersoner var i 216 beskæftiget som lønmodtagere i private virksomheder på det samlede brancheområde for rengøring,

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2019

ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2019 DI ANALYSE ERHVERVSVASKERI- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 19 > Erhvervsvaskeribranchen havde i 18 2.8 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere med en samlet årsomsætning på 2,9 mia. kr. I 17/18 leverede erhvervsvaskeribranchen

Læs mere

ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN

ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN DI ANALYSE ERHVERVSVASKERI- BRANCHEN Årsrapport 15 > Erhvervsvaskeribranchen har de seneste år oplevet et betydeligt fald i beskæftigelsen. Siden 8 har branchen år for år beskæftiget færre lønmodtagere,

Læs mere

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2016

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2016 DI ANALYSE SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 216 > Siden 28 har den økonomiske vækst været moderat i både den operationelle servicebranche og i de fleste andre brancher. Siden 213 har den operationelle servicebranche

Læs mere

RENGØRING, FACILITY MANAGEMENT OG EJENDOMS- DRIFT OG KANTINE/CATERING ÅRSRAPPORT 2018

RENGØRING, FACILITY MANAGEMENT OG EJENDOMS- DRIFT OG KANTINE/CATERING ÅRSRAPPORT 2018 RENGØRING, FACILITY MANAGEMENT OG EJENDOMS- DRIFT OG KANTINE/CATERING ÅRSRAPPORT 218 > Godt 39. fuldtidspersoner var i 217 beskæftiget som lønmodtagere i private virksomheder på det samlede brancheområde

Læs mere

Salget af videnrådgivning taber pusten

Salget af videnrådgivning taber pusten Salget af videnrådgivning taber pusten Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den indenlandske omsætning i videnrådgiverbranchen er faldet i starten af 2012. Forventningerne til 3. kvartal 2012 er dog

Læs mere

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018 DI ANALYSE SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018 > Den operationelle servicebranche yder et positivt bidrag til den danske økonomi og beskæftigelse. I perioden 2013 2017 er branchen vokset mere end alle erhverv

Læs mere

PLEJE- OG OMSORGS- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018

PLEJE- OG OMSORGS- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 2018 DI ANALYSE PLEJE- OG OMSORGS- BRANCHENS ÅRSRAPPORT 218 > Den private pleje- og omsorgsbranche har siden 29 21 oplevet en stor vækst i både omsætning og beskæftigelse. Både indenfor plejehjem og hjemmehjælp

Læs mere

RENGØRING, FACILITY MANAGEMENT OG EJENDOMS- DRIFT OG KANTINE/CATERING ÅRSRAPPORT 2019

RENGØRING, FACILITY MANAGEMENT OG EJENDOMS- DRIFT OG KANTINE/CATERING ÅRSRAPPORT 2019 DI ANALYSE RENGØRING, FACILITY MANAGEMENT OG EJENDOMS- DRIFT OG KANTINE/CATERING ÅRSRAPPORT 19 > Godt. fuldtidspersoner var i 18 beskæftiget som lønmodtagere i private virksomheder på det samlede brancheområde

Læs mere

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Virksomhederne i DI s Virksomhedspanel ser ganske lyst på det kommende

Læs mere

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2017

SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2017 DI ANALYSE SERVICEBRANCHENS ÅRSRAPPORT 217 > Beskæftigelsen i den operationelle servicebranche er siden 28 vokset med 2 pct. og tegnede sig i 216 for 1 pct. af den samlede beskæftigelse i private virksomheder.

Læs mere

Pænt omsætningsniveau i engros

Pænt omsætningsniveau i engros Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER 20 Pænt omsætningsniveau i engros Omsætningen inden for engroshandlen i årets syv første måneder er 4,3 pct. højere set ift. samme periode sidste

Læs mere

Engroshandlen gik lidt frem i juli

Engroshandlen gik lidt frem i juli Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER Engroshandlen gik lidt frem i juli Engroshandlen fik et fint løft i slutningen af, og har ind i været ret jævn på udviklingen, dog med et lille

Læs mere

Handelsvirksomhederne er optimistiske

Handelsvirksomhederne er optimistiske Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 20 Handelsvirksomhederne er optimistiske DI Handels medlemmer ser positivt på det kommende 3. kvartal 20, hvor forventningerne også generelt er højere

Læs mere

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet Anders Goul Møller, Økonomisk konsulent angm@di.dk SEPTEMBER 2016 Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet DI s medlemsvirksomheder forventer et positivt 4.kvartal 2016, med rekordhøje forventninger for hjemmemarkedsvirksomhederne.

Læs mere

Virksomhederne forventer fremgang i 2017

Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Medlemmerne i DI s Virksomhedspanel har positive forventninger til det kommende år som

Læs mere

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage September Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage På kort sigt er det hårdt arbejde at få øget beskæftigelsen bare en smule. Men på lidt længere sigt så tror virksomhederne på, at det kan lade sig

Læs mere

1. Engroshandlen løftede sig i 2016

1. Engroshandlen løftede sig i 2016 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 1. Engroshandlen løftede sig i 20 Engroshandlen har igennem 20 haft en positiv fremgang. Omsætningen i 20 landede en smule over niveauet i 20. Den

Læs mere

Engroshandlen fortsætter optur i 2018

Engroshandlen fortsætter optur i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 Engroshandlen fortsætter optur i 20 Engroshandlen lå godt 6 pct. højere i 20 end i 20, og den positive udvikling er fortsat ind i 20. De positive

Læs mere

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 MARTS 2018 Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2018, men er knap så positive

Læs mere

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 APRIL Engroshandel: Godt og god start på Engroshandlen lå godt 3,4 pct. højere i end i, og den positive udvikling er fortsat ind i. De positive takter kan

Læs mere

FØRSTE HALVDEL AF 2012 VISER TEGN PÅ VÆKST I VIDENRÅDGIVERBRANCHEN

FØRSTE HALVDEL AF 2012 VISER TEGN PÅ VÆKST I VIDENRÅDGIVERBRANCHEN FØRSTE HALVDEL AF 2012 VISER TEGN PÅ VÆKST I VIDENRÅDGIVERBRANCHEN Første halvår af 2012 viser en beskeden fremgang i videnrådgiverbranchen. Nye tal viser, at den totale omsætning steg med 2,6 pct. frem

Læs mere

Engroshandlen fint fra start i 2017

Engroshandlen fint fra start i 2017 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 2 Engroshandlen fint fra start i 2 Engroshandlen fortsatte den positive trend fra 2 ind i de første måneder af 2. Omsætningen har dog fået et lille

Læs mere

Stærk fremgang i videnrådgiverbranchen

Stærk fremgang i videnrådgiverbranchen Stærk fremgang i videnrådgiverbranchen Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at videnrådgiverbranchen nu er på samme niveau som før finanskrisen. På trods af at tallene er foreløbige, viser de en markant

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: 2. kvartal 2012

DI s Virksomhedspanel: 2. kvartal 2012 DI s Virksomhedspanel: 2. kvartal 2012 Resultater for det samlede virksomhedspanel Nedenfor vises en række figurer som illustrerer udviklingen i virksomhedernes kvartalsvise forventninger til omsætningen,

Læs mere

Markant lavere sygefravær i den private servicesektor end i den kommunale

Markant lavere sygefravær i den private servicesektor end i den kommunale 5. november 13 Markant lavere sygefravær i den private servicesektor end i den kommunale Der er stor forskel på sygefraværet imellem den offentlige og private sektor, hvilket indikerer at der er plads

Læs mere

Hvorfor er nogle brancher mere produktive end andre?

Hvorfor er nogle brancher mere produktive end andre? Januar 0 Hvorfor er nogle brancher mere produktive end andre? Produktiviteten i Danmark er stagneret i midten af 990 erne. Når man ser nærmere på de enkelte brancher - og inden for brancherne - er der

Læs mere

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017 MANAGEMENTRÅDGIVERNES Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017 Velkommen til Managementrådgivernes (MR) analyse af det danske konsulentmarked 2017. Vi er glade for i år at kunne præsentere en analyse

Læs mere

Engroshandlen oplever fremgang

Engroshandlen oplever fremgang Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 DECEMBER Engroshandlen oplever fremgang Engroshandlen ligger 7 pct. højere i end i 26, når der ses på perioden januar til oktober. Beskæftigelsen følger

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau DI s medlemsvirksomheder ser positivt på årets sidste kvartal. Deres

Læs mere

Virksomhederne venter

Virksomhederne venter Organisation for erhvervslivet 29. april 29 Virksomhederne venter NEDgang i andet kvartal Af Økonomisk KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Danske virksomheder vurderer, at nedgangen i dansk økonomi vil

Læs mere

nye job i sommerhalvåret

nye job i sommerhalvåret Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 JUNI 2018 18.000 nye job i sommerhalvåret DI s medlemmer forventer fremgangen fortsætter ind i efteråret. Svarene fra vores medlemmer indikerer,

Læs mere

Spirende optimisme blandt virksomhederne

Spirende optimisme blandt virksomhederne Organisation for erhvervslivet April 2010 Spirende optimisme blandt virksomhederne For første gang er der tegn på optimisme blandt virksomhederne. I forhold til sidste år ser virksomhederne nu positivt

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne 2009Q1 2009Q2 2009Q3 2009Q4 2010Q1 2010Q2 2010Q3 2010Q4 2011Q1 2011Q2 2011Q3 2011Q4 2012Q1 2012Q2 2012Q3 2012Q4 2013Q1 2013Q2 2013Q3 2013Q4 2014Q1 2014Q2 2014Q3 2014Q4 2015Q1 2015Q2 2015Q3 2015Q4 2016Q1

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

Rekordmange private leverer offentlig service

Rekordmange private leverer offentlig service Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 398 APRIL 219 Rekordmange private leverer offentlig service Antallet af ansatte i private erhverv, der leverer offentlig service, sætter ny rekord. Siden

Læs mere

Figur 1: Omsætning for vaskeribranchen 2003-2011

Figur 1: Omsætning for vaskeribranchen 2003-2011 branchestatistik Erhvervsvaskeribranchen 2011 Branchen for erhvervsvaskerier består af vaskerier med vask og tekstiludlejning. Branchens omsætning var i 2010 på 2.277 mio. kr., hvilket er et fald på ca.

Læs mere

I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S

I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 1. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S April 2015 Side 1 af 9 OM FSR ANALYSE FSR - danske revisorer udarbejder løbende analyser

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

Underskud i detail- og engrosvirksomheder

Underskud i detail- og engrosvirksomheder FSR ANALYSE / JANUAR 19 Underskud i detail- og engrosvirksomheder Detail- og engrosvirksomheder har historisk set haft stor betydning for den danske økonomi, hvor virksomhederne har bidraget med vækst

Læs mere

I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S

I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 4. kvartal 2014 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Januar 2015 www.fsr.dk Side 1 af 8 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte

Læs mere

ANALYSE. Udvikling i underskud og egenkapital i de danske selskaber I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Januar Side 1 af 10.

ANALYSE. Udvikling i underskud og egenkapital i de danske selskaber I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Januar Side 1 af 10. Udvikling i underskud og egenkapital i de danske selskaber ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Januar 2014 www.fsr.dk Side 1 af 10 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer

Læs mere

ANALYSE

ANALYSE Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2014 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Oktober 2014 www.fsr.dk Side 1 af 8 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for

Læs mere

Ti år efter krisen: job mangler fortsat

Ti år efter krisen: job mangler fortsat Ti år efter krisen: 24. job mangler fortsat De sidste par år har væksten i dansk økonomi kun været omkring 1 pct. Normalt ville en så lav vækst i bedste fald kunne holde beskæftigelsen uændret, men på

Læs mere

Forventninger om svag bedring i omsætningen men lavere beskæftigelse

Forventninger om svag bedring i omsætningen men lavere beskæftigelse Organisation for erhvervslivet December 2009 Forventninger om svag bedring i omsætningen men lavere beskæftigelse Af økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk Virksomhederne er gennemsnitlig set blevet

Læs mere

ANALYSE. Udvikling i underskud og egenkapital i de danske selskaber I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S JUNI Side 1 af 9.

ANALYSE. Udvikling i underskud og egenkapital i de danske selskaber I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S JUNI Side 1 af 9. Udvikling i underskud og egenkapital i de danske selskaber ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S JUNI 2014 www.fsr.dk Side 1 af 9 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer

Læs mere

SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer

SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer Claus Aastrup Seidelin, seniorchefkonsulent clas@di.dk, 2779 6422 JANUAR 19 SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer Små og mellemstore virksomheder (SMV er) 1 venter fortsat

Læs mere

Udsigt til omsætningsløft i 2018

Udsigt til omsætningsløft i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JANUAR 19 Udsigt til omsætningsløft i Trods et mindre dyk i engroshandlens omsætning i 3. kvartal, ligger niveaet fortsat højere end i samme periode sidste

Læs mere

Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Oktober 2015.

Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Oktober 2015. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Oktober 2015 Side 1 af 11 OM FSR ANALYSE FSR - danske revisorer udarbejder løbende analyser

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 MAJ 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Væksten lader vente på sig i de private byerhverv År 2015 har for de private byerhverv generelt været en pose blandede bolsjer. Produktionen har samlet set stået stille,

Læs mere

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen Efter at 2010 var et ekstremt hårdt år for bygge- og anlægsbranchen, så viser regnskabsåret 2011 en mindre fremgang for branchen. Virksomhederne har i stort omfang fået tilpasset sig den nye situation

Læs mere

10 år efter finanskrisen

10 år efter finanskrisen FSR ANALYSE / SEPTEMBER 2018 10 år efter finanskrisen Overskud vs. underskud fordelt på brancher 10 år der gået siden Lehman Brothers krakkede i september 2008 og satte gang i de kædereaktioner, der blev

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2011

Status på udvalgte nøgletal maj 2011 Status på udvalgte nøgletal maj 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Uændret ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed lå i marts på 162.4, svarende til 5,9 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Offentlig service leveres også af privatansatte

Offentlig service leveres også af privatansatte Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 398 JUNI 218 Offentlig service leveres også af privatansatte Antallet af offentligt ansatte er en dårlig indikator for den offentlige service, der bliver

Læs mere

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 2010 Dansk handel hårdere ramt end i udlandet AF KONSULENT PEDER SØGAARD, PESO@DI.DK Danske grossister har tabt mere omsætning og haft flere konkurser end engroserhvervet

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen

Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen Pernille Langgaard-Lauridsen pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen Beskæftigelsen i rådgiverbranchen voksede til godt

Læs mere

I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S

I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Februar 2016 www.fsr.dk Side 1 af 9 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer

Læs mere

ANALYSE. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2. kvartal 2014 I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Juli Side 1 af 9.

ANALYSE. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2. kvartal 2014 I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Juli Side 1 af 9. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2. kvartal 2014 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S 2014 www.fsr.dk Side 1 af 9 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt bredt. Specielt har industrien været hårdt ramt, hvor knapt hver femte arbejdsplads er forsvundet under

Læs mere

Større lyst til at investere hos fødevarevirksomhederne i 2018

Større lyst til at investere hos fødevarevirksomhederne i 2018 Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 2128 699 FEBRUAR 18 Større lyst til at investere hos ne i 18 Fødevarevirksomhederne vil skrue op for investeringerne i 18. Den stigende investeringslyst er blandt

Læs mere

Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv

Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit JULI 2017 Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv 20 var et godt år for de private byerhverv

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2014

Status på udvalgte nøgletal marts 2014 Status på udvalgte nøgletal marts 214 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling 213 blev ikke et jubelår for Danmark hvad angår økonomisk vækst. Den første foreløbige opgørelse

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2010

Status på udvalgte nøgletal december 2010 Status på udvalgte nøgletal december 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Lille stigning i bruttoledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 personer, således at der i oktober var

Læs mere

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren:

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren: Økonomisk analyse 1. juni 2018 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Den danske foder- og fødevareingredienssektor Den danske foder- og fødevareingredienssektor

Læs mere

Flere små selvstændige kører med underskud

Flere små selvstændige kører med underskud FSR ANALYSE / APRIL 2017 Flere små selvstændige kører med underskud De større selskaber klarer sig fortsat godt 2016 blev det første år siden 2012, hvor andelen af selskaber med underskud er steget. Stigningen

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2016

VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 2016 DI ANALYSE VIKARBRANCHENS ÅRSRAPPORT 216 > I svarede den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vikarbranchen til godt. fuldtidspersoner eller knap pct. af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Danmark. Vikarbranchen

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4*

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4* 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 2008K1 2008K2 2008K3 2008K4 2009K1 2009K2 2009K3 2009K4 2010K1 2010K2 2010K3 2010K4 2011K1 2011K2 2011K3 2011K4 2012K1 2012K2 2012K3 2012K4 2013K1 2013K2 2013K3 2013K4 2014K1

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Johan Mathiesen Dam, konsulent jomd@di.dk, 5213 2337 JULI 2019 Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Selvom det internationale opsving befinder sig på usikker grund, har DI

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Regionens beskæftigelse stiger og ledigheden falder. Omsætningen udvikler sig knap så positivt som tidligere, men

Læs mere