Kodeordene er fleksibilitet, udfordringer, udvikling, samarbejde og udeliv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kodeordene er fleksibilitet, udfordringer, udvikling, samarbejde og udeliv"

Transkript

1 Til Kulturudvalget! Karen Jeppe Gruppe er en spejdergruppe i hastig vækst. Over de sidste tre år, er vi gået fra 30 til 100 spejdere og vores lederstab er udvidet fra 11 til 17 voksne. Det udfordre vores faciliteter på Bøgevangsgade 20, der består af to bygning hvoraf den ene er i en sådan stand, at der kun er få rum, der kan benyttes til depot. Samtidig er vi meget bevidste om, at vi er en spejdergruppe i et villakvarter og at vi derfor skal i gang med at retænke vores rammer, så vores faciliteter i højere grad end nu kan til tilgodese et udfordrende byspejder-liv. Vi benytter selv vores lokaler i gennemsnit 10 timer om ugen, og vi har på den baggrund taget initiativ til at mødes med - Daginstitution Langmark - Daginstitution Midtby - Dagplejen Nord-Øst - Langmarkskolen - VIA - Derudover er det vores mål at tage kontakt til områdets foreninger Målet med et udvidet samarbejde er dels at åbne spejderlivet for andre end os selv, og det er dels at skabe en højere udnyttelsesgrad af faciliteterne. Flere har tilkendegivet, at de finder mening i, at det giver dem mening at etablere et samarbejde med os og de er kommet med gode input til, hvad de mener vores faciliteter kunne rumme, hvis de er med ombord. Kodeordene er fleksibilitet, udfordringer, udvikling, samarbejde og udeliv Bøgevangsgade 20 skal primært fungere som en spejderhytte, og vi har derfor også projektansvaret. Vores næste skridt er at udforme en projektbeskrivelse, som vi gerne vil have til at indgå i kulturudvalgets kommende budgetforhandlinger, men vi har desværre ikke kunne nå det til den 1. april, da vi først i sidste uge kunne mødes med de sidste institutioner. I den kommende uge vil vi stykke en projektbeskrivelse sammen, som vil kunne blive fremsendt den 8. eller 11. april. Vi håber meget, at I vil se positivt på vores anmodning om at kunne fremsende senere end berammet. På byggeudvalgets vegne Carrie Harritsø Gruppeleder Karen Jeppe Gruppe G:\Medarbejdere i forvaltningen\henrik\foreninger\dds Karen Jeppe\Til Kulturudvalget.docx

2 P R O J E K T B Ø G E VA N G S G A D E - E T S TÆ R K T S A M A R B E J D E I Ø S T B Y E N KAREN JEPPE GRUPPE

3 KAREN JEPPE GRUPPE VOKSER FRA SINE RAMMER! Karen Jeppe Gruppe er en spejdergruppe under DDS og vi er placeret midt i et villakvarter i Østbyen. Vi er en af Danmarks ældste spejdergrupper og fylder 100 år i Samtidig er vi én af de hurtigst voksende i landet! Vores medlemstal er pt. omkring 95 spejdere fordelt på 4 grene i alderen 6-16 år og vi har 17 engagerede ledere. Vores venteliste er fyldt, men vi har ikke de fysiske rammer til at rumme flere spejdere. Vores spejdere er 90% fra lokalområdet, fra Fængslet til fjorden og fra midtbyen til Nørrestrand med enkelte spejdere fra Stensballe og Torsted. Byspejd Vi beskriver vores spejderarbejde som Byspejd. Det betyder, at vi bedriver udfordrende og udviklende spejderaktiviteter inde i byen hvor vi er tættest på børnene. Vi i Karen Jeppe Gruppe prioriterer at: være ude det meste af året, hvor både inde- og ude aktiviteter skal gennemføres ude. Det betyder, at vores spejdere skal gennemføre en række aktiviteter i andre sammenhænge, end de er vant til. være en del af naturen fordi alt tyder på, at et godt forhold til naturen grundlægges tidligt i livet og fordi det hænger sammen med en sund og aktiv livsstil, der gavner den enkelte og samfundet på lang sigt. være en del af fællesskabet hvor der skal være plads til alle. Vi vil gerne, at vores spejdere møder børn og unge med forskellige baggrunde, hvor de oplever, at alle kan bidrage til at løse den fælles opgave. WebKort - Horsens børn og unge skal drage omsorg for hinanden hvor børn lærer børn, og store spejder hjælper og er rollemodeller for de mindre spejdere. samarbejde hvor de oplever, at når man lytter og taler sammen, så bliver 2+2 = 5, Og spejderne får positive oplevelser og blive i stand til at hjælpe hinanden med opgaver når deres forskellige styrker bringes i spil. adventurespejd det vil sige, at rammen er fantasifulde, udfordrende og udviklende. Et vigtigt element i adventurespejd er fantasien, som stiler efter at skabe en ramme, der får tankerne væk fra hverdagen. Der er fokus på de overraskende elementer. Læring ved leg er en vigtig del at dette. Vi tror på, at vores prioriteter er med til at understøtte vores spejderes udvikling positivt og forbedre deres evner til at løse livets udfordringer på både den korte og lange bane. En positiv udfordring Karen Jeppe Gruppe har den positive udfordring, at vores spejdergruppe har vokset sig stor på forholdsvis kort tid både i forhold til antal spejder og ledere. Inden for de sidste 4 år har vi fordoblet vores antal af spejdere! Dette udfordrer vores fysiske rammer, der ikke kan rumme og give plads dagligdagens spejderarbejde. Vores udfordring er alt lige fra pladsforhold, manglende depoter, udendørsforhold, fleksible rammer, der passer til flere aldre samt toilet- og adgangsforhold, som ikke er tilsvarende til vores antal, brugsmønster og ønsker.

4 Udgangspunktet På Bøgevangsgade har vi en større villagrund med to huse, en rå have og et bålsted. Det ene hus er en tidligere villa, der er så faldefærdig, at den ikke står til at redde. Her bruger vi kælderen til opmagasinering af telte og udstyr, som vi ikke bruger i det daglige spejderarbejde. Det andet hus er en tidligere produktionsbygning og er beliggende i bunden af vores grund delvis under terræn. Det er basen for vores spejderarbejde med køkken, toilet og et stort fællesrum, der kan deles i to med en foldevæg. Herudover er der naturligvis haven og bålstedet - omdrejningspunktet i næsten al slags vejr! Da et spejdermøde typisk kun er på 1,5 til 2 timer, skal tiden udnyttes optimalt, og derfor har vi mest glæde af at blive på egen matrikel. Men vi er alligevel flittige brugere af Nørrestrand og de grønne arealer i og omkring Langmarkskolen. Ind imellem benytter vi også skolens kælder eller faglokaler til aktiviteter og projekter. Visionen Karen Jeppe Gruppe ønsker: At være en aktiv medspiller i Østbyen, hvor andre kan få en mulighed for at blive udfordret og få prøvet kræfter med spejderlivets mange facetter inde som ude. At være en del af Horsens Kommunes intentioner om samskabelse, hvor foreninger og institutioner arbejder tættere sammen. At lokalerne i Bøgevangsgade benyttes langt mere end de 8 til 10 timer om ugen, vi selv benytter lokalerne. Nye rammer - nye muligheder Vi ønsker at optimere og forny vores rammer med fokus på at: indendørs aktiviteter kan flyttes udenfor, uden vi skal bruge timer på planlægning og forberedelse. der både kan være mange sammen, og hvor der kan deles op i mindre rum både inde og ude. der er plads til aktiviteter for børn og unge i alle aldre. toiletforhold og køkken faciliteter forbedres adgangsforholdene er let tilgængelige, så det er nemt at skabe en sammenhæng mellem inde og ude områder. andre brugere end os selv, nemt kan få adgang til de faciliteter, de har brug for. Invitation til samarbejde Vi ønsker at samarbejde med andre institutioner og foreninger i østbyen, som kan bruge vores rammer, når vi alligevel ikke selv opholder os i dem. Vores lokaler bliver brugt op til 4 gange om ugen fortrinsvis i tidsrummet 17:00 20:00. Vi syntes godt vi kan dele vores rammer med andre, både for at give andre oplevelsen af Byspejd, samt tilbyde rammer som opfordrer til leg og læring, muligheder og naturoplevelser - selvom vi er midt i et villakvarter!

5 Hvem har vi inviteret til samarbejde? Vi har på pga. vores interesse for lokalområdet, og ønsket om bedre samarbejde på tværs at kommune inviteret flere Børne- og uddannelsesinstutioner til en snak omkring vores forslag, og opfodret til en dialog omkring den fremtidige bruge af Bøgevangsgade, hvis den skal have gavn for flere end os selv. Følgende har svaret på vores invitationer: VIA University College Dagplejen Nord Øst Daginstitution Langmark Daginstitution Midt Langmarkskolen Planen er desuden at invitere områdets foreninger til samarbejde. Alle de inviterede parter har givet udtryk for, at de gerne vil samarbejde. VIA UC kan se, at det kan give mening både i forhold til de studerendes faglige-, personlige- og sociale liv. De peger blandt andet på, at de studerende kan lave modeller i vores værksted og at de lokale og udenlandske studerende på VIA UC, har mulighed for at blive en integreret del af lokalområdet og kan deltage aktivt i spejderlivet. Dagplejen oplever, at vi kunne være en supplement til de rammer, som de selv er ved at etablere på Langmarkskolen. Daginstitution Midt og Langmarkskolen vil meget gerne samarbejde, men der er ikke i skrivende stund peget på konkrete tanker, da begge selv er i gang med initiativer, som rummer flere af de elementer som Karen Jeppe Gruppe umiddelbart tilbyder i forhold til de fysiske rammer. Langmarkskolen pegede på, at muligheden for at benytte Bøgevangsgade er optimal på grund af afstanden mellem skolen og spejderhytten. I skrivende stund mangler vi dialog med institution Langmark og området foreninger. Næste skridt De mulige samarbejdsparter, som vi har haft på besøg har alle haft mulighed for at komme med deres ønsker og input til forhold, som ifølge dem bør tænkes ind i vores projekt, for at rammerne kan udnyttes så meget som muligt, når de står færdige. Vi arbejder i øjeblikket med at idéudvikle og konkretisere vores vision for de fremtidige fysiske rammer på Bøgevangsgade. Projektet vil vi fortsat gå i dialog omkring med vores mulige samarbejdspartnere, så alle får mulighed for at komme med input til, hvad de mener vores fysiske rammer bør indeholde, så der er skabt bro til et fremtidigt samarbejde. Den foreløbige projektide er præsenteret på de følgende sider.

6 Basen, boksen og himmelrummet Den ide vi arbejder med tager udgangspunkt i at nedrive det nedslidte forhus og istedet bruge energien på at få mere ud af baghuset, der er basen for spejdergruppen i dag. Vi drømmer om at smelte inde og ude sammen så omdrejningspunktet bliver et stort overdækket uderum der knytter den eksisterende base sammen med nye værkstedsfunktioner i boksen. Alt efter behov og aktivitet kan man åbne op for de forskellige funktioner og i al slags vejr kan man trække ud under taget og lave inde - ude! På den måde får vi ikke alene en fleksibel ramme der kan det vi drømmer om, men vi minimerer også antallet af bygningskvadratmetre - en bæredygtigt princip helt i tråd med spejderværdierne. Konkret betyder det at vi frigraver en del af den eksisterende base og laver en ny garderobe/indgang og supplerer med et handicaptoilet. Så kan alle være med og hvis dagplejen kommer på besøg vil puslebordet kunne hænge her. Køkkenet opdateres så det bliver nemmere at have mange børn med, og vi laver store skydedøre ud til himmelrummet under det transparante tag - hvor der findes udekøkken og vores nye bålplads. Himmelrummet binder basen sammen med boksen hvor to nye værksteder giver helt nye aktivitetsmuligheder. Vi tænker at funktionerne kan ændre og udvikles over tid - det er vores erfaring at spejderne aldrig står stille. Så det der i dag bruges som grovværksted bruges måske i morgen som filmstudie! En lille brændeovn sørger for varme i de kolde månneder og solceller på taget giver strøm til at holde huset frostfrit. På den måde håber vi at kunne være næsten selvforsynende. Himmelrummet bliver bindeled og omdrejningspunkt for mange af aktiviteterne. En bred siddetrappe hvor hele gruppen kan samles leder op til lejrpladsen. På lejrpladsen bliver der plads til at tumle i græsset, lave pionerarbejde og slå telt op. Når det gamle forhus rykkes ned får vi mere plads og aften og eftermiddagssol - en væsentligt faktor når ambitionen er at smelte inde og ude sammen. I hjørnet oppe mod Bøghsgade laver vi et stort frostfrit skur - tårnet - hvor telte og andet lejrudstyr kan stå tørt og godt. Tårnet bliver ud over skur også et klatretårn og det kan være at terrænnet kan udnyttes til en klatrevæg? Boksen og det nye skur laver vi som små sjove træhuse, gerne med et særligt tvist - og så efterisolerer vi basen og beklæder facaden med træ, så vores grund bliver en lille åben lejrplads med træklædte huse. Det må gerne være hyggeligt og lugte af spejder! Det med småt... Vi har har ikke fået foretaget beregninger af vores ide, men forventer at det koster omkring 2-2,5 mio. at gennemføre og det er en udgift vi ikke selv kan løfte. Derfor håber vi at Horsens Kommune vil træde til og hjælpe med at udvikle Projekt Bøgevangsgade!

7 ny hæk og port depot tårnet rampe boksen grov amfi fin himmelrummet frigravet og overdækket ind nyt toilet handi. eksist. vindfang og trappe nedrives - ny garderobe laves i niveau. eksist. toilet nyt køkken bålplads udekøkken basen grundplan tårnet himmelrummet basen snit

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum.

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum. Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Højfyns. Frilu scenter. - centrum for aktivt friluftsliv

Højfyns. Frilu scenter. - centrum for aktivt friluftsliv Højfyns Frilu scenter - centrum for aktivt friluftsliv Indhold 1. Indledning... 3 2. Idé... 3 2.1 Fra spejderhytte til Højfyns Friluftscenter... 4 2.1.1 Højfyns Friluftscenter - Den centrale friluftsbase...

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Ansøgning til Landet på Midtfyn

Ansøgning til Landet på Midtfyn Ansøgning til Landet på Midtfyn Gislev Friskole og Børnehuset Solstrålen er en institution der brænder for sit nærmiljø! Efter at den kommunale skole, samt børnehave blev lukket for flere år tilbage, er

Læs mere

Campus Hercules. et sted hvor børn udvikles til selvstændige unge mennesker, der tager hensyn til og ansvar for samfundet, sig selv og andre.

Campus Hercules. et sted hvor børn udvikles til selvstændige unge mennesker, der tager hensyn til og ansvar for samfundet, sig selv og andre. Campus Hercules et sted hvor børn udvikles til selvstændige unge mennesker, der tager hensyn til og ansvar for samfundet, sig selv og andre. Maj 2018 Herculesgruppen 1. BAGGRUND Herculesgruppen er med

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Udfordrer Børn og unge til selv at skabe og gennemføre aktiviteter

Udfordrer Børn og unge til selv at skabe og gennemføre aktiviteter Det Danske Spejderkorps Udfordrer Børn og unge til selv at skabe og gennemføre aktiviteter Hvad er udfordring til børn og unge Interview med spejdere og ledere Gode spørgsmål at diskutere Udfordring til

Læs mere

ØSTER HASSING // FORSAMLINGSHUS // SKITSEFORSLAG 29.10.2015

ØSTER HASSING // FORSAMLINGSHUS // SKITSEFORSLAG 29.10.2015 ØSTER HASSING // FORSAMLINGSHUS // SKITSEFORSLAG 29.10.2015 Hølundsvej multibane indkørsel p-plads - 26 stk terrasse bålplads BYENS HUS - Øster Hassing forsamlingshus grønning / boldbane Et hus til at

Læs mere

Nyt kulturhus i Tingbjerg

Nyt kulturhus i Tingbjerg Nyt kulturhus i Tingbjerg Tingbjerg og Utterlevshuse skal have et nyt kulturhus og bibliotek. Huset er for alle beboere i Tingbjerg og Utterslevhuse. Her kan du læse mere om, hvordan huset kommer til at

Læs mere

Ny daginstitution ved Arena Nord. Peter Wesselsvej, 9900 Frederikshavn

Ny daginstitution ved Arena Nord. Peter Wesselsvej, 9900 Frederikshavn Ny daginstitution ved Arena Nord Peter Wesselsvej, 9900 Frederikshavn Proces A B C D E F A. 4 enheder (3 børnegrupper og 1 personaleafsnit) + fælles aktiviter i midten. B. Optimering af formen og generere

Læs mere

Nyhedsbrev. Indhold. Den store fødselsdagsfest 4. september sidste chance! Regionslejr i 2011. August 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat

Nyhedsbrev. Indhold. Den store fødselsdagsfest 4. september sidste chance! Regionslejr i 2011. August 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat August 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat Nyhedsbrev Velkommen tilbage fra en velfortjent sommerferie. Vi håber I alle har haft en begivenhedsrig ferie med vellykkede sommerlejre for store og

Læs mere

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

Interessetilkendegivelser

Interessetilkendegivelser Interessetilkendegivelser Red Barnet Holstebro Til Holstebrospejderne og De Grønne Pigespejdere Holstebro Holstebro d 28. juni 2017 Interessetilkendegivelse Vi har med stor interesse hørt om Spejdernes

Læs mere

Spejder & Frilufts Center Syddjurs - til glæde og gavn for mange børn & unge

Spejder & Frilufts Center Syddjurs - til glæde og gavn for mange børn & unge Spejder & Frilufts Center Syddjurs - til glæde og gavn for mange børn & unge VISION - at skabe et spejder og natur kraftcenter for børn og unge - at skabe faciliteter der får flere til at være mere aktive

Læs mere

BØRNEHUS I SKIBBY RÅDHUS

BØRNEHUS I SKIBBY RÅDHUS BØRNEHUS I SKIBBY RÅDHUS MN SAG NR 11123-01 - SIDE NR 1 AF 16 Saltsøvej affaldsgård redskabsskur cykeloverdækning klapvogne parkering ca. 30 pladser legeplads større børn bålhytte låge HOVEDINDGANG HCparkering

Læs mere

Bilag til socialudvalget vedr. udelivsprojekt. Billeder fra afholdte ture:

Bilag til socialudvalget vedr. udelivsprojekt. Billeder fra afholdte ture: Bilag til socialudvalget vedr. udelivsprojekt Billeder fra afholdte ture: 1 Uddrag af projektbeskrivelsen: Baggrund: I aktivitetsområdet i Struer Kommune, implementerede man i 2013 brugen af COPM interview

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Søstjernen i Hjortdal. Vuggestue og børnehave midt Jammerbugtens smukkeste natur!

Søstjernen i Hjortdal. Vuggestue og børnehave midt Jammerbugtens smukkeste natur! Søstjernen i Hjortdal Vuggestue og børnehave midt Jammerbugtens smukkeste natur! Hvem er vi? Søstjernen er en kommunal institution for 0-6 årige beliggende i Hjortdal, 6 km nordvest for Fjerritslev. Vi

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere

Børnemiljøvurdering (Breum SFO)

Børnemiljøvurdering (Breum SFO) Børnemiljøvurdering (Breum SFO) Indledning: Hvad er et godt børnemiljø? Vi mener, at det er at alle har venner. De voksne opfordrer til nye relationer og er nærværende og lyttende. De er også ansvarlige

Læs mere

Lundbyportalen Situationskort

Lundbyportalen Situationskort Lundbyportalen Situationskort 4 sæt Infotavle 4 sæt 5 sæt Tulipbod 3 sæt Lundbyportalen Projektforslag 2) MOtorik og oplevelsessti Etableres 3) Bålplads Etableres 6) Infotavle Opdateres 5) Fodhegn Genetableres

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO FÆLLESSKAB, STILHED, NÆRHED, UDSYN 2 INDHOLD 4 INTRODUKTION 6 FORENINGER OG INSTITUTIONER I SOGNET 6 Friskolen 7 KFUM spejderne 8 Læborg Multihus 9 LG&U 10

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Vores fokus i forbindelse med indretningen i børnehaven har været at forsøge at skabe muligheder og rammer for læring, ved at etablere forskellige læringsmiljøer.

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie 2. Projektansvarlig Ugerløse Lokalforum, ved formand Ole K. Jensen, Jonstrupvej 62, 4350 Ugerløse Projektforslag er udarbejdet af

Læs mere

Hvilken position ønsker vi at være i om 5 år, når det gælder sundhed i bred forstand

Hvilken position ønsker vi at være i om 5 år, når det gælder sundhed i bred forstand Hvilken position ønsker vi at være i om 5 år, når det gælder sundhed i bred forstand Effekten af Tidlig indsats har en forebyggende effekt i forhold til mere sund levevis En tværfaglig indsats i Sundhedstjeneste,

Læs mere

Frivillighed vej til vækst

Frivillighed vej til vækst Dialogmøde d. 4. december 2018 i Slagelse Kommune Frivillighed vej til vækst Af Erik Aabjerg Friis Den Attraktive Spejdergruppe (Copenhagen Economics, 2006) HOLDÅND FORENKLING LEDELSE AMBITIONER Internt

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Åparkens Børnehave. Velkommen

Åparkens Børnehave. Velkommen Åparkens Børnehave Velkommen Åparkens børnehave er et levende sted, hvor børnenes leg, fantasi og kreativitet er i højsædet. Vi tilbyder børnene alsidige rammer og aktiviteter, som tilgodeser børnenes

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Traditioner i Børnehuset Viften.

Traditioner i Børnehuset Viften. Traditioner i Børnehuset Viften. Fastelavn: Vi holder fastelavnsfest i Børnehuset fastelavns mandag. Hver gruppe har deres egen tønde som de skal slå ned grupperne er rundt omkring i huset. Vi er alle

Læs mere

værdier og handlinger for en bedre verden kendte

værdier og handlinger for en bedre verden kendte Det Danske Spejderkorps gør vores værdier og handlinger for en bedre verden kendte Hvad er kendte værdier og handlinger Interview med spejdere og ledere Gode spørgsmål at diskutere Kendte værdier og handlinger

Læs mere

R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID REMISEN I TØLLØSE - SEP. 2009 - IDÉKATALOG TIL VIDERE PROJEKTUDVIKLING

R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID REMISEN I TØLLØSE - SEP. 2009 - IDÉKATALOG TIL VIDERE PROJEKTUDVIKLING R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID VISIONER OG FOKUS PUNKTER VISIONER I Remisen i Tølløse ligger et kæmpe potentiale. Alene bygningens særegne arkitektur og historie

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie 2. Projektansvarlig Ugerløse Lokalforum, ved formand Ole K. Jensen, Jonstrupvej 62, 4350 Ugerløse Projektforslag er udarbejdet af

Læs mere

Fælles værdier for Børn og Unge-institutioner i Skødstrup

Fælles værdier for Børn og Unge-institutioner i Skødstrup Fælles værdier for Børn og Unge-institutioner i Skødstrup Skødstrup er et område i vækst. Det er et børnerigt område, og mange nye unge familier flytter til byen med et håb om at finde et positivt, trygt

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Skolehavernes nye Udehus i Lersøparken

Skolehavernes nye Udehus i Lersøparken Københavns Kommune Bispebjerg lokaludvalg / bydelspuljen. Rentemestervej 76, 2. sal 2400 København NV. 27. november 2013 Skitseprojekt Skolehavernes nye Udehus i Lersøparken Karenshus, Bispebjerg Bakke

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune Mellemmåltider i SFO en En guide til SFO erne i Roskilde Kommune 2 Et godt mellemmåltid er sund fornuft SFO en spiller en central rolle i børns dagligdag. Her får de en tryg og legende overgang mellem

Læs mere

Jeg tror vi har rekord deltagelse for skolebestyrelsens årsberetning men bare rolig den er kort og vi glæder os også til foredraget bagefter.

Jeg tror vi har rekord deltagelse for skolebestyrelsens årsberetning men bare rolig den er kort og vi glæder os også til foredraget bagefter. Skolebestyrelsens årsberetning 2012. Jeg tror vi har rekord deltagelse for skolebestyrelsens årsberetning men bare rolig den er kort og vi glæder os også til foredraget bagefter. Hvad skal vi? Det er skolebestyrelsens

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Carl Nielsen Hallen. eksist. forhold og analyse. august 2014. DGI Faciliteter & Lokaludvikling

Carl Nielsen Hallen. eksist. forhold og analyse. august 2014. DGI Faciliteter & Lokaludvikling eksist. forhold og analyse august 2014 - Projektværksted og tegnestue Bo Fisker Projektleder tegnestuen bo.fisker@dgi.dk Finn Refslund Arkitekt MAA Finn.Refslund@dgi.dk Netværk tegnestuen Christine Vistoft

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

ledelse der inviterer og insisterer

ledelse der inviterer og insisterer Find vejen frem VIA University College VIAs ledelsesgrundlag ledelse der inviterer og insisterer integrerende ledelse Ledere og medarbejdere ved noget forskelligt og er gensidigt afhængige for at lykkes

Læs mere

Bestilling af Alugod T-shirts i små størrelser! Har du et barn i alderen 8-12 år som skal af sted på sommerlejr og som ikke har en Alugod T- shirts? Så skal du læse videre! T-shirts i størrelserne 8 10

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

snedkeriet Kan du lide at arbejde med træ og maskiner? Vi glæder os til at byde dig velkommen! På arbejde i NSV?

snedkeriet Kan du lide at arbejde med træ og maskiner? Vi glæder os til at byde dig velkommen! På arbejde i NSV? På arbejde i NSV? Har du lyst til at gå på arbejde? Og være en del af en arbejdsplads, hvor opgaverne giver mening og der er mulighed for at lære nyt? Som medarbejder får du mulighed for at arbejde og

Læs mere

adventurespejd for 12-18-årige

adventurespejd for 12-18-årige Det Danske Spejderkorps tilbyder adventurespejd for 12-18-årige Hvad er adventurespejd Interview med unge spejdere Gode spørgsmål at diskutere adventurespejd 01 Adventurespejd kan være overnatning i shelter

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

ALBÆK STADION FORSLAG TIL NYT KLUBHUS MED OMKLÆDNINGSFACALITETER. Dato_

ALBÆK STADION FORSLAG TIL NYT KLUBHUS MED OMKLÆDNINGSFACALITETER. Dato_ ALBÆK STADION FORSLAG TIL NYT KLUBHUS MED OMKLÆDNINGSFACALITETER Dato_26.09.2017 ALBÆK STADION EN DEL AF KORSHØJ OMRÅDET 1 INTRO FORHOLD TIL LANDSBYKLYNGEN...Med nye faciliteter ved Albæk Stadion, så vil

Læs mere

Lucinahaven som Profilinstitution

Lucinahaven som Profilinstitution Lucinahaven som Profilinstitution Børn i alderen 0-6 år bevæger sig spontant, og bevægelse styrker deres motoriske udvikling. De bruger kroppen til at udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

Modeller for kapacitetsudvidelse Klub Tempeltræet

Modeller for kapacitetsudvidelse Klub Tempeltræet Modeller for kapacitetsudvidelse Klub Tempeltræet Interessenterne omkring udvidelsen af Klub Tempeltræet har drøftet fordele og ulemper ved tre forskellige modeller for kapacitetsudvidelser: Byggeri på

Læs mere

DDS Skanderborg gruppe. Udviklingsplan 2012-2013 Formål: 5% flere indmeldinger 5% færre udmeldinger

DDS Skanderborg gruppe. Udviklingsplan 2012-2013 Formål: 5% flere indmeldinger 5% færre udmeldinger DDS Skanderborg gruppe Udviklingsplan 2012-2013 Formål: 5% flere indmeldinger 5% færre udmeldinger Attraktivt program At programmet til stadighed er alsidigt, udviklende, sjovt og spændende, så spejderne

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Fremtidens Almene Storbybolig

Fremtidens Almene Storbybolig Fremtidens Storbybolig Hver dansker råder over 51 m 2 boligareal. Det er verdensrekord. På 2. pladsen ligger Sverige med 39 m 2 * Boligøkonomisk Videncenter og Dream. Hvordan kan vi fortsat sikre gode

Læs mere

Grønne Hjerte fra pendler-by til nærværs-by

Grønne Hjerte fra pendler-by til nærværs-by 1 Grønne Hjerte fra pendler-by til nærværs-by 1. Projekt titel Grønne Hjerte 2. Ansøger Baptistspejderne i Holbæk og Regstrup v/jimmy Singerholm Olsen Adresse: Hovedgaden 24, 4440 Mørkøv. Mail: jimmysingerholm@gmail.com

Læs mere

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 1 Kære borger i Hvidovre De største udfordringer for sundheden er rygning, alkohol, fysisk inaktivitet,

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Bevægelsespolitik i Kastaniehuset, Pusterummet og Hylke SFO.

Bevægelsespolitik i Kastaniehuset, Pusterummet og Hylke SFO. 1 Gadebakken 5e, 8660 Skanderborg Virring, 29. juni 2011 Tlf. 87 94 26 60 Fax. 87 94 26 80 E-mail: vs@virring-skole.dk Hjemmeside: http://si.virring-skole.dk Kastaniehuset tlf. 87 94 26 58 Hjemmeside:

Læs mere

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan 2016-2020 2 Velkommen til Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan I Fagcenter for Socialpsykiatri er visionen at skabe fremtidens velfærd,

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse Frydenstrand SFO

Mål og indholdsbeskrivelse Frydenstrand SFO Mål og indholdsbeskrivelse Frydenstrand SFO Frydenstrand SFO er beliggende på skolen og rummer 3 afdelinger og er et tilbud til skolebørn fra 0.-3. kl. Børnene har mulighed for at benytte tilbuddet i timerne

Læs mere

Kompetente unge og voksne

Kompetente unge og voksne Det Danske Spejderkorps tiltrækker Kompetente unge og voksne Hvad er kompetente unge og voksne Interview med unge og voksne Gode spørgsmål at diskutere kompetente unge og voksne 01 Kompetente unge og voksne

Læs mere

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse.

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Foto: Jens Hemmel Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Et danseprojekt med otte kommuner og 39 børnehaver på Sjælland i efteråret 2010 og foråret 2011.

Læs mere

dispositionsforslag for ekkodalen 1 & 2, bredballe, 7120 vejle ø Arkitekt MAA Mads Mølgaard

dispositionsforslag for ekkodalen 1 & 2, bredballe, 7120 vejle ø Arkitekt MAA Mads Mølgaard dispositionsforslag for ekkodalen 1 & 2, bredballe, 7120 vejle ø Arkitekt MAA Mads Mølgaard Et dispositionsforslag KFUM- og DDS-spejderne Bredballe Ekkodalen 1 & 2, 7120 Vejle Ø INDHOLD Et dispositionsforslag

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Tilstandsvurdering. Børnehaven Markvænget VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

Tilstandsvurdering. Børnehaven Markvænget VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Tilstandsvurdering Børnehaven Markvænget VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 29. SEPTEMBER 2017 Vesthimmerlands Kommune 29. september 2017 www.niras.dk Indhold 1 Generel information 3 2 Kapacitet i forhold til elevtal/børnetal

Læs mere

Præsentationsmateriale BOLIGNØGLEN

Præsentationsmateriale BOLIGNØGLEN Meget velholdt murermestervilla, i lille oase på ydre Østerbro Meget velholdt murermestervilla, i lille oase på ydre Østerbro. Beliggende i meget hyggeligt villakvarter, en helt lille landsby midt

Læs mere

S t a r u p N y D a g I n s t i t u t i o n > > D i s p o s i t i o n s f o r s l a g

S t a r u p N y D a g I n s t i t u t i o n > > D i s p o s i t i o n s f o r s l a g S t a r u p N y D a g I n s t i t u t i o n > > D i s p o s i t i o n s f o r s l a g 2603.2010 I vores nye hule er der en lampe som kun kan lyse når solen skinner. - så når lyset i hulen går ud, prøver

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S. 1. Birkerød Gruppe

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S. 1. Birkerød Gruppe 1. Birkerød Gruppe Få venner for livet Få spændende oplevelser i Danmark og udland Lær at løse mysterier, lave bål, bygge labyrinter, tage ansvar - nutidens spejdere har andet i hovedet end snobrød! En

Læs mere

Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012

Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012 Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012 Korpsrådsmøde 2012 Sang: Det Danske Spejderkorps har til formål at udvikle børn og unge til vågne, selvstændige mennesker, der er villige til efter bedste

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER

RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER Fysiske udfordringer Fordybelse Risiko Leg Naturoplevelser Mangfoldighed Rumlig variation KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Rev. 2018 RETNINGSLINJER

Læs mere

En fælles bestræbelse

En fælles bestræbelse Læring i bevægelse Sammen skaber vi nye rammer, bevægelse og udvikling i skolen En fælles bestræbelse Indhold i skolen Helhedsskole på Ørkildskolen Lærere og pædagoger supplerer hinanden med deres fagligheder

Læs mere

HAVEJE-ATELLIERNE 27681

HAVEJE-ATELLIERNE 27681 HAVEJE-ATELLIERNE 27681 BESKRIVELSE HAVEJE-ATELLIERNE INTENTION En spændende udviklings proces er i gang( ) Variation, kreativitet og liv på gaden. Et sted der er rart at være for dem der bor der, og tiltrækker

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Velkommen til MEJRUP SFH. Nattergalen Springbrættet. Mejrup SFH Mejrup Kirkevej Holstebro

Velkommen til MEJRUP SFH. Nattergalen Springbrættet. Mejrup SFH Mejrup Kirkevej Holstebro Velkommen til MEJRUP SFH Nattergalen Springbrættet Mejrup SFH Mejrup Kirkevej 3 7500 Holstebro 9611 5800 Kære forældre i Mejrup SFH Velkommen til Mejrup SFH som består af SFH1 (Nattergalen) og SFH2 (Springbrættet).

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FREM MOD 2020

UDVIKLINGSPLAN FREM MOD 2020 UDVIKLINGSPLAN FREM MOD 2020 Det skal gøre indtryk at være og gå til spejder, og spejdere skal gøre indtryk, hvor end de går og kommer. S pejderoplevelser skal være udtryk for det, der er fedt, sjovt,

Læs mere

Særudgave september 2015

Særudgave september 2015 Særudgave september 2015 En ny og tidssvarende børne- og ungepolitik sendes i disse dage i høring. Politikken er blevet til i et bredt og inddragende samarbejde på tværs af hele Aarhus Kommune og bysamfundet

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

11.4 DAGINSTITUTIONEN PETERSBJERGGÅRD

11.4 DAGINSTITUTIONEN PETERSBJERGGÅRD Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2014-2021 Bind III 11.4 DAGINSTITUTIONEN PETERSBJERGGÅRD Petersbjerggård 30, 6000 Kolding Petersbjerggård er beliggende i den nordlige del af Kolding.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE DATO FOR ÆNDRING Værdighedspolitik i Holbæk Kommune Med værdighedspolitikken udstikker vi en retning for, hvordan vi sammen skaber muligheder for, at alle oplever et

Læs mere

NALDTANGLEJREN. Konkurrenceforslag, juni 2014 af A78 Arkitekter for Foreningen de Danske Børneinstitutioner ARKITEKTER

NALDTANGLEJREN. Konkurrenceforslag, juni 2014 af A78 Arkitekter for Foreningen de Danske Børneinstitutioner ARKITEKTER NALDTANGLEJREN Konkurrenceforslag, juni 2014 af A78 Arkitekter for Foreningen de Danske Børneinstitutioner ARKITEKTER ARKITEKTONISKE OVERVEJELSER BAGGRUND Ønske om at udvide antallet af besøgende fra 45

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Klub Mini og Maxi. Idestrup Privatskole. SFO skolefritidsordning modtager børn fra børnehaveklasse til og med 7 klasse.

Klub Mini og Maxi. Idestrup Privatskole. SFO skolefritidsordning modtager børn fra børnehaveklasse til og med 7 klasse. Klub Mini og Maxi Klub Mini og Maxi Idestrup Privatskole Vores 4 grundpiller i klub Mini og Maxi; fantasi faglighed tryghed kreativitet Information: Klub Mini og Maxi Kirkevej 5 4872 Idestrup Telefon -

Læs mere

12. BØRNEHAVEN MARIEKJÆR AFD. BRÆNDKJÆRGÅRD

12. BØRNEHAVEN MARIEKJÆR AFD. BRÆNDKJÆRGÅRD Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 12. BØRNEHAVEN MARIEKJÆR AFD. BRÆNDKJÆRGÅRD Frederik 7. vej 33, 6000 Kolding Institutionen er fysisk opdelt i to afdelinger, afd.

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere