December Læs om: Det bedste ligger. SE med andre øjne. Hvor himlen møder

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "December 2007. Læs om: Det bedste ligger. SE med andre øjne. Hvor himlen møder"

Transkript

1 December 2007 Læs om: Det bedste ligger forude SE med andre øjne Hvor himlen møder jorden

2 Klumme [ 2] Elevsnapshot side 3 SE om hjørnet side 4 SE med andre øjne side 6 Dybdegående side 8 Musikkoncert side ]Forestil dig mennesker samlet ét sted. Det kunne for eksempel være Bestyrelsen side 14 på NRGi Park i Århus. Der er plads til på tilskuerpladserne. De sidste Praktik side 16 kan sikkert finde plads på løbebanen, hvis de sætter sig i skrædderstilling. Forestil dig at de alle er unge mennesker, der er meget Julemarkedet side 18 forskellige. Nogle af dem spiller musik, andre synger. Nogle af dem hopper, nogle danser, Telegrammer side 20 andre sidder stille og grubler over livet. Nogle er glade, nogle er triste og nogle sidder bare og hviler i sig selv. Nogle er skaldede, Gammel elev side 22 andre kan få håret i klemme i livremmen. På den ene langside, lige midt for, sidder en ung Kolofon side 23 fyr i en grå jakke og er helt gennemsnitlig, Af Sten Mortensen, Redaktør - hvad det så er? Kan du se det for dig? Det er en helt forestilling for sig. Der behøver sådan set slet ikke foregå noget på banen. Se på hver enkelt af dem. De er hver især et helt drama for sig. Indvendig koger de over af usikkerhed, skråsikkerhed eller alle andre former for sikkerhed. Poptøser, skakfreaks, motorbøller og professortyper. Nogle af dem er kærester, andre er eks. Nogle af dem var veninder i går. Stadion er fyldt er alle farver. Det summer over alt. Det er faktisk en fed oplevelse at være lige midt i så mange unge går på efterskole lige nu.

3 [ december 2007 ] Nanna sætter kammeraterne i rampelyset Elev snapshotaf Sten Mortensen, redaktør Mange af skolens musikalske elever kom i rampelyset, da elevkoncerten blev afviklet. Men bagerst i hallen, hvor det er mørk, sidder de elever, der fra mixerpultene styrer lyd og lys og sørger for at koncerten bliver godt afviklet. Når de gør deres job rigtig godt, lægger man slet ikke mærke til, at de er der. Ofte er det nogle af de drenge, der er grebet af den store tekniske fascination, der sidder der. Men der sidder også et par piger. En af dem er Nanna Hauge. Hendes fingre vandrer hurtigt og præcist over mixerpulten og betjener de små knapper, der har så stor virkning. Knapperne ligner hinanden. Små grønne og røde lys blinker. Et peakometer går i det røde felt, men Nanna får det straks justeret. - Jeg synes, det kunne være sjovt at prøve det. Min debut var til familiedagen. Jeg har aldrig prøvet sådan noget før, men Per-Arnt Nanna har ikke lavet lyd før. Hendes fingre vandrer hurtigt over mixerpulten Jeg var meget nervøs for det, men jeg gjorde det! underviste os i det, siger hun. Det er Nannas første år på efterskole. Hun leder lidt efter ordene, da hun bliver bedt om at beskrive, hvordan det er. Efter tilløb til flere forsøg opgiver hun. - Jamen, det skal jo opleves, siger hun. Hun nævner dog alligevel nogle stikord, der beskriver, hvad efterskoleopholdet betyder for Nanna. - Mange fede venner. Der er altid nogen at snakke med. Og der er mange oplevelser. Vi gør mange anderledes ting. Vi går ikke bare i skole. Men det går ikke ud over det, vi skal, skynder hun sig at føje til. Nanna synes, den største oplevelse indtil nu har været elevkoncerten. -Fordi der var så mange, der turde stille op. Og fordi de var så gode til det. Nogle af dem var helt vildt nervøse. Jeg ville aldrig nogen sinde selv turde det, siger hun. Har du selv prøvet at bryde dine grænser og gøre noget, som du var nervøs ved? Nanna tænker sig om længe, inden hun svarer. - Ja, da jeg begyndte her på skolen. Tør jeg nu være mig selv? Hvad mon de andre synes om min tøjstil? Hvad mon de andre synes om mig? Jeg var meget nervøs for det, men jeg gjorde det, siger Nanna, kigger op og smiler. Hun ligner ikke en, der har fortrudt. Snapshot [ ]

4 SE om hjørnet Det bedste ligger forude [ ] Vi forbereder os til jul, og det oser af hygge overalt på skolen. Adventssalmer og levende lys gør en mørk tid lys og varm. Men vi har det bedste tilbage. For Jesus kommer igen. Adventstiden er en særlig tid. På skolen har vi nogle faste traditioner, vi med stor glæde ser frem til. Hvad ville en december måned være uden disse? Den første julestemning bliver slået an, når vi alle går sammen i forberedelserne til det store julemarked. Vi dekorerer, informerer og producerer til den store markedsdag, hvor gæster fra nær og fjern fylder huset. Elever og lærere er værter denne dag. Alle gør deres bedste for, at gæsterne må føle sig godt til rette og købelystne til de mange fristelser. Trætheden og forventningen til dagens omsætning når uanede højder sidst på aftenen. Når vi til slut lægger os godt til rette under dynen, er det altid med en skøn følelse af, at nu er vi på vej mod jul. Lysene er tændt i vinduerne, og op ad alleen står de mange juletræer og viser vej i de mørke decemberaftener. Første søndag i advent synger vi julen ind. Levende lys oplyser salen, som samler os alle. I en time synger vi mange af julens sange og salmer, og vi lytter til en god historie om julen. Julen er på vej. Den kommer inden så længe. Forventningen stiger, som dagene skrider frem i december. Juletur til København Forventningen til den årlige juletur til København udløses midt i december. Hovedstaden står flot indpakket i en overdådig juleudsmykning, der vidner om, at noget stort er forestående. Vi kan gøre vore juleindkøb i byens butikker og mætte os med de mange smagsprøver. Jo, adventstiden er en skøn tid. Der er dels de mange materielle At være kristen er at leve i advent hele året.

5 [ december 2007 ] udfordringer og glæder, og så er der dét, som det hele drejer sig om. Jesus, der fødes i Betlehem. Gud, der bliver menneske og tager bolig iblandt os. Adventstiden er en særlig tid. Vores opmærksomhed er rettet fremad. Vi ser frem til at fejre, at Jesus kom til jorden og fik afgørende betydning for mennesket. Med sit liv og sit ord gjorde han en forskel. Langfredag så alt dog ud til at være nytteløst og mislykket, men påskemorgen fuldendte Gud sin frelsesplan. En dag vil Jesus komme igen, og det får også afgørende betydning. Vi kender ikke dagen, men vi må være i stor forventning og forberedelse til, at det sker. At være kristen er at leve i advent hele året. Lev ikke i fortiden, men vær i forventning til fremtiden. At se frem mod Jesu genkomst er den største glæde, der kan fylde os. Den dag vil glæden være grænseløs og alting ubeskriveligt godt. Denne glæde vil aldrig stoppe. Jesus går i forvejen Da Jesus fortalte om sin bortgang, havde disciplene svært ved at forestille sig et liv uden ham. Jesus opmuntrer og trøster dem med tre ting. For det første fortæller han dem, hvor han går hen. Jeg går til min himmelske far. For det andet vil han gøre en plads klar til dem, og for det tredje lover han dem/os, at han vil komme igen og hente os. Jesus er ikke forsvundet. Han er gået i forvejen. Den dag han kommer igen, skal vi alle se ham, som han er, og være sammen med ham i herlighed. Hans mål er, at vi skal nå hjem i hans fars hus. Derfor blev han født, korsfæstet og begravet, og genopstod. En dag vil han komme igen. Minder kan være gode at have, men vi skal trøstes og fyldes af det, der ligger foran. Det bedste ligger aldrig bagud, men fremad. Lev ikke i fortiden, men vær i forventning til fremtiden. Med en stor tak for omsorg og forbøn vil vi ønske alle en Glædelig og Velsignet Juletid. Joan & Erik Kristensen Julestjerner pynter i vinduerne på hovedgården. [ ]

6 SE med andre øjne [ 6] Torben Linden går på tredje årgang på seminariet i Ribe. Han prøvede livet som efterskolelærer, da han i efteråret var syv uger på SE i praktik. Jeg har fået lov til at fungere som lærer på SE, med alt hvad det indebærer af undervisning samt vagter på hverdage og i weekender. Et praktikophold, som jeg har været rigtig glad for, hvor jeg har fået lov til møde eleverne og lære dem at kende, hvor jeg har nydt den gode stemning i lærerkollegiet og blandt skolens øvrige ansatte. Det jeg har oplevet som mest positivt blandt lærerne er åbenheden og villigheden til at dele glæder og sorger i forholdet mel- Af Torben Linden, praktikant Nu er syv ugers praktik gået. Når man ser frem, kan syv uger virke som lang tid, men når man ser tilbage, er syv uger overstået, før man får set sig om. Jeg har været i praktik som lærer på SE fra uge 43 til 49. Praktikken er et led i uddannelsen til lærer, og for mit vedkommende er der tale om 3. års praktik som studerende ved seminariet i Ribe. JA, jeg vil være efterskolelærer Lærerne er åbne Jeg har tidligere været på folkeskoler, hvor man som praktikant eller vikar skal passe på, hvilken kaffekop man tager i skabet, og hvilken stol man sidder på til lærermødet af frygt for verbale afklapsninger fra de gamle lærere. Jeg kunne jo frygte, at det også ville være sådan på SE. Det er jo et lille fællesskab, færre end 20 lærere hvordan håndterer de, at jeg kommer ind udefra og skal deltage i dagligdagen? Til min store glæde har alle lærerne taget utroligt godt imod mig, og jeg har oplevet, at de har taget sig tid til at svare på mine spørgsmål og vist interesse for at lære mig at kende.

7 [ december 2007 ] lem lærer og elever. Når noget er hændt en elev, som af en eller anden grund kan have indvirkning på dennes læring, så bliver det delt lærerne imellem, så de enkelte lærere kan tage hensyn eller skubbe ekstra på i forhold til netop den elev. Samtidig er lærerværelset på SE et sted, hvor der bliver grinet meget, og selv om der er stor forskel på de enkelte lærere, så er det tydeligt, at man har respekt for hinandens særheder, styrker og svagheder. Netop disse individuelle forskelle i lærerkollegiet ser jeg som en stor styrke i mødet med eleverne. Jeg har i min praktiktid undervist i dansk, samfundsfag og idræt. Heldigvis har undervisningen og den øvrige tid med eleverne været det, jeg har sat mest pris på. Jeg har lært en flok unge mennesker at kende, som er engagerede, lærevillige, humoristiske og åbne, men heldigvis også på tværs en gang i mellem, ellers var de vel ikke rigtige teenagere? Jeg oplever, at skolen er utroligt privilegeret, når den modtager en flok elever, der hjemmefra kommer med en respekt for andre mennesker og tillid til voksne, og en villighed til at lade sig undervise. I 10.2, som er den klasse jeg har haft til dansk, har jeg oplevet en flok unge mennesker, der tager sig selv og deres omgivelser alvorligt. De viser respekt over for hinanden og kan diskutere så taget er ved at løfte sig. Men de er også altid villige til at se på en sag fra flere sider, og dermed nuancere deres egen holdning, så fortsæt bare ad den vej I er på vej mod noget stort! Elevernes fortjeneste Noget helt særligt ved efterskolelivet er det, at eleverne bor, spiser og arbejder under samme tag, og som mundheldet siger: uden mad og drikke dur helten ikke. Og her er SE s elever og lærere virkeligt privilegerede. Hver dag serverer køkkenet rigtig lækker mad, og man bliver jo afhængig med tiden, så nu når hverdagen vender tilbage for mit vedkommende, bliver det rigtigt svært at vænne sig til madpakker og seminariets alt for dyre kantine igen. I løbet af min praktiktid er jeg blevet spurgt rigtig mange gange, om jeg vil være efterskolelærer, når jeg bliver færdig på seminariet. I starten svarede jeg sådan lidt svævende: Det må tiden jo vise, eller det er jo netop det jeg vil finde ud af i løbet af denne praktik, men efterhånden som ugerne er gået, er jeg blevet mere og mere sikker, så hvis nogen spørger mig nu, så er svaret: JA, jeg vil være efterskolelærer. Det er jeres fortjeneste elever og lærere på SE, så tak for det! En særlig tak til Tove der har været min praktikvejleder i min tid på SE. [ 7 ] Torben Linden var ikke helt sikker på, at det var noget for ham at være efterskolelærer, men det gjorde et praktikophold på SE noget ved.

8 Dybdegående [ ] Hvor himlen møder jorden Af Sten Mortensen, redaktør Darum er en lille by, der ligger lige bag det dige, som beskytter det sydvestlige Jylland mod oversvømmelser, når stormene raser fra vest. Foran diget ligger vadehavet fladt og vidtstrakt. Ingen steder føles himlen større end her, hvor den møder jorden. Lige her, i Darum Sogn, er Michael Wagner Brautsch sognepræst. Det er midt på eftermiddagen og alligevel allerede midt i skumringen. Under præstegårdens gamle stråtag siver der varmt lys ud gennem bittesmå sprossevinduer. Lyset fortæller, at Michael er hjemme, som vi havde aftalt. Denne eftermiddag har han sat tid af til at snakke lidt med mig. Vi sidder over for hinanden i de uldne sofaer, og Michael skænker kaffe. Fra

9 [ december 2007 ] væggene fortæller kunstmalerier, mørke og dystre og lyse, glade, at i denne stue kan alle sindsstemninger finde plads. På bordet ligger Peter Madsens bibelske tegneserier. B&O-fjernsynet stirrer tomt og slukket ud i rummet. Det er ikke i centrum lige nu. Michael retter helt og fuldt opmærksomheden mod sin gæst. Men bare et enkelt spørgsmål trækker proppen af flasken. På søndag er det første søndag i advent. Julen nærmer sig. Og jul er højsæson for præster, eller hvad? - Ja, altså der er jo nogle måneder, hvor der er mindre at lave. Jeg vil sige januar og juli er nok de to måneder, hvor der er mindst at lave. Men de ti øvrige måneder, det er højsæson. Altså, når man er medarbejder for Helligånden, eller hvad man nu skal sige, så må man selv finde nogle gryder og røre i, hvis kulturen ikke skaber en højsæson. Michael begynder at remse alle de juleafslutninger og gudstjenester, som han skal stå for i denne jul. Skoler, børnehaver, minikonfirmander, både her og der. Og der kommer hele tiden nye til. Sydbank holder også juleafslutning i en af Esbjergs kirker i år. Michael kan -Altså, hvis det modsatte er kirkelig passivitet, så vil jeg meget gerne kaldes kirkelig aktivist. ikke lade være med at grine lidt, - og undres. - Det er jo fantastisk. Og det havde været utænkeligt for ti år siden. En bank, et superkommercielt foretagende som en bank. Hvad skal de i kirken? I dag er det fuldstændig naturligt. Det er i hvert fald ikke unaturligt. Så det er rigtig nok. Der er flere og flere, der gerne vil have noget i forbindelse med julen. Det er som om, det først nu går op for præsten, hvor travlt der egentlig er. - Der skal på en eller anden måde holdes mange prædikener i december over temaet: Glæden er blevet født ind i verden og ledestjernen og hyrderne på marken og alt det. Og det er mange forskellige mennesker, det skal fortælles til. Og man kan ikke bare skære det over én læst. Af gode grunde. Så på den måde kan man godt sige, at december er en travl måned. Så det er måske ikke helt forkert at sige, at julen er præstens højsæson? - Nej, det kan man godt sige. Men i oktober Michael er præst i Darum sogn og møder SE s elever, når han jævnligt holder gudstjeneste i Bramming. og november er der mange, der gerne vil have én ud og holde et eller andet. Der er højskoleforeninger og ældreklubber og mange andre. Det er foredragsdanmark, der er særdeles seriøse og tunge her i efterårsmånederne. Og så kommer foråret, der har vi konfirmationer, og der er påske og pinse og store bededag og Kristi himmelfartsdag. Så det er ikke helt for sjov, når jeg siger, at det er højsæson hele året. Måske lige med undtagelse af januar. Da går den lidt ned og det gør den også i juli, men ellers så har vi egentlig travlt hele året. Nu er der nok nogen, der allerede bliver forpustede. Blandt præster har der været en debat, fordi der er nogle præster, der synes, at andre præster har for travlt med at sætte alt muligt i gang. Nogle præster kalder det lidt nedladende for kirkelig aktivisme. Hvordan forholder du dig til det? - Altså, hvis det modsatte er kirkelig passivitet, så vil jeg meget gerne kaldes kirkelig aktivist. Jeg tror, udtrykket er opfundet af tidehvervspræsterne, som, sådan lidt ondt sagt, holder deres gudstjenester, og så siger de jamen, altså, Helligånden virker, som den vil. Og alt muligt med kirkekaffe og kirkesuppe, spaghettigudstjenester og babysalmesang og så videre de kaster jo op over det. De synes, det er ulækkert. De synes nærmest, det er et overgreb, ikke? Og sådan noget kan jeg overhovedet ikke forstå. Altså, mit udgangspunkt det er: 85 procent af befolkningen er medlem af den danske folkekirke. Det kan godt være, det kun er de fem procent, der mener noget med det, men det kan jeg [ ]

10 Dybdegående [ 10] ikke tage mig af. Jeg er ansat i den danske folkekirke som præst. 85 procent af den danske befolkning insisterer på at betale en vis procentdel af deres løn til folkekirken, og de er jo ikke til at smide ud af den danske folkekirke. Det medlemskab agter jeg at tage alvorligt, forstået på den måde, at jeg ved jo udmærket godt, at de mennesker er meget forskellige. Nogle mennesker vil gerne have en prædiken, hvor der er noget dybt at tænke over, og andre vil helst, at der skal være lidt at grine af. Nogle vil helst have det med klaver, andre med orgel. Nogle vil helst have det på diget og med gospelsang, andre synes, det er noget underligt noget og vil helst være inde i kirken. Hvis der er en mountainbikeklub, der kommer og spørger mig, om ikke vi kan finde ud af noget med en gudstjeneste ude i skoven før cykelløbet, så vil jeg sige: Joh, det lyder dejligt, ved du hvad, det gør vi da. Michaels stemmeleje stiger og stiger og når sit højdepunkt, da han med knitrende øjne slår fast: - Du kommer aldrig, aldrig, til at høre mig stå på prædikestolen juleaften og skælde folk ud, fordi de ikke kommer i kirke alle de andre søndage. Det ville jo være noget underligt noget at gøre. Man skal jo være glad for, at de er der. Hver eneste gang der er nogen, der vil høre evangeliet, hver eneste gang der er nogen, der ønsker at synge en salme eller bede et fadervor, så er det da bare om at komme ud af starthullerne. Og om det så er kirkelig aktivisme eller hvad, det ved jeg ikke. Og hvis der ikke er nogen, der kommer, så agter jeg at gå ud og banke på nogle døre og sige, hvad så Så altså, hvis ikke højtiderne kommer og banker på og siger: Så Michael, så kan du godt smøge ærmerne op og tage kjolen på, så.. øh.. så laver vi alle mulige andre ting. Min store ambition juleaften, det er nok ikke at skræmme nogen væk. Jeg vil gerne have folk til, ikke bare at forstå, men også tro på, at vi fortæller aldrig andet end kærlighedshistorier i kirken. Det er året Når himlen rører jorden, så sker det altid med et Frygt ikke. rundt, og ligegyldigt om det er til bryllupper, begravelser eller til højmessen. Det er ikke altid folk kan forstå, at ens forældre elsker en, når de står og skælder en ud, men det er ikke desto mindre udtryk for kærlighed. Derfor er det også engang imellem sådan det lyder i kirken. Men jeg er meget bevidst om, hvad jeg siger i min prædiken juleaften. Og prædikenen juleaften er årets sværeste. Netop fordi man skal være lidt bred. Og du har ikke ret lang tid til det. Teologien er jo blevet skamredet hele december og år efter år efter år. Altså det er jo ikke tilfældigt, at hvis du spørger os præster, så kan vi bedre lide påsken. Vi synes jo, der er lidt mere gods i påsken end i jul. Rent teologisk, altså ikke menneskeligt, men teologisk kan vi bedre lide begravelser end bryllupper, fordi der er noget at tage fat i. Så derfor, juleaften, den er svær. Altså, jeg vil jo gerne gøre det muntert, fordi det er den måde, vi helst vil formidle kærligheden. Det er den ene side af det. Men præsten skal også gøre sig umage for at genspejle Helligånden. Det er jo Helligånden, de skal møde der på prædikestolen. Præsten kan lukke sig så meget om sig selv, så Helligånden kærligheden ikke rigtig kan komme til at stråle. Men præsten kan også gøre sig umage for at menigheden bliver ramt, og rørt. Altså, hvis du skal nå menighedens hjerte, så må det komme fra dit eget. Så må det være fra hjerte til hjerte, og du må mene noget med det. Derfor må det aldrig nogensinde være en klovn, der går på prædikestolen juleaften. Jeg kunne aldrig drømme om at stille op med hånddukker, eller hvad ved jeg, og tænke, bare de griner. Bare de griner, folk skal grine og bare de griner, så tænker de nok ej, hvor er det en god præst. Sådan må det aldrig nogen sinde blive. Det er jo det med, at hvis folk nede ved kirkedøren siger til præsten: Tak præst, det var vel nok en god prædiken, så kan han jo næsten ikke sige andet end: Tak, jeg skal lade det gå videre. Det er jo ikke præstens fortjeneste, hvis prædikenen den virker. Det er jo ikke præsten, det er jo Helligånden, der virker. Præsten er jo bare et instrument. Men hvis prædikenen ikke virker, og det ikke er godt nok, så er fejlen alene præstens. Du siger at præsten skal have noget på hjerte og tale til menighedens hjerte. - Ja Er der så noget, der specielt her i juletiden har en plads i dit hjerte? Er der noget, der betyder noget specielt for dig i tilknytning til julen? - Hjerte løft din glædes vinger, den sætter jeg altid på her i Darum juleaften. Og det, tror jeg nok, er lidt specielt. Juleaften synger

11 [ december 2007 ] vi normalt Glade jul, og Dejlig er den himmelblå, og så juledag synger vi alle de lækre. Mit hjerte altid vanker, og sådan nogen. Men jeg synes også, vi skal synge en af de lækre juleaften. Det, der er det centrale for mig i juleevangeliet, det er når englene siger til hyrderne på marken: Frygt ikke! Vi hører det også til påske, og det bliver gentaget til Maria bebudelse. Altså når det guddommelige tager kontakt til mennesket, når himlen rører jorden, så er det første, vi får at vide; Frygt ikke. Det kunne lige så godt have været omvendt. Der er mange religioner, hvor det er omvendt. Og der er mange, der tror, at kristendommen er det omvendte. At det starter med frygt. Ja, jeg ved godt, at det står i bibelen mange gange, at du skal frygte Gud, men det er jo ikke på den måde. Tænk, hvis vi kunne leve lidt mere efter det her, frygt ikke. Tænk, hvis frygten blev fjernet fra menneskeheden. Tænk, hvis vi i det hele taget, ikke bare i mødet med det guddommelige, men også i mødet med medmennesket kunne leve efter dette frygt ikke. Altså, det må være den paradisiske tilstand, ikke sandt. Hvordan skal vi forstå evigheden sammen med Gud? Jamen, det er et sted, hvor der kun er kærlighed. Ja, men hvad betyder det? Det vil sige, det er den maksimale tillid. Det er den maksimale frygtløshed. Ikke dumdristighed, men frygtløshed. Frygten fylder så meget i vores eget liv, i vort samvær med andre mennesker. Bare jeg ikke dummer mig Bare jeg nu kan finde ud af det, det nye arbejde, det at være forældre, det at skulle til sin første fest, det første kys, og alt sådan noget. Hvad nu hvis benzinen den stiger, hvad nu hvis aktierne falder. Åhh ja. Hvad nu hvis jeg bliver syg, hvis jeg får kræft og dør. Hvad nu hvis mine børn dør Det er jo derfor Jesus siger: Lad nu være med at bekymre jer. Ja ja, vi skal bekymre os for hinanden, - men vi skal ikke bekymre os for livet. Jeg ved godt, at det er så paradisisk, at vi kun oplever det i korte glimt. Men for mig er det - Det er at julefreden sænker sig, i det korte øjeblik det så end måtte vare. Det er vel også evangeliet om, at Gud blev menneske? - Hvad er det Gud gør som menneske? Alle helbredelserne, dødevækkelserne, - det er jo ét langt Frygt ikke. Mennesker skal ikke bekymre sig. Jesus skal nok gøre det, der skal til. Men altså, jeg er ikke så interesseret i de fysiske helbredelser, Jesus lavede for 2000 år siden, for hvad skal jeg bruge det til. Vi ved, han har guddommelige kræfter og kan sådan noget. Altså, hallo, han er Guds søn, og hvis han er født af en jomfru og opstod den tredje dag, så kan han jo lave hvad som helst. Det er interessant for mig, fordi jeg går også rundt og er blind og døv og lam og spedalsk og udstødt. Jesus han siger: Frygt ikke, kom nu, lad mig hjælpe dig, lad nu mig åbne dine ører, og vi siger eejj det er jo en helt ny verden, der lukker sig op. Ja, der kan du se, det åbner sig hvis du smider frygten fra dig, bekymringen lægger den væk. Så er der en ny verden, der lukker sig op. Så er Gudsriget der. Det er derfor Gudsriget er her allerede. Altså i teologien arbejder vi med det der; allerede - endnu ikke. Det er der allerede, men det er der endnu Fra Darum dige kan man se, hvor hilmlen møder jorden. ikke. Fordi vi skal jo stadigvæk leve i den her verden. Men smider du frygten fra dig, lægger bekymringen væk, så åbner Gudsriget sig for dig. Så er det der. Så fungerer det. Så er kærligheden levende iblandt os. [ 11]

12 Musikkoncert [ -talenterne folder sig ud. ] [ 12]

13 [ december 2007 ] [ 13] Musikkoncert [ Over 50 elever var på scenen ]

14 Bestyrelsen [ 14] Af Sten Dahl Nielsen, bestyrelsesmedlem Når jeg skal beskrive min vej til SEs bestyrelse skal vi mange år tilbage i tiden. Da jeg som dreng skulle på efterskole meldte mine forældre mig ind på SE, men der kom jeg på venteliste. Derfor blev jeg så skrevet op på Sommersted Ungdomsskole, hvor jeg kom ind og gik i årene 1981/83. Min vej til SE s besty Efter endt skolegang kom jeg i lære som bygningssnedker ved et lokalt snedkerfirma i Askov ved Vejen. Jeg var i 1984 med ungdomsforeningen i Vejen henne og se den nye skole blive bygget. Jeg købte det flotte billede af skolen, mens det stadig står uden tag, men hvor bygningen er flot oplyst. Samme år kom Kirsten til Vejen. Hun kom i lære i en tøjbutik, og vi stødte på hinanden i vores lokale kristne ungdomsarbejde. Kirsten havde gået på SE fra 1979/81, så der kom en lille tilknytning til skolen. Efter endt uddannelse tog vi på Børkop Bibelskole et halvt år med en 14 dages rejse til Israel som afslutning, inden vi sommeren 1987 blev gift. Vi bosatte os i Herning i 3 år, hvor vi passede missionshuset Bethania og boede i lejligheden på 1. sal. Efter 3 år midt i en storby mente vi, at vi nok passede bedre i en mindre by, så vi flyttede til Ølgod i det vestjyske.

15 [ december 2007 ] Ved julemarkedet kunne man møde Sten på bestyrelsens stand. relse Gamle elever fra Kirstens 10. klasse gjorde udslaget, da valget faldt på Ølgod. Klassen mødes en gang om året til hygge og samvær, det betød at vi, der var blevet påhæng til en SE er, også næsten blev en SE er da vi hørte om alle minderne, historierne og alle unoderne. Vi købte et hus, som vi har bygget om og til, så vi efterhånden fik plads til de to drenge og pigen, der kom til undervejs. Drengene blev så gamle, at vi skulle til at have dem skrevet op til efterskole, skulle det nu være Frøstrup, som ligger tættest Specielt fremtidsvisionerne for SE er spændende at komme til at arbejde med, på, eller SE som vi havde en vis tilknytning til? Vi fik dem skrevet op og kom på venteliste begge steder. I februar måned 2002, efter at skolen var blevet udvidet, gav det endelig plads til Martin, der skulle gå i 9. klasse i 2005/06, derefter var det SE, vi valgte at se frem imod med vore børn. Her er det så, vi skal have fat i Kirstens 10. klasse igen. Hun gik blandt andet i klasse med Verny Nielsen fra Grindsted. Han havde snart siddet sine tre valgperioder, altså 9 år, i bestyrelsen. En dag ringede han og spurgte, om det kunne have min interesse at stille op til bestyrelsen. Det var jo noget af et spørgsmål, som jeg i første omgang afviste. Efter nærmere omtanke og snak ved køkkenbordet, ringede jeg til Verny og sagde, jeg gerne ville stille op til bestyrelsen. Det er nu tredje år, jeg sidder i bestyrelsen, og jeg er stadig glad for at være med til at tage beslutninger og have medindflydelse på de ting, der vedrører SE. Specielt fremtidsvisionerne for SE er spændende at komme til at arbejde med, efter at IT målsætningen er ved at være i hus med fem klasser, der kører med undervisning via deres bærbare PC. Som afrunding på dette indlæg vil jeg gerne takke forstanderpar, lærere og øvrige medarbejder for en engageret indsats både på det faglige og på det åndelige niveau. Det er et afgørende tidspunkt i vore unges liv det eller de år, de er på efterskole, og jeg vil her opfordre alle som har hjerte for SE til fortsat at bede for skolen, medarbejdere og eleverne, der er på skolen. [ 15]

16 virkeligheden Praktik Ud at møde [ 16] I uge 44 havde vi atter eleverne i erhvervspraktik. 117 pladser var fundet, og det er altid med stor spænding, vi sender dem af sted. Hvilke erfaringer kommer de hjem med? Bliver de bekræftet i deres valg af job, eller finder de netop ud af, at den tidligere drøm i hvert fald ikke skal føres ud i livet?! ved en lokalt avis, så i år skulle der gerne fyldes noget mere på. Det lykkedes at få en praktikplads hos TV2 i Odense, hvor Kenneth fik lov at følge sportsredaktionen. Mandag havde vi redaktionsmøde i Odense, og tirsdag var jeg med et reportagehold i København og i Slagelse. Vi skulle lave nogle optakter til Håndboldlørdag. Selve lørdagen, hvor Håndboldlørdag løber over skærmen, var jeg med i studiet bag kameraet, siger Kenneth. På spørgsmålet om, hvorvidt praktikken var interessant for ham, svarer han, at det var en kæmpe oplevelse at møde de kendte sportsjournalister og se hele set-up et bag en udsendelse. Esbjerg. Det er et kursuscenter, som uddanner folk, der arbejder med offshore, eller hos Vestas eller Maersk. I disse virksomheder er der medarbejdere, der skal gennemføre et kursus hos Falck Neutec med jævne mellemrum. Hvad lavede du der? Alt muligt! Jeg prøvede det hele på lige Kraftigt tordenvejr, høje bølger, regnvejr og vindstyrke af orkan. Så kan man slet ikke snakke sammen! Af Tove Mortensen, lærer Vi har spurgt nogle elever, som ikke havde valgt noget helt almindeligt, om hvad de oplevede. Kenneth Thygesen vil gerne være sportsjournalist. Han har allerede valgt faget: På vej mod journalisthøjskolen, som findes på skolen. Sidste år havde Kenneth været i erhvervspraktik som skrivende journalist Uddannelsen som journalist er så bred, at man via uddannelsen møder både arbejdet som skrivende journalist, radiojournalist og tv-journalist. Så at være med TV2 i en uge var virkelig noget, der gav blod på tanden til at gå videre ad den vej, siger Kenneth. Kristian Bak Jensen fik også en ganske unik oplevelse. Han ville gerne i praktik hos Falck, og kom på den måde ind på Falck Neutec i vilkår med kursisterne! På offshore-kurset havde vi noget teori om lufthavnskendskab og deres sikkerhedstjek m.m. Men det sjove var, når vi skulle prøve de forskellige kritiske situationer. F.eks. skulle vi, iført en våddragt, arbejde sammen i små hold. Sammen skulle vi udløse en redningsbåd, vende den om i vandet, for til sidst at blive bjærget af en

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

1. Juledag. Salmevalg

1. Juledag. Salmevalg 1. Juledag Salmevalg 100: Kimer, I klokker! 122: Den yndigste rose er funden 114: Hjerte, løft din glædes vinger 125: Mit hjerte altid vanker 112: Kom, alle kristne Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig!

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig! PRÆDIKEN MARIÆ BEBUDELSESDAG 25.MARTS 2012 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL.10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Es.7,10-14; 1.Kor.21-31; Luk.1,46-55 Salmer: 10,441,71,73,117 Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1

Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1 1 Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1 Åbningshilsen Trinitatis søndag, Hellig Trefoldigheds Fest. En søndag, hvor vi fejrer GUD, glæder

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 104 Åbent spørgsmål Lav en rangordning af de elementer, du tror, er nødvendige i et godt ægteskab, hvor 1 er det vigtigste og 5 det mindst vigtige. Kommunikation Personlig

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst hold selv i os din julefest! Da skal med

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl 1 RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl. 16.00 Emne: Hvorfor tro på en gud? Præludium: Beautiful things Velkomst v. Steen - Vi har sat tre meget grundlæggende spørgsmål som overskrifter for de rytmiske gudstjenester

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

19. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. oktober 2012 kl Salmer: 26/434/335/417//164/439/421/569 Uddelingssalme: se ovenfor: 421

19. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. oktober 2012 kl Salmer: 26/434/335/417//164/439/421/569 Uddelingssalme: se ovenfor: 421 1 19. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. oktober 2012 kl. 10.00. Salmer: 26/434/335/417//164/439/421/569 Uddelingssalme: se ovenfor: 421 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

3.s.e.påske 17. april 2016.

3.s.e.påske 17. april 2016. 3.s.e.påske 17. april 2016. Joh 14,1-11: Jesus er vejen, sandheden og livet. Der var engang, hvor verden bevægede sig langsomt fremad. Man havde ikke biler eller andre motorkøretøjer eller tog for den

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften side 1. Prædiken til Juleaften Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften side 1. Prædiken til Juleaften Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2016. Tekster. Luk. 2,1-14 Livet blev forandret af et barn. Det er en fælles oplevelse for alle mødre og fædre. Livet blev forandret da de mødte livet gennem den gave et barn

Læs mere

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen.

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen. 1 Konfirmationer 2012. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: Sl. 8 og Joh. 10.11-16.... Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 10. april 2016 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 331:

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3. søndag i Advent side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3. søndag i Advent side 1 11-12-2016 side 1 Prædiken til 3.søndag i advent 2016. Engesvang, Christianshede Tekst. Matt. 11,2-10. Hvis man skulle sætte en farve på 3. søndag i Advent, som den kommer til os i gudstjenestens læsninger,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 27. april 2014 kl. 10.00 Konfirmation Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække Salmer og sange DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

2. søndag efter Helligtrekonger

2. søndag efter Helligtrekonger 2. søndag efter Helligtrekonger Salmevalg 355: Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre 448: Fyldt af glæde 441: Alle mine kilder skal være hos dig 369: Du som gir os liv og gør os glade 29: Spænd

Læs mere

Kristi Himmelfart. Jesus tog hjem til sin far i himlen

Kristi Himmelfart. Jesus tog hjem til sin far i himlen Kristi Jesus tog hjem til sin far i himlen Mål: Børn hører om Jesus himmelfart og genkomst. De hører om den opgave, som Jesus gav sine disciple. De hører, at Jesus ikke har efterladt os, men stadigvæk

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig!

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Gud har en plan -4 Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 4: At Gud vil bruge dem. Gud har skabt mennesker, fordi han ønsker et samarbejde med dem. Han har givet jorden til mennesker,

Læs mere

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er 25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er strålende hvidt. Alt der kunne tages ned blev båret ud af

Læs mere

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer. Lem 10.30: 435 Aleneste Gud, 306 O Helligånd kom til os ned, 675 Gud vi er i gode hænder, 41 Lille Guds barn, 438 Hellig, 477 Som korn, 10 Alt hvad

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

Prædiken til konfirmation Kristi Himmelfartsdag, Jægersborg kirke den 9. maj 2013 ved Erik Høegh-Andersen

Prædiken til konfirmation Kristi Himmelfartsdag, Jægersborg kirke den 9. maj 2013 ved Erik Høegh-Andersen 1 Prædiken til konfirmation Kristi Himmelfartsdag, Jægersborg kirke den 9. maj 2013 ved Erik Høegh-Andersen Kære konfirmander, I træder i dag ind i de voksnes rækker sådan sagde man engang. Og man ser

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 1 4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 Åbningshilsen Den sidste søndag inden jul. Fire lys tændt, fylde, klar. Ja, og risengrød

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2013. Hinge Kirke kl.9 (nadver). Vinderslev Kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2013. Hinge Kirke kl.9 (nadver). Vinderslev Kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2013. Hinge Kirke kl.9 (nadver). Vinderslev Kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 100-111/ 98-101- 118 Vinderslev kl.10.30: 100-121- 107/ 98-101- 118 Tekst: Joh 1,1-14 I begyndelsen

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11.

Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11. Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11. Bor Jante i Bording? Jeg ved ikke om du kender Jante, eller om du nogen gang har mødt ham. Der siges at han

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 1,19-28

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 1,19-28 1 4.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 18. december 2016 kl. 10.00. Salmer: 90/gloria og 80/76,v.1-2/91//86/439/71/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /93. Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 1. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 1. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang 733 Skyerne gråne 87 - Det første lys 84 Gør døren høj 83 - Glæd dig Zion, glæd dig jord 439 O, du Guds lam 81 v. 7 af Fryd dig du Kristi brud 74

Læs mere

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 1 Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl. 14.30. Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 2,1-20 Bøn. Lad os bede!

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Der var en, der efter et arrangement for nogen tid siden spurgte

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen.

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2016. Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Skærtorsdag er en dag hvor der skete meget i Jesu liv. Jesu er i Bethania hvor han har overnattet

Læs mere

det brager løs igen: pas nu lige på, klap hesten, spis brød til, du bestemmer ikke altså sådan over

det brager løs igen: pas nu lige på, klap hesten, spis brød til, du bestemmer ikke altså sådan over Nytårsdag 2014. Domkirken 14.00: 712 Vær velkommen, 713 For dig, O Herre, 717 I går, 588 Herre gør, 118 Julen har englelyd. Nadver: 587 Guds egen kære søn. Nu ligger der så et ubrugt år foran os. Sådan

Læs mere

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Klokkeringning intro prælud. m. procession Indgangsbøn Salme: 729: Nu falmer skoven Hilsen svar Indledning om høst Læsning: Gud sagde:»jorden

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 102 Åbningshistorie Det lille, runde morgenmadsbord var fanget midt mellem det vrede par. Selv om der kun var en meter imellem dem, virkede det som om, de kiggede på hinanden

Læs mere

Bøn: Vor Gud og far Giv os tid god tid til livet med dig i tro og kærlighed. Amen

Bøn: Vor Gud og far Giv os tid god tid til livet med dig i tro og kærlighed. Amen Konfirmation 24. april 2016 Sundkirken 10 Salmer: 749 I østen 369 Du, som gir os liv 14 Tænk, at livet koster livet 192 v. 7-9 Du, som har dig selv 752 v.4-5 Gå da frit 13 Måne og sol Bøn: Vor Gud og far

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Prædiken søndag d. 6. november Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, & Åb 21,3-5.

Prædiken søndag d. 6. november Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, & Åb 21,3-5. 1 af 6 Prædiken søndag d. 6. november 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, 20-31 & Åb 21,3-5. Alle Helgen Salige er I som græder, Salige er I som er fattige, Salige er

Læs mere

Du må være med! -4. Børn må være med

Du må være med! -4. Børn må være med Du må være med! -4 Børn må være med Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning, at de er

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere