FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY"

Transkript

1 FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY

2 Hvad er talent? En talent er oprindeligt en antik vægtenhed. En talent = 6000 denarer eller 36 kg sølv. I lignelsen om den gældbundne tjener får tjeneren eftergivet en gæld på talenter dvs. en uhørt stor sum. Lignelsen om de betroede talenter (Matt. 25, 14.30).

3 Verden er i en global kamp om talenterne

4 Hvor ser vi efter talent?

5 To modeller for talenttænkning Individmodellen Singulær Spontan popper op fra det indre Uden for boksen Naturlig eller medfødt Ikke undervisning Ikke-evaluerbar Kontekstmodellen Pluralistisk og teambaseret Dispositioner og miljø Kræver regler og grænser Kan læres Kan fremmes gennem læringsmiljøer Kan måles

6 Hvad ved vi om: EFFEKTIVE LÆREPROCESSER I ET TALENTUDVIKLINGSPERSPEKTIV?

7 Min hypotese Talent udvikles gennem oplæring, der ligner mesterlære med vægt på faglighed, personlige relationer, fordybelse, gentagelser, progression af opgaver og kontinuerlig feed-back, mulighed for at udvikle egen stil, tænke nyt og anderledes

8 Hvad er læring? Læring handler altid om noget. Vi lærer bedst, når vi ikke koncentrerer os om at lære (men i stedet om genstanden for læring) Forankringen i konkrete praksisser gør det meningsfuldt og formålstjenligt at lære

9 Motivations- eller tillidskrise? (Nielsen & Tanggaard, 2015) Frafald skyldes motivationsproblemer, skoletræthed og pres (Hutters & Katzenelson, 2012). Forkert: Frafald er udtryk for en tillidskrise vi skal forstå de institutionelle transaktioner, der skaber mistilliden.

10 Den dobbelte tillid som nøgle Din tillid til os og derigennem vores tillid til, at vi kunne lære noget af dig.

11 Old school but still cool Medens vi bakser med opgaven udvikles den karakter, der betinger løsningen af den. Fæstnelsen af karakteren er et resultat af fornøjelsen, der indfinder sig i det heldige resultat og allerede under kampen med vanskelighederne. Men en fatal forskydning er det, hvis man vender ryggen til opgaven og ansigtet til karakteren for at give sig til at fornøje sig ved den. Det bliver meget snart ødelæggende, og det på mere end én måde. Karaktertrækket stivner og bliver til sin egen karikatur, og selvbehageligheden breder sig. (s.20) Løgstrup, i artiklen Opdragelse og etik, Uddannelse 1/2 1972

12 Mindre potentiale, mere håndværk!

13 Håndværk, flid og fordybelse nøglen til talenters udvikling og læring I stedet for håndværk fremmer det moderne samfund meritokrati, hvor potentielle evner fejres snarere end fortidige bedrifter. Idealet bliver et selv orienteret mod kortsigtede mål, fokuseret på potentielle evner, villig til at droppe fortiden. Richard Sennett Det er ikke medfødte evner, der er afgørende for, om medarbejderne bliver dygtige til deres fag, men nærmere viljen til at arbejde koncentreret og længe.

14 Det handler om mere end talenter Der savnes en bredere talentforståelse, der er befriet fra sportens jerngreb Talenter er ikke blot dem med jakkesæt og spidse albuer Dem, der tager vare på talenterne, er de vigtigste tænk relationelt!

15 People management Josh Bersin: I am not sure what to call the next stage of talent management, but for want of a better phrase I think it s something simple like People Management. (I would love your ideas for a new phrase). It means building an organization that is designed for people not talent, one which is forgiving, transparent, developmental, and still holds people accountable. It s not an up or out culture, but rather one of we can all succeed here if we are all on the same page.

16 Kollektive kreationer og - talenter Mennesker, der skaber gennembrud, skal ses som led i en kæde. En fejring af enere synes i dette perspektiv at være malplaceret: Når priser uddeles til individer, mistes blikket for samarbejde (McDermott, 2006, p. 271).

17 Hvad er så afgørende for udviklingen af talenter? De rette udfordringer skal være tilstede, så andre mennesker kan tage de rette skridt på rette tid og sted. Individuelt er genier kun de neurologiske loci for vigtige kulturelle begivenheder (Ibid.). Det ikke er store eller små evner, der er væsentlige i en sådan sammenhæng: det er at være strategisk placeret i en bevægelig konstellation af begivenheder (McDermott, 2006, p. 273).

18 Talenter i mange varianter Det er ikke et spørgsmål om talent, men et resultat af hårdt slid. Det afgørende er, om du bliver en ekstra time i hallen for at træne og forfine dit skud. - Lars Christiansen Hos os findes talenter i alle varianter du kan vise dit talent som 60-årig efter mange år i organisationen, og det er o.k. Så begynder vi bare der. Vi har mange potentielle talenter i vores organisation, som vi måske bare ikke har opdaget endnu. Ofte viser de skjulte talenter sig, når medarbejderne sættes i nye situationer, når de skal arrangere en fest, et arrangement eller f.eks. en revy. Så vi arbejder meget bred- spektret med talentbegrebet. Det er aldrig for sent at blive et talent hos os. - Mads Nygård, SVP, Kvadrat

19 Talentudvikling kræver strategisk fokus I PwC s Annual Global CEO Survey: The Talent Challenge (2014) giver hele 93 pct. af de adspurgte direktører udtryk for, at de er klar over, at de er nødt til at gøre en indsats på strategisk plan for at tiltrække og fastholde talenter, og at dette har første prioritet.

20 Læreprocesser er afgørende for talenters tilblivelse og udfoldelse. Man skal aldrig tænke talent uden at medtænke motivation og målrettet træning. De stærke talentmiljøer trækker resten af organisationen med op. Det skal være attraktivt for alle organisationens medarbejdere at være lærende. Læring kan med fordel tænkes ind i alle dimensioner af nytilkomnes hverdag. Det skal være attraktivt for medarbejdere at bidrage til andres læring. Det kan vendes det til en styrke, at organisationen som udgangspunkt har de mest talentfulde på lånt tid.

21 Hvordan bygger I miljøer op der gør det attraktivt for jeres kollegaer at lære? Er det attraktivt for jeres kollegaer at lære andre op? Hvor gode er I til at sætte pris på de talenter, I har?

22 Fra performancekultur til læringskultur (smart contexts)

23 Læringskultur Vi har kun få formaliserede læringssituationer. Vi forsøger i stedet at skabe en uddannelseskultur på afdelingen. Det betyder, at vi griber de situationer, hvor der kan være noget at lære. Vi tager det ad hoc og tager os tid til at sige, at nu diskuterer vi lige denne patient, og så bliver vi alle klogere, siger Marianne Sjølin Frederiksen. Hun understreger, at det er afdelingsledelsens beslutning, at bruge kræfter på at skabe en uddannelseskultur. Jeg tror, at det handler meget om de rammer, man skaber. At der er den tryghed, der skal til, for at folk føler, at det er o.k. at stille spørgsmål og få forklaret tingene på det niveau, som man nu en gang er på. Vi gør meget ud af, at man skal kunne stille spørgsmål uden at føle sig dum.

24 Specialisterne nøglen til dyb viden i Grundfos Specialisterne skal føle, at vi har tillid til dem og giver dem tilladelse og frihed til at agere. Det er noget af det vigtigste. Skal man gøre noget, skal man inspirere. Hvis man er chef for specialister, skal man være god til at vise inspirerende eksempler tage nogle gadgets med ind, som man kan splitte ad. Som leder det langt vigtigere at inspirere sine specialister til at finde på den slags løsninger, end det er at piske dem frem. Og så er det vigtigt at sørge for, at de har prioriteter sørge for, at den opgave, de skal løse, er klar for dem. Vi har brug for, at du hjælper med at løse det hér. Det er Grundfos vigtigste opgave at sætte de rammer. - Mathis Dahlqvist, senior projektleder i Grundfos

25 Ritualer i Grundfos Det er de små ritualer. Vi spiser en kage som hold, hver gang der er nogle små gode ting, som individer har gjort eller er lykkedes med. På den måde er der ikke nogen, der føler sig udstillet eller pinligt fremhævet, men vi kan godt sige, at i dag spiser vi kage, fordi Jens har gjort det godt. Så spiser alle sammen kage, og så gør vi ikke mere ud af det. Det er de små ting og ritualer, der bliver vigtige. - Mathis Dahlqvist, senior projektleder i Grundfos

26 Klassikere i Kvadrat Vi vil gerne lave klassikere. Det er meget bedre end hele tiden at skifte ud. Præcis som vi gerne vil have vores medarbejdere til at værdsætte klassikere og at følge os, når vi opfinder nye klassikere. Derfor forpligter vi os over for vores medarbejdere i en form for gensidig aftale, hvor de giver den fuld gas, mens vi forpligter os på at give dem den bedste oplæring. Det er en form for frihed under ansvar. Hos os er det ikke bare sælgerne og designerne, der skal forstå vores kultur det skal alle vores medarbejdere. Mange virksomheder har kun værdierne stående på væggen, vi har været vedholdende og har satset på kontinuitet. Mads Nygård, SVP, Kvadrat

27 Vigtige pointer Oplæring bør gå i ét med virksomhedskulturen. Læring er, vil og bør være formet af virksomhedens værdier.. Evalueringspraksis skal evaluere de læreprocesser, vi har interesse i at fremme i organisationen. Skab ritualer ikke kun resultater Sæt holdet! nytilkomnes læring og tilegnelse af praksis afspejles i antallet af sociale relationer på arbejdspladsen. Hold fokus i teamet - holdets indbyrdes fokus får stor betydning for, hvor meget viden der deles, og hvor effektivt dette sker. Det er i høj grad kulturen, der afgør, om projektet lykkes.

28 Refleksionsspørgsmål: Læringskultur og talentudvikling hvad tænker I? Hvad er de konkrete implikationer af et relationelt talentbegreb? Skal vi gå fra talentudvikling til people-management?

29 Pas på læringsfælderne

30 De syv læringsfælder Tænk ud af boksen Skynd dig videre Bliv ved med at gøre det, de andre gør Talentet, der aldrig kom videre Specialisternes viden forsvinder Evaluering frem for læring Innovation? Det er de andres ansvar

31 Tænk ud af boksen Hvad nu hvis vi bare blev siddende her? Hvad nu hvis der pludselig står en blå elefant dernede? Ja, det kan vi ikke rigtig bruge til noget. Overkreativitet er i mine øjne lige så uinteressant som konvergent tænkning. Kreativitet for kreativitetens skyld er ikke interessant. Omsætningen er vigtig hos den voksne. Hvad kan du udtrykke din kreativitet med hvad vil du bruge din elefant til? Det er her, fagligheden er vigtig.

32 Skynd dig videre Vi kender ham godt eller hende. Konsulenten, der lever af sin viden og af at give andre gode råd. Han eller hun drøner fra job til job, altid på farten og i stand til på få sekunder at tilpasse sig nye kunder og nye problemstillinger. Konsulenten er sindbilledet på den aktuelle tids selvideal. Fleksibel, omstillingsparat, projekt- og kontraktansat og sjældent bundet til kun en opgave. Dette selv er baseret på potentiale, der handler om, hvor god man er til at flytte sig fra opgave til opgave. At kunne arbejde med enhver i enhver kontekst og at kunne omstille sig til dette på kort tid det er opskriften på succes.

33 Bliv ved med at gøre det, de andre gør Det Rytmiske Konservatorium i København Spilleregel nummer et: Du skal som studerende sigte mod at udvikle din egen stil. Det bør du gøre ved at have mange mestre, hvis stil, udtryk og personlighed, du så skal tage det bedste fra. Det er et krav, at du skal på valsen, om ikke ved at rejse internationalt, så ved at sørge for at lære af flere mestre. Samme spilleregel findes i Tyskland, hvor du ikke kan få ansættelse ved det universitet, hvorfra du netop har erhvervet din ph.d.-grad, men må søge et andet sted hen først. Dette for at undgå fælden i mesterlære, nemlig at du alene fortsætter andres arbejde og ikke finder dit eget udtryk. Forudsætningen for dette er dog også, at du har mestre, der vil lære fra sig, og som tør give slip

34 Talentet, der aldrig kom videre Andrew Robinson, Genius a Very Short Introduction: Robinson refererer til en undersøgelse, hvor man delte en række musikstuderende op i to grupper, baseret på en vurdering af deres talent. De studerende vidste ikke selv, hvilken gruppe, de blev placeret i, men det viste sig efterfølgende, at de studerende, der havde øvet sig mest, var dem, der blev bedst til at spille musikinstrumentet, uagtet hvilken gruppe, de var blevet placeret i.

35 Specialisternes viden forsvinder I en stor koncern som Grundfos vil pensioneringen af 700 erfarne teknikere og ingeniører svare til, at op mod års samlet erfaring forsvinder. Leonard og Swap er i deres forskning kommet frem til, at kritiske fejl og tab af specialisternes viden inden for de fire nøgleområder (relationer, ry, dobbeltarbejde og fornyelse) er forbundet med omtrent 20 gange så høje omkostninger som udgifterne til rekruttering af nye specialister og den målrettede træning og opbygning af deres dybe viden i form af bl.a. accelereret oplæring.

36 Evaluering frem for læring Forkert fokus. Traditionelle evalueringsmetoder kan fokusere på individuelle bidrag og fremme egocentricitet, hvor teamarbejde og vidensdeling er essentiel for at lykkes med opgaven. Rigtigt fokus giver forkert resultat. Vi kan have glimrende performancemålinger for alle vores medarbejdere og stadig opleve at blive overhalet indenom af konkurrenterne. Mange af vores årlige evalueringspraksisser er bagudskuende og driftsorienterede, og vi risikerer at fostre en kultur, hvor læring og udvikling nedprioriteres i for- hold til at opnå gode rangordninger. Rigtige resultater giver dårlig performance på sigt. Selv de bedst performende medarbejdere kan opleve, at de bliver demotiverede af at sidde i performancesamtaler, hvor de får en farve og et nummer klistret på sig. Mange af vores systemer er upersonlige, generelle og hjælper ikke medarbejderen til at blive bedre til sit daglige arbejde.

37 Innovation? Det er de andres ansvar Linda Hill, Collective Genius 2014: Innovation er en ledelsesopgave men lederen skal være interesseret og ikke interessant. Lederen skal fremme en samarbejdende organisation, fremme nysgerrighed og læring og en integrerende beslutningsproces. Det skal være lige så essentielt, at vi er lærende, som at driften kører.

38 Afsluttende bemærkninger og tak for i dag! Mesterlære i dag er det nye sort Lær, ja, men lær af nogen

TVÆRPROFESSIONELT SAMARBEJDE I DYNAMISKE LÆRINGSKULTURER

TVÆRPROFESSIONELT SAMARBEJDE I DYNAMISKE LÆRINGSKULTURER TVÆRPROFESSIONELT SAMARBEJDE I DYNAMISKE LÆRINGSKULTURER LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Læring den glemte dimension Modet til at lære er det vigtigste redskab

Læs mere

LÆR LEDELSENS ROLLE I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR

LÆR LEDELSENS ROLLE I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR LÆR LEDELSENS ROLLE I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY På kanten Usikkerhed og forandring har sat sig som grundvilkår i vores samfund.

Læs mere

INNOVATIONSKULTUR OG TALENTUDVIKLING

INNOVATIONSKULTUR OG TALENTUDVIKLING INNOVATIONSKULTUR OG TALENTUDVIKLING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY På kanten Usikkerhed og forandring har sat sig som grundvilkår i vores samfund. Det gør

Læs mere

STÆRK LEDELSE FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR

STÆRK LEDELSE FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR STÆRK LEDELSE FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR TUE JUELSBO, CHEFKONSULENT OG ERHVERVSFORSKER DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY LEAD ENTER NEXT LEVEL På

Læs mere

UDDANNELSE OG FORSKNING PÅ TVÆRS (OG PÅ LANGS) TAN G G A AR D, AAL B O R G U N I V E R S I T E T

UDDANNELSE OG FORSKNING PÅ TVÆRS (OG PÅ LANGS) TAN G G A AR D, AAL B O R G U N I V E R S I T E T UDDANNELSE OG FORSKNING PÅ TVÆRS (OG PÅ LANGS) PROFESSOR, PH.D. OG VICEINSTITUTLEDER, LENE TAN G G A AR D, AAL B O R G U N I V E R S I T E T Hvorfor på tværs (og på langs) i det professionelle arbejde?

Læs mere

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Tendenser Der er en bevægelse fra den kognitivistiske tankegang at læring kun foregår inde i hovedet på individet

Læs mere

Læring i fællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Læring i fællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Læring i fællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Med afsæt i formål Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund

Læs mere

Lene Tanggaard, Ph.d., Professor DEN MODERNE MESTERLÆRE OG DET KLINISKE SKØN I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR?

Lene Tanggaard, Ph.d., Professor DEN MODERNE MESTERLÆRE OG DET KLINISKE SKØN I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor DEN MODERNE MESTERLÆRE OG DET KLINISKE SKØN I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR? Program Kl. 13.00-13.45: Den moderne mesterlære og det kliniske skøn i en dynamisk læringskultur

Læs mere

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Arbejdsfællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Praksisfællesskaber i organisationer Communities of practice are everywhere. We all belong to communities of practice. At home,

Læs mere

ANVENDELSESORIENTERET UNDERVISNING

ANVENDELSESORIENTERET UNDERVISNING ANVENDELSESORIENTERET UNDERVISNING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Hvordan lærer vi bedst? Læring handler altid om noget. Vi lærer bedst, når vi ikke koncentrerer

Læs mere

OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING

OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Definition af begreber Opfindsomhed Kreativitet Innovation Evnen til at respondere på nye

Læs mere

Læringsglemsel. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Læringsglemsel. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Læringsglemsel Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Hvorfor? Læring handler altid om noget. Vi lærer bedst, når vi ikke koncentrerer os om at lære (men i stedet om genstanden for læring)

Læs mere

BRYD VANEN HVAD SKAL DET NYTTE? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet

BRYD VANEN HVAD SKAL DET NYTTE? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet BRYD VANEN HVAD SKAL DET NYTTE? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet Hvad er vaner? Etymologisk betyder vane at have fundet behag

Læs mere

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Aktuelle krav Uddannelse skal være et sikkert, stærkt og forudsigeligt projekt. Formål: Effektiv produktion

Læs mere

Effektiv talentudvikling og innovation

Effektiv talentudvikling og innovation Lene Tanggaard (2015) LÆR! Effektiv talentudvikling og innovation den 15-07-2017 kl. 9:18 Søren Moldrup side 1 af 6 sider Forord & introduktion Der er mesterlære overalt, men bogen vil gerne invitere læseren

Læs mere

Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet

Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet Definition af begreberne Opfindsomhed Evnen til at respondere

Læs mere

Børns kreativitet det første f skridt. Lene Tanggaard, Professor, Cand.psych., Ph.d. Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Børns kreativitet det første f skridt. Lene Tanggaard, Professor, Cand.psych., Ph.d. Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Børns kreativitet det første f skridt Lene Tanggaard, Professor, Cand.psych., Ph.d. Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Hvad er kreativitet? Det nye og betydningsfulde Hvad ved vi om kreativitet

Læs mere

Kreativitet på kanten. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Department of Communication and Psychology

Kreativitet på kanten. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Department of Communication and Psychology Kreativitet på kanten Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Department of Communication and Psychology Aktuelle krav Uddannelse og skolen skal være et sikkert, stærkt og forudsigeligt projekt. Formål: Effektiv

Læs mere

Opfindsomhed og innovationskultur. mellem organiske, brugerdrevne processer og strategiske ledelsesudfordringer

Opfindsomhed og innovationskultur. mellem organiske, brugerdrevne processer og strategiske ledelsesudfordringer Opfindsomhed og innovationskultur mellem organiske, brugerdrevne processer og strategiske ledelsesudfordringer Summerier 1. Jeg vil gerne være opfindsom, men. 2. Jeg vil ikke være opfindsom, fordi. 3.

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Frafald og fastholdelse på erhvervsuddannelserne. Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Frafald og fastholdelse på erhvervsuddannelserne. Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Frafald og fastholdelse på erhvervsuddannelserne Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Frafald og fastholdelse forskningsprojekt (2009-2015) 1. Fase: Kvantitative

Læs mere

20. NOVEMBER 2017 FINANSSEKTORENS LEDERDAG SKAB SUCCESFULDE TALENTMILJØER MED LEDELSESFOKUS

20. NOVEMBER 2017 FINANSSEKTORENS LEDERDAG SKAB SUCCESFULDE TALENTMILJØER MED LEDELSESFOKUS 20. NOVEMBER 2017 FINANSSEKTORENS LEDERDAG SKAB SUCCESFULDE TALENTMILJØER MED LEDELSESFOKUS VELKOMMEN TIL FINANSSEKTORENS LEDERDAG 2017 Talentudvikling skab succesfulde talentmiljøer med ledelsesfokus!

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Præstation vs. Resultat

Præstation vs. Resultat Drømmen We want to be competitive at the highest international level, and by that achieve the opportunity to play against the best players in the world. Præstation vs. Resultat Inflection Point 10x change

Læs mere

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse (MMT) Torben Andersen direktør, cand.merc. og ph.d. Torben Andersen Team Copenhagen efterår 2007 1 Indhold Talent management en af tidens buzz words Den større eksterne

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

KREATIVITET SKAL LÆRES! Lene Tanggaard, Ph.d, Professor

KREATIVITET SKAL LÆRES! Lene Tanggaard, Ph.d, Professor KREATIVITET SKAL LÆRES! Lene Tanggaard, Ph.d, Professor Creativity as a term and concept is one of the most prized commodities of capitalism, just as it is one of the most cherished benefits of democracy

Læs mere

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Holder I mange møder? Handler de om andet, end daglig drift og administration? Kunne møderne også bruges til at skabe udvikling og læring? Organisatorisk

Læs mere

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet.

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Fast ekstern konsulent i Seahealth og for Mærsk training. Speciale i ledertræning, stresshåndtering, konflikthåndtering, psykisk

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Tale til studiestart 25. august 2015

Tale til studiestart 25. august 2015 Tale til studiestart 25. august 2015 1 Velkommen God morgen God morning! Hjertelig velkommen til Ingeniøruddannelserne på Syddansk Universitet. A very warm welcome to Engineering at SDU My name is Henrik

Læs mere

BÆREDYGTIG FORNYELSE. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet,

BÆREDYGTIG FORNYELSE. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, BÆREDYGTIG FORNYELSE Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, lenet@hum.aau.dk Med ordene fra Brundtlandrapporten fra 1987 er bæredygtighed det, som "skaffer menneskene

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Fornyelsens kunst at skabe kreativitet i gymnasieskolen. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Department of Communication and Psychology

Fornyelsens kunst at skabe kreativitet i gymnasieskolen. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Department of Communication and Psychology Fornyelsens kunst at skabe kreativitet i gymnasieskolen Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Department of Communication and Psychology Hvorfor krea*vitet? Globalisering, mere konkurrence, selv for velkonsoliderede

Læs mere

LÆRINGSMÅL OG KREATIVITET

LÆRINGSMÅL OG KREATIVITET LÆRINGSMÅL OG KREATIVITET LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY To perspektiver på kreativitetspædagogik Funktionel pædagogik Not for profit Hvor står kampen, og er

Læs mere

Rekruttering af fremtidens talenter

Rekruttering af fremtidens talenter Rekruttering af fremtidens talenter Administratorkonference 2017 Jesper Volk Hvorfor er vi her? Rekruttering af fremtidens talenter! Hvad er talent? Hvordan spotter vi talent? Tiltrækning af fremtidens

Læs mere

KREATIVITET SKAL LÆRES!

KREATIVITET SKAL LÆRES! KREATIVITET SKAL LÆRES! LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY På kanten Creative work is more likely to meet our criteria if it takes place within certain boundaries,

Læs mere

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Carsten Hvid Larsen! Sportspsykologisk konsulent, Team Danmark! PhD. indenfor talentudvikling og sportspsykologi! Cand. Scient.

Læs mere

FRA TRUMMERUM TIL NYTÆNKNING I DAGLIGDAGEN. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet,

FRA TRUMMERUM TIL NYTÆNKNING I DAGLIGDAGEN. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, FRA TRUMMERUM TIL NYTÆNKNING I DAGLIGDAGEN Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, lenet@hum.aau.dk Kreativitet er ikke længere en luksus for de få, men nødvendigt

Læs mere

KREATIVITET - OG FILOSOFI

KREATIVITET - OG FILOSOFI P r o j e k t 2 01 2. 1 O k t. 1 2 fe b. 1 3 KREATIVITET - OG FILOSOFI Dagtilbuddet Riisvangen i samarbejde med Louise NabeNielsen Hvor skal vi hen? Opsamling - konklusioner Vidensdeling Evaluering Næste

Læs mere

Rikke Heimark Coaching

Rikke Heimark Coaching Find dit rette fokus Pixi E-bog Af Rikke Heimark, 2. februar 2017 For at tiltrække de rigtige ting i livet, hvad en det er mennesker, oplevelser, kontakter, muligheder osv, så er det alt afgørende at du

Læs mere

SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU. Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere

SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU. Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere SEPTEMBER 2017 SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere Konsekvenspædagogiske perspektiver Kan værdier bruges

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016

Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016 Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016 Bo Ditlev Pedersen, PD, Cand.pæd.pæd. Pædagogisk konsulent på CFU Sjælland samt underviser på læreruddannelsen/ucsj Dagens program Klokken Undervisningsaktivitet

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion DFDS politik for mangfoldighed & inklusion 1 Mangfoldighed som værdibidrag... Error! Bookmark not defined. Mangfoldighedsvision... Error! Bookmark not defined. Politikker... 4 Hvordan arbejder vi med mangfoldighed?...

Læs mere

FRA KULTUR- FORSKEL TIL STRATEGISK FORDEL

FRA KULTUR- FORSKEL TIL STRATEGISK FORDEL FRA KULTUR- FORSKEL TIL STRATEGISK FORDEL Kulturelle forskelle i ledelsesteamet kan være nøglen til succes i et globalt marked - hvis forskellene bruges aktivt Hvordan kan det lykkes at sælge et dansk

Læs mere

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune Børne- og læringssyn i Allerød Kommune April 2017 1 ALLERØD KOMMUNES FÆLLES BØRNE- OG LÆRINGSSYN I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med

Læs mere

Vi præsenterer. Talent Management

Vi præsenterer. Talent Management Vi præsenterer Talent Management Der findes desværre ikke en opskrift på vellykket Talent Management, men solidt HR-håndværk, kombineret med intelligente og effektive løsninger giver resultater. Vi deler

Læs mere

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Juni 2017 1 I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med vores børne- og læringssyn at sætte

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Politikker Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI KÆRE KOLLEGA Du sidder nu med personalepolitikken for Region Hovedstadens Psykiatri. Den bygger

Læs mere

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION Vores mission er, at hvert eneste barn udvikler livsduelighed i samtid og fremtid at de kan skabe sig et meningsfuldt liv i egne øjne og i omverdenens, som barn og som voksen

Læs mere

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer Lukke-øvelser til dine processer En e-bog om at afslutte og samle op på processer I denne e-bog får du tre øvelser, du kan bruge, når du skal afslutte en proces. Øvelserne har til formål at opsamle idéer

Læs mere

SKOLEGØRELSE ELLER PRAKSISGØRELSE HVAD SKAL VI VÆLGE? AF: LENE TANGGAARD, CAND.PSYCH., PH.D., PROFESSOR, INSTITUT FOR KOMMUNIKATION

SKOLEGØRELSE ELLER PRAKSISGØRELSE HVAD SKAL VI VÆLGE? AF: LENE TANGGAARD, CAND.PSYCH., PH.D., PROFESSOR, INSTITUT FOR KOMMUNIKATION SKOLEGØRELSE ELLER PRAKSISGØRELSE HVAD SKAL VI VÆLGE? AF: LENE TANGGAARD, CAND.PSYCH., PH.D., PROFESSOR, INSTITUT FOR KOMMUNIKATION En retrospektiv fejring! Jean Lave, 2003 på baggrund af hendes studier

Læs mere

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Om evalueringen Der er foretaget en kvantitativ baselinemåling ved projektets start ultimo 2015, hvor elever

Læs mere

PÆDAGOGIKKEN OG KREATIVITETEN

PÆDAGOGIKKEN OG KREATIVITETEN PÆDAGOGIKKEN OG KREATIVITETEN Inspirationsoplæg til Børnenes Grundlovsdag d. 21. november 2011 v. chefanalytiker Morten Fisker, Mandag Morgen, mfisker@mm.dk Hvad skal I høre om den næste time? Hvorfor

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Mogens F. Mikkelsen

Mogens F. Mikkelsen Læringsbehov afhænger af kompleksitet Forberedte spørgsmål fra deltagerne?! 5% tog sig tid til at sætte mål for udbyttet af dette seminar. Hvorfor gjorde de det? Hvorfor kun 5%? - og hvad gjorde de 95%

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

Talent management perspektiver, dilemmaer og praksis Henrik Holt Larsen Samfundslitteratur 340 sider 379 kr.

Talent management perspektiver, dilemmaer og praksis Henrik Holt Larsen Samfundslitteratur 340 sider 379 kr. Talentudvikling er en ny disciplin i virksomhederne Professor Henrik Holt Larsen har skrevet en nødvendig og spændende bog om at identificere og udvikle talenter. Virksomhederne kan lære noget af Dansk

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Corporate Communication

Corporate Communication Corporate Communication Uddrag af artikel trykt i Corporate Communication. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks

Læs mere

Faglig udvikling og strategisk ledelse utopi eller nødvendighed?

Faglig udvikling og strategisk ledelse utopi eller nødvendighed? Faglig udvikling og strategisk ledelse utopi eller nødvendighed? Danske Gymnasiers ledelseskonference Den 15. april 2015 Søren Barlebo Rasmussen (sbr@cbs-simi.dk, barlebokon.dk) Perspektiv/erfaringer:

Læs mere

LÆR AT ARBEJDE MED ORGANISATIONSOPSTILLING

LÆR AT ARBEJDE MED ORGANISATIONSOPSTILLING LÆR AT ARBEJDE MED ORGANISATIONSOPSTILLING PRAKTISK UDDANNELSESFORLØB TIL UDVIKLING AF DIT PERSONLIGE LEDERSKAB, TEAMS OG ORGANISATIONER AUGUST 2018 - MAJ 2019 Uddannelsen til dig, der vil have træning

Læs mere

Stærk ledelse bag resultater. en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft

Stærk ledelse bag resultater. en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft Stærk ledelse bag resultater en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft Stærk ledelse bag resultater en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft Når vi matcher virksomheder og kandidater, møder

Læs mere

www.kaospilot.dk There are always more possibilities than you think.

www.kaospilot.dk There are always more possibilities than you think. www.kaospilot.dk There are always more possibilities than you think. Kursus i Kreativt Lederskab Hvad er kreativt lederskab? Kreative ledere får mennesker til at overraske sig selv og sammen skabe innovative

Læs mere

Nyhedsbrev for maj 2010

Nyhedsbrev for maj 2010 Nyhedsbrev for maj 2010 Indhold i denne udgave Hvad er meningen med din virksomhed 1 Innovation er kreativitet der lykkes 2 Den hovedløse leder 2 Coaching eller mentoring 3 Når vi arbejder med forandring

Læs mere

Børn & unge Godkendt den

Børn & unge Godkendt den Børn & unge Godkendt den 26.6.2018 Børn & unge Strategien er udarbejdet af Byrådet. Strategien har særlig relevans for afdelingen Dagtilbud & Skole, der har børns læring, uddannelsesparathed og trivsel

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

It s all about people!

It s all about people! It s all about people! Svaret er : Tillid CBS 14. september 2010 Alfred Josefsen adm. direktør, Irma AS adjungeret professor, CBS 15-09-2010 1 Vi har behov for nye ledelsesformer! Produktionen er allerede

Læs mere

USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION

USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION P E R H E I S E L BERG I N S T I T U T F OR BYGGERI OG A N L Æ G BEREGNEDE OG FAKTISKE FORBRUG I BOLIGER Fra SBi rapport 2016:09

Læs mere

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark jeme@badminton.dk Indhold: Hvad ved man om talentudvikling? Hvad betyder det for BD s talentudvikling? Rekruttering og

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR

FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR Furesø Kommunes fælles læringssyn 0 18 år I Furesø Kommune ønsker vi en fælles og kvalificeret indsats for børns og unges læring i dagtilbud og skoler. Alle børn og unge skal

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING DESIGNET TIL AT GØRE EN FORSKEL

SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING DESIGNET TIL AT GØRE EN FORSKEL SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING DESIGNET TIL AT GØRE EN FORSKEL 1 SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING 5AMs seminarer og events er designet til dem, som ønsker at bryde igennem mod nye mål.

Læs mere

Glamsbjergskolen sammen om at lære. Det betyder, at vi vil være:

Glamsbjergskolen sammen om at lære. Det betyder, at vi vil være: Glamsbjergskolen sammen om at lære Med udgangspunkt i folkeskoleloven og de overordnede visioner der gælder for Assens Kommune ønsker vi at give vores elever de bedst mulige forudsætninger for at klare

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge DEBAT 16. AUG. 2015 KL. 14.32, Politiken Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge Vi har helt misforstået, hvad der skal til for at lære de unge noget, siger lektor Mette Pless på baggrund af en

Læs mere

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes Anerkendende kommunikation og Spørgsmålstyper Undervisning i DSR. den 6 oktober 2011 Udviklingskonsulent/ projektleder Anette Nielson Arbejdsmarkedsafdelingen I Region Hovedstaden nson@glo.regionh.dk Mobil

Læs mere

Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv

Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv www.pwc.dk Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv Medarbejderne er virksomhedens største aktiv og udgør samtidig dens største, potentielle risiko. En virksomheds kultur er defineret

Læs mere

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODTOG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER KORT OG GODT Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger Internt trænings- & repetitionsprogram Indvendinger En-til-en træning med indvendinger To kolleger træner sammen En af jer træner som kunden. En af jer træner som sælgeren. Næste gang I træner, bytter

Læs mere

Hvad er ledelse? -Hvad siger teorien? -Hvilke ændringer er der i rollen som leder? -Hvordan får jeg succes som leder? Projektleder på 6 uger!

Hvad er ledelse? -Hvad siger teorien? -Hvilke ændringer er der i rollen som leder? -Hvordan får jeg succes som leder? Projektleder på 6 uger! Hvad er ledelse? -Hvad siger teorien? -Hvilke ændringer er der i rollen som leder? -Hvordan får jeg succes som leder? 1 Projektleder på 6 uger! - Dag 7 Ledelse i et historisk perspektiv Udviklingen i den

Læs mere

Entreprenørskab & sociale medier

Entreprenørskab & sociale medier Entreprenørskab & sociale medier Århussalen, Skt. Knuds Torv 3, Århus den 12. juni 2013 Psykologkampagnen Program 09:00 09:15 Morgenbrød og kaffe 09:15 09:20 Velkomst v. Psykologkampagnen 09:20 09:40 Præsentation

Læs mere

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES Af Fitnews.dk - onsdag 05. marts, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/indre-motivation-er-noeglen-til-succes/ ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION Træning giver øget

Læs mere

Læring og gode læringsmiljøer. Hans Henrik Knoop Aarhus Universitet North-West University

Læring og gode læringsmiljøer. Hans Henrik Knoop Aarhus Universitet North-West University Læring og gode læringsmiljøer Hans Henrik Knoop Aarhus Universitet North-West University knoop@edu.au.dk Fri leg bør tages alvorligt Fri leg er den vigtigste aktivitet, hvad angår udvikling og vedligeholdelse

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

LEDERPROFIL. God personaleleder. Fagligt kompetent. Resultater. Helheds- og fremtidsorienteret

LEDERPROFIL. God personaleleder. Fagligt kompetent. Resultater. Helheds- og fremtidsorienteret LEDERPROFIL God personaleleder Fagligt kompetent Resultater Helheds- og fremtidsorienteret God ledelse er af afgørende betydning for, at en moderne organisation skaber resultater og er innovativ. Denne

Læs mere

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid Salgslederuddannelse Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau IE Business School er ranket blandt top 5 over Europas bedste Business Schools af Financial

Læs mere

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, #

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, # Vi vil være bedre FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, 2014-2017 #31574-14 Indhold Vi vil være bedre...3 Læring, motivation og trivsel...5 Hoved og hænder...6 Hjertet med...7 Form og fornyelse...8

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER

BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER HISTORIER DER FLYTTER MENNESKER STORYTELLING I FORANDRINGER KARENLUMHOLT.DK LSKOMMUNIKATION.DK 1 HVAD SIGER HISTORIERNE OS? Historierne er udtryk for organisationens kultur,

Læs mere

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention nikolaj stegeager erik laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention Nikolaj Stegeager og Erik Laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring udvikling intervention Nikolaj

Læs mere

ATU Øst fejrer 10 års jubilæum

ATU Øst fejrer 10 års jubilæum Nyhedsbrev Marts 2018 ATU Øst fejrer 10 års jubilæum ATU Østs 10 års jubilæum blev mandag d. 22. januar skudt i gang med en festlig fejring ved diplomoverrækkelsen for 450 ATU-deltagere. ATU Øst vil de

Læs mere