Beskæftigelse, lønsummer, deltidsfrekvenser og andet godt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskæftigelse, lønsummer, deltidsfrekvenser og andet godt"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* John Smidt 10. marts 1994 Beskæftigelse, lønsummer, deltidsfrekvenser og andet godt Resumé: Papiret beskriver den endelige datakonstruktion af arbejdskraftmål og prisen på samme til brug i forbindelse med modelleringen af faktorefterspørgslen. I forhold til den hidtidige definition inkluderes de selvstændige i arbejdskraftbegrebet. Prisen på arbejdskraft redefineres til at inkludere lønsumsafhængige indirekte skatter. Papiret indeholder endvidere en beskrivelse i form af "næsten-modelligninger" af, hvordan arbejdskraftbestemmelsen indbygges i modellen, og hvilke konsekvenser der følger heraf for lønsumsbestemmelsen, for omregning mellem præsterede arbejdstimer og antal personer osv. Funktionærbegrebet udgår af modellen både som beskæftigelsesstørrelse og i forbindelse med funktionærlønninger. Et (mere vidtgående) forslag til en reduktion i brugen af deltidsfrekvenser fremsættes. Forslaget indebærer, at deltidsfrekvenserne med undtagelse af overgangen mellem aftalt arbejdstid og gennemsnitlig arbejdstid om ønskeligt helt kan udgå af modellen. Dette forenklingsforslag har ingen væsentlige konsekvenser for modelegenskaber, men indebærer bl.a. følgerettelser i en række afledte lønbegreber. En evt. implementering af dette forenklingsforslag kan evt. afvente den forestående hovedrevision af banken (bl.a. for at undgå for mange "suffix-1"-variabler). data.jsm Nøgleord: faktorefterspørgsel data arbejdskraft beskæftigelse arbejdstid løn lønsum deltidsfrekvenser Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 Papiret indeholder en gennemgang af datakonstruktionen vedrørende arbejdskraft og prisen på denne i faktorefterspørgselssystemet. Denne del af papiret kan opfattes som en præcisering af bemærkningerne om ændringer i data fra modelgruppepapir Om faktorefterspørgslen i den kommende version af ADAM, John Smidt og Karsten Theil Hansen, 7. februar Herudover indeholder papiret en gennemgang af konsekvenserne for modelligninger og data, der naturligt vil følge for bestemmelsen af lønsummer, omregning mellem antal personer og antal arbejdstimer osv. Vedr. de afledte konsekvenser for det øvrige ligningssystem fremlægges dels et forslag, der blot indebærer et minimum af følgerettelser, dels et mere vidtgående forslag, der tillige indebærer en forenkling i anvendelsen af deltidsfrekvenser. Det sidste forslag har konsekvenser for en række af de afledte lønbegreber (herunder begrebet "heltidslønomkostninger"). Mht. datakonstruktionen til faktorefterspørgselsprojektet er der, jf. det nævnte modelgruppepapir, tale om revisioner i forhold til de definitioner, der hidtil har været arbejdet med. Revisionerne for mængdebegrebet drejer sig om inddragelse af de selvstændige, benyttelse af en revideret serie for gennemsnitlig arbejdstid og ændret brug af deltidsfrekvenser. For prisen på arbejdskraft drejer det sig om inddragelse af lønsums- og beskæftigelsesafhængige indirekte skatter. 1. Beskæftigelses- og lønbegreb i faktorefterspørgslen 1.1. Arbejdskraft mængder Ny datakonstruktion Det foreslås, at datakonstruktionen for beskæftigelsesudtrykket i faktorefterspørgslen for fremstillingserhverv samt b-erhvervet bliver: (1) mens der for de øvrige erhverv, q-erhvervene samt a-, e-, h- og o-erhvervene anvendes følgende datadefinition: (2) hvor Q i a, Q i f og Q i s er beskæftigelsen af hhv. arbejdere, funktionærer og selvstændige i erhverv i (i antal 1000 personer). Hgn er den gennemsnitlige arbejdstid i fremstillingserhverv (pr. person). Da nogle erhverv muligvis ikke vil blive modelleret i forbindelse med faktorefterspørgselsprojektet, vil nogle af variablerne evt. blive overflødige. Data for Q i s tages fra nationalregnskabet, og dette vil blive nye variabler i modellen. Til sammenligning er den hidtil anvendte definition af arbejdstidsbegrebet i faktorefterspørgselsprojektet:

3 3 (3) for n-erhvervene samt b og (4) for de øvrige. Den væsentligste indholdsmæssige forskel på det nye forslag (1)-(2) og det gamle (3)-(4) er, at de selvstændige er inkluderet i det nu foreslåede arbejdskraftbegreb. Herudover er der foretaget en forenkling i brugen af deltidsfrekvenser. Forenklingen har kun konsekvens for data i det omfang, den erhvervsspecifikke deltidsfrekvens, bq i, adskiller sig fra den gennemsnitlige for fremstillingserhverv, bqn. Så længe udviklingen bq i erne er nogenlunde parallel som den fx typisk vil være i en fremskrivning bør forenklingen ikke give anledning til ændrede egenskaber. 1 Omregning mellem arbejdstimer og antal personer Fordelen ved at anvende datakonstruktionen (1)-(2) er, at omregning mellem antal personer (jf. opgørelsen i nationalregnskabet) og antal arbejdstimer (jf. faktorefterspørgselssystemet) lettes. Således kan (1)-(2) blot vendes om som modelligning, hvorved den samlede beskæftigelse bestemmes: hvor Q i z betegner den samlede beskæftigelse (Q i a+q i f+q i s med nuværende ADAM-nomenklatur). Herefter kan opsplitningen på selvstændige kontra lønmodtagere enten ske med en eksogen andel: (6) hvor kvoten, b i s, datamæssigt bestemmes residualt, eller den kan ske ved at lade de selvstændige være eksogene. Lønmodtagerne, Q i, følger under alle omstændigheder af: (7) En på mange måder tiltalende justering i nomenklaturen kunne i øvrigt være, at Q i betegnede den samlede beskæftigelse, Q i s de selvstændige og Q i w lønmodtagere. (5) 1 Det bemærkes, at niveauet for deltidsfrekvenserne er ret forskelligt mellem de enkelte erhverv med fx o og qh blandt de erhverv med højeste deltidsfrekvens (omkring 0.3) og fremstillingserhvervene med gennemgående lave deltidsfrekvenser (omkring 0.05). Estimationsmæssigt er det forskelle i udviklingen i bq i i forhold til bqn, som tæller, mens niveauet er af mindre betydning.

4 4 Et alternativ Man kan som alternativ til (1)-(2) vælge at anvende den aftalte arbejdstid, Ha, som arbejdstidsbegreb, fx i q-erhvervene og for de selvstændige. Dette kræver brug af deltidsfrekvenser, da Ha, i modsætning til Hgn, er pr. heltidsansat. For de selvstændige forekommer det rimeligt at antage en deltidsfrekvens på 0, selv om der måske er et problem med fx medhjælpende ægtefæller? Alternativet til fx (2) kunne altså være: Omregningen til hoveder kan foretages efter indsættelse af (6) og (7): (2 ) (5 ) Det er klart, at hvis den samme deltidsfrekvens også tilregnes de selvstændige, så vil tilbageregningen til hoveder blive enklere: (5 ) 1.1. Prisen på arbejdskraft Det hidtil anvendte lønbegreb i arbejdet med faktorefterspørgslen har været defineret som følger: hvor Yw i er lønsummen i erhverv i i henhold til nationalregnskabet. Det skal foreslås, at vi i stedet anvender følgende definition: 2 hvor Siq i am og Si i qu er hhv. arbejdsmarkedsbidrag og AUD-bidrag fra erhverv i; ligning (9) vil også kunne bruges som modelligning. De indirekte skatter er knyttet til hhv. lønsum og beskæftigelse og betales af arbejdsgiverne. I en faktorefterspørgselssammenhæng må det antages, at disse skatter indgår på lige fod med andre omkostninger, der allerede indgår i nationalregnskabets definition af lønsummen (fx løn, ATP-bidrag osv.). Da Siqam og Siqu ikke indgår i lønsummen, skal disse størrelser tillægges for at få et retvisende billede (8) (9) 2 I det omfang (2 ) ønskes anvendt, skal Ha (1-bq i /2) indgå i stedet for Hgn i nævneren i relation (9).

5 af de samlede omkostninger ved anvendelse af arbejdskraft. Siqam betales af erhvervene h, qq og qf og opgøres som en andel af lønsummen i disse erhverv, mens Siqu betales (betaltes) af alle erhverv. 3 Det skal foreslås, at udtrykket for Siq i am tages fra den nuværende Si i q-ligninger (evt. med reviderede vægte som foreslået i PUD ): Siqqqam = 0.11 Siqam Siqham = 0.03 Siqam Siqqfam = 0.86 Siqam Udtrykkene for de indirekte skatter kan evt. indsubstitueres i modelligningen (9). Alternativt til de faste vægte kan udtrykkene fra Siqam-ligningen anvendes. 4 Siq i u kan enten beregnes med udgangspunkt i andelene i Siq i - ligningerne eller det kan antages, at satsen altså AUD-bidragene pr. ansat er ens over erhvervene, hvorved man kan skrive ligningen som: idet tqu kan defineres som Siqu/(Qw 0.001). 5 5 (9 ) 2. Konsekvenser for lønsumsbestemmelse, afledte lønbegreber osv. Den nuværende skelnen mellem arbejdere og funktionærer i fremstillingserhverv udgår, hvilket har en række følgerettelser for lønsumsbestemmelse, afledte lønbegreber, brugen af deltidsfrekvenser samt beregningen af timeproduktiviteten, kqyfn. I det følgende angives udelukkende de følgerettelser, der er en direkte følge af, at den nuværende skelnen mellem arbejdere og funktionærer udgår. I det følgende afsnit lægges op til en lidt mere radikal indfaldsvinkel, der primært vedrører oprydning i brugen af deltidsfrekvenser. Beskæftigelse De nuværende beskæftigelsesligninger erstattes af (5)-(7) samt ligningerne i 3 De afgifter, der ligger i Siqu og Siqam er ikke nødvendigvis dækkende for alle de beskæftigelses/lønsumsrelaterede afgifter, der bør indgå i den reelle lønomkostning. Fx indeholder de ikke-varefordelte subsidier, Siqs, nok en del, der kan siges at være beskæftigelsestilknyttet; denne (i praksis ukendte) del burde principielt indgå på lige fod med Siqu og Siqam i lønomkostningsudtrykket. 4 Siqqqam = ksiqam 0.07 Ywqq Siqham = ksiqam Ywh Siqqfam = ksiqam kywqf Ywqf 5 Med den nuværende definition af tqu (se evt. ligning (23) på side 9), dvs. som en sats pr. heltidsansat, bør satsen sættes i forhold til Ha (en heltidsarbejdstid).

6 6 faktorefterspørgselssystemet. De nuværende variabler Q i a og Q i f (hvor i går over fremstillingserhverv + b) udgår og erstattes af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i disse erhverv: (10) Dette udtryk skal bl.a indgå i modelligningen for den samlede beskæftigelse, Q. Den samlede beskæftigelse i fremstillingserhverv, Qn, indføres som en ny variabel i modellen: (11) Antallet af selvstændige uden for landbrug, Qus, kan hensigtsmæssigt udgå, men man kunne til gengæld bestemme selvstændige i fremstilling, Qns, og selvstændige i tjenesteerhverv, Qqs, som summen af de pågældende erhvervs selvstændige; ligninger for disse variabler vil blive helt analoge til (11). Deltidsfrekvenser Det mindst radikale forslag vedr. deltidsfrekvenser er, at vi bibeholder erhvervsspecifikke deltidsfrekvenser for q-erhvervene, samt a-, e-, h- og o- erhvervene, mens der kun skal opereres med én deltidsfrekvens for fremstilling under ét. For b-erhvervet opereres med én deltidsfrekvens (imod nu to). Dette forslag vil indebære, at modelligningen for bqn (deltidsfrekvens for arbejdere i fremstilling) samt bqnf (deltidsfrekvens for funktionærer i fremstilling) udgår, idet bqn opfattes som eksogen og redefineres til at være deltidsfrekvensen for alle lønmodtagere i fremstilling. Med de nuværende ADAM-variabler: (12) hvor Qna hhv. Qnfb er den samlede beskæftigelse i fremstilling af arbejdere hhv. funktionærer, og bqn hhv. bqnf er de tilsvarende deltidsfrekvenser. Redefinitonen af bqn kræver i princippet genberegning af lnahk. For b-erhvervet anvendes i fremtiden én deltidsfrekvens. Datagenereringen vil blive: (13) Modelligningen for bq (hvor de erhvervsspecifikke deltidsfrekvenser for arbejdere hhv. funktionærer i fremstilling anvendes i dag) ændres til: (14) Denne ændring skulle ikke have betydning for data. Brugen af Qus i nævneren bør nok erstattes af Qqs+Qns+Qes+Qhs+Qos, eller man kan lade Qw stå som nævner.

7 Afledte lønbegreber Ligningerne for lnf og lnfhk udgår. I princippet skal lnahk genberegnes på baggrund af ændringen i bqn. 7 Lønsummer I alle fremstillingserhvervene samt b-erhvervet ser lønsummerne i dag ud som følger: Det foreslås, at ligningen for fremstillingserhvervenes lønsummer ændres til: (15) (15 ) Bemærk, at (15 ) i princippet kræver en genberegning af kl erne (der residualberegnes på baggrund af (15)/(15 )). For a,e,h samt q-erhvervene, indgår i dag kun funktionærlønninger. Det foreslås, at lnfhk erstattes af lnahk i disse ligninger: (16) (16 ) hvilket ligesom for fremstillingserhvervene principielt kræver redefinition af kl erne. b-erhvervet kan modelleres på samme måde. Det kan bemærkes, at arbejdstidsbegrebet i lnahk grundlæggende er Hgn/(1 bqn/2), mens det nærmest måtte siges at være Ha i lnfhk-begrebet. Timeproduktiviteten I beregning af timeproduktiviteten i fremstilling, kqyfn, der indgår i lønrelationen, anvendes i dag Hgn som arbejdstidsbegreb for arbejdere og begrebet Ha (1 bqnf/2) for funktionærer: (17) Det foreslås, at denne ligning ændres til: (17 ) Ændringen af kqyfn-ligningen (der også anvendes ved datagenereringen) indebærer, at data ændres. Dette kræver i princippet reestimation af lnaligningen.

8 Forenkling i anvendelsen af deltidsfrekvenser Deltidsfrekvenser anvendes primært i områder af modellen, der vedrører bestemmelsen af lønsummerne. Da lønsumsligningerne, jf. (15 ) og (16 ), alligevel skal ændres, kunne det være naturligt at "rydde lidt op" i brugen af deltidsfrekvenserne. Denne oprydning kan dog i givet fald evt. (bl.a. af hensyn til nomenklatur m.v.) udskydes til den forestående hovedrevision. Når de nye ligninger vedr. faktorefterspørgslen m.v. er indarbejdet i modellen (herunder de konsekvensrettelser, der er beskrevet i forrige afsnit), indgår deltidsfrekvenserne i følgende sammenhænge i ADAM: a) I lønsumsbestemmelsen b) I ligningerne for de afledte lønbegreber, lnak, lnahk osv. c) I provenuer for arbejdsmarkedsafgifter m.v. (ATP, AUD osv.) d) I ligningen for offentligt BFI e) I overgangen mellem aftalt arbejdstid, Ha og gennemsnitlig arbejdstid, Hgn I ADAM, oktober 1991 indgår deltidsfrekvenser endvidere i beskæftigelsesligningerne, bestemmelsen af enhedslønomkostningerne, samt i timeproduktiviteten, kqyfn. Disse steder udgår deltidsfrekvenserne imidlertid naturligt med de nye faktorefterspørgselsligninger. Lønsummer, afledte lønbegreber og arbejdsmarkedsafgifter m.v. De 3 førstnævnte områder kan hensigtsmæssigt ses under et. Lønsummer er foreslået bestemt jf. (15 ) og (16 ); her gentages den foreslåede ligning for lønsummen i "øvrige erhverv": (16 ) Specielt bemærkes, at en heltidsårslønomkostning, lnahk, anvendes sammen med et antal personer, Q i (der ikke nødvendigvis arbejder på heltid). Dette fordrer en omregning, der foretages med en deltidsfrekvens, jf. faktoren (1 bq i /2). Det grundlæggende lønbegreb i ADAM er timelønnen i fremstilling, lna. Denne størrelse bestemmes i lønrelationen, og alle andre lønninger følger udviklingen i lna. I denne sammenhæng er det bestemmelsen af, lnahk, og timelønomkostningen, lnak, der er interessant:

9 9 (18) (19) Overgangen fra timelønnen, lna, til heltidsårslønomkostningen, lnahk, indeholder følgende elementer: 1) Opregning af timelønnen til en årsløn med det gennemsnitlige antal arbejdstimer, Hgn. 2) Korrektion til en heltidsårsløn med (1 bqn/2). 3) Tillæg af satser for arbejdsmarkedsafgifter m.v.; alle satser opgøres pr. heltidsansat, jf nedenfor. 6 lnahk anvendes i lønsumsbestemmelsen, jf. (15 ), mens lnak optræder som argument i lønrelationen på langt sigt. Omkostningssatserne, der indgår i lønomkostningsbegrebet, er beregnet ved at vende ligningerne for de tilsvarende provenuer om: (taqw = ATP) (20) (taqp = Bidrag til arbejdsløshedsforsikring m.v) (21) (taqo = ATP fra offentlige arbejdsgivere) 7 (22) 6 Det er nok et spørgsmål, hvorvidt alle satserne er lige velbegrundede. Bl.a. indebærer tilstedeværelsen af tdu, satsen for lønmodtagernes AUD-bidrag, at en stigning i dette bidrag for given lna giver en forøgelse af lnahk og derigennem lønsummen. Spørgsmålet er om denne egenskab der bl.a. kan tilskrives lønrelationens adfærdsbeskrivelse er hensigtsmæssig. Tilsvarende giver tqu virksomhedernes AUD-bidrag som nævnt i modelgruppepapir, Offentlige finanser og ny modelversion, Poul Uffe Dam, 8. februar 1994 anledning til problemer. Baggrunden for, at disse satser indgår i lønomkostningsbegrebet, er et tidligere taget hensyn til det statistiske indhold af lna (der stammer fra industristatistikken, og således er et "fremmedelement" i forhold til nationalregnskabskonventionerne). Overvejelser vedr. lønrelationens lønbegrebs reaktion på satsændringer og overgangen mellem dette lønbegreb og det begreb, der anvendes i lønsumsbestemmelsen, kan evt. hensigtsmæssigt ske i sammenhæng med inddragelsen af den ny lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening. 7 Denne variabel og det tilsvarende provenu bør udgå af modellen, da en ændret nationalregnskabspraksis fra ultimo 1991 har gjort variablen overflødig; Saqo er en delmængde af Saqw.

10 10 (23) (tqu = AUD-bidrag fra erhverv) (24) (tdu = AUD-bidrag fra lønmodtagere) Det fremgår, at satserne har tolkning som en sats pr. heltidsbeskæftiget. Ses lønsumsbestemmelsen, de afledte lønbegreber og arbejdsmarkedssatserne under ét, fremgår det, at overgangen fra det grundlæggende lønbegreb, lna, til lønsummerne er ret indviklet specielt hvad angår brugen af deltidsfrekvenser. Indsættes udtrykket for lnahk jf. (18) i lønsumsligningerne (16 ) fås følgende udtryk: (16 ) Indsættes yderligere udtrykket for arbejdsmarkedsafgifterne, fx taqp, fås: (16 ) Det fremgår vist med ønskelig tydelighed, at en forenkling kunne ske, hvis deltidsfrekvenserne kunne "forkortes væk". Dette kan imidlertid ikke ske, som det ser ud nu, idet der er tale om forskellige deltidsfrekvenser. Imidlertid optræder en korrektionsfaktor i ligningen, der primært afspejler forskelle i lønniveauet pr. heltidsansat i det betragtede erhverv i forhold til fremstilling under ét. Det er derfor en oplagt mulighed at redefinere arbejdsmarkedssatserne til satser pr. person, i stedet for nu pr. heltidsbeskæftiget. Dette ville lægge op til følgende struktur: Årslønomkostninger, pr. ansat: (25) Arbejdsmarkedsafgifter, pr. ansat: (26) og tilsvarende for de øvrige satser. Lønsummer: (27)

11 Skitsen indebærer redefinition af arbejdsmarkedssatserne og korrektionsfaktorerne i lønsumsligningerne, samt en genberegning af lnak. Heltidslønomkostningen, lnahk, vil kunne udgå. Fordelen ved denne skitse er en kraftig reduktion i brugen af deltidsfrekvenser. En ulempe kunne være, at arbejdsmarkedssatserne defineres til at være satser pr. beskæftiget i stedet for pr. heltidsbeskæftiget. Dette er ikke i tråd på den lovmæssige bestemmelse af ATP-bidrag m.v., men da satserne alligevel er at opfatte som modeltekniske variabler, er dette måske ikke så alvorligt et problem. En anden ulempe kan være, at arbejdsmarkedssatserne principielt må suppleres med et suffix "1", som følge af redefinitionen. Vælges det at reducere brugen af deltidsfrekvenser om skitseret, vil der være naturlige konsekvenser at drage for de offentlige lønninger, den offentlige lønsum samt offentligt BFI. 11 Offentlige lønninger og lønsum De offentlige lønninger pr. heltidsansat, loh, følger i modellen vækstraten i årslønnen for en heltidsbeskæftiget arbejder, lah (= lna Ha): (28) De offentlige lønomkostninger fremkommer herefter ved tillæg af de nuværende satser, der, som nævnt, er beregnet på heltidsbasis: (29) Endelig indgår denne lønomkostning i bestemmelsen af den offentlige lønsum: (30) Det kan i forbifarten bemærkes, at rent datamæssigt vendes tingene på hovedet: lohk beregnes residualt af (30) (hvorfor der ingen korrektionsfaktor er her), hvorefter loh beregnes residualt af (29). Da satserne foreslås redefineret til at være pr. beskæftiget kræves konsekvensrettelser. Man kan eksempelvis korrigere i (29) (ved at gange med satserne med (1 bqo/2)), eller man kan lade lønsatsen i (28), loh, følge årslønnen for en arbejder, lna Hgn (og ikke lønnen for en heltidsbeskæftiget arbejder). Begge rettelser vil gøre satser og lønbegreb sammenligneligt dvs. enten heltidsbegreb eller pr. person. Offentlig BFI Endelig er der det offentlige BFI, som i henhold til nationalregnskabets definition følger det præsterede antal arbejdstimer:

12 12 (31) Korrektionsfaktoren, klohh, er residualt beregnet af ligningen. Hvis forenklingen i brugen af deltidsfrekvenser indebærer, at alle erhvervsspecifikke deltidsfrekvenser udgår, kan man vælge at redefinere korrektionsfaktoren: (32) Overgang fra aftalt til gennemsnitlig arbejdstid Ha - Hgn Følges den skitserede forenkling i brugen af deltidsfrekvenser vil der reelt kun være ét sted, hvor der optræder en deltidsfrekvens, nemlig i overgangen fra den aftalte heltidsarbejdstiden, Ha, til den gennemsnitlige arbejdstid, Hgn. Da det vil være Hgn, der anvendes som arbejdstidsbegreb alle steder, hvor arbejdstiden anvendes, vil deltidsfrekvensen dog på denne måde indirekte optræde disse steder. Forenklingen består i, at der kun opereres med én deltidsfrekvens med de nuværende arbejdstidsligninger: bqn. Afhængig af, hvad man vælger at gøre med den offentlige sektor, kan deltidsfrekvensen i den offentlige sektor evt. bibeholdes.

Data for arbejdstid og timeløn

Data for arbejdstid og timeløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 7. februar 1994 Data for arbejdstid og timeløn Resumé: Datakonstruktionen af Hgn og lna eftergås. Hgn bør nok rettes i årene før 1966. hgn.jao

Læs mere

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges.

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Dagpengenes kompensationsgrad

Dagpengenes kompensationsgrad Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 31. marts 217 Dagpengenes kompensationsgrad Resumé: Dagpengenes kompensationsgrad skaber problemer for lønrelationen i de seneste år,

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion.

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Poul Uffe Dam 17. januar 1995 Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Resumé: Det noteres, at bestemmelsen af de private investeringer

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM

Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 8. januar 2004 Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM Resumé: I dette papir ses på, hvordan de nye arbejdstimetal kan indarbejdes

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 24. november 2010 Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Resumé: Der er sket meget med nogle af

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 18. oktober 1999 Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Resumé: I papiret gives grundlæggende teoretiske overvejelser for, hvordan et aggregeret

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Løbende overførsler til og fra EU

Løbende overførsler til og fra EU Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 30. oktober 1998 Løbende overførsler til og fra EU 1972-1997 Resumé: I papiret beskrives de løbende overførsler til og fra EU i perioden

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber

Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Thomsen 16. januar 1998 Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber Resumé: Dette papir opkaster blot nogle strøtanker vedrørende ADAMs langsigtsegenskaber. Meget

Læs mere

Data for energi- og materialeforbrug til ADAM

Data for energi- og materialeforbrug til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* John Smidt 26. april 1994 Data for energi- og materialeforbrug til ADAM Resumé: Papiret indeholder først og fremmest en gennemgangen af, hvorledes energien

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Databrud i ATR ved overgang til AMR

Databrud i ATR ved overgang til AMR Databrud i ATR ved overgang til AMR Den 15. september 2016 blev et revideret arbejdstidsregnskab offentliggjort for data fra og med 2008 til og med 2. kvartal 2016. Nedenfor er beskrevet baggrunden og

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Deltidsfrekvenser. Resumé:

Deltidsfrekvenser. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Peter Agger Troelsen Arbejdspapir* 2. oktober 214 Deltidsfrekvenser Resumé: ADAMs deltidsfrekvenser - andelen af deltidsbeskæftigede ud af den samlede beskæftigelse - har

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 24. maj 22 Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 22 Resumé: I dette modelgruppepapir reestimeres ADAM's sektorprisrelationer

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 12. oktober 215 Jes Asger Olsen Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Resumé: Dette papir dokumenterer ændringer i forbindelse

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Ligninger for arbejdsmarked og beskæftigelse efter nationalregnskabets hovedrevision Okt14

Ligninger for arbejdsmarked og beskæftigelse efter nationalregnskabets hovedrevision Okt14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 9. februar 2015 Tony Maarsleth Kristensen Ligninger for arbejdsmarked og beskæftigelse efter nationalregnskabets hovedrevision 2014

Læs mere

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen Nina Gustafsson. juni 3 Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 3 Resumé: Nationalregnskabet

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 4. september 2013 Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Resumé: En skitse til formulering af samspillet

Læs mere

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé:

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 28. april 1998 Sipur 4-ever!!!!! Resumé: Ved hjælp af afgiftsmatricen for 1992 og subsidietabellen, opstilles en ny relation for Sipur. LLR28498.wp

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Styring af lønkvoten i ADAM

Styring af lønkvoten i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbedspapir* Erik Børsted 18. Ma 2005 Morten Werner Styring af lønkvoten i ADAM Resumé: Papiret ser kort på mulighederne for at styre lønkvoten i fremskrivninger i ADAM

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Forslag til modelligninger for erhvervsfordelte produktionsskatter.

Forslag til modelligninger for erhvervsfordelte produktionsskatter. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 24. februar 1998 Forslag til modelligninger for erhvervsfordelte produktionsskatter. Resumé: Ved hjælp af nationalregnskabets fordeling af produktionsskatter

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Noter til reguleringsordningen for 2018, 2019, 2020 og 2021

Noter til reguleringsordningen for 2018, 2019, 2020 og 2021 Noter til reguleringsordningen for 2018, 2019, 2020 og 2021 Statistikgrundlaget for reguleringsordningen Danmarks Statistiks lønindeks for virksomheder og organisationer. Lønudviklingen for fortjeneste

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Peter Rørmose Jensen 27. oktober 23 Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Resumé: Ved en gennemgang af de sektormæssigt fordelte

Læs mere

Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I

Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 11. juni 2001 Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I Resumé: I papiret opstilles forslag til, hvordan formodellen MISKMASK kan udbygges,

Læs mere

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tanja Tan Quach 27. august 2008 Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Resumé: papiret sammenlignes Told & Skats prisindeksserie med Danmarks Statistiks statiske

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere

Tina Saaby Hvolbøl 24. april 2006 Asger Olsen. Rentesatser i ADAM. Resumé:

Tina Saaby Hvolbøl 24. april 2006 Asger Olsen. Rentesatser i ADAM. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl. april Asger Olsen Rentesatser i ADAM Resumé: Papiret søger at besvare følgende spørgsmål: Hvilke rentesatser indgår i ADAM? Hvad er kilden

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Reestimation af sektorpriser 08

Reestimation af sektorpriser 08 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Mads Svendsen-Tune september 8 Reestimation af sektorpriser 8 Resumé: Reestimation af sektorpriser for erhvervene i ADAM forløber fornuftigt, kun med små ændringer

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Revision af nationalregnskabet, november 2016

Revision af nationalregnskabet, november 2016 Jacob N. Rasmussen 25.01.2017 Revision af nationalregnskabet, november 2016 Nedrevisionen af arbejdstimer giver forøget timeproduktivitet Nationalregnskabsrevisionen har betydet at timeproduktiviteten

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Berørte nationalregnskabsserier i juniversionen, d. 28.06.2013

Berørte nationalregnskabsserier i juniversionen, d. 28.06.2013 Ekstraordinære revisioner af løn, beskæftigelse og timer i nationalregnskabets juniversion Brugerudvalg for økonomisk statistik, 6. juni 2013 Kathrine Lindeskov Johansen, Ulla Ryder Jørgensen, Timmi Graversen

Læs mere

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nina Bech Runebo & Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir* 2. februar 211 Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Resumé: I denne note sammenlignes multiplikatorer

Læs mere

Opdatering af Ha og Hdag

Opdatering af Ha og Hdag Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sofie Andersen 22. august 2013 Opdatering af Ha og Hdag Resumé: Ha og Hdag opdateres med en 37 timers arbejdsuge og de nyeste helligdage Soa22813 Nøgleord:

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Databrud i ATR ved overgang til eindkomst

Databrud i ATR ved overgang til eindkomst Databrud i ATR ved overgang til eindkomst Arbejdstidsregnskabet (ATR) off1entliggjorde et revideret kvartalsregnskab d. 13. december 2012 og et revideret årsregnskab d. 18.december 2012. Tidsserien for

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

ATP og LP data. Resumé:

ATP og LP data. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 3. november 25 whatwif ATP og LP data Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne,

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

Om ny beregning af kapitalbeholdninger

Om ny beregning af kapitalbeholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 11. marts 15 Om ny beregning af kapitalbeholdninger 19-1995 Resumé: Vi vil gerne genberegne kapitalbeholdninger i faste priser for

Læs mere

Ændring i opgørelsen af dagpengemodtagere og ledige på kontanthjælp

Ændring i opgørelsen af dagpengemodtagere og ledige på kontanthjælp Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Cecilie Olsen 3. juni 008 Ændring i opgørelsen af dagpengemodtagere og ledige på kontanthjælp Resumé: I dette papir arbejdes der videre med ledighedsbegrebet

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sara Skytte Olsen 1. oktober Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Dette papir gennemgår reestimationen af erhvervenes

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Vedr. offentlige overførsler til udlandet

Vedr. offentlige overførsler til udlandet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 15. august 2013 Vedr. offentlige overførsler til udlandet Resumé: Modelegenskaberne virker uhensigtsmæssige ved ændringer i de offentlige

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere