Titel: Vandføringsmåling med akustisk Doppler instrument (ADCP) B04

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel: Vandføringsmåling med akustisk Doppler instrument (ADCP) B04"

Transkript

1 Titel: Vandføringsmåling med akustisk Doppler instrument (ADCP) Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Jane Bang Poulsen og Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B04 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: Sider: 16 Sidst ændret: B02 B03 B05 0 Indhold 1 Indledning Metode Tid, sted og periode Valg af måleprofil Udstyr Måleprocedure Trækwire Bromåling Vademåling Bådmåling Vedligehold af instrumenter Særlige forholdsregler Databehandling Beregninger Data og koder Kvalitetssikring Kvalitetssikring af metode Kvalitetssikring af data og dataaflevering Referencer Bilag Relaterede TA er Oversigt over versionsændringer... 16

2 1 1 Indledning Denne tekniske anvisning beskriver fastsættelse af vandføring i vandløb og åbne kanaler ved brug af Acoustic Doppler Current Profilers (ADCP) instrumenter. Anvisningen dækker måleprocedure, databehandling og kvalitetssikring af ADCP vandføringsmålinger. Doppler instrumentet benytter lydbølger til måling af vandføringen. Anvisningen er udarbejdet i henhold til de gældende internationale standarder på området, men på en række punkter er anvisningen konkretiseret i forhold til standarderne, da anvisningen er specifikt rettet mod målinger i danske vandløb. ADCP instrumentet er normalt monteret på en lille flåde og fungerer ved, at det føres fra den ene bred af vandløbet til den anden på tværs af vandløbet. ADCP instrumentet udsender lydbølger med frekvenser fra 0.5MHz til 3MHz i forskellige vinkler ned mod bunden, og måler på den baggrund vanddybder og vandhastigheder som instrumentet omregner til en vandføring. Teorien bag ADCP instrumentet kan bl.a. findes i Gordon (1996) og Simpson (2001). Da der eksisterer flere forskellige producenter af ADCP instrumenter, angiver denne tekniske anvisning en beskrivelse af de forhold, der skal opfyldes ved alle ADCP målinger, uanset instrumentets producent. De specifikke procedurer omkring instrumentanvendelse skal findes i de enkelte instrumenters manualer.

3 2 2 Metode På nuværende tidspunkt er der ADCP instrumenter på markedet, der kan måle vandføringer på vanddybder ned til ca. 30 cm. Det betyder, at ADCP instrumenter i vid udstrækning kan benyttes i de samme vandløb, som vingeinstrumenterne hidtil har været benyttet i. Før det besluttes, om ADCP instrumentet skal anvendes i et givent vandløb, undersøges det, hvad instrumentspecifikationerne angiver i forhold til de minimums og maksimumsdybder samt maksimale vandhastigheder, som instrumentet er designet til at måle i. Derefter vurderes vandløbet i forhold til instrumentspecifikationerne, dvs. der estimeres en middel og maksimumsdybde og en maksimumhastighed i det ønskede måleprofil. Dette udføres ved at måle vandløbets dybde på det henholdsvis dybeste og laveste sted i profilet. En maksimumhastighed kan visuelt skønnes eller estimeres på baggrund af en enkelt vingemåling centralt i vandløbet. ADCP instrumenter kan ikke måle over grøde, i vandløb med stærke hvirvler eller i vandløb med betydelig bundvandring. Derfor er det en forudsætning for en ADCP måling, at der kan oprettes et måleprofil fri af grøde, uden bundvandring og med en ensformig strømning. Der er zoner langs bredderne, under vandoverfladen og langs bunden, hvor ADCP-instrumentet ikke kan registrere hastigheden. Det er derfor nødvendigt, at der laves en individuel vurdering af, om datadækningen er tilstrækkelig jf. afsnit 4.2. Hvis vandløbets geometri og vandhastighed samtidig lever op til de instrumentspecifikke krav, kan ADCP-instrumentet benyttes til at udføre vandføringsmålingen med. 2.1 Tid, sted og periode Vandføringsmåling med ADCP kan foretages hele året. Dog kan metoden ikke umiddelbart anvendes, hvis vandløbet er helt eller delvis dækket af is Valg af måleprofil For at opnå det bedste måleresultat, skal følgende forhold opfyldes bedst muligt: Målingen foretages på en lige strækning med ensartede tværprofiler og fald. Tværprofilet skal være grødefrit og fri for store sten eller andre ujævnheder. Hvis der kun er en kort lige strækning skal 2/3 af strækningen ligge opstrøms måleprofilet og 1/3 nedstrøms.

4 3 Strømningsretningen skal være den samme i hele tværprofilet og vinkelret på måleprofilet. Bund og bredder skal være stabile og veldefinerede ved alle vandstande. Profiler med hvirvler og modstrøm skal undgås, og der skal være regulær hastighedsfordeling i hele tværprofilet. Hvis der måles mere end en gang på samme station, skal det tilstræbes, at vandføringsmålingen så vidt muligt foretages i det samme tværprofil hver gang. (Ofte vil måling under eller umiddelbart nedstrøms en bro være optimalt, da profilet er regulært og grøden er skygget væk under broen). Hvis det ved ekstreme vandstande er nødvendig at måle et andet sted end normalt, må der ikke være betydelige ind- og udstrømninger på den mellemliggende strækning, således at vandføringen er repræsentativ for det sted, hvor der normalt måles. Der må derfor ikke være grøfter eller andre tilløb, og evt. dræn- eller spildevandsudløb må ikke tilføre mere end ca. 1 % af vandføringen. 2.2 Udstyr Der anvendes følgende udstyr til en ADCP måling: Målebånd/tommestok ADCP måleopstilling, bromåling = langt reb eller en lang stang, wiretræk = spyd og wire, evt. båd, ADCP instrument og håndholdt computer/pda. Skovl/le til fjernelse af grøde Stave til markering af start og slut i tværprofilet 2.3 Måleprocedure Nedenstående punkter beskriver en overordnet ADCP måleprocedure, der skal følges uafhængigt af instrumenttype. Vandstand aflæses før og efter ADCP målingerne Grødetallet vurderes (jf. TA B03). Evt. grøde i og umiddelbart opstrøms måleprofilet fjernes. Evt. mindre isdannelser fjernes tilsvarende. ADCP-instrumentet samles efter instrumentanvisningerne og monteres på den valgte måleopstilling. Der etableres kontakt til instrumentet via den håndholdte computer.

5 4 ADCP-instrumentets start/slut placering i måleprofilet findes ud fra de angivelser, der er givet for instrumentet. (Typisk er start/slut angivet som det sted, hvor et bestemt antal hastighedsceller kan måles. Disse placeringer findes ved langsomt at trække instrumentet fra kanten og ud, indtil det krævede antal celler kan måles). Som markering af start og slut punkterne sættes der en stav i vandløbsbunden i den fundne afstand fra hver bred. Afstanden imellem instrumentets placering og nærmeste vandløbskant opmåles og noteres, både for start og slut positionen. Værdierne skal benyttes til vandføringsberegningen. Hvis der er en zone nær kanten, hvor der er meget lav eller ingen vandhastighed, måles afstanden til bredden som afstanden fra instrumentet til det sted, hvor strømningen stopper. Vandløbets overordnede form i kantzonerne undersøges (f.eks. triangulært, rektangulært eller andet). Ved registrering af kantzoneformen registreres den som den kantzoneform i dataindsamlingsprogrammet, der svarer bedst til virkeligheden. ADCP målingen igangsættes ud fra de instrumentspecifikke anvisninger. Instrumentet trækkes langsomt og jævnt på tværs af vandløbet imellem de to start og slut punkter, se tabel 1. Det er vigtigt at start og slutpositionerne er tydeligt markerede, så det er det samme profil der måles for hvert træk. Der skal foretages minimum 4 træk (målinger) på tværs af vandløbet. 2 træk i hver retning. Hvis nogen af målingerne varierer mere end 5 % fra middel af alle 4, foretages yderligere 4 træk. Vandføringen fastsættes som middel af alle målingerne. Tabel 1 Vandløbsbredde 0 10 m m > 25 m Træktid for ét træk 1 2 min 2 3 min > 3 min Forskellige forhold i vandløbene kan gøre, at der er grunde til at benytte én måleopstilling frem for en anden. Generelt er der dog en fordel ved at benytte et wiretræk, da det er den nemmeste metode til at sikre en jævn trækhastighed. Samtidig er det muligt med et wiretræk at sikre, at man fra målegang til målegang måler nøjagtigt i det samme profil, fordi trækket kan sættes op helt det samme sted hver gang. Samlet set er det derfor ønskværdigt, at wiretræk benyttes i videst mulig udstrækning.

6 Trækwire En ADCP vandføringsmåling kan udføres med wiretræk. En måling foretages ved, at der opstilles et wiretræk på tværs af vandløbet, f.eks. som det afbildet i figur 1. Trækket kan også laves ved, at to spyd hver monteres med en blok. En wire føres igennem blokken, så en lukket løkke kan etableres på tværs af vandløbet ved at stikke et spyd i brinken på hver side af vandløbet. Derefter kan instrumentet fastgøres til wiren og trækkes på tværs af vandløbet. Instrumentet kan også føres på tværs ved hjælp af et fjernstyret motortræk på en enkelt wire. Figur 1. Billedet til venstre viser et eksempel på et ADCP instrument, der er monteret på et wiretræk, opstillet under en bro. Billedet til højre viser blokken der benyttes til wiretrækket. Ved permanente stationer kan der opstilles et kraftigere wiretræk, som det der er illustreret i figur 2. På hver side af vandløbet spules et metalrør ned i brinken, og på den ene side af vandløbet monteres et håndsving og en wire føres på tværs af vandløbet. Ved permanente opstillinger skal man være opmærksom på, at opstillingen skal designes, så den ikke er til fare for kanosejlere. Opstillingen i figur 2 er konstrueret sådan, at wiren efter endt måling kan hæves højt over vandoverfladen, ved at opsætningen på stålrøret kan løsnes. På den måde kan eventuelle kanoer komme under uden problemer ved alle vandstande. Tilladelse til etablering af wiretræk indhentes fra lodsejer og om fornødent fra vandløbsmyndigheden.

7 6 Figur 2. Billedet til venstre viser en permanent opsætning af et wiretræk. Øverste billede til højre viser håndsvinget og nederste billede til højre viser stabiliseringskonstruktionen på bredden Bromåling En ADCP måling fra bro kan enten foretages ved hjælp af en stang eller et tov. Hvis et tov benyttes, monteres det på instrumentet, så instrumentet ligger med sensoren placeret efter producentanbefalingerne i forhold til hovedstrømningsretningen, se. figur 3. Ved anvendelse af tov udføres målingen nedstrøms broen, hvilket betyder, at tovet skal være så langt, at instrumentets placering er fri af turbulens fra bropiller eller brosider. Foretages målingen med en stang, fastgøres stangen til instrumentet, og målingen foretages fra den side af broen, hvor der er mindst turbulens profilet er mest regulært.

8 7 Figur 3. Figuren til venstre viser et eksempel på en bromåling udført med tov. Billedet til højre viser et eksempel på en bromåling udført med stang Vademåling I lavvandede vandløb under ca. 1 m er det muligt at vade med ADCP instrumentet på tværs af vandløbet. Instrumentet placeres opstrøms personen, der foretager målingen, og instrumentet føres roligt på tværs af vandløbet så unødvendig forstyrrelse af vandstrømmen undgås, se figur 4. Da de instrumenter der på nuværende tidspunkt bliver produceret, udsender lydbølger med en vinkel på grader til vertikal, vil lydbølgernes indbyrdes afstand stige med dybden. Derfor er det vigtigt, at der holdes en tilstrækkelig afstand imellem person og instrument, for at undgå, at lydbølgerne rammer personen. Som minimum skal der være en afstand imellem person og instrumentsensor, der svarer til den vanddybde der måles på. Det er ved en vademåling afgørende, at personen står lige bag instrumentet under hele målingen, for at minimere chancen for at lydbølgerne rammer personen. Hvis muligt placeres instrumentsensoren i den yderste position, for at få sensoren så langt væk fra personen som muligt. Der kan evt. benyttes en kort stang ved vademåling for at få instrumentet væk fra sig. En vademåling kræver stor påpasselighed angående afstand til ADCP instrumentet og rolig bevægelse lige bag instrumentet for ikke at fejlbehæfte ADCP målingen. Derfor er det afgørende, at en vademåling kun benyttes, hvis de nævnte forholdsregler kan overholdes.

9 8 Figur 4. Vademåling Bådmåling I store vandløb, hvor der hverken er mulighed for at vade på tværs i vandløbet, opstille et wiretræk, eller hvor en bro ikke er tilgængelig, kan ADCP målingerne foretages fra en båd. Det vil være afhængigt af det benyttede instrument og den benyttede båd, hvordan instrumentet kan arrangeres, så det har den rette placering, som beskrevet i instrumentspecifikationen. Båden sejles på tværs af vandløbet med ADCP instrumentet. 2.4 Vedligehold af instrumenter De specifikke anvisninger omkring instrumentvedligehold skal findes i de enkelte instrumenters brugsanvisninger. Generelt, når der er tale om ADCPinstrumenter, skal instrumenterne håndteres med forsigtighed; stød, tab og slag skal undgås. Det er vigtigt jævnligt at tjekke gummiringe og påsmurte silikonebelægninger i instrumentets samlinger, for at sikre, at vand ikke kan trænge ind i instrumentet. Hvis nødvendigt skiftes gummiringe og nye silikonebelægninger påsmøres. Specifikke anvisninger skal findes i instrumentvejledningerne. Det skal løbene tjekkes hos instrumentproducenten, om der er kommet softwareopdateringer. Det er afgørende at softwaren holdes opdateret for at sikre en optimal funktion af instrumentet.

10 9 2.5 Særlige forholdsregler Når der udføres ADCP vandføringsmålinger i store vandløb, er det vigtigt at sikre, at ADCP instrumentet er grundigt fastmonteret på måleopstillingen, så instrumentet ikke kan blive revet væk af strømmen. Hvis der benyttes et wiretræk i blæst eller stærk strøm, kan det være en fordel at have en spids vinkel imellem instrumentet og måleopstillingen, se figur 5, for at øge instrumentets stabilitet, og undgå at instrumentet tipper. Ved bølger og stærk strøm skal sensoren placeres centralt (inhole) på måleflåden, idet bevægelserne her er mindre. Det kan være en fordel at benytte en speciel type instrumentbåd, hvis ADCP instrumentet skal anvendes i større vandløb. F.eks. er der flere producenter, der producerer både, der er konstrueret til at kunne klare bølger og høje vandhastigheder. Typisk er disse både bredere og fladere end f.eks. den, der er afbildet i figur 5. Figur 5. Figuren viser et ADCP instrument monteret på en wire, og med en spids vinkel imellem instrumentet og stangen der forbinder instrument og wire. Ved måling med stang fra bro skal det sikres, at måleflåden ikke presses skævt, da sensoren skal holdes vinkelret på vandspejlet. Ved wiremåling skal det sikres, at der ikke fare for kanofarere og andre der færdes på vandløbet. Advarselsskilt opsættes evt. på nærmeste opstrøms bro, og i kanosæsonnen kan det være en fordel at udføre målingerne tidligt på dagen. For at undgå spredning af evt. smitsomme sygdomme skal måleudstyret desinficeres, hvis det anvendes i flere vandløbssystemer efter hinanden. Måling af flere lokaliteter i samme system skal ske ovenfra og nedstrøms. Desinfektion skal ske efter retningslinjerne i Sikkerhedshåndbog for Naturstyrelsens udegående funktioner eller anden godkendt kommunal anvisning for desinfektion ved vandløbstilsyn.

11 10 3 Databehandling På nuværende tidspunkt findes der ikke et fælles program til behandling af ADCP data, og databehandlingen foregår derfor i de instrumentspecifikke programmer. 3.1 Beregninger Fælles for de ADCP instrumenter der findes på markedet på nuværende tidspunkt er, at de alle er i stand til at beregne en vandføring automatisk ved dataindsamlingen. Yderligere databearbejdning/kvalitetstjek kan, ved anvendelse af nogle instrumenter, foretages direkte i det program, der benyttes til dataindsamlingen. I andre tilfælde er det nødvendigt at efterbehandle data i databehandlingsprogrammet tilhørende instrumentet. Værdier som maksimal- og middelhastighed, maksimal- og middeldybde, vandløbsbredde osv. beregnes enten automatisk ved dataindsamlingen eller beregnes i det medfølgende databehandlingsprogram, se instrumentvejledningen. 3.2 Data og koder Følgende data indlæses i databasen (HYMER): Dato og klokkeslæt Vandføring (gennemsnittet af de udførte målinger) Vandstand Tværsnittets maksimale vanddybde. Tværsnittets middelhastighed. Tværsnittets bredde. Grødetal (se TA B03) Instrumenttype (ADCP). Yderligere bemærkninger: Angivelse af den gennemsnitlige afvigelse for de 4 enkelte målinger i %. Hvis f.eks. andet end fire træk ligger til grund for den indlæste vandføring, noteres antallet af træk. Dette har ikke pt. separate felter i Hymer, men skrives under bemærkninger.

12 11 4 Kvalitetssikring 4.1 Kvalitetssikring af metode Det er vigtigt at være grundig med fjernelse af grøde, så der ikke er noget tilbage, der kan forstyrre målingen. Det er vigtigt at udføre målingen med et roligt jævnt træk, så instrumentets sensor har ca. den samme dybde i vandet under hele målingen. Kantopmålinger skal være præcise, og de skal korrekt indlæses i beregningsprogrammet for at sikre, at estimering af kantvandføringerne bliver så nøjagtige som muligt. Benyt wiretræk i videst muligt omfang. 4.2 Kvalitetssikring af data og dataaflevering Når fire ADCP målinger tilsammen har givet vandføringer, der ligger indenfor 5 %, er det som hovedregel en kvalitetssikring af data. Der er dog specielle situationer, der kræver, at man ydermere tjekker de rå data, dvs. et plot af tværprofilets hastighedsfordeling jf. fig.7. Hvis flere af de enkelte målinger ligger mere end 5 % fra middel, skal hastighedsprofilerne kontrolleres. Der må ikke være betydeligt tab (<10 %) af vertikaler (ensembles), og der må ikke være betydelige afvigelser (<10 %) i den beregnede vandløbsbredde. Hvis tab og afvigelser er større, skal hele målingen forkastes. Der er zoner langs bredderne, under vandoverfladen og langs bunden, hvor ADCP-instrumentet ikke kan registrere hastigheden. Det er derfor nødvendigt, at der laves en individuel vurdering af, om datadækningen er tilstrækkelig. F.eks. kan vertikale datahuller fordelt over hele profilet bedre accepteres, end hvis der ingen data er målt i hele den ene side af tværprofilet. Som minimum skal 40 % af tværprofilet være dækket af hastighedsregistrering. Kan dette ikke opnås, er datadækningen utilstrækkelig, og vandføringen skal måles ved hjælp af en anden metode. Hastighedsfordelingen af de målte ADCP data skal tjekkes på et plot af tværprofilet når: Et nyt profil benyttes første gang. Hvis flere af de enkelte målinger afviger mere end 5 % fra middel. Igennem grødesæsonen. Igennem grødesæsonen skal det tjekkes, at grøde er tilstrækkeligt fjernet, så der ikke er grøde på vandløbsbunden, der giver dårlig da-

13 12 tadækning. Det optimale er at hastighedsfordelingen bliver tjekket i felten, f.eks. efter første måling. Ved ekstreme vandføringer. Ved ekstreme vandføringer skal det tjekkes, om der er opstået zoner med dårlig datadækning, f.eks. pga. turbulensstrukturer, eller lavhastighedszoner. Vandføringsværdien giver en uventet høj eller lav værdi. Lavvandede vandløb skal man være særligt opmærksom på, da der pga. ADCP målemetoden her er en forholdsmæssig stor zone over bunden og under vandoverfladen, der ikke måles. Et eksempel på det er vist i figur 6, hvor den pågældende måling kun giver en datadækning på 40 %. Det betyder, at kun 40 % af den estimerede vandføring er direkte målt, de resterende 60 % er estimeret ved ekstrapolation af de målte data. I et sådant vandløb er det vigtigt at sikre, at der ikke tilmed er områder, hvor datadækningen forringes yderligere pga. af grøde, turbulens eller andet. Til sammenligning ses figur 7, der viser en måling, hvor 70 % af vandføringen er målt direkte. En sådan måling er ikke sårbar overfor enkelte områder med dårlig datadækning. Figur 6. Figuren viser data fra en ADCP måling i et lille vandløb, hvor den målte vandføring kun udgør 40 % af den samlede estimerede vandføring. Det ses at zonen over bunden og under vandoverfladen udgør en relativ stor del af vandvolumenet.

14 13 Figur 7. Figuren viser hastighedsdata fra en ADCP måling i et tværprofil i et relativt stort vandløb. Det ses at zonen over bunden og under vandoverfladen er lille sammenlignet med den zone hvor der er målt hastigheder.

15 14 5 Referencer Gordon, R. L Acoustic Doppler current profiler Principles of operation: A practical primer. RD Instruments, San Diego, CA, 41 pp. Herschy, R. W Streamflow Measurement, Third edition, Routledge Taylor & Francis, 507 pp. ISO/TS Hydrometry Measuring river velocity and discharge with acoustic Doppler profilers. Simpson, M. R Discharge Measurements Using a Broad-Band Acoustic Doppler Current Profiler. United States Geological Survey, Open-File Report 01-1, 122 pp.

16 15 6 Bilag 6.1 Relaterede TA er B02: Hydrometriske stationer, drift og vedligeholdelse B03: Vandføringsmåling med vingeinstrument B05: Hydrometriske stationer, databehandling og beregninger

17 16 7 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring:

Titel: Vandføringsmåling med vingeinstrument B03

Titel: Vandføringsmåling med vingeinstrument B03 Titel: Vandføringsmåling med vingeinstrument Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B03 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 16 Sidst ændret:

Læs mere

Titel: Vandføringsmåling med elektromagnetisk strømmåler Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B09 Version: 1.0 Forfatter: Niels Bering Ovesen

Titel: Vandføringsmåling med elektromagnetisk strømmåler Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B09 Version: 1.0 Forfatter: Niels Bering Ovesen Titel: Vandføringsmåling med elektromagnetisk strømmåler Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B09 Version: 1.0 Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger Gyldig fra: 01.01.2018 Sider: 15 Sidst

Læs mere

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B07 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: 01.01.2016

Læs mere

Indeks-hastighedsstationer, etablering, drift, vedligeholdelse og databehandling

Indeks-hastighedsstationer, etablering, drift, vedligeholdelse og databehandling Titel: Indeks-hastighedsstationer, etablering, drift, vedligeholdelse og databehandling Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B08 Version: 1.0 Forfattere: Jane Rosenstand Poulsen Niels Bering Ovesen

Læs mere

B02, B03, B04, B05, B07, B08, B09

B02, B03, B04, B05, B07, B08, B09 Titel: Hydrometriske stationer, databehandling og beregninger, Pumpestationer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B06 Version: 1.0 Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger Gyldig fra: 01.01.2017

Læs mere

Titel: Hydrometriske stationer, etablering, drift og vedligeholdelse B02

Titel: Hydrometriske stationer, etablering, drift og vedligeholdelse B02 Titel: Hydrometriske stationer, etablering, drift og vedligeholdelse Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B02 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19.

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19. 19. JANUAR 2018 Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st. 7275 - st. 8273 ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet

Læs mere

28. FEBRUAR Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Brændemølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

28. FEBRUAR Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Brændemølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 28. FEBRUAR Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst og

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

9. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Regstrup Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

9. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Regstrup Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 9. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Flowmåling i afløbssystemet

Flowmåling i afløbssystemet Flowmåling i afløbssystemet v. Lene Bassø, Hvorfor flowmåle? Vil vil acceptere dette? Har det ændret sig? 60 40 Afvigelse i % set i forhold til gennemsnitlig årlig mm nedbør fra 1980-2006 20 0-20 1980

Læs mere

11. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Svinninge Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

11. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Svinninge Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 11. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Udarbejdet af: Status: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup

Læs mere

Vandføringens Medianminimum Qmm

Vandføringens Medianminimum Qmm Vandføringens Medianminimum Qmm (Natur & Miljø 2013 Nyborg Strand Spor A session 4) Maj 2013 Ole Smith osmi@orbicon.dk Tlf. 40178926 Indhold Lidt historie, begreber og grundlag Qmm definition og relationer

Læs mere

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 NOTAT Sagsnavn: Ejby Å-projektet Sag nr.: 14-0330. Emne: Hydraulisk beregning_mike URBAN Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 Baggrund og formål I forbindelse med gennemførelse af

Læs mere

Opmålingsrapport Vendebæk Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Vendebæk - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Vendebæk Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Vendebæk - opmålingsrapport Ringsted Kommune Vendebæk - opmålingsrapport Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol... 8

Læs mere

2. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Gislinge Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

2. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Gislinge Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 2. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta. Inger Klint Jensen, Orbicon Roskilde

Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta. Inger Klint Jensen, Orbicon Roskilde Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta Inger Klint Jensen, Orbicon Roskilde IKJE@orbicon.dk 21. oktober 2014 1 Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta Udlæggelse af sten i vandløb Gydegrus/gydebanker

Læs mere

30. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Elverdamsåen. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

30. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Elverdamsåen. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 30. JUNI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur. Supplerende notat vedr bundkoter i Skårebækken

Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur. Supplerende notat vedr bundkoter i Skårebækken Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Næstved 4700 5588 5588 www.naestved.dk Dato 5-12-2017 Sagsnr. 06.02.11-G01-12-17 CPR-nr. Supplerende notat vedr bundkoter i

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

27. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Dønnerbækken. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

27. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Dønnerbækken. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 27. JUNI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon SILKEBORG KOMMUNE 2011 NOTAT NR. 2011-2 RESULTATER AF OPMÅLING AF GUDENÅEN I 2011 PÅ STRÆK- NINGEN MELLEM SILKEBORG OG TANGE SØ. ANALYSE AF UDVIK- LINGEN AF FYSISK TILSTAND OG VANDFØRINGSEVNE VED SAM-

Læs mere

Fynsgade Silkeborg Tlf maj 2009

Fynsgade Silkeborg Tlf maj 2009 Q/Holm SE Nr. 10 47 53 41 Fynsgade 4 8600 Silkeborg Tlf. 86 80 54 03 21 41 83 46 tfh@qholm.dk 12. maj 2009 Holbæk Kommune Projekt: Kontrolopmåling af Åmose Å Fra Skellingsted Bro st. 17. 462 Til Bromølle

Læs mere

11. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tysinge Å Amt. AGROHYDROLOGENRNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

11. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tysinge Å Amt. AGROHYDROLOGENRNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 11. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tysinge Å Amt AGROHYDROLOGENRNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk

Læs mere

Opmålingsrapport Værebro Å Egedal Kommune januar Egedal Kommune. Værebro Å - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Værebro Å Egedal Kommune januar Egedal Kommune. Værebro Å - opmålingsrapport Egedal Kommune Værebro Å - opmålingsrapport Januar 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 2.3 Bemærkninger til opmålingen... 6 3. FELTOBSERVATIONER...

Læs mere

Projektforslag. Anlæggelse af 3 gydeområder for laks i Grindsted Å ved Mølby FEBRUAR Høringsmateriale

Projektforslag. Anlæggelse af 3 gydeområder for laks i Grindsted Å ved Mølby FEBRUAR Høringsmateriale Projektforslag Høringsmateriale Anlæggelse af 3 gydeområder for laks i Grindsted Å ved Mølby FEBRUAR 2018 Etablering af 3 gydeområder i Grindsted Å Baggrund Varde kommune har i samarbejde med Varde Å Sammenslutningen

Læs mere

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 8. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune

Læs mere

Silkeborg Kommune kortlægning bund øvre endetange Sø

Silkeborg Kommune kortlægning bund øvre endetange Sø Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune kortlægning bund øvre ende RAPPORT VEDR. OPMÅLING OG ANALYSE AF STRØMRENDE I ØVRE DEL AF TANGE SØ Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16

Læs mere

KONTROLOPMÅLING BØSTRUP Å

KONTROLOPMÅLING BØSTRUP Å Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Rapport Dato Oktober 2015 KONTROLOPMÅLING BØSTRUP Å KONTROLOPMÅLING BØSTRUP Å Revision 01 Dato 22-10-2015 Udarbejdet af Michael Dalby Kristiansen Kontrolleret af Mads

Læs mere

Ilt- og temperaturovervågning i vandløb Versionsnummer: 1

Ilt- og temperaturovervågning i vandløb Versionsnummer: 1 Titel: Ilt- og temperaturovervågning i vandløb Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Peter Wiberg-Larsen & Anette Baisner Jægerfeldt TA henvisninger 0 Indhold TA. nr.: Version: V01 1 Gyldig fra: 1.10.2013

Læs mere

Vandindtag og kontinuert måling af vandmængder på dambrug

Vandindtag og kontinuert måling af vandmængder på dambrug Vandindtag og kontinuert måling af vandmængder på dambrug Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 01. december 2013 Rettet: 21. februar 2014 og 8. marts 2014 Lars M. Svendsen DCE Nationalt

Læs mere

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 19. august 2016 Projekt nr. 224960 Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI/HPE Godkendt af HPE 1 INDLEDNING Der er projekteret et omløb

Læs mere

3. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Hørby Sørende. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

3. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Hørby Sørende. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 3. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

9. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Aggersvoldløbet. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

9. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Aggersvoldløbet. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 9. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Udarbejdet af: Status: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup

Læs mere

Bestemmelse af dispersionskoefficient ved sporstofforsøg

Bestemmelse af dispersionskoefficient ved sporstofforsøg Bestemmelse af dispersionskoeffiient ved sporstofforsøg Formål Der er den 09.09.04 udført et storstofforsøg i Østerå med det formål at bestemme den langsgående dispersionskoeffiient for vandløbet. Dispersionskoeffiienten

Læs mere

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015.

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015. Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015. 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Indsats

Læs mere

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kobbel Å Kommune. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kobbel Å Kommune. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 8. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kobbel Å Kommune AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk

Læs mere

5. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

5. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 5. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Opmålingsrapport Ågårdsløbet Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Ågårdsløbet - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Ågårdsløbet Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Ågårdsløbet - opmålingsrapport Ringsted Kommune Ågårdsløbet - opmålingsrapport Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol...

Læs mere

Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær Bæk

Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær Bæk NOTAT Projekt Herning Kommune. QH-regulativ Røjenkær Bæk Projektnummer 1391400107 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Herning Kommune Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær

Læs mere

VIBORG KOMMUNE OPMÅLING AF TJELE Å

VIBORG KOMMUNE OPMÅLING AF TJELE Å VIBORG KOMMUNE OPMÅLING AF TJELE Å Rekvirent Viborg Kommune att. Rolf Christiansen Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg 87 87 55 55 roc@viborg.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J

Læs mere

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å Til Vejdirektoratet Dokumenttype Notat Dato Maj 14 Skitseprojekt for forlægning af SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LINDVED Å Revision 1 Dato 14-05-08 Udarbejdet af Mads

Læs mere

Opmålingsrapport Fjellebroløbet Ringsted Kommune april Ringsted Kommune. Fjellebroløbet - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Fjellebroløbet Ringsted Kommune april Ringsted Kommune. Fjellebroløbet - opmålingsrapport Ringsted Kommune Fjellebroløbet - opmålingsrapport April 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 6 2.1 Generelt... 6 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 6 2.3 Bemærkninger... 7 3. RESULTATER...

Læs mere

Titel: Overvågning af effekten af retablerede vådområder W01

Titel: Overvågning af effekten af retablerede vådområder W01 Titel: Overvågning af effekten af retablerede vådområder Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Carl Chr. Hoffmann, Brian Kronvang, Niels Bering Ovesen, Søren Erik Larsen, Rikke Bjerring Hansen og

Læs mere

Måling og modellering af partikelspredning

Måling og modellering af partikelspredning Måling og modellering af partikelspredning Formålet med partikeltransporten er at bestemme partikelspredningen ud fra målinger i strømrenden, og herefter modellere partikelspredningen i en af projektgruppen

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven af projektforslag til forbedring af gyde- og opvæksområder i Skallebæk (HØRINGSUDGAVE supplerende høring)

Godkendelse efter vandløbsloven af projektforslag til forbedring af gyde- og opvæksområder i Skallebæk (HØRINGSUDGAVE supplerende høring) Ribe Sportsfiskerforening Niels. L. Michaelsen Email: nlm@lodberg.org Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Dato 9. juni 2015 Sags id 13/12576 Login tojen Sagsbehandler Tomas Jensen Godkendelse efter vandløbsloven

Læs mere

Notat. Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Gislinge Å. : Holbæk Kommune. : Peter Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen)

Notat. Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Gislinge Å. : Holbæk Kommune. : Peter Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) Notat Grontmij A/S Dusager 8 Aarhus N Danmark T +5 8 5 F +5 8 555 www.grontmij.dk CVR-nr. 85 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Gislinge Å 7. september 5 Vores reference:..5

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Vejledning i etablering af vadeog vandingssteder ved vandløb.

Vejledning i etablering af vadeog vandingssteder ved vandløb. Vejledning i etablering af vadeog vandingssteder ved vandløb. Vejledning i etablering af vade - og vandingssteder ved vandløb. 1 Titel: Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. Forfatter:

Læs mere

Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Byløbet 9. JULI AGROHYDROLOGENRNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 1

Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Byløbet 9. JULI AGROHYDROLOGENRNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 1 9. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: RNP \A19-0128_VandløbHolbækKommune2019\Rapporter AGROHYDROLOGENRNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe 1 Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder

Læs mere

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) 2 REGULATIVFORSKRIFTER VEDR. VEDLIGEHOLD. Dimensioner fremgår af regulativet, afsnit 3.2.

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) 2 REGULATIVFORSKRIFTER VEDR. VEDLIGEHOLD. Dimensioner fremgår af regulativet, afsnit 3.2. Notat Sweco Danmark A/S Granskoven 8 600 Glostrup Danmark T 7 0 7 07 E info@swecodanmark.dk www.sweco.dk CVR-nr. 811 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Kundby og Bjergby Enge,

Læs mere

Opmålingsrapport Frøsmose Å Ringsted Kommune juni Ringsted Kommune. Frøsmose Å - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Frøsmose Å Ringsted Kommune juni Ringsted Kommune. Frøsmose Å - opmålingsrapport Ringsted Kommune Frøsmose Å - opmålingsrapport Juni 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol st.

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Referenceblad for vingeforsøg

Referenceblad for vingeforsøg Referenceblad for vingeforsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité Revision August 999. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af vingeforsøg i kohæsionsjord. Ved vingeforsøg

Læs mere

2. OKTOBER Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

2. OKTOBER Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 2. OKTOBER 2017 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbskoordinator Stina Kaufmann Holbæk Kommune

Læs mere

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) 2 REGULATIVFORSKRIFTER VEDR. VEDLIGEHOLD. Dimensioner fremgår af regulativet, afsnit B.

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) 2 REGULATIVFORSKRIFTER VEDR. VEDLIGEHOLD. Dimensioner fremgår af regulativet, afsnit B. Notat Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T 72 20 72 07 E info@swecodanmark.dk www.sweco.dk CVR-nr. 483511 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Lyngbækken 28.

Læs mere

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å BILAG 4 Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å PROJEKT Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI Godkendt af LHL NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød

Læs mere

Vejledning om etablering af stoftransportmålestation samt udførelse af feltmålinger og prøvetagning

Vejledning om etablering af stoftransportmålestation samt udførelse af feltmålinger og prøvetagning Vejledning om etablering af stoftransportmålestation samt udførelse af feltmålinger og prøvetagning Januar 2017 Redaktion: Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning. Tekst: Flemming Mønsted Claësson ISBN:

Læs mere

BRUGSANVISNING CAL J250

BRUGSANVISNING CAL J250 BRUGSANVISNING CAL J250 Automatisk vanddybde måling Vandsensoren registrerer vand kontakt og starter måling af vanddybde automatisk. Maksimal vanddybde indikation Du kan se den maksimal vanddybde for sidste

Læs mere

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Effekt på hastighed Lene Herrstedt Poul Greibe 9. juli 2012 tec Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Sammenfatning og konklusion... 3 1. Introduktion...

Læs mere

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: L03 1.0 07.09.2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 5 Sidst

Læs mere

Profil af et vandløb. Formål. Teori

Profil af et vandløb. Formål. Teori Dato Navn Profil af et vandløb Formål At foretage systematiske feltobservationer og målinger omkring en ås dynamik At udarbejde faglige repræsentationsformer, herunder tegne et profiludsnit At måle strømningshastighed

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Indhold. Titel: Artsovervågning af sæler. Dokumenttype: Teknisk anvisning

Indhold. Titel: Artsovervågning af sæler. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Artsovervågning af sæler Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Jonas Teilmann og Anders Galatius TA henvisninger TA nr.: M16 Version: 2 Oprettet: 16.08.2012 Gyldig fra: 16.08.2012 Sider: 7

Læs mere

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen NOTAT Projekt Vandløbsrådgivning 2016, Jammerbugt Kommune Projektnummer 1321600035 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Jammerbugt Kommune Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende

Læs mere

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1,4 1602 København V Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Fremme af reguleringsprojekt

Læs mere

Notat Genåbning af Billund Bæk. 1. Indledning. Hydraulisk beregningsnotat vedrørende genåbning af Billund Bæk

Notat Genåbning af Billund Bæk. 1. Indledning. Hydraulisk beregningsnotat vedrørende genåbning af Billund Bæk Notat Genåbning af Billund Bæk Hydraulisk beregningsnotat vedrørende genåbning af Billund Bæk Til Fra : Annette Læbo Matthiesen (Billund Kommune) : Niels Fræhr og Stefan Sommer (Sweco) 30. april, 2018

Læs mere

Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb.

Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. 1 Titel: Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. Forfatter: Lars Sandberg, Biolog. Foto og tegninger: Lars Sandberg

Læs mere

Bækmarksbro Å. Opmåling fra 1991 og 2013.

Bækmarksbro Å. Opmåling fra 1991 og 2013. . Opmåling fra 99 og 3. Herunder er vist en gammel opmåling (Hedeselskabet 99) og en ny (Kaj Bech 3) sammen med gældende for, som begynder med sammenløbet af Dride Å og Flynder Å. Der er vist længdeprofil

Læs mere

Opmålingsrapport øvre Kværkeby Bæk Ringsted Kommune august Ringsted Kommune. Øvre Kværkeby Bæk opmålingsrapport

Opmålingsrapport øvre Kværkeby Bæk Ringsted Kommune august Ringsted Kommune. Øvre Kværkeby Bæk opmålingsrapport Ringsted Kommune Øvre Kværkeby Bæk opmålingsrapport August 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol...

Læs mere

Analyse af vandstandsforhold i Fjederholt Å

Analyse af vandstandsforhold i Fjederholt Å Herning Kommune Analyse af vandstandsforhold i Fjederholt Å VANDSTANDSFORHOLD I RELATION TIL GENNEMFØRT PROJEKT PÅ NEDRE DEL AF FJEDERHOLT Å Rekvirent Rådgiver Herning Kommune Natur og Grønne Områder Orbicon

Læs mere

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen Randers Kommune Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen NOTAT OM EFFEKTER PÅ VANDSTANDEN AF GRØDEØER I GUDENÅEN MELLEM NØRREÅ OG MOTORVEJSBRO VED E45 KORT VERSION Rekvirent Rådgiver Randers Kommune Laksetorvet

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Brugsanvisning Varenr.: 9053255 Centrifugalspreder, 23 liter Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Håndspreder - Varenr. 9053255 Beskrivelse: Centrifugalspreder

Læs mere

Q/Holm SE Nr

Q/Holm SE Nr Q/Holm SE Nr. 10 47 53 41 Fynsgade 4 8600 Silkeborg Tlf. 86 80 54 03 21 41 83 46 t.f.holm@mail.dk 22. Juli 2008 Kalundborg Kommune Projekt: Opmåling af Nedre Halleby Å, m. Tilløb Delrapport 3 af 3, Tilløbene:

Læs mere

DIGER OG PORTE. Stranden FØR BESØGET. 1. Hvad er en simpel måde at udnytte energien i vand på? 2. Hvad er formlen for potentiel energi?

DIGER OG PORTE. Stranden FØR BESØGET. 1. Hvad er en simpel måde at udnytte energien i vand på? 2. Hvad er formlen for potentiel energi? Stranden DIGER OG PORTE SPØRGESKEMA 7.- 9. KLASSE GEOGRAFI NAVN OG KLASSE SE VIDEOEN Før du går i gang skal du se en video. Scan QR-koden eller indtast linkadressen (http://bit.ly/2faymgr) for at se videoen

Læs mere

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget SOLCELLER I VAND Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget vand, der er mellem lyset og solcellen?...

Læs mere

ZEDERKOF. Opstillingsvejledning for Aluramme telte

ZEDERKOF. Opstillingsvejledning for Aluramme telte ZEDERKOF Opstillingsvejledning for Aluramme telte Denne vejledning indeholder en detaljeret opstillingsinstruktion. Vejledningen er udarbejdet til Zederkof s kunder til Zederkof Aluskinnesystemer. Det

Læs mere

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016 Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe August 2016 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Målinger... 2 2.1 Anvendelse af måleudstyr og type... 2 2.2 Målinger af lufthastigheder omkring stinkskab...

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S06 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

INDLEDNING OG BAGGRUND

INDLEDNING OG BAGGRUND Notat Grontmij A/S Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 482311 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Sønderstrup Å 22. oktober

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

Opmålingsrapport Kværkeby Bæk Ringsted Kommune juni Ringsted Kommune. Kværkeby Bæk opmålingsrapport og hydrauliske beregninger

Opmålingsrapport Kværkeby Bæk Ringsted Kommune juni Ringsted Kommune. Kværkeby Bæk opmålingsrapport og hydrauliske beregninger Ringsted Kommune Kværkeby Bæk opmålingsrapport og hydrauliske beregninger Juni 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER...

Læs mere

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) Rusrenden omfatter en strækning på m, hvoraf 143 m er rørlagt.

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) Rusrenden omfatter en strækning på m, hvoraf 143 m er rørlagt. Notat Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T 72 20 72 07 E info@swecodanmark.dk www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Rusrenden 28.

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Peter Wiberg-Larsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S08 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon 56203000 www.faxekommune.dk Kontoradresse: Frederiksgade 9 4690 Haslev Direkte 56203039 aplan@faxekommune.dk Dato 26. juli 2018

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Analyse og sammenligning af Hellmann og Pluvio nedbørsmålere

Analyse og sammenligning af Hellmann og Pluvio nedbørsmålere Klima- og Energiministeriet Analyse og sammenligning af Hellmann og Pluvio nedbørsmålere Data fra perioden 15. december 2009-15. oktober 2010 Peter Riddersholm Wang www.dmi.dk/dmi/tr10-16 København 2010

Læs mere

Næstved Kommune - Kontrolopmåling af øvrige off. vandløb

Næstved Kommune - Kontrolopmåling af øvrige off. vandløb NOTAT Projekt Næstved Kommune - Kontrolopmåling af øvrige off. vandløb Projektnummer 3691500018 Kundenavn Næstved Kommune Emne Q/h-kontrol af Harrested Å 2015 Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Palle

Læs mere

Fynsgade Silkeborg Tlf Juli 2008

Fynsgade Silkeborg Tlf Juli 2008 Q/Holm SE Nr. 10 47 53 41 Fynsgade 4 8600 Silkeborg Tlf. 86 80 54 03 21 41 83 46 t.f.holm@mail.dk 22. Juli 2008 Kalundborg Kommune Projekt: Opmåling af Nedre Halleby Å, m. Tilløb Delrapport 2 af 3, Flasken

Læs mere

Opmålingsrapport Høm Lilleå Ringsted Kommune april Ringsted Kommune. Høm Lilleå - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Høm Lilleå Ringsted Kommune april Ringsted Kommune. Høm Lilleå - opmålingsrapport Ringsted Kommune Høm Lilleå - opmålingsrapport April 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol...

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Referenceblad for SPT-forsøg

Referenceblad for SPT-forsøg Referenceblad for SPT-forsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité September 1995 1. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af SPT-forsøg eller Standard Penetration Test

Læs mere

Q/Holm SE Nr

Q/Holm SE Nr Q/Holm SE Nr. 10 47 53 41 Fynsgade 4 8600 Silkeborg Tlf. 86 80 54 03 21 41 83 46 t.f.holm@mail.dk 22. Juli 2008 Kalundborg Kommune Projekt: Opmåling af Nedre Halleby Å, m. Tilløb Delrapport 1 af 3, Hovedløbet

Læs mere

Vejledning til modellering af vandløb

Vejledning til modellering af vandløb Vejledning til modellering af vandløb Indledning... 2 Modellering af vandløb... 3 Referencearkitektur for Observation og måling... 4 Emnekataloget er centralt for datamodellen for vandløb... 5 Begrebsforklaring

Læs mere

Bemærkninger til vandløbsrestaureringsprojekt ved Damrenden opstrøms

Bemærkninger til vandløbsrestaureringsprojekt ved Damrenden opstrøms Assens Kommune Miljø og Natur natur@assens.dk Vissenbjerg, den 31.08.2015. Bemærkninger til vandløbsrestaureringsprojekt ved Damrenden opstrøms Herredsbjerg På vegne af Gert Madsen, Lange Gyde 4, 5683

Læs mere