HISTORIEN Kære pigespejdere. I har i længere tid følt jer lidt overvågede, når I enten har været i spejderhuset eller ude på ture.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HISTORIEN Kære pigespejdere. I har i længere tid følt jer lidt overvågede, når I enten har været i spejderhuset eller ude på ture."

Transkript

1 HISTORIEN Kære pigespejdere. I har i længere tid følt jer lidt overvågede, når I enten har været i spejderhuset eller ude på ture. I har ikke rigtig helt kunnet finde ud af, hvem det var der overvågede jer, for I kunne aldrig se nogen, når I pludselig vendte jer om for at overraske iagttageren. Men I vidste, at I blev iagttaget. Det eneste I sådan rigtig har bemærket er, at der langsomt er kommet flere og flere edderkoppespind både i spejderhuset og uden for det. Der er faktisk edderkoppespind over det hele! Og lige så hurtigt som I prøver at fjerne dem, lige så hurtigt kommer det tilbage. En dag, da I alle skal til spejder, opdager I, at I ikke kan komme ind i spejderhuset. Det er blokeret af edderkoppespind, der er så tykt, at man ikke kan rive det over. I ser, at de kæmpe edderkoppespind er spundet rundt i en stor cirkel, som et hegn hvor I kan skimte skikkelserne af nogle store edderkopper, som går rundt bagved hegnet. Med et lyn går det op for jer! Edderkopperne har stjålet jeres perler! Perlerne er det, der giver pigespejderne den ekstra power, der nogle gange er nødvendig at få, hvis man er ekstra træt i kroppen eller er i lidt dårlig humør eller hvis man bare vil have et sejt armbånd på! I må have jeres perler tilbage, og I skynder jer derfor ind af den eneste indgang, der er til edderkoppernes lejr. Indgangen er spundet ind i mange lange og seje tråde, og den er alt for smal til, at de voksne kan komme igennem. De voksne prøver at skære spindet over med deres dolke, men spindelvævet er alt for stærkt. Når I kommer ind, kan I se hvor edderkopperne sover, hvor de spiser, hvor de har deres redskaber, hvor de har de specielle tatoveringer, der gør dem ekstra stærke, og hov I kan se edderkopperne stå og grave et eller andet ned. Det må være perlerne, de graver ned, hvisker en af jer. Men lige idet den sætning bliver sagt, opdager en af edderkopperne jer! Den hvæser højt, og får alle de andre edderkopper til at vende sig om. Før I får set jer om, har edderkopperne indfanget jer i deres tykke, stærke spindelvæv, og I er nu taget til fange. Da de voksne ikke kan komme igennem det smalle spind ved indgangen, er det derfor nødvendigt, at få hjælp fra nogle andre piger! De piger skal hjælpe med at befri jer og redde perlerne tilbage! Men husk at de piger, som bliver sendt ind for at befri jer ikke kan klare sig uden jeres hjælp de er jo ikke grønne pigespejdere endnu! Så det er jeres opgave at guide dem undervejs og huske dem på, hvordan historien lyder det er jeres eneste redning!

2 HISTORIEN Kære piger. De grønne pigespejdere i gruppe... har i længere tid følt sig lidt overvågede, når de enten har været i spejderhuset eller ude på ture. De har ikke rigtig helt kunnet finde ud af, hvem det var der overvågede dem, for de kunne aldrig se nogen, når de pludselig vendte sig om for at overraske iagttageren. Men de vidste, at nogen holdt øje med dem. Det eneste pigespejderne har bemærket er, at der langsomt er kommet flere og flere edderkoppespind både i spejderhuset og uden for det. Der er faktisk edderkoppespind over det hele! Og lige så hurtigt som de prøver at fjerne dem, lige så hurtigt kommer de tilbage. En dag, da de alle skal til spejder, opdager de, at de ikke kan komme ind i spejderhuset. Det er blokeret af edderkoppespind, der er så tykt, at man ikke kan rive det over. De ser, at de kæmpe edderkoppespind er spundet rundt i en stor cirkel, som et hegn hvor de kan skimte skikkelserne af nogle store edderkopper, som går rundt bagved hegnet. Med et lyn går det op for pigerne! Edderkopperne har stjålet deres perler! Perlerne er det, der giver pigespejderne den ekstra power, der nogle gange er nødvendig at få, hvis man er ekstra træt i kroppen eller er i lidt dårlig humør eller hvis man bare vil have et sejt armbånd på! De grønne pigespejdere vil have deres perler tilbage, og de skynder sig derfor ind af den eneste indgang, der er til edderkoppernes lejr. Indgangen er spundet ind i mange lange og seje tråde, og den er alt for smal til, at de voksne kan komme igennem. De voksne prøver at skære spindet over med deres dolke, men spindelvævet er alt for stærkt. Når pigespejderne kommer ind, kan de se både se hvor edderkopperne sover, hvor de spiser, hvor de har deres redskaber, hvor de har de specielle tatoveringer, der gør dem ekstra stærke, og hov de kan se edderkopperne stå og grave et eller andet ned. Det må være perlerne, de graver ned, hvisker en pige. Men lige idet hun siger den sætning, opdager en af edderkopperne dem! Den hvæser højt, og får alle de andre edderkopper til at vende sig om. Og før pigerne får set sig om, har edderkopperne indfanget dem i deres tykke, stærke spindelvæv, og pigerne er nu taget til fange. Det er nu jeres opgave at trænge ind i edderkoppernes verden og befri pigespejderne. Vi ledere er nemlig alt for store til at komme i gennem edderkoppespindet ved indgangen. I får hjælp af dette skattekort, som pigerne nåede at tegne over edderkoppernes verden, før de blev taget til fange. Her kan I se, hvor I skal hen og hvad I skal gøre. Start med at befri pigespejderne, så vil de hjælpe jer igennem alle udfordringerne, så I forhåbentlig ender med at få pigespejdernes perler tilbage igen.

3 HISTORIEN

4 Forord til lederne Her er det færdige agitationsmateriale for Vi har bestræbt os på at gøre materialet udfordrende, udendørs, overkommeligt og let at realisere på tværs af by og land. Vi har sammenkoblet hvervningsaktiviteter og hverdagsspejderaktiviteter. Rammefortællingen Vi har lagt vægt på at binde løbet op omkring en overordnet rammefortælling. Den overordnede rammefortælling er vigtig for enhver aktivitet, da pigerne på den måde nemmere inddrages i aktiviteterne. Konkret foregår løbet i en slags eventyrunivers fuld af edderkopper. Det kunne i princippet lige så godt have været et andet univers både i den eventyrlige genre og den realistiske genre. Vi valgte edderkoppetemaet, fordi de fleste aktiviteter passer godt ind i dette tema og vi med det kan tilføje løbet elementer af spænding. Desuden bruger vi et univers, som de fleste 7-9 årige nemt kan forholde sig til og kender i forvejen. Edderkoppeuniverset En gruppe kæmpeedderkopper har taget pigespejderne i gruppen til fange og forskanset sig i en edderkoppeverden bag et tykt og uigennemtrængeligt edderkoppespind. Edderkopperne har desuden taget jeres livgivende perler, der normalt kan give pigespejdere endnu mere kraft, end de i forvejen har. Pigespejderne har forgæves prøvet at hente perlerne tilbage, men i forsøget derpå blev de taget til fange af edderkopperne. Det er nu kun lederne i gruppen, der er tilbage men edderkoppernes spind har alt for små huller til at voksne kan kravle igennem. Derfor har I brug for hjælp fra andre piger, der kan trænge ind i edderkoppernes verden, redde pigespejderne og sammen med dem tilbageerobre de livgivende perler. Det er lykkedes lederne at skaffe sig et kort over edderkoppernes verden, som de giver videre til pigerne. Løbets poster Undervejs skal pigerne gennemføre 7 aktiviteter, der leder dem frem mod skatten. Ved hver aktivitet får de en genstand, som skal bruges videre frem. Der er således i alt 8 poster i løbet, hvor nogle er mindre omfattende end andre. Læs mere om de enkelte poster i et af de vedlagte dokumenter. Afsluttende bålhygge Når pigerne ved fælles hjælp har fundet skatten med perlerne, kan de være sammen med deres forældre og ledere til bålhygge, som I (og evt. forældrene) i mellemtiden har arrangeret. Her kan pigerne lave et perlearmbånd ud af de fundne perler. Opfordr alle pigerne til at medbringe armbåndet til spejder fremover og måske kan jeres egne piger sætte deres perler direkte i en snor på stroppen på uniformen. Til bålhyggen kan I endvidere, eventuelt ved en lille ceremoni, overrække pigerne diplomer som symbol på, at de nu er parate til at blive rigtige pigespejdere (her kan I 1

5 evt. også give jeres egne piger et diplom for at have hjulpet de nye piger godt gennem udfordringen). Pædagogisk sigte i forhold til pigespejderne og de nye piger Vores pædagogiske sigte med løbet er todelt: For det første ønsker vi at bringe jeres pigespejderes know-how så meget i spil som muligt, så de føler ejerskab over forløbet. Det får forhåbentlig pigerne til at leve sig bedre ind i fortællerammen, så de har det sjovt, mens de guider de nye piger ind i pigespejdernes univers undervejs i løbet. For det andet ønsker vi at de nye piger føler sig endnu mere velkomne og udvalgte ved at tildele dem en konkret opgave i løbet: de har simpelthen til opgave at hjælpe pigespejderne ud af en knibe. Tidsramme Forberedelse forud for løbet Vi foreslår, at I bruger 3 møder til forberedelse forud for løbet: 1. møde: Læs den medfølgende historie højt for jeres pigespejdere og snak om historien. Find med pigernes hjælp på eksempler på situationer, hvor perlerne kan give fornyet energi og kraft i spejderarbejdet. Brug disse historier i løbet. Benyt jer eventuelt af jeres pigers hjælp til at lave pressearbejde (udfyld plakaterne med jeres pigers tegninger af edderkoppeuniverset og få dem til at hjælpe jer med at hænge dem op rundt omkring i jeres område). 2. møde: start mødet med at lade jeres piger genfortælle historien om edderkoppeuniverset som de husker den. Medbring udprintede eller bestilte eksemplarer af skattekortet. Læs beskrivelsen af posterne, tag højde for jeres egne omgivelser og beslut jer for, hvor løbet skal foregå. Lad på baggrund heraf gerne pigerne give deres bud på, hvordan skattekortet skal stykkes sammen og lav en endelig udgave til løbet. 3. møde: nu skal løbet gøres til virkelighed. Med baggrund i historien skal pigerne gøres bevidste om edderkoppernes fysiske univers samt pigernes egne roller i løbet. Snak fx om hvor store edderkopperne er, hvor tykt deres spind er, hvor stærke er de osv. For at hjælpe pigerne til at leve sig ind i rollen som tilfangetagne, kan I lege forskellige fangelege med jeres piger, hvor I voksne leger edderkopperne. Hvis I har mulighed for det, kan I begynde at pynte op til løbet fx ved at sætte spindelvæv op rundt omkring, ellers skal I sørge for at sætte tid af til oppyntning umiddelbart forud for løbets afholdelse. Materialelisten kan hjælpe jer, når I skal arrangere løbet. Opfølgende møder Vi opfordrer jer til at elementer fra løbet fortsættes i de efterfølgende møder, hvor I forhåbentlig har fået mange nye pigespejdere. Her er et par ideer: - Lav edderkopper med spindelvæv af kastanjer 2

6 - Lav tema om de livgivende perler hvordan kan de bruges til at styrke jer fremover i kommende aktiviteter? Opfordr gerne jeres piger til at hænge perlerne i skulderstroppen på uniformen eller til at have deres armbånd på til spejder. Undersøg evt. hvor meget længere pigerne kan springe, hoppe, kravle op i et træ, når de har perlearmbånd på (prøv både med og uden besiddelse af perler) - Udvælg en lille plads i spejderhytten hvor I kan hænge spindelvæv og kastanjeedderkopper op og giv gerne edderkopperne deres egne perler, så de ikke fristes til at stjæle jeres perler igen. Lav evt. spindelvæv af snore besat med perler. - Lav andre aktiviteter hvor perlerne indgår (hvis I har flere tilbage) fx knytte perlearmbånd eller fingerringe - Tag på edderkoppetur i det fri og lav tema om edderkoppers adfærd hvor og hvad spiser de, hvor mange slags kan I finde, i hvilke lande lever der farlige edderkopper og hvad hedder de? Hvad gør edderkopper godt for i naturen? Er pigerne bange for edderkopper hvorfor, hvorfor ikke? I det medfølgende materiale finder I to versioner af rammefortællingen om edderkopperne. Den ene version er tænkt til at blive læst højt for jeres egne piger som en del af forberedelsen til løbet, mens den anden version er lavet som en fortælling for de nye piger. Denne version læses op som indledning til løbet. I finder desuden en beskrivelse af de forskellige poster, en samlet materialeliste samt en liste med alternative forslag til forløbet. Listen med alternative forslag er tænkt som inspiration til den gruppe, der har lyst til at gøre lidt ekstra og anderledes. Rigtig god fornøjelse 3

7 Materialeliste Intro Pressemeddelelser Plakater Skattekort (eventuelt skal I laminere det til pigerne) Fortælleramme til hhv. pigespejderne og de nye piger Udklædning til ledere og de deltagende piger i gruppen Klip eventuelt billederne af posterne ud fra skattekortet, og sæt dem på skilte, som I kan sætte op ved siden af posterne, så pigerne kan se, at de er kommet til den rette post. Ark med ekstramateriale (køb evt. et tomt klistermærkeark, som I kan printe ekstramaterialedokumentet på. På den måde kan I klippe elementer ud og klistre direkte ind på jeres skattekort) Poster Post 1, Porten til Edderkoppeland Teltpløkke Elastiksnor (gerne i kraftig kvalitet, så den kan ses af pigerne) Post 2, Det døde træ Materialer der kan bruges til at nå op og få fat i posten i et træ (fx kasser der kan stables) Kløvertatoveringer (det samme antal som de nye piger) fra Webfryd Uldgarn, filt eller lignende til at vikle tatoveringerne ind i for at give dem et forpuppet look Post 3, Det store Vandfad En spand/et plastikkar med vand Post 4, Fangelejren Reb, pigespejderne må gerne have viklet sig ind i rebet, som hvis de har leget kluddermor, så det bliver lidt sjovere for de nye piger at vikle dem ud. Post 5, Det endeløse dyb Brugte cykelslanger (spørg den lokale cykelsmed) og et træ at fæstne dem til Spade Post 6, Madfadet Lukket papkasse (eller anden kasse) med huller i (der er store nok til barnehænder) Havregrød/melklister/tapetklister Nøgle Spand med vand (til at vaske hænder i bagefter) 1

8 Post 7, Reden Telt Soveposer + hylstre til hver af deltagerne Gps Post 8, Perleskatten Skattekiste med nøgle (stort smykkeskrin eller hjemmelavet skattekiste med en hængelås som nøglen fundet i edderkoppernes mad passer til) Træperler i forskellige farver (fx fra Panduro Hobby til 22 kr. for 100 stk.) Kløverperler fra Webfryd Lædersnor/knyttegarn Hygge bagefter Diplom Snobrødsdej, popcorn, pandekager, skumfiduser eller andet Præfolder Forældrefolder Evt. vejledning til at knytte armbånd Forslag til alternative og ekstra udfordringer I det følgende kan I finde inspiration til at krydre løbet med alternative ideer. God fornøjelse Gruppe med adgang til hav eller sø Vandbolde ( Fun Ballz, udlånes fra korpskontoret) Lidt ældre målgruppe Slack line Andre ideer - Lav jeres skattekort med usynlig skrift (skriv med citronsaft). Skriften kommer frem igen ved at varme papiret op med en lighter) - Læg løbet om aftenen/natten i stedet for om dagen - Lav hele arrangementet som et mor/datter-arrangement hvor datteren deltager i løb mens moderen deltager i fx et foredrag arrangeret af gruppen (kan være med oplægsholder ude fra eller en af jeres ledere kan stille sig op og fortælle hvad der har givet vedkommende at være spejder). Dette arrangement kan evt. laves flere grupper sammen - Køb falsk edderkoppespind til oppyntning kan købes spøg og skæmt-butikker og i legetøjskæder _ Lav løbet i mindre hold på tid, så det bliver en konkurrence _ Trække tov med edderkopperne _ altså med deres spind Forslag til alternative poster - Glidebane på presenning med brun sæbe 2

9 Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte forhindringer, som edderkopperne har lavet. - Først skal de alle komme helskindet igennem Porten til Edderkoppeland, den smalle indgang, som edderkopperne har spundet (Post 1). Da de kommer ind, kan de se, at pigespejderne står bundet af edderkoppespind. Pigespejderne råber til pigerne, at de ikke kan binde spindelvævet op, før de har fundet de magiske tatoveringer, som giver ekstra kræfter, men at de godt ved, hvor de er. Pigespejderne fortæller pigerne, at edderkopperne er ude på deres daglige tur for at finde mad, så hvis pigerne skynder sig, kan det være, at de kan nå at klare alle forhindringerne og komme ud, før edderkopperne kommer hjem. - Tatoveringerne er godt gemt højt oppe i Det døde træ, så pigerne må være kreative for at finde ud af, hvordan de skal komme så højt oppe for at få fat i dem (Post 2). Men ved fælles hjælp går det, og pigerne får fat i tatoveringerne. Pigespejderne råber, at de skal tage deres tatoveringer på med det samme, så de bliver stærke nok til at klare de næste forhindringer. - De skal gå hen til Det store Vandfad (Post 3) og hjælpe hinanden med at få dem på. De har nu fået ekstra kræfter, og løber hen til Fangelejren for at vikle pigespejderne ud af det edderkoppespind, de er blevet bundet af (Post 4). Pigespejderne jubler glade over, at de er blevet befriet, men da de ikke har fået nogle af de magiske tatoveringer, der gør én stærk, må pigerne stadigvæk klare de sidste forhindringer for dem. - Pigespejderne fortæller pigerne, at de skal have fat i edderkoppernes specielle redskaber, for at de kan grave perlerne op. Men redskaberne ligger på den modsatte side af Det endeløse dyb, en dyb klippeafsats, så pigerne må bruge noget af det allerstærkeste edderkoppespind for at sikre sig, at de ikke falder ned i dybet (Post 5). - Heldigvis klarer pigerne også denne forhindring, og har nu de redskaber, de skal bruge til at grave med. Men pigespejderne fortæller, at ikke nok med, at de så, at edderkopperne gravede perlerne ned. Perlerne blev også lagt i en skattekiste, hvor der kom lås på! Og nøglen til skattekisten har edderkopperne gemt på det allerulækreste sted, nemlig i deres madfad Pigerne må altså samtidig 1

10 lede efter nøglen, selvom det er smadder ulækkert (Post 6) Da pigerne finder nøglen, står Det store Vandfad heldigvis stadig samme sted, og pigerne kan vaske deres hænder. - Det eneste, der nu mangler, før skatten kan graves op, er edderkoppernes magiske øje, som er det, der kan lede pigerne samlet hen til skatten. Pigespejderne véd, at edderkopperne gemmer den der, hvor de sover, så nu må pigerne lede Reden, altså soveområdet igennem (Post 7). Endelig finder de den. - Sammen finder pigespejderne og pigerne ud af, hvordan de kan bruge det magiske øje til at finde ud af, hvor perleskatten ligger begravet. De graver skattekisten op, låser den op, og nede i den kan de se alle perlerne! (Post 8) Pludselig hører de nogle hvæs, og de kan se de store edderkopper, der prøver at kravle igennem og over og under hegnet, og så gælder det om, både for pigespejdere og piger at komme ud! Med fælles hjælp når de alle at komme hurtigt og sikkert ud. De går hen til Hyggestedet, hvor lejrbålet er tændt.her laver de armbånd ud af perlerne, så både de nye piger og de gamle altid kan have dem med sig, så de ikke bliver væk eller stjålet igen. Mens de laver armbåndet, varmer de også skumfiduser, pandekager, snobrød, popcorn eller andet, som pigerne har lyst til. De konkrete poster: Post 1, Porten til Edderkoppeland : Igennem edderkoppespind (cykelslanger, elastik, der er spændt ud mellem træer og med teltpløkker, så nettet er i forskellige niveauer). Post 2, Det døde træ : Kravle højt op ved fælles hjælp og kreativitet. Posten er gemt højt oppe enten i et træ eller andet, og pigerne skal finde en måde at komme derop. Kan f.eks. være ved en menneskelig pyramide eller ved hjælp af nogle ting (planker, kasser, trampolin osv.), som lederne og pigespejderne har lagt i nærheden af udfordringen, så pigerne kan bygge et eller andet hjælpemiddel. De bundne pigespejdere hjælper selvfølgelig pigerne ved 2

11 at give dem gode idéer. Det, de finder her, er tatoveringer. Sørg for at der er lige akkurat nok tatoveringer til de nye piger. Post 3, Det store Vandfad : Spand/kar med vand. Post 4, Fangelejren : Pigespejderne er bundet ind i reb eller elastik, på lidt sjove måder, så pigerne må følge rebet mellem pigerne for at kunne vikle dem ud (ligesom kluddermutter). Post 5, Det endeløse dyb : Vandret elastikløb Lav et elastikreb af gamle cykelslanger. Bind den ene ende fast til noget solidt (fx et træ, lygtepæl osv.) Bind den anden ende om livet på en pige ad gangen. Pigen skal nu løbe til en fastbestemt markering, som I har afprøvet med jeres pigespejdere, og røre det (hun må gerne bare snitte målet) og så lade sig trække tilbage. Det er vigtigt at sørge for, at pigerne i denne øvelse ikke slår sig. I kan evt. forberede nogle bløde puder/madrasser, som pigerne kan falde i. Alternativt kan I i stedet for at binde pigerne om livet, bede dem om at holde cykelslangen, og så slippe den, når de når markeringen. Efter de har rørt markeringen, må de tage en spade. Det må IKKE være spaden, de skal gribe ud efter, mens de laver elastikløb, da det kan være farligt. 3

12 Post 6, Madfadet : Post 7, Reden : Følekimsleg. I skal bruge en papkasse (en tyk en, f.eks. en flyttekasse eller anden slags kasse). Kassen skal være helt lukket til og I skal evt. sammen med pigespejderne have malet kassen sort eller med andet gerne lidt ulækkert motiv. Der skal laves en masse huller i, så de nye piger kan have mindst én arm inde i kassen for at lede efter nøglen. I kassen skal pigerne føle sig igennem havregrød/tapetklister/melklister for at finde nøglen. Soveposerulning. Pigerne bliver lukket inde i et telt samtidig, hvor de så så hurtigt som muligt skal kan rulle en sovepose sammen og putte den i dens hylster. Herefter får de en gps udleveret, hvor I har indstillet koordi naterne efter, hvor skatten ligger begravet. Post 8: Perleskatten Geo-caching. Pigerne skal ved den sidste post lede efter skatten. I denne skat skal der være en kløverperle (som gruppen kan købe på webfryd) og perler i tørklædets farver og det, der skal laves armbånd med. Afslutning, Hyggestedet : Løbet sluttes af med bålhygge (snobrød, popcorn, pandekager), hvor perlerne kan sættes på armbånd (knytning eller lædersnor mm.), og der skal synges sange/ laves sanglege. Her får pigerne samtidig et diplom på (evt. ved en lille ceremoni), at de nu er parate til at blive rigtige pigespejdere. Forældrene kan evt. blive sat til at stå for et eller andet underholdning ved lejrbålet. 4

13 Sideløbende arrangement: Der kan, imens pigerne er på løbet, arrangeres et foredrag for forældrene, hvor en større pige kan komme og fortælle, hvad det har betydet for hende at være pigespejder. Grupperne kan evt. slå sig sammen i regionerne til dette foredrag. Forældrene skal også være med til at arrangere lejrbålet og evt. underholdning hertil. Forældrene kan samtidig stille spørgsmål og aktiveres undervejs, så forældre og ledere kan lære hinanden at kende. 5

Posterne på løbet til Agitationskampagnen:

Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

Kompendium Legende børn på vorkvej Seniorkursus Vork Efteråret 2018

Kompendium Legende børn på vorkvej Seniorkursus Vork Efteråret 2018 Kompendium Legende børn på vorkvej Seniorkursus Vork Efteråret 2018 Instruktører: Emma Tho gaard Nielsen, emmatho gaard@gmail.com Peter Randorff, peterrandorff@gmail.com Camilla Refsgaard, camilla.refsgaard@gmail.com

Læs mere

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Årstid: Hele året Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Loboratorium Trin for trin De overordnede formål med mærket Formålet med,, er at udvide pigernes horisont indenfor løb og løbsformer. Pigerne vil

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Forløbets varighed: 4 trin + en nat Udfordringen Indledning formål Dette mærke tager fat i en stolt spejdertradition, nemlig at

Læs mere

Spirer: Mørkemestre. Formål. Forudsætninger for grønspirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Mørkemestre. Formål. Forudsætninger for grønspirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Mørkemestre Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt og spændende. Dette mærke vil lægge vægt på, at give pigerne

Læs mere

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Når det er skæbnen, der råder, kan der ske

Læs mere

Bowlingtur for 3. klasserne

Bowlingtur for 3. klasserne Nyhedsbrev SFO april 2014 Kære forældre Vi har nu ansat 2 pædagogmedhjælpere Lasse og Michael. De har nu været her i 2 uger og er ved at have lært en del navne på jeres børn. Michael er 20 år, har et sabbatår

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Det er en fordel, at dette mærke tages forud for fx en lejr, hvor spirerne vil blive en del af et større lejrbål.

Det er en fordel, at dette mærke tages forud for fx en lejr, hvor spirerne vil blive en del af et større lejrbål. Spirer: Bålmager Formål Lejrbålet er en traditionel spejderaktivitet og med dette mærke skal spirerne lave og opleve et rigtigt spejderlejrbål med alt, hvad det indebærer! De skal lære, hvordan man laver

Læs mere

Spejder: Vandreturstøser

Spejder: Vandreturstøser Spejder: Vandreturstøser Formål Formålet med dette mærke er at bringe nyt liv i en klassiker, så det for spejderne kan blive endnu sjovere at gå hike, end det er i forvejen. Desuden at få spejderne til

Læs mere

Den skjulte nøgle. Før man spiller første gang, sættes de 12 stickers tilfældigt på de to terninger.

Den skjulte nøgle. Før man spiller første gang, sættes de 12 stickers tilfældigt på de to terninger. Den skjulte nøgle 3-6 spillere i alderen 5-99 Spilletid: 15-20 minutter Igennem tiden har det søde lille spøgelse Leopold hjemsøgt The Thousand Treasures Castle og kender alle dens kringelkroge og gemmesteder.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids.

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Pilleløb For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Formålet med løbet er at virkeliggøre for børnene,

Læs mere

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin De Pædagogiske Pejlemærker et projektarbejde for 8. klassetrin Kære elever og lærere i 8. klasse 2 Den sidste fredag før vinterferien 2017 skal I afvikle et Pejlemærkeløb for alle elever på jeres skole.

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er.

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er. 1 Fest Spirer Trin for trin Piger i spirealderen er ved at samle erfaring med at deltage i forskellige fester, fx i familien, i forbindelse med årets højtider og ikke mindst til fødselsdagsfester i klassen.

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Spejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 3 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed, er at

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Rollespil til fastelavn. et par ideer fra Rollespilsakademiet

Rollespil til fastelavn. et par ideer fra Rollespilsakademiet Rollespil til fastelavn et par ideer fra Rollespilsakademiet En flyer til jer Denne flyer handler om rollespil til fastelavn, så hvis du sidder og har brug for lidt inspiration til hvad der kunne foregå

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

På Vej I Skole forberedelse til skole

På Vej I Skole forberedelse til skole På Vej I Skole forberedelse til skole - en vejledning til kommende forældre på Filstedvejens skole. by freepik.com Kære forældre! Vi har i et samarbejde med Vejgaard Østre Skole og distriktets børnehaver

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 2 Grønsmutter Årstid Sommer Forløbets varighed 3 trin + en aften/nat Formål I dette mærke bliver pigerne udfordret endnu mere på, hvad mørke kan byde på. Der bliver i mærket lagt vægt på, at pigerne

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Overordnet. Læringsmål

Overordnet. Læringsmål I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg.

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. økologisk Idéer og inspiration Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego.

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER 2016 Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. Netop dette materiale er tilpasset flokken, og kan enten bruges som inspiration,

Læs mere

Naturprojekt for rød stue.

Naturprojekt for rød stue. Naturprojekt for rød stue. Tema: Natur og naturfænomener Mål: - At børnene (3-4 årige) lærer naturen at kende ved brug af alle sanser og oplever naturen som en kilde til leg, oplevelser, udforskning og

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 11: Dyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Dyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 11: Dyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Dyr side 1 Uge 11: Dyr Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Dyr side 1 HIPPY HippHopp uge_11_guidevejl_dyr.indd 1 06/07/10 11.09 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 Uge 30: Venner Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 HIPPY HippHopp uge_30_guidevejl_venner.indd 1 06/07/10 10.41 Denne vejledning er et

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst.

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst. Med reb og knuder Krop og bevægelse Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Man kan udvide rammerne for gode, aktive bevægelsesaktiviteter ved at medbringe tov eller snor på turene, og hvis man lærer

Læs mere

Spirer: Pioneringspiger

Spirer: Pioneringspiger Spirer: Pioneringspiger Formål For at blive den sejeste storpionerer må man starte tidligt, og selvom spiseborde ikke bliver spirernes spidskompetence, er der nogle lidt mere grundlæggende skridt på vejen

Læs mere

Det kræver nogle weekender at gennemføre fire overnatninger og der skal tilrettelægges i forhold til årstiden.

Det kræver nogle weekender at gennemføre fire overnatninger og der skal tilrettelægges i forhold til årstiden. Spejder: Syvsovere Formål Formålet med dette mærke er at give spejderne nogle sjove og anderledes oplevelser ved at udfordre den måde de overnatter på den gængse spejdertur på. Det at lægge sig til at

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Med Jesus i båden - påske

Med Jesus i båden - påske Med Jesus i båden - påske Jesus tilgiver Mål: Forklar børnene, at Jesus altid elsker os og ønsker at tilgive os alle vore fejl. Tekst: Joh. 21, 1-19 (Peter bliver tilgivet). Visualisering: Pynt rummet

Læs mere

Materiale til sæsonstart 2019

Materiale til sæsonstart 2019 Materiale til sæsonstart 2019 Kære leder, Mange kredse starter den nye sæson efter sommerferien med et fælles kredsmøde. Skal I have et fælles kredsmøde efter sommerferien? Så kommer der her to komplette

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Målgruppe: SFO alder 6-9 år Opgave/problembeskrivelse : Kevin og Christian Vores problemstilling er, at børn er for meget inden for og det er ikke sundt, fordi man skal

Læs mere

HVEM BOR HER? OPGAVE 1 OPGAVE 2. du får brug for: du skal bruge: + OG ET PLANTEGNINGSARK + ET TEGNEARK OG ALLE DE FARVER DU VIL BRUGE

HVEM BOR HER? OPGAVE 1 OPGAVE 2. du får brug for: du skal bruge: + OG ET PLANTEGNINGSARK + ET TEGNEARK OG ALLE DE FARVER DU VIL BRUGE HVEM BOR HER? OPGAVE 1 1: Gå på opdagelse i huset og find de 11 dyr, som gemmer sig i husets forskellige rum. du får brug for: 2: Tegn eller skriv dyrene i de forskellige rum på plantegningen efterhånden

Læs mere

Spirer: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. X et.

Spirer: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. X et. Spirer: Logikløbere Formål Som løbelus skal spirerne lære noget om at være spirer. Forudsætninger for spirerne Ingen særlige forudsætninger. Forudsætninger for lederne Ingen særlige forudsætninger. Om

Læs mere

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole.

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole. Ve skabsløbet n PRÆSENTATION AF RED BARNETS ARBEJDE Her får du ni tekster, som du kan bruge, når du holder oplæg på skoler om Red Barnets arbejde. Klip dem ud, og brug dem som talekort. Vær opmærksom på

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Højdefantaster. Udfordringen. Højdefantaster Niveau 2. Formål. Årstid: Forår og sommer. Forløbets varighed: 4 trin + et døgn

Højdefantaster. Udfordringen. Højdefantaster Niveau 2. Formål. Årstid: Forår og sommer. Forløbets varighed: 4 trin + et døgn Årstid: Forår og sommer Forløbets varighed: 4 trin + et døgn Udfordringen Formål På skal pigerne bygge et højt tårn, som de skal bebo i 24 timer. Tårnet skal konstrueres med forskellige redskaber, så de

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Efterår/vinter Forløbets varighed 2-4 trin + en eftermiddag Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt

Læs mere

Det lover jeg dig -2

Det lover jeg dig -2 Det lover jeg dig -2 Tro på det, Gud lover Mål: Børnene forstår, at det er vigtigt at være opmærksom, når Gud taler. Gud taler altid sandt. Vi må tro på, at han gør, som han har lovet. Vi opmuntrer børnene

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Besked til alle vikinger I skal snart afsted

Besked til alle vikinger I skal snart afsted Besked til alle vikinger I skal snart afsted Nu er der kun et par uger til at du skal afsted på årets sommerlejr sammen med resten af kredsen og alle vennerne fra Husum som vi også var på sommerlejr med

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...9. Science

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...9. Science 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Primære sanser.5 Få pulsen op...9 Sprog Science 2 Fatkaoplysninger Institutionens navn Tovværkets Børnegård Adresse Grådybet 75, 6700

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Snør

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

Spirer: Syvsovere. Formål. Forudsætninger for spirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Syvsovere. Formål. Forudsætninger for spirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Syvsovere Formål Spirerne udforsker rammerne omkring det at skulle sove. Det skal både være sjovt og hyggeligt at krybe i soveposerne og give pigerne mod til at sove uden mor og far, måske for

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Sansebane

Læs mere

Lige om hjørnet mødes vi på NYS, og hvad er ressourcebanken? Dyk ned i novembers nyhedsbrev og find svarene!

Lige om hjørnet mødes vi på NYS, og hvad er ressourcebanken? Dyk ned i novembers nyhedsbrev og find svarene! November 2014 De grønne pigespejdere Region Kattegat NYHEDSBREV Lige om hjørnet mødes vi på NYS, og hvad er ressourcebanken? Dyk ned i novembers nyhedsbrev og find svarene! Nyborg Strand Kursus 2014 Årets

Læs mere

Gud er min far -1. Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn

Gud er min far -1. Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn Gud er min far -1 Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn Mål: Børnene ser Guds egenskaber som far: kærlig, tilgivende, givende og omsorgsfuld og børnene lærer nye måder at prise Gud på

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Turen går til Myanmar

Turen går til Myanmar Turen går til Myanmar kap 1 Sophie og Mads sidder i skolen, de er bedste venner. Sophie er 13 år gammel, har mørkebrunt hår og har blå brune øjne. Mads er 13 år gammel, har lyst hår og grønne øjne. De

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Best Friends Forever! -3

Best Friends Forever! -3 Best Friends Forever! -3 Jeg står ved den åbne grav. Mål: Vi fejrer med børnene, at Jesus lever! Vi kan være bedste venner for altid! Sikken en fest! Tekst: Jesus genopstår (Joh. 20, 1-10 + 19-23). Visualisering:

Læs mere

AKTIVTETSKATALOG. inspiration til aktiviteter, som kan gøre læring om god håndvask lidt sjovere. Udarbejdet af Lægemiddelenheden i Region Sjælland

AKTIVTETSKATALOG. inspiration til aktiviteter, som kan gøre læring om god håndvask lidt sjovere. Udarbejdet af Lægemiddelenheden i Region Sjælland AKTIVTETSKATALOG inspiration til aktiviteter, som kan gøre læring om god håndvask lidt sjovere Udarbejdet af Lægemiddelenheden i Region Sjælland Forord Dette katalog indeholder inspiration til aktiviteter,

Læs mere

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse DRILLE MED NAVNE Målgruppe Nye elevhold, hvor eleverne ikke kender hinandens navne endnu. Ikke alt for store grupper. Mål - At lære hinanden at kende - At opnå en høj grad af koncentration Varighed Varigheden

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Det lover jeg dig -3

Det lover jeg dig -3 Det lover jeg dig -3 Søg det, som Gud lover. Mål: Børnene forstår, at Gud belønner dem, der søger ham. Gud har lovet, at de, der søger og bliver ved med at søge, også vil finde. Opmuntr børnene til at

Læs mere

En kort fortælling om en dag i zoologisk have

En kort fortælling om en dag i zoologisk have Navn og klasse: En kort fortælling om en dag i zoologisk have Kira Glistrup 2019 Dansktip.dk 2019 Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole. 1 Inden du læser Du skal nu læse en

Læs mere

Glasslibning / maling

Glasslibning / maling Nyhedsbrev fra SFO januar 2013 Kære forældre Godt nytår! Så starter vi op med nye aktiviteter. Der vil dog stadig være tilbagevendende aktiviteter, som børnene er glade for, og vi som personale synes skal

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND 194 Vennemappen Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune Vennemappen BAGGRUND Kort om metoden Hvad kan børn

Læs mere