Korrosion i biofyrede anlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Korrosion i biofyrede anlæg"

Transkript

1 Korrosion i biofyrede anlæg Af Trine Nybo Lomholt, specialist & Søren Klinggaard, projektleder Halm og flis er attraktive brændsler, men når det gælder korrosion, er udfordringerne større ved fyring med biomasse end med fossile brændsler. Fyring med biomasse forårsager betydeligt større korrosionsmæssige udfordringer end ved fyring med fossile brændsler. Dette skyldes blandt andet den kemiske sammensætning af brændslet, som er anderledes i biomassen i forhold til de fossile brændsler, primært på grund af det højere indhold af kalium og klor i biomassen. I det følgende vil de mest udbredte korrosionsmekanismer, der forekommer under fyring med biomasse blive gennemgået. Områder for korrosion i biomasse og affaldsfyrede kedler Biomasse og affaldsfyrede kedler kan rent korrosionsmæssigt opdeles i tre områder: Indfyringszonen (tragte etc.) Højtemperaturzonen (forbrændingskammer, overheder, etc.) Lavtemperaturzonen (konvektions- og economiser-sektion etc.)

2 Figur 1: Korrosionszoner i biomasse fyrede kedler Indfyringszonen I selve indfyringszonen kan der ske en delvis forgasning af brændslet og dette kan medfører en frigivelse af flygtige kulbrinte forbindelser samt organiske syrer. De frigivne komponenter kan blive ført videre til selve forbrændingszonen, hvor der kan ske en genfordampning af komponenterne og dermed ikke give anledning til en forøget korrosionsrisiko. Mere kritiske er det, hvis de forgassede komponenter diffundere tilbage i systemet og her møder materialer med lav temperatur eksempelvis vandkølede vægge. Dette vil bevirke, at der sker en udkondensering af de organiske syre, hvilket kan bevirke korrosion af kedelrørene. Eksempelvis kan det nævnes, at eddikesyre og myresyre kan begynde at udkondensere allerede ved temperaturer på 110 C. Udkondenseringen af de organiske syrere vil give anledning til et jævnt korrosionsangreb der i sidste ende kan give anledning til lækage af kedlen. Afhjælpning af disse korrosionsskader forårsager af udkondensering af aggressive komponenter fra forbrændigensluften kan imødegås/eliminieres ved at foretage en beklædning af de særlig kritiske områder. Herved opnås en højere overfladetemperatur og udkondensering kan forhindres. Korrosion på risten Det er ikke særlig udtalt, at der observeres korrosionsangreb i området omkring risten, men snarere i de varmere dele af anlægget. Der er dog to problemstillinger, som kan give anledning til korrosion ved risten. Den første er slid fra sand- og jordfyldt biomasse. Den anden er ujævn iltfordeling over risten. Langs ristens sider kan det være vanskeligt at opretholde iltoverskud, hvorved atmosfæren bliver reducerende. Som følge af den reducerende atmosfære, kan metaloverfladen ikke dannet et beskyttende oxidlag. Ydermere vil der ved iltunderskud forekomme en større andel uforbrændte partikler og aflejringer i røggassen. Disse uforbrændte partikler vil brænde ud på metaloverfladerne, og hermed lede til en reaktion med metaloverfalden. Dette kan bevirke at oxidlaget delvist opløses og bliver porøst. Det porøse oxidlag vil øge adgangen for aggressive stoffer til metaloverfladen og kan give anledning til forøget korrosion. Korrosion i højtemperaturzonen Den primære korrosion forekommer i højtemperaturzonen af anlægget, bl.a. på overhederne. I overhederne anvendes ofte stållegeringer tilsat krom, fordi krom danner et beskyttende kromoxidlag på overfladen. Når klor og kalium er til stede i røggassen, kan der ske reaktioner mellem røggassen og metaloverfladerne, som gør, at det beskyttende oxidlag nedbrydes mister sin overfladebeskyttelse. Der er primært tre korrosionsmekanismer, som gør sig gældende i højtemperaturzonen:

3 Klorkorrosion Alkalikorrosion Saltsmeltekorrosion. Klorkorrosion Mekanismen bag klorkorrosion er beskrevet indgående i litteraturen og opsummerende kan mekanismen beskrives ved at klorgasserne i røggassen kan passere det beskyttende kromoxidlag på ståloverfladen gennem små revner og defekter. Når klorgassen har passeret oxidlaget og møder den underliggende metaloverflade, reagerer klor med den metalliske overflade under oxidlaget og danner metalklorider. Ved den høje temperatur, som er til stede, fordamper metalkloriderne og passerer tilbage ud gennem oxidlaget. Når metalkloriderne møder ilt på overfladen, omdannes de til oxider under frigivelse af klorgas. Den frigivne klorgas kan på ny trænge ind gennem oxidlaget, og derved kører mekanismen i ring. Mekanismen er illustreret i Figur 2, hvor jern (Fe) er brugt som eksempel. Figur 2: Illustration af klorkorrosion, efter Asteman [1]. Effekten af denne type korrosion er, at metallet opløses under oxidlaget og hæmmer væksten af det beskyttende kromoxidlag. Desuden bliver oxidlaget porøst og afskaller som følge af klorkorrosionen. Alkalikorrosion Hidtil har klor været anset som den største årsag til korrosion i biomassefyrede kraftværker. I de senere år er der kommet større fokus på, at alkalimetallerne, primært kalium, også spiller en afgørende rolle i nedbrydningsmekanismen. Når kalium er til stede i røggassen, vil det reagere med kromoxid under dannelse af kaliumkromat. Dette medfører, at krom forbruges i oxidlaget og efterlader et jern-rigt oxidlag. Jernoxid er ikke lige så beskyttende som kromoxid i den pågældende atmosfære, hvorved korrosionshastigheden øges. Ydermere giver det anledning til accelereret klorkorrosion.

4 Svovl kan i visse tilfælde reducere alkalikorrosion under dannelse af kaliumsulfat i stedet for kaliumkromat, hvilket er mindre korrosivt overfor kromoxid. Det afhænger dog af hvor reaktionen forløber, da reaktionen udløser dannelse af klorgas. Hvis KCl omdannes til kaliumsulfat i røggassen, vil klorgassen sandsynligvis forsvinde med røggassen og ikke udgøre nogen betydelig risiko. Derimod, hvis klorgas dannes under belægningerne, vil det give anledning til klorkorrosion. Saltsmeltekorrosion Ved korrosion forårsaget af klor, dannes der metalklorider, som beskrevet ovenfor. Mange metalklorider smelter ved de temperaturer, der er i forbrændingskammeret. Derudover vil mange af de salte, der er i belægningerne fra brændslet, også smelte ved de temperaturer. Metalkloriderne og saltene kan også reagere og danne såkaldte eutektiske forbindelser, som smelter ved endnu lavere temperaturer. Smeltede klorider, salte samt eutektiske forbindelser er yderst korrosive, da de opløser det beskyttende oxidlag på metaloverfladen. Mekanismen hedder saltsmeltekorrosion. Tidligere erfaringer fra anlæg I forbindelse med FORCE Technologys virke som rådgiver og i forbindelse med undersøgelse af skader observeret på biofyrede anlæg er følgende generelle erfaringsdatabase blevet opbygget. Temperatur og røggasflow Damptemperaturen i et biofyret anlæg er ikke den eneste faktor, der er afgørende korrosionsangrebet, men også metaltemperaturen, røggasflow og varmeflux skal medtages i vurderingen. Metaltemperaturen afhængig af både damptemperatur, røggasflow samt varmeflux. Det er vigtigt at optimere disse faktorer i samspil med hinanden, for at reducere korrosionshastigheden. Desuden er det vigtigt at undgå reducerende gasser i anlægget, hvilket kan imødekommes ved at sørge for, at partikler er udbrændte, når de rammer metallerne. Brændselstype Fyring med halm giver anledning til de højeste korrosionsrater inden for biomasse, hvilket primært skyldes det relativt høje indhold af K og Cl. Selvom træpiller og træflis har et betydeligt lavere indhold af Cl og K end halm, kan der optræde korrosionsrater tilsvarende dem, der ses i halmfyrede kedler. Dette skyldes et lavere indhold af andre elementer (Al, Si, S), som alkalimetallerne ellers vil reagere med. Som følge heraf, kan KCl forefindes på gasfase efter forbrændingen, og det vil kondensere på overfladerne og føre til samme korrosionstype (og rate) som under halmfyring. Det skal også nævnes, at man bør være yderst påpasselige med affaldstræ, da den kemiske sammensætning er anderledes end rent træ, hvilket har stor indflydelse på korrosionen. Affaldstræ kan indeholde bly eller lignende kemiske forbindelser, som resulterer i korrosionsmekanismer som ved affaldsforbrænding.

5 Legeringstype samt kromindhold I kulfyrede kraftværker er det velkendt, at et højt kromindhold i legeringerne giver lave korrosionshastigheder. Dette er ikke nødvendigvis tilfældet for biomassefyrede kraftværker. Her er kromindholdets effekt på korrosionshastigheden også afhængig af legeringstype samt temperaturen. De typiske legeringer, der anvendes til overhederne kan opdeles i tre kategorier: Ferritisk/martensitiske stål (Cr <12 wt%) Austenitiske stål (Cr wt%) Højtlegerede austenitisk stål og Ni-baserede legeringer (Cr wt%). I de ferritiske/martensitiske stållegeringer ses typisk et ydre, jævnt korrosionslag, uden betydeligt korngrænseangreb. Materialetabet forårsages af afskalning af det ydre korrosionslag. Korrosionshastigheden falder med stigende kromindhold. På austenitisk stål er korrosionslaget typisk opdelt i et tyndt ydre oxidlag og en underliggende zone med korngrænsekorrosion, hvilket indikerer en effekt af klor. De austenitiske stål kan tåle højere temperaturer end de ferritiske/martensitiske, så dette ændrede udseende forekommer typisk ved højere temperaturer. Angrebet bliver værre med højere temperatur og kromindhold i stålet. På de højtlegerede austenitiske stål samt Ni-baserede legeringer ses et lignende to-delt korrosionslag, dog er den interne zone ikke begrænset til korngrænser men angriber også inde i kornene. Dybden af den interne korrosionszone vokser med øget kromindhold, som en effekt af klorkorrosion. Monitering af korrosionsforhold i biofyret anlæg. Som det fremgår af ovenstående er der mange faktorer der har indflydelse på korrosionsforholdene ved afbrænding af biobrændsel. En del af disse forhold bevirke at det kan være vanskeligt at forudsige hvilken omfang korrosionen i kedlen vil blive. FORCE Technology arbejder målrettet imod at kunne opbygge en ekspertise således at forudsigelsen omkring korrosionsforholdene bliver bedre og et vigtigt værktøj i dette er korrosionsmålinger udført med ny udviklet korrosionssonde. Korrosionssonden kan ses på figur 3. Korrosionssonden er luftkølet og opbygget på en måde således at overflade temperaturen kan indreguleres nøjagtigt og det således er muligt at teste effekten af røggassen ved forskellige temperaturer. Korrosionssonden har været i anvendelse på Dansk testcenter for biomasse og har målt korrosionsforhold ved afbrænding af træpiller. Der er planlagt en række andre test og vi håber at vi kan å lejlighed til at præsentere disse her ved en senere lejlighed.

6 Figur 3: Korrosionssonde Figur 4: Nærbillede af korrosionsprobe efter eksponering i ca. 1 måned i biomassefyret anlæg Referencer [1] H. Asteman and M. Spiegel, Corrosion Science, 49 (2007)

Korrosion på affaldsanlæg

Korrosion på affaldsanlæg Korrosion på affaldsanlæg Korrosion i forskellige miljøer Temadag på Haldor Topsøe d. 15. september Rikke Mattsson R&D Engineer Kort introduktion til Babcock & Wilcox Vølund Præsentation af et affaldsanlæg

Læs mere

Nye modeller til forudsigelse af risiko for korrosion

Nye modeller til forudsigelse af risiko for korrosion Nye modeller til forudsigelse af risiko for korrosion Korrosion og tilsmudsning kan forårsage problemer for kedler og overhedere i kraftværker fyret med biomasse. En kombination af CFDmodellering og profilering

Læs mere

Hvilken betydning har legeringselementerne i stål, og hvordan kan legeringssammensætningen bestemmes?

Hvilken betydning har legeringselementerne i stål, og hvordan kan legeringssammensætningen bestemmes? Hvilken betydning har legeringselementerne i stål, og hvordan kan legeringssammensætningen bestemmes? Af Carsten Jensen, FORCE Technology, Afdelingen for Korrosion & Metallurgi Risø-DTU, Roskilde, 24.

Læs mere

Dansk Testcenter for Bioenergi

Dansk Testcenter for Bioenergi Åbningsseminar Dansk Testcenter for Bioenergi Dansk Testcenter for Bioenergi Muligheder Afdelingschef Industrielle Processer, FORCE Technology Centerleder, Dansk Testcenter for Bioenergi Kristian Lykkemark

Læs mere

De skjulte potentialer i fremtidens drift af biomasseanlæg

De skjulte potentialer i fremtidens drift af biomasseanlæg De skjulte potentialer i fremtidens drift af biomasseanlæg Søren Klinggaard & Jesper Cramer FORCE Technology Agenda Måling af korrosion Søren Klinggaard Vision-baseret overvågning og styring af forbrændingen

Læs mere

Korrosion og vedligeholdelse af affaldsforbrændingsanlæg

Korrosion og vedligeholdelse af affaldsforbrændingsanlæg NOTAT Dok.nr. 164747 sag 1710 21. juli 2003 Affald Korrosion og vedligeholdelse af affaldsforbrændingsanlæg Elsam A/S Fynsværket Kemi & Miljø Vor ref. : OHL ohl@elsam.com 65 68 45 08 K&M nr. : 2003-04.031

Læs mere

Ved projektets start havde idriftsatte halmfyrede kedler moderate dampafgangstemperaturer. med et formodet mindre aggressivt brændsel (figur 1).

Ved projektets start havde idriftsatte halmfyrede kedler moderate dampafgangstemperaturer. med et formodet mindre aggressivt brændsel (figur 1). NOTAT Eltra dok 140553, sag 3535 4. oktober 2002 Elsam A/S Fynsværket Vor ref.: OHL D-16115 "Udvidelse af korrosionsforsøg på Masnedø KVV" Resumé af projekt Eltra nr. 3535 1. Baggrund Separate ristefyrede

Læs mere

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Gårdteknisk forum / Kemidag - SEGES Annette Baltzer Larsen abl@force.dk FORCE Technology Agenda Korrosion Hygiejnisk design

Læs mere

Temadag om vandbehandling og korrosion

Temadag om vandbehandling og korrosion Korrosionsformer Korrosion generelt Våd korrosion Korrosion typer i fjernvarmesystemer Materiale typer og korrosion Temadag om vandbehandling og korrosion Lea Korcakova, Bioenergy and Thermal Power, COWI

Læs mere

Hvad foregår der i fyrrummet Forbrændingsteori koblet med virkeligheden!

Hvad foregår der i fyrrummet Forbrændingsteori koblet med virkeligheden! Hvad foregår der i fyrrummet Forbrændingsteori koblet med virkeligheden! Kedelspecialist Ivan Rechter og proceskemiker Niels Ole Knudsen Afdelingen for bioenergi og termisk kraftvarmeproduktion 1 COWI

Læs mere

Den danske biomassesatsning til dato

Den danske biomassesatsning til dato Den danske biomassesatsning til dato Forsk2006 Energinet.dk konference 15. juni 2006 Bo Sander, Disposition Baggrund Hvorfor er halm et vanskeligt brændsel til elproduktion? Status for anvendelse af biomasse

Læs mere

Materialer og korrosion - offshore

Materialer og korrosion - offshore Materialer og korrosion - offshore FMV Temadag 28. januar 2010 Anne Dorthe Hede andh@teknologisk.dk tlf.: 7220 2235 Seniorkonsulent Korrosion & Metallurgi Center for Materialeprøvning, Teknologisk Institut

Læs mere

Partikler, Aske, og Slagge i biomassekedler. Hvad, hvordan og hvorfor?

Partikler, Aske, og Slagge i biomassekedler. Hvad, hvordan og hvorfor? Partikler, Aske, og Slagge i biomassekedler. Hvad, hvordan og hvorfor? Dato: 2014-04-29 Jonas Dahl JODA@DTI.DK Røg?? => Partikler + Vanddråber Partikler fra forbrænding Partikler fra forbrænding PM 10

Læs mere

Rustfrie stål. af Carsten Jensen Afdelingen for Korrosion og Metallurgi FORCE Technology. CSJ / 2009.01.22 rev. 01

Rustfrie stål. af Carsten Jensen Afdelingen for Korrosion og Metallurgi FORCE Technology. CSJ / 2009.01.22 rev. 01 Rustfrie stål af Carsten Jensen Afdelingen for Korrosion og Metallurgi FORCE Technology CSJ / 2009.01.22 rev. 01 FORCE Forretningskoncept Industri og samfund Undervisning og formidling Integrity Management

Læs mere

AvantGuard. Redefinering af anti-korrosion

AvantGuard. Redefinering af anti-korrosion AvantGuard Redefinering af anti-korrosion Tre metoder til at beskytte mod korrosion Jern er det mest udbredte konstruktionsmateriale i verden. Desværre reagerer jern spontant, når det udsættes for atmosfæriske

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Jens Dall Bentzen : Optimering af biomassefyrede værker ved opfugtning af forbrændingsluft Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk

Læs mere

Sur-Tech A/S Surface Technology

Sur-Tech A/S Surface Technology Sur-Tech A/S Surface Technology KEMISK NIKKEL En slid og korrosionsbeskyttende belægning DS/ ISO 9001 ISO 14001 Kvalitetssikring Miljøledelse Hvad er kemisk nikkel? Kemisk nikkel er en proces til udfældning

Læs mere

Hvad er forskellen på EN 1.4404 og EN 1.4571?

Hvad er forskellen på EN 1.4404 og EN 1.4571? Hvad er forskellen på EN 1.4404 og EN 1.4571? Af Ebbe Rislund, Troels Mathiesen og J. Vagn Hansen Afdelingen for Korrosion og Metallurgi, FORCE Technology Indledning De to stål EN 1.4404 og EN 1.4571 er

Læs mere

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Korrosion i praksis Troels Mathiesen Specialist, civ.ing., ph.d. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Kundeopgaver: 50% Skadesopklaring 50% Rådgivning, korrosionstest, R&D Specialer: rustfrit

Læs mere

Hvor kommer snavs i ledningsnettet fra. Af Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme

Hvor kommer snavs i ledningsnettet fra. Af Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme Hvor kommer snavs i ledningsnettet fra ERFA-træf om ledningsnettet d. 22/1-18 Af Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme Anders B. Jensen, Driftslaboratoriet ApS Snavstyper Hårdhed Korrosionsprodukter Organisk

Læs mere

Korrekt Fyring. Pejseindsats udført af Dixen Pejse

Korrekt Fyring. Pejseindsats udført af Dixen Pejse Korrekt Fyring Pejseindsats udført af Dixen Pejse Brændeovne og pejse samt træfyringsanlæg til centralvarme er en god og miljøvenlig varmekilde. Brænde og træflis er indenlandske energiressourcer, som

Læs mere

Vandkvalitet og risiko for korrosion. Leon Buhl Teknologisk Institut

Vandkvalitet og risiko for korrosion. Leon Buhl Teknologisk Institut Vandkvalitet og risiko for korrosion Leon Buhl Teknologisk Institut Leon Buhl, Teknologisk Vandkvalitet og risiko for korrosion 1. Korrosion generelt Leon Buhl, Teknologisk Bygningsreglementerne 8.4 Vand-

Læs mere

Hvad er rustfrit? i 1. Rustfrit stål

Hvad er rustfrit? i 1. Rustfrit stål Hvad er rustfrit? i 1 Rustfrit stål Rustfrit stål er en fælles betegnelse for en mængde stål med den fællesnævner, at de indeholder mindst 11,5% chrom. Når jern legeres med mindst 11,5% chrom, reagerer

Læs mere

8. Forbrænding af træpiller

8. Forbrænding af træpiller 8. Forbrænding af træpiller Kapitlet beskriver teori omkring forbrænding af træpiller. 8.1 Forbrændingens faser Når træpiller brænder sker det normalt i fire mere eller mindre sammenfaldende faser: 1.

Læs mere

Slutrappo rt. Optimering af belægningsfjernelse i biobrændselsfyrede kedler. PSO projekt nr. 31 44 13ONG

Slutrappo rt. Optimering af belægningsfjernelse i biobrændselsfyrede kedler. PSO projekt nr. 31 44 13ONG 13ONG energ y Optimering af belægningsfjernelse i biobrændselsfyrede kedler Erfaringer med belægningsfjernelse og identifikation af optimeringspotentiale PSO projekt nr. 31 44 Slutrappo rt Prepared Lars

Læs mere

Kedelvand og dets indflydelse på korrosionen

Kedelvand og dets indflydelse på korrosionen 12-12-2018 Kedelvand og dets indflydelse på korrosionen Søren Klinggaard FORCE Technology 1 Agenda Korrosionsteori Bestanddele i kedelvand Kvalitet af kedelvand Kemikalier til behandling af kedelvand Skader

Læs mere

Slutrapport, Halmtilsatsfyring i naturgasfyret kraftværkskedel

Slutrapport, Halmtilsatsfyring i naturgasfyret kraftværkskedel RAPPORT 9. marts 2005 Telefon: 79 23 33 33 Telefax: 75 56 44 77 Vor ref.: EJLA/ulfm Erstatter Dok. nr.: 179547 Sag nr.: T013135 Side 1 af 88 Kontrol: POV Godkendt: EJLA Slutrapport, Halmtilsatsfyring i

Læs mere

Kemisk overfladebehandling af rustfrit stål

Kemisk overfladebehandling af rustfrit stål www.damstahl.dk Damstahl - a member of the NEUMO Ehrenberg-Group Al bearbejdning af rustfrit stål medfører en risiko for svækkelse af stålets naturlige korrosionsbestandighed. Er denne svækkelse større,

Læs mere

Instrumentlære. Grunduddannelse for sterilcentralassistenter. Peter Christensen Opitek ApS InstrumentSpecialisten www.opitek.dk mail@opitek.

Instrumentlære. Grunduddannelse for sterilcentralassistenter. Peter Christensen Opitek ApS InstrumentSpecialisten www.opitek.dk mail@opitek. Instrumentlære Grunduddannelse for sterilcentralassistenter Peter Christensen Opitek ApS InstrumentSpecialisten www.opitek.dk mail@opitek.dk KIRURGISKE INSTRUMENTER Materialer Fremstilling Pleje & Håndtering

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

Slidstyrke af højtryksdyser behandlet med TRD Kromkarbid

Slidstyrke af højtryksdyser behandlet med TRD Kromkarbid Slidstyrke af højtryksdyser behandlet med TRD Kromkarbid TRD Surfaces Mads Brink Laursen - Temadag hos Force Technology, Brøndby, 2018.11.02 Højtydende, slid- og korrosionsbestandige overflader til særligt

Læs mere

Nordisk Vattenskadeseminarium 2007 i Ystad

Nordisk Vattenskadeseminarium 2007 i Ystad Korrosionserfarenheter från danska installationskomponenter Nordisk Vattenskadeseminarium 2007 i Ystad 31. August 2007 Asbjørn Andersen, akademiingeniør i kemi Korrosion og metallurgi FORCE Technology

Læs mere

Korrosion af rustfrit stål. Korrosionsformer, legeringselementer og miljøforhold. www.damstahl.dk Damstahl - a member of the NEUMO Ehrenberg-Group

Korrosion af rustfrit stål. Korrosionsformer, legeringselementer og miljøforhold. www.damstahl.dk Damstahl - a member of the NEUMO Ehrenberg-Group www.damstahl.dk Damstahl - a member of the NEUMO Ehrenberg-Group Rustfrit stål er et korrosionsmæssigt set genialt materiale. Netop den gode korrosionsbestandighed kombineret med en (stadigvæk!) rimelig

Læs mere

CheckPoint World

CheckPoint World CheckPoint World - DANVAK Dagen - 10. april 2019 Side 1 af 26 CheckPoint World - 1999-2019 CheckPoint World Rindsholmvej 39D DK - 8800 Viborg 40 76 95 96 checkpointworld@gmail.com Lars Grøn Schjoldager

Læs mere

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Notat til Energistyrelsen Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Titel: Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Udarbejdet

Læs mere

Jernudvindingsovnen fra Flødebøtte (HAM 5331)

Jernudvindingsovnen fra Flødebøtte (HAM 5331) april 2014 Jernudvindingsovnen fra Flødebøtte (HAM 5331) Arne Jouttijärvi Heimdal-archaeometry Report 14-4 KONKLUSION Umiddelbart havde det udgravede anlæg en stor lighed med det nederste af slaggegruben

Læs mere

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse:

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Gasserne nitrogen, oxygen og kuldioxid er de gasser i Jordens atmosfære, der er vigtigst for livet. Angiv hvilke

Læs mere

Nye biomasser på det Europæiske marked Udfordringer og potentiale

Nye biomasser på det Europæiske marked Udfordringer og potentiale Nye biomasser på det Europæiske marked Udfordringer og potentiale Fagligt Seminar Brændeovne, biomassekedler og biomasse 30. April 2015, Teknologisk Institut, Aarhus Wolfgang Stelte, Center for Biomasse

Læs mere

Slibning af værktøjer til træindustrien

Slibning af værktøjer til træindustrien Slibning af værktøjer til træindustrien Stållegeringer Stållegeringer, der anvendes i træindustrien: VS = værktøjsstål CV = krom-vanadiumstål HSS = hurtigstål HSSE = højlegeret hurtigstål HM = hårdmetal

Læs mere

System I møtrik - bolt. Dog - til bolte i ikke-krævende masseproduktionsapplikationer

System I møtrik - bolt. Dog - til bolte i ikke-krævende masseproduktionsapplikationer Gevindpasta Indledning Bolten er en af de ældste og mest brugte komponenter i moderne maskinkonstruktion. Derfor er det forbavsende at se, hvor ofte smøring af disse bliver nedprioriteret. Alvorlige skader

Læs mere

Kemisk overfladebehandling af rustfrit stål

Kemisk overfladebehandling af rustfrit stål Kemisk overfladebehandling af rustfrit stål De forskellige processer, virkemåde, fordele og ulemper Damstahl Group: Germany, Denmark, Sweden, Norway, the Netherlands, Slovenia and Finland Kemisk overfladebehandling

Læs mere

3. Det globale kulstofkredsløb

3. Det globale kulstofkredsløb 3. Det globale kulstofkredsløb Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I kulstofkredsløbet bliver kulstof (C) udvekslet mellem atmosfæren, landjorden og oceanerne. Det sker når kemiske forbindelser

Læs mere

BWE - En Global Aktør

BWE - En Global Aktør BWE - En Global Aktør 28. februar 2011 Nicholas Kristensen Group Burmeister & Wain Energy A/S Lundtoftegaardsvej 93A DK-2800 Lyngby Denmark Tel/fax +45 39 45 20 00/+45 39 45 20 05 info@bwe.dk Det vil jeg

Læs mere

DANSK FJERNVARME. Glykol systemer korrosion m.m.

DANSK FJERNVARME. Glykol systemer korrosion m.m. DANSK FJERNVARME Glykol systemer korrosion m.m. OVERSIGT Korrosion Betingelser for korrosion Korrosionsformer Glycol Nedbrydning Inhibitorer Analyser Hvad analyseres der for Tolkning af analyser VANDKVALITETSKRAV

Læs mere

Dansk kraftvarmeteknologi baseret på fast biomasse

Dansk kraftvarmeteknologi baseret på fast biomasse Dansk kraftvarmeteknologi baseret på fast biomasse Den 15. Juni 2010 Flemming Skovgaard Nielsen Group Burmeister & Wain Energy A/S Lundtoftegaardsvej 93A DK-2800 Lyngby Denmark Tel/fax +45 39 45 20 00/+45

Læs mere

FASTBRÆNDSELSKEDEL 500 kw - 5 MW

FASTBRÆNDSELSKEDEL 500 kw - 5 MW FASTBRÆNDSELSKEDEL 500 kw - 5 MW INDUSTRIVARMES FASTBRÆNDSELSKEDEL Kedlen er en cylindrisk, højeffektiv, 3-træks røgrørs varmtvandskedel. Kedlen er beregnet til fyring med flis, træpiller og andre fastbrændselstyper.

Læs mere

DURA-BRIGHT. WHEELS Flot udseende nem vedligeholdelse DURA-BRIGHT

DURA-BRIGHT. WHEELS Flot udseende nem vedligeholdelse DURA-BRIGHT DURA-BRIGHT WHEELS Flot udseende nem vedligeholdelse DURA-BRIGHT Alcoa Dura-Bright EVO wheels Næstegenerationsbehandling fra Dura-Bright med endnu bedre overfladebeskyttelse. Alcoa tilbyder dig hermed

Læs mere

2. Spildevand og rensningsanlæg

2. Spildevand og rensningsanlæg 2. Spildevand og rensningsanlæg 36 1. Fakta om rensningsanlæg 2. Spildevand i Danmark 3. Opbygning rensningsanlæg 4. Styring, regulering og overvågning (SRO) 5. Fire cases 6. Øvelse A: Analyse af slam

Læs mere

Korrosion i Betonkonstruktioner

Korrosion i Betonkonstruktioner Korrosion i Betonkonstruktioner d. 27. april 2015 Arrangør: Dansk Betonforening Katodisk beskyttelse Grundlæggende principper og anvendelse i nye og eksisterende konstruktioner v. Peter Vagn Nygaard Armeringskorrosion

Læs mere

9. Øvelse: Demonstration af osmose over en cellemembran

9. Øvelse: Demonstration af osmose over en cellemembran 1. Drikkevand 9. Øvelse: Demonstration af osmose over en cellemembran Teori I spildevandsrensning er det især mikroorganismer og encellede dyr der fjerner næringssaltene. For at sådanne mikroorganismer

Læs mere

GENVINDING AF METAL FRA SLAGGE

GENVINDING AF METAL FRA SLAGGE GENVINDING AF METAL FRA SLAGGE HVOR LANGT ER UDVIKLINGEN SET I ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV? DORTHE LÆRKE, RAMBØLL BAGGRUND FOKUS PÅ ØGET UDVINDING AF METALLER Stærkt øgede metalpriser => udvinding af

Læs mere

3. Det globale kulstofkredsløb

3. Det globale kulstofkredsløb 3. Det globale kulstofkredsløb Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I kulstofkredsløbet bliver kulstof (C) udvekslet mellem atmosfæren, landjorden og oceanerne. Det sker når kemiske forbindelser

Læs mere

Korrosion og materialevalg mulige årsager til injektionsproblemer

Korrosion og materialevalg mulige årsager til injektionsproblemer Korrosion og materialevalg mulige årsager til injektionsproblemer Troels Mathiesen, FORCE Technology trm@force.dk Partnere GEUS GEOOP HOFOR Fjernvarme Sønderborg Fjernvarme Lunds Universitet BRGM GFZ Rør

Læs mere

Bilag 4 Strategiskema til faglæsning. Før du læser Hvad handler teksten om? Overblikslæsning Se på teksten, overskrifterne, billeder, tegninger.

Bilag 4 Strategiskema til faglæsning. Før du læser Hvad handler teksten om? Overblikslæsning Se på teksten, overskrifterne, billeder, tegninger. Bilag Strategiskema til faglæsning. Før under- og efter læsning af fagtekster Før du læser Hvad handler teksten om? Overblikslæsning Se på teksten, overskrifterne, billeder, tegninger. Hvad er dit indtryk

Læs mere

Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Kondensat fra naturgasfyrede enheder Kondensat fra naturgasfyrede enheder Notat Juni 2016 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/5 Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Læs mere

Anvendelse af træ- og halmpiller i større kraftvarmeanlæg Jørgen P. Jensen og Per Ottosen

Anvendelse af træ- og halmpiller i større kraftvarmeanlæg Jørgen P. Jensen og Per Ottosen Anvendelse af træ- og halmpiller i større kraftvarmeanlæg Jørgen P. Jensen og Per Ottosen ENERGI E2 A/S, Teglholmsgade 8, 2450 København SV, Denmark Disposition ENERGI E2 Klorid-korrosion Deaktiverer denox

Læs mere

Gastekniske dage, Billund maj Forgasning vha. overskudselektricitet Af Jens Kromann Nielsen, Teknologisk Institut

Gastekniske dage, Billund maj Forgasning vha. overskudselektricitet Af Jens Kromann Nielsen, Teknologisk Institut Gastekniske dage, Billund 23-24. maj 2017 Forgasning vha. overskudselektricitet Af Jens Kromann Nielsen, Teknologisk Institut Termiske forgasning input af el-varme Agenda: - Termisk forgasning: Hvad er

Læs mere

Behagelig og billig varme. med træpiller og træflis

Behagelig og billig varme. med træpiller og træflis Behagelig og billig varme med træpiller og træflis CO 2 Neutral Varme Stigende priser på fossile brændsler, såsom olie og gas kræver alternative og bæredygtige varmeløsninger til decentrale opvarmning.

Læs mere

Videreuddannelse indenfor rustfrit stål Hvem, hvad, hvor, hvorfor og hvordan?

Videreuddannelse indenfor rustfrit stål Hvem, hvad, hvor, hvorfor og hvordan? Videreuddannelse indenfor rustfrit stål Hvem, hvad, hvor, hvorfor og hvordan? Claus Qvist Jessen, Damstahl a/s Damstahl a/s: Rustfri stålgrossist Danmarks største Medlem af Neumo-Ehrenberg-gruppen: Sterile

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

De vægtede ecodesign emissioner. Hvad sker der, når målingen ved lavlast går ind med hele 85%?

De vægtede ecodesign emissioner. Hvad sker der, når målingen ved lavlast går ind med hele 85%? De vægtede ecodesign emissioner Hvad sker der, når målingen ved lavlast går ind med hele 85%? jsa@teknologisk.dk Ecodesign forordning EU215/1189 Årsvirkningsgrad; 85% fra LL + 15% fra NOM - 3% F(2)+F(3)

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Plast Center Danmark Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Mia Katharina Andersen Podlech Teknisk Projektleder Ph.D. Kemiingeniør Vejle, d. 1. november 2012 1 Plast er ikke bare

Læs mere

Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder

Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder Betonreparationsdagen 2008 Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder Peter Vagn Nygaard, FORCE Technology e-mail: pvn@force.dk Konstruktionsbeton Universielt byggemateriale - Universielt korrosionproblem

Læs mere

CITROËN. Gode råd fra UDSTØDNING. mere viden bedre vedligeholdelse. Oplev hvad CITROËN kan gøre for dig

CITROËN. Gode råd fra UDSTØDNING. mere viden bedre vedligeholdelse. Oplev hvad CITROËN kan gøre for dig UDSTØDNING mere viden bedre vedligeholdelse Oplev hvad kan gøre for dig UDSTØDNING mere viden bedre vedligeholdelse Udstødningen er en teknisk kompliceret del, som både er underlagt lovgivningens miljønormer

Læs mere

Korrosion af rustfrit stål

Korrosion af rustfrit stål Kor r os i on afr us t f r i ts t ål Kor r os i ons f or mer, l eger i ngs el ement er ogmi l j øf or hol d Korrosion af rustfrit stål Korrosionsformer, legeringselementer og miljøforhold Rustfrit stål

Læs mere

IONER OG SALTE. Et stabilt elektronsystem kan natrium- og chlor-atomerne også få, hvis de reagerer kemisk med hinanden:

IONER OG SALTE. Et stabilt elektronsystem kan natrium- og chlor-atomerne også få, hvis de reagerer kemisk med hinanden: IONER OG SALTE INDLEDNING Når vi i daglig tale bruger udtrykket salt, mener vi altid køkkensalt, hvis kemiske navn er natriumchlorid, NaCl. Der findes imidlertid mange andre kemiske forbindelser, som er

Læs mere

Skadesanalyse: Spændingskorrosion i rustfrit stål i svømmehal

Skadesanalyse: Spændingskorrosion i rustfrit stål i svømmehal Skadesanalyse: Spændingskorrosion i rustfrit stål i svømmehal Jesper Nielsen Holst Materialeprøvning Teknologisk Institut Abstrakt: Spændingskorrosion i rustfrit stål er et kendt og frygtet problem i svømmehaller,

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

FalcoSwing FALCOSWING. FalcoSwing er modulopbygget og byder på mange forskellige opstillingsmuligheder.

FalcoSwing FALCOSWING. FalcoSwing er modulopbygget og byder på mange forskellige opstillingsmuligheder. FalcoSwing FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOSWING FalcoSwing er modulopbygget og byder på mange forskellige opstillingsmuligheder. En mulighed er fritstående, rektangulært, sekskantet, med eller

Læs mere

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele Atomets bestanddele Indledning Mennesket har i tusinder af år interesseret sig for, hvordan forskellige stoffer er sammensat I oldtiden mente man, at alle stoffer kunne deles i blot fire elementer eller

Læs mere

Test din viden H-forløb

Test din viden H-forløb Test din viden H-forløb Har du styr på H-forløbets kernestof? Nu har du lært en masse om svage syrer og baser samt om heterogene ligevægte. Som forberedelse til den afsluttende test, kan du lave denne

Læs mere

Rustfrit stål i husholdningen

Rustfrit stål i husholdningen www.damstahl.dk Damstahl - a member of the NEUMO Ehrenberg-Group Rustfrit stål er det tætteste, man kan komme på en standardlegering til kritiske formål, og vore hjemlige køkkener er ingen undtagelser.

Læs mere

BRINTSKØRHED AF PETER WITZKE CHEF FOR BOSSARDS EKSPERTTEAM

BRINTSKØRHED AF PETER WITZKE CHEF FOR BOSSARDS EKSPERTTEAM BRINTSKØRHED AF PETER WITZKE CHEF FOR BOSSARDS EKSPERTTEAM INDLEDNING Brintskørhed er et alvorligt problem, som mekanisk nedbryder en række forskellige konstruktionsmaterialer. Selvom det blev rapporteret

Læs mere

Atmosfærisk korrosion af rustfrit stål Korrosionsforhold? Hvilke rustfri ståltyper kan anvendes hvor?

Atmosfærisk korrosion af rustfrit stål Korrosionsforhold? Hvilke rustfri ståltyper kan anvendes hvor? www.damstahl.dk Damstahl - a member of the NEUMO Ehrenberg-Group Trods sit flotte og stolte navn er rustfrit stål desværre ikke altid rustfrit. Afhængig af ståltypen og miljøforholdene kan stålet blive

Læs mere

Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! Jens Henriksen

Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! Jens Henriksen Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! FORCE Technology: Metallurgi Sammenføjninger: Svejse, lodde, bolte Korrosion og anden nedbrydning af metaller NDT: alle typer Overvågning: bevægelser, spændinger,

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

ILLUSTRERET VIDENSKAB

ILLUSTRERET VIDENSKAB ILLUSTRERET VIDENSKAB Danmarks største kraftværk - Devrim Sagici, Jonas Stjerne, Rasmus Andersen Hvordan foregår processen egentlig på Danmarks største kraftværk, Avedøreværket? Kom helt tæt på de enorme

Læs mere

Holdbarhed af CRC. Belastede bjælker i saltvand

Holdbarhed af CRC. Belastede bjælker i saltvand Holdbarhed af CRC Matricen i CRC er ekstremt tæt og har stort set ikke nogen kapillarporøsitet - kun gelporer - og derfor er permeabiliteten meget lav. Det betyder at CRC er meget bestandigt overfor påvirkninger

Læs mere

KC Stokerstyring. PCT 300 Uden ilt

KC Stokerstyring. PCT 300 Uden ilt KC Stokerstyring PCT 300 Uden ilt - Valgbar brændselstype ( Træpiller, Blandet, Flis ). - Opstartsprogram. - Driftsprogram i 3 trin. - Pauseprogram - Forsyningsspænding 3 400V / 50Hz eller 1 230V / 50Hz.

Læs mere

Jordens skatte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 3 Skole: Navn: Klasse:

Jordens skatte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 3 Skole: Navn: Klasse: Jordens skatte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 3 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Et metal er kendetegnet ved, at nogle af metallets elektroner danner en elektrongas. Her er en række udsagn om, hvad et

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 Fysik / kemi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 Fysik / kemi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 1/25 Fk5 Opgave 1 / 20 (Opgaven tæller 5 %) I den atommodel, vi anvender i skolen, er et atom normalt opbygget af 3 forskellige partikler: elektroner, neutroner

Læs mere

Alle badeværelser i ejendommen er udformet således at hele rummet er vådzone.

Alle badeværelser i ejendommen er udformet således at hele rummet er vådzone. EF Annaga rden Faldstammer og vandrør Du skal være opmærksom på at der er krav til dit badeværelse og dine installationer - når du bor i en lejlighed. Her har vi opstillet foreningens generelle forholdsregler.

Læs mere

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi.

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi. Transkritisk CO2 køling med varmegenvinding Transkritiske CO 2 -systemer har taget store markedsandele de seneste år. Baseret på synspunkter fra politikerne og den offentlige mening, er beslutningstagerne

Læs mere

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg 31. oktober 2005 Udført for Gartneri eksempel 1 Kemi- og Vandteknik Undersøgelsesrapport Baggrund Mange gartnerier oplever alt for

Læs mere

AB. SVEJSETEKNIK ApS.

AB. SVEJSETEKNIK ApS. AB 1770 AC-DC Med den nye Dual Flow coatning er det kun nødvendigt at svejse 2/3 af godstykkelsen. Støbejern. Støbejern bruges meget i industrien på grund af prisen, samt at det er et stabilt og bearbejdeligt

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

TIDENS TAND Nr.2 1984

TIDENS TAND Nr.2 1984 TIDENS TAND Nr.2 1984 Konservatorskolen Det Kongelige Danske Kunstakademi Blykorrosion Knud og Simon Botfeldt Jens Hansens S fartssamling i Marstal har en samling af 42 modelskibe, alle bygget af Lorena

Læs mere

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Grønne planter bruger vand og kuldioxid til at producere oxygen og opbygge organiske stoffer ved fotosyntese. Sæt kryds ved det

Læs mere

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 Ref 65718A 834-61471(Final) Version

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Din specialist på biomasseanlæg

Din specialist på biomasseanlæg Case Verdo og Industrivarme er gået sammen og samlet kraftværk af kompetencer i Verdo Energy. Vi har mere end 00 års erfaring med drift af egen energiforsyning, og mere end års erfaring med udvikling og

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Dagens tema. Hvilke stoffer skal kortlægningen omfatte? Hvordan skal vi strukturere kortlægningen? Kortlægning af problematiske stoffer

Dagens tema. Hvilke stoffer skal kortlægningen omfatte? Hvordan skal vi strukturere kortlægningen? Kortlægning af problematiske stoffer Kortlægning af problematiske stoffer Niels Trap Teknisk Direktør, Associate M. Sc. Environmental Management M. Sc. Engineering 27. august 2013 Dagens tema Hvilke stoffer skal kortlægningen omfatte? Hvordan

Læs mere

KC Iltstyringstyring PCT 250 ILT

KC Iltstyringstyring PCT 250 ILT KC Iltstyringstyring PCT 250 ILT - Valgbar brændselstype ( Træpiller, Blandet, Flis ). - Programmerbar. - Fast undertemperatur funktion. - Opstartsprogram. - Driftprogram i 3 trin. - Pauseprogram - Forsyningsspænding

Læs mere

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler 24. november 2016 Energikommissionen har i forbindelse med præsentationen af forløbene i AP2016 stillet

Læs mere

Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner

Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner Bent Grelk (bng@ramboll.dk) RAMBØLL; Brovedligehold og Materialeteknologi Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

Lavkulstof, titanstabiliseret og normalt, rustfrit stål

Lavkulstof, titanstabiliseret og normalt, rustfrit stål Lavkulstof, titanstabiliseret og normalt, rustfrit stål Myter og sandheder - og hvad er egentlig forskellen? Damstahl Group: Germany, Denmark, Sweden, Norway, the Netherlands, Slovenia and Finland Lavkulstof,

Læs mere