Udgangspunktet er derfor, at så meget som muligt lægges på de åbne postlister.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udgangspunktet er derfor, at så meget som muligt lægges på de åbne postlister."

Transkript

1 Region Nordjylland Regionssekretariatet Juridisk Kontor Juni 2008 Retningslinier for indholdet af postlisterne 1. Baggrund Regionsrådet besluttede d. 23. januar 2007 at videreføre åbne postlister, som i Nordjyllands Amt var blevet yderst veludbyggede indholdsmæssigt, idet kun materiale, der af juridiske årsager ikke kan offentliggøres, undtages fra de åbne postlister. De åbne postlister offentliggør oplysninger om indgående og udgående post, der journaliseres på emnesager og kontrakts- og aftalesager. Juridisk Kontor har udarbejdet nærværende retningslinier, så de kan anvendes i forhold til kvalitetssikring af de åbne postlisters indhold. Ligeledes kan retningslinierne anvendes i relation til alle dokumenttitler, uanset om de produceres centralt eller hos den enkelte sagsbehandler. Dokumenttitlen er det, postlisterne viser i feltet Angående. 2. Formål Formålet med de åbne postlister er at skabe større synlighed, tilgængelighed, gennemsigtighed og tillid i forhold til regionens arbejde. Visionen er at borgerne i Region Nordjylland skal bo i den mest åbne region. Regionens arbejde skal ved at være synligt og nærværende, motivere borgerne til aktivt at deltage i de regionale beslutningsprocesser, deres udførelse og kontrol, og således medvirke til at styrke demokratiet. Udgangspunktet er derfor, at så meget som muligt lægges på de åbne postlister. Regionen har samtidig en forpligtelse til at beskytte de borgere, om hvem, der er oplysninger, som ikke må eller ikke bør komme til offentlighedens kendskab. Der er også visse oplysninger, der er tavshedsbelagte af hensyn til offentlige interesser. Åbenheden må således ikke ske på bekostning af tavshedspligten om borgere, virksomheder og andres private og fortrolige forhold. Ved vurderingen af hvilke oplysninger, der skal udelades af postlisterne, er det relevant at tage udgangspunkt i forvaltningslovens 27 om tavshedspligt, offentlighedslovens regler om aktindsigt og endelig opregningen i persondataloven 7 og 8 af følsomme oplysninger. Der vil her være tale om fortrolige oplysninger eller om oplysninger, der er af en sådan karakter, at de ikke bør komme til offentlighedens kendskab af hensyn til offentlige eller private interesser.

2 3. Sagstyper Regionens journalplan er udarbejdet i samarbejde med Danske Regioner og indeholder overordnet en opdeling af regionens sager i følgende typer: Emnesager (administrative sager, herunder kontrakts- og aftalesager samt udbudsog licitationssager) Klientsager (sager omhandlende regionens borgere) Personalesager (løn- og ansættelsessager for regionens personale) 3.1 Sagstyper og regionens åbne postlister Oplysninger om ind- og udgående post på emnesager, vises på de åbne postlister løbende under sagens behandling. Oplysninger om ind- og udgående post på klientsager og personalesager, offentliggøres ikke på de åbne postlister, da der i disse sagstyper i langt overvejende grad er tale om fortrolige oplysninger. 4. Postlisternes indhold Nedenfor ses et eksempel på postlisternes indhold. Dokumenttitlen er det, postlisterne viser i feltet Angående. Journalnummer Sagsnavn Midlertidigt forum for folkesundhed dagsorden og referat Modtager Udvalgets medlemmer Angående Referat fra møde den 6. juni Sagsbehandler Lars Mathiesen, Regionssekretariat, lars.mathiesen@rn.dk, Brev nr.: 7 Brev type: Ud Reg. dato: Brev dato: Det er med andre ord ikke det fysiske dokument, der vises på postlisterne. 5. Fortrolige oplysninger En oplysning er fortrolig, når den er betegnet som sådan ved lov, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den, for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.

3 Fortrolige oplysninger skal aldrig fremgå af postlisterne! 5.1 Interessebegrundet hemmeligholdelse Offentlige interesser Visse offentlige interesser kan begrunde hemmeligholdelse af oplysninger. En række eksempler herpå findes i forvaltningsloven. Når følgende offentlige interesser berøres, er det vigtigt at vurdere, om sagsnavnet skal fremgå af postlisterne, og om visse oplysninger skal udelades af dokumenttitlen: rigets sikkerhed, forsvar og udenrigspolitiske interesser forebyggelse, efterforskning og forfølgelse af lovovertrædelser offentlig kontrol-, regulerings- og planlægningsvirksomhed offentlig økonomi og forretningsvirksomhed (ex kontraktsindgåelse mv., køb/salg og leje/udleje af fast ejendom eller løsøre, tilbud i henhold til offentligt udbud/ EU-udbud, forhandlinger om løn- og personaleforhold) Private interesser Der er to kerneområder, hvor private interesser bliver berørt i en sådan grad, at hemmeligholdelse er påkrævet. Der kan være tale om personers eller selskabers tekniske fremgangsmåder, drifts- eller forretningsforhold, eller det kan være personers eller selskabers rent private eller interne forhold. Det er vigtigt at vurdere, om sagsnavnet skal fremgå af postlisterne, og om visse oplysninger skal udelades af dokumenttitlen Personers eller selskabers tekniske fremgangsmåder, driftseller forretningsforhold Hvis offentliggørelse medfører nærliggende risiko for økonomisk tab for den person eller det selskab, oplysningerne vedrører, bør oplysninger af denne karakter udelades. Der kan være tale om: oplysninger om nye og hidtil ukendte produktionsmetoder oplysninger, der på anden måde skader konkurrenceevnen eller afsætningsmuligheder Personers eller selskabers private eller interne forhold, herunder økonomiske forhold Når der er tale om personers eller selskabers private eller interne forhold, er der en række oplysninger, som skal udelades af dokumenttitlerne: Det drejer sig om oplysninger om race, religion,

4 hudfarve, politiske, fagforeningsmæssige og andre foreningsmæssige, seksuelle eller strafbare forhold, helbred, væsentlige sociale problemer, misbrug For så vidt angår foreningsmæssige forhold, er tilknytning til mere hobbybetonede foreninger, som f.eks. idrætsforeninger ikke i almindelighed en fortrolig oplysning, men kun medlemskab af mere holdningsprægede/ holdningsdannende foreninger. Andre oplysninger kan efter omstændighederne være af en sådan karakter, at de efter almindelig opfattelse i samfundet ikke bør komme til offentlighedens kendskab. Det kunne eksempelvis være oplysninger om indtægts-, arbejds-, uddannelses- og ansættelsesmæssige forhold, om adresse, hvis denne afslører mere private forhold - eksempelvis hvis adressen er et hospital, fængsel el. lign., der indirekte afslører et klientforhold, om interne familieforhold (samlivsproblemer o. lign.), om at en given person er ansøger til en opslået stilling (det må ikke fremgå hvem ansøgeren er). Fælles for alle eksempler er, at såfremt det er muligt at foretage tilstrækkelig anonymisering af oplysningerne, så man ikke kan identificere enkeltpersoner, som dokumenterne indeholder fortrolige oplysninger om, vil oplysninger om dokumentet kunne fremgå af postlisterne. 6. Generelt om særlige sagskategorier Det er kun emnesager, der fremgår af de åbne postlister. Emnesager kan opdeles i mere specifikke sagskategorier, som skal behandles med opmærksomhed. Der er nedenfor opstillet overordnede retningslinier for disse, men det bør understreges, at de enkelte sager derudover konkret må vurderes i forhold til ovenfor anførte. 6.1 Klagesager Klagesager der indeholder personfølsomme oplysninger I klagesager, der vedrører/indeholder fortrolige oplysninger, fx klager fra patienter, skal sagsnavnet aldrig fremgå af postlisterne. post sendes til og fra klageren.

5 6.1.2 Klagesager i praksissektoren I klager over læger (både almen og special) og tandlægers personlighed skal lægens/tandlægens navn aldrig fremgå af postlisterne. I sager, hvor der klages over lægens/tandlægens faglighed, skal lægen/tandlægens navn fremgå af den åbne postliste. I begge sagskategorier skal afsender og modtager aldrig fremgå af postlisterne, når ind- og udgående post sendes til og fra klageren. Det forhold at man er i kontakt med læge/tandlæge er en oplysning om helbredsforhold, og derfor er oplysningen i sig selv en tavshedsbelagt oplysning. Når en klage på dette område modtages, præjournaliseres henvendelsen, indtil den enkelte sagsbehandler har vurderet hvilken sagskategori, der er tale om. 6.2 Ansøgningssager i praksissektoren I ansøgningssager om ydernumre skal ansøgerens navn aldrig fremgå af postlisterne. Disse sager er at betragte som ansættelsessager og af disskretionshensyn til ansøgere i uopsagt stillinger, bør ansøgernes navne ikke fremgå af de åbne postlister. 6.3 Kontrakts- og aftalesager I sager om indgåelse af kontrakter og aftaler skal sagsnavnet aldrig fremgå af de åbne postlister. Afsender og modtager skal aldrig fremgå af postlisterne. Dokumenttitlen skal aldrig indeholde oplysninger om kontraktsgenstanden/den konkrete kontrakt eller aftale, fx adresse på lejemål eller at der er tale om leasing af biler. Begrundelsen herfor er, at flere af disse sager vil skulle godkendes politisk, før kontrakten eller aftalen kan indgås, og af hensyn til forhandlingsaspektet bør sagsnavnet i disse sager ikke fremgå af de åbne postlister. Der kan også være et hensyn til at beskytte forhandlingen, hvis der er flere parter, der forhandles med. 6.4 Udbuds- og licitationssager I udbuds- og licitationssager skal sagsnavnet aldrig fremgå af de åbne postlister. Dokumenttitlen skal aldrig indeholde oplysninger om hvilket udbud eller licitation, der er tale om. Korrespondance med prækvalificerede/tilbudsgivere skal fremgå af postlisterne således, at det ikke er muligt at se hvor mange, der er prækvalificerede eller giver tilbud.

6 Det betyder, at indgående breve fra prækvalificerede/tilbudsgivere skal journaliseres som ét indgående brev med følgende angivelse af afsender; Fra prækvalificerede. eller Fra tilbudsgivere. Dette brev er tomt, men det fremgår af postlisterne, som en oplysning om, at der er modtaget brev til prækvalificerede/tilbudsgivere. De konkrete breve fra prækvalificerede/tilbudsgivere journaliseres som selvstændige dokumenter med brevtype N (notat). Særligt vedrørende indgående breve fra prækvalificerede/tilbudsgivere med spørgsmål til udbudsmaterialet: Sådanne breve skal fremgå af postlisten som et selvstændigt indgående brev uden angivelse af afsender men med følgende dokumenttitel; Spørgsmål fra prækvalificeret eller Spørgsmål fra tilbudsgiver Udgående breve til prækvalificerede/tilbudsgivere oprettes som ét udgående brev med følgende angivelse af modtager; Til prækvalificerede efter liste. eller Til tilbudsgivere efter liste. Dette brev er tomt men det fremgår af postlisterne, som en oplysning om, at der er sendt breve til prækvalificerede/tilbudsgivere. På denne måde fremgår det ikke af postlisterne hvor mange prækvalificerede/ tilbudsgivere, der er tale om. De konkrete breve til prækvalificerede/tilbudsgivere journaliseres som selvstændige dokumenter med brevtype N (notat). 6.5 Ansøgningssager på området for Regional Udvikling I sager, hvor offentlige myndigheder, private personer eller selskaber søger om støtte fra regionale, nationale eller internationale puljer til forskellige projekter, skal oplysninger om det konkrete projekt altid undtages fra postlisterne. Det betyder, at sagsnavnet aldrig skal fremgå af postlisterne, og at dokumenttitlerne på ind- og udgående breve aldrig skal indeholde oplysninger om det konkrete projekt. Disse sager kan indeholde oplysninger om projekter, der endnu ikke er færdigudviklede og kan dermed have betydning for nye og hidtil ukendte produktionsmetoder eller oplysninger, der på anden måde skader konkurrenceevnen eller afsætningsmuligheder 6.6 Sager hvor regionen indgiver politianmeldelse Der vil altid blive oprettet selvstændige sager i de tilfælde, hvor regionen indgiver politianmeldelse. Der kan være tale om, at den anmeldelsen vedrører, er eller vil blive sigtet.

7 I disse sager skal sagsnavn aldrig fremgå af de åbne postlister. post sendes til og fra den, som anmeldelsen vedrører. Navnet på den anmeldte person eller virksomhed må heller ikke fremgå af dokumenttitlen. 6.7 Civile retssager og voldgiftssager, hvor region er part i sagen Oplysninger om ind- og udgående post i civile retssager og voldgiftssager, som regionen er involveret i, udelades som udgangspunkt ikke fra de åbne postlister. Sagens nærmere omstændigheder, og hvad dokumentet konkret drejer sig om, bør ikke fremgå af dokumenttitlen. 6.8 Stillingsopslag/ansættelsesforløb I sager om stillingsopslag og ansættelsesforløb vil ansøgninger blive journaliseret som indgående breve. I sådanne sager skal ansøgernes navne aldrig fremgå af postlisterne. Det samme hensyn gør sig gældende i forhold til afslagsbreve, der vil blive journaliseret som udgående breve. Beskyttelseshensynet er den enkelte ansøger, som på ansøgningstidspunktet f.eks. måtte være ansat i en anden stilling. 6.9 Aktindsigt Anmodning om aktindsigt oprettes som en selvstændig emnesag med henvisning til den eller de sager, der anmodes om aktindsigt i (hovedsagen). Regionen modtager typisk anmodninger om aktindsigt fra pressen eller fra borgere, der på en eller anden måde har/har haft kontakt med regionen, fx som patient eller som pårørende til en patient. I aktindsigtssager skal der altid foretages en vurdering af, om der anmodes om aktindsigt i en sag, der indeholder fortrolige oplysninger Anmodning om aktindsigt i egen sag (forvaltningsloven) I sager, hvor borgere anmoder om aktindsigt i deres egne sager, skal sagsnavnet aldrig fremgå af postlisterne. post sendes til og fra den, som anmoder om aktindsigt Anmodning om aktindsigt i andres sager (offentlighedsloven) I sager, hvor borgere anmoder om aktindsigt i andre borgeres (ex pårørendes) sager, skal sagsnavnet aldrig fremgå af postlisterne.

8 post sendes til og fra den, der anmoder om aktindsigt eller den som selve sagen (hovedsagen) vedrører Forsikringssager I arbejdsskadesager skal sagsnavnet aldrig fremgå af de åbne postlister. post sendes til og fra den, som arbejdsskaden vedrører. I ansvarssager (ex autoskader, bygningsskader, brilleskader, tandskader), hvor navnet på den tilskadekomne fremgår af sagsnavnet, skal sagsnavnet aldrig fremgå af postlisterne. post sendes til og fra den tilskadekomne. 7. I øvrigt Hvis der er tvivl om, hvorvidt en sag eller et dokument vil indeholde følsomme oplysninger, når den/det fremgår af postlisterne, skal der altid foretages en konkret vurdering. Juridisk kontor kan altid kontaktes, hvis der opstår tvivlstilfælde. 8. Dokumenttitlens rolle i postlisterne Dokumenttitlen er det, postlisterne viser i feltet Angående. Formålet med dokumenttitlen er at give en kort information om, hvad dokumentet omhandler. Titlen skal være kort og præcis, og samtidig skal der tages højde for, at visse oplysninger ikke må/ikke bør komme til offentlighedens kendskab. De fortrolige oplysninger beskyttes ved at udelade dem af dokumenttitlen fx ved at formulere dokumenttitlen mere generelt. Hvis ikke det er nok, kan det være nødvendigt at udelade andre oplysninger om dokumentet, fx modtager/ afsenders navn og adresse, eller sagsnavnet. Kan det ikke lade sig gøre, at dokumentet fremgår af postlisterne uden de fortrolige oplysninger, må dokumentet holdes helt udenfor postlisterne. I disse tilfælde skal dokumentet journaliseres på Intern postliste (I). Uanset at der er fortrolige oplysninger i selve dokumentet, udelukker det ikke automatisk, at relevante deloplysninger i dokumentet kan fremgå af postlisterne. Sprog og grammatik i dokumenttitlen bør tilstræbes at være korrekt, og oplysninger og formuleringer, der kan opfattes som stødende eller uetiske, bør ikke anvendes.

9 9. Negativ liste Nedenfor opremses en række oplysninger som i henhold til ovenstående aldrig må fremgå af de åbne postlister: sikkerheds-, forsvars- og udenrigspolitiske oplysninger navne og faktiske oplysninger i sager, hvor Regionen har indgivet politianmeldelse faktiske oplysninger om udbud eller forhandlinger vedr. køb og salg af fast ejendom eller løsøre priser i forbindelse med køb og salg af fast ejendom før handlen er afsluttet faktiske oplysninger vedr. forhandlinger om leje/udleje priser i forbindelse med leje/udleje før kontrakten er endelig på plads prisoplysninger i forbindelse med offentligt udbud/ EU-udbud eller kontraktsindgåelse oplysninger om, hvem der har afgivet tilbud ved offentligt udbud/ EU-udbud eller i forbindelse med anden kontraktsindgåelse oplysninger om: race religion hudfarve politiske forhold fagforeningsmæssige forhold visse andre foreningsmæssige forhold seksuelle forhold strafbare forhold helbred væsentlige sociale problemer misbrugsproblemer Listen er blot en tjek-liste, så man er helt sikker på at forkerte oplysninger ikke fremgår af postlisterne. Ud over denne liste kan som ovenfor beskrevet en række andre oplysninger konkret være fortrolige, således at de ikke bør fremgå af postlisterne. Der skal ALTID foretages en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde for at sikre, at titlen er i orden.

Retningslinier for postlister i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Retningslinier for postlister i Faaborg-Midtfyn Kommune. Retningslinier for postlister i Faaborg-Midtfyn Kommune. Formål Formålet med åbne postlister er at skabe åbenhed i forhold til kommunens arbejde. Postlisterne er en service til samarbejdspartnere, borgere

Læs mere

Rapport om postlister i Nordjyllands Amt

Rapport om postlister i Nordjyllands Amt Rapport om postlister i Nordjyllands Amt. Rapport om postlister i Nordjyllands Amt Rapport om postlister i Nordjyllands Amt... 1 1. Indledning...2 2. Deltagere i projektgruppen... 3 3. Postlistens historie...

Læs mere

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse Hvornår har man tavshedspligt? I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder Forvaltningslovens kapitel 8 om Tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre ansatte samt tilsynsførende. Se Frederik Barfods

Læs mere

vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du?

vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du? vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du? Indhold 1. Indledende bemærkninger 3 2. Procedure for behandling af sager om aktindsigt

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Østkraft Net A/S Energitilsynet (j.nr. 14/10249) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Notat. Retningslinier for åbne postlister. 1. Formål. 2. Hvad er omfattet af postlistereglerne. 3. Hvilken korrespondance medtages på postlisten.

Notat. Retningslinier for åbne postlister. 1. Formål. 2. Hvad er omfattet af postlistereglerne. 3. Hvilken korrespondance medtages på postlisten. Notat Den 18. januar 2007 Retningslinier for åbne postlister. 1. Formål Disse retningslinier vedrørende åbne postlister er lavet ud fra et ønske om, at give offentligheden størst mulig indsigt i den ind-

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 13. juli 2007 til en borger:

Statsforvaltningens skrivelse af 13. juli 2007 til en borger: Statsforvaltningens skrivelse af 13. juli 2007 til en borger: De har ved mail af 29. marts 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Sønderjylland, nu Statsforvaltningen Syddanmark 13-07- 2007 Sagen vedrører

Læs mere

Afgørelse af til Radio24Syv vedr. anmodning om indsigt i korrespondance mellem Socialforvaltningen og udvalgsmedlem

Afgørelse af til Radio24Syv vedr. anmodning om indsigt i korrespondance mellem Socialforvaltningen og udvalgsmedlem KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Radio24Syv Att. Sofie Rye 04-02-2016 Sagsnr. 2016-0028243 Dokumentnr. 2016-0028243-3 Afgørelse af 04-02-2016 til Radio24Syv vedr. anmodning om

Læs mere

Forskelle og ligheder mellem persondataloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven

Forskelle og ligheder mellem persondataloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven Forskelle og ligheder mellem persondataloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven Kommunernes Landsforening Revideret november 2003 Hvem omfatter loven? Den registrerede Parten i en sag, hvori der

Læs mere

Afgørelse af om henvendelse fra Radio24Syv om indsigt i redegørelse, indberetning mv. vedr. varetægtsfængslet medarbejder

Afgørelse af om henvendelse fra Radio24Syv om indsigt i redegørelse, indberetning mv. vedr. varetægtsfængslet medarbejder KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Radio24Syv Att. Sofie Rye 12-02-2016 Sagsnr. 2016-0028243 Dokumentnr. 2016-0028243-11 Afgørelse af 12-02-2016 om henvendelse fra Radio24Syv om

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Forvaltningsret for studievejledere Lone Wraa, Studievejledningen, Handelshøjskolen

Forvaltningsret for studievejledere Lone Wraa, Studievejledningen, Handelshøjskolen Aarhus School of Business, Aarhus University Forvaltningsret for studievejledere Lone Wraa, Studievejledningen, Handelshøjskolen Dias 2 Hvad går det så ud på? Den offentlige forvaltning = Universitetets

Læs mere

Side 2 Side 3 Side 4 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om procedure for håndtering af materiale med fortrolige oplysninger Socialudvalget modtager

Læs mere

Notat. Uddrag af serviceloven: Uddrag af vejledning nr. 2 til serviceloven:

Notat. Uddrag af serviceloven: Uddrag af vejledning nr. 2 til serviceloven: Notat Til: Repræsentanter for klagerådet Cc: [Klik her, og skriv navnet] Fra: Myndighedschef Bjarne H Rasmussen Dato: 21-02-2007 Vedr.: De lovmæssige rammer for klagerådets virke. Uddrag af serviceloven:

Læs mere

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune ikke har haft hjemmel til at give afslag på aktindsigt i det mellem kommunen og Agens International indgåede forlig efter offentlighedslovens 10, nr.

Læs mere

SOCIALUDVALGET. 14. Proces i forbindelse med udsendelse af materiale med personfølsomme oplysninger ( )

SOCIALUDVALGET. 14. Proces i forbindelse med udsendelse af materiale med personfølsomme oplysninger ( ) SOCIALUDVALGET REFERAT for mødet den 21.03.2012, kl. 16:00 i Rådhuset, stuen, værelse 8 14. Proces i forbindelse med udsendelse af materiale med personfølsomme oplysninger (2012-36209) 1 SOCIALUDVALGET

Læs mere

Den nye offentlighedslov og ændring af Forvaltningsloven

Den nye offentlighedslov og ændring af Forvaltningsloven Den nye offentlighedslov og ændring af Forvaltningsloven Forslag til ny offentlighedslov - 2 De vigtigste nyheder i offentlighedsloven og forvaltningsloven Udvidelser eller forbedringer af adgangen til

Læs mere

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund N O TAT Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook 1. Sagens baggrund Ved e-mails af 5. juli 2010 og 3. august 2010 har Frederiksberg Kommune rettet henvendelse

Læs mere

X. REGLERNE OM VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TIL EN ANDEN FORVALTNINGSMYNDIGHED M.V. 174. Bestemmelserne i forvaltningslovens 28-32 indeholder nærmere

X. REGLERNE OM VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TIL EN ANDEN FORVALTNINGSMYNDIGHED M.V. 174. Bestemmelserne i forvaltningslovens 28-32 indeholder nærmere X. REGLERNE OM VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TIL EN ANDEN FORVALTNINGSMYNDIGHED M.V. 174. Bestemmelserne i forvaltningslovens 28-32 indeholder nærmere regler om, i hvilke tilfælde en forvaltningsmyndighed

Læs mere

Procedurer for sagsbehandling og datahåndtering

Procedurer for sagsbehandling og datahåndtering Procedurer for sagsbehandling og datahåndtering Greenland Business A/S Revideret den 7. december 2017. Hvornår har vi en sag?... 3 Oprettelse af en sag... 3 Begrænsninger for adgangen til at søge støtte...

Læs mere

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat 2015-21818 Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale Statsforvaltningens brev til en advokat Dato: 08-12- 2015 Henvendelse vedrørende Frederiksberg Kommune om aktindsigt Du har som advokat for

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger.

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. 25-03- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 16. november 2008 vedrørende klage over afslag på aktindsigt i lejekontrakt

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 19. september 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven 1-8. (Udelades) Kapitel 4 Partens aktindsigt Retten til aktindsigt 9. Den, der er

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Den 13. december 2007 Statsforvaltningen Sjælland, det kommunale Tilsyn, har via Beskæftigelsesnævnet, modtaget Deres mail af 26. august 2007,

Læs mere

[borgerens navn og adresse] Kære [borgerens navn]

[borgerens navn og adresse] Kære [borgerens navn] [borgerens navn og adresse] Kære [borgerens navn] Tak for dit brev af 6. maj 2010 vedhæftet dine tidligere breve, hvori du klager over udtalelser fra Statsforvaltningen Hovedstaden om aktindsigt i statsforvaltningens

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger Henvendelse vedrørende Frederikshavn Kommune om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger Henvendelse vedrørende Frederikshavn Kommune om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2016-38082 Dato: 08-07-2016 Henvendelse vedrørende Frederikshavn Kommune om aktindsigt Du har den 9. maj 2016 klaget over Frederikshavn Kommunes afgørelse af 2. maj

Læs mere

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER Reglerne om tavshedspligt og videregivelse af fortrolige oplysninger har stor praktisk betydning, da vi som medarbejdere i kommunen behandler mange personfølsomme

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1)

Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1) 23. juli 2004Nr. 837 Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1) Offentlighedsloven Kapitel 1 Lovens almindelige anvendelsesområde Kapitel 2 Retten til aktindsigt Kapitel 3 Undtagelser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 97-158.726

Klagenævnet for Udbud 97-158.726 Klagenævnet for Udbud 97-158.726 (Carsten Haubek, Tage M. Iversen, Wayne Jensen) 17. oktober 1997 Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service (advokat Henrik Uldal, Frederiksberg) mod Tårnby

Læs mere

Id Dokumentnavn Sagsnummer Hændelse

Id Dokumentnavn Sagsnummer Hændelse Indholdsfortegnelse Id Dokumentnavn Sagsnummer Hændelse 1620550#0 Notat om tavshedspligt vedrørende oplysninger behandlet 00.00.00-A53-43-18 23-02-2018 på lukket møde i BR (3) (2) (3) 1620550#0 - Notat

Læs mere

Udvalgte sagsbehandlingsregler

Udvalgte sagsbehandlingsregler Udvalgte sagsbehandlingsregler - Med fokus på sagsbehandling på området for kropsbårne hjælpemidler www.klindtconsult.dk 1 Ansøgning Formelt krav: Ingen Materielt krav: Hvis der skal spørges ind til borgerens

Læs mere

Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral. Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie:

Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral. Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: 2016-33556 Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Dato: 16-06-2016 Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i rapporter fra AMKvagt-centralens

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

Overtrædelse af videregivelsesreglerne at sende kopi af afgørelse om aktindsigt til andre myndigheder. Partsbegrebet. Sagsbegrebet

Overtrædelse af videregivelsesreglerne at sende kopi af afgørelse om aktindsigt til andre myndigheder. Partsbegrebet. Sagsbegrebet 14-2. Forvaltningsret 111.1 1123.2 113.1. Overtrædelse af videregivelsesreglerne at sende kopi af afgørelse om aktindsigt til andre myndigheder. Partsbegrebet. Sagsbegrebet Ankestyrelsen sendte en kopi

Læs mere

Tavshedspligten på friskoler

Tavshedspligten på friskoler BILAG 19A Tavshedspligten på friskoler I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder forvaltningslovens kapitel 2 om inhabilitet og kapitel 8 ( 27 ff.) om tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre

Læs mere

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud. 2017-24 Afgørelser vedrørende en læge, der havde fået kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, kunne ikke undtages fra aktindsigt 17. juli 2017 En borger klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsvæsenets

Læs mere

Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1)

Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1) Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende

Læs mere

Indledningsvis har jeg dog under pkt. 1 fundet anledning til kort at redegøre for undtagelsen i offentlighedslovens 4, stk. 2.

Indledningsvis har jeg dog under pkt. 1 fundet anledning til kort at redegøre for undtagelsen i offentlighedslovens 4, stk. 2. 3. januar 2014 Sagsnr. 123-167642 lbn Sekr. Anne Mette Elbo Jespersen Tel. 7221 1686, mail aje@70151000.dk Sendt pr. e-mail til info@aalborghavn.dk Aalborg Havn A/S Langerak 19 9220 Aalborg Ø Badehusvej

Læs mere

L Forslag til Skatteforvaltningsloven.

L Forslag til Skatteforvaltningsloven. Skatteministeriet J.nr. 04-711-30 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 130 - Forslag til Skatteforvaltningsloven. Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 4 og 5 af 1. december 2004. Kristian

Læs mere

Vi har på baggrund af din henvendelse haft kontakt til indringer, der har tilkendegivet, at han anser oplysningen for

Vi har på baggrund af din henvendelse haft kontakt til indringer, der har tilkendegivet, at han anser oplysningen for Ankestyrelsens brev til en region 18. februar 2019 [X]s anmodning om aktindsigt J.nr. 18-73758 [X] har den 12. december 2018 skrevet til Region Midtjylland om regionens afgørelse af 6. december 2018 om

Læs mere

Videregivelse af oplysninger om at en borger var afskåret fra telefonisk kontakt med myndigheden. Sagsbegrebet. Partsbegrebet

Videregivelse af oplysninger om at en borger var afskåret fra telefonisk kontakt med myndigheden. Sagsbegrebet. Partsbegrebet 9-3. Forvaltningsret 111.1 112.2 1123.2 113.1. Videregivelse af oplysninger om at en borger var afskåret fra telefonisk kontakt med myndigheden. Sagsbegrebet. Partsbegrebet Familiestyrelsen meddelte en

Læs mere

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Odsherred Kommune ikke med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold kommunen har anført, kan undtage de pågældende prisoplysninger

Læs mere

Aftale om Åben skole-samarbejde i Lyngby-Taarbæk kommune

Aftale om Åben skole-samarbejde i Lyngby-Taarbæk kommune Aftale om Åben skole-samarbejde i Lyngby-Taarbæk kommune Samarbejde indgås imellem: Skole: Kontaktperson: Telefon: Mail: Samarbejdsaktør: Kontaktperson: Telefon: Mail: Tidspunkt og omfang for samarbejdet:

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Ankestyrelsens brev til en advokat 2017-41827 Dato: 15-09-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Billund Kommune har den 6. juni 2017 oversendt X advokaters klage af 1. juni 2017 over

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 30. november 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 30. november 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 30. november 2007 til en borger: 30-11- 2007 Statsamtet Vestsjælland, tilsynet med kommunerne i Vestsjællands, Roskilde og Storstrøms Amter, nu Statsforvaltningen Sjælland,

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune HR OG LØN God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

Lov om offentlighed i forvaltningen

Lov om offentlighed i forvaltningen Kapitel 1 Lovens almindelige anvendelsesområde 1 Loven gælder for al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning, jf. dog 2 og 3. Loven gælder endvidere for 1) elforsyningsvirksomheder, der producerer,

Læs mere

Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse

Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse Energiministeriet havde af hensyn til internt præget samarbejde med naturgasselskaberne og af hensyn til den politisk-parlamentariske proces afslået aktindsigt

Læs mere

Spilleregler. For byrådskandidaters adgang til information, virksomhedsbesøg, aktindsigt m.v.

Spilleregler. For byrådskandidaters adgang til information, virksomhedsbesøg, aktindsigt m.v. Spilleregler For byrådskandidaters adgang til information, virksomhedsbesøg, aktindsigt m.v. For at servicere de politiske partier og disses byrådskandidater til det kommende byrådsvalg på en hensigtsmæssig

Læs mere

Kend spillereglerne!

Kend spillereglerne! Kend spillereglerne! Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste De Samvirkende Invalideorganisationer Indhold Indledning 2 1. Den rigtige afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist

Statsforvaltningens brev til en journalist Statsforvaltningens brev til en journalist 2016-49294 Dato: 29-11-2016 Henvendelse vedrørende Region Sjælland om aktindsigt Du har den 13. juni 2016 meddelt Region Sjælland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 20-07- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget jeres henvendelse af 10. april 2007 vedrørende Varde Kommunes videregivelse af oplysninger om et projekt, som

Læs mere

Studentersager oprettes altid som Klientsager og oftest under sagsgruppen 601, "Generelle individuelle sager på studerende".

Studentersager oprettes altid som Klientsager og oftest under sagsgruppen 601, Generelle individuelle sager på studerende. Notat Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 9220 Aalborg Ø Sagsbehandler: Mads Sommer Jensen Telefon: 9940 9486 Email: mje@adm.aau.dk Retningslinjer for sags- og dokumenttitler i relation til studentersager

Læs mere

Aktindsigt i klager over daginstitutioner.

Aktindsigt i klager over daginstitutioner. X 22. september 2010 STATSFORVALTNINGEN NORDJYLLAND AALBORGHUS SLOT Aktindsigt i klager over daginstitutioner. Du har den 30. november 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende lovligheden

Læs mere

Titel: Guldborgsund Kommunes behandling af sag for lukkede døre.

Titel: Guldborgsund Kommunes behandling af sag for lukkede døre. Titel: Guldborgsund Kommunes behandling af sag for lukkede Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at spørgsmålet om markedsføring af kommunen ikke kunne behandles for lukkede 14-05- 2008 TILSYNET

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en borger

Ankestyrelsens brev til en borger Ankestyrelsens brev til en borger 2017-80287 Dato: 12-01-2018 Henvendelse vedrørende Lolland Kommunes afgørelsen om delvis aktindsigt Du har den 29. oktober 2017 klaget over Lolland Kommunes afgørelse

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt Folketinget Finansudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 14. januar 2015 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Inge

Læs mere

Ny offentlighedslov. 3. december 2013 Erfa-dag i Danske Havne Juridisk konsulent Annette Baun Knudsen

Ny offentlighedslov. 3. december 2013 Erfa-dag i Danske Havne Juridisk konsulent Annette Baun Knudsen Ny offentlighedslov 3. december 2013 Erfa-dag i Danske Havne Juridisk konsulent Annette Baun Knudsen 1 Program 10.15-12.00 Baggrund for den nye offentlighedslov og anvendelsesområde i forhold til danske

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. november 2016 (J.nr. 2016-12037). Finanstilsynets afslag

Læs mere

Tavshedspligten på friskoler

Tavshedspligten på friskoler Friskolernes Kontor Prices Havevej 11 5600 Faaborg Telefon 62 61 30 13 Telefax 62 61 39 11 df@friskoler.dk www.friskoler.dk Dato: 04.08.09 Giro 828-2218 Tavshedspligten på friskoler I henhold til friskolelovens

Læs mere

Stk. 4. Formanden, medlemmerne og suppleanterne udpeges for op til 4 år ad gangen. 2. Danmarks Vækstråd udpeger en næstformand blandt sine medlemmer.

Stk. 4. Formanden, medlemmerne og suppleanterne udpeges for op til 4 år ad gangen. 2. Danmarks Vækstråd udpeger en næstformand blandt sine medlemmer. Maj 2014 Forretningsorden for Danmarks Vækstråd I medfør af 7, stk. 6 i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010, som ændret senest ved lov nr. 313

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune hr og jura God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt Allerød Kommune Teknik & Drift Bjarkesvej 2 3450 Allerød Sendt pr. e-mail til kommunen@alleroed.dk og flemming.kjolstadlarsen@alleroed.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade

Læs mere

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte:

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte: Kendelse af 13. april 1999. 98-97.064 og 98-140.221. Aktindsigt nægtet. Bank- og sparekasselovens 50. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Tidligere direktør i A-bank K har ved skrivelser af

Læs mere

Notat om brug og afgivelse af reference.

Notat om brug og afgivelse af reference. Notat om brug og afgivelse af reference. Indledning Notatet dækker over to situationer. I den ene situation er det dig som ansættelsesmyndighed, der bruger en reference, i den anden situation er det dig,

Læs mere

Aktindsigt kontrolstatistikker for alment praktiserende læger. Statsforvaltningens brev en til journalist.

Aktindsigt kontrolstatistikker for alment praktiserende læger. Statsforvaltningens brev en til journalist. Aktindsigt kontrolstatistikker for alment praktiserende læger Statsforvaltningens brev en til journalist. 2015-13448 Dato: 08-0 1-2016 Henvendelse vedrørende Region Hovedstaden om aktindsigt Du har den

Læs mere

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven.

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. 2015-32 Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. Kommune burde derfor have adskilt sine svar 15. juni 2015 En mand havde en omfattende korrespondance

Læs mere

Landstingslov nr. 8. af 13. juni 1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning.

Landstingslov nr. 8. af 13. juni 1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning. Landstingslov nr. 8. af 13. juni 1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning. Kapitel 1. Lovens anvendelsesområde 1. Loven gælder for alle dele af den offentlige forvaltning under Grønlands hjemmestyre

Læs mere

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet (Elforsyning) XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent,

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven

Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven Myndighed: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Udskriftsdato: 21. august 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven 1-35. (Udelades) Kapitel 8 Aktindsigt 36. Reglerne i dette kapitel

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Kommuneinformations NIS 2. april 2007 Forvaltningslov

Kommuneinformations NIS 2. april 2007 Forvaltningslov Kapitel 1 Lovens almindelige anvendelsesområde 1 Loven gælder for alle dele af den offentlige forvaltning. Vedkommende minister kan efter forhandling med justitsministeren fastsætte regler om, at loven

Læs mere

Århus Byråd Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. aktindsigt i navnet på afsenderen af et brev til Sundheds- og Omsorgsrådmanden i Århus Kommune

Århus Byråd Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. aktindsigt i navnet på afsenderen af et brev til Sundheds- og Omsorgsrådmanden i Århus Kommune Århus Byråd Rådhuset 8100 Århus C 30-10-2009 TILSYNET Vedr. aktindsigt i navnet på afsenderen af et brev til Sundheds- og Omsorgsrådmanden i Århus Kommune Søren Hartmann, journalist ved DR, har ved mail

Læs mere

God Administrativ Praksis for Fredensborg Kommune

God Administrativ Praksis for Fredensborg Kommune God Administrativ Praksis for Fredensborg Kommune Marts 2017 Indhold 1. Formål og anvendelse... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Ansvar... 3 4. Administrative Systemer... 3 5. Journalisering... 4 Sag... 4 Dokument...

Læs mere

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt 2014-202609 Dato: 29-06- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 9. oktober 2014 anmodet om, at Odense Kommunes afgørelse af 8. oktober 2014 om delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt Udtalelse til Sorø Kommune om aktindsigt Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt 21. november 2018 [A] har den 18. september 2018 på vegne af [B] klaget til Sorø Kommune over kommunens afgørelse

Læs mere

Whistleblowerpolitik

Whistleblowerpolitik Whistleblowerpolitik Formål Aalborg Kommune har etableret en whistleblowerordning, som har til formål: - at øge ansattes og samarbejdspartneres mulighed for at ytre sig om kritisable forhold i kommunen

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 11. juni 2009 til en borger

Statsforvaltningens udtalelse af 11. juni 2009 til en borger Statsforvaltningens udtalelse af 11. juni 2009 til en borger 1 1-0 6-2 0 0 9 T I L S Y N E T M E D K O M M U N E R N E I R E G I O N S Y D D A N M A R K Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Klage over afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Klage over afslag på aktindsigt 2016-48256 Statsforvaltningens brev til en borger Klage over afslag på aktindsigt Du har den 8. juni 2016 klaget over Region Syddanmarks afgørelse truffet samme dag om afslag på aktindsigt i oplysninger

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energitilsynet (j.nr. [XXX]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Titel Nr. Udgave dato. Udarb. af Godkendt af Gyldighed Erstatter nr. Udgave dato

Titel Nr. Udgave dato. Udarb. af Godkendt af Gyldighed Erstatter nr. Udgave dato Kvalitetsstyringshåndbog for Natur området Styring af registreringer, herunder sagsakter T2 03.09.07 Formål Afgrænsning At sikre følgende: * At registreringer i sager styres, dvs. journaliseres systematisk,

Læs mere

DepWeb.DK. Supplement til bisidder siden vedr. regler/love. Supplement til Bisiddere. Datasammenskrivning af forvaltningslov

DepWeb.DK. Supplement til bisidder siden vedr. regler/love. Supplement til Bisiddere. Datasammenskrivning af forvaltningslov Informationer om depression og angst. Brugerhistorier - Debat og chat link DepWeb.DK Socialpolitik - Nyheder - Temasider Kontanthjælps info - Bisidder info Supplement til bisidder siden vedr. regler/love.

Læs mere

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til.

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2 og 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende

Læs mere

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Det bemærkes indledningsvis, at Statsforvaltningen er enig med Kommune i, at din anmodning om aktindsigt skal behandles efter offentlighedslovens bestemmelser

Læs mere

Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer

Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer 8918864 VFN/bis Vibeke Fabricius Nordlander vfn@poulschmith.dk Direkte +45 72 30 73 73 Mobil +45 25 43 03 13 Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer

Læs mere

IX. REGLERNE OM TAVSHEDSPLIGT 145. Formålet med bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 er dels at præcisere og udvide

IX. REGLERNE OM TAVSHEDSPLIGT 145. Formålet med bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 er dels at præcisere og udvide IX. REGLERNE OM TAVSHEDSPLIGT 145. Formålet med bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 er dels at præcisere og udvide anvendelsesområdet for straffelovens bestemmelser om tavshedspligt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Udbud med forhandling

Udbud med forhandling Udbud med forhandling Muligheder og rammer Svend Bjerregaard, advokat (L), associeret partner, Holst, Advokater Anvendelsesområde 2 Udbud med forhandling kan anvendes i følgende tilfælde: 1. Ved bygge-

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening 12-04- 2011 Fagligt Fælles Forbund (3F) Kolding har i brev af 19. marts 2010 klaget over Kolding Kommunes afslag på aktindsigt i partnerskabsaftalen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven

Forslag. Lov om ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven Til lovforslag nr. L 145 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven (Ændringer i lyset af lov om offentlighed

Læs mere

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling. DK-Fredericia: Værktøj 2011/S 208-339199

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling. DK-Fredericia: Værktøj 2011/S 208-339199 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:339199-2011:text:da:html DK-Fredericia: Værktøj 2011/S 208-339199 Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed Varer Del

Læs mere

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Kend spillereglerne Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Danske Handicaporganisationer Indhold Indledning... 3 Den rigtige afgørelse... 4

Læs mere

GUIDE TIL ARBEJDET MED AKTINDSIGTSSAGER I GULDBORGSUND KOMMUNE

GUIDE TIL ARBEJDET MED AKTINDSIGTSSAGER I GULDBORGSUND KOMMUNE GUIDE TIL ARBEJDET MED AKTINDSIGTSSAGER I GULDBORGSUND KOMMUNE Formålet med at give offentligheden adgang til aktindsigt i dokumenter og oplysninger er at sikre åbenhed i den offentlige forvaltning. Når

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Rådhuset Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing. Vedr. henvendelse om aktindsigt i e-mail modtaget af

Ringkøbing-Skjern Kommune Rådhuset Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing. Vedr. henvendelse om aktindsigt i e-mail modtaget af Ringkøbing-Skjern Kommune Rådhuset Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing 11-05- 2009 TILSYNET STATSFORVALTNINGEN MIDTJYLLAND Vedr. henvendelse om aktindsigt i e-mail modtaget af Ringkøbing-Skjern Kommune ST. BLICHERS

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Du har ved brev af 11. juli 2008 på vegne af Fredericia Skibsværft A/S rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende

Læs mere