Bibliotekets besøg i Stockholm med Biblioteksledernetværket Oktober 2014.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bibliotekets besøg i Stockholm med Biblioteksledernetværket Oktober 2014."

Transkript

1 Bibliotekets besøg i Stockholm med Biblioteksledernetværket Oktober Biblioteket Kongelige Tekniske Höjskola

2 Velankommet til Stockholm mandag middag mødes vi foran biblioteket ved Kongelig Tekniske Höjskola til det første af 4 besøg på uddannelsesbiblioteker i Stockholm. Biblioteksledernetværket havde i år besluttet, at tage til Stockholm for at blive inspireret til, hvordan de svenske Universitetsbiblioteker og Höjskola biblioteker servicerer deres studerende og forskere. Biblioteksledernetværk er : Peter Flodin- Metropol, Palle Bergendorff UCC, Søren Hansen UCSJ, Tove Schmidt UCL, Hela Hostrup UCSYD, Per Steen Hansen- Via UC og Peter Rubeck UCN. I forhallen, hvor der var en cafe og informationskranke samt en masse studerende, blev vi modtaget af Skolechef og overbibliotekar Mats Herder. Efter vi var blevet budt på kage og kaffe gik besøget i gang. Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande. KTH præsenter biblioteket på følgende måde på deres hjemmeside: Biblioteket uppfattas som akademiens kärna en både fysisk och virtuell mötesplats där studenter, lärare och forskare får fri tillgång till kunskap och information. Det moderna biblioteket ska, med alla sina olika aktiviteter, vara en naturlig första kontaktpunkt för alla som besöker KTH. Genom att samla stödprocesser i ECE-skolan och utöka såväl den fysiska som virtuella tillgängligheten av bibliotekets resurser har KTH lagt grunden för utvecklingen av det moderna biblioteket. Organisationsdiagram for Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande.

3 Biblioteket har et budget på 30 millioner svenske kroner. Kerneområderne er lærer, medicin, økonomi m.m. Biblioteket satser på elektroniske ressourcer fremfor trykte materialer. Bogvalg er ud fra fjernlån-bestillinger og ønsker fra biblioteksbrugere. Så det er brugernes ønsker, og ikke hvad biblioteket mener, at der behov for af relevante materialer der styrer anskaffelsen. Et andet grundprincip er øget tilgængelighed og hurtig fremskaffelse. Hvis det er et trykt materiale, må det kun tage 2-3 dage at få det leveret. Ressourcerne er tilgængelige for bibliotekets brugere gennem SFX link resolver, Primo discovery service deres lokale katalog og DIVA - Digitala VetenskabligamArkivet - den svenske udgave af UC Viden. På dette punkt er de lig den måde, vores studerende også finder informationer på via biblioteket. Diagram over fordelingen af indkøbte ressourcer i Det kan måske være lidt svært at se på dette dias, men trykte medier er en meget lille del af de indkøbte ressourcer. Efter dette var der en rundvisning på biblioteket, inden vi skulle tilbage og høre om deres forskerservice. Bibliotekets samling er bygget op over en grundstamme, der blev indkøbt i Tyskland, Frankrig og England i 1800 tallet. Denne grundstamme findes stadigvæk i magasinet. Obama besøgte biblioteket i efteråret, for at se denne samling. Her måtte alle bøger og reoler der ses her på billedet fjernes, så der var plads til tv-folk og sikkerheden var i orden.

4 En info skærm hvor det også var muligt at booke grupperum m.v. En nydelig sofa der ville passe fint ind i Roskilde.

5 Tilbud fra biblioteket. Brug din frokost en gange om ugen til at blive optimeret og inspireret i. Der var flere af denne slags sofagrupper i biblioteket.

6 Stilleområde i biblioteket Læsesalen. Efter rundvisningen var det tilbage til mødelokalet for at høre om deres forskerservice. Deres forskerservice bestod i at synliggøre forskernes publikationer i DIVA, generere publikationslister til profilsider og CV. Dette dias informerer om Open Acces og råd og støtte omkring OA. Biblioteket er medlem af OA - forlag som Hindawi, Librello, med flere.

7 Dette dias informerer om support til forskerne omkring bibliometri og strategisk publisering. Der afleveres regelmæssigt bibliometri analyser til universitets ledelse. Efter besøget på KHT gik det tilbage til hotellet, hvor vi holdt møde i 2 timer. Så var der aftensmad på hotellet. Mødet forsatte næste morgen kl ved morgenmaden, inden vi tog af sted til det næste besøg på Stockholms Universitetsbibliotek. Besøget på Stockholms Universitetsbibliotek startede med et møde med et bibliotek, der var pakket ned, så kun lige de væsentlige funktioner var til stedet. De er i gang med en stor ombygning, så biblioteket bliver opdateret til de krav og behov der er til et bibliotek i dag. Mere lys og flere studiepladser og færre reoler med bøger. Ombygning for omkring 30 millioner svenske Kr. Et billede af hvordan det nye bibliotek kommer til at se ud.

8 Efter den obligatoriske kaffe med morgenbrød gik dagens program i gang. Fra biblioteket deltog: Överbibliotekarie Wilhelm Widmark, stf. Överbibliotekarie Kommunikationschef Birgitta Hellmark Lindgren Avdelningschef för publicering Anders Söderbäck. Biblioteket er organisatorisk under Rektor og har denne organisationsstruktur. De centrale spørgsmål der arbejdes med i 2013 er: 1. Tydligare verksamhetsstyrning =riktningen för framtidens bibliotek och organisation 2. Ny inriktning för förvärvet 3. Nya uppdrag = forskningsutvärdering och vetenskaplig kommunikation 4. Strategisk kommunikation 5. Organisationskultur/arbetsmiljö De er kommet frem til følgende slut konklusioner: Samlingsbegreppet har spelat ut sin roll SÖKA och HITTA utifrån ett användarperspektiv kräver nytt tänk och nya gränssnitt Behov av kompetensväxling De ser fremtidens bibliotek således: biblioteket gå fra opbygning af samlinger til udbyd af tjenester. Det at opbygge samlinger har handlet om, at sikre hurtigt levering og tilbyde et værktøj til at frem finde informationer. Nu handler det om at levere optimale søge muligheder og elektronisk frem for trykte materialer.

9 Biblioteket har fra 2012 til 2013 flyttet arbejdsfordelingen af personale på følgende måde: I 2012 var det 85 % der varetog de trykte ressourcer, hvor det nu i 2013 er 11 % der gør det. Se de to figurer. Deres ny motto er: Leverans, leverans, leverans! Det intressanta är inte vad vi har, utan hur snabbt vi kan leverera Inköpsförslag, fjärrlån, lån Vidareutveckling av länkserver Katalogisering/registrering med leveransfokus Det hænger sammen med den måde de køber ind på, som jeg synes både for KTH og STUB var noget af det spændende ved at være på studiebesøg, hellere elektronisk end trykt og styret af brugernes behov. Ikke ud fra hvad biblioteket mener brugerne har behov for. Som noget nyt har biblioteket fået en kommunikationsafdeling under biblioteket med 5 medarbejdere. Strategien er at bevæge sig ud blandt deres brugere - ikke at sende de informationer ud som de tror brugerne har brug for at vide. De formulerer det på denne måde: vi måste simma med fiskarna där de finns

10 Både på KTH og Stockholms Universitets bibliotek havde de nogle meget gode informationstavler trykskærm som også er tilgængelige fra deres websider. Du kan se den her. Efter besøget her tog vi videre til Forsvarshögskolan og besøgte deres bibliotek. Anna Lindh-bibliotek består af tre biblioteker Anna Lindh-Biblioteket som blev dannet i 2005 gennem en fusion af Försvarshögskolans bibliotek og Utrikespolitiska Institutets bibliotek. Siden 2008 indgår også den tidligere Militärhögskolans Biblioteket på Karlberg i Anna Lindh bibliotek. Biblioteket servicer de studerende ved Försvarshögskolan og har mange besøg dagligt af personer der interesserer sig for militær historie eller andre af de fagområder de dækker. Biblioteket er meget lig med vores biblioteker. Oversigt af opstillingen af bøger. De bogsamlinger der blev slået sammen er stadigvæk opstillet hver for sig og med hvert sit system. Her på oversigten er det markeret med farveforskel.

11 Her er nogle billeder fra biblioteket. Rundvisning på biblioteket sluttede af i magasinet, hvor der en afdeling for gamle bøger. Her fik vi forevist en rækker bøger, der var fundet frem i dagens anledning. Af en bibliotekar i ført hvide handsker.

12 En lærerbog i kastning af bomber. Samt en på fransk om samme emne.

13 Der ikke så meget at skrive om besøget her, i forhold til vores foregående besøg på universitetsbibliotekerne. Tirsdag aften var der igen møde, inden vi gik ud og spiste på Södre Teatern. Den sidste dag besøgte vi Ersta Sköndal Högskola. Besøget startede med et møde med Högskolan s rektor på hans kontor. Selve Högskolan ligger højt oppe og rektors kontor ligger allerøverste i bygningen. Det er et meget stort kontor med vinduer på 3 sider og en flot udsigt ud over Havnen og det meste af Stockholm. Fra kontoret er der en vindeltrappe, hvor man kan kommer helt op. Her nogle billeder fra udsigten. Desværre var det en formiddag med gråvejr.

14 Resten af mødet her foregik sammen med biblioteket. Biblioteket består af 2 afdelinger. Næsten alle fra biblioteket deltog i mødet. Hos Ersta Skondal Högskola udbyder de undervisning på bachelor-og kandidatniveau inden for sundhedsvidenskab, socialt arbejde, diakoni, teologi, kirkemusik og psykoterapi. De driver også forskning om civilsamfundet, palliativ pleje og organisations-og arbejdsmoral. Högskolan blev dannet den 1. januar 1998 ved en fusion og integration af de videregående uddannelser, forskningsaktiviteter og uddannelsesprogrammer på Ersta diakoni selskab og Foundation Big Skondal. Den 5. oktober 2010 blev Bracke Diakonissestiftelsen integreret i Högskolan. Universitetets tre campusser - Campus Sättersta, Skondal Campus og Campus Bracke har til sammen omkring studerende. Her fik vi en gennemgang af deres websider omkring de tiltag biblioteket havde taget vedr. Forskningsstøtte, da det for dem også var et nyt område. Besøget sluttede ved 13 tiden hvor vores studie besøg i Stockholm også sluttede. Fagligt var turen meget fin, og jeg fik mange nye inputs og ting at tænke over ved dette besøg. Søren Hansen Biblioteksleder UCSJ.

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG?

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? Bilag til rapporten En undersøgelse af forskerservices ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering,KADK Udarbejdet af: Maiken Bjerrum

Læs mere

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke I denne gennemgang lægger vi vægt på hjemmesidens opbygning. For at få det optimale udbytte af en hjemmeside skal mange elementer spille sammen.

Læs mere

Om ca. 2 måneder er vores nye skole bygget færdig, og d. 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag vil skolen officielt blive indviet.

Om ca. 2 måneder er vores nye skole bygget færdig, og d. 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag vil skolen officielt blive indviet. Elever, forældre, medarbejdere Ørstedskolen er kommet til verden næsten. Om ca. 2 måneder er vores nye skole bygget færdig, og d. 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag vil skolen officielt blive indviet.

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende

Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende Vi interviewer tre studerende den 22. og 23. april 2014 efter aftale. Vores formål er efter user tests med hver af de studerende at få kendskab til deres

Læs mere

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Indledningsvis skal det bemærkes, at Handelshøjskolens Bibliotek i Århus (HBÅ) adskiller sig på en del områder fra de tre andre biblioteker, som vi har arbejdet sammen

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest Indholdsfortegnelse side 2: side 4: side 5: side 6: side 7: side 10: side 11: side 12: side 13: Keld har ordet Siden sidst Kalenderen Nyt om Idre Fjäll Mere siden sidst Nyt fra Klubben Evakueringsøvelse

Læs mere

Lær IT på biblioteket

Lær IT på biblioteket Lær IT på biblioteket Program for forår 2014 Kik ind i bibliotekets IT-værksted på eller på. Her kan du få hjælp til at komme videre. Og du kan møde andre begyndere. Filmstriben- hvad er det? Hvordan bruger

Læs mere

GENERALFORSAMLING I FADL 2010

GENERALFORSAMLING I FADL 2010 FADLs Generalforsamling giver dig mulig GENERALFORSAMLING I FADL 2010 FADLs Generalforsamling giver dig mulighed for stille spørgsmål til foreningens aktiviteter. Du kan også høre mere om, hvordan du selv

Læs mere

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN 1 INDLEDNING Som bekendt skal I snart igennem en større renovering af jeres afdeling. Denne lille folder er lavet til jer, Ryhavens beboere, i forbindelse med informationsmødet,

Læs mere

Rapporten er baseret på input fra Universitetsbibliotekerne i København (KU) og Aarhus (AU). Bidragsydere:

Rapporten er baseret på input fra Universitetsbibliotekerne i København (KU) og Aarhus (AU). Bidragsydere: Landerapport NJB 2015 DANMARK Rapporten er baseret på input fra Universitetsbibliotekerne i København (KU) og Aarhus (AU). Bidragsydere: Bo Søgaard Jensen, KU Marianne Tind, AU Henrik Tvermoes, AU (Ansvarlig

Læs mere

Masterafhandling om brug af blogs i forskningsinstitutioner/-biblioteker og folkebiblioteker.

Masterafhandling om brug af blogs i forskningsinstitutioner/-biblioteker og folkebiblioteker. Masterafhandling om brug af blogs i forskningsinstitutioner/-biblioteker og folkebiblioteker. Abstrakt: Opgavens formål er at belyse, hvordan ansatte og brugere fra de 10 udvalgte institutioner, folkebiblioteker,

Læs mere

Folkebiblioteker OG uddannelsesbiblioteker ikke ELLER!.. Biblioteket som læringscenter - et projekt på 8 SOSU-skoler.. Læs side 15

Folkebiblioteker OG uddannelsesbiblioteker ikke ELLER!.. Biblioteket som læringscenter - et projekt på 8 SOSU-skoler.. Læs side 15 15. årgang Nr. 2 december 2014 Folkebiblioteker OG uddannelsesbiblioteker ikke ELLER!.. Læs side 4 Biblioteket som læringscenter - et projekt på 8 SOSU-skoler.. Læs side 15 Brugerbetaling for WAYF - en

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015 Indsamlingsuge. I uge 3 havde vi vores årlige indsamlingsuge, hvor vi samler penge ind til de vores 2 fadderskaber gennem SOS Børnebyerne. Aktiviteten i år var gode gerninger og med jer forældre som sponsorer

Læs mere

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen.

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Spørgeguide til telefon interview med Kirsten Christensen d. 23/2 2012 Formål: At skabe et overblik og en forståelse

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

Nyhedsbrev fra Klynge 2

Nyhedsbrev fra Klynge 2 Nyhedsbrev fra Klynge 2 Vi begynder at arbejde med nyhedsformidling fra Klynge 2 til forældre/pårørende. Vi har gjort os mange tanker i forhold til, hvad der er vigtigt at berette om. I klynge 2 mener

Læs mere

Strategi og procesforløb ved etablering af ny hjemmeside til Silkeborg Bibliotek

Strategi og procesforløb ved etablering af ny hjemmeside til Silkeborg Bibliotek Strategi og procesforløb ved etablering af ny hjemmeside til Silkeborg Bibliotek Ressourcevurdering, metode, brugerundersøgelsens resultater, prototype, interaktionsdesign, grafik og layout og integration

Læs mere

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk Projektet er støttet af TRYG FONDEN Layout & illustration: venomyum.com Oline har fået en computer,

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Månedsmagasinet Cross Court

Månedsmagasinet Cross Court Månedsmagasinet Cross Court SIDSTE NYT Hygge på lørdag Årgang 3 Udgave 12 1.holdet debuterer i 1.division... Motionist camp søndag 10.00-13.00 1.holdet debuterer lørdag den 28.oktober kl. 10.00 hjemme...

Læs mere

God ledelse kræver god kommunikation. Retorisk Akademi er en uddannelse med individuel træning, ekspertoplæg og netværk.

God ledelse kræver god kommunikation. Retorisk Akademi er en uddannelse med individuel træning, ekspertoplæg og netværk. God ledelse kræver god kommunikation. Retorisk Akademi er en uddannelse med individuel træning, ekspertoplæg og netværk. Retorisk Akademi Du kan sikkert jeres strategier - men kan du kommunikere dem? Retorisk

Læs mere

Indhold. Præsentationsdesign... 15. Realiseringstrinnet... 16 Søgemaskineoptimering... 16 Foranalyse... 18 Kravspecifikation... 18 Karakteristik...

Indhold. Præsentationsdesign... 15. Realiseringstrinnet... 16 Søgemaskineoptimering... 16 Foranalyse... 18 Kravspecifikation... 18 Karakteristik... Præsentationsdesign... 15 Indhold Indledning... 4 Problem-beskrivelse... 5 Problemformulering... 6 Metode... 7 Foranalyse... 7 Systemudviklingsmetode... 7 Karakteristik af Bryghuset Vendia... 8 Undersøgelse...

Læs mere

Årsberetninger for FSD 2014

Årsberetninger for FSD 2014 Årsberetninger for FSD 2014 Forlag Den nye udgave af Anders Lundbergs bog Stammen en grundbog blev udgivet. Udgaven er væsentligt udvidet i forhold til tidligere udgaver, idet den er på 442 sider mod de

Læs mere

Matematikcenter på 2 minutter

Matematikcenter på 2 minutter Årsberetning 2014 1 Matematikcenter på 2 minutter Lektiehjælp i matematik Til kamp mod manglende matematiske kvalifikationer Gratis og for alle Hvad vil vi? Matematikcenter vil motivere og inspirere danske

Læs mere

Mit eventyr med Diplomuddannelsen

Mit eventyr med Diplomuddannelsen Mit eventyr med Diplomuddannelsen Oplæg til HK konferencen d. 24. 25. september 2009 i Fåborg Jeg vil starte med kort at præsentere mig selv. Jeg hedder Maria Bagge Nielsen, jeg er 36 år, gift og har to

Læs mere