BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI"

Transkript

1 BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI

2 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Indhold 1. Indledning Hvordan endte resultatet for 1. januar 2013? Forudsætninger i OPUS Simulering Befolkning Forudsætninger i modellen: Arbejdskraftopland Forblivelsesrater Distrikter Boligbyggerier Fødselshyppighed Dødelighed Sammenligning med andre kommuner Befolkningsudvikling i Ishøj kommune Historisk udvikling Befolkningsprognose Den aldersopdelte befolkningsprognose Udvikling i Ishøj Kommunes distrikter Økonomiske udfordringer i Ishøj kommune... 22

3 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Indledning Direktionscenter - Økonomi reviderer hvert år befolkningsprognosen for Ishøj Kommune med udgangspunkt i KMD s prognosemodel Opus Simulering Befolkning. Den årlige revidering af befolkningsprognosen skyldes bl.a., at resultaterne fra prognosen er et vigtigt element i såvel kommunens budgetlægning som i forbindelse med det øvrige kommunale planlægningsarbejde. Et af de centrale aspekter i befolkningsprognosen er at give politikere, administrative ledere og interesserede borgere indsigt i kommunens befolknings størrelse og sammensætning. Særligt befolkningssammensætningen i forhold til alder er vigtig, fordi den har afgørende betydning for Ishøj Kommunes udvikling som lokalsamfund og ikke mindst for kommunens økonomiske udvikling. Befolkningens størrelse spiller også en rolle i forhold til kommunens indtægter fra bloktilskud og lignende. Befolkningsprognosen skaber et overblik over sammenhængen mellem boligudbygning og indbyggertal samt alderssammensætningen i befolkningen. Prognosen danner dermed et grundlag for at kunne planlægge byudviklingen og vurdere kapacitetsbehovet for bl.a. daginstitutioner, skoler, fritidsordninger og plejehjem, ligesom befolkningsprognosen også anvendes til kommunens budgetlægning. I de fleste planlægningssituationer er det den nære 5-års tidshorisont, der har interesse. Prognosens overordnede formål er beskrevet herunder: at give et bedste bud på udviklingen i det samlede folketal at give et bedste bud på udviklingen fordelt på planlægningsrelevante aldersgrupper. I forhold til justering af kommunens driftsaktiviteter drejer det sig især om størrelsen af de enkelte børneårgange, børnenes geografiske placering i kommunen, antallet af ældre og disses aldersfordeling (behovet for hjemmepleje/plejebolig er typisk aldersafhængigt), at give et bedste bud på fordelingen mellem de erhvervsaktive aldersgrupper og de ikkeerhvervsaktive aldersgrupper. I nærværende rapport præsenteres Ishøj Kommunes befolkningsprognose Ved læsning af befolkningstabellerne skal man være opmærksom på, at alle årstal refererer til den 1.januar. Et befolkningstal i 2013 angiver statusbefolkningen pr. 1. januar 2013.

4 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Hvordan endte resultatet for 1. januar 2013? Hvordan det faktiske indbyggertal pr. 1. januar 2013 i Ishøj Kommune blev, set i forhold til forventningerne i Befolkningsprognose , kan ses i tabellen herunder. Stigningen i befolkningstallet lå dermed 20 borgere lavere end forventet, hvilket svarer til en afvigelse på ca. 0,10 %. En afvigelse på under 1 % anses statistisk set for et acceptabelt resultat. Tabel 1: Prognose 2013 i forhold til faktisk 2013 Aldersgrupper Prognose for Faktisk pr Difference Afvigelse i % 0 2 årige ,32 % 3 6 årige ,26 % 7 16 årige ,23 % årige ,66 % årige ,19 % 65+ årige ,04 % I alt ,10 % Kilde: Ishøj Kommunes Befolkningsprognose og statistikbanken.dk 1. januar 2013 var der i alt indbyggere i Ishøj Kommune svarende til nettotilvækst på 44 indbyggere i løbet af det foregående år. 0 2 årige Der er 36 færre børn i alderen 0-2 år pr end der var estimeret i Befolkningsprognose Aktuelt er der 24 færre 0-årige, 12 færre 1-årige og antallet af 2-årige stemmer overens med prognosen. Faktisk antal af 0-årige er 23 lavere end sidste 8 års gennemsnit. Det samme mønster er også gældende på landsplan. 0-årige er heldigvis ikke brugere af kommunalservice på samme måde som vuggestuebørn barselsperioden giver kommunen mulighed til at justere pasningsomfang. På baggrund af befolkningsprognosen udarbejdes en decideret institutionsprognose med henblik på en nærmere vurdering af det fremtidige kapacitetsbehov i kommunens institutioner. I 2012 blev der i alt født børn i Danmark, hvilket er knap børn færre end året før. Antallet af fødsler har ikke været så lavt siden En af forklaringerne på det lave fødselstal i 2012 er, at der i perioden blev født færre end børn pr. år, og det er disse årgange, der nu får børn. Effekten forstærkes af den økonomiske krise og krisen på boligmarkedet, som formentligt får folk til at holde tilbage med at få børn.

5 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side årige Børn i børnehavealderen (3, 4 og 5-årige) afviger kun med 3 børn i forhold til Befolkningsprognosen årige Prognosen forventede færre 6-årige (7 børn), som ikke burde volde de store problemer med børnehaveklasser, da børnene fordeles på 5 distrikter. Resten af børnene i folkeskolealderen (7-16 årige) blev skønnet til 6 børn færre årige Det faktiske tal for unge i aldersgruppen årige, som normalt heller ikke er en kommunal udgift, blev 16 personer lavere end skønnet. Til gengæld blev der 20 personer flere i den erhvervsaktive alder (25 64 årige) end prognosen forudsagde. Så selv om der er fald i aldersgruppen fra 2012 til 2013, er det ikke så voldsom som frygtet. 65+ årige I modsætning til tidligere års prognose har antallet af 65+ årige ramt plet. Udviklingen i de forskellige aldersgrupper bør vurderes med henblik på budgetmæssige konsekvenser i forbindelse med kommunens budgetopfølgninger og budgetlægning. På baggrund af vurderingerne skal kommunens budgetter reguleres i forhold til befolkningsudviklingen. Figur 1: Difference mellem det faktiske befolkningstal pr. 1. januar 2013 og prognose for aldersopdelt Plus/minus ift prognosen (plus = flere indbyggere end forventet, minus = færre) Kilde: Ishøj Kommunes Befolkningsprognose og statistikbanken.dk I ovenstående graf er Befolkningsprognose sammenholdt med de faktiske indbyggertal pr. 1. januar Der hvor grafen ligger over 0, var antallet af indbyggere højere end forventet.

6 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Forudsætninger i OPUS Simulering Befolkning KMD Opus Simulering Befolkning er en del af KMD s portalløsninger. Ishøj Kommune har anvendt modellen siden befolkningsprognosen i Dvs. dette er tredje år, hvor Ishøj Kommune anvender Opus Simulering Befolkning. Med KMD Opus Simulering Befolkning er det muligt at fremskrive befolkningens sammensætning i op til 30 år på baggrund af aktuelle data samt nogle beregninger. Fremskrivningerne sker både for kommunen som helhed og for kommunens forskellige distrikter. Det er dog vigtigt at huske, at befolkningsprognosen leverer et skøn over befolkningens udvikling. Heri ligger således også, at befolkningsprognosen aldrig med sikkerhed kan forudsige radikalt ændrede trends eller alvorlige økonomiske konjunkturudsving, som har betydelige indvirkninger på flyttemønstre mm. Det er en grundlæggende antagelse i prognosemodellen, at befolkningsudviklingen i kommunerne og kommunernes distrikter i høj grad afhænger af den generelle udvikling i et større område. Det er antagelsen, at flytninger til og fra et større område (arbejdskraftoplandet) først og fremmest hænger sammen med erhvervsudviklingen og jobmulighederne i området. Beregningerne ud fra nedbrydningsprincippet foregår i to trin. Første trin er beregning af en kommunetotalprognose, hvor prognosen for arbejdskraftoplandet nedbrydes til en prognose for kommunen og en prognose for den øvrige region. Det andet beregningstrin er befolkningsprognosens delområdeprognose. Forventningerne til boligbyggeriet i regionen bygger på historiske data for antallet af nyopførte boliger. Herefter beregnes delområdeprognosen, hvor der tages hensyn til de lokale forhold i kommunens delområder (alderssammensætning, placering af nye boliger osv.). Nedbrydningsprincippet sikrer fuld sammenhæng mellem beregningen af delområderne og den beregnede befolkningsudvikling for kommunen og arbejdskraftoplandet som helhed. Herved tages højde for løbske beregninger.

7 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Forudsætninger i modellen: De bagvedliggende beregningsprincipper, teoretiske antagelser og mekanismer, som danner grundlaget for prognosemodellens resultater, er baseret på statistiske statustal for historiske år, som fremkommer ved en sammenkørsel af bygnings- og boligregistret (BBR) og pensionsregistret (Pdata) samt Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivninger for prognoseperioden. Forudsætninger i modellen, som ligger til grund for beregningerne, er defineret i et samarbejde mellem Direktionscenter Økonomi og KMD. Disse forudsætninger beskrives i afsnittene herunder: Arbejdskraftopland Arbejdskraftoplandet loft over befolkningsudviklingen indenfor en geografisk afgrænset region - dækker de kommuner, som Ishøj Kommune har en betydelig udveksling af arbejdskraft med. I modellen antages det, at bopælsskift over kommunegrænser koncentreres inden for samme område, som der pendles. Det betyder så, at nye boliger i én kommune konkurrerer med nye boliger i hele området om tiltrækning af beboere fra enhver kommune i arbejdskraftoplandet. Arbejdskraftoplandet afgrænses ved hjælp af pendlings- samt fra- og tilflytningsstatistik fra Danmarks Statistik (jf. tabellerne nedenfor) og består af følgende kommuner: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederiksberg, Glostrup, Greve, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Køge, Roskilde, Rødovre, Solrød, Vallensbæk. På trods af det historiske til- og fraflytningsmønster samt pendle mønster mellem Ishøj og København er Københavns Kommune endnu engang i Ishøj Kommunes befolkningsprognose fravalgt som arbejdskraftopland. Dette skyldes både en anderledes befolkningssammensætning og de omfattende boligbyggerier i København.

8 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Tabel 2 herunder viser det historiske pendle mønster for Ishøj Kommunes indbyggere. Tabellen illustrerer at der er færre og færre Ishøj indbyggere, som pendler til arbejde i andre kommuner. Dette kan selvfølgelig skyldes den stigende arbejdsløshed i Ishøj Kommune.. Tabel 2: Pendling i Ishøj Kommune København Frederiksberg Albertslund Ballerup Brøndby Glostrup Herlev Hvidovre Høje-Taastrup Rødovre Vallensbæk Greve Køge Roskilde Solrød Kilde: statistikbanken.dk

9 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Figuren herunder viser udviklingen i antallet af beskæftigede indbyggere i Ishøj Kommune samt udviklingen i antal arbejdspladser i kommunen. Figur 2 Beskæftigelse og nettopendling Beskæftigelse og nettopendling Beskæftigede indbyggere Arbejdspladser i kommunen Ishøj Kommune Beskæftigede indbyggere Arbejdspladser i kommunen KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning Figuren viser en sammenhæng mellem antallet af beskæftigede indbyggere og antallet af arbejdspladser indtil 2010, hvorefter udviklingen bliver omvendt.

10 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side De væsentligste til- og fraflytninger i Ishøj Kommune er sket til/fra Københavns Kommune samt nabo kommunerne Høje-Tåstrup, Vallensbæk og Greve. Tabel 3: Til- og fraflytning i Ishøj Kommune FRAFLYTNING TILFLYTNING København Frederiksberg Albertslund Ballerup Brøndby Glostrup Herlev Hvidovre Høje-Taastrup Rødovre Vallensbæk Greve Køge Roskilde Solrød Kilde: statistikbanken.dk Forblivelsesrater Forblivelsesrate defineres som et udtryk for, hvor stor en andel af en aldersgruppe i en given befolkning, der over et år bliver boende i den eksisterende boligmasse. Den beregnes ved at dividere antallet af indbyggere ultimo et givent år med antallet af indbyggere primo det givne år. Tabel 4: Forblivelsesrater i 2012 Januar 2012 December 2012 Forblivelsesrate 0 2 årige , årige , årige , årige , årige , årige ,06 Befolkning i alt ,00 Beregnet

11 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Forblivelsesraten for den totale befolkning i Ishøj Kommune er 1,00, hvilket betyder, at der sker hverken udtynding eller ophobning af indbyggere i den eksisterende boligmasse. En anden måde at belyse forblivelsesrater er ved at se på udvikling i husstande. Den gennemsnitlige husstandsstørrelse i Ishøj Kommune er nogenlunde konstant. Tabel 5: Gennemsnitlig husstandsstørrelse i Ishøj Kommune Antal husstande Antal indbyggere Gns. husstandsstørrelse 2,33 2,33 2,32 2,34 2,34 Kilde: statistikbanken.dk Nærmere analyse af husstande viser, at det dækker over nogle større svingninger. Der er flere af specielt de små 1 til 3 personers husstande. En stikprøveanalyse fra Stationsforpladsen viser også, at 35 lejligheder blev udlejet til enlige, 29 lejligheder er udlejet til to personer og kun 2 lejligheder er udlejet til 3 personer. Bebyggelsen rummer 2 og 3 rums lejligheder. De resterende 30 lejligheder forventes udlejet i første halvår Tabel 6: Husstandsstørrelse i Ishøj Kommune i forhold til person ,3 2 personer ,8 3 personer ,2 4 personer ,0 5 personer ,8 6 personer ,3 7 personer ,3 8 personer ,0 Antal husstande ,8 Kilde: statistikbanken.dk

12 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Distrikter I befolkningsprognosen er defineret nogle distrikter, der består af de enkelte mindre basisområder. Det kan være hele kommunen, bydele eller skoledistrikter. Ishøj kommuner er opdelt i 5 distrikter, som vises herunder: Selvom Ishøj Skoledistrikt er det største distrikt arealmæssigt er denne del af Ishøj Kommune tyndere befolket end det mindste distrikt, som er Strandgårdsskolens distrikt. Ishøj Kommunes skoledistrikter er fleksible, hvilket betyder at skoledistriktsgrænserne justeres hvert skoleår. Reglerne om de fleksible skoledistrikter fremgår af skolernes styrelsesvedtægt Boligbyggerier Forventninger til den fremtidige boligudbygning, som lægges ind i prognosemodellen, bidrager med en forklaring på befolkningens bevægelser. Udviklingen i boligmassen har indflydelse på kommunens samlede befolkningstal, hvorfor forventninger til nybyggeri indarbejdes. Boligbyggeprogrammet indeholder konkrete forventninger til nybyggeri i en 4-årig periode. Fasanparken etape 1 med 66 lejligheder ( 2, 3 og 4 rum) forventes indflyttet i første halvår Der er yderligere mulighed for opførelse af ca. 40 lejligheder i området. Disse forventes indflyttet i

13 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side I prognosen for Ishøj Kommune er der anvendt standardboligtyper for parcelhuse, tæt/lav bolig og etagebolig. Ved beregningerne anvendes dermed følgende husstandsstørrelser ved indflytning i nye boliger: Parcelhuse og Tæt/lav bolig (rækkehuse) 3,04 personer Etagebolig 1,52 personer En husstand omfatter samtlige personer på samme adresse uanset familiære tilknytningsforhold. Der kan således indgå flere familier i samme husstand. Umiddelbart ser det ud til at være lidt lavt sat når man sammenligner med gennemsnitlig husstandsstørrelse i Ishøj Kommune (tabel 5). Omvendt, er husstandsstørrelse ved indflytning i de nye lejligheder på Stationsforpladsen kun 1,3 person. Vurderingen er derfor, at standartstørrelserne passer godt. Tabel 7 herunder viser boligbyggeprogrammet, som er lagt til grund for Befolkningsprognose

14 Ejerform Type Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Tabel 7: Ishøj Kommunes boligbyggeprogram Skoledistrikt Kommentar 1. Ishøj Skole Ellekilde 1 parcelhusgrund X II E tilbage. Byggetilladelse 1 søgt Kirkebjerggård der er endnu X II D/ ikke søgt byggetilladelse 18 E Tusnelde og Ishøj 5 X II E Alklub 5 2. Vibeholmskolen 3. Gilbroskolen Tranegilde 4 X 4 4. Strandgårdsskolen Kirkegrunden 46 lokalplanen er X godkendt Vejlebroskolen Lejerbo, Ishøj 62 der er givet X Strand byggetilladelse 62 Fasanparken 1. etape Lejerbo, Ishøj 18 X Strand 18 Fasanparken 2. etape Lejerbo, Ishøj 32 X Strand 32 Fasanparken 3. etape II III III III III E B/C B/C D Projekter der ikke er vedtaget endnu, men som kan komme på tale Ved Gadekæret * III B/C Ejerform: I: Andelsboliger, II: Ejerboliger, III: Lejeboliger. Type: A. Ungdomsboliger, B. Lejligheder (1-2 værelser), C. Lejligheder (3+ værelser), D. Rækkehuse, E. Enfamiliehuse. # Da der endnu ikke er søgt byggetilladelse på grundene og man endnu ikke helt har afklaret antallet af grunde på udstykningen skal dette ikke tages med i befolkningsprognosen. *Byggegrund, hvor der ikke er besluttet, hvad der skal bygges. Der er igen i år nye elementer i boligbyggeprogrammet: 5 nye enfamiliehuse forventes indflyttet ved Tusnelde og Ishøj Alklub i 2014 Kirkegrundens 46 nye seniorboliger forventes indflyttet i perioden Kirkebjerggårds 18 nye enfamiliehuse, forventes indflyttet i 2015.

15 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Fødselshyppighed En anden vigtig forudsætning for prognosemodellen er fødselshyppigheden, som også kaldes fertilitetskvotienten. Definitionen af denne er en angivelse af, hvor mange fødsler der gennemsnitligt kan forventes for kvinder i den fertile aldersgruppe (15 49 årige). De faktiske fertilitetskvotienter i Ishøj Kommune siden 2006 kan ses i tabel 8 herunder historik indikerer et vist udsving fra år til år. Tabel 8. Fertilitetskvotient i Ishøj Kommune år 9,5 8,1 10,7 6,1 5,2 1,2 2, år 81,6 62,1 69,8 83,6 64,8 54,8 65, år 162,9 150,7 156,9 134,1 142,1 123,1 134, år 114,2 97,9 99,4 111,3 133,6 112,3 96, år 49,1 50,3 44,3 43,8 56,6 57,1 63, år 8,4 11,1 9,0 7,6 10,0 13,5 7, år - 1,2 3, ,1 Samlet fertilitet 2.128, , , , , , ,6 Søjlerne i figur 3 herunder afbilder fertilitetskvotienter i Ishøj Kommune samt hele Region Hovedstaden og aflæses på primær (venstre) akse. Der er stor forskel på, hvor gamle kvinder er, når de får børn. I Ishøj Kommune er fertiliteten højest i års alder, mens det generelt i Region Hovedstaden er de årige, der er mest fertile. Der er også stor forskel i den yngre års gruppe. København vejer her tungt med de mange unge studerende, som prioriterer uddannelse og karriere først. Figur 3. Udvikling i fertilitet samt antal kvinder i Ishøj Kommune år år år år år år år Region Hovedstaden Ishøj Antal kvinder i Ishøj Antal kvinder i Ishøj Kilde: Ishøj Kommunes Befolkningsprognose og statistikbanken.dk

16 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Kurvediagrammet skal aflæses på sekundær (højre) akse. De viser faktisk antal kvinder i Ishøj Kommune pr og det forventede antal kvinder pr Hvis fertiliteten om 7 år forbliver den samme som den er i dag, er der ca. 290 færre kvinder i aldersgruppen år. Det er den største del af forklaringen til en forventning om faldende antal fødsler i Ishøj Kommunes Befolkningsprognose Dødelighed Befolkningsprognosemodellen indhenter også de seneste tal for dødelighed. Danskerne lever længere end nogensinde før. Middellevetiden udvikler sig således fortsat positivt og er nu 77,9 år for mænd og 81,9 år for kvinder, dvs. gennemsnitlig 79,9 år. Siden sidste år er der tale om en stigning på 0,58 år for mændene og 0,25 for kvinderne. I Ishøj Kommune er middellevetid 2,4 år kortere end på landsplan. Stigningen i middellevealder i Ishøj Kommune har været lavere end stigningen på landsplan i perioden Herimod har kommunen de seneste 4 år fulgt udviklingen på landsplan. Figur 4. Udviklingen i middellevealder i Ishøj Kommune samt landsplan 79,5 78,5 77,5 76,5 75,5 74,5 2000: : : : : : : : :2012 Hele landet Ishøj Kilde: statistikbanken.dk

17 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Sammenligning med andre kommuner I figuren herunder sammenholdes udviklingen i befolkningstallet i Ishøj Kommune i perioden med udviklingen i størrelsesmæssigt sammenlignelige samt nabo kommuner. Som man kan se, er udviklingen ensartet for kommunerne. Fem ud af syv illustrerede kommuner er sammenfaldende de alle har oplevet en befolkningsvækst på mellem 0,6 til 2,1 %. Figur 5: Befolkningsudvikling i perioden (indekstal) Brøndby Glostrup Albertsslund Ishøj Vallensbæk Greve Solrød Kilde: statistikbanken.dk Kun Vallensbæk Kommune er et enestående tilfælde med befolkningstilvækst på ca. 22 pct. i løbet af de sidste seks år. Dette er den største tilvækst på hele landsplan. Vallensbæk Kommune er efterfulgt af Glostrup Kommune med tilvækst på 6 pct. Københavns Kommune har i perioden en befolkningstilvækst svarende til ca. 10 pct. Ishøj Kommune kan stadig forvente en stigning i befolkningstallet i de kommende år. Ifølge befolkningsprognosen vil befolkningstallet stige fra indbyggere i 2013 til indbyggere i år 2020, svarende til en stigning på ca. 2,3 pct.

18 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Befolkningsudvikling i Ishøj kommune I dette afsnit vil vi dels vise, hvordan den historiske udvikling i Ishøj Kommune har været samtidig med at der vil være en befolkningsprognose for perioden 2013 til Historisk udvikling Befolkningstallet i Ishøj Kommune har været ret konstant gennem mange år med små bevægelser i både den positive og negative retning. I løbet af 2010 og 2011 oplevede kommunen en ualmindeligt høj befolkningstilvækst og kom på 21 tusinde indbyggere. År 2012, på trods af mange færdigt byggede lejligheder, var befolkningstilvækst beskedent, eller, rettere sagt, tilbage på det gennemsnitlige niveau. Tabel 9. Bevægelser i befolkningen i Ishøj Kommune Befolkningen primo Levendefødte Døde Fødselsoverskud Tilflyttede Fraflyttede Nettotilflyttede Indvandrede Udvandrede Nettoindvandrede Befolkningstilvækst Kilde: statistikbanken.dk Tabel 9 herover viser, hvorledes befolkningen i Ishøj Kommune har bevæget sig i perioden Tabellen viser, at der både i 2010 og 2011 har været en større befolkningstilvækst i Ishøj Kommune hovedsageligt på grund af positiv nettotilflytning.

19 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Befolkningsprognose Fra 1. januar 2013 til 1. januar 2020 kan Ishøj Kommune ifølge den udarbejdede prognose forvente, at befolkningstallet er stigende. I år 2020 forventes personer i kommunen mod i år 2013 en stigning på 482 personer, svarende til 2,28 %. Figur 6: Forventet befolkningsudvikling Antal indbyggere i Ishøj Kommune Kilde: Ishøj Kommunes Befolkningsprogram 4.3 Den aldersopdelte befolkningsprognose 0 6 årige: Antallet af børn i daginstitutionsalderen i prognoseperioden svinger en hel del. Ved sammenligning af 2013 og 2020 ses et fald i antallet af 0 6 årige. Faldet er fra børn i 2013 til børn i 2020, svarende til et fald på 6,86 pct., hvilket reelt svarer til 134 børn årige: Antallet af børn og unge i skolealderen er derimod stigende. Ved et kig på hele prognoseperioden er der en stigning fra børn og unge i 2013 til børn og unge i 2020, hvilket svarer til en stigning på 0,7 pct årige: Den erhvervsdygtige aldersgruppe i Ishøj Kommune er stadig faldende i prognoseperioden. Antallet af årige personer i Ishøj Kommune falder fra indbyggere i 2013 til indbyggere i 2020, hvilket svarer til et fald på 0,43 pct. 65+ årige: Forventningen om at Ishøj Kommunes befolkning samlet set over perioden vil blive ældre holder også i denne prognoseperiode. Antallet af 65+ årige stiger fra indbyggere i 2013 til indbyggere i 2020, dette svarer til en stigning på 21,4 pct., hvilket reelt svarer til 655 personer.

20 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Antallet af indbyggere, som er 65+ årige er stigende gennem hele prognoseperioden. Udviklingen afspejler, at de store årgange født i 1940 erne nu når pensionsalderen og at de små årgange nu bliver erhvervsaktive. Det betyder faldende skatteindtægter samt stigende udgifter til ældreomsorg. Tabel 10 viser, at befolkningsandelen i den yngste aldersklasse (0-2 år) er faldende, hvorimod antallet af de årige er stigende gennem hele prognoseperioden. Der forventes færre borgere i de erhvervsaktive aldre (25-64 år). Tabel 10: Befolkningsudviklingen frem til år 2020 År årige årige årige årige årige årige Total Kilde: Ishøj Kommunes Befolkningsprognose, udarbejdet i KMD OPUS Befolkning. Beregningen af de 0-årige er i prognose sammenhæng en vanskelig opgave, fordi der er modsætning til alle andre aldersgrupper er tale om personer, der endnu ikke eksisterer på beregningstidspunktet. Der er kun det historiske fødselsmønster at forholde sig til, hvilket kan vise sig at være et tvivlsomt grundlag, hvis der skal ske markante ændringer i fødselsmønstret. I prognosen forventes at der vil blive født 250 børn i 2013 faldende til 242 børn i 2020.

21 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Udvikling i Ishøj Kommunes distrikter Historisk udvikling i indbyggertal samt prognose fordelt på skoledistrikter vises i nedenstående figur. Den historiske udvikling i Ishøj Kommunes 5 distrikter viser tydeligt, at Ishøj Skoledistrikt har haft det mest svingende antal indbyggere, hvorimod Vibeholm Skoledistrikt har været det mest stabile distrikt. Prognoseperioden viser at der vil ske befolkningstilvækst i distrikterne Strandgårdsskolen og Vejlebroskolen. Til gengæld er der forventning om færre indbyggere i de tre øvrige distrikter. Figur 7: Befolkningsudvikling fordelt på skoledistrikter (Indeks 2013 = 100) Vibeholm Skole Ishøj skole Gildbroskolen Strandgårdsskolen Vejlebroskolen Kilde: Ishøj Kommunes Befolkningsprognose

22 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Økonomiske udfordringer i Ishøj kommune Det er selvfølgelig ønskværdigt at befolkningstallet i kommunen er stigende, men en voldsom befolkningstilvækst kræver også en stram økonomisk styring. Det er en væsentlig faktor at kigge nærmere på aldersgrupperne når befolkningsudviklingen analyseres. Det er nemlig en større økonomisk udfordring for kommunen, når befolkningsudviklingen viser flere indbyggere i den ikke-erhvervsdygtige aldersgruppe. En stigende befolkning er i sig selv en økonomisk udfordring, når der skal bygges nye daginstitutioner, skoler, plejehjemspladser og samtidig øge driftsomkostningerne. En stigende befolkning giver samtidig øgede skatteindtægter og øgede bloktilskud På baggrund af tidligere afsnit, som viser den fremtidige udvikling i de forskellige aldersgrupper bør der tages stilling til et eventuelt nyt plejehjem og eventuelt nedlæggelse af eksisterende daginstitutioner i fremtiden. Antallet af børn i dagtilbudsalderen er faldende i hele perioden Antallet af dagtilbudspladser bør derfor vurderes i forbindelse med økonomiske redegørelser. Til det formål udarbejdet en decideret institutionsprognose på baggrund af befolkningsprognosen, som kan kvalificere vurdering af det fremtidige kapacitetsbehov i kommunens institutioner Antallet af ældre er til gengæld stigende igennem perioden, dette bør ligeledes vurderes ved økonomiske redegørelser i forbindelse med nye plejehjemspladser og ældreboliger. Udviklingen med flere ældre, færre erhvervsaktive, som prognosen forudser, indikerer til stadighed en række udfordringer for Ishøj Kommune, som minder om udfordringerne for Danmark som helhed. Uden indgreb vil disse udfordringer tendere til at trække økonomien mod strukturel ubalance. Generelt er der tendens til at befolkningen søger mod hovedstaden. Dette kan også mærkes i Ishøj Kommune, når der udlejes / sælges boliger, idet Ishøj Kommune er en del af hovedstadsområdet. Ud fra et økonomisk synspunkt er Ishøj Kommunes udfordring at tiltrække personer i den erhvervsdygtige aldersgruppe til kommunen.

23 Befolkningsprognose for Ishøj Kommune side Forsørgerbyrden, målt som antallet af personer i de ikke-erhvervsaktive aldersgrupper (0 16 årige samt 65+ årige) i forhold til resten af befolkningen, vil være stigende i prognoseperioden fra at udgøre 36,6 % i 2013 til at udgøre 38,2 % i Når den økonomiske krise skal nævnes i forbindelse med nærværende befolkningsprognose, skyldes det, at krisen påvirker aktiviteten på boligmarkedet mærkbart. Netop boligbyggeri og flyttemønstre er vigtige forudsætninger i den prognosemodel, som ligger til grund for resultaterne i nærværende rapport. F.eks. er det sandsynligt, at efterspørgslen på lejeboliger stiger, som en naturlig konsekvens af at efterspørgslen på ejerboliger falder. Endvidere kan en økonomisk krise give anledning til tilbageholdenhed på boligmarkedet i almindelighed, hvilket i praksis betyder, at folk bliver boende længere tid i den eksisterende bolig i forbindelse med f.eks. familieforøgelse, skilsmisser, jobskifte og andre væsentlige begivenheder, f.eks. på baggrund af insolvens eller dårligere mulighed for at låne til ny bolig ved bankernes kreditvurdering.

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2012-2019 ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2012-2019 ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2012-2019 ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI Befolkningsprognose 2012-2019 for Ishøj Kommune side - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Hvordan endte

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2017-2024 Forelægges Ishøj Byråd den 04.04.2017 Befolkningsprognose 2017-2024 for Ishøj Kommune side - 2 - Indhold 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Historisk

Læs mere

Befolkningsprognose Ishøj Kommune

Befolkningsprognose Ishøj Kommune Befolkningsprognose 2009-2016 Ishøj Kommune Marts 2009 Befolkningsprognose 2009-2016 for Ishøj Kommune side - 2 - Ishøj Kommune har udarbejdet en prognose for befolkningsudviklingen frem til 1. januar

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2016-2023 Godkendt af Ishøj Byråd den 03.05.2016 Befolkningsprognose 2016-2023 for Ishøj Kommune side - 2 - Indhold 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Historisk

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2018-2025 Forelægges Ishøj Byråd den 03.04.2018 Befolkningsprognose 2018-2025 for Ishøj Kommune side - 2 - Indhold 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Historisk

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2019-2026 Ishøj Byråd den 2. april 2019 Befolkningsprognose 2019-2026 for Ishøj Kommune side - 2 - Befolkningsprognose 2019-2026 for Ishøj Kommune side - 3 - Indhold

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Bolig- og befolkningsudvikling. Historisk og planlagt boligbyggeri

Bolig- og befolkningsudvikling. Historisk og planlagt boligbyggeri Bolig- og befolkningsudvikling Historisk og planlagt boligbyggeri Boligbyggeriet i Holstebro Kommune har i 2009-2014 varieret fra 138 til 114 boliger pr. år et gennemsnit på 123 boliger pr. år. I prognoseårene

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2015-2022

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2015-2022 BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE 2015-2022 Godkendt af Ishøj Byråd den XX.XX.2015 Befolkningsprognose 2015-2022 for Ishøj Kommune side - 2 - Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Hvordan er resultatet for

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Randers Kommune

Befolkningsudviklingen i Randers Kommune Befolkningsudviklingen i Randers Kommune Befolkningsprognose for -2032 Budgetkontoret, april Randers Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Hvordan gik det i i Randers Kommune?...3 3. Prognose

Læs mere

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2010

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION & ØKONOMIAFDELINGEN Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2010 Grundlag for udarbejdelse af budget 2011-2014 1. Indledning Der foreligger nu et forslag til en

Læs mere

Befolkningen i Randers Kommune

Befolkningen i Randers Kommune Befolkningen i Randers Kommune Befolkningsprognosen for 2013-2025 og dens forudsætninger Økonomi, april 2012 Randers Kommune Indholdsfortegnelse Befolkningsprognose 2013-2025...1 1. Indledning... 1 2.

Læs mere

Befolkningsprognose Center for Økonomi & It

Befolkningsprognose Center for Økonomi & It Center for Økonomi & It Indhold 1. Baggrund... 4 Læsevejledning... 4 Læsning af grafer... 4 Læsning af tabeller... 4 Status på befolkningsudvikling i Greve Kommune... 5 Status på sidste års befolkningsprognose...

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Center for Byråd & Økonomi Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk. Greve Kommune Befolkningsprognose

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2016-2028 Marts 2016 Dette er befolkningsprognosen 2016-2028 for Glostrup Kommune. Prognosen er udarbejdet af Center for It og Udvikling. Prognosen er udarbejdet med anvendelse af ProPlan

Læs mere

Befolkningsprognose 2009

Befolkningsprognose 2009 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION & ØKONOMIAFDELINGEN Befolkningsprognose 2009 Grundlag for udarbejdelse af budget 2010-2013 Indledning Der foreligger nu en ny Befolkningsprognosen for Solrød Kommune

Læs mere

gladsaxe.dk Befolkningsprognose 2006-2021

gladsaxe.dk Befolkningsprognose 2006-2021 gladsaxe.dk Befolkningsprognose 2006-2021 Gladsaxe Kommune juni 2006 Befolkningsprognose 2006-2021 for Gladsaxe Kommune Indholdsfortegnelse Side Indledning...3 1. Kommunens befolkning Alderssammensætning

Læs mere

Greve Kommune Befolkningsprognose 2010

Greve Kommune Befolkningsprognose 2010 Greve Kommune Befolkningsprognose 2010 Kontakt: Center for Økonomi & IT Indhold 1. Baggrund... 3 Læsevejledning... 3 Læsning af grafer... 3 Læsning af tabeller... 3 Status på befolkningsudvikling i Greve

Læs mere

Befolkningsprognose 2019

Befolkningsprognose 2019 Befolkningsprognose 2019 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen bygger hovedsageligt på forventninger til antallet

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2016-2026 Økonomiafdelingen Budget og Analyse foråret 2015 Forord En befolkningsprognose er et kvalificeret gæt på den fremtidige befolkningsudvikling i kommunen. I prognosen kan man

Læs mere

Befolkningsprognose Lolland Kommune

Befolkningsprognose Lolland Kommune Befolkningsprognose 218-23 Lolland Kommune Indhold Indledning... 2 Prognosens hovedresultater og forudsætninger... 2 Prognosen kontra faktisk udvikling i 217... 6 Fordeling på aldersgrupper... 7 Forventet

Læs mere

Center for Økonomi & It. Befolkningsprognose 2012

Center for Økonomi & It. Befolkningsprognose 2012 Center for Økonomi & It Indhold 1. Baggrund... 3 2. Boliger... 7 3. Resume af befolkningsprognose... 6 4. Befolkningsudvikling i Greve Kommune... 9 5. Befolkningsudvikling fordelt på aldersgrupper... 10

Læs mere

Befolkningsprognose Odder Kommune

Befolkningsprognose Odder Kommune Befolkningsprognose 2011-2023 Odder Kommune FORORD Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af KMD i foråret 2011. Prognosen danner et overblik over befolkningsudviklingen i Odder Kommune frem til

Læs mere

Emne: Befolkningsprognose bilag 1

Emne: Befolkningsprognose bilag 1 Emne: Befolkningsprognose 218-232 bilag 1 Dato 13. marts 218 Sagsbehandler Jan Buch Henriksen Direkte telefonnr. 2937 734 Journalnr..1.-P1-1-18 Resume Der forventes en samlet befolkningstilvækst i Vejle

Læs mere

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Morsø Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser.

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Morsø Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser. FORORD Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af KMD i april måned 2006. Prognosen danner et overblik over befolkningsudviklingen i Morsø Kommune frem til år 2020. Prognosen er resultatet af en

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE BEFOLKNINGSPROGNOSE NOTAT BEFOLKNINGSPROGNOSE -, marts Indholdsfortegnelse 1. Indledning... - 3 2. Sammenfatning... - 4 3. Forudsætninger for prognosen...- 4 4. Oplandskommuner...- 5 5. Kommunens samlede

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose 2018 Fredensborg Kommune udarbejder hvert år en befolkningsprognose på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner

Læs mere

1. Indledning Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune Udvikling fra 2016 til

1. Indledning Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune Udvikling fra 2016 til Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.2 Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune... 3 Udvikling fra 2016 til 2017... 4 Status på sidste års befolkningsprognose... 5 2. Befolkningsprognose 2018-2029...

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE MED BOLIGBYGGEPROGRAM

BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE MED BOLIGBYGGEPROGRAM BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE 2018-2030 MED BOLIGBYGGEPROGRAM Befolkningsprognosen 2018-2030 er udarbejdet af COWI for Køge Kommune, marts 2018. Forsidebillede: Boligudstykning ved Møllebankerne, Borup

Læs mere

Boligudbygningsplan & befolkningsprognose 2016

Boligudbygningsplan & befolkningsprognose 2016 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ & ØKONOMIAFDELINGEN Boligudbygningsplan & befolkningsprognose Grundlag for udarbejdelse af budget - 23. maj SOLRØD KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 1. Indledning Med udgangspunkt

Læs mere

Befolkningsprognose for Egedal Kommune for perioden 2015 til 2027

Befolkningsprognose for Egedal Kommune for perioden 2015 til 2027 Notat til Byrådets møde den 25. marts 2015 Befolkningsprognose for Egedal Kommune for perioden 2015 til 2027 Udarbejdet marts 2015 1 I. Indledning Egedal kommune udarbejder hvert år en ny befolkningsprognose.

Læs mere

NOTATARK BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE 2016-2030 Økonomi og Stabsforvaltningen Økonomi Sagsbehandler: Poul Ebbesen-Jensen Sag nr. 16-2046 30.03.2016/pej Dette notat beskriver

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2014-2025 Befolkningspyramide 2014 Hvor mange færre / flere borgere kvinder og mænd forventes i 2025 set i forhold til 2014? 95-99 årige 90-94 årige 117 485 34 190 95-99 årige 90-94

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE BEFOLKNINGSPROGNOSE Indholdsfortegnelse 1. Indledning... - 2 2. Sammenfatning... - 3 3. Ændrede forudsætninger...- 3 4. Danmarks Statistik...- 3 5. Kommunens samlede udvikling...- 4 6. Udviklingstendenser

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolknings 2014 Prognose Egedal kommune udarbejder hvert år en befolknings som er en fremskrivning af Kommunens befolkningstal frem til 2026. Befolkningsn bruges primært som grundlag for budgetarbejdet

Læs mere

Befolkningsprognose for Ballerup Kommune

Befolkningsprognose for Ballerup Kommune ØKONOMI OG STYRING Dato: 15. februar 2017 ØKONOMIBILAG NR. 2 2017 Tlf. dir.: 2214 0651 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Casper Mørch Pelch Sagsid: 00.01.00-P10-2-16 Befolkningsprognose 2017-2030 for Ballerup

Læs mere

Michala Tarbo Andersson og Carsten Møller Analysekonsulenter

Michala Tarbo Andersson og Carsten Møller Analysekonsulenter Økonomi og Analyse Notat Til: Økonomiudvalget Sagsnr.: 2010/03429 Dato: 26. april 2010 Sag: Befolkningsprognose 2010-2021 Sagsbehandler: Michala Tarbo Andersson og Carsten Møller Analysekonsulenter 1.

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose 2018 NOTAT 28. februar 2018 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen bygger hovedsageligt på forventninger

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2015-2027

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2015-2027 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 2015-2027 2025 2019 2013 2007 2001 1995 1989 1983 1977 0 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 66 72 78 84 90 1971 0-100 100-200 200-300 300-400 400-500 500-600 600-700 700-800

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2014-2025 Forord Denne befolkningsprognose for Struer Kommune er udarbejdet i KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der prognosticerer den fremtidige befolkningsudvikling

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2012-2025 Svendborg Kommune, maj 2012 Kontaktoplysninger Befolkningsprognosen 2012-2025 er udarbejdet af Thomas Jensen COWI, i samarbejde med Svendborg Kommune, maj 2012. På kommunens

Læs mere

4. Forudsætninger. 4.1. Forudsætninger for prognosen

4. Forudsætninger. 4.1. Forudsætninger for prognosen Bilag 5 Vedrørende Udklip fra Befolkningen i Randers Kommune. Befolkningsprognosen for 2010-2022 og dens forudsætninger, der beskriver forudsætningerne for prognosen, der ligger til grund for den udarbejdede

Læs mere

NOTAT BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE 2018-2032 Center for Økonomi og Analyse team ANALYSE Økonom: Poul Ebbesen Jensen Dato: 28. marts 2018/pej Dette notat beskriver befolkningsudviklingen

Læs mere

Befolkningsprognose 2016

Befolkningsprognose 2016 Befolkningsprognose 2016 Økonomiafdelingen, den 2. marts 2015 Forord Den foreliggende befolkningsprognose for Nyborg Kommune er udarbejdet af Teknik- og Miljøafdelingen samt Økonomiafdelingen. Befolkningsprognosen

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2018-2029 FORORD Denne befolkningsprognose for Struer Kommune er udarbejdet i KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der prognosticerer den fremtidige befolkningsudvikling

Læs mere

ØKONOMI. Befolkningsprognose 2016 til 2026

ØKONOMI. Befolkningsprognose 2016 til 2026 ØKONOMI Befolkningsprognose 2016 til 2026 Indhold Indledning... 3 Befolkningsprognosen 2016 sammenlignet med sidste prognose.... 3 Forudsætninger for prognosen...5 Udviklingen på aldersgrupper....7 Udviklingen

Læs mere

Struer Kommune. Befolkningsprognose

Struer Kommune. Befolkningsprognose Struer Kommune Befolkningsprognose 2013-2024 Forord Denne befolkningsprognose for Struer Kommune er udarbejdet i KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der prognosticerer den fremtidige

Læs mere

Befolkningsprognose 2016-2028. 1. Indledning

Befolkningsprognose 2016-2028. 1. Indledning Befolkningsprognose -2028 1. Indledning Økonomiafdelingen har udarbejdet en prognose for befolkningsudviklingen i Randers Kommune fordelt på alder og forskelligt definerede delområder frem til 1. januar

Læs mere

Befolkningsprognose Lolland Kommune

Befolkningsprognose Lolland Kommune Befolkningsprognose 217-229 Lolland Kommune Indhold Indledning... 2 Prognosens hovedresultater og forudsætninger... 2 Prognosen kontra faktisk udvikling i 216... 6 Fordeling på aldersgrupper... 7 Forventet

Læs mere

NOTATARK BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE BEFOLKNINGSUDVIKLINGEN I 2013

NOTATARK BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE BEFOLKNINGSUDVIKLINGEN I 2013 NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE 2014-2028 Økonomi og Stabsforvaltningen Økonomiafdelingen Sagsbehandler: Poul Ebbesen-Jensen 02.04.2014/pej Dette notat beskriver befolkningsudviklingen

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk BEFOLKNINGSPROGNOSE 2019-2032 FOR VORDINGBORG KOMMUNE APRIL 2019 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Befolkningsprognose 2019-2032 for Vordingborg Kommune Udgivet af Vordingborg

Læs mere

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026 Befolkningsprognose Vallensbæk Kommune 214-226 223 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 1975 5 1 15 2 25 3 35 4 45 5 55 6 65 7 75 8 85 9 95 1971-5 5-1 1-15 15-2 2-25 25-3 3-35 35-4 Prognosen

Læs mere

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2012

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2012 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ & ØKONOMIAFDELINGEN Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2012 Grundlag for udarbejdelse af budget 2013-2016 1. Indledning Der foreligger nu et forslag til en boligudbygningsplan

Læs mere

IKAST-BRANDE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE

IKAST-BRANDE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE IKAST-BRANDE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2018-2034 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2 INDHOLD PROGNOSENS HOVEDRESULTATER 1 KONTAKTOPLYSNINGER 5 BAGGRUND 6 KOMMUNERNES BEFOLKNINGSVÆKST I 2017 16 OPFØLGNING PÅ SIDSTE

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2015-2026 Forord Denne befolkningsprognose for Struer Kommune er udarbejdet i KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der prognosticerer den fremtidige befolkningsudvikling

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 4-6 6 6 6 996 99 986 98 976 97 6 8 4 6 4 48 54 6 66 7 78 84 9 - - - -4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen 4-6 er udarbejdet af Boelplan A/S for Syddjurs Kommune,

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2017-2028 FORORD Denne befolkningsprognose for Struer Kommune er udarbejdet i KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der prognosticerer den fremtidige befolkningsudvikling

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE MED BOLIGBYGGEPROGRAM

BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE MED BOLIGBYGGEPROGRAM BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE 2019 2031 MED BOLIGBYGGEPROGRAM Befolkningsprognosen 2019-2031 er udarbejdet af COWI for Køge Kommune, marts 2019. Forsidebillede: Forårsdag på legepladsen ved Bregnevej

Læs mere

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen.

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen. Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen bliver udarbejdet på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner og hvor mange borgere

Læs mere

ØKONOMI. Befolkningsprognose 2015 til 2025

ØKONOMI. Befolkningsprognose 2015 til 2025 ØKONOMI Befolkningsprognose 2015 til 2025 Indhold Indledning... 3 Befolkningsprognosen 2015 sammenlignet med sidste prognose.... 3 Forudsætninger for prognosen...5 Udviklingen på aldersgrupper....6 Udviklingen

Læs mere

Befolkningsprognose for Rudersdal Kommune

Befolkningsprognose for Rudersdal Kommune Befolkningsprognose for Rudersdal Kommune 2011-23 Økonomi Budget og regnskab Med udgangspunkt i det officielle indbyggertal for Rudersdal Kommune den 1. januar 2011 er der udarbejdet en prognose for udviklingen

Læs mere

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune 2012-2026 Økonomisk Forvaltning 1. Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af Vesthimmerlands kommune i foråret 2012. Prognosen danner et overblik

Læs mere

Indhold Indledning... 2

Indhold Indledning... 2 Befolkningsprognose 216 228 Lolland Kommune Indhold Indledning... 2 Prognosens hovedresultater og forudsætninger... 2 Prognosen kontra faktisk udvikling i 215... 5 Fordeling på aldersgrupper... 6 Forventet

Læs mere

Greve Kommune Befolkningsprognose Kontakt: Center for Økonomi & Analyse

Greve Kommune Befolkningsprognose Kontakt: Center for Økonomi & Analyse Greve Kommune Befolkningsprognose Kontakt: Center for Økonomi & Analyse Indhold 1. Baggrund... 4 Læsevejledning... 4 Læsning af grafer... 4 Læsning af tabeller... 4 Status på befolkningsudvikling i Greve

Læs mere

Befolkningsprognose 2016

Befolkningsprognose 2016 Befolkningsprognose 2016 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen er udarbejdet ud fra forventninger til antallet af

Læs mere

BILAG 1. BEFOLKNINGSPROGNOSE SLAGELSE KOMMUNE

BILAG 1. BEFOLKNINGSPROGNOSE SLAGELSE KOMMUNE BILAG 1. BEFOLKNINGSPROGNOSE SLAGELSE KOMMUNE 2019-2032 INDHOLD PROGNOSENS HOVEDRESULTATER 2 BAGGRUND 6 KOMMUNERNES BEFOLKNINGSVÆKST I 2017 16 BEFOLKNINGENS ALDERSFORDELING 18 DELOMRÅDERNES UDVIKLING 24

Læs mere

Rudersdal Kommunes indbyggertal for 2013

Rudersdal Kommunes indbyggertal for 2013 Økonomi Budget og Regnskab Rudersdal Kommunes indbyggertal for 2013 Ifølge den officielle opgørelse fra Danmarks Statistik var der 54.827 indbyggere i Rudersdal Kommune den 1. januar 2013. Det er 197 flere

Læs mere

Glostrup Kommune. Marts 2014

Glostrup Kommune. Marts 2014 Glostrup Kommune. Marts 2014 2 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelle antagelser og forudsætninger for prognosen... 4 Boligstørrelse... 4 Til- og fraflytninger... 4 Boligbehov... 5 Øvrige antagelser

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE Randers Kommune BEFOLKNINGSPROGNOSE 2012-2024 Samlet folketal pr. 1/1 (prognose fra 2012) 106.000 104.000 102.000 100.000 98.000 96.000 94.000 92.000 90.000 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

Læs mere

Befolkningsprognose Ballerup Kommune

Befolkningsprognose Ballerup Kommune ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 28. februar 3 Økonomibilag nr. 2 4 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr.: 4-362 Dok. nr.: 4-43688 Befolkningsprognose 4-7 Kommune Indholdsfortegnelse

Læs mere

NOTATARK BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR HVIDOVRE KOMMUNE 2017-2031 Økonomi og Stabsforvaltningen Økonomi Sagsbehandler: Poul Ebbesen-Jensen Sag nr. 17-3235 30.03.2017/pej Dette notat beskriver

Læs mere

Befolkningsprognose 2104 for Frederikssund Kommune

Befolkningsprognose 2104 for Frederikssund Kommune April 2104 Befolkningsprognose 2104 for Frederikssund Kommune Befolkningsprognose 2104 for Frederikssund Kommune Befolkningsprognose 2104 er udarbejdet af Kirsten Mohr i samarbejde med Mads Laursen fra

Læs mere

Greve Kommune Befolkningsprognose 2013

Greve Kommune Befolkningsprognose 2013 Greve Kommune Center for Økonomi & It Indhold Indhold... 2 1. Baggrund... 3 2. Resume af befolkningsprognosen... 6 3. Boliger... 7 4. Befolkningsudvikling i Greve Kommune... 9 5. Befolkningsudvikling fordelt

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Rebecca Dahlgaard Ulrik Lejre Larsen Staben for Økonomi & Indkøb Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk.

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2019-2028 Befolkningsprognose 2019-2028 Indholdsfortegnelse Befolkningsprognosen 2019-2028... 2 Sammenligning mellem prognosen fra sidste og faktisk befolkningstal... 2 Sammenligning

Læs mere

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger stort set den samme lave befolkningstilvækst som i sidste års prognose.

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger stort set den samme lave befolkningstilvækst som i sidste års prognose. Notat Sagsnr.: 2014/0002252 Dato: 26. marts 2013 Titel: Befolkningsprognose 2014-2025 Sagsbehandler: Flemming Byrgesen Specialkonsulent 1. Indledning Halsnæs Kommunes økonomistyringsprincipper baserer

Læs mere

Befolkningsprognose for Ballerup Kommune med fokus på

Befolkningsprognose for Ballerup Kommune med fokus på ØKONOMI OG STYRING Dato: 23. februar 2018 ØKONOMIBILAG NR. 1 2018 Tlf. dir.: 2445 1852 E-mail: madw@balk.dk Kontakt: Mads Westerkam Sagsid: 00.01.00-P10-1-17 Befolkningsprognose 2018-2031 for Ballerup

Læs mere

Fremtidens kommune. Leg ved stranden. Norddjurs Kommune Torvet Grenaa Tlf:

Fremtidens kommune. Leg ved stranden. Norddjurs Kommune Torvet Grenaa Tlf: Fremtidens kommune BEFOLKNINGSPROGNOSE 2012-2021 Leg ved stranden Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Udarbejdet juni 2012 B E F O L K N I N G S P R O G N O S E Indhold

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2015-2027 Marts 2015 Dette er befolkningsprognosen 2015-2027 for Glostrup Kommune. Prognosen er udarbejdet af Center for It og Udvikling. Prognosen er udarbejdet med anvendelse af ProPlan

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2016-2027 Forord Denne befolkningsprognose for Struer Kommune er udarbejdet i KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der prognosticerer den fremtidige befolkningsudvikling

Læs mere

Befolkningsprognose 2013 for Frederikssund Kommune

Befolkningsprognose 2013 for Frederikssund Kommune Marts 2013 Befolkningsprognose 2013 for Frederikssund Kommune Befolkningsprognose 2013 for Frederikssund Kommune Befolkningsprognose 2013 er udarbejdet af Kirsten Mohr i samarbejde med Mads laursen fra

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015 GENTOFTE KOMMUNE 4. marts LEAD NOTAT FORRETNINGSUDVIKLING OG DIGITALISERING BEFOLKNINGSPROGNOSE Befolkningstallet stiger fortsat: Den 1. januar var der 74.932 borgere i Gentofte Kommune, og væksten fortsætter.

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2015 2026 Dato12.05.2014 Befolkningsprognoser er behæftet med en vis usikkerhed, idet prognosens forudsætninger om fødselshyppighed, dødelighed, boligmassen samt ind og udvandring kan

Læs mere

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2011

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2011 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION & ØKONOMIAFDELINGEN Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2011 Grundlag for udarbejdelse af budget 2012-2015 1. Indledning Der foreligger nu et forslag til en

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE THISTED KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE THISTED KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE THISTED KOMMUNE 2019-2034 BEFOLKNINGSPROGNOSE 1 INDHOLD KONTAKTOPLYSNINGER 1 PROGNOSENS HOVEDRESULTATER 2 BAGGRUND 6 KOMMUNERNES BEFOLKNINGSVÆKST I 2018 17 BEFOLKNINGENS ALDERSFORDELING

Læs mere

Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1. januar

Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1. januar NOTAT ØDC - økonomistyring 22. marts 2018 Bilag 2 Opfølgning på befolkningsprognosen fra 2017 Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1.

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Ulrik Lejre Larsen Center for Økonomi Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk. Greve Kommune Befolkningsprognose

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2019-2030 Lejre Kommune KØA Økonomistyring Henrik F. Søtorp Februar 2017 J.nr.: 17/16x99 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.2 Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune...

Læs mere

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en lidt lavere vækst end den forudsatte vækst i sidste års prognose.

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en lidt lavere vækst end den forudsatte vækst i sidste års prognose. Notat Sagsnr.: 2013/0003936 Dato: 26. marts 2013 Titel: Befolkningsprognose 2013-2024 Sagsbehandler: Flemming Byrgesen Specialkonsulent 1. Indledning Halsnæs Kommunes økonomistyringsprincipper baserer

Læs mere

Befolkningsprognosen, budget 2016-2019

Befolkningsprognosen, budget 2016-2019 Befolkningsprognosen, budget 2016-2019 Der er udarbejdet en ny befolkningsprognose i februar marts 2015. Dette notat beskriver prognosens resultater og de væsentligste forudsætninger. NOTAT Center for

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen er udarbejdet ud fra forventninger til antallet af

Læs mere

Befolkningsprognose 2015

Befolkningsprognose 2015 Befolkningsprognose Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen er udarbejdet ud fra forventninger til antallet af

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose 2014 Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

gladsaxe.dk Befolkningsprognose

gladsaxe.dk Befolkningsprognose gladsaxe.dk Befolkningsprognose 2008-2023 Gladsaxe Kommune Maj 2008 Befolkningsprognose 2008-2023 for Gladsaxe Kommune Indholdsfortegnelse Side Indledning og sammenfatning... 3 1. Kommunens befolkning

Læs mere

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en lidt lavere vækst end den forudsatte vækst i sidste års prognose.

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en lidt lavere vækst end den forudsatte vækst i sidste års prognose. Notat Sagsnr.: 2012/0002779 Dato: 28. marts 2012 Titel: Befolkningsprognose 2012-2023 Sagsbehandler: Flemming Byrgesen Specialkonsulent 1. Indledning Halsnæs Kommunes økonomistyringsprincipper baserer

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 GENTOFTE KOMMUNE 7. marts 2017 STRATEGI OG ANALYSE Befolkningsprognose 2017 Om befolkningsprognosen Hvert forår udarbejder Gentofte Kommune en befolkningsprognose for de kommende tolv år. Prognosemodellen

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 21-222 22 216 212 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE UDKAST BEFOLKNINGSPROGNOSE 2016-2027 Befolkningspyramide 2016 Hvor mange færre / flere borgere kvinder og mænd forventes i 2027 set i forhold til 2016? 95-99 årige 157 37 90-94 årige 468 184 85-89 årige

Læs mere