Høringssvar: Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar: Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år"

Transkript

1 1 Høringssvar: Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år Indhold Joan Christensen (2300)... 1 Børnehaven Bellahøj (2700)... 2 Ungdomsgårdens institutioner (2700)... 2 Børnehuset Bavnehøj, Kirsten Larsen (2450)... 3 Val3, Forældrebestyrelsen (2500)... 5 Van1, Forældrebestyrelsen (2720)... 7 BUPL Hovedstaden, Formand Henriette Brockdorff (2100)... 7 Ve6, Forældrebestyrelsen... 8 MDI, Anders Zorck... 9 Ø6, Forældrebestyrelsen, Birgitte Lind Petersen (2100) 2 identiske svar...10 Ø2, Niels Hansen (2100)...10 Københavns Forældreorganisation (2200)...11 Frie Børnehaver og Fritidshjem, Helle Pind...12 LFS, Britt Pedersen, Jan Hoby...13 Joan Christensen (2300) Efter at have gennemlæst budgetmodel for tildeling af sociale normeringer vil jeg gerne svare med bekymret mine. Jeg kan læse, at det er de store institutioner der vil modtage de sociale normeringer. dette stiller jeg mig uforstående overfor, da de små institutioner med børnetal på børn ofte løfter opgaven med dårligt socialt stillet børn. Det bekymrer mig at kommunen lader til at tænke sociale normeringer i sprog og udsatte familier. Der findes masser af familier med børn der af andre årsager kan have sociale problemer. Der er flere og flere børn der har svært ved at navigere i det sociale system, da vuggestuer, børnehaver samt skoler vokser til størrelser der virker uoverskuelige for mange børn. Kommunen skal huske at skabe rum for de børn der ikke magter de store enheder, og derfor tilføre flere sociale normeringer

2 2 til de mindre institutioner. København har en kedelig tendens til kun at tænke stort og tænke besparelser, men man må huske på, at hvis man ikke udviser mangfoldighed og anerkender de børn der ikke kan rumme eller udvikle sig i store enheder, vil man på lang sigt skulle betale en høj pris for de sær behov der senere vil dukke op i børnenes liv. Københavns kommunes plan for inklusion er ved at fejle, da man i kommunen ikke skaber de rette rammer for at arbejde optimalt med tanken. tildel de sociale normeringer til børnene, også i de små enheder og ikke til besparelsen Børnehaven Bellahøj (2700) Vi er en børnehave med 64 børn: - Socialpædagogisk friplads: 1 barn - Børn af enlige forældre: 25% - Børn med HEL friplads: 34,4% - Børn med delvis friplads (ikke søskende rabat): 32,8% - Børn med mindst én forældre IKKE tilknyttet arbejdsmarked: 35,9% - Børn af forældre med grundskole udd: 34,4% Desuden: - To-sprogede børn: 59,4% (2 point): 09 børn figurerer 2 steder (3 point): 17 børn figurerer 3 steder (4 point): 03 børn figurerer 4 steder I alt 30 børn ud af 64 børn Èt barn med socialpædagogisk friplads samt/derudover (4 point) I forhold til oplægget tæller de 2-sprogede ikke med og mange af de familier, der bor i vores område, er ressourcesvage 2-sprogede familier både pga sproget og de store kulturelle forskelle, der følger med, når institutionen indtil videre rummer 20 forskellige nationaliteter. En del af familierne er analfabeter og andre lider af psykiske traumer efter tortur eller andet. Hver gang vi får et nyt barn er det et 2-sproget barn. De danske familier fravælger os, fordi vi har for mange ikke-danskere. Efter at have læst de nye kriterier igennem mener vi at høre til blandt dem, der burde have penge fra puljen. Ungdomsgårdens institutioner (2700) Indsendt af: Formand Karen J. Sørensen, Leder af Børnehuset Hanne Blomhøj, Leder af Fritidshjemmet Smørblomsten Daniel Stormly, Forstander for Smørhullet Jesper P. Hansen Høringssvar vedr. sociale normeringer 0-13 år Den nye budgetmodel, hvor man vil tilgodese de mest udsatte børn, således at børn fra socioøkonomisk dårligt stillede hjem, oplever en kvalitativ pædagogisk forskel imødeses positivt.

3 3 En beregningsmodel hvor ressourcerne følger de udsatte børn hilses derfor velkomment. Det er en god idé at man vil styrke indsatsen over for de mest belastede børn, og at man nu udvider aldersområdet til 13 år således at fritids- og juniorklubber kommer med er hensigtsmæssigt. At udregne midlerne på grundlag af de fem kriterier skønnes at være et anvendeligt grundlag for tildelingen af ressourcerne. Derimod er det ikke tilfredsstillende, at forudsætningerne for hvordan man når frem til det budget, der er meldt ud til vore institutioner ikke er gennemskueligt, således vi kan forstå og efterprøve beregningerne. Det fremgår heller ikke hvordan man skelner mellem en stor og lille institution, og om man hører til den gruppe, der er udvalgt efter antal eller efter andel. I Bilaget der viser fordelingen af normeringer på daginstitutioner m.m. kan vi ikke finde en forklaring på, hvad tallene betyder, og hvordan de skal forstås. Vi mener, at det er vigtigt at man kan gennemskue, forstå og efterprøve en budgetmodel! Det er også godt at nogle af de institutioner der er berettigede til sociale normeringer, kan indgå et samarbejde med et eksternt forskningsmiljø, og at der ydermere kan udvælges et antal institutioner til følgeforskning. Venlig hilsen Karen Juul Sørensen, Hanne Blomhøj, Daniel Stormly, Jesper Puch Hansen Børnehuset Bavnehøj, Kirsten Larsen (2450) Høringssvar om tildeling af sociale midler 0-13 år. Allerførst vil jeg/vi gerne udtrykke vores store begejstring over at Københavns kommune bruger andelen af de 500 millioner direkte til børn i nogle af de socialt belastede institutioner. Kriteriet om socialpædagogiske eller foranstaltningsfripladser: Vi er bekymrede over, om det er de rigtige kriterier, der lægges til grund. Mere specifikt om der er de korrekte datagrundlag/ de rigtige indberetninger omkring de børn, som vi i institutionerne leverer et socialpædagogisk og foranstaltningsmæssig tilbud til. Socialpædagogiske fripladser gives ifølge kommunens retningslinjer, når kommunalbestyrelsen/borgerrepræsentationen vurderer, at: Barnets ophold i dagtilbud er særlig påkrævet af sociale eller pædagogiske grunde, og betalingsspørgsmålet vanskeliggør barnets ophold eller forbliven i dagtilbuddet.

4 4 Begge betingelser skal være opfyldt, og der skal ved tildelingen altid ske en konkret og individuel vurdering af familiens og barnets situation. Det er for os meget bekymrende, at betalingsspørgsmålet skal vanskeliggøre barnets ophold eller forbliven i dagtilbuddet. Denne pasus er en hindring for at få en pædagogisk eller foranstaltningsfriplads, for mange af de udsatte børn, da de i forvejen har en friplads af økonomiske årsager. Hvis dette kriterium skal være gældende må der strammes op overfor at der bliver udformet handleplaner som samtidig udløser fripladser (betaling eller ej), for som det er i dag ser det ud til, at disse fripladser ikke bliver effektueret hvis familierne er så fattige, så de alligevel ikke skal betale for pladsen. Vi gør et stort stykke arbejde, for at give børnene den bedst mulige opvækst ofte i samarbejde med socialforvaltningen men vi må konstatere, at ingen af de børn, som vi i Børnehuset Bavnehøj har fået anvist gennem pladsanvisningens dispensationsordning alternativet kunne være en fjernelse fra familien har en socialpædagogisk eller foranstaltningsfriplads. Sikkert pga. ovenstående om at også økonomien i familien skal lægges til grund for en friplads, altså om der er en resterende betaling, og det er der ikke for mange af vores udsatte familier. Måske ville det være bedre, hvis der også laves lister over hvilke institutioner, der får børn tildelt/anvist gennem pladsanvisningens dispensationsudvalg, da en del af disse børn/familier har problemstillinger, som kræver en socialpædagogisk foranstaltning. Måske skulle kriteriet laves om, så man så på, om barnet/familien har forbindelse med børne/familieteamet. Måske er det mere besværligt, men mere retfærdigt. De øvrige kriterier kan diskuteres: enlige under 26 år, husstandsindkomst, én forælder der er arbejdsløs, forældrene kun har grundskoleuddannelsen. Disse indikatorer kan have en betydning, men behøver det ikke. I stedet kunne andre kriterier lægges til grund for tildelingen. F.eks: I hvilke familier er børne/familieteamet inde over Hvilke børn bliver anvist gennem pladsanvisningens dispensationsudvalg Hvilke familier får gennem længere tid overførselsindkomster minus SU. Hvilke børn/familier har kontakt med PPR. Største andel og største antal af udsatte børn: Desuden er det umiddelbart lidt uforståeligt hvorfor der både ses på antal udsatte børn og andele af udsatte børn. Umiddelbart tilgodeser det de største institutioner.

5 5 For os at se må det være bedre kun at se på antal af udsatte børn i forhold til antal indskrevne børn. Anonymiseringen i høringsmaterialet: Sluttelig vil jeg gerne beklage, at der er valgt at institutionerne er anonymiserede i det udsendte høringsmateriale. Anonymiseringen er jo kun delvis, da nogle institutioner vil kunne genkende sig selv, eller tænke er det mon mig eller naboen der er tiltænkt midler. Det er ikke nogen rar situation og bringer også tanken hen på: Er der ikke tiltro til, at vi kan forholde os konstruktivt til et høringssvar, hvis vi ved, at vi selv skal/skal ikke have andel i midlerne. Omvendt hvis vi allerede nu vidste, at vi ville få andel i midlerne, kunne vi handle meget mere konstruktivt i forhold til hvad vi vil bruge de udmeldte midler til og hvordan vi inden 1. januar 2013 får ansat de mest kvalificerede pædagoger. Jeg er bevidst om, at midlerne i det udsendte materiale kun er vejledende, da høringssvarene formodentlig vil kunne ændre på beløbene. Med forhåbning om at mine argumenter i dette høringssvar bliver behandlet konstruktivt. Kirsten Larsen, Leder for Børnehuset Bavnehøj Val3, Forældrebestyrelsen (2500) Forældrebestyrelsen i Klynge Val3 har med stor interesse læst oplægget om en ny Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer til 0-13 års-området. Vi finder det meget positivt 1) At regeringen prioriterer børne- og ungeområdet med flere penge 2) At Københavns Kommune og borgmesteren vælger at prioritere pengene til de børn, der har mest brug for støtte 3) At forvaltningen forholder sig til, og retter på fordelingsnøglen, når der er en indbygget skævdeling i den hidtidige måde at fordele midlerne på. I den klynge, vi repræsenterer, er der en meget stor social spredning blandt familierne med børn i vores enheder/institutioner: 1) Uddannelsesmæssigt 2) Økonomisk 3) Kulturelt

6 6 Desuden er det meget tydeligt, i nogle af vores enheder, at der er et relativt stort antal socialt udsatte børn, og børn med særlige personlighedstræk, dog uden egentlig diagnosticering: de er ekstraordinært tidskrævende, urolige, de har svært ved at koncentrere sig og det kan være vanskeligt i det pædagogiske arbejde, at få disse børn til at profitere optimalt, uden ekstra støtte. Vi synes, at den nye budgetmodel ser retfærdig ud, og vi finder det interessant og rigtigt at sætte gang i mere forskning på området. Faktisk så interessant, at det er vores håb, at en af vores enheder kan deltage i et af de forskningsprojekter, oplægget lægger op til. Vi er også glade for at se, at der skal hensættes flere midler til støttepædagogordningen, og vi håber, at dette også vil betyde større kvalitetskrav til de personer, der ansættes i disse støttetimer; støtten skal gå til de børn, det vedrører. Det er positivt, at man ud over at kunne få sociale normeringer, også har mulighed for at søge støttepædagogtimer. Med hensyn til de udfordringer vi ser i forbindelse med børn med anden etnisk herkomst, kan man sige, at budgetfordelingen i nogen grad vil berøre også disse børn men ikke alle. Faktisk undrer det os, at oplægget i så høj grad fokuserer på socioøkonomiske forudsætninger for en tildeling, og helt ser bort fra de kulturelle. Det er vores meget tydelige oplevelse, at der er behov for en ekstra indsats for mange af de børn, der kommer med anden etnisk baggrund. Eksempelvis børn, der kommer fra krigshærgede områder, som ikke kan et ord på dansk, og som ikke tilnærmelsesvist får de tilbud om hjælp, deres forældre får. Det er søde og kærlige børn, men de har det svært, og nogle vil være udad-reagerende, og kan hurtigt få en rolle som problembarn det sidste de og deres forældre har brug for. Samtidig er det en rigtig svær situation for medarbejderne i enheden, der måske gerne vil støtte børnene, men som mangler faglige kvalifikationer og tid. I den forbindelse er vi glade for at se, at der også afsættes penge til kompetenceudvikling rettet mod arbejdet med udsatte børn. Vi kunne dog godt ønske, at der er øremærket midler til børn, der kommer med traumatiske oplevelser i bagagen, så de får støtte i den første tid, indtil de er godt kørt ind i enhederne. Afslutningsvis vil vi nævne de børn, der er tilknyttet en af vores enheder, og som går i Modtageklasse på Lykkebo Skole. Det er børn, der bor langt væk fra skolen (f.eks. Vanløse, Amager, Vesterbro, Nørrebro), og som er samlet i en særlig modtageklasse. Fælles for dem er, at de ikke kan tale dansk, de har kun ringe kendskab til dansk kultur, og tilbydes derfor en særlig indsats i skolen. Der er mange ekstra opgaver, der skal varetages i forbindelse med Modtageklasse-børnenes tilknytning til et fritidshjem. Fritidshjemmet får ikke ekstra personaleressourcer til arbejdet med disse børn, selv om der ligger et større arbejde med kommunikationen både i arbejdet med børnene og med forældresamarbejdet. Med venlig hilsen For forældrebestyrelsen i Klynge Val3, Poul Rasmussen, klyngeleder

7 7 Van1, Forældrebestyrelsen (2720) Forældrebestyrelsen Van 1 syntes at forslaget til budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år er godt og velafbalanceret. Mvh Caroline Fuglsang Forældrebestyrelsesmedlem BUPL Hovedstaden, Formand Henriette Brockdorff (2100) Generelle betragtninger: BUPL Hovedstaden er meget positive overfor det helhedssyn, der anlægges i Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år, ved at tænke fritidshjemmene og klubberne ind i modellen. Det er godt, at institutionerne får mulighed for at arbejde sammenhængende fra 0-13 års området, dog bør det være in mente, at arbejdet med sammenhængen og den pædagogiske praksis kan se forskellig ud alt efter de lokale forhold, og den specifikke aldersgruppe der arbejdes med. Vi er enige i, at tildelingen til institutioner skal ske i forhold til børn, hvor der er en vis tyngde i forhold til den sociale udsathed. Derfor støtter vi forslaget om, at medregne alle børn der opnår mindst 2 point i de sociale kriterier. Derudover har vi kommentarer til følgende: Chanceligheden udvikles bedst, ved at udvikle den almene pædagogiske kvalitet Der bør være en efterfølgende vurdering af, om niveauet for tildeling er passende Midlerne bør uddeles over en 2 årig periode Der bør etableres et selvstændigt evalueringsfællesskab for institutioner præget af mange socialt udsatte børn og unge Chanceligheden udvikles bedst, ved at udvikle den almene pædagogiske kvalitet BUPL Hovedstaden finder det vigtigt, at understøtte alle børns ret til et godt børneliv. Forskning viser, at alle også udsatte børn - udvikler sig bedst, når den almene pædagogiske kvalitet er høj. For ikke at underbygge udsatheden, anbefaler BUPL Hovedstaden, at de sociale normeringer målrettet bruges til at udvikle den almene pædagogiske kvalitet, ved udvikling af nære børn-voksen relationer, understøttelse af børns venskaber, samt understøttelse af det enkelte barn og fællesskabets udvikling af livsduelighed. Det bør derfor også konkretiseres, hvordan det sikres, at midlerne anvendes til flere pædagoger og til at øge andelen af uddannede personaler i institutionerne, jf. aftale om budget for Københavns Kommune (s.15).

8 8 Der bør være en efterfølgende vurdering af, om niveauet for tildeling er passende BUPL Hovedstaden mener, at det bør baseres på en efterfølgende vurdering, hvorvidt niveauet for det tildelte beløb er passende, herunder om der er den rette balance mellem at sikre tilstrækkelige midler til den enkelte institution, og sikre, at omfanget af børn der berøres af indsatsen er rimelig. I den forbindelse bør det ligeledes fremadrettet vurderes, om der forsat skal være ens tildeling i hhv. vuggestue og børnehave. Midlerne bør uddeles over en 2 årig periode BUPL Hovestaden foreslår, at midlerne bør bevilges den enkelte institution over en 2 årig periode. En 2 årig periode understøtter kontinuitet, planlægning og kvalitet i arbejdet med sociale normeringer, og BUPL hovedstaden mener, at dette er tilrådeligt, hvis der skal opnås en synlig effekt, og indsatsen reelt skal kunne forandre sig. Der bør etableres et selvstændigt evalueringsfællesskab for institutioner præget af mange socialt udsatte børn og unge BUPL Hovedstaden foreslår, at der etableres et selvstændigt evalueringsfællesskab omkring den forebyggende indsats. For at understøtte det forebyggende arbejde bør der sikres mulighed for vidensdeling, refleksion og direkte dialog mellem pædagogerne i det forebyggende arbejde, og politikerne med det overordnede ansvar. Til videre undersøgelse På baggrund af henvendelse fra vores medlemmer, vil vi afslutningsvist gøre opmærksom på, at der kan ligge en problematik i, at der kan være børn, der må anses for at være socialt udsatte i et omfang, hvor de ville kunne opnå socialpædagogisk eller foranstaltningsmæssig friplads, såfremt betalingsspørgsmålet ikke var gældende. Dette mener vi bør undersøges nærmere. På BUPL Hovedstadens vegne Med venlig Hilsen Henriette Brockdorff, Formand Ve6, Forældrebestyrelsen Høringssvar Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år Forældrebestyrelsen i Klynge Ve6 har med stor interesse læst oplægget om en ny Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer til 0-13 års-området. Vi finder det meget positivt 1) At midler omfatter børn fra 0-13 år. 2) At det fremadrettet vil være mulig for institutioner med social normering, at kunne søge støttepædagog midler. 3) At modellen retter op de skævheder den forrige model havde.

9 9 4) At en ny model udmeldes både i forhold til antal og andel af børn. PVA. Forældrebestyrelsen, Klyngeleder Pia Bah MDI, Anders Zorck Høringssvar i forhold til Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0 13 år. Som paraplyorganisation for en del selvejende institutioner i Københavns Kommune, har MDI følgende kommentarer til den foreslåede budgetmodel for tildeling af sociale normeringer på 0 13 års området i BUF: Positivt at de fra staten udmeldte midler udmøntes til at der kan arbejdes med børn, der har de største behov derfor Positivt at ordningen udvides til at omfatte hele 0-13 års området Godt at der også afsættes midler til kompetenceudvikling i institutionerne samt at der bliver mulighed for at nogle institutioner kan få tilkoblet følgeforskning til deres praksisudvikling Endelig fornuftigt, at der tilbageføres midler til støttepædagogkorpset samt at tildeling af sociale normeringer ikke længere begrænser tildeling af støttepædagogtimer Rigtig ærgeligt at bilagsmaterialet til denne høring er uoverskuelig og anonymiseret. Det giver ikke et reelt billede af, hvordan de nuværende midler er fordelt på 0 5 års området, og hvordan midlerne vil blive fordelt fremover. Det bør være klart med tal for både institutioner, interessenter og ikke mindst politikerne, hvad det betyder for den enkelte og for omfordelingen på området. Det kan være svært på baggrund af det foreliggende materiale, at gennemskue om den metode der ligger til grund for budgettildelingen vil komme til at forfordele store institutioner, da tildeling både sker efter andel og antal. En så enkel og let gennemsigtig tildelingsmodel som muligt er at foretrække og umiddelbart synes det mest naturligt at fordele ud fra andel. Der er lagt op til at puljen fordeles forholdsmæssigt ift. institutioner med det største antal børn og til institutioner med den største andel børn. Det betyder at der ikke tildeles midler ift. det enkelte barn, men ud fra et forholdstal. Er der årgange med mange udsatte børn, vil der således være institutioner som ikke modtager tilskud, da deres andel/antal er relativt mindre end andre. Udsatte børn med 2 eller flere point vil således ikke automatisk få tildelt midler. Det er uhensigtsmæssigt ud fra barnets perspektiv og det er uhensigtsmæssigt ud fra et budgetlægningperspektiv.

10 10 Flere af tildelingskriterierne er begrundet i socioøkonomiske faktorer. Der kunne i højere grad være fokus på sociale og familiære faktorer, som f.eks. hvilke familier er børne/familieteamet inde over, hvilke børn bliver anvist gennem pladsanvisningens dispensationsudvalg og hvilke børn/familier har været i kontakt med SSP og PPR. Et sådan fokus kunne også understøtte en tværsektoriel samarbejde mellem BUF og SOC i relation til det enkelte barn Med venlig hilsen Direktør Anders Zorck og Organisationskonsulent Kirsten Birk Olsen MDI, Menighedernes Daginstitutioner Ø6, Forældrebestyrelsen, Birgitte Lind Petersen (2100) 2 identiske svar Umiddelbart er jeg meget positivt stemt overfor denne nye budgetmodel fordi det, som jeg læser det, forsøges at kanalisere midlerne derhen hvor de vil gøre størst gavn. Jeg kan se at udvalgte institutioner tilknyttes følgeforskning og at disse institutioner kan fokusere på en udvidet indsats i forhold til forældresamarbejde. Jeg mener dog at man i alle institutioner bør se på barnet som en del af en familie der er socialt udsat eller socialt udfordret om man vil, og ikke på barnet som socialt udsat. Så min holdning er at hver gang der tildeles midler til et barn, bør en del af disse midler øremærkes forældresamarbejde/familiesamarbejde, og det bør gælde for alle institutioner. Og så synes jeg, at det focus på måltidets betydning og ernæringens sammenhæng, som igen de særligt udvalgte institutioner kan vælge at sætte fokus på, bør være et focuspunkt i alle institutioner. Birgitte Lind Petersen Forældrebestyrelsesrepræsentant i Klynge Ø6 Ø2, Niels Hansen (2100) Høringssvar omkring budgetmodel for tildeling af sociale normeringer for 0 13 år.

11 11 Klynge Ø2 ønsker at bidrage med følgende bemærkninger i forbindelse med budgetmodel for tildeling af sociale normeringer for 0 13 år. Overordnet støtter Klynge Ø2 den ny budgetmodel, hvor veldefinerede kriterier vil ændre budgettildelingen således, at man imødekommer ønskerne om at øge og udvide ordningen samt i højere grad at fokuserer på midlerne på de mest udsatte børn. Blandt klyngens institutioner i Ryparken har børnesammensætningen i nogle af institutionerne ændret sig, hvilket også har været genstand for diskussion i forældrebestyrelsen. I 2010 modtog en af klyngens institutioner sociale kompensationsmidler, men modtog det ikke 2011, hvilket var uforståeligt da børnesammensætningen ikke have ændret sig. Den pågældende institution har en blandet kulturel sammensætning med 67,8 % børn af anden etnisk baggrund end dansk. Det betyder store udfordringer i forhold til den sproglige indsats, da flere af børnene ikke taler dansk når de starter i institutionen. Endvidere kræver det en særlig indsats i forhold til forældresamarbejdet, i form af ressourcer til tolk og afsættelse af pædagogisk tid til udvidet forældresamarbejde når de forskellige kulturer skal mødes til fordel for barnet. Det faktum, at man er af anden etnisk baggrund er ikke altid ensbetydende med, at man har lav indkomst. De pædagogiske udfordringer som institutionen står med er vi usikre på til gode ses gennem de nuværende kriterier. På vegne af forældrebestyrelsen i klynge Ø 2 Niels Hansen, klyngeleder Ø2 Københavns Forældreorganisation (2200) Høringssvar om budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år KFO tilslutter sig de gode tanker i den nye budgetmodel for tildeling af sociale normeringer og er glade for det øgede fokus på socialt udsatte børn. Vi bakker op om de udvidede kriterier for tildeling af midler. De sociale normeringer koncentreres om de institutioner, der enten har mange børn eller har en høj andel af børn fra socioøkonomisk dårligt stillede hjem, så disse børn oplever en kvalitativ pædagogisk forskel. Ressourcerne følger dermed de udsatte børn. Den hensigt er KFO meget enig i, netop at ressourcerne følger med de udsatte børn og skal være med til at sikre en kvalitativ pædagogisk forskel ikke bare for det enkelte barn, men for hele børnegruppen, da kvaliteten på grund af socialt udsatte børn ikke må gå ud over kvaliteten for en hel gruppe, som vi tidligere har oplevet.

12 12 Satsen anbefales at være på kr. pr. udsat barn på 0-5 års området, kr. på fritidshjem og kr. på fritids og juniorklub i Dette sikrer, at de tildelte midler har en tilstrækkelig størrelse til at gøre en forskel i forhold til børn-voksen-ratioen. Samtidig medfører det relativt store beløb, at det ikke længere er nødvendigt med et minimumsbeløb som i den nuværende fordelingsmodel. Om midlerne slår til eller ej er svært for KFO at vurdere, men vi håber meget, at det lavere beløb for børn i fritidshjem og fritidsklubber ikke er udtryk for en lavere prioritering af de udsatte børn her. Vi oplever, at fokus på socialt udsatte børn ikke bliver mindre, jo ældre børnene bliver. Udfordringerne ændre sig i takt med alderen, men det er yderst vigtigt, at fokus fastholdes, også på de ældre børn, således at de børn ikke falder ud og ikke får den støtte, der gør at de kan komme godt videre i uddannelse og med sunde fritidsinteresser, som modsvar til at hænge på gaden eller ende i ensomhed. Der reserveres midler til pædagogiske tiltag med tilknyttet forskning i perioden 2013 til Konkret forvaltningen, at der knyttes følgeforskning til i alt institutioner. Institutionerne udvælges henblik på at få afdækket betydningen af især reduceret børnegruppestørrelse og opnormering personale dvs. betydningen af to forskellige modeller for en forbedret voksen-barnratio. At tilknytte forskning til midlerne er en rigtig god ide, som vi hilsner meget velkomment. Vi håber at de udvalgte institutioner vil være bredt sammensat således, at der også her er fokus på betydningen både for vuggestuebørnene og helt op til klubbørn. Venlig hilsen Københavns Forældreorganisation. Frie Børnehaver og Fritidshjem, Helle Pind Høring om budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år, Københavns Kommune Fra 2013 foreslås en model for tildeling af sociale normeringer, der tager hensyn til om institutionen: enten har mange børn med eller har en høj andel af børn fra socioøkonomisk dårligt stillede hjem. Den nye model vil tildele midler for et år af gangen. Frie finder det relevant, at den nuværende models to-årige tildelinger omfattende 2013 fastholdes således at institutionernes planlagte anvendelser kan fastholdes. Frie noterer sig, at de i 2012 midler på i alt kr. 19,8 mio.kr. suppleres med 38 mio.kr fra 2013 og frem (finansieret ved en del af kommunens andel af regeringens 500 mio.kr pulje til kvalitetsløft). Desuden tilføres 12,7 mio.kr. fra 2013 og frem finansieret ved en del af den tre- cifrede millionbesparelse ved ændring af ressourcetildelingsmodellen på daginstitutionsområdet. I alt er der således 70,5 mio.kr. til sociale normeringer fra 2013 og frem. Således er der et skærpet fokus på et

13 13 pengene følger barnet princip i Københavns kommune. Dels med den nye ressourcetildelingsmodel (reduceret grundbeløb), dels med yderligere midler til sociale tildelinger til byens udsatte børn. Frie finder det relevant, at bemærke, at såvel besparelser som prioritering af sociale normeringer har sat Københavns mindre institutioner under et kraftigt økonomisk pres. Frie oplever, at presset er så hårdt, at det ikke kan undgå at få mærkbare konsekvenser for mangfoldigheden. Frie skal anerkende, at den foreslåede model retter op på eksisterende favorisering af større institutioner idet der nu vil blive tildelt midler på basis af dels det konkrete antal berørte børn dels institutionens andel af berørte børn, der udløser sociale kriterier. Herved oplever Frie en positiv tilkendegivelse af, at netop byens mindre institutioner hensigtsmæssigt understøtter arbejdet for børn med særlige behov. Frie skal desuden anerkende, at midlerne øremærkes til den enhed/institution, som via deres børnesammensætning har udløst midlerne. Dette finder Frie hensigtsmæssigt i f.eks. en partnerskabssammenhæng. Desuden skal Frie anerkende, at der lægges op til at institutionerne anvender midlerne til lønkroner. Frie skal opfordre til at de konkrete tildelinger offentliggøres i god tid forud for pågældende år. Desuden at tildelingskriterierne og de konkrete parametre, som ligger til grund dels er gennemskuelige dels lægges frem. Med venlig hilsen Helle Pind Chef for Politik, Pædagogik og Psykologi Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem Telefon: Direkte: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. LFS, Britt Pedersen, Jan Hoby Høringssvar vedr. budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0 13 år

14 14 LFS finder det meget positivt, at midlerne til sociale normeringer er øget og at hele 0 13 års området er omfattet. Vi kan kun være enige med grundlaget for fordelingen af midlerne, set i forhold til behovet for en håndterlig størrelse på bevillingen og at det er de mest udsatte børn der omfattes af ordningen. Herved er der reelt et godt grundlag for institutionen, for at kunne udføre den særlige opgave. Øremærkning af midlerne til enheden eller institutionen er den eneste rigtige metode. Herved er der sammenhæng mellem det politiske beslutningsgrundlag og ønsket om, at det er de mest udsatte børn i de mest udsatte institutioner der tildeles. Sammenholdt med udvalgets beslutning i august ( ), vil grundlaget for en målrettet indsats være til stede. I denne forbindelse er det af afgørende betydning, at der kontinuerligt følges op på; - at antallet af pædagogiske medarbejdere udvides i enheden/institutionen der matcher størrelsen på bevillingen af sociale kompensationer. - at der, alternativt til flere voksne pr. gruppe, er færre børn pr. gruppe med samme personaleressourceniveau som i dag. - at der kontinuerligt gøres status på om de 70,5 mio fra 2013, svarende til godt 180 fuldtidsstillinger, også anvendes til formålet Det er proaktivt og vil validere indsatsen overfor de mest udsatte børn, at der også er knyttet forskning på institutioner. At undersøge effekten af reducerede gruppestørrelser og opnormering af personalet, kan være banebrydende for udviklingen af den pædagogiske kvalitet og institutionsstruktur i Københavns Kommune. Med venlig hilsen p.o.v. Formand, Britt Petersen og Næstformand, Jan Hoby

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET REFERAT for mødet den 26.09.2012, kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 5. Budgetmodel for tildeling af sociale normeringer 0-13 år (2012-71326) 1 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET

Læs mere

Forvaltningens svar på budgetdelen af høringen

Forvaltningens svar på budgetdelen af høringen Forvaltningens svar på budgetdelen af høringen Indholdsfortegnelse Kontingentfrihed... 1 Grundbeløb... 1 Nye pladspriser... 2 Sociale normeringer... 2 Aktivitetspuljen... 3 Konsekvensen for pladspriserne

Læs mere

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen Bilag 1 Høringssvar Bemærkninger Center for Skole og Uddannelses kommentarer 1. Bestyrelsen er opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser for skolen vil blive en anelse mindre, hvis den senest foreslåede

Læs mere

Midlerne blev fordelt på 124 institutioner, svarende til 85 daginstitutioner, 26 fritidshjem/kkfo er og 13 fritids-/juniorklubber.

Midlerne blev fordelt på 124 institutioner, svarende til 85 daginstitutioner, 26 fritidshjem/kkfo er og 13 fritids-/juniorklubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Fagligt Center NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Status på sociale normeringer på 0-13 års området Pædagogisk kvalitet i daginstitutionerne har afgørende

Læs mere

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning FællesMED-udvalg Børn og Undervisning Til Uddannelse, Børn og Familie 4. marts 2019 Sags id: 18/24980 Høringssvar til Dagtilbuddenes fælles kvalitetsaftale 2017-2018 FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

Læs mere

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger:

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger: Høringssvar vedrørende budget 2014 DATO 1. september 2013 SAGSNR. anvi Høringssvar fra De Pædagogiske Teamledere, MEDudvalg og Områdebestyrelsen i Børnehusene Buldervang. Generelle bemærkninger: Vedr.

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Nedenstående er oversigter over alle de høringssvar, vi har modtaget indtil den 10. april 2015 ifm. høringsperioden.

Læs mere

Opsummering af indkomne høringssvar, samt udtalelse fra Forvaltnings-MED.

Opsummering af indkomne høringssvar, samt udtalelse fra Forvaltnings-MED. Opsummering af indkomne høringssvar, samt udtalelse fra Forvaltnings-MED. Børnehavehuset Lodsvej 1. Positivt at midlerne følger barnet 2. Netværksrepræsentanten kan ikke genkende den foreslåede model 3.

Læs mere

Høringsnotat vedr. bekendtgørelse om ansøgningspuljen til flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner (FL

Høringsnotat vedr. bekendtgørelse om ansøgningspuljen til flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner (FL Sagsnr. 2018-1267 Dato 27-02-2018 Høringsnotat vedr. bekendtgørelse om ansøgningspuljen til flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner (FL 15.25.21.10.) 1. Hørte myndigheder,

Læs mere

Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud.

Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud. Hvidovre d. 17.11. 2014 Til Politikkerne i Hvidovre kommune. Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud. Bestyrelsen for den selvejende institution Børnehuset Ærtebjerg

Læs mere

Tildeling af midler til Hvidovre Kommunes Dagtilbud

Tildeling af midler til Hvidovre Kommunes Dagtilbud Tildeling af midler til Hvidovre Kommunes Dagtilbud Ny budgettildelingsmodel Hvidovre Oktober 2014 1 1.0 Forord Da dagtilbuddene i 2009 overgik til kontraktstyring, blev budgettildelingsmodellen på dagtilbudsområdet

Læs mere

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp Page 1 of 5 søg redaktion nyt job annoncer tema skriv til os print artikler leder noter opslagstavlen debat årgange 23/2008 Børn snydt for to milliarder I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 310265 Brevid. 2985068 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning af høringssvar 28. november 2018 Skole- og Børneudvalget besluttede den

Læs mere

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Indledning Byrådet i Rebild Kommune besluttede på sit møde den 30. marts 2017 at indføre en ny model for tildeling af ressourcer til dagtilbudsområdet

Læs mere

Det gennemsnitlige driftstilskud pr. elev udgør i 2019 kr svarende til en stigning på 1,64% fra indeværende finansår.

Det gennemsnitlige driftstilskud pr. elev udgør i 2019 kr svarende til en stigning på 1,64% fra indeværende finansår. 31. august 2018 Kære medlemsskole Torsdag d. 30. august blev regeringens forslag til finanslov for 2019 offentliggjort. Af forslaget til finansloven kan vi se regeringens tanker om det tilskud, der ydes

Læs mere

Østskolen. 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl. Høring vedr. kvalitetsløft af folkeskolen

Østskolen. 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl. Høring vedr. kvalitetsløft af folkeskolen 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl Østskolen Gl. Strandvej 12 4640 Faxe Rolloskolen Telefon 5620 2750 Dato 15. november 2012 j.nr. 00-00-00-0000 Direkte telefon 00 00 00 00 Mail: rolloskolen@faxekommune.dk

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet.

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. 8.maj 2007. Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. Dagpasningsgruppen har på sit møde den 9.maj sammenfattet høringssvarene. Der er indkommet høringssvar fra 25

Læs mere

Høringssvar vedr. organisering af fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole.

Høringssvar vedr. organisering af fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole. Københavns kommune Børne- og Ungdomsudvalget Att: www.blivhoert.kk.dk København den 31. maj 2013 Høringssvar vedr. organisering af fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole. LFS mener, at de

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET REFERAT for mødet den 30.05.2012, kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 9. Ny budgetmodel for rengørings- og gårdmandsområdet på daginstitutioner (2011-41121) 1 BØRNE- OG

Læs mere

Opbygning og principper for nye budgettildelingsmodeller for skolernes almenområde

Opbygning og principper for nye budgettildelingsmodeller for skolernes almenområde 1 Opbygning og principper for nye budgettildelingsmodeller for skolernes almenområde Principper for en ny budgettildelingsmodel.. 2 Forskelle mellem den nuværende budgettildelingsmodel og nye modeller.

Læs mere

Hvordan bruger kommunerne socioøkonomiske fordelingsmodeller på daginstitutionsområdet? Resultater fra to undersøgelser

Hvordan bruger kommunerne socioøkonomiske fordelingsmodeller på daginstitutionsområdet? Resultater fra to undersøgelser Hvordan bruger kommunerne socioøkonomiske fordelingsmodeller på daginstitutionsområdet? Resultater fra to undersøgelser Fokus på kommunernes praksis 2 En stor del af de kommunale serviceudgifter bruges

Læs mere

Chancelighed og livsduelighed i småbørnsalderen (0-6 år)

Chancelighed og livsduelighed i småbørnsalderen (0-6 år) KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT Chancelighed og livsduelighed i småbørnsalderen (0-6 år) Chancelighed handler om, at børn uanset hjemmebaggrund skal have de

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 01-11-2010, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Mandag den 1. november 2010 kl. 15:00 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget ekstraordinært møde i Udvalgsværelse

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Stevns kommune Dato: 7-6-2017 Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere

Oversigt over modtagne høringssvar Styrelsesvedtægter Dagtilbud

Oversigt over modtagne høringssvar Styrelsesvedtægter Dagtilbud 26. november 2018 Sags id: 18/22118 Oversigt over modtagne høringssvar Styrelsesvedtægter Dagtilbud 1. Børnehusene i Assens By MED-udvalget 2. Dagplejen Forældrebestyrelsen 3. Uglebo Forældrebestyrelsen

Læs mere

Budget 2018 og budgettildelingsmodeller

Budget 2018 og budgettildelingsmodeller Budget 2018 og budgettildelingsmodeller Børne- og Uddannelsesudvalgets budget 2018 (1.259,3 mio. kr. netto) 2 BU-mødet 7/3-2018 Dagtilbudsområdets budget 2018 (398,4 mio. kr. netto) Dagpleje Den centrale

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar Ny resursetildeling for dagtilbud (0-6 år)

Sammenskrivning af høringssvar Ny resursetildeling for dagtilbud (0-6 år) Sammenskrivning af høringssvar Ny resursetildeling for dagtilbud (0-6 år) Emne Udvalget for Børn og Unge har på mødet d. 4. maj 2011 besluttet, at principper for ny resursetildeling for dagtilbud skal

Læs mere

Stormøde KFO den 6.maj 2010

Stormøde KFO den 6.maj 2010 Stormøde KFO den 6.maj 2010 1. Velkomst: Alle bydele repræsenteret, skriv jer gerne på en liste, hvis i ønsker at blive kontaktet af pressen, høre mere om aktiviteter og KFOs arbejde. Husk også tilmelding

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Høringssvar fra forældrebestyrelser i dagtilbud november 2016 proces for inddragelse i arbejdet med ny ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet

Høringssvar fra forældrebestyrelser i dagtilbud november 2016 proces for inddragelse i arbejdet med ny ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet Høringssvar fra forældrebestyrelser i dagtilbud november 2016 proces for inddragelse i arbejdet med ny ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet Rosenåen Hvissingegården Skovager Dagplejen Vesterly Essedalen

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud

Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj 2017 Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud Følgende scenarier beskrives i tal, økonomi og faglig kvalitet 1) Flere ressourcepædagoger

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

Disse er kort fortalt: 1) Vanskeligere betingelser for at skabe sammenhæng mellem institutionsliv og familieliv i børnenes liv.

Disse er kort fortalt: 1) Vanskeligere betingelser for at skabe sammenhæng mellem institutionsliv og familieliv i børnenes liv. København d. 17. januar 2011 KFO s høringssvar vedr. forældre indflydelse i ny institutionsstruktur. Idet vi takker for muligheden for at afgive høringssvar, vil vi i det følgende gøre rede KFO`s væsentligste

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Rammer. Økonomi og Administration UA Sagsbehandler: Peter Plougmann Knudsen Sagsnr Ø Dato:

Rammer. Økonomi og Administration UA Sagsbehandler: Peter Plougmann Knudsen Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration UA Sagsbehandler: Peter Plougmann Knudsen Sagsnr. 00.30.00-Ø00-1-18 Dato:23.3.2018 Temaer til Børne- og Uddannelsesudvalgets drøftelse af driftsbudget 2019 Som oplæg til Børne-

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter.

Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter. Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter. På vegne af alle medarbejderne i Børnehuset ved Skoven, har MED-udvalget følgende kommentarer til forslaget om dagtilbuddene

Læs mere

Det samme gør sig gældende for manglende integrationspædagoger i DUS.

Det samme gør sig gældende for manglende integrationspædagoger i DUS. 16. december 2016 Høringssvar vedr. forslag til model på to-sprogsområdet 2016 Ref.: Høringsbrev af 18. november 2016 MED-udvalget på Langholt Skole er betænkelige ved den foreslåede model for to-sprogsområdet.

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

Ny budgetmodel fra 1. januar 2020 på dagtilbudsområdet

Ny budgetmodel fra 1. januar 2020 på dagtilbudsområdet Ny budgetmodel fra 1. januar 2020 på dagtilbudsområdet Sendt i høring af Børne- og Ungeudvalget d. 3. april 2019 Høringsperiode: 4. april 2019 22. maj 2019 Liste over høringssvar Nr. Høringssvar 1. Sundbyøster

Læs mere

Bilag 1: Forslag til ny budgettildelingsmodel for skolernes almenområde

Bilag 1: Forslag til ny budgettildelingsmodel for skolernes almenområde Bilag 1: Forslag til ny budgettildelingsmodel for skolernes almenområde Høring vedr. budgettildelingsmodeller på skole og SFO-området Center for Skole og Uddannelse, 2019. 1 Principper for en ny budgettildelingsmodel

Læs mere

Projektkommissorium. Bedre fordeling af børn i daginstitutioner. Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring

Projektkommissorium. Bedre fordeling af børn i daginstitutioner. Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring Bedre fordeling af børn i daginstitutioner Projektkommissorium Projektejer Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring Projektleder Udviklingskonsulent, CBL Revideret 9.7. 2018 Gitte Hæsum Version

Læs mere

23-01-2015. Til BUU. Afrapportering af status på ungdomsklubområdet

23-01-2015. Til BUU. Afrapportering af status på ungdomsklubområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ungdom NOTAT Til BUU 23-01-2015 Afrapportering af status på ungdomsklubområdet Baggrund Forvaltningen fremlægger i dette notat status for udviklingen på

Læs mere

Sammenfatning af høringssvar vedr. udmøntning af kvalitetsmidler

Sammenfatning af høringssvar vedr. udmøntning af kvalitetsmidler Sammenfatning af høringssvar vedr. udmøntning af kvalitetsmidler Regeringen har afsat 500 mio. til bedre normeringer og et kvalitetsløft i daginstitutioner til udmøntning i 2013, og Randers kommune har

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet Her er der mulighed for at få svar på følgende spørgsmål: 1. Hvem omfatter de nye bevillingsmodeller?

Læs mere

Betydningen af sundhedsplejens indsatser rettet mod udsatte børn og familier i såkaldte ghettoområder

Betydningen af sundhedsplejens indsatser rettet mod udsatte børn og familier i såkaldte ghettoområder Betydningen af sundhedsplejens indsatser rettet mod udsatte børn og familier i såkaldte ghettoområder Kirsten Elisa Petersen Projektleder, lektor, ph.d. Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Aarhus

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Høringssvaret vedrører følgende Nuværende Institution/enhed/klynge/netv klynge/netværk ærk, der er del af eller overgiver pladser til den nye klynge

Høringssvaret vedrører følgende Nuværende Institution/enhed/klynge/netv klynge/netværk ærk, der er del af eller overgiver pladser til den nye klynge Område Nye kommunale klynger Høringssvaret vedrører følgende Nuværende Institution/enhed/klynge/netv klynge/netværk ærk, der er del af eller overgiver pladser til den nye klynge Høringssvar ID Høringssvarafsender

Læs mere

Egelundskolen. Børn, Kultur og Velfærd Skoler og Uddannelse Att.: Alice Christensen. Høringssvar fra Egelundskolen vedr. elev- og klassetalsagen 16/17

Egelundskolen. Børn, Kultur og Velfærd Skoler og Uddannelse Att.: Alice Christensen. Høringssvar fra Egelundskolen vedr. elev- og klassetalsagen 16/17 Børn, Kultur og Velfærd Att.: Alice Christensen Egelundskolen Høringssvar fra Egelundskolen vedr. elev- og klassetalsagen 16/17 Dato: 14. januar 2016 Sags nr.: Skolebestyrelsen har behandlet det tilsendte

Læs mere

vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015

vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015 Til Næstved Kommune, Center for Dagtilbud, cda@naestved.dk Den 2. juli 2014 Høringssvar fra forældrebestyrelsen for Manøhytten vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Dagsorden 124. Indstilling vedr. Fønsafdeling af Nørre Aaby Børnehus 1

Dagsorden 124. Indstilling vedr. Fønsafdeling af Nørre Aaby Børnehus 1 Dagsorden Børn- Kultur og Fritidsudvalget 2. februar 2016 kl. 13:15 Mødested: Mødelokale 5.04, Anlægsvej 4, Ejby Dagsorden 124. Indstilling vedr. Fønsafdeling af Nørre Aaby Børnehus 1 Lukket dagsorden

Læs mere

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar Notat Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Opsamling på høringssvar I forbindelse med de tre besparelsesforslag på dagtilbudsområdet, har forvaltningen i alt modtaget 26 høringssvar. Høringsparterne og

Læs mere

Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr

Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Status på forslag fra dagtilbudsledere til implementering af effektiviseringsmåltal I budget 2016 indgår et effektiviseringsforslag på dagtilbudsområdet, der udarbejdes

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende:

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende: Høringssvar fra Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget ved, vedr. rapport om analyse af særlige tilbud indenfor dagtilbudsområdet DATO 8. oktober 2012 SAGSNR. Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget

Læs mere

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge.

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. Pkt.nr. 2 Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar 16.30 om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. 555438 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen

Læs mere

12-05-2011 Sagsnr. Sagsnr. 2011-66007. Til Børne- og Ungdomsudvalget. 2011-66007. Dokumentnr.

12-05-2011 Sagsnr. Sagsnr. 2011-66007. Til Børne- og Ungdomsudvalget. 2011-66007. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget. Bilag 1:Til- og fravalg indikatorer for potentiel negativ social arv, pointmodel, udmøntningsenhed,

Læs mere

Kvalitetsrapport for dagtilbud 2011 Sammenskrivning af høringssvarene fra dagtilbuddenes bestyrelser og Med-udvalg.

Kvalitetsrapport for dagtilbud 2011 Sammenskrivning af høringssvarene fra dagtilbuddenes bestyrelser og Med-udvalg. Kvalitetsrapport for dagtilbud 2011 Sammenskrivning af høringssvarene fra dagtilbuddenes bestyrelser og. Dagtilbud Universet Universet Bøgely Høringssvar MED-udvalget for Børnehuset Universet har den 17.11

Læs mere

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 1 Alle børn har ret til en god start At blive i stand til at klare sig godt i livet handler ikke kun om fremtiden. Det handler i høj grad om at

Læs mere

Spilleregler for brugen af åbningstid / moduler. Dette for at sikre et optimalt læringsmiljø for alle børn. Normering.

Spilleregler for brugen af åbningstid / moduler. Dette for at sikre et optimalt læringsmiljø for alle børn. Normering. Pixi udgave af høringssvarene vedr. ny resursetildelingsmodel i daginstitutionerne. Institution Model 1, med en fast ugentlig åbningstid, med mulighed for tilmelding fra 6 til 18. Valg af 5 moduler; 48,

Læs mere

Tilsynsnotat Kernehuset børnehave og vuggestue

Tilsynsnotat Kernehuset børnehave og vuggestue Tilsynsnotat Kernehuset børnehave og vuggestue Faaborg-Midtfyn Kommune skal ifølge lovgivningen føre tilsyn i kommunens dagtilbud og dagpleje. Tilsynsforpligtelsen retter sig både mod det indholdsmæssige

Læs mere

Høringssvar til styrelsesvedtægter Indhold

Høringssvar til styrelsesvedtægter Indhold Høringssvar til styrelsesvedtægter Indhold Formand for den fælles forældrebestyrelse Karsten Schack Larsen...2 Nøddebo...2 Hjertehaven...2 Lærkereden...2 Børnehuset Mejemarken...3 Børnehaven tusindfryd...3

Læs mere

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER Til Fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) Dokumenttype Rapport Dato Maj, 201 -[Valgfri DET 1 - If no optional KOMMUNALE text is needed then remember to delete PERSPEKTIV the fields.] [Tekst - If no optional

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr. Strategi og digitale værktøjer i Rebild kommune.

Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr. Strategi og digitale værktøjer i Rebild kommune. 1 - Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr (3) Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr. Strategi og digitale værktøjer i Rebild kommune. Vi er positivt stemt for strategien om digitale værktøjer

Læs mere

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Faglig enhed for småbørn, Algade 2D, 4281 Gørlev Mail: smaborn@kalundborg.dk

Læs mere

I forhold til forslagets forskellige elementer har vi følgende bemærkninger.

I forhold til forslagets forskellige elementer har vi følgende bemærkninger. Blivhoert.dk HØRING Sprog og Integration KLF støtter den kommunale målsætning om, at alle børn skal have lige muligheder. Ligeledes deler vi vurderingen af, at de tosprogede elever, især drengene, klarer

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion

N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion 1 21-06-2010 N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion De kvantitative indikatorer (nøgletal) er blevet udarbejdet i samarbejde mellem KL og 10 kommuner i projektet Udsatte

Læs mere

Ny institutionsstruktur

Ny institutionsstruktur Ny institutionsstruktur KL-konference om de nye fritidstilbud 26. februar 2015 Gitte Lohse Områdechef BUF Nørrebro-Bispebjerg 1 Børne- og Ungdomsforvaltningens organisering Den nuværende fritidsstruktur

Læs mere

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kære ledere og personale I 2012 arbejdede det pædagogiske kvalitetsudvalg

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Dagtilbud Børn Torben Bach-Petersen Fagchef. Høringssvar vedr. lukkedage

Dagtilbud Børn Torben Bach-Petersen Fagchef. Høringssvar vedr. lukkedage Dagtilbud Børn Torben Bach-Petersen Fagchef 10. december 2008 Høringssvar vedr. lukkedage Bestyrelsen i Børnehaven Kahytten har på ordinært bestyrelsesmøde den 9. december 2008 udarbejdet følgende høringssvar:

Læs mere

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til:

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til: Dato: 28-05-2019 Sagsnummer: 18/13891 Center: Center for Børn og Læring Bilag til sag 18/13891 Udvalget for Børn og Ungdom 4. juni 2019 Forslag: Ny ledelsesorganisering for dagtilbud i Center for Børn

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal.

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal. Høringssvar på inklusionsstrategien fra områdeledergruppen. Områdeledergruppen er undrende overfor strategiens form, processen og deltagelsen omkring udarbejdelsen. Formen ser vi som en blanding af vision,

Læs mere

NOTAT: Kvalitetsredegørelse for dagtilbud. Sammensætningen af pædagogisk personale i dagtilbud

NOTAT: Kvalitetsredegørelse for dagtilbud. Sammensætningen af pædagogisk personale i dagtilbud Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 303387 Brevid. 2779637 Ref. JAMA Dir. tlf. 4631 4113 jannim@roskilde.dk NOTAT: Kvalitetsredegørelse for dagtilbud 3. maj 2018 På baggrund af Skole- og Børneudvalgets

Læs mere

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8 Side 1 af 8 I år har der ingen forhandlinger været om budgettet og det er jo egentlig ærgerligt. Forhandlinger er jo steder man kan mødes og have konstruktive debatter og måske finde punkter man kan være

Læs mere

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan Bilag 7 Fremtidens Fritidstilbud ved Lergravsparkens Skole Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Økonomisk friplads til dagpleje/daginstitution/skolefritidsordning 2012

Økonomisk friplads til dagpleje/daginstitution/skolefritidsordning 2012 Økonomisk friplads til dagpleje/daginstitution/skolefritidsordning 2012 Husstandsindkomst: Der betales: Kr. 156.301 og derunder 0% Kr. 156.301 159.765 5% Kr. 159.766 485.499 Indenfor dette interval forhøjes

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Høringssvar - September Tildelingsmodel på skoleområdet

Høringssvar - September Tildelingsmodel på skoleområdet Dragør Kommune Att.: Kommunalbestyrelsen Mie Friis Larsen, Skole- og Kulturafdelingen Jesper Tangbæk, direktør Karina Møller, Skole- og Kulturchef CC: Medlemmerne af Store Magleby Skoles bestyrelse Dragør,

Læs mere

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for dagtilbud 0-6-års

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Vejledning om overgang

Vejledning om overgang Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT BILAG 5 Vejledning om overgang (Brev udsendt til alle institutioner, der i kommenteringsfasen har udtrykt ønske om at skifte tilhørsforhold 7. juli

Læs mere

Nye forhold til børnene -

Nye forhold til børnene - ALTERNATIVET FURESØ Nye forhold til børnene - Selvforvaltning og bemanding i daginstitutioner Furesø kommune 1 BAGGRUND Udvikling hvor der er kommet flere børn pr voksen Mindre barn-voksen kontakt Mindre

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere