Sundhedsudvalget SUU alm. del Bilag 412 Offentligt. Til Etisk Råd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsudvalget SUU alm. del Bilag 412 Offentligt. Til Etisk Råd"

Transkript

1 Sundhedsudvalget SUU alm. del Bilag 412 Offentligt Til Etisk Råd 1. Vi vil gerne vide, om Etisk Råd finder, det er i orden, at mennesker, som behandles efter Termmodellen, forsøges forhindret i at opsøge andre læger og få en second oppinion eller få en specialist til at undersøge en? "Forsøg at blive patientens eneste læge og begræns så meget som muligt patientens kontakter til andre behandlere, vagtlæger og alternative terapeuter." Dette er et citat fra Term-modellen, punkt 17 på side 51, og er et mål for Term-læger. Dette indebærer en risiko for at alvorlige sygdomme hos patienten ikke opdages. Link til Term-modellen: unktionelle%20lidelser%20og%20psykosomatik/pdf-filer/term-materiale/term-uptodate.pdf 2. Er det acceptabelt, at lægerne, som arbejder efter TERM-modellen, underkender sygdomme, som ER godkendt og klassificeret af WHO? Eksempelvis opfattes whiplash, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi som en psykisk sygdom hos TERM-lægerne, men det er jo godkendte sygdomme i WHO regi. Det er problematisk for patienterne, at dette forekommer, idet jobcentersystemet dermed også underkender sygdommene, ofte med den konsekvens, at borgerne ryger ud af forsørgelsessystemet. 3. Hvordan forholder Etisk Råd sig til, at vi har en gruppe læger, som anvender en - ikke videnskabelig godkendt - model/metode til afklaringsforløb, hvor syge borgere dermed risikerer, dels at alvorlige sygdomme overses og dels at de mister deres forsørgelsesgrundlag, som følge af TERM-lægernes konklusioner? 4. Citat fra Bodily Distress Syndrome (BDS), Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Århus Universitetshospital: " Fibromyalgi Kronisk træthedssyndrom Irritabel tyktarm Kronisk smertesyndrom Somatiseringstilstand Duft- og kemikalieoverfølsomhed Kronisk piskesmæld Den nyeste forskning tyder imidlertid på, at de forskellige diagnoser alle er underformer af én sygdom, nemlig BDS." Hvordan stiller Etisk Råd sig til at Per Fink og hans team 'overtager' og omdefinerer flere WHO anerkendte sygdomme og slår dem sammen til én sygdom. Hvilken ret har han til at omdøbe menneskers sygdom og slå dem sammen og kalde dem noget andet, og i sidste ende definere dem som psykiske? Se følgende citat: " Ændret symptomhåndtering i hjernen. Der er også undersøgelser der tyder på at kropslige signaler håndteres på en anden måde i hjernen hos patienter med BDS sammenlignet med andre." Der er intet videnskabeligt belæg for dette.

2 Citat: "Andre navne for BDS. På alle sygehusets afdelinger er der patienter, hvor man ikke kan stille en medicinsk eller kirurgisk diagnose, der kan forklare symptomerne. Sådanne symptomer kaldes blandt læger funktionelle symptomer eller funktionelle lidelser, men nogle kalder dem også medicinsk uforklarede lidelser." Igen: hvordan stiller Etisk Råd sig til at Per Fink og Århus Universitetshospital kalder internationalt anerkendte sygdomme ved helt andre navne uden videnskabeligt belæg for det? Navne som skader patienterne, fordi han kalder veldefinerede fysiske sygdomme for uforklarlige? Linket til Bodily Distress Syndrome: unktionelle%20lidelser%20og%20psykosomatik/pdffiler/patientinformation%20bds%20med%20billede-opd%20%207%2010% pdf 5. "De mest almindelige funktionelle syndromer Kronisk træthedssyndrom (CFS) (G93.3) Fibromyalgi (M79.0) Colon irritable (IBS) (K58.9) Kronisk whiplash (S13.4) Kronisk smertetilstand (R52.1-9) Bækkenbundsløsning (O26.7) El-overfølsomhed Infralyd- overfølsomhed Kemisk intolerans (MCS)" Ovenstående er kopieret fra Klinikchef Ph.d Alice Rasmussens slideforedrag. Hun arbejder ved Afdeling B. Psykiatrisk Center København. Alice Rasmussen har helt overtaget Per Finks idéer om funktionelle lidelser, BDS. Vi vil gerne bede om Etisk Råds holdning til følgende: Alice Rasmussen postulerer, at der er en funktionel lidelse der hedder Infralyd-overfølsomhed. Jeg har i min lejlighed i Odense S fået målt infralydniveauet af Odense kommunes Miljøcenter af Jørgen Dam Christensen. I rapporten skriver han følgende: Tonen (i min lejlighed) har frekvensen 49Hz. Tonen har et niveau i position 1 på 42,5 uvægtet, og i position 2 på 38,3 uvægtet. Den standardiserede høretærskel er 41,7dB uvægtet ved 50 HZ. Og han konkluderer: CITAT: "Det er derfor sandsynligt at personer med en lidt bedre hørelse end gennemsnittet vil kunne høre støjen." Dertil kommer at store kraftværker udsender lavfrekvent lyd, som kan måles op til 40 km væk. Jeg bor 7 km fra værket.(b.stenfalk) a. Hvordan kan læger som Alice Rasmussen tillade sig stemple mennesker med en god hørelse som infralyd-overfølsomme, når lyden både kan måles og høres? b. Det rejser også et andet aspekt: Derved gøres støjen til et personligt problem i stedet for et samfundsproblem. Det er den enkelte, som er overfølsom, men det er kraftværket som producerer lyden, og det er ikke noget den enkelte kan undgå. Men med Alice Rasmussens mellemkomst bliver mennesker hængt ud som overfølsomme, når de har en god hørelse og kan høre en støj som FINDES. (Sammenlign med mennesker som ikke kan tåle cigaretrøg. De findes, men det er nu ikke acceptabelt at ryge/forurene luften, som mennesker indånder. Man ville i vore dage aldrig kalde dem for røg-allergikere og indirekte påstå, at det var deres eget problem.

3 c. Og sådan er det med alle de sygdomme som Alice Rasmussen inkluderer i Peer Finks begreb: funktionelle lidelser. Der er den enkeltes problem, og det er noget der foregår i den enkeltes HJERNE, og de af WHO anerkendte sygdomme er ikke fysiske fænomener, der kan måles, er hendes påstand. Men påstanden holder ligeså lidt som påstanden om infralyd-allergi, og er ligeså lidt videnskabeligt bevist. Er der rimeligt at fysisk syge mennesker med internationalt anerkendte sygdomme skal finde sig i at blive stemplet som hypokondere eller som personer med ondt i livet, med funktionelle lidelser, med BDS v.h.a. så videnskabeligt udokumenterede påstande? Linket til Alice Rasmussens slideshow: Alice+Rasmussen 6 a. I Redegørelse fra det midlertidige udvalg vedrørende samarbejde mellem psykiatri og somatik fra Psykiatri og Social Administrationen, Tingvej 15, postbox15 DK-8800 Viborg, region Midtjylland, af Gitte Bundgaard tlf , står der på side 12: Under punktet: Den fælles akutmodtagelse, hvor der samarbejdes om alle patienter med akut behandlingsbehov som f.eks Somatiske patienter, som skal tilbageholdes med tvang for at den nødvendige behandling kan gennemføres Vi finder det dybt problematisk og skræmmende for mennesker med somatiske sygdomme, som evt. ikke anerkendes af behandlende psykiatriske læger, at de skal kunne tilbageholdes med tvang. Hvad mener Etisk Råd om, at det nu tilsyneladende snart skal kunne lade sig gøre at holde somatiske patienter tilbage med tvang? Linket til teksten: 3%B8rende%20samarbejde%20mellem%20psykiatri%20og%20somatik/21.%20januar%202011/R edeg%c3%b8relse%20fra%20det%20midlertidige%20udvalg%20vedr%c3%b8rende%20samarbe jde%20mellem%20psykiatri%20og%20somatik.pdf 6 b. På side 5 i samme skrivelse,(citat): "Udvalget anbefaler: "At psykiatrien og somatikken i hele regionen har lige adgang til diagnostisk teknologi, herunder laboratoriefaciliteter, skannerudstyr m.v." og at der laves et forsøg med at "Psykiatriske sygeplejersker varetager den indledende kontakt til somatiske afdelinger med henblik på afdækning af behovet for tilsyn og/eller somatiske sygeplejersker varetager den indledende kontakt til psykiatriske afdelinger med henblik på afdækning af behovet for tilsyn" Så vidt vi kan se, er dette dybt problematisk. Vi er bange for at somatiske patienter kan blive misforstået, og ikke blive behandlet for fysiske sygdomme, og at der vil ske dødsfald på det grundlag. Psykiatrien er, så vidt vi kan se, ved at overtage magt og resurser med patienternes liv som indsats.

4 Hvad mener Etisk Råd om, at man i Region Midt vil lade psykiatrisk uddannede sygeplejersker vurdere om somatisk syge patienter er somatisk eller psykisk syge? Er patienternes retssikkerhed så ikke i fare? 7. Vil Etisk Råd tage stilling til om regionerne har så meget selvstyre, eller om de bør have så meget selvstyre, at de indenfor lovens rammer, har kunnet indføre liasonpsykiatri i det daglige arbejde - den forekommer nu på mange sygehuse? Bør vi som patienter ikke have krav på før en evt. diagnosticering og evt. behandling, at der er udformet faste regler og ikke som nu, hvor de enkelte læger og personale selv stiller diagnoser og bestemmer behandling, uden at undersøge om diagnosen er korrekt? 8. Hvad mener Etisk Råd om at det er "Patienter af skandinavisk oprindelse, der forstår, læser, taler og skriver dansk" der kan/skal behandles i følge linket om funktionelle lidelser: +psykosomatik/behandlingstilbud/-+projekt-c3- +bodily+distress+disorder+%28bdd%29+%28funktionelle+lidelser%29 Lægger det ikke op til en mærkværdig form for forskelsbehandling? 9. Person fra Facebook-gruppen: Støttegruppe for sygdomsramte som er kommet i klemme i systemet: Når en person igennem 4 år har været på 14 slags antipsykotisk medicin, flere psykologer, jobprøvninger, indlæggelser og gruppeterapier og intet virker, andet end at personen får det være så hvor længe kan man blive ved med at presse citronen til at personen vil muligvis have bedre af at få en førtidspension? Med udgangspunkt i ovenstående spørgsmål, som er dækkende og meget beskrivende for hvad mange mennesker føler ved den behandling de får af kommunerne, som begrunder de lange forløb med at de nødig vil 'tabe nogen på gulvet', og med udgangspunkt i at der findes mange mennesker, som lever med uafklarede sager i mellem 4 og op til 12 år, vil jeg gerne stille Etisk Råd det spørgsmål, om rådet finder, at det er rimeligt, at syge borgere holdes hen i årevis med uafklarede forløb? Politikerne siger, at vi har pensioner til syge borgere, men reelt fungerer systemet ikke eller så trægt, at mennesker bliver mere syge af ventetiden og afklaringsforløbene. Jeg har personligt erfaring med en uafklaret sag som indtil nu har varet 11 år, og jeg har talt med og læst hvad mange, mange mennesker i Facebook grupperne Inger Støjbergs enlige svaler, Støttegruppe for sygdomsramte som er kommet i klemme i systemet, Menneskesynet bag Term-modellen, CFS foreningen, Kroniske smerter og på Facebook-siden STØT sygdomsramte som er kommet i klemme i systemet skriver, så det drejer sig IKKE om enkeltsager, men om en helt almindelig fremgangsmåde, som kommunerne benytter sig af og ikke mindst menneskesynet bag behandlingen.

5 10. Med udgangspunkt i mange, mange sager, som vi bl.a. har diskuteret i Facebook-grupperne, og i ovenstående skrift, hvordan forholder Etisk Råd sig til at lægekonsulenter landet over: a. Underkender speciallægeerklæringer? b. Fordrejer indholdet i speciallægeerklæringer? c. Set bort fra dele af sygdomme? d. 'Glemmer' sygdomme og symptomer som er dokumenterede i speciallægeerklæringer? e. Holder meget syge borgere fra pension ved mange gange at forlange nye undersøgelser, eller psykiatriske undersøgelser på trods af at klienters somatiske lidelser? f. og at lægekonsulenterne gentagne gange forlanger nye afklaringer, aktiveringer, arbejdsprøvninger? g. At lægekonsulenterne ikke har noget lægeligt ansvar og ikke skal leve op til lægeløftet, fordi de ikke ser patienterne? h. At lægekonsulenterne optræder som kommunernes 'advokater' ved at trække sociale sager i langdrag? I forhold til ovenstående link, hvordan stiller Etisk Råd sig til, at man skal være syg på "den rigtige" måde for at få forlænget sine dagpenge, og til at kommunerne kun hjælper sig selv og ikke klienterne som de er til for at hjælpe? Spørgsmålene er ikke opstillet i prioriteret rækkefølge. Vi vil meget gerne have svar på alle spørgsmål, da de er omdrejningspunkt for vores samtaler i ovennævnte Facebook-grupper og meget væsentlige for måske mennesker i Danmark, som psykiatrien mener ikke har en diagnose. Spørger man rigtig mange af disse sygdoms- og fattigdoms-stigmatiserede mennesker har de en WHO- og internationalt anerkendt sygdom, og er således ofre for psykiatriens spin for at få mere magt i det danske sundhedsvæsen. Kommunerne er tilfredse med dette spin, for de kan spare penge på at udsætte pensioner til syge mennesker. At de derved udsætter syge mennesker for umenneskelige prøvelser er tilsyneladende acceptabelt for lovgiverne. Dette menneskesyn vil vi gerne have Etisk Råds mening/meninger om. Venlig hilsen Bente Stenfalk Kirsten Lyhne Lisbeth B. Overgaard Lene Daugbjerg Marianne Rank Jensen (Vi har blot formidlet tankerne for mange mange mennesker, vi har været i kontakt med.)

Bodily Distress Syndrome (BDS)

Bodily Distress Syndrome (BDS) Bodily Distress Syndrome (BDS) Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser Aarhus Universitetshospital 1 Lidt om Bodily Distress Syndrome (BDS) Bodily Distress Syndrome er en ny diagnose der bruges i

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 429 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 429 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 429 Offentligt Spørgsmål til sundhedsminister Nick Hækkerup efter samrådet om funktionelle lidelser, stillet at Fb-gruppen Menneskesynet bag

Læs mere

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag

Læs mere

Overgreb mod sygemeldte med uafklarede kroniske lidelser?

Overgreb mod sygemeldte med uafklarede kroniske lidelser? Fra: Term Modellen [mailto:termsyn@gmail.com] Sendt: 1. februar 2012 15:19 Til: Hovedmail Assens Emne: Overgreb mod sygemeldte med uafklarede kroniske lidelser? ---------- Forwarded message ----------

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med gruppeterapi Originaltitel: Behandling af multi-organ

Læs mere

Overlæge Kirstine Amris, udpeget af Dansk Reumatologisk Selskab Overlæge dr. med. Niels Henrik Valerius, udpeget af Dansk Pædiatrisk

Overlæge Kirstine Amris, udpeget af Dansk Reumatologisk Selskab Overlæge dr. med. Niels Henrik Valerius, udpeget af Dansk Pædiatrisk N O T A T j.nr. 7-203-01-85/1/CHH Oplæg til det videre arbejde med struktur for patienter med kronisk træthedssyndrom/cfs/me (CFS) Baggrund nedsatte medio 2008 i forlængelse af specialeplanlægningsarbejdet

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

Funktionelle lidelser

Funktionelle lidelser Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 324 Offentligt Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Funktionelle lidelser Professor, ledende overlæge, Per Fink, ph.d.,

Læs mere

Medicinsk Uforklarede Symptomer

Medicinsk Uforklarede Symptomer Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser Medicinsk Uforklarede Symptomer Hvad ved vi? Hvad kan vi gøre? Morten Jakobsen Ekstern konsulent & speciallæge i almen medicin Hyppigheden af fysiske symptomer

Læs mere

Medicinsk uforklarede symptomer og funktionelle lidelser

Medicinsk uforklarede symptomer og funktionelle lidelser Medicinsk uforklarede symptomer og funktionelle lidelser Program 10.30-12.30 12.30 Definitioner Udredning og behandling af MUS Refleksion Pause Om stepped care og socialmedicin Håndtering af svære funktionelle

Læs mere

BAGGRUNDSTEKST DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1

BAGGRUNDSTEKST DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1 DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1 INDHOLD DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER 3 ADHD 4 DEPRESSION 5 FÆLLESBETEGNELSEN

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med medicin Originaltitel: Behandling af multi-organ bodily

Læs mere

Virksomhedsgrundlag for Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

Virksomhedsgrundlag for Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Virksomhedsgrundlag for Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Mission Forskning Vi udfører klinisk forskning i funktionelle Lidelser 1

Læs mere

Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak! betegner TERM-modellen som SYSTEMMOBNING, som man kan læse mere om på vores hjemmeside under Download på:

Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak! betegner TERM-modellen som SYSTEMMOBNING, som man kan læse mere om på vores hjemmeside under Download på: betegner TERM-modellen som SYSTEMMOBNING, som man kan læse mere om på vores hjemmeside under Download på: www.voksenmobningnejtak.dk Migrænikerforbundet har venligst givet os lov til at videreformidle

Læs mere

Forståelse og tværsektoriel behandling af generaliserede smerter i bevægeapparatet - udvikling af en ny samarbejdsmodel

Forståelse og tværsektoriel behandling af generaliserede smerter i bevægeapparatet - udvikling af en ny samarbejdsmodel Center for Forskning og uddannelse i Almen Medicin Forståelse og tværsektoriel behandling af generaliserede smerter i bevægeapparatet - udvikling af en ny samarbejdsmodel Rikke Schultz, psykolog, ph.d.-studerende

Læs mere

SYG UDEN DIAGNOSE - OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Morten Jakobsen, speciallæge i almen medicin

SYG UDEN DIAGNOSE - OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Morten Jakobsen, speciallæge i almen medicin SYG UDEN DIAGNOSE - OM FUNKTIONELLE LIDELSER Morten Jakobsen, speciallæge i almen medicin HYPPIGHED AF FYSISKE SYMPTOMER I DANMARK (2-ugers periode) % 90 80 70 60 50 40 Milde symptomer Alvorlige symptomer

Læs mere

SYG UDEN DIAGNOSE - OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Morten Jakobsen, speciallæge i almen medicin

SYG UDEN DIAGNOSE - OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Morten Jakobsen, speciallæge i almen medicin SYG UDEN DIAGNOSE - OM FUNKTIONELLE LIDELSER Morten Jakobsen, speciallæge i almen medicin HYPPIGHED AF FYSISKE SYMPTOMER I DANMARK (2-ugers periode) % 90 80 70 60 50 40 Milde symptomer Alvorlige symptomer

Læs mere

Psykisk sygdom eller socialt bedrageri

Psykisk sygdom eller socialt bedrageri Psykisk sygdom eller socialt bedrageri Underviser Socialt bedrageri koster årligt samfundet milliarder af kroner og kan være svært at gennemskue - især i forbindelse med psykiske lidelser. LIVA Kurser

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen?

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? Udviklingsprojekt Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? [Resultat:22 borgere med Medicinsk Uforklarede Symptomer har fået et 8 ugers kursus i mindfulness, kognitiv terapi

Læs mere

Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne

Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne Hvorfor er samarbejdet med de somatiske afdelinger sås vigtigt? Patienter med psykiatrisk lidelse har væsentlig kortere levetid end andre

Læs mere

Hvornår skal man overveje om patienten har en funktionel lidelse? Lægedage

Hvornår skal man overveje om patienten har en funktionel lidelse? Lægedage Hvornår skal man overveje om patienten har en funktionel lidelse? Program Velkommen Hvad er en funktionel lidelse? Fakta om bodily distress syndrom I almen praksis den nyeste forskning Diagnostisk udredning

Læs mere

Har du behov for smertebehandling?

Har du behov for smertebehandling? Allévia tilbyder flere former for smertebehandling Ved det første møde med teamet lægges der en individuel plan, udarbejdet efter vores faglige vurdering men vi medinddrager også dine ønsker og forventninger

Læs mere

Introduktion til et samtaleforløb i praksis og kort om management

Introduktion til et samtaleforløb i praksis og kort om management Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Introduktion til et samtaleforløb i praksis og kort om management Teoretisk oplæg og demonstration Kommunikationsmodul specialleuddannelsen

Læs mere

AKTUELLE SOCIALPOLITISKE PROBLEMER

AKTUELLE SOCIALPOLITISKE PROBLEMER 18.01.2001 Den social- juridiske konsulent Torsten Skjerne Dinesen Søgårdsvej 26 A st. th. 2820 Gentofte Tlf. 39 65 02 76 AKTUELLE SOCIALPOLITISKE PROBLEMER 1. Førtidspensionsområdet 1.1. Bedømmelsesgrundlaget

Læs mere

Formål med høringen: At blive klogere på funktionelle lidelser og de problemer, der knytter sig til dem.

Formål med høringen: At blive klogere på funktionelle lidelser og de problemer, der knytter sig til dem. Høring i Folketinget om funktionelle lidelser den 19. marts 2014 Formål med høringen: At blive klogere på funktionelle lidelser og de problemer, der knytter sig til dem. Paneldeltagere: Professor Per Fink,

Læs mere

LIAISON PÅ HVIDOVRE DE FØRSTE 2 ÅR - ERFARINGER OG RESULTATER O V E R L Æ G E J E N S N Ø R B Æ K

LIAISON PÅ HVIDOVRE DE FØRSTE 2 ÅR - ERFARINGER OG RESULTATER O V E R L Æ G E J E N S N Ø R B Æ K LIAISON PÅ HVIDOVRE DE FØRSTE 2 ÅR - ERFARINGER OG RESULTATER O V E R L Æ G E J E N S N Ø R B Æ K LIAISON TEAM PÅ HVIDOVRE Består af overlæge og liaisonsygeplejerske Er ansat ved Psykiatrisk Center Hvidovre

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 798 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg Anledning: Tale

Læs mere

Samarbejdet omkring den psykiatriske patient

Samarbejdet omkring den psykiatriske patient Samarbejdet omkring den psykiatriske patient Set fra almen praksis 1 Hvilke psykiatriske tilbud er der til mine patienter i en provinsby i Vestjylland? Psykiatrisk afdeling på byens Central sygehus (Holstebro)

Læs mere

Hvemervi? Foreningernehar patienter, men antalletafborgeremed diagnoser, der lægges ind under FL overstiger

Hvemervi? Foreningernehar patienter, men antalletafborgeremed diagnoser, der lægges ind under FL overstiger Hvemervi? De 29 patientforeninger som står bag underskriftsindsamlingen imod brugen af det psykosomatiske forskningsbegreb FL (funktionelle lidelser). Den pt. har 10.130 danske underskrifter. (bilag 1)

Læs mere

Tak for invitationen til at deltage i workshoppen i SST d

Tak for invitationen til at deltage i workshoppen i SST d Kære medlemmer af Det Etiske Råd, Tak for invitationen til at deltage i workshoppen i SST d. 21.01.15. Mødet har givet anledning til stor eftertanke i forhold til funktionelle lidelser (FL) som primært

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Case En 64-årig kvinde indlægges akut

Læs mere

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Dagsorden

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Dagsorden Region Midtjylland Psykiri og Social Viborg, den 7. november 2010 /GITBUN Dagsorden til mødet i Udvalg vedrørende samarbejde mellem psykiri og kl. 13:00 i Regionshuset Horsens, Emil Møllers Gade 41, 8700

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Tirsdag 5/5 2015 Afdeling P, Odense. kl. 19.00-21.00 Funktionelle Lidelser Hjernekemi, arvelighed, behandling 11 Tomas Toft Speciallæge i psykiatri, ph.d. Svendborg 23-05-2015 Ingrid Holst Psykiatrisk

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Tirsdag 20/10 2015 Ringe. kl. 19.00-21.00 Funktionelle Lidelser 11 Hjernekemi, arvelighed, behandling Tomas Toft Speciallæge i psykiatri, ph.d. Svendborg 19-10-2015 Ingrid Holst Psykiatrisk sygeplejerske

Læs mere

Introduktion til Kognitiv adfærdsterapi i Almen praksis ved Funktionelle Lidelser

Introduktion til Kognitiv adfærdsterapi i Almen praksis ved Funktionelle Lidelser Introduktion til Kognitiv adfærdsterapi i Almen praksis ved Funktionelle Lidelser Emma Rehfeld Overlæge, Psykiater Funktionelle Lidelser Hvorfor bruge metoder fra KAT ved funktionelle tilstande / somatisering?

Læs mere

Henrik Day Poulsen. Funktionelle lidelser - diagnose, behandling og funktionsniveau. Kategorier tilknyttet underviser:

Henrik Day Poulsen. Funktionelle lidelser - diagnose, behandling og funktionsniveau. Kategorier tilknyttet underviser: er overlæge ved Psykiatrisk Center København og har desuden egen privat speciallægepraksis i København. Han har indgående kendskab til sammenhængen mellem arbejdsliv og psykisk sygdom og underviser ofte

Læs mere

Irritabel tyktarm og. Peter Bytzer. Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014

Irritabel tyktarm og. Peter Bytzer. Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 324 Offentligt Irritabel tyktarm og funktionelle lidelser Peter Bytzer Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014 30. dec. 2013 www.dr.dk

Læs mere

Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov.

Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov. Risskov, d. 18 maj, 2010. Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov. LMU har på sit møde d. 11-5, 2010, drøftet forslag

Læs mere

Forskning om behandling af depression med Blended Care

Forskning om behandling af depression med Blended Care Odense 23. februar 2015 Forskning om behandling af depression med Blended Care I perioden fra januar 2016 til udgangen af 2017 gennemføres et videnskabeligt studie i Internetpsykiatrien. Studiet har til

Læs mere

Information om PSYKOTERAPI

Information om PSYKOTERAPI Til voksne Information om PSYKOTERAPI Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er psykoterapi? 03 Hvad er kognitiv terapi? 04 Hvem kan få kognitiv terapi? 04 Den kognitive diamant 06 Hvordan

Læs mere

Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2

Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 424 Offentligt Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2 Af svar på spørgsmål 704 1 fremgår det, at der er foretaget en ny analyse

Læs mere

Det Psykiatriske Gadeplansteam. Afdelingssygeplejerske Rikke Knudsen, Psykiatrisk Center Hvidovre

Det Psykiatriske Gadeplansteam. Afdelingssygeplejerske Rikke Knudsen, Psykiatrisk Center Hvidovre Det Psykiatriske Gadeplansteam Afdelingssygeplejerske Rikke Knudsen, Psykiatrisk Center Hvidovre Baggrund Ved Hjemløsetællingen i uge 6, 2013 findes 5800 hjemløse. Heraf opholder de 1600 sig i København.

Læs mere

Funktionelle lidelser. Audit af patientforløb i Region Syddanmark

Funktionelle lidelser. Audit af patientforløb i Region Syddanmark Funktionelle lidelser Audit af patientforløb i Region Syddanmark Funktionelle lidelser Audit af patientforløb i Region Syddanmark 2015 Center for Kvalitet Udarbejdet af: Peter Qvist Citat med kildeangivelse

Læs mere

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde?

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde? Indledende afstemninger: Hvem er vi i salen? A. Hvad er dit køn 1. Kvinde 2. Mand 3. Kan / vil ikke svare B. Hvad er din alder 1. 6. Kan / vil ikke svare Tema 1:

Læs mere

Diane O Leary, PhD 10107-3 Windstream Dr. Columbia, MD 21044 diagnosticrights@gmail.com

Diane O Leary, PhD 10107-3 Windstream Dr. Columbia, MD 21044 diagnosticrights@gmail.com Diane O Leary, PhD 10107-3 Windstream Dr. Columbia, MD 21044 diagnosticrights@gmail.com Oversat fra engelsk til dansk af Karen Nielsen, B.Sc, teknisk skribent. Kommentar til høringen om funktionelle lidelser

Læs mere

Symptomer og Funktionelle tilstande

Symptomer og Funktionelle tilstande Symptomer og Funktionelle tilstande Teoretisk forelæsning A Symptomer og funktionelle tilstande Fra symptomer til sygdom Funktionelle lidelser Definitioner Forekomst Diagnose Den diagnostiske udfordring!

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine 19. april 2016 Ved Gitte Dehlholm Overlæge, Ph.d, Specialist

Læs mere

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Introduktion til workshop Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Den største udfordring for psykiatrien er psykiatriske

Læs mere

Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien

Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg Den 2. juni 2016 1 Hvad der siges i offentligheden, giver det et retfærdigt billede af psykiatrien i Danmark

Læs mere

TEORETISK FORELÆSNING B. Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser & Forskningsenheden for Almen Praksis

TEORETISK FORELÆSNING B. Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser & Forskningsenheden for Almen Praksis TEORETISK FORELÆSNING B Ætiologi og behandling Ætiologi af funktionelle tilstande Årsagsforklaringer ændrer sig eksempel fibromyalgi: FRA GIGTSYGDOM TIL HJERNESYGDOM Denne artikel viser at patienter med

Læs mere

Funktionelle lidelser

Funktionelle lidelser Sund By Netværk d. 19. maj 2015 Funktionelle lidelser Anne-Dorte Lange, socialfaglig konsulent, fysioterapeut, Aarhus Universitetshospital Syg men ingen diagnose? TRYGfonden og COWI: Funktionel sygdom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd

Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd Til patienter og pårørende Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd Deltagerinformation Vælg farve Smertecenter Syd, OUH Forsøgets titel: Biomarkører ved kroniske smertetilstande. En undersøgelse

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Hvad er der behov

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Symptomer ved kropslig stresstilstand/bodily distress syndrom

Symptomer ved kropslig stresstilstand/bodily distress syndrom Symptomer ved kropslig stresstilstand/bodily distress syndrom Almene symptomer 1. Koncentrationsbesvær 2. Hukommelsesbesvær 3. Træthed 4. Hovedpine 5. Svimmelhed Symptomer fra hjerte, lunge og kroppens

Læs mere

Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU Alm.del Bilag 38 Offentligt

Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU Alm.del Bilag 38 Offentligt Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU Alm.del Bilag 38 Offentligt Egå den 10.01 2013 Kære Ligestillingsudvalg Jeg skriver i håb om, at I vil tage 300.000 syge danskeres risiko for at få en psykiatrisk diagnose

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser blandt psykiatriske patienter

Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser blandt psykiatriske patienter 15. april 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser blandt psykiatriske patienter 2014 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig spørgeskemaundersøgelse af

Læs mere

Information til patienter i ambulant psykiatrisk behandling

Information til patienter i ambulant psykiatrisk behandling Information til patienter i ambulant psykiatrisk behandling Kære læser Denne pjece henvender sig til patienter, der skal i gang med et ambulant behandlingsforløb i Psykiatrien i Region Nordjylland. Patienten

Læs mere

ADHD, depression og arbejdsevne

ADHD, depression og arbejdsevne ADHD, depression og arbejdsevne Underviser Hvordan undgår vi, at depression og ADHD sætter punktum for arbejdslivet?speciallæge i psykiatri viser, hvordan diagnose og arbejdsliv kan gå hånd i hånd.diagnoserne

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Distriktspsykiatrien Nykøbing F.

Distriktspsykiatrien Nykøbing F. Distriktspsykiatrien Nykøbing F. Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion. Spiseforstyrrelser. - hos børn og unge. www.psykiatrienisyddanmark.dk

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion. Spiseforstyrrelser. - hos børn og unge. www.psykiatrienisyddanmark.dk Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion Spiseforstyrrelser - hos børn og unge www.psykiatrienisyddanmark.dk Indhold Om spiseforstyrrelser Den første samtale Den ambulante behandling i

Læs mere

Funktionelle lidelser - diagnose, behandling og funktionsniveau (Aarhus)

Funktionelle lidelser - diagnose, behandling og funktionsniveau (Aarhus) Funktionelle lidelser - diagnose, behandling og funktionsniveau (Aarhus) Underviser Lars Søndergaard Kom til en spændende og fordomsfri dag om funktionelle lidelser - fordomme, facts og myter. Få fakta

Læs mere

Sådan tackler du kroniske smerter

Sådan tackler du kroniske smerter Sådan tackler du kroniske smerter 800.000 danske smertepatienter døjer med kroniske smerter, der har varet mere end seks måneder. Smerter kan være invaliderende i hverdagen, men der er meget, du selv kan

Læs mere

Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser & Forskningsenheden for Almen Praksis. Øvelse 3-4

Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser & Forskningsenheden for Almen Praksis. Øvelse 3-4 Øvelse 3-4 Forhandling af en ny eller modificeret forståelsesmodel Lette tilfælde Svære tilfælde TERM-modellen Øvelse 3 og 4 A. Forståelse B. Lægens bord og anerkendelse C. Forhandling af modificeret forståelsesmodel

Læs mere

Information om BEHANDLING MED ECT

Information om BEHANDLING MED ECT Til voksne Information om BEHANDLING MED ECT Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ECT? 03 Hvem kan behandles med ECT? 05 Hvordan virker ECT? 05 Hvem møder du i ECT-teamet? 06 Forundersøgelse

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 723 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24.

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Primær Sundhed sbpe@sum.dk København den 5.9.2014 J.nr. 3.4.4/kmb Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Børnerådet vil indledningsvist

Læs mere

Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er

Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er Oplæg til tema 1: Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er ikke penge til alt, hvad vi gerne vil have i sundhedsvæsenet. Men

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Skadeklinikker og nærskadestuer

Skadeklinikker og nærskadestuer Skadeklinikker og nærskadestuer integreret del af akutberedskabet Forord Sygehusvæsenet og det akutte beredskab er under stor forandring i disse år. Sundhedsstyrelsen er bl.a. kommet med en række anbefalinger

Læs mere

En ny behandlingsmodel for svære funktionelle syndromer (STreSS-1): et randomiseret studie

En ny behandlingsmodel for svære funktionelle syndromer (STreSS-1): et randomiseret studie The Research Clinic for Functional Disorders and Psychosomatics En ny behandlingsmodel for svære funktionelle syndromer (STreSS-1): et randomiseret studie Andreas Schröder 1. reservelæge, ph.d. Forskningsklinikken

Læs mere

Disposition. 2 www.regionmidtjylland.dk

Disposition. 2 www.regionmidtjylland.dk Samarbejde mellem psykiatri og somatik set med psykiatriens øjne ved chefsygeplejerske Claus Graversen, Psykiatri og Social - torsdag den 9. september 2010 www.regionmidtjylland.dk Disposition 1. Samarbejde

Læs mere

Visitation og behandling af kroniske smertepatienter

Visitation og behandling af kroniske smertepatienter Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Visitation og behandling af kroniske smertepatienter Jette Højsted Specialeansvarlig overlæge Hvorfor skal vi opleve smerter? Vi oplever

Læs mere

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre Psykiatri TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre HVAD ER TVANG? I psykiatrien findes en særlig ret til at behandle og tilbageholde mennesker med tvang altså mod deres

Læs mere

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN. Kl Psykiatrisk Center Sct. Hans, Boserupvej 2, 4000 Roskilde

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN. Kl Psykiatrisk Center Sct. Hans, Boserupvej 2, 4000 Roskilde K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Torsdag den 26. august 2010 Kl. 15.00 Psykiatrisk Center Sct. Hans, Boserupvej 2, 4000 Roskilde Møde nr. 5 Medlemmer: Gitte Frydensbjerg

Læs mere

Region Midtjylland Regionshuset, Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Att.: louise.moeller@stab.rm.dk

Region Midtjylland Regionshuset, Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Att.: louise.moeller@stab.rm.dk Region Midtjylland Regionshuset, Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Att.: louise.moeller@stab.rm.dk Den Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Høringssvar: Udkast til Sundhedsplan

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

TERM-modellen. Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser Århus Universitet. Forskningsenheden for Almen Praksis

TERM-modellen. Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser Århus Universitet. Forskningsenheden for Almen Praksis TERM-modellen En oversigt shospital Almen Medicin, Odense, Nov 2007, dias 2 TERM Baggrund og formål Læringsprincipper Behandlingsmodel shospital Almen Medicin, Odense, Nov 2007, dias 3 Baggrund Funktionelle

Læs mere

Pårørendesamarbejde i Opus. Lis Andersen Sygeplejerske i Opus Hvidovre lis.01.andersen@regionh.dk

Pårørendesamarbejde i Opus. Lis Andersen Sygeplejerske i Opus Hvidovre lis.01.andersen@regionh.dk Pårørendesamarbejde i Opus Lis Andersen Sygeplejerske i Opus Hvidovre lis.01.andersen@regionh.dk Hvad er Opus kort sagt Opus er et 2 årigt behandlingstilbud: Med tidlig indsats til unge, der oplever psykosesymptomer.

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Center for Rygkirurgi. Et videns- og behandlingscenter for patienter med problemer i ryg og nakke

Center for Rygkirurgi. Et videns- og behandlingscenter for patienter med problemer i ryg og nakke Center for Rygkirurgi Et videns- og behandlingscenter for patienter med problemer i ryg og nakke Vores patienter går efter eksperterne Kvalitet gennem specialisering Center for Rygkirurgi er det første

Læs mere

HPV-klinikken. Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg. En indgang, Region Midt. Universitetsklinik for Innovative. Hospitalsenhed Midt

HPV-klinikken. Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg. En indgang, Region Midt. Universitetsklinik for Innovative. Hospitalsenhed Midt HPV-klinikken En indgang, Region Midt Diagnostisk Center, Universitetsklinik for Innovative Patientforløb Vibeke Neergaard Sørensen Diagnostisk Center Universitetsklinik for Innovative Patientforløb Det

Læs mere

Interaktionen mellem de pårørende og sundhedspersonalet

Interaktionen mellem de pårørende og sundhedspersonalet Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Interaktionen mellem de pårørende og sundhedspersonalet ifølge undersøgelsen At være pårørende til en kræftpatient Line Lund, Ph.D., cand.scient.san.publ. Mogens

Læs mere

PALLIATION OG DEMENS VED SYGEPLEJERSKE OG FORFATTER RITA NIELSEN ÅRSKURSUS 2018 FOR DKDK RITA NIELSEN 2018

PALLIATION OG DEMENS VED SYGEPLEJERSKE OG FORFATTER RITA NIELSEN ÅRSKURSUS 2018 FOR DKDK RITA NIELSEN 2018 PALLIATION OG DEMENS VED SYGEPLEJERSKE OG FORFATTER RITA NIELSEN ÅRSKURSUS 2018 FOR DKDK HVORDAN ER DET MED DEMENS OG DØD? PALLIATION OG DEMENS Case Hvad er palliation? Initiativer international Initiativer

Læs mere

Per Fink lagt for had: Vi har lavet en arbejdsdeling, så det er mig, der tager tæskene

Per Fink lagt for had: Vi har lavet en arbejdsdeling, så det er mig, der tager tæskene Per Fink lagt for had: Vi har lavet en arbejdsdeling, så det er mig, der tager tæskene»jeg læser stort set ikke de mails, der kommer ind. Kun hvis jeg er tvunget. Jeg går heller ikke på nettet og læser

Læs mere

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK NOTAT 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK Høring om forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation

Læs mere

Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg Viborg Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-

Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg Viborg Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg /gry.brun.jensen@stab.rm.dk Høringssvar

Læs mere

Indlæggelsesforløb for børn og unge med funktionelle lidelser

Indlæggelsesforløb for børn og unge med funktionelle lidelser Patientinformation Indlæggelsesforløb for børn og unge med funktionelle lidelser H.C. Andersen Børnehospital OUH Odense Universitetshospital En funktionel lidelse kan komme til udtryk på mange forskellige

Læs mere

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus !!" # $% &# Jf. hospitalsplanen, indgår geriatri i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser enten i form af egentlig afdeling/funktion eller i form af aftaler om assistance fra andre hospitaler.

Læs mere

Demensområdet kompetencer på basisniveau

Demensområdet kompetencer på basisniveau Demensområdet kompetencer på basisniveau 1. Læger Demens omtales flere steder i det medicinske curriculum: Under - Neuroanatomi (hjernens forhold generelt) - Patologisk anatomi (hjernefund ved demens)

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl.

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl. Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 78 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets

Læs mere

Sundhed i ældre og handicap

Sundhed i ældre og handicap Sundhed i ældre og handicap Temadrøftelse om sundhed i regi af ældre og handicap q q q billeder på hvilke sundhedsopgaver der løses drøftelser om sundhed i ældre og handicap opmærksomhed på hvordan der

Læs mere

Høring, vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling

Høring, vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling Sundhedsstyrelsen Evidens, Uddannelse og Beredskab Att: Enhedeub@sst.dk Dato: 22. juni 2017 Sagsnr.: 1704419 Dok.nr.: 390738 Sagsbeh.: UH.DKETIK Høring, vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold

Læs mere

Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik. Funktionelle Lidelser: Værktøjskassen

Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik. Funktionelle Lidelser: Værktøjskassen Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Funktionelle Lidelser: Værktøjskassen Udredning og diagnosticering: Patienten udredes og diagnosen afklares, brug evt. diagnostiske redskaber.

Læs mere

Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017

Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017 Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017 Program: Dagens program: Velkomst og kort præsentation Værdier og holdninger i den palliative indsats Rundvisning på Hospice Limfjord

Læs mere

TERM Modellen Undervisning i at styre og udstøde en patientgruppe?

TERM Modellen Undervisning i at styre og udstøde en patientgruppe? Fra: Vivian Hvenegaard [hvenegaardsforlag@mail.tele.dk] Sendt: 28. januar 2003 19:31 Til: 'je@psykiatrifonden.dk' Emne: TERN Modellen Kære Jens Elbirk Jeg kom med en kommentar til det spørgsmål der blev

Læs mere