Seniorkursus Sletten Gr. 19. Den Amerikanske Drøm

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Seniorkursus Sletten Gr. 19. Den Amerikanske Drøm"

Transkript

1 Seniorkursus Sletten Gr. 19 Den Amerikanske Drøm Forår 2016

2 Beskrivelse af gruppen Den amerikanske drøm handler om livet som migrant, for fattige europæere i USA. Deltagerne bliver stillet overfor valg der ikke alene har indflydelse på dem selv, men også deres familie. Deltager skal finde ud af om de har hvad der skal til for at blive the one percent, eller om de ender på gaden, hvor de kom fra. til fysiske aktiviteter. Formålet med gruppen Gruppen er tænkt som en modsætning til den flygtningerise der hersker i det moderne Europa. Deltagerne oplever selv at være flygtninge, men i en anden tid og en ofte glemt kontekst. Gruppen har fokus på fantasirammen og agerer inden for denne. Med sig hjem har deltagerne redskaber til selv at skabe aktiviteter inden for en temaramme. Desuden opnås der redskaber til at tackle stridigheder og andre pressede situationer. Opsummeret har gruppen arbejdet med: -Samarbejde vs. Taktisk spil -Evnen til at bruge egne færdigheder på enehånd -Valg og konsekvenser for sig selv og for andre -Evnen til at leve sig ind i en temaramme -At håndtere pressede situationer Instruktører Stefan Buntzen (sbuntzen@gmail.com), Christina Schäfer (Christina_schafer@live.dk), Bjørn Krogh Bøger (Bjorn.boger@hotmail.dk)

3 Indholdsfortegnelse Indhold Overordnet program over ugen... 4 Aktivitet... 5 Pas... 5 Intro til tema... 6 Ryste sammen lege... 7 Beaukratiløb... 8 Sejladsløb... 9 Arbejdsformiddag Multimedie skattejagt Hvem vil være millionær kvalifikation Hvem vil være millionær Hike/gruppernes døgn Hike aktiviteter (både ud og hjem) Amerika + hemmelig nataktivitet Deltagernes egen aften (mad tema) Escaperoom om natten Bilag... 21

4 Overordnet program over ugen

5 Aktivitet Pas

6 Intro til tema Formål: At præsentere deltagerne for gruppens tema, at sætte dem ind i temarammen og give dem en idé og tankerne bag aktiviteterne Materialer: Ingen Aktivitet: Kort fortalt: -Forberede dem på at de skal ud på en rejse -Inddele dem i familier -Evt. pakke baggage om? I ønsker jer alle at rejse til USA, for at følge jeres drøm i Amerika. Her kan altting ske og denne rejse glæder vi os til. Er i klar til at tage afsted. Nu er det kun at forberede sig. Inden ugen er omme, får vi at se, om i kan komme i mål med jeres Amerikanske Drøm. Info: Alle familierne, har en beholdning penge, som er de enkeltes familiemedlemmers samlede mængde af penge. Deltagerne kan enkeltvis vælge, hvor mange af deres egne penge, de vil ligge i puljen. Det vil nu være en god idé, hvis i lige i familien, får snakket om, hvad jeres Amerikanske drøm er (fællesmålsætning, i bestemmer).

7 Ryste sammen lege Formål: At få deltagerene til at føle sig fortrolige med sine meddeltagere. Materialer: N/A Aktivitet: Kolbøttekæde Fra æg til dinosaur (sten saks papir) Fordomsleg

8 Beaukratiløb Formål: Skabe sammenhæng i kaos og danne mønstre Materialer: Blanketter Aktivitet: Deltagerne skal bevæge sig mellem poster, hvor de får udleveret en blanket i en bestemt farve. For at få udleveret en blanket skal man vise en anden. Deltagerne ved ikke hvor man får hvilken blanket, eller hvilken blanket der skal vises for at opnå en ny. Der benyttes trial and error metoden. Blanketten ses for neden. Den printes på forskellig farvet papir.

9 Sejladsløb Formål: At deltagerne bringes fra Pub og Café til Sejlrenden, hvor de skal sejle til USA Materialer:Kort over poster, Sejladsplan Aktivitet:Løb, med ledetråde til mødested. Deltagerne sendes på løb efter pub og café. De får udleveret kort. Og skal ende ved sejlrenden. Posterne er som følger: 1. Sejladsplan for S/S Atlanticum, hvor deltagerne får at vide, at færgen til USA sejler idag 2. Deltagerne får et nyt kort, med en ny post, som er ved sejlrenden, hvor de så går hen. 3. Post hvor de bliver klargjort til Sejlads, Redningsveste m.v. Herfra bliver de fulgt ombord på Færgen, de sejles til USA, hvor de bliver modtaget til flagning af stars and stripes.

10 Morgenritual - Flaghejsning af Amerikansk flag Formål: At vise en Amerikansk tradition, give deltagerne forståelse for anden kultur og tradition, lære deltagerne om respekt for flag i forbindelse med flaghejsning Materialer: Stars and Stripes Aktivitet: Flaget hejses efter Amerikansk tradition, med Pledge of Allegiance I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all., should be rendered by standing at attention facing the flag with the right hand over the heart. When not in uniform men should remove any non-religious headdress with their right hand and hold it at the left shoulder, the hand being over the heart.

11 Arbejdsformiddag Formål: At lave lavt lønnede arbejde som en start på temaet om at blive enten rig eller fattig, alt afhængig af hvor dygtige de er. Materialer: til guldgravning: Halv olietønde, Sand, guld, Si Frugtplukning: Klatreinstruktør, frugter (evt på print) Skydning: Gevær/pistol, papir med dyrebilleder Bære 25L vanddunk fra A til B: 25L vanddunk Aktivitet: Frugtplukning, Guldgravning, Luftgevær, bære tung vanddunk Frugtplukning: Deltagerne skal klatre i et træ efter printede frugter, og tjener penge pr. Frugt, deltagerne har et maks antal frugter de må hente. Guldgravning: Deltagerne skal grave efter guld i et kar fyldt med sand, efter guld med en si, deltagerne tjener penge alt efter hvor meget guld de finder. Skydning: Deltagerne skal skyde efter dyr printet på papir med hardball pistoler på en distance af ~25 meter, deltagerne tjener penge efter hvor mange dyr de rammer. Bære 25L dunke fra A til B: Deltagerne skal bære en tung dunk for derved at tjene penge på transport.

12 Multimedie skattejagt Formål: At lære deltagerne at blande gammeldags leg og moderne teknologi Materialer: Smartphone, kiste. Aktivitet: Deltagerne skal ved hjælp af hints der bliver givet via Snapchat historie finde ud af hvor en skat er gemt.

13 Hvem vil være millionær kvalifikation Formål: At finde ud af hvilken familie der har mest star power Materialer: strimler med 30 katakterer Aktivitet: Der leges Margrethe skål Hver deltager får flere stykker papir, og på hvert papir skriver du et navn på en kendt person. Det kan være alt fra Prins Henrik til Sherlock Holmes eller Superman så længe du kun vælger navne, du forventer alle i selskabet kender. Det er aldrig sjovt at skulle prøve at gætte Yog-sogoth, når man aldrig har hørt om H.P. Lovecraft. Alle disse sedler bliver foldet og smidt i en skål. Spillerne bliver delt op i par, og så er legen klar til at begynde. Hvert par får et minut til at gætte så mange sedler som muligt. Det foregår ved, at den ene person trækker en seddel fra skålen, som vedkommende skal forklare for den anden, uden at sige hvem personen er. Hvis for eksempel du har trukket Superman kunne du sige: Han kan flyve, er usårlig, og hans eneste svaghed er kryptonit. Spilleren, der gætter, siger navnet på personen (og eventuelt mange forkerte undervejs), eller råber simpelthen Pas!, hvis ikke han kan gætte det. Når første person er gættet, trækker ham, der før skulle gætte, en ny person og så fremdeles, indtil tiden er gået. Alle par skal nu have lov til at gætte på samme måde. For hvert korrekt gæt får man ét point. Når alle par har haft deres tur, er det tid til runde to, der foregår på næsten samme måde som første runde men nu må man kun sige ét ord om den person, man prøver at forklare. For igen at tage eksemplet med Superman kunne man sige Kryptonit, for at forklare, hvem der skal gættes. I tredje, og sidste runde, må man slet ikke sige noget her må kun mimes. Efte de tre runder er det tid til at tælle point sammen. Holdet med flest point vinder Margretheskål.

14 Hvem vil være millionær Formål: At lade deltagerne hver især få flere penge. Som de muligvis vil gå solo med eller bruge sammen med familien. Materialer: Computer, evt. projektor/ekstern skærm, og andre ting som kunne gøre det mere virkeligt Aktivitet:Hvem vil være millionær Laves efter planen i samlingsteltet, med powerpoint ala hvem vil være millionær. Hvor en deltager for hver familie får mulighed for at vinde en million, hvis deltageren svarer rigtigt på alle spørgsmålene.

15 Hike/gruppernes døgn Formål: At deltagerne får en bedre gruppe dynamik, og får testet deres grænser i forhold til udmattelse og opgave udførsel under pres. Materialer: Kort og gode vandrestøvler Aktivitet: Vandre til Lille Amerika med aktiviteter undervejs, overnatte i shelter/bivuak og vandre tilbage til Sletten, ved brug af båd fra Svejbæk til Æblegården. Se Hike aktiviteter for uddybbelse af aktivitere under hiken

16 Hike aktiviteter (både ud og hjem) Formål: At hejken ikke kun skal være gang, men også have tema og pauser og sjove elementer Materialer: Kuglepenne til deltagere, Mælkekasse (transport uden at røre), Flasker med alkohol med papirsposer udenpå. Aktivitet: Frokostpost, Byt op, A->B, Smugle alkohol Undervejs på hejken er følgende aktiviteter: (Kuvertopgaver, som er under anden fane) Frokostposter (bare at spise) Byt op - hvor deltagerne får en kuglepen (ex.) og så skal de prøve at bytte det til noget af mere værdi A->B post, de skal få en ting bragt fra et sted til et andet. Fx. Silkeborg Torv til Silkeborg st., uden selv at flytte genstanden - dvs. De skal få andre, fremmede til at hjælpe dem. Smugle alkohol: Her får de tilbud om at smugle alkohol, med til deres nye sted, da alkohol jo var ulovligt i USA i 1920 erne, så der er stor efterspørgsel på det. Deltagerne får penge alt efter hvor meget de vælger at smugle. Hvis man vil gøre det svært for deltagerne kan der opsættes visitations-zone /grænsekontrol. Totalteater: Deltagerne, skal forsøge at få job hos American International Lawyers (AIL), som er et stort firma med jurister, advokater, rådgivere m.v. de er et eftertragtet sted at arbejde. Deltagerne skal forsøge at få job hos dem. De opnår et job, ved at spørge ind til følgende: Løn, Arbejdssted, Arbejdstimer om ugen, Påklædning, Personalegoder. Det skal de gøre inden der er gået 5 min. Ellers sendes de videre

17 Amerika + hemmelig nataktivitet Formål: At træne klassiske væbner-færdigheder Materialer: kort med påtegnede poster. Aktivitet: Deltagerne får et kort med 30 poster. Når de når til en post er der en opgave med en række svarmuligheder til. Alt efter hvilken svarmulighed der vælges går man til en ny post. Postrækkefølge: start Poster pejer til følgende andre poster: 27-1 (6) (14) (19) (3) 3 - (13) (23) (17) 17-5 (9) (4) 4 - WINNER WINNER CHICKEN DINNER Nedenfor ses to kort. Det øverste er det som bliver udleveret til deltagerne. Det nedenfor er en oversigt over hvilke poster der fører hvor hen. Rød viser hovedruten. Blå er detour.

18

19 Deltagernes egen aften (mad tema) Formål: At deltagerne kan hygge sig, uafhængigt af at instruktørerne er tilstede Materialer: Hotdogs med tilbehør Aktivitet: Ren hygge aften hvor deltagerne får muligthed for at hygge uden instruktører og specifikke aktiviteter.

20 Escaperoom om natten Formål: At teste deltagernes evne til at samarbejde og tænke klart under pres. Materialer: Escape room med en masse opgaver Aktivitet: Deltagerne bliver lukket ind i rum de skal bryde ud af ved at løse en kode, for at løse koden bliver de 3 rum nød til at samarbejde uden at kunne kommunikere direkte. I Escaperummet vil deltagerne blive presset i det at de skal samarbejde med personer de ikke tidligere har arbejdet sammen med, samtidig med at være udmattede og trætte.

21 Bilag Hygiejneråd Vask hænder jævnligt og altid efter toiletbesøg og før madlavning Vask redskaber jævnligt Ryd op efter dig Tør bordet af jævnligt Brug to baljer til hånd- og opvask, én til at skylle og én til at vaske i Brug kun viskestykker til at tørre rene ting Hold madvarerne tildækket, og helst løftet over jorden Vask altid redskaber når de har været i kontakt med råt kød Adskil råt kød og grøntsager Gennemsteg hakket kød, fisk og fjerkræ Vask og skyl grøntsager i koldt vand Arbejd roligt når du bruger knive og har kogende vand, ild eller andre varme ting omkring dig Ildregler Ild kræver opmærksomhed. Gå aldrig fra et bål, eller anden tændt ild. Etablering af bålsteder sker ovenpå jorden. da der ikke må graves på plænerne. Hav altid en branddasker og en spand med vand i nærheden, når du laver bål eller har ild-aktiviteter. Leg ikke med ild, når du har nylontøj eller goretex på. I værste fald kan tøjet brænde sig fast på huden. Al leg med og brug af ild foregår udendørs og langt væk fra huse med stråtag, træer og tørt græs. Sikkerhedsregler ved vandaktiviteter i hav eller sø Lav som udgangspunkt ikke vandaktiviteter (i søen / på havet) mellem november og april/maj. Retningslinjer fra Søfartsstyrelsen skal altid følges.

Seniorkursus Sletten Gr. 16. Junglebogen

Seniorkursus Sletten Gr. 16. Junglebogen Seniorkursus Sletten Gr. 16 Junglebogen Efterår 2016 Tema, leg, fantasi, primi, friluftsliv, opfinderi, mudder, jungle Beskrivelse af gruppen Junglebogen er en temagruppe, hvor friluftsfærdigheder kommer

Læs mere

Jorden er giftig Efterår 2014

Jorden er giftig Efterår 2014 Seniorkursus Vork Gruppe 8 Jorden er giftig Efterår 2014 Side 1 af 9 Beskrivelse af gruppen Jorden er giftig er en temagruppe, der tager afsæt i den kendte børneleg. Deltagerne skulle lære at bygge alternative

Læs mere

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2 Personlig hygiejne og rengøring FAKTA 4:1 Personlig hygiejne og rengøring Det er nødvendigt med en god personlig hygiejne og en god hygiejne i køkkenet, når du laver mad. Det er især vigtigt at vaske hænder

Læs mere

Troels Træben - Skattejagt

Troels Træben - Skattejagt Dette løb er afholdt på en familieweekend med børn i alderen 1-13 år, hvor forældre og bedsteforældre også deltog. Løbet kunne fange specielt børnene fra 3-10 år, de yngre hyggede sig med at være med,

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

5.3 Will you follow? din by. Check-in. Introduktion til denne Ud-aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer

5.3 Will you follow? din by. Check-in. Introduktion til denne Ud-aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer 53 Will you follow? - Udaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 53 Will you follow? Introduktion til denne Ud-aften I aften skal vi hænge flødeboller op i træerne og sige tak for, at vi har en dejlig by - og

Læs mere

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre Deltagerbrev Tillykke! Zaxsez! I er blandt de 45 patruljer, der nåede gennem nåleøjet og dermed sikrede jer en plads på dette års Kære 1. Vi glæder os rigtig meget til at se jer i Sorø den 20.-22. februar!

Læs mere

De kender til bål og brænde, de ved hvordan man skal opføre sig i nærheden af et bål og kender også basis til båloptænding.

De kender til bål og brænde, de ved hvordan man skal opføre sig i nærheden af et bål og kender også basis til båloptænding. Smutter: Bålmagere Formål Bålmager for grønsmutter fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål er et bål med små flammer med meget varme. Der skal være mulighed

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

En dag på sommerlejr med Polyfemos!

En dag på sommerlejr med Polyfemos! En dag på sommerlejr med Polyfemos! Vi bliver vækket præcis kl. 7:00 - undtagen dagen efter natdyk, hvor vi får lov til at sove længe - til kl. 8:00. Så skal vi være friske og ned og morgenbade. Efter

Læs mere

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus.

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus. Dagbogsbladene De følgende sider printes på groft karduspapir, som efterfølgende krølles sammen og lægges i en balje med en blanding af vand, kaffegrums, soja, cola eller lignende. Når papiret har ligget

Læs mere

Seniorkursus Sletten - Gruppe 8 Friluftsliv på den lette måde

Seniorkursus Sletten - Gruppe 8 Friluftsliv på den lette måde Seniorkursus Sletten - Gruppe 8 Friluftsliv på den lette måde Påsken 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Beskrivelse af gruppen Formålet med gruppen Instruktører Overordnet program over ugen

Læs mere

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset 18.- 20.9.2015 Denne workshop er udarbejdet af Leder og uddannelsesudvalget på Landslejren. I kan altid skrive til udvalget på LogUll2016@gmail.com

Læs mere

2.1 Du har potentiale

2.1 Du har potentiale 21 DU HAR POTENTIALE - TEMAAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 21 Du har potentiale Introduktion til denne Temaaften En tendens i samfundet kan være at vi fokuserer på nogle evner frem for andre, og at vi

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Gammelgårdens Økologiske, Natur og Stordagpleje Velkommen til Anne og Frank`s natur og økologiske stordagpleje.

Gammelgårdens Økologiske, Natur og Stordagpleje Velkommen til Anne og Frank`s natur og økologiske stordagpleje. Velkommen til Anne og Frank`s natur og økologiske stordagpleje. Vi bor i Stårup lige uden for Nykøbing på en gård i landlige omgivelser. Hovedtemaet hos os er Naturen og dyrene, som har vores store interesse,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin Med detektiven enny på jagt efter udsagnsord Dansk 3. klassetrin Udsagnsord er alle de ting vi gør. Man kan sætte AT eller JEG foran. Udsagnsordene bestemmer tiden i en tekst altså om det er nutid eller

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

At stille spørgsmål indledt med hvad.

At stille spørgsmål indledt med hvad. At stille spørgsmål indledt med hvad. Hvad er gemt i posen? 1. Find 10-20 velkendte genstande, som bruges i almindelige hverdagsaktiviteter. Følgende foreslåede ord er alle kodet i en talecomputer med

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. I Mejrup området vil vi arbejde for, at vore børn og unge oplever sundhed og trivsel som en naturlig del af deres dagligdag. Vi vil arbejde for en fælles

Læs mere

Bolgebetvingere Udfordringen

Bolgebetvingere Udfordringen Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Udfordringen Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

SOLVENNERNE I ZOOLOGISK HAVE

SOLVENNERNE I ZOOLOGISK HAVE SOLVENNERNE I ZOOLOGISK HAVE Dette opgavehæfte tilhører: SOLVENNERNE I ZOOLOGISK HAVE Tegn dig selv: 2 3 Solvennerne har sommerferie og nyder, at de har fået lov til at spise pålægschokolademadder i sofaen,

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Matematik i 1. klasse Fag: matematik Klassetrin : 1. klasse Sted: Skolegården og/eller Naturen i nærheden Årstid: Hele året Kort om forløbet: Her er samlet 11 matematik

Læs mere

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set.

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set. Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? 3 1 3 1 Fortæl, om en god film du har set. Hvorfor er den god? Hvem så du den sammen med? Hvad vil

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Når det er skæbnen, der råder, kan der ske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

3.1 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne temaaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.1 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne temaaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 31 JESUS-PLANEN - TEMAAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 31 Jesus-planen Introduktion til denne temaaften Vi skal sætte fokus på Jesus som planen, der skulle genskabe menne- skets relation til Gud efter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Kompendie for Seniorkursus Sletten, gruppe 17 M.Y.S.T.E.R.I.E efteråret Mikkel Skaade, Maria Condrup og Bjørn Bøger M.Y.S.T.E.R.I.E.

Kompendie for Seniorkursus Sletten, gruppe 17 M.Y.S.T.E.R.I.E efteråret Mikkel Skaade, Maria Condrup og Bjørn Bøger M.Y.S.T.E.R.I.E. Kompendie for Seniorkursus Sletten, gruppe 17 M.Y.S.T.E.R.I.E efteråret 2016 Mikkel Skaade, Maria Condrup og Bjørn Bøger M.Y.S.T.E.R.I.E Kompendie Indholdsfortegnelse Forord... 2 Historien... 3 Program...

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

DGI badminton. Vi har brug for dig. forældreinvolvering

DGI badminton. Vi har brug for dig. forældreinvolvering DGI badminton Vi har brug for dig forældreinvolvering Dette hæfte er fyldt med gode ideer til, hvordan du involverer forældre i badminton arbejdet. 3 Ofte følger forældre deres børn til badminton, og

Læs mere

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Årstid: Hele året Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Loboratorium Trin for trin De overordnede formål med mærket Formålet med,, er at udvide pigernes horisont indenfor løb og løbsformer. Pigerne vil

Læs mere

[ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. !ce breaker Sort er det nye sort. 5 minutter. Materialer. Forberedelse.

[ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. !ce breaker Sort er det nye sort. 5 minutter. Materialer. Forberedelse. 312 / MØRKLÆGNING / Side 1 af 6 [ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften Denne aften er opbygget om lyset og mørket, der vil være en anderledes atmosfære i nogle dele af aftenen, fordi der er helt

Læs mere

Velkommen til Troldestuen

Velkommen til Troldestuen Velkommen til Troldestuen Hej og velkommen til Troldestuen. Så er det tid til at dit barn skal på Troldestuen. Vi glæder os til at lære jeres barn bedre at kende, samt håber på og glæder os til et godt

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 2 - Trin for trin. Hikegik Niveau 2

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 2 - Trin for trin. Hikegik Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag med overnatning - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Med

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie! Fælles info Efterårsferie! Vi har åbent i efterårsferien fra kl. 06.30 til 16.00. Bemærk venligst at vi lukker 1 time tidligere end til daglig! Tilmelding ikke nødvendig (se forklaring om dette i de sidste

Læs mere

Kompendium Legende børn på vorkvej Seniorkursus Vork Efteråret 2018

Kompendium Legende børn på vorkvej Seniorkursus Vork Efteråret 2018 Kompendium Legende børn på vorkvej Seniorkursus Vork Efteråret 2018 Instruktører: Emma Tho gaard Nielsen, emmatho gaard@gmail.com Peter Randorff, peterrandorff@gmail.com Camilla Refsgaard, camilla.refsgaard@gmail.com

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

Guide: Sådan tænder du et bål

Guide: Sådan tænder du et bål Guide: Sådan tænder du et bål Af: Henrik Vang Christensen, indehaver af www.børninaturen.dk Hvad bruger du som tænd kilde til at få gang i bålet? Hvor lang tid går der, inden du kan lave snobrød? Hvad

Læs mere

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point.

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point. Naturskolerne.dk Kaste kogler i en spand Mål en linje på 4 meter op. Marker start (0 meter) tydeligt med en pind. Først stilles spanden 1 meter fra start. Hver elev samler tre kogler og får tre kast. Først

Læs mere

Kapitel 8. Personlig pleje

Kapitel 8. Personlig pleje Kapitel 8. Personlig pleje Underviseropgave 8.3. Fem poster i hygiejneløb Forklarende tekst, evt. mål Eleverne arbejder med praktiske opgaver i forbindelse med personlig hygiejne. Forberedelse Find remedier

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Nu er vi klar med programmet til den allerførste atletikdag glæd jer til at læse alle informationerne

Nu er vi klar med programmet til den allerførste atletikdag glæd jer til at læse alle informationerne Program Store atletikdag, skole OL! 5. Klasser Torsdag den 26. april 2018 kl. 8.30-15.00 Bagsværd Stadion, Bagsværd Hovedgade 86-90, 2880 Bagsværd Nu er vi klar med programmet til den allerførste atletikdag

Læs mere

Spirer: Vi er spejderveninder

Spirer: Vi er spejderveninder Spirer: Vi er spejderveninder Formål Spirerne skal tænke over hvad det vil sige at være en god ven. Fokus er på, at man ikke sladrer og siger grimme ting om hinanden og driller hinanden. De skal meget

Læs mere

Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark, december 2008 Rysensteensgade 3, 1, 1564 København V Tlf: Design og illustration: malenehald.

Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark, december 2008 Rysensteensgade 3, 1, 1564 København V Tlf: Design og illustration: malenehald. Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark, december 2008 Rysensteensgade 3, 1, 1564 København V Tlf: 70102666 Design og illustration: malenehald.dk Se mere på spejdernet.dk KFUM-Spejderne ønsker dig og din familie

Læs mere

Henrik Szklany. Der er en dreng. Peter Schmidt. født død Anne. Jeg savner dig far Martin. Bisættelsen har fundet sted.

Henrik Szklany. Der er en dreng. Peter Schmidt. født død Anne. Jeg savner dig far Martin. Bisættelsen har fundet sted. Henrik Szklany Der er en dreng Peter Schmidt født 31. 12. 1973 død 26. 9. 2011 Anne Jeg savner dig far Martin Bisættelsen har fundet sted. Rolleliste MOR / A MADS / B FAR / C DRENG (A, B og C er tilskuere)

Læs mere

Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs.

Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs. Kræver en smule gulvplads, men ingen materialer. Mental bordtennis Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs. Få deltagerne op at stå, og inviter dem

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Trænerguide. I.F. Lyseng Fodbold, Trænerguide. Formål

Trænerguide. I.F. Lyseng Fodbold, Trænerguide. Formål Trænerguide 1 Formål Formålet med klubbens aktiviteter er, at det enkelte medlem finder glæde ved fodboldspillet. Det er klubbens ønske at skabe et miljø, hvor samværet og tolerancen overfor andre giver

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Det er en fordel, at dette mærke tages forud for fx en lejr, hvor spirerne vil blive en del af et større lejrbål.

Det er en fordel, at dette mærke tages forud for fx en lejr, hvor spirerne vil blive en del af et større lejrbål. Spirer: Bålmager Formål Lejrbålet er en traditionel spejderaktivitet og med dette mærke skal spirerne lave og opleve et rigtigt spejderlejrbål med alt, hvad det indebærer! De skal lære, hvordan man laver

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: ODDER Indhold 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: Gå tæt på teksten 2. Odderen er et patte-dyr. Hvorfor? 3.

Læs mere

Spirer: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. X et.

Spirer: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. X et. Spirer: Logikløbere Formål Som løbelus skal spirerne lære noget om at være spirer. Forudsætninger for spirerne Ingen særlige forudsætninger. Forudsætninger for lederne Ingen særlige forudsætninger. Om

Læs mere

Velkommen til Sølager HUSORDEN. Gældende for afdelingerne på Sølager: Buen, Spidsen og Udsigten

Velkommen til Sølager HUSORDEN. Gældende for afdelingerne på Sølager: Buen, Spidsen og Udsigten Velkommen til Sølager HUSORDEN Gældende for afdelingerne på Sølager: Buen, Spidsen og Udsigten På Sølager bor du ikke alene, derfor er der en husorden, der gør det nemmere at bo mange sammen. Medarbejderne

Læs mere

På mission med Turbine NAVN:

På mission med Turbine NAVN: dlaboratoriumforsammenhængendeu ELEVBOG På mission med Turbine NAVN: ring dannelseoglæ Turbines missioner Turbines missioner på Harteværket Her er Turbine. Hun er på tur med klassen til Harteværket. Hun

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid.

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Hurlumhejdage i Herning Et samarbejde mellem Herning Bibliotekerne Midtjysk Fysioterapi Herning Svømmehal Herning Fremad Fodboldeksperimentarium Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Herning Svømmehal Leg

Læs mere

Formålet med aftenen

Formålet med aftenen 327 event / larmende lydaften / Side 1 af 6 [ LARMENDE LYDAFTEN ] Introduktion til denne aften Dette er et event, det betyder, at der ikke er en Samtale, eller en Fortælling, der er heller ingen Gør, der

Læs mere

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa Opgaveforslag til Guatemalas Børn Teresa Lav en radio-reportage Se den lille film Sejl med til Teresas by. Lad eleverne indtale deres egen speak på en diktafon/telefon. Spil radioudsendelserne i klassen.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kompendium Kære Deltagere

Kompendium Kære Deltagere Kompendium Kære Deltagere Vi har her samlet et lille kompendium til jer. Kompendiet skal bruges som en inspiration til jeres ejet arbejder med og i FDF fremover. Derudover har vi forsøgt at knytte et par

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

Forældrefolder. 4.års samtale

Forældrefolder. 4.års samtale Forældrefolder 4.års samtale Læring foregår hele tiden. I familien, i daginstitutionen og dagplejen, i skolen og blandt kammeraterne. Forskning viser, at de kompetencer, som børn lærer tidligt, har stor

Læs mere

I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen.

I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen. It s a game. I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen. Programmet Gedemarked Deltagerne møder et bord med en ananas

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN

GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN Vi har gennem vores arbejde fået en del erfaring med, hvilken påklædning der kan stå distancen i en skovbørnehave og holde vand og kulde ude om vinteren. Vi giver her nogle

Læs mere

samt Trine Ann Charlotte Wittrup fra skolebestyrelsen (se kontakt oplysninger under skolebestyrelsen)

samt Trine Ann Charlotte Wittrup fra skolebestyrelsen (se kontakt oplysninger under skolebestyrelsen) Forældremøde 3. november 2015 1. Velkommen: Siden sidst: Dejligt at se så mange forældre. Det er nyt med møde i november, men det er især for at nå de kommende skolebørns forældre. Men I andre vil nok

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG MÆNDS MØDESTEDER I NATUREN

INSPIRATIONSKATALOG MÆNDS MØDESTEDER I NATUREN INSPIRATIONSKATALOG MÆNDS MØDESTEDER I NATUREN Indholdsliste Balanceleg med pinde... 2 Naturbanko... 2 Randerskegler... 3 Bålmester... 5 Gourmetudfordringen mad over bål... 8 Kaffe og kage mad over bål...

Læs mere