MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? Januar 2016 GMN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? Januar 2016 GMN"

Transkript

1 MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? Januar 2016 GMN

2 Hovedemner Mangler Reklamation Forældelse Garanti og tilbagehold Projekteringsansvar Udviklingsskade Voldgift, syn & skøn Mindelighedsaftaler

3 Brev af 6. marts 2015 til igangværende byggerier: Hvad skal I gøre? I bør straks tage kontakt til jeres tekniske rådgivere og entreprenører på byggesagerne for at afklare, om magnesiumholdige plader er/vil blive indbygget i facader mv. Hvis det er tilfældet anbefaler vi følgende, afhængig af hvor langt man er i byggeriet: Sørg for at ændre projektet, så der vælges plader uden magnesium Sørg for at resten af byggeriet monteres med plader uden magnesium Tag ved afleveringen forbehold for mangler ved plader med magnesium Reklamer overfor rådgivere, entreprenører og leverandører over allerede indbyggede plader med magnesium. Undlad nedskrivning af sikkerhedsstillelse ved afleveringen Meddel garantistiller, at sikkerhedsstillelsen ikke kan nedskrives ved afleveringen. Vi vender tilbage i løbet af en uges tid med yderligere juridisk vejledning om, hvordan I skal forholde m.h.t. reklamation, aflevering m.v. af byggerier, hvor disse plader er anvendt.

4 Vejledning af 30. marts 2015 til bygningsejere med støttede byggerier, der er afleveret, og hvor der er magnesiumholdige vindspærreplader Vi opfordrer til at søge juridisk bistand hos en advokat med særlig viden om entrepriseret, hvis der opstår problemer i byggesagen på grund af magnesiumplader. Som det fremgår nedenfor, er der tale om juridisk og økonomisk komplicerede forhold. Vejledning af 30. marts 2015 til bygningsejere med støttede byggerier, der endnu ikke er afleveret, og hvor der er magnesiumholdige vindspærreplader

5 Afleveret før 6. marts 2015 Hvad skal I gøre? I dette notat orienteres kun om de tilfælde, hvor aflevering har fundet sted. 1. Reklamer overfor rådgivere, entreprenører og leverandører over indbyggede plader med magnesium. Der bør reklameres snarest, også selv om aflevering har fundet sted for kort tid siden. Det giver bl.a. entreprenøren bedre muligheder for at udnytte sin afhjælpningsret og reklamere videre over for sine samarbejdspartnere, underentreprenør og leverandør. Vi har udarbejdet et udkast til reklamationsbrev, som findes på vores hjemmeside. Brevet skal overføres til eget brevpapir og tilrettes den konkrete situation. Efter omstændighederne kan der blive tale om erstatning eller forholdsmæssigt afslag. For entreprenørens vedkommende gælder en decideret afhjælpningsret.

6 Det bør samtidig undersøges, om der foreligger en produktansvarsforsikring, tegnet af entreprenøren, leverandøren, importøren eller producenten. Bemærk, at produktansvar kun vedrører de skadevoldende egenskaber på andet end pladerne selv. 2. Meddel garantistiller, at sikkerhedsstillelsen ikke kan nedskrives ved 1-års gennemgangen eller ved 5-års gennemgangen. I brevet til garantistiller skal angives, at der ikke kan ske nedskrivning af sikkerhedsstillelsen som følge af mangler ved vindspærrepladerne. Vedlæg kopi af reklamationen til entreprenøren.

7 Forældelse Bygherren bør være opmærksom på forældelsesreglerne. Selv om I reklamerer, kan I miste jeres rettigheder på grund af forældelse. Forældelse indtræder 3 år efter, at bygningsejeren ved eller burde vide, at man har et mangelkrav. Forældelse afbrydes ved syn og skøn og ved indgivelse af klageskrift til voldgiftsretten. Imødegåelse af forældelse kan også ske ved indgåelse af suspensionsaftale mellem parterne. Indgåelse af suspensionsaftale skal også omfatte garantistiller, hvis man skal være sikker på, at krav på garantien ikke forældes.

8 Hvad gør Byggeskadefonden? Vi har igangsat en større undersøgelse af, om problemet gælder alle de anvendte plader eller kun nogle af dem - og hvor/under hvilke omstændigheder, der er størst risiko for, at disse plader kan medføre skader. Når disse undersøgelser er afsluttede, vil BSF informere alle involverede om resultaterne, herunder om det bliver nødvendigt at skifte alle plader. Vi henstiller, at man venter med at foretage anmeldelse af byggeskade, indtil vores undersøgelser er afsluttede om ca. et par måneder. Når undersøgelserne er afsluttede, vil fonden tage direkte kontakt til den enkelte almene bygherre. Det skal understreges, at opfugtningen af pladerne på kort sigt hverken kan nå at medføre væsentlige skader i konstruktionerne eller at kunne påvirke indeklimaet. 30. marts 2015

9 Afleveret efter 6. marts 2015 Ændring til andre plader Hvis byggeriet er på projektstadiet skal tegninger og beskrivelse ændres, f.eks. så der vælges traditionelle plader uden magnesium, som har været anvendt i flere år uden skader. Vindgips med papir/pap kan ikke anbefales. Hvis udbud har fundet sted, kan det blive nødvendigt med en forhandling med entreprenøren, der måske har valgt/indkøbt plader med magnesium. Hvis entreprenøren mener, at have ret til at vælge magnesiumplader, der er lettere og billigere end f.eks. fibercementplader, må man som bygherre insistere på, at der skal leveres mangelfri materialer. Se herved bl.a. AB92 10, stk. 1, og 30, stk. 2, hvorefter materialer skal være af sædvanlig god kvalitet. Med den usikkerhed, der pt. hersker vedr. magnesiumholdige pladers brug i Danmark, er der efter vores opfattelse ikke tale om sædvanlig god kvalitet.

10 Hvis bygherren selv har valgt og foreskrevet brug af disse plader skal der tages stilling til betalingen af merprisen for andre plader, evt. må der foretages omprojektering/besparelser mv. Det bemærkes, at der kan være leveringsvanskeligheder på andre plader, fordi hele byggebranchen har reageret på problemerne. Selv om der måtte være leveringsproblemer, kan det ikke anbefales at indbygge flere magnesiumholdige plader.

11 Sørg for at resten af byggeriet monteres med plader uden magnesium Har man færdiggjort nogle boligblokke og anvendt magnesiumholdige vindspærreplader, skal man ikke fortsætte sådan i det resterende byggeri. Vi er bekendt med tilfælde, hvor entreprenøren selv har tilbudt at ændre som nævnt ovenfor. Hvis magnesiumpladerne er sat op, og der endnu ikke er opsat regnskærm (facade), bør bygherren forlange pladerne nedtaget og erstattet af mangelfri plader, så de samlede udgifter til udskiftning kan begrænses. I den forbindelse skal der tages foto med datomærkning, og et antal plader skal opbevares med registrering af placering i byggeriet til brug ved syn og skøn/mangelsag. Hvis entreprenøren i den anledning kræver ekstrabetaling kan bygherren evt. acceptere dette mod kontragaranti fra en garantistiller. Bygherren kan evt. tilbyde at betale for garantien.

12 Afleveringen Noter ved afleveringen, at der er mangler ved plader med magnesium Man kan ikke nægte modtagelse af byggeriet ved afleveringen, fordi der er opsat plader med magnesium. Man skal ved afleveringen notere, at der er mangler ved vindspærreplader med magnesium. Et forbehold om senere mangelkrav er ikke tilstrækkeligt. Undlad nedskrivning af sikkerhedsstillelse ved afleveringen Meddel garantistiller, at sikkerhedsstillelsen ikke kan nedskrives ved afleveringen I brevet til garantistiller skal angives, at der ikke kan ske nedskrivning af sikkerhedsstillelsen som følge af mangler ved vindspærrepladerne. Vedlæg kopi af reklamationen til entreprenøren.

13 Tilbagehold Det må anbefales, at der foretages et passende tilbagehold til sikkerhed for afhjælpningsomkostningerne. Der skal således sikres tilstrækkelige midler til udskiftning af pladerne. Udbetaling af restentreprisesum kan godt ske, men der bør forlanges 100% garantistillelse (kontragaranti). Reklamer overfor rådgivere, entreprenører og leverandører over allerede indbyggede plader med magnesium Der bør reklameres snarest, også selv om aflevering ikke har fundet sted. Det giver bl.a. entreprenøren bedre muligheder for at udnytte sin afhjælpningsret og reklamere videre over for sine samarbejdspartnere marts 2015

14 Reklamationsbrev: Mangel Der er således tale om en materialefejl eller materialer med indbygget mangel. I det konkrete byggeri er der konstateret følgende problemer: Våde plader/ dryppende plader/ misfarvning af sokler/ misfarvning af facader/ hvid, klæbrig masse på vinduer under eller ved siden af plader/ opfugtning af træbaseret underlag/ opfugtning af trævinduer/ opfugtning af bagvedliggende bygningsdele/ tæringer på befæstigelser af metal/ tæringer af vinduesbefæstigelser/ udflåd af salt med magnesiumklorid/begyndende nedbrydning af plader.

15 Manglerne består således både i indbygget materialefejl og i følgeskader på andre bygningsdele. Nedbrydning af pladerne medfører, at pladerne mister deres brandbeskyttende egenskaber, og at de mister deres afstivende virkning på facadepartier m.v. Som erstatningsansvarlig for de mangler, svigt og skader, som pladerne er behæftet med, vil vi her opfordre til, at De foretager udbedring af fejl, mangler, svigt og skader og gennem konstruktive indgreb fjerner årsagerne til de konstaterede forhold. Samtidig anmoder vi Dem om at oplyse, om der er tegnet produktansvarsforsikring og i bekræftende fald oplyse forsikringsselskab og policenr.

16 De ovenfor nævnte forhold skyldes efter vor opfattelse fejl og mangler i forbindelse med projektering og opførelse af byggeriet, og vi skal derfor hermed reklamere over for Dem i anledning af disse fejl og mangler. Boligorganisationen håber, at der i samarbejde med Dem kan rettes op på ovennævnte forhold, således at byggeriet efter udførelse af de nødvendige udbedringsarbejder fremtræder mangelfrit og kontraktmæssigt. Forslag til afhjælpning af fejlene og manglerne ved Deres foranstaltning vil blive overvejet positivt, men vil dog være uden præjudice for en eventuel senere retslig afgørelse.

17 Bygherre Bygherrerådgiver Teknisk rådgiver Underrådgiver Totalentreprenør Entreprenør Underentreprenør Leverandør Importør Materialeproducent HVEM HAR BESLUTTET?

18 Beslutningsgrundlag Kvalitetssikringsbekendtgørelsen Produktbeskrivelse CE-mærkning ETA BYG-ERFA TRÆINFO Reklame Brandegenskaber Arbejdsmiljø Økonomi

19 Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. 8. Det skal bl.a. ved brug af erfaringer og gennemprøvede enkeltdele sikres, at bygningsdele, konstruktioner og materialer vælges eller udformes med henblik på at opnå den fastlagte kvalitet. Relevante egenskaber skal kunne genfindes efter indbygningen. Særligt skal udformning og valg sigte på: 1) at svigt i byggeriet undgås, 2) at bygninger kan drives, herunder vedligeholdes, på en rationel og økonomisk måde, og 3) at bygninger kan efterses, og bygningsdele udskiftes lettest muligt.

20

21

22

23

24 På et møde den 11. november 2015 i SBI s rådgivende forum om globalisering af markedet for byggevarer oplyste du, at Trafik- og Byggestyrelsen som bygningsreglementet nu henhører under ikke har modtaget en anmeldelse af skadelige MgO-plader. Vi genfremsender derfor vores breve af 18. maj og 24. juni 2015, idet vi samtidig skal høre, om betingelserne for en anmeldelse er opfyldt eller om I skal have yderligere materiale. Endvidere sender vi kopi af brev af 2. juli 2015 fra ETA-Danmark. Vi kan oplyse, at MK Godkendelse 6.31/1785 vedr. Power-Board vindspærreplade fortsat fremgår af ETA-Danmark hjemmeside.

25 Til Byggeskadefonden Tak for jeres mail af 18. november 2015 om betingelserne for anmeldelse af produktet Power-Board. Trafik- og Byggestyrelsens markedskontrol af byggevarer omfatter producenters, importørers og distributørers markedsføring og salg af byggevarer. Som oplyst telefonisk d.d. (23. november 2015) har Trafik- og Byggestyrelsen på baggrund af Byggeskadefondens rapport indledt en undersøgelse af, hvorvidt produkterne nævnt i Byggeskadefondens rapport markedsføres og sælges i Danmark som vindspærre, herunder også Power-Board. Formålet er at undersøge, om der er grundlag for at påbegynde markedsovervågningsager. Der er således en undersøgelse af Power-Board i gang pba. Byggeskadefondens rapport. Med venlig hilsen Trafik- og Byggestyrelsen

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 AB92 vejledning: Udviklingssvigt Svigt i en aftalt ydelse først og fremmest i konstruktioner og bygningsdele som opstår, uagtet arbejdet er udført fagmæssigt forsvarligt, idet det er udført i overensstemmelse med god byggeskik på udførelsestidspunktet.

36 Udviklingssvigt kan ligeledes forekomme i materialer og som en kombination af udførelsesmåde og materialevalg Udviklingssvigt er således normalt ikke mangler i AB s forstand, og de vil derfor som regel være omfattet af bygherrerisikoen U: Garanti

37 Tidspunktet afgørende for juraen Hvem vidste hvad på hvilket tidspunkt? Hvem burde have vidst? Har man søgt oplysning?

38

39 Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring (privat) 9. Forsikringsselskabet yder ikke dækning i det omfang, det godtgør: 1) at.. 5) at byggeskaden skyldes skadevoldende egenskaber ved et produkt eller en konstruktion, som det på grundlag af den videnskabelige og tekniske viden på det tidspunkt, hvor produktet blev benyttet, eller konstruktionen blev udført, ikke var muligt at opdage.

40

41

42

43

44 Voldgiftssag i Ballerup Renovering hovedentreprise 10 blokke i 3 etager med 300 boliger Afleveret i 2011 Projekt: Vindtæt pladebeklædning let facade 8 mm conship Ud for altaner: 8 mm fibercementplader som iverboard Notat marts 2010: Entreprenør foreslog Megapan i stedet Rådgiver godkendte ændringen Bygherre ikke orienteret 5 dommere udpeget 2 skønsmænd Syn og skøn 28. oktober 2015 Skønserklæring januar 2016?

45

46

47

48 Statusnotat om fugtsugende MgO-vindspærreplader, 16. december 2015 Efter vores opfattelse er der entrepriseretligt tale om mangler ved MgO-pladerne. En række aktører i byggebranchen og en række advokater har - i offentligheden og som svar på reklamationer - givet udtryk for den opfattelse, at det er såkaldt udviklingssvigt/udviklingsskade, som indebærer, at der er tale om en bygherrerisiko. Dette er vi ikke enige i. Der er tale om manglende omtanke, hvor man bl.a. ikke har fulgt reglerne i kvalitetssikringsbekendtgørelsen og ikke har søgt oplysning om eller forstået pladernes kemiske egenskaber. En af pladerne har haft en ETA-godkendelse og en MK-godkendelse, men disse godkendelser handler udelukkende om pladernes brandbeskyttelsesegenskaber.

49 Hvad sker der nu? Anmeldelser Byggeprogrammer Anerkendelser Regres Projektering Udbedring Overvågning udbud udbud

MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN

MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN Hovedemner Mangler Reklamation Forældelse Garanti og tilbagehold Projekteringsansvar Udviklingsskade Voldgift, syn & skøn Mindelighedsaftaler

Læs mere

Orienteringsmøde, jan om MgO-vindspærreplader ( crying boards )

Orienteringsmøde, jan om MgO-vindspærreplader ( crying boards ) Orienteringsmøde, jan. 2016 om MgO-vindspærreplader ( crying boards ) 12. februar 2015: Skadeanmeldelse af renovering af Alboa afd. 026, Kjærslund, 8260 Viby J, 381 boliger. 20. februar primo marts 2015:

Læs mere

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Juridiske forhold Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Kvalitetssikring Ny bekendtgørelse nr. 1179 af 04 10 2013 Offentligt byggeri Kvalitet, OPP og totaløkonomi

Læs mere

MgO i voldgiftsretten

MgO i voldgiftsretten MgO i voldgiftsretten Hvilke sager går i voldgift? Afleveret før 6. marts 2015 Overvågning anmeldelse af byggerier i den højeste risikogruppe Ikke nedskrevne garan er ved 1 årse ersyn undgå passivitet

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. opfølgning af. 1-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. opfølgning af. 1-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 opfølgning af 1-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder BEK nr 169 af 15/03/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 30-03-2004 Økonomi- og Erhvervsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Bilag 1 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer

HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer I medfør af 113 og 160 i lov om almene boliger m.v., 25, stk.

Læs mere

BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN. Sådan foregår eftersynet. Deres opgaver som ejer. Sådan bruger De eftersynsrapporten

BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN. Sådan foregår eftersynet. Deres opgaver som ejer. Sådan bruger De eftersynsrapporten BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN Sådan foregår eftersynet Deres opgaver som ejer Sådan bruger De eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. opfølgning af. 5-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. opfølgning af. 5-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 opfølgning af 5-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

byggeskadefonden 5-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014

byggeskadefonden 5-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014 5-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014 byggeskadefonden tidsplan for 1-års og 5-års eftersyn 0 mdr. Faktisk aflevering 3 mdr. Orientering af bygningsejer og kommune om 1-års eftersyn

Læs mere

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten BvB information 2011 5-års eftersyn Sådan foregår eftersynet Dine opgaver som ejer Sådan bruger du eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København K Telefon

Læs mere

MANGLER VED BYGGERI af advokat Christian Molt Wengel www.moltwengel.dk

MANGLER VED BYGGERI af advokat Christian Molt Wengel www.moltwengel.dk MANGLER VED BYGGERI af advokat Christian Molt Wengel www.moltwengel.dk Baggrund Mangler er grundlag for en væsentlig del af de tvister, som opstår mellem bygherrer og entreprenører, og som enten behandles

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. forberedelse af. 5-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. forberedelse af. 5-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 forberedelse af 5-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Byggeskadefondens orienteringsmøder efterår 2017

Byggeskadefondens orienteringsmøder efterår 2017 Byggeskadefondens orienteringsmøder efterår 2017 DAGENS TEMA Gennemgang af den første MgO-kendelse Første MgO-kendelse afsagt den 21. juni 2017 Hvad kan vi udlede af kendelsen, og hvad lagde voldgiftsretten

Læs mere

SAMMENFATNING. Sommerstedgade 25-27 1718 København V. Sag nr. 2006-0039 1-ÅRS EFTERSYN

SAMMENFATNING. Sommerstedgade 25-27 1718 København V. Sag nr. 2006-0039 1-ÅRS EFTERSYN SAMMENFATNING Sommerstedgade 25-27 1718 København V Sag nr. 2006-0039 1-ÅRS EFTERSYN 17. august 2011 Indhold Dine opgaver og ansvar som ejer 3 Bygningsdele uden observerede byggetekniske problemer 5 Bygningsdele,

Læs mere

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten BvB information 2011 1-års eftersyn Sådan foregår eftersynet Dine opgaver som ejer Sådan bruger du eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København K Telefon

Læs mere

Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn

Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn Fondens 1-års eftersyn 5-års eftersyn Bygningsejerens 1-års eftersyn 5-års eftersyn 1-års eftersyn Tidsplan for 1-års eftersyn 0 1. md. 5.-6. md. 7.-8. md.

Læs mere

Hvilke skader kan anmeldes. Inden du anmelder en byggeskade. Sådan udfylder du skadeanmeldelsen

Hvilke skader kan anmeldes. Inden du anmelder en byggeskade. Sådan udfylder du skadeanmeldelsen BvB information 2012 byggeskader Hvilke skader kan anmeldes Inden du anmelder en byggeskade Sådan udfylder du skadeanmeldelsen Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København

Læs mere

byggeskadefonden byggeskade anmeldelse af august 2014

byggeskadefonden byggeskade anmeldelse af august 2014 anmeldelse af byggeskade august 2014 byggeskadefonden Bygningsejer Eftersynsfirma Byggeskadefonden Planlægning og projektering Byggeri / renovering Forberedelse af 1-års eftersyn 1- års eftersyn 1- års

Læs mere

Orienteringsmøder 2015

Orienteringsmøder 2015 Orienteringsmøder 2015 MgO-vindspærreplader DUKO dampspærresystemer Krav om nøgletal ophævet Forslag om ændring af byggelov - Skadesager bliver meget dyrere v/ole Bønnelycke Udvendig efterisolering Klimaskærmen

Læs mere

Udviklingsskader i entreprise- og produktansvarsretten. Professor Ole Hansen Professor Vibe Ulfbeck

Udviklingsskader i entreprise- og produktansvarsretten. Professor Ole Hansen Professor Vibe Ulfbeck Udviklingsskader i entreprise- og produktansvarsretten P Professor Ole Hansen Professor Vibe Ulfbeck 12-04-2019 2 Obligationsrettens kilder aftale A ----------------- B 12-04-2019 3 Obligationsrettens

Læs mere

Læs om ny lovgivning, interessante afgørelser og nyttig viden

Læs om ny lovgivning, interessante afgørelser og nyttig viden 1 September 2017 NYT Team Entreprise Læs om ny lovgivning, interessante afgørelser og nyttig viden Vores brancheteam har landets største team af advokater, der dækker alle områder inden for entreprise.

Læs mere

Byggeskadefonden orienterer 2007

Byggeskadefonden orienterer 2007 Byggeskadefonden orienterer 2007 Nye tiltag til at forbedre byggeriets kvalitet og effektivitet v/ole Bønnelycke Typiske svigt ved eftersynene bl.a. rumventilation v/jørgen Wegener Pause Væsentlige skadesager

Læs mere

10-ÅRIGT PROJEKTANSVAR FOR ARKITEKTER OG INGENIØRER

10-ÅRIGT PROJEKTANSVAR FOR ARKITEKTER OG INGENIØRER 10-ÅRIGT PROJEKTANSVAR FOR ARKITEKTER OG INGENIØRER Men ved at aftale ABR 89 begrænses ansvarsperioden til 5 år for de fleste sager af advokat Christian Molt Wengel, www.moltwengel.dk. Den 1. januar trådte

Læs mere

Orienteringsmøder 2006

Orienteringsmøder 2006 Orienteringsmøder 2006 Byggeskadeforsikring for privat boligbyggeri v/ole Bønnelycke Mere præcise eftersyn! v/jørgen Wegener Pause Eksempler på svigt og skader fra det virkelige liv v/jens Dons og Gorm

Læs mere

Januar 2009 HISTORISK. anmeldelse af Byggeskade

Januar 2009 HISTORISK. anmeldelse af Byggeskade V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e Januar 2009 anmeldelse af Byggeskade Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn 1-

Læs mere

Erfaringsformidling MgO-vindspærreplader på stålskelet PILOTPROJEKTER FOR UDBEDRINGSLØSNINGER

Erfaringsformidling MgO-vindspærreplader på stålskelet PILOTPROJEKTER FOR UDBEDRINGSLØSNINGER Erfaringsformidling MgO-vindspærreplader på stålskelet PILOTPROJEKTER FOR UDBEDRINGSLØSNINGER Byggeskadefonden har i 2016 gennemført to pilotprojekter på en bebyggelse for at vurdere, om det er tilstrækkeligt

Læs mere

BYGGESKADEFONDEN MODTAGET 13 MAJ 2011. Advokat Frederik Bue Johnsen Vester Farimagsgade 23 1606 København V

BYGGESKADEFONDEN MODTAGET 13 MAJ 2011. Advokat Frederik Bue Johnsen Vester Farimagsgade 23 1606 København V Advokat Frederik Bue Johnsen Vester Farimagsgade 23 1606 København V MODTAGET 13 MAJ 2011 BYGGESKADEFONDEN Studiestræde 50 Tlf.: 3376 2000 bsf@bsf.dk 1554 København V Fax: 3376 2010 www.bsf.dk Den 11.

Læs mere

byggeskadefonden 1-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014

byggeskadefonden 1-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014 1-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014 byggeskadefonden tidsplan for 1-års og 5-års eftersyn 0 mdr. Faktisk aflevering 3 mdr. Orientering af bygningsejer og kommune om 1-års eftersyn

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Norges Eiendomsakademi Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig

Norges Eiendomsakademi Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Byggeskadefonden? Byggeskadeforsikring Formidler af god byggeskik Eksempler på skadesager Omfattet af Byggeskadefonden er: Nye offentlige

Læs mere

Byggeskader Hvordan bidrager det almene tekniske fælleseje til forebyggelse af byggeskader?

Byggeskader Hvordan bidrager det almene tekniske fælleseje til forebyggelse af byggeskader? Byggeskader Hvordan bidrager det almene tekniske fælleseje til forebyggelse af byggeskader? BSF formål: Støtte til udbedring af byggeskader kun i støttet boligbyggeri Eftersyn af byggeriet kun i støttet

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 22. februar 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Almindelige Garantifondsbestemmelser Danske Tagdækkermestres Brancheforening

Almindelige Garantifondsbestemmelser Danske Tagdækkermestres Brancheforening Obligatorisk byggeskadeforsikring: eftersyn Tagdækkermestres og offentliggørelse. Brancheforenings Hvilke Tagdækker byggerier mestres er omfattet Brancheforening af forsikringspligten? i stand til boliger

Læs mere

1 ÅRS EFTERSYN AF RENOVERING

1 ÅRS EFTERSYN AF RENOVERING 1 ÅRS EFTERSYN AF RENOVERING Journal nr.: R691-S1 Dato: 16-01-2015 Bygningsejer: Præstemarken Præstemarken 59 9000 Aalborg Afdeling: 50 Gustav Thostrups Vej 1-21 og 2-38 9210 Aalborg SØ Byggeskadefonden

Læs mere

5-års eftersyn. efter AB 92

5-års eftersyn. efter AB 92 5-års eftersyn efter AB 92 Senest ajourført den 20. september 2017 Indhold Indledning... 3 Indkaldelse til eftersynet og frister... 3 Regler for 5-års eftersyn... 4 Mangler... 5 Generelt om 5-års eftersyn...

Læs mere

Juridiske forhold. Prøveudbud Eftersyn af renoveringer Fradrag i dækning Forældelse og reklamation

Juridiske forhold. Prøveudbud Eftersyn af renoveringer Fradrag i dækning Forældelse og reklamation Juridiske forhold Prøveudbud Eftersyn af renoveringer Fradrag i dækning Forældelse og reklamation Prøveudbud eftersyn Eftersyn spredt på mange firmaer Vidensdeling/erfaringspredning BSFs eftersyn er ikke

Læs mere

Fejl i udbudsmaterialet

Fejl i udbudsmaterialet Fejl i udbudsmaterialet 14. november 2015 Christian Molt Wengel Advokat, partner PRÆSENTATION 2 Hvad? Rådgiveren i byggeriet Krav til projekteringen Ansvar for projekteringen Krav til udbudsmateriale 3

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. forberedelse af. 1-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. forberedelse af. 1-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 forberedelse af 1-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Skadeforebyggende råd

Skadeforebyggende råd Skadeforebyggende råd 2018 Tryg samler hvert år op på, hvilke skadestyper der giver anledning til de største erstatningsudbetalinger i den kollektive forsikringsordning. Denne folder er en håndfuld råd,

Læs mere

Hvilke beslutninger skal bestyrelsen træffe: Hvordan vi skal håndtere udbedringen af skaden (den praktiske del):

Hvilke beslutninger skal bestyrelsen træffe: Hvordan vi skal håndtere udbedringen af skaden (den praktiske del): Undervisningsministeriets beslutning om ikke at dække skaden betyder: At ministeriet ikke vil rådgive os eller hjælpe os med at træffe beslutninger. At bestyrelsen bliver den drivende beslutningstager

Læs mere

Skadeforebyggende råd

Skadeforebyggende råd Skadeforebyggende råd 2016 Tryg samler hvert år op på, hvilke skadestyper der giver anledning til de største erstatningsudbetalinger i den kollektive forsikringsordning. Denne folder er en håndfuld råd,

Læs mere

AB-Forbruger. Revideret juni 2012. Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere

AB-Forbruger. Revideret juni 2012. Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere AB-Forbruger Revideret juni 2012 Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere AB-Forbruger Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere Standardaftalen AB-Forbruger

Læs mere

AFLEVERING OG MANGLER

AFLEVERING OG MANGLER Advokatfirma AFLEVERING OG MANGLER 20-03-2018 1 PROGRAM Advokatfirma 1. Introduktion 2. Generelt om aflevering 3. Afleveringsforretningens gennemførelse 4. Hvornår foreligger der en mangel 5. Mangler påvist

Læs mere

BYGGESKADEFONDEN 1-ÅRS EFTERSYN FORBEREDELSE UDFØRELSE, OPFØLGNING

BYGGESKADEFONDEN 1-ÅRS EFTERSYN FORBEREDELSE UDFØRELSE, OPFØLGNING FORBEREDELSE UDFØRELSE, OPFØLGNING Studiestræde 50, 1554 København V Tel 33 76 20 00, bsf@bsf.dk www.byggeskadefonden.dk BYGGESKADEFONDEN 1-ÅRS EFTERSYN TIDSPLAN FOR 1-ÅRS OG 5-ÅRS EFTERSYN 0 mdr. Faktisk

Læs mere

Vedtægter for Håndværkets Garantiordning

Vedtægter for Håndværkets Garantiordning Vedtægter for Håndværkets Garantiordning 1 Formål Garantiordningens formål er at sikre og udbygge et tillidsfuldt forhold mellem forbrugere og entreprenør- og håndværksvirksomheder, der er medlem af Danske

Læs mere

EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER

EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER For at understøtte forståelsen og implementeringen af de nye AB/ABR-bestemmelser har vi i samarbejde med byggeriets brancheorganisationer

Læs mere

INTRODUKTION TIL AB 92

INTRODUKTION TIL AB 92 INTRODUKTION TIL AB 92 DAGENS PROGRAM 14.30 Introduktion Advokat, partner Christian Molt Wengel Byggeprocessen Juraen Entrepriseformer Overblik over AB 92 Betaling og ekstraarbejder Tid og forsinkelse

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER 1. 1.1. 1.2. Generelt Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden skriftlig aftale. Købers indkøbsbetingelser

Læs mere

Orienteringsmøder 2016

Orienteringsmøder 2016 Orienteringsmøder 2016 MgO-vindspærreplader Dokumentation af nye og/eller uprøvede materialers egenskaber COWI-rapport om frivillige mærkningsordninger Mange almene nybyggerier og renoveringer på vej v/ole

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER DANSKE SOLCELLER APS CVR-NR

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER DANSKE SOLCELLER APS CVR-NR SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER DANSKE SOLCELLER APS CVR-NR. 32 44 93 44 Maj 2019 1. Generelt 1.1 Danske Solceller ApS, CVR-nr. 32 44 93 44 (herefter Danske Solceller) sælger og leverer komplette solcelleanlæg

Læs mere

Erfaringsformidling MgO-VINDSPÆRREPLADER Byggetekniske undersøgelser og initiativer

Erfaringsformidling MgO-VINDSPÆRREPLADER Byggetekniske undersøgelser og initiativer Problemerne med fugtsugende MgO-vindspærreplader er det mest omfattende og alvorlige skadekompleks i Byggeskadefondens historie. Denne artikel opsummerer, hvilke intiativer Byggeskadefonden har taget for

Læs mere

Forsikringer i byggeprocessen

Forsikringer i byggeprocessen Forsikringer i byggeprocessen 1 Forsikringer i byggeprocessen Program: Hvilke forsikringer er relevante i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter? Hvem tegner hvilke forsikringer? Gode råd/bønner fra

Læs mere

Den værdiskabende byggeøkonom: Hvad kan rådgiver og bygherre lære?

Den værdiskabende byggeøkonom: Hvad kan rådgiver og bygherre lære? DANSKE BYGGEØKONOMER 27. JANUAR 2017 Den værdiskabende byggeøkonom: Hvad kan rådgiver og bygherre lære? 1 STEEN HELLMANN Partner, advokat E: sh@viltoft.dk T: 3314 9300 M: 2448 1192 STEEN PETER HELLMAN

Læs mere

BYG GARANTIORDNING vedtægter - gældende fra 1. januar 2003

BYG GARANTIORDNING vedtægter - gældende fra 1. januar 2003 BYG GARANTIORDNING vedtægter - gældende fra 1. januar 2003 til 31. maj 2003 1. - Baggrund Nærværende vedtægter er udarbejdet i lyset af oprettelsen af DANSK BYGGERI, og udgør en såkaldt kollektiv ordning,

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. FD Sikring A/S (FD Alarmer) cvr. nr. 11 77 76 00 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle aftaler

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

Orienteringsmøder 2007

Orienteringsmøder 2007 Orienteringsmøder 2007 Byggeskadeforsikring digitale afleveringer vejledninger om fugt og skimmelsvampe v/ole Bønnelycke To skadesager om fugt og skimmelsvampe v/jens Dons og Jørgen Wegener Pause Byggetekniske

Læs mere

AB-Forbruger Almindelige betingelser for aftaler om bygge arbejder for forbrugere

AB-Forbruger Almindelige betingelser for aftaler om bygge arbejder for forbrugere AB-Forbruger Almindelige betingelser for aftaler om bygge arbejder for forbrugere AB-Forbruger Almindelige betingelser for aftaler om bygge arbejder for forbrugere Standardaftalen AB-Forbruger er udarbejdet

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011 Almindelige regler for voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. TROLDHEDE INSTALLATIONSFORRETNING A/S CVR. NR. 35 52 64 47 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle

Læs mere

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren )

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren ) ENTREPRISEAFTALE mellem Fonden Amager Bakke CVR nr. 37 23 43 38 c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S (herefter Bygherren ) og [Entreprenør navn] [CVR. nr.] [Adresse] [Adresse]

Læs mere

RTM Nyhedsbrev nr

RTM Nyhedsbrev nr RTM Nyhedsbrev nr. 7-2017 Kære læsere Hermed fremsendes RTM Insurance Brokers A/S nyhedsbrev for august måned. I dette nummer kan du blandt andet læse om en nylig voldgiftskendelse i sagen om MgOpladerne

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr. 26 10 37 97, Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser

Læs mere

VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER

VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER SKOVBURREN UVENTILEREDE TAGKASSETTER STORE OVENLYSKASSER UTÆT DAMPSPÆRRE

Læs mere

Nordiskt Vattenskadeseminarium 2013. Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig

Nordiskt Vattenskadeseminarium 2013. Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Baggrund for etablering af BSF Store offentlige udgifter til byggeskader efter byggeboomet op gennem 1960 erne og 70 erne i det offentligt

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning

Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning A1. Krav til totalrådgiveren Deltagelse i alle projekterings-, bygherre- & byggeudvalgsmøder. Totalrådgiveren indkalder til alle projekteringsmøder og bygherremøder.

Læs mere

Danvak Dagen Tilsyn og byggeledelse rettigheder og pligter i et praktisk lys. v/ Koncernjurist, advokat Lars Hauberg (Niras)

Danvak Dagen Tilsyn og byggeledelse rettigheder og pligter i et praktisk lys. v/ Koncernjurist, advokat Lars Hauberg (Niras) Danvak Dagen 2018 Tilsyn og byggeledelse rettigheder og pligter i et praktisk lys v/ Koncernjurist, advokat Lars Hauberg (Niras) 1 2 Hvad skete der lige der? 3 Den formelle rollefordeling Entrepriserettens

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

PRO-AUTOMATIC A/S Telefax:

PRO-AUTOMATIC A/S Telefax: SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER 1. Generelt 1.1. Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden skriftlig aftale. 1.2. Købers indkøbsbetingelser

Læs mere

AB 18 og ledelsesrollen

AB 18 og ledelsesrollen AB 18 og ledelsesrollen ABudvalget Formand Lone Fønss Schrøder Entreprenørsiden: Dansk Byggeri, Dansk Industri, Håndværksrådet, Tekniq og Kooperationen. Rådgiversiden Danske Ark og Foreningen af Rådgivende

Læs mere

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne.

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og leveringsbestemmelser for Compfitt A/S 1. Indledning. Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og

Læs mere

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN 1. Generelt 1.1. Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019 Almindelige regler for voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

BvB information 2011. Indsamling af dokumentation til BvB. Dokumentationsmaterialet

BvB information 2011. Indsamling af dokumentation til BvB. Dokumentationsmaterialet BvB information 2011 dokumentation til BvB Indsamling af dokumentation til BvB Dokumentationsmaterialet Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København K Telefon 82 32 24

Læs mere

Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 92)

Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 92) Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 92) - motivering af Kuben Managements ændringer og tilføjelser (AB92 ver. 25.02.2015) I det følgende anføres samt gives

Læs mere

AB-Forbruger. 1.»Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere«

AB-Forbruger. 1.»Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere« AB-Forbruger Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere A. AFTALEGRUNDLAGET Almindelige bestemmelser 1.»Almindelige betingelser for aftaler om byggearbejder for forbrugere«finder

Læs mere

Orienteringsmøder 2006

Orienteringsmøder 2006 Orienteringsmøder 2006 Status for svigt/skader nøgletal for alment boligbyggeri v/ole Bønnelycke Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn v/jørgen Wegener Eksempler på svigt og skader fra det virkelige

Læs mere

1 ÅRS EFTERSYN. Journal nr.: N447-S1 Dato: 07-01-2016. Bygningsejer: Boligforeningen 3B Havneholmen 21 1561 København V

1 ÅRS EFTERSYN. Journal nr.: N447-S1 Dato: 07-01-2016. Bygningsejer: Boligforeningen 3B Havneholmen 21 1561 København V 1 ÅRS EFTERSYN Journal nr.: N447-S1 Dato: 07-01-2016 Bygningsejer: Boligforeningen 3B Havneholmen 21 1561 København V Afdeling: 1030 Sundholm Syd Brydes All\351 28 Sundholmsvej 6 Byggeriets beliggenhed:

Læs mere

AB18 og den almene bygherre. Rødovre den 31. januar 2019

AB18 og den almene bygherre. Rødovre den 31. januar 2019 AB18 og den almene bygherre Rødovre den 31. januar 2019 Michael Knudsen Byggeteknisk Chef Himmerland Boligforening Case Fyrkildevej Budget er 420 mio. kr. inkl. moms + 42 boliger i nybyggeri Fyrkildevej

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

UDKAST. Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 7 Offentligt 2. oktober 2007 UDKAST Sag 07/05004 anl/lsf Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring I medfør af 25 B, stk. 7, 25 C, stk. 5, 25 E, stk. 4 og 25 F, stk. 4 og

Læs mere

FORBRUGERAFTALE. Til brug for indgåelse af aftale om håndværksarbejde

FORBRUGERAFTALE. Til brug for indgåelse af aftale om håndværksarbejde FORBRUGERAFTALE Til brug for indgåelse af aftale om håndværksarbejde Formålet med forbrugeraftalen er, at forbrugeren og virksomheden får gennemgået opgaven og efterfølgende får det aftalte ned på skrift.

Læs mere

En aftale med DATEA gør jeres byggedrømme til virkelighed. Vi er eksperter, når det gælder om at bygge op og bygge om...

En aftale med DATEA gør jeres byggedrømme til virkelighed. Vi er eksperter, når det gælder om at bygge op og bygge om... ger n i n e r o if En aftale med DATEA gør jeres byggedrømme til virkelighed. Vi er eksperter, når det gælder om at bygge op og bygge om... I DATEA leverer vi skræddersyede løsninger til andels- og ejerforeninger

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser

Salgs- og leveringsbetingelser Salgs- og leveringsbetingelser Gældende fra januar 019 1. GENERELT Medmindre andet skriftligt er aftalt, gælder disse salgs- og leveringsbetingelser for alle aftaler indgået med. CVR.nr.9838186, 3100 Hornbæk

Læs mere

Vedtægter for DST s Garantiordning. 1. Formål. 2. Garantiordningens ledelse og administration. 3. Medlemskab og medlemsforpligtelser

Vedtægter for DST s Garantiordning. 1. Formål. 2. Garantiordningens ledelse og administration. 3. Medlemskab og medlemsforpligtelser Vedtægter for DST s Garantiordning 1. Formål Garantiordningens formål er at sikre og udbygge et tillidsfuldt forhold mellem forbrugere og snedker- og tømrervirksomheder, der er medlem af Danske Snedker-

Læs mere

Aftalen kan i aftaleperioden opsiges af Parterne med 1 måneders varsel til udløbet af en måned.

Aftalen kan i aftaleperioden opsiges af Parterne med 1 måneders varsel til udløbet af en måned. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 5. Kontor Økonomi- og Resultater AFTALE Mellem Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Bernstorffsgade 17 1592 København

Læs mere

Mangler i høringsudkastet til AB 18

Mangler i høringsudkastet til AB 18 TBB2018.373 Mangler i høringsudkastet til AB 18 Grundlæggende ændrer høringsudkastet til AB 18 ikke på, hvad der udgør en mangel ved entreprenørens ydelse. Nye bestemmelser om bl.a. aftaledokumenternes

Læs mere

Høring om Byggeriets fremtidige aftalesystem. Borups Højskole onsdag den 25. april 2012

Høring om Byggeriets fremtidige aftalesystem. Borups Højskole onsdag den 25. april 2012 Høring om Byggeriets fremtidige aftalesystem Borups Højskole onsdag den 25. april 2012 Styrker ved det nuværende aftalesystem Der er lang tradition for, at parterne i byggeriet selv udvikler de særlige

Læs mere

Entreprenøransvaret og entrepriseforsikringer. Uddannelsesdagen 2017 Ved Jens Hjortskov

Entreprenøransvaret og entrepriseforsikringer. Uddannelsesdagen 2017 Ved Jens Hjortskov Entreprenøransvaret og entrepriseforsikringer Uddannelsesdagen 2017 Ved Jens Hjortskov 2 Entreprenøransvaret Entreprenøransvaret indebærer både et tjenesteydelsesansvar og et leverandøransvar. Entreprenøransvaret

Læs mere

Aftalegrundlaget var blandt andet ABT 93, der regulerer forhold mellem bygherre og entr e- prenør.

Aftalegrundlaget var blandt andet ABT 93, der regulerer forhold mellem bygherre og entr e- prenør. Advokatpartnerselskab Kalvebod Brygge 39-41 DK - 1560 København V Telefon: +45 33 300 200 Fax: +45 33 300 299 www.lundelmersandager.dk CVR nr. 32 28 39 34 SENDT PR. E-MAIL: nir@ringsted.dk Ringsted Kommune

Læs mere

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER Dato: 20. december 2013 J. nr.: 102907 RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER mellem Boligorganisationen Tårnbyhuse Saltværksvej 23C 2770 Kastrup (herefter bygherren ) og Og medundertegnede [indsæt

Læs mere

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 1 af 9 sider Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 2 af 9 sider Indholdsfortegnelse 1.... 3 1.1 Formål med ordningen... 3 1.2 IT-system... 4 1.3 Hvordan gennemføres en sag i BSFS...

Læs mere

Handlingsanvisning. Indskriv i kontrakterne at der forventes brug af Ajour, samt i hvilket omfang.

Handlingsanvisning. Indskriv i kontrakterne at der forventes brug af Ajour, samt i hvilket omfang. Bygherre Kontrakter Projektgennemgang Er bygherre interesseret i digital aflevering? Få afklaret hvad forventningerne er til omfanget af kvalitetssikringen. Det kan være en fordel at aflevere digitalt

Læs mere

Orienteringsmøder 2005

Orienteringsmøder 2005 Orienteringsmøder 2005 Status for svigt/skader evt. ændringer af 1-års eftersyn v/ole Bønnelycke Gør eftersynsrapporterne bedre og mere præcise v/jørgen Wegener Eksempler på svigt og skader fra det virkelige

Læs mere

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen.

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen. Boligudvalget L 177 - Svar på Spørgsmål 28 Offentligt Spørgsmål A: Ministeren bedes uddybe besvarelsen af de spørgsmål, der er stillet til lovforslaget med særligt vægt på svarene vedrørende skimmelsvamp,

Læs mere

AFFALEFORMULAR AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND. i forbindelse med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89)

AFFALEFORMULAR AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND. i forbindelse med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89) AFFALEFORMULAR AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND i forbindelse med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89) AFFALEFORMULAR AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND i forbindelse

Læs mere

Entrepriseret - udvalgte entrepriseretlige emner. Udvalgte emner. Sorø, 16. november Aftaler. Forældelse. Bygherrens ændringsret

Entrepriseret - udvalgte entrepriseretlige emner. Udvalgte emner. Sorø, 16. november Aftaler. Forældelse. Bygherrens ændringsret Entrepriseret - udvalgte entrepriseretlige emner Juridisk afdeling Sorø, 16. november 2016 Udvalgte emner Aftaler Hvad er en aftale? Aftalefrihed? Standardvilkår AB92/AB-Forbruger Forældelse Forskel på

Læs mere

Entreprisekontrakt. 1. Parterne: 1.1. Undertegnede:

Entreprisekontrakt. 1. Parterne: 1.1. Undertegnede: 1. Parterne: 1.1. Undertegnede: Københavns Kommune Sundheds og Omsorgsforvaltningen Boligsekretariatet Sjællandsgade 40 2200 København N 1.2. og medundertegnede: [firma, cvr. nr., adresse, tlf., fax, e-mail

Læs mere

Byggeteknisk eftersyn

Byggeteknisk eftersyn Eftersyn, metodik Byggeteknisk eftersyn - handler om at fastslå ved direkte og indirekte eftersyn om der er svigt (og skader) i det fysiske byggeri, og om der er fejl og mangler i dokumentationen. Eftersyn

Læs mere