Fakta om Bomuld & Bambus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fakta om Bomuld & Bambus"

Transkript

1 Fakta om Bomuld & Bambus Ofte står der hundrede procent bomuld i nakken på os. Men vores forkærlighed for bomuld har konsekvenser for miljø og sundhed. Ingen anden fiber bliver brugt lige så meget som bomuld. Men konventionelt dyrket bomuld er ikke det bedste miljøvalg, da der bliver brugt store mængder pesticider og kunstgødning på en mark med bomuld. Når bomuld gror Vandområder kan blive forurenet, og hele ørkener kan opstå, de steder hvor der dyrkes bomuld. For meget kunstgødning kan nemlig sive ned i søer og vandløb og skabe problemer for dyr og planter. Desuden kræver bomuld forholdsvis meget vand for at kunne vokse, og der er eksempler på, at der er udviklet sandørken i tørre områder, hvor bomuld bliver kunstvandet. Bomuldsmarkerne er derudover kendetegnet ved et højt forbrug af insektgifte og andre pesticider. En bomuldsplante er nemlig meget sårbar overfor insektangreb. På få dage kan en mark tabe op til 70 procent, hvis den bliver angrebet af bomuldsbiller og ikke bliver sprøjtet med insekticider. Lille areal - stort forbrug af sprøjtegift Bomuldsproduktionen udgør på verdensplan cirka 2,5 procent af det samlede landbrugsareal. Men står til gengæld for 25 procent af de samlede forbrug af insektgifte og 10 procent af pesticidforbruget. På verdensplan har størrelsen af arealet med bomuld stort set været uændret de sidste 80 år. Men udbyttet er i denne periode tredoblet, hvilket formentlig kan tilskrives brugen af pesticider og insektgifte.

2 Bomulden bryder frem Det er frøhårene fra de modne blomster, man bruger til bomuldsfibre. Derfor tvinges bomuldens blomster ofte til at modne med et hormonmiddel, så det går hurtigere. Når bomuldskapslen er moden, brister den, og de hvide bomuldsfibre bryder frem. For at kunne plukke bomulden med maskine dræbes planten først med et afløvningsmiddel. Derefter bliver bomulden plukket, og kernen bliver adskilt fra fibrene med en rensemaskine. Processen leder til, at der dannes bomuldsstøv og giftstoffer, som kan skade arbejderne, hvis de ikke beskytter sig godt. Pesticider Under dyrkningen af plantefibre, fx bomuld, bruger man ofte pesticider. Pesticider er i sagens natur giftige, da de er designet til at slå ihjel - om det så er skadedyr, ukrudt eller svampe. Nogle pesticider er sundhedsskadelige for mennesker, og de er mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller for at kunne nedsætte evnen til at få børn. I naturen kan pesticider give negativ effekt og ødelægge naturlige økosystemer, forstyrre dyrelivet og forurene overfladeog grundvand. Konventionel bomuldsdyrkning ødelægger miljøet Konventionel dyrket bomuld til fare for mennesker og miljø Bomuldsdyrkning bruger 25% af verdens insekticider og mere end 10% af alle sprøjtemidler (inkluderet insekticider, fungicider, herbicider, afløvningsmidler og vækstfremmere). I USA har 25% af alle sprøjtemidler tilknytning til bomuldsdyrkning. Der bruges omkring 150 gram kunstgødning og sprøjtemidler til dyrkning af bomuld svarende til en T-shirt. 5 af de 9 mest anvendte sprøjtemidler til bomuld er kræftfremkaldende (cyanazine, dicofol, naled, propargite og trifluralin). I Indien har 91% af de mandlige bomuldsbønder, der arbejder med sprøjtemidler mindst 8 timer dagligt, helbredsproblemer Bambus - den nye bomuld Bambus bliver mere og mere populær i forbindelse med beklædning, men om den helt kommer til at overtage 1.pladsen vil kun fremtiden vise. En ting er dog sikkert; det er en meget almindelige plante med nogle helt unikke egenskaber. Bambussens spændende egenskaber Vi har valgt Bambus fibre af to væsentlige årsager. 1. fordi det som rå-materiale/afgrøde er blandt de mest bæredygtige ressourcer i verden. 2. fordi det er blødt, smukt og lækkert som tekstil. Bambus er således fremtidens materiale indenfor flere industrier - fordi det har så mange gode kvaliteter - styrke, blødhed, bæredygtighed, fleksibilitet, holdbarhed og meget mere.

3 Udover at være let og blød har bambussen en smuk silkeagtig glans, og bambus tekstiler er derfor utroligt lækkert mod huden og giver en optimal velvære. Bambusfibrene er fyldt med bittesmå huller og den kan derfor optage megen væde uden at føles våd (op til 60% mere end bomuld). En anden bonus er, at naturlige antibakterielle elementer i bambusfibrene holder bakterier væk selv efter mange gange i vaskemaskinen. Det gør materialet supergodt til bl.a. bleer og håndklæder, men også undertøj, sengetøj, nattøj og især babytøj er et hit. Bambus har endvidere den egenskab at den transporterer sveden væk fra huden, hvilket gør den rigtig god til sommertøj og sportstøj, og på det marked vinder fibrene da også frem. Bambusfibrene der bruges til tekstiler er en regenereret cellulosefiber af 100% ren bambus, og materialet er fuldstændigt biologisk nedbrydeligt. Regenereret betyder omdannet og det der sker er at bambussen bliver mast/nedbrudt til en masse, hvorefter der spindes tråde ud af denne. Andre kendte regenererede fibre er f.eks. viskose og rayon. Bambus fibre Hårdfør og hurtigt voksende Bambus er den hurtigst voksende plante i verden - under gunstige forhold vokser den op til 15 cm om dagen, uden videre pleje. Den er desuden ekstremt hårdfør, kræver ingen insektdræbende midler og kan vokse næsten allevegne og gør det! Størstedelen af bambusproduktionen foregår p.t. i Sydøstasien. Planten kan høstes efter bare 3-4 år, hvorefter der hurtigt kommer nye skud fra rødderne og som nævnt ovenfor vokser den meget hurtigt. Bambus frigiver tillige en masse oxygen og optager 5 gange så mange drivhusgasser fra atmosfæren i sammenligning med alm. træer. Som et sidste plus binder bambusrødderne store mængder vand og hjælper derved med at holde på f.eks. flodbanker i udsatte områder.

4 Bæredygtighed Som afgrøde fornyr bambus sig selv - og den ødelægger ikke det omkringliggende miljø - disse kvaliteter gør den til et bæredygtigt materiale. Miljøhensyn I produktionen kan man ikke snakke om bæredygtighed - nærmere om miljøhensyn. Vores producent tager stort hensyn til miljøet i selve processen at lave rå bambus om til viscose der bliver spundet til tekstil. De kemikalier der bruges i processen bliver genbrugt i det omfang det er muligt og spildevandet bliver renset efter de miljøkrav der stilles. De kemikalier der benyttes er ikke skadelige for mennesker - tekstiler fra vores producent er Oekotex 100 mærket. Man skal ikke forveksle bæredygtighed med miljøvenlighed - det er to forskellige begreber. Som afgrøde er bambus bæredygtig, og produktionen af bambus tekstil er så miljøvenlig som det er muligt nu. Produktionsmetoder bliver hele tiden udviklet, og allerede nu er der fundet metoder at omdanne bambus til tekstil uden brug af kemikalier, det er bare et spørgsmål om tid inden det er godt nok til at bruges kommercielt. Bamboo Kun et unikt antibakterielt stof Videnskabsmænd har gennem tiden undret sig over bambussens hårdførhed og at den sjældent angribes af sygdomme. Det har vist sig at bambussen indeholder et stof kaldet bamboo kun, et unikt antibakterielt stof, der gør bambussen modstandsdygtig over for bakterieangreb. Japanske undersøgelser viser, at bambussen eliminerede over 70% af de bakterier stoffet under forsøgene blev udsat for, selv efter 50x vask. Ikke at det gør materialet sygdomssikkert, men i f.eks. bleer hvor barnet har dem på i flere timer ad gangen kan det hjælpe på f.eks. røde haler, der jo som regel forårsages af bakterier i tis og afføring. Men hvad med sultne pandaer? Det er to forskellige typer bambus man bruger til produktion af f.eks tekstil og til panda-mad. Den industrielle bambus vokser højere oppe og er generelt grovere end panda-bambussen. Fakta om Bambus 100% for miljøet Vækst Bambus hører til det største medlem af græs familien og er en af de hurtigst voksende planter i verden. Idet bambus vokser hurtigt og kan vokse i mange forskellige slags klimaer betragtes det som en meget bæredygtig ressource. Høst Da bambus er en græsart kan den blive høstet kontinuerligt uden at skulle omplantes og uden at ødelægge det omkringliggende miljø. I løbet af blot 8-10 uger vil bambussen have nået sin fulde længde og i løbet af 3-5 år er den fuldvoksen. Landbruget Idet bambus både kan dyrkes til fødevare brug, fibre og bebyggelse og fordi den vokser og trives i mange forskellige klimaer er bambus en meget bæredygtig ressource både i økonomiske sammenhænge og i miljø sammenhænge. Derudover får man mere ud af bambus per hektar når man

5 sammenligner med eksempelvis bomuld, da bambus kan vokse meget tæt og udnytter derfor hver hektar bedre. Skovrydning Bambus er et godt alternativ til træ byggeindustrien og fibre til tekstilindustrien og kan derfor afhjælpe den omfattende skovrydning. Dette har blandt andet stor betydning for jordens frugtbarhed og dyrelivet. Global opvarmning Bambus minimerer CO2 udslippet og generer op til 35% mere ilt end den tilsvarende mængde træer. Een hektar bambus isolerer ca. 62 ton CO2 om året mens een hektar ung skov blot isolerer ca. 15 tons om året. Vandforbrug Bambus har kun brug for meget lidt vand og kan derfor klare barske vejrforhold såsom tørke, oversvømmelse og meget høje temperaturer. Bambus er en yderst vand effektiv plante modsat bomuldsplanten der bliver brugt op til liter vand til at producere 1 kg bomuld og 73% af verdens bomuld bliver kunstvandet. Jord erosion Årlig genplantning af afgrøder som bomuld fører til jorderosion. Det omfattende rodsystem bambus har og det faktum, at det ikke er taget op med rod under høst betyder at bambus hjælper med at bevare jorden og forhindrer dermed jorderosion. Bambussens effektive rodsystem holder jorden sammen langs skrøbelige flodbredder, afskovede områder, og på steder udsat for mudderskred. Pesticider og gødning En kæmpe fordel ved at bruge bambus er, at der ikke er behov for pesticider eller kunstgødning ved dyrkning. Bambus indeholder et stof kaldet bambus-kun, der giver planten en naturlig modstand mod skadedyr og svampe angreb. 24 procent af verdens samlede pesticidforbrug går til produktion af bomuld, og det til trods for at bomuld kun dækker 2,2 procent af verdens opdyrkede areal. 100% for dig Blødt og lækkert Tøj af bambus er fantastisk blødt og føles dejligt mod huden. Overfladen har et smukt, let skinnende skær, som kan sammenlignes lidt med silke. Svedabsorberende Bambus tekstilet er 300% mere sved/vand absorberende end bomuld. Huden vil føles tør og behagelig hele dagen. Anti-bakterielt Fra naturens side er bambus anti-bakterielt. Dette betyder at tøj af bambus er rigtig godt til folk med allergier og følsom hud. Studier har vist at denne egenskab bevares selv efter mange vaske. Ingen lugt - Lugt gener minimeres betydeligt når du har bambus tøj på, på grund af de anti-bakterielle og svedabsorberende egenskaber. Udsagn fra testpanel af bodystocking i 100% bambus "Vores søn føler sig virkelig godt tilpas i den og elsker at have den på ind mod huden. Når han har den på er han heller aldrig våd eller svedig, selv hvis han har været godt varm. Så vi vil virkelig varmt anbefale den." "Den er ELSKET herhjemme. Hun beder selv om at få blød på, som hun kalder den:-)"

6 Hvilke produkter kan jeg få i bambus? I Østen har jeg set store stilladser af bambus og herhjemme kender vi bl.a. møbler, skærebrædder og gulve. Men bambus har et hav af anvendelsesmuligheder, det er nærmet kun fantasien der sætter grænser. Der findes kun få forhandlere af bambustekstiler på det danske marked, og relativt få producenter af bambustøj og bleer generelt, så udvalget er endnu ret begrænset. Taler vi om småbørn er bambus mest kendt fra vaskbare stofbleer, hvor du får en ble der suger bedre end bomulds-alternativerne og som sagt har de omtalte bakteriehæmmende egenskaber. Derudover fås badekåber og håndklæder i bambus, undertøj, nattøj og flere produkter i en meget blød og lækker bambusdenim. Noget af det mest fascinerede er bredden i produkter i bambus; det kan være superstærkt og bruges til husbyggeri, og være så blødt som muldvarpeskind og bruges til babytæpper...

7 Vores produktion opfylder alle internationale krav i henhold til "Global Organic Textile Standard Gots" - bestil certifikat.

En T-shirts livscyklus

En T-shirts livscyklus En T-shirts livscyklus Når du køber en ny bomulds T-shirt, har den allerede været på en lang rejse og krævet en masse ressourcer. Måske er bomulden, som T-shirten er lavet af, dyrket i Afrika, spundet

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 Økologisk bomuld er ikke nok for os. Vi vil hellere tale om bæredygtighed. Hvordan træffer du et godt valg for miljøet, når det gælder bomuldstekstiler? Som privatperson er miljømærkninger

Læs mere

Etablering af tekstilmølle i Danmark

Etablering af tekstilmølle i Danmark Etablering af tekstilmølle i Danmark Forundersøgelse Introduktion Tekstilmøllen er en industrivirksomhed der genanvender tekstiler og skaber et unikt dansk produkt. I dag bliver der alene i Danmark smidt

Læs mere

OBAMBUS. Vores formål med produktet er at skabe budskabet om at bambus bare er bedre økonomisk, miljømæsigt og æstetisk.

OBAMBUS. Vores formål med produktet er at skabe budskabet om at bambus bare er bedre økonomisk, miljømæsigt og æstetisk. OBAMBUS Vi er vilde med bambus af ganske simple årsager: Det er den hurtigst voksende plante i verden og dermed en fantastisk kilde til bæredygtig produktion. Samtidig er bambus et af de hårdeste materialer,

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

-BambusDet naturlige valg

-BambusDet naturlige valg Breakfast Club 18/3-2011 -BambusDet naturlige valg Et bæredygtigt alternativ Hvem, hvad og hvorfor? Hvem er vi? Hvilket kundesegment? GreenDeck Bamboo ApS Producenter Etableret i oktober 2010 Private Eneforhandler

Læs mere

Fremtiden er bæredygtigt landbrug

Fremtiden er bæredygtigt landbrug Fremtiden er bæredygtigt landbrug Bæredygtighed i Fødevareproduktionen. Lokalt og globalt. Naturfaglig problemstilling - Vi, i vores rige del af Verden, er ved at drukne i madaffald og benytter en masse,

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF? FORLØB NR. 3 Vidste du, at tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende brancher? Mange tænker ikke over, hvor mange ressourcer der er forbundet med fremstilling af tekstil, og mange køber rigtig

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

Foto:P. Bang Klædemøl; længde 5-7 mm

Foto:P. Bang Klædemøl; længde 5-7 mm MØL I TEKSTILER De to arter af møl, der oftest gør skade på tekstiler i vores hjem, er klædemøllet (Tineola bisselliella) og pelsmøllet (Tinea pellionella). Klædemøllet hører ikke til de oprindeligt danske

Læs mere

REOLER I BAMBUS HOLDBART HÅNDVÆRK

REOLER I BAMBUS HOLDBART HÅNDVÆRK REOLER I BAMBUS HOLDBART HÅNDVÆRK A N N O 1 9 6 7 SÅDAN BLIVER EN BAMBUSPLADE TIL BAMBUSSEN HØSTES Efter bambussen er høstet fragtes bambusstænglerne på små lastbiler ned fra skovområderne i bjergene.

Læs mere

GRØN BAXX KOLLEKTION

GRØN BAXX KOLLEKTION GRØN BAXX KOLLEKTION ECO Bæredygtige løsninger KRUS I ECO BAMBUS Krus fremstillet af naturligt voksende organiske bambusfibre. Genanvendelig og yderst holdbar. Denne genstand kan have små flydemærker,

Læs mere

Bio-Bind. Anna Louise Lendal Holm, Filuca Krebs & Freja Johansen 9. klasse, Skt. Josefs Skole

Bio-Bind. Anna Louise Lendal Holm, Filuca Krebs & Freja Johansen 9. klasse, Skt. Josefs Skole Bio-Bind Anna Louise Lendal Holm, Filuca Krebs & Freja Johansen 9. klasse, Skt. Josefs Skole 1 Projektresume En gennemsnitlig kvinde anvender op mod 12.000 bind eller tamponer i sit liv 1. Det er et miljømæssigt

Læs mere

Nu kan du få allergivenlig børne- og babysengetøj med absolut bæredygtighed!

Nu kan du få allergivenlig børne- og babysengetøj med absolut bæredygtighed! Nu kan du få allergivenlig børne- og babysengetøj med absolut bæredygtighed! Forestil dig, at du nu kan få den fineste og blødeste børne- og babysengetøj, der samtidig er meget allergivenligt! Forestil

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Forurenet jord i haven

Forurenet jord i haven Koncern Miljø Følg disse fem enkle forholdsregler så kan du undgå gener Indret haven, så du ikke har bar jord nogen steder Dyrk grøntsager og frugter, der vokser tæt på jorden, i ren jord Undgå at komme

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

Style 8200-316 Basis lang Bomuld med krøleffekt Inklusiv hårlomme - se side 18-19. Sommer/forår 2014. Spring Stories by

Style 8200-316 Basis lang Bomuld med krøleffekt Inklusiv hårlomme - se side 18-19. Sommer/forår 2014. Spring Stories by Style 8200-316 med krøleffekt Inklusiv hårlomme - se side 18-19 315 316 Sommer/forår 2014 Spring Stories by Side 2 Velkommen til en sommer af LYS OG OPTIMISME! Denne sæson er alt om sofistikeret enkelhed.

Læs mere

MYSA Dyner. Produktguide

MYSA Dyner. Produktguide 26 _013 Produktguide MYSA Dyner Syntetiske fibre Lyocell Dun/fjer Maskinvaskes ved 60 Vælg sengens temperatur! Når dynen er tilpas varm, sover du godt og vågner veludhvilet. Men hvad der er tilpas, afhænger

Læs mere

Incl. pakning i Casa de Luxe Shopper

Incl. pakning i Casa de Luxe Shopper 1 Naja Munthe fra den internationalt kendte designvirksomhed præsenterer sin HOME-collection. Kollektionen vil tilføre nordiske hjem et strejf af boheme, og består af smukt og anvendeligt tilbehør til

Læs mere

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ DET SKAL I BRUGE Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat Ordkendskabskort LÆRINGSMÅL 1. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste

Læs mere

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice.

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice. INDKØBSMÅL Partnerskabet medlemmer har forpligtet sig til: At følge de fælles konkrete indkøbsmål At have en indkøbspolitik, hvoraf det fremgår, at miljøhensyn er en væsentlig parameter i forbindelse med

Læs mere

HVEM ER VI? Serendipity Organics er smart, naturligt tøj til børn i alderen 0-11 år.

HVEM ER VI? Serendipity Organics er smart, naturligt tøj til børn i alderen 0-11 år. serendipity-folder-200x200-mikkel.indd 1 15-11-2016 11:58:39 HVEM ER VI? Serendipity Organics er smart, naturligt tøj til børn i alderen 0-11 år. Vores tøj er designet med vores Skandinaviske designtraditioner

Læs mere

Brugsanvisning. Det du IKKE skal:

Brugsanvisning. Det du IKKE skal: Brugsanvisning Tillykke Tillykke med dit EcoEgg TM /vaskeæg. Med din anskaffelse er du med til at reducere mængden af kemikalier der forurener kloden. Samtidig gør du noget godt for din families hud, sparer

Læs mere

WOOL makes you HOT... - but not too HOT! ULDguide

WOOL makes you HOT... - but not too HOT! ULDguide WOOL makes you HOT... - but not too HOT! ULDguide DK skandinaviens største producent af uldartikler til aktive krudtugler 2 kære læser Magasinet Wool makes you hot but not too hot! er Joha s lille smagsprøve

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

Style 8200-364 Basis lang Bomuld med krøleffekt. Forår/Sommer 2015. Spring Stories by

Style 8200-364 Basis lang Bomuld med krøleffekt. Forår/Sommer 2015. Spring Stories by Style 8200-364 med krøleffekt 364 365 366 Forår/Sommer 2015 Spring Stories by Style 8200-366 med krøleffekt Velkommen til en sommer af LYS OG OPTIMISME! Side 3 364 365 366 Denne sæson er alt om sofistikeret

Læs mere

Forår/Sommer 2012. Style 8202-271 Bomuld Basis kort. christineheadwear.com

Forår/Sommer 2012. Style 8202-271 Bomuld Basis kort. christineheadwear.com Forår/Sommer 2012 Style 8202-271 Basis kort christineheadwear.com Forår/Sommer 2012 Vores nye forårs-/sommerkollektion afspejler den lyse, dejlige tid, vi går i møde. Naturen er vores inspirationskilde

Læs mere

Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne

Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne Det Etiske Råd og Forbrugerrådet har stillet Forbrugerrådets Forbrugerpanel en række

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

Bambo Nature - Den nye generation af miljøvenlige bleer

Bambo Nature - Den nye generation af miljøvenlige bleer Anvendelsesområde: Børnebleer til den miljøbevidste, idet Bambo Nature er en af de mest miljøvenlige bleer på markedet. De fleksible sidepaneler og den åndbare bagside sikrer barnet høj komfort og bevægelsesfrihed,

Læs mere

GOSA Puder. Produktguide

GOSA Puder. Produktguide 26 _013 Produktguide GOSA Puder Syntetiske fibre Dun/fjer Lyocell Maskinvaskes ved 60 Tørres i tørretumbler Hvordan sover du? Vidste du, at dine sovevaner bestemmer, hvilken pude du skal vælge? Du sover

Læs mere

BEIRHOLM & BÆREDYGTIGHED

BEIRHOLM & BÆREDYGTIGHED BEIRHOLM & BÆREDYGTIGHED INDHOLDSFORTEGNELSE Beirholm & Bæredygtighed i et forretningsmæssigt perspektiv Beirholm en ansvarlig leverandør Aktuelle udfordringer i tekstilbranchen Mærkninger og deres indhold

Læs mere

Få en uforglemmelig nattesøvn

Få en uforglemmelig nattesøvn ESWELL Trykfordelende Madrasser og Puder Få en uforglemmelig nattesøvn ESWELL madrasser og puder giver unik komfort og støtte til din krop hele natten igennem Skum Beskrivelse ESWELL madrasser og puder

Læs mere

Kan sukkerroer være kick-start til bæredygtig dansk produktion of biopolymerer?

Kan sukkerroer være kick-start til bæredygtig dansk produktion of biopolymerer? Kan sukkerroer være kick-start til bæredygtig dansk produktion of biopolymerer? John P Jensen, Senior Group Advisor, Nordzucker Technology & Innovation Siden mit spæde indlæg på den første konference -

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Bambusplader. www.keflico.com

Bambusplader. www.keflico.com 2013 Bambusplader www.keflico.com Spisebord i bambus natur produceret af Getama Danmark A/S - www.getama.dk Case: Bambus altanbord/tørrestativ Projekt: DryUnder Materiale: Bambus Carboniseret (FSC certificeret)

Læs mere

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord.

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord. Vi har kun en jord! De miljøproblemer, vi hører om i medierne, er ofte usynlige for det blotte øje. Vi kan ikke se hullet i ozonlaget, lugte de hormonforstyrrende stoffer i legetøjet, smage resterne af

Læs mere

Bambusplader I HÅRDTTRÆ. www.keflico.com

Bambusplader I HÅRDTTRÆ. www.keflico.com 2015 Bambusplader I HÅRDTTRÆ www.keflico.com Case Spisebord i bambus natur produceret af Getama Danmark A/S - www.getama.dk Case: Bambus altanbord/ tørrestativ Projekt: DryUnder Materiale: Bambus Carboniseret

Læs mere

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Top Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Bukser Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Ærmer Antal:

Læs mere

BambusGulve. bæredygtige gulve

BambusGulve. bæredygtige gulve BambusGulve bæredygtige gulve 17 www.cinas.dk/morom Få prøver tilsendt til din hoveddør Bestil på www.holseogwibroe.dk/prøver eller scan QR-koden og bestil direkte fra din smartphone 2 Bambus Bambus er

Læs mere

Handmade rugs 2017 / 18

Handmade rugs 2017 / 18 Handmade rugs 2017 / 18 2 3 Affordable luxury rugs. Hos BUGA RUGS finder du et bredt sortiment af stilfulde og lækre håndvævede tæpper. Se hele sortimentet på www.bugarugs.dk. Eksklusivt design og nøje

Læs mere

ET GULV FOR LIVET WOODWILL.DK TLF

ET GULV FOR LIVET WOODWILL.DK TLF ET GULV FOR LIVET Et massivt plankegulv er ikke alene en god investering i et smukt hjem. Det er også en investering i sundhed, velvære og bæredygtige værdier. Vores massive plankegulve er - produceret

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand

Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand 1 fersk grundvand salt grundvand Vi er privilegerede i Danmark Vi kan åbne for vandhanen og drikke vandet direkte fra den. Sådan skal det gerne blive ved med

Læs mere

den originale anno 1993 SMUK NATURLIG VARM

den originale anno 1993 SMUK NATURLIG VARM den originale anno 1993 SMUK NATURLIG VARM Produktet: Håndlavet af 100 % ren, naturlig uld. ADVARSEL! afhængighed kan forekomme Ulden er naturligt behandlet, og produktet er fulgt nøje, hele vejen fra

Læs mere

Jeg har strikket bind by PaaPinden.dk

Jeg har strikket bind by PaaPinden.dk by PaaPinden.dk ibirk.dk Af Irene Birk, Foråret 2011 opdateret maj 2011 Ja, du læste helt rigtigt. Jeg har strikket bind - som i hygiejnebind. Sådan nogle os kvinder bruger den der tid på måneden ik'.

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

Energipil. Din fremtid?

Energipil. Din fremtid? 2010 / 1 Din fremtid? Aabenraa Rødekro Energipil Vi støtter vores kunder med energipil-projektet med Fjernvarmen: Aabenraa-Rødekro Fjernvarme tilbyder dig en sikker og stabil indtjening i mange år frem

Læs mere

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver.

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Nye skud på ståmmen Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Bambusmanden alias Søren Ladefoged

Læs mere

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret Oplysninger Kvælstof er en gas (luftart). Kvælstof kaldes også nitrogen. Kvælstof er i stand til at danne kemiske forbindelser med andre

Læs mere

Økologerne tager fat om den varme kartoffel

Økologerne tager fat om den varme kartoffel Landbrug og klima : Økologerne tager fat om den varme kartoffel Udgivet af Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, ICROFS, Kalø Økologiske

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

1 Bilag 3. Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål

1 Bilag 3. Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål 1 Bilag 3 Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål På et seminar 7.-8. september 2011 har embedsværket i Green Cities kommunerne (inkl. observatør kommunerne Næstved og Aabenraa) produceret forslag

Læs mere

ET GULV FOR LIVET WOODWILL.DK TLF. 28 29 77 77

ET GULV FOR LIVET WOODWILL.DK TLF. 28 29 77 77 ET GULV FOR LIVET Et massivt plankegulv er ikke alene en god investering i et smukt hjem. Det er også en investering i sundhed, velvære og bæredygtige værdier. Woodwills massive plankegulve er - produceret

Læs mere

Om Circular Computing

Om Circular Computing Om Circular Computing Vores mission er at ændre verdens syn på køb af IT. Bæredygtighed er altafgørende men må ikke gå på kompromis med ydeevne og kvalitet. På den måde kan alle leve i en bedre verden

Læs mere

Landbruget. Ikke som et problem, -Men som en del af løsningen. Landbrugets stemme

Landbruget. Ikke som et problem, -Men som en del af løsningen. Landbrugets stemme Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Spørgsmål 158 Offentligt Landbruget Ikke som et problem, -Men som en del af løsningen Det kommer til at knibe med bæredygtigheden i fremtiden!

Læs mere

Producent Finca las Moras. Årgang 2016 Druetype(r) Cabernet Sauvignon. Alkohol 13.0% PASSER GODT TIL SMAGSVARIANTER OPSKRIFTER

Producent Finca las Moras. Årgang 2016 Druetype(r) Cabernet Sauvignon. Alkohol 13.0% PASSER GODT TIL SMAGSVARIANTER OPSKRIFTER Producent Finca las Moras Land Argentina Område Tulum Valley Årgang 2016 Druetype(r) Cabernet Sauvignon Lagring 5 år Alkohol 13.0% Volume 75 cl. PASSER GODT TIL Rødt kød Svinekød KUN 79,00 SMAGSVARIANTER

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Bambusplader I HÅRDTTRÆ. www.keflico.com

Bambusplader I HÅRDTTRÆ. www.keflico.com 2014 Bambusplader I HÅRDTTRÆ www.keflico.com Spisebord i bambus natur produceret af Getama Danmark A/S - www.getama.dk Case: Bambus altanbord/tørrestativ Projekt: DryUnder Materiale: Bambus Carboniseret

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET BADEVÆRELSET Badeværelset er det sted, hvor næsten to tredjedele af hjemmets vandforbrug foregår. Vi skyller ud i toilettet, tager varme bade om vinteren

Læs mere

Kom/IT Oplysning Theis Nederby 1.1

Kom/IT Oplysning Theis Nederby 1.1 Kom/It - Oplysning Problemstilling Rundt om på danske og udenlandske marker, frugtmarker og plantager bliver der brugt tonsvis af giftige sprøjtemidler, de såkaldte pesticider. Sprøjtemidler, til at forhindre

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

Grønt regnskab Sydsjæl and: 2012

Grønt regnskab Sydsjæl and: 2012 Grønt regnskab Sydsjælland: 212 Grafer Pesticid belastning på hele banen Gødning: kvælstof-forbrug for spil-arealet Pesticid belastning for spil-arealet Vandforbrug for spil-arealet Brændstof-forbrug

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

AQUA DANMARK EN NY VERDEN

AQUA DANMARK EN NY VERDEN AQUA DANMARK Leyco SOFT EN NY VERDEN GOD KAFFE MILJØET AT SPARE PENGE GOD KVALITET MINDRE RENGØRING ET RENT HJEM BLØDT TØJ 1 2 Leyco SOFT SERIEN Leyco SOFT har med sit innovative design, gjort det endnu

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Terrasse og facade. www.keflico.com

Terrasse og facade. www.keflico.com Terrasse og facade i hårdttræ www.keflico.com Miljø FSC certificeret terrasse og facade Miljøet er vigtigt for os alle og derfor er efterspørgslen på miljøcertificeret træ stigende. Keflico ønsker at tilbyde

Læs mere

Danmark i EU USA i verden Ved chefkonsulent Carl Åge Pedersen

Danmark i EU USA i verden Ved chefkonsulent Carl Åge Pedersen Danmark i EU USA i verden Ved chefkonsulent Carl Åge Pedersen GMO Status Europa / USA Hvorfor / hvorfor ikke? Forskellige holdninger og konklusioner Andre forskelle mellem kontinenterne Lille gødnings-

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Opskrift. Go handmade kvalitetsdesign i en unik stil. Baby

Opskrift. Go handmade kvalitetsdesign i en unik stil. Baby Opskrift Baby Materialer Opskrift: 3 mdr 6 mdr Tencel garn: 200 g 250 g Pinde: 3,0 & 3,5 mm Knapper Dobbelt: 3,5 mm/26 m/10 cm Model: Go handmades Hættetrøje Lace Go handmade kvalitetsdesign i en unik

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

Muligheder og udfordringer i den fremtidige brug af planteværn i Danmark

Muligheder og udfordringer i den fremtidige brug af planteværn i Danmark Muligheder og udfordringer i den fremtidige brug af planteværn i Danmark Jakob Tilma, kommunikationschef Dansk Planteværn, November 2016 Muligheder og udfordringer i den fremtidige brug af planteværn i

Læs mere

8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 1. Sådan hamler du op med allergi i dit hjem.

8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 1. Sådan hamler du op med allergi i dit hjem. 8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 1 Sådan hamler du op med allergi i dit hjem. 8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 2 Allergi - et voksende problem Allergi er en af de

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Arbejdsark til By under vand

Arbejdsark til By under vand Arbejdsark til By under vand I Danmark regner det meget. Men de seneste år er der sket noget med typen af regnvejret i Danmark. Måske har du set i TV Avisen, hvor de snakker om, at det har regnet så meget,

Læs mere

1. Er Jorden blevet varmere?

1. Er Jorden blevet varmere? 1. Er Jorden blevet varmere? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Ja, kloden bliver varmere. Stille og roligt får vi det varmere og varmere. Specielt er det gået stærkt gennem de sidste 50-100

Læs mere

Planter påvirker dit velvære

Planter påvirker dit velvære 12 Planter påvirker dit velvære Planters betydning for indeklimaet Jeg vil her nævne nogle meget interessante undersøgelser. Rumforskningscentret NASA i USA har i mange år forsket i forbedring af luft

Læs mere

Væsentlige konklusioner og oplysninger i Bekæmpelsesmiddelstatistikken

Væsentlige konklusioner og oplysninger i Bekæmpelsesmiddelstatistikken Væsentlige konklusioner og oplysninger i Bekæmpelsesmiddelstatistikken 2011 Behandlingshyppigheden Behandlingshyppigheden angiver det antal gange, det konventionelt dyrkede landbrugsareal i gennemsnit

Læs mere

Alger - Det grønne guld

Alger - Det grønne guld Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere Alger - Det grønne guld 5.A Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere 2015 Alger - det grønne guld 2 Hej jeg hedder Emil og jeg er 12 år og går i 5. klasse. Jeg har valgt at lave

Læs mere

VandFakta. Vandkvaliteten Fremtidens drikkevand Kontakt os

VandFakta. Vandkvaliteten Fremtidens drikkevand Kontakt os VandFakta Vandkvaliteten Fremtidens drikkevand Kontakt os Nyt navn. Samme gode vand. Odense Vandselskab har skiftet navn til VandCenter Syd, fordi vi i dag også passer på vandet langt uden for Odenses

Læs mere

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Dato: 26-11-2009 Videnblad nr. 08.01-22 Emne: Træer Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Træer og grønne områder kan være med til at hjælpe os gennem en hverdag med et ændret klima.

Læs mere

Permakultur. v/ Carsten Agger, www.modspil.dk

Permakultur. v/ Carsten Agger, www.modspil.dk Permakultur Hvad er permakultur? Problem: Almindeligt landbrug er ikke ret effektivt og udnytter ikke jordens egne ressourcer¹ Fungerer kun med kolossal tilførsel af ressourcer i form af kunstgødning,

Læs mere

RESSOURCEGRUNDLAGET HVILKE BIOMASSETYPER KAN KOMME I SPIL TIL FORGASNING?

RESSOURCEGRUNDLAGET HVILKE BIOMASSETYPER KAN KOMME I SPIL TIL FORGASNING? RESSOURCEGRUNDLAGET HVILKE BIOMASSETYPER KAN KOMME I SPIL TIL FORGASNING? Seminar om termisk forgasning Tirsdag den 17. november 2015 hos FORCE Technology, Brøndby Ved Thorkild Frandsen, AgroTech INDHOLD

Læs mere

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE 2 Find eksempler på andre stimulanser, udover koffein, der findes i naturen og undersøg via internettet, hvordan de virker på kroppen. Lav en spørgeskemaundersøgelse blandt

Læs mere

MILJØGEVINSTER. SÅDAN giver dansk landbrugsjord store. uden at give køb på en høj produktion. Conservation Agriculture er fremtidens driftsform

MILJØGEVINSTER. SÅDAN giver dansk landbrugsjord store. uden at give køb på en høj produktion. Conservation Agriculture er fremtidens driftsform SÅDAN giver dansk landbrugsjord store MILJØGEVINSTER uden at give køb på en høj produktion Conservation Agriculture er fremtidens driftsform Det bedste fra økologisk og konventionelt landbrug Lagring af

Læs mere

Forår/Sommer 2013. christineheadwear.com

Forår/Sommer 2013. christineheadwear.com Forår/Sommer 2013 Style 8250-275 Hør Basis lang (8200-275) Basis kort (8202-275) Basis easy (8250-275) christineheadwear.com Forår/Sommer 2013 Vores nye forårs-/sommerkollektion afspejler den lyse, dejlige

Læs mere

Økologi for fremtiden. Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer

Økologi for fremtiden. Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer Økologi for fremtiden Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer Uden disse mennesker havde denne bog ikke været mulig: Klaus Loehr- Petersen Christina Jacobsen Fie Graugaard Bodil Søgaard Bertel

Læs mere

Hamp til dyrkningsmedie og isolering

Hamp til dyrkningsmedie og isolering bdp@agrotech.dk Hamp til dyrkningsmedie og isolering Plantekongres 12. Januar 2010 Bodil Engberg Pallesen, AgroTech Center for Bioressourcer 20 års erfaring indenfor plantefibre Arbejder med: Produktudvikling

Læs mere

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Mål 2: Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug 23: afslutte

Læs mere

Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen

Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen 40229611 bea@plantekonsulenten.dk 1983: Cand agro. KVL 1983: Planteavlsassistent Skanderbog LBF 1984-1996: Landskontoret

Læs mere