10 år med Milanometoden: Hjælper familier med alkoholproblemer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "10 år med Milanometoden: Hjælper familier med alkoholproblemer"

Transkript

1 Artikel om behandling med systemisk familieterapi af Lotte Aabjerg og Hedda Bro, psykiatriske sygeplejersker. 10 år med Milanometoden: Hjælper familier med alkoholproblemer Alkoholbehandlingen i Odense har gennem ti år lavet systemisk familieterapi efter Milanometoden. Erfaringerne viser, at det virker: Det er med til at fastholde den misbrugende part i behandling, det kan afhjælpe alkoholproblemet og forbedre relationerne i familien. Søren og Lise er gift og har tre mindreårige børn. Søren har ægteskabet igennem drukket destruktivt i lange perioder. Lise har omgivelsernes sympati og medlidenhed, hun klarer det flot med Sørens drikkeri og ansvaret for de små børn. Da det efter talrige behandlingsforsøg lykkes Søren at blive ædru og indse at livet er bedre uden alkohol, bliver Lise indlagt på psykiatrisk afdeling med en depression. Som erfarne psykiatriske sygeplejersker er vi ofte stødt på ovenstående paradoksale historie. Derfor er det naturligt at stille spørgsmålene: Kunne Lises depression forebygges? Kunne familien have fundet en bedre balance til gavn for Lise, Søren og ikke mindst de små børn? Vi mener ja. I Alkoholbehandlingscentret i Odense har erfaringer og evidensbaseret forskning vist, at det kan lykkes at nedbryde de fastlåste og stereotype mønstre, der opstår i familier med alkoholproblemer samt at opbygge bedre og sundere relationer. Familiebehandling i ABC Familiebehandlingen startede i efteråret Den er én ud af en vifte af behandlingstilbud i ABC, og der visiteres efter Odense Modellen. På ugebasis er der afsat otte fastlagte tider til familiebehandling. Vi har løbende ca. 40 familier i behandling, og et forløb strækker sig typisk over et år fordelt på 8-10 sessioner. Behandlingen foregår i særligt indrettede lokaler med envejsspejl og videooptager. To terapeuter er sammen med familien, to andre bagved spejlet (baggrundsteam). Sessionen indledes med et formøde af en halv times varighed, hvor teamet gennemgår den foregående samtale og der opstilles en hypotese som ledetråd for dagens samtale. Efterfølgende taler terapeuterne med familien i ca. 45 minutter, derefter kommer baggrundsteamet ind og fortæller om deres refleksioner og giver feedback til familien. Baggrundsteamets tilbagemelding er udelukkende rettet mod terapeuterne, hvorefter de går bag spejlet igen. Sessionen slutter med, at familiemedlemmerne og terapeuterne kommenterer baggrundsteamets udlægning. Mange sessioner afsluttes med en hjemmeopgave til familien. Baggrundsteamet kan dog også tage initiativ til at komme ind på andre tidspunkter, ligesom terapeuterne kan anmode om, at de kommer ind. Efter at familien er gået, har hele teamet et kort møde, hvor der tales om, hvad der virker eller ikke virker. Om det har givet mening for familien. Hypotesen justeres.

2 Hvad er systemisk familieterapi? Fra begyndelsen har familieterapien haft den systemiske Milanometode som teoretisk fundament. I årenes løb er behandlingen blevet kombineret med elementer fra andre behandlingsformer, bl.a. kognitiv adfærdsterapi, motivationsskabende terapi og psykoedukation. I et systemisk perspektiv ses familiens struktur og måde at tænke og handle på som en del af alkoholproblemets udvikling og beståen. Vi tager udgangspunkt i familiens egen evne til at skabe forandring dvs. familien betragtes som et system, en enhed, der er påvirkelig af feedback. Vi fokuserer dog også på andre aspekter, hvor alkoholproblemet anskues mere selvstændigt, og vi ser på betydningen af erhvervet afhængighed. Endelig inddrages eksistentialistiske perspektiver med vægt på valget.. Balancen i familien Især fokuserer vi på balancen i familien eller måden at organisere sig på. Om der er et ligeværdigt forhold mellem de voksne og hvorvidt de voksne udfylder den forældrerolle, der er en forudsætning for børns sunde udvikling. Familien opfattes som et system, der kan udvikle og forandre sig. Behandlernes opgave er at bidrage med ny information; ved at omfortolke familiens udlægning i en mere hensigtsmæssig retning, som vi forestiller os, de er på vej imod. Hjemmeopgaver Nogle gange giver vi familien opgaver, som de opfordres til at udføre derhjemme. Opgaverne kan enten tage sigte på at hjælpe med et problem, familien selv har formuleret, eller være med til at tydeliggøre fastlåste mønstre i familien. En opgave kan også være af mere paradoksal karakter, hvor der opfordres til, indtil videre, at fortsætte med en adfærd, som opleves problematisk. Adfærden udlægges som en midlertidig løsning; dette kan give frihed til ændring i stedet for ensidig fokus på det negative. Undertiden er opgaven udformet som et foreløbigt forbud mod at gøre bestemte ting, eks. seksuel aktivitet. Opgaver kan både være en opfordring til at gøre noget fælles, men kan også være det modsatte, afhængig af situationen og rollefordelingen i familien. Alkoholrelaterede opgaver kan f.eks. handle om udarbejdelse af alkoholregler i hjemmet, klarlæggelse af rollefordelingen mellem ægtefællerne, grænsesætning i forhold til misbruget samt den indbyrdes kommunikation. Vores opgaver som terapeuter I behandlingen fokuseres på familiemedlemmernes indbyrdes samspil, deres forestillinger om hinanden, deres evne til at indleve sig i og forstå andre familiemedlemmers tanker og følelser. I dialogen med familien tilstræber vi at være neutrale, undgå alliancer, udfordre familiens egne forestillinger og samtidig fremhæve det, som fungerer godt.

3 Under selve sessionen er det terapeuternes opgave både at være nærværende i mødet og samtidig tænke i virkeligheder, som er mere hensigtsmæssige, vise forståelse for dilemmaer, give anerkendelse, samtidig med at der spørges ind og inviteres til at forholde sig til en anden logik. Hypoteser Vi arbejder ud fra hypoteser, som konstrueres forud for hver session. Disse udformes, så de ligner familiernes egne forestillinger og alligevel er forskellige, idet deres sigte er at bringe parterne frem til en mere ønskelig og kompetent position. En hypotese udformes, som om familien allerede er på den vej. For os terapeuter er dette meget krævende, idet vi skal bringe os selv på et metaplan - dvs. kunne tænke i noget, som er forskelligt fra det, som fremtræder, og som kan bidrage til at aktivere et forandringspotentiale. Formålet er, at familien finder nye mere hensigtsmæssige måder at forholde sig til problemet på. Hypotesen hjælper terapeuterne til at give spørgsmålene retning. Baggrundsteamets opgaver Baggrundsteamets position som tilhørere giver mulighed for at se situationen i et metaperspektiv, få øje på åbninger og bidrage med anderledes betragtninger. Altid med vægt på positiv omformulering for at styrke hver enkelt medlems selvopfattelse; ud fra en formodning om at, hver især gør sit bedste. Det er op til familien selv at vælge den vej, de vil gå, og selv tage stilling til de udlægninger, som bliver fremlagt. Der er ingen rigtige eller forkerte løsninger eller svar. Hvorfor familieterapi? Familier er i forskellig grad belastet af alkoholproblemet, de er dog oftest lukkede om problemet som opleves skamfyldt. I en del familier er konfliktnivauet højt, og der kan være meget fokus på den misbrugendes behov på bekostning af andre familieaktiviteter og sociale kontakter. Når misbruget stopper, kan det være svært at finde en ny balance. Ofte dukker der andre problemer og temaer op, som parret må forholde sig til, hvilket kan være svært for mange. Børns deltagelse Børnene inviteres først med, når konfliktniveauet ikke er for højt. Der skal være nogenlunde balance mellem forældrene. Vi overvejer vores mulighed for at beskytte børnene. Forældrene orienteres om vores forpligtigelse til at være opmærksomme på børnenes situation og om vores skærpede underretningspligt, hvis vi skønner, et barn har behov for særlig støtte. Selv om børnene ikke er til stede, er der i alle sessioner fokus på dem. Vi spørger til deres situation, samspillet med forældrene, om deres øvrige netværk, forhold til kammerater, lærere etc. Om forældrene har bekymringer for børnene, og hvordan de støtter.

4 Børnene deltager primært for at få mulighed for at give udtryk for deres oplevelser, ønsker og håb. Vi har mulighed for at inddrage en børnesagkyndig konsulent, såfremt der skønnes behov for støtte. Vi laver også brandøvelse med børnene, hvor vi taler med dem om hos hvem og hvor, de kan søge hjælp, hvis alkoholproblemet skulle komme igen. Forældrene forberedes på, at det kan være svært at høre om børnenes oplevelser, tanker og følelser. Især hvis forældrene ikke mener, børnene har mærket til problemet. Uanset hvordan situationen er, søger vi at bekræfte forældrene i deres ønske om at ville det bedste for deres børn, og samtidig bekræfte og tydeliggøre børnenes oplevelse. Voksne børn deltager efter behov og i samråd med parret. De kan have stort behov for et rum, hvor de kan fortælle om, hvordan det har været at vokse op i en familie med alkoholproblem, og hvordan det er nu. Gert og Hanne en historie fra familieterapien (navne og data er opdigtede) Gerts alkoholmisbrug startede, efter han havde været ude for en ulykke med efterfølgende stærke smerter i ryggen. Samtidig fik parret datteren Rikke, der i dag er 15 år. Hanne har sørget for det meste i hjemmet og brugt de resterende kræfter på at tage sig af Rikke. Rikke er i dag tæt knyttet til Hanne, hvorimod hun ikke har den store kontakt til sin far. Gert og Hanne informeres først om rammerne for familieterapien. De ønsker ikke at optages på video, selv om de informeres om, at denne kun bruges til internt brug, f.eks. supervision, samt at videoen slettes, når terapien er slut. Parrets ønske respekteres fuldt ud af familieteamet. Alle fire terapeuter hilser på parret. To af dem fortæller, at de er reflekterende team og sætter sig bag skærmen. Der oplyses om principperne for familieterapien, og at det reflekterende team kommer ind efter ca. 40 minutters samtale. Parret skal herunder sætte sig i sofaen, hvor de får tilbudt en kop kaffe. De skal ikke sige noget, men blot lytte til refleksionen. Terapeuterne kan gå i dialog med det reflekterende team, hvis noget skal afklares. Gert og Hanne forberedes på, at formen i begyndelsen kan virke kunstig, men at de fleste bliver glade for den og oplever det som positivt, idet de især under refleksionen oplever sig set, hørt og forstået. Terapeuterne lægger ud med at fortælle, at de ved en del om Gert (fra journalen) men intet om Hanne. De vil gerne lære Hanne at kende. Derudover spørges ind til, om parret har gjort sig nogle overvejelser om, hvad de vil bruge terapien til. Hanne ønsker, at hun og Gert får en bedre indbyrdes kommunikation, og hun vil gerne tættere på Gert. Gerts alkohol-mål er foreløbigt antabus i tre måneder. Hanne fortæller om sig selv og at hun er stolt af Gert. Hun synes, han klarer det flot med slet ikke at drikke alkohol, og hun vil gerne støtte ham bedst muligt. Det reflekterende team kommer ind og reflekterer bl.a.. over den varme og humor, der er parret imellem. Gerts beslutning om afholdenhed anerkendes, og der ydes psykoedukation omkring alkoholdiagnose og afhængighed. Sessionen afrundes af terapeuterne, der spørger ind til, hvad parret tænker om refleksionen. Samt om, hvordan parret har oplevet at deltage i terapien, og om de ønsker at komme igen. Terapien kommer til at strække sig over et års tid med i alt 10 sessioner, hvoraf den sidste er en buffer session med tre måneders interval. Dette aftales individuelt med parrene fra session til session.

5 Hvad sker der i familien? Der sker meget i Gerts og Hannes forhold i dette år. De oplever det som godt at komme i et forum, hvor de kan tale åbent om alkohol, som de anser som tabubelagt og svært at tale om hjemme. Datteren Rikke deltager i to af samtalerne. Hun får sat ord på, hvordan det har været at have en far, der drak. Men hun får også givet udtryk for, hvor meget hun holder af sin far, når han ikke drikker, og hvor meget han betyder for hende. Hanne får udtrykt for sin angst for, at Gert skal få tilbagefald. Gert når frem til, at han ønsker ædruelighed resten af livet. I en af de midterste sessioner synes Hanne, at det er synd for Gert, at han ikke må drikke alkohol, når de har gæster. Gert forklarer Hanne, at han har det bedst med slet ikke at drikke alkohol, og at hun derfor ikke skal have ondt af ham, I sessionerne arbejdes bl.a. med parrets familiebaggrund. Der laves et genogram (et familietræ), inden datteren Rikke deltager i terapien. Det er et godt udgangspunkt i forhold til at skabe en alliance med Rikke. Rikke føler sig tryg, idet vi kender og taler om hele hendes familie og forældrenes bagland. Sessionerne ligger med ca. 5-6 ugers interval. Som i Gert og Hannes tilfælde er der ofte en positiv udvikling i familien mellem sessionerne. Gert og Hanne får hjemmearbejde for, hvor de bl.a. skal tale sammen en gang dagligt. De skal øve sig i at lytte til hinandens problemer for derigennem at komme tættere på hinanden. Hjemmearbejdet evalueres i den efterfølgende session. Til sidst evalueres hele forløbet. Hvad fik Gert, Hanne og Rikke ud af familieterapien? Gert har fundet ud af, at han har det bedst med slet ikke at drikke alkohol. Parret er kommet tættere på hinanden, og Rikke er begyndt at henvende sig til Gert, når hun har problemer, eller der er praktiske opgaver, der skal løses. Hanne arbejder på at holde sig tilbage med hensyn til Rikke og at lade Gert overtage noget af ansvaret. Hanne siger, at hun har fået den rigtige Gert tilbage. Hanne og Gert er blevet gode til at arbejde sammen og har fået mange fælles projekter. Desuden er de blevet gode til at bruge hinanden, når de har problemer. Begge giver udtryk for, at de har været glade for terapien og oplever sig hørt og forstået. I den sidste session laves en brandøvelse, hvor det aftales, hvad Gert og Hanne skal gøre, hvis Gert skulle få et tilbagefald. Forskning peger på positiv effekt Når der er et alkoholproblem i en familie, er det ikke kun den, som har problemet, der lider, det gør alle familiens medlemmer, hver på sin måde. Familiens medlemmer bliver eksperter i at have det vanskeligt og ved nogle gange ikke, hvordan de skal takle at have det almindeligt. Eller hvordan de kan komme videre med at leve et liv uden alkoholproblemet. I systemisk familiebehandling kan alle familiens medlemmer opnå støtte til at komme videre. I en artikel i Ugeskrift for Læger beskriver læge Ernst Jensen den evidensbaserede forskning i Fyns Amts Alkoholbehandlingscenter. Resultaterne viser, at familiebehandlingen har en positiv effekt på:

6 a) Reduktion af alkoholproblemet b) Fastholdelse i behandling c) De indbyrdes relationer i familien Sådan påvirker alkoholmisbrug familien: Hele familien har fokus på problemet Den misbrugende er både udenfor familien og samtidig i fokus Problemet opleves skamfuldt Familien lukker sig om problemet Alkoholafhængighedssyndrom Alkoholafhængighed eksisterer hvis 3 eller flere af ovennævnte symptomer har været til stede samtidigt i mindst en måned eller gentagne gange inden for et år: Stærk trang til alkohol (craving) Nedsat evne til at styre indtagelsen, standse eller nedbringe forbruget Abstinenser Tegn på tolerance Dominerende rolle med hensyn til prioritering og tidsforbrug Vedblivende forbrug trods erkendte skadevirkninger Alkoholbehandlingen er en kommunal institution, der dækker hele Fyn man kan henvises til et ambulatorium eller henvende sig direkte der er mulighed for akut afrusning 4 ugentlige dage familiebehandlingen er et ud af 5 forskellige behandlingstilbud Sådan kommer man i behandling: Man henvender sig til et ambulatorium Man gennemgår et interview med en behandler, hvor fysiske, psykiske og sociale områder kortlægges Man visiteres til et af de 5 behandlingstilbud ud fra interviewet af ambulatoriets læger Grundelementer i den systemiske terapiform: - Hypotesedannelse på metaplan

7 - Cirkulær spørgeteknik - Neutralitet - Intervention Milanometoden En systemisk analysemetode grundlagt i 1967 i Milano af Psykiaterne Mara Selvini Palazolli og Luigi Boscolo. Hovedideen i behandlingen er at flytte fokus fra det symptombærende familiemedlem til familiemedlemmernes indbyrdes relationer og sproglige udvekslinger.hele familien inddrages i et løsningsforsøg.

A lkoholpo laigt issikn 14. årgang Juni 2006

A lkoholpo laigt issikn 14. årgang Juni 2006 Alkoholpolitisk M A G A S I N 214. årgang Juni 2006 Alkoholpolitisk Magasin ISBN 0909-0657 De frivilliges NETVÆRK mod misbrug Kristianiagade 8, 2100 København Ø Tlf. 35 29 30 90. Fax. 35 25 37 91 www.alkoholpolitik.org

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

Et liv uden styrende rusmidler. Ung Revers. - et liv uden familiens rus

Et liv uden styrende rusmidler. Ung Revers. - et liv uden familiens rus Ung Revers - et liv uden familiens rus Hvem er Ung Revers Ung Revers er et behandlingstilbud under Fonden Novavi til børn og unge vokset op i familier med alkohol og stoffer Gratis tilbud til børn og unge

Læs mere

Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling

Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen, Alkoholbehandlingen Rådgivning om behandling til borgere med alkoholproblemer Hvad kan vi tilbyde dig, der

Læs mere

SOCIALE OG FAMILIEMÆSSIGE KONSEKVENSER AF ALKOHOLPROBLEMER FAMILIEINTERAKTION, ÆGTEFÆLLE OG BØRN

SOCIALE OG FAMILIEMÆSSIGE KONSEKVENSER AF ALKOHOLPROBLEMER FAMILIEINTERAKTION, ÆGTEFÆLLE OG BØRN SOCIALE OG FAMILIEMÆSSIGE KONSEKVENSER AF ALKOHOLPROBLEMER FAMILIEINTERAKTION, ÆGTEFÆLLE OG BØRN Kursus for ledere i offentlig ambulant alkoholbehandling 24-27 april 2012 Helene Bygholm Risager Lidt tal

Læs mere

VELKOMMEN TIL ALKOHOLBEHANDLINGEN I KOLDING KOMMUNE

VELKOMMEN TIL ALKOHOLBEHANDLINGEN I KOLDING KOMMUNE VELKOMMEN TIL ALKOHOLBEHANDLINGEN I KOLDING KOMMUNE Rådgivning om behandling til borgere med alkoholproblemer Hvad kan vi tilbyde dig, der har et overforbrug eller misbrug af alkohol? I alkoholbehandlingen

Læs mere

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling i Aarhus Center for Alkoholbehandling er Aarhus Kommunes behandlingstilbud til borgere, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner.

Læs mere

ELDERLY I PRAKSIS. Fra kaos til orden

ELDERLY I PRAKSIS. Fra kaos til orden ELDERLY I PRAKSIS Fra kaos til orden FOR KØBENHAVN, ÅRHUS OG ODENSE: Omfattende manual Alle undervist i manual og MI forud for opstart af projektet Checklister/køreplan for hver af de første 4 samtaler

Læs mere

Den professionelle børnesamtale

Den professionelle børnesamtale Den professionelle børnesamtale Program: Socialfaglige perspektiver (modeller) ift. arbejdet med børn og unge. Den Narrative tilgang som grundlag for børnesamtalen. Grundprincipper i Børnesamtalen Den

Læs mere

Familieorienteret alkoholbehandling I Glostrup-Lænken. v/judith Warny Berg og Birthe Zavilla

Familieorienteret alkoholbehandling I Glostrup-Lænken. v/judith Warny Berg og Birthe Zavilla Familieorienteret alkoholbehandling I Glostrup-Lænken v/judith Warny Berg og Birthe Zavilla Hvorfor er det kvalitet at inddrage familien Fordi alkohol-afhængighed udvikler sig til en relationel lidelse

Læs mere

TEGLPORTEN - RUSMIDDELCENTER 10.2015 1

TEGLPORTEN - RUSMIDDELCENTER 10.2015 1 TEGLPORTEN - RUSMIDDELCENTER 10.2015 1 Teglporten - Rusmiddelcenter Åben for alle Teglporten - Rusmiddelcenter er et gratis tilbud til borgere over 18 år, som søger behandling for at ændre på brugen af

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for alkoholbehandling Baggrund og formål Ca. 140.000 personer i Danmark er alkoholafhængige, hvoraf hovedparten vurderes at ville have gavn

Læs mere

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008 BESKRIVELSE AF FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD August 2008 Indholdsfortegnelse Side 3 Terapi og praktiske øvelser Side 5 Støtte og vejledning hjemmet Side 6 Netværksmøde Side 8 Parent Management Training (PMT)

Læs mere

Vi tilbyder nye muligheder

Vi tilbyder nye muligheder Vi tilbyder nye muligheder Blå Kors er til for at hjælpe mennesker med afhængighed eller misbrug af alkohol og andre rusmidler og deres pårørende. Blå Kors bygger på et kristent livs- og menneskesyn. Vi

Læs mere

Beskrivelse af indhold Familieorienteret alkoholbehandling

Beskrivelse af indhold Familieorienteret alkoholbehandling Beskrivelse af indhold Familieorienteret alkoholbehandling Et-årigt kursusforløb i ni moduler à to dage fra 22. maj 2012 til 27. februar 2013 1. Modul - 22. og 23. maj 2012 Introduktion, definitioner og

Læs mere

Værd at vide om Åben Dialog til fagfolk

Værd at vide om Åben Dialog til fagfolk Værd at vide om Åben Dialog til fagfolk Videnscenter for Socialpsykiatri Indhold Denne pjece vil gøre dig lidt klogere på, hvad Åben Dialog er, hvordan det foregår, samt hvad borgeren og du som professionel

Læs mere

Paradokset med metoder i mødet med brugeren

Paradokset med metoder i mødet med brugeren STOF nr. 12, 2008 Paradokset med metoder i mødet med brugeren Hvis behandleren er mere optaget af metoden end af personen, kan det forhindre det gode møde. AF CHRISTIAN SOLHOLT Hash- og kokainprojektet

Læs mere

Alkoholbehandlingens. tilbud. - til alle der er berørt af alkoholproblemer

Alkoholbehandlingens. tilbud. - til alle der er berørt af alkoholproblemer Alkohols tilbud - til alle der er berørt af alkoholproblemer INDHOLDSFORTEGNELSE Alkohol i Holstebro Lemvig Struer......... 3 Tilbuddene er gratis.................................... 3 Kontakt...............................................3

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED 1 NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED Quick guide Tilbyd kognitiv adfærdsterapeutisk familieorienteret alkoholbehandling til personer med alkoholafhængighed med en familie.

Læs mere

Spot alkohol og stofmisbrug påarbejdspladsen. Lænkeambulatorierne i Danmark

Spot alkohol og stofmisbrug påarbejdspladsen. Lænkeambulatorierne i Danmark Spot alkohol og stofmisbrug påarbejdspladsen Sløvende downer Stimulerende - upper Alkohol Benzodiazepiner Stesolid, Flunipam Fantacy -GHB og GLB Hash Skunk, Nol, Ryste Opioider Heroin, Metadon, Ketogan

Læs mere

KORT OM BLÅ KORS. blaakors.dk

KORT OM BLÅ KORS. blaakors.dk KORT OM BLÅ KORS blaakors.dk Alle mennesker har lige høj værdi Behovet for hjælp er stort Vi hjælper mennesker i nød Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som har eksisteret i Danmark siden

Læs mere

Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling

Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen, Alkoholbehandlingen Rådgivning om behandling til borgere med alkoholproblemer Hvad kan vi tilbyde dig, der

Læs mere

Hvordan tilrettelægges indsatsen for borgere med komplekse belastninger udover alkoholmisbrug?

Hvordan tilrettelægges indsatsen for borgere med komplekse belastninger udover alkoholmisbrug? Vingstedseminar d. 15. maj 2013 Hvordan tilrettelægges indsatsen for borgere med komplekse belastninger udover alkoholmisbrug? v/ Tine Horn souschef i Har haft alkoholproblemer siden han var 30 år gammel

Læs mere

Veteran kom helt hjem

Veteran kom helt hjem Veteran kom helt hjem Krig, fællesskab og familie Pilotprojekt v. Inge Mørup, Malene Andersen og Luan Haskaj Indhold Forord... 2 Hvem er vi?... 3 Inge Mørup... 3 Malene Andersen... 3 Luan Haskaj... 3 Introaften...

Læs mere

Mål- og Strategiproces

Mål- og Strategiproces Misbrugets udvikling Mål- og Strategiproces Storforbrug Kvinder over 14 genstande Mænd over 21 genstande Misbrug/skadeligt brug (jf. ICD-10) Fysisk og psykisk skade (herunder skadet dømmekraft og adfærd)

Læs mere

Hjælp til hjemløse, misbrugere og deres børn

Hjælp til hjemløse, misbrugere og deres børn KORT OM BLÅ KORS blaakors.dk Hjælp til hjemløse, misbrugere og deres børn Alle mennesker har lige høj værdi Vi hjælper mennesker i nød Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som har eksisteret

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler. Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler. Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Det kan

Læs mere

Psykiatrisk Center København. Velkommen til Intensivt Affektivt Ambulatorium

Psykiatrisk Center København. Velkommen til Intensivt Affektivt Ambulatorium Psykiatrisk Center København Velkommen til Intensivt Affektivt Ambulatorium November 2017 Velkommen til Intensivt Affektivt Ambulatorium (IAA) Du er i forbindelse med din indlæggelse blevet henvist til

Læs mere

Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen

Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen - Integreret behandlingstilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser Psykiatrisk Center Ballerup og Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter Autisme 2% Mental

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Barnet og Rusen 2014. Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard.

Barnet og Rusen 2014. Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard. Barnet og Rusen 2014 Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard.dk 1 Det gode tværfaglige samarbejde for at sikre kvalitet i indsatsen

Læs mere

Titel: Statusnotat vedr. Alkohol- og Stofrådgivningen - marts 2012

Titel: Statusnotat vedr. Alkohol- og Stofrådgivningen - marts 2012 Notat Sagsnr.: 2012/0004850 Dato: 2. april 2012 Titel: Statusnotat vedr. Alkohol- og Stofrådgivningen - marts 2012 Sagsbehandler: Stein Nygård 1. Baggrund Udvalget for Voksne og Sundhed tog på mødet den

Læs mere

Information om PSYKOTERAPI

Information om PSYKOTERAPI Til voksne Information om PSYKOTERAPI Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er psykoterapi? 03 Hvad er kognitiv terapi? 04 Hvem kan få kognitiv terapi? 04 Den kognitive diamant 06 Hvordan

Læs mere

Højmegruppen. Højmegruppen er en samtalegruppe for elever på Højmeskolen på mellemtrinnet 4. - 6. klasse.

Højmegruppen. Højmegruppen er en samtalegruppe for elever på Højmeskolen på mellemtrinnet 4. - 6. klasse. Højmegruppen Højmegruppen er en samtalegruppe for elever på Højmeskolen på mellemtrinnet 4. - 6. klasse. Formål: Med udgangspunkt i praktiske/fysiske øvelser og paneldebat med casebeskrivelser er det formålet

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Nordre Strandvej 53 B, 3000 Helsingør Tel 20464441 trembacz@tdcadsl.dk www.trembacz.dk

Nordre Strandvej 53 B, 3000 Helsingør Tel 20464441 trembacz@tdcadsl.dk www.trembacz.dk trembacz.dk Cand. psych. Birgit Trembacz - Supervisor og specialist i psykoterapi samt forfattter Kursus i Par- og familieorienteret alkoholbehandling 28. maj til 25 september 2013 Nordsjællands Misbrugscenter

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om familieorienteret alkoholbehandling

Forslag til folketingsbeslutning om familieorienteret alkoholbehandling 2008/1 BSF 146 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 27. marts 2009 af Karl H. Bornhøft (SF), Anne Baastrup (SF), Jonas Dahl (SF), Özlem Sara Cekic

Læs mere

Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring. - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv

Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring. - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv Tanker og erfaringer fra et team v/ Ulla Hjermind og Lisbet Kimer Illustrationer Pia Thaulov Side 1 Slagelse

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse klienter og pårørende

Tilfredshedsundersøgelse klienter og pårørende Tilfredshedsundersøgelse klienter og pårørende April 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 1.1. Baggrund og formål side 3 2. Metode og undersøgelsesdesign side 3 2.1. Undersøgelsestidspunkt side

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for begrænsninger Skolen Sputnik Blev igangsat i 1998 af Indre Nørrebro

Læs mere

Alkoholbehandlingen Ved Alkoholkonsulent/Familieterapeut Carina Myrup Brix og Alkoholkonsulent/Familieterapeut Helle Olsen

Alkoholbehandlingen Ved Alkoholkonsulent/Familieterapeut Carina Myrup Brix og Alkoholkonsulent/Familieterapeut Helle Olsen Rusmiddelcenter Viborg Alkoholbehandlingen Ved Alkoholkonsulent/Familieterapeut Carina Myrup Brix og Alkoholkonsulent/Familieterapeut Helle Olsen Alkoholforbrug er ofte tabu i Danmark Alkoholoverforbrug

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Bliv en stærk leder. for børnenes skyld. Skræddersyede forløb for daginstitutionsledere, der skal sikre større kvalitet og trivsel i institutionen.

Bliv en stærk leder. for børnenes skyld. Skræddersyede forløb for daginstitutionsledere, der skal sikre større kvalitet og trivsel i institutionen. Bliv en stærk leder for børnenes skyld Skræddersyede forløb for daginstitutionsledere, der skal sikre større kvalitet og trivsel i institutionen. 1 Bliv en stærk leder for børnenes skyld Det er i barnets

Læs mere

Supervision i Tønder kommunale Dagpleje

Supervision i Tønder kommunale Dagpleje Supervision i Tønder kommunale Dagpleje JANUAR 2010 Supervision i Tønder kommunale dagpleje På dagplejeformidlingen påbegyndte dagplejepædagogerne i 2008 et projekt omhandlende brug af supervision som

Læs mere

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Behandling af børn der er gået for tidligt i pubertet Børneambulatoriet 643 Tidlig pubertet kan behandles Puberteten kan stoppes ved, at barnet hver 3. - 4. uge får en indsprøjtning,

Læs mere

Lænken den direkte vej til effektiv alkoholbehandling

Lænken den direkte vej til effektiv alkoholbehandling Lænken den direkte vej til effektiv alkoholbehandling Alkoholbehandling, rådgivning, netværk Hvorfor vælge Lænken? Ingen ventetid behandlingen starter med det samme Direkte adgang til professionelt og

Læs mere

Familiearbejde - Ydelseskatalog Opdateret 12/6-10

Familiearbejde - Ydelseskatalog Opdateret 12/6-10 Familiearbejde - Ydelseskatalog Opdateret 12/6-10 Familiearbejde er et tilbud til familier, der potentielt kan komme til at fungere tilfredsstillende ved hjælp af råd og vejledning, evt. kombineret med

Læs mere

RUSMIDDELRÅDGIVNING 05.2012 1

RUSMIDDELRÅDGIVNING 05.2012 1 RUSMIDDELRÅDGIVNING 05.2012 1 Åben for alle Rusmidler Uhensigtsmæssigt forbrug RusmiddelRådgivning er et tilbud til borgere over 18 år, som søger ambulant behandling for at ændre på brugen af alkohol eller

Læs mere

Vil du deltage i et forskningsprojektet der handler om psykoedukation til pårørende?

Vil du deltage i et forskningsprojektet der handler om psykoedukation til pårørende? Vil du deltage i et forskningsprojektet der handler om psykoedukation til pårørende? (Forskningsprojektets titel: Psykoedukation af pårørende til forebyggelse af nye depressive episoder: en lodtrækningsundersøgelse

Læs mere

Allégårdens Rusmiddelpolitik

Allégårdens Rusmiddelpolitik Allégårdens Rusmiddelpolitik Ungecentret Allegården forholder sig aktivt til de anbragte unges brug af rusmidler. Det betyder, at unge, der bor på Allégården, kan forvente, at de kommer til at forholde

Læs mere

Alkoholbehandlingens. tilbud. - til alle der er berørt af alkoholproblemer

Alkoholbehandlingens. tilbud. - til alle der er berørt af alkoholproblemer Alkohols tilbud - til alle der er berørt af alkoholproblemer INDHOLDSFORTEGNELSE Alkohol i Holstebro Lemvig Struer....... 3 Tilbuddene er gratis................................. 3 Kontakt............................................3

Læs mere

Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017.

Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017. Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017. Familienetværket er en afdeling i Børnefamilieenheden. Familienetværket er CBU s behandlingstilbud for børnefamilier med

Læs mere

MISBRUGSBEHANDLING. Hvem kan vi behandle? HVORDAN? >> BLIV STØRRE AGENT I EGET LIV PÅ GRANHØJEN NARRATIV

MISBRUGSBEHANDLING. Hvem kan vi behandle? HVORDAN? >> BLIV STØRRE AGENT I EGET LIV PÅ GRANHØJEN NARRATIV NARRATIV MISBRUGSBEHANDLING PÅ GRANHØJEN Hvem kan vi behandle? BLIV STØRRE AGENT I EGET LIV Mennesker, som har en psykiatrisk lidelse, har ofte også et misbrug af euforiserende stoffer. Ofte bruges misbruget

Læs mere

Kildegade 52. Bo Døgn. Et midlertidigt bosted info til beboere, visitatorer og andre

Kildegade 52. Bo Døgn. Et midlertidigt bosted info til beboere, visitatorer og andre Kildegade 52 Bo Døgn Et midlertidigt bosted info til beboere, visitatorer og andre Kildegade 52 er et midlertidigt bosted i Horsens kommune, serviceloven 107. Placeringen i Horsens midtby giver gode transport

Læs mere

Gruppe VBA forløb i Landsforeningen Lænken.

Gruppe VBA forløb i Landsforeningen Lænken. Gruppe VBA forløb i Landsforeningen Lænken. Fordrejning af grundfølelser Grundfølelse Relationelle følelsestilstande Sorg Vrede Frygt Glæde til vredesudbrud til tavshed til ligegyldighed/resignation til

Læs mere

Kognitiv uddannelse Misbrug: Forståelse og behandling

Kognitiv uddannelse Misbrug: Forståelse og behandling Kognitiv uddannelse Misbrug: Forståelse og behandling Sårbare team og familieambulatoriet, Skejby Sygehus 3. december 2012 Jens Wraa Laursen Cand. psych. aut., specialist i psykoterapi Psykologhuset Kognitivt

Læs mere

DAGBEHANDLING: Stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter

DAGBEHANDLING: Stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter SERVICEDEKLARATION DAGBEHANDLING: Stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter Adresse: Jyllandsgade 5, 9700 Brønderslev Telefon: 99454464 Afdelingsleder: Rikke Hessel Sørensen E-mail: rikke.hessel.sørensen@99454545.dk

Læs mere

Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2015

Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2015 Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 5 Nærværende pårørendeundersøgelse er fra året 5. Der er lavet pårørendeundersøgelser på Skovhus Privathospital siden. I disse undersøgelser bliver

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Forældre guide Fokus på det der virker Online Version klar til din skærm Børnehuset Søholm ICDP i praksis Information I Søholm samler vi på guldkorn - nogle vi kender fordi vi kender ICDP Barnet kan være

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog De fleste af os kender den situation, hvor vi efter en samtale med lægen kommer i tanke om alt det, vi ikke fik

Læs mere

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013 Socialrådgiverdage Kolding november 2013 Program Ultrakort om TUBA Børnenes belastninger i alkoholramte familier Hvad har børnene/de unge brug for De unges belastninger og muligheder for at komme sig TUBA

Læs mere

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler 1. Skab klare rammer 1.1 Ansatte

Læs mere

kognitiv center Misbrug

kognitiv center Misbrug Misbrug Kognitiv adfærdsterapi er en behandlingsform, der er baseret på forskning. Misbrug kan være mange ting: Alt fra overforbrug af alkohol, dagligt forbrug af amfetamin, extacy, hash, heroin m.m. Men

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER - mit liv med Jacob Haugaard Ilse Wilmot At overleve med en alkoholiker mit liv med Jacob Haugaard Bogen

Læs mere

FABU i Rødovre 06.05.2014 Børne- og ungdomspsykiatrien i et fremtidsperspektiv.

FABU i Rødovre 06.05.2014 Børne- og ungdomspsykiatrien i et fremtidsperspektiv. FABU i Rødovre 06.05.2014 Børne- og ungdomspsykiatrien i et fremtidsperspektiv. Vi tror, vi tænker vores egne tanker, men vi tænker vores kulturs tanker. Krishnamurti i Bateson, 2011 Forskelle som ledestjerne

Læs mere

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R 2 0 0 6 P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R Stolpegård BEHANDLING AF: ANGST DEPRESSION SPISEFORSTYRRELSER PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER PSYKISKE VANSKELIGHEDER, DER KNYTTER SIG TIL STRESS OG TRAUMER.

Læs mere

Botilbud til voksne med særlige behov

Botilbud til voksne med særlige behov Kollegiet Axeltorv Lejligheder og kollegieværelser for voksne udviklingshæmmede og sent udviklede med pædagogisk støtte, vejledning og beskæftigelse. I henhold til lov om social service 85 Adresse Kollegiet

Læs mere

Alkohol på arbejdspladsen

Alkohol på arbejdspladsen Alkohol på arbejdspladsen Hvorfor skal vi nu tale om det? Fordi.. Det er på alle arbejdspladser. Program Omfang af alkoholforbrug i Danmark Definitioner på alkoholforbrug Signaler på alkoholproblemer Faser

Læs mere

Familieorienteret alkoholbehandling

Familieorienteret alkoholbehandling Familieorienteret alkoholbehandling Hvorfor og hvordan Familieorienteret alkoholbehandling et litteraturstudium af familiebehandlingens effekter Følgevanskeligheder af misbrug for familien/børnene Familiebehandlingens

Læs mere

Er alkohol et problem?

Er alkohol et problem? Er alkohol et problem? Du har ret til hjælp Få gratis og professionel hjælp gennem kommunen. Husk, et alkoholproblem er kun tabu indtil man gør noget ved det. Test dine alkoholvaner Test dine alkoholvaner

Læs mere

UDDANNELSE I KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI FOR PSYKOLOGER OG LÆGER

UDDANNELSE I KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI FOR PSYKOLOGER OG LÆGER UDDANNELSE I KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI FOR PSYKOLOGER OG LÆGER Fælles om færdigheder Fra april 2018 udbyder Mindwork & Cektos igen i fællesskab specialiseringsmodulet i kognitiv adfærdsterapi. Vi forener

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Nyt selvværd, øget selvrespekt og evnen til at tage ansvar

Læs mere

UDDANNELSE I KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI FOR PSYKOLOGER OG LÆGER

UDDANNELSE I KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI FOR PSYKOLOGER OG LÆGER UDDANNELSE I KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI FOR PSYKOLOGER OG LÆGER Fælles om færdigheder Fra starten af 2016 udbyder Mindwork & Cektos i fællesskab specialiseringsmodulet i kognitiv adfærdsterapi. Vi forener

Læs mere

Døgnbehandling SYDGÅRDEN. SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere

Døgnbehandling SYDGÅRDEN. SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere Døgnbehandling SYDGÅRDEN SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere Dagbehandling Fra påvirket til ædru og clean Misbrug og afhængighed af stemningsændrende midler er en kombination af psykologiske,

Læs mere

Ung og sund Du bestemmer

Ung og sund Du bestemmer Ung og sund Du bestemmer Vejledning rådgivning Hvem bestemmer emnet, målet og vejen dertil? Afsenderperspektiv Autoritært eksperten udtaler sig Vurderende fordømmende, Moraliserende Ikke deltager centreret

Læs mere

Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn for den enkelte og for fællesskabet

Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn for den enkelte og for fællesskabet Midtskolen Skolebestyrelsen Princip nr. 5 Dato for vedtagelse: 06.08.2017 Princip vedrørende: Ordensregler Formål: Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn

Læs mere

AT GENKENDE ADHD SYMPTOMER

AT GENKENDE ADHD SYMPTOMER AT GENKENDE ADHD SYMPTOMER Følgende viser, hvilken adfærd, man kan møde hos børn. Der er tale om ADHD og også om et antal relaterede tilstande. Hvorfor er det vigtigt at kende symptomerne på ADHD? ADHD

Læs mere

Et tilbud om undervisning, social udvikling og et tæt familiesamarbejde

Et tilbud om undervisning, social udvikling og et tæt familiesamarbejde T O P S H Ø J Et tilbud om undervisning, social udvikling og et tæt familiesamarbejde T O P S H Ø J Familieinstitutionen Topshøj ApS. Topshøjvej 60. DK-4180 Sorø Tlf.: 57 83 12 21. topshoj@topshoj.dk.

Læs mere

Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2016

Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2016 Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 6 Nærværende pårørendeundersøgelse er fra året 6. Der er lavet pårørendeundersøgelser på Skovhus Privathospital siden. I disse undersøgelser bliver

Læs mere

Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016

Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016 Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016 Program Præsentation og program TUBA - tal og fakta Konsekvenser ved at vokse op i hjem med misbrug Nadjas historie Hvad kan være svært i arbejdet? Hvordan reagerer

Læs mere

DET ER ALDRIG FOR SENT! Alkoholbehandling og forebyggelse med det enkelte menneske i centrum

DET ER ALDRIG FOR SENT! Alkoholbehandling og forebyggelse med det enkelte menneske i centrum DET ER ALDRIG FOR SENT! Alkoholbehandling og forebyggelse med det enkelte menneske i centrum ALKOHOLBEHANDLING OG FOREBYGGELSE Cirka 140.000 mennesker i Danmark er afhængige af alkohol*, og det har typisk

Læs mere

I Minibo får du en ny chance

I Minibo får du en ny chance I Minibo får du en ny chance Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler, og hvis hverdag er præget af psykiske lidelser. Behov for ro og tryghed Minibo er

Læs mere

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort?

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort? Helbredt og hvad så? I foråret indledte vi tre kommunikationsstuderende fra Aalborg Universitet vores speciale, som blev afleveret og forsvaret i juni. En spændende og lærerig proces som vi nu vil sætte

Læs mere

HVAD STILLER VI OP MED PATIENTEN, DER DRIKKER?

HVAD STILLER VI OP MED PATIENTEN, DER DRIKKER? HVAD STILLER VI OP MED PATIENTEN, DER DRIKKER? Anette Søgaard Nielsen, Cand Phil, PhD Projektdirektør, Psykiatrien i Region Syddanmark, Lektor, Enheden for Klinisk Alkoholforskning, Syddansk Universitet

Læs mere

De gode cirkler i familien. Til professionelle

De gode cirkler i familien. Til professionelle De gode cirkler i familien Til professionelle 1 Forældrene er barnets vigtigste læremestre Parent Management Training Oregon (PMTO) er et behandlingstilbud for familier med børn, der udviser problemadfærd.

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Information om BEHANDLING MED ECT

Information om BEHANDLING MED ECT Til voksne Information om BEHANDLING MED ECT Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ECT? 03 Hvem kan behandles med ECT? 05 Hvordan virker ECT? 05 Hvem møder du i ECT-teamet? 06 Forundersøgelse

Læs mere

LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU

LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU LUFT er et sted hvor vi tilbyder ligemandsarbejde. Definition på ligemandsarbejde: et samarbejde mellem personer som oplever at være i samme båd, det vil sige samme

Læs mere

Identifikation af højrisikosituationer

Identifikation af højrisikosituationer Recke & Hesse 2003 Kapitel 4 Identifikation af højrisikosituationer I dette kapitel skal vi beskæftige os med kortlægningen af de personlige højrisikosituationer. Som vi tidligere har beskrevet, opfatter

Læs mere

Information om alkohol og helbred

Information om alkohol og helbred Information om alkohol og helbred Sundhedsfremme og forebyggelse Marts 2016 LUS Lidt om alkohol og helbred Alkohol er et rusmiddel, som bør omgås med forsigtighed. Øl, vin, snaps, bitter, cider, drinks

Læs mere