Notat. Referat af Møde i Grønt Råd 11 januar 2016 Sted: Nyborg Rådhus Mødelokale 2 Tid: Deltagere :

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Referat af Møde i Grønt Råd 11 januar 2016 Sted: Nyborg Rådhus Mødelokale 2 Tid: Deltagere :"

Transkript

1 Notat Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Rådhuset, Torvet Nyborg Betjen dig selv på sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig: Søren Okkels Uhrskov Tlf sou@nyborg.dk Sagsnr Referat af Møde i Grønt Råd 11 januar 2016 Sted: Nyborg Rådhus Mødelokale 2 Tid: Deltagere : Pia Ellegaard Jørgensen Danmarks Naturfredningsforening (DN) Arne Nielsen Danmarks Naturfredningsforening (DN) Merethe Simonsen Dansk Skovforening (DS) Torben Lyngsøe Povlsen Centrovice, Landboforeningerne (LF). Benny Stougaard Plant er Træ, Nyborg (PET) Per Nyegaard Olesen Danmarks Jægerforbund (DJF) Jakob Harrekilde Jensen Naturstyrelsen, Fyn (NST) Karsten Mengel Landsbysamarbejdet i Nyborg (LAN) Claus Lykke Friluftsrådet, Kreds Fyn (FR) Else Klint Dansk Ornitologisk forening (DOF) Per Jespersen Formand Teknik og Miljøudvalget Anja Kongsdal Medlem af Teknik og Miljøudvalget Albert Pedersen Medlem af Teknik og Miljøudvalget Anne G. Pedersen Gruppeleder Natur- og Miljø (NK) Johanne F. Hangaard Nyborg Kommune, Natur- og Miljø (NK) Jan G. Jensen Nyborg Kommune, Natur- og Miljø (NK) Søren Okkels Uhrskov Nyborg Kommune, Natur- og Miljø (NK) (ref.) Ikke til stede Preben Stuhr Nielsen Peter Pelle Søren Aagesen Østfyns Erhvervsråd (ØE) Nyborg Sportsfisker Forening (NSF) Naturhistorisk Forening for Nyborg og Omegn (NFNO)

2 Godkendelse af referat og dagsorden Ingen bemærkninger. Orientering om aktuelle sager i Nyborg Kommune v. Anne G. Pedersen, NK Teknik og Miljøafdelingen omstrukturerer. Søren Møllegård, Vicekommunal direktør for Nyborg Kommune, varetager fremover funktionen som Teknik- og Miljøchef. Herudover vil flere af afdelingens funktioner flytte fysisk plads. Der er modtaget afgørelse fra Naturstyrelsen om, at Lillemølle og Sulkendrup Mølle nu er undtaget fra vandplanerne. Der etableres 4 kløverstier i Nyborg Kommune. Stiernes ruter følger eksisterende veje og stier. Der er indvielse den 31. januar Indsatsplan for Bjørnklo er i høring frem til 1. marts Den kan findes på kommunens hjemmeside. Der er lavet et genoptryk af folderen 13 grønne oplevelser i Nyborg Kommune. Folderen har været populær og udleveres bl.a. i turistinformationen, Bureauet Nyborg. Affalds- og klimatilpasningsplan for Nyborg Kommune er godkendt og vedtaget. Vækstpolitik for Nyborg Kommune er under politiks behandling, den vedtages endeligt af Byrådet. Forslag - arrangement ifm. skovplantning ved Teglværksskoven Per Jespersen fremlagde kort projektet og tog imod input jf. nedenstående: Karsten Mengel, LAN foreslår at man flytter skoven længere ud mod vejen, da det kan give skovgæsten en bedre oplevelse. Else Klint, DOF, var enig i dette synspunkt og tilføjede, at der så vidt muligt skal ind tænkes lysåbne arealer i projektet. Jan G. Jensen gjorde opmærksom på, at der er tale om et mindre areal og at man havde valgt at trække skoven tilbage fra vejen af hensyn til evt. skyggevirkninger i det tilstødende villakvarter. Per Nyegaard Olesen, DJF, opfordrede til, at det undersøges, om der er nogen brugere af arealet, som før har været anvendt til fodboldbaner og om disse brugere har nogen indvendinger. Claus Lykke, FR, gjorde opmærksom på, at man med fordel kunne koordinere dagen med arrangementer i skolernes Naturforløb, og dermed integrere arrangementet i undervisningen. Karsten Mengel gjorde opmærksom på, at foråret kan være problematisk i forhold til plantning grundet græsdækket på arealet.

3 Benny Stougaard, PET, vil gerne undersøge mulighederne for at hjælpe med at skaffe finansiering til fx plantemateriale. Anne G. Pedersen, NK, opfordrede Grønt Råds medlemmerne til aktivt at deltage i arrangementet, fx med en ressourceperson, der på dagen kunne fortælle om fx skovens betydning i forhold til flora og fauna. Else Klint, DOF, tilkendegav, at de godt kunne være interesseret i at deltage på denne måde. Per Jespersen rundede emnet af med at sige, at han ville koordinere med skoleudvalget og at Grøn Råd vil få besked via , når der ligger noget mere konkret. Naturpolitik Anne G. Pedersen introducerede Teknik og Miljøudvalgets beslutning om, at der skulle udarbejdes en naturpolitik for Nyborg Kommune, se vedhæftet slideshow. Der er nedsat en styregruppe med politisk repræsentation, som skal arbejde videre, og Nyborg Kommune beder derfor om input til processen fra Grønt Råd. Der kom nedenstående input til Nyborg Kommunes Naturpolitik Det er vigtigt, at kommunen har en god dialog med involverede lodsejer. Kommunen skal være opmærksom på brugerkonflikter. Naturpolitikken bør have fokus på biodiversitet og naturbevarelse. Kommunen skal være bevidste om, at ikke alle brugergrupper og hensyn kan tilgodeses inden for de samme områder - der skal træffes nogen valg. Der skal findes en balance mellem benyttelse og beskyttelse. Hvis planen skal have en betydning, så skal der politisk vilje og ressourcer til at få udført planen i praksis. Der bør ind tænkes en indsats i forhold til affald. Danmarks Jægerforbund vil gerne bidrage til den praktiske implementering. Der bør være steder, hvor adgangen begrænses af hensyn til flora og fauna. Brug formidling til at sikre sig, at naturgæsten tager de fornødne hensyn, fx lade være med at smide affald, afholde sig fra at færdes uhensigtsmæssige steder. Naturstyrelsen har gode erfaring i at opdele arealer i zoner alt efter aktivitet. Anja Kongsdal bemærkede, at det er vigtigt, at naturpolitikken er kort og skarp, så der ikke bliver tale om et for stort dokument, som ikke er operationelt og at naturpolitikken også kan være et afsæt til at søge om ekstern finansiering via fonde eller støtteordninger. Albert Pedersen bemærkede, at formidlingen var vigtig, for at man kunne få befolkningen med og sikre sig en god forankring. Driftsplan for kommunens skove. Anne G. Pedersen og Jan G. Jensen fremlagde driftsplanen for kommunens skove og tog imod input fra deltagerne jf. nedstående: Vær opmærksom på at skoven er et følsomt emne, hvor mange har meninger om, hvordan den skal drives. Efterlad mere dødt ved i skoven. Hvis der er farlige træer, så flyt stien i stedet for at fælde træet gamle træer er vigtige for biodiversiteten.

4 Opgiv sankekort-ordningen og lad 20% af veddet ligge i skoven. Lad store stammer ligge i skovbunden, da disse er vigtige for fx svampe. Hvis der udlægges urørt skov, så vær opmærksom på farlige træer og skovens gæster. Læg stierne, så man fremadrettet undgår, at gamle træer bliver til farlige træer. Inddel skovene i zoner o Aktivitetszoner o Facilitetszoner o Stillezoner Brug hjemmehørende træarter, som er klimarobuste. Fasthold og skab flere vådområder i skovene. Bibehold lysåbne arealer i skovene. Lav græsningsskove. Lav stillezoner. Hvis man indfører græsningsskove, så pas på at dyretrykket ikke bliver for højt. Det kan skade mere, end det gavner. Er det nødvendigt, at man til alle tider skal kunne færdes tørskoet i gennem skoven? Jan G. Jensen, NK, bemærker, at græsningsskove kan være svære at drive, da der ikke kan skaffes dyr til den størrelse græsningsskov, det er muligt oprette i kommunens skove. Sankningen i kommunens skove udgør ikke mere end m 3 årligt og kan betragtes som en service overfor de borgere, som gerne vil sanke i skoven. Anne G. Pedersen bemærker, at en kommende skovplan skal ligge indenfor den økonomiske ramme, der er i dag. Så hvis man indstiller hugsten eller lader mere ved ligge tilbage i skovbunden, vil det betyde, at indtægterne falder. Eventuelt Per Nyegaard Olesen, DJF, roser kløversti-projektet. Flot arbejde og god proces. Pia Ellegaard Jørgensen, DN, vil høre om status på Ravnholt Alle. Anne. G. Pedersen svarede, at der er blevet holdt et møde mellem kommunens driftsafdeling og Ravnholt Gods. Ravnholt gods er stadigvæk interesseret i at genplante alléen, som aftalt med Gl. Ørbæk Kommune. Nyborg kommune vil derfor, over en periode genplante alleen o Arne Nielsen, DN, gjorde opmærksom på, at flere af træerne langs alléerne ved Ravnholt så ud til at være i forfald og kunne udgøre en risiko. Benny Stougaard, PET, gjorde opmærksom på, at de gerne så, at Nyborg Kommune vedligeholdt og genplantede de gamle alléer. Han opfordrede ligeledes kommunen til, at man laver en service så kommunens borgere kan anmelde steder, hvor kommunen med fordel kan gøre en indsats for naturen. Anne G. Pedersen anfører at det ikke er en kommunal opgave. Merethe Simonsen (DS) anførte at man kan også risikere, at borgere anmelder ting på private arealer. Det kan kommunen selvsagt ikke gøre noget ved, da det ikke er kommunale arealer. Men det kan skabe unødige konflikter mellem

5 anmelderen, kommunen og den private lodsejer. Konflikter, der er fuldstændige unødvendige. Næste Møde Næste mødes afholdes 19. maj 2016 kl. 16:00.

6 Naturpolitik

7 Baggrund naturpolitik Besluttet i budgetforlig 2016 Forligsparterne finder det vigtigt at der sættes fokus naturpolitikken, grundet Nyborg Kommunes centrale placering midt i naturen ved skov, strand og marker.

8 Formål med naturpolitikken At sikre større kvalitet i forbindelse med udvælgelse og kvalificering af naturprojekter i kommunen Sikre tværgående samarbejde med eksterne aktører, herunder uddannelsesinstitutioner, i forbindelse med gennemførsel af naturprojekter Øge naturformidlingens rolle i forbindelse med udførelse af naturprojekter

9 Fokusområder Naturformidling Friluftsliv Biodiversitet

10 Naturpolitik - opbygning Naturpolitik med tilhørende handlingsplan

11 Naturpolitik Nyborg Kommune Leder af Ungdomsskolen, Kurt Struve - deltager ad hoc i arbejdsgruppen Naturformidler Lars Hansen - deltager i udarbejdelse af handlingsplanen Intern workshop Ad hoc gruppe Formidling Styregruppe Anja Kongsdal, Politiker Albert Pedersen, Politiker Anne G. Pedersen, Gruppeleder Natur og Miljø Johanne Fagerlind Hangaard, Projektleder og naturmedarbejder Jan G. Jensen, naturmedarbejder Arbejdsgruppe Johanne Fagerlind Hangaard, Projektleder og naturmedarbejder Jan G. Jensen, Naturmedarbejder Ad hoc gruppe Friluftsliv Ekstern workshop Ad hoc gruppe Natur/Biodiversitet

12 Proces Opstart primo 2016 Styregruppe med to politikere Intern workshop Primo forår 2016 Politik udarbejdes Ekstern workshop efterår med blandt andet grønt råd (på dette tidspunkt mulighed for input til konkrete projekter) Høring af Politik og Handleplan Ultimo 2016 Politik og Handleplan er vedtaget

13 Spørgsmål Forslag og idéer til processen Hvor kan Grønt Råd hjælpe og understøtte

14 Spørgsmål? Tak for i dag

15

16 Skovplantning og vandhul ved Strandparken

17 Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo i Nyborg Kommune

18 Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo - Nyborg Kommune

19 Kløverstier indvielse 31. januar Havnepladsen

20 Spørgsmål? Tak for i dag

21 Nyborg Kommunes Skove Naturnær driftsplan

22 Hvordan ser det ud i Nyborg Kommune De kommunale skove dækker over 13 arealer Det mindste på 2 ha (Kirsebærhaven Ullerslev) Det største på 69 ha (Teglværksskoven) Samlet ha bevokset areal er 154 ha (223 ha incl. mose, eng mv) Fra Danmarks Statistik (skove over 0,5 ha): - Danske skovareal: 14 % - Fynske skovareal: 10 % - Skovareal Nyborg Kommune: 13 % (3.594 ha)

23 Rammer Meningen med planen er at give et bud på planlægning af forvaltningen af de kommunale skovarealer. Målet er fortsat at udvikle skovene med naturnært drevne robuste og alsidige skove Afløser drifts Gældende for perioden Dækker plan for driften af de kommunale skove Den økonomiske ramme bibeholdes Overensstemmelse med kommunens overordnede målsætninger samt Kommuneplan Forventes del af Nyborg Kommunes Handleplan for Naturpolitik

24 Naturpolitik Handleplan til naturpolitik Grøn Skovdriftsplan Handlinger Indsatsplan for Kæmpe Bjørneklo Handlinger vedr. naturpolitikken

25 Proces Efter input fra Grønt Råd udarbejdes endelig forslag til Naturnær driftsplan Politisk behandling til offentlig høring, april ugers høring Politisk behandling til endelig godkendelse, juni 2016

26 Ønsker til driften af de kommunale skove Naturnær driftsplan Skovdrift/Hugst Har din organisation bemærkninger til retningslinjerne og/eller forslag til nye retningslinjer der understøtter naturnær skovdrift. Naturen Har din organisation bemærkninger til retningslinjerne og/eller forslag til nye retningsliner der understøtter og udvikler naturen i skovene. Friluftslivet Har din organisation bemærkninger til retningslinjerne og/eller forslag der understøtter skovenes rekreative værdier og øget brug

27 Spørgsmål? Tak for i dag

28 Naturnær skovplan

29

30 Kommunale skove

31 Arealfordeling

32

33 Skovloven LBK nr. 678 af 14/6/ Loven har til formål at bevare og værne landets skove og hertil forøge skovarealet. Stk. 2. Loven har også til formål at fremme bæredygtig drift af landets skove. Bæredygtig drift betyder inddragelse af såvel økonomiske som økologiske og sociale værdier. Stk. 3. Bæredygtig drift indebærer, at det ved driften af det enkelte fredskovspligtige areal og ved lovens administration ud fra en helhedsbetragtning tilstræbes at 1) fremme opbygningen af robuste skove, 2) sikre skovens produktion, 3) bevare og øge skovenes biologiske mangfoldighed og 4) sikre, at hensynet til landskab, naturhistorie, kulturhistorie, miljøbeskyttelse og friluftsliv kan tilgodeses. Stk. 4. Ved lovens administration skal det tilstræbes at styrke rådgivning og information om bæredygtig skovdrift. 2. I offentligt ejede skove skal der lægges særlig vægt på de hensyn, der er nævnt i 1, stk. 3, nr. 3 og 4.

34 Driften er bl.a. underlagt: Skovlov Naturbeskyttelseslov Vandløbslov Museumslov Habitatdirektivet (padder flagermus) Kommuneplan EU Tømmerforordning - sporbarhed

35 Kommuneplan mål (uddrag) Det nuværende skovareal søges forøget ved ny skovplantning, bl.a. til beskyttelse af grundvandet og som rekreative oaser i byudviklingsområderne. Målet er, at skabe varierede blandingsskove med stort naturindhold til gavn for borgernes sundhed og friluftsliv. Teglværksskoven og Christianslund Skov skal dog bevares som bøgeskove, hvor vækstforholdene er egnede til dette.

36 Kommuneplanens retningslinjer (uddrag) Skovene skal drives bæredygtigt efter principperne for naturnær skovdrift. Foryngelse skal ske løbende ved hugst og naturlig foryngelse hvor dette er muligt. Andelen af løvtræ skal som minimum fastholdes.

37 Definition af naturnær skovdrift Naturnær skovdrift bygger på at lade naturen gøre en så stor del af arbejdet som muligt og kun gribe ind med mindre indgreb for at sikre, at skoven kan opfylde de mål, der stilles til driften. Naturnær skovdrift medfører bl.a.: varieret skov - flere træarter i forskellige aldre større stabilitet (vind) og modstand overfor skadedyr og sygdomme forbedret skovklima og jordbund større biologisk mangfoldighed hensyn til natur og kulturminder landskabelige hensyn øget værdi for friluftsliv og naturformidling

38 Naturnær skovdrift - virkemidler naturlig foryngelse - hvor muligt oprindeligt danske træarter prioriteres plantning kun hvor naturlig foryngelse ikke er mulig stop for dræning af våde områder måldiameterhugst hugst fra toppen. ingen renafdrifter (dog nål ) ingen brug af pesticider tyndinger for at fremme variation eller bestemte træarter. gamle træer til naturligt henfald mere dødt ved på skovbunden

39 Hvordan drives kommunens skove i dag tyndingshugster for at fremme kvalitetstræ, variation og naturlig foryngelse naturlig foryngelse hvor det er muligt nogle arealer overlades til naturlig tilgroning gamle træer lades tilbage til naturligt henfald hvor de ikke er til fare for færdslen urørt skov (Plantagen) selvgroet skov i plukhugstdrift Teglværksskov, Plantagen, Bonde ingen brug af kemiske midler primært brug af naturligt hjemmehørende træarter stop for dræning. Kun hovedgrøfter, grøfter der dræner veje og stier og grøfter der fører vand gennem skoven vedligeholdes

40

41 Tilvækst og hugst i Nyborg Kommunes skove Tilvækst af gavntræ ud fra skovberegningsprogram (Plankat) er m3 / år hugst i 2014 = 694 m3 hugst i 2013 = 510 m3 hugst i 2012 = m3 (nål) hugst i 2011 = 610 m3 hugst i 2010 = 835 m3

42 Plantagen uddrag af fredningskort

43

44 Flersidigt skovbrug Hvordan vægtes: Træproduktion Naturværdier Friluftsliv

45 Spørgsmål?

46 Nyborg Kommunes Skove Naturnær driftsplan

47 Hvordan ser det ud i Nyborg Kommune De kommunale skove dækker over 13 arealer Det mindste på 2 ha (Kirsebærhaven Ullerslev) Det største på 69 ha (Teglværksskoven) Samlet ha bevokset areal er 154 ha (223 ha incl. mose, eng mv) Fra Danmarks Statistik (skove over 0,5 ha): - Danske skovareal: 14 % - Fynske skovareal: 10 % - Skovareal Nyborg Kommune: 13 % (3.594 ha)

48 Rammer Meningen med planen er at give et bud på planlægning af forvaltningen af de kommunale skovarealer. Målet er fortsat at udvikle skovene med naturnært drevne robuste og alsidige skove Afløser drifts Gældende for perioden Dækker plan for driften af de kommunale skove Den økonomiske ramme bibeholdes Overensstemmelse med kommunens overordnede målsætninger samt Kommuneplan Forventes del af Nyborg Kommunes Handleplan for Naturpolitik

49 Naturpolitik Handleplan til naturpolitik Grøn Skovdriftsplan Handlinger Indsatsplan for Kæmpe Bjørneklo Handlinger vedr. naturpolitikken

50 Proces Efter input fra Grønt Råd udarbejdes endelig forslag til Naturnær driftsplan Politisk behandling til offentlig høring, april ugers høring Politisk behandling til endelig godkendelse, juni 2016

51 Ønsker til driften af de kommunale skove Naturnær driftsplan Skovdrift/Hugst Har din organisation bemærkninger til retningslinjerne og/eller forslag til nye retningslinjer der understøtter naturnær skovdrift. Naturen Har din organisation bemærkninger til retningslinjerne og/eller forslag til nye retningsliner der understøtter og udvikler naturen i skovene. Friluftslivet Har din organisation bemærkninger til retningslinjerne og/eller forslag der understøtter skovenes rekreative værdier og øget brug

52 Spørgsmål? Tak for i dag

53 Naturnær skovplan

54

55 Kommunale skove

56 Arealfordeling

57

58 Skovloven LBK nr. 678 af 14/6/ Loven har til formål at bevare og værne landets skove og hertil forøge skovarealet. Stk. 2. Loven har også til formål at fremme bæredygtig drift af landets skove. Bæredygtig drift betyder inddragelse af såvel økonomiske som økologiske og sociale værdier. Stk. 3. Bæredygtig drift indebærer, at det ved driften af det enkelte fredskovspligtige areal og ved lovens administration ud fra en helhedsbetragtning tilstræbes at 1) fremme opbygningen af robuste skove, 2) sikre skovens produktion, 3) bevare og øge skovenes biologiske mangfoldighed og 4) sikre, at hensynet til landskab, naturhistorie, kulturhistorie, miljøbeskyttelse og friluftsliv kan tilgodeses. Stk. 4. Ved lovens administration skal det tilstræbes at styrke rådgivning og information om bæredygtig skovdrift. 2. I offentligt ejede skove skal der lægges særlig vægt på de hensyn, der er nævnt i 1, stk. 3, nr. 3 og 4.

59 Driften er bl.a. underlagt: Skovlov Naturbeskyttelseslov Vandløbslov Museumslov Habitatdirektivet (padder flagermus) Kommuneplan EU Tømmerforordning - sporbarhed

60 Kommuneplan mål (uddrag) Det nuværende skovareal søges forøget ved ny skovplantning, bl.a. til beskyttelse af grundvandet og som rekreative oaser i byudviklingsområderne. Målet er, at skabe varierede blandingsskove med stort naturindhold til gavn for borgernes sundhed og friluftsliv. Teglværksskoven og Christianslund Skov skal dog bevares som bøgeskove, hvor vækstforholdene er egnede til dette.

61 Kommuneplanens retningslinjer (uddrag) Skovene skal drives bæredygtigt efter principperne for naturnær skovdrift. Foryngelse skal ske løbende ved hugst og naturlig foryngelse hvor dette er muligt. Andelen af løvtræ skal som minimum fastholdes.

62 Definition af naturnær skovdrift Naturnær skovdrift bygger på at lade naturen gøre en så stor del af arbejdet som muligt og kun gribe ind med mindre indgreb for at sikre, at skoven kan opfylde de mål, der stilles til driften. Naturnær skovdrift medfører bl.a.: varieret skov - flere træarter i forskellige aldre større stabilitet (vind) og modstand overfor skadedyr og sygdomme forbedret skovklima og jordbund større biologisk mangfoldighed hensyn til natur og kulturminder landskabelige hensyn øget værdi for friluftsliv og naturformidling

63 Naturnær skovdrift - virkemidler naturlig foryngelse - hvor muligt oprindeligt danske træarter prioriteres plantning kun hvor naturlig foryngelse ikke er mulig stop for dræning af våde områder måldiameterhugst hugst fra toppen. ingen renafdrifter (dog nål ) ingen brug af pesticider tyndinger for at fremme variation eller bestemte træarter. gamle træer til naturligt henfald mere dødt ved på skovbunden

64 Hvordan drives kommunens skove i dag tyndingshugster for at fremme kvalitetstræ, variation og naturlig foryngelse naturlig foryngelse hvor det er muligt nogle arealer overlades til naturlig tilgroning gamle træer lades tilbage til naturligt henfald hvor de ikke er til fare for færdslen urørt skov (Plantagen) selvgroet skov i plukhugstdrift Teglværksskov, Plantagen, Bonde ingen brug af kemiske midler primært brug af naturligt hjemmehørende træarter stop for dræning. Kun hovedgrøfter, grøfter der dræner veje og stier og grøfter der fører vand gennem skoven vedligeholdes

65

66 Tilvækst og hugst i Nyborg Kommunes skove Tilvækst af gavntræ ud fra skovberegningsprogram (Plankat) er m3 / år hugst i 2014 = 694 m3 hugst i 2013 = 510 m3 hugst i 2012 = m3 (nål) hugst i 2011 = 610 m3 hugst i 2010 = 835 m3

67 Plantagen uddrag af fredningskort

68

69 Flersidigt skovbrug Hvordan vægtes: Træproduktion Naturværdier Friluftsliv

70 Spørgsmål?

Diasshows er vedhæftet referatet. Referatet omfatter derfor primært kommentarer og emner, som ikke fremgår af dias fremlagt under mødet.

Diasshows er vedhæftet referatet. Referatet omfatter derfor primært kommentarer og emner, som ikke fremgår af dias fremlagt under mødet. Notat Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Søren Okkels Uhrskov Tlf. 6333 6878 E-mail: sou@nyborg.dk Sagsnr. 450-2013-16783

Læs mere

Pia Ellegaard Jørgensen Danmarks Naturfredningsforening (DN) Merethe Simonsen Dansk Skovforening (DS) Hans Henriksen

Pia Ellegaard Jørgensen Danmarks Naturfredningsforening (DN) Merethe Simonsen Dansk Skovforening (DS) Hans Henriksen Notat Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig: Søren Okkels Uhrskov Tlf. 6333 6878 E-mail: sou@nyborg.dk

Læs mere

Referat møde i Grønt Råd d. 18-06-2013

Referat møde i Grønt Råd d. 18-06-2013 Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Søren Okkels Uhrskov Tlf. 6333 6878 E-mail: sou@nyborg.dk Sagsnr. 450-2013-16783

Læs mere

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Kredsbestyrelsesseminar 30. marts 2019 Indhold 1. Baggrund om biodiversitetsskov 2. Hvad er urørt skov og anden biodiversitetsskov

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder Skovvision for Mariagerfjord Kommune - skovene som rekreative naturområder Mariagerfjord Kommune betragter de kommunale skove som en værdifuld ressource, der gennem en langsigtet drift og administration

Læs mere

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Aftenens forløb 18:30 19:45 Klik for at tilføje tekst Velkomst og rammer for dette møde Baggrund for forslag om fredning af Trelde Skov

Læs mere

Fyn J.nr. NST Ref. eea Den 11. december Svendborg Kommune. att. Peter Møller, sendt som mail til

Fyn J.nr. NST Ref. eea Den 11. december Svendborg Kommune. att. Peter Møller, sendt som mail til Svendborg Kommune att. Peter Møller, sendt som mail til Peter.Moller@Svendborg.dk Fyn J.nr. NST-321-05150 Ref. eea Den 11. december 2014 Udtalelse om drift Svendborg Kommunes skov ved Christiansminde Svendborg

Læs mere

Naturnær skovdrift på Naturstyrelsen arealer

Naturnær skovdrift på Naturstyrelsen arealer på Naturstyrelsen arealer Bæredygtig drift i en grøn omstilling med fokus på skovens træproduktion og driftsøkonomi. v/ Vicedirektør Peter Ilsøe Workshop om nyt nationale skovprogram 3. marts 2014 Overblik

Læs mere

DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018

DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018 DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Valg af medlemmer og suppleanter til bestyrelsen 4. Forslag fra medlemmerne 5. Eventuelt Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 28 maj 2008 kl. 9.30 Mødelokale 1

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 28 maj 2008 kl. 9.30 Mødelokale 1 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 28 maj 2008 kl. 9.30 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Driftsplan for de statslige arealer i Vendsyssel... 2 Handleplan for bekæmpelse af Bjørneklo... 3 Status

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets

Læs mere

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Aftale mellem: Kommunernes Landsforening Danmarks Naturfredningsforening Friluftsrådet Miljøministeriet Formål: Støtte frivillige lokalt forankrede frilufts- og

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

Vejledende standard for maskinel efterlevelse af økologiske retningslinjer.

Vejledende standard for maskinel efterlevelse af økologiske retningslinjer. Vejledende standard for maskinel efterlevelse af økologiske retningslinjer. Baggrund Sikringen af naturværdier er et centralt mål for driften af statsskovene. For styrelsens skovbevoksede arealer er der

Læs mere

SKOVPOLITIK FOR FREDERIKSHAVN KOMMUNE

SKOVPOLITIK FOR FREDERIKSHAVN KOMMUNE SKOVPOLITIK FOR FREDERIKSHAVN KOMMUNE Foto: Henning Larsen Hvorfor en skovpolitik? Frederikshavn Kommune ejer 825 hektar skov fordelt på 16 områder (se bagside). Skovene har stor økonomisk såvel som rekreativ

Læs mere

Naturnær skovdrift i statsskovene

Naturnær skovdrift i statsskovene Naturnær skovdrift i statsskovene Hvad, Hvordan og Hvornår 2005 Titel: Naturnær skovdrift i statsskovene Hvad, Hvordan og Hvornår Udgivet af: Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Fotos: Lars Gejl/Scanpix,

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Mødereferat. Emne: Det Grønne Råd - Odense Dato: 21. november 2013 Deltagere:

Mødereferat. Emne: Det Grønne Råd - Odense Dato: 21. november 2013 Deltagere: Emne: Det Grønne Råd - Odense Dato: 21. november 2013 Deltagere: Tid: kl. 15.00-18.00 Poul Falck (PF), Formand Mogens Agergaard (MA), Danmarks Naturfredningsforening Anders Myrtue, Odense Bys Museer Per

Læs mere

19 Skove. Musefældeskoven, Rottefældeskoven og Kobberbækskoven danner sammen med Ørkild

19 Skove. Musefældeskoven, Rottefældeskoven og Kobberbækskoven danner sammen med Ørkild 19 Skove Svendborg Kommune ejer 22 skove med et samlet areal på ca. 300 ha. Næsten alle skovene ligger bynært i Svendborg med Gl. Hestehave, Hallindskoven og Stævneskoven som det største sammenhængende

Læs mere

Skovpolitik for Vesthimmerlands Kommune

Skovpolitik for Vesthimmerlands Kommune for Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder for Vesthimmerlands Kommune. Den 24. november 2018. Indledning ken for skovene i Vesthimmerlands Kommune skal favne bredt og er illustreret som en paraply.

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

REFERAT DET GRØNNE RÅD. 18. juni 2013, Kl. 16:00. Otterup Rådhus, mødelokale 5

REFERAT DET GRØNNE RÅD. 18. juni 2013, Kl. 16:00. Otterup Rådhus, mødelokale 5 REFERAT DET GRØNNE RÅD, Kl. 16:00 Otterup Rådhus, mødelokale 5 Medlemmer Birgitte Hammeleff, Friluftsrådet Birger Munter Nordfyns Erhvervsråd Dan Mortensen Fyns Familielandbrug Egon Møller Sørensen Dansk

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Naturovervågning hvorfor og hvordan?

Naturovervågning hvorfor og hvordan? 1 Naturovervågning hvorfor og hvordan? Temadag, Naturhistorisk Museum, Århus, 2. marts 2013 Danmarks Naturfredningsforening Vicedirektør Michael Leth Jess, mlj@dn.dk 2 3 Christina: Et bud - De skal roses

Læs mere

Tilskudsordninger for skov - fordele og udfordringer

Tilskudsordninger for skov - fordele og udfordringer Tilskudsordninger for skov - fordele og udfordringer Wilhjelm+ 2017 Katrine Hahn Kristensen, Miljøstyrelsen Tjen penge på at gøre ingenting Miljø Styrelsen Styrtrig styrelse deler penge ud: bliver du snydt?

Læs mere

Plan for Grønne Områder Hvidbog opsamling, kommentarer og indstilling på baggrund af høringssvar fra medlemmer af Det Grønne Råd

Plan for Grønne Områder Hvidbog opsamling, kommentarer og indstilling på baggrund af høringssvar fra medlemmer af Det Grønne Råd Høringspart Relevant afsnit Resumé af høringssvar Administrationens Kommentarer Dansk Skovforening Skove Tilvækst på 1.500 m 3 er Ja, gamle tal korrekt tal for lille er ca. 2.400 m 3 Skovning 1.600 m 3

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Borgermøde Byudviklingsplan for Gistrup. 23. maj kl. 18:30 Gistrup Hal 1

Borgermøde Byudviklingsplan for Gistrup. 23. maj kl. 18:30 Gistrup Hal 1 Borgermøde Byudviklingsplan for Gistrup 23. maj kl. 18:30 Gistrup Hal 1 Baggrund Med afsæt i Vision 2025 er formålet med byudviklingsplanen for Gistrup at få defineret identitet, struktur og sammenhængskraft

Læs mere

Stille krav til typen af skov, der er på arealet (både artssammensætning og tæthed)

Stille krav til typen af skov, der er på arealet (både artssammensætning og tæthed) Vedr. revision af skovloven Introduktion Verdens Skove og samtlige danske biodiversitetsforskere mener, at skovene spiller en nøglerolle i forhold til at sikre og forbedre forholdene for den danske biodiversitet,

Læs mere

Lodsejermøde 24/9/2018

Lodsejermøde 24/9/2018 Lodsejermøde 24/9/2018 Idéoplæg til fredning af Treldeskovene Foto: Peter Leth-Larsen Dagsorden 18.30-19.20 - Velkommen - Hvorfor fredning? Hovedbudskab i idéoplægget - Præsentation af udvalgte temaer

Læs mere

Møde med Grønt Råd 16. august Status Vand- og naturhandleplanerne

Møde med Grønt Råd 16. august Status Vand- og naturhandleplanerne Møde med Grønt Råd 16. august 2012 Status Vand- og naturhandleplanerne Proces og tidsplan Forslag til handeplan, senest ½ år efter vedtaget statslig plan 28. marts 2012. Grønt Råd - drøftelse af handleplaners

Læs mere

Natura Status og proces

Natura Status og proces Natura 2000 - Status og proces Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Natura 2000 Områder i EU med særlig værdifuld natur Fuglebeskyttelsesområder og habitatområder Målet er at standse tilbagegangen

Læs mere

DAGSORDEN. Kort præsentation af SLS A/S og NPDJ Naturnær skovdrift. PEFC. Klimatilpasninger. Samarbejde med off. myndigheder og NGO`er.

DAGSORDEN. Kort præsentation af SLS A/S og NPDJ Naturnær skovdrift. PEFC. Klimatilpasninger. Samarbejde med off. myndigheder og NGO`er. DAGSORDEN. Kort præsentation af SLS A/S og NPDJ Naturnær skovdrift. PEFC. Klimatilpasninger. Samarbejde med off. myndigheder og NGO`er. Kort præsentation. SLS A/S: Kundeejet skovadministrationsselskab.

Læs mere

Mona og John Harder Anebjergvej 22 8600 Silkeborg. 25. februar 2014

Mona og John Harder Anebjergvej 22 8600 Silkeborg. 25. februar 2014 Mona og John Harder Anebjergvej 22 8600 Silkeborg 25. februar 2014 Afgørelse om, at markvej/sti ved Anebjergvej 22, Gl. Laven, 8600 Silkeborg, skal være åben for offentligheden og påbud om fjernelse af

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Dette er stormfaldsplanen for Stråsøkomplekset i Vestjylland. Stråsøkomplekset er et stort sammenhængende naturområde på ca. 5.200 ha. Udover Stråsø Plantage består området

Læs mere

Offentligt resumé om driften af Svendborg Kommunes skove 2018

Offentligt resumé om driften af Svendborg Kommunes skove 2018 Offentligt resumé om driften af Svendborg Kommunes skove 2018 Kommunens skove Svendborg kommune ejer 290 ha. skov fordelt på 22 lokaliteter, hvoraf de fleste er bynære skove. Målene for driften af kommunens

Læs mere

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6.

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Natura 2000 ERFA-gruppemøde 14. juni 2012 Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Eventuelt Natura 2000

Læs mere

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE Staurby Skov STAURBY SKOV PIXIUDGAVE - DEN KORTE VERSION AF MASTERPLANEN Middelfart Kommune har overtaget Staurby Skov i 2016. Skoven er en tidligere produktionsskov,

Læs mere

Afbud: August Kragh, Haderslev Kommune, Tine Fricke, Aabenraa Kommune, Søren Svennesen Landbosyd.

Afbud: August Kragh, Haderslev Kommune, Tine Fricke, Aabenraa Kommune, Søren Svennesen Landbosyd. NOTAT Brugerrådet for Naturstyrelsen Sønderjylland Sønderjylland Ref. LARAN Den 13. december 2017 Referat af brugerrådsmøde d. 13. december 2017 Deltagere: Helle Hartmann, Haderslev Kommune Kristian Toustrup,

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Notat. Teknisk Udvalg. Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 27. februar Natur og Miljø. Den 23. februar 2012.

Notat. Teknisk Udvalg. Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 27. februar Natur og Miljø. Den 23. februar 2012. Notat Emne: Til: Kopi til: Skovenes økonomi Teknisk Udvalg Claus Nickelsen Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 27. februar 2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 23. februar 2012

Læs mere

Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune, 2018

Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune, 2018 Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune. 2010. Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune, 2018 (vedtaget af Byrådet i Hjørring xx.xx.2018) 1. Formål og arbejdsområde

Læs mere

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok?

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Naturhistorisk forening for Nordsjælland den 25. april 2012 Hanne Stensen Christensen (Chef for Natur og Vandkontoret Næstved Kommune) Hvad vil jeg sige?

Læs mere

Naturstyrelsen Nordsjælland. Udlægning af biodiversitetsskov Den 22. januar 2018

Naturstyrelsen Nordsjælland. Udlægning af biodiversitetsskov Den 22. januar 2018 Naturstyrelsen Nordsjælland Udlægning af biodiversitetsskov Den 22. januar 2018 Naturpakken Udsendt den 20. maj 2016 Bag Naturpakken står: Regeringen (Venstre), Dansk Folkeparti, Liberal Alliance Det Konservative

Læs mere

Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard

Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard Grønt Danmarkskort Opgaven 1. Kommunalbestyrelserne skal oprette lokale naturråd,

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Naturnære systemer. Renafdriftssystemet. Skærmforyngelse. Plukhugstsystemet. Plukhugstsystemet

Naturnære systemer. Renafdriftssystemet. Skærmforyngelse. Plukhugstsystemet. Plukhugstsystemet Naturnær skovdrift: Hvor er økonomien og hvad med vores børnebørn?. J. Bo Larsen S&L - konferensen 2009 Skovdyrkningssystemer Naturnære systemer Ensaldrende systemer Uensaldrende systemer Renafdriftssystemet

Læs mere

Vejledning om Skovloven 8 Arealanvendelse

Vejledning om Skovloven 8 Arealanvendelse Denne vejledning er senest ændret den 11. august 2015. Vejledning om Skovloven 8 Arealanvendelse Indhold 1. Anvendelse af fredskovspligtige arealer... 2 1.1 Forenklede regler... 2 1.2 Helhedsbetragtning

Læs mere

Referat af møde i Brugerråd SØ, Naturstyrelsen Vestsjælland d. 12/ kl

Referat af møde i Brugerråd SØ, Naturstyrelsen Vestsjælland d. 12/ kl j.nr. NST-210-00001 Referat af møde i Brugerråd SØ, Naturstyrelsen Vestsjælland d. 12/12 2012 kl. 15.00 Deltagere: Bjørn Petersen, Danmarks Naturfredningsforening Inga Skærris, Danmarks Idrætsforbund Leif

Læs mere

Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012

Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012 Dok.nr. 921421-12 Sagsnr. 11/12126 Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012 Sted: Mødelokale 2 hos Varde Kommune, Bytoften 2, 6800 Varde Tid: 3. oktober 2012 kl.

Læs mere

Afgørelse om ikke VVM pligt vedr. skovrejsning ved Kogsbøllevej 79, 5871 Frørup

Afgørelse om ikke VVM pligt vedr. skovrejsning ved Kogsbøllevej 79, 5871 Frørup Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Jeppe D. Johnsen Kogsbøllevej 79 5871 Frørup Betjen dig selv på www.nyborg.dk 16. september 2019 Sagsnr.: S2019-19793 Sagsbehandler:

Læs mere

Kredsrepræsentantskabsmøde Nyt fra Friluftsrådets bestyrelse

Kredsrepræsentantskabsmøde Nyt fra Friluftsrådets bestyrelse Kredsrepræsentantskabsmøde 2019 - Nyt fra Friluftsrådets bestyrelse Hvad er på programmet? Friluftsrådets arbejde med adgang i 2019 Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne Lidt om nogle af erfaringerne fra

Læs mere

Status, målsætninger og virkemidler for biodiversiteten i de danske skove

Status, målsætninger og virkemidler for biodiversiteten i de danske skove Status, målsætninger og virkemidler for biodiversiteten i de danske skove Biodiversitetssymposiet 2011 Aarhus Universitet JACOB HEILMANN-CLAUSEN & HANS HENRIK BRUUN CENTER FOR MAKRØKOLOGI, EVOLUTION &

Læs mere

TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE. Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007

TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE. Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007 TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE NATUR & MILJØ Dato: 10.10.07 Sagsnr.: 07/1886 Kontaktperson: Jens Peder Matthiesen Dir. tlf.: 79966250 Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Dette notat er senest ændret den 9. april 2014. Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Indhold: 1. Nødvendigt for skovdriften 2. Fredning 3. Marker og klitter 4. Åbne naturarealer

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 30. november 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Forslag til Kommuneplan 2017

Læs mere

Referat fra møde om restaurering af Øle Å i Poulsker Plantage

Referat fra møde om restaurering af Øle Å i Poulsker Plantage I N S T I T U T F O R G E O V I D E N S K A B O G N A T U R F O R V A L T N I N G ( I G N ) Referat fra møde om restaurering af Øle Å i Poulsker Plantage M Ø D E R E F E R A T 20. JANUAR 2016 Møde afholdt:

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsning Græsning og anden påvirkning fra store, planteædende pattedyr

Læs mere

Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer.

Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer. Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer. Vivian Kvist Johannsen Med bidrag og analyser af bl.a. Lars Graudal, Palle Madsen, Niclas Scott Bentsen, Claus Felby, Thomas Nord-Larsen

Læs mere

PESTICIDHANDLINGSPLAN AFVIKLING AF BRUG AF PESTICIDER PÅ KOMMUNALT EJEDE AREALER I FAXE KOMMUNE

PESTICIDHANDLINGSPLAN AFVIKLING AF BRUG AF PESTICIDER PÅ KOMMUNALT EJEDE AREALER I FAXE KOMMUNE PESTICIDHANDLINGSPLAN AFVIKLING AF BRUG AF PESTICIDER PÅ KOMMUNALT EJEDE AREALER I FAXE KOMMUNE VEDTAGET AF FAXE BYRÅD 30. MAJ 2013 Side 1 Indledning De tidligere kommuner, der nu udgør Faxe Kommune, har

Læs mere

Certificering af statsskovene

Certificering af statsskovene Certificering af Hidtidige forløb Ult. 04: Ministeren beslutter, at skal certificeres KR og FU udvalgt som forsøgsdistrikter. Aftale indgås s med NEPCon om både b FSC- og PEFC-certificering Maj 06: Evaluering

Læs mere

Der var afbud fra Jesper Blom Hansen, Kurt Rasmussen samt Anne Grethe Kramme, Stine Pagel, Mette Hardam

Der var afbud fra Jesper Blom Hansen, Kurt Rasmussen samt Anne Grethe Kramme, Stine Pagel, Mette Hardam Referat Mødedato Mandag den 11/2, 2019 kl 16.30 til 18.00 Emne Sted Deltagere Referat Grønt Råd Knivholtvej 15, 9900 Frederikshavn Allan Olsen, FUF. Nyt medlem Bent Conradsen, Knivholt Bilaug Betty Steglich,

Læs mere

Greve Kommune Teknik & Miljø. Natur- & Miljørådet

Greve Kommune Teknik & Miljø. Natur- & Miljørådet Greve Kommune Teknik & Miljø Natur- & Miljørådet Referat af møde den 4. februar 2013 Medlemmer: Formand, Byrådsmedlem Brian Hemmingsen Danmarks Naturfredningsforening, Carsten Oddershede Danmarks Sportfiskerforbund,

Læs mere

Grønt Råd Beslutningsreferat

Grønt Råd Beslutningsreferat Grønt Råd Beslutningsreferat af møde den 5. marts 2015 kl. 16.00 i Udvalgsværelse Medlemmer Ebbe Vitt ( ) formand Charlotte Scheel ( ) Morten Bødker ( ) Jens Bjerregaard Christensen ( ) Jakob Lausen (

Læs mere

7. februar 2018 Referat af 1. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern

7. februar 2018 Referat af 1. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern 7. februar 2018 Referat af 1. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Viborg Kommuner Sted: Harrild Hede Naturcenter Dato: 30. januar 2018 Varighed: 18:30 20.30 Referent: Ikast-Brande

Læs mere

Bæredygtighedens balancegang mellem prioriteringer i skovene

Bæredygtighedens balancegang mellem prioriteringer i skovene Bæredygtighedens balancegang mellem prioriteringer i skovene fra bøgens brede top til fyrrens finrødder Vivian Kvist Johannsen KU-IGN, Skov, Natur og Biomasse 14-11-2017 2 Bæredygtighedens balancegang

Læs mere

Dagsorden Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 19. maj 2013 kl Mødelokale 1

Dagsorden Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 19. maj 2013 kl Mødelokale 1 Dagsorden Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 19. maj 2013 kl. 13.00 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Vandplaner.... 2 LIFE projekt Rigkilde.... 3 LIFE projekt St. Vildmose.... 4 Grønt Råds sammensætning....

Læs mere

Naturnær skovdrift: Hvor er økonomien. J. Bo Larsen Skov & Landskab. Skovdyrkningssystemer Naturnære systemer. J. Bo Larsen. S&L - konferensen 2009

Naturnær skovdrift: Hvor er økonomien. J. Bo Larsen Skov & Landskab. Skovdyrkningssystemer Naturnære systemer. J. Bo Larsen. S&L - konferensen 2009 J. Bo Larsen Skov & Landskab Naturnær skovdrift: Hvor er økonomien og hvad med vores børnebørn?. J. Bo Larsen S&L - konferensen 2009 Skovdyrkningssystemer Naturnære systemer Ensaldrende systemer Uensaldrende

Læs mere

9.7 Biologisk mangfoldighed

9.7 Biologisk mangfoldighed 9.7 Biologisk mangfoldighed MÅL For biologisk mangfoldighed er det Byrådets mål, at: Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal standses senest 2010, og at den biologiske mangfoldighed i Sønderborg

Læs mere

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur Kommissorium for Kommuneplan 2009-2020 Projektgruppen: Natur 1. Baggrund Med kommunalreformen er ansvaret for forvaltningen af det åbne land herunder naturen - flyttet fra amterne til kommunerne. Kommunerne

Læs mere

19. december 2017 J. nr A Referat fra møde i Grønt Dialogforum den 11. december kl i mødelokale A på Ullasvej 23.

19. december 2017 J. nr A Referat fra møde i Grønt Dialogforum den 11. december kl i mødelokale A på Ullasvej 23. Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge CVR: 26 69 63 48 19. december 2017 J. nr. 00.17.00A30-0002 Referat fra møde i Grønt Dialogforum den 11. december kl. 16-18 i mødelokale

Læs mere

Godkendelsen gives med hjemmel i Vandløbsloven 16 og 17 samt Bekendtgørelse nr. 834 af 27/6/2016 om vandløbsregulering og -restaurering m.v.

Godkendelsen gives med hjemmel i Vandløbsloven 16 og 17 samt Bekendtgørelse nr. 834 af 27/6/2016 om vandløbsregulering og -restaurering m.v. Teknik- og Miljøafdeling Berørte parter Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig: Annika Lykke Dalskov Tlf. 63 33 71 55 E-mail: ald@nyborg.dk

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 27. januar 2011 kl. 09.00 Mødelokale 1

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 27. januar 2011 kl. 09.00 Mødelokale 1 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 27. januar 2011 kl. 09.00 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Evaluering af Grønt Råds arbejde.... 2 Vand og Naturplaner.... 4 Retablering af Bisbækken....

Læs mere

Sendt pr. mail - jf. mailliste. 19. december 2013

Sendt pr. mail - jf. mailliste. 19. december 2013 Sendt pr. mail - jf. mailliste 19. december 2013 Referat fra mødet i Grønt Forum - Landbrug, den 4. december 2013 Deltagere: Fra landbruget: Svend Bodholt Nielsen, Familielandbruget VEST-Jylland, Helle

Læs mere

Nyt Naturråd skal udpege Grønt Danmarkskort Se de nuværende udpegninger og hvordan de skal administreres

Nyt Naturråd skal udpege Grønt Danmarkskort Se de nuværende udpegninger og hvordan de skal administreres Nyt Naturråd skal udpege Grønt Danmarkskort Se de nuværende udpegninger og hvordan de skal administreres - Hvor skal landbruget være i fremtiden? Hvad laver Naturrådet? Naturrådet skal komme med anbefalinger

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Det Grønne Råd, Skive Kommune. Referat

Det Grønne Råd, Skive Kommune. Referat Det Grønne Råd, Skive Kommune Referat Møde d. 24. november 2016 Mødet blev afholdt i Den Blå Diamant, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Mødetidspunkt: 16.00-18.00 Deltagere: - Erik Preisler, Skive Idrætssamvirke

Læs mere

Referat fra møde med Det Grønne Råd i Svendborg Kommune den 27. august 2014 kl samt noter fra ekskursion samme dag

Referat fra møde med Det Grønne Råd i Svendborg Kommune den 27. august 2014 kl samt noter fra ekskursion samme dag Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. Christian.Vinther@svendborg.dk www.svendborg.dk Referat fra møde med Det Grønne Råd i Svendborg Kommune den 27. august

Læs mere

Referat af Grønt Råds møde 5. september 2013

Referat af Grønt Råds møde 5. september 2013 Referat af Grønt Råds møde 5. september 2013 09.10.2013 Tilstede fra Rådet: Danmarks Naturfredningsforening, Sven Thorsen Danmarks Jægerforbund, Christian Clausen Dansk Landbrug Sydhavsøerne, John Nielsen

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier Velkommen til konferencen Rekreative stier Konference for alle med interesse for at etablere stier Den 5. oktober 2011 Kl. 9.30-16.00 Comwell Roskilde Stier i natur, landskaber og grønne områder giver

Læs mere

Referat fra møde mellem Det Grønne Råd og Teknik- og Miljøudvalget Onsdag den 27. juni 2018 Haastrup Forsamlingshus

Referat fra møde mellem Det Grønne Råd og Teknik- og Miljøudvalget Onsdag den 27. juni 2018 Haastrup Forsamlingshus Referat fra møde mellem Det Grønne Råd og Teknik- og Miljøudvalget Onsdag den 27. juni 2018 Haastrup Forsamlingshus Referat 27.06.2018 Sag: 04.01.00-A08-1-07 Stine Bundgaard Hansen (sthan) Bosætning og

Læs mere

beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune

beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune Vedtaget af byrådet den 9. oktober 2008 1 Wilhjelm-udvalgets konklusion I 2001 udkom den såkaldte Wilhjelm-rapport En rig natur i et rigt samfund.

Læs mere

Anden etape af trægangsti

Anden etape af trægangsti Anden etape af trægangsti Etape 4 og 5 Der bliver nu taget hul på anden etape af trægangstien omkring Hulemosesøen. Trægangstien bliver bygget for at forbedre adgangsforholdene, så man fremover kan gå

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 meddeles i medfør af Naturbeskyttelseslovens stk. 3.

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 meddeles i medfør af Naturbeskyttelseslovens stk. 3. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Lillemøllevej 14 Refsvindinge 5853 Ørbæk Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig: Søren Okkels Uhrskov

Læs mere

REFERAT AF MØDE I GRØNT RÅD 5. NOVEMBER 2015

REFERAT AF MØDE I GRØNT RÅD 5. NOVEMBER 2015 Att.: REFERAT AF MØDE I GRØNT RÅD 5. NOVEMBER 2015 13-01-2016 Tilstede Danmarks Naturfredningsforening, Flemming Stenild Dansk Landbrug Sydhavsøerne, John Nielsen Dansk Ornitologisk Forening, Rene Christensen

Læs mere

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19.

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19. Referat Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Referat

Læs mere

Emne: Observationer ifm. Skovning i Naturstyrelsen Sønderjyllands skove på Als.

Emne: Observationer ifm. Skovning i Naturstyrelsen Sønderjyllands skove på Als. DN Sønderborg Afdeling Formand: Andreas Andersen, Midtkobbel 73, 6440v Augustenborg Telefon: 74884242, 61341931, e-mail: a-andersen@mail.dk Naturstyrelsen Sønderjylland Feldstedvej 14 6300 Gråsten Dato:

Læs mere

Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget

Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget Ole Tyrsted Jørgensen 03. september 2015 Sags id 00.15.00-A26-1-14 Natura 2000 handleplaner gennemførelse Arbejdet

Læs mere

Friluftsrådets høringssvar vedrørende zonering for friluftsliv på Naturstyrelsens arealer J.nr. NST

Friluftsrådets høringssvar vedrørende zonering for friluftsliv på Naturstyrelsens arealer J.nr. NST Miljøministeriet Naturstyrelsen Haraldsgade 23 2100 København Ø Att.: Kristian Kvist Fremsendes elektronisk til nst@nst.dk 24. september 2012 Friluftsrådets høringssvar vedrørende zonering for friluftsliv

Læs mere

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark Natura 2000 Status SNS, Nordsjælland Juni 2010 v/ida Dahl-Nielsen Europæisk Natur Overalt i Europa er naturen under pres, og dyr og planter går tilbage i antal og udbredelse. Medlemslandene i EU har udpeget

Læs mere

TRÆPOLITIK. April 2019

TRÆPOLITIK. April 2019 TRÆPOLITIK April 2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning:... 1 Træernes betydning for by, natur og mennesker... 1 Vision... 2 Værdier... 2 Strategiske mål... 3 Vi vil bevare eksisterende

Læs mere