SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER"

Transkript

1 SREV - TRADITIONEL SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER Artikel 1: Konkurrenceudstillinger I henhold til art. 1.4 i F.I.P.'s generelle reglement for bedømmelse af eksponater i konkurrenceklasser på F.I.P. udstillinger (GREV) er dette specialreglement udfærdiget som et tillæg til de regler, der gælder for traditionel filateli. Der henvises også til Retningslinier for bedømmelse af eksponater i traditionel filateli. (GUIDELINES - TRADITIONEL). Artikel 2: Konkurrenceeksponater Traditionel filateli omfatter alle områder af filatelien. Dette inkluderer også de områder, som måtte være brugt i andre F.I.P. klasser og som dækker den historie udstilleren fortæller med sin samling. Historien må være opbygget på basis af en logisk plan som leder én gennem samlingen. Den skal indeholde områder om frimærkets historie så som udviklingen fra essays via prøvetryk til det udgivne frimærke med dets tryk faser og alle slags variationer. Den inkluderer al slags passende materiale, selv materiale, der kunne bruges til at opbygge en samling i én af special klasserne. Anvendelsen af frimærket skal normalt dokumenteres hele samlingen igennem, men dette kan også vises i et special afsnit. Er dette tilfældet skal det gøres i god balance med resten af samlingen. Med anvendelsen menes her forskellige slags afstemplinger, post takster og også forsendelses ruter om nødvendigt. Tilstedeværelsen af sjældne stempler, usædvanlige frankeringer og postale forsendelsesmåder skal vurderes ved bedømmelsen. Et eksponat, der i princippet ikke følger de specielle reglementer i andre filatelistiske klasser, skal blive vurderet og dømt som et traditionel filateli eksponat. Hvis en samling flyttes til en anden klasse, skal udstilleren informeres om begrundelsen. Et overflyttet eksponat fra en anden F.I.P. klasse, som ikke følger reglementerne i denne klasse, kan blive bedømt traditionelt, men vil normalt modtage færre point for behandling, hvis den ikke er traditionelt opbygget. Artikel 3: Grundregler for opbygning af eksponater Titelsiden skal indeholde en introduktion, som forklarer målsætningen med eksponatet fulgt af en logisk plan, der leder som en rød tråd gennem samlingen. (Se GREV 3.3) 3.1 Materiale af betydning for en samling traditionel filateli vil bl.a. omfatte (Se GREV art 3.2): 1. Godkente og afviste essays, matrice prøvetryk, kliche prøvetryk, farveprøver, plade fejl og andre fejl i frimærkeproduktionen.

2 2. Frimærker, det være sig ustemplede eller stemplede, enkelte eller større enheder og frimærker brugt på breve, postale blanketter, blandingsfrankeringer med andre lande osv.. 3. Forskellig brug af frimærker inklusiv forskellige stempler, takster, ruter, omend en samling udelukkende indeholdende denne slags materiale vil være mere passende under post historie. 4. Lokalmærker, privat postservice, pakke fragt, transportselskabs mærker og shipping selskabsmærker osv. 5. Forskelligheder af enhver slags, såsom af vandmærker, gummiering, takning, papir, tryk og farver, såvel som specialiteter indenfor et enkelt land. 6. Plade rekonstruktioner og studier af trykpladerne. 7. Perfin, postalt godkendte overtryk og værditiltryk, alle slags postale labels som recommanderingslabels, pakke mærker osv., hvis de underbygger historien, der fortælles. 8. Helsager, hvis de er trykt med den samme kliche som frimærkerne samt helsagsudklip, hvis de er brugt som frimærker. 9. Postalt brugte fiskale mærker eller ubrugte postale/fiskale mærker gyldige for postal anvendelse. 10. Postale forfalskninger. Andre forfalskninger og nytryk dog kun for sammenligning med ægte frimærker i et traditionelt eksponat, der eksempelvis viser en bestemt udgave, se nedenfor. 3.2 Eksponater vil også bleve betragtet som traditionel filateli, hvis de er opbyggede som følger: 1. Samlinger der viser frimærkernes udvikling. 2. Specialstudier af papir brugt i frimærkeproduktionen, gummiering, takning, farvevariationer, fejl eller grafisk design, perfin. 3. Samlinger der relaterer sig til postforsendelse som brevkultur, brevlukning, avis labels osv. 4. Samlinger af forfalskninger og faksimiler, nytryk, recommanderingslabels osv. 5. Studiesamlinger som pladerekonstuktioner og udvikling af trykfejl.

3 6. Sammenlignende samlinger eks. vis udgaver fra flere lande inklusive omnibus udgaver eller samlinger der dækker førsteudgaver fra et bestemt område. 7. Andre samlingen med et specielt aspekt som begivenheder, frimærkets dag, julepost, udstillinger eller andre filatelistiske begivenheder. Artikel 4: Bedømmelseskriterier 4.1 Eksponater af traditionel filateli skal bedømmes i overensstemmelse med art. 39 i GREX (Se GREV art. 5.1). 4.2 For at opnå en vel afbalanceret bedømmelse af eksponater i traditionel filateli er følgende relative point skala opstillet til vejledning for juryen (Se GREV art. 5.2): Behandling (20) and filatelistisk betydning (10) af eksponatet 30 Filatelistisk og relateret viden, personlig studie og forskning 35 Kvalitet (10) og sjældenhed (20) 30 Præsentation 5 I alt 100 Artikel 5: Afsluttende bemærkninger 5.1 I tilfælde af uoverensstemmelser i teksten som følge af oversættelse er den engelske tekst gældende. 5.2 Dette specialreglement for bedømmelse af eksponater i traditionel filateli på F.I.P. udstillinger er vedtaget i Bucharest, den 28. juni 2008 GUIDELINES TRADITIONEL FILATELI RETNINGSLINIER FOR BEDØMMELSE AF EKSPONATER I TRADITIONEL FILATELI Artikel 1: Konkurrence-udstillinger Disse retningslinier er udarbejdet for at hjælpe dommerne ved bedømmelsen og udstillerne ved forberedelsen af eksponater inden for traditionel filateli. I tilfælde af uoverensstemmelse i anvendelsen af disse retningslinier i forhold til GREV og SREV, skal GREV have forrang for SREV and SREV have forrang for disse retningslinier. Artikel 2: Principper for eksponaternes sammensætning 2.1 I traditionel filateli fortæller udstilleren en historie eller historier med sit eksponat. Normalt er det en historie om selve frimærkerne eller udgaverne. Den kan begynde med årsagen til hvorfor frimærket er udgivet fulgt op af mulige essays og/eller prøvetryk. Den kan beskrive udviklingen af frimærket, forskellige tryk, farver, takninger, papirtyper, fejl osv.. Brugen af frimærket, takster, ruter, postale forsendelsesmåder, stempler og andre objekter som beskrevet i SREV 3.2 er en væsentlig del af historien.

4 Planen forklarer de forskellige kapitler af den filatelistiske historie, der fortælles. Titlen, behandlingen og planen må være indbyrdes sammenhængende og naturligvis også med selve eksponatet. 2.2 En fortegnelse over grundlæggende grupperinger af "materiale passende for traditionel filateli" (Se SREV art. 3.1) vil altid være mangelfuld, hvis den skulle anvendes på en eller anden traditionel specialitet. Traditionel fremgangsmåde at samle på frimærker fra ét bestemt land gør det absolut nødvendigt at medtage visse objekter, mens medtagelse af samme type objekter i et andet eksponat fra et andet land ville være helt forkert. Mange små underordnede specialiteter er unikke for forskellige lande, og mange af dem kan være absolut nødvendige for at opnå de højeste udmærkelser. Det materiale, der er nødvendigt, samt måden at udstille det på, varierer fra land til land. 2.3 "Materiale passende for traditionel filateli" skal faktisk omfatte praktisk taget alle objekter, der på en eller anden måde er forbundet med forsendelse af materiale gennem eller ved siden af postvæsenet. Dette inkluderer jernbane, lokal og privat postforsendelse. Brevkultur som reliefdekorerede damekuverter, Valentine breve, illustrativt dekorerede breve, patriotiske breve osv. kan inkluderes, hvis det understøtter historien. Førfilatelistiske og frimærkeløse objekter og postale påtegninger må have en direkte relation til det viste materiale og må normalt ikke overstige 15% af det udstillede. 2.4 Hvis et objekts berettigelse eller ægthed er tvivlsom, men dets betydning vurderes som væsentlig nok til at kunne medtages i eksponatet, kan det tages med, men dets berettigelse skal være underbygget af en attest fra anerkendt person eller ved andre forklarende bemærkninger. 2.5 Traditionelle eksponater skal indeholde materiale, som hører sammen, og som kan beskrives som en helhed. Udstillingsemnet skal beskrives klart og præcist i udstillingskatalogets oversigt og i indledningsplanchen. Den faktiske opsætning af eksponatet afhænger af ens personlige smag, og valget af en af de mange godkendte måder at vise materialet på overlades til udstilleren. Opfindsomhed er altid tilskyndet. 2.6 Indledningsplanchen beskriver historien (Se paragraf 2.1 ovenfor) og viser udstillerens kendskab til det materiale han har valgt. Denne er krævet i henhold til paragraf 3.3 i GREV. Dens formål er at hjælpe folk til let at forstå behandlingen og målet med det udstillede og til at få forståelse for væsentligheden af de udstillede nøgle objekter. Indledningsplanchen skal indeholde en plan så vel som en litteratur reference liste. Alle eksponater bør gøre fuld brug af indledningsplanchen. Artikel 3: Kriterier for bedømmelse af eksponater

5 3.1 Udvælgelse af materiale til et traditionel filateli eksponat fører til et kompromis mellem de mange plancher, som udstilleren ønsker at vise, og det antal plancher, der er plads til i de rammer, han har fået tildelt af udstillingsledelsen. Udvælgelsen er en vigtig faktor ikke kun ved bedømmelse af behandlingen men også af viden. Udstilleren bør udelade materiale, som er mindre betydningsfuldt. I almindelighed kan de mest brugte værdier i en udgave vises symbolsk, mens det bedre materiale fra den samme udgave kan vises indgående. Dommerne vil værdsætte, at udstilleren på denne måde viser sit kendskab til materialet. 3.2 Hvis et frimærke regnes for almindeligt som ubrugt eller brugt, men forholdsvis sjældent på brev eller i særlige kombinationer, vil fremvisning af kun et brev eller en kombination på brev vise en anbefalelsesværdig forståelse af den pågældende udgave. På den anden side vil en planche med ubrugte eksemplarer uden adskillelse af tryk eller andre karakteristika eller flere plancher med breve, der alle viser samme takst og brug, nedvurdere eksponatet, uafhængigt af mærkernes eller brevenes værdi. Tekstningen af et eksponat behøver ikke at vise klart synlige fakta, men al filatelistisk baggrundsinformation viser udstillerens filatelistiske viden. I visse tilfælde vil endog historiske og sociale information være til hjælp for fuldt at forstå betydningen af de udstillede frimærker eller udgaver. 3.3 Eksponatets behandling giver udtryk for, i hvor høj grad udstilleren er i stand til at skabe et velafbalanceret eksponat, der er karakteristisk for det område, han har valgt. En logisk fremgangsmåde som er let at følge og en klar præcis beskrivelse vil hjælpe dommeren til at værdsætte eksponatet. Ved bedømmelse af behandlingen vil dommerne kontrollere om beskrivelsen i indledningsplanchen og planen svarer til det viste. Følgende vil ligeledes blive vurderet: a. Vanskeligheden ved at skaffe relevant og interessant materiale til eksponatet. Dette skal ikke bedømmes ud fra sjældenhed eller værdi, men ud fra tid og engagement. b. Den filatelistiske viden og erfaring, der er nødvendig for at samle og præsentere det udstillede. Selv om stempler og frankering er en væsentlig del af et traditionelt eksponat, må disse være en vel afbalanceret andel af hele eksponatet (f.eks. ikke 1 ramme ren traditionel filateli og 7 rammer marcophili/stempelsamling) 3.4 Ved bedømmelse af betydningen for et eksponat vil følgende blive vurderet: a. Hvor meget nøglemateriale er der vist af det valgte emne. b. Vigtigheden af emnet indenfor det pågældende lands eller områdes filateli. c. Vigtigheden af emnet på verdensplan Introduktionen af 3 tidsperioder har løst nogle af problemerne i relation til betydning. F.eks. vil et godt moderne eksponat med fremragende materiale, viden

6 og behandling ofte have større betydning end et svagt klassisk eksponat. Også kompletheden af alle vigtige aspekter indenfor det valgte område forøger betydningen af eksponatet. Udelades nogle vigtige aspekter, selvom det er nævnt i indledningsplanchen, sænkes betydningen af eksponatet. 3.5 Forskning og nye opdagelser bør gives fuld anerkendelse i overensstemmelse med deres betydning. Væsentlige opdagelser fortjener større dækning og anerkendelse og bør behandles af udstilleren, mens mindre opdagelser ikke bør overdrives i forhold til hoved emnet. Man bør huske på, at mange klassiske og nyere udgaver er blevet udforsket meget indgående over lange perioder, og at resultaterne af disse studier er blevet offentliggjort. For at vurdere kundskaberne skal juryen tage i betragtning, hvor godt udstilleren har gjort brug af disse kilder. Det er urealistisk at forlange, at en samler skal komme med nye opdagelser inden for et indgående studeret og undersøgt område. Af denne grund skal sådanne eksponater ikke straffes på grund af manglende personlig forskning, men udstilleren vil få ekstra anerkendelse, hvis han til trods for den forskning, der tidligere har fundet sted - har været i stand til at fremkomme med nye opdagelser. Kun den viden der dokumenteres i eksponatet kan bedømmes. Ikke kun baggrundsviden om frimærkerne men også viden om takster, ruter, stempler osv. er den bedste måde at demonstrere udstillerens almene kundskaber. Når det er passende, skal der gives referencer til udstillerens egne eller andres tidligere udgiven information. Når en udstiller har udbygget en sådan information skal der gøres opmærksom på dette i indledningsplanchen eller på den udstillingsplanche forskningen relaterer sig til. 3.6 Materialets kvalitet er af væsentlig betydning i et godt traditionelt eksponat. Udstillerne opfordres til at vise unika eller meget sjældent materiale, som ikke findes i god tilstand, men de advares mod at medtage andet dårligt materiale som vil forringe indtrykket af det generelle indtryk af kvaliteten af eksponatet. Kvaliteten af almindeligt materiale bør være fejlfrit. Sjældenhedsgraden af en hel udgave eller én værdi af en udgave tæller normalt højere end sjældenheden af en lille variant. Sjældenheden og betydningen af variationer er ikke den samme for forskellige lande og områder. Dette skal tages i betragtning når eksponatet bedømmes.

Reglement for bedømmelse af helsager

Reglement for bedømmelse af helsager Reglement for bedømmelse af helsager 1. Udstillinger med konkurrenceklasse I overensstemmelse med artikel 1.4 i F.I.P s. generelle reglement for bedømmelse af eksponater i konkurrenceklassen på F.I.P.

Læs mere

Reglement for bedømmelse af tema klasse

Reglement for bedømmelse af tema klasse Reglement for bedømmelse af tema klasse Specialreglement for bedømmelse af tematiske eksponater på FIP-udstillinger. 1: Konkurrenceudstillinger I Henhold til art. 1.5 i FIP's generalreglement vedr. bedømmelse

Læs mere

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Grundet den positive respons jeg har fået fra andre samlere og udstillere i forbindelse med min artikel i DFT kaldet Vejen til Guld, synes der at være interesse

Læs mere

Reglement for bedømmelse af filatelistisk litteratur

Reglement for bedømmelse af filatelistisk litteratur Reglement for bedømmelse af filatelistisk litteratur Specialreglement for evalueringen af filatelistiske litteratureksponater ved F.I.P.- udstillinger. 1: Eksponater i konkurrenceklassen I overensstemmelse

Læs mere

Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere. af Henrik Mouritsen

Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere. af Henrik Mouritsen Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere af Henrik Mouritsen På DFF s dommerkollegiums sidste møde blev det besluttet ikke blot officielt at tillade synopsis sider i

Læs mere

Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen

Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen Som lovet i min artikel om det traditionelle eksponat, hermed en kort artikel om, hvad der karakteriserer den posthistoriske klasse, og hvordan den bedømmes.

Læs mere

DFT særnummer: Om at udstille

DFT særnummer: Om at udstille DFT særnummer: Om at udstille Dette hæfte giver en indføring i reglerne for frimærkeudstillinger, beskriver de vigtigste udstillings klasser og forklarer principperne for bedømmelse og præmiering. Hæftet

Læs mere

Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation

Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation Udstillingsreglement for danske udstillinger Kapitel 1 Formål mv. 1 Reglementet skal sikre en ensartet afvikling af frimærkeudstillinger i Danmark

Læs mere

Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen

Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen I løbet af de sidste fire år har jeg udviklet mig fra utilfreds udstiller til fæl dommer. I denne proces mener jeg at have høstet en del erfaringer, som jeg tror andre

Læs mere

2. Tid og sted Udstillingen afholdes i dagene oktober 2019 i DGI-Byen, Tietgensgade 65, 1704 København.

2. Tid og sted Udstillingen afholdes i dagene oktober 2019 i DGI-Byen, Tietgensgade 65, 1704 København. Specialreglement for Filatelistisk Selskab 100 år 1. Arrangør Den nationale frimærkeudstilling Filitelistisk Selskab 100 år arrangeres af Filatelistisk Selskab, som er en fraktion af Københavns Philatelist

Læs mere

Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen

Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen Hvordan arbejder man mest effektivt med sit eksponat, således at man opnår det højst mulige antal points som ens materiale berettiger til? Det kan der selvfølgelig

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

Ry og Omegns Frimærkeklub

Ry og Omegns Frimærkeklub Ry og Omegns Frimærkeklub Klubudstilling 1. og 2. september 2012 BULLETIN NR. 4. JANUAR 2012 Sidste nyt: DM i Hjemstavnsfilateli 1 Ry kalder alle udstillere! Så er det ved at være tid til at træffe beslutning

Læs mere

Danmarks sjældneste helsag

Danmarks sjældneste helsag Danmarks sjældneste helsag Af Lars Engelbrecht Prædikatet Danmarks sjældneste helsag er ofte og yderst velfortjent givet en bestemt type af de tidlige, smalle konvolutter. Konvolutten har et blå værdistempel

Læs mere

Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017

Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017 Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017 1. Arrangører, sted og dato 1.1. Den bilaterale nationale frimærkeudstilling Oldenburg 2017 arrangeres af Bund Deutscher Philatelisten

Læs mere

Helsagssamleren. En artikelserie i DFT af Erik Hvidberg Hansen og Lars Engelbrecht. Artiklerne 1-13

Helsagssamleren. En artikelserie i DFT af Erik Hvidberg Hansen og Lars Engelbrecht. Artiklerne 1-13 Helsagssamleren En artikelserie i DFT af Erik Hvidberg Hansen og Lars Engelbrecht Artiklerne 1-13 Indhold: Artikel 1: Helsager: Hvad er det, og hvad er det ikke? Artikel 2: De forskellige former for helsager

Læs mere

25 års Jubilæumsudstilling. Velkommen til Motiv 2013

25 års Jubilæumsudstilling. Velkommen til Motiv 2013 25 års Jubilæumsudstilling Velkommen til Motiv 2013 Danmark 1980 Postgården i Købmagergade, København DE DANSKE MOTIVSAMLERE (Tilsluttet Danmarks Filatelist Forbund) 1 2 Velkommen til Motiv 2013 v/jørgen

Læs mere

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen.

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen. TEKNISK TEKNOLOGI BEDØMMING MODELL 1. Lag Hold nr: nr: Lagets Holdets alder: Lag Hold navn: Teknologiprisen Forslag Fri vurdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionelle værktøjer Programmeringskundskab

Læs mere

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn At vurdere websteder af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn Trykt materiale, f.eks. bøger og aviser, undersøges nøje inden det udgives. På Internet kan alle, der har adgang til

Læs mere

Spidshundeklubben. Bedømmelsesforløb på Spidshundeklubbens udstillinger

Spidshundeklubben. Bedømmelsesforløb på Spidshundeklubbens udstillinger Spidshundeklubben Bedømmelsesforløb på Spidshundeklubbens udstillinger Revideret januar 2017 2 SÅDAN FOREGÅR BEDØMMELSERNE PÅ EN SPK UDSTILLING Der er 38 forskellige racer i SPK. Bedømmelsen på en SPK

Læs mere

Ingvar (Christian) Larsen

Ingvar (Christian) Larsen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) L L L Christian Larsen Signatur: Ingeniør Varianternes vidunderlige verden 1971-73 sammen med Tom Plovst

Læs mere

Højskoleprogram 2012-2013

Højskoleprogram 2012-2013 Højskoleprogram 2012-2013 Kom til Mørke og se lyset! Djurslands Filatelistiske Højskole Djurslands Filatelistiske Højskole Djurslands Filatelistiske Højskole blev stiftet i 1987. Højskolen er en hel unik

Læs mere

Danmarks tjenestefrimærker og tjenesteforsendelser 1871-1924. Foredrag på Den Filatelistiske Højskole i Mørke 2. marts 2013

Danmarks tjenestefrimærker og tjenesteforsendelser 1871-1924. Foredrag på Den Filatelistiske Højskole i Mørke 2. marts 2013 Danmarks tjenestefrimærker og tjenesteforsendelser 1871-1924 Foredrag på Den Filatelistiske Højskole i Mørke 2. marts 2013 KT før tjenestefrimærker KT før tjenestefrimærker Tekst Portofrihedens afskaffelse

Læs mere

SKABELON TIL UDFORMNING AF EVIDENSBASEREDE KLINISKE RETNINGSLINJER

SKABELON TIL UDFORMNING AF EVIDENSBASEREDE KLINISKE RETNINGSLINJER SKABELON TIL UDFORMNING AF EVIDENSBASEREDE KLINISKE RETNINGSLINJER Skabelonen er udarbejdet af: Center for Kliniske retningslinjer april 2009 Anbefalet af centrets Videnskabelige Råd, den: 5. maj 2009

Læs mere

World Robot Olympiad 2019

World Robot Olympiad 2019 World Robot Olympiad 2019 Regler for Open kategori Version: 4. januar 2019 Vigtige ændringer for WRO 2019... 2 Regler for Open kategori... 3 1. Materiale... 3 2. Regler for robot... 3 3. Konkurrencen...

Læs mere

World Robot Olympiad 2018

World Robot Olympiad 2018 World Robot Olympiad 2018 Regler for Open kategori Version: 11. Marts 2018 Regler for Open kategori... 3 1. Materiale... 3 2. Regler for robot... 3 3. Konkurrencen... 3 4. Præsentation... 4. Bedømmelsesskema

Læs mere

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS PRIS FOR FORSKNING I REVISION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR 2012

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS PRIS FOR FORSKNING I REVISION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR 2012 DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS PRIS FOR FORSKNING I REVISION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR 2012 For anden gang uddeles "Den Europæiske Revisionsrets pris for forskning i revision i den offentlige sektor", som

Læs mere

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen.

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen. TEKNISK TEKNOLOGI BEDØMMING MODELL 1. Lag Hold nr: nr: Lagets Holdets alder: Lag Hold navn: Teknologiprisen Forslag Fri vurdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionelle værktøjer Programmeringskundskab

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE (24:00), lokal tid i Alicante (CET)

STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE (24:00), lokal tid i Alicante (CET) STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE Stillingsbetegnelse Specialist i håndhævelse (M/K) Ansættelsesgruppe/lønklasse AD 8 Kontrakttype Midlertidigt ansat Reference VEXT/18/292/AD

Læs mere

Kapitel I til Grafisk design. Kromatisk/akromatisk opbygning af gråkomponenten

Kapitel I til Grafisk design. Kromatisk/akromatisk opbygning af gråkomponenten Kapitel I til Grafisk design opbygning af gråkomponenten Kapitel I 2 opbygning af gråkomponenten Det følgende kapitel er en præcisering af side 101 i bogen»grafisk design«. De seks første lodrette farvefelter

Læs mere

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig?

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? VIDENSKONSTRUKTION Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? Oversigt Mange skoleaktiviteter kræver, at eleverne lærer og gengiver de oplysninger, de modtager. Det

Læs mere

Leif W(illy) Rasmussen

Leif W(illy) Rasmussen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) R R R Claus Rafner Signatur: 1959 - Historiker, cand.mag. Handbook and Catalog of Danish Tobacco and

Læs mere

René Kejlskov Jørgensen

René Kejlskov Jørgensen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) K K K Aage (Nicolai) Kabell Signatur: 1920-1981 Professor i nordisk sprog og litteratur Vitus Bering

Læs mere

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 numismatisk rapport 95 5 Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 Der er ingen tvivl om, at den mest urolige periode i Christian IV s mønthistorie er årene

Læs mere

Program 2018 DANMAR. Frimærkeudgivelser POSTNORD 2018 S EN

Program 2018 DANMAR. Frimærkeudgivelser POSTNORD 2018 S EN Program 2018 Frimærkeudgivelser S TO R S TO R E B Æ LT S B R O E N >> R A M N A D 0.0 7 2 K DANMAR SKOV JØRGENSEN/E.C LARS LAURSEN/BERTIL POSTNORD 2018 SKOV JØRGENSEN/E.C. LARS LAURSEN/BERTIL DA N M S

Læs mere

Ry og Omegns Frimærkeklub. Ny frist for udstillere til anmeldelse af eksponat maj 2012 BULLETIN NR. 5. APRIL 2012

Ry og Omegns Frimærkeklub. Ny frist for udstillere til anmeldelse af eksponat maj 2012 BULLETIN NR. 5. APRIL 2012 Ry og Omegns Frimærkeklub Klubudstilling 1. og 2. september 2012 BULLETIN NR. 5. APRIL 2012 Ny frist for udstillere til anmeldelse af eksponat - 31. maj 2012 1 Sidste nyt om udstillingen! Udstillingsudvalget

Læs mere

KOMBINATIONER FARVEKORT FARVESÆTNINGER FRA VORES ARKITEKTKOLLEKTION

KOMBINATIONER FARVEKORT FARVESÆTNINGER FRA VORES ARKITEKTKOLLEKTION FARVEKORT KOMBINATIONER FARVESÆTNINGER FRA VORES ARKITEKTKOLLEKTION UDENDØRS 7 3110 392869 Beckers Maling A/S, Kornmarksvej 26, DK-2605 Brøndby Tlf. 4363 1611, fax 4363 0098. www.beckers.dk ART NR 039286/2007

Læs mere

Program Sekel. Jubilee Celebrati DANMARK Frimærkeudgivelser ANDERS BACH/ELLA CLAUSEN POSTNORD 2018

Program Sekel. Jubilee Celebrati DANMARK Frimærkeudgivelser ANDERS BACH/ELLA CLAUSEN POSTNORD 2018 Program 2018 Frimærkeudgivelser Sekel» Jubilee Celebrati Indhold 2. januar 2018 Bjørn Wiinblad 100 år... 3 Roser... 4 Yoko Ono... 5 17. maj 2018 Fisk i Norden... 6 Broer... 7 6. september 2018 Pluk og

Læs mere

" i bevægelse" (... in Bewegung")

 i bevægelse (... in Bewegung) Opråb Deltagelse i intern ation al filteud stilling " i bevægelse" (... in Bewegung") D e a d l i n e f o r i n d s e n d e l s e : 0 9. 1 1. 2 0 1 2 D e a d l i n e f o r u d s t i l l i n g : 1 7. 0

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Engelsk A, DEN SKRIFTLIGE EKSAMENSOPGAVE, LÆREPLAN 2014

Engelsk A, DEN SKRIFTLIGE EKSAMENSOPGAVE, LÆREPLAN 2014 Engelsk A, DEN SKRIFTLIGE EKSAMENSOPGAVE, LÆREPLAN 2014 Justeret opgaveformat og lærerens hæfte Faglige mål, som omhandler det skriftlige arbejde anvende et bredt og varieret ordforråd om tekniske, teknologiske,

Læs mere

Generelt Internationalisering

Generelt Internationalisering Bekendtgørelse om krav til anvendelse af Informations- og Side 1 af 7 Generelt Digital Konvergens samarbejdet, har i sit hidtidige arbejde fokuseret på at implementere vindende, digitale standarder, der

Læs mere

Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse ved universitetsuddannelser (karakterbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse ved universitetsuddannelser (karakterbekendtgørelsen) Bekendtgørelse nr. 886 af 21. august 2006 Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse ved universitetsuddannelser (karakterbekendtgørelsen) I medfør af 8, stk. 1, og 34, stk. 1, i lov om universiteter

Læs mere

Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Nykredit Realkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af særligt dækkede obligationer i kapitalcenter E

Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Nykredit Realkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af særligt dækkede obligationer i kapitalcenter E Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nykredit Realkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af særligt i kapitalcenter E 6. februar 2014 Nykredit Realkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for

Læs mere

Albert Vilhelm Riber Magius

Albert Vilhelm Riber Magius Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) M M M Helge Madsen Signatur: 1939-2012 Lærer Danmark 1854-1905 ubrugt guld 2005 Steffen Madsen 1978-

Læs mere

Sådan fungerer Danmarks Miljøportal. en pixibog om infrastrukturen bag Danmarks Miljøportal

Sådan fungerer Danmarks Miljøportal. en pixibog om infrastrukturen bag Danmarks Miljøportal Sådan fungerer Danmarks Miljøportal en pixibog om infrastrukturen bag Danmarks Miljøportal Kort om Danmarks Miljøportal Danmarks Miljøportal giver adgang til mange forskellige fællesoffentlige data om

Læs mere

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Artikel i Matematik nr. 2 marts 2001 VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Inge B. Larsen Siden midten af 80 erne har vi i INFA-projektet arbejdet med at udvikle regne(arks)programmer til skolens

Læs mere

Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis

Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Det sidste AT-forløb i 3.g indebærer, at du skal udarbejde en synopsis, der skal være oplæg til den mundtlige eksamen i AT. Der er

Læs mere

BEDØMMELSESREGLEMENT 2015-2016

BEDØMMELSESREGLEMENT 2015-2016 BEDØMMELSESREGLEMENT 2015-2016 BEDØMMELSESREGLEMENT SIDE 1 ARTIKEL 1 MÅL OG HENSIGT: 1.1 Formålet med dette bedømmelsesreglement er: 1.1.1 At tilvejebringe en objektiv og ensartet vurdering af alle Sports

Læs mere

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Indhold til konceptbeskrivelse af ideen: Skriftstørrelse 12 Max

Læs mere

Karakterrapport 2011. Afgangsprøverne maj juni 2011. Ishøj Kommune

Karakterrapport 2011. Afgangsprøverne maj juni 2011. Ishøj Kommune Karakterrapport Afgangsprøverne maj juni Ishøj Kommune Indhold Forord... Skoleledernes refleksion over karakterrapport... Rapportens forudsætninger... Det fælleskommunale gennemsnit ved Folkeskolens afgangsprøve

Læs mere

Robert Biswas-Diener. invitation. positiv psykologi. til positiv psykologi. Viden og værktøj til professionelle

Robert Biswas-Diener. invitation. positiv psykologi. til positiv psykologi. Viden og værktøj til professionelle En Robert Biswas-Diener invitation En til positiv psykologi til positiv psykologi Viden og værktøj til professionelle En invitation til positiv psykologi En til Robert Biswas-Diener invitation positiv

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU. Info-møde INS 240907 tbk@learning.aau.dk

De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU. Info-møde INS 240907 tbk@learning.aau.dk De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU 1 Hvorfor en ny karakterskala? Baggrund Væk fra undtagelseskarakteren 13 Færre trin omkring middelkarakteren (7,8,9) Væk fra pr. automatik

Læs mere

Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S. 6. februar 2014

Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S. 6. februar 2014 Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S offentliggør tillæg til Prospekt for udbud af realkreditobligationer udstedt ud af kapitalcenter D, G og I af 24. maj 2012 6. februar 2014 offentliggør tillæg til prospekt

Læs mere

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1 Forside Nationale test information til forældre Januar 2017 Titel 1 Nationale test information til forældre Tekst: Fokus Kommunikation og Undervisningsministeriet Produktion: Fokus Kommunikation Grafisk

Læs mere

Hvad skal indleveres for at få godkendt en poster? Du skal fremsende følgende informationer, forud for godkendelse af din poster:

Hvad skal indleveres for at få godkendt en poster? Du skal fremsende følgende informationer, forud for godkendelse af din poster: POSTER GUIDELINES Patientsikkerhedskonferencens 2017, København Hvad skal indleveres for at få godkendt en poster? Du skal fremsende følgende informationer, forud for godkendelse af din poster: Afsenders

Læs mere

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen AT Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen Indhold: 1. Den tredelte eksamen s. 2 2. Den selvstændige arbejdsproces med synopsen s. 2 3. Skolen anbefaler, at du udarbejder synopsen

Læs mere

ANNONCERING - HUSFOTOGRAF

ANNONCERING - HUSFOTOGRAF DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Eva Tolstrup Ziegler etz@vd.dk ANNONCERING - HUSFOTOGRAF 1. ORIENTERING Nærværende annoncering gælder i forbindelse med udbud og kontrahering af aftale om rådgivning

Læs mere

Vejledning i projektskrivelse ved faget Salgsteknik

Vejledning i projektskrivelse ved faget Salgsteknik Vejledning i projektskrivelse ved faget baseret på Nøglen til det gode salg Formål Efter kurset skal du kunne beskrive og bruge teorien fra Nøglen til det gode salg og kunne anvende det i dit arbejde.

Læs mere

O:\Ministeriet for Videnskab\Bekendtgørelser\557299\Dokumenter\ fm :55 k03 bj

O:\Ministeriet for Videnskab\Bekendtgørelser\557299\Dokumenter\ fm :55 k03 bj Bekendtgørelse nr. 250 af 15. marts 2007 Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse ved universitetsuddannelser (karakterbekendtgørelsen) I medfør af 8, stk. 1, og 34, stk. 1, i lov om universiteter

Læs mere

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Sporelementer fælles for DM og champinatsklassen: Sporelement 1. Startområde (kasse) 3 Sporelement 2. Knæk, vinkelrette

Læs mere

SIV Spansk - Hvilken uddannelse går du på på dette semester?

SIV Spansk - Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Navn: SIV Spansk kursus F2012 Dato: 2012-05-30 09:50:34 SIV Spansk - Hvilken uddannelse går du på på dette semester? SIV Spansk - Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør fx specialisering,

Læs mere

Begynder Bedømmelsesreglement for

Begynder Bedømmelsesreglement for Begynder Bedømmelsesreglement for Vedtaget og udgivet august 2014, mindre korrektur januar 2015 Af Udvalget for TeamGym Alle dele af reglementet kan findes på GymDanmark s hjemmeside Copyright GymDanmark,

Læs mere

Grauballemanden.dk i historie

Grauballemanden.dk i historie Lærervejledning: Gymnasiet Grauballemanden.dk i historie Historie Introduktion I historieundervisningen i gymnasiet fokuseres der på historisk tid begyndende med de første bykulturer og skriftens indførelse.

Læs mere

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber De regionale mesterskaber for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser sætter fokus på de studerendes evne til at handle på en forretningsidé

Læs mere

Nr. 2 2012 marts 73. årgang Løssalg kr. 50,00

Nr. 2 2012 marts 73. årgang Løssalg kr. 50,00 Nr. 2 2012 marts 73. årgang Løssalg kr. 50,00 Pengelotteriets indførelse og udvikling i Dansk Vestindien Side 4 Spørgekassen Side 48 2.-4. november i Roskilde-Hallerne Danmarks Bølgeliniemærker Side 12

Læs mere

K-opgave i faget multimedietekologi, foråret 2004 Fremstilling af multimediebaseret præsentation

K-opgave i faget multimedietekologi, foråret 2004 Fremstilling af multimediebaseret præsentation K-opgave i faget multimedietekologi, foråret 2004 Fremstilling af multimediebaseret præsentation 1. Tidsfrister og generelle krav Dette er den karaktergivende eksamensopgave (K-opgave) på kurset multimedieteknologi,

Læs mere

StockRate s investeringsproces

StockRate s investeringsproces StockRate s investeringsproces Det overordnede mål for StockRate s investeringsproces er at skabe aktieporteføljer bestående af selskaber med den højeste økonomiske kvalitet. Undersøgelser fortaget af

Læs mere

BA PROJEKTER. Lidt information og små råd

BA PROJEKTER. Lidt information og små råd BA PROJEKTER Lidt information og små råd Carl Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet 1. Et BA projekt starter med et spørgsmål der ønskes afklaret (a) Eksempler på spørgsmål Spørgsmålet

Læs mere

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi.

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Indhold 1. Hvad er en KKR? 2. Hvordan skal en KKR udarbejdes? 3. Årshjul for udarbejdelse

Læs mere

Rammer AT-eksamen 2019

Rammer AT-eksamen 2019 Rammer AT-eksamen 2019 Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Mandag d. 28. januar Kl. 10:00 i Festsalen Offentliggørelse af Undervisningsministeriets udmelding af emne,

Læs mere

Registrering af udklip i Arkibas (U-signatur)

Registrering af udklip i Arkibas (U-signatur) Udklip Afsnit 5.1 Registrering af udklip i Arkibas (U-signatur) Følgende udklip registreres i Arkibas under Enkelte artikler (U-signatur): Udklip fra aviser, blade bøger osv. som arkivet selv ejer. Udklip

Læs mere

Søren Sørensen STANDARD RAPPORT. Adaptive General Reasoning Test

Søren Sørensen STANDARD RAPPORT. Adaptive General Reasoning Test Adaptive General Reasoning Test STANDARD RAPPORT Dette er en fortrolig rapport, som udelukkende må anvendes af personer med en gyldig certificering i anvendelse af værktøjet AdaptGRT fra DISCnordic. VIGTIGT

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 5 09/06/2017 13.54 Artikler 25 artikler. viden Generel definition: overbevisning, der gennem en eksplicit eller implicit begrundelse er sandsynliggjort sand dokumentation Generel definition: information,

Læs mere

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr.

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. sygehusene Analyseinstitut for Forskning, 1999/2 1 Forskning og udviklingsarbejde

Læs mere

HF: Større Skriftlige Opgave

HF: Større Skriftlige Opgave HF: Større Skriftlige Opgave 1 Indholdsfortegnelse Hvad er Den større skriftlige opgave? Hvilke fag kan der skrives opgave i? Forløb Valg af område Tilmelding Opgavetitel Opgaveugen Aflevering Opgavens

Læs mere

Tidsplan for Kommunikation

Tidsplan for Kommunikation Tidsplan for Kommunikation 09:00 Introduktion til AI og Værdsættende Samtale 09:45 Kaffepause 10:00 Gruppeinterview 11:00 Opsamling og spørgsmål 12:00 Frokost 14:00 Kommunikation og kropssprog 14:15 Øvelse

Læs mere

Forord og tak Indledning til kombineret vejledende oversigt / prisliste over danske firmaperforeringer fundet på Afa-numre.

Forord og tak Indledning til kombineret vejledende oversigt / prisliste over danske firmaperforeringer fundet på Afa-numre. Forord og tak Vil du lave en oversigt over danske firmaperforeringer fundet på Afa-numre kombineret med en helt ny vejledende prisliste! udbrød min gamle ven perfin specialisten Ole Hansen, da jeg forelagde

Læs mere

Noter til SfR checkliste 4 - Casekontrolundersøgelser

Noter til SfR checkliste 4 - Casekontrolundersøgelser Noter til SfR checkliste 4 - Casekontrolundersøgelser Denne checkliste anvendes til undersøgelser, som er designet til at besvare spørgsmål af typen hvilke faktorer forårsagede denne hændelse?, og inddrager

Læs mere

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTE fra: til: Formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 9641/17 + ADD 1 Komm. dok. nr.: 15251/15

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Hans Hansen STANDARD RAPPORT. Adaptive General Reasoning Test

Hans Hansen STANDARD RAPPORT. Adaptive General Reasoning Test Adaptive General Reasoning Test STANDARD RAPPORT Dette er en fortrolig rapport, som udelukkende må anvendes af personer med en gyldig certificering i anvendelse af værktøjet AdaptGRT fra DISCOVER A/S.

Læs mere

Arbejdsmiljøekspert dumper gymnasiers trivselsmålinger

Arbejdsmiljøekspert dumper gymnasiers trivselsmålinger Arbejdsmiljøekspert dumper gymnasiers trivselsmålinger Mange gymnasier bruger konsulentfirmaet Ennova, når arbejdsmiljøet på skolen skal undersøges. Men de trivselsundersøgelser, der kommer ud af det,

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Studieordning Tillæg Talentforløbet i Musik og Pædagogik

Studieordning Tillæg Talentforløbet i Musik og Pædagogik Pædagoguddannelsen Oktober 2017 Studieordning Tillæg Talentforløbet i Musik og Pædagogik Institutionel Studieordning for pædagoguddannelsen på Professionshøjskolen University College Nordjylland Oktober

Læs mere

Spidshundeklubben. Hvordan forløber en hundeudstilling? og Hvad betyder båndene? 2011

Spidshundeklubben. Hvordan forløber en hundeudstilling? og Hvad betyder båndene? 2011 Spidshundeklubben Hvordan forløber en hundeudstilling? og Hvad betyder båndene? 2011 Side..0 Side..1 SÅDAN FOREGÅR BEDØMMELSERNE PÅ EN DKK (SPK) UDSTILLING De mere end 350 racer, der er anerkendt af FCI,

Læs mere

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015 Almen studieforberedelse - Synopsiseksamen 2015 - En vejledning Thisted Gymnasium - stx og hf Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium.dk post@thisted-gymnasium.dk tlf. 97923488 - fax 97911352 REGLERNE

Læs mere

Ansøgning Motiverende Omslags Brev

Ansøgning Motiverende Omslags Brev - Åbning Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt Kære Fru., Formel, kvindelig modtager, navn ukendt Formel, modtager navn og køn ukendt Kære Hr., Kære Fru., Formel, når man henvender sig til adskillige

Læs mere

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Palliativ indsats symptomlindring og evidensbaseret praksis (målrettet fysioterapeuter og ergoterapeuter)

Læs mere

Brugergrænseflader i VSU

Brugergrænseflader i VSU 28-10-09 Side 1/5 Brugergrænseflader i Dette notat giver et praktisk eksempel på, hvordan brugergrænsefladen kan håndteres i. Notatet er en konsekvens af en lidt overfladisk beskrivelse i [B&D00] samt

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Til skriftlige censorer ved sommereksamen i engelsk 2009 hf B ny ordning

Til skriftlige censorer ved sommereksamen i engelsk 2009 hf B ny ordning Maj 2009 Til skriftlige censorer ved sommereksamen i engelsk 2009 hf B ny ordning Kære censorer Dette brev henvender sig til censorer, der skal censurere opgaver fra hf efter den nye ordning. Brevet indeholder

Læs mere

Principper for inklusion

Principper for inklusion Principper for inklusion Inspiration til kommunens skolebestyrelser En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen Hvorfor arbejde med principper for inklusion? Skolernes Udviklingsudvalg har taget initiativ

Læs mere

Rita Lenstrup. Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side

Rita Lenstrup. Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side Rita Lenstrup 109 Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side 127-136. 1. Indledning I Hermes nr. 5 præsenteredes en sammenlignende vurdering

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2012 Ungdomsuddannelser DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske, samt undervisere og ledere tilknyttet en dansk

Læs mere

Fra 13-skalaen til. 7-trinsskalaen

Fra 13-skalaen til. 7-trinsskalaen Fra 13-skalaen til 7-trinsskalaen 1. Indledning I 2005 blev 7-trinsskalaen indført som en erstatning for 13-skalaen. Dette skete med Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse. Som konsekvens

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modul 11S Klinik/ Teori Studieretning: Stråleterapi Oktober 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT

Læs mere

Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion

Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion Af Gill Levy, RNIB Videncenter for Synshandicap 1 Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion Af Gill Levy 1 Denne pjece er skrevet

Læs mere