Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage."

Transkript

1 Vidste du VIDSTE DU Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal popups, som vi har kaldt Vidste du Nedenstående er en samlet oversigt over alle de udsagn, som eleverne møder i denne kategori. Vand Vidste du, at når man vasker en portion tøj i en vaskemaskine, så bruger man lige så meget vand som en person fra Burkina Faso bruger på 2 døgn - nemlig cirka 55 liter. Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage. Vidste du, at hvis du tager brusebad i 1 minut med en almindelig bruser, så bruger du lige så meget vand som en person fra Mozambique bruger på 3 dage - nemlig 12 liter vand. Vidste du, at hvis du tager brusebad i 4 minutter så bruger du mere vand end en person fra Bangladesh bruger på en hel dag. Vidste du, at hvis du tager et karbad, så bruger du lige så meget vand som en person fra Niger bruger på 5 dage - nemlig 180 liter. Vidste du, at hvis du lader vandet løbe, mens du børster tænder, så bruger du nemt lige så meget vand som en person fra Mozambique bruger på 2,5 dag - nemlig 10 liter vand. Vidste du, at hvis du lukker for vandhanen, mens du børster tænder, sparer du op til 10 liter vand hver gang. Hvis du børster tænker to gange om dagen bliver det mere end liter i en gennemsnitlig levetid. Vidste du, at hvis du vasker op under rindende vand så bruger du lige så meget vand som en person fra Mozambique bruger på over 5 uger - nemlig 150 liter vand. Vidste du, at hvis du vasker din bil i en bilvask, så bruger du lige så meget vand som en person i Angola bruger på en uge - nemlig 110 liter vand. Vidste du, at hvis du har et gammelt toilet og trækker en gang, så bruger du lige så meget vand, som en person bruger på en dag i Rwanda, Angola, Ethiopien, Haiti, Cambodia og Uganda - nemlig 15 liter vand. Vidste du, at et gammelt toilet kan bruge helt op til 15 liter vand, når du trækker ud. Et vandsparende toilet bruger kun bruger 3-6 liter, når der trækkes ud.

2 Vidste du, at der bruges liter vand, når der fremstilles et par lædersko? Vidste du, at vandets temperatur i de danske søer og åer er steget med ca. 2 grader på 20 år. Vidste du, at mindst 100 millioner mennesker bor på områder, der er under 1 meter over havets overflade. CO2 drivhusgas Vidste du, at en dansker udleder cirka 11 tons CO2 om året en person fra Ghana udleder 400 kg. Vidste ud, at en ko hver dag udleder op til 500 liter metan, heraf 95 % som bøvser og resten som prutter. Metan er også en drivhusgas og 22 gange mere skadelig end CO2. Vidste ud, at hvis du og din familie vasker og tørrer 5 maskiner om ugen, så udleder I lige så meget CO2 om året, som en person fra Mali udleder på et helt år - nemlig cirka 50 kg CO2 - tallene gælder en vaskemaskine med energimærke A. Vidste ud, at hvis du flyver tur/retur til Bruxelles, så udleder du lige så meget CO2 som en person fra Bangladesh udleder på et år - nemlig cirka 230 kg CO2. Vidste ud, at hvis du flyver tur/retur til San Francisco i USA, udleder du lige så meget CO2 som en person fra Nigeria udleder på to år - nemlig 1064 kg CO2. Vidste du, at hvis du har bare 8 almindelige pærer i dit hus, som i gennemsnit er tændt 20 timer om ugen, så udleder du mere CO2 end en person fra Nepal og Mozambique udleder på et år - nemlig 116 kg CO2. Vidste du, at hvis du ser TV mellem 21 og 23 timer om ugen, så udleder du lige så meget CO2 som en person fra Uganda udleder på et helt år fra alle sine aktiviteter - nemlig 64 kg. Vidste du, at hvis du har elektrisk gulvvarme i dit badeværelse (cirka 6 m2), så udleder du lige så meget CO2 fra det som en person fra Eritrea på et helt år - nemlig 166 kg CO2. Vidste du, at en flyvetur over Atlanten udleder CO2 svarende til halvdelen af, hvad en person bruger på lys, varme, el og transport på et helt år. Vidste du, at hvis du tager toget til Rom i stedet for at flyve, sparer du miljøet for mellem 600 og 900 kg CO2. Vidste du, at hvis du dropper en flyvetur til Los Angeles, så sparer du miljøet for mellem 3 og 6 ton CO2.

3 Vidste du, at hver gang du søger på google, bruger du lige så meget CO2 Som på at koge en halv kedel vand en søgning på google svarer til at udlede 7 gram CO2. Vidste du, at Danmark ligger på top-25 listen, når det gælder udslip af CO2 per indbygger? Det skyldes især at halvdelen af den elektricitet, vi bruger i Danmark, kommer fra kræftværker, der brænder kul. Vidste du, at en person fra Qatar udleder 2771 gange så meget CO2 om året, som en person fra Burundi gør. Vidste du, at en person i Danmark udleder 459 gange så meget CO2 som en person fra Burundi gør. Fødevarer Vidste ud, at en fjerdedel af den CO2, der udledes i Danmark, stammer fra produktion af madvarer det er især kød + den mad vi smider ud. Vidste ud, at hver gang du spiser et kg oksekød, så udleder du lige så meget CO2, som hvis du kørte 200 km i en bil, der kører på benzin. Vidste du, at hver gang du spiser en bøf, så er der blevet udledt 9 kg CO2. Oksekød forurener, fordi der skal rigtig meget energi til at fede oksen op, slagte den, hakke kødet, pakke det ind og transportere det hen til køledisken i supermarkedet. Vidste du, at det kræver liter vand at producere 1 kg oksekød, mens det kun kræver 1650 liter vand at producere 1 kg sojabønner. Vidste du, at det kræver 75 liter vand at producere en lille fadøl. Vidste du, at det kræver 200 liter vand at producere et glas mælk (200 ml). Vidste du, at det kræver liter vand at producere 1 kg oksekød, mens det kun kræver 500 liter vand at producere 1 kg kartofler. Vidste du, at kildevand på flaske er op til 500 gange så dyrt som almindeligt postevand? Men det er hverken sundere eller bedre. Vidste du, at en pose chips på 250 gram udleder 160 gram CO2 det er lige så meget som en person i Sierra Leone udleder på et helt år. Vidste du, at det er mest klimavenligt at koge vand i en elkedel - også hvis du skal bruge vandet til at koge kartofler, pasta eller lignende i. Det gælder ikke, hvis du har et gaskomfur.

4 Vidste du, at hvis alle husstande i Danmark hver dag kogte vand i en elkedel i stedet for på komfuret, kunne vi spare husstandes årlige elforbrug. Det svarer til en udledning på ton CO2. Vidste ud, at der spildes meget energi, hvis du laver mad i ovnen. Det kræver op til 70 % mere energi at tilberede mad i ovnen frem for på en kogeplade eller et gasblus. Vidste du, at dårlige gryder og for store kogeplader, i forhold til gryden, bruger mere end dobbelt så meget energi som nødvendigt. Vidste du, at du kan spare cirka 100 kg CO2 om året ved at lave mad på et gaskomfur i stedet for et elkomfur. Vidste du, at hver dansker i gennemsnit producerer 7 kg affald om dagen? Affald er dårligt for miljøet. Derfor er det vigtig at genbruge så meget som muligt. Vidste du, at hver dansker smider mellem kg mad ud om året? Og at man kan spare helt op til 4000 kr. ved at tænke sig lidt om, når man køber ind. Elektricitet Vidste ud, at hvis solen var en el-pære skulle der stå watt på den. Vidste du, at Danmark har sol og vind nok til at dække hele vores strømforbrug - hvis vi kunne lagre strømmen. Vidste du, at hvis en familie lader deres tv stå på standby, så bruger de lige så meget energi som et menneske fra Burundi bruger på et helt år. Så husk at slukke på kontakten. Vidste du, at hvis du glemmer at slukke din PS3, når du ikke bruger den, så kan det koste op til 3000 kr. om året i strømforbru. Vidste du, at hvis du bruger én almindelig pære i gennemsnit 20 timer hver uge i et år, så udleder du næsten lige så meget CO2 som en person fra Burundi gør på et helt år. Vidste du, at sparerpærer kun bruger 25 % af den strøm almindelige pærer bruger?. Vidste du, at juleudsmykning med lyskæder betyder et merforbrug på 56 millioner kwh i december måned. Det svarer til 30 ton CO2 eller det samme som familier udleder på et år.

5 Vidste du, at julen bliver grønnere i år. Der sælges mange flere lysdiodekæder i år end sidste år. Lysdiodekæderne bruger % mindre strøm end lyskæder med glødepærer. Vidste du, at når du vasker ved 40 grader i stedet for 60, bruger din vaskemaskine 30% mindre energi, og dit tøj vil holde længere. Vidste du, at cirka 1,6 milliarder mennesker i verden lever uden elektricitet. De fleste bor i Afrika syd for Sahara og i Sydasien. Træer/regnskov Vidste du, at hvis man genbruger et ton papir, betyder det, at 17 træer bliver stående. Vidste du, at regnskoven er et af verdens ældste økosystemer den har eksisteret i millioner år. Vidste du, at der i en regnskov falder mellem 2 og 5 meter regn om året. I Danmark falder der cirka 75 centimeter om året. Vidste du, at i regnskoven lever over halvdelen af verdens dyrearter, selv om regnskoven kun dækker cirka 7 % af jorden. Vidste du, at man på et stykke regnskov, der svarer til 2 fodboldbaner, kan finde op til 473 træarter i en dansk skov findes der som regel højst 30 træarter. Transport Vidste du, at hvis man kører 80 km/t i stedet for 110 km/t, giver det 25% bedre bezin økonomi. Vidste du, at luftfart snart tegner sig for 15 % af alle udslip fra drivhusgasser. Vidste du, at tog udleder 20 gange mindre pr. passager pr. km end fly, og skibe næsten 200 gange mindre. Vidste du, at 1/3 af den CO2, vi udleder, kommer fra transport. Vidste du, at det faktisk er bedre at tage flyet til Paris end bilen, hvis der kun er 1 person i bilen. Vidste du, at fly er det transportmiddel, der forurener mest. Vidste du, at man kan spare miljøet for op til 90% CO2 ved at tage toget i stedet for flyet.

6 Vidste du, at hvis du tager en tur mellem København og Århus, så er det bedst for miljøet at tage toget. Selv hvis I tager en familietur og fylder bilen op, så er det stadigvæk bedre for miljøet, at I tager toget. Sundhed Vidste du, at 1,7 millioner mennesker hvert år dør af sygdomme, som de har fået af beskidt vand. (det svarer til 10 jumbojets, der falder ned hver dag 90 % af dem, der dør, er børn). Vidste du at den gennemsnitlige levealder for en mand i Sierra Leone kun er 42 år? I Danmark er den gennemsnitlige levealder for en mand 25 år højere nemlig 77 år. Vidste du, at den gennemsnitlige levealder i Niger er 48 år. Kun cirka 30 % af befolkningen har adgang til sundhedsklinikker, 36 % af alle børn er undervægtige og 191 ud af 1000 børn dør, inden de fylder 1 år. Vidste du, at det kun er 11 % af befolkningen i Burkina Faso, der har adgang til ordentlige sanitære forhold. Det vil sige ordentlige toilet forhold. Gode toiletter og muligheden for at vaske fingre gør risikoen for sygdomme mindre. Vidste du, at kun 9 % af befolkningen i Somalia, der bor i landsbyer, har adgang til rent vand. Med adgang til rent vand menes, at man kan hente minimum 20 liter vand pr dag, og at man højst skal gå 100 meter efter det. Vidste du at det kun er 2 ud af 10 voksne der kan læse i Niger. Vidste du, at hver tredje gravide i Botswana er smitte med HIV? Når man er gravid og har HIV er der stor risiko for, at ens barn bliver smittet med HIV enten under graviditeten eller ved fødslen. Vidste du, at over 80 % af befolkningen i Liberia lever i ekstrem fattigdom? Det vil sige at de lever for under 11/2 dollar om dagen. Vidste du, at 40 % af indbyggerne i Swaziland er smittet med HIV/AIDS? Det er det land i verden, der har den højeste smitteprocent. Vidste du, at en kvinde i Swaziland kun skal regne med at blive 39 år. Vidste du, at der i Zimbabwe dør 3000 mennesker om ugen som følge af HIV/AIDS. Vidste du, at omkring en million børn under 15 år i Zimbabwe er blevet forældreløse, fordi deres forældre er døde som følge af HIV/AIDS

7 Uddannelse: Vidste du, at det kun er halvdelen af børn og unge i Etiopien der kan læse og skrive? Vidste du, at i mange afrikanske lande går der ca. 20 % flere drenge i skole end piger? Nye udsagn tilføjet april 2013 Vidste du, at over 57 % af befolkningen i Zimbabwe ikke skal regne med at blive over 40 år gamle? Vidste du, at der er 39 års forskel på den forventede levealder for kvinder i Japan (87 år) og i Lesotho (48 år)? Vidste du, at 28 % af befolkningen i Uganda lever i ekstrem fattigdom, det vil sige for under 10 kroner om dagen? Vidste du, at 65 % af befolkningen i Eritrea er underernærede? Vidste du, at 800 millioner mennesker i verden er underernærede? vidste du, at 60 millioner børn i verden er underernærede? Vidste du, at en halv milliard mennesker i verden ikke har adgang til rent vand? Vidste du, at Danmark, Finland og New Zealand er de mindst korrupte lande i verden? Vidste du, at Somalia regnes for det mest korrupte land i verden? I gruppen med de mest korrupte lande finder man også Nordkorea, Myanmar, Afghanistan og Usbekistan. Vidste du, at regeringen i Kenya har det mål, at ingen har mere end 1 km til en vandpost med rent vand? Vidste du, at det regnes for 100 gange farligere at bo i Honduras end i Danmark? Hver dag bliver 20 mennesker dræbt i Honduras. Honduras har kun lidt flere indbyggere end Danmark. Vidste du, at Den Demokratiske Republik Congo regnes for det fattigste land i verden? De næste lande på listen er Liberia (nr. 2),Zimbabwe (nr.3 ), Burundi (nr. 4) og Eritrea (nr. 5). Vidste du, at 19 % af gravide kvinder i Zimbabwe er smittet med HIV/AIDS?

8 Vidste du, at 15 % af befolkningen i Zimbabwe smittet med HIV/AIDS? Vidste du, at andelen af børn, der er meldt ind i grundskolen i udviklingslandene, er steget med 89 % inden for de sidste 10 år? Vidste du, at antallet af børn, der ikke går i skole falder. Og det er selvom antallet af børn i skolealderen stiger. Vidste du, at 68 % af alle HIV/AIDS smittede bor i Afrika syd for Sahara? Vidste du, at hvert 8. barn i Afrika syd for Sahara dør, inden det fylder 5 år? Vidste du, at definitionen på at have adgang til rent vand betyder, at man har adgang til mindst 20 liter rent vand inden for en afstand af 1 km? Vidste du, at det kun er 7 % af folk, der bor på landet i Somalia, der har adgang til rent vand? Vidste du, at det kun er 3 % af landbefolkningen i Togo, der har adgang til gode toiletforhold? Vidste du, at der er børn mellem 0-14 år, der er smittet med HIV/AIDS i Nigeria? Vidste du, at det kun er ved 6 % af alle fødsler i Etiopien, at der er en uddannet sundhedsperson med? Vidste du, at 67 % af alle voksne mænd i Kina ryger hver dag? Vidste du, at mange børn og spædbørn dør, fordi de drikker urent vand? Vidste du, at en gennemsnitlig dansker spiser over dobbelt så mange kalorier om dagen som en gennemsnitlig person fra Burundi?. Vidste du, at det kun er 24 % af alle over 15 år i Somalia, der kan læse? Vidste du, at det kun er 11 % af børnene i Somalia, der tager 1-5 klasse? Vidste du, at Kenya er det land, hvor kvinder og mænds indtjening er mest lige? I Kenya tjener kvinderne i gennemsnit 83 % af det mændene tjener, i Danmark er tallet kun 73 %? Vidste du, at Eritrea bruger over 24 % af deres BNP på militære udgifter? til sammenligning bruger Danmark 1,8 %.

9 Vidste du, at Honduras er et af de lande, hvor der begås flest mord - over 60 mord pr indbyggere pr. år. I Danmark er tallet 1,4 pr indbyggere pr. år? Vidste du, at 1,5 millioner kvinder i Indien er smittet med HIV/AIDS? Vidste du, at over 72 % af Islands energiforsyning kommer fra vedvarende energikilder. Og at 87 % af alle islandske huse opvarmes via geotermiske kilder (varme kilder)? I Danmark er det kun 3 % af energiforsyning, der kommer fra vedvarende energikilder Vidste du, at vi i Danmark producerer ca. 15 millioner ton affald hvert år? 70 % af det bliver genanvendt, 23 % brændt og 7 % deponeret. Vidste du, at lossepladserne i Danmark er lavet så affaldet ikke forurener grundvand og jorden, sådan som det skete i gamle dage. Vidste du, at vi smider affald fra emballage ud svarede til ton hvert år? 54 % pap og papir, 20 % plastik, 10 % glas, 11 % træ og 4 % metal. Det er værd at tænke over. Vidste du, at hvis alle mennesker på jorden brugte det samme som en gennemsnitlig indbygger i Qatar, så havde vi brug for næsten 6 jordkloder? Vidste du, at hvis alle mennesker på jorden brugte det samme som en gennemsnitlig indbygger i Frankrig, så havde vi brug for lidt under 3 jordkloder for at dække hele jordklodens ressource behov? Vidste du, at der i Etiopien kun er 3 læger pr indbyggere, mens vi i Danmark har 366 læger pr indbyggere? Vidste du, at der i Mozambique kun er 2 læger pr indbyggere, mens de i USA har 549 læger pr indbyggere? Vidste du, at det kun er 12 % af indbyggerne i Etiopien, der har adgang til rene og gode toilet forhold? I Danmark er det 100 % af befolkningen, der har adgang til rene og gode toilet forhold. Vidste du, at hvis alle mennesker på jorden brugte det samme som en gennemsnitlig indbygger i Burkina Faso, så havde vi kun brug for 0,7 jordklode? Vidste du, at hvis alle mennesker på jorden brugte det samme som en gennemsnitlig indbygger i USA, så havde vi brug for 4,4 jordklode? Vidste du, at verdens skove fungerer som det største lager af CO 2? Man regner med, at der er bundet 610 milliarder tons CO 2 i verdens skove.

10 Vidste du, at uden drivhuseffekten så ville temperaturen på jorden være 33 grader koldere, end den er i dag? Det betyder, at uden drivhuseffekten ville der ikke kunne leve mennesker på jorden. Vidste du, at selvom verdens regnskove kun dækker 6 % af jordens overflade, så er de levested for cirka halvdelen af jordens dyre- og plantearter? Mange af disse arter kan ikke leve andre steder end i regnskoven. Vidste du, at hornet fra næsehornet er blevet lige så værdifuldt som guld? Det betyder, at næsehornet nu er mere truet, end det nogensinde har været før. Vidste du, at Javanæsehornet er udryddet i Vietnam. Det sidste levende voksne eksemplar blev skudt af krybskytter? Nu er der kun en lille bestand tilbage i Indonesien.

11

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL

GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL Indhold KAPITEL 1 Råstoffer 6 Guld i Sydafrika 8 Råstofdannelse 12 Vand som råstof 18 Råstoffer i fremtiden 23 Cafe Geos: Mineulykker 28 KAPITEL 2

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Verden er skæv Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen Dette er en pdf-fil med Verden er skæv Filen er stillet til rådighed

Læs mere

TEST: TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen. [s. 33] Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu

TEST: TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen. [s. 33] Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen OL FOR ORKANER: Se, hvem der har fyret den mest af de sidste ti år DE VÆRSTE

Læs mere

Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv. Europæiske Fællesskabers

Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv. Europæiske Fællesskabers Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv Europæiske Fællesskabers Bliv grønnere! 1 Indledning 3 Energi 8 Luft 12 Vand 16 Jord Indledning Europe Direct er en service, der giver dig svar på dine

Læs mere

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG MOVEATHON børn hjælper børn MOVEATHON UNICEF/NYHQ04-0604/Pirozzi UNICEF/Klaus Nedergaard UNICEF/MLIA2010-00655/Asselin UNICEF/Klaus Nedergaard børn hjælper børn

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Klimaændringer Hvad handler det egentlig om? En introduktion for unge

Klimaændringer Hvad handler det egentlig om? En introduktion for unge 1 Klimaændringer Hvad handler det egentlig om? En introduktion for unge Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union Frikaldsnummer (*):

Læs mere

Lærervejledning til Er du el-tjekket?

Lærervejledning til Er du el-tjekket? Er du el-tjekket? - et undervisningsmateriale til fysik i folkeskolens 7. til 9. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Den spænding man dør

Læs mere

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet Peter Jepsen Det er også min natur Tema om biodiversitet Det er også min natur Tema om biodiversitet Elevbog 2008, Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Forfatter: Peter Jepsen Redaktør: Annegrete

Læs mere

Klimaændringer Hvad handler det egentlig om?

Klimaændringer Hvad handler det egentlig om? Klimaændringer Hvad handler det egentlig om? En introduktion for unge Europa-Kommissionen Klimaændringer Hvad handler det egentlig om? En introduktion for unge Europa-Kommissionen Generaldirektoratet

Læs mere

Alle taler om vejret. hvad gør EU ved det? Europa-Kommissionen i Danmark

Alle taler om vejret. hvad gør EU ved det? Europa-Kommissionen i Danmark Alle taler om vejret hvad gør EU ved det? Europa-Kommissionen i Danmark Forfattet af: Kjeld Mazanti Sørensen efter oplæg af Peter Nedergaard Produktion: Rostra Kommunikation A/S Tryk: Publikationskontoret.

Læs mere

Mad og brændstof til europa. - på en klode med klimaforandringer og begrænsede resurser - med kritisk fokus på husdyrfoder og biomasse til energi

Mad og brændstof til europa. - på en klode med klimaforandringer og begrænsede resurser - med kritisk fokus på husdyrfoder og biomasse til energi Mad og brændstof til europa - på en klode med klimaforandringer og begrænsede resurser - med kritisk fokus på husdyrfoder og biomasse til energi forord Hvorfor dette hæfte? Verdenssamfundet oplever for

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYE HVIDEVRER - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Brug lidt energi - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have et lavt energiforbrug med i købet, når du anskaffer nye hvidevarer? Så betaler det

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning FORLØB NR. 7 De fleste af jer har nok prøvet at betale og få udbetalt pant for dåser og flasker til sodavand. Men har du tænkt nærmere over, hvad der ligger bag, og om det er muligt at bruge en pantordning

Læs mere

Afrikas størrelse undervurderes ofte. Kortet illustrerer, at Afrika er på størrelse med USA, Kina, Indien, Japan og Europa tilsammen.

Afrikas størrelse undervurderes ofte. Kortet illustrerer, at Afrika er på størrelse med USA, Kina, Indien, Japan og Europa tilsammen. Danmark Portugal Belgien Holland Spanien Frankrig Tyskland Schweiz Italien USA Østeuropa Indien Kina Indien del 2 Afrikas størrelse undervurderes ofte. Kortet illustrerer, at Afrika er på størrelse med

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Geotoper 3. Ekspedition: Serie: Geotoper Geografi for de ældste klasser GEOGRAFFORLAGET, 2006

Geotoper 3. Ekspedition: Serie: Geotoper Geografi for de ældste klasser GEOGRAFFORLAGET, 2006 Geotoper 3 Serie: Geotoper Geografi for de ældste klasser GEOGRAFFORLAGET, 2006 Redaktion: Lennie Boesen, Ole B. Clausen, Tom Døllner, Nils Hansen, Ivan Jacobsen og Jørgen Steen Forfattere til de enkelte

Læs mere

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER www.bloddonor.dk Hvorfor har vi blod i kroppen? Hvad laver blodet? Du tænker nok ikke ret meget over det i hverdagen, men blodet har en lang række vigtige opgaver i kroppen,

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre

Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre Nyt fra Juni 2012 Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre Hvor meget arbejder den danske befolkning FIGUR 1 egentlig? Det viser en ny analyse af, hvordan danskerne bruger deres tid.

Læs mere

LAD DYREUNGERNE VÆRE

LAD DYREUNGERNE VÆRE LAD DYREUNGERNE VÆRE Dyrenes Beskyttelse har vildtplejestationer over hele Danmark. En af stationernes helt store opgaver er at pleje dyreunger, men mange unger burde faktisk slet ikke blive bragt på plejestation.

Læs mere