Tværsektoriel Konference Om børn og unge med psykiske vanskeligheder 2. maj 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tværsektoriel Konference Om børn og unge med psykiske vanskeligheder 2. maj 2016"

Transkript

1 Håndtering af problemskabende adfærd hos unge & børn med særlige udfordringer. Tværsektoriel Konference Om børn og unge med psykiske vanskeligheder 2. maj 2016 Leif Grieffelde Autoriseret Psykolog

2 Børn og unge med særlige udfordringer: Børn og unge med psykiske handicaps, som har behov for en særlig pædagogisk, indlæringsmæssig og behandlingsmæssig indsats. Fx Børn og unge med Autisme, ADHD, Tourette, Angst, OCD, Udviklingshæmning, Depression, Personlighedsforstyrrelse, Spiseforstyrrelse,etc.

3 Low Arousal hoveddele Pædagogens forestillinger om verden og børnene Tilpasset kravniveau Konfliktundvigelse gennem mindsket konfrontation Løbende evaluering/supervision i personalegruppen/aktiv og en ansvarlig ledelse Kort sigt lang sigt

4 Principper for Low Arousal (Inspireret af Bo Hejlskov Elvén) Som inspiration til at håndtere udfordrende og problematisk adfærd på en måde så adfærden ikke kommer til at stå i vejen for det, der skal udvikles. Så vi kan blive langt mere handlekraftige og kompetente. Til at udfordre og i-tale-sætte egne forestillinger om barnet og den unge Baseret på forskning i håndtering af adfærdsproblemer.

5 Personalets muligheder Håndtere egne forestillinger om børnene Det lange seje træk de opbyggende faktorer Det korte perspektiv tilpasset kravniveau Konfliktundvigelse og udvikling gennem mindsket konfrontation Low Arousal

6 1 Find altid ud af, hvem der har et problem. Vi oplever situationer problemer løsninger forskelligt!

7 Find altid ud af, hvem der har et problem Hvis personalets problem faktisk er den unges løsning, så er barnets motivation til at ændre sin adfærd minimal. De voksnes motivation kan og bør være større, pga. større ansvar.

8 Find altid ud af, hvem der har et problem Low-arousal tilgangen handler om, hvad vi som fagpersoner kan gøre, for at løse de problemer, vi støder på - ikke hvad barnet kan gøre, for at løse vores problemer.

9 2 Mennesker, der kan opføre sig ordentligt, gør det Ross Greene Det eksplosive barn Børns forudsætninger er forskellige. Bag hver konfliktfyldt eller problemskabende adfærd ses: manglende færdigheder behov for at kunne anvende disse færdigheder behov for selvkontrol l

10 Børn, der kan opføre sig ordentligt, gør det Man leder efter og skaber forståelse for, hvad det er, barnet ikke kan og hvordan barnet oplever verden: Har barnet og den unge de nødvendige forudsætninger til at leve op til de krav, der stilles?

11 Mennesker, der kan opføre sig ordentligt, gør det I det pædagogiske arbejde betyder det: Ikke se på, hvad den unge burde havde gjort, men lede efter de årsager og reelle hændelser, der reelt lå bag adfærden. Se på egne forventninger til og egen adfærd overfor den unge og stille dem op over for den unges faktiske evner. Al adfærd foregår i en samspil med omgivelserne.

12 Mennesker, der kan opføre sig ordentligt, gør det Vi bør overveje, om vi har for store krav og forventninger til barnets: Evne til at beregne årsag og virkning Forestillingsevne Evne til at planlægge og vide, hvornår opgaven begynder og slutter Evne til at huske, mens man tænker Evne til at tilbageholde impulser Udholdenhed Fleksibilitet At sige ja Evne til at bevare roen og køle ned - affektreguleringsevne

13 Mennesker, der kan opføre sig ordentligt, gør det Vi bør overveje, om vi har for store krav og forventninger til barnets: Stressfølsomhed Sociale kompetencer

14 Mennesker gør det, der giver mest mening i situationen Genveje til meningsfuldhed: Fysisk struktur gør det nemt at gøre det rigtige Samhørighed Øge oplevelse af medbestemmelse Overveje hvilke regler opholdsstedet har

15 3 Den, der tager ansvar, kan påvirke Hvis andre skal løse en situation, mister vi muligheden for at tage ansvar og påvirke situationen, og vi oplever en større grad af magtesløshed. Når man vil påvirke barnets adfærd og tager ansvar, undgår man at bruge straf, konsekvenser, irettesættelser.

16 Den, der tager ansvar kan påvirke Hvorfor konsekvens ikke virker i forhold til mange børn og barnet: Konsekvens kræver, at man kan skabe overblik. Konsekvens kræver, at man kan udvise fleksibilitet. Konsekvens kræver, at man kan regulere sig selv. Konsekvens kræver, at man selv kan finde og forestille sig andre muligheder.

17 Straf Konsekvensen bliver derfor ofte en straf, som barnet ikke oplever at have mulighed for at undgå: barnet føler sig uretfærdigt behandlet eller kan retfærdiggøre sin adfærd. barnets tillid til personalet mindskes. muligheden for at opbygge et samarbejde mindskes barnet må stole på personalet for at følge dem.

18 Metodeløft Vi tager ansvar, når vi har en god metode. Når vi får brug for at placere ansvaret andetsteds, så er det ofte, fordi vi mangler gode metoder.

19 4 Børn og unge med vanskeligheder lærer ingenting af at mislykkedes De fleste voksne lærer noget, hver gang de mislykkedes. Derfor begår mange kun den samme fejl nogle få gange. Børn kan dog mislykkedes på samme måde igen og igen, uden at de synes, det er et problem. De lærer noget, når de lykkes i stedet. Derfor kan vi ikke bruge metoder som irettesættelser og straf, men hellere anerkendelse, når barnet lykkedes.

20 5 Man skal have selvkontrol for at kunne samarbejde Vi kommunikerer bedst med hinanden, når vi er rolige. Hvis barnet skal gøre, som pædagoger og lærer siger, er han/hun nødt til at have fuld selvkontrol. At gøre, som nogen siger, er at aflevere kontrol og for at kunne gøre det, er man nødt til at have den.

21 Affekt

22 Affektintensitet Affektregulering Bo Hejlskov Elvén Kaos Ingen kontrol Affektudløser Selvkontrol Tid

23 Alle gør, hvad de kan for at bevare selvkontrollen Hvis vi mister kontrollen, bliver vi angste, så vi gør alt for ikke at miste selvkontrol Alle mennesker uanset funktionsniveau forsøger at skabe selvkontrol

24 Kontrol og strategier Effektive og gode strategier til at bevare selvkontrollen, som omgivelserne modtager som positive: At gå lidt til side i en besværlig situation, så man får lidt ro på. At afskærme sig, så man nedbringer stress, mens man bliver i situationen. At beslutte sig, at det nok skal gå alt sammen og koncentrere sig om det. At foretage sig noget, man er vant til, så man føler sig tryg. At søge støtte hos en pædagog eller lærer.

25 Kontrol og strategier Andre strategier til at bevare kontrollen, som ikke modtages positivt: At nægte - nej At lyve At gå to skridt baglæns eller løbe væk At spytte, slå et slag eller skrige/råbe Trusler At bruge skældsord At snakke hurtigt

26 Personalet En stor del af den adfærd, der er kontrolbevarende for den enkelte, er det som opleves som stressende for personalet. Når man modarbejder barnets strategier, resulterer det ofte i alvorligere problemadfærd.

27 Affekt smitter

28 Affekt smitter Vi påvirkes af hinandens følelser. Vi bør derfor ændre på vores kropssprog for at mindske konflikter: Undgå øjenkontakt Træd tilbage Bevar kropslig ro, sid ned Afled og flyt barnets fokus Ikke gribe fat i barnet med spændte muskler Langsomt er hurtigt

29 6 Konflikter består af løsninger Når vi løser problemer, kan der opstå problemer for andre. Vi må søge at finde løsninger, der medtænker de andre. Børn og unge løser sommetider problemerne, så det giver problemer for andre men det gør vi voksne også.

30 Kommunikation og dialog Fra tale til handling er meget langt. Betydning for praksis: afstemme forståelse - vær konkret at i-tale-sætte et problem eller påpege fejl er ikke det samme som at løse det. Der er en grund til at problemet ikke er løst så gå bag om problemet.

31 7 Pædagogisk arbejde er at stille krav på en måde, der virker Pædagogisk håndværk: At stille krav til børnene, som de ikke ville have stillet til sig selv og på en måde, som indebærer, at børnene/barnet kan leve op til dem. => Hvordan stiller vi kravene.

32 Ansvar og krav Det er ALTID personalets ansvar at håndtere en given adfærd hos et barn med særlige behov. Adfærd er ALTID et signal Krav skal ALTID tilpasses barnets funktionsniveau og aktuelle dagsform.

33 Nærmeste zone for udvikling Aktuelt udviklingspotentiale Aktuelt udviklingspotentiale Hvad man kan Hvad man kan

34 Tilpasset kravniveau Krav er baggrunden for de fleste magtanvendelser 85 % af alle magtanvendelser er fremprovokeret af de professionelle (Steven von Tetchner) Forbered på skift og krav Infleksibiliteten øges, hvis den udfordres Hellere flere påmindelser end hårde krav At komme op om morgenen At afslutte en aktivitet HUSK: Det er aldrig for sent at give op!

35 Afslutning Det var vist det Spørgsmål.? Og tak for i dag fortsat god konference som både giver jer mulighed for refleksion, faglig sparring, netværke og have det sjovt Leif Grieffelde

36 Litteratur Elve n Hejlskov, Bo: Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser eller udviklingshæmning (2011) Problemer i skolen. (2013) Adfærdsproblemer i Psykiatrien (2015) Dansk Psykologisk Forlag Greene, R. W. (2007). Det Eksplosive Barn. Sønderborg: Forlaget Pressto. Høgsbro, K., Eskelinen, L., Fallov Arp, M., Mejlvig, K., & Berger Permin, N. (2012). Når grænser udfordres. AKF rapport. København: AKF Forlag. McDonnell, Andrew (2010) Managing Aggressive Behaviour in Care Settings: Understanding and Applying Low Arousal Approaches in the management of challenging behaviours. England, BILD. Servicestyrelsen. (2011). Samarbejde med pårørende - forbyggelse og håndtering af konflikter. Odense: Servicestyrelsen.

Uddannelseskarrusellen PLATANGÅRDEN 3. december 2014

Uddannelseskarrusellen PLATANGÅRDEN 3. december 2014 Håndtering af problemskabende adfærd & børn med særlige behov Uddannelseskarrusellen PLATANGÅRDEN 3. december 2014 Leif Grieffelde Autoriseret Psykolog Børn med særlige behov Børn og unge med øget psykisk

Læs mere

Vejle 21. Movember 2013

Vejle 21. Movember 2013 HÅNDTERING AF PROBLEMSKABENDE ADFÆRD LOS Vejle 21. Movember 2013 Leif Grieffelde Psykolog Bo Hejlskov Elvén & PsykologCompagniet Low- arousal Vlgang Hvad forstår vi ved problemskabende adfærd? Hvad er

Læs mere

Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser

Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvorfor? Fordi noget, som kendetegner børn med udviklingsforstyrrelser er, at almindelige opdragelsesmetoder

Læs mere

Konflikthåndtering uden konfrontation

Konflikthåndtering uden konfrontation Konflikthåndtering uden konfrontation - en rogivende tilgang Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Konflikter Konflikter handler tit om løsningers vekselspil - Jeg har ett problem som jeg løser - Min

Læs mere

Low Arousal Approach - afstemt pædagogik

Low Arousal Approach - afstemt pædagogik Low Arousal Approach - afstemt pædagogik Metode ved adfærdsproblemer Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Definition Adfærdsproblemer er adfærd som nogen synes er et problem - Hvem? - Vi definerer adfærden

Læs mere

Håndtering af problemskskabende adfærd

Håndtering af problemskskabende adfærd Håndtering af problemskskabende adfærd - et low arousalperspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad skal vi se på? Hvad er problemadfærd? Adfærd som opleves som et problem - For hvem? - Vi definerer

Læs mere

Håndtering av problemskabende adfærd

Håndtering av problemskabende adfærd Håndtering av problemskabende adfærd et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Program Definition Teori Menneskesyn Ansvarsprincippet Kontrolprincippet Metode Kravtilpasning Affektive

Læs mere

Håndtering af problemskabende adfærd

Håndtering af problemskabende adfærd Håndtering af problemskabende adfærd et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Bo Hejlskov Elvén: Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser og udviklingshæmning. Dansk Psykologisk

Læs mere

Konflikt uden konfrontation

Konflikt uden konfrontation Konflikt uden konfrontation - et low arousal-perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Konflikter Konflikter handler om et løsningernes vekselspil - Jeg har ett problem som jeg løser - Min løsning

Læs mere

Håndtering af adfærdsproblemer ved demens

Håndtering af adfærdsproblemer ved demens Håndtering af adfærdsproblemer ved demens - med afstemt pædagogik, Low arousal Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Menneskesyn Tomasello beskriver udviklingen af moral som to spor - At vi tager hånd

Læs mere

Problemskapende atferd

Problemskapende atferd Hvad skal vi se på? Problemskapende atferd - et Low-arousal perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad er problemadfærd? Adfærd som opleves som et problem - For hvem? - Vi definerer adfærden

Læs mere

Praktisk konflikthåndtering

Praktisk konflikthåndtering Praktisk konflikthåndtering - med low arousal Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog Konflikt Handler oftest om løsninger - Jeg har ett problem som jeg løser - Min løsning bliver tit ett problem for en anden,

Læs mere

Håndtering af meget udadrettet adfærd

Håndtering af meget udadrettet adfærd Håndtering af meget udadrettet adfærd Bo Hejlskov Elvén: Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser og udviklingshæmning. Dansk Psykologisk Forlag 2010 Hejlskov Elvén, Veje & Beier: Udviklingsforstyrrelser

Læs mere

Autonomistøttende pædagogik og Low Arousal V. NICOLAI FLENSBURG OG EMIL VINTHER

Autonomistøttende pædagogik og Low Arousal V. NICOLAI FLENSBURG OG EMIL VINTHER Autonomistøttende pædagogik og Low Arousal V. NICOLAI FLENSBURG OG EMIL VINTHER Low Arousal - Lav affektive metoder Autonomistøttende pædagogik Bo Hejlskov Elvén Månedlig supervision Uddannelse af personale

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af problemskskabende adfærd

Forebyggelse og håndtering af problemskskabende adfærd Forebyggelse og håndtering af problemskskabende adfærd - et low arousalperspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad skal vi se på? Hvad er problemadfærd? Adfærd som nogen synes er et problem

Læs mere

Specialpædagogisk Konference Hjerne & Hjerte 1. Oktober 2014

Specialpædagogisk Konference Hjerne & Hjerte 1. Oktober 2014 Håndtering af problemskabende adfærd & børn med særlige udfordringer. Specialpædagogisk Konference Hjerne & Hjerte 1. Oktober 2014 Leif Grieffelde Autoriseret Psykolog Børn med særlige udfordringer: Børn

Læs mere

Unge på kanten Adfærdshåndtering - forudsætningen for inklusion. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog

Unge på kanten Adfærdshåndtering - forudsætningen for inklusion. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Unge på kanten Adfærdshåndtering - forudsætningen for inklusion Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Inklusionsdilemmaet Hvornår er en ung på kanten? Når de metoder vi bruger ikke virker - Det kan være

Læs mere

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk Twitter: @JakobLentz Program Intro Menneskesyn Ansvars-princippet Kontrol-princippet Kravtilpasning Intro Om mig selv Lærer fra 2000 og Studio III instruktør Arbejdede

Læs mere

LA2. LA2 - Low Arousal 2. En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist

LA2. LA2 - Low Arousal 2. En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist LA2 En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist 1 LA2 - Low Arousal 2 2 Baggrunden for LA2 LA2 - et redskab til dialog LA2 s

Læs mere

Problemadfærd og vold

Problemadfærd og vold Problemadfærd og vold - et low arousalperspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad skal vi se på? Hvad er problemadfærd? Adfærd som nogen synes er et problem - Hvem? - Vi definerer adfærden som

Læs mere

Problemskabende adfærd

Problemskabende adfærd Problemskabende adfærd Og hvad gør vi så? (Low arousal) Liselotte Rask Pædagogisk konsulent, udviklingsforstyrrelser Hvad er et problem? Problem = Jeg finder en løsning Den er et problem for dig Du finder

Læs mere

Iben Ljungmann og Charlotte Agger

Iben Ljungmann og Charlotte Agger Find altid ud af hvem der har et problem Vi definerer adfærd som problemfyldt, når den er et problem for os men for borgeren er det en løsning Vi har en grundforventning om, at hverdagen burde være fri

Læs mere

Rabalder i børnefamilien og i skolen

Rabalder i børnefamilien og i skolen Rabalder i børnefamilien og i skolen - et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvorfor er i her? I har været i situationer hvor i ikke ved hvad i skal gøre Det handler altså om at

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud BFA Konference Stress, ledelse og roller i arbejdsmiljøet d. 4. & 5. april april 2017 v. Trine Uhrskov, psykolog og VISO-specialist & Jan Hoffmann Pedersen,

Læs mere

Iben Ljungmann og Charlotte Agger

Iben Ljungmann og Charlotte Agger Hvad er på spil. Når magtesløsheden overfor problemadfærden tager over, kommer vi ofte til at skubbe ansvaret over på: Beboeren Andre kollegaer Pårørende Ledelsen Ressourcer og rammer Lyt efter: krav om

Læs mere

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk Twitter: @JakobLentz Program Intro Menneskesyn og principper Håndtering af bekymrende adfærd Hvordan stiller man krav på en effektiv måde? Hvordan spiller vores

Læs mere

Håndtering af problemskabende adfærd ved ADHD Udgangspunkt Udgangspunkt Hvad er det, man ikke kan?

Håndtering af problemskabende adfærd ved ADHD Udgangspunkt Udgangspunkt Hvad er det, man ikke kan? Håndtering af problemskabende adfærd ved ADHD Autoriseret psykolog Hvem har problemer? www.hejjlskov.se Udgangspunkt Det er kendetegnende for mennesker med ADHD, at almindelige adfærdsregulerende metoder

Læs mere

Hvorfor? Opdragelse af børn med specielle behov

Hvorfor? Opdragelse af børn med specielle behov Opdragelse af børn med specielle behov Hvorfor? Opdragelse? Bo Hejlskov Jørgensen Autoriseret psykolog Fordi det, som kendetegner børn med udviklingsforstyrrelser mere end noget andet er, at almindelige

Læs mere

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk Twitter: @JakobLentz LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk Twitter: @JakobLentz Program Intro Menneskesyn og principper Håndtering af bekymrende adfærd Hvordan

Læs mere

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk

LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk LowArousal.dk Facebook.com/LowArousal.dk Twitter: @JakobLentz Program Intro Menneskesyn og principper Håndtering af bekymrende adfærd Hvilke metoder skal vi Ikke bruge? Hvordan stiller man krav på en effektiv

Læs mere

UUC MAGLEMOSEN Alle har ret til en uddannelse

UUC MAGLEMOSEN Alle har ret til en uddannelse En faglig tilgang til arbejdet med elever som mister deres selvkontrol Om at arbejde med Low Arousal tilgangen før, under og efter en konflikt På UCC-Maglemosen udspringer vores pædagogiske grundsyn fra

Læs mere

Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler

Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler - med udgangspunkt i praksiserfaringer med FIT i VISO rådgivningforløb Trine Uhrskov, psykolog og VISO-leverandør 1 Projekt Forebyggelse af magtanvendelser

Læs mere

Fagfestival i Brønderslev Kommune

Fagfestival i Brønderslev Kommune Fagfestival i Brønderslev Kommune Tirsdag d. 6. august 2019: Udadreagerende elever i indskolingen Hvordan praktiserer vi vores børnesyn? Mette Christensen Jensen Lektor, UCN Læring & Pædagogik Hvem er

Læs mere

Konflikthåndtering med afstemt pædagogik

Konflikthåndtering med afstemt pædagogik Konflikthåndtering med afstemt pædagogik Metode ved adfærdsproblemer Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Definition Adfærdsproblemer er adfærd som nogen synes er et problem - Hvem? - Vi definerer adfærden

Læs mere

Temadag 2: Kommunikation og samarbejde

Temadag 2: Kommunikation og samarbejde Temadag 2: Kommunikation og samarbejde - med mennesker med demens, kollegaer og pårørende Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold Dagens emner Indhold - Hvad skal vi tale om? Hvordan taler vi sammen? Affektudbrud

Læs mere

PROBLEMSKABENDE ADFÆRD - OG HVAD GØR VI SÅ??1

PROBLEMSKABENDE ADFÆRD - OG HVAD GØR VI SÅ??1 PROBLEMSKABENDE ADFÆRD - OG HVAD GØR VI SÅ??1 PROBLEMSKABENDE ADFÆRD BO JØRGENSEN HEJLSKOV Manglende efterrettelighed Infleksible adfærd Selvskadende adfærd Aggressiv adfærd 85% af alle magtanvendelser

Læs mere

Velkommen til Idræt for børn med særlige behov - Teorikursus. Fokus på børn med ADHD og autisme

Velkommen til Idræt for børn med særlige behov - Teorikursus. Fokus på børn med ADHD og autisme Velkommen til Idræt for børn med særlige behov - Teorikursus Fokus på børn med ADHD og autisme 1 Kursets underviser Præsentation Christine Scheel-Hincke - Idræt og Sundhed ved Syddansk Universitet - Projektleder

Læs mere

FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE

FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE INKLUSIONSVEJLEDER OG PÆDAGOG I SKOLEN LENE SCHNEIDER JAKOBSEN MIG Hvorfor står jeg her? 1 ROSS W. GREENE Ross W. Greene, ph.d., er tilknyttet

Læs mere

Temadag DSR d

Temadag DSR d VOLD OG TRUSLER I REGION NORDJYLLAND Temadag DSR d. 29.09.2016 AGENDA HVORDAN ARBEJDER VI MED VOLD OG TRUSLER I REGION NORDJYLLAND? Kortlægning Regionens fælles grundlag Low arousal som tilgang i situationerne

Læs mere

Børn gør det rigtige, hvis de kan. Ros Green - Det eksplosive barn

Børn gør det rigtige, hvis de kan. Ros Green - Det eksplosive barn Konfliktforståelse Børn gør det rigtige, hvis de kan Ros Green - Det eksplosive barn En konflikt er en uoverensstemmelse, der giver spændinger i og mellem mennesker Følelsens intensitet Hvad er et affektudbrud?

Læs mere

Problemskabende seksuel adfærd

Problemskabende seksuel adfærd Problemskabende seksuel adfærd - en specialpædagogisk tilgang Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad Definition skal vi se på? Adfærd som nogen synes er et problem

Læs mere

Kom godt ud af det. - om håndtering af problemskabende adfærd

Kom godt ud af det. - om håndtering af problemskabende adfærd Kom godt ud af det - om håndtering af problemskabende adfærd Af aut. psykolog Bo Hejlskov Jørgensen, PsykologCompagniet, pædagogisk vejleder Hanne Veje, StøtteCompagniet og autismekonsulent Hanne Stolt,

Læs mere

Forårskonference. Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg

Forårskonference. Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg Forårskonference Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg Studio III er en organisation Studio III er en engelsk forsknings- og undervisningsorganisation, hvis overordnede formål

Læs mere

Den Rummelige Forening Fokus på børn og unge med ADHD og autisme

Den Rummelige Forening Fokus på børn og unge med ADHD og autisme Den Rummelige Forening Fokus på børn og unge med ADHD og autisme Kathrine Felland og Merete Søberg Indsatsområdet i DGI Børn og unge med særlige behov Pause/sandwich Inspiration og værktøjskasse Best practise

Læs mere

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang Elvén Autoriseret psykolog Hvem har problemer? www.hejlskov.se Adfærdsproblemer Definition Adfærd, der skaber problemer for hvem? Vi

Læs mere

Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014.

Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014. Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014. 1 FORMÅL Større bevidsthed om trusler og forebyggelse af vold Konflikthåndtering

Læs mere

Nyborg Strand. Afstemt pædagogik. Metoder og effektmålingsværktøjer tilpasset særforanstaltninger. Bo Ertmann. Side December 2015.

Nyborg Strand. Afstemt pædagogik. Metoder og effektmålingsværktøjer tilpasset særforanstaltninger. Bo Ertmann. Side December 2015. Nyborg Strand Afstemt pædagogik Metoder og effektmålingsværktøjer tilpasset særforanstaltninger Bo Ertmann AP Metoden 1. December 2015 Side 1 Forandringsteori Projekt Særforanstaltning Når den socialpædagogiske

Læs mere

Stille og sårbare / vrede og voldsomme børn i klinikken - hvad kan vi gøre?

Stille og sårbare / vrede og voldsomme børn i klinikken - hvad kan vi gøre? Stille og sårbare / vrede og voldsomme børn i klinikken - hvad kan vi gøre? Hanne Veje Tidl. medarbejder på Videnscenter for Autisme under Socialstyrelsen Tidl. leder i PsykologCompagniets underafd. StøtteCompagniet

Læs mere

Mestring, håndtering og forebyggelse af vold og trusler - i kontakten med borgere

Mestring, håndtering og forebyggelse af vold og trusler - i kontakten med borgere Mestring, håndtering og forebyggelse af vold og trusler - i kontakten med borgere Hanne Veje, pæd. vejleder Tidl. medarbejder på Videnscenter for Autisme under Socialstyrelsen Tidl. leder i PsykologCompagniets

Læs mere

Low arousal - afstemt pædagogik

Low arousal - afstemt pædagogik Low arousal - afstemt pædagogik - metode for håndtering af adfærdsproblemer på etisk grund Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad skal vi se på? Hvad er problemadfærd? Adfærd som nogen synes er et

Læs mere

Na6onale kliniske retningslinjer. Kirsten Bundgaard. www.neuro- team.dk

Na6onale kliniske retningslinjer. Kirsten Bundgaard. www.neuro- team.dk Nye kliniske retningslinjer i fysioterapi 6l børn med ADHD Børn og unge med neuropsykiatriske lidelser og stress sammenhængen mellem stress og angst, depression og/ eller udfordrende adfærd Na6onale Kliniske

Læs mere

Inklusion i skolen ADHD-foreningen afd. Nordsjælland 21. november 2013

Inklusion i skolen ADHD-foreningen afd. Nordsjælland 21. november 2013 Inklusion i skolen ADHD-foreningen afd. Nordsjælland 21. november 2013 Inklusion Dagsorden Hvad er inklusion? ADHD og inklusion Hvad kan der gøres i skolen? Inklusion Kort introduktion til inklusionsbegrebets

Læs mere

Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en Low Arousal tilgang

Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en Low Arousal tilgang Studio III Training Systems Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en Low Arousal tilgang www.studio3danmark.dk 1 Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en low arousal tilgang Hans Kastbjerg Pædagogisk

Læs mere

Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom

Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom Fagligt Træf 2019 Branche Fællesskab Arbejdsmiljø Hanne Friberg Uddannelseskonsulent Nationalt Videnscenter for Demens Nationalt Videnscenter for

Læs mere

Faglige procedure omkring magtanvendelse

Faglige procedure omkring magtanvendelse Faglige procedure omkring magtanvendelse Opfølgning og organisering på magtanvendelsesansøgninger og indberetninger med udgangspunkt i borgerens liv Lisbeth Hyldegaard Udvikling og demenskonsulent i Skanderborg

Læs mere

Problemskabende seksuel adfærd

Problemskabende seksuel adfærd Problemskabende seksuel adfærd - en specialpædagogisk tilgang Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad Definition skal vi se på? Adfærd som nogen synes er et problem

Læs mere

MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET.

MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET. MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET. Bo Hejlskov Elven Ovenstående citat kan godt være svært at forholde sig til og endda virke provokerende, især hvis man står i adfærdsproblemer til halsen.

Læs mere

OPDRAGELSE UDEN SKÆLDUD

OPDRAGELSE UDEN SKÆLDUD Ross W. Greene OPDRAGELSE UDEN SKÆLDUD En praktisk guide til dig, der ønsker at få det bedste frem i dit barn Oversat af Susanne Ove Indhold Forord til den danske udgave af Bo Hejlskov... 9 En note om

Læs mere

Autismespektret. PsykInfo v. Maria Kirk Østergaard, psykolog BUC Risskov

Autismespektret. PsykInfo v. Maria Kirk Østergaard, psykolog BUC Risskov Autismespektret PsykInfo 24.04.12 v. Maria Kirk Østergaard, psykolog BUC Risskov Program Hvad er autisme? Hvad er symptomerne på autisme? Adfærd Behandling Spørgsmål Dias kan findes på www.psykinfo.dk

Læs mere

Tema- og erfadag om ungdomssank0onen

Tema- og erfadag om ungdomssank0onen Tema- og erfadag om ungdomssank0onen Middelfart, 18. marts 2016 Leif Grieffelde, autoriseret psykolog Indhold Part I Alle psykiatriske diagnoser har to grundkriterier: - At vanskelighederne ikke er en

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Revideret maj 2018 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik...

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik September 2016 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik... 4

Læs mere

Pædagogisk intervention i klasselokalet Handicapforståelse og handlemuligheder. CFU Nordjylland. Temadag om ADHD 30/ ADHD konsulenterne

Pædagogisk intervention i klasselokalet Handicapforståelse og handlemuligheder. CFU Nordjylland. Temadag om ADHD 30/ ADHD konsulenterne Pædagogisk intervention i klasselokalet Handicapforståelse og handlemuligheder CFU Nordjylland Temadag om ADHD 30/9 2010 ADHD konsulenterne Model for den pædagogiske indsats Kommunikation Handicapforståelse

Læs mere

Hvorfor er det så svært for barnet? Hvis man

Hvorfor er det så svært for barnet? Hvis man Børn opfører sig ordentligt, hvis de kan Voksne skal vise respekt overfor de eksplosive børn, samarbejde og sammen finde holdbare løsninger. Udgangspunktet er, at børnene ikke selv vælger at være umedgørlige.

Læs mere

LANDSFORENINGEN AUTISME KREDS STORSTRØM D. 27. SEPTEMBER 2018 V/ PSYKOLOG METTE ALBREKTSEN, AUTISMECENTER STORSTRØM

LANDSFORENINGEN AUTISME KREDS STORSTRØM D. 27. SEPTEMBER 2018 V/ PSYKOLOG METTE ALBREKTSEN, AUTISMECENTER STORSTRØM LANDSFORENINGEN AUTISME KREDS STORSTRØM D. 27. SEPTEMBER 2018 V/ PSYKOLOG METTE ALBREKTSEN, AUTISMECENTER STORSTRØM UNG MED AUTISME DET KAN VÆRE SVÆRT! MAIL: HVORDAN REAGERER MAN, HVIS MAN GERNE SER DEN

Læs mere

Stress, konflikt og udfordrende adfærd

Stress, konflikt og udfordrende adfærd Stress, konflikt og udfordrende adfærd Generalforsamling Søndag d. 02. februar 2014 Martin Hauberg Stress hvad er det? Stress er en ydre eller indre påvirkning è kroppen i "alarmberedskab". Kroppen skelner

Læs mere

- en del af EKKOfonden SÆRLIGT TILRETTELAGTE TILBUD I HELE LANDET ALTERNATIVET 1

- en del af EKKOfonden SÆRLIGT TILRETTELAGTE TILBUD I HELE LANDET ALTERNATIVET 1 - en del af EKKOfonden SÆRLIGT TILRETTELAGTE TILBUD I HELE LANDET ALTERNATIVET 1 2 ALTERNATIVET VELKOMMEN TIL Alternativet I Alternativet opretter vi særligt tilrettelagte tilbud over hele landet. Hos

Læs mere

Fælles undervisning -Introduktion til indhold og metoder

Fælles undervisning -Introduktion til indhold og metoder Fælles undervisning -Introduktion til indhold og metoder Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold Dagens emner Indhold : - Hvad skal vi tale om? De mest centrale teorier og metoder i Demensrejseholdet Fordi:

Læs mere

ADHD i et socialt perspektiv

ADHD i et socialt perspektiv ADHD i et socialt perspektiv ADHD i et socialt perspektiv En livslang sårbarhed ikke nødvendigvis livslange problemer ADHD betegnes ofte som et livslangt handicap. Det betyder imidlertid ikke, at en person

Læs mere

En magtanvendelse. kan være et udtryk for pædagogisk deroute og afmagt.

En magtanvendelse. kan være et udtryk for pædagogisk deroute og afmagt. En magtanvendelse kan være et udtryk for pædagogisk deroute og afmagt. Men, det kan også være et udtryk for, at man klarer en vanskelig situation med en elev / bruger i affekt på en professionel og ordentlig

Læs mere

HVAD ER ADHD kort fortalt

HVAD ER ADHD kort fortalt FORMÅLET med denne pjece HVAD ER ADHD kort fortalt HVAD ER adfærdsvanskeligheder 07 08 11 ÅRSAGER til adfærdsvanskeligheder når man har ADHD 12 ADHD og adfærdsforstyrrelse 14 PÆDAGOGISK STØTTE og gode

Læs mere

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1 AUTISME & ADHD Uddannelsesforbundet Oktober 2017 Modul 1 2017 1 WHO - Samfundskompetencer Selvbevidsthed Evne til kritisk refleksion Evne til at tage beslutninger Samarbejdsevne Evne til at håndtere følelser

Læs mere

Etik som udgangspunkt for demensomsorg. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog

Etik som udgangspunkt for demensomsorg. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Etik som udgangspunkt for demensomsorg Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Tom Kitwood Tom Kitwood formulerede i 1997 grunden for moderne demensomsorg Han taler om to slags omsorg - Ondartet socialpsykologi

Læs mere

HÅNDTERING AF UDFORDRENDE SYMPTOMER

HÅNDTERING AF UDFORDRENDE SYMPTOMER Eksempler fra hverdagen HÅNDTERING AF UDFORDRENDE SYMPTOMER VED AUT. PSYKOLOG KIM OSKAR CARLSEN You did then what you knew how to do and when you knew better you did better Maya Angelou, poet HVAD DER

Læs mere

Konference om magtanvendelse og demens 27. januar 2015

Konference om magtanvendelse og demens 27. januar 2015 Konference om magtanvendelse og demens 27. januar 2015 PERSONCENTERET OMSORG, LEDELSESFOKUS I FORHOLD TIL MAGTANVENDELSE VED CHARLOTTE AGGER (F120@SUF.KK.DK), PILEHUSET, KØBENHAVNS KOMMUNE Jeg har fået

Læs mere

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Heidi Jacobi Madsen Skolekonsulent i Varde Kommune Læreruddannet Skole-hjemvejleder for nydanskere Projektleder, Projekt NUSSA. Legemetode

Læs mere

Udviklingsområde. Af Psykolog Maja Nørgård Jacobsen

Udviklingsområde. Af Psykolog Maja Nørgård Jacobsen Barnets aktuelle udviklingsniveau Hvordan påvirker det barnet at have oplevet traumer og/eller omsorgssvigt? et uddrag af relevante aspekter at forholde sig til (bl.a. inspireret af Jacobsen & Guul, 2015,

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Anbragte børns udvikling

Anbragte børns udvikling Kursusledere: Anita Winther Madsen og Lena Madsen. Tid: Kl. 17:30 21:15 Datoer: 25/2 + 5/3 + 13/3 + 21/3 2019 Sted: SOPU i Konferencesalen på 1. sal Milnersvej 40, 3400 Hillerød Modul 1 Mandag 25. februar

Læs mere

PROBLEMADFÆRD OG LEDSAGENDE FORSTYRRELSER. Demetrious Haracopos Center for Autisme

PROBLEMADFÆRD OG LEDSAGENDE FORSTYRRELSER. Demetrious Haracopos Center for Autisme PROBLEMADFÆRD OG LEDSAGENDE FORSTYRRELSER Demetrious Haracopos Center for Autisme Håndtering af problemadfærd og ledsagende af forstyrrelser Hos mennesker med autisme, ADHD og andre psykiske lidelser Af

Læs mere

Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center

Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center Kursus Katalog Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center Emner 4 Udviklingshæmning 5 Autismespektrumforstyrrelser 6 Angst 7 OCD 8 Depression og Bipolar lidelse 9 Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer? Robusthed i et borgerperspektiv ved speciallærer Joan Dammeyer fra Stensagerskolen joan@dammeyer.dk Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Læs mere

MIT KOMMENDE SKOLEBARN. Aut.psykolog Louise K. Junge

MIT KOMMENDE SKOLEBARN. Aut.psykolog Louise K. Junge MIT KOMMENDE SKOLEBARN Aut.psykolog Louise K. Junge LOUISE JUNGE Uddannet psykolog i 2008 Siden 2009 ansat i Svendborg PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning) Særligt optaget af børns udvikling og al det

Læs mere

Skema 1: Ticstælling

Skema 1: Ticstælling Skema : Ticstælling Ticstælling startes en uge før træningen startes og fortsætter under hele træningsforløbet. Alle tics tælles dagligt i præcis minutter på samme tidspunkt og under samme aktivitet og

Læs mere

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail Stress, vold og trusler: En giftig cocktail v. Kasper Kock Pædagogisk vejleder/ afdelingsleder & Michael Harboe Specialpædagogisk konsulent/ projektleder Begge Atlass & Studio III instruktører Emner Præsentation

Læs mere

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer? Robusthed i et borgerperspektiv ved speciallærer Joan Dammeyer fra Stensagerskolen joan@dammeyer.dk Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Læs mere

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ SYDSJÆLLAND BOTILBUDDET ATTERBAKKEN 1

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ SYDSJÆLLAND BOTILBUDDET ATTERBAKKEN 1 - en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ SYDSJÆLLAND BOTILBUDDET ATTERBAKKEN 1 2 BOTILBUDDET ATTERBAKKEN VELKOMMEN TIL Atterbakken Mellem Tappernøje og Næstved på Sydsjælland ligger botilbuddet Atterbakken med

Læs mere

- en del af EKKOfonden BOTILBUD I NORDJYLLAND BOTILBUDDET JAMMERBUGTEN 1

- en del af EKKOfonden BOTILBUD I NORDJYLLAND BOTILBUDDET JAMMERBUGTEN 1 - en del af EKKOfonden BOTILBUD I NORDJYLLAND BOTILBUDDET JAMMERBUGTEN 1 2 BOTILBUDDET JAMMERBUGTEN VELKOMMEN TIL Botilbuddet Jammerbugten På den gamle Vendelbogården uden for Løkken ligger Botilbuddet

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler

Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler KONFERENCE - om Low Arousal principper og praksis TORSDAG D. 25. APRIL 2019 KL. 9:00-15:30 Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler v. Psykolog Bo Hejlskov Elvén Bo Hejlskov Elvén 25.

Læs mere

STYR UDEN OM TRUSLER OG VOLD

STYR UDEN OM TRUSLER OG VOLD STYR UDEN OM TRUSLER OG VOLD Inspiration til den private praksis TRUSLER OG VOLD ER EN FAGLIG UDFORDRING Lidt firkantet sagt er der to syn på, hvad man skal stille op med trusler og vold på arbejdet. Det

Læs mere

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ VESTFYN BOTILBUDDET SØNDERSØ 1

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ VESTFYN BOTILBUDDET SØNDERSØ 1 - en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ VESTFYN BOTILBUDDET SØNDERSØ 1 2 BOTILBUDDET SØNDERSØ VELKOMMEN TIL Botilbuddet Søndersø Botilbuddet Søndersø ligger i den lille by Gamby tæt ved Søndersø nordvest for

Læs mere

- en del af EKKOfonden BOTILBUD I ODSHERRED BOTILBUDDET BJERGESØHUS 1

- en del af EKKOfonden BOTILBUD I ODSHERRED BOTILBUDDET BJERGESØHUS 1 - en del af EKKOfonden BOTILBUD I ODSHERRED BOTILBUDDET BJERGESØHUS 1 2 BOTILBUDDET BJERGESØHUS VELKOMMEN TIL Bjergesøhus I den lille by Bjergesø i Odsherred ligger en flot landejendom, der er indrettet

Læs mere

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ VESTSJÆLLAND BOTILBUDDET SØNDERBJERGGAARD 1

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ VESTSJÆLLAND BOTILBUDDET SØNDERBJERGGAARD 1 - en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ VESTSJÆLLAND BOTILBUDDET SØNDERBJERGGAARD 1 2 BOTILBUDDET SØNDERBJERGGAARD VELKOMMEN TIL Sønderbjerggaard Lidt uden for Stenlille på Vestsjælland ligger botilbuddet Sønderbjerggaard.

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Hvordan kan arbejdsmiljø styrke arbejdsfællesskabet og kerneopgaven?

Hvordan kan arbejdsmiljø styrke arbejdsfællesskabet og kerneopgaven? Hvordan kan arbejdsmiljø styrke arbejdsfællesskabet og kerneopgaven? Workshop 102 AM:2018 Signe Wilms Raun, Specialkonsulent Børne-, og Ungdomsforvaltning, Københavns Kommune November 2018 Dagsorden Forskellige

Læs mere

Tværkulturel Sygepleje Kommunikationens betydning

Tværkulturel Sygepleje Kommunikationens betydning Tværkulturel Sygepleje Kommunikationens betydning Dorthe Nielsen Lektor i tværkulturel sygepleje Indvandrermedicinsk klinik, afd. Q Odense Universitetshospital Patienter i Indvandrermedicinsk Klinik Svært

Læs mere