folkekirkens nødhjælp klagerapport 2011 klage anti-korruptions politik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "folkekirkens nødhjælp klagerapport 2011 klage anti-korruptions politik"

Transkript

1 folkekirkens nødhjælp klagerapport 2011 klage RAPPORT 2011 anti-korruptions politik

2 Folkekirkens Nødhjælps Klagerapport 2011 Dette er den tredje klagerapport, som beskriver udviklingen i FKN s Klagesystem og indeholder en oversigt over indkomne klager. Rapporten omfatter hele kalenderåret 2011, således at den er synkroniseret med anti-korruptionsrapporten. Alle rapporter (2009, 2010 og 2011) kan findes på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside. Del 1 indeholder generel information om drøftelser og justeringer foretaget i forbindelse med den daglige drift af klagesystemet. Del 2 opregner de klager, der er indkommet i Klagesystemet i København. Del 3 er en oversigt over behandling af klager i nogle af de decentrale klagesystemer i Malawi, Etiopien, Cambodja, Indien, Myanmar og det humanitære minerydningsprogram i Angola 1. Del 1: Generel information Vi har modtaget 35 klager i København fra den 1. januar 2011 til 31. december Det er en klage mindre end i Klagerne omfatter både sensitive (2) og operationelle (33) klager og er om vores danske såvel som vores internationale aktiviteter. Der er sket et væsentligt fald i antallet af sensitive klager modtaget i Konkret er der tale om et fald fra 11 korruptionssager i 2010 til 1 korruptionssag i Der er dermed behandlet 10 korruptionssager færre i systemet i I rapporten er der opfølgning på en række ældre korruptionssager, da det kan tage helt op til to år at færdigbehandle en korruptionssag, hvor en partner har været involveret. Hertil kommer 1 sag om brud på vores adfærdskodeks. Uden at kunne dokumentere dette, så er der muligvis tale om, at vi i 2009 og 2010 har foretaget en 'oprydning' i korrupte medarbejdere og partner organisationer og dette nu viser sig i et fald i antallet af korruptionssager. Dertil kommer at vi både har afholdt anti-korruptionsworkshops, partnerworkshops vedr. Klagesystemets opbygning og sikkerhed samt løbende har offentliggjort sagerne og de disciplinære foranstaltninger, der er foretaget i forhold til korrupte medarbejdere. De operationelle klager vedrører fortrinsvis vores gadehvervning og vores telemarketing kampagne, hvor vi telefonisk kontakter folk. Begge kampagner er meget vigtige fundraising 1 Denne rapport vil især sammenfatte oplysninger om nogle af de klager, som er rejst gennem de forskellige klagebehandlingssystemer i Malawi, HMA Angola, Etiopien, Cambodja, Myanmar og Indien. Grunden til dette sammendrag er, at sagerne er baseret på meget forskellige oplysninger fra partnerorganisationer og ofte nævner navne og steder på de involverede personer.

3 aktiviteter for Folkekirkens Nødhjælp. Antallet af klager skal sættes i forhold til, at vi årligt kontakter op mod personer på gaden via vores face-to-face kampagne og ringer til omkring personer i løbet af En del af disse personer er vi dog ikke kommet igennem til. Set i lyset af disse tal er antallet af klager heldigvis meget begrænset. Gennemsigtighed i offentliggørelse af korruptionssager Korruptionssager offentliggøres løbende på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside både den danske ( og den engelske. Formålet er at sikre transparens over for givere, medier, donorer og andre interessenter. Vi vil vise, at korruption eller mistanke om korruption tages meget alvorligt, og at vi ikke har noget at skjule, selv ikke i sensitive sager. Da sagernes karakter oftest er sensitive og i undersøgelsesfasen baseret på beskyldning uden beviser, er det meget vigtigt, at det vi vælger at offentliggøre ikke er skadende for hverken personen, organisationen eller sagens videre undersøgelse. Derfor vurderes det fra sag til sag, hvad der skal offentliggøres. Folkekirkens Nødhjælp har besluttet, at vi ikke offentliggør navne på individuelle personer, som er involveret i en klage. Hvis vi vurderer, at offentliggørelse af landets navn vil skade offeret, eller der er en stor risiko for at forstærke offerrollen, så vil navnet på det involverede land heller ikke blive offentliggjort. Baggrunden er, at Folkekirkens Nødhjælp har relativt få medarbejdere i hvert land, og det vil være meget let at identificere de personer, der har rejst en klage eller ofrene. Styrelsesmedlem advokat Thorkild Høyer vil på vegne af Folkekirkens Nødhjælps Styrelse gennemse specifikke sager for at sikre kvaliteten i sagsbehandlingen. Øvrige sager Vedrørende de øvrige sager, så har en del af disse klager en lessons learned, hvor klagen er blevet fulgt af en justering af procedure eller en intern drøftelse med den hensigt at undgå yderligere klager. Vi ser imidlertid også, at der i en række sager allerede er klare procedurer og retningslinjer, som måske i den konkrete sag ikke er blevet overholdt, men hvor sagen derfor ikke giver anledning til yderligere opfølgning end at indskærpe de gældende retningslinjer. Generelt fungerer systemet fortsat godt og der er en grundlæggende opbakning og forståelse af systemet i store dele af organisationen. Vi har i årets løb fået foretaget et internt review af systemet (se nedenfor), og Danida review og HAP recertificering har også givet os et par anbefalinger, som vi løbende arbejder videre med for at skabe det bedst tænkelige system. Internt review af Klagesystemet Ifølge det interne review of Klagesystemet er det den generelle holdning blandt de interviewede medarbejdere, at Klagesystemet er en stor fordel, når der er tale om en konkret, sensitive klage. 2 Tallet er baseret på at vi får nye medlemmer hvert år. Det er i gns. måske en ud af 100 som vi henvender os til, som ender med at blive medlem. Så vi kontakter op mod personer.

4 Interviews med FKN medarbejdere involveret i håndteringen af operationelle klager viser tydeligt, at systemet betragtes som en fordel for organisationen. I undersøgelsen svarer 95,2% af respondenterne 3, at de har kendskab til FKN s Klagesystem. Dertil kommer, at 77,4% af respondenterne mener at vide, hvornår de skal bruge Klagesystemet. Derimod svarer 20,2%, at det ikke er klart for dem. En respondent fra denne kategori forklarer: Jeg kunne have brug for et opfriskningskursus, og jeg er sikkert ikke fuldstændig klar over, hvornår det skal bruges. Indtil nu har jeg ikke været i en situation, hvor jeg tror, at jeg måske skulle have brugt Klagesystemet. (Respondent, undersøgelse: 33) Tilsvarende angiver 77,4% af de interviewede, at de har nok information om Klagesystemet, mens 20,2% af respondenterne ikke føler, at de har nok information. Disse observationer viser, at FKN medarbejdere generelt er opmærksomme på Klagesystemet, og at flertallet af respondenterne ved, hvornår Klagesystemet skal anvendes, og at de føler, at de har tilstrækkelig information om systemet. Til trods for den generelle følelse blandt respondenterne af at være ret opmærksomme på Klagesystemet, er der stadig et antal medarbejdere, som har behov for mere information. Det viser sig, at 34,6% af respondenterne føler, at de har behov for mere uddannelse i FKN s Klagesystem. Nogle af respondenterne skriver, at de har brug for uddannelse, fordi de mangler oplysning om Klagesystemet. Andre understreget behovet for opfriskningskurser af og til. En respondent siger således: Da FKN er en HAP certificeret organisation, må vi forsøge at forbedre den måde vi håndterer klager på. Derfor er jeg interesseret i at få mere uddannelse i Klagesystemet. (Respondent, undersøgelse: 34) I det følgende vil vi svare på de anbefalinger, der blev givet i det interne review. Anbefalinger: FKN s håndtering af sensitive klager Der bør udarbejdes interne retningslinjer/klageprodecurer, som omfatter den rolle alle FKN medarbejdere spiller, som er involveret i håndtering af sensitive sager, og som giver et overblik over håndteringsprocessen. Der er imidlertid ikke to sager, der er ens, så retningslinjerne skal ikke være specifikke eller opfattes som en intern tjekliste. Intentionen er at lave en procesbeskrivelse eller vejledning, som kan give FKN medarbejderne et overblik over processen. Det vil sikre en fælles forståelse af rollerne, ansvaret og opgaverne i forbindelse med håndteringen af sensitive sager. I øjeblikket er den eneste interne vejledning/værktøj de Terms of Reference (ToR), der er udarbejdet til undersøgelse af en sag, og som betragtes som et godt og meget brugbart værktøj til undersøgelse af sensitive sager. 3 Survey among all DCA s employees. The survey was distributed electronically to all DCA employees via DCA employees participated in the survey, which constitutes approx % of the total number of employees in DCA.

5 Opfølgning: Som opfølgning på dette forslag har vi etableret en procesbeskrivelse, som er offentliggjort på hjemmesiden. FKN medarbejdere involveret i sagsbehandling skal undervises i håndtering af sensitive sager. Undervisningen kunne også være en metode til at sikre vidensdeling om håndtering af sensitive sager. Opfølgning: Anbefalingen drejer sig specielt om træning af de medarbejdere, som tager sig af korruptionssager i partnerorganisationer. Vi er enige i anbefalingen og vil følge op med træning af udvalgte nøglepersoner. Udvikle værktøjer for at hjælpe sagsbehandlerne og for at sikre en fast procedure for undersøgelse af sensitive sager. Dette kunne omfatte: Hvordan man undersøger en sag på en fortrolig og objektiv måde (metoder og etiske overvejelser), retningslinjer for interview samt gode råd. Det er imidlertid vigtigt ikke at lave en standard tjekliste for alle slags undersøgelser, da den enkelte sag skal ses i sin egen sammenhæng. Opfølgning: Vi fik en tilsvarende anbefaling i HAP recertificeringsrapporten og vil derfor arbejde videre med anbefalingen. For de sensitive personalesager har vi hidtil anvendt de anbefalinger og metodikker, der anbefales af Building Safer Organisations (under HAP) og som kan læses i Building Safer Organisations Guidelines ( Vi vil arbejde videre med at udvikle værktøjer til FKN med udgangspunkt i anbefalingerne fra Building Safer Organisations. For FKN medarbejdere, som ofte undersøger sensitive sager (fx FKN medarbejdere, som hjælper med i undersøgelsesprocessen fra HQ) er det nødvendigt at inkludere håndtering af sensitive sager i deres jobbeskrivelse. Det vil sikre en organisatorisk anerkendelse af den tid og de kræfter de bruger på undersøgelse af sensitive sager, og samtidig vil det tydeliggøre organisationens prioritering af at håndtere sensitive sager på en effektiv og ansvarlig måde. Opfølgning: For nogle få medarbejderes vedkommende er håndteringen af sensitive klager allerede indarbejdet I deres jobbeskrivelse, men vi vil løbende overveje, om flere medarbejdere skal have opdateret deres jobbeskrivelse. Vi vil dog gerne bevare noget fleksibilitet her, så vi kan udpege den eller de bedst egnede medarbejdere som investigators, uagtet om det fremgår af deres jobbeskrivelse eller ej. En evaluerings/review komponent bør integreres i håndtering af sensitive sager, fx organisere et Skype møde/konference med den involverede FKN medarbejder, når sagen er afsluttet. Dette kunne også inkluderes i den interne manual for håndteringsprocessen. Dermed sikres også

6 vidensdeling, identificering af bedste praksis og en stadig forbedring af Klagesystemet internt i FKN. Opfølgning: Det indgår i terms of reference for alle sensitive klager, at der skal være en Lessons Learned før sagen afsluttes. For de sensitive personalesager er det pga. fortrolighed ofte ikke muligt at afholde en seance for alle medarbejdere, som på den ene eller anden måde har været involveret i sagen. Vi vil imidlertid være mere opmærksomme på at følge op på sensitive partnersager i forhold til de involverede medarbejdere. At øge kendskabet til Klagesystemet blandt FKN medarbejdere. Dette kunne gøres ved fx at inkludere en præsentation af Klagesystemet i introduktionsmateriale og -undervisning af alle nye medarbejdere. Man kunne også udvikle værktøjer til Klagesystemet, som er beregnet til Regionalkontorerne og sætter lederen i stand til at gennemføre et kursus (standard power point præsentation, e-undervisningsmateriale etc.). Disse værktøjer kunne lægges på intranettet. Opfølgning: Vi er enige i anbefalingen, og den fremgik også af den evaluering, Danida lavede af FKN s arbejde i Sudan. Vi har løbende introduceret medarbejdere både i HQ og nye medarbejdere på de regionale kontorer til Klagesystemet. Dette er fx sket på introduktionsmøderne og på junikurset for nye internationale medarbejdere. Endvidere har vi gennemført workshops på stort set alle kontorer undtagen Sudan, Honduras (planlagt til efterår 2012) og Kirgistan. Der er flere power point præsentationer om HAP og Klagesystemet på intranettet, og vi vil arbejde videre med at udbygge dette materiale og sikre, at alle nye medarbejdere bliver introduceret grundigt til Klagesystemet. Anbefaling: FKN s håndtering af operationelle klager Udvikle interne retningslinjer for håndtering af operationelle klager i FKN. Retningslinjerne bør inkludere: a) En klar definition af hvad der er en operationel klage. Opfølgning: Det oprindelige udgangspunkt for de operationelle klager var, at klagerne selv måtte vurdere, om de ville indbringe sagen i Klagesystemet eller vælge en anden indgang, dvs. at personerne selv vurderede, om de ville definere en henvendelse som en klage eller ej. Ifølge National Afdeling, som er modtager af langt de fleste operationelle klager i det centrale Klagesystem, er det en situation, som alle er glade for, og som vi derfor ønsker at fastholde. Alternativet er, at systemet vil opleves som langt mindre fleksibelt og bureaukratisk end det nuværende system.

7 b) Klarhed over i hvilke situationer FKN medarbejderne bør indbringe en sag til Klagesystemet, hvis en sag ikke i første omgang blev rapporteret til FKN gennem Klagesystemet, men via andre kanaler i organisationen. Opfølgning: Det kan godt være fornuftigt, at alvorlige sager i nogle situationer viderebringes til Klagesystemet. Det sker faktisk også i praksis, idet nogle medarbejdere i National Afdeling har viderebragt sager, hvis de tog en mere alvorlig drejning. Det skal dog præciseres, at det er den enkelte sagsbehandler, der kan tage beslutningen eller give muligheden til klageren, igen for at bevare systemet så fleksibelt og ubureaukratisk som muligt. FKN medarbejdere, som i deres daglige arbejde ofte behandler almindelige forespørgsler, kommentarer og klager, bør undervises i håndtering af operationelle klager. Denne undervisning bør også omfatte sager, som FKN medarbejderne skal henvise til Klagesystemet. Opfølgning: Vi har kun én gang oplevet et problem med et svar fra National Afdeling, hvor sagen ikke var undersøgt ordentligt, før der blev svaret. Det blev der efterfølgende fulgt op på. Alle andre medarbejdere har svaret fuldstændig efter bogen. Derfor vurderer vi, at der ikke er yderligere behov for undervisning, men vi vil løbende følge området. Udvikle en online feedback funktion på internettet, hvor folk kan give feedback til FKN. Denne funktion kunne bruges til at samle feedback og kommentarer fra eksterne interessenter. Opfølgning: Der er mange muligheder for at give feedback til Folkekirkens Nødhjælp via hjemmesiden, men forslaget vil blive nærmere overvejet. Vi har gjort den nuværende klageformular elektronisk, så det bliver lettere at indbringe en klage i systemet. Et forslag fra en FKN medarbejder: Opret en intern klageinstans. Flere FKN medarbejdere skulle have mulighed for adgang til en klageinstans. Hensigten med en sådan instans er at sikre, at klager bliver behandlet inden for rimelig tid og ikke forsvinder i systemet/en postkasse fx på grund af fravær. Opfølgning: Vi har ikke oplevet store problemer med svartider eller manglende svar, så forslaget vil ikke blive gennemført. Del 2: Specifikke klager rejst i Folkekirkens Nødhjælps Klagesystem i København Fra 1. januar 2011 til 31. december 2011 Korruptionssager vedr. partnerorganisationer Resume udarbejdet af Maja B. Gram

8 2011.C01 Indholdet af klagen: Folkekirkens Nødhjælp har modtaget en korruptionsanklage mod en direktør i en partnerorganisation i Afrika. Anklagerne drejede sig om privat brug af organisationens bil, private indkøb for organisationens midler samt tyveri af byggematerialer. Hvad gjorde vi: I samarbejde med organisationens bestyrelse er sagen blevet undersøgt nærmere. Det har ikke været muligt at påvise korruption. Med udgangen af 2011 slutter samarbejdet naturlig med partneren, da projektet er færdigt. Lessons Learned: Det er vigtig at have systematisk opfølgning på vores projekter, således at mistanke om korruption kan bevises eller det modsatte. Opfølgning på 2010 korruptionssager: 2010.C05 Indholdet af klagen: En revisionsrapport var kritisk over for den finansielle formåen hos en partnerorganisation, som vi støtter. Derfor blev en 100% revisionsgennemgang udført. Hvad gjorde vi: Denne 100% revision bekræftede alvorligheden i sagen. Svindelen har medført, at vi ikke længere støtter partneren, og i samarbejde med andre (tidligere) donorer er der lagt sag an mod partneren. Opfølgning: Konklusionen er, at alle de projektudgifter, der relaterer til FKN/Danida støttede aktiviteter, er der fundet belæg for. En ubrugt balance ved udgangen af 2009 på kr ,06 (USD 3.720,45) kan ikke tilbagebetales af partneren. Organisationen er gået i opløsning og beløbet anses som tabt. På baggrund af den lokale revisors kommentarer i regnskabet antager vi, at de ubrugte midler er svindlet bort C07 Indholdet af klagen: Det er blevet afsløret, at en partner i Zimbabwe, støttet af Folkekirkens Nødhjælp, har benyttet en falsk afdeling af et stort internationalt revisionsfirma. Hvad gjorde vi: Revisionsrapporten er nu ved at blive gennemgået og for at finde ud af, om der er svindlet, er et andet revisionsfirma sat til at revidere aktiviteterne og den finansielle formåen i partnerorganisationen. Vi har løbende fulgt partneren og projektet og har i forbindelse med sagen et tæt samarbejde med partnerens bestyrelse, som var lige så overrasket over sagen, som vi var. Opfølgning: Partnerorganisationen er mere eller mindre gået i opløsning efter den nærmere undersøgelse blev igangsat. Folkekirkens Nødhjælp forudser et tab i forbindelse med den endelige gennemgang af revisionen. Derfor er vi i samarbejde med andre ACT Alliance organisationer i gang med at minimere tabet ved at få besiddelse over de materielle aktiviteter, vi har støttet igennem projektet.

9 Opfølgning på 2009 korruptionssager 1.15 Indhold af klagen: En partnerorganisation i Afrika var under mistanke for misbrug af penge. En nærmere vurdering viste, at problemet hovedsagelig lå i ledelsen og de i administrative systemer. Hvad gjorde vi: Vi havde en dialog med partnerorganisationen om, hvordan mistanken skulle gribes an og diskuterede ledelsesproblemer. Nøglepersoner i ledelsen er blevet udskiftet. Vi besluttede at gennemføre en ekstraordinær revision, som endnu ikke er færdig. Næste skridt vil være baseret på revisionens konklusioner. Danida er underrettet om sagen. Opfølgning: Den eksterne revision viste, at der i partnerorganisationen var foregået overbetaling i forbindelse med anlæg af såsædbanker, samt at en radio var foræret væk. Således måtte revisionen konkludere, at DKK var blevet misbrugt. Folkekirkens Nødhjælp har selv dækket tabet og har fuld tillid til den nye ledelse i organisationen. Den nye ledelse har været samarbejdsvillig under hele forløbet. Folkekirkens Nødhjælp støtter således stadig organisationen, der i vores øjne er troværdig og gør et meget vigtigt arbejde. Lessons Learned: Sager som denne er meget beklagelige. I forløbet har vi dog i samarbejde med partneren været involveret i at indføre en række organisatoriske ændringer, som i dag betyder, at partnerorganisationen står stærkere Indhold af klagen: Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere reagerede på uregelmæssigheder i dokumentation og rapportering fra en partnerorganisation i Østafrika. En mistanke om brug af projektmidler til private formål og tilsidesættelse af indkøbsprocedurerne førte til yderligere undersøgelse. Hvad gjorde vi: Vi informerede vores donorer om sagen og indledte en undersøgelse af partneren. En ekstern revision blev igangsat. Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere har været involveret i den indledende undersøgelse. Undersøgelsen og revisionen afdækkede uregelmæssigheder for DKK i perioden Uregelmæssighederne omfattede uretmæssige udbetalinger til en medarbejder, udokumenterede eller uberettigede udgifter, mistanke om interessekonflikt i forbindelse med udgifter, mangelfuld administration og kontrol samt øvrige udgifter, for hvilke revisionen havde taget forbehold. Ledelsen i organisation er nu skiftet ud, og Folkekirkens Nødhjælp er med i arbejdet til genopbygning af partneren. Folkekirkens Nødhjælp dækker tabet af egne midler, da det vurderes, at der ingen værdier er hos partneren, og at en retssag ville være mere kostbar (ikke mindst i tid) end det tabte beløb. Dog vil DKK ,50, som en medarbejder uretmæssigt har udbetalt til sig selv, blive forlangt tilbagebetalt.

10 Lessons Learned: Tillid er et vigtigt aspekt i Folkekirkens Nødhjælps arbejdsmetoder, men der er også behov for kontrol i form af bl.a. projektbesøg, hvor aktiviteterne verificeres og følges. Det er vigtigt, at medarbejdere i Folkekirkens Nødhjælp har medbestemmelse angående hvilke områder og partnere, der besøges i forbindelse med tilsynsbesøg. Helt konkret har Folkekirkens Nødhjælp i det pågældende land valgt at forkorte deadline for aflevering af det første udkast af tilsynsbesøgsrapporten. Enhver begrundet mistanke om korruption skal øjeblikkeligt rapporteres til den nærmeste leder, og en handlingsplan skal udarbejdes. Det er vigtigt at sikre involvering og samarbejde med bestyrelsen i den lokale partnerorganisation. I tilfælde af korruption, er det vigtigt at have opbakning fra bestyrelsen, som kan træffe beslutninger (om fx fyringer) og støtte op om videre undersøgelser. Fundraising i Danmark Resume udarbejdet af Gitte Krogh 2011.F01 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over den måde hun var blevet talt til af en phoner. Hun ville gerne give et månedligt bidrag, men ønskede ikke at oplyse cpr. nr. og bankkonto over telefonen. Det kunne phoneren ikke acceptere, og overtalelsen ville ifølge kvinden ingen ende tage, og det blev til en lang, irriterende samtale i en nedladende og respektløs tone. Hun ville fortsat støtte, men ønskede at vi ville oplære vores phonere til at vise lidt mere respekt. Hvad gjorde vi: Vi beklagede den dårlige oplevelse og forklarede, at det naturligvis ikke var meningen, at folk, vi kontakter, skal føle sig forulempet eller nedladende behandlet. Vi lovede at tage kontakt med det call-center, som varetager opgaver for FKN. Alle samtaler bliver optaget, og hvis den pågældende phoner ikke har opført sig efter vores retningslinjer, vil der blive rette op på det fremover. Vi sluttede med at takkede hende for hendes støtte. Lessons Learned: Opfølgningen med call-centeret fulgte de normale retningslinjer F02 Indholdet af klagen: En kvindelig bidragyder gennem mange år klagede over, at hun igennem et par år ikke havde modtaget årsopgørelse fra FKN, og den seneste fra 2006 viste, at hun donerede dels til minerydning i Eritrea og dels til FKN s generelle arbejde. Hvad gjorde vi: Vi forklarede at vi normalt kun sender årsoversigter, hvis folk beder om at få dem tilsendt. Vi har aldrig gjort det automatisk, da det er forbundet med temmelig store omkostninger. Vi indberetter imidlertid automatisk beløbene til Skat hvert år. Hvis hun ønskede det, ville vi gerne sende årsoversigterne til hende. Endvidere oplyste vi, at begge hendes bidrag gik til det generelle arbejde, men hvis hun ønskede det, kunne vi ændre det til at gå til minerydning i Afrika. Kvinden

11 svarede efterfølgende og takkede nej til oversigterne; hun ønskede egentlig kun at sikre, at beløbende gik til os. Hun ønskede ikke at øremærke bidraget til minerydning i Afrika, men stolede på, at vi fordelte pengene, hvor de gjorde størst nytte. Lessons Learned: Sagen viser, at et fornuftigt og imødekommende svar kan løse mange problemer, så derfor er det vigtigt, at alle i organisationen hele tiden sikrer en god dialog med vores bidragydere F03 Indholdet af klagen: En mand klagede, fordi han overværede, at en facer fulgte efter to unge drenge over en længere strækning, også selv om de høfligt afviste hende. Han havde ikke selv blandet sig i forløbet, men blev så provokeret af facerens opførsel, at han selv stoppede sine bidrag. Hvad gjorde vi: Vi forklarede, at hvervning af nye medlemmer på gaden er en stor hjælp i vores arbejde med verdens fattigste. Der er rigtigt mange, der vælger at benytte sig af det tilbud, og i 2010 meldte danskere sig ind som medlemmer via gadehvervning. Vi er samtidig opmærksomme på, at metoden er konfronterende og kan virke provokerende på nogle. Derfor har vi udarbejdet et sæt etiske retningslinjer, som vores medarbejdere skal følge. Vi gør meget ud af at uddanne og sikre, at vores medarbejder følger disse retningslinjer, så de mennesker vi møder på gaden får en ordentlig oplevelse. I den nævnte situation havde faceren overtrådt de etiske retningslinjer, og det beklagede vi. På det konkrete kontor er de etiske retningslinjer derfor blevet gennemgået og diskuteret igen, så vi undgår lignende situationer i fremtiden. Lessons Learned: Vi uddanner løbende facerne i de etiske retningslinjer, og dette arbejde fortsætter F04 Indholdet af klagen: En kvinde klagede, fordi en indsamler, der deltog i sogneindsamlingen, var gået ind i hendes hjem, og hun var blevet meget chokeret over at finde en fremmed mand i hjemmet. Hun ville gerne frabede sig, at det skete i fremtiden, og at vi informerer alle indsamlere om, at de ikke må gå ind i folks hjem, når der ikke bliver åbnet. Hvad gjorde vi: Vi undskyldte for den dårlige hændelse og forklarede, at alle indsamlere får udleveret en skriftlig vejledning, inden de går ud på deres rute, og det er naturligvis ikke god opførsel uopfordret at åbne døren og træde ind over dørtærsklen. Vi vil derfor overveje specifikt at skrive i vejledningen, at privatlivets fred skal respekteres og at man ikke må gå ind i folks hjem. Lessons Learned: Det blev efterfølgende vurderet, at der ikke er behov for at specificere i vejledningen, at man ikke må gå ind i folks hjem.

12 2011.F05 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hun på en gågade var blevet passet op af en facer, som hun oplevede som meget pågående og ubehøvlet. Generelt følte hun, at hun nærmest blev overfaldet af diverse facere, når hun gik igennem gågaden, og at de ofte fulgte efter hende, selv om hun tydeligt signalerede, at hun ikke ønskede at blive kontaktet. Det samme skete den pågældende dag, og da hun efter at have afvist faceren fortsatte, råbte han efter hende, at det var FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP, hvilket indebar at hun dermed fik navnet, på den eneste organisation, hun helt sikkert ikke ville støtte, da hun følte sig krænket af at blive udstillet og råbt efter på gaden. Hun havde derfor også sagt nej til at give et bidrag til sogneindsamlingen. Hvad gjorde vi: Vi takkede for, at hun tog sig tid til at fortælle os om oplevelsen, så vi kunne forbedre vores arbejde. Vi forklarede at gadehvervning er den kampagne, der bringer flest nye medlemmer til Folkekirkens Nødhjælp, og det er derfor en utrolig vigtig kampagne i vores arbejde. Vi vil gerne sikre, at folk får en ordentlig oplevelse i bymiljøet, hvad enten de vælger at støtte os eller ej. Det er vores forpligtelse at sikre det, og derfor undskyldte vi den dårlige oplevelse, hun havde haft med os på gaden. Vi forklarede herefter om vores uddannelsesmoduler og etiske retningslinjer for gadehvervning og lovede, at vi ville sætte ekstra fokus på de etiske retningslinjer på det pågældende kontor igen, så en lignende episode kunne undgås i fremtiden. Lessons Learned: Vi uddanner løbende facerne i de etiske retningslinjer og dette arbejde fortsætter F06 Indholdet af klagen: Et ægtepar, der havde deltaget som indsamlere i sogneindsamlingen igennem mange år, klagede over dette års sogneindsamling. De syntes, at girokortet var usmageligt ("du er en helt") som om det drejede sig om en X-faktor konkurrence. De ville ikke uddele girokortet og blev i det hele taget skeptisk over for hele projektet. De synes, at Folkekirkens Nødhjælps slogan: "Vi tror på et liv før døden" også er temmelig poppet og smart, eftersom det jo ikke er et opgør med den kristne forkyndelse af evigt liv. Oplysningen om 98 mill. færre sultende virkede også uklar: Hvorfor? Fordi de er døde? Pga bedre høst? Pga ACTs indsamlinger? Hvor ved man det fra? Efter deres opfattelse var indsamlerne ikke i stand til at forklare meningen bag dette. Endvidere syntes de, at indsamlingsbøsserne lignede sorte kister og skar i hænderne, efterhånden som de blev fyldt. Det var ikke FKN s skyld, at indsamlingen ikke blev en helt igennem dårlig oplevelse de følte sig virkelig som godhedsindustriarbejdere men heldigvis var vejret fint og folk venlige. Hvad gjorde vi: Først og fremmest takkede vi for, at de havde deltaget som indsamlere. Vi forklarede baggrunden for helte-temaet,og at vi havde testet kampagne i forskellige fora og justeret den iht. tilbagemeldinger herfra. Vi beklagede, at den virkede stødende på parret, men at vi ikke har modtaget lignende indsigelser. Vi gav dem ret i, at der i folderen med fordel kunne have stået en kildehenvisning til FN s rapport om de såkaldte 2015-mål om 98 mio. færre sultende. Vi var ikke enige i

13 associationen til sorte kister, men var glade for, at bøssen skilte sig væsentlig ud fra andre organisationers bøsser, og at den var genanvendelig. Vi medgav, at håndtaget kan skære, når bøssen er helt fyldt. Håndtaget er designet, så bøsserne kan stables, så de fylder mindre i forsendelse, og når de opbevares mellem indsamlingerne. Vi afsluttede svaret med at beklage deres utilfredshed, men noterede også at de trods alt havde haft en god indsamling. Lessons Learned: Eftersom der ikke har været lignende indsigelser, har klagen ikke fået interne konsekvenser F07 Indholdet af klagen: En mand klagede over en indsamler i sogneindsamlingen, som havde været meget ihærdig. Eftersom familien ikke var hjemme, havde indsamleren efterladt en brochure både på trappen ved huset og havde også sluset en brochure ind af et åbenstående vindue i badeværelset. For klageren betød denne "tæppebombning", at han ikke ville anvende indbetalingskortet. Hvad gjorde vi: Vi gav klageren ret i klagen og beklagede, at entusiasmen var løbet af med indsamleren. Endvidere forklarede vi, at indsamlervejledningen anviser, at folderen skal lægges i postkasse eller skubbes gennem brevsprækken og ikke må efterlades synlig, så den signalerer, at der ikke er nogen hjemme. Lessons Learned: Indsamlingsvejledningen er klar vedr. aflevering af folder, så klagen gav ikke anledning til yderligere opfølgning F08 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hun var blevet kontaktet gentagne gange og plaget om at hæve sit bidrag til Folkekirkens Nødhjælp eller deltage som indsamler i sogneindsamlingen. Hun havde bidraget igennem lang tid med et fast bidrag og ville gerne være fri for yderligere opkald. Hvad gjorde vi: Vi forklarede, at baggrunden for at vi kontakter folk, der støtter os, er at op mod hver fjerde forhøjer deres månedlige bidrag. Vi beklagede, at hun havde haft en dårlig oplevelse og markerede i vores database, at hun ikke ønskede yderligere kontakt. Lessons Learned: Der var ikke behov for yderligere opfølgning på sagen F09 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over at hun var blevet kontaktet utallige gange af Folkekirkens Nødhjælp på trods af, at hun havde betinget sig, at hun ikke fik mails, post og opkald efter at hun havde indmeldt sig med en fast donation. Hun havde prøvet at ringe og maile for at få stoppet kontakterne og var nu så træt af situationen, at hun gerne ville udmeldes. Hvad gjorde vi: Vi udmeldte hende i henhold til ønsket og beklagede, at hun var blevet kontaktet imod sit ønske. Dette er ikke normal procedure for Folkekirkens

14 Nødhjælp. Normalt er det sådan, at når en bidragyder fortæller os i telefonen, at han/hun ikke ønsker at bliver ringet op igen med opfordring til at give, være indsamler eller noget tredje, så bliver det noteret i vores database. Eftersom hun i klagen havde skrevet, at hun flere gange havde prøvet at gøre os opmærksom på, at hun ikke ønskede at blive kontaktet og dette ikke var noteret i vores database bad vi hende hjælpe med flere specifikke oplysninger, så vi bedre kunne følge op i forhold til vores system eller medarbejdere. Lessons Learned: Vores systemer er designet til at håndtere, at bidragydere ikke ønsker yderligere kontakt. Det er derfor utroligt vigtigt, at databasen opdateres med oplysningerne, så vi undgår en situation, hvor folk til sidst melder sig helt ud F10 Indholdet af klagen: En mand klagede over, at han modtog nyhedsmail og blev ringet op, efter at han haavde deltaget i en indsamling. Han ønskede, at vi stoppede med at kontakte ham. Hvad gjorde vi: Vi beklagede, at han havde haft en dårlig oplevelse med vores telefonkampagne og markerede i vores database, at han ikke ønskede yderligere kontakt. Lessons Learned: Der var ikke behov for yderligere opfølgning på sagen F11 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at der på bagsiden af Magasinet var et billede af to kaniner i forbindelse med "giv en ged eller kanin kampagnen". Hun mente at en kanin er et kæledyr og blev så harm, at hun ikke længere ville støtte en organisation, der ikke tænker sig om. Hvad gjorde vi: Vi takkede for klagen og for at hun tog sig tid til at skrive til os i forbindelse med sin udmeldelse. Vi forklarede, at begge dyr er en del af vores giv en ged-kampagne, som leverer langsigtet udviklingshjælp til titusinder af fattige familier hvert år. Der er 22 forskellige gaver i kampagnen, alt fra geder til høns og også kaniner. For mange fattige familier er kaniner et livsvigtigt tilskud til deres kost og en mulighed for at tjene lidt penge på f.eks. videresalg. Lessons Learned: Vi har ikke oplevet tilsvarende klager over, at man kan give kaniner, så derfor vil klagen ikke få virkning på kampagnen F12 Indholdet af klagen: En mand klagede over, efter at have støttet flere af FKN's indsamlinger, at det åbenbart var blevet praksis, at denne støtte bruges som udgangspunkt for systematisk bearbejdelse af giveren. Han havde således modtaget vores blad og var også blevet kontaktet telefonisk og på mail. Han ville gerne have frabedt sig henvendelser af enhver art i fremtiden og skulle nok selv finde ud af, hvis han havde lyst til at støtte et af vores projekter igen.

15 Hvad gjorde vi: Vi sørgede for, at han ikke længere modtager mere materiale fra FKN og beklagede, at vi havde overskredet hans grænse i forhold til mængden af henvendelser. Baggrunden er, at vi oplever, at mange er glade for at få opdatering på vores arbejde og information om, hvordan de kan støtte vores arbejde igen. Selvfølgelig er der også nogle, der ikke ønsker dette, og det respekterer vi fuldt ud. Derfor er det også muligt at fravælge enhver form for fremtidige henvendelser, når man donerer via vores hjemmeside. Dette gøres ved at markere et felt, og vi lovede at følge op på, om dette felt var tydeligt angivet på hjemmesiden. Lessons learned: National Afdeling har tidligere besluttet at fjerne afkrydsningsfeltet på hjemmesiden, fordi det besværliggør kommunikationen med donorer. I øvrigt viste det sig, at vi var en af de få organisationer, der havde et sådant afkrydsningsfelt. Man kan imidlertid altid framelde yderligere kontakt, både når vi ringer og i alle mails, vi sender ud. I øvrigt er det utroligt vigtigt, at databasen opdateres med oplysningerne om, at folk ikke vil kontaktes, så vi undgår en situation, hvor folk til sidst melder sig helt ud F13 Indholdet af klagen: En mand klagede over, at hans gavebeløb ikke var indberettet korrekt til Skat. Hvad gjorde vi: Det viste sig, at vi havde indberettet det korrekte beløb, men fejlen skyldtes Skat, hvilket vi herefter underrettede klageren om. Lessons learned: Eftersom fejlen ikke opstod hos os, har klagen ikke haft yderligere konsekvenser F14 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hun via efter telefonisk kontakt havde indgået en aftale om at betale et engangsbeløb på 100 kr. og ikke et fast bidrag hver måned. Hun bad derfor om at blive slettet i vores system. Hvad gjorde vi: Vi takkede for klagen og beklagede, at der var sket en misforståelse i forhold til oprettelse af aftalen. Vi annullerede derefter aftalen og lovede af følge op internt, så den slags misforståelser undgås i fremtiden. Lessons learned: Der var ikke grund til yderligere opfølgning i sagen F15 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hendes mor på 74 år var blevet kontaktet telefonisk og spurgt, om hun ville ændre sit halvårlige bidrag til et månedligt bidrag, fordi det ville være en stor hjælp for Folkekirkens Nødhjælp. Hun blev herefter bedt om at oplyse sit kontonummer pr. telefon, men der stoppede samtalen, fordi moren lagde røret på. Klagerne mente, det var useriøst at ringe til en ældre dame for at spørge, om bidraget kunne ændres fra et halvårligt til et månedligt bidrag.

16 Hvad gjorde vi: Vi beklagede, at opkaldet virkede useriøst, men meningen var at tilbyde at oprette en fast månedlig betaling over betalingsservice, fordi mange foretrækker, at pengene bliver overført automatisk, uden at de selv skal bruge girokort eller netbank. Det er vores erfaring, at mange egentlig gerne vil bidrage mere end de gør, men ofte ikke får sat handling bag intentionerne, og derfor kontakter vi folk. Vi takkede for det faste bidrag, og håbede at moren fortsat ville støtte os. Sluttelig markerede vi morens telefonnummer i vores database, så hun ikke fremover vil blive ringet op. Lessons learned: Klagen gav ikke anledning til yderligere opfølgning F16 Indholdet af klagen: En indsamlingsleder klagede over, at et link i en mail, som han havde fået tilsendt, ikke virkede. Han var som indsamlingsleder skuffet over, at en sådan detalje ikke fungerede perfekt. Endvidere undrede han sig over, at Folkekirkens Nødhjælp overhovedet har en klageadresse, og hvis vi fik så mange klager, måtte der være noget fundamentalt galt. Han havde i stedet valgt at støtte en anden organisation, hvor systemet virkede hurtigt og sikkert. Hvad gjorde vi: Vi gav klageren ret i, at sådanne tekniske detaljer skal der være styr på, og det er der normalt også. Vi tester altid tingene før større udsendelser, men engang imellem går det alligevel galt. I dette tilfælde var webblanketten blevet testet af vores datafolk og i indsamlingsgruppen, og vi kunne se, at der kom penge ind via den, så alt burde have været i orden. Efterfølgende har vi så fået nogle henvendelser via mail og telefon fra givere, som havde oplevet problemer samtidig med, at vi kunne se, at andre givere ikke have problemer. Derfor blev vores IT folk sat på sagen, og problemet blev løst for alle. Vedr. vores klagesystem, så får vi ikke mange klager, men systemet er lavet, så givere, indsamlere, indsamlingsleder og virksomheder har et sted, de kan rette henvendelse til, hvis de er utilfredse og gerne vil klage, men måske ikke lige ved, hvem de skal skrive til. Lessons learned: Vi har normale procedurer for at teste før større udsendelser, så klagen gav ikke anledning til yderligere opfølgning F17 Indholdet af klagen: Flere personer klagede over, at indbetalingsmodulet på den nye hjemmeside ikke virkede. Hvad gjorde vi: Vi beklagede og rettede op på fejlen på hjemmesiden, jfr. også klage nr F F18 Indholdet af klagen: En mand klagede over, at hans mindreårige datter via en facer havde tegne et medlemskab. Han havde efterfølgende meldt datteren ud og foreslog, at vi evt. kunne have et passivt medlemskab for mindreårige. Hvad gjorde vi: Vi beklagede, at der var indgået en aftale med en mindreårig. Vores retningslinjer omkring tegning af medlemskaber er meget klare på det område, og de

17 tillader ikke, at vores medarbejdere indgår aftaler med personer under 18 år. Vi informerer løbende vores medarbejdere om retningslinjerne for gadehvervning herunder, at det ikke er tilladt at indgå sådanne aftaler. I det pågældende tilfælde var der sket en fejl, og derfor har vi orienteret kontoret om klagen og indskærpet reglerne, så lignende oplevelser undgås i fremtiden. Vi påtænker ikke at tilføje medlemskab for mindreårige som en mulighed, men takkede for hans henvendelse. Lessons learned: Retningslinjerne vedr. tegning af medlemskab for mindreårige er klare, men der var sket en fejl i den pågældende sag. Der var ikke behov for yderligere opfølgning på sagen F19 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hendes gamle mor, var blevet kontaktet af en phoner fra Folkekirkens Nødhjælp. Moren er blevet bedt om at oplyse sit cpr. nr. og er meget forvirret over kontakten. Kort tid efter ringer phoneren igen, og kvinden svarer telefonen på vegne af sin mor. Hun bad om ikke længere at blive kontaktet, og da phoneren spurgte, hvorfor hun ikke måtte ringe, svarede klageren, at det behøvede hun ikke at svare på. Phoneren knaldede derefter røret på. Kvinden var selv en trofast støtte af Folkekirkens Nødhjælp, men hun brød sig om ikke om metoden, man anvender ved opringninger. Måske skulle man overveje, om man skal ringe igen, når man ikke kan få cpr. nr. eller kontonummer. Samtidig følte kvinden sig ikke forpligtet til at berette, hvorfor de ikke ønskede at støtte. Hvad gjorde vi: Vi forklarede baggrunden for vores telefonkampagner som indsamlingsredskab, og at kampagnen for mange mennesker er en let måde at få sat handling bag hensigten om at give et bidrag til verdens fattigste. Desværre sker det, at vi får kontakt med personer, som af den ene eller anden grund ikke kan overskue den aftale, de er ved at indgå med vores medarbejdere i telefonen. Vores medarbejdere er instrueret i at afslutte den slags samtaler, men det kan desværre være svært at høre i telefonen, og derfor kan man også på et hvilket som helst tidspunkt afmelde sin overførsel enten ved at kontakte Folkekirkens Nødhjælp eller via sin egen bank. Vi noterede, at medarbejderen havde lagt røret på uden at afslutte samtalen ordentligt, og det beklagede vi. Omvendt synes vi, det var forståeligt, at medarbejderen spurgte ind til årsagen til, at moren alligevel ikke ville bidrage, fordi vi ofte oplever, at der er uafklarede spørgsmål i forhold til f.eks. at udlevere bankoplysninger. Vi bad om at få telefonnummer på moren, så vi kunne følge op med den pågældende medarbejder og sikre, at vedkommende er opmærksom på at afslutte samtalerne på en høflig måde. Kvinden takkede for det pæne svar og fremsendte sin mors telefonnummer. Lessons Learned: Der er efterfølgende blevet fulgt op med den pågældende medarbejder F20 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hun var blevet kontaktet flere gange, både mens hun var bidragyder, og efter at hun havde afmeldt sit bidrag. Hun havde ikke længere råd til at give et bidrag og var irriteret over, at hun åbenbart ikke kunne

18 komme ud af vores system igen, når hun først var kommet ind, og også at hun ikke bare kunne få lov at støtte, uden at have telefonisk kontakt med os hele tiden. Hun mente, at det var let for hende selv at støtte os igen, hvis hun ønskede dette. Hvad gjorde vi: Vi forklarede, at det er normalt, at vi ringer til vores givere og siger tak til vedkommende kort tid efter, at man har sagt ja til at støtte os. Det gør vi for at bekræfte folk i, at deres beslutning om at støtte os har stor betydning for os og også for at give bidragyderen mulighed for at stille spørgsmål. Har man været bidragyder i et stykke tid, ringer vi op igen og siger tak og giver mulighed for at forhøje beløbet. Vi gør meget ud af at instruere vores phonere i, at det er det, at sige tak, der er det vigtigste, og bidragydere aldrig må føle det som et pres eller utaknemmelighed fra vores side. Når man melder sin PBS aftale fra, så er det også normal procedure, at vi ringer op. Det gør vi bl.a. for at høre, om vi har gjort noget "forkert", men vi gør det også for igen at takke for støtten, og for at få giveren til at genoverveje sin afmelding. Det er dog vores indtryk, at de fleste givere bliver glade for at høre fra os. Vi beklagede og undskyldte den oplevelse, kvinden havde haft. Vi lovede at tage fremgangsmåden op igen og se på, hvordan man kunne undgå, at man som giver efterlades med en dårlig oplevelse. Og vi lovede også, at hun ikke ville blive kontaktet yderligere af os. Lessons learned: Som beskrevet, er fremgangsmåden blevet vurderet igen og vi fastholder proceduren, fordi næste hver fjerde rent faktisk forhøjer deres bidrag via opkaldet F21 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hendes far stadig modtog blad og girokort fra Folkekirkens Nødhjælp, som blev sendt til hendes afdøde mor. Endvidere var hendes far blevet kontaktet flere gange telefonisk, selv om han havde forklaret at hans kone var død. Kvinden ønskede at afmelde hendes mors medlemskab. Hvad gjorde vi: Vi afmeldte kvinden og sikrede at telefonnummeret ikke lå i en ringekø, så der ikke ville blive ringet op igen. Endvidere beklagede vi overfor kvinden. Lessons learned: Helt generelt retter vi personers status i databasen til "død", så snart vi bliver opmærksomme på det f.eks. ved at ægtefællen retter personlig henvendelse eller stopper evt. PBS aftaler. Endvidere fortager vi en "adressevask" hver tredje måned baseret på oplysninger fra Folkeregisteret. Når status i basen er ændret, vil personer automatisk blive frasorteret fremtidige dialoger i vores CRM system F22 Indholdet af klagen: En mand klagede over, at han ikke var blevet afmeldt sin tilmelding som livredder. Han havde tegnet et medlemskab via en facer og fortrød efterfølgende sin tilmelding. Selv om han havde skrevet en mail, var der alligevel blevet trukket et beløb på hans konto.

19 Hvad gjorde vi: Vi beklagede, at der pga. ferie ikke var blevet fulgt ordentligt op på hans udmeldelse og afmeldte hans aftale. Vi tilbød også, at tilbagebetale det beløb, der var blevet trukket på hans konto. Lessons Learned: Det var ikke grund til yderligere opfølgning på sagen F23 Indholdet af klagen: En kvinde klagede over, at hendes datter var blevet kontaktet på gaden af en facer og havde indgået en aftale, selv om datteren ikke havde penge til at støtte Folkekirkens Nødhjælp nu. Faceren havde sagt til datteren, at hun kunne tænke over det til efteråret, men datteren var blevet tilmeldt betalingsservice allerede nu. Som forældre følte hun, at det ikke var rimeligt at "snyde" unge mennesker på den måde. Kvinden ønskede, at datteren blev slettet som indbetaler. Hvad gjorde vi: Vi frameldte datteren i vores system og forklarede, at det er vigtigt for Folkekirkens Nødhjælp, at vi ikke modtager penge fra personer, som ikke ønsker at donere, og at vi ikke er en organisation, der forsøger at snyde penge fra folk. Det viste sig at aftalen først var sat til at begynde i efteråret, som lovet af faceren. Under alle omstændigheder beklagede vi den ulejlighed, kvinden og datteren have haft med dette forløb. Lessons Learned: Der var ikke behov for yderligere opfølgning på sagen F24 Indholdet af klagen (Første klage over buy aid): En kvinde klagede over, at hendes svigerfar, som ønskede at sende et beløb til de sultende i Afrika, var blevet kontaktet telefonisk af buy aid og havde aftalt at donere kr., hvilket var mange penge for en pensionist. Efterfølgende kom der en pakke med alt muligt, som han ikke havde brug for og til helt ublu priser. Det viste sig, at ud af de knap kr. som svigerfaren skulle betale, gik der 69,90 kr. til nødhjælp. Det kalder klageren fup og svindel. De returnerede pakken og kvinden mener, at selv når returportoen er betalt, er det et uanstændigt lavt beløb, som hendes svigerfar kan donere til nødhjælp via buy aid. Kvinden gav udtryk for, at de overvejede fremover at støtte andre hjælpeorganisationer end Folkekirkens Nødhjælp, som de har støttet i årevis. Hun forstod ikke, at man som hjælpeorganisation kan være med til at støtte sådan en "pengemaskine". For hver million kr. Folkekirkens Nødhjælp modtager fra buy aid, har buy aid efter klageren vurdering scoret "kassen" inden. Endelig frabad hun sig al yderligere kontakt til svigerfaren igen. Hvad gjorde vi: Vi beklagede, at svigerfaren havde haft en dårlig oplevelse med vores samarbejdspartner buy aid. Som udgangspunkt er vi glade for vores aftale med buy aid. Vi modtager 10% af buy aids salg af varer, og sidste år var den samlede donation fra buy aid på 1,2 mio. kr. Det er penge, som vi ikke selv kunne have tjent, fordi det kommer fra salg af varer til virksomheder et salg, vi ikke selv har mulighed for at varetage. Det er dog yderst beklageligt, at svigerfaren er blevet ringet op af buy aid, som udelukkende burde henvende sig til virksomheder og erhvervsdrivende. Det er

20 en fejl, som vi har gjort buy aid opmærksom på, og vi derfor håber ikke vil gentage sig. Lessons Learned: Buy aid er opmærksom på kun at anvende opdaterede ringelister, men er klar på, at der kan forekomme forældede numre imellem, som resulterer i, at der ringes til privatpersoner. Disse numre bliver slettet, når buy aid bliver opmærksom på det F25 Indholdet af klagen: En mand klagede over, at han igennem to år flere gange om måneden var blevet spurgt af samme face-to-face (medarbejder på gaden) medarbejder om han ville støtte. Han synes det var ok, at vi samler ind, men vores medarbejder respekterede ikke et nej og jagtede bevidst folk. Samme medarbejder havde indrømmet over for ham, at vedkommende ikke ville give op, før han skrev under. Han kaldte det chikane og ønskede at det stoppede og at vi ville give medarbejderen en opsang. Hvad gjorde vi: Vi forklarede om de etiske retningslinjer for face-to-face kampagnen, som skal sikre, at de personer vi møder på gaden får en god og positiv oplevelse, når de møder en af Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere. Vores medarbejdere skal hverken "jagte" eller chikanere mennesker på gaden, og derfor beklagede vi også den oplevelse han havde haft. Vi har derfor taget sagen op med den ansvarlige koordinator for området og vil også følge op i forhold til gruppen. Lessons Learned: Vi fulgte op på sagen i forhold til gruppen F26 Indholdet af klagen (anden klage over buy aid): En virksomhed kontaktede Folkekirkens Nødhjælp telefonisk og klagede over en phoner fra buy aid. De mente, at vedkommende havde præsenteret sig om som værende fra Folkekirkens Nødhjælp og var harme over, hvor lille en procentdel, der gik til Folkekirkens Nødhjælp, en oplysning som de også mente at få langt inde i samtalen med buy aid. Hvad gjorde vi: Vi gav en forklaring på samarbejdet med Buy aid (se klage nr F24) og lovede at indskærpe overfor buy aid, at deres phonere skal præsenteres sig om værende fra buy aid og ikke fra Folkekirkens Nødhjælp. Lessons Learned: Vi indskærpede efterfølgende overfor buy aid, at deres phonere skal præsentere sig som værende fra buy aid og videregive 100% korrekte oplysninger om samarbejdet med Folkekirkens Nødhjælp F27 Indholdet af klagen (tredje klage over buy aid): En kvinde henvendte sig og forklarede, at hun netop var blevet ringet op af en konsulent fra buy aid, som "i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp" havde udviklet nogle hjælpepakker. Hun var blevet mistænksom, for hun mente, at der var mange, der misbruger nødhjælpsorganisationernes navn. Hun ville derfor gøre os opmærksomme på det i tilfælde af, at buy aid drev plat og selv scorede en stor fortjeneste. Dagen efter

Folkekirkens Nødhjælps Klagerapport

Folkekirkens Nødhjælps Klagerapport Folkekirkens Nødhjælps Klagerapport 2010 Folkekirkens Nødhjælps webbaserede Klagesystem blev lanceret som et etårigt pilotprojekt i marts 2009. Efter afslutningen af det etårige pilotprojekt blev der udarbejdet

Læs mere

folkekirkens nødhjælp klagerapport 2014 klage

folkekirkens nødhjælp klagerapport 2014 klage folkekirkens nødhjælp klagerapport 2014 klage RAPPORT 2014 Folkekirkens Nødhjælps Klagerapport 2014 Dette er Folkekirkens Nødhjælps 1 sjette klagerapport. Rapporten omfatter kalenderåret 2014, og kan sammen

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 2. februar 2012 en formidlingsaftale for 6 måneder med de indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 2. februar 2012 en formidlingsaftale for 6 måneder med de indklagede. 1 København, den 14. marts 2013 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmæglere MDE Kristian Ørtoft Geisler og Martin Rønne Øster Farimagsgade 95 2100 København Ø Nævnet har modtaget klagen den 10. september

Læs mere

www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti anti-korruptions politik

www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti anti-korruptions politik www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti KORRUPTIONS POLITIK bedst som bestikkelse, bedrageri, Målgruppen for denne anti-korruptionspolitik er alle Folkekirkens Nødhjælps underslæb og afpresning. medarbejdere.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Røde Kors telemarketing

Røde Kors telemarketing Røde Kors telemarketing Hvorfor bruger vi telemarketing? Vi benytter os af telemarketing, fordi det virker. Når vi bruger telemarketing, kan vi opnå en hurtig og direkte kontakt til dem, vi ønsker at kontakte.

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København)

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København) D O M afsagt den 15. maj 2014 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Nikolaj Aarø-Hansen og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 3101 13 Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup,

Læs mere

Referat fra Garantloekkens generalforsamling

Referat fra Garantloekkens generalforsamling Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 16. marts 2013 kl. 14 i Løkken. Referat: Indledning ved Kristian Andersen.

Læs mere

www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti rapport

www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti rapport www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti KORRUPTIONS rapport Anti-korruptionstræning Gråzoner - fortsatte udfordringer i bekæmpelsen af korruption Korruptionssager i 2010 Internt review af anti-korruptionspolitikken

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0190 UL/aq. København, den 30. juni 2011 KENDELSE. ctr. Statsaut. ejendomsmægler Fritz Bredvig Søndergade 27 9480 Løkken

Klager. J.nr. 2010-0190 UL/aq. København, den 30. juni 2011 KENDELSE. ctr. Statsaut. ejendomsmægler Fritz Bredvig Søndergade 27 9480 Løkken 1 København, den 30. juni 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Fritz Bredvig Søndergade 27 9480 Løkken Nævnet har modtaget klagen den 17. august 2010. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Databeskyttelsespolitik

Databeskyttelsespolitik Databeskyttelsespolitik for Rasmus Gissel, tekstforfatter, oversætter og korrekturlæser 1. Indledning I denne databeskyttelsespolitik kan du læse følgende: hvordan, hvornår og hvorfor jeg indsamler persondata

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige, der modtager folkepension og førtidspension HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MODTAGER AF FOLKEPENSION ELLER FØRTIDSPENSION? Som modtager af sociale ydelser

Læs mere

Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet. V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com

Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet. V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com Dialogen, sprog og kropssprog Jeg var med en kvinde til læge, hvor lægen siger

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 2013/0259 afsagt den 6. juni 2014 ****************************** KLAGER PS (2 voksne/2 børn) SALGSBUREAU ARRANGØR Star Tour A/S Star Tour A/S REJSEMÅL

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Fortrolighedspolitik. 22. oktober 2018

Fortrolighedspolitik. 22. oktober 2018 Fortrolighedspolitik Blå Kors Danmark bestræber sig på at sikre, at vores samarbejde med medarbejdere (tidligere og nuværende), frivillige, brugere, medlemmer, bidragsydere, kunder, leverandører, samarbejdspartnere

Læs mere

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Appendix 1 November 2006 Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Disse retningslinier er udarbejdet i forbindelse med Rotary Danmarks Ungdomsudvekslings politik

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

It s all about values

It s all about values Code Vores of etiske Conduct regelsæt It s all about values FORORD Nordzuckers værdier danner grundlaget for vores etiske regelsæt og udgør hjørnestenen i vores kultur. Mens værdierne kan guide os, når

Læs mere

Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper det at kende nogen der kender nogen?

Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper det at kende nogen der kender nogen? Hvad koster det at stå på ventelisten? Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Hvor lang er ventetiden? Er der to forskellige ventelister? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper

Læs mere

LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK

LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK Udgivet af Finansforbundet revideret udgave, februar 2015 HVAD ER LIGELØN Ligeløn vil sige, at enhver arbejdsgiver skal yde kvinder og mænd lige løn,

Læs mere

Sundhedsmæssige informationer Telefonnummer

Sundhedsmæssige informationer Telefonnummer Information om eleven Fulde navn Cpr. Nummer Adresse/postnummer og by Bopælskommune Klassetrin Information om forældre Forældre 1 Cpr. Nummer Adresse/postnummer og by Mobilnummer Arbejdsplads Telefon arbejdsplads

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

Notat om opfølgning på evalueringen af whistleblowerordningen (tilbagemelding til BOR)

Notat om opfølgning på evalueringen af whistleblowerordningen (tilbagemelding til BOR) KØBENHAVNS KOMMUNE Borgerrådgiveren NOTAT Til medlemmerne af Borgerrådgiverudvalget Notat om opfølgning på evalueringen af whistleblowerordningen (tilbagemelding til BOR) 22-01-2015 Sagsnr. 2014-0217319

Læs mere

GUIDE TIL SIA. SIA din database til sogneindsamlingen DATABASE TIL SOGNEINDSAMLING 2014

GUIDE TIL SIA. SIA din database til sogneindsamlingen DATABASE TIL SOGNEINDSAMLING 2014 DATABASE TIL SOGNEINDSAMLING 04 GUIDE TIL SIA SIA står for SogneIndsamlingsAdministration og er den online database, hvor alle informationer om din indsamling er samlet og registreret. Du logger ind på

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Kritik af utilstrækkelig vejledning i Socialforvaltningen Håndtering og fordeling af post på beskæftigelsesområdet Digital Post fra borger

Læs mere

1306260308 1 meddelelse

1306260308 1 meddelelse meemo, Inc. Email 1306260308 01/07/13 14.0

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Indmeldelse og samtykkeerklæring

Indmeldelse og samtykkeerklæring Indmeldelse og samtykkeerklæring Barnet: Navn: Kommune: Cpr. Nr.: - (alle ti cifre) Barnets mobil nr.: Hjemmets tlf. nr.: Forældremyndighed: Begge forældre Mor Far Barnet bor hos: Begge forældre Mor Far

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Borgerrådgiverfunktion styrker borgernes retssikkerhed Manglende vejledning kan koste både borger og kommune dyrt Vellykket Målrettet Indsats

Læs mere

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees Udført af auxilium, Graz Maj 2011 Resultater af evaluering af interviews med eksaminanterne på niveau 1 (førstehjælpskursus) Evalueringsspørgsmålene

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 118 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål F og G Dato /

Læs mere

Databeskyttelsespolitik for Code of Care

Databeskyttelsespolitik for Code of Care Databeskyttelsespolitik for Code of Care 1. Indledende bemærkninger 1.1 Formål 1.1.1. Code of Care vil løbende komme til elektronisk og på anden systematisk måde at behandle forskellige persondata om dig

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

200 serviceopkald i Randers Kommune. Maj 2008

200 serviceopkald i Randers Kommune. Maj 2008 200 service i Randers Kommune Maj 2008 Jørgen Mogensen JMO Consult Indhold Rapport vedr. 200 service i Randers Kommune 13. til 16. Maj 2008.... 3 Indledning... 3 Resume.... 4 Lokalnumrenes reaktion....

Læs mere

Brug af online Egen Indsamling ved forespørgsler om indsamling til fødselsdag, jubilæum, begravelser m.m.

Brug af online Egen Indsamling ved forespørgsler om indsamling til fødselsdag, jubilæum, begravelser m.m. Brug af online Egen Indsamling ved forespørgsler om indsamling til fødselsdag, jubilæum, begravelser m.m. - Guide fra BetterNow Juli 2012 - version 1.0 BetterNow Kristen Bernikowsgade 6 1105 Kbh. K www.betternow.dk

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 136/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 136/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 136/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Pattaya, Thailand, 20.1. 2.2.2004 PRIS: I alt kr. 12.798,- KLAGEN ANGÅR: KRAV: Utilfredsstillende

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden pa ført navn Retningslinjer 2013

God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden pa ført navn Retningslinjer 2013 God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden pa ført navn Retningslinjer 2013 GOD MARKEDSFØRINGSSKIK VED OMDELING AF FORSENDELSER UDEN PÅFØRT NAVN God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser

Læs mere

Adfærdsregler (Code of conduct)

Adfærdsregler (Code of conduct) Adfærdsregler (Code of conduct) Indledning Danske Bank-koncernen har den største respekt for lovgivningen. Ved at overholde lovene og andre regler i de lande, hvor koncernen driver virksomhed, beskytter

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

Politik for whistleblowing Saferoad-koncernen (eller virksomheden )

Politik for whistleblowing Saferoad-koncernen (eller virksomheden ) Politik for whistleblowing Saferoad-koncernen (eller virksomheden ) Indholdsfortegnelse 1. Indledning 5 2. Whistleblowing-systemet 5 3. Sådan rapporteres en bekymring via whistleblowing-systemet 7 4.

Læs mere

Persondataerklæring for servicebooker.dk:

Persondataerklæring for servicebooker.dk: 1. Orientering vedr. behandling af persondata Vores service gør det enkelt at bestille service hos et af de tilmeldte værksteder. Selve udførelsen af service sker som led i din aftale med det enkelte værksted.

Læs mere

Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv.

Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv. Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv. En borger klagede til ombudsmanden over Skatteankestyrelsens sagsbehandlingstid i en konkret sag om værdiansættelse af et motorkøretøj. 9.

Læs mere

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E København, den 24. oktober 2011 Sagsnr. 2009 1321 CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede, advokat. Sagens tema: Klager har klaget over, at

Læs mere

Grundejerforeningen Thorup Strand Øst

Grundejerforeningen Thorup Strand Øst Generalforsamling 2011 Sted: Klim Bjerg Dato: 23. april 2011 Efter at formanden havde budt velkommen gik man straks over til dagsordenen. 1. Valg af dirigent. Til dirigent blev valgt Jørgen Pedersen, som

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 19. juni 2013 blev der i sag 184-2012 KK mod Ejendomsmæglerfirmaet AA A/S afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 19. juni 2012 har KK indbragt ejendomsmæglerfirmaet AA A/S og ejendomsmægler YY for

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012

Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012 Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012 v/næstformand Trine Marqvard Nymann Jensen I har formentlig allerede set vores organisatoriske beretning måske har I ikke lige fået tygget jer igennem

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2013-3026/LSK 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. Sagens tema: Kommune X har klaget over, at indklagede,

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Politik for håndtering af persondata for Sønderho Antenneforening

Politik for håndtering af persondata for Sønderho Antenneforening Politik for håndtering af persondata for Sønderho Antenneforening Udarbejdet af: Bent Maigaard Godkendt af: Sten Andersen Gældende version 0.1 Gældende fra: 01.05.2018 Versio Gældende Ansvarlig Handling

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Sdr. Bork Efterskole

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Sdr. Bork Efterskole UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Sdr. Bork Efterskole Dato:Juni 2010 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: juni 2013 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør

Læs mere

DJ Kommunikation inviterer til ekstraordinær generalforsamling 5. marts kl. 16.30.

DJ Kommunikation inviterer til ekstraordinær generalforsamling 5. marts kl. 16.30. DJ Kommunikation inviterer til ekstraordinær generalforsamling 5. marts kl. 16.30. Årsagen er, at bestyrelsen ved sidste ordinære generalforsamling ikke kunne fremlægge et regnskab for 2012, der var korrekt.

Læs mere

Vedtægter. For. Forenede Danske El-bilister, FDEL

Vedtægter. For. Forenede Danske El-bilister, FDEL Vedtægter For Forenede Danske El-bilister, FDEL 1. Navn og hjemsted 1.1 Foreningens navn er Forenede Danske El-bilister, FDEL. 1.2 Foreningens hjemsted er Københavns Kommune. 2. Formål 2.1 Foreningens

Læs mere

Tilbagebetaling med frigørende virkning

Tilbagebetaling med frigørende virkning AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BEDEMANDSBRANCHEN Forbruger: NN Bedemand: XX Klageemne: Tilbagebetaling med frigørende virkning Nævnets sammensætning: FORMAND P.G. Jensen UDPEGET AF FORBRUGERRÅDET Jette Kammer

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Tilsyn om bortfald af offentligt forsørgelsesgrundlag og opfølgning herpå Opfølgning i sag om lydsignaler til fare for handicappede Målrettet

Læs mere

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier Februar 2014 INDHOLD KONKLUSION............................................ 3 OM ANALYSEN...........................................

Læs mere

Anti-korruptionspolitik Dansk Handicap Forbund - Ulandssekretariatet Maj 2013

Anti-korruptionspolitik Dansk Handicap Forbund - Ulandssekretariatet Maj 2013 Anti-korruptionspolitik Dansk Handicap Forbund - Ulandssekretariatet Maj 2013 Indledning og formål Dansk Handicap Forbund (DHF) arbejder i Asien, Afrika og Latinamerika i lande, som alle har store problemer

Læs mere

SANKT KNUD LAVARD SKOLE SKOLEN FOR LIVET

SANKT KNUD LAVARD SKOLE SKOLEN FOR LIVET ANSØGNING OM OPTAGELSE PÅ SANKT KNUD LAVARD SKOLE Barnets navn: Cpr.nr: - Klasse: Skoleår: SFO (0.-4.kl.) Nuværende skole/børnehave: Fra årstal: Ja: Nej: Skal barnet følge: (Sæt ét X) Katolsk kristendomsundervisning:

Læs mere

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely?

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely? Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 574 Offentligt Tale 25. marts 2015 J.nr. 15-0981938 Samrådsspørgsmål Y Spørgsmål Y Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0068 aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. EDC Mæglerne Kurt Hansen A/S Solrød Center 63 2680 Solrød Strand

Klager. J.nr. 2011-0068 aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. EDC Mæglerne Kurt Hansen A/S Solrød Center 63 2680 Solrød Strand 1 København, den 24. november 2011 KENDELSE Klager ctr. EDC Mæglerne Kurt Hansen A/S Solrød Center 63 2680 Solrød Strand Nævnet har modtaget klagen den 18. april 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Hvor godt synes du, at du kender begrebet organdonation og transplantation?

Hvor godt synes du, at du kender begrebet organdonation og transplantation? Hvor godt synes du, at du kender begrebet organdonation og transplantation? Meget dårlig 1,2% 0,7% 12 8 0,7% 0,5% Dårligt 3,3% 3,5% 33 39 1,1% 1,1% Hverken godt eller dårligt 24,1% 22,1% 243 250 2,6% 2,4%

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 5. april 2011 blev der i sag 136-2010 KK mod Ejendomsmægler JJ afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. september 2010 har KK indbragt ejendomsmægler JJ for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Læs mere

Da manden henvendte sig til ombudsmanden, var der gået 1 år og 5 måneder uden at kommunen havde foretaget sig noget i sagen.

Da manden henvendte sig til ombudsmanden, var der gået 1 år og 5 måneder uden at kommunen havde foretaget sig noget i sagen. 2009 20-8 Kommunens sagsbehandlingstid i en sag om boligsikring En mand klagede over at kommunen ikke havde efterlevet en afgørelse fra det sociale nævn i en sag om boligsikring. Det sociale nævn havde

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 348/2007 afsagt den ****************************** REJSEMÅL Sunny Beach, Bulgarien. 2.9.-9.9.2007 PRIS KLAGEN ANGÅR KRAV I alt 4.400 kr. kr. (inkl. flytillæg)

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public Penge- og Pensionspanelet Resultaterne og spørgsmålene i undersøgelsen om unges lån og opsparing, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet. 2 Om undersøgelsen Undersøgelsen

Læs mere

Undersøgelse af SMV ers syn på revisionspligten. Små selskaber vil have lempet revisionspligten. Resume

Undersøgelse af SMV ers syn på revisionspligten. Små selskaber vil have lempet revisionspligten. Resume Undersøgelse af SMV ers syn på revisionspligten Små selskaber vil have lempet revisionspligten Resume Denne undersøgelse viser, at selvstændige i halvdelen af de små og mellemstore virksomheder mener,

Læs mere

RAPPORT. Antikorruptionsberetning 25. MARTS 2015. rødekors.dk

RAPPORT. Antikorruptionsberetning 25. MARTS 2015. rødekors.dk RAPPORT 25. MARTS 2015 Antikorruptionsberetning 2014 rødekors.dk INDHOLD 1 Indledning... 3 2 Aktuelle Korruptionssager... 4 2.1 Zimbabwe (C1029)... 4 2.2 Uganda (C1290)... 4 2.3 Guinea (C1298)... 4 2.4

Læs mere

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: Indklagede repræsenterede et tømrerfirma, der havde forestået arbejde på klagers ejendom.

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: Indklagede repræsenterede et tømrerfirma, der havde forestået arbejde på klagers ejendom. København, den 3. november 2008 MRY/JML J.nr.2008-02-0162 K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes udtalelse i et brev. Datoen

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Afgørelsesdato:

Afgørelsesdato: Advokatsamfundet's Videndatabase Registreret af: Pia Birkegård Afgørelsesdato: 08-10-2008 København, den 8. oktober 2008 J.nr.02-0401-07-2588 K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK. Håndtering af personoplysninger om kunder og samarbejdspartnere hos BOXITs depotrumsafdeling

PERSONDATAPOLITIK. Håndtering af personoplysninger om kunder og samarbejdspartnere hos BOXITs depotrumsafdeling PERSONDATAPOLITIK Håndtering af personoplysninger om kunder og samarbejdspartnere hos BOXITs depotrumsafdeling Denne politik er en del af Boxits, herefter virksomheden, samlede dokumentation for, at virksomhedens

Læs mere

BetterNow - Kristen Bernikowsgade 6-1105 København K. orgsupport@betternow.dk - Tel. +45 7734 0686 www.betternow.dk

BetterNow - Kristen Bernikowsgade 6-1105 København K. orgsupport@betternow.dk - Tel. +45 7734 0686 www.betternow.dk BetterNow - Kristen Bernikowsgade 6-1105 København K. orgsupport@betternow.dk - Tel. +45 7734 0686 www.betternow.dk Indholdsfortegnelse Side 3 // Kort om os Side 4 // Sådan virker det Side 5 // Indsamlings

Læs mere

PENSIONSSTYRELSEN 2010 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE AF PENSIONSSTYRELSENS UDBETALING AF FØRTIDSPENSION

PENSIONSSTYRELSEN 2010 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE AF PENSIONSSTYRELSENS UDBETALING AF FØRTIDSPENSION PENSIONSSTYRELSEN 2010 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE AF PENSIONSSTYRELSENS UDBETALING AF FØRTIDSPENSION INDLEDNING 01 02 03 04 05 06 07 INDLEDNING SAMMENFATNING SAMLET TILFREDSHED TELEFONISK KONTAKT TIL

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Indsamlerevaluering 2012

Indsamlerevaluering 2012 Indsamlerevaluering 2012 Generelt matcher svarene fra 2012 svarene i både 2010 og 2011. Hvis man skal fremhæve noget er det at: - 52 % vælger at gå sammen med en anden på ruten. - Folk er glade for at

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

"Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning".

Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning. Selvevaluering 2012 Sammenfatning og konklusion. Bestyrelsen for Skanderup Efterskole og skolens ledelse har i år besluttet at spørge forældregruppen om deres tilfredshed med skoleåret. Vi finder det meget

Læs mere

Persondatapolitik: Vi udveksler aldrig dine oplysninger med andre partnere. Du kan således være tryg med at det kun er os der har dine oplysninger.

Persondatapolitik: Vi udveksler aldrig dine oplysninger med andre partnere. Du kan således være tryg med at det kun er os der har dine oplysninger. Persondatapolitik: Persondatapolitikken beskriver hvordan vi benytter de personlige oplysninger, du giver os som f.eks. dit navn, adresse, telefonnummer eller e-mailadresse. På www.denleendeko.dk kan man

Læs mere

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9 2018-20 Betjents udtalelser til avis fremstod som fremsat på politiets vegne. Indkaldelse til tjenstlig samtale var ikke i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed En lokal politibetjent udtalte sig

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted Behandlingshjemmet Solbjerg Sdr. Fasanvej 16 2000 Frederiksberg Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt D. 19.912 kl. 13.30. Vi kontaktede institutionen

Læs mere

Retningslinjer for whistleblower-ordning vedrørende forhold hos støttemodtagere

Retningslinjer for whistleblower-ordning vedrørende forhold hos støttemodtagere Retningslinjer for whistleblower-ordning vedrørende forhold hos støttemodtagere Side 1 af 5 1. Indledning og formål I disse retningslinjer beskrives formålet med, at Nordea-fonden & Nordea Bank-fonden

Læs mere

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klager ctr. Nybolig Jan Milvertz Slagelse A/S Rosengade 11 4200 Slagelse Nævnet har modtaget klagen den 30. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

Aarhus Kommune. Samlet rapport vedrørende sagsbehandling og kontakt i Aarhus Kommune i perioden 2010-2012

Aarhus Kommune. Samlet rapport vedrørende sagsbehandling og kontakt i Aarhus Kommune i perioden 2010-2012 Aarhus Kommune Samlet rapport vedrørende sagsbehandling og kontakt i Aarhus Kommune i perioden 2010-2012 Denne rapport er en opsamlende, konkluderende sammenfatning baseret på fem undersøgelser gennemført

Læs mere

Forretningsgang for rådgivning

Forretningsgang for rådgivning FinansSparring er uvildig økonomisk rådgivning til private - til dig der har brug for et godt råd til at få råd. FinansSparring ApS Kragelundvænget 135 7080 Børkop Din vej til større overblik og mere overskud

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK KVM-GENVEX A/S

PERSONDATAPOLITIK KVM-GENVEX A/S PERSONDATAPOLITIK KVM-GENVEX A/S KVM-GENVEX mener, at dine persondata tilhører dig. Vi tilstræber at respektere og behandle dine persondata med passende omhu hele tiden. Når du besøger vores websteder,

Læs mere

Bilag 5, Interview med Lisa

Bilag 5, Interview med Lisa Bilag 5, Interview med Lisa 20 år Bosiddende i Vangede Ansat som kasseassistent i Superbest Interviewer: Hvor ofte handler du i H&M? Respondent: Ofte. Det er i hvert fald mest der, jeg handler. 3 gange

Læs mere