Redegørelse vedrørende Finanstilsynets tilsyn med Fjordbank Mors A/S i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse vedrørende Finanstilsynets tilsyn med Fjordbank Mors A/S i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed"

Transkript

1 Finanstilsynet 11. februar 2016 Redegørelse vedrørende Finanstilsynets tilsyn med Fjordbank Mors A/S i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed Sammenfatning: Fjordbank Mors blev etableret ved en fusion 1. november 2010 mellem Morsø Bank og Morsø Sparekasse. Begge de to fusionerede pengeinstitutter havde i årene haft en høj udlånsvækst. For Morsø Banks vedkommende blev godt halvdelen af udlånsvæksten opnået ved en fusion med det mindre og nødlidende pengeinstitut Spar Mors i For Morsø Sparekasses vedkommende blev udlånsvæksten hovedsageligt opnået ved at øge udlån til finansiering af ejendomme og i mindre omfang ved at belåne kunders kapitalandele i en energivirksomhed. Finanstilsynet gennemførte i sommeren 2008 en ordinær undersøgelse af Morsø Bank. Finanstilsynet vurderede, at banken sammenlignet med andre pengeinstitutter havde en høj andel af svage eksponeringer 1, hvor en negativ ændring i indtjenings- og/eller formueforhold kunne bevirke, at der opstod et nedskrivningsbehov. Finanstilsynet foretog i september-november 2009 en afgrænset gennemgang af Morsø Bank i forbindelse med bankens ansøgning om statsligt kapitalindskud. Ved undersøgelsen blev bankens større eksponeringer og visse landbrugseksponeringer gennemgået. Undersøgelsen viste, at visse eksponeringer og især landbrugseksponeringerne var svage. Ved enkelte landbrugseksponeringer kunne Finanstilsynet endvidere konstatere, at eksponeringerne var nødlidende, uden at banken havde markeret eksponeringerne som sådan. Finanstilsynet besluttede derfor at udvide undersøgelsen med yderligere eksponeringer, som blev gennemgået i november Banken kom under skærpet tilsyn. 1 Der anvendes betegnelsen eksponeringer, der hvor der under tidligere regelsæt blev anvendt det tilsvarende begreb engagementer.

2 2/41 Gennemgangen i november 2009 førte til, at Finanstilsynet vurderede et behov for øgede individuelle nedskrivninger på 53,3 mio. kr. Dette blev meddelt banken den 17. november Som følge heraf meddelte banken den 22. november 2009 Finanstilsynet, at den ikke overholdt kravene i 124 i lov om finansiel virksomhed, idet bankens faktiske solvens kunne opgøres til 8,3 pct., mens banken opgjorde det individuelle solvensbehov til 10,5 pct. Banken fremlagde samtidig en plan for opfyldelse af det individuelle solvensbehov. Finanstilsynet gav banken en frist til 7. december 2009 til opfyldelse af solvensbehovet. Banken meddelte i brev af 5. december 2009 Finanstilsynet, at banken ved konvertering af ansvarlig lånekapital til hybrid kernekapital samt tegning af 6,7 mio. kr. i hybrid kernekapital opfyldte solvensbehovet. Banken levede herefter op til kravet for at modtage statslig hybrid kernekapital og modtog 159 mio. kr. Finanstilsynet foretog i august 2009 en afgrænset gennemgang af Morsø Sparekasse i forbindelse med sparekassens ansøgning om statsligt kapitalindskud, hvor bankens større eksponeringer blev gennemgået. Finanstilsynet foretog i juni 2010 i forbindelse med sparekassens ansøgning om individuelle statsgarantier en gennemgang af seks af Morsø Sparekasses største eksponeringer og sparekassens solvensbehovsopgørelse. Sparekassen forøgede i den forbindelse solvensbehovet med yderligere reservationer på tre af eksponeringerne. I sommeren 2010 indgik Morsø Sparekasse og Finansiel Stabilitet aftale om tildeling af individuel statsgaranti til Morsø Sparekasse. En af betingelserne for tildelingen var, at Morsø Sparekasse skulle have en solvensoverdækning på mindst 50 pct. Morsø Sparekasse udarbejdede en kapitalplan, hvori indgik, at sparekassen skulle indgå i forhandlinger med Morsø Bank om fusion. En fusion med Morsø Bank ville medføre en højere solvensprocent og samtidig reducere solvensbehovet. Stigningen i solvensprocenten skyldtes bl.a., at Morsø Sparekasses fradrag i basiskapitalen som følge af ejede og belånte kapitalandele i andre virksomheder ville blive reduceret. Desuden havde Morsø Bank ansvarlig kapital, der ikke kunne medregnes fuldt ud i Morsø Banks basiskapital, men som ville kunne medregnes fuldt ud i den i forbindelse med fusionen etablerede Fjordbank Mors basiskapital. Faldet i solvensbehovet skyldtes primært, at et koncentrationstillæg for store eksponeringer, som indgik i Morsø Sparekasses solvensbehov, ville blive mindre i Fjordbank Mors solvensbehov. Den 1. november 2010 fusionerede Morsø Bank og Morsø Sparekasse og blev til Fjordbank Mors.

3 3/41 I forbindelse med fusionen gennemgik Finanstilsynet 22 eksponeringer fra Morsø Sparekasse og 15 eksponeringer fra Morsø Bank. Der var tale om henholdsvis de største eksponeringer og de mest risikofyldte. Det overordnede billede var, at begge institutter havde ikke ubetydelige kreditrisici blandt andet som følge en stor eksponering mod særligt landbrug og ejendomme. Forud for fusionen blev der dels nedskrevet 160 mio. kr., dels foretaget dagsværdireguleringer af udlån for 94 mio. kr. samt afsat 58 mio. kr. til individuel solvensreservation. Som følge af de foretagne nedskrivninger mv. fandt Finanstilsynet fusionen forsvarlig. Ved Finanstilsynets undersøgelse i april-juni 2011 viste det sig, at nedskrivnings- og solvensbehovet var øget betydeligt siden fusionen. Det skyldtes primært udviklingen i ejendomsmarkedet, landbruget, værdien af kapitalandele i en energivirksomhed og behov for reservation i solvensbehovet til udlån til Morsø Sparekassen Fonden, der ejede kapitalandele i Fjordbank Mors. Finanstilsynet fastsatte et solvenskrav på 19 pct. den 24. juni 2011, hvilket skulle ses i forhold til bankens faktiske solvens på 11,9 pct. Bankens advokat oplyste den 24. juni 2011 på bankens vegne, at den ville lade sig afvikle efter Bankpakke 3. Fjordbank Mors havde fra start en høj ejendomseksponering, der hovedsageligt stammede fra Morsø Sparekasse. Banken havde samtidig også en høj landbrugseksponering, der hovedsageligt stammede fra Morsø Bank. Derudover var banken eksponeret over for værdien af en energivirksomhed som følge af lån fra Morsø Sparekasse ydet mod sikkerhed i kapitalandele i virksomheden. Virksomheden havde primært vindmøller og solenergianlæg i flere europæiske lande. Flere landmænd indskød deres vindmøller i selskabet og fik kapitalandele i selskabet som betaling, som efterfølgende blev stillet til sikkerhed i Morsø Sparekasse for landmændenes lån. Selskabet blev søgt noteret på børsen i Frankfurt i december Børsnoteringen blev ikke gennemført. Selskabet kom i alvorlige likviditetsvanskeligheder og fik et negativt resultat i 2009 på 144 mio. EUR før skat blandt andet som følge af store nedskrivninger og hensættelser på selskabets aktiver og forpligtigelser. I de første tre kvartaler af 2010 fortsatte selskabets økonomiske problemer. Selskabet realiserede således et negativt resultat på 19 mio. EUR før skat. Begge pengeinstitutter var forud for fusionen vokset kraftigt i perioden , og en betydelig del af Fjordbank Mors lån var således givet i årene op til finanskrisen, hvor såvel ejendoms- og landbrugsejendomspriserne lå på et højt niveau. Både ejendomsmarkedet og landbruget udviklede sig negativt, og energivirksomheden kom formelt under rekonstruktion. Boniteten af bankens lån, der i mange tilfælde var baseret på værdien af bagvedliggende sikkerheder

4 4/41 og ikke på indtjeningsforhold, blev dermed væsentligt forringet. Det var i særlig grad tilfældet i de eksponeringer, hvor banken havde belånt primært landmænds kapitalandele i energivirksomheden på baggrund af værdien af kapitalandele og ikke på baggrund af den bagvedliggende virksomheds evne til at skabe indtjening og likviditet. Disse forhold var medvirkende til, at Fjordbank Mors gik konkurs. Det er Finanstilsynets erfaring, at kraftig udlånsvækst og høj ejendomseksponering har bragt flere pengeinstitutter i problemer, herunder Fjordbank Mors. Finanstilsynet har i juni 2010 introduceret Tilsynsdiamanten, der fastlægger en række særlige risikoområder med angivne grænseværdier, som pengeinstitutter som udgangspunkt bør ligge inden for. Der er blandt andet opstillet grænseværdier for udlånsvækst, store engagementer og ejendomseksponering. Reglerne om ledelse og styring af en finansiel virksomhed er udbygget i bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter, der blandt andet opstiller regler for, hvad institutternes kreditpolitik skal indeholde. Institutternes kreditpolitik skal indeholde principper, der sikrer, at kreditbeslutninger baseres på robustheden af kundernes indtjening og likviditet og ikke i for høj grad baseres på stillede sikkerheder, som kan falde i værdi. 1. Redegørelsens formål og retlige grundlag Denne redegørelse udarbejdes og offentliggøres i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed: 352 a. I tilfælde, hvor en finansiel virksomhed er erklæret konkurs, størstedelen af den finansielle virksomheds drift er ophørt eller overdraget, eller hvor et forsikringsselskabs forsikringsbestand er taget under administration, udarbejder Finanstilsynet en redegørelse for årsagerne hertil, hvis et af nedennævnte forhold er indtruffet i forbindelse med eller i en kortere periode forud for virksomhedens konkurs mv.: 1. Finansiel Stabilitet A/S har medvirket ved overdragelsen af virksomheden, jf. 7 eller 8 i lov om finansiel stabilitet, eller staten har lidt tab på en individuel statsgaranti i medfør af 16 a i lov om finansiel stabilitet. 2. Staten har lidt tab på kapital indskudt i virksomheden i medfør af lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter eller på ejerbeviser, som staten har erhvervet som led i konverteringen af sådan kapital. 3. Staten i øvrigt har ydet garanti eller stillet midler til rådighed for virksomheden, dens kreditorer eller en erhverver af hele eller dele af virksomheden. Stk. 2. Finanstilsynet skal offentliggøre redegørelsen efter stk. 1. I forbindelse med offentliggørelsen finder 354 ikke anvendelse, medmindre oplysningerne vedrører kundeforhold eller tredjemand, der er eller har været involveret i forsøg på at redde den pågældende finansielle virksomhed.

5 5/41 Stk. 3. Redegørelsen efter stk. 1 skal beskrive Finanstilsynets rolle under forløbet op til konkursen mv. Stk. 4. Finanstilsynets pligt til at udarbejde en redegørelse efter stk. 1 omfatter også de finansielle virksomheder, som opfyldte bestemmelsens krav efter den 1. marts Formålet med redegørelsen er at sikre offentlighed om baggrunden for Fjordbank Mors konkurs og Finanstilsynets rolle i forløbet op til sammenbruddet. Redegørelsen beskriver Finanstilsynets tilsyn med Fjordbank Mors, samt Morsø Sparekasse og Morsø Bank, der fusionerede til Fjordbank Mors, med fokus på perioden fra 2007 og frem til juni 2011, hvor banken gik konkurs. Redegørelsen indeholder blandt andet en beskrivelse af: Ordinær undersøgelse af Morsø Sparekasse i oktober Undersøgelse af Morsø Sparekasse i august 2009 i forbindelse med tildeling af statskapitalindskud. Undersøgelse af Morsø Sparekasse i juli 2010 i forbindelse med tildeling af statsgaranterede likviditet. Undersøgelserne af Morsø Bank i juni Undersøgelse af Morsø Bank i efteråret 2009 i forbindelse med tildeling af statskapitalindskud. Undersøgelse af begge institutter i forbindelse med fusion i efteråret Undersøgelse af Fjordbank Mors i april-juni Redegørelsen indeholder ikke en fuldstændig gennemgang af alle Finanstilsynets sager vedrørende Fjordbank Mors, Morsø Sparekasse og Morsø Bank i perioden. Sager, som er fundet at være uden betydning for vurderingen af Finanstilsynets varetagelse af tilsynet i forhold til banken og forløbet op til bankens konkurs, er udeladt. Finanstilsynet er som hovedregel afskåret fra at videregive fortrolige oplysninger om de enkelte pengeinstitutter som følge af Finanstilsynets lovbestemte, skærpede tavshedspligt, jf. 354 i lov om finansiel virksomhed. Loven giver i 352 a, stk. 1 og 2, imidlertid mulighed for at videregive oplysninger under følgende forudsætninger: Finansiel Stabilitet A/S har medvirket ved overdragelsen af virksomheden, jf. 7 eller 8 i lov om finansiel stabilitet, eller staten har lidt tab på en individuel statsgaranti i medfør af 16 a i lov om finansiel stabilitet. Staten har lidt tab på kapital indskudt i virksomheden i medfør af lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter, eller på ejerbeviser, som staten har erhvervet som led i konverteringen af sådan kapital.

6 6/41 Staten har i øvrigt ydet garanti eller stillet midler til rådighed for virksomheden, dens kreditorer eller en erhverver af hele eller dele af virksomheden. 352 a finder anvendelse, eftersom Finansiel Stabilitet har medvirket ved overdragelsen af Fjordbank Mors virksomhed til Fjordbank Mors af 2011 A/S i medfør af lov om finansiel stabilitet. Dette er sket i henhold til den mellem Finansiel Stabilitet og Fjordbank Mors indgåede rammeaftale af 26. juni Årsagerne til Fjordbank Mors sammenbrud I det følgende redegøres for risici i Morsø Bank og Morsø Sparekasse forud for fusionen, samt risikoprofilen i det som følge af fusionen etablerede institut Fjordbank Mors Morsø Bank Morsø Bank var en traditionel bank med hovedsæde i Nykøbing Mors. I 1997 blev der åbnet en afdeling i Thisted, i 2004 i Herning og i 2006 i Struer. Bankens udlån voksede fra 2006 til og med 2009 med 43 pct. Godt halvdelen af væksten blev opnået ved, at banken i 2008 overtog det nødlidende pengeinstitut Spar Mors. I perioden steg bankens eksponering mod bygge- og anlægsvirksomhed med 110 pct. til at udgøre 11,0 pct. af bankens udlån og garantier ultimo En del af denne vækst skyldtes, at banken finansierede et byggeprojekt i hovedstadsområdet, der senere fik økonomiske problemer. Ejendomseksponeringen 2 udgjorde 19 pct. ultimo 2009 af det samlede udlån og garantier. Banken havde endvidere en høj eksponering inden for landbrug, som ultimo 2009 udgjorde 18,9 pct. af det samlede udlån og garantier. I 2006, inden finanskrisen indtrådte, havde banken et usædvanligt højt omfang af store eksponeringer på 329 pct. af basiskapitalen. I de følgende år blev omfanget af store eksponeringer nedbragt til 79 pct. af basiskapitalen ultimo 2009 ved dels at nedbringe de store eksponeringer målt i kroner, men også ved at bankens basiskapital i perioden blev øget blandt andet som følge af tildeling af et statsligt kapitalindskud i Stigningen i bankens ba- 2 På grund af ændrede definitioner i pengeinstitutternes indberetninger til Finanstilsynet fra 1. kvartal 2011 er det ikke muligt præcist at opgøre pengeinstitutternes ejendomseksponering før 2010 efter den definition for ejendomseksponering, som i dag anvendes i Tilsynsdiamanten. En tilnærmet værdi for ejendomseksponeringen før 2011 kan fås ved at anvende brancheindberetningen ejendomsadministration og handel, forretningsservice, som er anvendt i denne redegørelse.

7 7/41 siskapital betød, at flere eksponeringer kom under grænsen på 10 pct. af basiskapitalen og dermed ikke længere indgik blandt de store eksponeringer. Ved Finanstilsynets undersøgelse i 2008 kunne Finanstilsynet konstatere, at banken havde en stor koncentration af eksponeringer på landbrug og ejendomme. Finanstilsynet konstaterede endvidere, at banken havde en meget høj andel af svage eksponeringer uden nedskrivning sammenlignet med andre pengeinstitutter, idet andelen udgjorde 42,1 pct. af de gennemgåede eksponeringer. Finanstilsynet gjorde banken opmærksom på, at en negativ ændring i indtjenings- og/eller formueforhold ved eksponeringer med karakteren 2b kunne bevirke, at der opstod et nedskrivningsbehov. I forbindelse med den finansielle krise fik det mindre pengeinstitut Spar Mors økonomiske problemer og rettede henvendelse til Morsø Bank med henblik på overtagelse. Morsø Bank overtog den 3. november 2008 Spar Mors. Aktiverne i Spar Mors udgjorde 666 mio. kr. efter en dagsværdiregulering på 81 mio. kr. på udlån, grunde og bygninger, heraf 71 mio. kr. på udlån. Fra finanskrisen indtrådte i efteråret 2008 og frem til fusionen med Morsø Sparekasse i 2010 fik Morsø Bank høje nedskrivninger og dårlige resultater. Fald i priserne på landbrugsejendomme og i ejendomspriserne i øvrigt gjorde, at banken, som havde en høj eksponering inden for landbrugssektoren og til dels ejendomssektoren, blev hårdt ramt af konjunkturerne og fik høje nedskrivninger. Eksponeringerne i den overtagne Spar Mors viste sig at være i en værre forfatning end vurderet af banken og lagt til grund i dagsværdireguleringer ved overtagelsen. Dette bidrog til de høje nedskrivninger i Morsø Bank. Banken nedskrev fra 2009 og frem til og med 3. kvartal mio. kr. mod nedskrivninger i de tre foregående år på i alt 25 mio. kr. Bankens akkumulerede nedskrivningsprocent var pr. 30. september 2010 på 6,80 pct., og den akkumulerede nedskrivningsprocent var således over gennemsnittet for gruppe 3-institutter 3 på 5,06 pct. Den akkumulerede nedskrivningsprocent udtrykker, hvor store nedskrivningerne er på udlån, der indgår i balancen pr. samme dato. I 2008, hvor banken overtog det nødlidende institut Spar Mors og udviste stort set nulresultat, steg solvensprocenten fra 12,3 til 13,4 pct. Det skyldtes, at banken i oktober 2008 optog 90 mio. kr. i ansvarlig kapital og overtog 30 mio. kr. i ansvarlig kapital i forbindelse med overtagelsen af Spar Mors. På trods af et stort underskud i 2009 steg bankens solvensprocent yderligere fra 13,4 til 14,4 pct. ultimo 2008 til ultimo 2009, idet banken modtog statslig hybrid kernekapital på 159 mio. kr. 3 Uden institutter i Finansiel Stabilitet.

8 8/41 Tabel 1, Nøgletal for Morsø Bank, Tidspunkt Udlån (ultimo perioden) Periodens nedskrivning Resultat efter skat Balance (ultimo perioden) Solvensprocent (ultimo perioden) Solvensbehov (ultimo perioden) ,3 9, ,4 10, ,4 10, (1-3. kvt.) ,5 8,9 Kilde: Indberetninger til Finanstilsynet. Udlån, balance, periodens nedskrivning og resultat efter skat i kr. Solvensprocent og solvensbehov i pct. af risikovægtede poster Morsø Sparekasse Morsø Sparekasse var indtil 2006 en sparekasse med hovedsæde i Nykøbing Mors og med filialer på og omkring Mors samt i Århus. I perioden fra ultimo 2004 og til ultimo 2006 omtrent fordoblede sparekassen sit udlån fra 2,7 mia. kr. til 5,0 mia. kr. I 2006 blev sparekassen omdannet til et sparekasseaktieselskab, og Morsø Sparekasse Fond blev i den forbindelse oprettet og blev hovedaktionær i sparekassen. I 2007 åbnede sparekassen en filial i København. I perioden 2006 til 2009 steg sparekassens udlån med 31 pct. Udlånsvæksten blev blandt andet opnået ved, at sparekassens udlån og garantier til ejendomsrelaterede eksponeringer blev omtrent fordoblet fra ca. 1 mia. kr. til ca. 2 mia. kr. Dette skete blandt andet ved at sparekassen øgede sine eksponeringer uden for sparekassens oprindelige nærområde. Ultimo 2009 udgjorde ejendomseksponeringen 2 23 pct. af de samlede udlån og garantier. Sparekassen belånte kunders kapitalandele i den tidligere omtalte energivirksomhed, hvis balance og bogførte egenkapital voksede kraftigt i perioden fra 2006 til Kundernes kapitalandele steg dermed også i værdi. Sparekassens største eksponering ultimo 2009 var relateret til energivirksomheden, og en væsentlig del af sikkerhederne udgjordes af kapitalandele i virksomheden. En del af sparekassens kunder, der ejede kapitalandelene i energivirksomheden, var landmænd med landbrugsejendomme, der også steg kraftigt i værdi i perioden. Disse kunders egenkapital steg dermed som følge af værdistigninger på såvel deres kapitalandele i energivirksomheden som på deres landbrugsejendomme. Sparekassens kreditgivning til disse kunder var i høj grad baseret på kundernes formueforhold, der hang nøje sammen med

9 9/41 værdien af kapitalandelene i energivirksomheden og værdien af landbrugsejendomme. En planlagt børsnotering af energivirksomheden i december 2009 kunne imidlertid ikke lade sig gøre, og værdien af kapitalandelene faldt. Det påvirkede sammen med faldende værdi af landbrugsejendomme en række kunders formueforhold. Sparekassen måtte som følge heraf foretage nedskrivninger i Sparekassens omfang af store eksponeringer voksede i perioden fra 2006 og til 2009 fra 76 pct. til 247 pct. af basiskapitalen. Det skyldtes, at sparekassen fik flere store eksponeringer målt i kroner, men blev også forstærket af, at sparekassens basiskapital faldt i perioden, hvilket betød, at flere eksponeringer indgik blandt de store eksponeringer. Finanstilsynet konstaterede på undersøgelsen i 2007, at der var uoverensstemmelse mellem kreditpolitikkens målsætning om, at eksponeringer ikke bør overstige 10 pct. af basiskapitalen, og at sparekassen faktisk havde ni eksponeringer, der oversteg denne grænse. Finanstilsynet oplyste sparekassen om, at det var vigtigt, at sparekassens bestyrelse løbende tog stilling til ønskværdigheden og antallet af store eksponeringer. Fra efteråret 2008 og til 2010 fik Morsø Sparekasse høje nedskrivninger og dårlige resultater. Især faldet i ejendomspriser gjorde, at banken, som havde en høj eksponering inden for ejendomssektoren, blev hårdt ramt af konjunkturerne og fik høje nedskrivninger. Sparekassen måtte i perioden fra den finansielle krises begyndelse 4. kvartal 2008 til 3. kvartal 2010 nedskrive i alt 925 mio. kr. Sparekassens akkumulerede nedskrivningsprocent var pr. 30. september ,7 pct., og den akkumulerede nedskrivningsprocent var således en del over gennemsnittet for gruppe 3-institutter 4 på 5,06 pct. Sparekassens solvensprocent faldt igennem hele perioden primært som følge af underskud. I oktober 2009, hvor sparekassen modtog statslig hybrid kernekapital på 240 mio. kr., medførte et samtidigt underskud og større fradrag i basiskapitalen et fald i solvensen 5. 4 Uden institutter i Finansiel Stabilitet. 5 Det større fradrag skyldtes primært den daværende fradragsregel i 139 stk. 2, nr. 2, i lov om finansiel virksomhed se nærmere herom i afsnit 3.4

10 10/41 Tabel 2, Nøgletal for Morsø Sparekasse, Tidspunkt Udlån (ultimo perioden) Periodens nedskrivning Resultat efter skat Balance (ultimo perioden) Solvensprocent (ultimo perioden) Solvensbehov (ultimo perioden) ,9 9, ,4 8, ,7 9, (1-3. kvt.) ,8 9,4 Kilde: Indberetninger til Finanstilsynet. Udlån, balance, periodens nedskrivning og resultat efter skat i kr. Solvensprocent og solvensbehov i pct. af risikovægtede poster Fjordbank Mors Fusionen I sommeren 2010 indgik Morsø Sparekasse og Finansiel Stabilitet aftale om tildeling af individuel statsgaranti til Morsø Sparekasse. En af betingelserne var, at Morsø Sparekasse skulle have en solvensoverdækning på mindst 50 pct. Uden denne aftale om individuel statsgaranti, havde det været særdeles vanskeligt for Morsø Sparekasse at overleve som pengeinstitut. Morsø Sparekasse udarbejdede en kapitalplan, hvor en del af planen var at optage forhandlinger med Morsø Bank om fusion. En fusion mellem Morsø Sparekasse og Morsø Bank ville umiddelbart medføre, at den fusionerede banks faktiske solvens ville stige og solvensbehovet falde. Endvidere vurderede parterne, at der ville være synergieffekter forbundet med fusionen i niveauet mio. kr. i Morsø Sparekasse havde et fradrag i basiskapitalen på ca. 80 mio. kr. som følge af sparekassens besiddelse af kapitalandele og belånte kapitalandele i andre virksomheder, primært i en unoteret virksomhed uden for lokalområdet jf. 139 stk. 2 nr. 2, i den daværende lov om finansiel virksomhed. Dette fradrag blev væsentligt reduceret som følge af, at basiskapitalen for Fjordbank Mors var større end basiskapitalen i Morsø Sparekasse. Desuden havde Morsø Bank en skæv kapitalstruktur med en lav andel kernekapital, hvilket betød, at 83 mio. kr. i supplerende kapital ikke kunne medregnes i basiskapitalen, jf. reglerne i 135 stk. 3, i den daværende lov om finansiel virksomhed om grænsen for medregning af supplerende kapital. Den fusionerede banks kapitalstruktur bestod af forholdsvis mere kernekapital, og derved ville den ansvarlige kapital kunne medregnes fuldt ud.

11 11/41 Reduktionen i solvensbehovet som følge af fusionen skyldtes blandt andet, at et koncentrationstillæg for store eksponeringer på 105 mio. kr. faldt bort ved fusionen som følge af, at andelen af store eksponeringer i Fjordbank Mors var lavere end i Morsø Sparekasse. Grænseværdien for store eksponeringer, der er fastsat til 10 pct. af basiskapitalen, blev hævet som følge af en højere basiskapital i Fjordbank Mors, hvorved en række eksponeringer ikke længere skulle anses som store eksponeringer. I forbindelse med fusionen gennemførte Morsø Bank og Morsø Sparekasse en omfattende due diligence med deltagelse af revisorer. Gennemgangen førte til, at der blev nedskrevet 160 mio. kr. og værdireguleret udlån for 94 mio. kr. i de to institutter. Der blev endvidere afsat 58 mio. kr. til individuelle solvensreservationer på visse eksponeringer. I planen indgik desuden en udvidelse af aktiekapitalen efter fusionen. Kapitaludvidelsen var blandt andet sikret opbakning fra Fjordbank Mors største aktionær, Morsø Sparekasse Fonden. Styrkelsen af kapitalgrundlaget skulle sikre, at bankens solvensmæssige overdækning udgjorde minimum 50 pct. Fjordbank Mors meddelte i en selskabsmeddelelse 28. december 2010, at kapitaludvidelsen havde givet et nettoprovenu på ca. 110 mio. kr. til banken efter omkostninger. Efter kapitaludvidelsen ville banken have en solvens på ca. 12,4 % svarende til en solvensoverdækning på 51 % Den fusionerede banks risikoprofil Fjordbank Mors var som resultat af fusionen mellem Morsø Bank og Morsø Sparekasse født med udlånene fra begge institutter. Det betød, at banken primært var eksponeret over for landbrug og ejendomme. Således var bankens landbrugseksponering 14,7 pct. og eksponeringen mod fast ejendom var 18,9 pct. I perioden efter fusionen indebar den økonomiske udvikling, at der netop på disse segmenter var stigende tab og nedskrivninger. Tabel 3, Nøgletal for Fjordbank Mors, 1. kvartal Tidspunkt Udlån Balance Periodens nedskrivning Resultat efter skat Solvensprocent Solvensbehov 1. kvt ,9 9,7 Banken havde selv taget høje nedskrivninger i 1. kvartal 2011, men reelt havde udviklingen i eksponeringerne været mere negativ. Således viste det sig ved Finanstilsynets undersøgelse i april-juni 2011, at nedskrivnings- og solvensbehovet var øget betydeligt siden fusionen. De væsentligste forhold bag denne udvikling var:

12 12/41 Fortsat negativ udvikling i ejendomsmarkedet, herunder en negativ udvikling i en række ejendomseksponeringer fra Morsø Sparekasse uden for dennes nærområde samt en enkelt ejendomseksponering i hovedstadsområdet fra Morsø Bank. En eksponering fra Morsø Sparekasse, der hovedsageligt bestod af belåning af kapitalandele i den tidligere omtalte energivirksomhed, hvis egenkapital var faldet op til fusionen med deraf følgende usikkerhed omkring værdien af kapitalandelene. Flere eksponeringer med landmænd, der havde lidt et kraftigt formuetab som følge af faldende priser på landbrugsejendomme og hvoraf en del udviste negative resultater. Det er Finanstilsynets vurdering, at jordprisernes fald var særligt udtalt på Mors i perioden 2008 til En del af landmændene havde samtidig lidt tab på værdien af kapitalandele i ovennævnte energivirksomhed.

13 13/41 3. Tilsyn med Morsø Sparekasse, Morsø Bank og Fjordbank Mors 3.1. Finanstilsynets undersøgelse af Morsø Sparekasse i oktober 2007 Finanstilsynet indkaldte den 25. juni 2007 Morsø Sparekasse til en ordinær undersøgelse i Morsø Sparekasse i oktober Ved undersøgelsen gennemgik Finanstilsynet alle væsentlige områder i Morsø Sparekasse, herunder: Bestyrelsens forhandlingsprotokol Kreditområdet Markedsrisici Hvidvask og terrorfinansiering. Solvensbehov Bestyrelsens forhandlingsprotokol Ved gennemlæsning af protokollen konstaterede Finanstilsynet, at protokollen manglede oplysninger om drøftelserne på bestyrelsesmøderne, herunder behandlingen af lån omfattet af 78 i lov om finansiel virksomhed om bevilling af eksponeringer til bestyrelsesmedlemmer og direktører m.v. Dette medførte, at sparekassen fik følgende påbud: Forhandlingsprotokollen skulle indeholde en beskrivelse af de på møderne førte drøftelser, jf. pkt. 66 i 71-vejledningen 6. Det skulle fremgå af forhandlingsprotokollen, hvilke lån i bevillingsprotokollen, der var bevilget/afslået, bevilget i henhold til 78 i lov om finansiel virksomhed eller til efterretning eller til efterbevilling, jf. pkt. 71 i 71-vejledningen. Det skulle anføres udtrykkeligt i protokollen, når der blev behandlet eksponeringer omfattet af 78, stk. 1 og 4, i lov om finansiel virksomhed, ligesom det skulle anføres, at de pågældende medlemmer ikke havde været til stede under sagens behandling, jf. pkt. 74 i 71-vejledningen. Kreditområdet I kreditpolitikken havde sparekassen anført, at eksponeringer baseret på kunders indtjenings- og formueforhold ikke bør overstige 10 % af sparekassens basiskapital. Sparekassen havde dog ni eksponeringer, som udgjorde mere end 10 pct. af sparekassens basiskapital. Finanstilsynet oplyste sparekassen om, at det var vigtigt, at sparekassens bestyrelse løbende tog stil- 6 Vejledning for pengeinstitutter i henhold til 71, stk. 1., nr. 1-8, i lov om finansiel virksomhed af 22. december 2006.

14 14/41 ling til ønskværdigheden og antallet af store eksponeringer. Finanstilsynet oplyste også om, at bestyrelsen i kreditpolitikken skal forholde sig til kreditpolitikken for kunder udenfor det primære forretningsområde. Endelig påbød Finanstilsynet sparekassen, at bestyrelsen og direktionen efter behov og mindst en gang årligt skulle vurdere og eventuelt ajourføre kreditpolitikken, jf. pkt. 103 i 71-vejledningen. Ved gennemgangen af sparekassens eksponeringer og nedskrivningsberegninger kunne Finanstilsynet konstatere, at det ikke fremgik tydeligt, hvad der udgjorde objektiv indikation for værdiforringelse. Finanstilsynet konstaterede endvidere, at sparekassen anvendte en fast tidshorisont for tilbagebetalingsevnen på 12 måneder til beregning af nedskrivningsbehovet. Ovennævnte konstateringer medførte, at sparekassen fik følgende påbud: Objektiv indikation for værdiforringelse skulle beskrives mere udførligt, jf. regnskabsbekendtgørelsen 52, stk. 2. Sparekassen skulle i hver enkelt beregning vurdere, indenfor hvilken tidshorisont sparekassen forventede at modtage betalinger på det pågældende udlån, jf. regnskabsbekendtgørelsen 52, stk. 3. Finanstilsynet drøftede ved undersøgelsen sparekassens opdeling af udlån på grupper. Sparekassen havde ikke på daværende tidspunkt en model for gruppevise nedskrivninger og havde derfor ikke foretaget nedskrivninger på grupper. Ovennævnte konstateringer medførte, at sparekassen fik påbud om, at den senest ved årsrapporten for 2007 skulle etablere en model for beregning af gruppevise nedskrivninger, jf. regnskabsbekendtgørelsen 53, stk. 2 og 3. I forbindelse med gennemgangen af kreditområdet gennemgik Finanstilsynet sparekassens 78 største eksponeringer, alle eksponeringer omfattet af 78, stk. 1 og 4, i lov om finansiel virksomhed samt en stikprøve på 100 eksponeringer. Gennemgangen af sparekassens største eksponeringer resulterede i følgende karakterfordeling:

15 15/41 Antal eksponeringer Procent målt på volumen Procent målt på antal Karakter Meget gode eksponeringer (3) + gode og mindre gode eksponeringer (2a) Svage eksponeringer uden nedskrivning (2b) Nedskrivningseksponeringer (1a) I alt På undersøgelsestidspunktet opererede Finanstilsynet ikke med karakteren 2c. Den er indeholdt i 2b. Finanstilsynet gav sparekassen en risikooplysning vedrørende 13 eksponeringer, som Finanstilsynet vurderede havde en svag bonitet, hvor en negativ ændring i indtjenings- og/eller formueforhold kunne bevirke, at der opstod et nedskrivningsbehov. Markedsrisici Ved gennemgangen af sparekassens fonds-, likviditets- og valutaområde kunne Finanstilsynet konstatere, at det ikke fremgik, hvilke typer af afledte finansielle instrumenter, sparekassen kunne benytte. Finanstilsynet konstaterede endvidere, at direktionens grænse for placering i EUR havde været overtrådt en enkelt gang. Finanstilsynet oplyste derfor, at sparekassens bestyrelse burde overveje, om der var behov for at ændre direktionens grænse for placering i EUR. Sparekassen oplyste ved gennemgangen, at handel til kunder blev foretaget over egenbeholdningen. Desuden blev handel og afvikling foretaget af den samme person. Ovennævnte konstateringer medførte, at sparekassen fik følgende påbud: Det skal fremgå af retningslinjerne, om der må tages positioner i afledte finansielle instrumenter og i givet fald hvilke, jf. pkt. 87 i 71- vejledningen. Bestyrelsen skal foretage revurdering af de skriftlige retningslinjer for direktionens grænse for placering i EUR i henhold til 71- vejledningen, pkt. 83. Sparekassen skal have den nødvendige funktionsadskillelse mellem handel og afvikling, så sparekassen opfylder 71-vejledningen, pkt Ved handel til kunder for egenbeholdningen skal sparekassen opfylde en række bestemmelser i 71-vejledningen. Endvidere skal sparekassen varetage "god skik"-reglerne.

16 16/41 Solvensbehov Det blev på undersøgelsen konstateret, at en del af sparekassens eksponeringer havde en bedre bonitet end indberettet af sparekassen Sparekassen fik påbud om at gennemgå udlånene, således at indberetningen ville blive retvisende jf. 124, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed. Sparekassens havde ved undersøgelsen opgjort det individuelle solvensbehov til 8,97 pct., hvilket Finanstilsynet ikke havde bemærkninger til Finanstilsynets undersøgelse af Morsø Sparekasses ejendomsrelaterede eksponeringer i sommeren 2008 På baggrund af udviklingen på det danske ejendomsmarked gennemførte Finanstilsynet i løbet af sommeren 2008 en undersøgelse af danske pengeinstitutters eksponering mod ejendomsrelaterede eksponeringer. Tilsynet indkaldte derfor alle væsentlige ejendomsrelaterede eksponeringer fra alle pengeinstitutter i gruppe 1 og 2 samt fra udvalgte pengeinstitutter i gruppe 3, som havde en relativ stor eksponering mod ejendomssektoren. Morsø Sparekasse indgik i denne undersøgelse. I brev af 25. september 2008 meddelte Finanstilsynet de væsentligste konklusioner til bestyrelsen og direktionen samt revisionen fra de deltagende pengeinstitutter, herunder Morsø Sparekasse. Finanstilsynet meddelte i brevet til Morsø Sparekasses ledelse, at sparekassen havde en høj eksponering mod ejendomsrelaterede eksponeringer både før og efter fradrag af værdien af sparekassens sikkerheder herfor. Finanstilsynet gjorde endvidere ledelsen opmærksom på, at der var en betydelig risiko forbundet med en høj koncentration i denne krediteksponering. Finanstilsynet anmodede derfor sparekassen om en redegørelse, hvori sparekassen skulle beskrive, hvordan sparekassen fulgte op på eksponeringerne, sikrede korrekt værdiansættelse af sikkerheder, samt hvordan ændringer i risici blev afspejlet i solvensbehovet. Redegørelsen skulle være Finanstilsynet i hænde senest den 10. oktober Endelig oplyste Finanstilsynet, at tilsynet i forbindelse med nylige tilsynsbesøg i andre pengeinstitutter havde konstateret, at institutternes opgørelse af sikkerhedsværdier i flere tilfælde ikke havde afspejlet de ændrede konjunkturer på ejendomsmarkedet. I sit svar af 8. oktober 2008 udtalte sparekassens direktion og formand, at sparekassens aktuelle strategi var fortsat nedbringelse af eksponeringerne i resten af 2008 samt i 2009, idet målsætningen var, at udlån til ejendomsrelaterede eksponeringer skulle nedbringes til en andel på ca. 20 % af de

17 17/41 samlede udlån og garantier. Målsætningen vurderedes at kunne realiseres uden drastiske tiltag. Herudover blev der styret mod en 0-vækst på udlån og garantier i Sparekassen oplyste, at ved en hvilken som helst bevillingskrævende ændring i en eksponering blev alle stillede sikkerheder gennemgået med henblik på at foretage en nødvendig korrektion af værdiansættelserne i henhold til gældende forretningsgang. Herudover blev samtlige signifikante lån gennemgået minimum en gang årligt, hvor der ligeledes blev stillet krav om, at værdiansættelserne skulle tilpasses. Sparekassen foretog en individuel gennemgang af alle eksponeringer med en debetsaldo på 500 t.kr. og derover. I forbindelse med den årlige gennemgang skulle det seneste regnskabs- og budgetmateriale altid foreligge. Endvidere indhentede afdelingerne løbende regnskabs- og budgetmateriale, som blev forelagt såvel Kreditsekretariat som direktion, dels til orientering, dels i nødvendigt omfang til nærmere analyse. Ved større eksponeringer samt ved eksponeringer, der udviste svaghedstegn, blev der endvidere stillet krav om periodevis indlevering af saldobalancer og budgetopfølgning. Værdiansættelse/sikkerheder Sparekassen oplyste, at der for så vidt angår værdiansættelse af pant i ejendomme blev skelnet mellem private udlånseksponeringer og erhvervsrelaterede eksponeringer, men som udgangspunkt var og havde der altid været foretaget en meget forsigtig værdiansættelse. Regulering af værdiansættelserne på det private udlånsområde blev i høj grad styret systemmæssigt via datacentralen. Endvidere indgik handelspriser og vurderinger, der blev foretaget af vurderingssagkyndige fra realkreditinstitutterne og/eller ejendomsmæglere, i disse værdiansættelser. Ved de erhvervsrelaterede eksponeringer blev der skelnet mellem ejendommenes anvendelse. Ved landbrugs- og industriejendomme blev der taget udgangspunkt i realkreditinstitutternes vurdering, mens der ved udlejningsejendomme var stor fokus på, om ejendommens likviditet kunne servicere udgifterne. Pant i børsnoterede aktier og obligationer blev værdiansat med udgangspunkt i noteringen med fradrag af 10 pct. Derimod blev pant i ikke noterede aktier og anparter ikke værdiansat, men blev mest betragtet som et styringspant.

18 18/41 Kautioner blev som udgangspunkt ikke værdiansat, men det var pålagt afdelingerne at beskrive kautionisternes bonitet, herunder om der blev tillagt kautionen værdi i forbindelse med långivningen. Solvens Sparekassen anførte, at der som udgangspunkt generelt altid havde været en meget forsigtig værdiansættelse i den direkte sikkerhedsopgørelse. For så vidt angik de ejendomsrelaterede eksponeringer indgik disse i solvensberegningen med henholdsvis en generel tabsprocent på 3,52 pct. samt et tillæg på 5 pct Finanstilsynets udtalelse om statsligt kapitalindskud til Morsø Sparekasse I forbindelse med Økonomi- og Erhvervsministeriets tildeling af statsligt kapitalindskud efter lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter afgav Finanstilsynet en udtalelse efter anmodning fra Økonomi- og Erhvervsministeriet vedrørende en række kreditinstitutter, herunder Morsø Sparekasse. Finanstilsynet skulle vurdere, om Morsø Sparekasse opfyldte solvenskravene i lov om finansiel virksomhed, dvs. om sparekassens solvensbehov var lavere end den faktiske solvens. Finanstilsynet vurderede det nødvendigt at foretage undersøgelser af visse institutter i forbindelse med udtalelsen, herunder Morsø Sparekasse. Finanstilsynet sendte den 10. september 2009 sin udtalelse til Økonomi- og Erhvervsministeriet. Vurderingen var baseret på sparekassens ansøgning og en afgrænset undersøgelse, som Finanstilsynet foretog af sparekassen. Undersøgelsen omfattede sparekassens ti største eksponeringer og ni eksponeringer med væsentlige nedskrivninger. Der blev samlet gennemgået udlån for ca. 2,3 mia. kr. ud af en lånebog på ca. 6,9 mia. kr. opgjort ultimo juni Der blev ikke udarbejdet en egentlig rapport i forbindelse med undersøgelsen, men ved gennemgangen blev der konkluderet på hver enkelt eksponering. Sparekassen havde efter gennemgang af hver eksponering mulighed for at give bemærkninger til Finanstilsynets vurdering af eksponeringen. Af Finanstilsynets udtalelse fremgik, at sparekassens faktiske solvens var 10,7 pct., mens det individuelle solvensbehov blev vurderet til 9,3 pct., jf. dog senere erkendelse fra sparekassen af forkert opgørelse af solvensen. Finanstilsynet konkluderede, at Morsø Sparekasse på det foreliggende grundlag opfyldte solvenskravene i lov om finansiel virksomhed, idet sparekassens solvensbehov blev vurderet til at være lavere end den faktiske solvens. Forskellen mellem sparekassens faktiske solvens og solvensbehovet var imidlertid beskeden, hvilket gjorde sparekassen mere følsom i tilfælde af et længerevarende konjunkturtilbageslag.

19 19/41 Finanstilsynet bemærkede i udtalelsen, at et salg af Morsø Sparekasses aktiepost i Morsø Bank til Morsø Sparekasse Fonden ville øge sparekassens faktiske solvens med ca. 1 procentpoint. Morsø Sparekasse Fonden havde ansøgt Finanstilsynet om tilladelse til at købe aktieposten. Salget af aktieposten var ikke indregnet i Finanstilsynets vurdering af Morsø Sparekasse. I forbindelse med Finanstilsynets vurdering af sparekassen bemærkede Finanstilsynet, at den eksterne revision havde afgivet en blank revisionspåtegning på årsrapporten for 2008 uden supplerende oplysninger. Revisors udtalelse om sparekassens opgørelse af det individuelle solvensbehov blev også nævnt i udtalelsen. Af revisors udtalelse fremgik: Ved vores undersøgelse er vi ikke blevet bekendt med forhold, der afkræfter, at forudsætningerne giver et rimeligt grundlag for redegørelsen for den forventede økonomiske udvikling samt for solvensbehovsopgørelsen. Vi er endvidere ikke bekendt med forhold der afkræfter, at de af ledelsen opstillede forudsætninger er dokumenterede og velbegrundede. Det er vores opfattelse, at budget, fremskrivninger og solvensbehovsopgørelsen er udarbejdet på grundlag af de opstillede forudsætninger samt, at der ved opgørelsen af solvensbehovet er taget hensyn til de forhold, der er fastlagt i bekendtgørelse om kapitaldækning 5, stk. 1. Desuden er det vores opfattelse, at solvensbehovsopgørelsen, for så vidt angår instituttets udlån og garantier samt beholdning for værdipapirer, er baseret på den reviderede årsrapport pr. 31. december Morsø Sparekasses forventninger og budget blev også nævnt i udtalelsen. Sparekassen budgetterede med en øget rentemarginal fra 2,27 pct. til 3,30 pct. og forventede et resultat for 2009 på mio. kr. før kursreguleringer og nedskrivninger på udlån og garantier, men efter afholdelse af 32,6 mio. kr. i provisionsbetaling til Det Private Beredskab. Sparekassen havde i lighed med andre institutter store nedskrivninger i 1. halvår 2009 på 165 mio. kr. Sparekassen budgetterede med uændret udlån og en stigning i indlån på 4 pct. Den statslige hybridkapital på 254 mio. kr. ville sparekassen anvende til styrkelse af sparekassens kapitalgrundlag. Efter kapitalindskuddet ville Morsø Sparekasses faktiske solvens udgøre 15,1 pct. (15,5 pct. på koncernniveau) opgjort pr. 30. juni Sparekassen forventede at tilbagebetale den statslige hybride kapital i Sparekassens overtrædelse af 139, stk. 2, nr. 2, i lov om finansiel virksomhed samt overtrædelse af 8 i bekendtgørelse af lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter

20 20/41 Sparekassen oplyste i brev af 1. februar 2010, at Morsø Sparekasse besad en egenbeholdning af aktier i en unoteret selskab uden for lokalområdet og samtidig havde belånte aktier i selskabet. Hverken egenbeholdningen eller de belånte aktier udgjorde isoleret set mere end 15 procent af basiskapitalen, men tilsammen var posterne over denne grænse. Ifølge den daværende regel i 139 stk. 2, nr. 2, skulle instituttet, hvis summen at instituttets kapitalandele og belånte kapitalandele i en anden virksomhed oversteg 15 pct. af basiskapitalen, fratrække beløbet over 15 pct. i opgørelsen af basiskapitalen. Sparekassen havde ikke været opmærksom på reglen og havde derfor ved en fejl ikke foretaget det pågældende fradrag i basiskapitalen, hvilket medførte, at sparekassen havde opgjort basiskapitalen ultimo juni og september 2009 forkert. Sparekassen havde dermed overtrådt 124, stk. 1 i lov om finansiel virksomhed ved ikke at opgøre kapitalgrundlaget korrekt. I forbindelse med sparekassens ansøgning om statsligt kapitalindskud havde sparekassen opgjort sin faktiske solvens ultimo juni 2009 til at være 10,7 pct. Forholdet betød, at sparekassen havde afgivet urigtige oplysninger i forbindelse med ansøgningen om Bankpakke II, idet sparekassens faktiske solvens med ovennævnte fradrag var cirka 9,7 pct. Forholdet var en overtrædelse af bekendtgørelse af lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter, jf. bekendtgørelsens 8. Sparekassens faktiske solvens var dog stadig over solvensbehovet, og betingelsen for tildeling af statslig hybrid kernekapital var dermed opfyldt. Sparekassen fremsendte en redegørelse til Økonomi- og Erhvervsministeriet den 5. februar 2010, hvor den redegjorde for, at solvensprocenten var beregnet forkert i forbindelse med ansøgningen om statsligt kapitalindskud. Finanstilsynet orienterede ligeledes den 5. februar 2010 Økonomi- og Erhvervsministeriet om overtrædelsen. Finanstilsynet gav sparekassen to påtaler for overtrædelse af henholdsvis 124, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed og 8 i bekendtgørelsens om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter. 3.5 Finanstilsynets undersøgelse af Morsø Sparekasse i juni 2010 i forbindelse med tildeling af individuelle statsgarantier Finanstilsynet blev på baggrund af arbejdsdelingen mellem Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet oplyst om, at Finansiel Stabilitet var utryg ved solvenssituationen for Morsø Sparekasse. Finanstilsynet modtog Finansiel Stabilitets rapport af 8. juni 2010, hvor det fremgik, at bekymringen var relateret til seks eksponeringer. På baggrund heraf og henset til, at der var gået trekvart år, siden Finanstilsynet sidst havde vurderet sparekassens eksponeringer, gennemgik Finanstilsynet de pågældende seks eksponeringer. Finanstilsynet havde modtaget en erklæring fra de eksterne revisorer, der bekræftede,

21 21/41 at nedskrivningerne var foretaget regnskabsmæssigt korrekt. Derudover blev sparekassens redegørelse for eksponeringerne og sparekassens solvensbehovsopgørelse gennemgået. Morsø Sparekasse kom herefter under skærpet tilsyn. Efter Finansiel Stabilitets gennemgang af udlånene var energivirksomheden kommet med et dårligt regnskab. Det førte til, at Morsø Sparekasse foretog nedskrivninger og forøgede solvensreservationerne på eksponeringer, hvor der var stillet sikkerhed i kapitalandele i virksomheden. Endvidere førte nye oplysninger og drøftelser med Finanstilsynet til, at sparekassen øgede solvensreservationerne på to ejendomseksponeringer. Finanstilsynet orienterede den 23. juni 2010 i et notat Finansiel Stabilitet om, at det var Finanstilsynets opfattelse, at Morsø Sparekasse, henset til den lave overdækning og omfanget af de store og svage eksponeringer, fremadrettet kunne få problemer med at overholde lovens solvenskrav eksempelvis i et scenarie med en svag økonomisk udvikling og et fortsat svagt ejendomsmarked. Finanstilsynet bemærkede i notatet til Finansiel Stabilitet, at Morsø Sparekasse arbejdede på at øge overdækningen ved at sælge sparekassens aktieposter i dels et unoteret selskab uden for lokalområdet dels Morsø Bank og derved nedbringe fradragene i basiskapitalen. Det var Finanstilsynets vurdering, at niveauet af de foretagne nedskrivninger på de gennemgåede eksponeringer modsvarede regnskabsreglerne. Det var endvidere Finanstilsynets vurdering, at solvensbehovsopgørelsen metodemæssigt var udført i henhold til regler og vejledning. Den blev vurderet til at afspejle markedspraksis for institutter af Morsø Sparekasses størrelse og med Morsø Sparekasses forretningsmodel. Sparekassens reviderede solvensbehovsopgørelse satte kapitalbehovet til 10,7 pct. og viste en faktisk solvens på 11,1 pct. Sparekassen opfyldte således fortsat lovens solvenskrav. 3.6 Finanstilsynets undersøgelse af Morsø Banks ejendomsrelaterede eksponeringer i sommeren 2008 Som beskrevet under punkt 3.2.gennemførte Finanstilsynet i løbet af sommeren 2008 en undersøgelse af danske pengeinstitutters eksponering mod ejendomsrelaterede eksponeringer. Finanstilsynet indkaldte de væsentlige ejendomsrelaterede eksponeringer fra alle pengeinstitutter i gruppe 1 og 2 samt fra udvalgte pengeinstitutter i gruppe 3, som havde en relativ stor eksponering mod ejendomssektoren. Morsø Bank indgik også i denne undersøgelse.

22 22/41 I brev af 25. september 2008 meddelte Finanstilsynet de væsentligste konklusioner til bestyrelsen og direktionen samt revisionen fra de deltagende pengeinstitutter, herunder Morsø Bank. Finanstilsynet meddelte i brevet til Morsø Banks ledelse, at banken havde en høj eksponering mod ejendomsrelaterede eksponeringer både før og efter fradrag af værdien af bankens sikkerheder. Finanstilsynet gjorde endvidere ledelsen opmærksom på, at der var en betydelig risiko forbundet med en høj koncentration i denne krediteksponering. Finanstilsynet anmodede derfor banken om en redegørelse, hvori banken skulle beskrive, hvordan banken fulgte op på eksponeringerne, sikrede korrekt værdiansættelse af sikkerheder, samt hvordan ændringer i risici blev afspejlet i solvensbehovet. Redegørelsen skulle være Finanstilsynet i hænde senest den 10. oktober Endelig oplyste Finanstilsynet, at Finanstilsynet i forbindelse med nylige tilsynsbesøg i andre pengeinstitutter havde konstateret, at institutternes opgørelse af sikkerhedsværdier i flere tilfælde ikke havde afspejlet de ændrede konjunkturer på ejendomsmarkedet. Banken svarede på Finanstilsynets brev om undersøgelsens konklusioner ved brev den 8. oktober 2008 indeholdende en redegørelse for bankens opfølgning. Banken oplyste, at alle ejendomsrelaterede eksponeringer i Morsø Bank var kendetegnet ved en tæt opfølgning. Der skete som minimum revurdering af eksponeringen og sikkerhederne en gang årligt, typisk på baggrund af indleveret årsregnskab og/eller drifts-, status- og likviditetsbudgetter og efterfølgende kundemøde. Desuden skete en revurdering af eksponeringen og de stillede sikkerheder i forbindelse med enhver kreditbehandling af ændringer i eksponeringen. På flere ejendomsprojekter blev der desuden løbende foretaget revurdering af værdier baseret på eksterne mægler-/ valuarvurderinger. Banken oplyste, at midlertidige ejendomsrelaterede eksponeringer som hovedregel var sikret ved fuldt nominelt pant eller styringspant kombineret med pantsætningsforbud, indtrædelsesret i entreprisekontrakter, transport i entreprisegarantier, pant i aktier/anparter, såfremt debitor var et selskab, kaution ydet af koncernforbundne selskaber eller ejerkredsen. Banken oplyste endvidere, at varige ejendomseksponeringer som hovedregel var sikret ved fuldt nominelt pant, transport i huslejeindtægter samt kaution af koncernforbundne selskaber eller ejerkredsen. Ved varige finansieringer var det hovedreglen, at ejendommen skulle udvise positiv drift og likviditet fra år 1. Der blev desuden fokuseret på ejerkredsens og kautioni-

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse Bestyrelsen og direktionen for Fjordbank Mors A/S Algade 2 7900 Nykøbing Mors 24. juni 2011 Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse heraf 1. Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning Det

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 14. august 2014) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. december 2013) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side Solvensrapport 2015 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Den interne proces... 4 Beskrivelse af metode... 4 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov...

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. september 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

21.08.2014 10042. Risikorapport

21.08.2014 10042. Risikorapport 21.08.2014 10042 Risikorapport 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. juni 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2010 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning Hovedaktivitet Sparekassen Thy

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 30. september 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 2016 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport

Læs mere

Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov.

Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Kapitalredegørelse for Københavns Andelskasse halvårsrapport 2017. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Indholdsfortegnelse: 1. Beskrivelse af

Læs mere

Risikorapport pr. 30. juni 2013

Risikorapport pr. 30. juni 2013 pr. 30. juni 2013 Indhold Indhold risikorapport 30.06.2013 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 30. april 2015) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces for

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 31. marts 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2011 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning HOVEDAKTIVITET Sparekassen Thy

Læs mere

Periodemeddelelse for perioden 1. januar september 2012

Periodemeddelelse for perioden 1. januar september 2012 Nasdaq OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Fondsbørsmeddelelse nr. 12/ 2012 Nakskov, den 14. nov. 2012 Ref.: Direktionen / jc Periodemeddelelse for perioden 1. januar - 30. september 2012

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. juni 2014) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Finanstilsynet 26. oktober 2011 Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S I dette notat perspektiveres Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.3.213 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern

Læs mere

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 Den lille Bikubes bestyrelse har drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet. Drøftelserne tager udgangspunkt i en indstilling fra direktionen. Indstillingen indeholder

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Indhold. Solvensrapport. Side

Indhold. Solvensrapport. Side 2017 Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport december

Læs mere

Risikorapport. pr. 31. marts 2014

Risikorapport. pr. 31. marts 2014 Risikorapport pr. 31. marts 2014 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2014 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold risikorapport Side

Indhold. Indhold risikorapport Side Indhold Indhold risikorapport 30.09.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning... 6 Solvensmål...

Læs mere

Risikorapport pr. 31. marts 2015

Risikorapport pr. 31. marts 2015 pr. 31. marts 2015 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkelig kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov.

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Kapitalredegørelse for Frørup Andelskasse årsregnskab 214. Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav. 1. Indledning

Fastsættelse af solvenskrav. 1. Indledning 26. august 2009 Fastsættelse af solvenskrav 1. Indledning Finanstilsynet foretog undersøgelse af Skælskør Bank A/S i perioden 16. 20. marts og 31. marts 1. april 2009. Undersøgelsen var primært rettet

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Hvad kan ministeren oplyse om Tønder Banks krak og Finanstilsynets

Hvad kan ministeren oplyse om Tønder Banks krak og Finanstilsynets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 49 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 20. november 2012 [Det talte ord gælder] Samråd i ERU spørgsmål J: Hvad kan ministeren oplyse om Tønder

Læs mere

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel PRESSEMEDDELELSE *** 100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel Sparekassen Vendsyssel kan i 2010 præsentere et overskud på 100 mio. kr. før skat, hvilket er en forøgelse med hele 225 % i forhold

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Pr. 30. juni 2017 NORÐOYA SPARIKASSI 1 1. Indledning Formålet med dette risikotillæg om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov er at opfylde oplysningsforpligtelserne

Læs mere

Risikorapport. 1. halvår 2015

Risikorapport. 1. halvår 2015 Risikorapport 1. halvår 2015 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30.09.2013 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26.

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26. Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26. oktober 2011) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16 Sparekassen Thy CVR-Nr. 24 25 58 16 Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital pr. 30. juni 2014 Risikorapport 30. juni 2014 - Sparekassen Thy Indholdsfortegnelse Indledning 3 Solvensbehov

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og Risikooplysninger pr. 30.06.2013 for A/S Nørresundby Bank. Indhold Side Indledning 2 1-4. Offentliggøres pt. kun ultimo året 3 5. Beskrivelse

Læs mere

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov.

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Kapitalredegørelse for Frørup Andelskasse årsrapport 2016. Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 side 1 af 5 Indledning Nærværende tillæg til risikorapport, der offentliggøres på www.sparekassenfaaborg.dk,

Læs mere

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test)

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) Finanstilsynet 26. oktober 2014 Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) 1. Indledning Finanstilsynet har efter anbefaling fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

Læs mere

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2011

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2011 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 2. maj 2011 Fondsbørsmeddelelse nr. 9/2011 Periodemeddelelse 1.. kvartal 2011 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014.

Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014. Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014. Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Solvensbehov

Læs mere

Redegørelse om udlånsudviklingen. 2. halvår 2012. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter. CVR-nr.

Redegørelse om udlånsudviklingen. 2. halvår 2012. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter. CVR-nr. Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter 2. halvår 2012 CVR-nr. 32 77 66 55 Denne redegørelse er udarbejdet i henhold til lov om statsligt kapitalindskud

Læs mere

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013. CVR-nr.

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013. CVR-nr. Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013 CVR-nr. 32 77 66 55 Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. september 2012

Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Solvensbehov og den tilstrækkelige basiskapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte BankNordik s Individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 19. august 2010) Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel m.m.,

Læs mere

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Salling Bank gør opmærksom på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Indledning Den interne proces for vurdering og opgørelse af solvensbehovet ( ICAAP Internal Capital Adequacy Assessment Proces) er udgangspunktet

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Pr. 30. juni 2019 NORÐOYA SPARIKASSI 1 Indledning Formålet med dette risikotillæg om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov er at opfylde oplysningsforpligtelserne

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 3.6.213 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern

Læs mere

2/6. Bankens ledelse henvendte sig derfor til Nationalbanken for at få stillet likviditet til rådighed.

2/6. Bankens ledelse henvendte sig derfor til Nationalbanken for at få stillet likviditet til rådighed. Finansudvalget FIU alm. del - 8 Bilag 6 Offentligt 24. november 2008 Eksp.nr. 579816 Redegørelse vedrørende Roskilde Bank Roskilde Bank A/S var landets 8. største bank (målt ved arbejdende kapital) med

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse Bestyrelsen og direktionen for Max Bank A/S Femøvej 3 4700 Næstved 7. oktober 2011 Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse heraf 1. Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning Det er Finanstilsynets

Læs mere

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Gældende fra 01.01-2018 Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter...2

Læs mere

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5 Risikostyring Pr. 3. juni 214 Side 1 af 5 Baggrund I overensstemmelse med bilag 2 i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov nr. 295 af den 27. marts 214 gives

Læs mere

Frøs Herreds Sparekasse

Frøs Herreds Sparekasse Frøs Herreds Sparekasse Risikorapport 30. juni 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Basiskapital 4 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital 5 Solvensbehov og solvenskrav 9 2 Indledning Oplysningerne

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 5. august 2015) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet...3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis Bestyrelsen og direktionen for Nordjyske Bank A/S Torvet 4 9400 Nørresundby 15. marts 2017 Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis 1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2015

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2015 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr Side: 1 Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr. 30.06.2011 Side: 2 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Beskrivelse af intern proces og metode... 4 Tilstrækkelig

Læs mere

TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL BEKENDTGØRELSE OM OPGØREL- SE AF RISIKOESPONERINGER, KAPITALGRUND- LAG OG SOLVENSBEHOV

TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL BEKENDTGØRELSE OM OPGØREL- SE AF RISIKOESPONERINGER, KAPITALGRUND- LAG OG SOLVENSBEHOV Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL BEKENDTGØRELSE OM OPGØREL- SE AF RISIKOESPONERINGER, KAPITALGRUND- LAG OG SOLVENSBEHOV Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30.06.2014

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Redegørelse om Max Bank A/S i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed

Redegørelse om Max Bank A/S i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed Finanstilsynet 17. november 2016 Redegørelse om Max Bank A/S i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed Sammenfatning: Max Bank A/S (Max Bank) var en lokal bank med hovedsæde i Næstved, som i årene

Læs mere

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning.

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Beslutning om størrelsen af Andelskassen Oikos nødvendige kapital og solvensbehov er truffet med baggrund i nedenstående beregning

Læs mere

Risikorapport. 1. halvår 2017

Risikorapport. 1. halvår 2017 Risikorapport 1. halvår 2017 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2015 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

BASEL II Søjle III. Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012

BASEL II Søjle III. Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012 Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012 Udgivet 22. marts 2013 Beskrivelse af solvensbehovsmodel mv. Den interne proces Sparekassens bestyrelse

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. juni 2016

Individuelt solvensbehov 30. juni 2016 Individuelt solvensbehov 30. juni 2016 Side 1/8 Indhold Indledning... 3 Konklusion... 3 Solvenskrav og det tilstrækkelige kapitalgrundlag... 3 Individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav for virksomheder

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 25. oktober 2017) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Risikorapport. 1. halvår 2018

Risikorapport. 1. halvår 2018 Risikorapport 1. halvår 2018 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012

Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012 Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads København K Aars, den 28. oktober 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2013.

NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads København K Aars, den 28. oktober 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2013. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 28. oktober 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2013 Periodemeddelelse 1. januar 30. september 2013 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 30 august 2011) Opmærksomhedens henledes på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Aarhus Lokalbank forventer herefter, at årsregnskabet for 2010 vil udvise et underskud på ca. 233 mio. kr. før skat.

Aarhus Lokalbank forventer herefter, at årsregnskabet for 2010 vil udvise et underskud på ca. 233 mio. kr. før skat. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aarhus, den 31. januar 2011 Vor ref.: Bestyrelsen / direktionen Fondsbørsmeddelelse nr. 1 2011 Nedjustering, konverteringsmeddelelse og efterfølgende

Læs mere

INDIVIDUELT KAPITALBEHOV

INDIVIDUELT KAPITALBEHOV WWW.SPKS.DK 1. KVARTAL 2013201420152016 INDIVIDUELT KAPITALBEHOV SPAREKASSEN SJÆLLAND-FYN A/S I CVR: 36 53 21 30 Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland - Fyn koncernen Redegørelse vedrørende individuelt

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015 Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015 Indholdsfortegnelse: Side: 2. Ledelsespåtegning 3. Ledelsesberetning 4. Resultat- og totalindkomstopgørelse 1. halvår 2015 5.

Læs mere

Solvensbehovsrapport halvår 2019

Solvensbehovsrapport halvår 2019 Broager Sparekasses Solvensbehovsrapport halvår 219 Søjle III - oplysninger 1. Formål og indhold Formål Hensigten med nærværende risikorapport er at leve op til søjle III-oplysningsforpligtelserne i CRRforordningen,

Læs mere

Basisindtjeningen fortsætter den positive udvikling, men igen store nedskrivninger

Basisindtjeningen fortsætter den positive udvikling, men igen store nedskrivninger NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. juni 2018

Individuelt solvensbehov 30. juni 2018 Individuelt solvensbehov 30. juni 2018 Side 1/8 Indhold Indledning... 3 Konklusion... 3 Solvenskrav og det tilstrækkelige kapitalgrundlag... 3 Individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav for virksomheder

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011

Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011 Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1.

Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1. Finanstilsynet 8. juli 2005 FIRA J.nr.122-0031 /mt Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1. januar 2005 Indledning

Læs mere

Periodemeddelelse 1. kvartal 2015

Periodemeddelelse 1. kvartal 2015 Periodemeddelelse 1. kvartal 2015 CVR-nr. 65746018 Næstved afd. har fået godt fat siden åbningen den 21. november 2014. Fondsbørsmeddelelse nr. 04/2015 RESUME, HOVED- OG NØGLETAL Resultat før skat på 9,0

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.12 2009 Indledning og baggrund Som led i implementering af Bankpakke I blev det politisk aftalt, at der i lovgivningen skulle indsættes et krav

Læs mere

SOLVENSBEHOV 8+ model 30.06. 2014

SOLVENSBEHOV 8+ model 30.06. 2014 SOLVENSBEHOV 8+ model 30.06. 2014 MERKUR, DEN ALMENNYTTIGE ANDELSKASSE Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag I henhold til bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen skal bestyrelsen og direktionen

Læs mere

Risikorapport. 1. halvår 2016

Risikorapport. 1. halvår 2016 Risikorapport 1. halvår 2016 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q1 2017

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q1 2017 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q1 2017 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 31. marts 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Periodemeddelelse. 3.. kvartal 2010

Periodemeddelelse. 3.. kvartal 2010 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 25. oktober 2010 Fondsbørsmeddelelse nr. 15/2010 Periodemeddelelse 3.. kvartal 2010 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1. risiko redegørelse. 1. halvår 2015

Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1. risiko redegørelse. 1. halvår 2015 Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1 risiko redegørelse 1. halvår 2015 Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 2 indhold 1. Indledning... 3 2. Anvendelsesområde... 3 3. Kapitalgrundlag... 3 4. Kapitalkrav...

Læs mere

Periodemeddelelse efter 1. kvartal

Periodemeddelelse efter 1. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 16. maj 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 15/2012 Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2012.. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018

Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018 Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2018 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 31.12.2014 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel 3 2. Opdeling af tilstrækkeligt kapitalgrundlag / solvensbehovet på

Læs mere

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr.

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr. Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015 GER-nr. 80050410 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANK A/S

LÆGERNES PENSIONSBANK A/S LÆGERNES PENSIONSBANK A/S Individuelt solvensbehov 30. juni 2014 Indledning Fornålet med denne redegørelse er at opfylde oplysningsforpligtelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer,

Læs mere

Periodemeddelelse efter 3. kvartal

Periodemeddelelse efter 3. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 4. november 2009 Fondsbørsmeddelelse nr. 19/2009 Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2009... Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2013.

Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2013. NASDAQ OMX Nordic Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 6. november 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 35/2013 Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2013. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti

Læs mere

Redegørelse om Finanstilsynets tilsyn med Sparekassen Østjylland i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed

Redegørelse om Finanstilsynets tilsyn med Sparekassen Østjylland i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed Finanstilsynet 2. maj 2016 Redegørelse om Finanstilsynets tilsyn med Sparekassen Østjylland i henhold til 352 a i lov om finansiel virksomhed Sammenfatning Sparekassen Østjylland var en lokalt baseret

Læs mere