Frivilligt arbejde i en velfærdsstat under pres. Dansk Flygtningehjælp 29.September 2012 Anders la Cour Copenhagen Business School

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frivilligt arbejde i en velfærdsstat under pres. Dansk Flygtningehjælp 29.September 2012 Anders la Cour Copenhagen Business School"

Transkript

1 Frivilligt arbejde i en velfærdsstat under pres Dansk Flygtningehjælp 29.September 2012 Anders la Cour Copenhagen Business School

2 Fra velfærdsstat til velfærdssamfund Velfærdsmiks Velfærdspluralisme Big society

3 Når det politiske iagttager frivilligheden: Fleksibel Solidarisk Medmenneskelig Uforudsigelig Nytænkende Innovativ

4 Socialministeriets forståelse af det særlige ved det frivillige sociale arbejde: Det frivillige sociale arbejde bygger på gensidighed og lydhørhed for det enkeltes individs særlige behov De frivillige indenfor denne form for socialt arbejde trækker på deres egne livserfaringer Man møder brugerne på deres egne præmisser Det er muligt at hurtigt at opfatte særlige behov der udvikles muligheder for solidaritet (Socialministeriet 1997:90-91)

5 Dansk Flygtningehjælps værdikompas: Det helt centrale i det frivillige arbejde er det mellemmenneskelige møde, hvor deltagerne møder hinanden med respekt og anerkendelse, i øjenhøjde og i uformelle rammer. Det enkelte menneskes værdi og ligeværdighed mellem mennesker er udgangspunkt for det frivillige integrationsarbejde (Dansk Flygtningehjælp 2012)

6 Statens stigende interesse for det frivillige sociale arbejde: 1) Interessen og anerkendelsen (ved socialminister Ritt Bjerregård 1980) 2) Behovet for et bredere samarbejde mellem det offentlige og de frivillige (Finansministeriet 1983). 3) Ønsket om evalueringer (Socialministeriet 1997). 4) Ønsket om uddannelse af de frivillige (Center for frivilligt socialt arbejde 2002, Socialministeriet 2003) 5) Ønsket om udviklingen af mere integrerende samarbejdsformer, som f.eks. Partnerskaber (Socialministeriet 2003, Center for frivilliges socialt arbejde 2004). 6) Ønsket om effektmåling af den frivillige indsats (Socialministeriet 2006, Rambøll Management 2006).

7 En tid for dokumentation også i den frivillige verden Det er ikke længere det offentlige, der detailregulerer, hvad forskellige tilbud skal indeholde I stedet handler det om brugere, der selv skal kunne vælge de tilbud, som de mener, de har brug for. Offentlige myndigheder, der bestiller opgaver En lang række organisationer, der fra deres forskellige udgangspunkter og med forskellige værdier leverer de tilbud (Socialministeriet 2006:2-3)

8 Det nye sprog for frivillighed: Velfærdsydelse, supplement, uddannelse, evaluering, kontrol, kvalitetssikring, forandringsteori, metode, dokumentation og Performance Management Og man taler derfor om de frivillige som nogle der tager et job og er kollegaer til hinanden.

9 Politikken skal være med til at sikre en indsats af høj kvalitet (Dansk flygtningehjælp 2012)

10 en klar forudsætning for kvaliteten i det frivillige sociale arbejde, (er, red.) at aktiviteterne formår at afgrænse sig fra opgaver, som ikke kan og bør løses af de frivillige organisationer (Socialministeriet 1997b:98).

11 I dialogen omkring samarbejde er der ikke kun brug for de overordnede rammer fastlagt i frivilligpolitikken. Det er overordentligt vigtigt, at grænserne for arbejds- og rollefordeling skal diskuteres og aftales i forhold til det konkrete samarbejde. Her bliver debatten om afgrænsningen mellem frivillige og ansatte relevant. (Center for frivilligt socialt arbejde 2012)

12 Klare retningslinjer er afgørende for, om den frivillige indsats får den tilsigtede betydning. Derfor skal der udover en række almindelige retningslinjer udarbejdes konkrete regler for, hvordan det frivillige arbejde udføres på den konkrete institution (Spillereglerne 2011)

13 Statens frivillighedspolitik er at de frivillige skal skabe sig selv som et supplement til de eksisterende offentlige velfærdsydelser

14 Den frivillige sociale indsats forstås dermed ikke længere som noget der eksisterer på sine egne betingelser, men som et supplement, det vil sige ifølge dansk fremmedordbog at frivilligheden føjes til noget for at gøre det mere fuldkomment. (Dansk fremmedordbog)

15 Sammenstød mellem to forskellige kvalitetsforståelser: En bureaukratisk: Den frivillige yder en service som på forhånd er aftalt. Den frivillige reduceres til ulønnet arbejdskraft. En frivillig: den frivillige yder en indsats som denne i mødet med den anden finder er meningsfuld.

16 Statens begær og krav: Begær: efter den frivillige sociale indsats som noget der er anderledes og uforudsigeligt, og som når det er bedst kan udvikle innovative måder at løse gammelkendte problemer på. Krav: At de frivillige sociale indsats former sig på en sådan måde, at den kan indtage dens rolle i statens vision for fremtidens velfærdssamfund.

17 Vær anderledes og gør som alle andre! Eller Vær uafhængig Og gør som jeg siger!

18 Risikoen for en sådan politik er: At dens stræben fører til, at den får mindre af det den stræber efter!

19 Statens frivillighedspolitik er ikke dennes alene, det er blevet til alles frivillighedspolitik Tidligere gav det mening at sige, at frivillighedspolitikken var et resultat af en politisk vision, der blev formuleret af en række centrale aktører på Slotsholmen. I dag giver det mere mening at sige, at frivillighedspolitikken er et resultat af flere aktørers aktive medvirken i at hjælpe med at finde løsninger på hvorledes de frivillige organisationer kan indtage den rolle som statens vision om fremtidens velfærdssamfund tilskriver dem.

20 Eksempler på hvordan ledelsen i frivillige organisationer forsøger at formulere strategier for deres frivillige: 1) Ved at formulere et forestillet rum om fremtiden som de frivillige inviteres til at træde ind i. 2) ved at uddanne de frivillige. 3) Ved at udvikle et særligt sprog som de frivillige inviteres til at reflekterer over dem selv i. 4) Ved at udvikle særlige metoder for den frivillige sociale indsats.

21 Risikoen ved denne udvikling: I forsøget på at leve op til frivillighedspolitikkens krav, risikerer de frivillige organisationer at tabe sig selv. Vi står derfor i den paradoksale situation at for at blive en frivillig organisation må de frivillige organisationer opgive med at være dem selv, som frivillige organisationer!

22 Til opmuntring: Der er et objekt i de frivillige organisationer, der modsætter sig frivillighedspolitikkens. Det er de frivillige, der ikke ønsker at være hvad politikken siger de skal være, men som derimod følger deres egen overbevisning. På denne måde bliver de et anarkistisk objekt indenfor de frivillige organisationer. Ironisk nok er det præcist de frivillige, politikken er afhængig af, hvis den skal lykkes i praksis!

23 Hjælp Formel Uformel

24 Professionel hjælp Formel Uformel Formel Uformel

25 Frivillig hjælp Uformel Formel Uformel Formel

26 Frivilligheden lukkes nok som udgangspunkt ind i et organiseret rum, men når den frivillige operation først påbegyndes, afgør den selv i hvilken udstrækning den fortsat vil referere til dette rum eller hvorvidt den finder det meningsfuldt at overskride det.

27 Frivilligheden forstår kun organisationens beslutninger som et tilbud, der kan bruges når den selv finder behov for det

28 Det betyder: At frivilligheden kræver ud af sig selv som form, beslutninger, som ikke kan træffes indenfor frivilligheden selv. Hvis frivilligheden blev overladt til sig selv, ville den forfalde til en uformel og privat form for omsorg.

29 Og frivilligheden selv? Frivilligheden spørger ikke sig selv om den nu er formel eller uformel. Dens egen mysterium som socialitet bliver sjældent til genstand for dens refleksion. Den finder tværtimod sin sikkerhed ved helt at ignorere dette spørgsmål

30 Et konkret eksempel: Morten har været besøgsven for Jesper i tre år. De er meget glade for deres relation. Jesper inviterer derfor Morten til hans nytårsaften. Imellem tiden har den frivillige organisation, som Morten er medlem af, besluttet at deres besøgsvenner skal gå med et badge, hvor der tydeligt står hvilken organisation de er frivillig i. Stor er imidlertid Jespers forbløffelse da Morten møder op nytårsaften med et badge på brystet, der fortæller hvilken organisation han.

31 Seks nødvendige opgør for en ny frivillighedspolitik: 1) Det offentlige står ikke i modsætning til det frivillige. 2) Frivilligheden udgør ikke et supplement. 3) Frivillighedens kvalitet er ikke et spørgsmål om selvbegrænsningens kunst 4) Frivillighedens logik er ingen garanti for en solidarisk og innovativ omsorg. 5) Frivillighedens logik, lader sig ikke inddæmme af politiske beslutninger. 6) Grænserne mellem de professionelle og de frivilliges opgave- og ansvarsområder vil aldrig kunne fastlægges entydigt

SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SPILLEREGLER 2.0 Nye velfærdsløsninger kræver nye samarbejdsmodeller Vi står i de kommende år over for en omstilling i den

Læs mere

frivillighed og medborgerskab

frivillighed og medborgerskab Strategi for frivillighed og medborgerskab 2012-2015 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Udfordringer 6 Vision 8 Tema 1 Mere frivillighed og medborgerskab 12 Tema 2 Samarbejde på tværs af frivilligområdet

Læs mere

Frivillige skaber. livskvalitet. Inspiration til samarbejdet mellem den frivillige verden og det offentlige

Frivillige skaber. livskvalitet. Inspiration til samarbejdet mellem den frivillige verden og det offentlige Frivillige skaber livskvalitet Inspiration til samarbejdet mellem den frivillige verden og det offentlige Indhold Forord: Samarbejde skaber livskvalitet 5 Grundlag for samarbejdet 7 Udgiver: Ældre Sagen

Læs mere

Offentlig ledelse i fællesskab. Principper for LO-forbundenes fælles arbejde for god offentlig ledelse

Offentlig ledelse i fællesskab. Principper for LO-forbundenes fælles arbejde for god offentlig ledelse Offentlig ledelse i fællesskab Principper for LO-forbundenes fælles arbejde for god offentlig ledelse Indhold En verden til forskel........................... 3 God ledelse gavner alle.........................

Læs mere

FTF-politik vedr. frivilligt socialt arbejde

FTF-politik vedr. frivilligt socialt arbejde FU - 26.9.2011 - Dagsordenspunkt: 3 01-0650 - JEHØ - Bilag: 2 FTF-politik vedr. frivilligt socialt arbejde Det indstilles, at forretningsudvalget tilslutter sig forslag til FTF-politik vedr. frivilligt

Læs mere

Fire strategiprocesser om fremtidens frivillige sociale arbejde. August 2006

Fire strategiprocesser om fremtidens frivillige sociale arbejde. August 2006 Fire strategiprocesser om fremtidens frivillige sociale arbejde August 2006 Indholdsfortegnelse Fire strategipapirer inspiration til andre kommuner Strategipapir for Gribskov Kommune A Strategipapir for

Læs mere

SAMARBEJDE MED FRIVILLIGE

SAMARBEJDE MED FRIVILLIGE KØBENHAVNS KOMMUNE SAMARBEJDE MED FRIVILLIGE Rammer, regler og gode eksempler 1 KØBENHAVNS KOMMUNE SAMARBEJDE MED FRIVILLIGE - RAMMER, REGLER OG GODE EKSEMPLER Redaktion Københavns Kommunes Frivillignetværk

Læs mere

Dynamisk civilsamfund og styrket social kapital

Dynamisk civilsamfund og styrket social kapital Dynamisk civilsamfund og styrket social kapital Tag ansvar Programmet er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 4. oktober 2014 Program for dynamisk civilsamfund og styrket social kapital Civilsamfundet

Læs mere

UCC's kompetencestrategi

UCC's kompetencestrategi UCC's kompetencestrategi HR 7. januar 2011 Ref loba/lh/glo Versionsnr. 7 Hvad er en kompetencestrategi? UCC's kompetencestrategi beskriver, hvordan vi systematisk arbejder med løbende udvikling af medarbejdernes

Læs mere

af mange sygdomme er blevet bedre, men også dyrere. Den udvikling ser ud til at fortsætte frem mod 2032.

af mange sygdomme er blevet bedre, men også dyrere. Den udvikling ser ud til at fortsætte frem mod 2032. Prioriteringer på velfærdsområdet Danmark herfra til år 2032 Socialdemokraterne er efter 10 år kommet i regering. Vores ministre er sammen med Folketingets nye flertal i fuld gang med at håndtere de mange

Læs mere

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler 1. Skab klare rammer 1.1 Ansatte

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk-strategiske værksted i kommunen - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk-strategiske værksted i kommunen - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk-strategiske værksted i kommunen - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, indehaver Impact Learning Aps Følgende

Læs mere

Web-håndbog om brugerinddragelse

Web-håndbog om brugerinddragelse Web-håndbog om brugerinddragelse Socialministeriet Finansministeriet www.moderniseringsprogram.dk Regeringen ønsker at skabe en åben og lydhør offentlig sektor. Ved at tage den enkelte med på råd skal

Læs mere

Frivilligt engagement kun hvis lederen magter det

Frivilligt engagement kun hvis lederen magter det Arbejdspapir Frivilligt engagement kun hvis lederen magter det En analyse af daginstitutionslederens betydning for et frivilligt engagement i de selvejende daginstitutioner Mathilde Hjerrild Carlsen og

Læs mere

Barrierer og udviklingsmuligheder. Samarbejde mellem kommuner og frivillige organisationer om socialt arbejde

Barrierer og udviklingsmuligheder. Samarbejde mellem kommuner og frivillige organisationer om socialt arbejde Barrierer og udviklingsmuligheder Samarbejde mellem kommuner og frivillige organisationer om socialt arbejde INDHOLDSFORTEGNELSE Skab klarhed i den kommunale organisering... 4 En frivillighedspolitik kan

Læs mere

Professionsetik Dansk Socialrådgiverforening

Professionsetik Dansk Socialrådgiverforening ærdighed etfærdighed ntegritet nsvar Professionsetik Dansk Socialrådgiverforening PB Pro fessi ons etik Professionsetik er udarbejdet af Dansk Socialrådgiverforenings resolutionsudvalg på baggrund af oplæg

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Børn og Unge. De 9 strategier

Børn og Unge. De 9 strategier Børn og Unge Børn og Unge De 9 strategier Århus Kommune Senest revideret februar 2010 Børn og Unge DE NI STRATEGIER Børn og Unge har opstillet ni strategier, der tilsammen skal sikre, at vi arbejder målrettet

Læs mere

Spilleregler For samarbejdet mellem frivillige og professionelle

Spilleregler For samarbejdet mellem frivillige og professionelle Spilleregler For samarbejdet mellem frivillige og professionelle 1 Fagforeninger og frivillige organisationer sætter i fællesskab rammerne for samarbejde på institutionerne Ansatte og frivillige har tradition

Læs mere

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER?

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? Tillid er som at tage hinanden i hånden og gå ud på isen sammen. Skridt for skridt ser man, om isen kan bære. Tina Øllgaard Bentzen skriver ph.d.-afhandling om tillid

Læs mere

Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE

Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE Den fælles vision Denne personalepolitik er gældende fra den 1. januar 2008. Og da en personalepolitik aldrig må blive statisk, vil den blive evalueret og revurderet

Læs mere

Spilleregler For samarbejdet mellem frivillige og professionelle

Spilleregler For samarbejdet mellem frivillige og professionelle Spilleregler For samarbejdet mellem frivillige og professionelle 1 Fagforeninger og frivillige organisationer sætter i fællesskab rammerne for samarbejde på institutionerne Ansatte og frivillige har tradition

Læs mere

DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014

DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014 DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014 Dansk Sygeplejeråd er en fagforening med ambitioner. Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund. Vi vil være en stærk og dynamisk

Læs mere

Direktørgruppen, Juli 2011. Ny virkelighed - ny velfærd

Direktørgruppen, Juli 2011. Ny virkelighed - ny velfærd Direktørgruppen, Juli 2011 Ny virkelighed - ny velfærd 1 Ny virkelighed ny velfærd Både kravene til og vilkårene for kommunen har ændret sig markant de senere år, og det er helt andre og mere alvorlige

Læs mere

KODEKS TIL EFTERTANKE...

KODEKS TIL EFTERTANKE... KODEKS TIL EFTERTANKE... 2 KODEKS FOR GOD SKOLELEDELSE god skoleledelse er... 1. at afklare sit ledelsesrum og påtage sig lederskabet 2. at påtage sig ansvar for, at skolen efterlever lokale, kommunale

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3...

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 1 2 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger Vi vil som frivillige sociale foreninger gerne bidrage

Læs mere

Vidensgrundlag om kerneopgaven i den kommunale sektor

Vidensgrundlag om kerneopgaven i den kommunale sektor Vidensgrundlag om kerneopgaven i den kommunale sektor Arbejdspapir udarbejdet i forbindelse med Fremfærd Peter Hasle, Ole Henning Sørensen, Eva Thoft, Hans Hvenegaard, Christian Uhrenholdt Madsen Teamarbejdsliv

Læs mere

Guider til afholdelse af senkarrieresamtaler. Refleksionsguide til ledere

Guider til afholdelse af senkarrieresamtaler. Refleksionsguide til ledere Guider til afholdelse af senkarrieresamtaler Refleksionsguide til ledere En refleksionsguide, som du kan bruge til at reflektere over, hvordan du ønsker at din karriere skal udvikle sig. 2 Refleksionsguide

Læs mere