Formandens tale på KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 1. oktober Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formandens tale på KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 1. oktober Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1."

Transkript

1 KTO Sekretariat DK 1. oktober 2004 Formandens tale på KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 1. oktober 2004 Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2005 Jeg glæder mig meget til det kommende halvår, men jeg har selvfølgelig også sommerfugle i maven ikke alene skal vi nu i gang med fagbevægelsens allervigtigste opgave, nemlig at sikre, at vores medlemmers løn og ansættelsesvilkår forbedres, men vi skal også afprøve vores nye moderniserede forhandlingssystem. Uden at det skal lyde fortærsket, så er det en svær opgave. Det er sagt mange gange før og vil blive sagt mange gange i fremtiden. Jeg kunne forleden dag læse i dagspressen, at vores forhandlinger styrer direkte mod konflikt, og at vi igen vil havne i forligsen. Det står selvfølgelig frit for alle at spå om fremtiden. Og hvorvidt vi igen vil havne i forligsen, ved vi jo af gode grunde ikke. Men vi ved, at vi ikke har sat kursen mod forligsen tværtimod. Erfaringen fra overenskomstforhandlingerne i 2002 skræmmer fortsat og er også en del af baggrunden for vores nye forhandlingsmodel. Realiteten er, at forhandlingerne først går i gang nu, og at jeg og andre organisationspolitikere har tænkt os at bruge de næste mange måneder på at finde konkrete løsninger, der skaber forlig og ikke forlis. Jeg tror det er vigtigt, netop i disse tider, hvor mange måske sætter spørgsmålstegn ved fagbevægelsens fremtid, at gøre opmærksom på, at sikring og forbedring af de ansattes rettigheder ikke bare er noget, der kommer pr. automatik. Det kræver et meget hårdt pres på arbejdsgiversiden, at vriste penge og andre lønmodtagerrettigheder ud af dem. Vi ved alle, at økonomien i amter og kommuner er presset til det yderste. Vi ved også, hvor både folketingspolitikerne og byrådsmedlemmerne lægger deres lod, når de - ud fra

2 - 2 - de korte budgetmæssige tidshorisonter de arbejder med - skal vælge mellem mere i løn til de ansatte eller serviceforbedringer. Vi må i hvert fald erkende, at de ikke finder, at der er stemmer i det første valg, nemlig mere i løn til de ansatte. Så det er hårdt arbejde, som kræver sammenhold og fælles pres på arbejdsgiversiden, hvis vi skal komme igennem med vores krav. Regeringens skattestop og de meget snævre økonomiske rammer i økonomiaftalerne om kommuners og amters økonomi i 2005 gør ikke arbejdet nemmere. Hertil kommer, at den politiske opmærksomhed i høj grad er rettet mod den kommende strukturreform, som i stort omfang vil vende op og ned på den kommunale struktur vi kender i dag, og som mere eller mindre vil komme til at påvirke forholdene for de fleste ansatte i amter og kommuner. På repræsentantskabsmødet i december sidste år præsenterede jeg KTO s forslag til en ny forhandlingsmodel. Det færdige indhold i modellen, herunder forhandlingsaftalen, præsenterede jeg på KTO s forhandlingskonference i maj i år. I den nye forhandlingsmodel starter vi med organisationsforhandlingerne før de egentlige KTO-forhandlinger. Som konsekvens heraf er der sket en væsentlig fremrykning af tidsplanen, som betyder, at vi denne gang udveksler krav senest den 5. oktober 2005 med arbejdsgiversiden både KTO s krav og organisationernes krav. Det er også baggrunden for dette ekstraordinære møde i dag, hvor vi skal tage stilling til de generelle overenskomstkrav pr. 1. april Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2005 I har modtaget en oplistning af de generelle krav, som KTO s forhandlingsudvalg og bestyrelse er enige om at forelægge for repræsentantskabet til godkendelse. Belært af erfaringerne fra OK-02 har bestyrelsen valgt i højere grad end tidligere, at uddybe de krav vi på tirsdag udveksler med arbejdsgiverne. Jeg synes det er en god idé. Balancen er selvfølgelig, at vi ikke fuldstændig mister den fleksibilitet overfor arbejdsgiverne, der ligger i muligheden for at føre en bredere drøftelse med arbejdsgivere af de enkelte krav og derigennem afprøve, hvor langt vi kan komme med dem.

3 - 3 - Det er min opfattelse, at vi med de krav, der ligger, har fundet en fornuftig balance mellem hensynet til fleksibiliteten overfor arbejdsgiversiden og hensynet til at skabe et bedre og mere klart grundlag for KTO-forhandlingerne. Jeg synes, at forslaget til KTO s krav ligger helt i tråd med den nye forhandlingsmodel, og det giver organisationerne god plads til at finde de konkrete organisationstilpassede modeller, der kan supplere og udbygge en lang række af de eksisterende KTO-aftaler. Jeg synes også, at vi med kravene har fundet en fornuftig og salgbar profil i KTOforhandlingerne, hvor fokus først og fremmest er sikring af reallønnen, forbedring af ligestillingen, bedre vilkår for tillidsrepræsentanterne og endeligt et signal til medlemmerne om, at vi også har et skarpt øje på deres vilkår i forbindelse med den kommende strukturreform. Ved OK-02 opstillede vi en række formål i indledningen til vores krav. Det har bestyrelsen også lagt op til, at vi gør denne gang, men nu med afsæt i de intentioner, der ligger i forhandlingsaftalen. Jeg synes det er en god idé, og et godt signal både til arbejdsgiverne, men også til medlemmerne om, at vi står sammen og ikke har til sinds at efterlade nogen tilbage på perronen. Jeg vil nu komme med nogle bemærkninger til bestyrelsens forslag til generelle overenskomstkrav, der uddyber de enkelte krav, fortæller noget om baggrunden for kravene, men først og fremmest hvad vi vil med kravene. Jeg vil ikke uddybe dem alle, men hovedelementerne i vores tanker med kravene vil fremgå. Forhandlingsudvalget og bestyrelsen foreslår, at KTO stiller følgende 10 krav: 1. Generelle lønforbedringer til alle ansatte i amter og kommuner. 2. Der sikres en parallel lønudvikling mellem den private sektor og den kommunale og amtslige sektor. 3. Større ligestilling mellem mænd og kvinder i den kommunale og amtslige sektor. 4. Tryghed i forbindelse med strukturreformen. 5. Klare regler for forhandlingskompetencen i SU-/MED-udvalg, der inddrager alle medarbejdergrupper. 6. Forbedring af aftalerne om tillidsrepræsentanternes vilkår og tryghed. 7. Forbedring af pensionsvilkår. 8. Gennemsigtighed i lønudviklingen og ansættelsesvilkårene. 9. Forbedring af vilkårene for åremålsansatte 10. Forbeholdskrav. Jeg vil i det følgende koncentrere mine bemærkninger om vores krav om generelle lønstigninger, øget ligestilling, tryghed i forbindelse med strukturreformen og endelig vores krav til forbedring af tillidsrepræsentanternes vilkår.

4 - 4 - Generelle lønstigninger Et af vores hovedkrav er, at de generelle lønstigninger, incl. udmøntningen fra reguleringsordningen, skal sikre reallønnen i aftaleperioden. Ved OK-02 tog vi store hensyn til arbejdsgivernes budgetmæssige klemme, som de vel at bemærke selv havde bragt sig i ved indgåelsen af en meget stram økonomiaftale med regeringen. Konsekvensen blev en meget skæv profil, hvor der aftaltes meget lidt det første år, meget i det andet år og lidt mere på det jævne i det tredje år. Konsekvensen blev også, at lønstigningerne blev fordelt over flere udmøntningstidspunkter. Lønstigningerne blev fordelt, så de kom til udbetaling den 1. april, 1. august og 1. oktober. Ses aftaleresultatet fra 2002 over hele aftaleperioden er der tale om et ganske godt resultat, hvor de generelle lønstigninger incl. udmøntningen fra reguleringsordningen rent faktisk har forbedret reallønnen i perioden, og dermed opfyldt et af KTO s væsentligste krav ved overenskomstforhandlingerne i Men det dur ikke at, at medlemmerne på den måde skal vente ét år på lønstigninger, som følge af økonomiaftalerne. Og det dur heller ikke, at lønstigningerne spredes ud så mange gange i løbet af et år, at stigningerne ikke fra gang til gang opleves som en mærkbar lønfremgang. Derfor stiller vi denne gang krav om, at de generelle lønstigninger skal udmøntes en gang årligt, og jævnere fordelt over aftaleperioden end det var tilfældet ved OK-02. Lad mig sige det klart og tydeligt - vi tager ikke én gang til så vidtgående hensyn til den budgetmæssige klemme, som KL og Amtsrådsforeningen har bragt amter og kommuner i, som følge af de økonomiaftaler de har indgået med regeringen. Jeg er selvfølgelig klar over, at både KL og Amtsrådsforeningen gjorde sig store anstrengelser i dette års økonomiforhandlinger for at øge lønskønnet, men jeg må også konstatere, at da de stod ved målstregen, var det andre forhold og emner end personalets lønvilkår, de vægtede højere. Er arbejdsgiverne ikke parate til i højere grad end sidst at løsrive sig fra de lønforudsætninger, der ligger i økonomiaftalerne, vil det vanskeliggøre de kommende overenskomstforhandlinger. Der er grænser for, hvor skævt og hvor lidt de kommunale og amtsligt ansatte kan aflønnes.

5 - 5 - Lad mig illustrere problemet. Hvordan skal vi kunne forklare vores medlemmer, at de i 1. år alene skal have forbedringer på 2,75%, mens de privat ansatte forventes at skulle have 3,8%. Og lad mig skærpe problemstillingen: Hvordan skal vi kunne forklare vores medlemmer, at de kun kan få forbedringer for 1,14%, hvis KL og Amtsrådsforeningen i lighed med sidste gang vil hævde, at de lønstigninger vi har aftalt i år, og som påvirker budgetterne i 2005 skal fratrækkes de 2,75%. Kravet om at videreføre og forbedre reguleringsordningen skal naturligvis også ses i lyset af disse problemstillinger. Men denne gang skal reguleringsordningen fungere som en ordning, der alene justerer den kommunale og amtskommunale lønudvikling i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Og ikke som en ordning, der udmønter mere end 1/3 af det samlede aftaleresultat, som vi har set i indeværende overenskomstperiode. Et af KTO s væsentligste krav er altså, at de generelle lønstigninger skal sikre reallønnen. KTO vil på den måde være med til at skabe et sikkerhedsnet under samtlige ansatte. Organisationerne må så i deres forhandlinger bygge ovenpå. Større ligestilling mellem mænd og kvinder i den kommunale og amtslige sektor I forhold til kravet om større ligestilling mellem mænd og kvinder i den kommunale og amtslige sektor vil jeg uddybe vores krav om at indføre en obligatorisk barselsudligningsordning i hvert enkelt amt og kommune, samt vores krav om at der gives pension i den ulønnede del af barselsorloven. KTO har ved tidligere overenskomstfornyelser fremsat krav om etablering af barselsfonde på det amtslige og kommunale arbejdsmarked. Dog foreløbigt uden held. Vores ønske er at etablere en administrativ enkel ordning, som sikrer: At yngre kvinder ikke diskrimineres ved eller i ansættelsen. At øvrige ansatte så vidt muligt ikke belastes unødigt ved barselsfravær. Vi stiller i lyset heraf krav om, at der i de enkelte kommuner og amters budgetlægning afsættes midler til barselsudligning i en samlet pulje i det enkelte amt eller kommune. Vi stiller endvidere krav om, at denne pulje så vidt muligt anvendes til dækning af institutionens merudgifter til vikardækning i den periode, hvor de ansatte er på barselsorlov. Kravet skal ses i sammenhæng med, at der i amter og kommuner inden for de seneste år er sket en øget decentralisering af personaleansvaret og af den økonomiske styring bort fra rådhusene og ud til de enkelte institutioner.

6 - 6 - Virkeligheden i institutionerne er, at de kun har meget få penge at gøre godt med, og går et par medarbejdere på en mindre institution på barsel, kan det derfor få stor betydning for såvel institutionens økonomi som de ansattes arbejdsbelastning. Det vil en obligatorisk barselsudligningsordning kunne ændre på. Vi ser ikke noget perspektiv i at etablere en central barselsfondskonstruktion for samtlige amter og kommuner eller - mere vidtgående en barselsfond på tværs af arbejdsmarkederne. Nok arbejder der flere mænd og færre kvinder på det private arbejdsmarked end i amter og kommuner, men omvendt er de aftalte lønvilkår før og under barsel så forskellige fra hinanden, at det vil blive meget vanskeligt og meget bureaukratisk og kringlet at udforme en sådan central ordning. Af gode grunde kan vi jo heller ikke aftale dette alene ved KTObordet. Desuden er det min opfattelse, at det ikke er ad denne vej, at eventuelle kønsspecifikke lønforskelle mellem den offentlige sektor og den private sektor skal løses. Det vil være en alt for smal vej. Et andet element, der ligger i kravet om øget ligestilling, er at sikre, at ansatte på barselsorlov også under den ulønnede del af orloven får indbetalt pension. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kvinder i gennemsnit holder 268 dages orlov efter fødslen. Det tilsvarende tal for mænd er 16 dage. Disse tal viser med al tydelighed, at konsekvenserne af manglende indbetaling af pension i den ulønnede del af barselsorloven rammer kvinderne hårdt. Et krav om pensionsdækning i den ulønnede del af barselsorloven vil derfor klart være med til at øge ligestillingen mellem mænd og kvinder i hvert fald pensionsmæssigt. Sampension har lavet en beregning, som viser, at en 25-årig kvinde med en årsløn på kr., med en pensionsordning på 14,3% og som går på barselsorlov 2 gange i sit liv, hun vil som 65-årig mangle en pensionsindbetaling på ca kr. Dette vil give hende en lavere alderspension på ca kr. årligt, end hvis hun ikke havde holdt barsel i den ulønnede del af barselsorloven. Det problem ønsker vi at gøre noget ved. Tryghed i forbindelse med strukturreformen I forhold til overenskomstfornyelsen har vi - fordi vi endnu ikke kender den fulde rækkevidde eller indhold i strukturreformen taget forbehold for fremsættelse af krav.

7 - 7 - Strukturreformen er ikke fostret af organisationerne. Udgifterne til reformen må derfor afholdes af dem, som beslutter den. Regningen for reformen må ikke flyttes videre til de ansatte hverken i form af afskedigelser eller i form af vilkårsforringelser. Der skal ikke herske tvivl om, at KTO vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at de ansattes vilkår ikke forringes i forbindelse med strukturreformen. Vi har derfor også præciseret, at vi på et senere tidspunkt vil tage stilling til om KTO skal rejse krav på området og i givet fald hvilke. Jeg vil senere i min tale vende tilbage til arbejdet med strukturreformen. Forbedring af aftalerne om tillidsrepræsentanternes vilkår og tryghed Vi vil skabe bedre vilkår for tillidsrepræsentanterne. Det er i dag mere krævende end nogensinde før, at være tillidsrepræsentant i amter og kommuner. Det er af stor betydning for os alle, at tillidsrepræsentanterne har betingelser, der gør, at de vil lade sig rekruttere til hvervet og har lyst til at blive ved med at være tillidsrepræsentanter. Også for arbejdsgiverne har det stor betydning, at de kan møde en engageret og kompetent forhandlings- og aftalepart. Et behov som absolut ikke bliver mindre i forbindelse med gennemførelsen og indkøringen af strukturreformen. Vi har brug for, at de regler vi har i dag, for at aftale løn og øvrige tillidsrepræsentantvilkår, bliver gjort mere forpligtende og målrettede. Som reglerne er i dag, er der fx kun en forpligtelse til i SU/MED-systemet at fastlægge nogle overordnede principper for tillidsrepræsentantvilkår. Der er derfor behov for, at tillidsrepræsentanternes vilkår bliver gjort til et rent aftaleanliggende. Ligeledes er der behov for nogle forbedrede beskyttelsesbestemmelser i form af blandt andet ændrede opsigelses- og afskedigelsesbestemmelser. Afslutning på gennemgang af generelle overenskomstkrav på 1. april 2005 Som jeg sagde i indledningen vil jeg ikke gennemgå samtlige krav, som jo fremgår af det udsendte materiale, og som med de ledsagende bemærkninger gerne skulle fremstå rimelige klare. Skulle jeg fremhæve et enkelt krav blandt de resterende er det, det lidt utraditionelle krav fra KTO om stressmåling på arbejdspladsen. Der er jo ingen tvivl om, at et af de helt store arbejdsmiljøproblemer på de kommunale og pt. ikke mindst de amtslige arbejdspladser, der nu bliver udsat for store forandringer, er stress. Vi bør være med til at sætte fokus på det problem. Vi har, som I kan se, ikke stillet krav til aftaleperiodens længde.

8 - 8 - Helt principielt går jeg ind for korte aftaleperioder, så vi har mulighed for at rejse netop de krav medlemmerne ønsker og for at kunne lægge et større pres på arbejdsgiversiden. Eller sagt på en anden måde, jeg vil hellere forhandle overenskomstkrav frem for at føre stadig flere voldgiftssager midt i lange aftaleperioder. Ønsker arbejdsgiverne en længere aftaleperiode, som jo også vil give dem fred i forbindelse med overgangen til den nye struktur pr. 1. januar 2007, ja så er det da klart, at det har en pris. Jeg håber, at repræsentantskabet kan godkende bestyrelsens forslag til generelle krav ved overenskomstfornyelsen Men inden vi skal tage stilling til forslaget, vil jeg også knytte et par bemærkninger til den nye forhandlingsmodel, og til arbejdet med strukturreformen. Den nye forhandlingsmodel tættere på medlemmerne Hovedingredienserne i den nye forhandlingsmodel er plads til at indgå aftaler om organisationsrettede lønmodeller, der matcher medlemmernes konkrete behov således, at vi kan slippe af med Ny Løn, der ikke fungerer godt nok, øget rum til de organisationsrettede forhandlinger i øvrigt, samt bevarelse af fællesskabets styrke. Så kort kan hovedingredienserne i den nye forhandlingsmodel siges at være. I forhandlingsmodellen får organisationerne et væsentligt større forhandlingsrum og også et forhandlingsrum uden rammer. Det rummer naturligvis både faremomenter og muligheder. Faremomenter Faremomenter, fordi modellen giver arbejdsgiverne større mulighed for at spille organisationerne ud mod hinanden, og herunder også mulighed for at indgå aftaler med nogle organisationer, som vil lægge nogle spor for andre, som de finder uheldige. Det vil vi søge at råde bod på gennem en løbende koordinering på organisationssiden både i KTO-regi og blandt organisationer med tætte forhandlingsmæssige relationer. Men det forudsætter, at vi alle melder åbent og ærligt ud om de problemer og muligheder, der viser sig i forhandlingsforløbet således, at vi kan hjælpe og inspirere hinanden. Vi har i forhandlingsaftalen givet hinanden et politisk håndslag på, at ingen vil blive efterladt på perronen, når toget kører.

9 - 9 - Men det må stå soleklart, at det ligger i modellen, at der skal være et spillerum for forskellige resultater. Muligheder Mulighederne i modellen er for mig at se væsentligt mere åbenlyse end faremomenterne. Vi får nu i højere grad end tidligere mulighed for at synliggøre organisationerne og de enkelte medarbejdergruppers ønsker og krav. Vi bringer herved forhandlingerne meget tættere på medlemmerne. Fordelen er helt klart, at det vil øge medlemmernes genkendelighed og ejerskab til forhandlingsresultatet. Og det vil, hvis vi skulle komme dertil, også øge den fælles forståelse af og opbakning til en eventuel konflikt. Et væsentligt længere forhandlingsforløb Den nye forhandlingsmodel indebærer et længere forhandlingsforløb end det, vi plejer at have. Det giver bedre tid til at forberede nye lønmodeller og andre organisationsspecifikke krav ved de enkelte organisationsborde. Men det lange forløb kan meget vel også komme til at give anledning til frustration over manglende fremdrift, forskellige og modsatrettede meldinger fra med- og modparter osv., osv. Jeg tror, at det er utroligt vigtigt, at vi alle i disse situationer har is i maven, og ikke umiddelbart lader os rive med. Men det er i allerhøjeste grad også vigtigt i disse situationer, at alle parter slår hørebøfferne ekstra meget ud for at kunne høre selv de mindste signaler om åbninger, og også giver sig selv mulighed for at afprøve nye veje. Forhandlingsmodellen er for OK-05 Vi har endnu til gode at se om forhandlingsmodellen virker i praksis, og om begge parter reelt er parat til at finde løsninger, som i højere grad end i dag afspejler de enkelte faggruppers og organisationernes særlige ønsker og behov. Forhandlingsmodellen vil vi efterfølgende evaluere i lyset af erfaringerne ved overenskomstforhandlingerne Men jeg tror det er vigtigt, at vi alle sammen på begge sider af bordet gør os klart, at vi ikke bare har en masse skud i bøssen. Vi kan ikke bare prøve en gang til i 2007 eller 2008, når vi mødes igen. Det er NU den omvendte model skal testes.

10 Vi kan dog allerede nu konstatere, at forhandlingsmodellen har bestået sin første prøve ved indgåelsen af køreplansaftalen og placeringen af KTO-aftalerne på henholdsvis KTO s bord og organisationernes borde, og at vi på KTO-siden - med forslagene til KTOkrav har fået klarlagt, hvad der er fælles gods. På den baggrund er det min vurdering, at KTO på trods af et mindre forhandlingsrum, er kommet styrket ud med den nye forhandlingsmodel. Arbejdsgiverne Vi har således ændret en del på KTO-siden. Er der også ændringer på vej på arbejdsgiversiden? Er Københavns Kommune på vej ind i KL? Vil Finansministeriet mere direkte komme til at påvirke personaleforholdene indenfor sundhedsområdet nu hvor staten skal ind og finansiere en stor del af udgifterne? Vil der komme færre arbejdsgivere på det offentlige område end vi hidtil har set? Jeg ved det ikke, men strukturreformen vil påvirke arbejdsgiversiden på den ene eller anden måde i hvert fald på lidt længere sigt. Men lad os nu fokusere på OK-05. Vi har sammen med arbejdsgiverne aftalt køreplanen for overenskomstforhandlingerne, og vi har i fællesskab aftalt, hvilke KTO-aftaler der kan forhandles på henholdsvis KTO s bord og på organisationernes borde. Jeg ser dette som en foreløbig anerkendelse fra arbejdsgiversiden af den nye forhandlingsmodel. Og jeg vælger indtil det modsatte bevises, at tro på, at arbejdsgiversiden reelt i forhandlingerne også er parat til at indgå aftaler, der i højere grad end i dag tilgodeser de enkelte faggrupper og organisationers ønsker og behov. Det er under alle omstædigheder afgørende for forhandlingsforløbet, at der findes konkrete løsninger på spørgsmålet om nye lønmodeller for ansatte i amter og kommuner. Vi har måttet konstatere, at aftalen om ny løn ikke har virket efter hensigten. Også arbejdsgiverne har måttet bide i det sure æble, og konstatere, at der er brug for ændringer. Konkret efterspørger medlemmerne: Et system, hvor penge ikke bare forsvinder i arbejdsgivernes slukne budget, hvis der lokalt ikke kan opnås enighed. At der aftales mere gennemskuelige og forståelige kriterier for udmøntning af lønmidler.

11 En løndannelse, der opleves som rimelig inden for de enkelte faggrupper. Det er jo ingen hemmelighed, at arbejdsgiverne ikke ønsker et utal af forskellige lønmodeller. Det tror jeg nu heller ikke bliver resultatet. Min pointe er, at arbejdsgiverne er nødt til at være åbne over for ændringer og tilpasninger, hvis den nye forhandlingsmodel skal komme til at virke i praksis. Og her er det ikke nok, som arbejdsgiverne har været ude med i medierne og i debatoplæg, at reducere forhandlingerne om nye lønmodeller til at handle om et nyt navn eller til et serviceeftersyn af ny løn. For KTO er det afgørende, at vi denne gang undgår forligsinstitutionen. Erfaringerne fra sidste gang var bestemt ikke gode. I forhandlingsaftalen har vi derfor gjort os stor umage med at konstruere et system, så vi kan undgå at havne i forligsen. Men vi er jo selvfølgelig ikke alene herre over, hvorvidt vi igen havner i forligsen. Selvfølgelig afhænger det af, hvorvidt parterne kan møde hinanden og finde konkrete forligsmæssige løsninger. Men jeg må klart advare mod anvendelsen af forligsinstitutionen, som et rent taktisk middel til at banke nogle organisationer på plads, eller at tage KTO som gidsel i arbejdsgivernes selvstændige forhandlinger med Sundhedskartellet, hvis det skulle vise sig, at det der er vanskeligt at finde en platform. Sundhedskartellet I min tale på repræsentantskabsmødet sidste år sagde jeg, at det er meget ærgerligt, at Sundhedskartellet ikke længere kan identificere sig med den indflydelse, styrke, solidaritet og andel i resultatet, som det giver at være medlem af KTO. Jeg sagde også, at det er en ulykkelig situation, at vi splittes op, og at der for arbejdsgiverne bliver flere heste at spille på, eller eventuelt at spille ud mod hinanden. Det mener jeg fortsat! Jeg vil også godt slå fast, at det er vigtigt, at vi ikke generer hinanden i forbindelse med OK-05. Omvendt er det også klart, at når Sundhedskartellet har forladt forhandlingsfællesskabet, KTO, så giver det ikke meget mening at føre fælles forhandlinger sammen med dem. På den anden side er der enkelte områder, hvor det er hensigtsmæssigt at samarbejde.

12 Jeg tænker konkret på forhold vedrørende SU- og MED-aftalerne og etablering af midlertidige medbestemmelsesudvalg i tilknytning til strukturreformen. Når det netop er på disse områder, jeg peger på et samarbejde, er det fordi, det har afgørende betydning for det daglige samarbejde på medarbejdersiden i amter og kommuner. Det betyder ikke, at der skal indgås fælles aftaler på området, men at der sker en koordinering, der sikrer, at medindflydelse og medbestemmelse ikke svækkes lokalt. Staten Som sædvanligt i forbindelse med overenskomstforhandlingerne er der en særlig tæt koordinering mellem CFU og KTO. Vi har selvfølgelig en fælles interesse i at samarbejde og holde hinanden orienteret om alle væsentlige emner. Nu et par ord om strukturreformen! Strukturreformen Indtil videre har regeringen i forbindelse med strukturreformen ikke formået at skabe den nødvendige tryghed for medarbejderne. En rundspøge LO har fortaget blandt medlemmerne viser, at 66 % af de ansatte i amterne og 50 % af de ansatte i kommunerne oplever, at deres hverdag er blevet mere utryg. Det kan jeg godt forstå! Det er helt uacceptabelt, at regeringen endnu ikke klart har spillet ud med, hvordan konsekvenserne for de ansattes arbejdsbetingelser og vilkår skal løses. Sådan som aftalen mellem regeringen og regeringens støtteparti, Danske Folkeparti ser ud, ligger der alene en jobgaranti for de ansatte den dag de overføres, dvs. typisk den til 1. januar 2007 samt en overholdelse af virksomhedsoverdragelseslovens bestemmelser. For KTO er det vigtigt at sikre, at der findes en løsning, som hindrer, at nogen ansatte får forringet deres vilkår, fx at skulle gå ned i løn nogle få måneder efter overgangen til en ny struktur. Indtil videre har finansministeren ikke været i stand til at hjælpe os med at løse det problem, og jeg begynder da også at tvivle på, om han overhovedet ønsker at hjælpe os.

13 Men det kan vi først blive klogere på, når vi engang får lovforslag til høring. Men også på det område går det meget langsomt. Vi blev i august måned lovet, at vi ville få et udkast til lovforslag om flytning af skatteområdet fra kommunerne til staten til høring. Men det er som bekendt stadigvæk ikke kommet. Det er stærkt bekymrende, og det mindsker bestemt ikke den utryghed, der breder sig blandt ansatte i amter og kommuner. Vi har meddelt Personalestyrelsen at vi ikke ønsker, at lovforslaget sendes til os med en så kort høringsfrist, at vi ikke får mulighed for at behandle og drøfte forslaget ordentligt. Navnlig fordi vi forventer, at forslaget på skatteområdet vil sætte sporene for, hvordan personalets vilkår og forhold i øvrigt takles i de kommende lovforslag om strukturreformen. Det generelle billede af regeringens håndtering af strukturreformen i forhold til at skabe tryghed blandt medarbejderne er efter min mening slået helt fejl, og der skal allerede nu meget til at rette op på det. Regeringens jobgaranti lyder fuldstændig hul, når de ansatte på skatteområdet af deres kommende arbejdsgiver - skatteministeren hører, at de skal regne med at blive færre ansatte efter overgangen til statsområdet. Regeringen bliver nødt til at erkende, at fusioner koster penge i hvert fald i en overgangsperiode. Det hele kan ikke finansieres ved rationaliseringer og udliciteringer. Regeringen må afsætte nogle midler på de kommende finanslove til at finansiere en række omstillingsomkostninger, ikke mindst initiativer til kompetenceudvikling af de ansatte. I forhold til de kommunale arbejdsgivere er vi nået lidt længere. Vi har underskrevet en fælleserklæring om information, dialog, medarbejderinddragelse og tryghed i relation til strukturreformen. I tilknytning hertil er der nedsat to arbejdsgrupper om henholdsvis afklaring af ansættelsesvilkår og etablering af Midlertidige Medbestemmelsesudvalg på tværs af amter og kommuner. Så langt så godt. Men mange spørgsmål vedrørende strukturreformen er fortsat uafklarede desværre. Der er en række spørgsmål, som både arbejdsgiverne og vi allerede nu bør søge fælles svar på, og som vi af hensyn til at skabe de bedst mulige rammer for gennemførelsen af reformen bør arbejde intensivt videre med. I KL s blad Danske Kommuner udtaler en sjællandsk borgmester, der står midt i en sammenlægningsproces: Det er en omfattende og uprøvet situation. Derfor er det vigtigt, at vi som ledelse synliggør, hvad der skal ske, informerer og gør os overvejelser og ind-

14 drager medarbejderne Han fortsætter: mange har det bedst med ikke at have for meget usikkerhed og der er meget usikkerhed i øjeblikket. Helt enig! KTO har derfor opfordret arbejdsgiverne til, at vi arbejder videre med at finde svar på de problemstillinger, vi allerede nu kan søge fælles svar på. For mig at se gælder det om for begge parter at skabe den bedst mulige viden og tryghed blandt ansatte i amter og kommuner omkring konsekvenserne af reformen. Vores tillidsrepræsentanter har behov for at få bedre muligheder for at deltage i møder om strukturreformen - også på tværs af amtsog kommunegrænserne. Det kunne vi finde ud af da ny løn blev introduceret. Det bør vi også meget snart kunne finde en løsning på i forbindelse med strukturreformen. Jeg vil godt advare arbejdsgiverne imod at henvise alle problemerne til overenskomstforhandlingerne, hvor vi - trods alt - også har en lang række andre temaer på dagsordenen. En anden bekymring er, om de kommunale arbejdsgiverparter vil misbruge argumentet om, at der ikke kan træffes beslutninger i forhold til de nye kommuner før 1. januar 2006 med henvisning til, at sammenlægningsudvalgene først bliver nedsat på det tidspunkt. Formelt er det naturligvis korrekt, men på den anden side er der jo heller ikke nogen tvivl om, at en lang række forhold, incl. personaleforhold, i de nye kommuner frem til 1. januar 2006 vil blive påvirket og ændre sig med stor hastighed. Der har man ikke til hensigt at vente på sammenlægningsudvalg. Jeg kan fx nævne, at man i Sønderborg er i gang med at nedsætte styregrupper for den fremtidige fælles personalepolitik i en kommende storkommune. Og den vil det jo nok være værd at få indflydelse på før 1. januar Min opfordring til de kommunale arbejdsgiverparter er, at de forholder sig til virkeligheden og smøger ærmerne op, så vi i fællesskab kan få etableret nogle rammer, så reformen gennemføres på den bedste måde. Danmarkshistoriens største personalepolitiske projekt skulle nødig lide skibbrud, når det blot lige er på vej ud af havnen. Med de rette tilbud om kompetenceudvikling, inddragelse af medarbejderne, og sikring af de ansattes vilkår og job er jeg sikker på, at vi har en rigtig god chance for at klare den gigantiske omstillingsproces, vi står overfor. Samarbejdet i forhandlingsudvalget Inden jeg afslutter, vil jeg godt kvittere for et godt og konstruktivt samarbejde i forhandlingsudvalget. Det er ikke altid så enkelt at skulle balancere mellem snævre organisationsinteresser og det bredere perspektiv, som er på dagsordenen ved vores diskussioner i forhandlingsudvalget.

15 Det er min opfattelse, at vi nu er klar til at gå ind i forhandlingsfasen, hvor det som bekendt er resultaterne der tæller og dermed også forhandlingsudvalgets vilje til at opnå konsensus i forhold til en lang række spørgsmål. Mange af os i forhandlingsudvalget er nye medlemmer, og vi har i udvalget derfor også skulle finde en stil, der passer os alle. Kort fortalt indebærer stilen, at vi har tillid til hinanden, at vi åbent og klart markerer og forklarer vores ønsker og grænser, og at vi er lydhøre overfor hinanden. Stilen indebærer, at der ikke er plads til uklare meldinger eller andet, som kan lægge gift for samarbejdet og for at finde fælles løsninger. Kan vi holde den høje standard, når vi under og ved afslutningen af forhandlingerne skal opnå resultater for hele KTO-fællesskabet, ja, så vil jeg med sindsro se frem til at stå i spidsen for et samlet KTO over for de kommunale arbejdsgivere. Så mange var ordene. Jeg håber, repræsentantskabet kan godkende bestyrelsens forslag til generelle overenskomstkrav ved OK-O5.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Centralorganisationernes Fællesudvalg Sekretariatet 24. april 2003 12379.8 HRM/HRM CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Emne: Samforhandlinger? Tak for indbydelsen!

Læs mere

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. J.nr.: 9.02.02.1 9. november 2004 Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Indledning

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 KTO Sekretariatet 19. februar 2004 Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 Den 19. februar 2005 er der opnået enighed mellem de (amts)kommunale arbejdsgivere og KTO om de generelle vilkår for fornyelse af

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde om stillingtagen til forliget mellem

Læs mere

Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv.

Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv. KTO September 2005 Sekretariatet Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Evaluering af OK-05 Evaluering af OK-05 1. Indledning I forbindelse med afslutningen af overenskomst- og aftaleforhandlingerne udarbejder

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den Bilag 2

Skatteministeriet J.nr Den Bilag 2 Skatteudvalget L 130 - Bilag 4 Offentlig Skatteministeriet J.nr 2004-711-0030 Den Bilag 2 Til Folketingets Skatteudvalg L 130/131 Forslag til Lov om Skatteforvaltningsloven og Lov om ændring af en række

Læs mere

KTO 25. februar 2005 Sekretariatet. Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005

KTO 25. februar 2005 Sekretariatet. Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005 KTO 25. februar 2005 Sekretariatet DK Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005 Indledning Da jeg stod her på repræsentantskabsmødet den 1. oktober 2004, hvor vi skulle udtage KTO s krav, sagde jeg,

Læs mere

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0621 17. november 2011 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den første forhandling

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Velkommen til Sundhedskartellets stormøde om OK11. Det er snart et år siden, vi mødtes til vores

Læs mere

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris Reguleringsordningen I notatet beskrives principperne i reguleringsordningen, ordningens virkning og udmøntningen historisk set. Desuden belyser notatet de aktuelle og konkrete problemer, der er opstået

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr KTO Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr 08.08.00 P26 Vedlagt fremsendes krav

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav www.gl.org Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav Repræsentantskabet skal på repræsentantskabsmødet 26. april 2017 vedtage GL s krav til OK18. Hovedbestyrelsen indstiller, at nedenstående 15 krav

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 KTO Sekretariatet 29. november 2002 AM J.nr.: 8.05.01-01 Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 1. Indledning Et helt centralt krav ved overenskomstforhandlingerne i 2002 var

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav Forbund Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2015 Indhold Forord 3 Løn, realløn, ligeløn og lokal løn 4 Uddannelse og større tryghed i ansættelsen 6 Tidsbegrænsede ansættelser og timelønsansættelser

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011 KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

Flemming Vinters tale ved FTF, LO, AC konference den 31. maj 2010 om Lønkommissionen

Flemming Vinters tale ved FTF, LO, AC konference den 31. maj 2010 om Lønkommissionen Flemming Vinters tale ved FTF, LO, AC konference den 31. maj 2010 om Lønkommissionen Indledning Først vil jeg gerne sige tak til de mange mennesker som har arbejdet hårdt i mange måneder for, at vi i dag

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

usikkerhed om personaleforholdene fremover. Man må frygte at reformen vil følges af afskedigelser og afvandring af de bedst kvalificerede,

usikkerhed om personaleforholdene fremover. Man må frygte at reformen vil følges af afskedigelser og afvandring af de bedst kvalificerede, 3HUVRQDOHIRUKROGYHGGHQIRUHVWnHQGHNRPPXQDOUHIRUP LO har modtaget udkast til en række af regeringens lovforslag i forbindelse med den forestående kommunalreform med henblik på vores bemærkninger. LO vil

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL)

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) KTO Sekretariatet 10. oktober 2007 Sagsnr.: 1127.27 KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-08

Læs mere

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold Indledning og kontakt... 3 Overenskomstresultatets omfang... 3 CFU forliget... 3 DTS forliget... 3 Periode og

Læs mere

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 og 10 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0621 21. januar 2005 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den tredje forhandling

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til Debatoplæg 2 KTO-forhandlingerne... 3 Baggrund... 3 Stærkt fællesskab med interessemodsætninger... 3 Lønpolitikken spænder ben... 4 AC legede med ilden... 4 Mere

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

Sammen om den offentlige sektor

Sammen om den offentlige sektor Sammen om den offentlige sektor Djøf Offentligs fokusområder 2018-2020 Tænk længere Reformer af kommuner, domstole, politi og gymnasier. Nye uddannelsesinstitutioner, supersygehuse, sammenlægninger, opsplitninger,

Læs mere

KL :54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet

KL :54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet KL 13-03-06 21:54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet Tid Den 13. marts 2006 Sted Emne Deltagere KL Tilpasningsforhandlinger amter til kommuner Repræsentanter for Kommunale

Læs mere

Hvor mange er omfattet af resultatet?

Hvor mange er omfattet af resultatet? 1 2 3 Hvor mange er omfattet af resultatet? IDAforhandler for 2.320 årsværk i kommunerne. Ét årsværk svarer til en fuldtidsansat med 37 timer om ugen. IDA og DdLhar indgået en forhandlingsaftale vedrørende

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det regionale område DET SAMLEDE RESULTAT FOR OK13 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,92 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen)

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat Regionale TR-møder februar/marts 2011 Præsentation af forhandlingsresultat KTO KL Periode 1. april 2011 31. marts 2013 Sikring af reallønnen for alle i 2. år 1. år er et nul-år, hvor gælden fra 1. oktober

Læs mere

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011 KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling TR-vilkår

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

AKTUELLE SAGER. nr. 4/ juni august Løn- og pensionsvilkår Øvrige ansættelsesvilkår Medbestemmelse...

AKTUELLE SAGER. nr. 4/ juni august Løn- og pensionsvilkår Øvrige ansættelsesvilkår Medbestemmelse... bilag 3.1 AKTUELLE SAGER nr. 4/2005 11. juni 2005 19. august 2005 Løn- og pensionsvilkår... 3 Øvrige ansættelsesvilkår... 5 Medbestemmelse... 6 Personalepolitik... 7 Kommunalreformen... 7 Andet...10 KTO

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Te m a h æ f t e O v e re n s komstfornyelsen 2005

Te m a h æ f t e O v e re n s komstfornyelsen 2005 Te m a h æ f t e O v e re n s komstfornyelsen 2005 1 2 Indholdsfortegnelse Evaluering af OK 2002...4 Den omvendte model...5 Forhandlingsaftale...6 Tættere på medlemmerne også i FOA...6 Kravene hvem forhandler

Læs mere

Lokal løn i det offentlige

Lokal løn i det offentlige Lokal løn i det offentlige FAKTA Nana Wesley Hansen Det Ny lønsystem Igennem 1980 erne var der et stigende pres for at decentralisere dele af løndannelsen i det offentlige. Særligt arbejdsgiverne pressede

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. februar 2015 3982.22 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. 1352.8 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS 2008 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 10. december 2014 HKB/jb Sagsnr.: 3852.44 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på RLTN s område Forhandlingsfællesskabets overordnede

Læs mere

Personalepolitik. December 2018

Personalepolitik. December 2018 Personalepolitik December 2018 2 Indholdsfortegnelse Formålet med en personalepolitik 3 Ledelse og samarbejde 4 Ansættelse 5 Kompetenceudvikling 8 Løn 10 Familie- og seniorliv 12 Sundhed og arbejdsmiljø

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.49 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 3. maj 2007 Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav I dette brev omtales tre forhold i

Læs mere

Sæt ny løn på dagsordenen

Sæt ny løn på dagsordenen Sæt ny løn på dagsordenen - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Veje til indflydelse... 3 2. Råderum til ny løn... 3 3. Ny løn på budgettet... 5 4. Indflydelse på råderum og budget... 7 5. Spørgsmål du kan stille

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

Aftaleresultatet ved OK 13 set i forhold til SKAF s generelle krav

Aftaleresultatet ved OK 13 set i forhold til SKAF s generelle krav 7. februar 2013 12-00432 MSK/MN Aftaleresultatet ved OK 13 set i forhold til SKAF s generelle krav I det følgende gennemgås hovedindholdet i den generelle del af CFU-forliget. Der er særlig fokus på emner/aftaler,

Læs mere

Information og drøftelse

Information og drøftelse Inspirationsnotat nr. 1 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 16. maj 2007 Information og drøftelse Information og drøftelse (forhandling) i henhold til MED-rammeaftalen Nedenfor er en gennemgang af MED-aftalens

Læs mere

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 - 1-1453.49 REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål På vej mod OK-11 Fakta og spørgsmål På de efterfølgende sider er præciseret 3 temaer, som vil danne udgangspunkt for drøftelserne på forhandlingskonferencen den 4. juni 2009. Til brug for drøftelsen af

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DJØF IDA HK/KOMMUNAL FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side

Læs mere

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning.

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. KTO 9. november 2010 Sekretariatet ABC 1965.59 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Indledning En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. OK-11 er usædvanlig

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde KL finder, at en vigtig udfordring på det kommunale arbejdsmarked er, at de kommunale arbejdspladser er attraktive

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE KL KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE Dato: 5. maj 2010 2062.35 AFTALE mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2011

Læs mere

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område KTO Sekretariatet 1. november 2010 HKB/jb Sagsnr.: 2157.61 KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-11 er at skabe

Læs mere

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2011 Ansatte i kommuner Mine krav dine krav? overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Vi har haft en god proces, og jeg vil gerne takke jer alle for jeres bidrag hele vejen igennem.

Vi har haft en god proces, og jeg vil gerne takke jer alle for jeres bidrag hele vejen igennem. 01-11-2012 12/132/21 OAO-Stats repræsentantskabsmøde 2. november 2012 Vedtagelse af krav til OK13 Formand Flemming Vinthers tale (det talte ord gælder) Så er vi ved at nå til vejs ende i denne fase af

Læs mere

Proces for drøftelse af personalepolitik for Viborg Kommune

Proces for drøftelse af personalepolitik for Viborg Kommune VIBORG STORKOMMUNE 15. september 2006 /LPO - KSJ Notat om Proces for drøftelse af personalepolitik for Viborg Kommune 1. Baggrund besluttede på sit møde den 31. maj 2006 at nedsætte en arbejdsgruppe til

Læs mere

1. Der indgås aftale om fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår. 6. Regler for forhandling af lokal løndannelse skærpes

1. Der indgås aftale om fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår. 6. Regler for forhandling af lokal løndannelse skærpes Sekretariatet Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2015 (RLTN) Note Den 12. december 2014 Sagsnr. S-2014-839 Dok.nr. D-2014-23506 tih/bef 1. Overenskomstens dækningsområde 1. Der

Læs mere

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter.

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. September 2009 Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. I forbindelse med de lokale lønforhandlinger er det meget vigtigt at være opmærksom på overholdelse af MED retningslinjen for drøftelse

Læs mere

FOKUS PÅ KL S POLITISK BESLUTNINGSKALENDER FOR SAMMENLÆGNINGSUDVALGET 2006 INSPIRATION TIL

FOKUS PÅ KL S POLITISK BESLUTNINGSKALENDER FOR SAMMENLÆGNINGSUDVALGET 2006 INSPIRATION TIL FOKUS PÅ KL S POLITISK BESLUTNINGSKALENDER FOR SAMMENLÆGNINGSUDVALGET 2006 INSPIRATION TIL MEDARBEJDERREPRÆSENTANTER I MIDLERTIDIGE TVÆRGÅENDE HOVEDSAMARBEDSUDVALG (MTSU) Indledning KTO s primære sigte

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE Udgivet: Samarbejdssekretariatet 2014 Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt,

Læs mere

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Fakta og opmærksomhedsfelter i anvendelsen af det kommunale MED system som ramme om dialog og samarbejde i omstillingen

Læs mere

Vedr.: Oplysninger og kommentarer til barselsfond-udvalget

Vedr.: Oplysninger og kommentarer til barselsfond-udvalget Økonomistyrelsen Att.: Leif H. Skytt Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K J.nr.: 5.10.03-18 HW Direkte tlf.nr.: 3347 0614 26. november 2003 Vedr.: Oplysninger og kommentarer til barselsfond-udvalget

Læs mere

Din overenskomst dit valg

Din overenskomst dit valg Debatoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Din overenskomst dit valg Hvordan skal fremtidens overenskomster se ud? Hvordan får den enkelte mere at sige? Hvad mener du er vigtigst? Hvad passer bedst til din

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer

OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer CFU og Finansministeriet har indgået en overenskomst, som giver de statsansatte markante lønstigninger og sikrer dem solid reallønsfremgang.

Læs mere

OK-02. - et debatoplæg

OK-02. - et debatoplæg OK-02 - et debatoplæg - 2 - - 3 - Indledning Denne pjece er først og fremmest udarbejdet til tillidsrepræsentanter (TR) i amter og kommuner. Den kan anvendes alene som grundlag for diskussion af krav til

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

Forhandlingsoplæg ved aftale- og overenskomstforhandlingerne

Forhandlingsoplæg ved aftale- og overenskomstforhandlingerne Sendt pr. mail: O.15@kl.dk KL Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Forhandlingsoplæg ved aftale- og overenskomstforhandlingerne i kommunerne 2015 Vedlagt fremsendes kademikernes oplæg/krav

Læs mere

- 1 - Diskussionsoplæg vedrørende OK-02

- 1 - Diskussionsoplæg vedrørende OK-02 - 1 - Diskussionsoplæg vedrørende OK-02 - 2 - - 3 - INDHOLD LØN- OG PERSONALEPOLITISKE FOKUSPUNKTER... 5 A) UDVIKLING I GENERELLE LØN- OG PENSIONSVILKÅR... 7 I. Indledning... 7 II. Generelle lønstigninger...

Læs mere

OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid

OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid Der er lagt op til et kompliceret forløb med mange konfliktrisici. når overenskomsterne i amter og kommuner skal fornyes i 2005 Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere