Inspektion af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspektion af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011"

Transkript

1 Inspektion af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/ /PH

2 2/27 Indholdsfortegnelse Ad 2.2. Den generelle vedligeholdelsesstandard... 3 Ad 2.5. Observationscelle... 4 Ad 2.6. Besøgsrum... 5 Ad 4.1. Arbejde... 6 Ad 4.2. Undervisning og anden godkendt aktivitet... 7 Ad 5. Fritid Ad 7.1. Belægning mv Ad 7.3. Talsmandsordning Ad 8. Rapportgennemgang disciplinærsager Ad 8.5. Lidt om sagerne Ad Den overtrådte bestemmelse, hjemlen for den ikendte foranstaltning, andre bestemmelser og bevisbedømmelse Ad 8.7. Kompetence Ad 8.8. Klagevejledning Ad 8.9. Sanktionen Ad Indberetning Ad 9.8. Kompetence (anbringelse i observationscelle) Opfølgning Underretning... 27

3 3/27 Den 22. august 2012 afgav jeg en endelig rapport om Folketingets Ombudsmands inspektion den 3. juni 2011 af Anstalten for domfældte i Sisimiut. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har i den anledning modtaget en udtalelse af 14. februar 2013 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. Bilagene omfatter dels udtalelser fra den daværende direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, dels fra den senere fungerende direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, der var tiltrådt i tilknytning til, at direktøren havde meddelt, at han havde valgt at fratræde sin stilling. Det drejer sig om udtalelser af 5. og 9. oktober, 8. november og 4. december 2012 samt 24. januar og 7. februar Den 1. juli 2013 tiltrådte en ny direktør. Jeg skal herefter meddele følgende: Ad 2.2. Den generelle vedligeholdelsesstandard Jeg gengav oplysninger om projekter og vedligeholdelsesarbejder i anstalten og nævnte i den forbindelse, at ombudsmanden under inspektionen havde konstateret, at de projekter og vedligeholdelsesarbejder, der forventedes færdige i uge 21, var blevet udført. Jeg gik ud fra, at de øvrige nævnte projekter og vedligeholdelsesarbejder også var blevet udført. Kriminalforsorgen i Grønland har i udtalelsen af 5. oktober 2012 oplyst, at samtlige projekter er gennemført. Det er videre oplyst, at der blev opført et særskilt motionsrum, der stod klar til brug den 1. august 2011, og at samtlige rum blev malet inden 1. september Jeg har noteret mig det oplyste. På inspektionstidspunktet så der ikke pænt rengjort ud i flere af fællesrummene i anstalten. Det blev på ombudsmandens forespørgsel oplyst, at der ikke var etableret en gangmandsordning i anstalten. Ombudsmanden anbefalede under inspektionen anstalten at overveje at indføre en gangmandsordning, som der normalt findes i andre

4 4/27 anstalter i Grønland og i danske fængsler. I rapporten bad jeg om at få oplyst, om der var indført en gangmandsordning i anstalten. Hvis det ikke var tilfældet, bad jeg om at få oplyst begrundelsen for ikke at indføre en sådan ordning. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der pr. 1. juli 2011 blev indført en gangmandsordning i Anstalten for domfældte i Sisimiut. Direktoratet har henholdt sig hertil. Jeg har noteret mig det oplyste. Ad 2.5. Observationscelle På væggen ved vinduet ca. 20 cm under loftet sad en rund kapsel (ca. 15 cm i diameter), der stak et par centimeter ud fra væggen. Det blev oplyst, at kapslen var en del af udluftningssystemet i cellen. Døren til observationscellen var en almindelig dør forsynet med håndtag, lås og to skudrigler på den udvendige side. Der var et stort rundt indkigshul af glas (ca. 15 cm i diameter) i døren, og på ydersiden af døren var der monteret en træplade, som det var muligt at skyde for indkigget. Dørens hængsler sad på indersiden, og døren åbnede derfor indad. Uddannelses- og beskæftigelseschefen for Kriminalforsorgen i Grønland oplyste, at kriminalforsorgen var ved at foretage en generel undersøgelse af døre til observationsceller, og at kriminalforsorgen var opmærksom på, at kighullet burde være mindre. I rapporten gengav jeg ombudsmandens bemærkning under inspektionen om, at observationscellen bør være indrettet, så der ikke er forhold, der kan indebære en sikkerhedsmæssig risiko for de indsatte, herunder fastmonterede genstande som dørhængsler og den ovenfor omtalte kapsel i forbindelse med udluftningssystemet, som det er muligt at fastgøre noget i med henblik på selvmord eller selvbeskadigelse. Jeg bad om at få oplyst, om døren til observationscellen var blevet vendt om, så den nu åbner udad, og om kighullet var blevet mindre og forsynet med brudsikkert glas. Jeg bad også om at få oplyst, hvad der var sket med kapslen i forbindelse med udluftningssystemet.

5 5/27 Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der er blevet monteret en ny dør til observationscellen. Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at denne dør åbner udad, og at beslagene til døren er indbygget i dørrammen, så de ikke længere er synlige. Kriminalforsorgen har desuden oplyst, at udluftningssystemets kapsel nu er fjernet og erstattet med en rist, der er indbygget i væggen. Den 24. januar 2013 har Kriminalforsorgen i Grønland supplerende over for direktoratet oplyst, at den nye observationscelledør er identisk med de observationscelledøre, der benyttes i Danmark, og at kighullet er 7 cm i diameter og forsynet med brudsikkert glas. Direktoratet har henholdt sig hertil. Med den bemærkning, at jeg går ud fra, at hullerne i den rist, der har erstattet kapslen, er så små, at de ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko, har jeg noteret mig det oplyste. Jeg henviser i den forbindelse til rapporten af 19. december 2011 om ombudsmandens inspektion af detentionen i Ilulissat den 6. juni Som det fremgår heraf, har Rigspolitiet for så vidt angår riste i detentioner meldt ud, at den maksimalt tilladte hulstørrelse er 4 mm. Ad 2.6. Besøgsrum Der lå kondomer fremme ved siden af tv et på det lille bord i besøgsrummet. På ombudsmandens spørgsmål om adgang til lagner blev det oplyst, at de indsatte selv kan medbringe lagen. Jeg henledte opmærksomheden på, at Direktoratet for Kriminalforsorgen i et brev af 5. november 2004 til kriminalforsorgens institutioner i Danmark om forbedring af besøgsforholdene har anført, at besøgslokaler skal være indrettet med et skab med kondomer og engangslagner så indsatte og deres besøgende har adgang til dette (i alle tilfælde) uden kontakt til personalet. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der i besøgsrummet er opsat et skab, der indeholder kondomer og engangslagner. Direktoratet har henholdt sig hertil. Jeg har noteret mig det oplyste.

6 6/27 Ad 4.1. Arbejde Det blev under inspektionen oplyst, at det generelt er svært med beskæftigelse om vinteren. Beskæftigelsessituationen i anstalten er derimod god, når det er sommer, og der samtidig er mange indsatte, der har tilladelse til udgang. Ofte er der dog kun få indsatte, der har tilladelse til udgang fra anstalten, og der er derfor ikke så mange, der har arbejde i byen. Ombudsmanden fik under inspektionen nærmere oplysninger om beskæftigelsessituation i anstalten på dette tidspunktet, og i rapporten bad jeg om nærmere oplysninger om den nuværende beskæftigelsessituation. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der ultimo september 2012 var 30 indsatte i anstalten, og at 71,43 pct. af de indsatte, der ikke havde mulighed for udgang, var beskæftiget i anstalten. Desuden var 33,33 pct. af de indsatte, der havde mulighed for udgang, beskæftiget i byen. Kriminalforsorgen i Grønland har endvidere oplyst, hvad de indsatte, der var beskæftiget henholdsvis i og uden for anstalten, var beskæftiget med. De indsatte, der var beskæftiget i anstalten, omfattede: 3 køkkenfolk 1 pedel 1 vaskedame 1 tissekolbevasker 1 gangmand 5 i værksted De indsatte, der var beskæftiget i byen, omfattede: 1 elektriker 2 på rejefabrik 4 som lossere Direktoratet for Kriminalforsorgen har supplerende oplyst, at følgende fremgår af de økonomiske rammer samt faglige mål og resultatkrav for 2012 mellem Kriminalforsorgen i Nuuk og Anstalten for domfældte i Sisimiut:

7 7/ Beskæftigelse af domfældte (udgange) Mål Domfældte med udgange har mulighed for beskæftigelse uden for anstalten, hvor den enkelte anstaltsleder og beskæftigelseschefen er med til at formidle kontakter til erhvervslivet for at kunne få så mange domfældte som muligt beskæftiget uden for anstalten. Resultatkrav 30 % af domfældte med udgange skal være beskæftiget hos arbejdsgivere uden for anstalten 4.3 Beskæftigelse af domfældte (uden udgange) Mål Anstalten skal kunne tilbyde arbejde, uddannelse eller behandling til alle domfældte. der ønsker det Resultatkrav Anstalter, der er indrettet således de kan tilbyde arbejde, uddannelse eller behandling, skal sikre en samlet beskæftigelsesgrad på minimum 60 %. Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at anstalten opfyldte de mål, der var fastsat for beskæftigelsen i 2012, både i og uden for anstalten. Ad 4.2. Undervisning og anden godkendt aktivitet På inspektionstidspunktet var det ikke muligt for de indsatte at modtage undervisning af en fast timelærer i anstalten. Det blev oplyst, at skolelærerne i Sisimiut generelt ikke betragter det som særlig attraktivt med et ekstra job, og at det derfor er svært at få timelærere ansat i anstalten. Det blev desuden oplyst, at der er faste timelærere ansat i anstalterne for domfældte i Nuuk og Ilulissat, og at de indsatte i Anstalten for domfældte i Sisimiut kan modtage fjernundervisning af disse lærere ved hjælp af videokonference. Det blev oplyst, at der er fjernundervisning fem dage om ugen, og at der undervises bl.a. i dansk og matematik samt forskellige temaer som f.eks. navigation. I rapporten bad jeg om at få oplyst, om der efter inspektionen var blevet ansat en timelærer i anstalten, eller om undervisningen stadig foregår som fjernundervisning. Jeg bad også om at få oplyst, hvor mange af de indsatte der modtager undervisning, og om der anvendes pc i undervisningen.

8 8/27 Direktoratet har oplyst følgende: Kriminalforsorgen i Grønland har den 5. oktober 2012 oplyst overfor direktoratet, at der endnu ikke er ansat timelærer eller iværksat fjernundervisning i Anstalten for domfældte i Sisimiut. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at man flere gange, uden held, har slået stillingen op, og at stillingen på daværende tidspunkt var slået op på byens opslagstavler. Derudover arbejder Kriminalforsorgen i Grønland med mulighederne for at etablere fjernundervisning i anstalterne, som et supplement til den almindelige undervisning. Kriminalforsorgen i Grønland har i samme forbindelse oplyst, at der aktuelt ikke er indsatte, der modtager undervisning, men muligheden for at give indsatte udgang til undervisning udenfor anstalten benyttes lejlighedsvist. Direktoratet har bedt Kriminalforsorgen i Grønland om at komme med supplerende bemærkninger i anledning af, at det fremgår af ombudsmandens rapport, side 15, at han under inspektionen fik oplyst af anstalten, at indsatte i Sisimiut kan modtage fjernundervisning, at der er fjernundervisning fem dage om ugen samt at der undervises i blandt andet dansk, matematik og forskellige temaer, idet disse oplysninger ikke er i overensstemmelse med de oplysninger, direktoratet den 5. oktober 2012 har fået fra Kriminalforsorgen i Grønland. Den fungerende direktør for Kriminalforsorgen i Grønland har den 7. februar 2013 oplyst, at der i Anstalten for domfældte i Sisimiut siden 1. november 2012 har været ansat en timelærer med 4 timers undervisning pr. uge (mandag og fredag). Kriminalforsorgen har oplyst, at timelæreren dog har opsagt sin stilling ved udgangen af januar måned 2013, og at Anstalten for domfældte i Sisimiut derfor har opslået stillingen som timelærer igen. Kriminalforsorgen i Grønland har desuden oplyst, at Anstalten for domfældte i Sisimiut i midten af 2012 anskaffede et 42 tommer tv samt webkamera, således at der, efter aftale med direktoratet for Kriminalforsorgen i Grønland, kunne etableres fjernundervisning i de grønlandske anstalter. Anstalten for domfældte i Sisimiut har ligeledes indrettet et undervisningslokale, således at fjernundervisningen kan foregå fra undervisningslokalet, når dette iværksættes.

9 9/27 Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at det på nuværende tidspunkt ikke har været muligt at opstarte fjernundervisningen mellem de grønlandske anstalter. Det er oplyst, at Anstalten for domfældte i Sisimiut i øjeblikket er i dialog med sprogskolen i Sisimiut, for derigennem at få et fremtidigt samarbejde på området. Direktoratet kan oplyse, at den fungerende direktør for Kriminalforsorgen i Grønland telefonisk den 7. februar 2013 har oplyst overfor direktoratet, at han ikke på nuværende tidspunkt, så længe efter inspektionen, kan komme nærmere en besvarelse af direktoratets anmodning om supplerende bemærkninger. Direktoratet tager det oplyste til efterretning. Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at direktoratet har søgt at afklare uoverensstemmelsen mellem det, der blev oplyst henholdsvis under og efter inspektionen om fjernundervisning i anstalten. For god ordens skyld bemærker jeg, at jeg hverken modtog bemærkninger fra anstalten eller Kriminalforsorgen i Grønland til min gengivelse i den foreløbige rapport af det oplyste under inspektionen om fjernundervisning i anstalten. Hvis der etableres undervisning i anstalten, går jeg ud fra, at anstalten vil overveje at anvende pc i undervisningen. Det blev under inspektionen desuden oplyst, at én indsat var i behandling. Jeg bad om at få oplyst, hvilke behandlingsmuligheder der er for de indsatte. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der fra sommeren 2012 er iværksat et pilotprojekt med tilbud om misbrugsbehandling i anstalterne i Aasiaat og Nuuk. Det er behandlervirksomheden Katsorsaavik, der forestår behandlingen. Efter en evaluering af pilotprojektet forventedes det, at Katsorsaavik, via et rejsehold, fra 1. kvartal 2013 kunne tilbyde misbrugsbehandling i de øvrige anstalter. På tidspunktet for Kriminalforsorgen i Grønlands udtalelse var der således ingen mulighed for behandling i anstalten, men det forventedes, at der ville blive mulighed herfor. Direktoratet har henholdt sig hertil.

10 10/27 Jeg har noteret mig det oplyste, herunder med hensyn til forventningen om udbredelse af misbrugsbehandlingen til alle anstalterne fra 1. kvartal Ad 5. Fritid Det blev under inspektionen bl.a. oplyst, at anstalten havde en time om ugen i idrætshallen, men at det var for lidt til at dække behovet, og at anstalten håbede på at kunne få to timer om ugen fra august Jeg bad om at få oplyst, om de indsatte har mulighed for at deltage i andre aktiviteter end sportsaktiviteter uden for anstalten. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der er mulighed for fjeldvandring, kirkegang, korsang og besøg på det offentlige bibliotek, ligesom anstalten i fællesskab med firmaet Sirius Greenland arrangerer bådture for de indsatte. Direktoratet har henholdt sig hertil. Jeg har noteret mig det oplyste. Desuden bad jeg om at få oplyst, hvilke fysiske aktiviteter de indsatte har mulighed for at lave på gårdtursarealet. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at de fysiske aktiviteter på gårdtursarealet primært er fodbold, basketball og badminton. Direktoratet har henholdt sig hertil. Jeg har noteret mig det oplyste. Det blev under inspektionen oplyst, at anstalten tidligere havde en båd, der blev benyttet til sejlads og fiskeri, men da den ikke var godkendt af Søfartsstyrelsen, var anstalten holdt op med at bruge den. De indsatte havde udtrykt ønske om at kunne komme til at fiske, men anstalten havde ikke økonomi til at anskaffe en ny båd. Anstalten havde tidligere også hunde og en slæde, men på grund af manglende interesse hos de indsatte for at passe hundene, blev de solgt. De indsatte havde udtrykt

11 11/27 ønske om, at anstalten får hunde igen, men den hundeplads, som anstalten kan benytte, ligger et godt stykke fra anstalten, og bl.a. derfor havde anstalten ikke anskaffet nye hunde. I rapporten bad jeg om at få oplyst, om anstalten på nuværende tidspunkt havde planer om på ny at anskaffe en båd og/eller hunde, som kan være med til at give de indsatte nogle flere aktivitetsmuligheder. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der aktuelt fortsat ikke er økonomisk mulighed for at erhverve en ny båd, men at anstalten arrangerer bådture med de indsatte sammen med lokale og godkendte bådførere i Sisimiut, heriblandt Sirius Greenland. Kriminalforsorgen har desuden oplyst, at det ikke vurderes realistisk at genoptage hundehold. Dels fordi anstalten ligger meget langt væk fra det område, hvor kommunalbestyrelsen har tilladt hundehold, dels fordi et hundespand har behov for, at ansvaret og pasningen forestås af en fast person. Direktoratet har henholdt sig hertil. Jeg har noteret mig det oplyste. I forbindelse med fritidsaktiviteter blev det desuden oplyst, at anstalten som et nyt tiltag havde ansat en pædagogisk medhjælper. Jeg bad om nærmere oplysninger om, hvilke arbejdsopgaver den pædagogiske medhjælper varetager i forhold til de indsatte. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at den pædagogiske medhjælper (pædagogisk assistent) er ansvarlig for samtlige aktiviteter i anstalten, jf. punktet om aktiviteter i og uden for anstalten. Den pædagogiske assistent varetager således al planlægning af beskæftigelsen inde i anstalten, og hermed aktiveringen af de indsatte, der ikke har udgang. Direktoratet har henholdt sig hertil. Jeg har noteret mig det oplyste.

12 12/27 Ad 7.1. Belægning mv. Det blev under inspektionen oplyst, at anstalten i forbindelse med overbelægning tager besøgsrummet i brug som ekstra celle. Jeg bad om at få oplyst, hvor ofte det sker, og hvordan besøg til de øvrige indsatte afvikles i disse situationer. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at genåbningen pr. 17. september 2012 af den midlertidige anstalt i Kangerlussuaq med plads til 30 indsatte vil være med til at nedbringe venterkøen og dermed tage noget af det pres, der er på de andre anstalter. Kriminalforsorgen i Grønland har desuden oplyst, at anstaltens besøgsrum siden 1. juli 2011 ikke længere er blevet anvendt som ekstra celle i tilfælde af overbelægning. Ved overbelægning i anstalten bliver indsatte placeret i celle sammen i den nye del af bygningen, hvor cellerne er større. De indsatte bliver spurgt, om de kan bo sammen, og de indsatte i den nye del af bygningen bliver screenet, før de bliver spurgt. Direktoratet har henholdt sig til anstaltens oplysning om, at besøgsrummet ikke længere anvendes som ekstra celle i tilfælde af overbelægning. Jeg har noteret mig det oplyste. Ad 7.3. Talsmandsordning Direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland har fastsat nærmere regler om talsmandsvirksomheden i bekendtgørelse nr af 7. december 2009 (medindflydelsesbekendtgørelsen). Det fremgår af 5 i denne bekendtgørelse, at institutionen bl.a. tager ( ) stilling til, hvor ofte der afholdes valg af talsmænd, proceduren for valg af talsmænd og eventuelt fælles talsmand samt om kontrollen med disse valg. Efter 8, stk. 1, i den talsmandsbekendtgørelse, der er udstedt i medfør af den danske straffuldbyrdelseslov, skal lederne af kriminalforsorgens institutioner i Danmark fastsætte regler om nærmere angivne forhold, herunder de forhold, der også er nævnt i 5 i den bekendtgørelse om medindflydelse, der gælder for kriminalforsorgens institutioner i Grønland. Jeg nævnte, at jeg i min rapport om inspektionen af Anstalten for domfældte i Ilulissat havde bedt om at få oplyst, om det forhold, at institutionerne tager ( ) stilling til de forhold, der er nævnt i medindflydelsesbekendtgørelsens 5, skal forstås sådan, at

13 13/27 der (ligesom i Danmark) skal fastsættes skriftlige regler herom, f.eks. i anstaltens husorden. Hvis det var tilfældet, bad jeg om at få oplyst, om der er fastsat sådanne regler for Anstalten for domfældte i Sisimiut. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst følgende: Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst overfor direktoratet, at der er en talsmandsordning i anstalten, samt at der afholdes møde med talsmanden hver måned. Kriminalforsorgen har videre oplyst, at såfremt talsmanden fratræder sin stilling, vælges en ny talsmand. Valget sker ved et beboermøde, som afholdes hver måned. Det fremgår ikke af Kriminalforsorgen i Grønlands udtalelse, om der er fastsat skriftlige regler for proceduren ved valg af talsmand for de indsatte. Af husordenen gældende for de grønlandske anstalter fremgår under overskriften Talsmænd følgende: Der er adgang til at vælge talsmænd på de enkelte afdelinger. Anstalten tager initiativ til jævnlige drøftelser med de valgte talsmænd. Drøftelserne med anstalten skal også ske, hvis talsmændene anmoder herom. Talsmanden kan på de indsattes vegne rette henvendelse til personalet og ledelsen med ønsker og klager vedrørende forholdene for de indsatte. (Se side 16 i husordenen, som vedlægges. Det bemærkes, at punktet vedrørende talsmænd ikke fremgår af husordenens indholdsfortegnelse.) Justitsministeriet, Kriminalforsorgen i Grønlands bekendtgørelse nr af 7. december 2009 om gennemførelse af medindflydelse for indsatte i kriminalforsorgens institutioner (medindflydelsesbekendtgørelsen), indeholder bestemmelser blandt andet om institutionens pligt til møder og drøftelser med de indsatte, valg af talsmand, herunder valgret og valgbarhed samt om talsmandsarbejdets udførelse i forhold til den almindelige beskæftigelse.

14 14/27 Af bekendtgørelsens 5 fremgår, at institutionen tager bl.a. stilling til, hvor ofte der afholdes valg af talsmænd, og proceduren for valg af talsmænd og eventuelt fælles talsmand samt om kontrollen med disse valg. Det fremgår af lovforslagets bemærkninger fsva. den foreslåede 204 om medindflydelse (som blev til kriminallovens 199) i lovforslaget L35, , at det forudsættes, at der udfærdiges regler, der i den enkelte institution sikrer gennemførelsen af adgangen til medindflydelse, herunder afholdelse af møder med de indsatte, adgangen til at opstille og vælge talsmænd mv. Direktoratet finder i forlængelse af ovenstående, at skriftlighed er nødvendig, når der udstedes regler, som skal sikre, at en ret for de indsatte iagttages i anstalterne. Direktoratet finder derfor, at det må følge af bestemmelsen i medindflydelsesbekendtgørelsens 5, at der i institutionerne skal fastsættes yderligere skriftlige retningslinjer om talsmandsordningen. Direktoratet har bedt Kriminalforsorgen i Grønland om, at husordenens afsnit om talsmænd tilføjes de i medindflydelsesbekendtgørelsens 5 nævnte informationer, med henblik på at anstaltens indsatte kan danne sig overblik over alle elementer i ordningen, samt at det tydeliggøres i husordenens indholdsfortegnelse, at der kan findes oplysninger om en talsmandsordning i husordenen. Jeg har noteret mig det oplyste, jf. også opfølgningsrapporten om inspektionen af Anstalten for domfældte i Ilulissat. Ad 8. Rapportgennemgang disciplinærsager Ombudsmanden bad under inspektionen om bl.a. de seneste 10 disciplinærsager forud for den 27. april 2011 (tidspunktet for varslingen af inspektionen). Hvis der i nogle af sagerne havde været klaget til Kriminalforsorgen i Grønland, bad ombudsmanden også om en kopi af kriminalforsorgens afgørelse i sagen. Ombudsmanden modtog herefter i alt 22 disciplinærsager, som alle var forhørssager. Forhørene var fortløbende nummereret, og ombudsmanden modtog 11 sager med numrene 28-38, som vedrørte perioden fra den 6. maj 2010 til den 14. juli 2010 (dvs. at sagerne lå inden for den afgrænsede undersøgelsesperiode). Ombudsmanden modtog desuden 11 sager med numrene og 50-57, som vedrørte perioden fra den 28. april 2011 til den 27. maj Selv om de sidstnævnte 11 sager lå uden for

15 15/27 den afgrænsede undersøgelsesperiode, havde jeg valgt (kun) at gennemgå disse 11 sager, fordi det var de seneste sager, mens de øvrige 11 sager var fra medio Jeg havde ikke modtaget oplysning om, hvorvidt der havde været klaget over nogle af afgørelserne til Kriminalforsorgen i Grønland, men jeg gik ud fra, at det ikke var tilfældet. Jeg gik også ud fra, at der havde været disciplinærsager i anstalten i perioden mellem de sager, som jeg havde modtaget fra 2010, og sagerne fra 2011 (dvs. i perioden fra den 14. juli 2010 til den 28. april 2011), og jeg bad om at få oplyst, hvor mange sager det drejede sig om. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der i perioden mellem den 14. juli 2010 og den 28. april 2011 er afgjort 93 disciplinærsager i anstalten. Blandt det modtagne materiale er en liste over disse sager med oplysning om, at der startes forfra med nummereringen af forhørsnotaterne hvert år. Kriminalforsorgen i Grønland har desuden oplyst, at anstalten så vidt som det huskes på nuværende tidspunkt sendte de seneste 10 disciplinærsager, som var afgjort op til den 27. april 2011, til ombudsmanden pr. post. Direktoratet har udtalt, at direktoratet kan konstatere, at de sager, som anstalten udleverede til ombudsmanden under inspektionen, ikke vedrørte den ønskede periode, hvilket direktoratet finder beklageligt. Direktoratet har samtidig oplyst, at Kriminalforsorgen i Grønland i øvrigt har bekræftet, at ingen af de afgørelser, der er udleveret til ombudsmanden, er blevet påklaget. Jeg har noteret mig det oplyste. Det bemærkes, at jeg ikke efter inspektionen fra anstalten har modtaget de seneste 10 rapporter forud for varslingen den 27. april 2011, men at de fire sager om observationscelleanbringelse, som jeg modtog sammen med disciplinærsagerne, alle var vedlagt notater fra forhørsprotokollen om efterfølgende disciplinærsager, og at to af disse forhør fandt sted i perioden mellem den 14. juli 2010 og den 28. april 2011 henholdsvis den 28. oktober 2010 (nr. 66/2010) og 22. marts 2011 (nr. 26/2011). De to andre sager er forhørssager med numrene 48/2011 og 49/2011.

16 16/27 Ad 8.5. Lidt om sagerne I tre af sagerne om enrumsanbringelse var der i afgørelserne henvist både til kriminallovens 227 om disciplinære foranstaltninger og til kriminallovens 223 om anbringelse i enrum samt 69 om anbringelse i enrum i bekendtgørelsen om tilbageholdte. Disse tre sager rejste således spørgsmål om, hvorvidt der havde været tale om anbringelse i enrum som en disciplinær foranstaltning (kriminallovens 227) eller som en anden reaktion (kriminallovens 223). Jeg udtalte, at det ikke er korrekt at henvise til kriminallovens 223 og 69 i bekendtgørelsen om tilbageholdte, når der er tale om anbringelse i enrum som en disciplinær foranstaltning. Jeg gik ud fra, at anstalten fremover ville være opmærksom på, at det ved henvisning til regelgrundlaget i forhørsnotaterne klart bør fremgå, om der er tale om en disciplinær foranstaltning eller en anden reaktion. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at kriminalforsorgens jurist efter inspektionen i 2011 har været rundt i alle anstalterne og undervist de ansatte endnu mere i den daglige sagsbehandling. Der er også skrevet en række nye procedurer for at støtte op om sagsbehandlingen, og kriminalforsorgen forventede at have udarbejdet nye procedureregler for disciplinære foranstaltninger ved udgangen af oktober Jeg har noteret mig det oplyste. Ad Den overtrådte bestemmelse, hjemlen for den ikendte foranstaltning, andre bestemmelser og bevisbedømmelse Til de forhold, som jeg gjorde opmærksom på under disse punkter, har Kriminalforsorgen i Grønland generelt henvist til det oplyste til pkt. 8.5 om undervisning af de ansatte i anstalterne og udarbejdelse af procedureregler på forskellige områder, herunder disciplinærområdet og almindelig forvaltningsret. Kriminalforsorgen har i den forbindelse oplyst, at juristfunktionen har været ledig i en længere periode og først rigtigt er blevet implementeret ved årsskiftet Denne funktion har betydet meget større fokus på sagsbehandlingen i anstalterne og benyttes i vid udstrækning af anstalterne i det daglige som støttefunktion i deres sagsbehandling. Jeg har noteret mig det oplyste.

17 17/27 Ad 8.7. Kompetence Institutionens leder eller den, der bemyndiges dertil, har kompetencen til at ikende en indsat en disciplinær foranstaltning, jf. kriminallovens 226, stk. 1. Afgørelserne var i de konkrete tilfælde truffet af enten den fungerende anstaltsleder, en overbetjent eller en anstaltsbetjent. Det fremgik ikke, om overbetjenten eller anstaltsbetjenten havde truffet afgørelse som stedfortræder i anstaltslederens fravær eller som bemyndiget efter delegation. I sagen om inspektionen i 2006 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq erklærede ombudsmanden sig enig med Direktoratet for Kriminalforsorgen i, at det ville være hensigtsmæssigt, at de lokale kompetenceforhold og arbejdsgange fastlægges udtrykkeligt i de tilfælde, hvor kompetencen er henlagt til institutionens leder eller den, der bemyndiges dertil. Den ledende anstaltsleder udarbejdede efterfølgende i brev af 19. november 2008 et udkast til regelsæt for de interne kompetenceforhold i anstalterne for domfældte. Den ledende anstaltsleder omtalte heri de regler, hvor kompetencen var henlagt til anstaltslederen eller den, der bemyndiges dertil. Anstaltslederen anmodede tillige anstalterne om i lokale regelsæt at fastlægge, hvorvidt anstaltslederens kompetence efter disse bestemmelser er delegeret, samt sende ham en kopi af disse regler. Den ledende anstaltsleder oplyste i den forbindelse, at anstaltslederens kompetence kun kan delegeres til anstaltslederens stedfortræder. Direktoratet havde ingen bemærkninger til dette brev, og det havde ombudsmanden heller ikke. Jeg gik ud fra, at der i overensstemmelse med det nævnte brev blev fastsat regler om delegation af kompetence i (bl.a.) Anstalten for domfældte i Sisimiut, og jeg bad om en kopi af disse regler. Direktoratet har udtalt følgende: Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at man ikke er bekendt med brevet af 19. oktober 2008, og at man i forbindelse med etableringen af det nye direktorat i Grønland udarbejdede en lang række nye procedurer, der i dag regulerer kompetenceforhold mv. i anstalterne. Kriminalforsorgen i Grønland har videre oplyst, at procedurerne er samlet på Kriminalforsorgens intranet, hvortil alle medarbejdere har adgang.

18 18/27 Direktoratet har i forbindelse med denne sag midlertidigt fået adgang til intranettet i Kriminalforsorgen i Grønland. Udskrift fra Kriminalforsorgen i Grønlands intranet vedlægges, således udateret retningslinje anbragt på intranettet den 16. juli 2010 om magt og sikringsmidler. Det fremgår heraf, under overskriften 'kompetence', at det er anstaltslederen (uden for dennes tjenestetid bagvagten), som i hvert tilfælde afgør, om der skal bruges håndjern, stav, observationscelle eller sikringscelle. Videre fremgår, at det tjenstgørende personale kan træffe afgørelse om anvendelse af et af magt- og sikringsmidlerne, såfremt anvendelsen er så akut påtrængende, at der ikke er tid til først at indhente anstaltsleders eller bagvagts godkendelse, og der efterfølgende sker underretning til afdelingsledelsen eller bagvagten. Desuden findes på intranettet en udateret retningslinje, anbragt på intranettet den 16. juli 2010, om prøveløsladelser. Det fremgår heraf, at det er den enkelte anstaltsleder ellers dennes stedfortræder, der underskriver prøveløsladelser endeligt. Eftersom direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland tidligere har oplyst overfor direktoratet, at kompetencen til at træffe afgørelsen om prøveløsladelse nu igen udøves af ledelsen af Kriminalforsorgen i Grønland, jf. kriminallovens 149, stk. 1, foretager direktoratet ikke videre i denne anledning. Direktoratet har dog opfordret Kriminalforsorgen i Grønland til at fjerne den misvisende retningslinje fra intranettet. Herudover har direktoratet ikke fundet regler på Kriminalforsorgen i Grønlands intranet, som vedrører uddelegering af kompetence. Direktoratet kan oplyse, at direktoratet supplerende den 4. december 2012 fra Kriminalforsorgen har fået oplyst, at der i anstalternes lokale bagvagtordning indgår anstaltslederen og overvagtmester. Direktoratet kan oplyse, at direktoratet har opfordret Kriminalforsorgen i Grønland til, at retningslinjerne på intranettet dateres, at dato for seneste redigering af den

19 19/27 enkelte retningslinje anføres i dokumentet samt at det noteres tydeligt, hvis dokumenter eller retningslinjer ikke længere er gældende. Der bør desuden udarbejdes kompetenceregler for alle situationer, hvor Kriminalloven hjemler delegation af kompetence, herunder vedrørende disciplinærstraf, se også direktoratets svar i sagen vedrørende ombudsmandens inspektion af Anstalten for domfældte i Ilulissat. Direktoratet har overfor Kriminalforsorgen i Grønland bemærket, at direktoratet finder, at ordet afdelingsledelsen i retningslinjer vedrørende magt- og sikringsmidler må skulle erstattes med ordet anstaltsledelsen. I sagen om inspektionen af Anstalten for domfældte i Ilulissat, som direktoratet har henvist til, har direktoratet ud over oplysning om ovennævnte taget oplysninger fra Kriminalforsorgen i Grønland om, at der vil blive udfærdiget vejledninger om lokale kompetenceforhold og arbejdsgange, til efterretning. Jeg har noteret mig det oplyste og går ud fra, at der herefter er eller vil blive udarbejdet regler om delegation af kompetence også på disciplinærsagsområdet, jf. også opfølgningsrapporten om inspektionen af Anstalten for domfældte i Ilulissat. Jeg bad desuden om oplysning om ledelsens tilsyn med behandlingen af disciplinærsager i Anstalten for domfældte i Sisimiut. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at direktoratet i Nuuk løbende udfører inspektioner i de grønlandske anstalter og herunder også holder øje med, hvordan den løbende sagsbehandling fungerer i relation til behandlingen af (bl.a.) disciplinærsager. Kriminalforsorgen i Grønland har supplerende over for direktoratet oplyst, at kontrollen med denne type afgørelser er en del af de inspektioner, kriminalforsorgen foretager i anstalterne. Der er ikke tale om en systematisk kontrol, men en stikprøvevis kontrol, hvor det kontrolleres, om anstalterne overholder kriminalloven, bekendtgørelser og interne retningslinjer. Direktoratet har bemærket, at direktoratet finder, at anstaltslederen ligeledes bør foretage en stikprøvevis kontrol. Direktoratet har opfordret Kriminalforsorgen i Grønland til at sørge for, at der iværksættes en sådan kontrolvirksomhed.

20 20/27 Jeg har noteret mig det oplyste og går ud fra, at der nu også foretages en stikprøvevis kontrol fra anstaltslederens side i de enkelte anstalter, herunder i Anstalten for domfældte i Sisimiut. Ad 8.8. Klagevejledning I standardklagevejledningen var det i alle tilfælde angivet, at klagen skulle være fremsat senest to måneder efter afgørelsestidspunktet. Jeg gjorde opmærksom på, at bestemmelsen i kriminallovens 245, herunder stk. 1, 2. pkt. om klagefrist, ikke gælder for tilbageholdte, der har ophold i en anstalt. Jeg gik ud fra, at anstalten fremover ville være opmærksom på ikke at angive klagefrist, når der er tale om tilbageholdte. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at kriminalforsorgen er opmærksom på dette og har videreformidlet det til alle anstalterne på videokonferencemøder. Kriminalforsorgen har oplyst, at Kriminalforsorgen i Grønland holder sådanne videokonferencemøder med alle anstalterne hver mandag. Kriminalforsorgen har i den forbindelse oplyst, at disse konferencer, der har fundet sted siden foråret 2012, har medført en mere ensartet sagsbehandling i anstalterne. Jeg har noteret mig det oplyste. Ad 8.9. Sanktionen Efter disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 1, kan en bøde højst udgøre et beløb svarende til det almindelige vederlag, der udbetales indsatte for en uges beskæftigelse, med fradrag af den del af vederlaget, som er beregnet til dækning af personlige fornødenheder. Det almindelige vederlag er fastsat i en bekendtgørelse om satser for vederlag mv. til de indsatte i kriminalforsorgens institutioner og reguleres en gang om året. For 2011 udgjorde beløbet 11,40 kr. i timen svarende til ca. 420 kr. om ugen, jf. 2, nr. 1, i bekendtgørelse af 1. december Beløbet til personlige fornødenheder er fastsat i 2, nr Lommepenge udgjorde i 2011 ifølge 1, stk. 1, i samme bekendtgørelse 456 kr. om ugen (med mulighed for enten at forhøje eller nedsætte beløbet efter henholdsvis stk. 2 og 3).

21 21/27 I tre sager var der truffet afgørelse om en bøde svarende til nedsættelse af lommepenge i to uger (forhørsprotokol nr. 54, 56 og 57). Hvilket beløb der konkret blev fratrukket (eller hvor stor en nedsættelse der var tale om), fremgik ikke af forhørsnotaterne i sagerne. Jeg bad anstalten om at oplyse, om udmålingen af bøden i disse tilfælde var sket i overensstemmelse med reglerne i disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 1. Direktoratet har oplyst følgende: Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at man har gennemgået forhørsprotokollerne, som alle vedrører besiddelse af rygeremedier, og finder, at udmålingen af bøde er sket i overensstemmelse med disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 1. Kriminalforsorgen i Grønland er bedt om at uddybe sin besvarelse, således at det oplyses, hvordan bøden er beregnet, herunder med oplysninger om de beløb der ligger til grund for beregningen. Kriminalforsorgen i Grønland har herefter supplerende oplyst, at de tre nævnte sager desværre ikke har kunnet fremskaffes. Direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland har dog vedhæftet eksempler på kvittering for udbetaling af vederlag med tilbageholdelse af bøde. Fra Kriminalforsorgen i Grønland har direktoratet således modtaget en kvittering på udbetaling fra Anstalten for domfældte i Sisimiut og flere kvitteringer for udbetaling fra Anstalten for domfældte i Ilulissat. Det fremsendte materiale fra Ilulissat fremstår ikke komplet, men direktoratet lægger til grund, at beregningen er foretaget på samme måde som i eksemplet af 6. november 2012 fra Anstalten for domfældte i Sisimiut. Det fremgår af den nævnte kvittering fra Anstalten for domfældte i Sisimiut, at den indsatte har fået udbetalt 741,50 kr. i vederlag for en uges beskæftigelse (jf. Kriminalforsorgen i Grønlands bekendtgørelse nr af 13. december 2011 om satser for vederlag m.v. til indsatte i kriminalforsorgens institutioner i Grønland, 2, nr. 1-3) og 545 kr. til en uges personlige fornødenheder (jf. bekendtgørelse om satser 2, nr. 9-12). Således i alt 1285,50 kr.

22 22/27 Fra denne udbetaling er trukket bøde på 147 kr. Det fremgår af kriminalforsorgens udtalelse, at bødeniveauet er aftalt på et ledermøde i Nuuk i 2010, og at der opereres med to bødeniveauer; bøde svarende til nedsættelse af lommepenge i to uger og bøde svarende til nedsættelse af lommepenge i fire uger. Af disciplinærsagsbekendtgørelsen fremgår det om fastsættelse af bøde i 2, stk. 1, at en bøde højst kan udgøre et beløb svarende til det almindelige vederlag, der udbetales indsatte for en uges beskæftigelse, med fradrag af den del af vederlaget, som er beregnet til dækning af personlige fornødenheder. Det fremgår desuden af samme bestemmelses stk. 3, at direktøren for Kriminalforsorgen efter indstilling fra anstalten kan træffe afgørelse om, at indeholdelsen af en ikendt bøde skal fordeles i op til 12 uger. Direktoratet lægger som nævnt til grund, at bøderne i de nævnte sager er beregnet i overensstemmelse med disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 1, og at en bøde svarende til fratræk af 147 kr. om ugen i to uger (i alt 294 kr.) ikke overstiger niveauet for vederlag med fratræk af den del af det udbetalte beløb, som skal anvendes til personlige fornødenheder (545 kr.). Direktoratet kan derfor henholde sig til de trufne afgørelser vedrørende udmåling af bøde. Direktoratet skal bemærke, at anstalten ikke ses at have hjemmel til at foretage opdeling af bøden, idet det fremgår af disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 3, at det alene er lederen af Kriminalforsorgen i Grønland, der har kompetencen til at bestemme opdeling af en bøde. Direktoratet finder det beklageligt, at anstalterne uden kompetence hertil har truffet afgørelse om opdeling af bøderne. Direktoratet finder det desuden beklageligt, at ledelsen af Kriminalforsorgen i Grønland ikke i forbindelse med denne sag har konstateret, at praksis i forhold til opdeling af bøder ikke er foregået i overensstemmelse med reglerne.

23 23/27 Jeg bemærker indledningsvis, at det nævnte eksempel fra Anstalten for domfældte i Sisimiut ikke er blandt de bilag, som jeg har modtaget fra direktoratet, hverken i denne sag eller sagen om Anstalten for domfældte i Ilulissat. Som nævnt af direktoratet kan en bøde ifølge disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 1, højst udgøre et beløb svarende til det almindelige vederlag, der udbetales indsatte for en uges beskæftigelse, med fradrag af den del af vederlaget, som er beregnet til dækning af personlige fornødenheder. Jeg går ud fra, at det almindelige vederlag skal forstås på samme måde som den tilsvarende bestemmelse i straffuldbyrdelseslovens 69, stk. 1, 2. pkt., dvs. som grundlønnen uden tillæg, jf. Annette Esdorf mfl., Straffuldbyrdelsesloven med kommentarer, side 169 med henvisning til forarbejderne til loven. Dette beløb er fastsat i bekendtgørelsen om satser for vederlag og reguleres én gang om året. Som nævnt i rapporten udgjorde det almindelige vederlag i ,40 kr. i timen svarende til ca. 420 kr. om ugen, jf. 2, nr. 1, i bekendtgørelsen. Beløbet til personlige fornødenheder er fastsat i 2, nr Jeg har noteret mig, at der i det konkrete eksempel, som der er henvist til, er udbetalt i alt 741,50 kr. i vederlag for en uges beskæftigelse (dvs. mere end det almindelige vederlag ) og 545 kr. til en uges personlige fornødenheder, i alt 1286,50 kr. Jeg har desuden noteret mig, at der i eksemplet er fratrukket en bøde på 147 kr. om ugen i 2 uger, eller i alt 294 kr. Samme beløb (147 kr. for en uge) er fratrukket i bøder i de vedlagte eksempler fra Anstalten for domfældte i Ilulissat, hvor jeg går ud fra, at der også er sket en opdeling. Jeg må derfor forstå, at det er dette beløb (bødeniveau), der er aftalt på et ledermøde i Nuuk i 2010, dvs. at en bøde svarende til nedsættelse af lommepenge i to uger, i 2011 udgjorde 294 kr. Hvis det er korrekt forstået, og dette beløb også danner grundlag for bøder, der svarer til nedsættelse af lommepenge i fire uger, udgør sidstnævnte bøder således mere end det beløb, der er tilladt efter disciplinærsagsbekendtgørelsens 2, stk. 1. Hvis det er korrekt forstået, går jeg ud fra, at denne del af bødeniveauet vil blive overvejet på ny. Idet jeg i øvrigt går ud fra, at anstalten i alle tilfælde er opmærksom på, at der ikke trækkes et større beløb, end der er hjemmel til i bekendtgørelsen, foretager jeg mig ikke mere vedrørende dette forhold. Jeg har samtidig noteret mig det, som direktoratet har oplyst om behandlingen af sager om opdeling af bøder.

24 24/27 Ad Indberetning Hvis der træffes bestemmelse om anbringelse i enrum i mere end tre døgn, skal institutionen straks foretage indberetning herom til direktøren for Kriminalforsorgen, der skal godkende, at anbringelse i enrum opretholdes, jf. disciplinærsagsbekendtgørelsens 6. Indberetningen skal indeholde en nærmere begrundelse for afgørelsen og skal vedlægges kopi af det notat, der skal udarbejdes i medfør af 5, stk. 5. Efter denne bestemmelse skal der gøres notat om dato og klokkeslæt for anbringelsens iværksættelse og ophør. Der var i to tilfælde tale om afgørelser om enrum i mere end tre døgn. Det drejer sig om afgørelser, der blev truffet efter to forhør den 5. maj 2011 (forhørsprotokol nr. 46 og nr. 47). Jeg gik ud fra, at der var sket indberetning i disse tilfælde. Jeg bad om en kopi af disse indberetninger og oplysning om Kriminalforsorgen i Grønlands behandling heraf. Direktoratet har udtalt følgende: Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at Anstalten for domfældte i Sisimiut ikke har indberettet i henhold til disciplinærsagsbekendtgørelsens 6, og at anstalterne generelt har været usikre på, om indberetning til direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland skulle ske efter reglen i disciplinærsagsbekendtgørelsens 6 (vedrørende enrumsanbringelse som disciplinærstraf) eller efter 4 uger i enrumsbekendtgørelsens 8 (vedrørende enrumsanbringelse som adækvat reaktion). Kriminalforsorgen har blandt andet oplyst, at det nu er indskærpet, hvornår der skal ske indberetning til direktøren. Det skal bemærkes, at dette også fremgår af Kriminalforsorgen i Grønlands vejledning af ultimo oktober 2012 om enrumsanbringelse. Direktoratet for Kriminalforsorgen har forespurgt Kriminalforsorgen i Grønland om man, efter at man er blevet opmærksom på misforståelsen omkring enrumsanbringelse som disciplinærstraf og som adækvat reaktion, har foretaget en kontrol med de afgørelser, anstalterne har truffet om enrumsanbringelse i mere end 3 dage som disciplinærsanktion. Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at dette ikke er tilfældet.

25 25/27 Direktoratet for Kriminalforsorgen finder det beklageligt, at Kriminalforsorgen i Grønland ikke tidligere har været opmærksom på, at anstalterne har været usikre på reglerne om indberetning af enrumsanbringelse. Direktoratet finder det desuden beklageligt, at Kriminalforsorgen i Grønland ikke, da man opdagede misforståelserne, har foretaget en efterfølgende stikprøvevis kontrol af de afgørelser om enrumsanbringelse af mere end 3 dages varighed, som er truffet fra disciplinærsagsbekendtgørelsens ikrafttræden i 2010, og indtil misforståelsen blev opdaget. Direktoratet skal i den forbindelse bemærke, at der ved reglernes ikrafttræden i 2010 var tale om en videreførelse af hidtil gældende administrative regler, således bestemmelsen i 26, nr. 4, i Politimesteren i Grønlands bekendtgørelse af 15. maj 1999 om anstaltsophold i Grønland. Direktoratet har meddelt Kriminalforsorgen i Grønland, at direktoratet forventer, at Kriminalforsorgen i Grønland fremover vil være opmærksom på, om man modtager indstillinger fra anstalterne om disciplinær enrumsanbringelse af mere end 3 dages varighed, og at man såfremt dette ikke er tilfældet af egen drift vil rette henvendelse til anstalterne, for at sikre sig, at bestemmelsen i disciplinærsagsbekendtgørelsens 6 nu overholdes i alle tilfælde. Jeg har noteret mig det oplyste. Ad 9.8. Kompetence (anbringelse i observationscelle) Medmindre det fremgik af de (generelle) regler om delegation af kompetence, som jeg havde bedt om i pkt. 8.7, bad jeg om at få oplyst, om bemyndigelsesbestemmelsen i 14, stk. 1, i sikringsmiddelbekendtgørelsen til at træffe beslutning om anbringelse i observationscelle var udnyttet i anstalten, og hvem der er bemyndiget til at træffe beslutning om ophør af en sådan anbringelse. Jeg bad desuden om oplysninger om, hvilken praksis anstalten følger med hensyn til underretning af anstaltsleder/bagvagt. Direktoratet har oplyst følgende:

26 26/27 Kriminalforsorgen i Grønland har henvist direktoratet til intranettet, hvor retningslinjer om magt og sikringsmidler er placeret. Udskrift af retningslinje er vedlagt til ombudsmandens orientering. Heraf fremgår, at kompetencen til at træffe afgørelse om anvendelse af håndjern, stav, observationscelle og sikringscelle ligger hos anstaltens leder, eller hos bagvagten udenfor anstaltslederens tjenestetid. Kriminalforsorgen i Grønland har alene henvist til retningslinjerne på intranettet for så vidt angår regler om intern delegation. Det fremgår ikke udtrykkeligt af retningslinjen, at det er muligt at delegere kompetencen til at bestemme ophør af observationscelleanbringelse. Af de konkrete sager, anstalten har udleveret til ombudsmanden, fremgår det imidlertid, at der i praksis er sket delegation af kompetencen til at træffe bestemmelse om ophør af observationscelleanbringelse. Det følger af 14 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr af 7. december 2009 om anvendelse af sikringsmidler i anstalter (sikringsmiddelbekendtgørelsen), at der kan ske delegation af kompetencen til at træffe bestemmelse om ophør af blandt andet observationscelleanbringelse, men dette fremgår som nævnt ikke af den omtalte retningslinje. Direktoratet skal opfordre Kriminalforsorgen i Grønland til at omformulere retningslinjerne om delegation af kompetence, således at også ophør af observations- og sikringscelle kan bestemmes af bagvagten. Foretages en sådan ændring af retningslinjerne om delegation ikke, risikerer anstalten at der foretages anbringelser, som tidsmæssigt overstiger det nødvendige, idet personalet vælger at afvente, at anstaltslederen møder ind til tjeneste. Direktoratet for Kriminalforsorgen i Grønland har i øvrigt henvist til en procedure fra 16. juli 2010 om retningslinjer for kontakt til bagvagten. Heraf fremgår det bl.a., at anstaltens bagvagt altid skal orienteres ved nærmere angivne hændelser, der er opremset, herunder ved anbringelse i observationscelle og sikringscelle. Det er heri desuden nævnt, at personalet, før de kontakter bagvagten, altid skal vurdere, om det kræves eller er nødvendigt. Kontakt til bagvagten angående spørgsmål til akutte konkrete problemstillinger er sidste udvej og skal udelukkende finde sted, når det tjenestegørende personale ikke selv ser sig i stand til at løse opgaven på en faglig

27 27/27 forsvarlig måde. Inden kontakt finder sted, skal personalet overveje, om personalet har udtømt andre muligheder for at søge den viden, der mangler, og der er nævnt eksempler herpå. Når opgaven ikke kan afvente en leders tilstedeværelse næste hverdag og personalet på trods af at have indhentet al tilgængelig viden ikke er i stand til at løse den selv, kan bagvagten kontaktes. Videre er det anført, at alle tjenestesteder skal udarbejde en plan over, hvilke personer der deltager i bagvagtsordningen, og på hvilket tidspunkt de forskellige personer har bagvagten. Direktoratet har bemærket, at denne instruks regulerer spørgsmålet om orientering af bagvagten, mens spørgsmålet om kompetence til at træffe afgørelsen som nævnt er reguleret i retningslinjerne om magt og sikringsmidler. Jeg har noteret mig det oplyste og går ud fra, at Kriminalforsorgen i Grønland har eller snarest vil omformulere retningslinjerne om delegation af kompetence som angivet af direktoratet. Opfølgning Jeg betragter herefter sagen om inspektionen af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011 som afsluttet. Underretning Denne rapport sendes til Anstalten for domfældte i Sisimiut, Kriminalforsorgen i Grønland, Direktoratet for Kriminalforsorgen og de indsatte i anstalten. København, den

Inspektion af Anstalten for domfældte i Ilulissat den 6. juni 2011

Inspektion af Anstalten for domfældte i Ilulissat den 6. juni 2011 Inspektion af Anstalten for domfældte i Ilulissat den 6. juni 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00245-24/PH 2/32 Indholdsfortegnelse Ad 2.3. Projekter og planer... 3 Ad 2.6. Observationscelle... 5 Ad 2.8. Besøgsrum...

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00636-16/PH 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 4.5. Kvindeafdelingen... 3 Ad 4.6. Projekt Menneske (afdeling 18)... 4 Ad 4.7. Besøgsafdelingen...

Læs mere

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten.

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten. 1/9 Den 14. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. august 2006 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Rønne den 13. september 2012

Inspektion af Arresthuset i Rønne den 13. september 2012 Inspektion af Arresthuset i Rønne den 13. september 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/03479-25/PLS 2/8 Indholdsfortegnelse Ad 2.5. Besøgslokalet... 3 Ad 2.6. Observationscelle... 3 Ad 2.7. Gårdtursareal... 6

Læs mere

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt.

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. august 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende inspektionen af Anstalten for domfældte i Aasiaat den 19. maj 2003. I rapporten anmodede jeg den ledende anstaltsleder,

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten bad jeg arresthuset og direktoratet om oplysninger

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. juni 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 31. marts og 21. maj 2003 med bilag fra arrestinspektøren og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 31. marts og 21. maj 2003 med bilag fra arrestinspektøren og Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 13. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2001 af Arresthuset i Kolding. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand.

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne Folketingets Ombudsmand 1 Den 23. januar 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Arrestforvareren har vedlagt en kopi af den reviderede husorden (der er dateret 10. maj 2008).

Arrestforvareren har vedlagt en kopi af den reviderede husorden (der er dateret 10. maj 2008). 1/5 Den 11. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. september 2006 af Arresthuset i Viborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede oplysninger om et enkelt forhold og underretning

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. april 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16. maj 2003 af arresten/detentionen i Kangerlussuaq. I rapporten afgav jeg to henstillinger,

Læs mere

Inspektion af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011

Inspektion af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011 Inspektion af Anstalten for domfældte i Sisimiut den 3. juni 2011 ENDELIG Dok.nr. 12/00242-7/MV 2/48 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Bygningsmæssige forhold mv.... 6 2.1. Generelt... 6 2.2. Den

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 499 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00123-1/LBI 2/11 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv.

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv. Den 7. juli 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af Arresthuset i Esbjerg. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv. om

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat. Folketingets Ombudsmand 1 Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten,

Læs mere

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal.

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. oktober 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 18. april 2002 af Fængselsafdelingen Kærshovedgård. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 17. august 1999 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 17. august 1999 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq. Folketingets Ombudsmand 1 Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 17. august 1999 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra lederen

Læs mere

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2002 af Arresthuset i Helsingør. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00009-4/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 5.2.1. Tilbageholdte og domfældte (regelgrundlag)... 3 Ad 5.3. Belægning... 4

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: 1/7 Den 14. januar 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport om min inspektion den 23. august 2006 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om underretninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding.

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. februar 2001 af Statsfængslet Renbæk. I rapporten bad jeg om underretning mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg anmodede i den endelige rapport om nærmere oplysning om planerne for kondirummet (ombygning af vindue og etablering af ventilation).

Jeg anmodede i den endelige rapport om nærmere oplysning om planerne for kondirummet (ombygning af vindue og etablering af ventilation). Den 8. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten bad jeg om Direktoratet for Kriminalforsorgens bemærkninger vedrørende et

Læs mere

Jeg bad arresthuset om at oplyse om de indsatte kan få opsat gardiner hvis de ønsker det/har et særligt behov for det.

Jeg bad arresthuset om at oplyse om de indsatte kan få opsat gardiner hvis de ønsker det/har et særligt behov for det. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. august 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede oplysninger

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling.

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 19. august 2002 af Pensionen på Fanø. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten, Politimesteren i Grønland

Læs mere

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom:

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten bad jeg politiet i Aasiaat, Politimesteren i

Læs mere

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt:

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 11. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. december 2000 af Pensionen Brøndbyhus. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen Den 18. april 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar fra direktoratet vedrørende

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. oktober 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00160-4/PH 2/14 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. september 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

I den anledning har jeg modtaget breve af 27. marts, 5. april, 5. maj og 9. maj 2006 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

I den anledning har jeg modtaget breve af 27. marts, 5. april, 5. maj og 9. maj 2006 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten meddelte jeg at

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Ad punkt Almindelige celler

Ad punkt Almindelige celler FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. april 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 26. februar 2003 af Arresthuset i Aalborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar/underretning

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. september 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Arresten/detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006

Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006 Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00011-1/PK 2/9 Den 10. december 2007 afgav Folketingets Ombudsmand den endelige rapport om inspektionen den 26. august 2006

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 Ad punkt 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv....3 Ad punkt 2.3. Grundlaget

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler.

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 8. oktober 2003 af Arresthuset i Hjørring. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende:

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende: Folketingets Ombudsmand 1 Den 9. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 1. marts 1999 af Pensionen Skejby. I rapporten bad jeg pensionen om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen i Tårnby. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00074-5/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 2. Detentionslokalerne... 3 Ad 3.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentions-...

Læs mere

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning.

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. august 2004 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 24. marts 2004 af Kontraktpensionen Fyn, og den 18. april 2005 afgav jeg den første opfølgningsrapport.

Læs mere

Ad 1.1. Cellerne i hovedhuset Jeg oplyste at jeg gik ud fra at der var opsat en opslagstavle på væggen i alle cellerne.

Ad 1.1. Cellerne i hovedhuset Jeg oplyste at jeg gik ud fra at der var opsat en opslagstavle på væggen i alle cellerne. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. juli 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende inspektionen af Anstalten for domfældte i Ilulissat den 22. maj 2003. I rapporten anmodede jeg den ledende anstaltsleder,

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten, Politimesteren i Grønland

Læs mere

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv.

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv. 1 Den 14. december 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv.

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 19. november 2002 med bilag og 20. december 2002 fra henholdsvis Politimesteren i Sønderborg og Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter udtalelser af 19. november 2002 med bilag og 20. december 2002 fra henholdsvis Politimesteren i Sønderborg og Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af detentionen i Sønderborg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende

Læs mere

Der manglede færdiggørelse af afpudsningen og malerarbejde ved vinduerne.

Der manglede færdiggørelse af afpudsningen og malerarbejde ved vinduerne. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 I forbindelse med ophold i Nuuk i anden anledning foretog jeg den 24. august 2001 en opfølgende inspektion af detentionen i Nuuk. Inspektionen der var uvarslet, bortset fra at

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00161-6/PH 2/12 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm):

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm): FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten bad jeg Politimesteren i Esbjerg,

Læs mere

Ad punkt 2.2. Fritid Jeg gik ud fra at der fortsat var mulighed for boldspil på gårdtursarealet, men for en ordens skyld bad jeg om oplysning herom.

Ad punkt 2.2. Fritid Jeg gik ud fra at der fortsat var mulighed for boldspil på gårdtursarealet, men for en ordens skyld bad jeg om oplysning herom. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 24. november 2004 afgav jeg endelig rapport vedrørende min inspektion den 24. august 2004 af Arresthuset i Nykøbing Falster. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 429 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00073-2/PH 2/7 Den 9. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. september 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 26. februar 2003 af Arresthuset i Aalborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. april 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 21. marts 2000 af detentionen i Roskilde. I rapporten bad jeg Politimesteren i Roskilde og Justitsministeriet

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 4. januar 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. og 3. december 2003 af Statsfængslet ved Horserød. I rapporten bad jeg om underretning mv.

Læs mere

FOB Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold

FOB Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold FOB 2018-35 Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold Resumé Direktoratet for Kriminalforsorgen traf på grund af overtrædelse af vilkårene

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Inspektion af detentionen i Nuuk ministeriets j.nr /

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Inspektion af detentionen i Nuuk ministeriets j.nr / Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

Inspektion af statsfængslet i Ringe

Inspektion af statsfængslet i Ringe Inspektion af statsfængslet i Ringe Efter en inspektion af statsfængslet i Ringe henstillede jeg til justitsministeriet (direktoratet for kriminalforsorgen) og statsfængslet i Ringe, at der gennemførtes

Læs mere

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset.

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset. Folketingets Ombudsmand 1 Den 15. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. marts 2000 af Arresthuset i Roskilde. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Svendborg den 7. oktober 2008

Inspektion af Arresthuset i Svendborg den 7. oktober 2008 22. juli 2011 Inspektion af Arresthuset i Svendborg den 7. oktober 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-2726-628/CBR 1/15 Indholdsfortegnelse Ad 2.1. Bygningen mv.... 2 Ad 2.2. Celler... 3 Ad 2.3.1. Toilet og bad...

Læs mere

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Min endelige konklusion Den 14. december 2016 afgav jeg en foreløbig redegørelse vedrørende min gennemgang

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade København K

Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade København K Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Direktoratet har henholdt sig hertil og oplyst at jeg vil blive orienteret når renoveringen af muren er tilendebragt.

Direktoratet har henholdt sig hertil og oplyst at jeg vil blive orienteret når renoveringen af muren er tilendebragt. 1/5 Den 23. oktober 2008 afgav jeg en endelig rapport om inspektionen den 6. marts 2008 af Arresthuset i Holstebro. Den 24. februar 2009 afgav jeg en opfølgningsrapport hvori jeg anmodede om oplysninger

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. april 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Ad pkt Bygning og gangarealer

Ad pkt Bygning og gangarealer FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. januar 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. august 2000 af Arresthuset i Rønne. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 11. juli og 3. oktober 2003 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 11. juli og 3. oktober 2003 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. maj 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 3) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede (fortsat)

Læs mere

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger 2017-21 Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger En journalist klagede til ombudsmanden over, at han efter et år endnu ikke havde fået en afgørelse på sin

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Bilag 446 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del - Bilag 446 Offentligt Retsudvalget REU alm. del - Bilag 446 Offentligt FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. november 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 13. oktober 2005 af Arrestafdelingen i Statsfængslet

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00200-1/PLS 2/11 Den 7. november 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 16. marts 2011 af

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. november 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Jeg anmodede anstalten om at oplyse nærmere om praksis for anbringelse af beskæftigelsesvægrende på afdeling D.

Jeg anmodede anstalten om at oplyse nærmere om praksis for anbringelse af beskæftigelsesvægrende på afdeling D. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 25 med denne forsøgsordning. Anstalten har oplyst at ordningen anvendes meget sjældent, og at anstalten derfor ikke har ret mange erfaringer med ordningen. Anstalten har videre

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Inspektion af Blegdamsvejens Fængsel den 15. december 2011

Inspektion af Blegdamsvejens Fængsel den 15. december 2011 Inspektion af Blegdamsvejens Fængsel den 15. december 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00461-21/PH 2/10 Indholdsfortegnelse Ad 3.2. Observationscelle... 3 Ad 3.5. Gårdtursareal... 4 Ad 5. Fritid og fællesskab...

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 13. december 2005 udsendte jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 13. december 2004 af Arrestafdelingen i Politigårdens Fængsel. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00085-2/PH 2/7 Den 20. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektion den 24. februar

Læs mere

I den anledning har jeg den 25. juni 2007 modtaget en udtalelse med bilag fra direktoratet, herunder en udtalelse af 14. maj 2007 fra fængslet.

I den anledning har jeg den 25. juni 2007 modtaget en udtalelse med bilag fra direktoratet, herunder en udtalelse af 14. maj 2007 fra fængslet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. april 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 28. februar 2006 af Statsfængslet i Ringe. I rapporten bad jeg fængslet og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Jeg har noteret mig Justitsministeriets tilslutning af mine kritikker disse steder. Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg har noteret mig Justitsministeriets tilslutning af mine kritikker disse steder. Jeg skal herefter meddele følgende: 1/1 Den 18. september 2007 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. februar 2007 inspektion af detentionen på politistationen i Vordingborg. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Oplysninger fra kriminalregistret

Oplysninger fra kriminalregistret FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 9. januar 2001 af detentionen på Station 3 (nu Station Bellahøj) i København. I rapporten anmodede

Læs mere

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen) 3. Direktoratet for Kriminalforsorgen kan bestemme, at fællesskabet i en fængselsafdeling eller et arresthus, som er udpeget til anbringelse af ind- Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Den 7. februar 2007 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. august 2006 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq.

Den 7. februar 2007 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. august 2006 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2007 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. august 2006 af Anstalten for domfældte i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. fra

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. marts 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af detentionen i Slagelse. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 Den 10. oktober 2008 Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-0871-062 1/7 Den 21. april 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16.

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet Møgelkær den 25. februar 2010

Inspektion af Statsfængslet Møgelkær den 25. februar 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 362 Offentligt Inspektion af Statsfængslet Møgelkær den 25. februar 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00084-1/LBI 2/12 Den 10. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Ad pkt. 2.3.3. Besøgsrum

Ad pkt. 2.3.3. Besøgsrum 1 Den 29. oktober 1999 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af Arresthuset i Vejle den 8. juni 1999. I rapporten bad jeg arresthuset om nærmere underretning mv. vedrørende forskellige forhold.

Læs mere

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. marts 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 2. og 3. november 2004 af Bornholms Regionskommune. I rapporten bad jeg kommunen om oplysninger

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender. 16. maj 2011

Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender. 16. maj 2011 2011 13-4 Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender Skatteministeriet modtog den 6. august 2010 en anmodning om aktindsigt i ministerens repræsentationsudgifter fra ministerens tiltræden

Læs mere

Vedrørende direktoratets j.nr (Ressourcestyringskontoret) overbelæg i detentionen i Tasiilaq

Vedrørende direktoratets j.nr (Ressourcestyringskontoret) overbelæg i detentionen i Tasiilaq FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Dato: 3.

Læs mere