Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget"

Transkript

1 Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 18. august 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Inviterede: kl Allan Jørgensen, Helsingør Talent og Elite, vil give en status på elite og talentarbejde i forhold til samarbejdsaftalen med Team Danmark Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten Westergaard (C) Mette Lene Jensen (V) Peter Poulsen (A) Jan Ryberg (L) Ib Kirkegaard (O) Deltagere: Fraværende: Sagsoversigt 01. Godkendelse af dagsorden Beslutningssag: Konvertering af midler i handleplan på budgetområde Orienteringssag: Status for handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme Beslutningssag: Ansøgning om støtte til afvikling af Cykelcrossløb Beslutningssag: Ny belægning på atletikstadion - anlægsforslag Beslutningssag: DGI Landsstævne 2021 værtsskab 2. runde Kommende sager Meddelelser/eventuelt Beslutningssag: Ansøgning om tilskud til EM i IRONMANN 70.3 i Beslutningssag: Ansøgning om støtte til DM i havlivredning...26 Bilagsliste...29

2 2 01. Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/27458 Sundheds-, Idræts- og Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Godkendt.

3 3 02. Beslutningssag: Konvertering af midler i handleplan på budgetområde 410 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/14873 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund I budgetområde 410 for 2016 er der afsat midler til henholdsvis Livsstilskurser for familier og Rigtige Mænd. Denne sag forelægges udvalget, for at udvalget kan træffe en beslutning om, hvorvidt der kan konverteres midler fra Livsstil for familier til Rigtige Mænd, således at der i efteråret 2016 kan oprettes et ekstra hold Rigtige Mænd udover det planlagte. Retsgrundlag Sundhedsloven (Lov nr. 546/2005 1, 119, 140). Relation til vision og tværgående politikker Kursustilbuddene Livsstil for familier og Rigtige Mænd understøtter Helsingør Kommunes fokus i Vision 2020 ved at ville bidrage til størst mulig livskvalitet for borgerne. Det betyder at: Kommunen er kendetegnet ved forebyggelse og tidlige indsatser på alle områder Borgerne sættes i stand til at tage ansvar for eget liv Der er nem adgang til at være aktiv Der er gode muligheder for et sundt liv Herudover relaterer sagen sig til Sundhedspolitik et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune. Sagsfremstilling 1. Status på Livsstil for familier Den 11. februar 2016 forelagde Center for Sundhed og Omsorg en orientering om kurset Livsstil for familier for Sundheds-, Idræts- og (15/9727). Status viste, at deltagerne oplevede større trivsel og sundere vaner som følge af kurserne. Status viste også, at der var betydelige udfordringer med at rekruttere og at få deltagerne til at fastholde den positive effekt, f.eks. vægttab eller ikke at stige i vægt. Center for Sundhed og Omsorg vurderer, at der pt. ikke er nok tilslutning til at kunne oprette to ekstra hold Livsstil for familier i 2016 som planlagt. Det er stadig vanskeligt at rekruttere til kurserne, og færre end forventet gennemfører kurset. Der er fortsat udfordringer med at opnå den ønskede effekt af kurserne, hvorfor der er behov for at evaluere, inden opstart af flere nye hold. Evalueringsrapporten for de første fire hold forventes færdig i december 2016 og vil herefter blive forelagt for Sundheds-, Idræts- og.

4 4 2. Status på Rigtige Mænd Den 15. marts 2016 forelagde Center for Sundhed og Omsorg en orientering om kurset Rigtige mænd (15/26410). Status viste, at samtlige kursister forbedrede deres kondital og havde et vægttab. En trivselsmåling blandt deltagerne viste, at størstedelen oplevede en bedre trivsel og opnåede en effekt af sundere kost og øget træning. Hovedparten af deltagerne har i forbindelse med kurserne skabt et netværk med de andre deltagere, der er et godt udgangspunkt for fastholdelse i en sundere livsstil. Den sundere livsstil har også haft en afsmittende effekt på mændenes familier, hvilket åbner for en ny vej til at arbejde med en tidlig indsats i børnefamilier. Kurset Rigtige mænd synes med andre ord at fungere rigtig godt. Der er ventelister til at deltage, og det er let at rekruttere, de praktiserende læger henviser også til kurset. 3. Begrundelse for at konvertere midlerne til Rigtige Mænd Center for Sundhed og Omsorg anbefaler at konvertere midler fra Livsstil for familier til Rigtige Mænd. En konvertering af midler vil: Gøre det muligt at imødekomme borgernes efterspørgsel Skabe mulighed for at blive klogere på om virkningen af Rigtige Mænd også holder, når tilbuddet skaleres op Give mulighed for at rekruttere flere fædre og hermed undersøge, hvordan sundhedsbudskabet optages i familierne af denne vej Sikre at kommunen bruger forebyggelsesmidlerne på et kursustilbud, der ser ud til at bidrage til at forebygge livsstilssygdomme for både mænd og deres familier og således få mest mulig sundhed for pengene Konsekvensen af at konvertere midler fra Livsstil for familier til Rigtige Mænd vil være, at der ikke som planlagt bliver oprettet to nye hold for familier i år. De to hold med Livsstil for familier, der pt. er i gang vil blive gennemført som planlagt. Holdene er afsluttet februar Økonomi/Personaleforhold Konverteringsforslag kr. overføres fra Livsstil for familier til Rigtige Mænd. Beløbet er uden økonomiske midler fra Helhedsplanen for Vapnagaard. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Sundheds-, Idræts- og Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed og Omsorg indstiller, at der konverteres kr. fra Livsstil for familier til Rigtige Mænd. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Indstillingen godkendt.

5 5 03. Orienteringssag: Status for handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme 2016 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/13880 Sundheds-, Idræts- og Oversigt over indsatser inkl. budget Ældrerådets høringssvar Indledning/Baggrund Borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme har til formål at undgå, at sygdom opstår. Det sker ved, at kommunen etablerer indsatser, der retter sig mod faktorerne kost, overvægt, rygning, alkohol, fysisk aktivitet og mental sundhed. Budgetområde 410 understøtter sundhedsindsatser i forhold til borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme. Indsatserne har særligt fokus på borgere i risiko for at udvikle livsstilssygdomme og socialt udsatte borgere, som kan have behov for særlig støtte til at ændre sundhedsadfærd og/eller mestre egen sygdom. Sundheds-, Idræts og godkendte i februar 2016 handlingsplanen for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme 2016 og orienteres i denne sag om status for handlingsplanen. Retsgrundlag Sundhedsloven 119 Relation til vision og tværgående politikker Punktet relaterer sig til Helsingør Kommunes vision med fokus på Tidlig indsats og til Helsingør Kommunes sundhedspolitik et fælles anliggende for hele kommunen. Sagsfremstilling Center for Sundhed og Omsorg har i 2016 tre strategiske fokusområder; fastholdelse af sunde livsstilsvaner, forankring af sundhed i driftsenheder og øget brugerinddragelse. Med baggrund i de strategiske fokusområder er handlingsplanen udarbejdet og opdelt i fire overordnede temaer; 1) kronisk sygdom, 2) sund og aktiv livsstil, 3) social lighed i sundhed og 4) sundhed som et fælles anliggende. Der gives en status på indsatser under de enkelte temaer herunder. I bilag 1 ses et samlet overblik over indsatser inkl. budget. 1. Kronisk sygdom Et stigende antal borgere i Helsingør Kommune får konstateret kronisk sygdom og skal lære at leve med en sygdom resten af deres liv. Kommunen vil vejlede og støtte borgerne i bedre at forstå og håndtere egen sygdom, så man så vidt muligt kan leve det liv, man levede, før man fik konstateret sin kroniske sygdom. Status for indsatser i handlingsplanen under temaet Kronisk sygdom : Lær at tackle kurser: Der er afholdt 4 kurser i 1. halvår af 2016 og det planlægges at afholde 4 i efteråret Som noget nyt i 2016 afholdes lokale kurser i boligområdet Vapnagaard, for at nå en målgruppe som har udfordringerne med kronisk sygdom, men som ikke møder op til de traditionelle tilbud (bl.a. pga. sprog, lokation m.m.). Der var stor tilslutning til kurset som gentages igen i efteråret.

6 6 Tidlig opsporing af borgere i risiko for eller med KOL: Det er planlagt at understøtte Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningens kampagne vedr. tidlig opsporing af personer med KOL med henblik på tidlig udredning og behandling i september Sund og aktiv livsstil Borgerrettede forebyggelsesindsatser skal medvirke til, at sygdomme ikke opstår og handler om, at den enkelte borger er i stand til at finde ressourcer til, at leve et sundt og aktivt liv med livskvalitet og trivsel uden sygdom. Status for indsatser i handlingsplanen under temaet Sund og aktiv livsstil : Livsstilskurser for familier med overvægt og livsstilskursus for mænd: Se sag nr. 16/14873 for status og beslutning om omstilling af midler indenfor disse indsatser. Jump4fun: Jump4fun er motion for overvægtige børn med fokus på glæden ved at bevæge sig, motorik og selvværd. Der er pt. 3 hold; judo, svømning og gymnastik. Alle hold er fyldt op, dvs. der er 44 børn i alt på de 3 hold. Der er gennemført kampagne målrettet forældrene i januar 2016 på forældre-intra for at rekruttere til holdene. Denne kampagne gentages i august Udendørs motions- og mødested: Motions- og mødestedet i Montebello Skov er åbnet i marts Der er afholdt mini-instruktøruddannelse i maj 2016, hvor 7 instruktører er uddannet. Rygestopkurser: Der er indtil nu afholdt 6 rygestopkurser i 2016 og der er på nuværende tidspunkt 3 i gang. Der er ca. 5-8 deltagere på hvert hold. Der er ofte flere tilmeldte, men der er en udfordring i forhold til fremmøde. Dialogoplæg om tobak i folkeskolen: Formålet med oplæggene er at forebygge rygedebut. Oplæggene gennemføres i efteråret 2016 på udvalgte skoler hvor 7. klasserne får oplæg. Tackling: Tackling er et undervisningsværktøj som kombinerer identitet, træning af personlige, sociale- og handlekompetencer med undervisning om tobak, alkohol og illegale stoffer. Det er planlagt at gennemføre tackling som vanligt i efteråret Sundhedsstyrelsens Kondomkampagne: Helsingør Kommune understøtter Sundhedsstyrelsens kondomkampagne i efteråret Sundhedsstyrelsens Uge 40-kampagne: Sundhedsstyrelsen har valgt ikke at gennemføre uge 40-kampagne i år. Helsingør Kommune arbejder fortsat tværkommunalt med alkoholforebyggelse. 3. Social lighed i sundhed Social lighed i sundhed er et fokusområde, der går på tværs af alle sundhedsindsatser i handlingsplanen. Sekretariatet for Sundhed og Omsorg arbejder med at fremme lighed i sundhed ved at differentiere sundhedsindsatserne, så vi også når borgere, der normalt ikke deltager eller er informeret om kommunens sundhedstilbud. Status for indsatser i handlingsplanen under temaet Social lighed i sundhed : Børnehaveprojekt: Der er planlagt to arrangementer med fokus på formidling af viden om sund kost og praktisk tilberedning af madpakker i institutionen Villa Kulla (Vapnagaard). Der vil være tyrkisk og arabisk tolk til stede. Indsatsen er planlagt til at foregå i efteråret Løbende samarbejde med boligområder: Der afholdes løbende kvartalsmøder. Det kommende fokusområde for samarbejdet er Beboerinddragelse på

7 7 sundhedsområdet. Etniske kvinder i svømmehallen: Svømning for kvinder skal ses som en bred indsats for at inddrage kvinder med etnisk minoritetsbaggrund i sundhedsfremmende aktiviteter, foreningsliv og det lokale demokrati. Der er ét hold for kvinder i Helsingør Svømmeklub, Kvindesvøm, for kvinder med både dansk og anden etnisk baggrund (+16 år). Der er én times vandtid for alle kvinder. Inden for denne time skal alle kvinder tilbydes relevant svømmeundervisning, vandtilvænning, gymnastik eller andet. Tidlig indsats for seniorborgere med minoritetsbaggrund: Det er planlagt, at der i efteråret 2016 igangsættes en indsats i forhold til de forebyggende hjemmebesøg. Fokus på indsatsen er, at øge kontakt og styrke dialogen om sundhed og et aktivt ældreliv for udsatte ældre. Udringning til rygestop: Telefonrekruttering er en ny metode til rekruttering til rygestop. Formålet er at nå en gruppe af borgere, der kan være mindre ressourcestærke og derfor ikke selv er opsøgende eller har kendskab til de gratis rygestoptilbud kommunen har. Telefonrekrutteringen blev gennemført i februar 2016 i boligområdet Vapnagård og medførte oprettelse af rygestophold med 15 tilmeldte og 6 personer som efterfølgende er blevet røgfri. Telefonrekruttering blev besluttet som fremadrettet metode til rekruttering til rygestop på Sundheds- Idræts og s møde i juni Sundhed som et fælles anliggende Sekretariatet for Sundhed og Omsorg har fokus på at skabe et tæt samarbejde med de øvrige fagcentre i kommunen, om fælles indsatser, hvor sundhed både kan være et middel, f.eks. til at få flere i job, og et mål i sig selv ved, at sundhedstilstanden og funktionsniveauet for borgerne øges. Status for indsatser i handlingsplanen under temaet Sundhed som et fælles anliggende : Ny sundhedspolitik : Arbejdet med udviklingen af en tværgående ny sundhedspolitik for årene er i gang. I foråret 2016 er afholdt dialogmøder med medarbejdere fra de forskellige centre i kommunen, for at få input til politikken som skal gå på tværs af kommunen. Politikken kommer til politisk behandling i efteråret 2016 og derefter ligger der i årene implementeringsarbejde på tværs af kommunen og evt. samarbejde med ikke-kommunale aktører. Fleksible Individuelle Tilbud til borgere i ressourceforløb (FIT): De første 10 borgere har afsluttet deres 13 ugers forløb (foregået fra februar 2016 maj 2016). Alle borgere har oplevet positiv ændring i trivsel, både personligt og socialt. Mange af borgerne har social angst og manglende netværk, hvilket de har fået værktøjer til at håndtere. Mange har fået fornyet livsgejst og gnist og en lyst til at tage ansvar for eget liv. De næste 10 borgere startede op i maj Der er planlagt opstart igen i september Der er således 3 forløb pr. år med rullende optag og der kommer borgere igennem pr. år. Sundhedsindsats til borgere med psykiske lidelser: Sundhedsindsatsen består af et 12 ugers forløb til brugere af socialpsykiatrien særligt brugerne af enhederne i Nygaard. Formålet er, at opnå en forbedret sundhedstilstand og en øget viden om sundhed blandt de borgere med psykisk sygdom, som deltager i projektet. Det sker gennem kompetenceudvikling af borgere og medarbejdere. Forløbet indeholder undervisning i sund livsstil, mestring af hverdagen med sygdom, netværksdannelse samt tidlig opsporing af sygdom og håndtering heraf. Fysisk aktivitet vil også være et gennemgående tema, og fysioterapeuter og frivillige foreninger varetager undervisningen. Borgerne er selv med til at sammensætte deres eget forløb. Aktivitetshuset Nygård danner den fysiske ramme om projektet, og forløbet forventes

8 8 implementeret i løbet af 2. halvår af Økonomi/Personaleforhold Indsatserne i handlingsplanen for 2016 er budgetteret ud fra budgetområde 410, der hører under Sundheds-, Idræts- og. Der er i 2016 afsat kr.til den borgerrettede forebyggelse under budgetområde 410. En halvårs-status på budgettet viser budgetbalance. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Sundheds-, Idræts- og Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation. Se høringssvar fra Ældrerådet i bilag 2. Indstilling Center for Sundhed og Omsorg indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Orientering foretaget.

9 9 04. Beslutningssag: Ansøgning om støtte til afvikling af Cykelcrossløb Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/17485 Sundheds-, Idræts- og Ansøgning UCI Helsingør kommune Ansøgningsskema Indledning/Baggrund Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har modtaget en ansøgning fra Cykelklubben Kronborg (CKK) om økonomisk støtte til afvikling af et cykelcrossløb under Union Cycliste Internationale (UCI). Cykelcrossløbet foregår i weekenden d oktober Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Sagen relaterer sig til kommunens mål om: at understøtte lokale initiativer, der tiltrækker og arrangerer idræts- og fritidsbegivenheder at være en attraktiv idrætskulturel samarbejdspartner, som kan tiltrække og afvikle større idrætsevents at begivenheder skal danne ramme om borgerens deltagelse - som aktiv deltager eller tilskuer årlige events, der definerer kommunen Sagsfremstilling CKK har stor erfaring med at afvikle cykelløb i både klub og forbundsregi. På den baggrund har CKK i samarbejde med DCU ansøgt UCI og modtaget værtskabet for at afvikle et international cykelcrossløb i I oktober 2015 afviklede CKK for anden gang UCI cykelcrossløb ved Marienlyst Slot, og havde deltagelse af 170 danske og udenlandske ryttere. Af ansøgningen fremgår det, at cykelcrossløbet vil strække sig over 2-3 dage og omfatte løb for både motionister, licensryttere i alle aldre. CKK vil arbejde særligt på at skabe en ramme, der kan tiltrække andre deltagere og tilskuere end den normale gruppe. CKK forventer derfor flere deltagere og tilskuere til cykelcrossløbet i år end sidste år. Cykelcross er en meget tilskuervenlig begivenhed og foregår på en afmærket rundstrækning på op til 3 km. Løbets placering ved Marienlyst Slot og Kongens Have vil være en unik ramme og skabe en særlig løbsstemning, der både sportsligt og tilskuermæssigt er særdeles velegnet.

10 10 Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab vurderer, at sportsbegivenheden er i god overensstemmelse med kommunens øvrige satsning på at tiltrække sportslige events, der kan skabe værdi og kvalitet for borgere og besøgende. Økonomi/Personaleforhold CKK søger Sundheds-, Idræts- og om at støtte afviklingen af cykelcrossløbet med kr. Bevillingen dækker udgifter til opbygning af bane, afspærring, myndighedskrav, stævneudgifter, opbygning og nedtagning af bane samt genopretning af natur samt oprydning. CKK vil stå for planlægning, afvikling og oprydning ved hjælp af klubbens frivillige og i samarbejde med andre foreninger og det lokale erhvervsliv. En eventuelt økonomisk støtte til cykelcrossløbet vil kunne finansieres via udvalgets pulje. Jf. nedenstående tabel 1. Tabel 1: Sundheds-, Idræts- og s Pulje Budgetteret pulje Godkendte uddelinger fra puljen: HH floorball event på tværs af Øresund Stafet for Livet Tennisspiller August Holmgren Oliver Durafour atletik, stangspring Espergærde Badelaug Saldo beløb tilbage i puljen Endnu ikke godkendte ansøgninger: Cykel Klubben Kronborg Cykelcrossløb ved Marienlyst Slot Budget kr kr kr kr kr kr kr kr. Saldo - efter godkendelse af alle ansøgninger kr. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Sundheds-, Idræts- og Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at ansøgningen imødekommes, således at der ydes støtte op til kr. fra udvalgets pulje. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Sundheds-, Idræts- og vedtog at give et tilskud på kr.

11 Beslutningssag: Ny belægning på atletikstadion - anlægsforslag Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/17432 Sundheds-, Idræts- og Anlægsforslag Indledning/Baggrund Helsingør Kommunes nye atletikstadion blev indviet i 2011 og efter 5 års intensiv brug er det konstateret, at løbebanernes belægning ikke sidder fast og er ved at forsvinde. Det er samtidigt blevet vurderet, at hvis større skader på det underliggende banemateriale skal undgås, skal der pålægges en ny og bedre belægning senest i En ny og stærkere belægning vil have en levetid på 10 år. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har udarbejdet et anlægsforslag, som anbefales at indgå i budgetmaterialet for Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Idræts- og Fritidspolitikken Sagsfremstilling Helsingør Atletikstadion gennemgik i 2010 en gennemgribende renovering, som blandt andet omfattede udskiftning og etablering af en række sportsfunktionelle elementer samt omlægning af underlaget på løbebanerne til kunststof. Det nye stadion blev taget i brug i 2011 og har været flittigt brugt af foreninger, skoler og Helsingør Gymnasium. I forbindelse med en 5 års gennemgang i juni 2016 er det konstateret, at de sportsfunktionelle elementer er i orden, men belægningen på løbebanerne fæstner ikke til underlaget som tilsigtet og er ved at forsvinde. Leverandøren af løbebanernes kunststofbelægning deltog i 5 års gennemgangen og vurderede, at såfremt større skader på det underliggende banemateriale skal undgås, skal der pålægges en ny og bedre belægning senest i Det er af afgørende betydning, at løbebanerne har en belægning, der beskytter mod solens UV-stråler. En nedslidt eller manglende belægning kan have den konsekvens, at det underliggende banemateriale nedbrydes med en større og mere gennemgribende renovering til følge. Helsingør Kommunes Idrætsanlæg har sammen med Team Udbud og Center for Økonomi og Ejendomme modtaget et tilbud på pålægning af en ny og bedre belægning med en forventet levetid på 10 år. På den baggrund har Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab udarbejdet et anlægsforslag. Udvalget skal beslutte om anlægsforslaget skal indgå i budgetmaterialet for

12 Økonomi/Personaleforhold Helsingør Kommune har modtaget et tilbud på kr. som omfatter reparation af større huller, speciel rensning, struktursprøjtning af belægning samt nye linjemarkeringer iht. standarder fra det internationale atletikforbund (IAAF). Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Sundheds-, Idræts- og Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at anlægsforslaget indgår i budgetmaterialet for Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Indstillingen godkendt. Der udarbejdes en redegørelse vedr. belægningens tilstand m.v., som sendes til Sundheds-, Idræts- og medlemmer.

13 Beslutningssag: DGI Landsstævne 2021 værtsskab 2. runde Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/13051 Byrådet Indledning/Baggrund Sundheds-, Idræts- og besluttede på mødet den 15. september 2015, at Helsingør Kommune skulle indsende en ansøgning til 1. runde til DGI om værtsskabet for Landsstævnet Ansøgningen blev vurderet positivt af DGI s hovedbestyrelse, og Helsingør Kommune gik videre til anden runde. Ansøgningsfristen til anden runde er for Helsingør Kommune fastsat til d. 6. september Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har på den baggrund udarbejdet et bindende ansøgningsmateriale til DGI om værtsskabet for landsstævnet. Byrådet skal tage stilling til, om ansøgningen skal fremsendes. Retsgrundlag Kommunalfuldmagten. Relation til vision og tværgående politikker Landsstævnet har relation til Helsingør Kommunes vision 2020 samt idræts- og fritidspolitikkens mål om: årlige events, der definerer kommunen at tiltrække besøgende at være en attraktiv idrætskulturel samarbejdspartner, som kan tiltrække og afvikle større idrætsevents at begivenheder skal danne ramme om borgerens deltagelse - som aktiv deltager eller tilskuer. Landsstævnet har relation til Helsingør Kommunes Turismestrategi og handleplan for 2020 med specielt fokus på udviklingen af Kultur- og Oplevelsesprogrammet. Landsstævnet fastholder og videreudvikler Helsingør Kommune som et attraktivt sted at afholde nationale og internationale sportsevents. Sagsfremstilling Danske Gymnastik & Idrætsforeninger (DGI) og De Danske Skytteforeninger (DDS) afholder hvert 4. år et stort anlagt landsstævne næste gang i Aalborg Landsstævnet er et folkeligt breddeidrætsarrangement med omkring aktive deltagere. Stævnet afvikles typisk fra torsdag til søndag i den første uge af skolernes sommerferie. DGI Nordsjælland har i august 2015 anbefalet, at Helsingør Kommune ansøger om værtsskabet i Administrerende direktør Søren Brixen fra DGI har på et afklarende møde i oktober 2015 tilkendegivet, at Helsingør Kommune med sin nærhed til Sverige og

14 14 kyst, strand og vand er oplagt som værtskommune for et nyt og innovativt landsstævne. Et landsstævne stiller en række krav til faciliteter og tilskuerkapacitet samt indkvartering som en værtsby. Helsingør Kommune opfylder disse krav. Helsingør Kommune indsendte i marts 2016 en ansøgning i første runde til DGI om værtsskabet for landsstævnet En ansøgning i første runde er ikke bindende. Ansøgningen blev vurderet positivt af DGI s hovedbestyrelse, og Helsingør Kommune gik sammen med Horsens og Svendborg kommune videre til anden runde, hvor der for Helsingør Kommune er ansøgningsfrist d. 6. september Et udvælgelsesudvalg nedsat af DGI s hovedbestyrelse besøger og besigtiger de tre kommuner i løbet af oktober/november 2016 og endelig beslutning om værtsskab afgøres i december 2016, hvor et aftalegrundlag underskrives. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har på baggrund af DGI s anbefalinger udarbejdet ansøgningsmateriale med et overordnet maritimt tema. De 30 km kyst, de store og brede strandarealer både nord og syd for Helsingør, lystbådehavnene og ikke mindst Helsingør Havn, Kulturhavn Kronborg og Kronborg Slot indtager en central rolle. Et muligt samarbejde med Helsingborg og Skåneidrotten i forbindelse med afholdelse af et landsstævne i Helsingør, kan åbne for helt nye perspektiver i forhold til tidligere landsstævner. Det vil være første gang, at et landsstævne går ud over landets grænser. Det er endvidere en mulighed for at udvikle og nytænke HH-samarbejdet. Center for Erhverv, Politik og Organisation vurderer, at PR-værdien af stævnet i forhold til Helsingør Kommunes omdømme vil nå flere målgrupper: Egne borgere og virksomheder vil få bekræftet oplevelsen af Helsingør Kommune som et levende og aktivt sted, der tiltrækker store idræts- kultur- og koncertarrangementer. Vores egne borgere er de vigtigste ambassadører til at udbrede det budskab. Borgere i hovedstadsregionen og København, der er vores primære målgruppe i forhold til markedsføring og tiltrækning af børnefamilier, hører om arrangementet via lokale og regionale medier. Et større kendskab til kommunen som aktivt sted er med til at rykke deres forhåndsopfattelse af kommunen, hvis de ikke allerede har været på besøg. Derudover kan arrangementet i forhold til professionelle brancher såsom konferenceog oplevelsesbranchen, idræts- og foreningsliv generere meget omtale over hele landet. En sammenligning med andre arrangementers PR-værdi er ikke mulig, da der ikke findes effektmålinger fra tidligere landsstævner. Landsstævnet forventes at kunne tiltrække op i mod svenske deltagere og lige så mange fra hovedstadsområdet. Under deres besøg skal der være mulighed for at se andre dele af kommunen og opleve andre arrangementer eller natur- og byoplevelser. Den oplevelse tager de med sig hjem ganske som andre turister. Større stigning af tilmeldinger til lokalt foreningsliv.

15 15 Det er vigtigt at pointere, at det er Helsingør Kommune, der skal være værtsby. Helsingborgs og Skåneidrottens bidrag vil begrænse sig til afvikling af en eller flere idrætsgrene, rekruttering af frivillige samt indkvartering af deltagere. Økonomi/Personaleforhold Landsstævnedeltagerne betaler et gebyr på kr. eller i alt cirka 27 mio. kr. til DGI. Deltagergebyret indgår i Landsstævnets samlede budget på mellem kr. 65 og 70 mio. kr. Deltagerne har desuden mulighed for at tilkøbe madordning. Tal fra tidligere landsstævner viser, at godt 1/2 af deltagerne tilkøber madordningen fordelt med 2/3 morgenmad, 1/3 frokost og 1/3 aftensmad. Madordningen udliciteres til ekstern leverandør. Da der er regler for, hvor langt varmt mad må transporteres, vil det efter al sandsynlighed blive et lokalt/regionalt cateringfirma, der kommer til at stå for madordningen. Fordeling af et eventuelt provenu for madordningen er endnu ikke aftalt i forbindelse med DGI Landsstævnet Med udgangspunkt i de økonomiske erfaringer fra landsstævnerne i Esbjerg og Aalborg i henholdsvis 2013 og 2017 samt den almindelige prisudvikling forventes det, at Helsingør Kommunes bruttoudgift i forbindelse med afvikling af landsstævne 2021 andrager omkring 28,6 mio. kr. Esbjerg havde indtægter på 4,2 mio. kr. i 2013, heraf støtte fra Region Syddanmark på 1,5 mio. kr. og Aalborg forventer indtægter på cirka 8 mio. kr. i 2017, heraf støtte fra Region Nordjylland på 2 mio. kr. Det forventes, at der kan opnås ekstern finansiering i form af sponsorater, tilskud og materiel fra Region Hovedstaden, Sport Event Denmark og lokale erhvervsliv på op imod 4 mio. kr. Derudover forventes indtægter i forbindelse med salg af stadepladser, salg i festtelte og billetindtægter på cirka 1 mio. kr. således, at Helsingør Kommunes nettoudgift udgør cirka 23,6 mio. kr. Beregning ifølge VisitDenmarks prognosemodel for events viser, at de landsstævnedeltageres døgnforbrug og i alt overnatninger potentielt vil kunne give en samlet omsætning i Helsingør Kommune på ca. 26 mio. kr. Derudover må der påregnes et vist forbrug blandt venner, familie og turister, der kommer til Helsingør som tilskuere til Landsstævnet samt deltagere til de mange sideevents/- aktiviteter, der vil være knyttet op på landsstævnet Den beregnede omsætning på 26 mio. kr. vil generere en indtægt til den danske stat på ca. 10. mio. kr. i form af skatter, moms og afgifter. Hvor stor en del af de 10 mio. kr. der vil tilfalde Helsingør Kommune er ikke muligt at forudsige. Budget Landsstævne 2021 Sekretariat kr Idræt, idrætsfaciliteter og skoleindkvartering kr Kommunikation og markedsføring kr Festområde og catering kr Forsyning og renovation kr

16 16 Beredskab kr Kulturhavn Kronborg arenaer og tribuner kr Transport og trafik kr Gæster og receptioner kr Helsingør Kommune - Bruttoudgifter i alt kr Ekstern finansiering kr Salg i festtelte samt salg af stadepladser kr Indtægter i alt kr Helsingør Kommune nettoudgifter i alt kr DGI Landsstævne er en non-profit idrætsbegivenhed, dog generes midler til frivillige foreninger, som medvirker til at afvikle Landsstævnet. I Esbjerg 2013 fik foreningerne over to millioner kroner efter Landsstævnet for deres indsats. De frivillige hjælper til overalt på et landsstævne, f.eks. ude på indkvarteringsstederne, ved bespisningsteltene og ved aktiviteterne. Landsstævnet i Esbjerg 2013 kom ud med et samlet overskud på godt 3 millioner. Aftalen om fordeling var 1/3 til kommunen, 1/3 til DGI og 1/3 til DGI s landsdelsforeninger. Et eventuelt underskud ved et landsstævne deles ligeligt mellem kommune og DGI. Center for Økonomi og Ejendomme vurderer, at finansiering af kommunens bidrag som vært til Landstævnet 2021, hvor nettoudgiften forventes at blive 23,6 mio. kr., er der endnu ikke taget stilling til. Budgetområde 411 Idræt og Fritid har ikke mulighed for at finansiere kommunens bidrag. Puljen til større events med et årligt budget på 2,5 mio. kr. kunne over 5 år bidrage med 12,5 mio. kr. Det vil betyde, at begivenheder som blandt andet KMD Ironman, PostNord Danmark Rundt, Gran Fondo og Sundtoldsmarked m. fl. ikke kan finansieres af denne pulje. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Byrådet Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at det besluttes, om der skal indsendes en bindende ansøgning til DGI om værtsskabet for Landsstævnet Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Et flertal, Jens Bertram (C), Morten Westergaard (C), Peter Poulsen (A), Betina Svinggaard (A) og Jan Ryberg (L) anbefaler, at der indsendes en ansøgning til DGI om værtsskabet. Mette Lene Jensen (V) og Ib Kirkegaard (O) kan ikke anbefale, at der indsendes en ansøgning, fordi der ikke er økonomisk råderum til en engangsevent i den størrelsesorden.

17 17

18 Kommende sager Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/1658 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund Emne Møde Udvalgsbesøg til/fra Helsingborg 2. kvartal 2016 Børne- og ungdomsorganisationernes Fællesråd Folkeoplysningens Samråd Opløsning af Fonden Helsingør Eliteidrætsakademi Frivillighed halvdagstemadrøftelser Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Drøftelse af status som Team Danmark Kommune 1. kvartal 2017 En generel idrætspolitisk drøftelse, bl.a. i forhold til foreningslivet i kommunen halvdagstemadrøftelse Ikke fastlagt Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Orientering foretaget.

19 Meddelelser/eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/27465 Sundheds-, Idræts- og Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Workshop om job og handicap Jens Bertram (C) oplyste, at han havde fået en henvendelse om tilskud fra Sundheds-, Idræts- og til afholdelse af workshop om job og handicap. Workshoppen koster kr. Samarbejde mellem skolerne og foreningslivet Peter Poulsen (A) gav udtryk for, at samarbejdet mellem skolerne og foreningslivet fortsat ikke er helt optimalt. Emnet vil blive optaget i forbindelse med, at Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har et møde med skolelederne i den kommende tid. Turkontoret Mette Lene Jensen (V) spurgte, hvordan Turkontoret kunne udbyde kurser. Det blev oplyst, at Turkontoret er en privat forening og således ikke længere er en del af kommunen.

20 Beslutningssag: Ansøgning om tilskud til EM i IRONMANN 70.3 i 2017 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/15564 Økonomiudvalget Indledning/Baggrund Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har modtaget en forespørgsel fra Ironman Denmark. Ironman Denmark ønsker at Helsingør Kommune ansøger om værtskabet for Europæiske mesterskaber IRONMAN 70.3 i 2017 samt det familieorienteret stævne, KMD 4:18:4. Det foregår fredag den 16. og søndag den 18. juni Sundheds-, Idræts- og skal tage stilling til, om Helsingør Kommune ønsker værtsskabet for Europæiske mesterskaber IRONMAN 70.3 i Retsgrundlag Kommunalfuldmagten. Relation til vision og tværgående politikker Europæiske mesterskaber IRONMAN 70.3 har relation til Helsingør Kommunes vision 2020 samt idræts- og fritidspolitikkens mål om: årlige events, der definerer kommunen at tiltrække besøgende at være en attraktiv idrætskulturel samarbejdspartner, som kan tiltrække og afvikle større idrætsevents at begivenheder skal danne ramme om borgerens deltagelse - som aktiv deltager eller tilskuer. Sporteventen har relation til Helsingør Kommunes Turismestrategi og handleplan for 2020 med specielt fokus på udviklingen af Kultur- og Oplevelsesprogrammet. Sporteventen fastholder og videreudvikler Helsingør Kommune som et attraktivt sted at afholde nationale og internationale sportsevents. Sagsfremstilling IRONMAN 70.3 er en del af den prestigefyldte globale triatlonorganisation, IRONMAN. Ironman afvikler årligt over 230 IRONMAN-events i 40 lande fordelt på 6 kontinenter. Det er både den fulde distance og en halv distance/ironman IRONMAN Denmark ønsker i samarbejde med Helsingør Kommune at arrangere et Europæisk mesterskab i IRONMAN 70.3 i 2017 med national- og international deltagelse. Baseret på Ironmans erfaringer fra tidligere løb i Europa forventes minimum deltagere til det Europæisk mesterskab i IRONMAN 70.3, hvoraf cirka 50 % international deltagelse. Der forventes ca triatlondeltagere- og gæster, som skal indkvarteres på hoteller og andre overnatningssteder fortrinsvis i kommunen. Sidste år overnattede over 850

21 21 triatlondeltagere på hoteller og andre overnatningssteder i kommunen. Til EM i IRONMAN 70.3 forventes et tilskuerantal på op til Et Europæisk mesterskab i IRONMAN 70.3 vil være med til at brande Ironman samt Helsingør Kommune både nationalt og internationalt. Det forventede turismeforbrug tilført lokalområdet skønner arrangøren at være ca. 5-6 mio. kr. Skønnet har arrangøren baseret på erfaring fra de seneste års europæiske mesterskaber, som blev afholdt i Wiesbaden, Tyskland. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har bedt Sport Event Denmark om at skønne, hvor mange gæster denne type arrangement forventes at tiltrække samt økonomisk tilskud til Europæisk mesterskab i IRONMAN 70.3 i Helsingør. Baseret på Sport Event Denmarks samarbejde om afholdelsen af lignende sportevents, vurderer de, at arrangementet vil genererede en international turismeomsætning på minimum 5 mio. kr. Beløbet understøtter IRONMAN Denmarks vurdering. Wonderful Copenhagen udtaler endvidere: Vi vurderer IM EM til at være yderst relevant. Region Hovedstaden kan først søges om midler til januar 2017, men jeg forventer at IM EM er oplagt for dem at støtte afhængigt af budget. Wonderful Copenhagen medvirker gerne til markedsføring mv., men ikke med direkte eventøkonomi. Center for Erhverv, Politik og Organisation vurderer, at PR-værdien i forhold til andre tidligere afholdte sportsstævner er høj. Det Europæiske mesterskab i IRONMAN 70.3 vil derfor bl.a. bidrage til en bedre og mere udbredt omdømme som aktivt og levende sted og vil nå flere målgrupper: Egne borgere og virksomheder vil få bekræftet oplevelsen af Helsingør Kommune som et levende og aktivt sted, der tiltrækker store idræts- kultur- og koncertarrangementer med en international profil. Vores egne borgere er de vigtigste ambassadører til at udbrede det budskab. Borgere i hovedstadsregionen og København, der er vores primære målgruppe i forhold til markedsføring og tiltrækning af børnefamilier, hører om arrangementet via lokale og regionale medier. Et større kendskab til kommunen som aktivt sted er med til at rykke deres forhåndsopfattelse af kommunen, hvis de ikke allerede har været på besøg. Sportsudøvere på højt amatør-plan inden for løb, svømning og cykling i hele landet vil høre om arrangementet via deres fritids-nyhedskanaler. Denne målgruppe tæller gerne mænd i alderen år med høje indtægter, som er en væsentlig målgruppe i vores øvrige tilflytter-aktiviteter. Idræts- og fritidsmedier vil omtale arrangementet ligesom der er god mulighed for feature-artikler i Berlingske, hvor segmentet hører til. Mange andre mediemuligheder vil vise sig i forberedelserne. Turister fra Danmark og udvalgte europæiske markeder. Arrangementet kan anvendes i positioneringen af Helsingør til turister og bidrage til opfattelsen af Helsingør, som en stærk turistdestination, især hvis arrangementet kobles til Helsingørs kulturprofil.

22 22 Nordsjællands Politi, Center for Teknik, Miljø og Klima, Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab og Ironman Denmark står for afviklingen af triatloneventen samt vejafspærringer, skiltning og kommunikation. Afvikling af øvrige trafik, information til borgere og sikkerhed for deltagere og tilskuere har højeste prioritet. IRONMAN Denmark arbejder sammen med det lokale foreningsliv om officials og hjælpere til triatloneventen (ca. 400 personer i alt). Klubberne kompenseres økonomisk for deres hjælp, og dermed er arrangementet med til at styrke det lokale foreningsliv. Økonomi/Personaleforhold Ironman Denmark ansøger om 1,3 mio. kr. til afvikling af Europæiske mesterskaber i IRONMAN 70.3 i Endvidere skal der afsættes 0,5 mio. kr. i administrative omkostninger i forhold til vejafspærringer, skiltning og markedsføring af puljen til større events i Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab anbefaler følgende finansieringsforslag kr. overføres fra puljen for større events i kr. bevilges fra puljen for større events i Budget Puljen til Større Events kr. Godkendte ansøgninger: Fee: Omkostninger: Aktiviteter: Sundtoldsmarkedet kr kr. I alt Rest saldo kr. Endnu ikke godkendte ansøgninger: EM Ironman kr kr kr kr. Saldo ved godkendelse af alle indkomne forslag kr. * Puljen for større events bevilger kr. i 2016 til det Europæiske mesterskab i IRONMAN Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab vil undersøge muligheden for medfinansiering af Europæiske mesterskaber i IRONMAN 70.3 i I den kommunale pulje for større event er der årligt 2,55 mio kr. til rådighed. Centret er i positiv dialog med Sport Event Denmark, Region Hovedstaden, Visit Nordsjælland og Wonderful Copenhagen vedrørende den mulige EM triatlonevent i regi af Ironman, herunder medfinansiering. Sport Event Denmark har ikke mulighed for at støtte det Europæiske mesterskaber i IRONMAN 70.3 i Helsingør i 2017, eftersom de allerede støtter ETU Half Distance European Championships 2017 i Herning. Medfinansiering fra blandt andet Region Hovedstaden samt lokale sponsorer skønnes at

23 23 udgør ca. 0,5 mio. kr. Det vil sige, at kommunens reelle udgifter ved afholdelse af EM Ironman forventes at udgør 1,3 mio. kr. Et eventuelt værtsskab for af det Europæisk mesterskab i IRONMAN 70.3 i 2017, vil mindske muligheden for at afvikle andre større begivenheder i 2017 grundet udgifterne hertil. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab arbejder sideløbende på at blive værtsby for fx DM i cykling, Scandinavian Beach Polo World Cup, et internationalt OCR (Obstacle Course Race) event, stort internationalt musik event samt et historisk VM på Kronborg. Det vurderes, at der i forbindelse med planlægning og afvikling af triatloneventen skal bruges ca. 350 kommunale arbejdstimer til at løse praktiske opgaver samt koordinering. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at det besluttes, hvorvidt ansøgningen skal imødekommes, herunder overførsel af kr. fra 2016 til Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Sundheds-, Idræts- og kan ikke anbefale, at der indgås aftale med IRONMAN om støtte på 1,8 mio. kr.

24 Beslutningssag: Ansøgning om støtte til DM i havlivredning Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/18530 Sundheds-, Idræts- og Budget Hav DM livrredning Hornbæk Strand 2016 Helsingør Kommune DM Havlivredning Indledning/Baggrund Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har modtaget en ansøgning fra Nordkysten Kystlivredningsklub om økonomisk støtte til afvikling af DM i havlivredning. Det foregår den august 2016 i Hornbæk. DM i havlivredning arrangeres gennem et samarbejde mellem Dansk Svømmeunions Livredningssektion og Nordkysten Kystlivredningsklub. Sundheds-, Idræts- og skal tage stilling til, om Helsingør Kommune ønsker at støtte DM i havlivredning. Retsgrundlag Kommunalfuldmagten. Relation til vision og tværgående politikker Arrangementet har relation til Helsingør Kommunes vision 2020 samt idræts- og fritidspolitikkens mål om: årlige events, der definerer kommunen at tiltrække besøgende at understøtte lokale initiativer, der tiltrækker og arrangerer idræts- og fritidsbegivenheder at begivenheder skal danne ramme om borgerens deltagelse - som aktiv deltager eller tilskuer Arrangementet har endvidere relation til Helsingør Kommunes Turismestrategi og handleplan for 2020 med specielt fokus på udviklingen af Kultur- og Oplevelsesprogrammet, herunder revitaliseringen af Hornbæk som badeby. DM stævnet er med til at fastholde og videreudvikle Helsingør Kommune som et attraktivt sted at afholde nationale og internationale sportsevents. Sagsfremstilling Nordkystens Kystlivredningsklub er en non profit organisation, som består af frivillige kystlivreddere. Klubbens formål er at udbrede livredning generelt og i særdeleshed for børn, unge og handicappede. Nordkystens Kystlivredningsklub afholder i samarbejde med Dansk Svømme Union DM i havlivredning. Det bliver en weekend i livredningens tegn med forskellige discipliner og deltagere fra Danmark samt Sverige, Tyskland og Australien. DM stævnet afvikles som et åbent stævne. I samtlige discipliner konkurreres der om det

25 25 danske mesterskab. Alle kan deltage, men for at deltage i kampen om DM-titlerne skal man være medlem af en klub under Dansk Svømmeunion. Der forventes 200 deltagere. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab vurderer, at sportsbegivenheden er i god overensstemmelse med kommunens øvrige satsning på at tiltrække sportslige events, der kan skabe værdi og kvalitet for borgere og besøgende. Økonomi/Personaleforhold Nordkysten Kystlivredningsklub søger Sundheds-, Idræts- og om at støtte afviklingen af DM i havlivredning med kr. Bevillingen dækker udgifter til dommere, sikkerhed, telte, leje af teknisk udstyr, mv. Nordkysten Kystlivredningsklub står for planlægning, afvikling og oprydning af stævneområde på Hornbæk strand. En eventuelt økonomisk støtte til DM i havlivredning vil kunne finansieres via udvalgets pulje. Jf. nedenstående tabel 1. Tabel 1: Sundheds-, Idræts- og s Pulje Budgetteret pulje Godkendte uddelinger fra puljen: HH floorball event på tværs af Øresund Stafet for Livet Tennisspiller August Holmgren Oliver Durafour atletik, stangspring Espergærde Badelaug Saldo beløb tilbage i puljen Endnu ikke godkendte ansøgninger: Cykle Klubben Kronborg Cykelcrossløb ved Marienlyst Slot Nordkysten Kystlivredningsklub - DM i havlivredning Saldo - efter godkendelse af alle ansøgninger Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Budget kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at ansøgningen imødekommes, således at der bevilges kr. fra udvalgets pulje til Nordkysten Kystlivredningsklub. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Sundheds-, Idræts- og vedtog at give et tilskud på kr.

26 26 Bilagsliste 3. Orienteringssag: Status for handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme Oversigt over indsatser inkl. budget (348015/16) 2. Ældrerådets høringssvar (347464/16) 4. Beslutningssag: Ansøgning om støtte til afvikling af Cykelcrossløb 1. Ansøgning UCI Helsingør kommune (345486/16) 2. Ansøgningsskema (346288/16) 5. Beslutningssag: Ny belægning på atletikstadion - anlægsforslag 1. Anlægsforslag (347064/16) 10. Beslutningssag: Ansøgning om støtte til DM i havlivredning 1. Budget Hav DM livrredning Hornbæk Strand 2016 (351088/16) 2. Helsingør Kommune DM Havlivredning (351087/16)

27 Bilag: 3.1. Oversigt over indsatser inkl. budget Udvalg: Sundheds-, Idræts- og : 18. august Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

28 Notat Handlingsplan og budget for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme i 2016 Borgerrettet forebyggelse: Budgetområde 410 Indsats/aktivitet 1. Kronisk sygdom Budget (kr.) Justering / konvertering Lær at tackle kurser om kroniske smerter, kronisk sygdom, job og sygdom, angst og depression og i boligområder Tidlig opsporing af borgere i risiko for eller med KOL Sund og aktiv livsstil Livsstilskurser for familier med overvægt * Livsstil for mænd Rigtige mænd fra fedt til fit * Jump4fun

29 Udendørs motions- og mødested, introduktion og vedligehold Rygestopkurser- og undervisning for unge og voksne, telefonrekruttering i udsatte boligområder Kompetenceudvikling til opsporende samtaler om alkohol i jobcenter, tackling indsatser i folkeskolen og tværkommunal alkoholkampagne (uge 40) Kondomkampagne målrettet unge / 10.klasse Udvikling af aktiviteter, der bidrager til borgernes fastholdelse af sunde livsstilsvaner Social lighed i sundhed Sundhedsindsatser i udsatte boligområder Etniske kvinder i svømmehallen Tidlig indsats for senior borgere med minoritetsbaggrund Sundhed som et fælles anliggende Ny sundhedspolitik og implementeringsplan, frontpersonale som sundhedsambassadører Fleksible Individuelle Tilbud (FIT), afprøvning af revideret koncept for et tværfagligt ressourceforløb til borgere med muskel/skelet lidelser

30 Sundhedsindsats for borgere med psykiske lidelser i samarbejde med SSI Evt. Sund By netværk, samarbejde med patientforeninger, Helsingør Messen mv Praksiskonsulent, infomøder for almen praksis og kontaktudvalgsmøder Driftsudgifter til Strandgade Personale ansat til konkrete projekter Buffer/diverse Samlet budget i 2016 (budgetområde 410) i alt kr Forventet regnskabsresultat i 2016 (budgetområde 410) i alt kr. 0 *Jf. sag nr. 16/14873 Beslutning om konvertering af midler i handleplan på budgetområde 410

31 Bilag: 3.2. Ældrerådets høringssvar Udvalg: Sundheds-, Idræts- og : 18. august Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

32 Høringssvar Ældrerådets møde den 8. august 2016 Sag nr. 16/13880 Status for handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme 2016 Ældrerådet tager sagen til efterretning og afventer evaluering af de iværksatte tiltag.

33 Bilag: 4.1. Ansøgning UCI Helsingør kommune Udvalg: Sundheds-, Idræts- og : 18. august Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

34 Ansøgning om tilskud til international cyklecross konkurrence i Marienlyst Parken i Helsingør den 8. og 9. oktober Scener fra Kronborg UCI Cyclocross Event Carl Sørensen, CK Kronborg (rød hjelm) deltog i juniorløbet med en samlet 7. plads som resultat. Belgieren Jens Vandekinderen vinder herrernes eliteløb. Carl Sørensen, CK Kronborg, fører an i juniorfeltet lige efter starten. Herre elite podiet, 1: Jens Vandenkinderen, Belgien. 2: Simon Andreassen, Danmark. 3: Martin Eriksson, Sverige. modtager hyldest med Hotel Marienlyst og Øresund i baggrunden.

35 Hermed fremsendes på vegne af Cykle Klubben Kronborg nærværende ansøgning om midler kr til afholdelse af international UCI.2-kadagoriseret cyklecross begivenhed. Motivation og Executive Summary I efteråret 2013 fremlagde Danmarks Cykle Unions (DCU s) cyklecross udvalg deres visionsplan frem mod Et af målsætningerne i planen var etablering og afholdelse af internationale cyklecross løb ranked under Union Cycliste Internationale (UCI), hvilket ikke havde været afholdt på dansk jord i en længere årrække. Ved at etablere UCI-løb i Danmark, ville udvalget bl.a. skabe lettere og mere økonomisk overkommelig tilgang for de hjemlige ryttere til de vigtige UCI-points, som benyttes v. seedning og startplacering til de internationale løb, worldcups, EM, VM m.m. Derudover ville man med UCI-løbene skabe bedre og mere sikre løb, til gavn for alle i sporten både børn og unge, veteraner, motionister og eliteryttere. Det fremgik bla. af planen, at der i første omgang skulle etableres ét løb, men fremadrettet skulle endnu et løb og gerne flere aktiviteter igangsættes, med mulighed for over år at opgradere løbene fra laveste kadegori 2 til højere rangerede løb og evt. World Cups afdeling. I vinteren 2013 og 2014 indledtes dialog mellem Cykle Klubben Kronborg og Helsingør Kommunes Eventafdeling om at lægge UCI-løbet i Helsingør. Helsingør Kommune og CKK blev valgt da kommunen allerede havde etablere sig som en særlig cykelvenlig kommune og en god event-samarbejdspartner, og CKK som en aktiv cykleklub med flere dygtige crossryttere i bl.a. ungdoms og juniorklassen, ligesom klubben var en aktiv cykelløbsarrangør med et godt netværk. Kommunen var meget positiv overfor denne mulighed, og de foreslog at løbet blev lagt i Marienlyst Parken, som kommunen ønskede mere fokus omkring. Allerede den 12. oktober 2014 afholdt Cykle Klubben Kronborg i samarbejde med Helsingør Kommune, Post Danmark og Marienlyst Slots Venner det første UCI-cyklecross løb på dansk jord, siden Henrik Djernis i 1993 vandt bronze v. VM i Middelfart. Kronborg UCI Cyclocross Event var dermed en realitet, og med over 150 deltagere fra bl.a. Sverige, Norge, Tyskland og sågar New Zealand, blev der sat deltagerrekord til et dansk cyklecrossløb. At løbet blev en realitet skyldtes ikke mindst velvillig økonomisk støtte fra Helsingør Kommune og Post Danmark, som muliggjorde de nødvendige investeringer i materialer til rute m.v. Derudover ydede kommunens forvaltninger fra vej og park også uvurderlig støtte bl.a. med rådgivning og de nødvendige tilladelser. Igen i 2015 blev successen gentaget, denne gang igen med deltagerrekord på små 170 deltagere.

Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og : Mandag den 05. september 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:15 Sluttidspunkt: Kl. 16:40 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 18. august 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Inviterede: kl. 16.00 Allan Jørgensen,

Læs mere

Ansøgning om tilskud til international cyklecross konkurrence i Marienlyst Parken i Helsingør den 8. og 9. oktober 2016.

Ansøgning om tilskud til international cyklecross konkurrence i Marienlyst Parken i Helsingør den 8. og 9. oktober 2016. Ansøgning om tilskud til international cyklecross konkurrence i Marienlyst Parken i Helsingør den 8. og 9. oktober 2016. Scener fra Kronborg UCI Cyclocross Event 2015. Carl Sørensen, CK Kronborg (rød hjelm)

Læs mere

Notat. Handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme i Uddybning af de konkrete indsatser. Indsats/aktivitet 33.

Notat. Handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme i Uddybning af de konkrete indsatser. Indsats/aktivitet 33. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 3000 Helsingør Tlf. 49283269 Mob. 25313269 mwu04@helsingor.dk Handlingsplan for borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme i 2016 Dato 18.01.2016

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL AFVIKLING AF UCI WORLD CYCLING TOUR COPENHAGEN GRAN FONDO 2015

ANSØGNING OM TILSKUD TIL AFVIKLING AF UCI WORLD CYCLING TOUR COPENHAGEN GRAN FONDO 2015 ANSØGNING OM TILSKUD TIL AFVIKLING AF UCI WORLD CYCLING TOUR COPENHAGEN GRAN FONDO 2015 Ansøgningsbeløb: 500.000 DKR Danmarks Cykle Union Side 1 af 6 UCI World Cycling Tour Copenhagen Gran Fondo 2015 Copenhagen

Læs mere

Eventvurdering af World Cup Copenhagen 2017-2019 World Cup Dressur og Ridebanespringning i Royal Arena 13-04-2015. Sagsnr.

Eventvurdering af World Cup Copenhagen 2017-2019 World Cup Dressur og Ridebanespringning i Royal Arena 13-04-2015. Sagsnr. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Eventvurdering af World Cup Copenhagen 2017-2019 World Cup Dressur og Ridebanespringning i Royal Arena Med World Cup Copenhagen ønsker ansøger at afvikle et World Cup kvalifikationsstævne

Læs mere

Referat Forenings- og Fritidsudvalget

Referat Forenings- og Fritidsudvalget Referat : Torsdag den 05. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Medlemmer: Anders Glargaard (Undervisningsområdet) Karsten Bernstein (Undervisningsområdet)

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes Budgetområ debeskrivelse, Budgetområ de Sundhedsfremme 1. Indledning Kommunen er en del af det samlede sundhedsvæsen og har ansvaret for den borgerrettede forebyggelse og dele af den patientrettede forebyggelse

Læs mere

Referat Idrætsrådet. Mødedato: Mandag den 05. maj 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger:

Referat Idrætsrådet. Mødedato: Mandag den 05. maj 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Referat : Mandag den 05. maj 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Medlemmer: Hans Henrik Schmidt (Helsingør Idrætsanlæg) Jesper Hviid (Helsingør Golf

Læs mere

Eventvurdering UCI World Cycling Tour - Copenhagen Gran Fondo 2015

Eventvurdering UCI World Cycling Tour - Copenhagen Gran Fondo 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning NOTAT Eventvurdering UCI World Cycling Tour - Copenhagen Gran Fondo 2015 Danmarks Cykel Union (DCU) ønsker at fortsætte arbejdet og afviklingen

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK - ET FÆLLES ANLIGGENDE

Læs mere

Kultur- og Sundhedsudvalget

Kultur- og Sundhedsudvalget Kultur- og Sundhedsudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017. Politikområde 6:Sundhedsfremme og forebyggelse Borgere med kronisk sygdom opnår en øget livskvalitet og en øget handlekompetence

Læs mere

Af den samlede eventudgift på 12,7 mio. kr. søges Københavns Kommune om et tilskud på 1,0 mio. kr.

Af den samlede eventudgift på 12,7 mio. kr. søges Københavns Kommune om et tilskud på 1,0 mio. kr. NOTAT Eventvurdering Copenhagen International Halfmarathon 2015 På baggrund af erfaringer fra værtskabet for det nyligt afholdte VM i Halvmaraton, ønsker Dansk Atletik Forbund i samarbejde med Sport Event

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

09-06-2015. Eventvurdering Velothon Copenhagen 2016. Sagsnr. 2015-0111599. Link til ansøgning. Dokumentnr. 2015-0111599-6

09-06-2015. Eventvurdering Velothon Copenhagen 2016. Sagsnr. 2015-0111599. Link til ansøgning. Dokumentnr. 2015-0111599-6 KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritid KBH NOTAT Eventvurdering Velothon Copenhagen 2016 Link til ansøgning Velothon er et ungt og international cykelløbs-koncept. Målet er at skabe

Læs mere

Eventvurdering af VM i Herrehåndbold 2019

Eventvurdering af VM i Herrehåndbold 2019 KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Eventvurdering af VM i Herrehåndbold 2019 Dansk Håndbold Forbund (DHF) er af International Handball Federation (IHF) blevet tildelt værtskabet for VM i herrehåndbold i 2019. Mesterskabets

Læs mere

Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120)

Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120) Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120) Sundheds- og Omsorgsudvalget, tog den foreliggende evaluering af Sundhedsdagene

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 13. oktober 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Den foreløbige rute starter og slutter på Islands Brygge.

Den foreløbige rute starter og slutter på Islands Brygge. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritid KBH NOTAT Eventvurdering Powerman Copenhagen 2016 Link til ansøgning I maj 2015 afholdt Powerman Denmark arrangementet Run I Bike I Run. Med afsæt

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden Integrationsrådet : Tirsdag den 01. september 2015 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Azubuike Ukumadu (Direkte valgt) Carol Pimer

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 16. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:20 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 14. januar 2014 kl. 16.00 i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 14. januar 2014 kl. 16.00 i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 14. januar 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 17.00 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 07. januar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer Ansøgning til Region Midtjyllands Vækstforums eventpulje om tilskud til forberedelse, udvikling og gennemførelse af europamesterskaberne

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Kultur- og Sundhedsudvalget

Kultur- og Sundhedsudvalget Kultur- og Sundhedsudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017. Politikområde 6:Sundhedsfremme og forebyggelse Indsats sammen med mennesker med kroniske sygdomme Borgere med kronisk

Læs mere

Referat Handicaprådet

Referat Handicaprådet Referat : Mandag den 27. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 8:15 Sluttidspunkt: Kl. 11:15 Mødested: Rød 2, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Per Christensen (A) Morten Westergaard (C) Henrik Møller (A)

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Eventvurdering Copenhagen International Half Marathon 2016

Eventvurdering Copenhagen International Half Marathon 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritid KBH NOTAT Eventvurdering Copenhagen International Half Marathon 2016 Link til ansøgning I september 2015 afholdes det første internationale certificerede

Læs mere

Det Frivillige Samråd

Det Frivillige Samråd Det Frivillige Samråd Dagsorden Dato 29. august 2018 Mødetidspunkt 16:00 Sted Medlemmer Fraværende Lokale 2, Vordingborg Rådhus Valdemarsgade 43 Vordingborg Pia Westergaard (formand), Birthe Helth, Lene

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslag til revision af Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslaget er udarbejdet af Bornholms Idrætsråd 20-01-2013 1 Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune Det er Bornholms Regionskommunes

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden : Tirsdag den 31. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Stengade 72, Til gården Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Tawfik J. Tawfik (Direkte valgt - formand) Carol Pimer Krogstrup (Direkte

Læs mere

Med afsæt i erfaringerne fra Run I Bike I Run, maj 2015, søger Energy Sport 0,3 mio. kr. til afvikling af Europamesterskaberne i Powerman 2016.

Med afsæt i erfaringerne fra Run I Bike I Run, maj 2015, søger Energy Sport 0,3 mio. kr. til afvikling af Europamesterskaberne i Powerman 2016. Bilag 10. Revideret Eventvurdering Europamesterskaberne i Powerman 2016 Link til ansøgning Med afsæt i erfaringerne fra Run I Bike I Run, maj 2015, søger Energy Sport 0,3 mio. kr. til afvikling af Europamesterskaberne

Læs mere

De store internationale idrætsbegivenheder skal markedsføre Danmark i udlandet samt placere Danmark på idrættens verdenskort.

De store internationale idrætsbegivenheder skal markedsføre Danmark i udlandet samt placere Danmark på idrættens verdenskort. NOTAT Kommissorium og vedtægter for Sport Event Denmark gældende for 2014 2. december 2013 Kommissorium Det fremgår af regeringsgrundlaget fra oktober 2011, at det er vigtigt at fortsætte indsatsen for

Læs mere

Referat. fra Sundhed & Omsorgsudvalget

Referat. fra Sundhed & Omsorgsudvalget Referat fra Sundhed & Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 15. januar 2018 Mødetidspunkt: 13:30-15:30 Mødested: Deltagere: Borgmesterens mødelokale Olfert Krog (O), Preben Rudiengaard (V), Britta Bendix

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Introduktion til IRONMAN og KMD IRONMAN 70.3 European Championships

Introduktion til IRONMAN og KMD IRONMAN 70.3 European Championships Baggrund IRONMAN Denmark ansøger sammen med Helsingør Kommune, Region Hovedstaden om DKK 1.000.000 i tilskud til at forløse det fulde potentiale af IRONMAN 70.3 European Championships Elsinore - et af

Læs mere

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Forebyggelse og sundhedsfremme i fokus Sundhed er fysisk, psykisk og social velbefindende et mål

Læs mere

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune Notat til Sundheds- og Omsorgsudvalget: Arbejdet med sundhedspolitikken i Sundhed og Omsorg udmøntning af indsatser og det tværmagistratslige samarbejde Indledning Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterspurgt

Læs mere

Åbent Referat. til. Udvalget for Økonomi og Erhverv

Åbent Referat. til. Udvalget for Økonomi og Erhverv Åbent Referat til Udvalget for Økonomi og Erhverv Mødedato: Onsdag den 11. november 2015 Mødetidspunkt: 17:00-17:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Hotel Arnbjerg, Varde. Erik Buhl Nielsen,

Læs mere

EMK 2017 har et budget på godt 24 mio. kr. Det samlede offentlige tilskudsbehov er på 17 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune ansøges om 6 mio. kr.

EMK 2017 har et budget på godt 24 mio. kr. Det samlede offentlige tilskudsbehov er på 17 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune ansøges om 6 mio. kr. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Eventvurdering EM Svømning Kortbane 2017 i Royal Arena Dansk Svømmeunion ønsker i samarbejde med Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen at afvikle EM Svømning Kortbane /LEN

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Eventen har været afviklet siden 2010 og har udviklet sig til verdens største IRONMAN triatlonfestival med mere end 9.000 tilmeldte i 2015.

Eventen har været afviklet siden 2010 og har udviklet sig til verdens største IRONMAN triatlonfestival med mere end 9.000 tilmeldte i 2015. Bilag 4. Eventvurdering - Ironman Copenhagen 2016 Link til ansøgningen IRONMAN Copenhagen er en triatlonfestival, der består af tre dage (torsdag, fredag og lørdag) med motionstriatlon, 4:18:4 (400 meter

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: 20.01.05-P20-1-15

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken 2011-2014 I denne handleplan redegøres for hvordan

Læs mere

Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Strategi 2012 2020

Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Strategi 2012 2020 Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Strategi 2012 2020 Opsummering af samlet strategidokument HILLERØD SVØMMEKLUB December 1, 2012 HDP Vision Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Visionen for

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. 1. Kultur- og Sundhedsudvalget Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse 1.1. Indsats sammen med mennesker med kroniske sygdomme Borgere med kronisk sygdom

Læs mere

29. maj Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Catrine Kirkegaard Bek. Eventvurdering af VM i idrætsgymnastik 2021

29. maj Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Catrine Kirkegaard Bek. Eventvurdering af VM i idrætsgymnastik 2021 KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritid KBH NOTAT 29. maj 2018 Eventvurdering af VM i idrætsgymnastik 2021 VM i Idrætsgymnastik 2021 (VM 2021) blev tildelt København i marts 2018 af det

Læs mere

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker:

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker: At nyde livet er sundt Sundhedspolitikken blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2015. Formålet med en årlige rapport er at gøre status på implementeringen af

Læs mere

Sundhedspolitik Lemvig Kommune

Sundhedspolitik Lemvig Kommune Sundhedspolitik 2015-2019 Lemvig Kommune Indsatskatalog med handlingsplaner Ældre- og Sundhedsområdet, samt Handicap & Psykiatri 1 De enkelte områder inden for Ældre- og Sundhed samt Handicap & Psykiatri

Læs mere

Det Frivillige Samråd

Det Frivillige Samråd Det Frivillige Samråd Referat Dato 24. februar 2015 Mødetidspunkt 17:30-19:30 Sted Medlemmer Fraværende Lokale 4, Præstø (Glasburet) Østerbro 2, Præstø Pia Westergaard (formand), Kim Errebo (næstformand),

Læs mere

SUOC Team Udvikling og Sundhed

SUOC Team Udvikling og Sundhed NOTAT SUOC Team Udvikling og Sundhed 9-4-218 Orientering om overordnede resultater i Sundhedsprofil 217 I marts 218 udkom resultaterne af undersøgelsen, Hvordan har du det?, der blev gennemført blandt

Læs mere

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Lancering af sundhedsprofil 2013, Region Syddanmark, Vejle, 6. marts 2014 Lisbeth Holm Olsen Sundhedspolitik et flagskib for nyt byråd Nationale mål

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

Med udgangspunkt i den nye bevillingsfordeling er det naturligt, at den nye organisation forankres i Kulturministeriet.

Med udgangspunkt i den nye bevillingsfordeling er det naturligt, at den nye organisation forankres i Kulturministeriet. NOTAT 28. august 2007 Nedsættelse af en ny eventorganisation Regeringen har med handlingsplanen fra april 2007 for at trække store idrætsbegivenheder til Danmark afsat ekstra 35 mio. kr. årligt fra 2008

Læs mere

8. november Sagsnr Eventvurdering - Global Goals World Cup Europe Dokumentnr

8. november Sagsnr Eventvurdering - Global Goals World Cup Europe Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Idrætsudvikling NOTAT 8. november 2018 Eventvurdering - Global Goals World Cup Europe 2019 Kultur- og Fritidsudvalget har modtaget en ansøgning fra Eir

Læs mere

REGIONSRÅDET SAG NR. 8 MULTIARENA ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

REGIONSRÅDET SAG NR. 8 MULTIARENA ADMINISTRATIONENS INDSTILLING Den 20. september 2011 REGIONSRÅDET Forretningsudvalget den 13. september 2011, sag nr. 9 SAG NR. 8 MULTIARENA ADMINISTRATIONENS INDSTILLING at der reserveres i alt 50 mio. kr. i budgetrammen for regional

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 21-04-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget PROTOKOL Onsdag den 21 april 2010 kl 08:30 afholder Kultur- og Fritidsudvalget møde i Byhistorisk Samling,

Læs mere

Helsingør Hallen Mødet afholdes i Helsingør Idrætspark, Bestyrelseslokalet, Gl. Hellebæk Vej 63-65

Helsingør Hallen Mødet afholdes i Helsingør Idrætspark, Bestyrelseslokalet, Gl. Hellebæk Vej 63-65 Referat : Mandag den 20. april 2015 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Mødested: Bemærkninger: Helsingør Hallen Mødet afholdes i Helsingør Idrætspark, Bestyrelseslokalet, Gl. Hellebæk Vej

Læs mere

Plan for opfølgning på politikker i Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse. Kultur- og Sundhedsudvalget

Plan for opfølgning på politikker i Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse. Kultur- og Sundhedsudvalget Kultur- og Sundhedsudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse Politikker: Sundhedspolitik Sundhedsaftale med Region Midtjylland Overordnet kostpolitik

Læs mere

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG I Sundhedspolitikken 2014-2018 har Byrådet opsat seks overordnede målsætninger. Målsætningen for bevægelse

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 13-09-2012 Kl. 16:00 Svinget 14, Gæstekantinen

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 13-09-2012 Kl. 16:00 Svinget 14, Gæstekantinen Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 13-09-2012 Kl. 16:00 Svinget 14, Gæstekantinen Deltagere: Masoum Moradi, Ulrik Sand Larsen, Bo Hansen, Gert Rasmussen, Ulla Larsen Indholdsfortegnelse

Læs mere

AABENRAA KOMMUNE HAL 3 PROJEKT. Driftsmodeller for et idræts- og kulturcenter. Ejerskab og omfang Aktivitetsopgaver Driftsopgaver / fordeling Modeller

AABENRAA KOMMUNE HAL 3 PROJEKT. Driftsmodeller for et idræts- og kulturcenter. Ejerskab og omfang Aktivitetsopgaver Driftsopgaver / fordeling Modeller AABENRAA KOMMUNE HAL 3 PROJEKT KLUBBER Driftsmodeller for et idræts- og kulturcenter VIRKSOM- HEDER Ejerskab og omfang Aktivitetsopgaver Driftsopgaver / fordeling Modeller BORGERE INSTITU- TIONER 22-01-2013

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 06. december 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Gruppens formål: Formålet med gruppens arbejde er at udarbejde et oplæg til en overordnet/generisk model til etablering

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

01-08-2011. Sagsnr. 2011-50874. Dokumentnr. 2011-405954. Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14

01-08-2011. Sagsnr. 2011-50874. Dokumentnr. 2011-405954. Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT 01-08-2011 Sagsnr. 2011-50874 Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14 Dokumentnr. 2011-405954 Sundhedspolitik

Læs mere

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune 2019-2030 - På vej mod Røgfri Kommune Vi skal forebygge, at unge begynder at ryge Esbjerg Kommune har en høj andel af dagligrygere. Især udviklingen blandt

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser?

Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser? Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser? Oplæg ved Centerchef for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab i Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab Hvorfor kan idræt, kultur og

Læs mere

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune 2017-2022 Sundhed handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at alle borgere er i stand til at leve det liv, de gerne

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

Projekt beskrivelse Vedrørende ansøgning til Cyclocross Tårn

Projekt beskrivelse Vedrørende ansøgning til Cyclocross Tårn Projekt beskrivelse Vedrørende ansøgning til Cyclocross Tårn Viborg Cycling Dokumentet opdateret: 25-02-2015 14:05:00 Indholdsfortegnelse: 1. Formål med ansøgning...2 2. Viborg Cycling (baggrund)...2 3.

Læs mere

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 06. december 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 11. marts 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Referat fra møde Onsdag den 21. marts 2012 kl. 17.00 i F 2 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Kim Rockhill (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Kirsten Weiland (A) Morten Skovgaard

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken

Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken Punkt 5. Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken 2018-089964 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget drøfter, udkast til ny sundhedspolitik

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden : Tirsdag den 01. september 2015 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Azubuike Ukumadu (Direkte valgt) Carol Pimer Krogstrup (Direkte

Læs mere

Special Olympics Idrætsfestival 2018

Special Olympics Idrætsfestival 2018 Special Olympics Idrætsfestival 2018 Helsingør Kommune som værtsby for Special Olympics Idrætsfestival 2018 21-10-2014 Idræts- og Fritidskoordinator Jens Højberg Baggrund: Helsingør Kommune har gennem

Læs mere

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi 2015-17 1 Baggrund Kommunalbestyrelsen i Kommune vedtog den 19. marts 2015 Turismestrategi 2015-17, som fastlægger en overordnet målsætning og potentialer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Byrådets forord 3. Perspektiver og udfordringer 4-5. Fokus- og indsatsområder 6

Indholdsfortegnelse. Byrådets forord 3. Perspektiver og udfordringer 4-5. Fokus- og indsatsområder 6 Idrætspolitik 2010 1 Indholdsfortegnelse Byrådets forord 3 Perspektiver og udfordringer 4-5 Fokus- og indsatsområder 6 Organisering via Karizma Sport 7 Idrætsanlæg og træningsfaciliteter 7 Ledere og trænere

Læs mere

Dansk Svømmeunion. - Vi skaber de bedste, sjoveste og mest motiverende rammer for vandaktiviteter i Danmark

Dansk Svømmeunion. - Vi skaber de bedste, sjoveste og mest motiverende rammer for vandaktiviteter i Danmark Dansk Svømmeunion - Vi skaber de bedste, sjoveste og mest motiverende rammer for vandaktiviteter i Danmark Vores fokus er på udviklingen, værdierne, glæden, motivationen og drivkraften i DIN svømmeklub.

Læs mere

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Lev livet godt, hver dag hele livet Hvis man som borger i Glostrup Kommune ønsker at leve livet godt, hver dag hele livet, så kræver det, at man allerede fra fødslen

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune 2018-2022 1 Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at

Læs mere