Nævnets praksis med hensyn til rumventilation på autoværksted henholdsvis dækcenter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nævnets praksis med hensyn til rumventilation på autoværksted henholdsvis dækcenter"

Transkript

1 AFGØRELSER FRA ARBEJDSMILJØKLAGENÆVNET Nr. 13/november 2003 Nævnets praksis med hensyn til rumventilation på autoværksted henholdsvis dækcenter Arbejdsmiljøklagenævnet har afgjort en lang række sager om etablering af rumventilation på autoværksteder. Det har i disse sager været gennemgående, at der udover udstødningsgasser fra indog udkørende biler også forekom luftforurening fra rense- og spraymidler, benzin- og oliedampe, prøvekørsel med biler, svejsning. Klagenævnet har i disse sager typisk truffet afgørelse om, at der på grund af den spredte luftforurening skulle etableres rumventilation. Nævnet har i juli i år blandt andet behandlet to sager, hvor den ene angik et autoværksted og den anden et dækcenter. Sagerne blev afgjort forskelligt, idet nævnet fastholdt tilsynets krav om rumventilation i autoværkstedssagen og om dækcenteret fandt, at der ikke kunne stilles krav om rumventilation. Arbejdstilsynet havde i begge sager lagt vægt på, at der på værkstederne forekom spredt luftforurening, der ikke kunne fjernes med den eksisterende procesudsugning. I sagen om autoværkstedet lagde nævnet vægt på, at der på værkstedet fandtes luftforurening i form af udstødningsgasser, rensevæske, olieprodukter, motorafdunstning og benzindampe. Åbne porte og en luftkalorifer kunne ikke sikre, at den generende og sundhedsskadelige luftforurening blev fjernet. Afgørelsen i sagen (j.nr ) følger således en længerevarende praksis i nævnet vedrørende rumventilation i autoværksteder. I sagen om dækcenteret (j.nr ) fandt nævnet derimod, at Arbejdstilsynet ikke i tilstrækkeligt omfang havde godtgjort, at der fandtes spredt sundhedsskadelig og generende luftforurening. Videre blev lagt vægt på, at der på dækcenteret næsten kun foregik udskiftning af dæk. Endelig lagde nævnet vægt på de målinger, som dækcenteret havde fået foretaget. Disse viste, at luftforureningen lå væsentligt under de gældende grænseværdier og for nogle stoffer under detektionsgrænsen. Målingerne understøttede således, at Arbejdstilsynet ikke i tilstrækkeligt omfang havde godtgjort tilstedeværelsen af luftforurening. Nævnet fandt desuden, at den unødige påvirkning ikke havde et omfang, der krævede etablering af rumventilation. Afgørelserne er afgjort efter de samme regler, dvs. 42 i arbejdsmiljøloven og 35 i bekendtgørelsen om faste arbejdssteders indretning, og er baseret på de konkrete forhold på det enkelte værksted. Sagerne har kun det konkrete til fælles, at der på begge værksteder forekom udstødningsgasser ved ind- og udkørsel af biler og afdunstninger fra motorer. Selvom der i sagen om dækcenteret ikke kunne stilles krav om rumventilation, så kan der være dækcentre, der udover skift af dæk også udfører service og/eller reparation af biler. I disse tilfælde, vil arbejdet på et værksted kunne være sammenligneligt med arbejdet på et almindeligt autoværksted med hensyn til forureningskilder og forureningsgrad.

2 Sager afgjort i perioden januar 2003 november 2003 Forbud mod recirkulation af udsuget procesluft Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt, at der ikke måtte ske recirkulation til arbejdsrummet af udsuget luft fra pulversvejsning Arbejdstilsynet traf afgørelse om, at en virksomhed ikke måtte recirkulere filtreret procesluft fra pulversvejsning til arbejdsrummet. Virksomheden havde 3 pulverkraner, der ved svejsningen udlagde et pulver, som efter svejsningen blev suget bort og opsamlet i en beholder. Virksomheden var uenig i påbudet og anførte, at der ikke var tale om procesventilation, men om en proces til genanvendelse af pulveret. Arbejdsmiljøklagenævnet fandt, at der ikke måtte ske recirkulation af den udsugede luft fra pulversvejsningen. Nævnet lagde vægt på, at der ved recirkulationen af pulverstøv var risiko for, at støvet passerede filteret og blev ført tibage til arbejdsrummet. Nævnet lagde videre vægt på, at en forurening af luften ville være en unødig påvirkning, der skulle undgås. ( ) Sikkerhedsforanstaltninger ved drejebænk Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt Arbejdstilsynets påbud om sikring af drejebænke. Arbejdstilsynet konstaterede, at en virksomheds drejebænke manglede afskærmning af centrerpatroner og tvangsafbrydende sikkerhedskontakter på afskærmning. Virksomheden klagede over den del af påbudet, der angik kravet om afskærmning af centrerpatronen. Virksomheden anførte, at en efterkommelse af påbudet ikke ville være sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Hertil kom, at drejebænkene kun blev betjent af fagligt personale, at afskærmningen ville medføre uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, og at der ikke tidligere havde været uheld. Nævnet fastholdt Arbejdstilsynets afgørelse, idet det fandt, at der var en ulykkesrisiko ved arbejdet ved drejebænkene. Nævnet vurderede, at det uden afskærmning var muligt at blive fanget af centrerpatronen under drift. Det medførte ikke nogen ændring heri, at drejebænkene blev betjent af fagligt personale og at der hidtil ikke var sket uheld. Nævnet lagde vægt på, at det var muligt at etablere og anvende afskærmninger, og at disse kunne udformes, så de kun afskærmede farestedet. ( )

3 Etablering af rumventilation i autoværksted Nævnet traf afgørelse om, at et autoværksted skulle etablere rumventilation og tilføre frisk erstatningsluft af passende temperatur. Arbejdstilsynet afgav påbud om, at et autoværksted skulle etablere rumventilation. Autoværkstedet udførte reparation og service af biler. Der var luftforurening i form af udstødningsgasser ved ind og udkørsel af biler, brug af rensevæske og olieprodukter, oliedampe fra motorreparationer, afdunstning fra varme motorer, smøreolie og benzindampe. Nævnet afgjorde, at autoværkstedet skulle etablere rumventilation. Der skulle desuden tilføres frisk erstatningsluft af passende temperatur. Klagenævnet lagde vægt på den konstaterede luftforurening, og på at åbne porte ved ind- og udkørsel af biler ikke sikrede, at forureningen blev fjernet. Nævnet understregede, at brug af en luftkalorifer ikke betød, at kravet om rumventilation ikke kunne stilles. ( ) Etablering af rumventilation i et dækcenter Nævnet traf afgørelse om, at et dækcenter ikke skulle etablere rumventilation, idet Arbejdstilsynet ikke i tilstrækkeligt omfang havde godtgjort, at der var tale om luftforurening. Arbejdstilsynet påbød, at et dækcenter skulle etablere rumventilation. Tilsynet fandt, at de ansatte blev udsat for unødig påvirkning fra processer og stoffer, hvor der blev udviklet sundhedsskadelig og/eller generende luftforurening. Virksomheden klagede og gjorde gældende, at tilsynet ikke havde sansynliggjort, at der var tale om luftforurening med sundhedssskadelige stoffer. Virksomheden fandt, at et dækcenter ikke kunne sammenlignes med et autoværksted, idet der ikke var forurening fra oliedampe, kølervæske m.v. Efter klagen fik dækcenteret foretaget målinger af luftkvaliteten, der viste at luftforureningen var ubetydelig og under de gældende grænseværdier. Nævnet traf afgørelse om, at dækcenteret ikke skulle etablere rumventilation, idet Arbejdstilsynet ikke i tilstrækkeligt omfang havde godtgjort tilstedeværelsen af en spredt sundhedsskadelig og generende forurening. Nævnet lagde vægt på, at dækcenteret alene foretog udskiftning af dæk. Nævnet lagde videre vægt på, at målingerne viste, at luftforureningen lå væsentligt under de gældende grænseværdier og dermed understøttede den manglende godtgørelse af, at der var tale om luftforurening. Nævnet fandt endelig, at tilsynet ikke i tilstrækkeligt omfang havde godtgjort, at den unødige påvirkning havde et omfang, der krævede, at dækcenteret skulle etablere rumventilation til fjernelse af unødige påvirkninger. ( )

4 Manuel montage af gipsplader Arbejdsmiljøklagenævnet tiltrådte et påbud om at arbejdet med montage af gipsplader skulle planlægges, tilrettelægges og indrettes, så det kunne udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt Arbejdstilsynet besøgte en arbejdsplads, hvor 2 ansatte manuelt monterede gipsplader på vægge. Pladerne blev båret hen til væggen og monteret. Den øverste række plader blev monteret fra saxlift. Tilsynet påbød, at virksomheden skulle sikre, at arbejdet med montage af gipsplader blev udført sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt, så tunge løft blev undgået og tekniske hjælpemidler anvendt. Tilsynet vejledte om, at niveauet for tekniske hjælpemidler var montagelift eller lignende. I klagen blev det kritiseret, at Arbejdstilsynet med kort varsel havde ændret sin praksis med hensyn til tunge løft. Klager oplyste, at der lige før ændringen var nedsat en arbejdsgruppe, der skulle finde egnede løsninger. Det var umuligt at finde egnede tekniske løsninger med så kort varsel. Endelig anførtes, at arbejdet før igangsættelsen var planlagt under hensyntagen til den tekniske udvikling og efter god branchepraksis. Arbejdsmiljøklagenævnet tiltrådte påbudet og lagde vægt på, at løft og bæring af gipsplader under de oplyste forhold kunne udgøre en sundhedsskadelig påvirkning af de ansatte. Nævnet ville være velvilligt indstillet på at meddele forlængelse af efterkommelsesfristen, hvis det blev godtgjort, at der var tale om leverancevanskeligheder, teknisk tilpasning eller lignende. ( ) Manuel montage af gipsplader Klagenævnet forlængede efterkommelsesfristen for sin afgørelse om arbejdet med montage af gipsplader fra den 16. september 2003 til den 5. april 2004 Arbejdsmiljøklagenævnet forlængede efterkommelsesfristen for sin afgørelse i ( ) fra den 16. september 2003 til den 5. april 2004, da det var blevet oplyst, at det var nødvendigt med en yderligere tilpasning af eksisterende hjælpemidler, så de kunne anvendes til alle arbejdsprocesser. ( ) Effektiv udsugning ved TIG-svejsning i rustfrit stål Nævnet traf afgørelse om, at en virksomhed skulle etablere udsugning ved TIG-svejsning i rustfrit stål

5 En virksomhed foretog TIG-svejsning i rustfrit stål. Arbejdstilsynet påbød, at virksomheden skulle etablere mekanisk udsugning, der kunne fjerne den ozon, der blev udviklet under svejsningen. Arbejdstilsynet fandt, at der skulle anvendes lavtryksventilation i stedet for den af virksomheden anvendte højtryksudsugning. Virksomheden skulle desuden træffe midlertidige foranstaltninger til beskyttelse af de ansatte indtil den mekaniske ventilation var etableret. Virksomheden anførte, at lavtryksudsugning ikke var hensigtsmæssig på grund af emnernes størrelse og den korte svejsetid. Desuden var der nogle steder allerede opsat lavtryksventilation. Det var desuden uhensigtsmæssigt, at en ansat skulle flytte slange og tragt uafbrudt, mens han svejsede. Klager foreslog, at der kunne anvendes turbomasker til svejsning på store emner og lavtryksventilation til små emner. Arbejdsmiljøklagenævnet traf afgørelse om at fastholde påbudet, idet der ved svejsningen blev udviklet såvel sundhedsskadelig som unødig luftforurening. Nævnet fandt, at der ikke kunne anvendes turbomaske, hvis det var muligt at fjerne forureningen ved hjælp af lavtryksventilation. Nævnet henviste til, at personlige værnemidler kun kunne anvendes, hvis det ikke var muligt at fjerne forureningen på anden måde. Nævnet fandt desuden, at virksomheden skulle træffe midlertidige foranstaltninger for at sikre de ansatte mod ozonen. ( ) Afslag på forlængelse af efterkommelsesfrister for påbud om ventilation og tunge løft Arbejdsmiljøklagenævnet afslog at forlænge efterkommelsesfristerne i 2 påbud om ventilation i arbejdslokaler og om tunge løft Arbejdstilsynet afgav 2 påbud til en virksomhed om ventilation og tunge løft. Virksomheden søgte om forlængelse af fristerne med yderligere 5 måneder og anførte, at det ville være en økonomisk belastning at skulle investere i forbedringer indenfor fristen, da det var usikkert om produktionen fortsat skulle foregå. Arbejdsmiljøklagenævnet traf afgørelse om at anmodningerne om forlængelse af efterkommelsesfristerne ikke kunne imødekommes. Nævnet fandt, at argumenter, der alene bundede i økonomi ikke kunne udløse en fristforlængelse. ( /0004) Psykisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljøklagenævnet tiltrådte tilsynets afgørelse om at arbejdet på et kommunalt kontor skulle planlægges, tilrettelægges og udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt på både kort og langt sigt

6 Arbejdstilsynet undersøgte det psykiske arbejdsmiljø i en kommune, og dette resulterede i en rapport og et påbud vedrørende Børn og Unge Rådgivningens psykiske arbejdsmiljø. Tilsynet vurderede blandt andet, at arbejdet ikke var planlagt, tilrettelagt og udført, så det var sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Tilsynet fandt, at der var en forøget risiko for udvikling af udbrændthed, psykisk træthed og stress. Der var en række forværrende faktorer i arbejdet, og risiko for, at de konstaterede arbejdsmiljøproblemer kunne medføre psykiske arbejdsskader både på kort og langt sigt. Arbejdstilsynet modtog en handlingsplan og vurderede, at denne imødekom de arbejdsmiljøproblemer, som var beskrevet i rapporten. Arbejdstilsynet fastsatte derfor en tidsfrist for løsning af arbejdsmiljøproblemerne til den 1. maj Den 30. april 2002 modtog Arbejdstilsynet en effektvurdering af handlingsplanen. Det fremgik, at ledelsen og medarbejderne i kommunen ikke var enige om effekten af iværksatte tiltag på fire punkter i handlingsplanen. Arbejdstilsynet afgav derpå påbud om forbedring af det psykiske arbejdsmiljø. Kommunen klagede og oplyste, at den stadig var i gang med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, men at det var svært at vide, hvornår der var gjort nok for at opfylde Arbejdstilsynets påbud. Arbejdsmiljøklagenævnet tiltrådte Arbejdstilsynets påbud af 12. december ( ) Manglende dagslysadgang på kontorer Nævnet traf afgørelse om, at en virksomheden ikke kunne få dispensation fra kravet om tilstrækkeligt dagslys i 4 kontorer Arbejdstilsynet havde afgivet et påbud om, at 4 kontorer i en virksomhed skulle indrettes med dagslystilgang. Tilsynet fandt, at dagslysfaktoren på kontorerne ikke oversteg 2%. Arbejdsmiljøklagenævnet hjemviste i 2002 Arbejdstilsynets afgørelse til fornyet behandling. Nævnet fandt, at sagen skulle belyses nærmere ved undersøgelser ved særligt sagkyndige. Virksomheden foretog - efter påbud herom - en undersøgelse af dagslysfaktoren. Denne viste, at der på de tre opmålingssteder var en dagslysfaktor, der lå væsentligt under 2 %. Virksomheden søgte derpå om dispensation fra kravet om dagslystilgang. Lokalerne var desuden lovligt indrettet efter dagældende regler. Arbejdstilsynet afviste at give dispensation, idet kontorerne blev brugt til normalt kontorarbejde, hvor hovedparten af arbejdet foregik på computer. Klagenævnet afviste i sin afgørelse, at virksomheden kunne få dispensation. Ankenævnet henviste til, at forholdene var forsvarlige, hvis der var en dagslysfaktor på 2% ved arbejdspladserne. Nævnet henviste videre til, at det af målingerne fremgik, at der på intet tidspunkt blev målt en dagslystilgang på over 2% på nogle af de 4 kontorer. Arbejdsmiljøklagenævnet lagde vægt på, at tilgangen af dagslys i de 4 kontorer ikke kunne anses som sundhedsmæssigt forsvarlig. Nævnet lagde videre vægt på, at de berørte medarbejdere brugte

7 det meste af deres arbejdsdag på kontorerne. Det forhold, at der var en økonomisk byrde ved opfyldelsen af påbudet, kunne ikke ændre afgørelsen. ( ) Belastning for chauffører ved buskørsel Nævnet ændrede Arbejdstilsynets afgørelse om, at buskørslen på en rute i en kommune, der indeholdt 9 rundkørsler og 2 deleheller med kort indbyrdes afstand skulle tilrettelægges anderledes. Nævnet vurderede, at belastningen under chaufførernes arbejde muligvis kunne anses som unødig, men at kørslen ikke udgjorde en sundhedsskadelig belastning. Nævnet fandt således ikke, at arbejdet var tilrettelagt på en sikkerheds- og sundhedsmæssig uforsvarlig måde. Nævnet lagde vægt på, at der ikke var tale om repetitivt arbejde, da der var tale om ca. 4. minutters kørsel på den omhandlede strækning højst 6 gange dagligt, og at skulderens stilling ved udførelsen af drejebevægelserne gennem rundkørslerne og delehellerne ikke kunne anses for at være i en så kritisk stilling, at der var evidens for sundhedsmæssig skade. Endelig lagde nævnet vægt på, at buskørsel generelt er et koncentrationskrævende og skulderbelastende arbejde, og at de berørte buschauffører havde mulighed for at få tildelt andre ruter. ( )

Påbud om at fjerne forurening ved indkørsel, opstart og udkørsel af biler i autoværksted og brug af arbejdsmiljørådgiver

Påbud om at fjerne forurening ved indkørsel, opstart og udkørsel af biler i autoværksted og brug af arbejdsmiljørådgiver KEN nr 9395 af 01/04/2011 Udskriftsdato: 17. juli 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmiljøklagenævnet, j.nr. 5900368-10 og 5900369-10 Senere ændringer

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt Nyhedsbrev nr. 11/2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet.

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Nr. 8 Oktober 2001 Lidt mere om klageberettigelse I Arbejdsmiljøklagenævnets årsberetning for 2000 findes en artikel om klageberettigelse. Artiklen var skrevet på

Læs mere

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud KEN nr 9432 af 29/03/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: 7000161-12 og 7000277-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Manuel håndtering af

Læs mere

Genoptagelse af sager afgjort af Arbejdsmiljøklagenævnet

Genoptagelse af sager afgjort af Arbejdsmiljøklagenævnet Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 10,juni 2002 Genoptagelse af sager afgjort af Arbejdsmiljøklagenævnet Når Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet afgørelse i en sag, hænder det, at nævnet efterfølgende

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 02/ 2008. Indholdsfortegnelse:

Nyhedsbrev nr. 02/ 2008. Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 02/ 2008 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden januar 2008 - til og med marts 2008 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Krav til bedre planlægning af buskørsel på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Krav til bedre planlægning af buskørsel på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 05 / 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i april måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Ventilation på faste arbejdssteder

Ventilation på faste arbejdssteder 1.6 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Ventilation på faste arbejdssteder Krav om ventilation 1 Har arbejdsrum tilstrækkelig tilførsel

Læs mere

Årsberetning Arbejdsmiljøklagenævnet

Årsberetning Arbejdsmiljøklagenævnet Årsberetning 2003 Arbejdsmiljøklagenævnet Ankestyrelsen Amaliegade 25 Postboks 9080 1022 København K Telefon: 33 41 12 00 Fax: 33 41 14 00 Arbejdsmiljøklagenævnets hjemmeside E-mail adresse : www.ama.dk

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø og lov om røgfri miljøer

Lov om arbejdsmiljø og lov om røgfri miljøer Nyhedsbrev nr. 03/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i marts måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Hjemvisning af påbud om manuel håndtering af frugt og grønt

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Hjemvisning af påbud om manuel håndtering af frugt og grønt Nyhedsbrev nr. 1/2012 Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne kan

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 5/oktober 2000 Om partshøringspligt

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 5/oktober 2000 Om partshøringspligt Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 5/oktober 2000 Om partshøringspligt Nyhedsbrevet omtaler Arbejdsmiljøklagenævnets mere principielle afgørelser, og der orienteres om nyt vedrørende Arbejdsmiljøklagenævnet,

Læs mere

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV Koncernservice og Koncern IT Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 28. februar 2017 behandlet virksomhedens klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 4. august 2016,

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Nyhedsbrev nr. 1/2016 Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt, at virksomheden skulle oprette eller tilslutte virksomheden til bedriftssundhedstjeneste.

Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt, at virksomheden skulle oprette eller tilslutte virksomheden til bedriftssundhedstjeneste. Nævnets praksis i forbindelse med udfasning af bedriftssundhedstjeneste I forbindelse med udfasning af bedriftssundhedstjenesten har Arbejdsmiljøklagenævnet modtaget klager fra virksomheder, som Arbejdstilsynet

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 02/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø Lov om arbejdsmiljø

Lov om arbejdsmiljø Lov om arbejdsmiljø Nyhedsbrev nr. 2/2014 Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i februar måned 2014 truffet 31 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 12/2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i juni 2018.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i juni 2018. Nyhedsbrev nr. 6/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i juni 2018. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum KEN nr 9800 af 29/04/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedets Ankenævn, j.nr. 5900250-06 Senere ændringer

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet Nr. 1/juni 1999

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet Nr. 1/juni 1999 Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet Nr. 1/juni 1999 Arbejdsmiljøklagenævnet er nu startet! Som formand for Arbejdsmiljøklagenævnet vil jeg gerne byde dette nyhedsbrevs læsere velkommen. Folketinget

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø og lov om røgfri miljøer... 1

Lov om arbejdsmiljø og lov om røgfri miljøer... 1 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev nr. 9/ 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i september måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 3 / Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 3 / Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 3 / 2007 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden april 2007 - til og med juni 2007 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 1/ Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 1/ Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 1/ 2007 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden oktober 2006 - til og med december 2006 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive

Læs mere

SØREN JENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S Havneparken Vejle Att.: Hans Theil Hansen

SØREN JENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S Havneparken Vejle Att.: Hans Theil Hansen SØREN JENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S Havneparken 4 7100 Vejle Att.: Hans Theil Hansen 6. kontor Postboks 1228 0900 København C Tlf. 70121288 Fax 72208585 at@at.dk www.at.dk CVR-nr. 21481815 Tilstrækkeligt

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet Nr. 3/februar 2000

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet Nr. 3/februar 2000 Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet Nr. 3/februar 2000 Unges alenearbejde Temaet for dette nyhedsbrev er forbudet mod, at unge under 18 år arbejder alene i forretninger efter kl. 18 på hverdage og kl.

Læs mere

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler At-VEJLEDNING A.1.7 Februar 2002 Recirkulation Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 10/ 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i januar 2017.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i januar 2017. Nyhedsbrev nr. 1/2017 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i januar 2017. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 9/ 2011

Nyhedsbrev nr. 9/ 2011 Nyhedsbrev nr. 9/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Undersøgelse af den daglige løftemængde

Undersøgelse af den daglige løftemængde KEN nr 10115 af 06/10/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmiljøklagenævnet, j.nr. 5900005-09 Senere ændringer til

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 3/2012

Nyhedsbrev nr. 3/2012 Nyhedsbrev nr. 3/2012 Arbejdsmiljøklagenævnet har i marts måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne kan

Læs mere

Vi sendte en høring til jer den 20. december 2017 i forlængelse af tilsynsbesøget den 14. december 2017.

Vi sendte en høring til jer den 20. december 2017 i forlængelse af tilsynsbesøget den 14. december 2017. HVIDOVRE KOMMUNE Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre Arbejdstilsynet Tilsynscenter Øst Landskronagade 33 2100 København Ø T 70 12 12 88 at@at.dk www.at.dk CVR 21481815 8. januar 2018 Afgørelse Vi sendte en høring

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet.

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Nr. 7 Maj 2001 Etablering af sikkerhedsorganisation Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden februar april 2001 behandlet en række sager vedrørende etablering af sikkerhedsorganisation.

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 04/ Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 04/ Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 04/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i april måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Forbud I kan få et forbud mod at forsætte arbejdet, hvis

Læs mere

Københavns Kommune Borups Alle København NV

Københavns Kommune Borups Alle København NV Københavns Kommune Borups Alle177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 28. februar 2017 behandlet København Kommunes klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 23. juni 2016 med påbud

Læs mere

Tilsyn i branchen: Træ- og møbelindustri

Tilsyn i branchen: Træ- og møbelindustri Tilsyn i branchen: Træ- og møbelindustri At-intern instruks IN-17-2 Arbejdsmiljøemne: Flere arbejdsmiljøemner Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. juni 2007 Senest revideret: 1. januar 2012

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i august 2018.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i august 2018. Nyhedsbrev nr. 7/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i august 2018. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Sag nr Dispensation til at fravige reglerne om organisering af arbejdsmiljøarbejdet...2

Sag nr Dispensation til at fravige reglerne om organisering af arbejdsmiljøarbejdet...2 Nyhedsbrev nr. 06/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i juni måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i januar måned 2015 truffet 35 afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i januar måned 2015 truffet 35 afgørelser. Nyhedsbrev nr. 1/2015 Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i januar måned 2015 truffet 35 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres

Læs mere

Ventilation på offset trykmaskine. Procesventilation eller fortrængningsventilation

Ventilation på offset trykmaskine. Procesventilation eller fortrængningsventilation Ventilation på offset trykmaskine Procesventilation eller fortrængningsventilation Arbejdsmiljøklagenævnet har behandlet 2 sager om etablering af procesventilation ved offsetmaskiner med tilsyneladende

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 4/juli 2000. Mindeord. Arbejdsmiljøklagenævnets formand Ib Lockenwitz afgået ved døden den 14.

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 4/juli 2000. Mindeord. Arbejdsmiljøklagenævnets formand Ib Lockenwitz afgået ved døden den 14. Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 4/juli 2000 Mindeord Arbejdsmiljøklagenævnets formand Ib Lockenwitz afgået ved døden den 14. maj 2000 Ib Lockenwitz var formand for nævnet fra oprettelsen den

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 12, marts 2003

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 12, marts 2003 Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet nr. 12, marts 2003 Beskikkelse af et nyt Arbejdsmiljøklagenævn pr. 1. januar 2003 Arbejdsmiljøklagenævnet blev oprettet i 1999 ved 81 i Lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i november måned 2015 truffet 39 afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i november måned 2015 truffet 39 afgørelser. Nyhedsbrev nr. 10/2015 Arbejdsmiljøklagenævnet har i november måned 2015 truffet 39 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

Koncernservice Borups Allé København NV

Koncernservice Borups Allé København NV Koncernservice Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 20. december 2016 behandlet København Kommunes klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 7. juni 2016 med påbud om

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 4 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i februar 2017.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 4 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i februar 2017. Nyhedsbrev nr. 2/2017 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 4 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i februar 2017. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Hjemvisning af rådgiverpåbud givet på grundlag af påbud om at sikre forsvarlig manuel håndtering af frugt og grønt

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Hjemvisning af rådgiverpåbud givet på grundlag af påbud om at sikre forsvarlig manuel håndtering af frugt og grønt Nyhedsbrev nr. 6/2013 Arbejdsmiljøklagenævnet har i juni måned 2013 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation. Nyhed: Klik på

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1: Ophævet påbud om at sikre forsvarlig forflytning af personer mellem seng og båre

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1: Ophævet påbud om at sikre forsvarlig forflytning af personer mellem seng og båre Nyhedsbrev nr. 1/2014 Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2014 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation. rne kan først

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 1/ Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 1/ Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 1/ 2006 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden november 2005 - til og med februar 2006 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 4 / Indholdsfortegnelse:

Nyhedsbrev nr. 4 / Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 4 / 2007 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden juli 2007 - til og med september 2007 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive

Læs mere

Ventilation på faste arbejdssteder

Ventilation på faste arbejdssteder Ventilation på faste arbejdssteder Vejledning om krav til procesventilation At-vejledning A.1.1 Maj 2001 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.8 af september 1999-2. udgave, august 2007 At-vejledningen oplyser

Læs mere

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer i produktionen At-intern instruks IN-9-4 Arbejdsmiljøemne: Kemi, støv og biologi Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. oktober 2014 1.

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 3/2006. Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 3/2006. Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 3/2006 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden juli - til og med september 2006 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 05/ Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 05/ Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 05/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i maj måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 06 / Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 06 / Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 06 / 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i maj måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Nr. 11. Oktober Afgørelse eller beslutning; Arbejdsmiljøklagenævnets kompetence

Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Nr. 11. Oktober Afgørelse eller beslutning; Arbejdsmiljøklagenævnets kompetence Afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Nr. 11. Oktober 2002. Afgørelse eller beslutning; Arbejdsmiljøklagenævnets kompetence I forbindelse med det såkaldte "tilpassede tilsyn" indplacerer Arbejdstilsynet

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i august måned 2015 truffet i alt 46 af afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i august måned 2015 truffet i alt 46 af afgørelser. Nyhedsbrev nr. 7/2015 Arbejdsmiljøklagenævnet har i august måned 2015 truffet i alt 46 af afgørelser. Heraf er de nedenstående udvalgte afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses

Læs mere

Arbejdstilsynets reaktioner over for Viborg Kommune 2. kvartal 2016

Arbejdstilsynets reaktioner over for Viborg Kommune 2. kvartal 2016 Arbejdstilsynets reaktioner over for Viborg Kommune 2. kvartal 2016 Reaktionerne fra Arbejdstilsynet er opsummeret i tabeller i afsnit 1 og i afsnit 2 er der en kort redegørelse for den enkelte reaktion

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i august måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i august måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 08/ 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i august måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Arbejde med nanomaterialer

Arbejde med nanomaterialer Arbejde med nanomaterialer De vigtigste regler om forebyggelse af sundhedsfarlige påvirkninger ved arbejde med fremstillede nanomaterialer. Vejledningen handler om en række af de krav, der stilles til

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i september måned 2014 truffet 39 afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i september måned 2014 truffet 39 afgørelser. Nyhedsbrev nr. 8/2014 Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i september måned 2014 truffet 39 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 03 / 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Nye medlemmer i Arbejdsmiljøklagenævnet

Nye medlemmer i Arbejdsmiljøklagenævnet Nyhedsbrev nr. 01/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Koncernservice Borups Allé København NV

Koncernservice Borups Allé København NV Koncernservice Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 20. december 2016 behandlet København Kommunes klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 8. juli 2016 om, at kommunen

Læs mere

Bilag 1: Påbud om at sikre at arbejdet med montage af industriovne i Hal 1 udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt

Bilag 1: Påbud om at sikre at arbejdet med montage af industriovne i Hal 1 udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt Bilag 1: Påbud om at sikre at arbejdet med montage af industriovne i Hal 1 udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt Virksomhed xxx Beskrivelse af de faktiske forhold Arbejdstilsynet, ved tilsynsførende

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned 2015 truffet 30 afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned 2015 truffet 30 afgørelser. Nyhedsbrev nr. 9/2015 Arbejdsmiljøklagenævnet har i oktober måned 2015 truffet 30 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

APV spørgeskema skabelon

APV spørgeskema skabelon Ulykker I orden / Ja Problem / Nej Bemærkninger/løsningsforslag Er der ryddeligt og orden i lokalet, så der ikke er risiko for fald og andre ulykker? Er gulvbelægning uden huller og ujævnheder samt generelt

Læs mere

Koncernservice Borups Allé København NV

Koncernservice Borups Allé København NV Koncernservice Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 29. november 2016 behandlet København Kommunes klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 4. april 2016 med påbud

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned 2016 truffet 34 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned 2016 truffet 34 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Nyhedsbrev nr. 2/2016 Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned 2016 truffet 34 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Bekendtgørelse om arbejde med montering og nedrivning af isoleringsmaterialer med indhold af syntetiske mineralfibre

Bekendtgørelse om arbejde med montering og nedrivning af isoleringsmaterialer med indhold af syntetiske mineralfibre 11-02-2019 J.nr. 20195000116 Bekendtgørelse om arbejde med montering og nedrivning af isoleringsmaterialer med indhold af syntetiske mineralfibre I medfør af 17, stk. 3, 35, 39, 43, 49, 49 c, stk. 1, og

Læs mere

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af påbud om at en ansat straks sikres tilstrækkeligt. Lov om arbejdsmiljø

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af påbud om at en ansat straks sikres tilstrækkeligt. Lov om arbejdsmiljø Nyhedsbrev nr. 2/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 4 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i februar 2018. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1)

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1) BEK nr 110 af 05/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120218273 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Sag nr. 2 Påbud om håndtering af frugt- og grønt i en dagligvarebutik

Sag nr. 2 Påbud om håndtering af frugt- og grønt i en dagligvarebutik Nyhedsbrev nr. 5/2012 Arbejdsmiljøklagenævnet har i maj måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne kan

Læs mere

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV Koncernservice og Koncern IT Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 29. august 2017 behandlet København Kommunes klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 26. august 2016

Læs mere

At-VEJLEDNING. Ventilation på faste arbejdssteder. A.1.1 Maj 2001. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.8 af september 1999

At-VEJLEDNING. Ventilation på faste arbejdssteder. A.1.1 Maj 2001. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.8 af september 1999 At-VEJLEDNING A.1.1 Maj 2001 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.8 af september 1999 Ventilation på faste arbejdssteder Vejledning om krav til procesventilation 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 3 / 2009. Indholdsfortegnelse:

Nyhedsbrev nr. 3 / 2009. Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 3 / 2009 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden april 2009 - til og med juni 2009 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Ophævelse af påbud om brug af arbejdsmiljørådgiver - Problemet var løst tidligere ved brug af rækværk

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Ophævelse af påbud om brug af arbejdsmiljørådgiver - Problemet var løst tidligere ved brug af rækværk Nyhedsbrev nr. 8/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i september måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Samtidig er nyhedsbrevet blevet lagt ind på Arbejdsmiljøklagenævnets hjemmeside

Samtidig er nyhedsbrevet blevet lagt ind på Arbejdsmiljøklagenævnets hjemmeside Nyhedsbrevet nu kun elektronisk Siden oprettelsen af Arbejdsmiljøklagenævnet i 1999 har sekretariatet for nævnet løbende udgivet et nyhedsbrev med afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet, som er af principiel

Læs mere

Arbejdsrum på faste arbejdssteder

Arbejdsrum på faste arbejdssteder Arbejdsrum på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.11 Juni 2007 Erstatter august 2004 Denne vejledning om Arbejdsrum på faste arbejdssteder oplyser om krav til arbejdsrum, hvori der beskæftiges ansatte.

Læs mere

Reaktioner fra Arbejdstilsynet halvårsrapport

Reaktioner fra Arbejdstilsynet halvårsrapport Område: Human Resources Afdeling: Personaleudvikling Journal nr.: Dato: 29. august 2012 Udarbejdet af: Randi Lagoni E mail: Randi.Lagoni@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631727 Notat Reaktioner fra Arbejdstilsynet

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i april måned 2015 truffet 47 af afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i april måned 2015 truffet 47 af afgørelser. Nyhedsbrev nr. 4/2015 Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i april måned 2015 truffet 47 af afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i april måned 2014 truffet 29 afgørelser.

Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i april måned 2014 truffet 29 afgørelser. Nyhedsbrev nr. 4/2014 Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde i april måned 2014 truffet 29 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. rne kan læses i deres helhed

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Ringkøbing-Skjern kommune Ved Fjorden Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern kommune Ved Fjorden Ringkøbing Ringkøbing-Skjern kommune Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing Afgørelse Vi sendte en høring til jer den 24. januar 2017 i forlængelse af tilsynsbesøget den 9. august 2016. På besøget hos SPJALD SKOLE, Halvejen

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 01 / 2009. Indholdsfortegnelse:

Nyhedsbrev nr. 01 / 2009. Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 01 / 2009 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden oktober 2008 - til og med december 2008 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed

Læs mere

Bekendtgørelse om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer*)

Bekendtgørelse om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer*) Bekendtgørelse om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer*) Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 908 af 27. september 2005 med senere ændringer - uautoriseret

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 01/ 2008. Indholdsfortegnelse:

Nyhedsbrev nr. 01/ 2008. Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 01/ 2008 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden oktober 2007 - til og med december 2007 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Generelle bemærkninger

Lov om arbejdsmiljø. Generelle bemærkninger Nyhedsbrev nr. 4/ 2005 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden august oktober 2005 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation.

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Ventilation DDenne DCUM-vejledning handler om ventilation på uddannelsessteder. en beskriver, hvad man bruger ventilation til, og hvilken påvirkning dårlig luftkvalitet har både på helbredet og præstationsevnen.

Læs mere

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af afgørelse om at en virksomhed har overtrådt. Lov om arbejdsmiljø

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af afgørelse om at en virksomhed har overtrådt. Lov om arbejdsmiljø Nyhedsbrev nr. 8/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i september 2018. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

Arbejdstilsynet. Arbejdsmiljølovgivningen og Arbejdstilsynets virksomhed.

Arbejdstilsynet. Arbejdsmiljølovgivningen og Arbejdstilsynets virksomhed. Arbejdstilsynet Arbejdsmiljølovgivningen og Arbejdstilsynets virksomhed. Eksempel på en konkret sag. V. Sidsel Kibsgård Jurist i Tilsynscenter Nord, Hadsten Kort om Arbejdstilsynet - Organisation Regelgrundlag

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i september måned 2015 truffet 42 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i september måned 2015 truffet 42 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Nyhedsbrev nr. 8/2015 Arbejdsmiljøklagenævnet har i september måned 2015 truffet 42 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere