Lysstrejf. Det stimulerende uderum... -Et Botilbud for borgere med erhvervet hjerneskade. Attruphøj i Vodskov - Aalborg Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lysstrejf. Det stimulerende uderum... -Et Botilbud for borgere med erhvervet hjerneskade. Attruphøj i Vodskov - Aalborg Kommune"

Transkript

1 Lysstrejf Det stimulerende uderum.....med bevidst fokus på udeliv i hverdagen og bevidst design til gavn for beboere, pårørende og personale -Et Botilbud for borgere med erhvervet hjerneskade. Attruphøj i Vodskov - Aalborg Kommune Beskrivelse af disponering og idé HedeDanmark a/s AG Gruppen Kokholm Kolding T:

2 2 Lysstrejf Du blev ramt af en hjerneblødning, blodprop eller af anden skade i hjernen og det betød en kæmpe forandring for dig og dine nære for resten af livet. Og se - på trods af denne livsændring strejfes du atter af positive oplevelser i hverdagen. Beboerne på Attruphøj er mennesker i forskellige aldre og med vidt forskellige interesser og erfaringer i livet - de er mangfoldige i personlighed og i følgerne efter hjerneskaden. Hverdagens struktur og omgivelser indrettes efter individuelle hensyn for at højne trivslen i Botilbuddet med støtte fra pædagogisk- og sundhedsfagligt personale samt pårørende. Borgerne har behov for individuelle daglige stimuli for at fremme trivsel og livskvalitet. Lige som rammerne indendøre kræver struktur, har udearealerne omkring Attruphøj også behov for samme bevidste fokus og indretning, for at fremme en meningsfuld hverdag og trivsel for de tre målgrupper: borgere, pårørende og personale. Skoven, Hammer bakker, naturområderne og havearealet omkring Attruphøj indeholder værdier, der ved en bevidst indretning /tilretning kan højne livskvaliteten for borgere, personale og de besøgende familier og venner. Vi ønsker at omforme udemiljøet så det bliver tilgængeligt og anvendeligt for alle målgrupper. HedeDanmark a/s AG Gruppen Kokholm Kolding T:

3 Ved Hammer Bakker 3 SKANDERBORG Attruphøj er beliggende ca. 2 km. nord for Vodskov på en dejlig sydvendt naturgrund tæt på Hammer Bakker med skov og stier. Skoven og randområderne er pt. ikke tilgængelige for gangbesværede og kørestolsbrugere. Stedets historie SØLUND Attruphøj som institution har en speciel historie som går tilbage til Attruphøj etableres på nuværende sted i 1958 og blev drevet som epileptikerhjem. I 2004 blev hjemmet for borgere med erhvervet hjerneskade. Aalborg Kommune overtog stedet i 2007 og byggede nye boliger i Attruphøj Botilbuddet Attruphøj er et varigt bo- aktivitets- og samværstilbud med døgndækning. Byggeriet er opført af Nørresundby Boligselskab og ibrugtaget september Attruphøj består af 28 boliger inddelt i 3 huse med forskellige målgrupper. Målgruppen er voksne med en erhvervet hjerneskade i svær til meget svær grad, med normal opvækst og indlæring. Aldersgruppe fra 18 ca. 65 år.

4 Ud i landskabet 4 Attruphøj ligger i hjertet af skønne naturområder som også er offentlig tilgængelige. Det bevirker en god integration mellem beboere og øvrige borgere i lokalområdet. Både pårørerende, personale og dele af borgergruppen kan få stor glæde af at kunne komme ud i naturområderne, der har mange forskelligartede karakterer: hede, skov, den gamle jernbanedæmning, slugter, sletter og marker. For de, der ikke magter at komme så langt indlægges ruter i kanten af naturområdet rundt om Attruphøj. Her er Syrenstien, Skovstien, Bakkestien og Dyrestien - ture med helt forskellig karakter både i naturtype og i sværhedsgrad. Det er nødvendigt at gøre stierne mere stabile at gå/køre på og der er behov for pæle med ruteangivelser / markeringer og kort/infomateriale. Dyrestien Får på afgræsning Sletten Kirken Indelukket Bakkestien Den gl. banedæmning til Grindsted Syrenstien Skovstien Naturspots Skovstien Oversigtskort Bygning A: Borgere med meget svære skader, der kendetegnes med problemskabende adfærd. Boligerne er specielt indrettet til personer med udadreagerende adfærd. Bygning B: Borgere med meget svær hjerneskade og som oftest vil have behov for omfattende fysisk pleje, (vegetativ tilstand) samt borgere der har stor behov for ro og skærmning af stimuli. Bygning C: Boliger til borgere med svære kognitive vanskeligheder.

5 Stier og steder i nærlandskabet Naturspots på skovstien Skovstien snor sig på en rundtur og smutveje leder ud i skovkanten mod markerne. 5 Her er steder at fordybe sig/ gå på opdagelse. En hulning med trædebregner og store sten - eller et træsiddedæk med keramikblade i under et stort træ. Smutvejene indeholder parallel aktivitet og naturkunstoplevelser. Indelukket På bakkesti-turen kommer man forbi et næsten lukket grønt ude-rum. Når man snor sig ind er en bålplads lagt i knoldesten og rundt langs lysningen er sorte pæle med taifuntove mellem, duftplanter langs, og små keramiske føle- dutter på toppen af pælene. Et ugeneret sted for beboere der har det behov og for svagtseende og blinde. Syrenstien med turpælen på hjørnet - hver beboer har en personlig pind/stav de kan markerer pælen med - og flytte hver dag de kommer forbi. - En form for velkomstpæl, der skifter udseende efter beboernes aktivitet.

6 Stier og steder i nærlandskabet... fortsat 6 Pæle markerer de forskellige ruter og sværhedsgraden/farbarheden - her skovstien som eksempel. Foderfolden Der etableres afgræsning på markstykket nord for Attruphøj Kirke. Fra kirken er smukt udsyn over marken og nede langs Dyrestien skabes et indhak, med fodertrug, vand og indhgning samt mindre overdækning til fårerne. Beboere, pårørende og besøgende udefra, fx børnehaver, kan her komme tæt på dyrene, fodre og få kontakt. Brændefolden En huggeplads til større brænde lægges ind i beplantingen under egene langs Bakkestiens sydside. - lige bag Indelukket. Her skæres og hugges brænde til at stable som brændehække eller som cylindre med rionet omkring. Stedet bliver samtidig et opholds-sted når der ikke er aktiviteter. Fugle- og dyreliv og duften af træ og bark her virker beroligende. Sletten Den store græsklædte slette med kastanjetræet er et samlingssted og et åndehul. Det høje græs klippes en gang om året og ellers klippes stier gennem området En ny birkelund plantes i kanten her, som minde om Attruphøjs tidligere birkeskov, der blev fældet i forbindelse med nybyggeriet. Traditionen var dengang at købe birk til påske og tage ind og pynte i forhallen for senere at plante ud.

7 7 Frugtlunden Birkelunden Skovbrynsnicherne Løg og blomstersporet Aktivitetshaverne Drivhushaven Slugten Spillepladsen Motoriksporet Nærhaverne Fyrrelunden Udkiksplads Serpentinersporet Rundt om Attruphøj.. Rækker ens aktionsradius ikke til de større ture i landskabet, skaber vi også mulighed for de mindre og mere overskuelige ture med forskellige stimuli- og træningssteder undervejs. Personalet kan bevidst udvælge mål og steder for turen med hensigt på en bestemt træning /aktivitet eller situation. Ligeledes kan besøgende / pårørende finde ture og steder, der giver mening i deres sammenhæng. Livet derude byder hele tiden på nye oplevelser i og med årets og vejrets skiften. Naturopmærksomheden øges og bidrager til samtale og fokuspunkter for alle uanset ståsted og formåen. HedeDanmark a/s AG Gruppen Kokholm Kolding T:

8 8 Lunde og skovbrynsnicher Nye skovbryn med buske der giver bær og lunde af fyr, frugttræer og birk plantes for at berige variationen og indholdet i skovkanten mod Attruphøj. Her kan samles, plukkes, smages og mærkes og opleves/trænes helt basal sansning og motrik. I nicher mellem buskene er opholdssteder med stammebænke med føleudskæringer, et kryds og bollespil indhugget i stubben, en udhulet stamme der kan trilles bær/hyben/ sten i gennem., stubbe og bænk med hjerter... Ud for hver skovbrynssplanting er et slags udstillingspodie hvor dagens fund kan lægges/samles/vises frem.

9 9 Motoriksporet og Spillepladsen På det nu åbne græsområde plantes ud mod p-pladsen og skabes dermed et afskærmet rum til aktiviteter. Motoriksporet går som en kombineret sti og aktivitetsbane langs indersiden af bevoksning. Parallelt med stien, der etableres som en stenmelssti, løber et barkflisområde med motorikredskaber til leg og specifik træning fx rettet mod vestibulærsans og kropsbalance. Desuden er en trampolin nedlagt med gummibelægning omkring. En remgynge ligger overfor. De besøgene børn, hvis familie bor her eller børnehaver/ skoler, kan udfolde sig her. På spillepladsens stenmelsbelæging kan spilles kube, petanque, krolf o.lign. Rundt om pladsen er bærbuske og letløvede fuglekirsebærtræer, så aktiviteten kan undgå at forstyrre øvrige ting, der foregår omkring stedet. Lamper oplyser pladsen, så stedet er egnet til aktiviteter i ydertimerne også, fx til en aften med petanqueturnering for pensionistklubben i byen. HedeDanmark a/s AG Gruppen Kokholm Kolding T:

10 Serpentinersporet, Slugten og løg-øerne 10 Vaskepladsen Rundturen på bagsiden-/den mere private side er en tur op og ned i terrænnet. Stier etableres på dele af ruten, bl. a. for at gøre den mere tilgængelig og sikker. Serpentinersporet snor sig uden om buskøer med mere private opholdsnicher i - Her er store siddesten, en lille bænk, kropsstammer og et grillsted. Løg-øerne Slugten Nede for enden ligger store sten, der forhindrer den direkte gennemgang men en mindre sti snor sig udenom. En udkiksplads - en lille åbning i bevoks- Serpentinersporet Udkikspladsen Grillsted ningen med udsigt over engene finder man her. En bro leder ud til en platform med siddeplads. Øverst fra bilvaskepladsen løber ned Engene gennem Slugten striber af vand, barkflis, græsser, duftstauder, knust granit, og rå stammer på tværs som små forhindringer. I bunden af stien er en fugleredegynge med gummibelægning. Slugten. På kælk ned i Slugten Fugleredegynge Udkiksplads

11 Vejrhaven Træhaven Strandhaven Udekøkken og brændevæg Dufthaven Indgangssti med stolper til slyng- og duftplanter - lavendel og tobakspibeplante Aktivitetshaverne 11 I gårdens nordlige del skabes nogle aktivitetshaver som hver i sær er afskærmet af klippede kirsebærlaurbærhække med græs omkring. En oval sti løber hele vejen rundt og herfra er indgang til haverne. Fire lærketræer - et i hver have - danner et let tag over midten af græsrummet. Man kan krydse gennem gården mellem haverne. Ud mod bygningerne er hække, der opdeler i mindre rum. Sargentæblehække, bærhække, sommerfuglebuskhække, syrenhække og ind i mellem plantekasser med espalier og opbevaringskasser. I nicherne er græs eller stenmel og her sættes spillestammer, løse stole, minimål.. Nicherne og haverne giver steder at foretage sig ting - opleve - være sammen - træne- hygge - oplade - og gribe tilbage i tidligere aktiviteter og sanseoplevelser. Naturen og stimulerende uderum kan fremme meningsfulde aktiviteter, mulighed for leg og arbejde, sanse- og erindringsoplevelser, samvær og nærvær, fysisk bevægelse, naturlig træthed og et sundt hverdagsliv. Vejrhaven. En svagt hvælvet granitstensplads med et cirkulært minibassin der opsamler regnvandet eller kan fyldes med vand til at soppe / stikke tæerne i ( overløb ved max 7 cm). Fire rustfri stålstolper reflekterer i solen og her kan hejses en vindpose, en minivindmølle er monteret på den ene og vandmålere på en anden. En stjernekikkert er her også. Et kompas i keramiske sten er i midten.

12 12 Strandhaven. En snert af havet / fjorden - sand slynger sig i tre højder mellem pallisader. Græsser vokser i grupper der kildrer mellem fingrene. Et vandfad til flydende blomster eller skibe. Op til træterrassen er 3 trin at gå og sidde på. Dufthaven..med to minibakker med duftende stauder og bunddækker : timianer, høstfloks, oregano, anisisop, skovjordbær, duftroser og lavendel. Træhaven åbner sig mod terrassen ved bygning A. Her kan arbejdes med træ ved arbejdsbordet, saves og hugges brænde ved huggeblokken og savbukken. Ved bålfadet i jern kan man laver trækul til grillen på terrassen.

13 Drivhushaven 13 Syd for indgangsstien ved bygning B er haven koncentreret omkring et stort drivhus/udestue i sort metalkonstruktion. En murstensvæg indeholder brændeovn med bilæggerovn i de tilstødende bænke så varmen mærkes. I de murede bænke kan plantes eller lægges bænkesæder ind over. Der er mørke teglklinker på gulvet. Herinde kan vokse stikkelbærkiwi, rød peber, tomat, agurk salater med meget mere til brug i dagligdagen. Hele vejen rundt om drivhuset er terrassen hvor man kan rykke rundt alt efter om man ønsker sol eller skygge under de letløvede paradisæbletræer ved siden af bærbuskene der kranser hele terrasssepladsen. Et udedørs ildsted er indbygget i den murede væg. Drivhus ildsted Stolpehave

14 Nærhaverne 14 Fuglenichen - huse lavet af beboere Håndværkerhaven Værktøj fra et forhenværende liv Pavillionen Ude men inde. Behovet for at komme under tag og i læ men alligevel være ude tilgodeses i den halvåbne pavillion. Kasser til ting og sager indbygges i bænke langs væggene, et udendørs plantebord og ophæng til haveredskaber gør det let tilgængeligt at komme i gang med små aktiviteter. Reserve -P - Snerydningsbuffer Boldgræsset Håndværkerhaven Spillehaven Pavillionen Fuglehaven Pausedæk Nærhaverne Indgangen med vand,kummer og bro Afdeling C s nærhaver indrammes af nye beplantninger, der skærmer de forskellige aktiviteter som rummene indrettes til. Her kan det lille liv finde plads - fuglene fodres, planten ompottes, bærene plukkes, en lille tur på kondicyklen, et kik på gamle arbejdsredskaber og værktøj, lidt boldspil...og en pause - også for personalet.

15 De små ting 15 I nærzonen ved terrasserne er brug for praktiske og smukke løsninger til den hurtige aktivitet. Kasse-espaliet er kombiløsningen, der kan sammensættes efter behovet og udbygges. Her kan lammeskindet, bolden, bindegarnet, det tørre brænde være - her kan morgenfruerne og ærtene sås - her kan tøjet eller lavendelerne hænges til tørre. Materialer og udformning For at give ro og sammenhæng arbejdes med materialer der går igen. I jordkontakt: eg - enten som afbarket eller skåret rå træ - Robiniestammer pudset og olieret eller malet sorte. Som beklædning/siddeflader: høvlet lærk eller douglas evt. olieret. Belægninger er enten mørkgrå stenmel eller grå aflange betonsten. Kummer og espalier egeplanker som basekasse til planter/opbevaring - med høvlet lærk/douglas brædder som bænke / låg. Egestolper til wire-ophæng, rionet eller plankebord mellem - Duft og plukkeplanter - ærter, bønner, morgenfruer, solsikker, salater...

16 16 Vi gør det sammen : Generelt skal der arbejdes mere detaljeret med havernens præcise indhold under etableringsfasen. Ting skal udvikles, prøves af og detaljeres. Et tæt samarbejde omkring dette er nødvendigt for at få bedst udbytte. Derfor betragtes dette som en specialopgave mellem flere samarbejdspartnere. På Attruphøj inddrages personale, pårørende og borgere på stedet sammen med ergo- og fysioterapeuter og projektkoordinator Lise Nevstrup Andersen fra Fysioterapien Hammer Bakker. Ligeledes udfører Gartneriet og Skovholdet i Hammer Bakker -et samværstilbud til mobile udviklingshæmmede - relevante opgaver. AG Gruppen -HedeDanmark går ind i opgaven som totalentreprenør, hvor vi tegner/designer og anlægger i eet. HedeDanmark a/s AG Gruppen Kokholm Kolding T:

17 Økonomioverblik HedeDanmark a/s AG Gruppen Kokholm Kolding T:

Oplæg til Syddjurs kommune om udeområder til ældre og personer med demens. 1 of 13

Oplæg til Syddjurs kommune om udeområder til ældre og personer med demens. 1 of 13 Oplæg til Syddjurs kommune om udeområder til ældre og personer med demens. 1 of 13 2 of 13 Terapihaver for personer med demens Mål: at kunne genskabe tabte følelser og minder i en have, som er et godt

Læs mere

Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler

Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler Københavns Kommune Amager Øst Lokaludvalg Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler Projekttitel fra ansøgningen Sansehave på Strandparkcentret Dato for projektets afholdelse?

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER

2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER RENOVERING AF GÅRDHUSENE ALBERTSLUND VEST 2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER Lar / vision Lokal afledning af regnvand En metode til at håndtere overfladevand fra bygninger, pladser og veje Hvordan kan det gøres

Læs mere

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen KLIMAPROJEKT Tinbæksøen Indledning Som led i et klimatilpasningsprojekt i Galten-Skovby har Skanderborg Forsyning og skabt et nyt område ved Tinbækstien. Det overordnede formål blev at klimasikre en tunnel

Læs mere

BELLAHØJ HELHEDSPLAN - LANDSKAB. Samlet prioriteringsliste

BELLAHØJ HELHEDSPLAN - LANDSKAB. Samlet prioriteringsliste Samlet prioriteringsliste BEBOERNES INDSTILLING TIL FÆLLES HAVE - RESULTAT AF BEBOERINDDRAGELSE 2017 Det oprindelige, bevaringsværdige landskab Forud for beboerinddragelsesforløbet har den fælles landskabsrådgiver

Læs mere

Ansøgning om ændret anvendelse af området ved Maglesøvej 6, 4300 Holbæk samt dispensation fra søbeskyttelseslinjen

Ansøgning om ændret anvendelse af området ved Maglesøvej 6, 4300 Holbæk samt dispensation fra søbeskyttelseslinjen Ansøgning om ændret anvendelse af området ved Maglesøvej 6, 4300 Holbæk samt dispensation fra søbeskyttelseslinjen Ejendommen har indtil 1. oktober i år bestået af en privat bolig på 1.salen og restaurationen

Læs mere

Marienlund Plejecenter. Boliger til ældre udviklingshæmmede

Marienlund Plejecenter. Boliger til ældre udviklingshæmmede Marienlund Plejecenter Boliger til ældre udviklingshæmmede Marienlund Det nybyggede Marienlund Plejecenter danner rammen om et levende hus og tilgodeser beboernes behov for et trygt og godt hjem. Marienlund

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER

RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER Fysiske udfordringer Fordybelse Risiko Leg Naturoplevelser Mangfoldighed Rumlig variation KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Rev. 2018 RETNINGSLINJER

Læs mere

På kanten mellem by og land. Belægning på stierne

På kanten mellem by og land. Belægning på stierne På kanten mellem by og land Belægning på stierne Indhold Fonden Ryslinge Skulpturpark Vision og mål 3 Projektbeskrivelse Ryslinge Skulpturpark 4 Stiforløb Siddepladser Budget Hovedstier 5 Bistier 6 Trædestier

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression *(Frandsen et al., 2009, s. 204-206, 206-207). er et vigtigt

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Det er intet mindre end en kæmpe glæde her at kunne berette om vores foreløbige resultater med etablering af sansehave på det ny strandparkcenter.

Det er intet mindre end en kæmpe glæde her at kunne berette om vores foreløbige resultater med etablering af sansehave på det ny strandparkcenter. Juni 2013 Sansehave på strandparkcentret. Det er intet mindre end en kæmpe glæde her at kunne berette om vores foreløbige resultater med etablering af sansehave på det ny strandparkcenter. Hvorfor er det

Læs mere

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs LUFTFOTO SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen Gynge Slack-line

Læs mere

snedkeriet Kan du lide at arbejde med træ og maskiner? Vi glæder os til at byde dig velkommen! På arbejde i NSV?

snedkeriet Kan du lide at arbejde med træ og maskiner? Vi glæder os til at byde dig velkommen! På arbejde i NSV? På arbejde i NSV? Har du lyst til at gå på arbejde? Og være en del af en arbejdsplads, hvor opgaverne giver mening og der er mulighed for at lære nyt? Som medarbejder får du mulighed for at arbejde og

Læs mere

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum.

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum. Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt Borgermøde den 20. januar 2014 om Fremtidens Sølund Input fra grupperne Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt (Denne gruppe valgte ikke at udarbejde en prioriteringspils-planche) Kan Læssøegade

Læs mere

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006 19. april 2006 Reetablering af: Den Grønne Firkant Det overordnede ønske for reetableringen af gården er at genskabe den helhed området tidligere repræsenterede, samtidig med at man bevarer eller genskaber

Læs mere

Anlægsgartner Hegn Naturpleje

Anlægsgartner Hegn Naturpleje Anlægsgartner Hegn Naturpleje Passion er drivkraften Når du vælger Vejle Anlægsteknik til at etablere grønne områder, haveanlæg, indkørsler og indhegning, gør vi det med passion og fokus på kvalitet.

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR INDRETNING AF UDEAREALER I DAGTILBUD

RETNINGSLINIER FOR INDRETNING AF UDEAREALER I DAGTILBUD FOR INDRETNING AF UDEAREALER I DAGTILBUD Leg Naturoplevelser Mangfoldighed Rumlig variation Fordybelse Risiko 1 FOR INDRETNING AF UDEAREALER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INTRODUKTION Udearealerne for børnehusenes

Læs mere

FREDENSVEJ NYHEDSBREV STØTTEKONTAKTGRUPPENS BOTILBUD APS. Faglig udvikling

FREDENSVEJ NYHEDSBREV STØTTEKONTAKTGRUPPENS BOTILBUD APS. Faglig udvikling STØTTEKONTAKTGRUPPENS BOTILBUD APS NYHEDSBREV Faglig udvikling I Støttekontaktgruppen har vi fokus på den faglige udvikling. I foråret har vi afholdt MUS for det faste personale, hvor de har haft mulighed

Læs mere

Skulpturer i Hyldespjældet

Skulpturer i Hyldespjældet 3 Et ægtepar fra den københavnske Vestegn er drivkræfter bag en skulpturbank i deres boligområde. De vil bringe kunsten ud til folket og give deres naboer kunstoplevelser i hverdagen. Afdelingen huser

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre Sociale kompetencer vi ønsker, at styrke børnenes evne til at lege - at iagttage børnenes leg og finde ud af deres behov - at skabe rum og rammer for leg store og små - at blive bedre til at aflæse skolebørnenes

Læs mere

En legeplads for livet

En legeplads for livet Eventyr Leg Orehøjvej 9 a, Gl. Lejre, 4320 Lejre Tlf. 2227 9820 eventyrleg@eventyrleg.dk En legeplads for livet www.eventyrleg.dk Designlinje Info Eventyret starter her! Eventyr Leg designer naturlegepladser

Læs mere

Rebæk Søpark. Legeplads. Fantasi-leg Aps, Byvej 55, 2650 hvidovre TLF:

Rebæk Søpark. Legeplads. Fantasi-leg Aps, Byvej 55, 2650 hvidovre TLF: Legeplads 1 Store sten og Robiniastubbe Bruges til at forbinde de andre elementer til en bane. Stenene er runde eller flade og uden skarpe kanter. Stubbene varierer i omkreds og er ikke helt runde, men

Læs mere

Kyst til kyst. 9. juli -? juli 2016

Kyst til kyst. 9. juli -? juli 2016 Kyst til kyst 9. juli -? juli 2016 9. juli. 09:45-13:27. 21170 skridt. 14,31 km. Turen begyndte ved p-pladsen ved Blåvand Fyr. Gik en smuk tur langs stranden, ca. 5 km. Fulgte ruten til Tirpizx-stillingen,

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE Tema: Danmarks grønneste storby Samlede resultater 2. kvartal, maj 2017 KORT OM UNDERSØGELSEN Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel. Nærværende

Læs mere

Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse

Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse Oversigtskort Forhistorie om plejen og områdets udvikling Området for fældning- og plejeplanen illustreres af kortudsnittet herover og omfatter

Læs mere

Resumé af Projekt Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Resumé af Projekt Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Resumé af Projekt Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

Ansøgning - Stier i Videbæk

Ansøgning - Stier i Videbæk 23. marts 2015 Videbæk Borgerforening Ansøgning - Stier i Videbæk Videbæk Borgerforening ønsker flere borgere på byens stier Ringkøbing-Skjern kommune søges om: Etablering af nogle nye stistrækninger i

Læs mere

Benyt også lejligheden til at besøge vor hjemmeside og se meget mere. Ring eller mail for prisliste.

Benyt også lejligheden til at besøge vor hjemmeside og se meget mere. Ring eller mail for prisliste. Aktiv Ude byder foråret velkommen ved at præsentere nogle af vore nyeste modeller, som er udviklet over vinteren.. De skal selvfølgelig tilbydes til en frisk forårspris med god rabat. Så sæt kryds, og

Læs mere

HAVEGUIDE FOR RÆKKEHUSENE KORNAGERVEJ/TORSVANG UNDER BOLIGSELSKABET AKB LYNGBY

HAVEGUIDE FOR RÆKKEHUSENE KORNAGERVEJ/TORSVANG UNDER BOLIGSELSKABET AKB LYNGBY HAVEGUIDE FOR RÆKKEHUSENE KORNAGERVEJ/TORSVANG UNDER BOLIGSELSKABET AKB LYNGBY Denne guide skal bruges af alle beboere, der har fået stillet en have til rådighed i forbindelse med lejemål i rækkehusene

Læs mere

Fællesskabets Hus i Ry

Fællesskabets Hus i Ry Fællesskabets Hus i Ry 17.4 udvalg d. 23.11.2016 Dato 21.11.2016 Sagsnummer 301955 Fællesskabets hus i Ry - opfølgning på borgermøde Der blev den 9. november 2016 afholdt borgermøde omkring det planmæssige

Læs mere

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Opholdsstedet Sundbylillevej Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Team Cura Team Cura er et socialpædagogisk tilbud, som består af et tværfagligt samarbejde mellem psykologer, pædagoger og

Læs mere

En god terrasse danner ramme om. Træ terrasse i lærketræ

En god terrasse danner ramme om. Træ terrasse i lærketræ EFTER Terrassen er symmetrisk bygget op med en trappe i midten og højbede i siden. Den brede trappe er både pæn og praktisk, men også meget anvendelig som en siddeplads for både børn og voksne. 36 FORNY

Læs mere

Frodige uderum ved stier og huse

Frodige uderum ved stier og huse Frodige uderum ved stier og huse Blomstrende sommerfuglebuske, tæt grønt bunddække og et væld af stauder lad os få mangfoldigheden tilbage. Buske og stauder sætter sanserne i spil og giver afslappende

Læs mere

Overdækningen er bygget, så den passer til huset, fordi vi har brugt samme materiale og malet med samme farve.

Overdækningen er bygget, så den passer til huset, fordi vi har brugt samme materiale og malet med samme farve. LET SVÆRHEDSGRD: Opgaven er ikke svær. Du skal bare bruge vaterpas og tommestok flittigt. TIDSFORRUG: Selve arbejdet kan udføres på to enkelte arbejdsdage med flere dages mellemrum (tørretid for stolpebetonen).

Læs mere

Bynatur og livskvalitet

Bynatur og livskvalitet AARHUS UNIVERSITET Bynatur og livskvalitet FAGUS høstkonferanse Lars Kjerulf Petersen Institut for Miljøvidenskab, AU-Roskilde 1 Projekt LiNaBy Formål: Undersøge samspillet mellem livsstil og naturkvalitet

Læs mere

Alt afhængig af vækstbetingelserne begynder formning af klipninger i forhold til klippeplanen, typisk i april måned.

Alt afhængig af vækstbetingelserne begynder formning af klipninger i forhold til klippeplanen, typisk i april måned. Skovbo, 15/6 2017 Vision og tanker omkring banens udseende: Klubben ønsker at alle golfspillere skal have en god oplevelse, når de spiller Skovbo Golfklub. Banen skal være fair og smuk at spille. Roughen

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Frydenslund. Grønnegade 10 - Silkeborg. 1 Frydenslund

Frydenslund. Grønnegade 10 - Silkeborg. 1 Frydenslund Frydenslund Grønnegade 10 - Silkeborg 1 Frydenslund Nyt og spændende bo- og aktivitetstilbud åbner i efteråret 2013 Nu får du, som er borger med varig funktionsnedsættelse, mulighed for at bo i en top-moderne

Læs mere

Træningscenter Hollufgård: træning i naturen. Af fysioterapeut Gunhild Helmer Hansen, Odense kommune

Træningscenter Hollufgård: træning i naturen. Af fysioterapeut Gunhild Helmer Hansen, Odense kommune Træningscenter Hollufgård: træning i naturen Af fysioterapeut Gunhild Helmer Hansen, Odense kommune I forbindelse med træningscenter Hollufgård ligger et kæmpe parkområde med tilhørende skov, hvor det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Side 1 Maj 2009 Center for Kommunikation og Hjælpemidler i Region Syddanmark

Side 1 Maj 2009 Center for Kommunikation og Hjælpemidler i Region Syddanmark Center for Kommunikation og Hjælpemidler (CKHM) er et regionalt videnscenter for handicappede borgere og personale i kommunerne og på regionens institutioner. Centrets indsatsområder omfatter kompenserende

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

Holbækgård Gods Jagtkonsortie Kortmateriale 2016

Holbækgård Gods Jagtkonsortie Kortmateriale 2016 Holbækgård Gods Jagtkonsortie Kortmateriale 2016 11 i siv 1 2-1 12 2-3 2-2 12A 2 2A 13 14 3 7 8 15 4 5 10 9 6 39 33A 40B 41B 34 40 35B 37 33B 32B 35A 32A 32C 31 17 41A 18 38 16 40A 19 30 36 29 Anbefalet

Læs mere

Naturen som social løftestang Logbog

Naturen som social løftestang Logbog Naturen som social løftestang Logbog Så har vi været i gang i to uger, fået skurvognen sat og fundet stedet der skal være vores base igennem projektets løbetid. Stedet er som et rigtigt godt udgangspunkt

Læs mere

ODENSE FRIPLEJEHJEM. Dispositionsforslag. Odense. Tornbjerg

ODENSE FRIPLEJEHJEM. Dispositionsforslag. Odense. Tornbjerg ODENSE FRIPLEJEHJEM Dispositionsforslag Odense Tornbjerg Dato 1.3.2017 Odense kongrescenter Parcelhuskvarter Tornbjerg kirke Tornbjerggård botilbud Kollegie Tornbjerg Gymnasium Tornbjerg Plejecenter Svovlhatten

Læs mere

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune 1 Nordrup Kirkeskov Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune Projektbeskrivelse som grundlag for Ansøgning til Landsbyforum Ringsted & Friluftsrådet Version 1.0 Udarbedjet

Læs mere

1. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER

1. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER RENOVERING AF GÅRDHUSENE ALBERTSLUND VEST 1. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER UDEAREALER AFTENENS PROGRAM kl. 17.00-19.45 kl. 17.00 kl. 17.30 kl. 17.40 kl. 18.40 kl. 19.00 kl. 19.20 kl. 19.45 Gennemgang af aftenens

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017

Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017 1 Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017 Velkommen til 25 år jubilæum i Frederikshavn Golfklub. Velkommen til medlemmer, ansatte, sponsorer, samarbejdspartnere og andre venner af Golfklubben og selvfølgelig

Læs mere

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet Riis Friplejehjem Lev livet hele livet 1 Indhold Et trygt hjem sammen med hinanden lev livet hele livet Aktiviteter en hverdag med aktiviteter og samvær Hjemligt duften af mad lejligheder med udsigt til

Læs mere

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det?

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Definition At børnene lærer naturen at kende og at de lærer at se nøje efter og bruger alle sanser. Naturen skal opleves som et læringsrum,

Læs mere

Havedrømme og afstemning af forventninger

Havedrømme og afstemning af forventninger og afstemning af forventninger Haveidealer barokhaven, landmandshaven og den engelske landskabshave De historiske idealer ses ofte i byens offentlige parker. Til gengæld er mange af vores boligområder

Læs mere

Helende arkitektur. Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde

Helende arkitektur. Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde Helende arkitektur Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde Tegning stammer fra»mentale Rum arkitektur i psykiatrien aarhus arkitekterne«fa K TA OM H U S E T O G BYG G E PRO CE S April 2010 - Regionsrådet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon:

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon: Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch Brummersvej 7 4540 Fårevejle Telefon: 20 92 41 20 Lidt om mig: Jeg hedder Line og er fra år 1990. Jeg er kæreste med Michael og sammen har vi Kalle fra 2013.

Læs mere

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ SYDSJÆLLAND BOTILBUDDET ATTERBAKKEN 1

- en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ SYDSJÆLLAND BOTILBUDDET ATTERBAKKEN 1 - en del af EKKOfonden BOTILBUD PÅ SYDSJÆLLAND BOTILBUDDET ATTERBAKKEN 1 2 BOTILBUDDET ATTERBAKKEN VELKOMMEN TIL Atterbakken Mellem Tappernøje og Næstved på Sydsjælland ligger botilbuddet Atterbakken med

Læs mere

Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13. Udarbejdet af Landskabsarkitekt Lars Bach Designhaver ApS.

Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13. Udarbejdet af Landskabsarkitekt Lars Bach Designhaver ApS. Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13 1956 Specielt inden for det markerede felt har området forandret sig meget siden 1956. Strandengen / overdrevet var dengang uden nogen form for bevoksning.

Læs mere

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have LOGO2TH_Lille_NEGrød Antistresshave Modelhave i Geografisk Have ANTISTRESSHAVEN I GEOGRAFISK HAVE Grønt er godt for sjælen! kunne være overskriften på den nye modelhave i Geografisk Have. Vi ved, at natur

Læs mere

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Notat vedrørende søområdet Side 1 Baggrund Grundejerforeningen Smidstup Strandpark ønsker at få set på deres lille søområde med nye øjne samt fokus på de rekreative

Læs mere

Skjulte følger efter hjerneskade

Skjulte følger efter hjerneskade Få viden om: Hvad er skjulte følger efter en hjerneskade? Hvordan kommer de til udtryk i dagligdagen? Hvordan skal man forstå disse? Skjulte følger efter hjerneskade NEUROENHED NORD De skjulte følger

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

SYRENBAKKEN SAG SYRENBAKKEN AALBORG ØST S. 1

SYRENBAKKEN SAG SYRENBAKKEN AALBORG ØST S. 1 SYRENBAKKEN SAG 39260-01 2019.05.26 SYRENBAKKEN AALBORG ØST S. 1 ARKITEKTONISK BESKRIVELSE DET GODE HVERDAGSLIV Baggrund Med udgangspunkt i en ambitiøs og innovativ forundersøgelse Det gode hverdagsliv

Læs mere

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Holbæk ruten Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Gislinge Ruterne Oversigtskort Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor

Læs mere

Bynatur og livskvalitet

Bynatur og livskvalitet AARHUS UNIVERSITET Bynatur og livskvalitet Danske Parkdage 2011 Lars Kjerulf Petersen Institut for Miljøvidenskab, AU-Roskilde Fremlægge analyser fra LiNaBy-projektet Derigennen sige noget om bynaturens

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil 80 cm MOVE Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor

Læs mere

Tilbud om motion og socialt samvær- Vinter og forår 2014

Tilbud om motion og socialt samvær- Vinter og forår 2014 Kontakt: Lokalcenter Kristiansminde Margrethekær 2 4000 Roskilde. Kontakt for tilmelding. Mitra ergoterapeut i Dagcenter Tlf.: 46 31 66 74 Vi mødes over en kop kaffe og taler om alt mellem himmel og jord.

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Træerne kan ses på hjemmesiden dn.dk/evighed - klik på Danmarkskortet og zoom ind på kortet, så de enkelte træer kan klikkes frem. Træer i naturområdet Gjæven Gjæven

Læs mere

Udfoldelses og Læringsmuligheder fra legeplads til uderum i Furesø Kommune

Udfoldelses og Læringsmuligheder fra legeplads til uderum i Furesø Kommune Udfoldelses og Læringsmuligheder fra legeplads til uderum i Furesø Kommune SKEMA Stedets navn: Antal børn: Alderstrin: Uderummets størrelse (kvm): Samlet legeværdi Sanser/Æstetiske oplevelser. Følesans,

Læs mere

Bredebro - Sønderjyllands blomstrende by i bevægelse

Bredebro - Sønderjyllands blomstrende by i bevægelse Bredebro - Sønderjyllands blomstrende by i bevægelse Illustration af Toosbuys Torv set fra Storegade Mer a kite ur hverd gen! www.movearkitektur.dk Eng i blomsterflor Åen løber I forbindelse med områdefornyelsesprojektet

Læs mere

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 Indledning I 2003 blev første etape af omlægningen af Varde Torv udført. Projektet er tegnet af kommunens landskabsarkitekt Charlotte Horn. GHB Landskabsarkitekter

Læs mere

Råderetskatalog Positivliste

Råderetskatalog Positivliste Råderetskatalog Positivliste Heimdalsparken Afdeling 24 (Godkendt på afdelingsmødet den 9. marts 2015) Kontakt altid inspektørkontoret og få vejledning og godkendelse før du går i gang med at ændre på

Læs mere

Styr PÅ det praktiske

Styr PÅ det praktiske Styr PÅ det praktiske OPBEVARING Sæt bøgerne til vægs, del opslagstavlen op, og gem rodet væg i lommer og kasser på hjul. Her kommer syv skarpe opbevaringsidéer samt en nem vejledning til, hvordan du fører

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

BOLIGNÆSTVED. Afdeling 310, Holme-Olstrup INDKOMNE FORSLAG. ORDINÆRT BEBOERMØDE Tirsdag, den 5. september 2017 kl i beboerhuset Olstrupvej 103

BOLIGNÆSTVED. Afdeling 310, Holme-Olstrup INDKOMNE FORSLAG. ORDINÆRT BEBOERMØDE Tirsdag, den 5. september 2017 kl i beboerhuset Olstrupvej 103 INDKOMNE FORSLAG ORDINÆRT BEBOERMØDE Tirsdag, den 5. september 2017 kl. 19.00 i beboerhuset Olstrupvej 103 Forslag 1. Forslag 2. Forslag 3. Forslag 4. Vedr. buske ved hæk. Vil gerne foreslå de buske som

Læs mere

Gammelgårdens Økologiske, Natur og Stordagpleje Velkommen til Anne og Frank`s natur og økologiske stordagpleje.

Gammelgårdens Økologiske, Natur og Stordagpleje Velkommen til Anne og Frank`s natur og økologiske stordagpleje. Velkommen til Anne og Frank`s natur og økologiske stordagpleje. Vi bor i Stårup lige uden for Nykøbing på en gård i landlige omgivelser. Hovedtemaet hos os er Naturen og dyrene, som har vores store interesse,

Læs mere

Forurenet jord i haven

Forurenet jord i haven Koncern Miljø Følg disse fem enkle forholdsregler så kan du undgå gener Indret haven, så du ikke har bar jord nogen steder Dyrk grøntsager og frugter, der vokser tæt på jorden, i ren jord Undgå at komme

Læs mere

Tangshave Bo- og Aktivitetscenter - Bolig 7

Tangshave Bo- og Aktivitetscenter - Bolig 7 PLEJECENTRE/JOB OG VELFÆRD Tangshave Bo- og Aktivitetscenter - Bolig 7 Specialplejeboliger til ældre udviklingshæmmede borgere Servicedeklaration Indledning Tangshave Bo- og Aktivitetscenter Bolig 7 er

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have

Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have Baggrund Karens Hus og Have ligger placeret på en ca. 2000 m2 stor grund, på et aflukket og hegnet hjørne af Lersø Parken. Størstedelen af arealet

Læs mere

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Med udgangspunkt i de tre forslag til Espergærdes fremtidige udvikling og tegnestuen PK3 s skitseforslag til Espergærde bypark har vi

Læs mere

BRUGERVENLIGE AFFALDSORDNINGER

BRUGERVENLIGE AFFALDSORDNINGER KØBENHAVNS KOMMUNE IDÉKATALOG TIL MERE BRUGERVENLIGE AFFALDSORDNINGER s1-brugervenlige AFFALDSORDNINGER Idékataloget er udviklet i samarbejde mellem Københavns Kommune (TMF) og Platant. Kataloget er udarbejdet

Læs mere

Gislinge Ruterne. Om Gislinge Ruterne. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel.

Gislinge Ruterne. Om Gislinge Ruterne. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor Gislinge borgere fremkom med et ønske om,

Læs mere

Lundbyportalen Situationskort

Lundbyportalen Situationskort Lundbyportalen Situationskort 4 sæt Infotavle 4 sæt 5 sæt Tulipbod 3 sæt Lundbyportalen Projektforslag 2) MOtorik og oplevelsessti Etableres 3) Bålplads Etableres 6) Infotavle Opdateres 5) Fodhegn Genetableres

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Kildemosen. Det lille i det store

Kildemosen. Det lille i det store Det lille i det store Kolding Kommune Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Institutionen signalerer allerede udefra - vores fælles tænkning Det lille i det STORE - vi vægter nærheden og

Læs mere

RINGEN - RØNBJERG september ARKPLAN - byplan- og landskabsarkitekter

RINGEN - RØNBJERG september ARKPLAN - byplan- og landskabsarkitekter RINGEN - RØNBJERG september - 2014 RINGEN - RØNBJERG VISUALISERING AF DEN NYE SKOLEGÅRD je Rønb RINGEN - RØNBJERG PLANTEGNING - 1:2000 ken rgpar Plantag evej gravhøj Kisumv ej vej um Kis skole børnehave

Læs mere

Hjerting Kirkegård. Livet på kirkegården - Den grønne have.

Hjerting Kirkegård. Livet på kirkegården - Den grønne have. Hjerting Kirkegård Hjerting Kirkegård Livet på kirkegården - Den grønne have. At besøge kirkegården i Hjerting er som at besøge en smuk have. Efter at have passeret det grønne dige, som omkranser kirkegården,

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads.

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Personalet og forældrebestyrelsen har valgt løbende at have fokus på udvikling og udbedring af legepladsen. På hjemmesiden, kan I løbende følge

Læs mere