Multi- og Børne-huset

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Multi- og Børne-huset"

Transkript

1 Multi- og Børne-huset Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetancer. Generelt: Børnene samles i husene hver mandag, hvor personalet orienterer dem om hvad der skal foregå den kommende uge. Til nogle af de pågældende aktiviteter er det nødvendigt, at børnene melder sig til ved, at skrive sig på en tavle, som hænger i fællesrummet/hjerterummet. Dette hjælper personalet børnene med. Nogle aktiviterter skal børnene deltage i. Månedens fund : Okt : Alessi kapselåbner Diabolix. Nov : Magretheskål med låg. Dec : Jens Quistgaard smørnæb og gryde. I forbindelse med månedens fund Vil børnene høre historien bag : designeren/firmaet,anvendelse,tanker bag designet. Pia Lehmann.

2 Uge Genbrugsværksted Genbrugsværksted i Børnehusetes fællesrum. Vi skal klippe, klistre, male. Fantasien sættes i højsædet. Der følger en voksen med børnene fra Multihuset. Torsdag og fredag inden efterårsferien (14/10 og15/10) afholdes fernisering samt forældrekaffe i Børnehuset. Mål/Visioner: Fremme kreativiteten Styrke samarbejde Fremme miljøbevidstheden Skabe en fællesskabsfølelse Styrke opmærksomheden/fordybelse Æstetik Skaber glæde. Flere Legerelationer på tværs af grupper og alder At flere børn får lyst til at skabe

3 Uge 43. Halloween tema. I hvert hus skabes et klippe/klister eller græskarudskærings værksted. (Hver dag) I multihuset bliver der mulighed for at høre uhyggelige historier i uhygge rummet.(mandag og onsdag) I Børnehuset kan man, hvis man tør få lavet sår. Der er også mulighed for, at blive sminket (Mandag og onsdag ) Der severes halloweensuppe til børnene en af dagene i alle afdelinger. fastholde traditioner Styrke finmotorikken. Udfordre sanserne. Styrke koncentrationen. Styrke fælleskabsfølelsen. Give børnene en viden omkring halloween. skabe en glæde ved, at være en del af et fællesskab.

4 Uge Vi støber lys i Multihuset. En voksen fra Børnehuset følger med børnene. Børnene lærer, at vente på tur. Børnene ser hvordan lys bliver til. At børnene får kendskab til processen. At børnene får lyst til at skabe At børnene spørger ind til- og kan fortælle om processen.

5 Uge Jeg har været på fur og har samlet fossiler (forstende havdyr fra urtiden. Fossil samler fossiler,kan man sige ) Mandag d 15/11 tager jeg fossilerne med i Multihuset i hjerterummet så kan børnene fra alle afdelinger komme at høre om fossilerne,samt tegne dem på karduspapir med trækul. De har nogle nogle sjove mønstre og former.desuden er det sjovt at de er så ubegribeligt gamle Pia Lehman Vi laver Julehemmeligheder Vi samler ind til juledekorationer. har dekorationsmateriale modtager vi det gerne til fælles brug. Hvis i I løbet af hele December, bliver der bagt, hygget, klippeklistret så vi rigtig kan komme i julestemning.

6 Uge : Vi øver Lucia for 1.klasse pigerne. Vi regner traditionen tro med, at vi i midten af December skal gå Lucia på dagcentret Toften. Fredag d. 17/12 går pigerne Lucia i børnehuset og Multihuset hvor der også serveres forældre kaffe. Samarbejde børnene imellem. At skabe en fælleskabsfølelse. Vi ønsker at fremme selvtilliden. Styrke samarbejdet med lokalsamfundet. At gøre en god gerning. At skabe legerelationer på tværs. At skabe en glæde ved at synge. At skabe en glæde ved at optræde.

7 Uge 48. Der bliver mulighed for med sit selvstøbte lys, at lave flotte juledekorationer i Børnehuset. Der bliver købt lys ind så dem der ikke selv har lavet lys også får mulighed for at lave en dekoration. En voksen fra Multihuset følger børnene. Fremme kreativiteten Viderefører en dansk kulturtradition. Give børnene en sanseoplevelse. Give børnene en oplevelse af at arbejde med natur materialer. At børnene får lyst til, at bruge naturen og naturmaterialer. At børnene bliver bedre til fordybelse. At børnene oplever en glæde ved at skabe

8 Rollespil Uge 1-6 Vi sætter focus på: Krop og bevægelse og Sociale kompetencer For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Mål/Visioner: Udvikle børnenes fantasi. Udvikle børnenes fin og grovmotorik. Udvikle børnenes sociale kompetencer på tværs af alderstrin. Tiltag: Fremstille våben. Fremstille dragter. Lave forskellige rollespils-lege. Lave et større rollespil. Glade børn. Udvidede relationer. Evaluering: 24/2-2011

9 Evaluering af genbrugsværksted ugerne Mål/vision: Fremme kreativiteten: Da børnene skulle tænke på en ny måde og har haft en selvstændig arbejdsform, har de opnået at fremme deres kreative sider. Børnene har selv stået for at være kreative, hvor pædagogerne har været til stede, men har kun hjulpet når der er blevet bedt om det. De har ikke haft nogle modeller at følge. De har selv set tingene i de materialer der har været. Styrke/samarbejde: Børnene har været gode til at arbejde sammen med hinanden under disse uger. De har været gode til at hente inspiration ved hinanden. Børnene har været gode til at arbejde sammen om at finde frem til den fælles læsning om, hvad de skulle have lavet ud af de materiale de nu har haft. Fremme miljøbevistheden: Børnene har fået øjnene op for, at selv en papkasse kan bruges i stedet for at blive smidt ud. Skabe en fællesskabs følelse: Børnene fra Multihuset har haft en god oplevelese ved at besøge Børnehuset og er kommet ind i det fællesskab, som finder sted i Børnehuset, samt at de er blevet godt modtaget både af børn og pædagoger. Vi har lagt fokus på, at børnene ser, at vi er en Sfo og ikke er opdelt. Ud over Sfo tiden, har børnene fået skabt et fællesskab, hvor de har snakket om hvad de skulle lave den pågældende dag i Børnehuset. Styrke/opmærksomhed/fordybelse: Projektet har i den grad styrket børnenes opmærksomhed/fordybelse. Vi har kunne mærke dette på støj niveauet da det har været faldende og på mindre konflikter børnene imellem. Skaberglæde: Vi kan se dette, da mange af børnene har deltaget, selv dem der normalt ikke ville deltage i de kreative aktiviteter. Flere legerelationer på tværs af alder: Dette kan vi endnu ikke se, da det er en længervarende proces.

10 At flere børn får lyst til at skabe: Man kan se det på, at der er flere børn der har deltaget i denne aktivitet end der normalt har været. Især på drengesiden kan dette ses. Evaluering Halloween uge: Kulturelle traditioner: Vi har inddraget børnene i, hvordan man fejre Halloween. Traditionerne omkring forberedelse til Halloween, hvor man skære græskar og laver uhyggelig udsmykning. Finmotorik: Børnene har styrket deres finmorotik ved, da de skulle klippe udsmykninger så som flagermus, spøgelser og græsker, samt da der skulle udhules græskar og derefter skæres. Udfordring af sanser: Børnene har fået arbejdet meget med de forskellige sanser under Halloween ugen. Både se, føle og lugtesansen er blevet udfordret ved forskellige aktiviteter så som ansigts maling, sanse kasser, uhygge læsning og madlavning. Koncentration: Børnene er blevet udfordret til at skulle koncentrere sig om en ting i længere tid af gangen. Under ansigsmaling skulle børnene koncentrere sig om at sidde stille, mens de blev malet, samt under uhyggelæsning, hvor de også skulle sidde stille. Være en del af et fællesskab: Vi har haft blandet børnene fra både Børnehuset og Multihuset i Halloween ugen, da vi havde uhyggelæsning. Fællesskabet børnene i mellem i husene har også været i spil, mens børnene klippede udsmykninger og da der var ansigtsmaling. Børnene har fået en bedre forståelse for, hvad halloween indeholder i forhold til aktiviteter der kan laves som forberedelse til selve halloween dagen. Glæden ved at være en del at et fællesskab. Vi har kunne se dette ved, at børnene har meldt sig til de aktiviteter der har været.

11 Evaluering af Lysstøbning i ugerne 44 og 45. Få kendskab til hvordan lys bliver til: Børnene har i processen fået set og oplevet, hvordan man opbygger et lys. Vente på tur: Børnene har fået forståelse for, at de har været nød til at vente på tur under denne process, da de ikke alle kan stå med deres lys nede i den smeltede sterin på en gang. De har udviklet deres sociale kompetencer, da de har været blandet børn fra Børnehuset og Multihuset, og har under processen fået skabt kontakt til børn, de ikke har kontakt til normalt i Sfo tiden. Glæden ved at skabe: Der har været mange børn, som har meldt sig til denne aktivitet, selv de børn, som normalt ikke melder sig til aktiviteter. De har stolte vist deres forældre, deres færdige produkt. Evaluering af juledekorationer Fremme kreativiteten: Børnene har været rigtig gode til at bruge materialerne på mange forskellige måder, så der ikke var 2 juledekorationer der var ens. f.eks. brugte et par drenge nogle tomme båndruller som en del af deres dekoration. Videreføre dansk kultur/traditioner: Alle børn har uanset deres kulturelle baggrund deltaget i fremstillingen af juledekorationerne, og derved fået et indblik i dansk juletradition. Sanseoplevelser: Børnene har arbejdet med mange forskellige materialer, ler, gran, kogler, agern, mos osv. Oplevelser af at arbejde med naturmaterialer: Børnene har fået en forståelse for at man sagtens kan lave nogle flotte dekorationer uden at man nødvendigvis behøver betale en masse penge for pynten.

12 Glade børn: Børnene har stolt vist dekorationer frem til både forældre og personalet. At de får mod på at gå ud i naturen og bruge naturmaterialer: En gruppe af børnene var med i skoven for at samle materialer til dekorationerne. Blive bedre til at fordybe sig: Nogen af børnene har brugt rigtig meget tid på at lave deres dekorationer helt perfekte, mens andre har brugt mindre tid på det. Evaluering af Rollespil uge Meget af fremstillingen blev overladt til de voksne/få antal børn. Specielt dragterne trak ikke ret mange børn til sig. Børnene var gode til at hjælpe hinanden i fremstillingsperioden og også i selve rollespillet var de blandet på tværs af alderstrin. Børnene holdt sig meget inden for de regler og rammer der var blevet sat for rollespillet, så egentlig udvikling af deres fantasi har været begrænsen. Dog har der jo, for nogen børn, været en udvikling i og med at de i det hele taget har deltaget. Der var lidt kaos omkring opstarten men da børnene først havde fundet ud af hvad grupper de var i gik det i det store hele meget godt. Vejret var desværre lidt dårligt så selvom børnene var entusiatiske løb de hurtigt tør for energi.

13 Glidende Overgang Følordning (skole-lillebror/lillesøster) 2011: Ideen er at vores første klasser skal have en lillebror eller lillesøster fra glidendeovergang. De har ansvaret for at vise og hjælpe med hvordan man opfører sig i SFO en. De nye børn kan derved få en god start på deres SFO liv og blive hurtigere integreret i dagligdagen. Desuden er målet at vores første klasser vokser med opgaven og gøre dem mere ansvarsbeviste. Vi sætter focus på: Sociale Kompetencer. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Mål/Visioner: At vores første klasser vokser med opgaven og ansvaret. At hjælpe vores glidendeovergangsbørn med at få en god start i SFO en. Tiltag: Informere vores første klasser om hvad vi forventer af dem inden GLO starter. Opstart af følordning. Flere relationer mellem GLO og 1. klasserne. Tryggere GLO børn, hurtigere. Hurtigere lærer spillereglerne i SFO en. Evaluering: Midtvejsevaluering: På aftenmøde i april/maj. Endelig evaluering: Slutningen af juni. Evaluering af Følordning uge Følordningen blev droppet grundet anden fordeling af børnene.

14 SMTTE model Marts 2011: Vi sætter focus på: God modtagelse af de nye i SFOen. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Mål/Visioner: At de nye børn får en god start i SFO. God modtagelse af de nye forældre. Integration mellem de "gamle" og de nye børn. Fokus på at alle børn deltager i aktiviteterne. Tiltag: Fuld bemanding 1. dag. Åbne værksteder hver dag. Viser børnene rundt/forklarer regler. Tid på senest aflevering. Fotografering af børn til tavlen, garderobepladser mm. Børn tegner billeder af familien. Ture med deres grupper i nærområdet. Aktiviteter på sportspladsen. Bådbygning på træværkstedet. Smagsprøver hver fredag. Fremmede kulturer Omgangstone Vi laver vores eget legetøj Glade trygge børn. Evaluering: 17/8-2011

15 Evaluering Marts (uge 9-13) GLO: Det fungerede godt at vi alle var på arbejde den 1. dag. Der var tid til at snakke med forældrene og møde børnene. Godt at rundvisningerne foregik før GLO start så der på dagen var tid til focus på forældre og børn. De åbne værksteder fungerede godt, de var godt besøgt og børnene var glade for det. (internt: sætte en person FAST på hvert sted så der ikke enten er mange eller ingen på et værksted.) Samlingen før frokost var et godt tidspunkt at forklare regler, og rundvisningerne gik godt. (internt: pas på det ikke falder sammen med skolens frikvarter, en gruppe af gangen MAX, multihuset: husk aftale om at børnene ikke skal ud før kl 12, kiksede en del gange, måske flytte spisetidspunktet til kl. 11:30?) Det fungerede godt at vi havde sat et tidspunkt på hvornår børnene sidst skulle være i SFOen så vi kunne være sikre på at kunne starte vores aktiviteter til tiden uden at der var nogen børn der gik glip af noget. Garderobepladserne var lavet på forhånd og det gik hurtigt og smertefrit med at få fotograferet børnene til tavlerne. Børnene gik meget op i at tegne og fortælle omkring deres familie, og billederne blev hængt op på væggene. Vi havde nogle rigtig hyggelige ture med alle børnene over til legepladsen ved Juniorhuset. Vi havde en ugentlig dag hvor vi var to personaler der tog en gruppe børn med på sportspladsen, ungerne hyggede sig med boldtspil og køren på mooncar. Børnene syntes det var sjovt at der, på træværkstedet, hver tirsdag blev bygget både. Alle børn fik lavet en båd som vi senere tog med ned til skovløberhuset og sejlede med. (selve dagen de skal sejle med bådene skal ligge senere på året så vejret ikke er så dårligt) Smagsprøverne var som sådan en succes, men aktiviteten bør ligge i forbindelse med samlingerne da det gav et uhænsigtsmæssigt opbrud i børnenes leg. Der bør afsættes mere tid, både til planlægning og til udførelse af emnet "Fremmede kulturer" f.eks. lave et forløb på en hel uge hvor man kun fokuserer på et enkelt land, hvor man laver aktiviteter både formiddag og eftermiddag. Omgangstone: Snakken omkring plancherne, både efter de er blevet hængt op og under ydførelsen af dem, har været rigtig god og har afmystificeret ordene. Der blev lavet dukker i værkstederne, det var en stor succes. Børnene gik meget op i det, men det krævede en del voksenhjælp/styring. Vigtigt at være godt forberedt og mindst 2 personaler.

16 SMTTE model April 2011: Vi sætter focus på: Krop og bevægelse. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Mål/Visioner: Lave aktiviteter der udfordrer børnenes motoriske evner både finmotorisk og grovmotorisk. Tiltag: Sejle med både v. skovløberhuset. Fandt pinde til snobrød/snittede dem og lavede snobrød over bål Aktiviteter på sportspladsen. Gammeldags lege. Værkstederne var åbne. Smagsprøver. Finde påskeæg. Boldspil. Besøg i Børnehaverne. Flere børn der bliver mere aktive. Evaluering:

17 Evaluering (uge 14-17) April 2011: Turene til skovløberhuset gik godt, men vejret var ikke fantastisk. Det ville være hensigtsmæssig hvis aktiviteten lå senere på året så vejret var bedre. Børnene gik meget op i at finde snobrødspinde og snitte dem til så de kunne bruges til snobrød, og de blev fortrolige med at håndtere dolkene forsvarligt. Aktiviteterne på sportspladsen i forbindelse med de gammeldags lege var rigtig gode og trak en masse børn. Der var ikke det store planlagt på værkstederne, men de var godt besøgt til de "sædvanlige" aktiviteter. Smagsprøver: Se referat fra Marts. GLO Børnene hyggede sig med at finde påskeæg på legepladsen, god tradition der skal videreføres. De store børn fik et da de kom. GLO Børnene var på besøg i "deres" Børnehaver. De glædede sig meget til at komme tilbage og snakke med de andre børn. Godt at det lå lidt senere på året, så børnene havde nået at have en hverdag i SFOen.

18 SMTTE model (uge 19-21) Maj 2011: Vi sætter fokus på: Design, Kreativitet og håndværk For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Fremme børnenes kreativitet. Tiltag: Laver Trylledej Har værkstederne åbne Tur til legeparken Aktiviteter på sportspladsen Smagsprøver Maler muleposer Grise i papmaché Eventyrbøger og lydbånd Skjolde til rollespil Male billeder Lave collager Lave dækkeservietter Flere børn der detager i aktiviteter i værkstederne. Evaluering:

19 Evaluering af SMTTE model fra Maj 2011: Trylledej var et godt projekt, ungerne elskede det men vi skal være mere obs på at få drengene med en anden gang. GLO havde en god tur til Legeparken og vi havde ingen børn der følte sig snydt for ikke at komme i deres børnehave. Turen var for kort. Dekoration af muleposer skal ligge som noget af det første i GLO forløbet istedet for til sidst. GLO børnene var glade for at lave deres egne muleposer. Der var for kort tid afsat til papmaché grisene, det tog længere end beregnet men mange af børnene skulle have hjælp til det, men ellers en god aktivitet som børnene gik højt op i. Eventyrbøgerne løb ud i sandet da der ikke var nogen der gik højt nok op i det. Kunne eventuelt lave det med billeder en anden gang (kameraer osv.) Lydbåndene var en succes hvis der var en voksen der satte sig ind og sørgede for at der var en hyggelig stemning omkring det. Male billeder, lave collager, lave dækkeservietter blev alle aflyst for at få mere tid til at lave papmaché grise. Specielt drengene gik meget højt op i at lave rollespils skjolde og vi fik lavet en masse skjolde klar til vores kommende rollespils projekter. Der har i løbet af månender været mange forskellige børn på værkstederne men det er stadig tydeligt at det helt kommer an på hvad for en aktivitet der er i gang i det pågældende værksted.

20 SMTTE model (uge 23-25) Juni 2011: Vi sætter fokus på: Sprog. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Udvide børnenes begrebsverden, og ordentlig omgangstone. Tiltag: Har værkstederne åbne Bål Aktiviteter på sportspladsen Smagsprøver Eventyrbøger Besøg på biblioteket Fri for mobberi Højtlæsning Rollespils optakt Rollespil At børnene viser interresse for sproget og er nysgerrigs og undersøgende. Evaluering: Evaluering af SMTTE model for Juni 2011: Bål blev aflyst pga mangel på personale. Tur til biblioteket, bør holdes for de børn der kan rumme det, og så lave en anden aktivitet for de andre børn. Kan godt ligge tidligere men stadig med fokus på at man lige skal nå at kende børnene først. Generelt burde man bruge Geografisk have mere og måske færre indendørs steder hvor man skal være stille. Fri for mobberi, kortere tid og mindre grupper. Rollespil blev aflyst pga mangel på personale.

21 Junior-huset Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010: Sociale kompetencer Design Kulturelle udtryksformer og værdier Uge 40-41: Mandag: Bål Forskellige supper på bål (hvis vejret driller os, bliver det i køkkenet) Onsdag: Design din egen ringetone Uge 42: EFTERÅRSFERIE (alle børnene er samlet i Børnehuset, aktivitetsplan ses mandag i Børnehuset Uge 43: Mandag og onsdag: Halloween tema vi udskærer græskar til Juniorhuset, laver uhyggelig pynt og pynter uhyggeligt op. Tirsdag: Aftenarrangement Halloween (kun for børn) Uge : Mandag og onsdag: Der bliver lavet julehemmeligheder hvis indhold vi af gode grunde ikke kan og vil komme ind på her Projektet Pimp en sofa som også var planlagt til at finde sted i denne periode er udsat til det nye år. Vi har måtte sande at vi har planlagt for meget i denne periode. Derfor denne ændring! Uge 48: Mandag: Julehyggebagegodteværksted i køkkenet Onsdag: Nisseværksted - Vi laver pynt og pynter op til Jul Tirsdag: Aftenarrangement fra julebanko for hele familien i Juniorhuset- hver deltager medbringer hver en pakke á 10 kr. Uge 49: Mandag: Julehyggebagegodteværksted i køkkenet Onsdag: Nisseværksted

22 Uge 50: Mandag: Julehyggebagegodteværksted i køkkenet Onsdag: Nisseværksted Tirsdag: Aftenarrangement fra julefrokost kun for børn. Fredag: Risengrødsdag vi ønsker hinanden en god jul! Hver fredag er der Fredagscafe såfremt der er nogen der ønsker at optræde for sine kammerater. Vi har kaffe på kanden til forældrene. Hver mandag er der højtlæsning i køkkenkrogen kl. 14, såfremt der er nogle der vil deltage. Højtlæsningen foregår sammen med en voksen/ af en voksen, eller såfremt der er nogle børn der vil læse højt for hinanden. Mandag Uge 40-41: Aktivitet: Suppe på bål Tiltag: Vi laver suppe på bål (hvis vejret driller os, bliver det dog indenfor), børnene er med i planlægningen, hvad skal der i suppen (ingredienser), de er med til at snitte og forberede ingredienserne, og de er med til at lave bål. De lærer undervejs om god køkkenhygiejne og de opgaver der følger hele processen med at lave suppe. Mellem årstiden, efteråret er en god tid for supper, og vores fokuspunkter Design din egen suppe; børnene er med til at vælge ingredienser. Sociale kompentencer ; samarbejde i gruppe om et produkt, ansvarlighed ved et bål, koordinering. Kulturelle udtryksformer og værdier supper, heriblandt også evt. supper fra andre lande. * At de gennem samarbejde hjælper hinanden med at lave suppe, og oplever en glæde ved porcessen, at det de laver ender med et dejligt produkt som de kan dele med deres kammerater. * At vi kan trække flere børn udenfor i det dejlige efterårsvejr * At børnene får en god oplevelse * skabe en fællesskabsfølelse

23 *At styke samarbejdet på tværs af klasser og køn *Glade og nysgerrige børn *Mange børn udenfor *Afprøve grænser prøve at smage noget nyt eller noget man måske mener man ikke kan lide *Nye venskaber/legerelationer opstår Evaluering: Vi oplevede begejstrede børn, der gerne ville deltage og de var stolte over at kunne invitere de andre børn på suppe (se det har vi lavet). Vi så at der var flere børn, der startede med at sige at det kunne de ikke lide, men alligevel skulle der smages på suppen og så kunne de godt lide det. Børnenes smagsgrænser er blevet rykket. Vi oplevede stort engagement fra børnenes side og de kom og efterspurgte hvornår vi skulle lave suppe igen. Et projekt vi klart vil gentage Onsdag uge 40-41: Aktivitet: Design din egen ringetone Tiltag: Vi laver ringetoner på mobilen, evt. ved brug af instrumenter kun fantasien sætter grænser. Mellem børnenes interesser og fokuspunkterne Design og Sociale kompetencer. *At tiltrække flere børn til musikrummet *At børnene får en viden/læren om nyt og lærer at de med få virkemidler selv kan designe en ringetone som ingen andre har *At børnene oplever at de har en viden, de kan lære videre til en anden kammerat

24 *At der er gang i mobilerne rundt i huset, og vi hører nye nye og sjove ringetoner, som andre måske også kan bruge. *At børnene gennem deres nye viden lærer det videre til andre kammerater *At børnene hygger sig sammen om deres mobiler på tværs af klasser og køn Evaluering: Projektet tiltrak en del børn som ellers ikke kommer i musik så stor succes. Der var en god stemning, børnene hjalp hinanden på kryds og tværs og projektet bredte sig til hele Juniorhuset, da børnene gik rundt og spillede deres egne hjemmelavede ringetoner for hinanden og kom med gode råd til hvordan man kunne gøre en anden gang. Fint projekt der rammer børnenes interesse for hvordan man også kan bruge deres mobiltlf. Mandag og onsdag uge 43: Aktivitet: Halloween Tiltag: Vi skærer græskaransigter ud, børnene designer hvordan den grumme græskarmand skal se ud. Der laves klippe-klistre rum, hvor der laves pynt til Juniorhuset og vores aftenarrangement. Vi pynter uhyggeligt op og læser for børnene omkring hvad Halloween er og andre uhyggelige historier. Mellem fokuspunktet Kulturelle udtryksformer og værdier og årstidens traditioner, og det der optager børnene for tiden. *At have det sjovt *Fastholde traditioner *Styrke koncentrationen og fordybelse i et bestemt emne *Styrke fællesskabsfølelsen *Styrke finmotorikken *Give børnenne en viden omkring Halloween

25 *At der er gang i køkkenet med at skære grækaransigter ud *Der dufter lifligt når vi rister græskarkernerne på panden *At der er fuld aktivitet i kreativrummet og der bliver pyntet uhyggeligt op i Juniorhuset Evaluering: Vi havde en god uge med u hyggelig stemning i Juniorhuset. Børnene skar græskarhoveder og syntes at det var fantastisk klamt og røre ved græskarindmaden. Der blev klippet og klistret meget fint uhyggeligt pynt som vi alle hjalp hinanden med at hænge, der blev snakket om Halloween og der skabtes en forventningsfuld stemning blandt børn og voksne op til vores Halloween fest. Et godt projekt som følger årstidens traditioner og som selvfølgelig skal gentages. Børnene hygger sig på kryds og tværs af klasser alt efter hvilke aktiviteter de har ønsket at deltage i. Mandag og onsdag uge : Aktivitet: Pimp en sofa OBS! Projektet er udsat til det nye år! Tiltag: Møblerne i Juniorhuset får en makeover børnene er med i hele processen om udseendet af møblerne og selve processen med det praktiske, sy, klippe og designe. Mellem fokuspunktet Design, Sociale kompentencer og børnenes interesser *At børnene lærer at de har medindflydelse på Juniorhuset og hvordan det indrettes. *At børnene lærer at samarbejde om en fælles ting og gå på kompromis i forhold til sine kammerater *Læren om design sy mode farver fremgangsmåde (hvordan) *Børn der tager ansvar for vores ting de har selv været med til at arbejde og knokle for tingene, så de passer godt på det, de har lavet *At børnene samles og har det herremorsomt over projektet *At børnene får en viden om hvad det vil sige at designe en ting

26 *At børnene lader deres fantasi få frit løb så Juniorhusets møbler aldrig er set lignende *At de udviser medansvar for vores fælles ting i Juniorhuset og passer godt på vores ting *At børnene hygger sig sammen undervejs Mandag uge : Aktivitet: Julehyggebagegodteværksted Tiltag: I køkkenet bager vi julesmåkager og andre julegodter, både danske og julegodter fra andre lande. Børnene er med til at vælge hvad vi skal lave, og de er med i hele processen ligefra forberedelserne til aktiviteten, afvejning af ingredienser og selve arbejdet med at fremstille julegodter. Samt den afsluttende del af processen omkring oprydning og servering for de andre kammerater i SFO en. Mellem vores fokuspunkter Kultureller udtryksformer og værdier, Design og Sociale kompetencer samt de årstidsbestemte traditioner. *At få spredt dejlig julestemning og dufte i hele Juniorhuset *Samarbejde børnene imellem (give plads til andre, alle kan ikke røre på samme tid) *At skabe en fællesskabsfølelse *Gøre børnene hjemmevante i et køkken *Læren om måleenheder (dl, ml, kg, g ) *Børnene mødes på tværs af klasser og køn i køkkenet *Glade og forventningsfulde børn med julelys i øjnene *Der skabes venskaber på tværs af klasserne *En stolthed i at ku sige Se, det har vi lavet Evaluering:

27 - Gode samtaler - De lærer at samarbejde (du triller jeg ruller) - Tålmodighed/ venten på tur - Vi kom omkring det kulturelle, bl.a. ved Luciabrødet hvor vi snakkede om hvor safran kommer fra og de svenske traditioner - Vi er enige om at vi fremover skal holde fast i bagedage - Børnene tager opskrifterne til sig og laver måske opskrifterne derhjemme Onsdag uge : Aktivitet: Juleværksted Tiltag: Hele Juniorhuset vil summe af juleaktiviteter, hvad der laves er børnene med til at bestemme, Er det en ny rekord i at lave den længste guirlande eller flette flest julestjerner? Det vides først her. Børnene vælger selv præcist hvad de vil lave, materialeudbuddet vil være meget bredt, så der er frit slag for hvad fantasien bringer, og måske bliver der designet nisser som aldrig er set før. Hvorfor skal en nisses hue eks. være rød? Måske bliver den denne jul polkaprikket? Mellem årstiden med jul, vinter, nisser, engle, lys og hvad juletiden ellers bringer og vores 3 fokuspunkter Design, Kultureller udtryksformer og værdier og Sociale kompetncer. *At børnene lærer at designe deres eget julepynt/sætte deres eget præg på pynten *Samarbejde på tværs af klasser og køn ved større nisseprojekter/lang guirlande *At skabe en glæde ved at lave noget andre bliver glade for *Sammenhold/ hygge børnene imellem ved at være fælles om en ting selv om hver måske laver deres egen lille ting. Gode snakke undervejs * Juniorbørnene vil i disse uger være med til at skabe årets juletrend indenfor julepynt. *At der summer af julestemning i hele Juniorhuset, der er julepynt over det hele. *Børn der er fordybet i projekter, som måske tager flere dage (og heraf ansvar for at gøre en ting færdig) *At der flittigt pakkes gaver ind (der er skabt en stolthed over det, den enkelte laver, at det skal pakkes fint ind og gives væk)

28 Evaluering: - Utrolig kreativitet - Engagement - Egne julekalendre - Børnene har lært nye teknikker i malerprocessen (julegaver) - Vi vil fortsætte med forskellige kreative aktiviteter der følger årstiderne. Og mere malerværksted, da det tiltrækker børn der normalt ikke kommer i det kreative rum. Fokuspunkter for Juniorhuset Januar-februar-marts 2011 Sociale kompetencer Krop og bevægelse Design Uge 1-4: Rollespil fremstilling af rollespilsvåben Uge 1+3 fremstilling af rollespilsvåben i Multihuset Uge 2+4 fremstilling af rollespilsvåben i Børnehuset Uge 5-6: Rollespil rollespilslege UGE 7 VINTERFERIE Uge 8-9: Masker og karneval

29 Uge : Pimp en sofa Uge 1-6 Aktivitet: Rollespil (i samarbejde med Multihuset og Børnehuset) Tiltag: Vi fremstiller våben og dragter mm. til rollespillet. (uge 1-4) I uge 5-6 laver vi rollespilslege og det afsluttes med et stort rollespil hvor der deltager børn og voksne fra alle 3 afdelinger. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Udvikle børnenes fantasi Udvikle børnenes fin og grov-motorik Udvikle børnenes sociale kompetencer på tværs af alderstrin Glade børn Udvidede relationer børnene imellem Evaluering: Der var stor interesse for at deltage i fremstillingen af våben. Vi var på besøg i de andre huse, hvor våbnene blev fremstillet, og vores børn var med til at videreudvikle nye våben, der var lidt

30 anderledes end dem der var tænkt. Det blev til fine økse og flotte sværd. Der var deltagelse fra både piger og drenge, dog flest drenge. Til selve rollespilslegene var der også stor tilslutning. Både til de opvarmende lege i hallen hvor alle interesserede børn fra sfo en deltog på tværs af køn og alderstrin, samt til det store udendørs rollespil som løb af stablen over flere dage ved Multihuset. Her deltog Juniorhuset med seje deltagere, der var både søde prinsesser og seje rollespilskrigere. Et super projekt der for hver gang det gentages kan videreudvikles. Vi tænker over årstiden for næste afholdelse af rollespil. Uge 8-9 Aktivitet: Masker og karneval Tiltag: I disse uger laver vi masker i forskellige materialer. Børnene designer deres egen maske. Vi laver fastelavnsris børnene er med til selv at finde/hente risene ude i naturen. Og de laver deres egen pynt til riset og sætter på den måde deres eget personlige præg på det. Vi laver pynt og pynter op til karneval i hele Juniorhuset. Gennem dette projekt kommer vi omkring alle 3 fokuspunkter; De sociale kompetencer styrkes når der skal samarbejdes på tværs som dette projekt kræver, børnene designer masker og ris ; deraf design-punktet. Og børnene lærer gennem maskearbejdet noget om kroppen og hvad ansigtet er for en størrelse. Derudover kommer vi omkring Krop- og bevægelsespunktet på de andre ugedage, hvor der er div. aktiviteter i Hallen og minihallen eller udenfor.

31 Mål og visioner: at have det sjovt følge årets traditioner børnene lærer gennem arbejdet med masker om ansigtets mange udtryksformer at børnene lærer at indgå i et samarbejde om udfærdigelsen af masker at børnene evt. lærer at have tillid til en anden end deres ellers bedste ven; gennem arbejdet med eks. gipsmasker kræver det tillid til den person som skal lægge gipsen på ansigtet af en selv. at give børnene en viden omkring fastelavn og karneval at der er gang i det kreative værksted og børnene finder sammen på kryds og tværs af klasser og køn. Evaluering: Der blev i perioden produceret mange og flotte masker i forskellige materialer. Vi nåede dog ikke at lave gipsmasker, da børnene hellere ville kræse om at få lavet deres helt egen og meget personlige maske på en bund af karton. Der blev sideløbende med maskeprojektet snakket meget om ansigtet og eksperimenteret med hvordan man kan tegne og male øjne, næse, mund mv. så det ligner mest naturtro. Vi fandt ikke nok ris i naturen til at børnene hver kunne få et med hjem, men vi fik lavet nogle flotte fastelavnsris som børnene var med til at lave pynt til, og som pyntede festligt i Juniorhuset. Sideløbende blev fantasien brugt til at lave andet fastelavnspynt, både noget der kom med hjem og noget der blev pyntet op med i Juniorhuset.

32 Uge Aktivitet: Pimp en sofa Tiltag: Møblerne i Juniorhuset får en makeover børnene er med i hele processen om udseendet af møblerne og selve processen med det praktiske, sy, klippe og designe. Mellem fokuspunktet Design, Sociale kompetencer og børnenes interesser At børnene lærer at de har medindflydelse på Juniorhuset og hvordan det indrettes. At børnene lærer at samarbejde om en fælles ting og gå på kompromis i forhold til sine kammerater. Læren om design sy mode farver fremgangsmåde (hvordan). Børn der tager ansvar for vores ting de har selv været med til at arbejde og knokle for tingene, så de passer godt på det, de har lavet. At børnene samles og har det herremorsomt over projektet. At børnene får en viden om hvad det vil sige at designe en ting. At børnene lader deres fantasi få frit løb så Juniorhusets møbler aldrig er set lignende. At de udviser medansvar for vores fælles ting i Juniorhuset og passer godt på vores ting. At børnene hygger sig sammen undervejs. Evaluering: Projektet var nok skudt lidt over målet med hvor meget vi kunne nå. Men det vi nåede var til gengæld med stor deltager iver og med stor interesse fra børnenes side. En god flok børn satte sig

33 for at ville om-designe en sofa. Den fik nyt betræk som børnene selv syede sammen, blev ombetrukket med gaffatape på stellet og undersænket med et musikanlæg under sig (inkl. Højtalere) så anlægget kan sættes til playstation og der kan høres musik på sofaen. De børn der deltog i sofaombygningen fik et godt sammenhold og gik meget op i at det var noget de var fælles om. Og fik måske også børnene til at vælge at tage i sfo en dag hvor de ellers ville holde fri?? Det kan vi kun gisne om.. Herudover var der en stor flok som var med til at klippe firkantede lapper ud, som blev syet sammen til nyt betræk til den lange bænk i fællesrummet. Alt er endt med gode resultateter, og vi er enige om at vi skal lave lignende projekter. Fokuspunkter for Juniorhuset April maj juni 2011 April: Krop og bevægelse Maj: Design og kreativitet Juni: Sprog April Krop og bevægelse Uge Haj-uger Uge 17 Flagtag-tunering Maj Design og kreativitet Uge Brug din fantasi! Uge Fimo lav selv perler og andet af fimoler Juni Sprog Hele juni sætter vi fokus på det gode sprog. Gennem musikken og gennem det daglige sprog. Og der vil bl.a være højtlæsning.

34 April Krop og bevægelse Haj-uger: Børnene dyster i forskellige konkurrencer og optjener på den måde point. Den med flest point til slut har vist han/hun er en haj til det hele og er vinderen af haj-ugen. Flagtag-tunering: Der dystes hele ugen i en tunering i Flagtag. Tiltag: Vi sætter rammerne med hvilke konkurrencer der skal dystes i, her tages der udgangspunkt i børnenes interesser. Børnene informeres på et børnemøde inden det starter og det hele styres undervejs af en voksen. Der sættes en masse aktiviteter i gang der kræver fysisk udfoldelse. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Børnene bruger deres krop fysisk Vi fanger måske nogle af de børn der måske ikke er så aktive i hverdagen Hele Juniorhuset vil syde af kampgejst og sejrsvilje. Nogen børn finder måske ud af at der er noget de kan som de ikke vidste i forvejen Glade børn Der bliver kamp i køkkenet om vandglassene

35 Evaluering: Der var stor interesse for HAJ-ugen og stor deltagelse fra børnenes side, en opgørelse viste at ca. 75% af børnene deltog i min. 1 konkurrence. Vi kan se at med de mange forskelligartede konkurrencer der var planlagt, fik vi ramt bredt i børnegruppen. Der var noget for en hver, både de fysisk krævende konkurrencer og de mere stillestående konkurrencer, hvor man måske i stedet skulle tænke lidt. Der var noget for alle, og det er en vigtig overvejelse til næste gang igen at vi også tænker bredt her med udbuddet af konkurrencer. Vi er alle enige om at det er klart en aktivitet der skal gentages. Forslag til næste gang: Børn opdeles i hold, og det er så op til hvert hold selv at fordele hvem der deltager i hvilken konkurrence.. Flagtag-tuneringen blev ikke gennemført, da der ikke var nok interesse fra børnenes side til at kunne stable hold på benene. Maj Design og kreativitet Uge 18-19: Brug din fantasi! Uge 20-21: Fimo-smykker og andet i fimo Tiltag: Ved Brug din fantasi vil der være frit valg på hylderne med hvad børnene kan finde på at lave af sjove, skøre og fantastiske væsner, brugsting ja kun fantasien sætter grænser.. Til projektet Fimo-smykker indkøbes der fimo og div. hjælpematerialer Mellem fokuspunktet Design og kreativitet og børnenes interesser.

36 Mål og visioner: At have det sjovt Styrke finmotorikken Styrke koncentrationen og fordybelse i et bestemt emne Børnene lærer og får nye ideer ved at se hvad hinanden laver At få brugt nogle af de ting som vi normalt ikke bruger i det kreative værksted måske har børnene ideer til at bruge tingene på en anden måde at der er gang i det kreative værksted og børnene finder sammen på kryds og tværs af klasser og køn At børnene lader deres fantasi få frit løb så Juniorhusets møbler aldrig er set lignende At børnene hygger sig sammen undervejs og selv får nye ideer undervejs i projekterne Evaluering: Brug din fantasi: Børnene (og de voksne) syntes det var fedt at der måtte rodes ud og at der ikke skulle ryddes op undervejs i projektet. Stor interesse fra børnenes side, både piger og drenge. Men især så vi nok flere drenge i kreativrummet end vi ellers gør. Fin afslutning med udstilling i fællesrummet og at børnene efter udstillingen kunne tage tingene med hjem. Børnene fik brugt deres fantasi og de fik sat ord på de fine ting som de fik tryllet frem i løbet af projektet.

37 Fimo-ler: Stor interesse og børnene strålede når de gik hjem med deres egne hjemmebrændte perler, som blev sat sammen til armbånd og halskæder. Børnene var gode til at finde ud af at bytte perlerne indbyrdes så de hver fik flere forskellige perler på deres armbånd. Børnene gik meget op i at få modelleret med leret så det gav et flot mønster og gjorde hver perle helt unik. Et projekt der klart skal gentages på et tidspunkt. Juni - Sprog Tiltag: Der sættes fokus på det gode sprog, der læses højt for børnene og vi vil lære børnene om hvordan man kan bruge sproget på flere måde (sang og musik, rim og remser mm.) Herunder også evt. fremmedsprog. Og der laves projekt med at omskrive sange med grimt sprog til et godt sprog. Mellem fokuspunktet Sprog og Rammer for mål og indholdsbeskrivelser i SFO At vi lærer børnene at have respekt om sproget og den måde det bruges på At vi styker børnenes ordforråd det gode ordforråd At børnene bruger sproget til at udtrykke sig gennem musikken At At der kommer et bedre sprog rundt i hele huset Når børnene ændrer deres tone og sprog overfor hinanden er det også nemmere at være mere åben overfor hinanden og skabe nye venskaber

38 Evaluering: Projektet blev ikke gennemført på den tænkte måde, da vi i stedet havde hænderne fulde med at få øvet til sommerkoncerten som løb af stablen sidste fredag inden sommerferien. Vi husker til næste år, hvis sommerkoncerten skal holdes på samme tid, at der ikke skal planlægges andre projekter sideløbende. Fokuspunkter for Juniorhuset Efteråret 2011 Personlige og sociale kompetencer Krop og bevægelse Naturen og naturfaglige fænomener Sprog Design Kulturelle udtryksformer August velkommen tilbage fra ferie Vi kommer alle tilbage fra en lang sommerferie, og vi skal alle lige i gang igen. Vi starter Junioråret med at få repeteret Juniorhusets regler på børnemøder. Det er noget som både børn og voksne kan have brug for efter en lang sommerferie August bruges på at børnene lander igen i Juniorhuset, de har huset for sig selv og de får udforsket de forskellige aktiviteter som har deres interesse. Det er også i denne periode at børnene selv er med at til at komme med forslag til hvad vi skal lave i løbet af året, og børnene kommer selv med gode ideer til hvilke temaer vores aftenarrangementer skal indeholde. September Tema: Bål suppekogning og sundhed Tiltag: Vi laver forskellige supper på bål, supper der passer ind under Bramdrup SFO s kostpolitik (hvis vejret driller os, bliver det dog indenfor), børnene er med i planlægningen, hvad skal der i suppen

39 (ingredienser), de er med til at snitte og forberede ingredienserne, og de er med til at lave bål. De lærer undervejs om god køkkenhygiejne og de opgaver der følger hele processen med at lave suppe. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Samt at gøre brug af udeområdet og give børnene oplevelsen ved selv at være med til at tilberede et måltid i den friske luft. At de gennem samarbejde hjælper hinanden med at lave suppe, og oplever en glæde ved processen, samt styrker den sociale kompetence hos det enkelte barn. At det de laver ender med et dejligt produkt som de kan dele med deres kammerater. At vi kan trække flere børn udenfor i det dejlige efterårsvejr. At børnene får en god oplevelse. Skabe en fællesskabsfølelse. At styrke samarbejdet på tværs af klasser og køn. God køkkenhygiejne. Glade og nysgerrige børn. Mange børn udenfor. Afprøve grænser prøve at smage noget nyt eller noget man måske mener man ikke kan lide. Nye venskaber/legerelationer opstår. Evaluering: Vi lavede suppe 3 gange (1 gang i ugen). Vejret drillede, så kun den ene gang kunne det blive over bål. Børnene var meget engagerede og meldte sig hurtigt til at hjælpe med at snitte og hakke. Planen var at vi ville have lavet en indkøbstur for børnene hvor de selv var med ude og handle ingredienser til suppen, men det kunne af praktiske årsager ikke lade sig gøre. Alle supperne fulgte vores sundhedspolitik og vi tog udgangspunkt i gode grøntsagssupper. Den ene suppe blev lavet ud fra de ingredienser som børnene ønskede at have i suppen. Vi er enige om at vi skal priotere bålhygge noget mere, og trække børnene ud på denne måde.

40 Oktober Tema: Computer og it Tiltag: Juniorhusets computere vil være til rådighed for børnene og der vil være voksne med på sidelinien til at kunne hjælpe og guide undervejs. Der vil være mulighed for at bruge computeren til at skrive egne tekster til musik, historier, spille spil og hvad vi ellers kan finde på. Da vi ikke har uanede mængder af computere, vil børnene kunne skrive sig på en liste så alle interesserede i løbet af måneden har mulighed for at få afprøvet deres kompetencer foran computeren. For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Et mål vil være at børnene er med til at lave indlæg til november måneds nyhedsbrev. Samt at der vil blive skrevet tekster på computeren som børnene vil kunne printe ud og tage med hjem. Børnene vil samle sig foran computerne gerne flere på en gang og de må så hjælpe hinanden og lære at samarbejde. At der kommer et fysisk produkt som børnenes eget nyhedsbrev ud af projektet. Evaluering: Der kom ikke så meget produkt ud af månedens fokuspunkt som der var lagt op til den ene uge skyldtes at hele vores computersystem var nede. Der blev dog lavet en fin artikel om live-strategoprojektet som er lagt på november måneds nyhedsbrev, skrevet af en pige i 3. klasse.

41 Herudover blev computeren brugt til at spille spil på og finde musiktekster. Der blev spillet sammen på kryds og tværs af klasserne, og vi oplevede at der blev dannet nye relationer mellem børnene. Relationer som fortsatte i andre aktiviteter rundt i huset og som har dannet grobund for nye venskaber. Da vi ser at børnene er meget sociale sammen foran skærmen og er gode til at lære fra sig til hinanden er vi enige om at fortsætte med at der kan spilles på computeren på kontoret (spilletid á 20 min. pr. barn så vi stadig sikrer at et barn ikke sidder en hel eftermiddag foran skærmen). November Tema: Julegaver (opstartes i uge 43) Tiltag: Der sættes nogle hemmelige aktiviteter i gang.. Nærmere kan vi ikke komme det nu For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Og samtidig følge årets traditioner. At hele Juniorhuset vil summe af aktivitet og hemmeligheder. At tiltrække flere børn til de tænkte aktiviteter end der ellers normalt ville deltage i lignende aktiviteter. At flere børn får mod på at lave ting i det kreative rum (eller der hvor hemmelighederne nu laves) Mere røber vi ikke Glade og spændte børn, der glæder sig til at give deres gaver videre. En stolthed i at ku sige Se, det har jeg lavet. At der skabes en forventningsfuld stemning i huset og flere får ro til at fordybe sig i en aktivitet der ikke behøver være færdig på én dag. Evaluering: Kommer i løbet af dec.

42 December Tema: Venskab og julehygge Tiltag: Hele Juniorhuset vil summe af juleaktiviteter, hvad der laves er børnene med til at bestemme. Er det en ny rekord i at lave den længste guirlande eller flette flest julestjerner? Det vides først her. Børnene vælger selv præcist hvad de vil lave, materialeudbuddet vil være meget bredt, så der er frit slag for hvad fantasien bringer, og måske bliver der designet nisser som aldrig er set før. Hvorfor skal en nisses hue eks. være rød? Måske bliver den denne jul polkaprikket? For at opfylde rammer for mål og indholdsplaner i Bramdrup SFO. Samt sammenhængen mellem årstiden med jul, vinter, nisser, engle, lys og hvad juletiden ellers bringer og vores fokuspunkter Design, Kulturelle udtryksformer og værdier og Sociale kompetncer. At børnene lærer at designe deres eget julepynt/sætte deres eget præg på pynten. Samarbejde på tværs af klasser og køn ved større nisseprojekter/lang guirlande. At skabe en glæde ved at lave noget andre bliver glade for. Sammenhold/ hygge børnene imellem ved at være fælles om en ting selv om hver måske laver deres egen lille ting. Gode snakke undervejs. Juniorbørnene vil i disse uger være med til at skabe årets juletrend indenfor julepynt. At der summer af julestemning i hele Juniorhuset, der er julepynt over det hele. Børn der er fordybet i projekter, som måske tager flere dage (og heraf ansvar for at gøre en ting færdig). At der flittigt pakkes gaver ind (der er skabt en stolthed over det, den enkelte laver, at det skal pakkes fint ind og gives væk). Evaluering: Kommer i løbet af januar

Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010:

Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010: Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010: Sociale kompetencer Design Kulturelle udtryksformer og værdier Uge 40-41: Mandag: Bål Forskellige supper på bål (hvis vejret driller os, bliver

Læs mere

Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetencer

Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetencer Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetencer Generelt: Børnene samles i husene hver mandag, hvor personalet orienterer dem om hvad der skal foregå den

Læs mere

Mellem vores fokuspunkter, børnenes interesse for musik og årstiden for MGP.

Mellem vores fokuspunkter, børnenes interesse for musik og årstiden for MGP. Fokuspunkter for Juniorhuset januar- februar- marts 2012 Personlige og sociale kompetencer Design Krop og bevægelse Sangskriverværksted Musikrummet vil være åbent efter behov, og computeren på kontoret

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Bowlingtur for 3. klasserne

Bowlingtur for 3. klasserne Nyhedsbrev SFO april 2014 Kære forældre Vi har nu ansat 2 pædagogmedhjælpere Lasse og Michael. De har nu været her i 2 uger og er ved at have lært en del navne på jeres børn. Michael er 20 år, har et sabbatår

Læs mere

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar.

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Velkommen til Alfehøjen

Velkommen til Alfehøjen Velkommen til Alfehøjen Lisbet Line Anja Ida Pædagog Pædagog Medhjælper Medhjælper (Barselsorlov) Troldebo Lonnie K Cecilia ------------------- Pædagog Pædagog Studerende Børnehuset Marievang Velkommen

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4 Nyhedsbrev Spor 4 Så kom tiden, hvor skoleårets sidste nyhedsbrev kom ud. Igennem året i Spor4 har vi delt oplevelser og lært hinanden endnu bedre at kende. Dette nyhedsbrev giver et lille indblik i vores

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Kulturelle udtryksformer og værdier:

Kulturelle udtryksformer og værdier: Modul 3 Børnehaven Kulturelle udtryksformer og værdier / sprog Fokuspunkter Fællesskab/ vores kerneydelser. Periode September-december 2016 Tovholdere Trine K., Josh, Brauer, Bente. Overordnede mål Kulturelle

Læs mere

PERSONLIGE KOMPETENCER

PERSONLIGE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER Styrke deres selvværd/selvtillid og skabe et rum hvor der er plads til at overskride grænser og få jeg kan oplevelser og troen på, at der er plads til at være den man er. Støtte

Læs mere

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene.

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene. Årsplan Grøftekanten 2013 Velkommen til et nyt spændende år på Grøftekanten hvor vi vil lave aktiviteter og følge traditioner i forhold til årets gang. Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren Nyhedsbrev august 2014 Kære forældre Velkommen til et nyt skoleår, og særlig velkommen til den nye 0. årgang. Der er sket lidt ændringer i SFO. Alle dage undtagen torsdag har pædagoger og pædagogmedhjælpere

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Velkommen til SFO Fryndesholm Skole

Velkommen til SFO Fryndesholm Skole Velkommen til SFO Fryndesholm Skole 1/10 Velkommen Hensigten med denne folder er at give en kortfattet orientering om skolefritidsordningen, dens dagligdag, traditioner og andre emner, som vi tror, er

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Børnene skal blive i stand til at udvikle deres kreativitet og fantasi og udvikles med deres personlige kompetencer.

Børnene skal blive i stand til at udvikle deres kreativitet og fantasi og udvikles med deres personlige kompetencer. Pædagogiske lærerplaner For Kværs Multi Univers SFO Redigeret maj 2012 Legens særlige betydning Legen som en spontan og frivillig aktivitet er en særlig vigtig del af fritidspædagogikken og de pædagogiske

Læs mere

Planlægnings- og evalueringsguide - pædagogisk indsats, aktivitet eller forløb

Planlægnings- og evalueringsguide - pædagogisk indsats, aktivitet eller forløb Planlægnings- og evalueringsguide - pædagogisk indsats, aktivitet eller forløb Institutions/gruppes navn PLANLÆGNINGSDEL Bevæggrund og navn Med hvilket udgangspunkt og med hvilken begrundelse vælger I

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Nyhedsbrev for Perler efter skabelon: Doodleart:

Nyhedsbrev for Perler efter skabelon: Doodleart: Nyhedsbrev for Endnu en måned er gået. Det har været en spændende måned, der har budt på mange sjove aktiviteter og oplevelser. Efteråret nærmer sig og det mærkes ved at børnene er mere indenfor og benytter

Læs mere

2015 Velkommen til Lundely Fritidshjem

2015 Velkommen til Lundely Fritidshjem 2015 Velkommen til Lundely Fritidshjem Nr. 1 Nr. 22 N. W. Gadesvej 1 + 22 3480 Fredensborg Tlf. 7256 2600 Fredensborg 2015 Velkommen til LUNDELY FRITIDSHJEM Lundely er et stort fritidshjem og en del af

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for Fårup SFO 1 Forord Vores SFO og indskoling arbejder sammen i et samlet indskolingsteam. Det betyder at pædagogerne er klassepædagoger i skolen. Lærere og pædagoger indgår

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

KREA gruppen fra den 6/ til den 24/3-2015

KREA gruppen fra den 6/ til den 24/3-2015 KREA gruppen fra den 6/1-2015 til den 24/3-2015 Program fra den 6/1 til den 31/3-2015 6/1-2015 Nytår 13/1-2015 Snak om vinter og bagefter tegne vinter 20/1-2015 Pingviner af æggebakker 27/1-2015 Fastelavns

Læs mere

SFO NYT DECEMBER 2011

SFO NYT DECEMBER 2011 SFO NYT DECEMBER 2011 FÆLLES Spilledagen mod Ravn á Rock Endelig kom dagen, hvor dysten skulle stå mod Ravn á Rock. Deltagerne i alle 4 discipliner (skak, backgammon, bordfodbold og bordtennis) var spændte,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni! Fælles info Grundlovsdag 5. juni! Denne dag holder både skole og SFO lukket! Så god grundlovsdag til jer alle! Personalet i SFO Afslutningsfest for vores 2. klasser -en opgave for børn, forældre og ansatte

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Formålet med mål- og indholdsbeskrivelserne er at gøre det pædagogiske og faglige arbejde i skolefritidsordningerne mere synligt og konkret.

Formålet med mål- og indholdsbeskrivelserne er at gøre det pædagogiske og faglige arbejde i skolefritidsordningerne mere synligt og konkret. Mål - og indholdsbeskrivelse for Ulkebøl Skole, SFO Forord Fra skoleåret 2009/2010 skal alle SFO er i Sønderborg på baggrund af ny lovgivning udarbejde en mål- og indholdsbeskrivelse af institutionen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogiske principper SFO

Pædagogiske principper SFO Pædagogiske principper SFO Spørgsmål mellem barn og pædagog: Lærer man noget i SFO?... Lang pause:. Hele tiden, men man opdager det ikke. Den frie leg I Nordbyskolens SFO skal barnet gennem den "frie leg"først

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015. 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de

Læs mere

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplan for institutionen Bøgen - afd. Spirerne. Aldersgruppe: Førskolegruppe. Lavet med udgangspunkt i de seks læreplanstemaer og SMITTE-modellen. Juni 2018 Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Læs mere

Så gik efterårsferien og her på fritter1, blev det en begivenhedsrig uge:

Så gik efterårsferien og her på fritter1, blev det en begivenhedsrig uge: Fritter 1's nyhedsbrev for november 2009. Efterårsferien Så gik efterårsferien og her på fritter1, blev det en begivenhedsrig uge: Sæbekasse løb Tirsdag deltog vi i sæbekasse løb. Deltagerne fra 2.&3.klasse

Læs mere

SFO NYT MAJ OG JUNI 2013

SFO NYT MAJ OG JUNI 2013 SFO NYT MAJ OG JUNI 2013 FÆLLES Sommerferien nærmer sig og vi vil være i det Gl. Hus hele ferien. Med mindre andet er aftalt skal børnene være her senest klokken 9.30. Hvis tilmeldte børn ikke møder i

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV

KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV OKTOBER 2012 Så er sommeren over og dagligdagen kører igen på fuld skrue. Vi har fra sommeren og frem til nu, været så heldige at få syv nye børn ind på vores fløj. Så endnu engang

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August til oktober 2017 Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet:

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet: Krop og bevægelse Øvrige Læreplansområder Personlige kompetencer, science(natur og naturfænomener) De 4 elementer tema projekt i perioden April, maj, juni. 2016 Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Melbyvej 134 3370 Melby Institution Adresse Melbyvej 134 Postnummer By 3370 Melby Land Senest gennemgået: Næste gennemgang: Indhold: Handleplan godkendt Side 1 af 10 Pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 12+13 2011

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 12+13 2011 Fælles info Bevægelsesbane. Vi har haft bevægelses bane igen nu for 2. gang. Og allerede når vi skal noget for 2. gang er der nogle der siger, at det er kedeligt og det gider de ikke. Men det skulle de

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser.

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser. Johannesskolens SFO 2009 I Johannesskolen s SFO går børn fra børnehaveklasse til 5. klasse. Når børnene har fri fra skole, har de mulighed for at bruge deres fritid i SFO en. Vi lægger vægt på, at børnenes

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Nyhedsbrev SFO januar 2014 Kære forældre Kinn Ball Spilleværksted STORE KARTONMASKER GYMNASTIKSAL(tirsdage)

Nyhedsbrev SFO januar 2014 Kære forældre Kinn Ball Spilleværksted STORE KARTONMASKER GYMNASTIKSAL(tirsdage) Nyhedsbrev SFO januar 2014 Kære forældre Vi starter ny aktivitetsplan i uge 3. Herunder kan du læse hvad der sker hvornår. Vi har desværre sagt farvel til Lisbeth, da hun skal hellige sig sit studie, og

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Årets særlige fokus tema: Sociale relationer. 1. Sociale relationer. 2. Barnets alsidige personlige udvikling. 3. Krop og bevægelse. 4. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

JULEHYGGE FOR BEDSTEFORÆLDRE

JULEHYGGE FOR BEDSTEFORÆLDRE JULEHYGGE FOR BEDSTEFORÆLDRE Langsø Børnehus inviterer til en hyggelig formiddag: fredag den 1.december, fra kl. 9.15 til senest kl. 12.00 Vi skal lave juledekorationer og spise julefrokost, og børnehaven

Læs mere