Designpædagogik på Munkevængets Skole. - en tydelig og anerkendende skole, SFO og klub.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Designpædagogik på Munkevængets Skole. - en tydelig og anerkendende skole, SFO og klub."

Transkript

1 Designpædagogik på Munkevængets Skole. - en tydelig og anerkendende skole, SFO og klub. Alle skoler i Kolding udarbejder en rammeplan for deres arbejde med Kolding kommunes design-vision. På Munkevænget ser vi visionen således: Handle-kompetence: Med udgangspunkt i Folkeskoleloven er design-visionen på Munkevænget en måde at stimulere elevernes handle-kompetencer og deres kompetence til mestring i eget liv. Anerkendende tilgang: På Munkevænget arbejder vi ud fra en anerkendende tilgang. Vi har fokus på dét, der virker og på dét, vi ønsker endnu mere af. Når vi møder hinanden på en anerkendende måde, skaber vi rum til at eksperimentere. Også fejl giver os mulighed for at lære endnu mere! Designpædagogik på Munkevænget er at møde hinanden på en anerkendende måde, hvor vi sammen: er aktive giver hinanden lyst til at bidrage i fællesskabet laver fejl og lærer af dem udvikler ideer deler vores processer med hinanden tænker nyt og anderledes løser problemer Munkevængets Skole. En tydelig skole: Vi fortæller vores elever, hvad vi forventer af dem. Vi sætter ord på hvad vi gør sammen med eleverne og hvorfor.

2 Elevernes læring bliver tydelig, når vi sammen opbygger et fælles designpædagogisk ordforråd. Eleverne skal vide hvorfor de gør, som de gør og med tiden selv kunne sætte ord på dette! Når design-processerne bliver tydelige for eleverne, kan de begynde at forholde sig (meta-)refleksivt til egen praksis. Den designpædagogiske lærings-spiral bliver tydelig, når pædagoger og lærere refererer til tidligere design-oplevelser og sætter ord på sammen med børnene hvad gjorde vi her? Og hvorfor? Implementering af designpædagogik på Munkevænget: Når skolen implementerer designpædagogikken i dagligdagen, bliver elevernes læring to-delt: Eleverne skal lære noget om, hvad design-processer er hvordan vi skaber et anerkendende, frugtbart design-miljø sammen og de skal opbygge et fagligt ord-forråd. Eleverne skal lære noget inden for et (tvær-)fagligt felt via løsning af et konkret, fagligt eller tværfagligt problem. Munkevængets designpædagogik bygger på et fælles udgangspunkt: Der findes mange designmodeller og redskaber. Skolens designudvalg har i maj 2012 peget på nedenstående modeller/ redskaber som centrale i Munkevængets arbejde med designpædagogik. Vi mener, at det er vigtigt at udvælge noget, der er fælles for hele skolen, så vi med tiden opbygger en fælles reference-ramme:

3 Design-fase-modellen (4D). Modellen bygger på en anerkendende tilgang, og tydeliggør hvilken fase, man er i, i sine design-processer. Anerkendende respons-givning. En måde at skabe tryghed og lyst til udvikling i fællesskabet, fx via positiv-runde og ide-runde. Munkevængets DIF-model. Et værktøj til at sætte ord på, procesdele og evaluere.

4 Opbygning af et fælles designpædagogisk ordforråd - gennem hele skole-forløbet. Sprog muliggør fælles tænkning, kommunikation og handling - og omvendt! Munkevængets DIF-model nogle kommentarer: Vi har problemer og kommer videre (krise og erkendelse): Darsø siger, at brændende spørgsmål har en uimodståelig kraft. Når vi oplever et ægte problem, får vi brug for at ændre noget og vi kan gå i gang med at udvikle ideer og designe løsninger sammen. Vi koncentrerer os (fordybelse): Vi koncentrerer os når vi er optagede af at udvikle ideer, diskutere, tænke sammenhængende tanker og handler på disse. Vi koncentrerer os også, når vi er bevidste (meta-refleksive) om, hvorfor vi gør, som vi gør. Vi deler processen med hinanden (proces-deling): Proces-deling er, når vi deler vores processer og ideer med hinanden, fx når vi giver hinanden respons. Proces-deling er også, når vi undervejs i processen og bagefter, fremlægger vores input ift. Munkevængets DIF-model.

5 Vi udvikler ideer (ide-generering): Her kan vi bruge forskellige redskaber til at udvikle ideer og videreudvikle disse fx via inspiration fra andres ideer, stimuli-kort mv. Vi tænker nyt og anderledes (nytænkning): Det er dén gruppe, som skal bruge designet, der afgør, om noget er nyt og anderledes og brugbart. Hvad der er nyt og anderledes for én gruppe, kan måske være noget velkendt for en anden gruppe. Vi kan bruge forskellige redskaber til at komme til at tænke nyt og anderledes. Rammeplan for designpædagogik i undervisningen: MÅL - Når man forlader BLOK AB: Design-fasemodellen (4D) Munkevængets DIF-model Respons...Har man arbejdet med - og kender design-fasemodellen. (Mål: Begreberne er som minimum passivt ordforråd ved udgang af 3.klasse)....kender man Munkevængets DIF-model. (Mål: Begreberne er som minimum passivt ordforråd ved udgang af 3.klasse)....kan man give konstruktiv/ anerkendende respons, fx positiv-runde + ide-runde. Hvert klasseteam har sørget for at den enkelte klasse er i gang med designprocesser hele året igennem - og at der er opbygget et fælles sprog og forståelse omkring dét at designe noget. Klasseteamet kan evt. lave aftaler med ældre design-venskabs-klasser.

6 MÅL - Når man forlader BLOK D: Design-fasemodellen (4D) Munkevængets DIF-model Respons Refleksioner...Har man arbejdet med - og kender design-fasemodellen (4D). (Mål: Begreberne er som minimum aktivt ordforråd ved udgang af 5.klasse)....kender man Munkevængets DIF-model. (Mål: Begreberne er som minimum aktivt ordforråd ved udgang af 5.klasse)....kan man give konstruktiv/ anerkendende respons, fx positiv-runde + ide-runde....har man arbejdet med at fastholde ideer, refleksioner og respons, fx. via logbog, lydfiler, filmoptagelse. Hvert klasseteam har sørget for at den enkelte klasse er i gang med designprocesser hele året igennem - og at der er opbygget et fælles sprog og forståelse omkring dét at designe noget. Klasseteamet kan evt. lave aftaler med ældre/yngre designvenskabsklasser. MÅL - Når man forlader BLOK F: Design-fasemodellen (4D)... er design-fase-modellen (4D) en del af ens aktive ordforråd.... har man udviklet handlekompetence ift. Designfase-modellen: 1) Man kan selvstændigt sætte ord på, hvilken fase,

7 man er i, her og nu. Munkevængets DIF-model Respons Refleksioner 2) Og man kan se, hvilke handlinger man i designteamet skal igangsætte igangsætte nu....kan man meta-reflektere, og har udviklet kompetencer, så man fx. kan undervise yngre elever og støtte dem i deres arbejde med design-fasemodellen....er Munkevængets DIF-model del af ens aktive ordforråd....har man udviklet handlekompetence ift. Munkevængets DIF-model: Man kan selvstændigt sætte ord på, hvilken dimension, der er nærværende/ relevant i processen her og nu....kan man meta-reflektere, og har udviklet kompetencer, så man fx. kan undervise yngre elever i DIF-modellen, samt hjælpe dem med at reflektere og give respons ud fra DIF....kan man give konstruktiv/ anerkendende respons og kan hjælpe yngre elever med at gøre det. kan man fastholde ideer, refleksioner og respons i skriftligt i design-log eller via indtalte lydfiler - undervejs i processerne og som evaluering - og man kan hjælpe yngre elever med at gøre det. Hvert klasseteam har sørget for at den enkelte klasse er i gang med designprocesser hele året igennem - klasseteamet kan evt. lave aftaler om, at de

8 store elever får mulighed for at undervise de små, så både store og små får styrket deres læring. MÅL - Når man forlader BLOK H: Kommunens vision! Kolding kommunes vision er, at alle børn, skal være små designere, når de forlader folkeskolen i Kolding forstået på den måde, at de vil være i stand til at lave god planlægning, bevidste beslutningsprocesser og produkter, der har en æstetisk udformning, hvad enten det drejer sig om konkrete produkter, eller produkter af mere serviceorienteret karakter. Design-fasemodellen (4D)... er design-fase-modellen (4D) en del af ens aktive ordforråd.... har man udviklet handlekompetence ift. Designfase-modellen: 1) Man kan selvstændigt sætte ord på, hvilken fase, man er i, her og nu. 2) Og man kan se, hvilke handlinger man i designteamet skal igangsætte igangsætte nu....kan man meta-reflektere, og har udviklet kompetencer, så man fx. kan undervise yngre elever og støtte dem i deres arbejde med design-fasemodellen. man kan planlægge og igangsætte design-

9 Munkevængets DIF-model Respons Refleksioner processer via design-fase-modellen....er Munkevængets DIF-model del af ens aktive ordforråd....har man udviklet handlekompetence ift. Munkevængets DIF-model: Man kan selvstændigt sætte ord på, hvilken dimension, der er nærværende/ relevant i processen her og nu....kan man meta-reflektere, og har udviklet kompetencer, så man fx. kan undervise yngre elever i DIF-modellen, samt hjælpe dem med at reflektere og give respons ud fra DIF....kan man give konstruktiv/ anerkendende respons og kan hjælpe yngre elever med at gøre det. kan man fastholde ideer, refleksioner og respons i skriftligt i design-log eller via indtalte lydfiler - undervejs i processerne og som evaluering - og man kan hjælpe yngre elever med at gøre det. Det er et mål på sigt at eleverne kan jonglere mellem forskellige design-modeller. Et forslag kunne være, at Blok H bruger Darsø s tanker om: Prejekt - projekt i arbejdet med projekt-opgaver o.a. Hvert klasseteam har sørget for at den enkelte klasse er i gang med designprocesser hele året igennem. klasseteamet kan evt. lave aftaler om, at de store elever får mulighed for at undervise de små, så både store og små får styrket deres læring. Rammeplan for DesignSFO:

10 Her indsættes rammeplan for SFO.

11 DESIGN STRATEGI Munkevængets Skoles Design-SFO Læring - Innovation Vækst Mission: I 2014 er Munkevængets Skoles SFO en Design SFO, hvor læring og nyskabelse er omdrejningspunktet. Børnegruppen er kendetegnet ved en kreativ positiv tilgang i f.h.t. en verden i forandring og det æstetiske udtryk er en integreret del af børnenes hverdag. Børnene som har gået i vores SFO finder det naturligt, at handler kreativt, selvstændigt, samt bruger værktøjer interaktivt. Vision: Munkevængets Skoles design SFO tiltrækker børn og forældre, som ønsker et praksis nært samt videns og æstetisk kreativt miljø. Design fungerer som et udviklingsredskab, der gennem eksperimenterende og opdagende processer pirrer barnets udforskningstrang, nysgerrighed og kreativitet. Vi vil derfor målrettet være medudviklere af børnenes fantasi, kreativitet og æstetiske sans gennem: Social konstruktion Innovation/nyskabelse Arbejdsprocesser Materialekendskab Formsprog i andre kulturer Designpædagogik Designpædagogik: Vi ser design som en begrebslig tænkning ved, at kombinere sanseindtryk, erindring, fantasi, erfaring, håb og fornuft. I praksis betyder det, at man kan designe hvad som helst. Dvs. der kræves en vis logisk og reflekterende sammenhæng i begrebsanvendelsen. Et kendetegn for vores designpædagogik er et krav om systematik. I processen er det designpædagogiske arbejde præget af konsekvens og sammenhæng, hvor de stillede opgaver som regel fører konsekvenser med sig, der må tænkes ind som anledning til andre processer. Designpædagogikken kan således ses som et arbejde med at stille kritiske spørgsmål for at nå til størst mulig afklaring af et foreliggende emne. Design bliver på den måde noget, vi gør, når vi til daglig stiller spørgsmål, der rækker ud over det, vi konkret beskæftiger os med. Æstetik og design: Design er en bevidst proces, der skabes et produkt som har en æstetisk udformning.

12 Æstetiske læreprocesser støtter børnenes sanse- og følelsesmæssige udvikling og giver dem mulighed for æstetisk erkendelse. Begrebet det æstetiske skal forstås i en bred betydning som erkendelse ved sansende virksomhed. Det er sansemæssige erfaringer der ligger til grund for en designskabende proces. I denne forbindelse kan former, farver og rum sættes i nye forbindelser og derved frembringer nyt indhold. Vi vil arbejde undersøgende og eksperimenterende med henblik på udvikling af personlige udtryk for sanse-, følelses og fornemmelseserfaringer, samt den ydre virkelighed. Der skabes sammenhæng mellem egen virksomhed og tilegnelse af samfundets kultur/design. Æstetik er, når noget er udformet så smukt, at det er behageligt for sanserne. Æstetik er også individuelt, da mennesket erkender gennem oplevelser og sanser. Dette er ikke en medfødt evne, men skal tilegnes gennem læreprocesser en proces der varer hele livet. Børnene skal have mulighed for at: udvikle deres evne til at opleve design og forme sig eksperimenterende. udvikle billedsproglige forudsætninger for at være medskaber og deltager i egne og andres kulturer arbejde med et udvalg af former. udtrykke egne fascinationer, iagttagelser, betydninger, fantasier, følelser og holdninger. vælge hensigtsmæssigt mellem forskellige metoder, teknikker og materialer inddrage forskellige kulturers billedformer i arbejdet iagttage, beskrive, tolke og vurdere design afkode tegn og symbolers betydning i design altid være klar til forandringer Fritidspædagogik og design: Vi tager udgangspunkt i børnenes lege og deres legekultur, hvorved vi giver grobund for deres ideer og udvikle den til pædagogiske design projekter. Medieleg og teknikleg er også vigtige elementer, når der skal arbejdes med design. Medierne er i dag helt integreret i børnenes leg. Vi har en værkstedskultur, hvor børnene har en klar bevidsthed omkring de muligheder dette giver. Børnene har mod på at sige. jeg vil gerne!!!! eller kan man ikke?. Men vi har også en projektkultur, der gør at børnene ved, at når vi laver projekter kan de forvente forløb på en bestemt måde. For os er proces vs produkt ikke et enten/eller men et både/og. Vi dyrker børnenes mestringsevnen idet børn har en umiddelbar glæde ved at mestre en færdighed f.eks. på værkstederne er der mange små og store færdigheder der skal mestres. Det er vigtigt i projekter og processer, at vi også viser at børnene selv kan være aktive medproducerende i den store medieverden, der omgiver dem. Vi arbejder med: Personlig design Social design Musisk design Sproglig design Kinæstetisk design Logisk-matematisk design Visuel/rumlig design Naturalistisk design

13 Handleplan for arbejdet med design: Vi vil skabe faste rammer, hvori børnene kan indgå i æstetiske lærerprocesser og udvikle deres kreativitet. Børnene skal opnå at bruge og forstå design som et personligt meddelelsesog udtryksmiddel, for at se og sanse på nye måder, samt udtrykke følelser og tanker, for derved at nå til et personligt udtryk, så det enkelte barn opnår større selverkendelse. Det gør vi ved at: give passende tid/rum i forhold til indhold støtte barnet i nye tænkemåder arbejde aktivt med ide generering stille tydelige æstetiske kvalitetskrav give konstruktiv kritik lærer børnene at reflekterer over egen praksis give børnene værktøjer og redskaber til at skabe design Vi benytter et designfase skema i alle vores aktiviteter og projekter, som tager sit afsæt i DIF- modellen og 4D modellen:

14 Baggrund: Designpædagogik i Kolding Kommune: Visionen: Kommunens vision er, at alle børn skal være små designere, når de forlader folkeskolen i Kolding forstået på den måde, at de vil være i stand til at lave god planlægning, bevidste beslutningsprocesser og produkter, der har en æstetisk udformning, hvad enten det drejer sig om konkrete produkter, eller produkter af mere serviceorienteret karakter. Kommunen ønsker et øget fokus på: Elevernes evne for Kreativitet. Innovation. Problemløsning Samarbejde. DIF (Design i folkeskolen). Kommunen har i samarbejde med Trapholt udgivet en folder, som beskriver hvilke dimensioner, indgår i en designpædagogik i folkeskolen. Dimensionerne illustreres i den såkaldte DIF-model. Munkevængets Skole har videre-udviklet det til sin egen model. Vi kalder den for Munkevængets DIF-model. Historik: Implementering af designpædagogik på Munkevænget. Hvor har vi været, hvor er vi på vej hen?:

15 2010/2011: Skolen har et designudvalg, som består af Karen A., Lise, Charlotte og Grith. Grith er designkoordinator. Vi forsøger at indkredse, hvad designpædagogik egentlig er. Vi kontakter Camilla Johansen, kommunens tovholder i forhold til designpædagogikken. Udvalget deltager i et design-seminar på Design-skolen. Her hører vi bl.a., at vi skal fejre fejl, hvis vi ønsker at fremme elevernes lyst til eksperimenter, kreativitet og innovation. Designudvalget udvikler en model til Munkevænget, som illustrerer, hvad designpædagogik er. Modellen tager udgangspunkt i kommunens vision samt nøgle-begreberne, kreativitet, innovation, problemløsning og samarbejde. Vi vil gerne tydeliggøre, at designpædagogik ikke blot er noget, der foregår i de praktisk-musiske fag ligesom vi gerne vil tydeliggøre, at et designpædagogisk fokus er på processer frem for på produktet. Vi ønsker mere viden på skolen. Designudvalget skaber kontakt til en lærer fra en skole i Kolding, som holder oplæg om hans skoles erfaringer med designpædagogisk fleksuge. Jørn Chemnitz og Camilla Johansen holder oplæg på skolen om designpædagogik og giver eksempler på designpædagogiske forløb. Vi bliver introduceret for DIF-modellen, som Trapholt-gruppen netop er ved at udarbejde. Nogle af Munkevængets lærere gør sig efterfølgende erfaringer med DIFmodellen til evaluering af proces-ugen. Procesuge: Hele skolen deltager i den designpædagogiske Proces-uge, hvor vi har fokus på processer, frem for produkter. 2011/2012:

16 Design-udvalget fortsætter sit arbejde. I udvalget sidder fortsat Karen A., Lise, Charlotte og Grith. Hvert medlem har 6 timer til arbejdet. Skolens design-koordinator Grith (lærer) og DesignSFO ens designpædagog, Thomas, deltager i efteråret 2011 i kommunens designuddannelse. Undervejs har Thomas og Grith holdt lærings-møder sammen med Ole Wiese og Kirsten Lund, hhv. leder af skolen og DesignSFO en. Uddannelsen blev afsluttet med eksamen, hvor alle fire læringsmakkere deltog reflekterende i lærings-samtalen. Grith er i 2011/2012 del af Trapholt-gruppen. Denne udvikler forskellige designpædagogiske undervisningsforløb, der kan understøtte lærernes arbejde med designpædagogik. Der er tale om (tvær)faglige forløb på forskellige alderstrin, hvor klasserne dels skal besøge Trapholt, dels skal arbejde hjemme på skolen. - Der arbejdes på at udgive arbejdet som en folder/ et lille ringbind. Designudvalget har udarbejdet en skitse til en rammeplan for Designpædagogik på Munkevænget. Vi har fremlagt vores tanker omkring Munkevængets DIF-model, designfase-modellen (4D) samt anerkendende respons på pædagogisk rådsmøde. Ole Wiese, Lise, Grith og Thomas fra DesignSFO en deltager i infodag om Danish entrepreneurship Award den 22/ /2013: Designudvalget består af: Lise, Aneken, Ninna og Grith. Grith er designkoordinator. Forslaget til rammeplan for Designpædagogik på Munkevænget vil blive gennemgået udførligt i starten af skoleåret 2012/ Udvalget ønsker tid på pædagogisk rådsmøde til at præsentere kollegerne for de udvalgte modeller og redskaber.

17 I skoleåret 2012/ 2013 vil to af skolens lærere, Ninna og Aneken, tage design-uddannelsen. Uge er en designpædagogisk uge. Lise og Grith er koordinatorer på ugen.

Designplanen har baggrund i Kolding Byråds beslutning om, at alle kommunens skoler skal udarbejde en designplan som en del af skolens indsats.

Designplanen har baggrund i Kolding Byråds beslutning om, at alle kommunens skoler skal udarbejde en designplan som en del af skolens indsats. Dalby Skole april 2011 Designplan for Dalby Skole: 1. Hvad er baggrunden og formålet med designplanen for Dalby Skole: Designplanen har baggrund i Kolding Byråds beslutning om, at alle kommunens skoler

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

[DESIGNSTRATEGI FOR 0-18 ÅRS OMRÅDET]

[DESIGNSTRATEGI FOR 0-18 ÅRS OMRÅDET] 2013 Kolding Kommune Børne- og Uddannelsesforvaltningen [DESIGNSTRATEGI FOR 0-18 ÅRS OMRÅDET] Visionen, Vi designer livet, integreres i alle politikker, indsatser og praksisser i Kolding Kommune. Den har

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn?

TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn? TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn? INDHOLD 3 Forord 5 Ambitioner 7 Hvordan kommer dit barns skolegang til at se ud med Teknologi og Innovation? 9 Teknologi og Innovation

Læs mere

Fagbeskrivelse for Krea

Fagbeskrivelse for Krea Fagbeskrivelse for Krea Formålet med faget krea på Vejrumbro Fri er at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende billedsprog i deres hverdag. Faget skal give eleverne lyst til at udtrykke sig gennem

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Velkommen til Stavnsholtskolen

Velkommen til Stavnsholtskolen Velkommen til Stavnsholtskolen 1 Velkommen til Stavnsholtskolen Jeg vil sammen med skolens personale byde velkommen til en folkeskole i rivende udvikling. Stavnsholtskolen er en visionær skole, hvor alle

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Bygaden Linjevalg 2018/19

Bygaden Linjevalg 2018/19 Bygaden Linjevalg 2018/19 Innovation og design Idræt International - Global Forord Af Kurt Simonsen Afdelingsskoleleder Bygaden Velkommen til Bygaden en udskoling med fokus på læring og fællesskab. Fredericia

Læs mere

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Alle skal have et praktisk/musisk valgfag i folkeskolen Et flertal i folketinget har for nylig truffet aftale om, at de praktisk/musiske fag i folkeskolen skal

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune Politik for folkeskolen Blåvandshuk Kommune Januar 2001 Blåvandshuk Kommune: Politik for folkeskoleområdet 2001 2002 1. Generelle principper og målsætninger: Folkeskolen i Blåvandshuk Kommune skal indrettes

Læs mere

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018 Fagformål Eleverne skal i faget håndværk og design gennem praktiske og sansemæssige erfaringer udvikle håndværksmæssige kompetencer til at designe, fremstille og vurdere produkter med æstetisk, funktionel

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejen Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejen Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejen Kommune Forord På baggrund af folkeskolereformen og Byrådets godkendelse d. 11-03-2014 af, at fritidstilbuddet organiseres ud fra nedenstående pejlemærker, har

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Bløde Mål. Skovvejens Skole. Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling

Bløde Mål. Skovvejens Skole. Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling Bløde Mål Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling Skovvejens Skole 2016 Ansvar Empati Samarbejdsevne Selvkontrol Fantasi & Udfoldelse Inkluderende & Sociale 2 FORORD I forældre kender

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Herning. Indhold i reformen Målstyret undervisning

Herning. Indhold i reformen Målstyret undervisning Herning 3. november 2015 Indhold i reformen Målstyret undervisning Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Professor, ph.d. Jeppe Bundsgaard De nye Fælles Mål Hvordan skal de nye Fælles Mål læses? Folkeskolens

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Fælles dannelsesmål og handleplan for Tibberupskolen klasse

Fælles dannelsesmål og handleplan for Tibberupskolen klasse Fælles dannelsesmål og handleplan for Tibberupskolen 0. 3. klasse Side 1 af 8 Ifølge Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 154 af 1. marts 2001 1 stk. 5 skal hensynet til undervisningens fremme

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis.

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis. Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - DTP Institutionens navn: Daginstitutionen Palmeallé Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik

B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik Dagtilbudspædagogik 2. Praktikperiode Kompetenceområde: Relationer og kommunikation Området retter sig mod relationer, samspil

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles ledelse og bestyrelse arbejdet med skolens vision. Udgangspunktet var udviklingen af en skole, som alle kan være glade for

Læs mere

Forord. Folkeskoleloven. Kapitel 1 Folkeskolens formål

Forord. Folkeskoleloven. Kapitel 1 Folkeskolens formål Målsætning - Borbjerg Skole. Forord Denne målsætning for Borbjerg Skole bygger på: 1. Folkeskoleloven af 1993. Formålsparagraffen kap. 1-1 og 2 2. Pædagogisk målsætning for Holstebro Kommunale Skolevæsen

Læs mere

Indhold i SFO Indholdsovervejelser over virksomheden i SFO og samarbejdet mellem SFO og skole FOA Fag og Arbejde

Indhold i SFO Indholdsovervejelser over virksomheden i SFO og samarbejdet mellem SFO og skole FOA Fag og Arbejde Indhold i SFO Indholdsovervejelser over virksomheden i SFO og samarbejdet mellem SFO og skole FOA Fag og Arbejde Jan Simon Petersen - FOA 1 Indhold OECDs definition på individuelle nøglekompetencer der

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Skolepolitik for Aabenraa Kommune. Side 1 af 10

Skolepolitik for Aabenraa Kommune. Side 1 af 10 Skolepolitik for Aabenraa Kommune 2009 Side 1 af 10 Skolepolitik i Aabenraa Kommune Indledning Børne- og Undervisningsudvalget gennemførte i perioden november 2007 februar 2008 en række dialogmøder med

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Lykke Kudsk Design kontaktlærer Bramdrup Skole 2010-2011

Lykke Kudsk Design kontaktlærer Bramdrup Skole 2010-2011 Designplan for Bramdrup skole Kolding Kommunes definition af design: Det engelske ord design betyder at udtænke eller planlægge. I daglig tale anvendes ordet på dansk i betydningen udformning af menneskeskabte

Læs mere

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv Mål for SFO Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 1 2 Børnesyn Overordnede Mål for Dagtilbud/Landsbyordninger/ Skolefritidsordninger

Læs mere

Praktikopgaver. Den pædagogiske assistentuddannelse

Praktikopgaver. Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikopgaver Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for elever der er startet efter 1. januar 2016 Praktikopgaver til brug i elevernes praktikperioder De følgende seks praktikopgaver er udarbejdet

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune 9 Fokus OMRÅDER Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION Vores mission er, at hvert eneste barn udvikler livsduelighed i samtid og fremtid at de kan skabe sig et meningsfuldt liv i egne øjne og i omverdenens, som barn og som voksen

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens SFO Mail.kongsbjergsfo@kolding.dk TLF. 1 29279264 Kongsbjergskolens SFOs Mål og indholdsplaner. Vi ønsker med vores mål og indholdsplaner

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger

Mål og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger Dagtilbud og Skole Mål og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger - og arbejdet med pædagogiske læreplaner 1. generation 2009-2010 Indholdsfortegnelse Forord side 3 Baggrund side 4 Vision og målsætning

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2018

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2018 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2018 Udarbejdet juli 2018 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid, empati,

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Fokus på læring Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering i folkeskolen Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering er centrale

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO - fritidstilbuddet i FællesSkolen Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse samt beskrivelse af FællesSkolen... 3 Formål med mål- og indholdsbeskrivelse på SFO-området...

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO - fritidstilbuddet i FællesSkolen Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse samt beskrivelse af FællesSkolen... 3 Formål med mål- og indholdsbeskrivelse på SFO-området...

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

SFO - rammer for Mål og Indhold

SFO - rammer for Mål og Indhold SFO - rammer for Mål og Indhold Redigeret juli 2011 1 Indhold Forord... 3 Oversigt over SFO er i Nyborg Kommune... 4 Retningslinjer for processen på skoler/sfo er... 4 Overgange/sammenhæng... 5 Samarbejde...

Læs mere

Teamkoordinator-uddannelsen

Teamkoordinator-uddannelsen Teamkoordinator-uddannelsen De mange krav, den store kompleksitet og den accelererende udvikling, som opleves overalt i samfundet i dag, er også blevet en naturlig del af skolens virkelighed. For at navigere

Læs mere

Klubben i Nørskovlund

Klubben i Nørskovlund Klubben: Vi er en klub, som er et hyggeligt værested for elever i skolens 4N, 5N og 6N. Sammen med SFO i overetagen udgør klubben fritidstilbuddet på Skolen i Nørskovlund. Klubben holder åbent på alle

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Greve Kommunes skolepolitik

Greve Kommunes skolepolitik Greve Kommunes skolepolitik Tillæg gældende for 2017-2018 Fem fokusområder Trivsel og sundhed Digital skole 1:1-skolen Vedtaget af Greve Kommunes Byråd 5. september 2016. 1 Forord Denne udgave af skolepolitikken

Læs mere

Faktaoplysninger. Inger Højgaard. Billede. Telefon nr

Faktaoplysninger. Inger Højgaard. Billede. Telefon nr 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013-2014... 4 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016... 5 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

Oplæg til debat. Bæredygtig pædagogik i et organisatorisk og ledelsesmæssigt perspektiv 03/09/13. 1. Den politiske udfordring

Oplæg til debat. Bæredygtig pædagogik i et organisatorisk og ledelsesmæssigt perspektiv 03/09/13. 1. Den politiske udfordring Bæredygtig pædagogik i et organisatorisk og ledelsesmæssigt perspektiv Oplæg til debat 1. Den politiske udfordring 2. Er bæredygtig pædagogik svaret? 3. Fokusering alles ansvar samlet strategi 4. Paradigmeskifte?

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

Kopi- og arbejdsmappe

Kopi- og arbejdsmappe sfo-pædagogik Kopi- og arbejdsmappe til SFO inspiration til det pædagogiske arbejde Malene Erkmann Susanne Malmborg Harder Kamilla Frimodt Madsen Mai-Britt Herløv Petersen 1 Hvad siger loven om SFO? 1

Læs mere

OLE ELIASEN, VIAUC LEDER AF INNOVATIONS LABORATORIET FOR PÆDAGOGIK OG BEVÆGELSE Partnerskabskonsulent Lektor

OLE ELIASEN, VIAUC LEDER AF INNOVATIONS LABORATORIET FOR PÆDAGOGIK OG BEVÆGELSE Partnerskabskonsulent Lektor OLE ELIASEN, VIAUC LEDER AF INNOVATIONS LABORATORIET FOR PÆDAGOGIK OG BEVÆGELSE Partnerskabskonsulent Lektor Kort om mig Læreruddannet 10 år i folkeskolen 22 år på Pædagoguddannelse Peter Sabroe, som underviser,

Læs mere

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17 MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17 Fakta boks om Lundergårdskolen og SFO Lundergårdskolen er en del af Nordvest skoledistrikt(bjergby og Højene) Lundergårdskolen er en

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Strategi for læring Daginstitution Torsted

Strategi for læring Daginstitution Torsted 2016-2017 SMTTE Pædagogisk læreplan via 2016-17 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus: Hjælpsomhed

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige

Læs mere