National Konference om Seksuel Sundhed i Danmark, Nyborg Tina Gaarden Geertsen, sundhedsplejerske og master i sexologi.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "National Konference om Seksuel Sundhed i Danmark, Nyborg Tina Gaarden Geertsen, sundhedsplejerske og master i sexologi."

Transkript

1 National Konference om Seksuel Sundhed i Danmark, Nyborg Tina Gaarden Geertsen, sundhedsplejerske og master i sexologi.

2 Hvorfor vælge et tabuiseret emne som små børns seksualitet i en masterafhandling? Et forskningsmæssigt underbelyst emne. Erfaring viser, at vi oftest taler om børns seksualitet, når der er tale om seksuelle overgreb og mistrivsel hos barnet. Seksuel sundhed og trivsel er for alle. Derfor behov for mere sundhedsfremme-tænkning, ikke mindst ud fra barnets ret til understøttelse af en sund seksualitet, og ved at vi anskuer seksualitet og intimitet som en væsentlig raskhedsfaktor med betydning for livskvalitet hele livet, fra vi bliver født og til vi dør. Kilde: Seksualitet og sundhed - Rapport fra Vidensråd for Forebyggelse 2012 Graugaard, Klarlund Pedersen og Frisch med afsæt i WHO s definition af seksuel sundhed samt Forebyggelsespakke Seksuel Sundhed, Sundhedsstyrelsen 2012.

3 WHO om barnets seksuelle rettigheder: Børn har ret til seksualitet og til mulighed for en fordomsfri opdragelse. Seksualiteten begynder i barndommen. Omgivelsernes holdninger og reaktioner har betydelig indflydelse på barnets seksuelle udvikling, som vil danne baggrund for i hvilken grad, der vil kunne opstå seksuelle problemer. Børn har lige som voksne behov for at få støttet deres seksualitet, så de kan blive i stand til at føle glæde som seksuelle individer.

4 Vores syn på små børns seksualitet Barnets seksualitet kan som udgangspunkt udvikle sig i alle retninger. Hvis vi ønsker at understøtte en sund seksuel udvikling og trivsel hos små børn, må vi betragte barnets seksuelle udvikling og trivsel ud fra de relationer, som barnet er prisgivet i sin opvækst (jf. Katrine Zeuthen i artiklen: Børn og seksualitet ). Dette fordrer, at vi har kvalificeret viden om, hvad der kendetegner børns normale seksuelle udvikling, og hvordan børns seksualitet adskiller sig grundlæggende fra den voksne seksualitet.

5 Hvorfor vælge kvalitative interviews som forskningsmetode? Via kvalitative interviews indhentes empirisk viden fra pædagogisk praksis, som kaster lys over, hvilken viden, holdninger, erfaringer og udfordringer erfarne pædagoger oplever i dagligdagen ift. små børns seksuelle udvikling, trivsel, adfærd og leg.

6 Fund og resultater fra den kvalitative interviewundersøgelse: Interviewundersøgelsen indikerer, at pædagogerne har erfaringsbaseret viden, men efterlyser adækvat teoretisk viden om børns helt almindelige seksuelle udvikling og trivsel især hvor grænsen går i forhold til en seksualiseret adfærd og leg, der bør give anledning til særlig opmærksomhed. En mandlig pædagog med 16 års erfaring: Jeg synes, at det er meget svært at opspore diffuse tegn og signaler på mistrivsel og grænseoverskridende seksualiseret adfærd hos små børn, når vi mangler viden om helt almindelig seksuel udvikling hos børn.

7 Fund og resultater fra den kvalitative undersøgelse: Undersøgelsen afslører, at børns seksuelle sundhed og trivsel ikke indgår i de pædagogiske lærerplanstemaer. Dette kan skyldes, at Forebyggelsespakke for Seksuel Sundhed ikke er implementeret i den kommunale sundhedspolitik, og emnet ikke er nævnt i strategiplaner for dagtilbuddenes pædagogiske arbejde med at understøtte børns mentale sundhed og trivsel.

8 Fund og resultater: 2 ud af 3 informanter efterlyser viden og hjælp til at få emnet formuleret i de pædagogiske lærerplanstemaer, så det bliver mere naturligt at tale med forældrene om børns almindelige seksuelle udvikling og trivsel. 3 ud af 3 informanter oplever, at emnet er sårbart, fordi forældre i stigende grad er uvidende, skræmte og usikre, når barnet begynder at interessere sig for krop og køn, som en naturlig del af udviklingen i alderen 2-6 år.

9 Forældre ved for lidt om børns almindelige seksualitet Der ses en tendens til at forældre i stigende grad er usikre, og at de tolker barnets seksualiserede adfærd og leg ud fra egen voksenseksualitet. Børn betegnes som krænkere med en grænseoverskridende, seksualiseret adfærd (jf. Paradox). Det gælder helt små børn, der sanseligt og nysgerrigt eksperimenterer med krop og køn, men som endnu ikke har forudsætning for at forstå, hvad seksualitet er.

10 Stigende overgrebsfokusering og risikotænkning Overgrebsfokusering præger i stigende grad den offentlige debat og risikotænkning ift. børn som potentielt farlige seksuelle væsner med seksualiseret adfærd og leg. Tendens til ensidig overgrebsfokusering i kommunerne. Den stigende overgrebsfokusering resulterer i et seksuelt spøgelse og en kropsforskrækkelse, som overskygger det sundhedsfremmende fokus på at understøtte små børns seksualitet og kropslige nysgerrighed i en sund og naturlig retning. Skærpede regler og retningslinjer med hands-off -regler og forbud mod doktorleg, går ud over omsorgen for børnene og sætter pædagogfaget ud på et alvorligt skråplan. Vi går fra udviklingsfremmende opholdssteder for børn til mistankebeskyttende steder for personalet, som skal passe børnene. (jf. forskerne bag Retningslinjeundersøgelsen 2012, Paradox Aarhus Universitet).

11 Konsekvenser ved stigende kropsforskrækkelse: Små børn forbinder krop og køn med skyld og skam, som noget farligt der skal gemmes væk. Børn kan allerede i børnehaven udvikle et problematisk forhold til kroppen, med risiko for at barnet ikke lærer egne og andres grænser at kende. Dermed rustes barnet ikke til ungdomslivet, hvor det for alvor går løs med kropsidealer, sex og porno på de sociale medier i en stærkt kropsfikseret, idealistisk ungdomskultur.

12 Børn har brug for at voksne udsender positive signaler om krop og nærhed. Når voksne udsender positive signaler om krop, nærhed og intimitet, så er det med til at styrke barnets lyst og evne til at indgå i nære meningsfulde relationer med jævnaldrene og voksne, og på den måde lærer barnet at skelne mellem lyst og ulyst, behag og ubehag. Udvikling af kropslig integritet hos små børn, er fundamentet for en sund seksualitet, der følger med i ungdoms- og voksenlivet.

13 Viden om børns seksualitet Ved manglende kvalificeret viden om, hvad der kendetegner infantil seksualitet og hvordan barnets seksualitet adskiller sig fra voksen seksualitet, er der risiko for, at vi kommer til at dramatisere en seksualiseret adfærd og leg, der i virkeligheden tilhører en naturlig udvikling hos barnet. Omvendt er der risiko for, at vi overser eller bagatelliserer diffuse tegn og signaler fra barnet, som reelt burde give anledning til særlig opmærksomhed.

14 Seksualitet grundlægges i den tidlige barndom. Seksualiteten grundlægges i den tidlige barndom. Udvikling af barnlig seksualitet går hånd i hånd med barnets samlede udvikling og personlighedsdannelse. Intimiteten (dvs. seksualitetens softwaredel) har stor betydning for barnets udvikling af kropslig integritet, barnets personlighed, livsglæde, selvværdsfølelse og evnen til at indgå nære relationer. Spædbarnet har et medfødt basalt behov for fysisk kontakt, kærlighed, nærhed og omsorg. Kropsberøring sætter gang i hjernens udvikling og virker beroligende på barnet. Dette basale behov for intimitet og kropskontakt følger os livet igennem, fra vi bliver født og til vi dør!

15 Hvad kendetegner infantil seksualitet? Barnets seksualitet er spontan, diffus, sanselig og først og fremmest knyttet til lyst, spænding og leg. Barnet har en naturlig nysgerrighed og umiddelbar glæde ved egen krop, med lyst til at gå på opdagelse i både krop, køn og verden. Denne infantile lystfølelse er en integreret del af barnets fysiologi, følelsesliv og erfaringsfelt og udgør fundamentet for udvikling af en sund seksualitet. Uden kendskab til, hvad der kendetegner udvikling af infantil seksualitet, og hvordan barnets seksualitet adskiller sig fra den voksne, er der risiko for, at voksne forudsætter at barnets seksualitet er en umoden udgave af den voksnes seksualitet.

16 Barnets Doktorleg -en væsentlig raskhedsfaktor. Børnehavebarnets naturlige, kropslige nysgerrighed og sanselige udforskning af både krop og køn med doktorleg, danner fundament for barnets udvikling af en sund seksualitet og udgør en væsentlig raskhedsfaktor i forhold til dets samlede psykosociale udvikling, og har stor betydning for dets udvikling af en sund seksualitet, som følger med i ungdoms- og voksenlivet.

17 Forskel på infantil seksualitet og voksen seksualitet: Den voksne seksualitet er målrettet i modsætning til infantil seksualitet. Den voksne kender til seksualitetens betydning, mens barnet først i puberteten begynder at forstå seksualitet som egentlig seksualitet. Ind til da mærker barnet en lyst, der ikke er forbundet med en voksen form for seksualitet. Alligevel er barnet interesseret i denne del af de voksnes verden, måske fordi barnet fornemmer seksualitetens gådefuldhed, men samtidig også dens utilgængelighed. (Kilde: Katrine Zeuthen: Børn og seksualitet )

18 Christian Graugaard i artiklen: Barnets byrde betragtninger om børneseksualitet før og nu : Vores forhold til børns seksualitet er i høj grad kulturelt defineret, og inden for de seneste få generationer, har vi forholdt os uhyre forskelligt til børneseksualitet og seksuelle krænkelser af mindreårige fra det paniske til det bagatelliserende og tilbage igen. Efter min mening indebærer forebyggelse af grænseoverskridelser hverken pansrede flyverdragter eller videoovervågede pusleborde, men lige præcis det modsatte: En åben og positiv krops- og seksualitetskultur, som lader børnene gå på opdagelse på egne præmisser og i konstruktiv dialog med kærlige og anerkendende voksne. Kun derved opbygger børn den livsglæde, selvtillid og integritet, som gør dem i stand til at passe godt på sig selv og hinanden, og kaste sig ud i tilværelsen med alle sanser vakte. Christian Graugaard, Professor i Sexologi, Sexologisk Forskningscenter AAU.

19 Anbefalinger med afsæt i masterafhandlingen: Forældre er i stigende grad usikre og mangler basal viden om små børns seksualitet. Derfor nødvendigt, at pædagoger formidler professionelt om barnets almindelige seksuelle udvikling og trivsel. De indhentede interviews indikerer et behov for at sikre kvalificeret viden om infantil seksualitet hos erfarne pædagoger, som et emne der skal prioriteres og understøttes pædagogisk professionelt på lige fod med barnets øvrige udvikling og trivsel.

20 Modstand og barrierer Interviewene afslører, at små børns seksualitet hidtil ikke har været et prioriteret emne i de overordnede pædagogiske lærerplanstemaer. Manglende prioritering ift. at sætte sundhedsfremmende fokus på små børns seksuelle udvikling og trivsel kan skyldes manglende kvalificeret viden på området. En holdning kan være: Seksuallivet tilhører privatlivet og hører ikke hjemme i daginstitutioner eller lærerplanstemaer. Institutionsleder: Det her er et emne, der skal tales ned og ikke op! Pædagogisk udviklingskonsulent i kommunen: Der er så mange andre vigtige emner, som vi også skal have fokus på i lærerplanstemaerne, og vi har jo ikke prioriteret små børns seksualitet i kommunens sundhedspolitik.

21 Erfarne pædagoger i interviewundersøgelsen fortæller: Det er et emne som hverken vi, institutionerne eller forvaltningen har taget til sig. Der mangler overordnede værdimæssige rammer i forhold til, hvordan vi skal gribe det her emne ordentlig og professionelt an som pædagoger. Jeg oplever især, at det er hos forældrene, at det hele kører af sporet. Det har ikke været mulighed for efteruddannelse ift. børns seksualitet. Min viden om emnet tager udgangspunkt i mine egne erfaringer, for vi har ikke rigtig noget ordentligt litteratur om emnet. Jeg kan ikke huske, at vi fik noget undervisning om børns seksualitet, da jeg gik på pædagogseminariet, så min viden om børns seksualitet bunder mest i det jeg kalder sund fornuft + at jeg ved, hvad der er sundt for små børn at forholde sig til.

22 Risikotænkning og overgrebsfokusering overskygger det sundhedsfremmende fokus på børns seksualitet. Medierne påvirker forældrenes og samfundets holdning til små børn som seksuelle væsner overgrebsfokusering sætter i stigende grad dagsordenen. Dette afspejles i følgende udsagn fra en pædagog med 32 års bred erfaring: Jeg tror, at vi har fralagt os ansvaret for den del af deres udvikling, fordi vi er bange for forældrenes reaktioner med alle de overgrebssager hér og der. Det er for at passe på personalet, at vi har det sådan, men det er da et problem, for børnene jo er her i børnehaven det meste af deres vågentid, og vi ved godt, at de ind imellem har brug for at undersøge sig selv og hinanden.

23 Et Seksuelt spøgelse Samfundsdiskurs med stigende overgrebsfokusering og pædofilifrygt i mange danske institutioner (Jf. Paradox). Doktorleg og børnenes naturlige kropslige nysgerrighed er blevet en byrde i vores pædofiliskræmte samfund de seneste 15 år. Omsorgsfulde og venligtsindede pædagoger udgør pludselig en potentiel risiko på trods af viden om, at de fleste overgreb foregår i nære relationer, og yderst sjældent i daginstitutioner (jf. Den professionelle tvivl, SISO).

24 Et Seksuelt spøgelse Særligt er mandlige pædagoger under hårdt pres (fx. regler med forbud om mandlige pædagoger i enerum med børn, holdninger om at mandlige pædagoger ikke må skifte ble, til trods for at det er en almindlig omsorgsopgave, og flere steder er børn på skødet er no-go, ligesom bodystockings er forbudt, for at undgå, at pædagogerne kommer til at røre ved barnets kønsorganer (jf. Paradox Retningslinjeundersøgelsen 2012). Konsekvens: Vi holder liv i et Seksuelt spøgelse med en stigende frygtkultur og kropsforskrækkelse, hvor børn og voksne ikke må røre hinanden, for at undgå anklage og misforståelser. Er denne udvikling sund for de nære relationer mellem børn og voksne?

25 Er det den udvikling vi ønsker i vore daginstitutioner?

26 Kan vi med en sundhedsfremmende indsats tale risikoen ned og nedtone Det seksuelle spøgelse?

27 Fælles faglighed frem for personlige normer og holdninger I en personalegruppe kan der være vidt forskellige personlige barrierer, normer og holdninger ift. hvad der kendetegner normal seksuel adfærd og leg kontra en grænseoverskridende seksualiseret adfærd og leg. Der florerer mange holdninger om børns seksualitet. Uden fælles faglighed og faglige refleksioner, kommer emnet let til at bære præg af den enkelte pædagogs personlige holdninger og normer. De skærpede regler og handlinger udspringer af pædagogernes behov for at beskytte sig selv mod pædofili-anklage (jf. de 3 informanter i min kvalitative undersøgelse + Retningslinjeundersøgelsen 2012, Paradox Aarhus Universitet + Doktorleg i børnehaven, Gundelach/Stevnhøj, Udviklings Forum 2011). Udviklingen går ud over omsorgen for børnene og sætter pædagogfaget under alvorligt pres. Derfor ses behov for en målrettet sundhedsfremmende indsats både i kommunalt regi og på nationalt plan ift. at understøtte små børns seksuelle sundhed og trivsel.

28 Hvordan sikrer vi en sundhedsfremmende indsats, som understøtter børnenes seksuelle og kropslige sundhed og trivsel som en væsentlig raskhedsfaktor med betydning for barnets livglæde og livskvalitet?

29 Erfaringer fra Hjørring Kommune: Sundhedspolitik: Masterafhandlingen danner sammen med anbefalinger i Forebyggelsespakke for seksuel sundhed grundlag for, at vi i Hjørring Kommune nu har indskrevet små børns seksuelle sundhed og trivsel i kommunens sundhedspolitik , og udarbejder strategi- og handleplaner for seksuel sundhed på daginstitutionsområdet. Strategi: Skole-dagtilbudschef, ledende sundhedsplejerske, 3 områdeledere, institutionsledere og ut. udarbejder strategi- oghandleplaner for at sikre, at kvalificeret viden om infantil seksuel sundhed når ud til personalet i Hjørring Kommunens 31 daginstitutioner + dagplejeområdet.

30 På hvilken måde kan masterafhandlingen gøre nytte i kommunalt regi? De kvalitative interviews giver os indsigt i, hvad pædagoger efterlyser af viden og hvilke barrierer og udfordringer, de står overfor ift. børns seksuelle adfærd, udvikling og trivsel. Interviewundersøgelsen indikerer et stort behov for opkvalificering af viden om infantil seksualitet hos erfarne pædagoger samt information til forældregruppen. Derfor tilbydes personalet i kommunens 31 daginstitutioner teoretisk og case-baseret undervisning om infantil seksualitet + tilbud om oplæg om børns seksualitet på forældremøder. Vi udarbejder info. materiale til forældregruppen om børns almindelige seksualitet.

31 Strategi-og handleplaner Hjørring kommune: Handleplan: Vi arbejder på at små børns seksuelle udvikling og trivsel kommer til at indgå i de overordnede pædagogiske lærerplanstemaer, med afsæt i kvalificeret forskningsbaseret viden om børns seksualitet og anbefalinger i Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakke for Seksuel Sundhed. Mål: Vi ønsker at sikre sunde krops- og seksualitetsvenlige institutionsrammer som understøtter børnenes mentale trivsel. Små børn skal have mulighed for at lære krops- og kønsforskelle. Kropforskrækkelsen og det seksuelle spøgelse skal nedtones via kvalificeret fælles faglig viden, åbenhed og dialog.

32 På hvilken måde kan masterafhandlingen gøre nytte i kommunalt regi? Bidrager med kvalificeret forskningsbaseret viden ift. små børns seksualitet i et sundhedsfremmende perspektiv. Indeholder opdateret litteraturliste om om børns seksualitet - brugbar for daginstitutionerne, der efterlyser kvalificeret litteratur om emnet. Sætter fokus på krops- og seksualitetsvenlige institutionsrammer med inspiration til udarbejdelse en Krops- og seksualpolitik på daginstitutionsområdet. Anbefaler, at børns seksuelle udvikling og trivsel indgår som en naturlig del i de pædagogiske lærerplanstemaer. Endelig peger masterafhandlingen på fordelen ved, at små børns seksuelle sundhed og trivsel fremadrettet indgår i en national indsats gerne via Uge Sexkampagnen.

33 Anbefalet litteratur: Forebyggelsespakke seksuel Sundhed, Sundhedsstyrelsen Den Professionelle tvivl, SISO 2014 Seksualitet og sundhed, Vidensråd for Forebyggelse 2012 Teori om børns seksualitet af Katrine Zeuten, Stephane Vildalen og Anna Louise Stevnhøj. C. Graugaard artikel: Barnets byrde Masterafhandling om små børns seksualitet i et sundhedsfremmeperspektiv en kvalitativ undersøgelse, Aalborg Universitet, maj Nyt temanummer om børns krop og seksualitet, voksenholdninger og regler i daginstitutioner udkommer sidst på efteråret 2015 se:

34 Kontakt:

35 Team sund og sikker sex, Sundhedsplejen Hjørring Kommune. Find os på Facebook.

Små børns seksualitet

Små børns seksualitet Små børns seksualitet Information til forældre om små børns seksualitet Små børns seksualitet Denne pjece er udarbejdet, fordi mange forældre efterspørger viden om børns almindelige seksuelle udvikling

Læs mere

Børns seksualitet i et sundhedsfremmeperspektiv Tina Gaarden Geertsen, Sundhedsplejerske Hjørring Kommune, Master i Sexologi AAU.

Børns seksualitet i et sundhedsfremmeperspektiv Tina Gaarden Geertsen, Sundhedsplejerske Hjørring Kommune, Master i Sexologi AAU. Børns seksualitet i et sundhedsfremmeperspektiv Tina Gaarden Geertsen, Sundhedsplejerske Hjørring Kommune, Master i Sexologi AAU. Som den første sundhedsplejerske i Danmark, har jeg via min ansættelseskommune

Læs mere

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET.

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. Formålet med politikken i Stjerneskuddet er at skabe åbenhed og tryghed både i forhold til forældre om et emne, der kan være svært at tale om, men også over

Læs mere

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær INDHOLD Forord 11 Indledning 15 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær 19 19 21 21 2. Babyen og tumlingen 0-2 år Den ublufærdige tumling

Læs mere

DET KAN VÆRE PINLIGT FOR FORÆLDRENE. En national kortlægning af daginstitutioners håndtering af børns seksualitet

DET KAN VÆRE PINLIGT FOR FORÆLDRENE. En national kortlægning af daginstitutioners håndtering af børns seksualitet DET KAN VÆRE PINLIGT FOR FORÆLDRENE En national kortlægning af daginstitutioners håndtering af børns seksualitet Kortlægningens hovedresultater og anbefalinger Sex & Samfund præsenterer her resultaterne

Læs mere

Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Børnehaven Benediktevej Benediktevej 1 4200 Slagelse Tlf. 58527578 benediktevej@slagelse.dk 1 Indledning: Alt for mange

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune.

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. INDLEDNING I oktober 2013 kom der en lovgivningsændring, der kaldes

Læs mere

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold!

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelev består af to integrerede dagtilbud, Vejsgården og Nygården. I dagtilbud Vemmelev er vores mål, at alle børn

Læs mere

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06. Den største frygt om pædofiliskræk og forebyggelse Konference Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Den største frygt om pædofiliskræk

Læs mere

Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb

Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb I Børnegården ønsker vi at hindre og/eller mindske seksuelle overgreb og vold mod børn, via forebyggelse, synlighed

Læs mere

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund

Læs mere

Børn og seksualitet. Anna Louises baggrund. Anna Louise Stevnhøj.

Børn og seksualitet. Anna Louises baggrund. Anna Louise Stevnhøj. Børn og seksualitet Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund Uddannet journalist i 1990. Har arbejdet for Sundhedsstyrelsen (HIV/AIDS og prævention), Ugeskrift for Læger, Helse,

Læs mere

Som grundlag for vores arbejde med børnene, har vi udarbejdet nogle retningslinjer som vi bestræber os på at udleve.

Som grundlag for vores arbejde med børnene, har vi udarbejdet nogle retningslinjer som vi bestræber os på at udleve. Mariehønens politik for tidlig opsporing og forebyggelse af vold og seksuelle overgreb. 1. Værdigrundlag 2. Formål med politikken 3. Målgruppe 4. Definitioner af seksualitet, seksuelle overgreb og vold

Læs mere

1. Dagtilbuddets værdigrundlag som baggrund for politikken

1. Dagtilbuddets værdigrundlag som baggrund for politikken DAGTILBUD Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb mod børn i dagtilbud En nedskreven politik er med til at sikre og fastholde, at forebyggelse og tidlig opsporing af

Læs mere

BØRN OG SEKSUALITET. Lektor, ph.d. udviklingspsykolog cand.psych. Karen Pallesgaard Munk Forskningsgruppen Paradox AARHUS UNIVERSITET

BØRN OG SEKSUALITET. Lektor, ph.d. udviklingspsykolog cand.psych. Karen Pallesgaard Munk Forskningsgruppen Paradox AARHUS UNIVERSITET BØRN OG SEKSUALITET Lektor, ph.d. udviklingspsykolog cand.psych. Karen Pallesgaard Munk Forskningsgruppen Paradox BØRN OG SEKSUALITET HVAD ER UDFORDRINGERNE? RUM FOR STØTTE I DAGINSTITUTIONERNE? NOGET

Læs mere

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen.

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen. Værdier/Visioner Seksualitet er en integreret del af alle mennesker. Som mennesker har vi et grundlæggende behov for nære relationer, kontakt, varme, intimitet og seksualitet, uanset om vi lever med eller

Læs mere

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN De fleste børn i tre til seks års alderen synes, at kroppen er spændende især de kropsdele, der normalt er gemt under tøjet. Barnet interesserer sig også

Læs mere

POLITIK FOR KROP OG KØN. Dagtilbud Als Nord. Michael

POLITIK FOR KROP OG KØN. Dagtilbud Als Nord. Michael POLITIK FOR KROP OG KØN Dagtilbud Als Nord Michael 1 Politik for krop og køn Dagtilbud Als Nord Vi har i Dagtilbud Als Nord lånt denne politik fra en institution i København NV. Dette efter tilladelse.

Læs mere

SEKSUALPOLITIK FOR STENSAGERSKOLEN - SKOLE OG FRITIDSORDNING

SEKSUALPOLITIK FOR STENSAGERSKOLEN - SKOLE OG FRITIDSORDNING SEKSUALPOLITIK FOR STENSAGERSKOLEN - SKOLE OG FRITIDSORDNING Seksualpolitiken for Stensagerskolen tager udgangspunkt i Stensagerskolens målsætning og danner ramme og giver retningslinjer for arbejdet med

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

1. Skolens værdigrundlag som baggrund for politikken

1. Skolens værdigrundlag som baggrund for politikken SKOLE Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn og unge på skoler/i SFO En nedskreven politik er med til at sikre og fastholde, at forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn

Læs mere

Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen

Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen Forord På Dagcentret Regnbuen ønsker vi at have fokus på brugernes livskvalitet, hvilket indebærer, at vi også arbejder med seksualitet. Det gør vi bl.a. ved at sætte

Læs mere

Doktorleg i børnehaven. Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk

Doktorleg i børnehaven. Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Doktorleg i børnehaven Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Hvorfor beskæftige sig med doktorleg: Småbørns sunde, naturlige seksuelle udvikling skal understøttes Daginstitutioner, PPR, sundhedsplejersker

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

Børnehuset Babuska. Forebyggelse af overgreb på børn

Børnehuset Babuska. Forebyggelse af overgreb på børn Skanderborg marts 2014 Børnehuset Babuska Forebyggelse af overgreb på børn Der indhentes en børneattest på alle fastansatte medarbejdere samt løst tilknyttet pædagogisk personale. I Børnehuset Babuska

Læs mere

Årsmøde for Socialtilsyn 2015

Årsmøde for Socialtilsyn 2015 Årsmøde for Socialtilsyn 2015 Forebyggende arbejde og tidlig opsporing af overgreb på anbringelsessteder Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus 21 maj 2015 Program vedr. Socialstyrelsens konsulentbistand

Læs mere

Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling?

Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling? Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling? Kuno Sørensen Psykolog Porno & Samfund konferencen Pornoens Konsekvenser 24. maj 2017 Det kan være skræmmende Syvårige Magnus bryder grædende sammen

Læs mere

Skovbrynets politik til forebyggelse og tidlig opsporing af. vold og overgreb

Skovbrynets politik til forebyggelse og tidlig opsporing af. vold og overgreb Skovbrynets politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold og overgreb 1 Indledning Overgreb seksuelle eller vold - kan have alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for børn og unges udvikling og

Læs mere

SEKSUALPOLITIK. Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed.

SEKSUALPOLITIK. Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. SEKSUALPOLITIK Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. (Seksualitet

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

1. Skolens værdigrundlag som baggrund for politikken

1. Skolens værdigrundlag som baggrund for politikken SKOLE Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb mod børn og unge på skoler/i SFO En nedskreven politik er med til at sikre og fastholde, at forebyggelse og tidlig opsporing

Læs mere

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund

Læs mere

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indholdsfortegnelse. -Indledning -Rammer/metoder -Serviceloven -Tavshedspligt -Seksualitet på dagsordenen -Straffeloven -Samtykke -Overgreb/krænkelser -WHO

Læs mere

SEKSUALITET UANSET SÆRLIGE BEHOV.

SEKSUALITET UANSET SÆRLIGE BEHOV. SEKSUALITET UANSET SÆRLIGE BEHOV. Seksualvejleder konsulent Marlene Q PRÆSENTATION Marlene Qvist Simoni Udannelse: Folkeskolelærer & Seksualvejleder Koordinator for Seksuel sundhed i Aalborg 1/6 2013-2016

Læs mere

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning National Konference for seksuel sundhed 2015 Nyborg Strand Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund ls@sexogsamfund.dk

Læs mere

Anna Louise Stevnhøj. www.børnogseksualitet.dk

Anna Louise Stevnhøj. www.børnogseksualitet.dk Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Greve Kommune September 2015 Revideres september 2018 1 Indhold

Læs mere

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik.

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Baggrund: Alle mennesker har en seksualitet uanset handicap. På Levuk lægger vi derfor vægt på at have

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

DIALOG MED PÅRØRENDE OM INTIMITET OG SEKSUALITET SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ÆLDRE OG BORGERE MED KRONISK SYGDOM

DIALOG MED PÅRØRENDE OM INTIMITET OG SEKSUALITET SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ÆLDRE OG BORGERE MED KRONISK SYGDOM DIALOG MED PÅRØRENDE OM INTIMITET OG SEKSUALITET SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ÆLDRE OG BORGERE MED KRONISK SYGDOM RETTEN TIL SEKSUALITET HELE LIVET Seksualitet og intimitet er en vigtig del af de fleste

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. MOSEBO Greve. Kommune.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. MOSEBO Greve. Kommune. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. MOSEBO Greve Kommune oktober 2015 Revideres september 2018 1 Indhold 1. Før Beskrivelser af

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen Nørregade 23.A Greve Kommune September 2015 1 Indhold 1. Før Beskrivelser af det forebyggende

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM INTRODUKTION Dette undervisningsforløb handler om seksualitet, krop, køn og grænser både privat og professionelt. Forløbet er målrettet unge, der skal arbejde inden for sundhed, omsorg og pædagogik med

Læs mere

Fra tabu til fagligt tema

Fra tabu til fagligt tema Fra tabu til fagligt tema - Professionelle tilgang til seksualitet Anne Skov anneskov49@gmail.com 1 2 Professionel støtte relatere sig til livets forskellige aspekter Kropslige aspekter Følelsesmæssige

Læs mere

Inspirationsguide. Til arbejdet med primær forebyggelse af overgreb mod børn og unge. Center for Børn og Familie

Inspirationsguide. Til arbejdet med primær forebyggelse af overgreb mod børn og unge. Center for Børn og Familie Inspirationsguide Til arbejdet med primær forebyggelse af overgreb mod børn og unge Center for Børn og Familie Indhold Indledning... 3 Primær og sekundær forebyggelse... 3 Primær forebyggelse... 3 Forebyggelse

Læs mere

Skovbørnehusets politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Skovbørnehusets politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Juni 2017 Skovbørnehusets politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Side 1 af 10 Indledning Alt for mange børn udsættes for vold og seksuelle overgreb og dette har store konsekvenser

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK

AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i

Læs mere

Forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge - hvordan skaber vi trygge og sikre udviklingsmiljøer?

Forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge - hvordan skaber vi trygge og sikre udviklingsmiljøer? Forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge - hvordan skaber vi trygge og sikre udviklingsmiljøer? Merete Bonde Jørgensen og Anette Hammershøi, SISO SISO Sociale Indsatser ved Seksuelle

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

Refleksionsspørgsmål

Refleksionsspørgsmål Refleksion Refleksionsspørgsmålene sætter fokus på, hvad I ved om forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb, hvordan I forholder jer til emnet, hvordan I taler om det, og hvad I gør ved det. Nogle arbejdspladser

Læs mere

Husk seksualiteten! Ældre og kronikeres seksuelle sundhed og trivsel

Husk seksualiteten! Ældre og kronikeres seksuelle sundhed og trivsel Husk seksualiteten! Ældre og kronikeres seksuelle sundhed og trivsel Workshop på National konference om Seksuel Sundhed i Danmark Nyborg Strand, 3. november 2015 Morten Emmerik Wøldike, sociolog og projektleder,

Læs mere

FORENKLEDE FÆLLES MÅL FOR SUNDHEDSUNDERVISNINGEN - ET INDBLIK I TANKERNE BAG

FORENKLEDE FÆLLES MÅL FOR SUNDHEDSUNDERVISNINGEN - ET INDBLIK I TANKERNE BAG FORENKLEDE FÆLLES MÅL FOR SUNDHEDSUNDERVISNINGEN - ET INDBLIK I TANKERNE BAG PLAN Proces og refleksioner i udvikling af de nye mål Målene, som de endte med at blive Implementering? Spørgsmål, kommentarer

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Rosenkilde Vuggestue og Børnehaves politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Rosenkilde Vuggestue og Børnehaves politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Rosenkilde Vuggestue og Børnehaves politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Rosenkilde Vuggestue og Børnehave Rosenkildevej 90 4200 Slagelse Kommune Tlf. 58 52 54 06 rosenkilde@slagelse.dk

Læs mere

BØRN OG SEKSUALITET. Lektor, ph.d. udviklingspsykolog cand.psych. Karen Pallesgaard Munk Forskningsgruppen Paradox AARHUS UNIVERSITET

BØRN OG SEKSUALITET. Lektor, ph.d. udviklingspsykolog cand.psych. Karen Pallesgaard Munk Forskningsgruppen Paradox AARHUS UNIVERSITET BØRN OG SEKSUALITET Lektor, ph.d. udviklingspsykolog cand.psych. Karen Pallesgaard Munk Forskningsgruppen Paradox BØRN OG SEKSUALITET HVAD ER UDFORDRINGERNE? RUM FOR STØTTE I DAGINSTITUTIONERNE? NOGET

Læs mere

Seksualpolitik for Sorgenfriskolen 01.09.14

Seksualpolitik for Sorgenfriskolen 01.09.14 Seksualpolitik for Sorgenfriskolen 01.09.14 Formål og målsætninger Vi ved, at børn med særlige behov kan være særligt udsatte for at blive seksuelt krænkede eller komme til at krænke andre. Formålet med

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Haderslev Kommune VS Sundhed og Forebyggelse Nørregade 41 6100 Haderslev. Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.

Haderslev Kommune VS Sundhed og Forebyggelse Nørregade 41 6100 Haderslev. Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev. Notat Haderslev Kommune VS Sundhed og Forebyggelse Nørregade 41 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk Dir. tlf. 74340303 9. november 2013 Sagsident: 11/30814

Læs mere

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune Seksualpolitik i Ældre og Handicap Langeland Kommune Baggrund Mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne har de samme grundlæggende behov og rettigheder som andre mennesker. Dette menneskesyn

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn i Dagtilbud.

Forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn i Dagtilbud. Forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn i Dagtilbud. I Dagtilbud, Esbjerg Kommune har vi en klar holdning til medarbejderes samvær med børn, ligesom vi har forholdsregler og procedurer ved bekymring,

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

SAMMEN OM SUNDHED, LÆRING OG TRIVSEL WORKSHOP 6

SAMMEN OM SUNDHED, LÆRING OG TRIVSEL WORKSHOP 6 WORKSHOP 6: SAMMEN OM SUNDHED, LÆRING OG TRIVSEL KL'S DAGTILBUDSKONFERENCE DEN 17. MAJ 2017 SAMMEN OM SUNDHED, LÆRING OG TRIVSEL WORKSHOP 6 WORKSHOP 6: SAMMEN OM SUNDHED, LÆRING OG TRIVSEL KL'S DAGTILBUDSKONFERENCE

Læs mere

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb mod børn i dagtilbud, skoler, SFO, klub i Stevns kommune

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb mod børn i dagtilbud, skoler, SFO, klub i Stevns kommune Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb mod børn i dagtilbud, skoler, SFO, klub i Stevns kommune Indledning Disse retningslinjer er målrettet dagtilbud, skoler, SFO og klubber i Stevns

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Nordisk Familieterapikongres

Nordisk Familieterapikongres Nordisk Familieterapikongres Familieterapeutiske udfordringer i arbejde med børn og unge, der har seksuelt krænket et andet barn i familien. Børn og seksualitet Baggrundsfaktorer for krænkelser Reaktioner

Læs mere

Hvordan ser en pædofil ud?

Hvordan ser en pædofil ud? Hvordan ser en pædofil ud? Psykolog Kuno Sørensen Oplæg ved konferencen DEN STØRSTE FRYGT Januar 2014 Seksuelle overgreb Når børn og unge bliver involveret i seksuelle aktiviteter, som de, på grund af

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Den Integrerede Idrætsinstitutionen Lundebo Lundegårdshegnet 7 4030 Tune Greve Kommune September

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 9 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 % - Observatører 1 % Forældre 11 31 % Ældste børn 0 0 % Rapporten består

Læs mere

OPLÆG FOR LÆR FOR LIVET JANUSCENTRET. Børn og unge, der kan være seksuelt grænseoverskridende 17 SEPTEMBER 2017 VANESSA A.

OPLÆG FOR LÆR FOR LIVET JANUSCENTRET. Børn og unge, der kan være seksuelt grænseoverskridende 17 SEPTEMBER 2017 VANESSA A. OPLÆG FOR LÆR FOR LIVET 17 SEPTEMBER 2017 VANESSA A. SCHMIDT-RASMUSSEN JANUSCENTRET Børn og unge, der kan være seksuelt grænseoverskridende JANUSCENTRETS FORMÅL Vidensformidling om børn og unge med bekymrende

Læs mere

Sundhed og seksualitet:

Sundhed og seksualitet: Sundhed og seksualitet: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne vurdere normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv have

Læs mere

PROGRAM SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ALLE november 2019

PROGRAM SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ALLE november 2019 PROGRAM SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ALLE 26-27. november 2019 TIRSDAG DEN 26. NOVEMBER Moderator: Anna von Sperling, Journalist, Dagbladet Information Kl.9.30-10.00: Indtjekning og morgenmad kl. 10.00-10.15:

Læs mere

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kære ledere og personale I 2012 arbejdede det pædagogiske kvalitetsudvalg

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

POLITIK TIL FORBYGGELSE OG OPSPORING AF OVERGREB MOD BØRN

POLITIK TIL FORBYGGELSE OG OPSPORING AF OVERGREB MOD BØRN FORMÅL MED POLITIKKEN Med denne politik ønsker vi at sende et signal om, at forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb er en meget vigtig del af vores pædagogiske arbejde. Vi ønsker

Læs mere

MARTS 2014 NYHEDSBREV

MARTS 2014 NYHEDSBREV MARTS 2014 NYHEDSBREV Siden sidst: Her havde jeg håbet at kunne skrive en hel masse om vores arbejdsweekend. Desværre blev den aflyst på grund af sygdom blandt andet. Vi håber at vi snarest kan få arrangeret

Læs mere

Stillinge Børnehaves Politik til tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb mod børn

Stillinge Børnehaves Politik til tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb mod børn Stillinge Børnehaves Politik til tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb mod børn Tør du tale om det? Stillinge Børnehaves politik til tidlig opsporing og forebyggelse Da vi mener, at det vigtigste

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

DGI Nordsjælland og UCC. Diplom modul i bevægelse og dannelse. Efteruddannelse for pædagoger

DGI Nordsjælland og UCC. Diplom modul i bevægelse og dannelse. Efteruddannelse for pædagoger DGI Nordsjælland og UCC Diplom modul i bevægelse og dannelse Efteruddannelse for pædagoger 2 Bevægelse skaber liv og glæde Bevægelse og dannelse 3 Som noget helt nyt har DGI Nordsjælland indgået et samarbejde

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Børnehuset Nord Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn

Børnehuset Nord Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn Børnehuset Nord Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn Børnehuset Nord Kierulffsvej 2 4200, Slagelse Kommune Hovednummer: 30785810 bhnord@slagelse.dk boernehusetnord.slagelse.dk

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

Inspirationsmateriale til udvikling af det lokale forældresamarbejde set i et inklusionsperspektiv

Inspirationsmateriale til udvikling af det lokale forældresamarbejde set i et inklusionsperspektiv Inspirationsmateriale til udvikling af det lokale forældresamarbejde set i et inklusionsperspektiv Januar 2013 Et NUBU projekt 2011-2012 Anette Nielsen, Doris Overgaard Larsen & Christian Quvang Videncenterkonsulenter

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 11 69 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 9 64 % - Observatører 1 % Forældre 38 43 % Ældste børn 10 50 % Rapporten

Læs mere

Faglig Referenceramme for pædagogikken på Granbohus

Faglig Referenceramme for pædagogikken på Granbohus Granbohus, august 2018 Når vi på Granbohus taler om aflastningspædagogik, så tager det sit afsæt i en fælles faglig referenceramme. Faglighed skal i dette perspektiv ses som midlet hvormed målet - Granbohus

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere