Rammereduktionerne gennemføres for at skabe plads til udvikling af nye tiltag og samtidig bevare en sund økonomi i Randers.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rammereduktionerne gennemføres for at skabe plads til udvikling af nye tiltag og samtidig bevare en sund økonomi i Randers."

Transkript

1 Budgetforligstekst Plads til udvikling Indledning Randers Kommune har brug for udvikling og vækst for at sikre fremtidens velfærd. Med budgetaftalen for har forligspartierne gjort det muligt at sætte en række nye initiativer i værk samtidig med, at der fortsat er fokus på en stram og påholdende økonomisk styring. Budgetaftalen indeholder således en række tiltag, der sikrer vækst og udvikling. Det er tiltag som både understøtter erhvervslivet - og dermed det fremtidige grundlag for vækst - og en fortsat udvikling af den offentlige service. Udgangspunktet for aftalen er, at Randers Kommunes økonomi fortsat er under pres. For at skabe et råderum og sikre plads til udvikling er der i budgetforliget indarbejdet rammereduktioner på 1% i 2015 og yderligere 1 % i Rammereduktionerne gennemføres for at skabe plads til udvikling af nye tiltag og samtidig bevare en sund økonomi i Randers. Med det indgåede budgetforlig er der en ansvarlig kassebeholdning på gennemsnitligt ca 185 mio. kr. i perioden Forligspartierne finder, at denne kassebeholdning er et godt og afbalanceret niveau på vejen til at realisere byrådets mål om en gennemsnitlig kassebeholdning på 200 mio. kr. Sammenfattende er der således tale om et budgetforlig, der er økonomisk ansvarligt og samtidig rummer plads til nye tiltag på både driftssiden og anlægssiden vel at mærke tiltag, der kommer flest mulige borgere i kommunen til gavn. Der er indkommet en række høringssvar til budgettet. Disse svar er indgået i de politiske forhandlinger. Ældreområdet Ældreområdet i Randers Kommune er under et betydeligt økonomisk pres primært som følge af at ældre og andre brugere i eget hjem er blevet mere plejekrævende. Dette skyldes endvidere tidligere udskrivning fra sygehusene og en opgaveglidning fra sygehusvæsenet til kommunerne. Forvaltningen har beskrevet en række besparelsesinitiativer med henblik på at sikre balance i Disse spareforslag indebærer en reduktion af genoptrænings- og aktivitetstilbud med 5,0 mio. kr., reduktion af rengøringshjælpen fra hver 14. dag til hver 3. uge for de borgere, som udelukkende modtager praktisk hjælp samt udbud på området. Forligsparterne er enige om, at disse reduktioner ikke skal foretages. Derfor tilføres ældreområdet i alt 10 mio. kr. årligt.

2 Børneområdet øget normering Antallet af børn pr. voksen har betydning, når der måles på effekten af indsatsen i dagtilbud. Det gælder generelt for alle børn, og det gælder ikke mindst for børn som har særlige behov. Desuden har en tidlig systematisk indsats i dagtilbud en positiv effekt på alle børn, og på muligheden for at nå at 95 % af en årgang skal have en ungdomsuddannelse. Forligsparterne er derfor enige om at afsætte 3,6 mio. kr. brutto årligt til at imødegå rammereduktionerne på området Erhvervsfremme Forligspartierne ønsker at arbejde for et godt erhvervsklima i Randers, idet gode forhold for erhvervslivet er afgørende for at sikre beskæftigelse og udvikling i kommunen. Forligspartierne er enige om, at afsætte 2 mio. kr. årligt til aktiviteter, der kan fremme erhvervslivets vilkår. Forligspartierne er også enige om, at Randers Kommune via en systematisk og struktureret tilgang til fundraising (0,5 mio kr om året) skal søge at skabe ekstern medfinansiering til erhvervsudviklende projekter fra fonde og puljer. Forligspartierne er desuden enige om at støtte op om den kommende fælles LAG for Favrskov og Randers Kommuner med henblik på at fremme udviklingen i kommunens landdistrikter. Af ovennævnte 2 mio. kr. årligt afsættes 1 mio. kr. årligt til LAG. Dernæst er forligspartierne enige om at prioritere en række konkrete tiltag: Business Region Aarhus (BRA) Østjylland er Danmarks næststørste vækstregion. Og der er behov for fortsat udvikling og styrkelse af det østjyske område i fællesskab med alle de øvrige kommuner i Østjylland via BRA. Randers Kommune har været med i samarbejdet i BRA siden Der er nu 11 kommuner i samarbejdet som repræsenterer ca indbyggere. Der er enighed om at styrke samarbejdet mellem kommunerne og det lokale erhvervsliv blandt andet ved at få en mere fokuseret indsats for at markere det Østjyske område, når staten prioriterer infrastrukturprojekter i Danmark. Samarbejdet kan endvidere på mange andre områder understøtte, at den østjyske vækstregions store potentiale for at skabe mere vækst og udvikling i Danmark bliver realiseret. Forligsparterne er enige i at afsætte 0,5 mio. kr. i 2015 og frem. Byggesagsgebyrer Reglerne for byggesagsgebyr er ændret fra den 1/ De samlede gebyr er budgetlagt til en indtægt på 5,2 mio. kr. Forligspartierne er enige om at nedsætte gebyrerne på primært erhvervsområdet, og afsætter i den forbindelse et budget på 2 mio. kr om året til formålet. Forligspartierne udmønter i en indstilling til byrådet, hvordan nedsættelsen konkret skal gennemføres.

3 Lakseprojektet Sammen med Viborg og Favrskov har Randers Kommune i en årrække ydet tilskud til Dansk Center for Vildlaks udsættelse af laksesmolt. Der afsættes også i 2015 og frem kr. til dette projekt. Parkering på Østervold og Sløjfen Forligspartierne er indstillet på at ensrette parkeringspolitikken i midtbyen, når de nye bagudbetalte parkeringsautomater indføres. Indtil de nye automater er opsat primo 2015 fortsætter forsøget med gratis p-pladser på Østervold. Det betyder, at der herefter skal betales for parkering på Østervold. Øvrige tiltag på erhvervsfremmeområdet Forligspartierne er enige om at støtte en række infrastrukturprojekter, som kan medvirke til at forbedre erhvervslivets vilkår. Disse initiativer er omtalt nedenfor. Socialområdet Ny boligsocial indsats Der er behov for en samlet og koordineret boligsocial indsats. Til dette formål foreslår forligsparterne, at der etableres et boligsocialt team, der sikrer én samlet indgang for det boligsociale område i kommunen. Forligsparterne er enige om, at afsætte kr. årligt til dette formål. Mikrolån Forligsparterne er enige om, at der etableres et pilotprojekt, hvor udsatte borgere kan få et lån til at starte egen virksomhed. Hensigten er, at borgerne bliver selvforsørgende. Beregninger fra Socialt Udviklingscenter viser, at hvis 2 personer ud af en gruppe på 20 bliver selvforsørgende, er udgiften til alle 20 tjent hjem på mindre end 5 år. Der afsættes årligt kr. (inkl. udgifter til forrevalidering) til dette projekt svarende til, at der hvert år kan fordeles ca mikrolån. Forøgelse af rådighedsbeløbet for de økonomisk dårligst stillede familier Forligspartierne ønsker at sikre et mere acceptabelt eksistensgrundlag for kommunens økonomisk dårligst stillede familier. Dette gøres ved at hæve grænserne for hvilket rådighedsbeløb borgerne som minimum skal have at leve for om måneden og sørge for at kommunens tilskud til familierne øges op til den minimumsgrænse. Der afsættes 1 mill. kr. til dette i 2015 og årene frem.

4 Breddeidræt Midlerne til breddeidræt kan anvendes i kommunale, selvejende og foreningsejede faciliteter såvel indendørs som udendørs. Der indkommer hvert år mange forslag til anvendelsen og langtfra alle kan imødekommes. I de kommende år må der foruden en lang række mindre ønsker forventes at komme forstærkede ønsker om flere kunstgræsbaner, ligesom de fleste idrætshaller har nået en alder, hvor udskiftning af gulve, tag og tekniske installationer står for døren. Forligsparterne er enige om, at der afsættes 2 mio. kr. i hvert af årene til styrkelse af breddeidrætten i Randers Kommune Østjysk Kultursamarbejde Forligspartierne er enige om at afsætte kr. årligt til Østjysk Kultursamarbejde sammen med Horsens, Silkeborg og Viborg Kommuner. Vintervedligeholdelse Forligsparterne ønsker en opprioritering af vintervedligeholdelsen i Randers og afsætter derfor 2 mio. kr. årlig til dette formål. Udmøntningen drøftes i miljø og teknikudvalget. Ejendomsservice Forligspartierne beslutter med budgettet for at gennemføre ejendomsservicen i Randers Kommune ud fra en tilpasset model. Med oprettelse af et ejendomscenter forventes det at være muligt på sigt at realisere en væsentlig forbedring af kommunens økonomi. I høringsprocessen er fremhævet udfordringer vedr. brugernes ejerskab og ansvarsfølelse overfor bygningerne, ejendomscenterets nærhed og fleksibilitet i hverdagen samt hensynet til løsningen af institutionernes kerneopgaver. Disse udfordringer skal imødegås ved forskellige incitament strukturer, der motiverer brugerne til fortsat at passe på bygningerne og spare på energien, ved at de udførende medarbejdere er tilknyttet bestemte bygninger, ved serviceleveranceaftaler mellem ejendomscenteret og den enkelte institution samt ved at servicemedarbejdere, der beskæftiger sig med institutionens kerneopgaver forbliver ansat under institutionslederen. Udvidet sejllads på Udbyhøjfærgen For at forbedre forholdene for arbejdspendlerne og mindre erhvervsdrivende med behov for at krydse over Randers Fjord udvides sejlplanen på Udbyhøjfærge med 1 time om morgenen således, at der på alle hverdage sejles fra klokken 6.00 og ikke som i dag først fra kl

5 Udvidelsen af sejltiden giver en samlet merudgift på 0,280 mio. kr. svarende til 0,3 årsværk. Denne udgift skal fordeles ligeligt mellem Norddjurs Kommune og Randers Kommune med kr. til hver, hvorfor der i budgetforliget er afsat kr. i Studenterjobs Forligsparterne er enige om, at afsætte 1 mio. kr. årligt til 10 lønnede studenterjobs (af timer om ugen) i Randers Kommune. Formålet med disse pladser er at tilbyde nogle studerende gode og praksisnære studiepladser, hvilket understøtter Randers som uddannelsesby. Desuden vil det synliggøre Randers kommune som en god og udviklende arbejdsplads for studerende. Forældreinformation og parterapi Randers kommune finder, at forældre er centrale aktører, når det gælder børns parathed til de sociale fællesskaber. Derfor har kommunen tidligere afsat 1 mio.kr. med henblik på at fokusere på forældres muligheder og forpligtigelse til at virke aktivt i udviklingen af de sociale fællesskaber. Forligspartierne ønsker denne indsats fortsat i de kommende år samtidig med, at aktiviteterne udvides til også at omfatte parterapi. Erfaringer fra andre organisationer viser, at en aktiv indsats fra kommunens side, i form af parterapi, øger mulighederne for større trivsel i familierne og dermed færre skilsmisser. Forligspartierne afsætter 1,5 mio. kr. i 2015 og 2016 til dette område. Tilskud til jaguar-projekt i Randers Regnskov For at sikre fortsat udvikling af Randers Regnskov og fastholde et højt besøgstal er det nødvendigt med nye attraktioner. Randers Regnskov arbejder p.t. med planer om etablering af et nyt jaguarbur. Forligsparterne er enige i at afsætte 2 mio. kr. til dette projekt i Dette sker dog under forudsætning af, at Randers Regnskov dels åbner op for at give daginstitutioner i Randers Kommune adgang til Regnskoven. Desuden forudsættes, at ledelsen for Randers Regnskov i løbet af efteråret 2014 skal fremlægge regnskovens fremtidsplaner for Økonomiudvalget. Kulturhovedstad 2017 Forligspartierne er enige om at der afholdes møde med lokale aktører, der har budt ind med projekter til Aarhus som Kulturhovedstad i Når den endelige statslige medfinansiering af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad er vedtaget, vil forligspartierne vurdere Randers Kommunes økonomiske engagement i kulturhovedstadsprojektet. Udgangspunktet for denne vurdering er, at Randers Kommunes forudsætning for deltagelse i projektet var den oprindeligt budgetterede statslige medfinansiering.

6 Ungeråd Med henblik på at styrke mulighederne for dialog med børn og unge i Randers kommune og styrke deres muligheder for påvirkning af udviklingen af Randers kommune er forligspartierne enige om, at byrådet en gang årligt inviterer repræsentanter for børn og unge til dialog om hvorledes Randers kommune kan udvikles til at være en attraktiv kommune for børn og unge, både som opvækstkommune for børn og som ung og uddannelsessøgende. Repræsentanterne for børn og unge udvælges blandt elevrådene i folkeskolen, unge fra ungdomsskolen, ungemiljøet og det nye fælles elevråd fra ungdomsuddannelserne "Fælles stemmer". Der afsættes kr. årligt til ungerådet. Tryghedshotel ekstra forebyggelsespladser Tryghedshotellet har været en stor succes for ældre borgere i Randers Kommune. Det består i dag af 9 pladser, der skal forebygge hospitalsindlæggelser og 6 almindelig aflastningspladser. Forligspartierne er enige om, at afsætte 2 mio. kr. årligt til ekstra pladser. Mulighederne for at placere de ekstra pladser et andet sted skal undersøges. Wi-fi i skolebusser Forligspartierne er enige om, at der til næste skoleår (dvs august 2015) skal være etableret WIFI i skolebusserne. Det forventes, at der vil blive en etableringsudgift på kr og en årlig drift på kr Driftsreduktioner For at skabe plads til ovennævnte forbedringer af kommunens drift har det været nødvendigt at finde yderligere besparelser på driften. Nedenstående tabel viser oversigten over disse reduktioner: Mio. kr Mindreudgift til telefoni sfa ny aftale Reduktion i lønsumsreserve sfa mindreudgift til barsel Reduktion i innovationspulje Tilpasning af budgettet til uddannelsesforløb for ledere (DOL) Administrative besparelser , , ,0 Besparelse på pædagogiske konsulenter Eksterne konsulenter (det fremtidige niveau for eksterne analyser nedsættes)* , , , Ejendomsservice I alt *Anvendelse af konsulenter med beløb over kr. skal godkendes af økonomiudvalget før iværksættelse

7 Personaletilpasning Byrådet har fundet det vigtigt, at antallet af ansatte i kommunen løbende kan tilpasses de aktuelle budgetmæssige rammer og den til enhver tid gældende opgaveportefølje. På den baggrund er ansættelsesgarantien afskaffet. Der gælder fortsat almindelige ansættelsesretlige regler, og forligspartierne ønsker at supplerede disse regler med en række konkrete tiltag i Randers Kommune. Hvis tilpasningen af normeringen ikke kan finde sted ved en omplacering af medarbejderen til en anden stilling indenfor samme overenskomstområde, iværksættes en række tilbud overfor den opsagte medarbejder. Den opsagte medarbejder tilbydes et individuelt tilpasset forløb, der kan indeholde kompetenceafklaring, efteruddannelse, karriereafklaring mv. Disse tiltag kan finansieres af de centrale parters tryghedspulje og Randers Kommens pulje til støtte i forbindelse med personaletilpasning. Randers Kommune afsatte i 2013 en pulje til personaletilpasninger på 5 mio. kr., hvoraf der pt er 4 mio. kr. tilbage. Parterne er enige om, at disse 4 mio. kr. skal reserveres til 2015 (3 mio. kr.) og 2016 (1 mio. kr.) Tillidsreform og tid til kerneopgaven I tilpasningssituationer er det vigtigt at finde overskud og formå at holde fokus på en fortsat udvikling af Randers Kommune. Medarbejderne er den absolut vigtigste og centrale ressource i kommunen. Tilliden skal være omdrejningspunktet, så de ansatte får størst mulig frihed og tid til kerneopgaven til gavn for borgerne i Randers Kommune. Arbejdet med tillidsreformen indtænkes og realiseres gennem en fælles indsats ledere og medarbejdere i tæt samarbejde. Derfor skal Randers Kommune fremover i endnu højere grad udvikle den gode dialog ledere og medarbejdere imellem. Gennem den konstruktive dialog skabes og udbygges tilliden. Det giver medarbejdere og ledere det bedste udgangs punkt og tid til at udvikle kerneopgaven. Randers Kommune skal derfor fortsat udbygge arbejdet med at sikre det lokale frirum til løse opgaven bedst muligt. Der skal målrettet arbejdes med at fjerne unødvendig dokumentation og kontrol. Gennem innovative tiltag kan der skabes et øget engagement og ejerskab i opgave løsningen for både medarbejdere og ledere. Kernen i det fremadrettede arbejde med at udvikle organisationen er en styrket dialog på alle niveauer. Målet er, at tilliden bliver et bærende element i arbejdet.

8 Anlæg Randers Kommune ønsker udvikling og vækst. Derfor er det nødvendigt at der også på anlægssiden iværksættes nye ting. Nye anlægsprojekter gør det muligt at udvikle og modernisere de offentlige serviceydelser, hvilket også kommer kommunens serviceområder til gavn i form af aflastning og udvikling. Desuden er anlægsprojekter til infrastruktur forudsætningen for et fortsat styrket erhvervsliv som kan skabe vækst og fremgang i lokalsamfundet. Parterne er enige om, at fokus skal være på anlægsområder, der kommer store grupper af kommunens borgere til gavn. Forligsparterne er enige om, at der skal afsættes midler til nedennævnte projekter: Fremtidens plejehjem - et unikt boligtilbud til ældre i Randers Processen omkring etablering af fremtidens plejehjem i Randers blev sat i gang med en workshop d. 18. juni 2014, hvor byrådsmedlemmer, ældrerådet og en række kreative personer fra kommunen deltog. Alle er enige om, at det nye plejehjem skal være banebrydende og nyskabende på en række punkter, så vi får sat nye standarder på plejeboligområdet både i vores kommune og på landsplan. Projektet har foreløbig arbejdstitlen: Fremtidens plejehjem. Da byggeriet er en erstatning for to eksisterende plejecentre, som kommunen har lejet indtil 2018, er driftsudgifterne på forhånd sikret i de nuværende budgetter. Kommunens grundkapitalindskud til plejecentret er der ligeledes afsat midler til i sundhed og ældres budget. Både drift- og anlægsudgifter til at opføre og drive et standardplejehjem er således på plads. Hvis kommunen skal innovere og udvikle nye koncepter, der kan tilgodese fremtidens behov for ældre plejekrævende borgere, er der imidlertid en række forhold, som medfører ekstra anlægsudgifter. Det drejer sig bl.a. om anlægsudgifter til klimavenlige tiltag og investering i velfærdsteknologi. Forligspartierne er enige om at stille en kommunal grund til rådighed for byggeriet. Psykiatriens hus I budgetforliget for 2014 blev det besluttet at fremme indsatsen for mennesker med sindslidelser. Projektet handler om en styrkelse af psykiatriindsatsen overfor borgerne og sigter på både en samling og sammentænkning af de forskellige kommunale indsatser på området (væresteder, aktivitetssteder, ambulante funktioner og evt. boligmiljøer). Der er tale om et fagligt løft, et ønske om en helhedsorienteret psykiatrisk indsats og kraftcenter ift. psykiatriplanen fra 2013 og en løsning på et presserende lokalemæssigt behov pga nedslidte bygninger (den grønne gren og løvetand), som skal findes i en ny lokalitet. Parterne er enige om, at der afsættes 2 mio. kr. i både 2015 og 2016 til dette projekt.

9 Fortsat udvikling af infrastrukturen omkring Thors Bakke (rundkørsel) Randers Kommune har tidligere indgået forpligtende aftalen om udvikling af infrastrukturen til sikring af den trafikale afvikling af området omkring Thors Bakke. Der er i dag trafikproblemer i rundkørslen Udbyhøjvej-Rosenørnsgade-Dragonvej-Østervangsvej i spidsbelastede perioder. For at forbedre fremkommeligheden og forberede krydset til ekstra trafik fra specielt udviklingen på Thors Bakke, ombygges rundkørslen til et signalreguleret kryds med høj kapacitet. Parterne er enige om at afsætte 18 mio. kr. til dette formål fordelt med 12 mio. kr. i 2015 og 6 mio. kr. i Byen til Vandet Byrådet har med Vision 2021 igangsat det ambitiøse byudviklingsprojekt Byen til Vandet for at binde Randers midtby sammen med åen og fjorden og give nye bo-, oplevelses- og aktivitetsmuligheder. Byen til Vandet skal sikre nye byudviklingsmuligheder i Randers midtby og være med til at skabe vækst i hele Randers Kommune. Det er det største byomdannelsesprojekt, kommunen nogensinde har stået overfor; et projekt, der vil kunne skabe unikke byggemuligheder og byrum og være med til at brande Randers som en attraktiv og dynamisk bosætnings- og erhvervsby. Forundersøgelsen for Byen til Vandet er finansieret, og parterne er enige om at afsætte 3 mio. kr. hvert år i til evt. arkitektkonkurrence, præcisering af konkrete forslag på baggrund af forundersøgelsen og begyndende opsparing til fremtidige investeringer i infrastruktur og byomdannelse. Midlerne kan anvendes til infrastruktur og byrum, som del af omdannelsen, men også til ombygninger og projektudvikling, der kan sikre tilknytning mellem midtbyen og vandet. Det kan f.eks. være: - Omdannelse af området ved busterminalen Området er centralt i forhold til at forbinde midtbyen med vandet, og her kan etableres et butikscenter, som kan sikre, at Randers midtby også fremadrettet er handelscenter for et stort opland. - Forlængelse af Østervold til vandet Østervold er den centrale akse i byens udvikling som omdrejningspunkt mellem middelalderbyen, Thors Bakke, Jens Otto Krags Plads og en ny bydel på havnen. En forlængelse mod havnen kan skabe direkte forbindelse mellem byen og vandet. Midlerne kan også anvendes til midlertidige anlæg i forbindelse med omdannelsen og til mindre ombygninger og projektudvikling i midtbyen som f.eks. bilfri Sløjfe og opdatering af gågaderne. Lufthavn Lufthavnens bestyrelse har på sit møde den 12. august 2014 besluttet at indstille til de fem ejerkommuners byråd, at der gennemføres en kapitalforhøjelse på 30 mio. kr. i 2015.

10 Kapitalforhøjelsen skal anvendes til dækning af et forventet driftsunderskud i 2014 på forventet ca 10 mio. kr. samt nødvendige vedligeholdelses- og anlægsinvesteringer på 20 mio. kr. Forligsparterne er enige om, at Randers Kommunes andel af underskuddet i 2014 på 1,9 mio. kr. skal tilføres lufthavnen. Forligsparterne er desuden enige om, at Randers Kommunes andel af de nødvendige vedligeholdelses- og anlægsinvestering på 3,7 mio. kr. skal placeres på en særlig konto, der udmøntes af forligspartierne, når der foreligger en strategi eller forretningsplan for lufthavnens fremtidige udvikling. Sikker skolevej I forlængelse af en beslutning om at gennemføre forslaget til en nye skolestruktur vil forvaltningen anmode politiet om at vurdere en række vejstrækninger i forhold til, om der er tale om trafikfarlig skolevej, og hvis dette er tilfældet, for hvilke klassetrin vejstrækningen er trafikfarlig. Med forslaget til den nye skolestruktur har forvaltningen allerede forsøgt at minimere antallet af trafikfarlige skoleveje i forbindelse med de nye skoledistriktsgrænser. Der skal især være fokus på skolevejene omkring de skoler, der som f.eks. Vestervangsskolen får en stor stigning i elevtallet. Dette således at eleverne i et givent skoledistrikt i udgangspunktet ikke skal krydse strækninger, der i den eksisterende skolestruktur er klassificeret som trafikfarlige, da målet er, at flest mulig børn og unge sikkert og på egen hånd kan transportere sig selv til og fra skole. På baggrund af den nye kortlægning fra politiet (som pt er under udarbejdelse) vil skoleafdelingen, i samarbejde med Miljø og Teknik, vurdere, hvordan evt. trafikfarlige skoleveje bedst muligt håndteres dette med blik for, at eleverne sikkert fx kan gå eller cykle til og fra skole. Parterne er enige om, at afsætte 2 mio. kr. i både 2015 og 2016 til mere sikre skoleveje. Ramme til etablering af en ny daginstitution Forligsparterne er enige om, at afsætte et rammebeløb på 5 mio. kr. i henholdsvis 2016, 2017 og 2018 til etablering af en ny daginstitution som erstatning for Nyvang på Vidarsvej. Støttet byggeri Etablering af nye boliger i Randers by er en vigtig del af byrådets vision om Byen til vandet. Byrådets målsætning om, at der i 2021 er etableret 400 nye attraktive lejligheder/familieboliger med udsigt/nærhed til natur/vand i Randers by skal opnås ved en blanding af privat og alment boligbyggeri. Derfor afsættes yderligere 1 mio. om året til grundkapitalindskud til almene boliger hvorefter rammen for almene boliger udgør 9 mio. kr. pr. år. Boliger til unge mennesker og familieboliger Byrådet har et mål om at der etableres nye lejemål - primært til unge - i centrum af Randers og med kort afstand til kollektiv trafik.

11 Forligspartierne er enige om, at der skal arbejdes for at opføre ungdomsboliger på Jens Otto Krags Plads med henblik på at styrke det nuværende uddannelses- og collegemiljø i området. Endvidere er partierne enige om, at fortsætte byudviklingen på Thor Bakke gennem etablering af attraktive almene familieboliger. Kommunens grundkapitaltilskud forbundet med etableringen af boligerne finansieres ved salg af kommunens grundarealer på Thors Bakke. Begge projekter kræver ændring af det eksisterende plangrundlag, hvorfor arbejdet med at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag igangsættes Hornbæk idrætsfaciliteter Der er behov for at flytte fodboldaktiviteterne fra anlægget på Overvænget i Hornbæk til anlægget på Gl. Viborgvej. Nye omklædningsfaciliteter og flytning af baner anslås at koste 7-8 mio. kr. Det forudsættes, at lokalområdet selv finansierer 50% heraf. I budgetforliget er derfor afsat 3,5 mio. kr. i De frigjorte grunde (der opstår ved flytningen af baner fra Overvænget) skal omdannes til boligformål og søges afhændet enten til private aktører eller som kommunale byggegrunde. Provenuet fra dette salg vil forligspartierne prioritere til breddeidræt og forligspartierne vil udmønte provenuet, når det er kendt. Randershallen Der forventes overført 16,9 mio. kr. fra 2014 til 2015 vedr. Randershallen. Forligsparterne er enige om, at reservere disse penge i et par år til afklaring af en hal 4. Hvis der ikke inden udgangen af 2016 er fremlagt et konkret forslag om etablering af en hal 4, fritstilles reservationen til prioritering mellem andre idrætshaller. Blå Bro og Doktorparken Forligsparterne er enige om at afsætte et rammebeløb på 1 mio. kr. årligt til diverse projekter herunder ny belægning på den Blå Bro ( kr. i 2015 og 1 mio. kr. i efterfølgende år) samt naturlegeplads i Doktorparken ( kr. i 2015). Det tilstræbes at få private aktører til at deltage i etableringen af naturlegepladsen i Doktorparken. Forligspartierne er enige om at beløbet til renovering af den Blå Bro kan disponeres i et konkret budgetår.

12 Randers den 19. september 2014 Borgmester For venstre For socialdemokratiet For dansk folkeparti For SF

Resultatopgørelse, budgetforlig

Resultatopgørelse, budgetforlig Resultatopgørelse, budgetforlig 2015-18 Mio. kr. BF 2015 BF 2016 BF 2017 BF 2018 Skatter -3.953,5-4.044,4-4.126,8-4.207,1 Tilskud og udligning -1.839,9-1.739,5-1.772,2-1.810,4 Ændringer skatter og tilskud

Læs mere

Erhvervs- og landdistriktsudvalget

Erhvervs- og landdistriktsudvalget 161 Erhvervs- og landdistriktsudvalget Bevillingsområde: Erhvervsservice og iværksætteri 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden

Læs mere

10. Udviklingsudvalget Anlæg

10. Udviklingsudvalget Anlæg 10. Udviklingsudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 10. Udviklingsudvalget Skattefinansieret anlæg Byen til Vandet... 3 C2C CC Klimabåndet... 5 Byen til Vandet opsparing til Klimabro... 7 Udvalg Udviklingsudvalget

Læs mere

6. Kultur- og fritidsudvalget Anlæg

6. Kultur- og fritidsudvalget Anlæg 6. Kultur- og fritidsudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 6. Kultur- og fritidsudvalget Skattefinansieret anlæg Anlægspulje til idrætsformål 2018... 3 Ombygning af Vorup skoles idrætshal, Voruphuset...

Læs mere

Skatter -3.953,5-4.044,4-4.126,8-4.207,1. Tilskud og udligning -1.839,9-1.739,5-1.772,2-1.810,4. Drift 5.676,7 5.792,3 5.916,4 6.

Skatter -3.953,5-4.044,4-4.126,8-4.207,1. Tilskud og udligning -1.839,9-1.739,5-1.772,2-1.810,4. Drift 5.676,7 5.792,3 5.916,4 6. Resultatopgørelse, budget 2015-18 Velfærdslisten Mio. kr. BF 2015 BF 2016 BF 2017 BF 2018 Skatter -3.953,5-4.044,4-4.126,8-4.207,1 Tilskud og udligning -1.839,9-1.739,5-1.772,2-1.810,4 Ændringer skatter

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget

8. Landdistriktsudvalget 8. Landdistriktsudvalget Drift Bevillingsområder: 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden vises budgetbeløbene for 2020: Mio. kr. 2020-priser

Læs mere

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem:

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: Budgetforlig 2020-2023 i Brøndby Kommune - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: A. Socialdemokratiet O. Dansk Folkeparti V. Venstre F. Socialistisk Folkeparti Ø. Enhedslisten

Læs mere

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik.

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. Indledning Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. De underskrivende partier er enige om vigtigheden af, at målene bag genopretningsplanen,

Læs mere

Budget 2012 med stabilitet og investeringer

Budget 2012 med stabilitet og investeringer Budgetforlig for 2012-2015 A: Socialdemokratiet B: Radikale Venstre C: Konservative F: SF L: Focus Fredensborg O: Dansk Folkeparti V: Venstre : Borgernes Stemme Den, 28. August 2011 Budget 2012 med stabilitet

Læs mere

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Den økonomiske politik fastsætter de overordnede økonomiske målsætninger for kommunens budgetlægning og finansielle strategi. Politikken

Læs mere

Byen til Vandet. Notat. Projektbeskrivelse - forundersøgelse. Baggrund. Vision Byen til Vandet. Fra vision til virkelighed

Byen til Vandet. Notat. Projektbeskrivelse - forundersøgelse. Baggrund. Vision Byen til Vandet. Fra vision til virkelighed Notat Sagsnavn: Byen til Vandet projektbeskrivelse - forundersøgelse Sagsnummer: 01.00.05-P20-14 Forvaltning: Miljø & Teknik, Dato: 15. august 2014 Byen til Vandet Projektbeskrivelse - forundersøgelse

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger 22. august 2018 Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger Indledning Det vedlagte materiale udgør Direktørgruppens forslag til,

Læs mere

Økonomi i balance. Randers Kommune, juni 2010

Økonomi i balance. Randers Kommune, juni 2010 1. Indledning. Kommunernes økonomi er under stort pres. Serviceudgifterne i kommunernes regnskaber for 2009 er ifølge Ministeriet overskredet med 5,1 mia. kr. Årsagen er primært merudgifter på det specialiserede

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - Afstemningsliste for budget 2015 til 2018 - Ændringsforslag fra Byrådets grupper - BEMÆRK: Ændringsforslag som skal til afstemning i sammenhæng, er i teksten til ændringsforslaget beskrevet ved en kantet

Læs mere

Budgetreserver Anlæg

Budgetreserver Anlæg Budgetreserver Anlæg Der er oprettet følgende konti på anlægsreserven: XA-8919000809 Bynære havnearealer -115.111-462.895-315.561-171.603-136.278 XA-8919000909 Udv.plan for kollektiv trafik 7.350-10.600

Læs mere

Budget spørgsmål og svar

Budget spørgsmål og svar 11. februar 2016 Budget 2017 - spørgsmål og svar Den økonomiske situation Hvorfor skal vi spare? Hvor meget skal vi spare? Hvordan ser vores økonomiske situation ud? Hvad betyder det, at vi skal finde

Læs mere

STRATEGISK MIDTBYPLAN

STRATEGISK MIDTBYPLAN STRATEGISK MIDTBYPLAN RANDERS MIDTBY INDSATSER RANDERS MIDTBY FORANDRER SIG DETAILHANDEL Detailhandel er med til at skabe byliv og grundlag for andre funktioner fx restauranter og service. Hvor vil vi

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget

8. Landdistriktsudvalget 8. Landdistriktsudvalget Drift Bevillingsområder: 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden vises budgetbeløbene for 2019: Mio. kr. Servicerammen

Læs mere

Resultatopgørelse, budget 2016-19

Resultatopgørelse, budget 2016-19 Resultatopgørelse, budget 2016-19 Mio. kr. BF 2016 BF 2017 BF 2018 BF 2019 Skatter -4.041,4-4.113,6-4.232,6-4.359,6 Tilskud og udligning -1.945,5-1.842,6-1.785,8-1.728,8 Ændringer skatter og tilskud -32,0-46,0-45,8-60,1

Læs mere

Implementering af budget

Implementering af budget Implementering af budget 2017-2020 Sager markeret med grøn kræver ikke yderligere politisk behandling. Sager markeret med gul behandles på dagens udvalgsmøde. Sager markeret med rød behandles på et senere

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget

8. Landdistriktsudvalget 8. Landdistriktsudvalget Drift Bevillingsområder: 8.1 Landdistrikt 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden vises budgetbeløbene for 2018:

Læs mere

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI I ESBJERG KOMMUNE Teknik & Miljø Esbjerg Kommune INDHOLD 1. Forord.................................. 3 2. Strategien i en sammenhæng................ 3 3. Bæredygtighed i strategien..................

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.15 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F) Torben

Læs mere

IT- undervisning: Alle elever og lærere skal have mere og bedre undervisning i brugen af IT.

IT- undervisning: Alle elever og lærere skal have mere og bedre undervisning i brugen af IT. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2013 Digitalisering af folkeskolen efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet 1. Resume Aarhus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

NOTAT. Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014

NOTAT. Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014 NOTAT Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014 Billund kommunes overordnede økonomiske politik, har i en årrække i hovedsagen været koncentreret om, at sikre et ordinært overskud på den skattefinansierede

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Dansk byplan laboratorium. den 10. marts 2015

Dansk byplan laboratorium. den 10. marts 2015 Dansk byplan laboratorium den 10. marts 2015 1 Kilde: Kontur, Svendborg, 2013 Vi er blevet færre befolkningsudvikling i procentvis ændring, 2008-13 Kilde: kontur, Svendborg, 2013 og vi bliver ældre: procentvis

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

[Bilag 3] Orientering om udfordringer som følge af budgetaftale 2014

[Bilag 3] Orientering om udfordringer som følge af budgetaftale 2014 [Bilag 3] Orientering om udfordringer som følge af budgetaftale 2014 I dette notat gennemgås de af Teknik- og Miljøudvalgets indmeldte økonomiske udfordringer, der ikke blev håndteret i budgetaftalen.

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 STOP for 1 %-besparelser fra 2018 på velfærdsområderne De automatiske besparelser på alle velfærdsområder stoppes. I stedet igangsættes en kvalitativ/reel

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015 Budgetforlig Budgetforlig vedr. budget 2015 Partierne Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, har den 11. september 2015 indgået et budgetforlig for budget 2015 samt overslagsårene 2016, 17 og

Læs mere

Favrskov To arealoptimeringsprojekter med afsæt i data

Favrskov To arealoptimeringsprojekter med afsæt i data Favrskov To arealoptimeringsprojekter med afsæt i data Lær noget om: Data Opbakning Samarbejde Brugerind dragelse Casen viser, hvordan Favrskov Kommune gennemførte arealoptimeringsprojekter i to lokalsamfund

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere

2. behandling af budget 2013 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet 26. september 2012

2. behandling af budget 2013 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet 26. september 2012 2. behandling af budget 2013 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet 26. september 2012 Indledning Jeg vil gerne indlede 2. behandlingen af budget 2013 med at kvittere for den brede politiske opbakning.

Læs mere

BORGERMØDE VEDRØRENDE BUDGET 2018 ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER 2017

BORGERMØDE VEDRØRENDE BUDGET 2018 ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER 2017 BORGERMØDE VEDRØRENDE BUDGET 2018 ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER 2017 Velkomst Morten Andersen SIDE 2 Program for dagen 18.00 Velkomst v. Borgmester Morten Andersen 18.05 Overblik over kommunens økonomi Hvad

Læs mere

Struer Kommune - budget 2016-2019

Struer Kommune - budget 2016-2019 Drift: Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget: Feriefonden Budget til Feriefondens møder/forplejning mv. nulstilles, og fremover skal Feriefonden selv finansierer disse udgifter. Tillidsrepræsentanter TR-tillæg

Læs mere

Budgetaftale for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018.

Budgetaftale for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018. Budgetaftale for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018. Der indgås mellem partierne Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal

Læs mere

Almene boliger i Aarhus

Almene boliger i Aarhus 13. NOVEMBER 2018 Almene boliger i Aarhus - Aftale mellem BL s 5. kreds og Aarhus Kommune om genhusning og nybyggeri 1. Den blandede by er en fælles opgave BL s 5. kreds og Aarhus Kommune har tradition

Læs mere

Budgetforlig : Opfølgning og status August 2016

Budgetforlig : Opfølgning og status August 2016 Budgetforlig 2016 2019: Opfølgning og status August 2016 Indhold Indsats = Indsatserne er defineret ud fra teksten i budgetforliget. RØD GUL GRØN = RØD: Ikke eller kun igangsat i begrænset omfang GUL:

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

Anvendelse af grundkapital

Anvendelse af grundkapital Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2016 Sagsbehandler Charlotte Snedker Poulsen E-mail csp@esbjergkommune.dk Anvendelse af grundkapital 2015-2019 Esbjerg Kommune ønsker grundlæggende en almen sektor,

Læs mere

Anlægsstyreliste 2015 Total 28. februar 2015 Forventet overførsel til 2016

Anlægsstyreliste 2015 Total 28. februar 2015 Forventet overførsel til 2016 Anlægsstyreliste Total 28. februar overførsel til Projekt Budget Forbrug forbrug i Kvalitetsfonden Anlæg 146.294 11.600 0 157.894 4.752 0 155.595 110.295 97.295 94.905 0 0 Udgifter 187.371 25.743 0 213.115

Læs mere

Afvigelse i Afvigelse i 2017 Serviceramme Skal overholdes 11 mio. kr. over 19 mio. kr. over 12 mio. kr. over 10 mio. kr.

Afvigelse i Afvigelse i 2017 Serviceramme Skal overholdes 11 mio. kr. over 19 mio. kr. over 12 mio. kr. over 10 mio. kr. Indledning Kommunalbestyrelsen har i flere år arbejdet på at genskabe balance i kommunens økonomi. Grundstenen blev lagt med Aftale om økonomisk genopretning, der blev vedtaget i forbindelse med vedtagelse

Læs mere

1. Overordnede økonomiske mål

1. Overordnede økonomiske mål Vedrørende: Budgetprocedure 2015-18 Sagsnavn: Budget 2015-18 Sagsnummer: 00.01.00-S00-1-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 10-03-2014 Sendes til: Økonomiudvalget

Læs mere

Det er således forslaget, at kommunalbestyrelsen vedtager en langsigtet økonomisk politik, som indeholder principielle mål for kommunens økonomi.

Det er således forslaget, at kommunalbestyrelsen vedtager en langsigtet økonomisk politik, som indeholder principielle mål for kommunens økonomi. Økonomisk Sekretariat 12. marts 2010 Kee/mpt/pej Oplæg Hvidovre Kommune, Langsigtet økonomisk politik De aktuelle såvel som de forventede fremadrettede udsigter for den kommunale økonomi er præget af krise

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Stillings- og personprofil. Specialist til støttet byggeri Haderslev Kommune

Stillings- og personprofil. Specialist til støttet byggeri Haderslev Kommune Stillings- og personprofil Specialist til støttet byggeri Haderslev Kommune September 2017 Opdragsgiver Haderslev Kommune Adresse Haderslev Kommune Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev 74 34 34 34 www.haderslev.dk

Læs mere

I mål med politikkerne De væsentligste udfordringer til budgetprocessen for Budget Byrådets budgetseminar d. 14 marts 2019

I mål med politikkerne De væsentligste udfordringer til budgetprocessen for Budget Byrådets budgetseminar d. 14 marts 2019 I mål med politikkerne De væsentligste udfordringer til budgetprocessen for Budget 2020 Byrådets budgetseminar d. 14 marts 2019 I situationsbilledet er der kun fokus på de allermest væsentlige udfordringer!!

Læs mere

Overordnet mål for aftale

Overordnet mål for aftale Overordnet mål for aftale Resultat efter drifts-, anlægs- og renteudgifter og nettoafdrag skal udvise en balance Såfremt der hjemtages lån til styrkelse af likviditeten, da skal de anvendes direkte til

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

Budgetforligstekst Den 17. september 2014

Budgetforligstekst Den 17. september 2014 Budgetforligstekst 2014-17 Den 17. september 2014 ANSVARLIGT OG LANGSIGTET BUDGET INDLEDNING Randers Kommunes økonomi er fortsat under pres. Tallene for 2014 ser fornuftige ud, idet kommunerne har modtaget

Læs mere

Notat. Bemærkninger til indsigelser i forbindelse med lokalplan nr. 908 i Skødstrup Mogens Vasegaard, Teknik og Miljø. Emne. Kopi til.

Notat. Bemærkninger til indsigelser i forbindelse med lokalplan nr. 908 i Skødstrup Mogens Vasegaard, Teknik og Miljø. Emne. Kopi til. Notat Emne Til Kopi til Bemærkninger til indsigelser i forbindelse med lokalplan nr. 908 i Skødstrup Mogens Vasegaard, Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 15. august 2012 I offentlighedsfasen til Lokalplan

Læs mere

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2016 og overslagsårene 2017-19

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2016 og overslagsårene 2017-19 Budgetforlig Budgetforlig vedr. budget 2016 og overslagsårene 2017-19 Partierne Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har den 10. september 2015 indgået et budgetforlig for budget 2016 samt overslagsårene

Læs mere

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to elementer i aftalen.

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to elementer i aftalen. Dagsordenpunkt Placering af en institution til Forberedende Grunduddannelse i Beslutning Baggrund Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgik 13.10.2017

Læs mere

Notat Hald Ege Hallens udbygning

Notat Hald Ege Hallens udbygning Notat Hald Ege Hallens udbygning Indhold 1. Historik i uddrag... 2 2. Plangrundlag... 2 3. Projektet... 2 4. Økonomi... 3 5. Tegning/skitse... 3 6. Forslag til proces... 4. Bilag 1... 5 1. Historik uddrag

Læs mere

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst 1. Baggrund og den forventede effekt Sport & Fritid har p.t. kendskab til 47 projektønsker i foreningsverdenen,

Læs mere

Godkendelse af anbefalinger ift. Løvbakkens fremtidige tilbud - 2. behandling

Godkendelse af anbefalinger ift. Løvbakkens fremtidige tilbud - 2. behandling Punkt 4. Godkendelse af anbefalinger ift. Løvbakkens fremtidige tilbud - 2. behandling 2016-072094 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At indsatsen

Læs mere

2. Børne- og skoleudvalget Anlæg

2. Børne- og skoleudvalget Anlæg 2. Børne- og skoleudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 2. Børne- og skoleudvalget Skattefinansieret anlæg Udbygninger af folkeskoler, ramme... 3 Tirsdalens skole... 5 Søndermarkskolen... 6 Hornbæk skole...

Læs mere

Budgetforlig 2016. Indledning. Herning Kommune og anlæg:

Budgetforlig 2016. Indledning. Herning Kommune og anlæg: Budgetforlig 2016 Indledning Med denne aftale bekræfter budgetforligspartierne, at Herning Kommunes økonomi grundlæggende er sund og robust. Vedtagelsen af mulighedskataloget i foråret 2015 har skabt et

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Der er indgået budgetaftale for budget i Dragør Kommune mellem følgende partier:

Der er indgået budgetaftale for budget i Dragør Kommune mellem følgende partier: Dragør Kommune. Budgetaftale 2018-2021 Der er indgået budgetaftale for budget 2018-2021 i Dragør Kommune mellem følgende partier: Socialdemokratiet (A) Det Konservative Folkeparti (C) Dansk Folkeparti

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012 Indstilling Til Byrådet via Magistraten Den 12. oktober 2012 Udmøntning af den statslige medfinansiering 2012 2015 til lederuddannelse og ledelsesudvikling 1. Resume Med henblik på at styrke ledernes kompetenceudvikling

Læs mere

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen På Sundheds- og Handicapudvalgets møde 03.05.2017, punkt 41, blev projektforslag

Læs mere

Varde Byråd besluttede i 2014, at naturen skulle være omdrejningspunktet for Varde Kommune under overskriften Vi i naturen.

Varde Byråd besluttede i 2014, at naturen skulle være omdrejningspunktet for Varde Kommune under overskriften Vi i naturen. Forligstekst Der er mellem partierne Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået budgetforlig, som danner rammerne for udviklingen af Varde Kommune for de kommende

Læs mere

P-aftale 2011 aftalens elementer

P-aftale 2011 aftalens elementer KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Parkering Bilag 2 P-aftale 2011 aftalens elementer Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Konservative, Venstre og Dansk Folkepart indgik den

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen 7.9.2015 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning I dag førstebehandler regionsrådet budget 2016. På sundhedsområdet

Læs mere

Opfølgning på budgetforlig for 2017

Opfølgning på budgetforlig for 2017 Opfølgning på budgetforlig for 2017 Budgetforliget indeholder en række mål, som der følges op på i dette dokument. Opfølgningen sker ud fra nedenstående skala. Opfølgning i 2017 Resultatet forventes nået.

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

9. Skole- og uddannelsesudvalget

9. Skole- og uddannelsesudvalget 9. Skole- og uddannelsesudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 9. Skole- og uddannelsesudvalget Skattefinansieret anlæg Blicherskolen skoleudviklingsplan 2016... 3 Østervangsskolen skoleudviklingsplan

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2014 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2014 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - 87 Forligsparterne Sociale Forhold og Beskæftigelse anmodes om at tilrettelægge en proces, hvor kommunens beskæftigelsesmæssige indsats og organisering revurderes 88 Forligsparterne Sociale Forhold og

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Budgetaftale Det har været en overordnet målsætning for Byrådet, at:

Budgetaftale Det har været en overordnet målsætning for Byrådet, at: Budgetaftale 2019-22 Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance har den 14. september 2018 indgået forlig om Varde Kommunes budget for årene 2019-2022. Varde Kommune

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo oktober 2017 Dato: 6. november 2017 1. Indledning

Læs mere

Kapitaltilførsel til Østjysk Bolig og Beder- Malling Boligforening

Kapitaltilførsel til Østjysk Bolig og Beder- Malling Boligforening Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 30. juni 2014 Kapitaltilførsel til Østjysk Bolig og Beder- Malling Boligforening Bevilling af kommunal kapitaltilførsel til Østjysk

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

11. marts Sagsnr

11. marts Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 11. marts 2019 Bilag 2. Administrationsgrundlag for almene boliger - anvendelse af krav om almene boliger i lokalplaner og udmøntning

Læs mere

Anlægsoversigt med budgetbemærkninger

Anlægsoversigt med budgetbemærkninger BUDGET 2018-2021 Anlægsoversigt 2018-2021 med budgetbemærkninger Sammenfatning af Anlægsoversigt 2018-2021 Udgift (U), Budget løbende priser, 1.000 kr. Indtægt (I) 2018 2019 2020 2021 Anlægsprojekter,

Læs mere

Indstilling. Klimatilpasning i Aarhus midtby. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. maj 2012.

Indstilling. Klimatilpasning i Aarhus midtby. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. maj 2012. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. maj 2012 Klimatilpasning i Aarhus midtby Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Byrådet besluttede i efteråret 2010,

Læs mere