Murer Murerske og håndbræt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Murer Murerske og håndbræt"

Transkript

1 Murer Murerske og håndbræt Som ved andre håndværk var arbejdsopgaverne fordelt mellem mændene på en murerarbejdsplads: De faglærte svende udførte selve arbejdet med at lægge stenene. De brugte murerskeen til at lægge mørtel på stenene, og til at skrabe den overskydende mørtel væk, der blev presset ud, når man lagde to sten sammen. Håndbrættet brugte de til at sikre, at stenene lå lige. De ufaglærte murer-arbejdsmænd havde ikke en uddannelse som murere, og de fik lavere løn. De udførte 'det grove' arbejde. En stor del af det bestod i at slæbe mursten op til de faglærte murere. Når der skulle mures i højden skulle stenene bæres op ad stiger. Ved hjælp af et bræt og en kæde stakkede arbejdsmændene sten op på ryggen. På den måde kunne de bære stenene og holde på stigen samtidig. I løbet af en arbejdsdag var det almindeligt, at hver murer-arbejdsmand bar sten. Det svarede til mere end 13 tons om dagen. Mørtel blev båret op i store spande, som kunne sidde på skuldrene. Murer-arbejdsmænd bærer sten. (Jørgen og Steffen Duus: Håndværk, da det var håndens værk )

2 Bogbinder Håndskærerpresse og falseben Indbinding af en bog sker i mange led. Når de trykte ark til en bog kom fra trykkeriet, skulle de først falses (foldes). Arkene var store, og de skulle foldes flere gange før de havde det rigtige format. Det skete med et falseben. Så skulle de foldede ark lægges sammen og lægges i pres natten over. Herefter skulle de hæftes og limes. Når limen var tør blev blokken af bogsider igen sat i pres, og her blev den skåret til med en bogbinderhøvl. Til sidst fulgte arbejdet med det yderste omslag. Bogens omslag og kanter blev ofte udsmykket med farver og guld. På de gamle bogbinderværksteder blev der udført forskelligt arbejde i papir. Man fremstillede for eksempel også papæsker og lignende. På Christian 4.s tid var der 12 bogbindere i København. Der blev ikke skrevet ret mange bøger, og der var i øvrigt heller ikke så mange danskere, der kunne læse. Først senere blev bogbinderfaget mere almindeligt. Et bogbinderværksted i 1890'erne. (Jørgen og Steffen Duus: Håndværk, da det var håndens værk )

3 Damefrisør Gaskrøllejern Hele vejen op gennem historien har krøller indgået i tidernes skiftende hårmoder. Man kalder det at ondulere (dvs. at bølge) håret. Man har haft forskellige måder at lave krøller på. Det mest almindelige har været at rulle håret op på papillotter eller curlere af træ, papir eller metal (senere plastik). Da krøllejernet i 1870'erne blev opfundet fik man en hurtigere metode til at lave krøller med. Et krøllejern bliver varmet op. I dag varmes det op, når man tilslutter sit krøllejern en stikkontakt. De gamle krøllejern i metal blev varmet på komfuret, på kakkelovnen, over en spritbrænder eller som her over gassen i køkkenet. Et krøllejern anvendes i tørt hår. Det betyder, at krøllen formes med det samme. Med curlere og pappilotter rulles håret op, mens det er fugtigt, og håret danner først krøller, når det har fået lov til at tørre. Senere begynder man at permanente håret. Det betyder, at krøllerne kan holde, selvom håret blev vådt igen. Mandlige damefrisører Det var først i begyndelsen af 1900-tallet det blev almindeligt for kvinder at få ordnet deres hår udenfor hjemmet. Indtil da havde de fleste vasket og sat deres eget hår. For mændene derimod havde det længe været almindeligt at gå til barber for at få ordnet hår og skæg. Da Gillette i 1901 lancerede barbermaskinen betød det krise for de mange mandlige barberer. Nu begyndte mændene at barbere sig derhjemme, i stedet for at få fjernet skægget med kniv hos barberen. Mange mandlige barbermestre åbnede i stedet frisør-saloner, hvor kvinder også kunne komme. Dog holdt mand de mandlige og kvindelige kunder adskilt i hver deres rum. Her kunne kvinderne få farvet og onduleret deres hår. Det var først senere, det blev almindeligt med kvindelige frisører. Det blev et af de første fag, der gav kvinder mulighed for at få en erhvervsfaglig uddannelse.

4 Træskomand Tåjern Træsko var i lang tid den mest almindelige type fortøj i Danmark. På landet gik de fleste med træsko. De blev lavet af lokale træskomænd, som selv skar dem ud i træ. Træskoene blev hugget og skåret ud af et stykke træ. Først blev skoene groft skåret til og så blev de udhulet. 'Tåjernet' blev brugt, når der skulle hules ud til tæerne. Man kaldte det også rydde-for-tæer-boret. Til sidst blev skoene finpudset og så blev de sat i en rygeovn. Røgen gjorde, at træskoene bedre holdt fugt ude. Når man skulle være 'pæn i tøjet' brugte man lædersko. I mange hjem havde man kun et eller to par lædersko, som så gik på omgang i husstanden, når der var brug for dem. Blandt byernes arbejdere var træsko også almindelige, mens de mere velstående gik med lædersko. Træsko blev 'de fattiges' fodtøj. I nogle lejligheds-opgange havde man en regel om, at man ikke ville have folk ind ad hoveddøren, hvis de havde træsko på. De måtte bruge bagtrappen.

5 Karetmager Kopbor De fleste af de vogne, der har kørt i Danmark, var arbejdsvogne, som smeden og karetmageren havde fremstillet i fællesskab. De blev lavet i træ og metal. For bønderne var hjul- eller karetmageren ligeså vigtig som smeden. Uden dem kunne bønderne ikke varetage deres arbejde. Frem til omkring 1900 udførte karetmageren sit arbejde i hånden, stort set uden maskiner. Værkstedet var domineret af drejebænken, radstokken (til samling af hjulene) og høvlebænken. Dertil kom en lang række håndværktøjer, som særlige bor og høvle, der kunne bruges, når man skulle høvle noget rundt, for eksempel hjul. Kopborets forside er formet som en skål. Det bruges, når der skal bores huller til søm eller skruer. Den vigtigste arbejdsopgave for karetmageren var fremstillingen af selve hjulet. Først blev der drejet et nav på drejebænken. Det gør svenden aller bagerst i billedet. Så skulle egerne laves. De kaldes eger, fordi de blev fremstillet af egetræ. Ved høvlebænken er den bagerste person ved at rette eger til med en båndkniv. Foran ham er en anden mand ved at høvle fælge. Forrest samles hjulet i radstokken et redskab man brugte, når egerne skulle monteres i navet. I midten af billedet bores der hul i navet, så hjulet kan monteres på vognens aksel. (Jørgen og Steffen Duus: Håndværk, da det var håndens værk )

6 Blikkenslager Blæselampe Blik er metal, der er valset ud, så det har en tykkelse på max. 3 mm. Almindeligvis er det jernplader, men det kan også være zink, messing eller kobber. Før i tiden arbejdede blikkenslageren kun med fremstilling af ting i blik. I dag udfører blikkenslagere både plade- og rørarbejde. De tager sig især af bygningsarbejde og vedligeholdelse af vand-, varme- og sanitetsanlæg (vvs). Oprindeligt lavede blikkenslagerne lygter i metal. I slutningen af 1800tallet blev der bygget mange nye boliger i de store byer. I den periode begyndte blikkenslagerne at levere tagrender, nedløbsrør og tagdækning. I de følgende årtier skulle der efterhånden installeres flere af de 'nymodens' opfindelser som rindende vand, gas, WC'er og bad. De opgaver tog blikkenslageren til sig, så han efterhånden blev gas- og vandmester. Blikkenslageren er ofte nødt til at varme metallet op, hvis han skal kunne arbejde med det. Derfor er blæselampen et vigtigt stykke værktøj. I begyndelsen af 1900-tallet var fremstilling af mælkejunger en af blikkenslagernes største opgaver. (Jørgen og Steffen Duus: Håndværk, da det var håndens værk )

7 Handskemager Kaliber til tommel I dag bruger vi mest handsker om vinteren, når det er koldt, og vi fryser om hænderne. Sådan var det også før i tiden. Men tidligere var det almindeligt, især blandt de velstillede, at man altid gik med handsker, når man var udenfor sit eget hjem eller sammen med mennesker, der ikke tilhørte den nærmeste familie. Handskerne kunne både være af skind og stof. Handskemageren fremstillede begge slags. Stofhandskerne var de billigste. De var lettere at fremstille end skindhandskerne. Før handskemageren kunne skære dyreskind ud til handsker, skulle det behandles. Et skind skulle fugtes, strækkes og høvles, så det blev blødt og ensartet i tykkelsen. Handskemageren brugte de tynde skind til damehandsker og de lidt kraftigere til herrehandsker. Til udskæring af handskens dele brugte handskemageren to forskellige kalibre. En kaliber er et standsejern. Den ene kaliber blev brugt til udstandsning af tommelfinger-stykket, den anden til den øvrige handske. I det store handske-stykke var der plads til montering af tommelfinger-stykket. Når delene var skåret ud blev de syet sammen og til sidst blev handsken presset. (Jørgen og Steffen Duus: Håndværk, da det var håndens værk )

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

En familie flytter til byen. fremskridt, fabrikker og familieliv i København 1880-1915

En familie flytter til byen. fremskridt, fabrikker og familieliv i København 1880-1915 En familie flytter til byen fremskridt, fabrikker og familieliv i København 1880-1915 En stor beslutning Den 10. februar 1882 kommer et ungt par ud af Asminderød Kirke ved Fredensborg. Karen Marie og Peter

Læs mere

Skole og institutioner

Skole og institutioner Skole og institutioner 1539 De første latinskoler oprettes i de større byer. Skolerne var kun for drenge, og de fik mest teologisk undervisning 1814 7 års undervisningspligt for alle børn 1899 Ny skolelov,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++ LeT Sværhedsgrad: Produkterne er nok lettere at arbejde med end traditionel puds, men begyndere med et pudsebræt har meget at lære. tidsforbrug: -4 uger, hvis du ikke laver andet og ikke løber tør for

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare Livet på hjemløseboformer Udvalgte resultater fra brugerundersøgelse af SFI 15 Kolofon Februar 15 Oplag: 1.5 Fotograf: Peter Elmholt (elmholt.dk) Grafisk

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

At være der. - uden at være der. med Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro

At være der. - uden at være der. med Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro At være der - uden at være der med Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro Jubilæumsskrift udgivet i forbindelse med 100-års-jubilæet for Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro 12. november 2012

Læs mere

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 1. BRUG KLIPPESTOLEN SÅ OFTE DU KAN De få sekunder du sparer på at stå fremadbøjet i stedet for at trække klippestolen i den rette

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Skole som i gamle dage

Skole som i gamle dage Skole som i gamle dage 1 Sydvestsjællands Museum 1.- 3. klasse ˆ Östen stiger so en oπ Den spr der guld pä sky Gär ov r bºer o båkketoπ gär ov r land o bω INDHOLD Skole som i gamle dage s. 1 Børneliv for

Læs mere

Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre

Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre Nyt fra Juni 2012 Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre Hvor meget arbejder den danske befolkning FIGUR 1 egentlig? Det viser en ny analyse af, hvordan danskerne bruger deres tid.

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Historien om hvorfor vi holder jul.

Historien om hvorfor vi holder jul. Historien om hvorfor vi holder jul. Hedensk jul. Selve ordet jul betyder "fester", og stammer fra de gamle nordboere. Julen har ikke noget med kristendom at gøre, for man holdt allerede jul mange, mange

Læs mere

Solveig Hansen PRÆRIEINDIANERNE OG DERES DANSEFESTER. Mellemtrin

Solveig Hansen PRÆRIEINDIANERNE OG DERES DANSEFESTER. Mellemtrin Solveig Hansen POW WOW PRÆRIEINDIANERNE OG DERES DANSEFESTER Mellemtrin 22 Powwow 3 Indianerne For mere end 14.000 år siden under istiden vandrede et jægerfolk fra Sibirien over Beringstrædet til Nordamerika.

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

Skole som i gamle dage

Skole som i gamle dage Skole som i gamle dage ˆ Östen stiger so en oπ Den spr der guld pä sky Gär ov r bºer o båkketoπ gär ov r land o bω INDHOLD Skole som i gamle dage s. 3 Børneliv for 100 år siden s. 4 Skolens lange historie

Læs mere

Livets ligning går sjældent op

Livets ligning går sjældent op Livets ligning går sjældent op Af Jacob Folke Rasmussen En af gaverne, ved at samarbejde med børn, hvis liv har været under indflydelse af forskellige problemstillinger, er, at de ting, der har været på

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere