Smutveje til himlen? Ny forskning i liv efter døden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Smutveje til himlen? Ny forskning i liv efter døden"

Transkript

1 Smutveje til himlen? Ny forskning i liv efter døden Liv efter døden? Mange vil i dag mene, at spørgsmålet om der er liv efter døden, tilhører troens domæne. Det anses ikke for noget man kan udforske med videnskabelige metoder. Der er heller ikke nogen nævneværdig forskningstradition inden for området, og det er på trods af, at det nok er et af de mest interessante spørgsmål, som det enkelte menneske kunne ønske sig at få svar på. Nye initiativer fra en række forskere, og opfindelsen af nye metoder, medfører, at man nu er ved at bevæge sig ind i en ny fase, der kunne forandre den Vestlige kulturs syn på døden. Anekdoterne Forskning i liv efter døden, har fundet sted i århundreder og mange af de store religiøse bevægelser, såsom Hinduisme og Buddhisme, har metoder, der går tusindvis af år tilbage. Det har også været en ganske almindelig opfattelse i alle oprindelige kulturer, at forfædrene stadig eksisterede hinsidigt, og kunne kontaktes via shamanen eller andre clairvoyante i kulturen. I nyere tid kender vi til forskning i mediers kontakt med mulige afdøde, nærdødsoplevelsen, ud-af-kroppen-oplevelsen, regression med tilbageførelse til tidligere liv, reinkarnationsforskning (særlig børns oplevelser), forskning i liv mellem livene m.m. Selvom der her findes et interessant materiale, så har det en anekdotisk karakter, idet det beror på personlige oplevelser og fortællinger. På trods af at det rummer mange menneskers oplevelser, har forsøgene har ikke haft tilstrækkelig videnskabelig overbevisningskraft, til at slå igennem i vores kultur, og er forblevet isoleret i de alternative strømninger. Ud-af-kroppen-forsøg Lige nu finder det hidtil største forskningsforsøg i ud-af-kroppen- og nærdødsoplevelserne sted. Det er spredt over mere end 25 hospitaler i England, USA og Canada, der i samarbejde med et par universiteter og en rådgivende organisation indenfor FN, undersøger om det kan bekræftes, at mennesker kan forlade kroppen i livstruende situationer. Man har ophængt skjulte symboler i lofthøjde på skade-og operationsstuer, og vil indenfor en treårig periode undersøge, om mennesker, der hævder at forlade deres krop under en nærdødsoplevelse, kan beskrive symbolet, som kun kan ses fra lofthøjde. Man vil spørge ca mennesker, som har haft hjertestop og er blevet genoplivet, om de har oplevet noget. Ifølge tidligere forskning burde ca % have haft en nærdødsoplevelse, og hvis en del af dem har set symbolet, har man et stærkt indicium for, at de har været ude af kroppen.

2 Hele forskningsprojektet handler om at studere bevidstheden, i forhold til dødens processer, og kaldes for The Human Consciousness Project. Det blev lanceret i FN i New York, i efteråret 2008 (se det hele her: Indenfor dette findes The AWARE Study, som specifikt undersøger ud-af-kroppenoplevelsen. Vi kender ikke deres resultater endnu, men et indledende pilotforsøg med 60 personer, har givet et lovende resultat. På vej mod nye verdensbilleder? Mennesker der pludselig oplever at forlade deres krop er overvældet af at se deres legeme oppefra og har herefter en tunneloplevelse, hvor mange når frem til åndelige tilværelsesplaner. Her er de i kontakt med afdøde relationer eller åndelige guider. Det er derfor ikke sikkert at de lige er opmærksomme på et symbol i lofthøjde på vej ud eller ind i kroppen. Det er under alle omstændigheder det største forsøg i nærdødsoplevelsen, der nogensinde er udført. Selvom de forventede % har en nærdødsoplevelse og ikke ser symbolerne, vil det stadig styrke området. Det tiltrækker allerede stor mediebevågenhed og flere forskere vil blive interesseret i det. Det bliver måske det første paranormale område, som man åbent kan forske i, og det kan åbne op for filosofiske overvejelser af, om den fysiske verden nu også er den eneste der eksisterer. Det har i sig selv umådelig stor kulturel betydning. Kommunikation med afdøde Mange mennesker har personlige erfaringer med at gense afdøde, og ofte i månederne efter at personen er gået bort. Parret Bill og Judy Guggenheim har udgivet bogen: Hello from Heaven! (En hilsen fra himmelen), hvori de beskriver menneskers kommunikation med afdøde. Ud af 3300 beretninger har de udvalgt 350, hvor nogle har et indhold, der ikke kan tilbagevises med almindelig psykologi. F.eks. da en 39 årig mor (Leslie) fra Virginia i USA ser sin afdøde far i en lysende skikkelse, efter at hun er gået i seng og har slukket alt lys i huset. Han kommunikerer kort med hende og hun følger ham ud på gangen i huset, hvor hans lysende skikkelse forsvinder ud i intet. Hun formoder at det blot var en illusion skabt af hendes sorg og går til ro. Næste morgen møder hun sin knap fireårige søn Curtis der siger:,, Mor jeg så morfar i nat. Hun tabte underkæben af forbavselse og spurgte,, gjorde du det? Curtis svarede:,, ja han kom ind i på mit værelse. Han stod ved min seng. Leslie

3 spurgte ham:,, drømte du? Curtis svarede:,, nej, mor jeg havde mine øjne åbne. Jeg var vågen. Jeg så ham! i Hvad er sandsynligheden for at Curtis på knap fire år siger sådan, netop samme nat som Leslie så det samme? Sådanne erfaringer er faktisk temmelig udbredte, men problemet er, at de beror på beretninger, som ikke kan kontrolleres og derfor falder de uden for det vi kalder for det videnskabelige. Det er dog ved at ændre sig. Forsøg med medier den første fase Gary Schwartz er amerikansk professor i psykologi på Arizonas universitet og har en akademisk karrierer bag sig på de mest anerkendte universiteter i USA (Harvard og Yale). Han er forfatter og medforfatter til over 400 videnskabelige artikler, samt har skrevet en række bøger. Han er nu en af de få forskere, som tør undersøge Gary E. Schwartz mediers kontakt med mulige afdøde, under videnskabelige forhold. I en årrække har han undersøgt anerkendte medier i USA, under kontrollable videnskabelige forhold. En række mindre undersøgelser bekræftede, at medierne tilsyneladende fik kontakt til mulige afdøde, i den forstand, at de havde information om klientens afdøde relationer, som de ikke på nogen almindelig måde kunne vide eller få adgang til. Kontrol Medium 1 Medium 2 Medium 3 Medium 4 Medium 5 Sammenligning af resultaterne fra 5 medier og en kontrolgruppe på 68 personer, som forsøgte at gætte sig til informationer. Alle medierne ligger på % korrekte svar, mens kontrolgruppen ligger på 36 %. Fra Gary E. Schwartz: The Afterlife experiments. s Resultaterne viste at medierne tilsyneladende kunne opnå konkret viden i langt højere grad, end en kontrolgruppe af studerende, der forsøgte at gætte sig til en lignende viden. Et af medierne lå på over 90 % korrekte svar.

4 Gary Schwartz forskning blev kraftigt kritiseret af skeptikerne i det videnskabelige miljø. Gary Schwartz s forsøg var dog kun en indledende undersøgelse af, om det var muligt at undersøge mediers kontakt med afdøde. Hans svar til kritikerne, er hans nye forsøg, som repræsenterer et helt nyt niveau indenfor området. Forsøg med medier den anden fase I Gary Schwartz s oprindelige forsøg var mediet og modtageren (det kaldes en sitter) adskilt af et forhæng og blev videoovervåget. Modtageren måtte kun svare ja eller nej, og begge fik målt deres hjerne og hjertes elektriske aktivitet, for at undgå almindelig clairvoyant overførelse. Medie og sitter på Arizona s universitet i forsøg på påvisning af kommunikation med afdøde I det nye forsøg befinder mediet sig på sin bopæl, og er i telefonisk kontakt med en person på universitetet. Her får mediet et navn på en person, som denne ikke kender. Personen selv (sitter), befinder sig på sin bopæl og er ikke i kontakt med mediet, eller universitetet. Mediet fortæller medarbejderen på universitetet om afdøde relationer til den ikke tilstedeværende modtager (sitter). Der er således absolut ingen kontakt mellem mediet og modtageren. På universitetet har de en bestemt procedure for hvilke konkrete informationer mediet skal frembringe, for at det registres som en succes. Der skal være konkrete udsagn om den diskarneredes udseende, personlighed, hobby og dødsårsag. Bagefter får modtageren to såkaldte readings, hvor den ene er modtageren egne resultater og den anden er fra en anden persons readings, uden at de ved, hvilken der er deres. 13 ud af 16 personer kunne udvælge deres eget (det svarer til 81 %), hvilket er langt over hvad man tilfældigt kan gætte sig til. Gary Schwartz er forsigtig med at fastslå noget endeligt, og det vigtigste er, at man nu har en procedure, som udelukker vage udsagn fra mediet, snyd og psykologiske overførelser mellem medie og modtageren, samt selektiv rapportering, hvor modtageren sympatiserer med forsøget og giver mediet ret i for meget.

5 Smutveje til himlen? Både den nye forskning i nærdødsoplevelsen og Gary Schwartz s forskning bemærker sig ved at de udelukker såkaldte almindelige psykologiske og kulturelle forklaringer. Tilbage er der kun de paranormale. De kan både indikere, at der er et liv efter døden, eller at naturen rummer en stor båndoptager, som medierne stiller ind på, hvilket bl.a. kaldes Akasha-kronikken (Rudolf Steiner og i hinduismen) eller visdomsoceanet (Martinus kosmologi). Det er dog svært at forestille sig, hvordan denne levende kommunikation, der er mellem mediet og afdøde, kan bortforklares med at de taler med en kosmisk båndoptager. Kommunikationen er al for nutidig og spontan, til at det kan forklares med afspilning af sekvenser fra fortidige begivenheder. Målinger af mediet og modtagerens elektriske hjerne-og hjertebølgeaktivitet viser at mediet tilsyneladende ikke aflæser informationerne via clairvoyant kontakt til modtageren. Det stiller hypotesen om at der er tale om reel kontakt til afdøde stærkere. Det nye er, at der nu for første gang findes videnskabelige metoder til at udforske om mennesker kan forlade deres krop og om medier er i kontakt med afdøde eller andre paranormale dimensioner. Et par årtiers forskning i dette kunne medføre et nyt kulturelt syn på døden og efterlivet, der formentlig ville få gennemgribende betydning for hele menneskeheden og vores globale sameksistens. Det siges, at den amerikanske komiker og filmskuespiller W.C. Fields, på sit dødsleje begyndte at læse i Biblen. W.C. Fields havde levet et liv med masser af sprut og var en rigtig livsnyder. Det var derfor en overraskelse, at finde ham siddende og studere Biblen. Hans svar til vennerne var, at han ledte efter smutveje! Det tyder på at der er smutveje til himlen, som kan udforskes. Nu venter vi på resultaterne af det første større forsøg indenfor nærdødsoplevelsen. Det kunne skabe et lavineskred, hvor flere og flere forskere, tør gå i gang med dette væsentlige emne. Et område der tilhører troen, er hermed flyttet inden for en gryende åndsvidenskabs domæne. Alex Riel Det Holistisk Universitet Kilder Bog: Mystik & Videnskab v/alex Riel forlag1.dk Ny forskning i nærdødsoplevelsen

6 Gary Schwartz s nye forsøg ANOMALOUS INFORMATION RECEPTION BY RESEARCH MEDIUMS DEMONSTRATED USING A NOVEL TRIPLE-BLIND PROTOCOL Julie Beischel, PhD and Gary E. Schwartz, PhD Explore: The Journal of Science and Healing. Jan Læs her: Gary Schwartz s og hans kollegaers forskning. Veritas The SOPHIA Project The Windbridge Institute i Guggenheim og Guggenheim: Hello from Heven! s. 292.

Forskning i kommunikation med afdøde

Forskning i kommunikation med afdøde Forskning i kommunikation med afdøde Ved/Alex Riel Det Holistiske Universitet Gary Schwartz professor i psykologi fra Arizona University i USA er sammen med kollegaer i gang med at forsøge videnskabeligt

Læs mere

Livet efter livet. Hensigt: Livet efter livet viser at der er et formål med livet og hvor- dan dette formål leves bedst muligt

Livet efter livet. Hensigt: Livet efter livet viser at der er et formål med livet og hvor- dan dette formål leves bedst muligt Livet efter livet Livet efter livet Overgangen fra den fysiske død til livet i de åndelige verdener Livet i de åndelige verdener Overgangen fra livet i de åndelige verdener til en ny fødsel på fysisk plan

Læs mere

Bevidstheden bag tid og rum

Bevidstheden bag tid og rum Bevidstheden bag tid og rum Ved Alex Riel Indledning Majoriteten af nutiden akademiske bevidsthedsforskere og filosoffer formoder at bevidstheden er et lokalt fænomen, der relaterer sig til hjerne og krop

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Gennem Forhænget. Viola Petitt Neal, Ph.d. Shafica Karagulla, M.D. Oversat og redigeret af: Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang

Gennem Forhænget. Viola Petitt Neal, Ph.d. Shafica Karagulla, M.D. Oversat og redigeret af: Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang 1 Gennem Forhænget Viola Petitt Neal, Ph.d. Shafica Karagulla, M.D. Oversat og redigeret af: Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang 2 VIOLA PETITT NEAL, Ph.d. 1907-1981 Den 7. august 1981 blev Shamballas porte

Læs mere

energicentre eller chakraer. Kanalisering af den healende energi kan ske enten ved at holde hænderne direkte på kroppen eller helt uden at røre

energicentre eller chakraer. Kanalisering af den healende energi kan ske enten ved at holde hænderne direkte på kroppen eller helt uden at røre Healing Healing har sine rødder i shamanismen. Den måde naturfolkene overalt på kloden har plejet det syge på, er grundlæggende vidt forskelligt fra den moderne kliniske måde at gøre det på. Grænserne

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale Sommer 2008 Tema: Motivation og Kommunikation

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale Sommer 2008 Tema: Motivation og Kommunikation Læs i dette temanummer om motivation som noget, der opstår i relationen mellem klient og rådgiver. Du kan også læse om efterårets spændende kurser i og vores SundhedsCoach Uddannelse. At kommunikere motiverende

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Af Karen Lumholt, journalist, underviser og seniorkonsulent med speciale i narrative processer

Af Karen Lumholt, journalist, underviser og seniorkonsulent med speciale i narrative processer AT BINDE EN SLØJFE Hjælp til at fortælle om sit liv kan være en stor lindring Af Karen Lumholt, journalist, underviser og seniorkonsulent med speciale i narrative processer I 2009 døde min far på Hospice

Læs mere

Interview om spiseforstyrrelser med Mary O Malley

Interview om spiseforstyrrelser med Mary O Malley at vågne af forhekselsen Interview: Liv Johns Interview om spiseforstyrrelser med traf jeg første gang, da hun var i Danmark for et par år siden for at holde foredrag om afhængighed. Det gjorde mig nysgerrig,

Læs mere

Kvindelighed. Seksualitet fra første færd

Kvindelighed. Seksualitet fra første færd Kvindelighed Seksualitet fra første færd En pige fødes sexet! Det er måske ikke det første, vi tænker på, når vi betragter en rødmosset nyfødt. Men erkendelsen af, at seksualiteten er til stede fra første

Læs mere

Kommunikation og samtale om adfærdsændringer

Kommunikation og samtale om adfærdsændringer 1332 FOREBYGGELSE Kommunikation og samtale om adfærdsændringer Anette Søgaard Nielsen Vi anvender både den styrende, den følgende og den vejledende kommunikationsstil i vore professionelle samtaler i sundhedsvæsenet.

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier.

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier. Tilbageblik 10.04.06 Tiden flyver og det er forår. Jeg har fundet min logbog frem, for bedre at kunne huske, hvad det var som skete, og som var så fascinerende og mærkeligt for fire måneder siden! For

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

TANKER OM IDENTITET OG SELV

TANKER OM IDENTITET OG SELV TANKER OM IDENTITET OG SELV Af hospitalspræst Steen Bonde Jeg vil ikke give mig i kast med at definere, hvad identiteten er eller hvordan identitetsdannelsen sker. Det findes der mange forskellige teorier

Læs mere

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Kære Nicolai Nu kan jeg ikke lege med dig mere, for jeg er startet herovre på fritidsordningen. Ha det godt

Læs mere

VEJEN TIL INDRE FRED

VEJEN TIL INDRE FRED VEJEN TIL INDRE FRED Freds Pilgrim VEJEN TIL INDRE FRED Harmoniske principper for menneskelivet VISDOMS BØGERNE Sankt Ansgars Forlag Freds Pilgrim: Vejen til indre Fred Harmoniske principper for menneskelivet.

Læs mere

Der eksisterer kun et problem

Der eksisterer kun et problem Der eksisterer kun et problem Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Healing Code Alexander Loyd & Ben Johnson

Healing Code Alexander Loyd & Ben Johnson Healing Code Alexander Loyd & Ben Johnson En artikel om The Healing Code af Jarle Tamsen 1 2 Bogen, The Healing Code, er skrevet på grundlag af en gave, som Alex Loyd modtog fra Universet (Gud) i 2001.

Læs mere

unsten Kærlighed og swingerliv Ditte og Michael Lund

unsten Kærlighed og swingerliv Ditte og Michael Lund unsten Kat dele hinanden Kærlighed og swingerliv Ditte og Michael Lund KUNSTEN AT DELE HINANDEN Copyright 2012 Ditte og Michael Lund All rights reserved Udgivet 2012 af Skriveforlaget, København Bogen

Læs mere

R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E

R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E & nyhedsbrev R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E Tak for et godt og spændende år vi glæder os til januar! nr. 5 Vi glæder os til at se jer på fyraftensmøderne i januar og høre, hvordan jeres

Læs mere

NY INTERESSE FOR MYSTICISME. Af Alice A. Bailey. Artikel i BEACON, febr. 1938, genoptrykt april 2007. (Oversættelse: Ebba Larsen)

NY INTERESSE FOR MYSTICISME. Af Alice A. Bailey. Artikel i BEACON, febr. 1938, genoptrykt april 2007. (Oversættelse: Ebba Larsen) NY INTERESSE FOR MYSTICISME Af Alice A. Bailey Artikel i BEACON, febr. 1938, genoptrykt april 2007 (Oversættelse: Ebba Larsen) Menneskets mørke perioder med et tydeligt fravær af åndelig tænkning har trods

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kommunikative redskaber til børn med eller uden funktionsnedsættelse.

Kommunikative redskaber til børn med eller uden funktionsnedsættelse. Kommunikative redskaber til børn med eller uden funktionsnedsættelse. http://kulturogfritid.kk.dk/kulturhusetindre/babytegnsprog http://www.skolestuen.dk/2010/06/hjlp-tiltegnsprog-og-tegn-til-tale.html

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? STOF 4.2 04/12/04 19:19 Side 54 EN KLASSIKER Hvordan er det gået til? Introduktion til klassikeren. Af Michael Jourdan I TV-serien, Huset på Christianshavn, er der en episode 1, hvor beboerne samles hos

Læs mere