Referat fra døgnseminar i Landsbyrådet 10. til 11. april 2015 på Schurs Konferencecenter Referent: Jesper Nielsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra døgnseminar i Landsbyrådet 10. til 11. april 2015 på Schurs Konferencecenter Referent: Jesper Nielsen"

Transkript

1 1 Referat fra døgnseminar i Landsbyrådet 10. til 11. april 2015 på Schurs Konferencecenter Referent: Jesper Nielsen Deltagere: Jackie Nielsen, Tønning-Træden Jørgen Holm, Endelave Annette Hansen, Serridslev Frankie Christensen, Serridslev Bent Nygaard, Haldrup Bo Rosenkvist, Vrønding Heidi Allentoft, Vrønding Per Vasegaard Hansen, Yding John Age Bækgaard, Yding Jørn Steffensen, Vestbirk Hanne Sole, Vestbirk Jørn Deenfeldt, Voervadsbro Arne Jensen, Rådved Jens Erik Andersen, Elbæk Lone Thomsen, Elbæk Willy Suhr Rasmussen, Lundum Jens Hjortdal, Grædstrup Anne Dyrberg, Grædstrup Peter Didriksen, Horsens Kommune/Teknik og Miljø Jesper Nielsen, Horsens Kommune/Sund By Oplæg fredag vedr. borgerbudgettering v/ Torsten Sonne Pedersen, byrådsmedlem i Hedensted Kommune, og Søren Noes, lokalrådet på Hjarnø (slides fra oplæggene er vedhæftet referatet): Torsten Sonne Pedersen: Baggrund: Hedensted Kommune var hele tiden under økonomisk pres, hvilket er baggrunden for, at kommunen har søgt at gå nye veje med fokus på kerneopgaverne i forhold til borgerne (f.eks. fra undervisning til læring) og medborgerskab og samskabelse. Dvs. væk fra den gammeldags tænkning fra byrådsbeslutning, udførelse via embedsfolkene, til borgerne som passive modtagere af en ydelse. Samskabelsen er en proces, hvor borgerne og lokalsamfundene er involveret hele vejen igennem. Eksempler: Slip lokalområderne fri og forstyrrelsesgrupper, hvor målet er at skabe nye innovative løsninger i samarbejde mellem kommune og lokalområder. Dvs. man ser sammen på opgaver og økonomi, og borgere og kommune finder i samarbejde ud af, om tingene kan gøres anderledes og bedre. Eksempler er borgerbiler, hvor kommunens biler kan bruges af borgerne når kommunen ikke selv bruger dem, og apps til samkørsel for unge i samarbejde med Ungerådet. Borgerbudgettering er også et eksempel på en anderledes måde at gøre tingene på. Der er også planer om, at udarbejde kommuneplan/planstrategi på en ny måde, hvor lokalsamfundene inddrages meget tidligere i processen.

2 2 Organisering: Det fælles Landdistriktsråd Torsten Sonne Pedersen er medlem af Udvalget for Fritid og Fællesskab, som er det udvalg som landdistrikterne hører under. Og han er på den baggrund også medlem af bestyrelsen for Hedensted Kommunes fælles Landdistriktsråd med 29 lokalråd som medlemmer. Det er bestyrelsen for det fælles Landdistriktsråd der bevilger tilskud til landsbyprojekter. Hedensted Kommune har ansat en landdistriktskoordinator, som hedder Susanne Ernest. Hedensted Kommunes landsbykontaktordning: En indgang ligegyldigt hvad sagen handler om. 4.2 mil. kr. til landdistriktsudvikling. Landdistriktsrådet fordeler midlerne (minus midlerne til administration) og orienterer det politiske udvalg. Forholdsvis ubureaukratisk procedure og nemmere en ansøgninger til LAG, hvor Odder og Hedensted Kommuner nu har en fælles LAG. De store byer såsom Uldum er nu også med i det fælles Landdistriktsråd. De små landsbyer bliver tilgodeset på linje med de store byer. Rekruttering til bestyrelsen for Landdistriktsrådet er afgørende. De rigtige mennesker er afgørende. Der skal headhunting til. Det fælles Landdistriktsråd har ingen formel høringsret. Kan skabe lokale konflikter, som man ikke ønsker. Søren Noes: Søren er medlem af Lokalrådet på Hjarnø og med i det Fælles Landdistriktsråd. Desuden repræsentant i Ø-Sammenslutningen og formand for småøernes LAG. Søren lagde ud med det kritiske spørgsmål, om samskabelse betyder, at kommunen vil have borgerne til at gøre det som kommunen burde gøre? Han understregede også, at nogen borgere flytter på landet for at få ro, og det skal de have mulighed for! Borgerbudgettering i Hedensted Kommune: Inspirationen er kommet fra Skotland, hvor Hedensted Kommune var på studietur. Det er en metode for demokratisk drøftelse og beslutning. En anden måde at gøre tingene på end den sædvanlige med puljeansøgninger, som giver rum for andre ideer og større mobilisering. I andre lande er det hele økonomien der er lagt ud til borgerbudgettering pga. mistillid til politikerne og den demokratiske proces i de lande, særligt Sydamerika. Borgerbudgettering skaber fællesskab, fælles forståelse og fælles ansvar. Der er selvfølgelig et potentiale for konflikt også, men så skal der nok en større del af kommunens budget til. Hjarnø ansøgte Hedensted Kommune om at blive en del af processen mht. borgerbudgettering og var en af de første ( det er jo også en metode anvendt i ulande, som Søren udtrykte det!). De fik kr. til processen. Proces på Hjarnø: 1) Informationsmøde med fællesspisning, hvor borgerne blev bedt om at komme med ideer til projekter. De ideer den enkelte kommer med, skal man selv være villig til at være tovholder på. 2) På næste møde blev ideerne præsenteret. Gode forslag kom frem: Bedre internet, plante træer, skolehave, dansedæk, bro til færgen, krabbe

3 3 væddeløbsbane, trædesten på nordøen. 3) En måned senere blev der stemt, hvor der var opbakning til at arbejde med bedre bredbånd (der blev skabt samarbejde med TDC) og skolehaven. Det gode ved processen var, at der kom andre end Tordenskjolds soldater på banen og at det skaber en dynamik i landsbyen ( overbevis din nabo og ikke kommunen ). Det mindre gode er, at med kr. er det kun mindre projekter der er er plads til i stil med borde og bænke. Det er for lidt. Den efterfølgende debat: 7 landsbyer i alt i Hedensted Kommune har prøvet borgerbudgettering med nu kr. til hver. Erfaringen er generelt, at andre kommer på banen end Tordenskjolds soldater. Spørgsmålet er om det vil blive til mere end borde og bænke. Frankie fra Serridslev udtrykte, at kommunerne ikke vil slippe tøjlerne. Torsten mente at de ville. Jens fra Grædstrup: Kan lokalområderne selv drive skolen? Torsten mente ja. Søren Noes: Kan savne strategisk tænkning i forhold til borgerbudgettering. Hanne fra Vestbirk: Den lokale splid kan være en fare. Torsten har aldrig oplevet at nogen kupper processen. Jackie fra Tønning-Træden: Den trygge landsby er også borgerbudgettering og der er erfaringen også, at nye ideer og nye mennesker involveres. Heidi fra Vrønding: Der er en god energi i det. Søren Noes: Flæskesteg er en god ide, når man skal have folk til at komme og deltage. Landsbyerne i Hedensted Kommune har kr til facilitering. Fredag aften bød på middag, hyggeligt samvær og erfaringsudveksling på tværs. Lørdagens program: Peter Didriksen, Horsens Kommune/Teknik og Miljø, holdt oplæg om ny Landdistriktspolitik for Horsens Kommune (slides vedhæftet): Peter uddelte et kort over Jyllandskorridoren, i forhold til tilflytning, fraflytning, kollektiv trafik m.v., samt et spørgeskema til deltagerne med en række spørgsmål til goder/værdier i forhold til at bo i landsbyerne og på landet samt mangler/udfordringer. Peter understregede, at hensigten er at give landsbyerne mulighed for at komme med gode ideer og pejlermærker til, hvad en landdistriktspolitik bør indeholde. Spørgeskemaet er ikke en formel høring men en screening efter gode ideer, ønsker, problemer m.v., som kan give et grundlag for det videre arbejde med den nye Landdistriktspolitik. Hvad er en politik: En hensigtserklæring. Byrådets ønsker til fremtiden. Hvilke udfordringer er der? Politikken er dog ikke en konkret handlingsplan. Der er allerede indsendt indlæg fra Samby og Landsbyrådet vedr. organisering. Peter samler op og skriver udkast til politik, som derefter skal i høring og vedtages politisk. Det er dermed en længere proces.

4 4 De fleste kommuner har en Landdistriktspolitik. Horsens Kommune har det ikke. Hvis vi lader os inspirere at en sammenlignelig kommune som Næstved Kommune, med en stor centerby, mellembyer og landsbyer, kan vi se, at deres politik indeholder visioner og mål for dialog mellem borgere og kommune, bosætning, familie, samlingssteder, trafik, erhverv og arbejde, borgerservice og natur. Det er de områder som anses som vigtige, som Næstved Kommune skal arbejde med. Hvad skal der være i vores politik? I al hvad Horsens Kommune foretager sig, ligger ønsket om at skabe bæredygtige samfund, som er tiltrækkende for nye borgere. Dvs. skabe udvikling med synergier, hvor huse holder deres værdi, giver børn til institutionerne, borgere der betaler skat. Alt sammen noget der fastholder den positive spiral i alle områder af Horsens kommune. Kernespørgsmål: Hvorfor bor jeg selv på landet eller i en landsby? Befolkningsudviklingen i Horsens Kommune viser, at det ikke kun er byen man flytter til. Det er et mere broget billede, og der er ikke kun fraflytning fra landet. Jørn fra Vestbirk: Det går i den rigtige retning, og vi skal nytænke hvad vi vil ude i de små samfund, frem for at tænke inde fra kommunen hvad man vil ude i landet. Men det går måske lidt i en anden retning lige nu. Lav et forum hvor man hører borgerne. Landsbyerne er forskellige, lyt til de små samfund. Der har landsbyrådet haft sin styrke. Landsbyerne må ikke blive ens. Hanne fra Vestbirk: Nærhed er en værdi, man skal kunne identificere sig med kommunen. Der er blevet langt ind til kommunen. Både politikere og embedsmænd, det er diffust, de er ikke fokuseret på landsbyerne. Der skal være en afdeling for kommunen eller en kontaktperson. Nærhed gælder også mht. institutioner. Lone fra Elbæk: I Hedensted kommer kommunen ud til borgerne. Det kan Horsens Kommune lære af. Bo fra Vrønding: Man kan spørge mere ind til Hedensted Kommune om deres erfaringer. Jørn fra Voervadsbro: Kommunen hører os ikke. Politikerne skal komme ud og diskutere med os. Arne fra Rådved: Horsens by præger administrationen for meget. Ikke tid til de små samfund. Alting bliver set med horsensbriller. Jackie fra Tønning-Træden: Børnefamilier har behov for institutioner tæt på. Filosofien i Horsens Kommune har været at stort er godt. Men mange leder efter de små institutioner. Kommunen skal så ikke modarbejde de små private institutioner. F.eks. private dagplejere. Det er i øvrigt også en tendens inde i Horsens by. Det kan måske svare sig i et excel ark men vi kan jo se privatskolerne vokser, så borgerne ser det anderledes. Jørn fra Voervadsbro: Hvordan er pengestrømmene egentlig mellem land og by? Der er mange gode skatteborger i landsbyerne. Hanne fra Vestbirk: Gider politikerne i det hele taget landsbyerne? Hvad får vi igen? Nu lukker også udslusningen på Østbirk skole. Vestbirk er nu slået sammen med Østbirk i en helhedsplan, det var ikke det der blev lovet, og vi er ikke ens. Det har vi ikke bedt om. Der skal en gensidighed til.

5 5 Jørn fra Voervadsbro. Nordvestgruppen har haft en god proces, god interesse fra kommunen side, og projekterne er gennemført, og nogen er kommet på budgettet. Willy fra Lundum: Gode erfaringer med kommunen, god behandling fra Teknik og Miljøs side. Det hjælper når man siger, at man er fra landsbyrådet. Nogen gange bliver vi lidt anarkister. Annette fra Serridslev: Børnebondegården er blevet godt modtaget af kommunen, taget kontakt til politikerne og skabt forståelse. Bo fra Vrønding: Husk at direktør for Teknik og Miljøs sekretær er indgangsnøglen til kommunen. Hun videresender til sagsbehandlerne. Hanne fra Vestbirk: Handler om fokus og prioritet, 1/3 af borgerne bor udenfor Horsens by. Jørn fra Vestbirk: Landsbyafgrænsningen fra 2009 var utilfredsstillende og klager over processen. Peter Didriksen Teknik og Miljø: Naturstyrelsen spiller en stor rolle her. Jackie fra Tønning-Træden: Alt for megen centralisering. Kommunen skal understøtte med kommunale arbejdspladser, f.eks. plejecentrene på ældreområdet. Det går ud over livet i småbyerne, også i Brædstrup går det tilbage. Måske skabe letbane ind i landet så bosætning bliver mere attraktiv ind i landet. Anne fra Grædstrup: Centraliseringen sker på andre områder, handler også om få f.eks. komediehuset ud på landet. Lone fra Elbæk: Kommunikation er en del af problemet, vi skal gøre opmærksom på os selv og de ting der ikke duer. Jørn fra Voervadsbro: Borgerservice er flyttet og det er et problem. Ikke godt for de ældre. Vejen ind til Brædstrup er forfærdelig. Peter Didriksen Teknik og Miljø: Hvad med det gode liv/f.eks. kultur? Annette Serridslev: Man vil gerne have fred i landsbyerne, derfor ikke de store kulturevents. Peter Didriksen Teknik og Miljø: Hvad med selvadministration af puljer? Er der frivilligt arbejdskraft nok til det? Hvad kan I magte som lokalråd? Jackie Tønning-Træden: Der er ikke det store behov for flere midler. Mere end hjælpende hånd. Anne Grædstrup: Motivationen er der, men den går død når vi møder bureaukratiet. Kommunen skal være fleksibel og hurtig. Jens Grædstrup: Flere penge, så skal det være de store penge, f.eks. køre den kommunale skole som var det en friskole.. Hanne Vestbirk: Vestbirk har mange skoler, det betyder meget for den daglige puls. Flere penge til græsrodsarbejde til aktiviteter og der er stort behov for årlige ekstra pulje til veje. Den trygge landsby har lidt af det. Klynger kunne være en god vej frem. Lone Elbæk: Landsbyerne står forskellige steder. I Elbæk er vi lige begyndt. Landsbyrådet er en stor inspiration. Det er vel derfor kommunen har oprettet landsbyrådet, det skal det holde fast i. Derfor er Landsbyrådets forslag til reorganisering godt, fordi vi har begge dele med. Arne Rådved: Vedr. frivilliges øget indsats: Der er godt nok mange frivillige i kommunen, men der er for få til at gøre en indsats på bestyrelsesniveau. Borgerbudgettering kunne skabe ekstra interesse for det arbejde. På ældreområdet oplever vi, at de blive ældre og ældre, dem der laver det administrative frivillige

6 6 arbejde. Hvis det skal være større budgetter, så kan det blive svært. Der er resurser derude, men de skal sættes fri. Jørn Voervadsbro: Multihuse er vejen frem, skolen i Sdr. Vissing er super, som lokal borgerhus med mange frivillige. Jørn Vestbirk: Økonomien spiller stor rolle i kommunen. Der skal spares hvert år. Kan vi så få gadebelysning til at se hvor hullerne er? Jens Grædstrup: Holdningsændring blandt de unge, de unge vil ungelivet inde i byen. Kommunens rolle: Behold skolen! Jackie Tønning-Træden: Vi skal have almene boliger ude i landsbyen til de ældre. Anne Grædstrup: Transport til ældre til indkøb er vigtig i den sammenhæng. Debat om Landsbyrådets forslag til reorganisering af Landsbyrådet og Samby, som er indsendt til Udvalget for Teknik og Miljø: Debatten blev indledt kort indlæg ved Bo fra Vrønding og Jørn fra Vestbirk, som på vegne af Landsbyrådet har udarbejdet forslaget til reorganisering. Bo Vrønding: Vi tog udfordringen op fra forslaget fra LAG en/samby. Og det ser ud til at der er muligheder endnu. Vi tog nogen af tankerne op. Bl.a. klyngerne, øst, midt og vest. Er der en trussel for at blive presset af mellembyerne. Hvorfor har politikerne ikke reageret på det? Mødegange: 4 i landsbyrådet, klyngen bestemmer selv hvor mange møder der skal være. Vi har ikke taget fælles råd med i forslaget. Jørn Vestbirk: Baggrunden er temamødet i udvalget for Teknik oh Miljø. Styrker og svagheder ved den nuværende organisering set fra deres side. Svaghed er at der ikke er god kommunikation mellem mellembyer og landsbyer. Vores forslag tager højde for styrker og svagheder. Der er kontrol med tilskudsmidlerne, som tingene står, der er vi ikke enige med politikernes holdning. Peter Didriksen Teknik og Miljø: Som helhed mener kommunen, at der er kontrol med midlerne. Der er endda et ønske om at give flere midler til selvforvaltning. Hanne Vestbirk: Det er landsbyrådet forslag og det er indsendt, så ikke grund til at diskutere det. Det er det vi ønsker. Hanne foreslog, at der straks skulle vælges en formand for Landsbyrådet. Da det ikke havde været på dagsordenen var der ikke opbakning til det. Drøftelse af Landsbyrådets interne arbejdsgange m.v.: Bo fra Vrønding gav et overblik over rådets arbejdsgange: 5 møder årligt på skift mellem landsbyerne samt et fælles møde med Samby i december på rådhuset, som kommunen er vært for. Den landsby som er vært for det enkelte møde er formand, dvs. ansvarlig for at udsende dagsorden 14 dage før mødet samt referat. Ansøgninger om tilskud fra rådet skal sendes senest 7 dage før til alle rådsmedlemmerne (Jesper fra Sund By opdaterer listen samt opdaterer rådets side på horsens.dk). Der en række fast punkter på dagsordenerne: Kort nyt fra Kommunen, kort nyt fra landsbyerne (evt. under kaffen), bevillinger, punkter til næste møde, og mødedatoer. Tilskud fra Landsbyrådet bevilges som foreningstilskud inklusiv moms på cvr. nr. Ønske om udbetaling rettes til Helle Ø Nielsen i den centrale økonomienhed på rådhuset på heoe@horsens.dk med henvisning til det referat, hvor bevillingen fremgår. Regnskab indsendes til Helle. Det har ikke været mulig at finde tilskudskriterierne.

7 7 I 2011 besluttede Landsbyrådet, at alle medlemslandsbyer kan gå kr. i engangstilskud til drift, mindre projekter m.v. Nye medlemslandsbyer har også denne mulighed. Ønskes om udbetaling af disse skal ske til Helle Ø Nielsen. Der blev udtrykt ønske om at punktet om bevillinger rykkes frem på dagsordenen, således ikke er det sidste punkt. Lone Elbæk: Kan de 3 Trygge Landsbyer orientere om status på næste møde? Ja. Hanne Vestbirk: Peters indlæg og tilgang giver grund til optimisme. Arne fra Rådved: Vi skal tænke videre over borgerbudgettering. Møderække: Elbæk: 3. juni kl på efterskolen. Vrønding vært på Børnebondegården i Serridslev 26.8 kl

Temadrøftelse om organiseringen af Landsbyrådet og Samby

Temadrøftelse om organiseringen af Landsbyrådet og Samby Temadrøftelse om organiseringen af Landsbyrådet og Samby Hvor kommer spørgsmålet om organiseringen fra. I projektplan 2014 står der under punktet Landdistrikter: Samarbejde med Landsbyrådet, LAG og Samby

Læs mere

1. Landsbyrådsmødet blev indledt med en præsentation af Elbæk af Lone Thomsen. 2. Præsentation af deltagerne repræsenterende 17 landsbyer:

1. Landsbyrådsmødet blev indledt med en præsentation af Elbæk af Lone Thomsen. 2. Præsentation af deltagerne repræsenterende 17 landsbyer: 1 Landsbyrådsmøde onsdag den 3. juni 2015 på Elbæk Efterskole Referent: Jesper Nielsen, Sund By 1. Landsbyrådsmødet blev indledt med en præsentation af Elbæk af Lone Thomsen 2. Præsentation af deltagerne

Læs mere

-liste er opdateret, men de ændringer der sker lige nu laves en ny opdatering

-liste er opdateret, men de ændringer der sker lige nu laves en ny opdatering Møde i Landsbyrådet oktober 2014 Mødet finder sted den 27. oktober 2014 kl. 19.00 på Yding Grønt, Skovhøjvej 8, 8752 Østbirk. Lige i krydset i Yding lige over for kirken. Referat 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune

Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Data og metode...2 Centerbyerne...3 Generel udvikling for alle centerbyerne...3 Vækst centerbyer...6

Læs mere

Struktur for Samarbejdende Bysamfund SAMBY Horsens kommune

Struktur for Samarbejdende Bysamfund SAMBY Horsens kommune Struktur for Samarbejdende Bysamfund SAMBY Horsens kommune Udarbejdet af den af bysamfundene nedsatte arbejdsgruppe den 19. september 2006 Revideret 28.august 2008 Forslag til Revideret udgave september

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Analyse af befolkningstallet i landsbyer og de lokale centerbyer i Horsens Kommune

Analyse af befolkningstallet i landsbyer og de lokale centerbyer i Horsens Kommune Analyse af befolkningstallet i landsbyer og de lokale centerbyer i Horsens Kommune Indholdsfortegnelse Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og de lokale centerbyer i Horsens Kommune...1 Indledning...3

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Godkendelse af referat fra sidste møde. Godkendelse af dagsorden. godkendt. Godkendt. UDVALG Det Fælles Landdistriktsråd. MØDE Bestyrelsesmøde DFL

Godkendelse af referat fra sidste møde. Godkendelse af dagsorden. godkendt. Godkendt. UDVALG Det Fælles Landdistriktsråd. MØDE Bestyrelsesmøde DFL UDVALG Det Fælles Landdistriktsråd MØDE Bestyrelsesmøde DFL STED Mødelokale 5, Hedensted Rådhus STARTTIDSPUNKT 11-06-2015 19:00:00 SLUTTIDSPUNKT 11-06-2015 21:00:00 PUNKTER 1. Godkendelse af referat fra

Læs mere

VELKOMMEN TIL 12 TIL MIDDAG

VELKOMMEN TIL 12 TIL MIDDAG LAG Odder-Hedensted VELKOMMEN TIL 12 TIL MIDDAG Middagsinvitationen er en del af Gentænk Landsbyen, der gennemføres i forbindelse med, at Aarhus er udnævnt som europæisk kulturhovedstad i 2017. I Gentænk

Læs mere

Borgerbudgettering - Direkte demokrati

Borgerbudgettering - Direkte demokrati Borgerbudgettering - Direkte demokrati Morten Ronnenberg - Vi hjælper dem, der hjælper andre! Morten Ronnenberg Møller - Partner, Strategihuset (2010) - Hjælper foreninger og organisationer i DK/udland

Læs mere

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune Landdistriktspolitik Nordfyns Kommune 2017-2021 Forord Kære læser Det er med stor glæde, at vi præsenterer dig for Nordfyns Kommunes landdistriktspolitik. Der tales meget om land og by, hovedstad og provins,

Læs mere

Bemærkninger til vigtige emner i høringssvarene

Bemærkninger til vigtige emner i høringssvarene Bemærkninger til vigtige emner i høringssvarene 1. Ens organisering på tværs af byer og mindre lokalområder: I et af høringssvarene stilles spørgsmålstegn ved relevansen af ens organisering på tværs af

Læs mere

Dagsorden Distriktsudvalget

Dagsorden Distriktsudvalget Dagsorden Distriktsudvalget 2018-2021 Ordinært møde Mødetidspunkt: 23-08-2018 19:00 Mødeafholdelse: Information: Medlemmer: Elling Bannerslundhallen Grundtvigsvej 73 9900 Frederikshavn Brian Kjær(A), Formand

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

REFERAT. Bestyrelsesmøde. Dato: 9. juni Tidspunkt: Kl Terndrup Rådhus Sted: Skørpingvej Terndrup

REFERAT. Bestyrelsesmøde. Dato: 9. juni Tidspunkt: Kl Terndrup Rådhus Sted: Skørpingvej Terndrup REFERAT Bestyrelsesmøde Dato: 9. juni 2016 Tidspunkt: Kl. 17.00 19.00 Terndrup Rådhus Sted: Skørpingvej 7 9575 Terndrup Til stede: Birgit Christensen Carsten Bojesen Jørgen Nielsen Lene Nygaard Lilli Brunø

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 18:30 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Præsentation af 17, stk. 4 - udvalget 4 3 Rammesætning

Læs mere

Bestyrelsesmøde SKAT Fritid & Idræt 9. februar 2012

Bestyrelsesmøde SKAT Fritid & Idræt 9. februar 2012 Bestyrelsesmøde SKAT Fritid & Idræt 9. februar 2012 Deltagere: Svend Mandel Jørn Olsen Morten Grejsler Jacob Klitgaard Annette Friis Nielsen Jesper Vestergaard Winnie Wolf Andersen Referent: Winnie Wolf

Læs mere

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Mødedato: 6. oktober 2014. Mødetidspunkt: Kl. 16.00-19.00

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Mødedato: 6. oktober 2014. Mødetidspunkt: Kl. 16.00-19.00 Referat Mødetidspunkt: Kl. 16.00-19.00 Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale 4 Deltagere:, Hans Vacker, Allan Petersen, Torsten Sonne Petersen, Hans Henrik Rolskov Fraværende: Bemærkninger: Program Kl.

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Godthåb Samråd. Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl Medlemmer af Godthåb Samråd, samt øvrige interesserede.

Godthåb Samråd. Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl Medlemmer af Godthåb Samråd, samt øvrige interesserede. Referat fra: Emne: Årsmøde / Arbejdsgruppemøde Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl. 1630-1830. Sted: Deltagere: Lyngbjerggårdskolen, lærerværelset. Medlemmer af, samt øvrige interesserede. Derudover deltog

Læs mere

DAGSORDEN. Bestyrelsesmøde. Dato: 10. oktober Tidspunkt: Kl Sted: Administrationsbygningen, Terndrup

DAGSORDEN. Bestyrelsesmøde. Dato: 10. oktober Tidspunkt: Kl Sted: Administrationsbygningen, Terndrup DAGSORDEN Bestyrelsesmøde Dato: 10. oktober 2017 Tidspunkt: Kl. 17.00 20.00 Sted: Administrationsbygningen, Terndrup Til stede: Birgit Christensen Carsten Bojesen Jørgen Nielsen Lene Nygaard Lilli Brunø

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

LANDDISTRIKTSUDVIKLING I RANDERS KOMMUNE DENNIS JENSEN CHEF FOR ERHVERV OG LANDDISTRIKTER

LANDDISTRIKTSUDVIKLING I RANDERS KOMMUNE DENNIS JENSEN CHEF FOR ERHVERV OG LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTSUDVIKLING I RANDERS KOMMUNE DENNIS JENSEN CHEF FOR ERHVERV OG LANDDISTRIKTER Randers Kommune Landdistriktsområdet 2015-2 Landdistriktet hvad snakker vi om? Randers Kommune De basale indsigter

Læs mere

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted Strategi for Lokal Udvikling 2018-2020 Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted 99171717 - lese@thisted.dk - www.thisted.dk - CVR 2918 9560 Indhold Forord... 3 Sammenhængskraft...4 Strategi for Thisted

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

LANDDISTRIKTS POLITIK

LANDDISTRIKTS POLITIK LANDDISTRIKTS POLITIK 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige identitet, sine

Læs mere

Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs.

Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs. Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs. Kirsten Bruun s mission er: At være praktisk ekspert i at samle, dele og kommunikere viden til gavn for landdistrikter og yderområder. Vores

Læs mere

Referat af borgermødet d i Kundby Forsamlingshus

Referat af borgermødet d i Kundby Forsamlingshus Referat af borgermødet d. 10.9.2018 i Kundby Forsamlingshus Til stede: 31 borgere + 3 repræsentanter fra Holbæk Kommune Velkomst v/ Susanne Information om, at Svend Erik Saksund er død 1 Nekrolog oplæst

Læs mere

Sundhed for pengene Informationsmøde om Borgerbudgettet Sundhed for pengene den 19. januar 2015

Sundhed for pengene Informationsmøde om Borgerbudgettet Sundhed for pengene den 19. januar 2015 Sundhed for pengene Informationsmøde om Borgerbudgettet Sundhed for pengene den 19. januar 2015 Program Velkomst Kl. 17 - Oplæg Borgerbudget hvad er det og hvorfor? v. Leon Sebbelin, borgmester Sundhed

Læs mere

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Debattemaer 1. runde: Liv og bevægelse i landsbyerne hvad skal der til, for at du

Læs mere

BORGERNE PÅ BANEN BORGERBUDGETTERING OG DIREKTE DEMOKRATI

BORGERNE PÅ BANEN BORGERBUDGETTERING OG DIREKTE DEMOKRATI BORGERNE PÅ BANEN BORGERBUDGETTERING OG DIREKTE DEMOKRATI Hvad er Borgerbudgettering? Borgerbudgettering er en demokratisk proces, hvor borgere og foreninger kan søge om penge til projekter, der gavner

Læs mere

Tid: Mandag d kl Medlemmer/deltagere Funktion: Sted: Mødelokale 120, Stenløse Rådhus Bjarne Larsen Formand

Tid: Mandag d kl Medlemmer/deltagere Funktion: Sted: Mødelokale 120, Stenløse Rådhus Bjarne Larsen Formand Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 1, Mandag d. 06.01.2014 kl. 9.00. Tid: Mandag d. 06.01.2014 kl. 9.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Sted: Mødelokale 120, Stenløse Rådhus Bjarne Larsen Formand

Læs mere

Ansøgningsskema - om kommunal medfinansiering fra puljen Rum til Fællesskab

Ansøgningsskema - om kommunal medfinansiering fra puljen Rum til Fællesskab Ansøgningsskema - om kommunal medfinansiering fra puljen Rum til Fællesskab Udfyld ansøgningsskemaet og send det til: rumtilfaellesskab@holb.dk. Husk at sende ansøgningsskemaet sammen med en tro- og loveerklæring

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Frederikssund Landsbyråd mandag den 27.10.2014 i Skuldelev Hallen

Referat fra generalforsamling i Frederikssund Landsbyråd mandag den 27.10.2014 i Skuldelev Hallen Referat fra generalforsamling i Frederikssund Landsbyråd mandag den 27.10.2014 i Skuldelev Hallen 31.10.14 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Forelæggelse af revideret regnskab 4.

Læs mere

Referat. Landdistriktsrådet 13. juni kl. 17:00. Rådhuset Aabybro

Referat. Landdistriktsrådet 13. juni kl. 17:00. Rådhuset Aabybro Referat Landdistriktsrådet 13. juni kl. 17:00 Rådhuset Aabybro Indhold 1 ORIENTERING FRA FORMAND... 2 2 ANSØGNINGER... 3 3 MØDER I LOKALOMRÅDERNE... 4 4 NY LANDDISTRIKTSPOLITIK... 5 5 BOSÆTNING... 6 6

Læs mere

BESLUTNING Nyt punkt 3.10 om henvendelse fra Veje og Grønne områder om ny tilgængelighedsplan Dagsorden godkendt.

BESLUTNING Nyt punkt 3.10 om henvendelse fra Veje og Grønne områder om ny tilgængelighedsplan Dagsorden godkendt. Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde fredag den 2. juni 2017 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen Kirsten Feld X Dorthe

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende Fremtidens landsby Projekt: Børnebondegård Horsens

Resultatkontrakt. Vedrørende Fremtidens landsby Projekt: Børnebondegård Horsens Resultatkontrakt Vedrørende Fremtidens landsby Projekt: Børnebondegård Horsens Kontraktens start: 5. april 2011 Kontraktens slut: 1. juli 2014 Journalnummer: 13376231510 Kontraktens parter Region: Region

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Referat

Hedensted Kommune. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Referat Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 6, Uldum Rådhus Deltagere:, Hans Vacker, Torsten Sonne Petersen, Claus Thaisen, Carsten Clausen Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dagsorden for: Horsens Provstiudvalg. PU møde 25. juni 2014. Kl. 10.00 Mødested: Torsted Sognehus Version: 1

Dagsorden for: Horsens Provstiudvalg. PU møde 25. juni 2014. Kl. 10.00 Mødested: Torsted Sognehus Version: 1 Dagsorden for: Horsens Provstiudvalg PU møde 25. juni 2014. Kl. 10.00 Mødested: Torsted Sognehus Version: 1 Til stede: Ilse Kyndesgaard, Jette Christensen, Preben Egeholt, Anne Assenholt, Jørgen Juul Knudsen,

Læs mere

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg Dato: 11-02-2014 Kontaktperson: Simon Christen Simonsen E-mail: scs@vejenkom.dk NOTAT Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg 17 stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg

Læs mere

18. maj Dato: Lokale: Tidspunkt: 16:00. Kurt Bering. Tove Fønss

18. maj Dato: Lokale: Tidspunkt: 16:00. Kurt Bering. Tove Fønss Landdistriktsrådet Dagsorden Dato: Lokale: Tidspunkt: 18. maj 2017 Stenum Kultur og Forsamlingshus 16:00 Karsten Frederiksenn (C) Hildo Rasmussen (A) Margit Chemnitz (V) Knud-Erik Sørensenn (J) Hans Jørgen

Læs mere

(Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Mandag den 17. december Meldahls Rådhus Byrådssalen. Mødetidspunkt: Kl.

(Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Mandag den 17. december Meldahls Rådhus Byrådssalen. Mødetidspunkt: Kl. Referat fra mødet i (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Mandag den 17. december 2018 Mødested: Meldahls Rådhus Byrådssalen Mødetidspunkt: Kl. 17:00-18:00 Medlemmer: Anette Hyre-Jensen (A) Bente

Læs mere

Beretning støtteforeningen for Bakke-hallen tirsdag den 28. februar 2012.

Beretning støtteforeningen for Bakke-hallen tirsdag den 28. februar 2012. Referat fra generalforsamling i støttegruppen for Bakkehallen tirsdag den 28. februar kl. 19.00 på Hejnsvig skole. Valg af dirigent: Lauritz Heick foreslået og valgt Fremlæggelse af årets beretning: V/

Læs mere

PU møde 22. april 2015. Kl. 09:45-14:00 Mødested: Statsfængslet Østjylland, Frodesdalsvej 3, 8700 Horsens.

PU møde 22. april 2015. Kl. 09:45-14:00 Mødested: Statsfængslet Østjylland, Frodesdalsvej 3, 8700 Horsens. Referat for: Horsens Provstiudvalg PU møde 22 april 2015 Kl 09:45-14:00 Mødested: Statsfængslet Østjylland, Frodesdalsvej 3, 8700 Horsens Til stede: Ilse Kyndesgaard (IK), Preben Egeholt (PE), Jette Christensen

Læs mere

Referat Landdistriktsrådet. Den 29. september kl. 19:00 Rådhuset Aabybro

Referat Landdistriktsrådet. Den 29. september kl. 19:00 Rådhuset Aabybro Referat Landdistriktsrådet Den 29. september kl. 19:00 Rådhuset Aabybro Indhold 1 ORIENTERING FRA FORMAND... 2 2 INTERNAT... 2 3 DET FREMTIDIGE ARBEJDE I LANDDISTRIKTSRÅDET... 3 4 OPLÆG FRA BONDERUP OG

Læs mere

Referat fra møde med lokaludvalget d Noter fra Zacharias og Kristine

Referat fra møde med lokaludvalget d Noter fra Zacharias og Kristine Referat fra møde med lokaludvalget d. 9.8.2018 Noter fra Zacharias og Kristine 1. Jens Peter byder velkommen 2. Bordet rundt a. Anita - aktiv foreningslivet b. Christian - aktivt i foreningslivet c. Mogens

Læs mere

REFERAT Bestyrelsesmøde

REFERAT Bestyrelsesmøde REFERAT Bestyrelsesmøde Dato 4. marts 2019 Tidspunkt Kl. 17.30-19.30 Sted Administrationsbygningen, Skørpingvej 7, Terndrup. Deltagere Birgit Christensen, Birgitte Mikkelsen, Carsten Bojesen, Kersten Bonnen,

Læs mere

Helle Øst Udviklingsråd

Helle Øst Udviklingsråd Referat smødet Dato: 4. Februar 2010 kl. 19.30 Sted: Årre, Årre kro Deltagere: Fraværende: Bruno Hansen, Jesper Christiansen, Jens Christian Sørensen Connie Ibsen, Niels Jacob Jensen Jens Peter Christensen,

Læs mere

17, stk. 4 - udvalg om Bosætningsstrategi og Infrastruktur

17, stk. 4 - udvalg om Bosætningsstrategi og Infrastruktur 17, stk. 4 - udvalg om Bosætningsstrategi og Infrastruktur Referat fra møde den 18. september 2014 Tidspunkt: Kl. 16:30 Sted: konferencesalen Skanderborg Deltagere Søren Erik Pedersen, Frank W. Damgaard,

Læs mere

Center Kultur & Fritid Skørpingvej Terndrup REFERAT KULTURRÅDET

Center Kultur & Fritid Skørpingvej Terndrup REFERAT KULTURRÅDET REFERAT KULTURRÅDET Mødedato: Tirsdag den 26. september 2016 Mødetidspunkt: Kl. 19.00 Sted: Lille Stue, KulturStationen, Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping Deltagere: Helle Jørgensen Charlotte M. B. Nielsen

Læs mere

Møde i integrationsrådet 14. december 2015, Kanalstræde 2, mødelokale 013

Møde i integrationsrådet 14. december 2015, Kanalstræde 2, mødelokale 013 Møde i integrationsrådet 14. december 2015, Kanalstræde 2, mødelokale 013 Til stede: Rasmus, Ann-Cherie, Mahad, Erdogan, Elena, Jean, Kristina, Gitte (referent), Gæst: Camilla Wikke fra Strategi og Udvikling

Læs mere

Frivilligt socialt arbejde

Frivilligt socialt arbejde Frivilligt socialt arbejde Frivillige organisationer hvor kommer vi fra? 1849 går Danmark fra Enevælde til Folkestyre Grundloven 1849 er katalysator for frivillig foreningsdannelse 1850 Højskoler Forsamlingshuse

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere

Rapport marts 2018 Forsamlingshusene i Horsens kommune

Rapport marts 2018 Forsamlingshusene i Horsens kommune Rapport marts 2018 Forsamlingshusene i Horsens kommune 27 forsamlingshuse og foreninger modtager støtte fra Horsens Kommune. Støtten er på 20.000kr årligt og administreres af Ejendomscentret under Teknik

Læs mere

Borgerbudgettering 2014 Hjarnø

Borgerbudgettering 2014 Hjarnø Så er forslagene kommet til brug af de 60000 kr. som Hedensted Kommune har stillet til rådighed gennem borgerbudgettering. Vi skal stemme om hvilket af det 9 forslag som skal gennemføres for midlerne,

Læs mere

Landsbyklynger en fortælling fra Mols

Landsbyklynger en fortælling fra Mols Landsbyklynger en fortælling fra Mols Grith Mortensen, formand for Mols i Udvikling Konference om landsbyernes fremtid, 25. april 2019 Velkommen til Mols i Udvikling en meget aktiv landsbyklynge Ca. 3.800

Læs mere

KICK OFF Projekt 100.000. 12 Marts 2016 Vrønding

KICK OFF Projekt 100.000. 12 Marts 2016 Vrønding KICK OFF Projekt 100.000. 12 Marts 2016 Vrønding Agenda 1. Præsentation af organisationer i Vrønding 2. Hvad er tryg landsby og regler for de 100.000. 3. Hvad har andre byer brugt penge på? 4. Præsentation

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Referat med åbne punkter. Mødelokale 4 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Referat med åbne punkter. Mødelokale 4 Hedensted Rådhus Referat med åbne punkter Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 4 Hedensted Rådhus Deltagere:, Hans Vacker, Allan Petersen, Torsten Sonne Petersen, Hans Henrik Rolskov Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Magneter i Øster Velling

Magneter i Øster Velling Magneter i Øster Velling Baggrund for projektet Landsbyen Øster Velling er en dejlig lille landsby med små 200 beboere (274 i sognet) som ligger i et naturskønt område. Men ligesom en lang række andre

Læs mere

2.3 Meddelelser fra forvaltningen. Mette Olander orienterer om sundhedscentre og sammenlægning af områder.

2.3 Meddelelser fra forvaltningen. Mette Olander orienterer om sundhedscentre og sammenlægning af områder. Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 4. april 2016 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten Feld X

Læs mere

Borgerbudget, Sundhed for pengene 2016

Borgerbudget, Sundhed for pengene 2016 Borgerbudget, Sundhed for pengene 2016 Informationsmøde om Borgerbudget, Sundhed for pengene den 19. januar 2016 Program Velkomst Kl. 17 - Oplæg Borgerbudget hvad er det? v. Leon Sebbelin, Borgmester Sundhed

Læs mere

Referat plenummøde 18. marts 2019 kl. 17:00 Sport og Kulturcenter Brovst, Damengvej, 9460

Referat plenummøde 18. marts 2019 kl. 17:00 Sport og Kulturcenter Brovst, Damengvej, 9460 Erhvervscenter Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Lars Haagensen Direkte 7257 7454 22-03-2019 Sagsnr.: 01.02.03-G01-7-18 Referat plenummøde 18. marts 2019 kl. 17:00

Læs mere

Referat af ordinært bestyrelsesmøde, tirsdag 4. februar 2013 kl. 18:00, på Blovstrød Skole, lokale 35.

Referat af ordinært bestyrelsesmøde, tirsdag 4. februar 2013 kl. 18:00, på Blovstrød Skole, lokale 35. Andelsboligforeningen Lundegaard Bestyrelse Referat -møde den 4. februar 2014 kl.18:00 Referat af ordinært bestyrelsesmøde, tirsdag 4. februar 2013 kl. 18:00, på Blovstrød Skole, lokale 35. Deltagere:

Læs mere

Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene

Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene Notat Fællescenter HR og Udvikling Journalnr: 00.16.00-P20-2-14 Ref.: Charlotte Grøn Andersen Dato: 14-11-2014 Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene jeres penge, jeres sundhed, jeres beslutninger

Læs mere

Referat Nærdemokratiudvalget's møde Torsdag den 12-09-2013 Kl. 16:30 Udvalgsværelse 1

Referat Nærdemokratiudvalget's møde Torsdag den 12-09-2013 Kl. 16:30 Udvalgsværelse 1 Referat Nærdemokratiudvalget's møde Torsdag den 12-09-2013 Kl. 16:30 Udvalgsværelse 1 Deltagere: Arne Ebsen, Pia Dam, Mette Kristensen, Mogens Stampe Afbud: Jens Munk Indholdsfortegnelse Sag Tekst Sidenr.

Læs mere

Ansøgningsskema - om kommunal medfinansiering til bredbåndspuljen

Ansøgningsskema - om kommunal medfinansiering til bredbåndspuljen Ansøgningsskema - om kommunal medfinansiering til bredbåndspuljen Udfyld ansøgningsskemaet og send det til: rumtilfaellesskab@holb.dk. Husk at sende ansøgningsskemaet sammen med en tro- og love erklæring

Læs mere

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Mødedato: 1. februar Mødetidspunkt: Kl. 17:00. Mødelokale 4 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Mødedato: 1. februar Mødetidspunkt: Kl. 17:00. Mødelokale 4 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Mødelokale 4 Hedensted Rådhus Deltagere:, Hans Vacker, Allan Petersen, Torsten Sonne Petersen, Hans Henrik Rolskov Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Medborgerskab En tværgående politik 2015

Medborgerskab En tværgående politik 2015 Medborgerskab En tværgående politik 2015 En politik for medborgerskab Sønderborg Byråd har en vision om, at kommunen skal være i vækst og et sted, hvor borgerne lever det gode liv. Vækst og arbejdspladser

Læs mere

Hvor stor en procentdel af projektets samlede budget udgør ovenstående beløb? 70 %

Hvor stor en procentdel af projektets samlede budget udgør ovenstående beløb? 70 % Journalnummer (udfyldes af Vordingborg Kommune) 1. Projektets titel Erhvervsmesse 2015 i Køng-Lundby 2. Beløb der søges finansieret af LUP-puljen Hvilket beløb søges fra LUP-puljen: ca. 32.000 kr. Hvor

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016 Borgerdialog og MED-møde Budgetproces 2016 Frederikssund Kommune Budget 2016 Frederikssund Kommune skal til enhver tid drives så effektivt som muligt til glæde for alle borgere og virksomheder. Den aktuelle

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Pædagogisk sektor. 20. marts 2014 KL Bataljonsvej 3, 4700 Næstved

Referat fra bestyrelsesmøde i Pædagogisk sektor. 20. marts 2014 KL Bataljonsvej 3, 4700 Næstved Referat fra bestyrelsesmøde i Pædagogisk sektor 20. marts 2014 KL. 18.00 Bataljonsvej 3, 4700 Næstved Dagsorden: 1. Præsentationsrunde, da vi har indbudt valgte faggruppe repræsentanter der skal deltage

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Landsbyerhvervsklynger

Landsbyerhvervsklynger Landsbyerhvervsklynger Udvikling, samarbejde og vækst Erhvervsudvikling og fastholdelse af virksomheder i Holstebro Kommunes landdistrikter Projektets vision At udvikle og fastholde virksomheder og arbejdspladser

Læs mere

Inspirationsmøde om arbejdet i SFOforældreråd. 1. Velkomst ved Morten Bowman, Formand for ÅFO

Inspirationsmøde om arbejdet i SFOforældreråd. 1. Velkomst ved Morten Bowman, Formand for ÅFO Inspirationsmøde om arbejdet i SFOforældreråd 1. Velkomst ved Morten Bowman, Formand for ÅFO ÅFO er interesseorganisation for forældre i Århus med børn i dagtilbud, SFO og klub. Vi varetager forældrenes

Læs mere

REFERAT. Bilag 2. Inspirationsmøde i 17, stk. 4-udvalget for borgerinddragelse. Dato: Tidspunkt:

REFERAT. Bilag 2. Inspirationsmøde i 17, stk. 4-udvalget for borgerinddragelse. Dato: Tidspunkt: REFERAT Dato: 24. juni 2018 Bilag 2 Inspirationsmøde i 17, stk. 4-udvalget for borgerinddragelse Sagsnr.: 820-2018-10897 Dokumentnr.: 820-2018-130033 Dato: 19.06.2018 Tidspunkt: 17.00-19.00 Sted: Byrådssalen

Læs mere

Formandens beretning 2016

Formandens beretning 2016 Formandens beretning 2016 Så blev det atter tid, til at holde generalforsamling, i Lokalråd Fladså og dermed er det tid at gøre status på, hvad året er gået med. Ja, vi startede lidt turbulent, kort efter

Læs mere

Referat af møde nr. 11. Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 11. Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 11. Mandag d. 05.12.2016 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 05.12.2016 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.15 Egedal

Læs mere

Norddjurs Fritidsråd REFERAT

Norddjurs Fritidsråd REFERAT Norddjurs Fritidsråd REFERAT Sted: Ok Djurs klubhus, Klitten 1, 8500 Grenaa Dato: Tirsdag den 5. september 2017 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Fraværende: Kai Hansen Tove Højlund Gunnar Thode

Læs mere

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Lokal Aktionsgruppe - LAG Lokalt

Læs mere

Dagsorden. Landdistriktsrådet 13. juni kl. 17:00. Rådhuset Aabybro

Dagsorden. Landdistriktsrådet 13. juni kl. 17:00. Rådhuset Aabybro Dagsorden Landdistriktsrådet 13. juni kl. 17:00 Rådhuset Aabybro Indhold 1 ORIENTERING FRA FORMAND... 2 2 ANSØGNINGER... 3 3 MØDER I LOKALOMRÅDERNE... 4 4 NY LANDDISTRIKTSPOLITIK... 5 5 BOSÆTNING... 6

Læs mere

Dagsorden for Folkeoplysningsudvalgets møde den 10. februar 2009 kl. 17:00 i administrationsbygningen i Løgstør mødelokale 214

Dagsorden for Folkeoplysningsudvalgets møde den 10. februar 2009 kl. 17:00 i administrationsbygningen i Løgstør mødelokale 214 Dagsorden for Folkeoplysningsudvalgets møde den 10. februar 2009 kl. 17:00 i administrationsbygningen i Løgstør mødelokale 214 Indholdsfortegnelse 001. Farsø Petanque Klub - ansøgning om tilskud til udvidelse

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune > Holbæk Kommune Fakta om Holbæk Kommune Ca. 70.000 indbyggere 60

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 6 18. juni 2015 Kl. 16.00 19.00 Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør Rundvisning fra kl. 15.15 16.00 Spisning fra kl. 19.00

Læs mere

Referat. Landdistriktsrådet 1. februar kl. 17:00. Rådhuset Aabybro

Referat. Landdistriktsrådet 1. februar kl. 17:00. Rådhuset Aabybro Referat Landdistriktsrådet 1. februar kl. 17:00 Rådhuset Aabybro Indhold 1 ORIENTERING FRA FORMAND... 2 2 KURSUS I BRUG AF FACEBOOK... 3 3 KALENDER FOR 2016... 4 4 NY RESSOURCE I VÆKST... 5 5 PRIORITERING

Læs mere

Helle Øst Udviklingsråd

Helle Øst Udviklingsråd Referat smødet Dato: 30. januar 2012 kl. 19.00 Sted: Fåborg, Fåborghus Deltagere: Troels Sandager, Jesper Christiansen, Connie Ibsen, Birthe Skovbjerg Jens Peter Christensen, Lars Bo Niels Jørgen Nielsen,

Læs mere

Fritidsrådet. Onsdag den kl. 17:00 i møderum 6 og 7 på rådhuset

Fritidsrådet. Onsdag den kl. 17:00 i møderum 6 og 7 på rådhuset Fritidsrådet Onsdag den 29.08.2012 kl. 17:00 i møderum 6 og 7 på rådhuset Medlemmer Pernille Beckmann - KFU Jette Andersen - KFU Inge Wulff - AOF Arne Ipsen - FOF Leif Jørgensen Tune Borgerhus Jytte Schou

Læs mere

Samrådets repræsentant i Folkeoplysningsudvalget

Samrådets repræsentant i Folkeoplysningsudvalget Kulturelt Samråd i Høje-Taastrup Kommune Referat fra mødet den 27.01.2015 i Kulturcentret Ruth Trier Jette Thomsen Jørgen Kristensen Benny Pedersen Anette Dahl Nielsen Otto Vinter Tine Brings Brock Jørn

Læs mere

Lokaldemokratiudvalget

Lokaldemokratiudvalget Lokaldemokratiudvalget Formandens forord: Vi er fælles om Kolding kommune I vores kommune er der mange former for fællesskaber små som store. Fællesskaber hvor vi søger sammen om interesser og opgaver.

Læs mere

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd Fællesmøde med arbejdsgrupperne onsdag den 12. oktober kl. 19.30 22.00 i Multihuset. Status fra de enkelte arbejdsgrupper: Kulturgruppen: 5 minutters oplæg fra hver gruppe I støbeskeen til det kommende

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Projektbeskrivelse. Øster Snede Aktivitetspark

Projektbeskrivelse. Øster Snede Aktivitetspark Projektbeskrivelse Øster Snede Aktivitetspark Sole IF Aktivitetspark Missionshus Skole, SFO og børnehave 1. Projekttitel Øster Snede Aktivitetspark Placering: Ribevej 65, Øster Snede, 8723 Løsning i Hedensted

Læs mere

Ansøgningsskema - Rum til Fællesskab

Ansøgningsskema - Rum til Fællesskab Ansøgningsskema - Rum til Fællesskab Udfyld ansøgningsskemaet og send det til: rumtilfaellesskab@holb.dk. Husk at sende ansøgningsskemaet sammen med en tro- og loveerklæring og et selvlavet dokument med

Læs mere

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget REFERAT Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Mødedato: Torsdag den 18-12-2008 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:30 Sluttidspunkt: Kl. 16:41 Afbud: Fraværende: Ingen Bemærkninger: Økonomiudvalget, 18-12-2008

Læs mere