Start af nyt schematic projekt i Quartus II

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Start af nyt schematic projekt i Quartus II"

Transkript

1 Start af nyt schematic projekt i Quartus II Det følgende er ikke fremstillet som en brugsanvisning der gennemgår alle de muligheder der er omkring oprettelse af et Schematic projekt i Quartus II men kun som en enkelt måde at komme i gang på. Dokumentet udleveres som en Word file til eleven således at han/hun selv kan fremstille en mere fuldstændig brugsanvisning som en del af sit portofolio. Ole Rasmussen 2010

2 Start af nyt projekt. Et hvert kredsløb er i Quartus II er et projekt for sig selv der har sin egen mappe. Hver gang du startet på at designe et nyt kredsløb skal du oprette en ny mappe til kredsløbet/projektet. Quartus II holder styr på alle de files der hører til dit kredsløb inden for den mappe du har oprettet til dit kredsløb/projekt. Du skal nu oprette et projekt til et kredsløb. Hvad kredsløbet gør eller kan brugestil er lige gyldigt. Det følgende en opskrift på hvordan kredsløbet designes og dets logiske funktion afprøves. Start Quartus II Din skærm ser nu ud som ovenfor.

3 Vælg nu: File > New Projekt Wizard Nu åbnes menuen nedenfor. Du skal oprette en mappe til projektet med navnet start1, mappen skal placeres under mappen tutorial der sikkert allerede findes. Hvis vi angiver en mappe til vores projekt der ikke findes kan Quartus II oprette den. C:\Altera\Totuourial\start1 example_schematic læg mærke til teksen over ruden, ikke noget med at bruge store og små i flæng navnene skal være helt ens. Tryk på > Next Quartus II opretteter nu mappen hvis du svarer Ja og det gør du.

4 Du bliver nu spurgt om der er eksisterende designs der skal være en del af dit projekt, det er der ikke denne gang. Tryk > Next Du bliver nu spurgt om hvilken kreds fra Altera du vil bruge. Dette er ikke særlig vigtig nu, bare du vælger Device family til Cyclone II og target device til Auto device selected by filter. Tryk > Next

5 Du bliver nu spurgt om du vil bruge CAD tools fra andre leverandører og det vil du ikke. Der er flere programmer på markedet der kan bruges til hjælp ved design af FPGA kredse min du sklal kun bruge Quartus II. (CAD står her for Electrinic Design Automation ) Tryk på > Next Du er nu færdig med oprettelsen af projekt og projekt mappe.

6 Der er to metoder til design af kredsløbet schematic capture som er tegning af et diagram eller VHDL code (Very High speed integrated circuit hardware Description Language) der er en beskrivelse af kredsløbet vha. et programmeringssprog der er udviklet til formålet. Du skal tegne kredsløbet i det der hedder en Block Editor Du skal designe kredsløbet for det boolske udtryk: f ab bc Brug af Block Editor. Der skal nu oprettes en file til dit diagram (scematic) Vælg Block Diagram/Schmatic File Tryk > OK Højreside af skærmen se nu ud som neden for. Der er værktøjer til venstre og en flade til at tegne på. Du skal nu indsætte logiksymbolerne, tryk som vist på > Symbol Tool

7 Tryk på + tegnene til du finder en AND gate med to indgange. diagram. Tryk > OK og plaser to gates på dit Vinduet med symboler kan også vælges ved at dobbelt klikke inde i diagrammet. Terminaler til input og output vælges som vist neden for. Indsæt ben til input og output.

8 Plaser de nødvendige komponenter som bliver vist nedenfor. Og vælg værktøjet Orthogonal Node Tool som vist ovenfor. Du kan nu forbinde de viste gates, input og output. Dette kræver lidt øvelse. Indgange og udgange skal nu navngives i forhold til det boolske udtryk. f ab bc Peg med musen på pin_name dobbelt klik, gør som neden under og tryk > Ok Navngiv alle ind og udgange som vist næste side.

9 Det færdige Schematic. Du skal nu gemme dit design. Tryk på ikonet med disken, Save As vinduet åbner og foreslår filnavnet: example_schmatic.bdf Læg mærke til fluebenet i Add files to current projekt, først nu bliver denne file en del af projektet. Tryk > Gem Skriv lidt notater på billedet neden for som lidt forklaring til hvad billedet viser. Du skal nu sørge for at alt er gemt.

10 Hvis du ikke selv har husket at gemme dine ændringer får du lige en påmindelse. Hvis du ikke selv har husket at gemme dine ændringer får du lige en påmindelse. Gå til Pause. Genstart af projekt.

11 Vælg files i Projekt Navigator vinduet. Dobbelt klik og alt er som da du forlod dit projekt. Synthesizing

12 1. 2. Denne proces kan tage lang tid, vent tålmodigt 3. Bemærk: Info: Quartus II Analysis & Synthesis was successful. 0 errors, 0 warnings Simulering af dit kredsløb.

13 Quartus II indeholder et simuleringsværktøj som kan simulere funktionen af dit kredsløb. Inden kredsløbet kan simuleres skal der tegnes et pulsskema der beskriver input og output signalerne, pulsskemaet kaldes også kredsløbets test vektorer. Du skal bruge Quartus II Waveform Editor til at tegne test vektorerne i. Test vektorerne er en file for sig selv Den nye file skal nu gemmes.

14 1. 2. Læg mærke til at den aktive file nu er: example_schematic.vwf Simuleringen af kredsløbet skal i dette tilfælde sættes til 160n sekunder Det valgte tids domæne kan imidlertid ikke være i vinduet så du skal nu ændre forholdet i vinduet.

15 Nu er der plads til 160ns i vinduet Der skal nu tildeles input og output navne i forhold til dit design (kredsløb). Til dette bruger du Node Finder. Gør som vist neden for Det er muligt at skrive navnene på input og output men er nærmere at bruge Node Finder det Gør som vist til højre. Nu kommer Node Finder vinduet tryk på list som vist nedenfor. Vælg de enkelte Nodes en efter en og tilføj dem til Selected Nodes som vist neden for.

16 Og slut af med OK Og nok en gang OK Alle Nodes er nu tilføjet til dit pulsskema.

17 Hvis række følgen af Nodes ikke er som de skal være kan du bytte om på dem ved at klikke med venstre museknap på den Node der skal flyttes slip knappen tryk igen og hold knappen nede og flyt den valgte Node til det sted du ønsker. Du skal nu tegne dine test vektorer Tegn test vektorerne som vist neden for. Hvis du ikke kan ramme tids intervallerne er Waveform Editoren ikke sat til Snap to Grid vælg View > Snap to Grid Kommandoen View > Snap to Grid togler så du må prøve dig frem for at finde ud af om den er aktiv. lidt Husk at gemme din file inden du går videre.

18 Du skal nu simulere kredsløbet. Der vælges functional simulation der kun viser hvordan dit kredsløb virker uden at tage hensyn til evt. hazard der kunne skyldes timing Vælg Simulator Settings der efter Simulation mode som sættes til Functional og tryk OK. 3. Der skal nu genereres en net liste. Gør som vist neden for. Om lidt vil det vise sig om designet virker som forventet. Start af simulering.

19 1. 2. Der er nu genereret data på Node f. Prøv de fire knapper her under. Hvad gør de? Du skal nu til at sammenligne det output Quartus II har genereret med en sandheds tabel. Du kan vælge at gøre det ved at se på skærmen eller ved at printe test vektorerne ud. Det er muligt at få vinduet med test vektorerne til at fylde hele skærmen. Du kan også printe siden ud.

20 Fitter settings!! Tryk på Assignsments og Settings Være opmærksom på at under fitter settings skal opsætning se således ud!

21 Programmering af boardet DE-1 Før boardet programmeres, skal benene på FPGA-kredsen assignes til tegningens ben! Tryk på Assignments og derefter Pin planner og nedenstående billede fremkommer. Tryk 2 gange på rubrikken location og en liste med alle ben på FPGA en fremkommer! Skriv navnet på det ben der skal benyttes, se tabel som kan findes på mars.tekkom.dk!

22 Eksempel!

23 Observer at pin navnene er mærkerede på de 4 terminaler. Nu kan boardet programmes, tryk på Tools og derefter Programmer. Husk at DE-1 boardets switch skal stå i RUN, før der trykkes på Programmer

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr.

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr. MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Dok. nr.: 74-100 079-001 FORORD Dette hæfte indeholder beskrivelse af, hvordan man dokumenterer

Læs mere

Hjemmeside på SkoleKom

Hjemmeside på SkoleKom Hjemmeside på SkoleKom 1 Om vejledningen Har din lærer givet tilladelse, kan du nu lave din helt egen personlige hjemmeside på SkoleKom. En hjemmeside på SkoleKom er let at gå til, og har du arbejdet lidt

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

KOM I GANG MIT FØRSTE PROJEKT AUTOMATIONSPROJEKT. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S

KOM I GANG MIT FØRSTE PROJEKT AUTOMATIONSPROJEKT. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S KOM I GANG MIT FØRSTE PROJEKT AUTOMATIONSPROJEKT Udviklet af PC SCHEMATIC A/S side 2 FORORD Denne bog, viser dig, hvordan du enkelt opretter et simpelt projekt med PC SCHEMATIC Automation. Der er flere

Læs mere

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind En Introduktion til programmet FreeMind Jan Leffers 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Hvad er et mindmap...2 Mindmap guidelines...3 Download og installation...3 Kom hurtigt i gang...4 Det første

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Guide til Outlook 2007

Guide til Outlook 2007 Guide til Outlook 2007 Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med Outlook 2007... 1 E-mails... 2 Mappestruktur... 2 Reading Pane... 3 Out-of-Office... 3 Signatur... 4 Arkivering... 5 Autoarkivering... 6 Åbent

Læs mere

Excel - begynderkursus

Excel - begynderkursus Excel - begynderkursus 1. Skriv dit navn som undertekst på et Excel-ark Det er vigtigt når man arbejder med PC er på skolen at man kan få skrevet sit navn på hver eneste side som undertekst.gå ind under

Læs mere

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER 5.1 TRIN

5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER 5.1 TRIN 5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER Under fanen Dok. skabeloner kan du arbejde med de skabeloner som du har i systemet, eller du kan oprette nye. I denne vejledning kigger vi på hvordan du kan tilrette selve

Læs mere

Mail. Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet

Mail. Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet Mail Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet Mail Det, der står efter @ sætter serverne i stand til at finde ud af, hvor mailen skal hen og hvorfra den kom

Læs mere

WinPLACE. PLD-design med udviklingsprogrammet WinPLACE v2.3.2. En PLD er en programmerbar kreds. PLD står for Programmable Logic Device.

WinPLACE. PLD-design med udviklingsprogrammet WinPLACE v2.3.2. En PLD er en programmerbar kreds. PLD står for Programmable Logic Device. PLD-design med udviklingsprogrammet WinPLACE v2.3.2 En PLD er en programmerbar kreds. PLD står for Programmable Logic Device. Programmet WinPLACE fra firmaet ICT kan bruges til at bestemme, hvad man vil

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Byg web sider. Introduktion:

Byg web sider. Introduktion: Introduktion: Du kender nu nogle enkle HTML tags, så nu er det på tide, at du kommer i gang med at lave din første side! Når du har nogle HTML-sider klar skal du have dem lagt op, så dine venner kan se

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

CS TYPO3 Manual. Udarbejdet af klaus@cs.aau.dk Side 1 af 30

CS TYPO3 Manual. Udarbejdet af klaus@cs.aau.dk Side 1 af 30 CS TYPO3 Manual TYPO3 CMS Opbygning...2 Log ind...2 Backend...3 Frontend...5 Hvor skal jeg klikke?...6 Gem, gem og vis, gem og luk og luk...7 Håndtering af sider og menuer...8 Sammenhæng mellem sider og

Læs mere

VEJLEDNING TIL DIN DANACMS-HJEMMESIDE

VEJLEDNING TIL DIN DANACMS-HJEMMESIDE VEJLEDNING TIL DIN DANACMS-HJEMMESIDE Velkommen til CMS-modulet på din DanaCMS-hjemmeside, som du skal benytte for at opdatere din hjemmeside med tekster, billeder og meget mere. I denne vejledning for

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

1) Opret ny version af side... 8. 2) Lås version af side til din profil... 8

1) Opret ny version af side... 8. 2) Lås version af side til din profil... 8 Sitecore Kvikguide Indholdsfortegnelse: Log ind i hjemmeside CMSet eller intranet CMSet og vælg editor... 2 Redigering i Sitecore OLRKL(U)... 2 Content Editorens opbygning... 3 Felterne i Content Editorens

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside.

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Først skal du åbne Windows Internet Explorer da dette program kan køre gruppen hjemmeside 100 %, du skal kigge ind på www.spejdernet.dk/jerslev

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Installationsvejledning Family Tree Maker

Installationsvejledning Family Tree Maker Side 1 af 10 Først og fremmest tillykke med din nye version, oversat til dansk af undertegnede. Håber du bliver lige så glad for alle dens muligheder, som så mange over hele verden er blevet det. Installation

Læs mere

Joomla! 1.0 Quick Start Guide

Joomla! 1.0 Quick Start Guide Joomla! 1.0 Quick Start Guide Forfatter: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Version: 1.0 Senest opdateret: 17/09/2005 Danish Translation: Version: 1.0 Oversættelse: Rikard Jensen 25/09/05 - Kontrol:

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere