Systematiske rehabiliteringsforløb i Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Systematiske rehabiliteringsforløb i Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune"

Transkript

1 Systematiske rehabiliteringsforløb i Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune

2 Vi skal ændre praksis

3 Vi giver borgeren mulighed for Inklusion i samfundet Nye meningsfulde strategier for borgernes mestring af sit liv At opleve at være selvstændig

4 Rehabilitering gennem 4 generationer Første erfaringer med koordinerede forløb i funktionsopdelte organisationer Vise effekt Forløb for enkelte målgrupper (flest lettere) Delvis forståelse af rehabiliteringsbegrebet Nogen kompetenceopbygning hos ledere og medarbejdere Begyndende systematisering af forløb Erfaringer med bredere antal målgrupper Begyndende organisatoriske skridt for at fremme tværfaglighed Bevidst kompetenceopbygning Politiske mål Formulerede effektmål Mere systematiske effektmålinger og metoder Rehabilitering som politisk strategi Rimelig sikker rehabiliteringsforståelse Arbejde med udvikling af én plan Arbejde med udvikling af én bevillingsskrivelse og én visitation Etablering af rehabiliteringsforløb for alle målgrupper Udviklet kompetenceudviklings-tilbud for medarbejdere og ledere Kommunale reorganiseringer og strukturelle tiltag Solide estimater for borgere og kausale sammenhænge i forløbene Én plan, én bevillingsbeskrivelse, én visitation Viden om målgruppernes forskellige potentiale Yderligere udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb Rehabilitering fuldt forstået i tænkning og i praksis (paradigmet implementeret) Dokumenterede effekter med kausalanalyser Valide effekter Økonomiske incitamentsmodeller

5 Vi gør det gennem 4 systematiske borgerforløb

6 Målgrupper for systematiske rehabiliteringsforløb Målgrupperne er inddelt dels efter borgerens muligheder for i større eller mindre grad selvstændigt at kunne mestre et rehabiliteringsforløb og dels ift. nødvendigheden af specielle faglige kompetencer og indsatser, som skal være til stede i rehabiliteringsforløbet. Herved kan rehabiliteringsprocesserne målrettes, og ressourcerne anvendes optimalt. Borgere, der er mentalt velfungerende, kan trods fysiske funktionsnedsættelser ofte mestre deres egen rehabiliteringsproces og kan selvstændigt fx drage nytte af civilsamfundets tilbud. Borgere med mentale funktionsnedsættelser forudsætter ofte særlige kommunikationsformer og metoder, som skal iværksættes for at optimere rehabiliteringsforløbet og dermed resultatet. ICF er brugt som grundlag for udarbejdelsen. Oversk ueligt Sammensat Oversk ueligt Medfødt/ tidlig erhvervet Funktionsnedsættelser inden for bl.a. tænkning, intellektuelle, følelsesmæssige funktioner Erhvervet Sammensat Oversku eligt Længerevarende /vedvarende funktionsnedsæt telser Sammensat 1) Mestring Borgeren kan mestre sit eget rehabiliteringsforløb. Borgeren har en overvejende somatisk funktionsnedsættelse, mental velfungerende. Målgrupper for systematiske rehabiliteringsforløb 2) Nedsat mestring Borgeren kan have vanskeligt ved at mestre sit eget rehabiliteringsforløb, kan have svært ved at bevare kontrollen og oplever ikke sammenhæng i sit hverdagsliv. Borgeren har både fysiske, intellektuelle, sociale og/eller psykiske funktionsnedsættelser. Overskueligt Fremadskridend e funktionsnedsættelser Oversku eligt Kortvarig med ophør af funktionsnedsætt elser Sammen sat Overskueligt Mentale funktionsnedsættelser forårsaget af psykisk sygdom Sammensat Sammensat

7 Sammensat Overskuelig 4 forskellige tilgange til borgeren Mestring Nedsat mestring

8 Faste elementer i systematikken Udredning Evaluering Justering Afslutning Audit Plan Indsats

9 6 5 Rehabiliteringsproces til alle målene er forskellige Udskyde svækkelse Livskvalitet og værdighed 1 0

10 Sammensat Overskuelig 4 forskellige tilgange til borgeren Mestring Nedsat mestring

11 Borgeren kan mestre sit forløb - overskueligt forløb Det gør ondt at få en på knæskallen Da Peter gled under en løbetur og faldt, fik han brud på knæskallen. Peter skulle egentlig have holdt en præsentation på firmaet dagen efter og nu må en kollega tage over. Peter sendes hurtigt hjem fra sygehuset med en genoptræningsplan. Mens han følger instruktionen på trænings DVD en, er han allerede i gang med at lægge planer for sin vej tilbage på job.

12 Borgeren kan mestre sit forløb - overskueligt forløb Jeg vil være på sikker grund Erna Hansen, 83 år, har efter et fald på et isglat fortov fået en hoftefraktur. Hun bor i stuelejlighed og har indtil nu kunne klare alt selv. Hun har et godt socialt netværk, går til læseklub og gymnastik to gange ugentligt. Hun ved, hvad hun har brug for og kan give udtryk for, hvordan indsatserne skal koordineres, så de passer ind i hendes hverdag, og de kan understøtte hende i at få den kendte hverdag tilbage.

13 Borgeren kan mestre sit forløb - overskueligt forløb Gider du skifte? Jens Petersen, 25 år, har fået fjernet en cyste på bagdelen, som skal hele op med hjælp fra sygeplejen. Jens er under uddannelse og kan selv kontakte og planlægge, hvornår indsatserne skal ligge for, at det passer ind i hans hverdag og hans øvrige aktiviteter. Han og kæresten, Jette, møder op sammen til det første forbindingsskift mhp., at Jette oplæres i forbindingsskift.

14 Borgeren kan mestre sit forløb - overskueligt forløb Hjælp søges helt enkelt Mette Sørensen, 40 år, har lige fået konstateret sklerose, og hun har brug for et rehabiliteringsforløb, som gør, at hun kan klare sig selv igen vha. enkelte hjælpemidler. Hun har ligeledes brug for at vide, hvordan og hvem hun kan kontakte ved sygdomsprogression, og hvis hun får brug for endnu en rehabiliterende indsats.

15 Borgerne kan mestre sit rehabiliteringsforløb overskueligt forløb Udredning Myndighed indhenter viden om borgeren og visiterer til relevant målgruppe Indsatser Civilsamfundsindsatser Klinik Tidlig udredning af en fagperson i Hjælpemidler driften. Mit mål er Plan Evaluering Teletræning/telesygepleje Borgeren Hvordan lægger synes Hurtigt en plan Rådgivning/information i du, gang. forløbet er sammen gået? med den centrale fagperson Opfølgning i driften. Borgeren på borgerens kan selv mestre egne sit mål rehabiliteringsforløb. Borgeren Borgeren Tage henvender læring koordinerer til videreudvikling sig selv. selv, af hvis der forløb er behov for ændringer i planen.

16 På vej mod nye indsatser Møde op i klinik Se muligheder på portal selv booke sin tid Mindre brevkorrespondance Teknologiske møderum (telepleje/teletræning/kontakten) Rådgivning/vejledning Flere civilsamfundsindsatser, der erstatter noget af det vi gør i dag fx som i VTA Stille højere forventninger til borgeren Fokus på vores tilgængelighed og transparens Og?

17 Sammensat Overskuelig 4 forskellige tilgange til borgeren Mestring Nedsat mestring

18 Borgeren kan mestre sit forløb sammensat forløb Jeg skal da stadig hente Johannes Bente Samuelsen på 80 år har fået konstateret KOL, og har brug for støtte, fordi det kniber med at kunne klare og overskue hverdagen. Hun plejer at hente lille Johannes fra børnehaven. Bente ønsker fortsat at kunne udvise omsorg overfor Johannes på tilsvarende vis, eller noget som ligner. Det får hende til at føle, at nogen har brug for hende, og Johannes gør hende så glad. Hun modtager rådgivning i forhold til deltagelse i en KOL-gruppe.

19 Borgeren kan mestre sit forløb sammensat forløb Jeg lever godt med mit handicap Et omfattende handicap behøver ikke at medføre omfattende begrænsninger her i livet. Jo, på kropsniveauet måske, men livet byder på trods af det på mange spændende muligheder. Mulighederne skal gribes livet skal leves Jeg ved godt, hvad jeg vil!

20 Borgeren har nedsat mestring ifht. sit forløb sammensat forløb Nu er det ikke sjovt længere Karen på 92 har gentagne gange de sidste fem år været indlagt på sygehuset. Sidste gang, hun var indlagt, var på grund af vand i lungerne, og samtidig var der igen problemer med hjertet. Der var også mistanke om endnu en lille blodprop i hjernen, da hun talte meget usammenhængende. Karen har svært ved at huske, og på grund af afkalkning i ryggen har hun også vanskeligt ved at bevæge sig rundt. Karen har altid haft et godt humør, men det slider på hende, alt det hun skal igennem, og hun er ved at miste modet. Hun kan ikke længere overskue sin hverdag.

21 Borgeren kan mestre sit forløb sammensat forløb Hvad gør vi nu, skat? Signe Svendsen, 32 år har været involveret i et biluheld og er blevet lam i den nederste del af kroppen. Signe var i gang med en uddannelse som sygeplejerske det er blevet sat i bero på ubestemt tid. Signe har haft et meget socialt netværk, som siden ulykken er skrumpet noget ind. Hun har været nødt til at flytte tilbage til sine forældre, da hendes lejlighed var på tredje sal uden elevator. Signes kæreste Peter er en god støtte, men han har et job, hvor han ofte er på udenlandsrejser. De havde planer om at flytte sammen, men lige nu ved de ikke, hvordan fremtiden tegner sig. Signe ønsker sig et liv, hvor hun føler sig respekteret og selvstændig.

22 Borgeren kan mestre sit forløb sammensat forløb Et styk helt normal tirsdag, tak Susanne Hansen, 39 år, veluddannet, og har fået sit første barn for ni måneder siden. Susanne har været igennem en større kræftoperation og ønsker at være mor for sit barn og få sit hverdagsliv til at fungere igen med sin mand og arbejde. Susannes barselsperiode udløber om tre måneder - og da vil hun gerne være helt klar til at gå på job igen.

23 Borgerne kan mestre sit rehabiliteringsforløb Udredning sammensat forløb Borgeren kan mestre sit rehabiliteringsforløb/sammensat problemstilling. Plan Borgeren lægger en plan Indsatser med Myndighed indhenter viden om sammen den centrale Rådgivning, vejledning og undervisning. borgeren, foretager tidlig/hurtig fagperson i driften. Klinik udredning og visiterer til Teletræning/telesygepleje relevant målgruppe. Borgeren henvender sig selv, Evaluering Mit mål er Forebyggelse/uddannelse/ skoler hvis der er behov for Hvordan synes du, forløbet er Empowerment gået? Fagperson ændringer i planen.i driften foretager Hjælpemidler den løbendepå udredning Opfølgning borgerens egne Brug mål af civilsamfundet (fx træning, selvhjælp, netværk) Hurtigt i gang Opfølgning på effektmål Støtte til ernæring Tage læring til videreudvikling af Støtte tilborgeren at bevarekoordinerer roller i familien. forløb selv Tilgængelige indsatser, somkan borgeren forløbet. Borgeren måske selv vælger Tværfaglig indsats især i starten have brug for Jobtræning praktisk hjælp til koordineringen, men alt sker under borgerens kontrol og med vedkommendes accept.

24 På vej mod nye indsatser Møde op i klinik Se muligheder på portal selv booke sin tid Tilgængelige indsatser, som borgeren selv vælger Mindre brevkorrespondance Teknologiske møderum (telepleje/teletræning/kontakten) Rådgivning/vejledning/patientuddannelse/empowerment Flere civilsamfundsindsatser, der erstatter noget af det vi gør i dag fx som i VTA Tværfaglige indsatser Stille højere forventninger til borgeren Fokus på vores tilgængelighed og transparens Og?

25 Sammensat Overskuelig 4 forskellige tilgange til borgeren Mestring Nedsat mestring

26 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb overskueligt forløb Man kommer da til tiden Bent, 73 år, har pga. en demenssygdom fået kognitive funktionsnedsættelser, som gør det svært at holde styr på tid. Det bevirker, at han f.eks. kan komme en time eller en hel dag for tidligt. Han synes,det er meget ydmygende og har altid været den, der overholdt aftaler meget punktligt. Bent begynder derfor at melde fra til de sociale arrangementer. Efter at han har fået hjælpemidler, der grafisk og lydmæssigt kan fortælle ham, hvor lang tid der er tilbage til, at han skal ud af døren, er Bents humør forbedret, og han er blevet mere aktiv igen.

27 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb overskueligt forløb Kan du ikke forstå hvad jeg siger? Johan, 19 år, er født med cerebral parese. Han har en el-kørestol, så han selv kan bestemme, hvor han vil bevæge sig hen. Nu er tiden kommet, hvor han skal flytte hjemmefra og ind i en botilbud. Johan har ikke noget sprog, men hans forældre har med årene lært at forstå, hvad han siger. Det er mere vanskeligt for omverdenen, så han har brug for kommunikationshjælpemidler.

28 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb overskueligt forløb Kommer du lige forbi til kaffe? Signe er 38 år og har Downs Syndrom. Hun bor på et døgndækket botilbud, og hun har brug for støtte til at bibeholde struktur på sin hverdag og dermed kunne deltage i de sociale aktiviteter, som er meningsfulde for hende. Hun er glad, når naboen, Johannes, kigger forbi til en kop kaffe.

29 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb overskueligt forløb Jeg gør ikke, som de siger Pernille, 25 år, har været indlagt flere gange pga. psykoser. Pernille er bosat i et støttecenter, hvor hun modtager en fleksibel støtte afhængig af hendes funktionsniveau, som kan være svingende. Hun hører stemmer og har gennem de sidste fem år arbejdet med dette, så hun ikke længere lader sig styre af dem men tager selv beslutninger. Hun ønsker at få sig en uddannelse og modtager målrettet støtte mhp. uddannelse og særlig støtte i de kritiske perioder undervejs, f.eks. ved eksamenstid.

30 Borgeren harudredning svært ved at mestre sit Indsatser rehabiliteringsforløb overskueligt Borgeren har nedsat mestringforløb i Dagligdagens roller og træning i dagligdags aktiviteter forhold til sit Forebyggelse og fokus på KRAMS rehabiliteringsforløb/overskuelig Følelsen afevaluering at være ligeværdig og respekteret borger i problemstilling håb Hvordan synes du, forløbet er kan både samfundet, om et godt liv, inklusion, Indsatsen rette sig modgået? hverdagsliv, arbejdsmarked, sundhed og Myndighed indhenter viden og uddannelse visiterer til forløb. af Opfølgning på borgerens egne Anvendelse velfærdsteknologi mål. (BIF) Kognitiv udredning Tidlig og løbende udredning ved Mit mål er Gruppeforløb Mit liv og min historie Plan forløbskoordinator i driften. Opfølgning på effektmål. Individual Placement and Support (IPS) Borgeren, evt. de pårørende og Motivationsskabende samtaler Forløbskoordinatoren forløbskoordinatoren lægger i fællesskabet læring videreudvikling Opbygge tillidtage og alliance viatil relationsarbejde (man er koordinerer sammen med planen.i forhold af forløb hjælpsom til, hvad borgeren gerne vil have, at man borgeren og pårørende alle skal gøre.). Narrativ coaching indsatser uden at overtage Arbejde med de barrierer, der er i borgerens liv. funktioner, som borgeren eller Udredning/behandling for angst, misbrug de pårørende ønsker at klare Netværkssamtaler (borgeren og de proff.) selv. Familieterapeutisk samtale Koordinering af alle indsatser (somatik, job, beskæftigelse, Der aftales, hvordan der psykiatri og behandling) kommunikeres med borgeren.

31 På vej mod nye indsatser Mere forløbskoordination Mere tværfaglig indsats Mere koordinerede indsatser - og dermed mere effektive forløb fordi vi er spidse på målet, på borgerens plan og på hvem af os, der gør hvad Mere helhedsorientering på tværs af social, psykiatri, arbejdsmarked og sundhedsfaglige tilgange Mere involvering af pårørende og netværk Større opmærksomhed på dagligdags roller og på hverdagslivet Træning i hverdagsaktiviteter frem mod borgerens mål Flere civilsamfundsindsatser, der understøtter forløbet, fx som i botilbud i psykiatrien

32 Sammensat Overskuelig 4 forskellige tilgange til borgeren Mestring Nedsat mestring

33 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb sammensat forløb Jeg vil bo selv, mor! Jesper er 25 år og har autisme. Han er bosat i et specialiseret og døgndækket tilbud. Jesper kan ikke selv overskue at være opsøgende i sociale sammenhænge eller i fht. fritidsaktiviteter og har brug for støtte i forbindelse med lægebesøg mm. Jespers store ønsker er at bo selv. Han har brug for støtte til at kunne overskue og strukturere sin hverdag samt skabe sociale relationer og fritidsaktiviteter.

34 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb sammensat forløb Det gør så ondt 45-årige Hans har en tumor i hjernen, som påvirker ham fysisk, psykisk og socialt. Han har brug for meget hjælp i hverdagen og støtte til bevarelse af sit sociale liv. Hans kone Sonja har taget plejeorlov, og tiden nærmer sig, hvor Hans får brug for palliativ indsats.

35 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb sammensat forløb De holder øje med mig Ole er 50 år og har i mange år været plaget af social angst, er paranoid synes at kunne se mikrofoner og mikro-kameraer overalt udenfor. Han hører stemmer, som er truende i deres tale, og de vil gerne kommandere rundt med ham. Ole har gennem de sidste 10 år medicineret sig selv med alkohol - store mængder alkohol, som reducerer stemmernes styrke, og som samtidig gør ham ude af stand til at handle på det, stemmerne evt. måtte befale ham at gøre.

36 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb sammensat forløb Hvad er en god dag for dig? Da telefonen ringede, kunne jeg bare mærke det. Uheldet havde været ude - og livet for og med John vil aldrig blive det samme. I dag går det godt. Masser af smil og grin. Men vi kæmper også hårdt. Der er meget, der skal læres, og min mand vil så gerne. I morgen får vi endnu en dag til at øve os i.

37 Borgeren har nedsat mestring af sit forløb sammensat forløb Hvor er du, skat? Bente på 85 år har Alzheimers. Hun bor sammen med sin mand i hus, hvor de har boet de sidste 25 år. Bente kan ikke længere strukturere sin daglige husførelse og personlig pleje. Hun kan godt få lyst til at gå tur eller handle ind men har flere gange i løbet af det sidste halve år oplevet, at hun ikke kan finde hjem. Det har gjort Bentes mand Knud noget urolig og småstresset, og han tør ikke gå hjemmefra af angst for, at Bente farer vild og står ulykkelig og ensom et sted ude i byen. Der er derfor lavet en aftale med Knud om aflastning, når han har brug for det og en frivillig kommer en gang om ugen og laver de aktiviteter med Bente, som hun holder af. Imens får Knud mulighed for at gå sig en tur, se venner eller lign.

38 Borgerne kan ikke mestre sit rehabiliteringsforløb sammensat forløb Plan Evaluering Indsatser Hvordan syneslægger du, forløbet er gået? Forløbskoordinatoren Dagligdagens roller Udredning en plan sammen med Forebyggelse og fokus på KRAMS Myndighed indhenter viden borgeren, egne mål ogopfølgning på om borgerens borgeren og relevante følelsen af at være ligeværdig respekteret borger i samfundet, håb om et foretager tidlig/hurtig udredning og visiterer pårørende. godt liv, inklusion, Anvendelse af velfærds-teknologi relevant målgruppe. på effektmål Opfølgning Kognitiv udredning til (BIF) Gruppeforløb Mit liv og min historie Forløbskoordinatoren Mit mål er foretager den Forløbskoordinator i driften Individual Placement and Support (IPS) Tagesammen læring til videreudvikling af koordinerer med Motivationsskabende samtalerudredning. løbende forløb borgeren og pårørende alle Indhente information om livshistorien fra borger, pårørende, netværk indsatser uden at overtage Opbygge tillid og alliance via relationsarbejde (man er hjælpsom i forhold til, Kommunikationsformen aftales. funktioner, som borgeren eller hvad borgeren gerne vil have, at man skal gøre.). Narrativ coaching de pårørende ønsker at klare Arbejde med de barrierer, der er i borgerens liv. Udredning/behandling for Pårørende inddrages fra begyndelsen. selv. angst, misbrug Netværkssamtaler (borgeren og de proff.) Familieterapeutisk samtale er vigtigt, at der erbeskæftigelse, fokus de psykiatri og Koordinering af alledet indsatser (somatik, job, Borgeren skal ofte lærepåat pårørendes behandling) forstå og belastning leve medog ønsker. Løbende risikovurdering med henblik på proaktive indsatser, dvs. stoppe sammensatte udvikling i sygdom. funktionsnedsættelser. Indretning af omgivelser

39 På vej mod nye indsatser Mere forløbskoordination Mere tværfaglig indsats Mere koordinerede indsatser - og dermed mere effektive forløb fordi vi er spidse på målet, på borgerens plan og på hvem af os, der gør hvad Mere helhedsorientering på tværs af social, psykiatri, arbejdsmarked og sundhedsfaglige tilgange Mere involvering af pårørende og netværk og på aflastning af pårørende og netværk, så de på sigt kan holde til at være aktive aktører i forløbet Større opmærksomhed på dagligdags roller og på hverdagslivet Træning i hverdagsaktiviteter frem mod borgerens mål Flere civilsamfundsindsatser, der understøtter forløbet, fx vågekoner

40 Det er det vildeste jeg har været med til Jan Lindegaard

41 Vi skal følge borgerens drøm.

42 Kan det betale sig?

43 Vi har jo ikke kompetencerne.

44 Hvilke borgere kan mestre?

45 De næste skridt i projektet Beskrive og systematisere indsatserne Definere mestring/nedsat mestring Typer af koordineringsopgaver afdækkes løses hvordan? Borgerens mål hvordan? Skifte forløb hvornår og hvordan? Koble effektmål og incitament struktur på forløb Og

46 Rehabilitering

Udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb i Odense kommune, ÆHF

Udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb i Odense kommune, ÆHF Udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb i Odense kommune, ÆHF Rehabiliteringskonference 30. oktober 2013 på Nyborg Strand V. Specialkonsulent Puk-Maria Holmgaard, Odense kommune, ÆHF 1 Ældre- og

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen. - Virksom dialog, træning og støtte. Virksom. som virker mod noget. chef for virksom træning Louise Thule.

Ældre- og Handicapforvaltningen. - Virksom dialog, træning og støtte. Virksom. som virker mod noget. chef for virksom træning Louise Thule. Ældre- og Handicapforvaltningen - Virksom dialog, træning og støtte Som frembringer en tilsigtet virkning Virksom SYNONYMER: effektiv aktiv som virker mod noget chef for virksom træning Louise Thule Præget

Læs mere

Rehabilitering i Ældre- og Handicapforvaltningen - Fra strategi til praksis

Rehabilitering i Ældre- og Handicapforvaltningen - Fra strategi til praksis Rehabilitering i Ældre- og Handicapforvaltningen - Fra strategi til praksis Sammensat Overskuelig 12 nye rehabiliteringsforløb i ÆHF Udredning Inklusion og deltagelse i samfundet Mestre eget liv Oplevelse

Læs mere

Virksom. Ældre- og Handicapforvaltningen. som virker mod noget. Som udfører et arbejde (formelt) Præget af AKTIVITET

Virksom. Ældre- og Handicapforvaltningen. som virker mod noget. Som udfører et arbejde (formelt) Præget af AKTIVITET Ældre- og Handicapforvaltningen - Virksom dialog, træning og støtte Som frembringer en tilsigtet virkning Virksom SYNONYMER: effektiv aktiv som virker mod noget Præget af AKTIVITET Som udfører et arbejde

Læs mere

- PÅ VEJ MOD DET NÆSTE VELFÆRDSSAMFUND

- PÅ VEJ MOD DET NÆSTE VELFÆRDSSAMFUND HVAD VIL DU GERNE KUNNE? STØTTE TIL ET SELVSTÆNDIGT, VÆRDIGT OG MENINGSFULDT LIV - PÅ VEJ MOD DET NÆSTE VELFÆRDSSAMFUND Chef Louise Thule Ældre- og Handicapforvaltningen Odense Kommune HVAD ER DET, VI

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Oplæg på ekspertmøde vedr. Kvalitet i äldreomsorgen 30.9.2103 Rikke Søndergaard, rso@socialstyrelsen.dk Om Socialstyrelsen Socialstyrelsen

Læs mere

Rehabilitering i Odense Kommune

Rehabilitering i Odense Kommune Rehabilitering i Odense Kommune Landsmøde Socialt Lederforum 2014 Jan Lindegaard Virksom Støtte Ældre- og Handicapforvaltningen Virksom Støtte - fakta Handicap Plejebolig - Mad Kendetegnende ved borgere

Læs mere

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering Ved Thomas Antkowiak-Schødt Baggrund for håndbogen Et af fire delprojekter i projekt Rehabilitering på ældreområdet: Afprøvning af model for rehabilitering

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

Udkast til ny Handicappolitik for Ældre- og Handicapudvalget. Version 27. august 2018

Udkast til ny Handicappolitik for Ældre- og Handicapudvalget. Version 27. august 2018 Udkast til ny Handicappolitik for Ældre- og Handicapudvalget Version 27. august 2018 1 Forord Det er Rådmandens forord, hvorfor dette kun er et udkast. I Ældre og Handicapforvaltningen befinder vi os ligesom

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Vores oplæg. Sundhedsstyrelsens håndbog og model for rehabiliteringsforløb Thomas Antkowiak-Schødt og Trine Rosdahl.

Vores oplæg. Sundhedsstyrelsens håndbog og model for rehabiliteringsforløb Thomas Antkowiak-Schødt og Trine Rosdahl. Vores oplæg 1. Håndbog i Rehabiliteringsforløb på ældreområdet 2. Model for rehabiliteringsforløb Sundhedsstyrelsens håndbog og model for rehabiliteringsforløb Thomas Antkowiak-Schødt og Trine Rosdahl

Læs mere

VELFÆRDS- OG SUNDHEDSUDVALGET 22. JUNI 2016 STATUS PÅ MESTRINGSENHEDEN

VELFÆRDS- OG SUNDHEDSUDVALGET 22. JUNI 2016 STATUS PÅ MESTRINGSENHEDEN VELFÆRDS- OG SUNDHEDSUDVALGET 22. JUNI 2016 STATUS PÅ MESTRINGSENHEDEN Idéoplæg til Mestringsenhed, september 2013 En indsats, der sigter mod mestring og træning i dagligdags funktioner for herved at imødegå

Læs mere

REHABILITERINGSINDSATSEN PÅ SUNDHEDS- OG OMSORGSOMRÅDET

REHABILITERINGSINDSATSEN PÅ SUNDHEDS- OG OMSORGSOMRÅDET REHABILITERINGSINDSATSEN PÅ SUNDHEDS- OG OMSORGSOMRÅDET EN MÅLRETTET OG TIDSBESTEMT SAMARBEJDSPROCES I Stevns Kommune ønsker vi, at borgerne lever et sundt og aktivt liv. Alt peger på, at mental og fysisk

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Rehabilitering - støtte til et godt og selvstændigt hverdagsliv

Rehabilitering - støtte til et godt og selvstændigt hverdagsliv Rehabilitering - støtte til et godt og selvstændigt hverdagsliv VELFÆRD OG SUNDHED Hvis du ønsker at søge om hjælp til pleje eller praktiske opgaver, vil dit behov blive vurderet i samarbejde med en visitator.

Læs mere

Handleplan for rehabilitering på daghjem Social og Sundhed

Handleplan for rehabilitering på daghjem Social og Sundhed Handleplan for rehabilitering på daghjem Social og Sundhed Indhold Baggrund Rehabiliteringsstrategien Grundlæggende antagelser, mission og vision Borgere på daghjem Formål og mål Målgruppe Daghjemmets

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Ny virkelighed i Odense Kommune med rehabilitering og mestring som ledesstjerne. Lene Granhøj & Else Jermiin Visitatorårskursus 12.

Ny virkelighed i Odense Kommune med rehabilitering og mestring som ledesstjerne. Lene Granhøj & Else Jermiin Visitatorårskursus 12. Ny virkelighed i Odense Kommune med rehabilitering og mestring som ledesstjerne Lene Granhøj & Else Jermiin Visitatorårskursus 12. november 2012 Indhold i oplæg svare på spørgsmålene? Hvilke erfaringer

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Indhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer... 7 Mestring og medansvar... 8 Beskæftigelse og uddannelse...

Læs mere

GENOPTRÆNING: handler om at restituere kroppens funktioner eller personens færdigheder ved at udføre bestemte øvelser, altså træning

GENOPTRÆNING: handler om at restituere kroppens funktioner eller personens færdigheder ved at udføre bestemte øvelser, altså træning Horsens kommune GENOPTRÆNING: handler om at restituere kroppens funktioner eller personens færdigheder ved at udføre bestemte øvelser, altså træning BEHANDLING: Behandling betyder at helbrede nogen eller

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 SIDE 26 Indledning Derfor en værdighedspolitik

Læs mere

Rehabilitering. - støtte til et godt og selvstændigt hverdagsliv

Rehabilitering. - støtte til et godt og selvstændigt hverdagsliv Rehabilitering - støtte til et godt og selvstændigt hverdagsliv 1 Hvis du ønsker at søge om hjælp til pleje eller praktiske opgaver, vil dit behov blive vurderet i samarbejde med en visitator. Visitator

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

At støtte borger/pårørende i at få rådgivning og vejledning.

At støtte borger/pårørende i at få rådgivning og vejledning. Indsatsområde: 1.1.2.2. Udredning og støtte til borgere med demens eller mistanke herom. Afdække behovet for udviklende, støttende og kompenserende indsatser således borgere med demens og borgere med en

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk 1 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsstandard.

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

Valgfri specialefag for SSH uddannelsen trin 1

Valgfri specialefag for SSH uddannelsen trin 1 Indhold Demens 1 Palliation 1 Velfærdsteknologi Rehabilitering 1 Borgere med psykisk sygdom. 1 Demens 1 På dette valgfri specialefag præsenteres eleverne for demens, inden for primærområdet. Der vil blive

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE ÆRØ KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK

ÆRØ KOMMUNE ÆRØ KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2 0 2 2 ÆRØ KOMMUNE ÆRØ KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK Indhold Forord... 2 Indledning... 3 Formål... 3 Hvilke ydelser vedrører politikken?... 3 Politiske mål for værdighedspolitikken... 4 Livskvalitet...

Læs mere

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune 2017-2022 Sundhed handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at alle borgere er i stand til at leve det liv, de gerne

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik Sammen om det gode liv Sønderborg Kommunes socialpolitik 2017-2020 1 Indhold Sammen om det gode liv...3 Indledning...5 Værdier...7 Sammen er vores mål...7 Værdighed...9 Sociale fællesskaber... 11 Beskæftigelse...13

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5017 Afdelingsleder: Birgitte Maliki Christensen E-mail: birgitte.maliki.christensen@99454545.dk

Læs mere

Behov for alles ressourcer

Behov for alles ressourcer Behov for alles ressourcer Rå-udkast til Handicappolitik for Hedensted Kommune. 2016 1. Forord (½ side) Om processen, involvering, arbejdsgruppe o.l. 2. Vision og bærende principper (½ side) Visionen for

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

ERHVERVET HJERNESKADE

ERHVERVET HJERNESKADE REHABILITERING AF BORGERE MED ERHVERVET HJERNESKADE VELFÆRD OG SUNDHED FOKUS PÅ HJERNESKADE I Horsens Kommune får ca. 90 voksne borgere årligt en hjerneskade heraf er ca. 50 borgere i den erhvervsaktive

Læs mere

ÆLDRE- & HANDICAPSFORVALTNINGENS HØRINGSUDKAST HANDICAPPOLITIK

ÆLDRE- & HANDICAPSFORVALTNINGENS HØRINGSUDKAST HANDICAPPOLITIK ÆLDRE- & HANDICAPSFORVALTNINGENS HØRINGSUDKAST HANDICAPPOLITIK INDHOLD SIDE 4 SIDE 6 SIDE 7 SIDE 9 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 19 SIDE 20 SIDE 21 SIDE 22 SIDE 24 Indledning Målgruppen

Læs mere

Mental sundhed hos ældre i praksis - I en rehabiliterende organisation

Mental sundhed hos ældre i praksis - I en rehabiliterende organisation Mental sundhed hos ældre i praksis - I en rehabiliterende organisation Ulla Vidkjær Fejerskov, demensfaglig udviklingskonsulent Social, Job og Sundhed/Sundhed og Omsorg Onsdag den 23. november 2016 Rehabilitering

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget genoptræning?...

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Det handler om, på alle måder, at hjælpe dig tilbage til et godt og selvstændigt liv Du tilbydes hjælp til at få fritidsliv, familieliv og sociale

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART I NORDDJURS KOMMUNE DU STÅR NU MED EN BROCHURE, DER BESKRIVER NORDDJURS KOMMUNES INDSATS I FORHOLD TIL ERHVERVET HJERNESKADE. VI VIL I NORDDJURS KOMMUNE

Læs mere

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Indhold 1. Formålet med støtten... 3 2. Kerneopgaven... 3 3. Målgruppen og indsatsen... 3 4. Den rehabiliterende tilgang...

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv.

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv. Værdighedspolitik FORORD I 2016 skrev vi den første værdighedspolitik i Haderslev Kommune. Siden da har værdighed været i fokus gennem livshistorie, rehabilitering og samarbejde med frivillige. Et værdigt

Læs mere

Demensfaglig indsats og støtte til borgere med demens eller mistanke herom.

Demensfaglig indsats og støtte til borgere med demens eller mistanke herom. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Demensfaglig indsats og støtte til borgere med demens eller mistanke herom. Lovgrundlag Lov om Social Service 83 og 83a Visitation Alle borgere kan henvende sig direkte

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

Samarbejdet i Demensalliancen har inspireret Stevns Kommune til en række nye tiltag:

Samarbejdet i Demensalliancen har inspireret Stevns Kommune til en række nye tiltag: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Stevns Kommune Tilskud:4.632.000 Link til værdighedspolitik: http://stevns.dk/sites/default/files/om_kommunen/planer_poli

Læs mere

Rehabiliteringsforløb på ældreområdet i Danmark. Thomas Antkowiak-Schødt Projektleder Rehabiliteringsforløb på ældreområdet

Rehabiliteringsforløb på ældreområdet i Danmark. Thomas Antkowiak-Schødt Projektleder Rehabiliteringsforløb på ældreområdet Rehabiliteringsforløb på ældreområdet i Danmark Thomas Antkowiak-Schødt Projektleder Rehabiliteringsforløb på ældreområdet Struktur for oplæg 1. Baggrund 2. Lovændring 3. Håndbog i rehabiliteringsforløb

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

Velkommen. Myndighedsafdelingen

Velkommen. Myndighedsafdelingen Velkommen Myndighedsafdelingen PROGRAM Hvem er vi Rehabilitering hvad er det? Hjælp til rengøring og personlig pleje og rehabilitering Efterbyggelse Spørgsmål Myndighedsafdelingen i Ældre- og Handicap

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Pårørendetilbud. November 2017

Pårørendetilbud. November 2017 Pårørendetilbud November 2017 Pårørendekonsulent Jette Holbek Holm - Ansat siden maj 2017 Uddannet ergoterapeut - Geriatrisk og neurologisk speciale - Region Hovedstaden og som selvstændig - Ind- og udland

Læs mere

Rehabilitering 83a Hvad ved vi? Udfordringer & potentialer LOUISE SCHEEL THOMASEN ENHED FOR ÆLDRE & DEMENS

Rehabilitering 83a Hvad ved vi? Udfordringer & potentialer LOUISE SCHEEL THOMASEN ENHED FOR ÆLDRE & DEMENS Rehabilitering 83a Hvad ved vi? Udfordringer & potentialer LOUISE SCHEEL THOMASEN ENHED FOR ÆLDRE & DEMENS Rehabilitering 83a SIDE 2 Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem

Læs mere

Strategi for ældre og værdighed. Lemvig Kommune

Strategi for ældre og værdighed. Lemvig Kommune Strategi for ældre og værdighed Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Specialundervisning for voksne og rehabilitering

Specialundervisning for voksne og rehabilitering Specialundervisning for voksne og rehabilitering KL s Konference om specialundervisning for voksne den 6. okt. 2011 Tema: Rehabilitering Nyborg Strand Oplæggets opbygning Hvor er vi i verden Handicap-

Læs mere

Fakta: Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Fakta: Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Fakta: Ringsted Kommune tilbyder forskellige aktivitetstilbud, der er rettet mod voksne med særlige behov. Tilbuddene tæller blandt andet Værkstedet

Læs mere

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv Værdighedspolitik 2019-2022 Sammen om det gode liv Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse... 10 Kvalitet,

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Udkast til ny handicappolitik

Udkast til ny handicappolitik Udkast til ny handicappolitik Forord Med den nye handicappolitik Lige muligheder i livet sætter vi endnu en ambitiøs kurs for handicapområdet i Rødovre. Handicapområdet er et fælles ansvar, som indebærer,

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri 8. juni 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende læger (PLO Midt) Region Midtjylland

Læs mere

DEMENSPOLITIK 2016-17

DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK THISTED KOMMUNE 2016-2017 Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 4 Fokusområder... 6 Tidlig opsporing, udredning og afklaring... 6 Pleje-

Læs mere

REHABILITERINGSFORLØB GRUNDLAGET FOR DET FAGLIGE ARBEJDE I ÆHF

REHABILITERINGSFORLØB GRUNDLAGET FOR DET FAGLIGE ARBEJDE I ÆHF REHABILITERINGSFORLØB GRUNDLAGET FOR DET FAGLIGE ARBEJDE I ÆHF INDHOLD SIDE 4 SIDE 5 SIDE 7 INDLEDNING DE 10 BUD FORMÅLET MED REHABILITERINGSFORLØBENE SIDE 12 SIDE 13 REHABILITERINGSFORLØBETS FIRE FASER

Læs mere

Plan for det psykosociale område

Plan for det psykosociale område Plan 2020 - for det psykosociale område J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Borgmesteren skriver et forord, når den korte version af Plan 2020 er vedtaget. J. nr. 00.01.00P22 2 Begreber vi anvender Gladsaxe Kommune

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Din kommune koordinerer et forløb, der skal hjælpe dig Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende tilbage til hverdagen Hospitalet

Læs mere

Hverdagsrehabilitering skaber værdi. Både for borgeren og samfundet

Hverdagsrehabilitering skaber værdi. Både for borgeren og samfundet Hverdagsrehabilitering skaber værdi Både for borgeren og samfundet Målet med hverdagsrehabilitering er aktivt at støtte borgeretil at være længst og bedst muligt i eget liv De 10 vigtigste principper i

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2019-2027 2 INDHOLD Selvom ingen mennesker er født ens, har alle ret til lige muligheder...4 Tema Arbejde og uddannelse...5 Tema Inklusion...6 Tema Teknologi...7 Tema Sundhed...8 Sådan

Læs mere

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019 Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Socialpolitik 2015-2019 ndhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer...7 Mødet mellem borger og kommune.. 8

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Udkast maj 2013. Ældrepolitik

Udkast maj 2013. Ældrepolitik Udkast maj 2013 Ældrepolitik Vision Omsorgskommunen Ringsted Ældrepolitikken sætter rammen og afstikker retningen for initiativer og indsatser på ældre og sundhedsområdet i Ringsted Kommune og har sit

Læs mere

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK HØRINGSUDKAST VÆRDIGHEDSPOLITIK // 3 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV I KØBENHAVN I 2016 skal kommunalbestyrelsen i hver kommune vedtage en værdighedspolitik, der som minimum skal

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Det handler om, på alle måder, at hjælpe dig tilbage til et godt og selvstændigt liv Du tilbydes hjælp til at få fritidsliv, familieliv og sociale

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Din kommune koordinerer et forløb, der skal hjælpe dig Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende tilbage til hverdagen Hospitalet

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere