Foredrag. Fra Rollespilsakademiet. om Rollespil. Foto: Christian Frostholm, Christina Molbech

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Foredrag. Fra Rollespilsakademiet. om Rollespil. Foto: Christian Frostholm, Christina Molbech"

Transkript

1 Foredrag om Rollespil Foto: Christian Frostholm, Christina Molbech Fra Rollespilsakademiet

2 Lidt om OS Vores primære foredragsholder er Claus Raasted, der siden 2002 har holdt mere end 50 foredrag om rollespil som pædagogisk værktøj - både i Danmark og internationalt. Derudover benytter vi os af adskillige foredragsholdere som har erfaring med rollespil. Claus Raasted Claus er professionel rollespiller med speciale i rollespil som pædagogisk værktøj. Han har lavet rollespil, der beskæftigede sig med emner fra integration og mobning til autisme og social udvikling, og han har efterhånden hjulpet knapt et halvt hundrede danske institutioner med at komme i gang med rollespil. Udover at holde foredrag underviser han også unge i rollespilsteori, laver korte forløb for institutioner og er konsulent på større projekter. Når han ikke er på arbejde, er han en af Danmarks mest aktive frivillige rollespilsarrangører og har lavet rollespil for både børn, unge og voksne alt fra 5-personers rollespil om desperation i en elevator til Beverly Hills inspireret gymnasierollespil for teenagere og store fantasy-rollespil for flere hundrede mennesker i flere dage.

3 Hjælp, det er en ork! om rollespil for nybegyndere Når folk bruger ordet rollespil tænker de fleste på børn, der løber rundt ude i en skov med bløde våben og råber og skriger i vild leg. Mange institutioner rundt omkring i landet har rollespil på programmet, og man anslår, at over danske børn spiller rollespil og langt de fleste af disse i institutioner som SFOer og klubber. Men hvad er rollespil egentligt for noget? Hvor kommer det fra? Og hvad kan man bruge det til? Foredraget giver en introduktion til rollespil og giver nogle basale værktøjer og hjælpemidler til, hvordan man som pædagog laver rollespil for børn. Pædagoger og andre der arbejder med børn og unge, som har en lille eller ingen erfaring med rollespil på institutionsplan. - Hvad er rollespil for en størrelse? - Hvorfor bør man bruge rollespil som pædagog? - Hvordan laver man rollespil for børn? - Hvor kan man få hjælp og inspiration? Med eksempler fra praksis diskuteres rollespil som fænomen med specifik fokus på rollespil som redskab for pædagoger. Der bruges en Power Point-præsentation, der udleveres efter foredraget til interesserede.

4 Væbnet integration om rollespil som integrationsværktøj Selvom det er et betændt emne at røre ved rent politisk er der alligvel ingen tvivl om, at fornuftig integration er en af de store udfordringer mange pædagoger og lærere har med at gøre i dag. I en tid hvor man taler om ghettodannelse, vildere og vildere unge og stigende fremmedgørelse må man prøve nye ting. Kriminalpræventivt Råd har følgende at sige om rollespil: Vi vurderer, at rollespil styrker børns indlæring ved at stimulere deres motoriske, sociale, sproglige, intellektuelle og følelsesmæssige færdigheder. Samlet set er det rådets erfaring at dette har en klar kriminalpræventiv virkning Og hvis det ikke er anbefaling nok til at give rollespillet en chance som integrationsværktøj, hvad er så? Foredraget giver ideer og redskaber til at lette arbejdet med integration og gøre nogle af problemerne til hjælpemidler i stedet. Enhver der arbejder med integration af børn og unge. - Hvad adskiller rollespil fra andre aktiviteter når det kommer til integration? - Hvorfor er rollespil et godt redskab i integrationssammenhæng? - Hvordan kan f.eks. fysisk voldsomhed vendes til noget positivt? - Hvor kan man gøre konflikter til løsninger i integrationsarbejdet? Med eksempler fra praksis diskuteres integrationsarbejde med børn og der gives konkrete løsningsforslag til konkrete problemer. Der bruges en Power Point-præsentation, der udleveres efter foredraget til interesserede.

5 Du snyder! om regler til rollespil og problematikker Den moderne verden er fyldt med regler skrevne, såvel som uskrevne og meget af vores mentale energi bruger vi på at lære at navigere i alle disse regler. Vi leger, konkurrerer og lever hele tiden omgivet af regelsæt som vi skal lære at forstå for at kunne være med, hvad enten det er på fodboldbanen eller i skolegården. I rollespil findes der også regler, men disse er markant anderledes end andre steder og kan altid ændres. Men hvad er regler egentligt og hvordan får man dem til at arbejde for sig? Foredraget giver en grundlæggende forståelse af hvordan regler i rollespil former legen og en forståelse af forskellen mellem lege-kultur og spil-kultur Pædagoger og andre der laver rollespil med børn og unge. - Hvad er regler i rollespil egentligt for et fænomen? - Hvorfor er regler nødvendige for at lege sammen? - Hvordan kan regler bruges som pædagogisk værktøj? - Hvor finder man de rigtige regler? Med eksempler fra praksis diskuteres rollespil, regler og hvordan man bruger regler til at opnå det man gerne vil med sit rollespil. Der bruges en Power Point-præsentation, der udleveres efter foredraget til interesserede.

6 Stærke orker & smukke prinsesser om kønsroller i rollespil Claus: Må jeg så ikke være prinsen, der er taget til fange af vampyren, og som så skal reddes af prinsessen? Berthram: Nej. Det kan man ikke. Det er prinsen der redder prinsessen. Sådan er det altså. - samtale mellem nevøen Berthram (5 år) og Claus (26 år) i sommeren 2006 Nutidens børn bliver opflasket på Disney-film og massemediekultur, men forventes at kæmpe for ligestilling kønnene imellem som voksne. I Ringenes Herre-fortællingen, som over 90% af alle rollespil i Danmark er inspireret af, er 3 ud af mere end 20 hovedpersoner kvinder, og af disse er to af dem forelsket i den samme mand. Vi kan ikke lave om på Disneys fortællinger eller på Ringenes Herre. Men vi kan sørge for, at vores rollespil viser et mere nuanceret billede. Foredraget giver en forståelse af hvordan vi ubevidst fastlåser børnene i problematiske kønsroller og hvordan vi bliver bevidste om vores valg. Pædagoger og andre der laver rollespil med børn og unge. - Hvad er udfordringerne ved at arbejde med kønsroller og børn? - Hvorfor skal man overhovedet sættes spørgsmålstegn ved kønsroller? - Hvordan kan man lære fra sig om emnet uden at indoktrinere? - Hvor finder børnene deres helte og heltinder? Med eksempler fra praksis diskuteres kønsroller blandt børn i leg og i alvor, og hvordan man gennem rollespil enten skaber eller genskaber disse. Der bruges en Power Point-præsentation, der udleveres efter foredraget til interesserede.

7 Der var engang... om hvordan man laver gode historier til rollespil Rollespil handler i bund og grund om fortællinger og oplevelser, og det kan være meget udfordrende hele tiden at skulle finde på nye historier, der er både spændende, vedkommende og fantasifulde. Heldigvis kan man med lidt hjælp gøre det meget nemmere for sig selv at være kreativ, og med noget teoretisk ballast og en spand fuld af gode teknikker kan man blive bedre til at lave historier, der både er interessante og sjove og som børnene vil tale om flere måneder efter. Foredraget giver noget teori, samt en masse tips og tricks til hvordan man laver spændende og effektive historier til rollespil. Pædagoger og andre der laver rollespil med børn og unge. - Hvad er en god historie set fra børnehøjde? - Hvorfor er historier vigtige? - Hvordan laver man historier der bliver husket? - Hvor finder man inspiration og hjælp? Med eksempler fra praksis diskuteres historier, stereotyper og arbejdsprocesser, og hvordan man laver historier for, med og nogle gange uden børn. Der bruges en Power Pointpræsentation, der udleveres efter foredraget til interesserede.

8 Hvad er det her? Et par tilbud fra Rollespilsakademiet Det du holder i hånden er en flyer med konkrete tilbud på konkrete foredrag om rollespil som Rollespilsakademiet afholder. Hvad er Rollespilsakademiet? Rollespilsakademiet består af Claus Raasted, der bl.a. står bag bogen Rollespil for børn og voksne og Anders Berner, der har mange års erfaring som projektkoordinator. Hvad laver Rollespilsakademiet? Rollespilsakademiet laver rollespil for børn i alle aldre og beskæftiger sig med undervisning og underholdning gerne samtidigt. Vi laver primært børnerollespil for institutioner, børnefødselsdage og foredrag for lærere og pædagoger. De foredrag der står nævnt i flyeren er derfor ikke det eneste som vi laver. Er priserne i flyeren med eller uden moms? Alle priserne i flyeren er priser ex. moms. Hvordan kommer jeg i kontakt med jer? Det nemmeste er at skrive os en mail eller give os et ring. Rollespilsakadamiet Anders Berner

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Artikel i Psykologi nr. 2 2013 om uddannelsen Coaching i Organisationer - CoachingManagement

Artikel i Psykologi nr. 2 2013 om uddannelsen Coaching i Organisationer - CoachingManagement Artikel i Psykologi nr. 2 2013 om uddannelsen Coaching i Organisationer - CoachingManagement Se mere om uddannelsen på www.orsted.dk og www.orsted.dk/coachingmanagement Vi har også et hold for ledige med

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Rollespil til sommerfesten. et par ideer fra Rollespilsakademiet

Rollespil til sommerfesten. et par ideer fra Rollespilsakademiet Rollespil til sommerfesten et par ideer fra Rollespilsakademiet Et par indslag til en festdag Sommerfester er en klassisk måde, at byde sommerferien velkommen på, hvadenten det er på en skole, en institution,

Læs mere

http://raeson.dk/2014/kim-leine-groenland-burde-erklaere-selvstaendighed-lige-nu-og...

http://raeson.dk/2014/kim-leine-groenland-burde-erklaere-selvstaendighed-lige-nu-og... Side 1 af 5 KIM LEINE: GRØNLAND BURDE ERKLÆRE SELVSTÆNDIGHED LIGE NU OG HER 20.01.2014 Jeg tror inderst inde godt, man ved, at Grønland er nødt til at tage springet ud i selvstændighed, og så må man smøge

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning............................................ 6 2. Læsevejledning......................................... 14 3. Min egen historie.......................................

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

1 101 Samtaleåbnere EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 101 Samtaleåbnere EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 101 Samtaleåbnere 101 samtaleåbnere en kort introduktion Har du nogensinde været i tvivl om hvad du skulle sige til hende? Denne bog er til dig der mangler nogle gode ideer. Ideer til hvordan du starter

Læs mere

SÆT SPot på homofobi med din klasse

SÆT SPot på homofobi med din klasse AMNESTY INTERACTIVE SÆT SPot på homofobi med din klasse Redigeret og udarbejdet af: Amnesty International Karen Ewers Udgivet: 2012 Amnesty International Gammeltorv 8, 5. sal 1457 København K Tlf. 33 45

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

NASIM. et friskt pust. for Mellemøsten.

NASIM. et friskt pust. for Mellemøsten. 26 HUMANIST Studerende netværker NASIM et friskt pust fra Mellemøsten NASIM er et netværk af studerende, hvis formål er at udbrede en neutral og nuanceret viden om Mellemøsten. Netværket holder til på

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Kære Nicolai Nu kan jeg ikke lege med dig mere, for jeg er startet herovre på fritidsordningen. Ha det godt

Læs mere

Gruppe: 2 Hold: MulB Årgang 2013 Lærere: Merete Geldermann Lützen & Jesper Hinchely

Gruppe: 2 Hold: MulB Årgang 2013 Lærere: Merete Geldermann Lützen & Jesper Hinchely Bannerpage: http://spicegirls.creativefolder.dk/bannerpage/ Landingpage: http://spicegirls.creativefolder.dk/ René Skovgaard Andersen cph-ra73@cphbusiness.dk Stig Hamborg Nielsen cph-sn9@cphbusiness.dk

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Innovation. et brugbart læringsredskab. Af Thomas Rose Innovationslærer

Innovation. et brugbart læringsredskab. Af Thomas Rose Innovationslærer Innovation et brugbart læringsredskab Af Thomas Rose Innovationslærer 52 Verden er under stor forandring. Vi har, om vi kan lide det eller ej, fået en ny børne- og ungdomskultur, og har dermed også fået

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse.

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse. Film: Formål: Målgruppe: Fag: Lektioner: Form: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver tynd? At eleverne får fokus på indre kvaliteter frem for ydre omstændigheder. At eleverne får fokus på egne samt klassens styrker

Læs mere

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Af: Cand. Psych. Henrik Kongsbak, Partner i Resonans I 1982 blev der gennemført et indlæringsforsøg ved Universitet i

Læs mere

Danske Skoleelevers tilbud. til elever og elevråd

Danske Skoleelevers tilbud. til elever og elevråd Danske Skoleelevers tilbud til elever og elevråd 1 DANSKE SKOLEELEVER Hvem er vi? Danske Skoleelever, DSE, er en organisation for dig! DSE har fokus på elever, skole og uddannelse. Vi kæmper for at sikre

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag 1 Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag Er du god til at forklare din viden for andre? Synes du, det er sjovt at stå på en scene? Kan du gøre indtryk på publikum?

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Børne- og ungdomsfodbolden i Tuse IF

Børne- og ungdomsfodbolden i Tuse IF Børne- og ungdomsfodbolden i Tuse IF Forord Fodbold er den største idrætsgren i Danmark. Dette betyder, at spillet og klubberne har en stor samfundsmæssig betydning i forhold til hvordan børn og unge udvikler

Læs mere