Pension Langeland. C.Jørgensen. Niels Nielsen lod det daværende. bygge og gav sine forældre det i guldbryllupsgave i 1910

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pension Langeland. C.Jørgensen. Niels Nielsen lod det daværende. bygge og gav sine forældre det i guldbryllupsgave i 1910"

Transkript

1 Ella Schumacher Hansen har i 1992 til en lokalhistorisk studiekreds fortalt om livet på Pension Langeland i Østerhuse. Pension Langeland Niels Nielsen, født 21.januar 1864, ungkarl, fisker og gårdejer, ejede to gårde, Skinnervænget og den ejendom, der senere blev Pension Langeland, og som ejedes af C.Jørgensen. Niels Nielsen lod det daværende Skinnervænget bygge og gav sine forældre det i guldbryllupsgave i 1910 Skindervænget Østerhusevej 28 Samtidig lod han det gamle stuehus omforandre til værelser, og da var det, tanken om pensionat tog sin begyndelse. C. Jørgensens gård brændte den 27.september 1919, og så blev der plads til at bygge pensionatet. Mine forældre var flyttet in på Villa Skæv, hvor vi boede indtil min far min far havde fået bygget et hus på Skiften, hvor vi flyttede ind i Far vedblev at være bestyrer hos Nielsen indtil Far købte da et husmandssted i Østerhuse af Valdemar Pedersen og gav det navnet Valdemar Slot. I slutningen af 1910 påbegyndte Nielsen pensionatet, stort og flot, noget i stil som Skinnervænget ud over, at der kom en sidebygning til som spisestue, der kunne rumme 80 personer. Der blev plads til de logerende fra det gamle stuehus, som blev annex til pensionatet. Pension Langeland blev bygget med henblik på at få udenlandske turister til Langeland, hvilket også lykkedes. I 1913 stod Pension Langeland klar til at modtage sine første gæster. Det var et stort arbejde at drive pensionat den gang som nu. Der blev begyndt om morgenen kl med at samle fodtøj, som var sat ud for hvert værelse om aftenen. Det skulle pudses og fordeles igen om morgenen, så det var med at huske rigtigt. Morgenmad fra 8 10, frokost kl , middag k , tre retter hver dag plus kaffe, aften te kl Værelserne skulle rengøres mellem kl. 8 og 11, og der var servanter med kande, fad og spand, potter karafler, tandglas, vandglas. Om aftenen skulle der tæppes af. Der var stearinlys på værelserne og petroleumslamper i spisestuen. I gården var der 4 lokummer, som skulle holdes. I 1914 kom den 1. verdenskrig, og alle tyskerne blev kaldt hjem. Pensionatet lukkede, så længe krigen varede.

2 Pension Langeland Østerhusevej 25 N. Nielsen havde svært ved at få den rigtige hjælp til at føre pensionatet frem igen, som han ønskede det. Det var et held, at frk. Anna Kønnig Nielsen, som havde sejlet som sygeplejerske på Frederik.d.8., kom hjem til sine forældre, bådebygger Frederik Kønnig Nielsen i Bastemose. Faderen havde mistet sit ene ben, så de trængte til hjælp. Anna kom hjem for at passe faderen, men da moderen var rask nok til at passe faderen om dagen, søgte Anna pladsen hos N. Nielsen og var i mange år en god og dygtig medhjælper. Pension Langeland blev hurtigt kendt for sine smukke omgivelser ved skov og strand, og sin gode mad og forplejning til en pris af 7 kr. pr. person, børn under 12 år halv pris. Priserne lå 2 kr. højere end de andre pensionater. I 1929 måtte Anna Kønnig Nielsen trække sig tilbage på grund af faderens sygdom, men samtidig startede hun et traktørsted Skovhuset, som blev et meget søgt sted af såvel turister som den lokale befolkning. N. Nielsen måtte søge efter ny hjælp. Han kom i forbindelse med 2 damer, som havde tjent på et hotel på Bornholm. Nu tjente de i Rudkøbing. Det var frk. Andrea Larsen og frk. Ingeborg Christensen, som var veninder. De fik plads som medhjælpere indtil 1935, hvor N. Nielsen giftede sig med frk. Larsen. En frk. Christensen fulgte med, så selv om N. Nielsen giftede sig i en høj alder, fik han ikke én, men to koner. Den 13. juni 1938 døde N. Nielsen. De gode år på Pension Langeland var forbi, såvel for turisterne som for personalet. I 1940 kom den 2. verdenskrig, så de udenlandske turister blev væk, og mange danskere blev hjemme. Men rudkøbingensere og skuespillere fra København kom der dog, bl.a. Arne Weel, som hver morgen fra sit altanvindue sang I østen stiger solen op, som vi alle i Østerhuse nød. Men det var ikke alle gæster, der var tilfredse. Meget var blevet anderledes fra N. Nielsens tid. Nu var der ingen te om aftenen og kun dessert om søndagen osv.. En dag kom der to piger ind på Café Lærkenborg (vi havde ikke pension i 1943) og bad om en kande te og 12 stk. franskbrød. Jeg lod vores unge pige spørge, om hun havde hørt rigtigt, og det havde hun. Vi syntes, at det var umuligt, så jeg gik selv ind og spurgte, om det var rigtigt med 12 hele stykker. Jo, det var rigtigt nok, de var så sultne. De to piger var på besøg fra København hos deres bedsteforældre, købmand Halvorsens fra Rudkøbing, som holdt ferie på Pension Langeland. De havde fået gule ærter med fedt flæsk til middag, og det kunne de ikke spise om sommeren. De fik deres te og 12 stykker franskbrød. Fra den dag fik vi meget travlt med at servere te og kaffe med æbleskiver og franskbrød for Pension Langelands gæster til vores store glæde og gavn, og til fru Nielsens og frk. Christensens store ærgrelse og gæsternes tilfredshed.

3 Om aftenen var der ofte forskellig optræden, blandt andet tryllekunstneren Radini og Odas gymnaster, som frk. Christensen gerne ville have ned på Pension Langeland, om det kunne blive på onsdag, for da skulle provst Thelle og frue op til vores præst Skovbo og spise til middag. Det gik i orden, og pigerne kom og gav dem en glad aften, og de forventede en forfriskning, men frk. Christensen havde travlt med at få dem af sted, hvilket pigerne morede sig over, så de gik syngende derfra op til Lærkenborg, hvor de vidste, de var velkomne. Lærkenborg Østerhusevej 19 På vejen mødte de et gammelt ægtepar, som gav sig i snak med de glade unge piger, som fortalte, at de havde været på Pension Langeland og optræde, for provsten og hans fru var ikke hjemme. Ægteparret spurgte, om de ikke ville optræde for dem, for fruen var meget interesseret i gymnastik. Jo, det ville de gerne, de havde jo ikke skiftet tøj. Som sagt, så gjort. Manden gav sodavand til alle pigerne og fortalte så, at han var provst Thelle, som ikke måtte overvære gymnastik på Pension Langeland. Fra september 1945 til 24. december 1945 blev Pension Langeland belagt med flygtninge og Østerstrand ligeså. Der blev maden kogt til alle flygtningene, og maden blev derefter transporteret i store mælkejunger ned til Pension Langeland. Lærkenborg måtte afse to værelser til sygeplejersker og konsultationsstue. Den 24. december om natten kom der besked om, at flygtningene skulle til en anden lejr med det samme, hvilket de var meget kede af. De var lige blevet færdige med at pynte op til juleaften med de små midler, de havde. Blandt flygtningene var der en greve. Han ville ikke køre sammen med de andre flygtninge, men blev befordret i lastbil. Så vognmand Thorvald Christensen kørte for greven. Efter flygtningenes afrejse stod Pension Langeland til en større restaurering, og for første gang blev værelserne tapetserede. Før var de kalkede, og det virkede meget koldt. Nu skulle alle vinduerne dækkes til med avispapir, for at tapetet ikke skulle falme uden for sæsonen. Men det bevirkede, at ikke en solstråle kom ind, så der var hundekoldt, når sæsonen startede. Den 7. juli 1947 sagde alle gæsterne op, de var utilfredse. Personalet var rejst natten før. Fru Nielsen fik et nervesammenbrud, men blev da rask, så rask, at hun ville giftes. Hun averterede efter en mand og hr. Rasmussen kom, men hvis hun ville giftes med ham, måtte hun sælge pensionatet, for de havde nok i gården.

4 Men det var lettere sagt end gjort at sælge pensionatet. Til sidst kom hun og spurgte os, men vi sagde nej, for vi var tilfredse med Lærkenborg, som vi nu havde udvidet med 11 værelser ved køb af Strandhytten som annex til Lærkenborg. Strandhytten Østergade 38 Men til sidst blev prisen så lav, at vi ikke kunne sige nej. Vi købte så Pension Langeland i 1950 i håb om, at vores gæster ville følge med, hvilket de også gjorde. Fru Nielsen blev gift, men ægteskabet varede kun 11 måneder. Så døde hr. Rasmussen. Fru Rasmussen skrev efter en ny mand, og så kom hr. Madsen, som gerne ville have haft pensionatet, men da var det for sent. Nu blev Lærkenborg og Strandhytten annex til Pension Langeland. Dermed fik vi 33 værelser, som skulle belægges hver dag i tre måneder, for at det kunne svare sig. Vi var klar over, at der skulle gøres nogle omforandringer. Spisestuen virkede stor og kold, og der var ingen dagligstue, så vi delte spisestuen i to dele og fik to dejlige stuer, samtidig kom der store vinduer mod vest og syd, så solen kunne skinne ind. Den åbne veranda blev lukket med buede vinduer og døre, hvilket gav stor hygge og varme. Samtidig fik vi små borde i spisestuen, hvilket familier med børn var meget glade for. Det gav også mere hygge. Det var en stor omvæltning at komme til Pension Langeland fra det lille hyggelige Pension Lærkenborg, hvor vi blev boende til Så havde vi efterhånden fået indrettet Pension Langeland, som vi ønskede det, og kunne bo der hele året. Vores gæster fulgte nøje med i hver lille omforandring, der skete, og glædede sig tillige med os for hver forbedring. Men en dag stod vi uden vand (UHA) de tog det nu roligt og kom med forslag: Ingen vand på bordene, men nu må vi købe drikkevarerne, hvilket enstemmigt blev vedtaget. Vi ringede til Snøde vandværk, og de gav os lov til at få 1000 liter vand hver dag for 100 kr. pr. tønde. Vi fik vognmand O. Jensen til at komme med vandet hver morgen den sæson. Vi lovede gæsterne, at der nok skulle være vand næste år, hvilket der også blev. Vi borede og fik så meget vand, at naboerne kunne få med. Tiden med servanter og lokummer i gården var forbi. Vi måtte sende vandprøver ind flere gange, men de blev godkendt, så alt var i orden. Men inden da havde vi flere episoder med for eksempel gæster, som var vant til træk og slip. De var meget misfornøjede med de forhold, så de var nødt til at rejse hjem igen. Da vi stod og diskuterede det, kom min søster med den bemærkning: Træk er der slip må I selv klare. Vores sæson begyndte gerne 5. maj, hvor frk. Andersen kom hvert år, indtil vi solgte pensionatet i Frk. Andersens far havde været godsinspektør på Tranekær Slot, så frk. Andersen med familie ville gerne holde ferie på Langeland.

5 Lærkenborgs gæster vedblev at være trofaste gæster. Mange kom igen år efter år, men vi måtte have udvidet vores kundekreds. Danskerne rejste til udlandet, og så måtte vi gøre noget for at få udenlandske turister hertil. Så begyndte vi at avertere i udenlandske blade, hvilket gav gode resultater og kontakt med mange interesserede gæster fra Norge, Sverige og Tyskland. Jeg har stadigvæk forbindelse med mange af gæsterne, hvilket jeg fik at mærke til min 85 års fødselsdag. En aften efter at vi var gået til to, ringede det på døren. Udenfor stod der en familie på fem personer, som gerne ville ind. De havde kørt hele dagen, men havde først nu fundet det rigtige sted. Jeg forklarede dem, at vi ikke måtte tage gæster ind under tre døgn, men jeg henviste til et hotel i Lohals. Så svarede de: Så tager vi tre døgn her. De præsenterede sig som skuespiller Deborah Kerr, hendes mand, 2 børn og hendes mor. Næste dag kom de og spurgte, om jeg havde noget imod, at de flyttede. De ville genre bo i det lille hus ved stranden. ( Strandhytten annex til Langeland ). Det var i orden. De blev hos os i 6 uger, så skulle hr. Kerr til Norge og iscenesætte et teaterstykke. Strandhytten anno 2003 Vi fik også besøg af Anker Larsen (som skrev De vises Sten ) og hans søn. Vi havde et helt fodboldhold fra Kolding med koner, kærester og børn samt træneren Arnold Petersen. Vi havde en herlig tid med alle de glade unge mennesker, der hver aften var ude at spille kamp med de forskellige klubber på Langeland, hvilket var til stor glæde og lærdom. Når spillerne efter kampen kom hjem, stod der en stak rugbrød og en skål fedt samt pålæg, hvilket de nød på pensionatets regning, - en kasse øl måtte de selv betale. En spiller stod for ølsalget, så da de skulle afregne for opholdet, stod den arme spiller noteret for 100 øl og ét æg. Vi eftergav ham ægget stor morskab! Der var glade, festlige dage i Lohals og Snøde idrætsforeninger. Jack Johnson stod for turisternes hold, og Jørgen Schumacher for de lokale, som vandt pokalen 5 år i træk. Den er desværre indebrændt på Snøde Kro. Hver sæson sluttede med fælles kaffebord og dans på Pension Langeland samt underholdning af forskellige kunstnere. Der var kunstnere, som gik under navnet De kunstige. De boede hos Lønholdt Bo Nørregård fra Steensgaard holdt dem delvis med kost. Lønholdts fødselsdag blev holdt over flere dage, den gik ikke stille af. Mundeling, som havde deltaget i festen, døde dagen efter, og vores fasaner døde af skræk. Hønsegården lå ind til Lønholdts have. I 1961 havde vi den glæde at få tre stjerner på vores pensionat, hvilket var det eneste på Nordlangeland. Selvfølgelig havde vi også gæster, som var utilfredse, men dem lod vi rejse omgående. De tilfredse gæster fik et kryds i gæstebogen de andre et minus. På den måde fik vi et første klasses publikum. De, der var godt vant hjemmefra, var lettere at have med at gøre og lettede vores arbejde meget, så det blev en fornøjelse at arbejde, og samtidig havde vi nogle flinke medhjælpere plus familien og Smæk vores altmuligmand gennem 40 sæsoner. En dag blev vi ringet op fra Tyskland, om vi kunne modtage 60 personer fra en husmoderforening i tre dage, hvilket vi med glæde sagde ja til Da det var uden for sæsonen, kunne det gå an. Det var tre dejlige dage med udflugter rundt på Langeland og en tur til Odense.

6 Senere kom mange af dem tilbage igen for at holde ferie sammen med deres familier. Blandt gæsterne fra Tyskland var der en Arthur Broløkke, som havde mistet forbindelsen med Langeland, og nu ville han gerne gense gården (Broløkke). Han havde ingen bil, så vi lejede en rutebil på den betingelse, at den kunne vende i Østerhuse. Det kunne den, og alle vore gæster tog turen med. Der var 42 gæster i alt. Vi fik travlt med at smøre madpakker og havde en dejlig dag. Vi kom hjem klokken fem til middag, som bestod af suppe, høns i peberrod og dessert. På grund af min mands sygdom måtte vi desværre frasælge Strandhytten og Lærkenborg, men samtidig udvidede vi Pension Langeland med 7 værelser og 4 toiletter. Det var lettere, når det var samlet under et. Strandhytten blev solgt til en svensk læge, en hans kone ville ikke bo der, så den blev hurtigt solgt igen til Birthe og Karl Corel. Valde blev rask og begyndte at hjælpe til i køkkenet, hvilket han til sidst delvist overtog, indtil vi solgte pensionatet til grosserer Petersen, men han nåede ikke at åbne en sæson, før han solgte det til grosserer Sørensen, som drev det videre, indtil han solgte det til Tårnby kommune som feriehjem. Vi byggede et dejligt hus i Østergade 48, hvor vi havde 17 gode år. Valde døde i maj Nordlangelands turistforening henvendte sig til mig og bad mig tage pladsen som turistchef i Lohals. Først afslog jeg, men sagde alligevel ja og var der i 7 år. Jeg begyndte med 10 kr. i timen og endte med 3o kr. i timen. Jeg fik sat gang i fisketurene, som blev sejlet af Elvin Hansen og Erik Skovløber. Kutterne kunne tage op til 20 personer, og det kostede 2 kroner pr. person. 1 krone gik til båden og 1 krone til turistforeningen. Fisketurene varen succes, og så blev der også råd til at købe 20 redningsbælter. Ligeledes fik vi gang i cykeludlejningen. Jeg henvendte mig til Peter Bisgaard, men han afslog. Jeg havde selv to cykler, som jeg så lejede ud for 5 kroner om dagen, og det gik fint. I 1987 solgte jeg Østergade 48 og flyttede ned til Lohalsparken. Lærkenborg anno 2003 Pension Langeland anno 2003 Redigeret af Birte Eskelund Skindervænget anno 2003

Pensionaterne i og omkring Lohals. De mindre pensionater:

Pensionaterne i og omkring Lohals. De mindre pensionater: Pensionaterne i og omkring Lohals Begyndende med de små private pensionater for godt 100 år siden, bliver Lohals efterhånden et kendt feriested. Foruden de små pensionater kommer der ved århundredeskiftet

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN BRAMSNÆSVIG

GRUNDEJERFORENINGEN BRAMSNÆSVIG GRUNDEJERFORENINGEN BRAMSNÆSVIG 2004 2 Kære grundejer! Vi har fornøjelsen at levere jer Grundejerforeningen Bramsnæsvig s blad! Bladet er gratis og vil udkomme én gang årligt, til alle vest for Ejby Strandvej.

Læs mere

Startet i efteråret 1993.

Startet i efteråret 1993. 1 Startet i efteråret 1993. Min skrivelyst har altid været stor, og i nutidens "Computertider" hvor det er blevet nemt at skrive, tilføje og redigere, har jeg fået lyst til at skrive lidt om min barndom,

Læs mere

VALBORG BANK JONASEN. Erindringer. Let redigeret af Viggo Jonasen, 2011.

VALBORG BANK JONASEN. Erindringer. Let redigeret af Viggo Jonasen, 2011. VALBORG BANK JONASEN Erindringer 1984 Let redigeret af Viggo Jonasen, 2011. Min adresseliste: Fra 21. 6.1914 til foråret 1919: Faster Kirkeby pr. Skjern Fra forår 1919 til 1.11.1929: Klap Mølle, Velling

Læs mere

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn.

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Hvor mange søskende har du haft? Vi var ti drenge og seks piger. Hvad nummer

Læs mere

Landbruget var min store drøm

Landbruget var min store drøm Landbruget var min store drøm Fra smedesøn i Sivested til gårdejer i Fladstrup af Poul Smed Petersen Det Historiske Udgiverværksted I Grenaa 2000 Forord I de lange vinteraftener 1985-86 fik jeg lyst til

Læs mere

Inger Thornholm. MIN FAMILIES HISTORIE som jeg husker den

Inger Thornholm. MIN FAMILIES HISTORIE som jeg husker den Inger Thornholm MIN FAMILIES HISTORIE som jeg husker den side 2 Valby, 18/8-1976. Kære Gunhild Din moder bad mig skrive, hvad jeg ved om min familie så langt tilbage, jeg kan huske. Meget af det, jeg her

Læs mere

Holme bymidte. Beretning ved Ejner Jensen. Den tidligere købmandsforretning, som nu måske står til nedrivning sammen med ejendommene Holme Byvej nr.

Holme bymidte. Beretning ved Ejner Jensen. Den tidligere købmandsforretning, som nu måske står til nedrivning sammen med ejendommene Holme Byvej nr. Holme bymidte. Beretning ved Ejner Jensen. Den tidligere købmandsforretning, som nu måske står til nedrivning sammen med ejendommene Holme Byvej nr. 13-17 og 19, omtales for tiden i aviserne som den gamle

Læs mere

En fynbos barndom og ungdom

En fynbos barndom og ungdom Eksempel på livshistorie, model 3: En fynbos barndom og ungdom Hans har fået: Tre interviews a cirka halvanden time i eget hjem. Mulighed for at komme med rettelser til teksten. En times korrektur per

Læs mere

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010 Erik Bach Erindringer om stort og småt 1930-2010 1 Erindringer om stort og småt, 1930-2010 Erik Bach 2010 Bogen er sat med Baskerville og trykt hos Bendt Wikke Marketing A/S Printed in Denmark 2010 ISBN

Læs mere

Dagmar og Villy Rolsted's Liv

Dagmar og Villy Rolsted's Liv Dagmar og Villy Rolsted's Liv Af Richardt Rolsted. 1 Skrevet af Richardt Rolsted i 2011 og revideret i 2012. 2 Forord. Denne udgave er en forkortet erindringsudgave om mine forældres liv. Formålet, eller

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

Tysklandsarbejder 1941-42

Tysklandsarbejder 1941-42 Gartner Povl Christiansen 1923-2006 Tysklandsarbejder 1941-42 Povl Christiansen er født 1923 i Gundstrup på Nordfyn. Hans far var smed Lars Peder Christiansen. Povl har skrevet sine erindringer om drengeår,

Læs mere

No. 50 December 2008. Møllegaarden, Østervraa SPEJLET ET TILBAGEBLIK. Østervrå Lokalhistoriske Forening

No. 50 December 2008. Møllegaarden, Østervraa SPEJLET ET TILBAGEBLIK. Østervrå Lokalhistoriske Forening No. 50 December 2008 Møllegaarden, Østervraa SPEJLET ET TILBAGEBLIK Østervrå Lokalhistoriske Forening Agnes Jensen, Gl. Høngård. I 1990 døde fru Agnes Jensen, Floravej 7, Østervrå, i en alder af 95. Hun

Læs mere

Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand. Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17.

Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand. Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17. Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17. Hvad lavede dine forældre? Min far var smede- og maskinarbejder, og min mor

Læs mere

Hedens historie Fortællinger om de første år på Sdr. Vium hede

Hedens historie Fortællinger om de første år på Sdr. Vium hede Hedens historie Fortællinger om de første år på Sdr. Vium hede Tinghøjene i Sdr. Vium tegnet af Alfred Kaae Fortalt af de mennesker, der oplevede Danmarks sidste hedeopdyrkning. Om hvordan de byggede et

Læs mere

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj.

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj. Arbejdererindring, J.nr. 03/186/01 Navn LK Hvornår blev du født? Jeg er født den 13/8 1904. Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Fortalt af Henry Ahle til Mogens Kirkegaard

Fortalt af Henry Ahle til Mogens Kirkegaard Henry Ahle med sin elskede harmonika fot. Grundlovsdag 2004 i Kastanjevænget sammen med Bjarne Hudecek og forrest Ove og Rigmor Steffensen. Erindringer fra en begivenhedsrig barndom Fortalt af Henry Ahle

Læs mere

Velkommen til Hadbjerg skoles Skoleblad for skoleåret 2008-09.

Velkommen til Hadbjerg skoles Skoleblad for skoleåret 2008-09. Velkommen til Hadbjerg skoles Skoleblad for skoleåret 2008-09. Det er nu over 30 år siden at skolens første skoleblad udkom. Siden dengang er skolebladet udkommet hvert eneste år. Indhold Side I starten

Læs mere

Peter Bryskes egen Livshistorie

Peter Bryskes egen Livshistorie Peter Bryskes egen Livshistorie 1 Indholdsfortegnelse Mit fødehjem...3 Min barndom...7 Mine ungdomsår...16 På valsen...18 I Geneve, Schweiz...18 Til Nice...20 Og så til Paris...22 Sommerferie i Danmark...24

Læs mere

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus.

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Mens jeg gik langs stranden havde jeg god tid til at spekulere over tilværelsen. Jeg havde besluttet mig

Læs mere

LOKAL. www.vrejlev-haestrup-sogne.dk. 15. ÅRGAN G - maj 2004

LOKAL. www.vrejlev-haestrup-sogne.dk. 15. ÅRGAN G - maj 2004 www.vrejlev-haestrup-sogne.dk 2 15. ÅRGAN G - maj 2004 Vrejlev Kirke Hæstrup Kirke AKTIVITETSKALENDER Poulstrup Missionshus Gudstjenester i Vrejlev og Hæstrup kirker Lørdag den 29. maj kl. 19.30: Vækkelsesmøde

Læs mere

Livet i en husmandsfamilie

Livet i en husmandsfamilie Livet i en husmandsfamilie Jens Sofus Mandal Andersen FORORD Forside tegningen er formentlig tegnet efter hukommelse af forfatteren, men det vides ikke med sikkerhed. Fortællingen beror på Sofus Mandals

Læs mere

Barndomserindringer. Gudrun Steen Knudsen

Barndomserindringer. Gudrun Steen Knudsen 1 Barndomserindringer af Gudrun Steen Knudsen 2 Forord. Da Gudruns syn efter Ferdinands død blev dårligere og dårligere, fik hun lyst til at skrive sine barndomserindringer, mens hun endnu kunne skrive

Læs mere

GLIMT FRA MIT LIV. Licie Bjerregaard-Rune

GLIMT FRA MIT LIV. Licie Bjerregaard-Rune GLIMT FRA MIT LIV Licie Bjerregaard-Rune 2 GLIMT FRA MIT LIV af Licie Bjerregaard-Rune Redigeret af Morten Bjerregaard Jepsen Eget forlag 2008 by Licie Bjerregaard-Rune Dette værk kan ikke gøres til genstand

Læs mere

75 års Jubilæumsskrift

75 års Jubilæumsskrift 75 års Jubilæumsskrift DUI 1929 2004 Indledning Dette jubilæumsskrift udgives i anledning af at DUI Hvidovre afdeling har bestået i 75 år. Formålet med skriftet er at give et lille tilbageblik på en svunden

Læs mere

VMK BLADET KLUBBLAD FOR VALLENSBÆK MODELSKIBS KLUB NR. 4 17. ÅRGANG NOVEMBER 2005

VMK BLADET KLUBBLAD FOR VALLENSBÆK MODELSKIBS KLUB NR. 4 17. ÅRGANG NOVEMBER 2005 VMK BLADET KLUBBLAD FOR VALLENSBÆK MODELSKIBS KLUB NR. 4 17. ÅRGANG NOVEMBER 2005 VMK s bestyrelse Formand: Thomas Reichert Pilehavevænge 8 2625 Vallensbæk Tlf: 43625143 E-mail: reichert@post12.tele.dk

Læs mere