Den gode triathlon-oplevelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den gode triathlon-oplevelse"

Transkript

1 Den gode triathlon-oplevelse Du har nu besluttet dig for at du vil køre et triathlonstævne, og du har sikkert allerede gjort dig en del tanker om det. Uanset om man kører kort eller langt. Er ung eller gammel. Er rookie eller veteran. Så står du nu overfor en række udfordringer af varierende sværhedsgrad som bliver en del af din proces i forberedelserne til stævnet. Disse udfordringer og hvordan du løser dem vil have indflydelse resultatet af din konkurrence. Triathlon bliver ikke kørt med arme og ben, men primært med hovedet. Og det gode resultat har afsæt i dine forberedelser. I denne folder har vi listet en række punkter som du bør være opmærksom på i forbindelse med din deltagelse i det valgte stævne. Det omhandler: - Dine mål og delmål - Din fysiske tilstand - Dit skrivebordsarbejde - Din træning - Dine forberedelser inden konkurrencen - Din konkurrence - Efter din konkurrence - Dit ansvar Du vil ikke kunne finde svarene i denne folder. Men vi opfordre dig til at søge den nødvendige viden i hvad der er tilgængelig fra den enkelte stævne arrangør. Derudover finder du også en masse information om triathlon generelt på Dansk Triathlon Forbunds hjemmeside Der er der også et voksende antal af hjemmesider, både danske og internationale, om triathlon, hvor du kan søge yderligere informationer om sporten. Vi anbefaler dig et medlemskab i en af de mange danske triathlonklubber under Dansk Triathlon Forbund, hvor du kan få en masse råd og vejledning fra de mange entusiastiske medlemmer. Det er her du kan få den største hjælp i dine forberedelser. En liste over de danske triathlonklubber finder du ligeledes på Alternativt kunne du også tilknytte en personlig træner. Det er den lidt dyrere løsning for dem som vil give deres træning de optimale betingelser. Det giver dig en personlig tilrettelagt træningsplan og sparring som er matchet efter dine behov. Udbuddet af trænere bliver løbende større og priserne variere alt efter hvilke behov man har. Vi ønsker dig en sikker og succesfuld stævnedeltagelse Go Træning

2 Dine mål og delmål. Forholdsvis tidligt i dit træningsforløb er det en god ide at gøre sig nogle tanker om mål og delmål for konkurrencen og den træning, som fører dig frem til konkurrence dagen. I forbindelse med opstilling af dine mål skal du overveje om de er specifikke, målbare, ambitiøse, realistiske og fastsætte et tidspunkt for indfrielse. Dine mål kan f.eks. omhandle: - Din ønskede sluttid til konkurrencen. - Split tider under konkurrencen - Din træningsmængde - Områder hvor du ønsker at forbedre din teknik, udholdenhed eller hastighed. - Bestemte træningspas eller konkurrencer, der udføres som test. - Mentaltræning og motivation. - Din fysiske udvikling (vægt, fedtprocent osv.) Det er ok at lave løbende revidering af mål og delmål efter som du kommer igennem dine forberedelser og træningsforløb. Din fysiske tilstand Triathlon stiller en række krævende krav til din fysik og kroppen generelt. Alt efter hvilken distance og hvilken tid du ønsker at køre på, kan de være en god ide med et lille tjek, inden du går i gang med den hårde træning. Det kunne være: - Blodtal - Blodsukker - Puls og blodtryk - Kredsløb - Bevægelighed og led - Astma og allergier Det er altid en god ide at lytte til kroppen og de signaler den sender. Er du i tvivl så søg råd hos din læge. Forebyggelse er bedre en helbredelse. Dit skrivebordsarbejde En del af dine forberedelser er også henlagt til skrivebordet. - Er din forsikring også dækkende for triathlon. Nogle forsikringsselskaber kræver ekstra præmie for at dække dig under udførsel af triathlon. - Dækker din indboforsikring også dine anskaffelser af udstyr. Der kan købes tillægsforsikring for cykler over en bestemt værdi, da det normalt er begrænset til et forholdsvis lille beløb.

3 - Undersøg evt. en rejseforsikring for udstyr, ansvar, sygdom og hjemtransport hvis dit stævne er i udlandet/eu. - Har du brug for overnatning i forbindelse med stævnet, så få det booket i god tid, da det ofte bliver hurtigt udsolgt. - Tag en snak med din familie, så i ved hvad i kan forvente af hinanden, nu hvor du skal til at træne lidt mere end normalt. Det er yderst sjældent, at du har mulighed for at drage en arrangør til ansvar for eventuelle uheld som finder sted for dig og på dit udstyr under et triathlonstævne som er arrangeret i frivilligt regi. Din træning Du skal naturligvis også træne for at kunne gennemføre din triathlonkonkurrence. Både så du opnår det ønskede sportslige resultat, men også så du kommer igennem på forsvarlig vis uden at udøve skade på dig selv eller andre. - Lave en realistisk træningsplan, der står mål med din målsætning for konkurrencen. - Før træningsdagbog og lav opfølgning på om det står mål med din træningsplan. - Lav nogle konkurrencespecifikke træningspas med f.eks kombination af cykling og løb i samme træningspas. - Gennemfør træning af indtagelse af energi under træningen. Vælg gerne energiprodukter som det der skal anvendes under konkurrencen. - Husk restitutionsperiode i din træning som evt. kombineres med besøg hos massør eller fysioterapeut. - Træn dine skift fra svømning til cykling og cykling til løb. Her er mange minutter at vinde. - Træn også specifikt med henblik på konkurrencen. Skal der svømmes i åbent vand, skal du også ud og træne i åbent vand. Er der mange bakker, skal du også ud og træne i bakker. Mange triathlonstævner tilbyder også fælles fortræning på ruten i perioden op til stævnet, som kan give dig et værdifuldt kendskab til ruten, så du er bedre forberedt på konkurrencedagen. Dine forberedelser inden konkurrencen Når startskuddet lyder skal du kun have konkurrencen i hovedet. For at du kan få et godt flow, et godt resultat og en sikker stævnedeltagelse, er der en række ting som du skal have styr på inden du pakker bilen og kører af sted til stævnet. - Lav din race plan, både gældende for splittider, disponering og mentalforberedelse. - Hvilken forplejning findes der under stævnet og hvad skal du selv stå for. - Lav en plan for din energiindtagelse. - Sæt dig ind i reglerne. Efter hvilke regler køres stævnet - Læs og forstå race guiden - Er der krav om eller forbud mod anvendelse af våddragt. - Hvilke cut off tider er der på svømning, cykling og slut.

4 - Sæt dig ind i ruten og placering af depoter og penalty box. - Hvordan og hvor er skiftezonen indrettet. - Tjek dit udstyr. Er det lovlig og godkendt til brug ved tristævner. Svømning - Er der specielle strømforhold, sigtbarhed, bølger, temperatur, gopler osv. du skal være opmærksom på. - Sæt dig ind i ruten og hvordan den er markeret. - Hvis du får brug for hjælp, hvordan gør du opmærksom på det - Hvor kan der i starten forventes mere eller mindre kamp om pladserne. Cykling - Sæt dig ind i rutens forløb. Tekniske stykker, hurtige nedkørsler og hårde opkørsler. - Hvor skal du være opmærksom på trafikale forhold, så som lysregulering, fodgængere og bilister. - Hvordan er ruten markeret? - Hvor findes depoterne og hvordan fungere udleveringen. - Hvilken energi skal du selv have med på cykler. - Kør evt. cykelruten igennem et stykke tid inden stævnet. Alternativt kan de også gøres i bil. - Hvilket værktøj og reservedel skal du have med på cyklen, og hvordan pakkes det bedst. Løb - Sæt dig ind i rutens forløb. - Hvordan er ruten markeret? - Hvor findes depoterne og hvad udleveres i dem - Lav en plan for væske og energiindtagelse. - Hvilken energi skal du selv have med ud på løbeturen. Skiftezonen - Hvordan er skiftezone indrettet - Hvor er ind og udgang ved T1 og T2 - Hvor er din plads i skiftezonen - Ankom i god tid og få dine ting sat op. - Hvordan skal dine skifte forløbe træn dem hjemmefra - Hvilken forplejning er der i skiftezonen Worst case scenarios Ting går ikke altid som planlagt. Større eller mindre uheld kan ske under dit race. For at have et modtræk klar til dem, er det en godt ide at lave en liste med hvad der kan ske, og hvad du kan gøre for at undgå, løse eller mindske dem. Det kunne f.eks. være: - Hvad gør jeg ved en punktering? Hvor mange kan jeg forvente?

5 - Jeg taber mine svømmebriller - Jeg føler mig utilpas eller fanget i trafik under svømningen - Min kæde knækker på cyklen - Jeg taber en drikkedunk under cyklingen - Jeg går sukkerkold under cyklingen eller løb - Jeg må lade mig udgå - Vejret bliver varmere eller koldere end forventet - Osv Din konkurrence Startskuddet lyder og konkurrencen er i gang. Du skal nu høste frugten af din træning og forberedelser. Nu er det bare at nyde konkurrencen, og samtidig have fokus på nogle enkelte vigtige punkter. - Følg din raceplan - Kør med overskud og gem lidt energi, du får brug for den - Følg officials anvisninger. - Følg færdselsreglerne de gælder altid - Kør ikke med hovedet under armen og tag ikke nogen unødige chancer. - Vis respekt for dine konkurrenter - Lyt til kroppen. Føler du dig ikke klar eller utilpas på dagen, skal du måske ikke stille op, da det kan have konsekvenser for din sikkerhed og påvirke de andre deltagere i stævnet. Efter din konkurrence Du er kommet i mål. Indtrykkene er mange og kroppen er træt. - Hav tørt skiftetøj samt mad og væske klar til når du er kommet i mål. - Lyt til kroppen og giv den ro i perioden efter stævnet. Opsøg læge hvis du føler dig utilpas. - Opsøg evt. massør eller fysioterapeut - Evaluer dit resultat, din oplevelse med dine forventninger fra inden stævnet. - Del dine oplevelser og erfaringer med andre. Dit ansvar Når du deltager i et triathlonstævne er der fra arrangørens side gjort en masse for at give dig en god konkurrenceoplevelse i nogle sikre rammer. Men der er naturligvis en grænse for hvor mange fysiske installationer, der kan sættes op for at sikre din sikkerhed. Det er derfor utrolig vigtigt at du selv løbende er opmærksom på din sikkerhed, både under forberedelserne, men specielt under selve konkurrencen. Ansvaret for din sikkerhed ligger hos dig. Vi ønsker dig en god og sikker konkurrence Arrangørgruppen Silkeborg Triathlon

Frederikssund Svømmeklub Badehæftet

Frederikssund Svømmeklub Badehæftet At blive konkurrencesvømmer: Svømning på konkurrenceplan kan være en krævende disciplin. Skal man være en dygtig konkurrencesvømmer, kræver det på sigt en hel del træning. Heldigvis er svømning også en

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

EN SNAK OM GLÆDEN MED METTE JACOBSEN

EN SNAK OM GLÆDEN MED METTE JACOBSEN EN SNAK OM GLÆDEN MED METTE JACOBSEN BIRKERØD SVØMMEHAL, APRIL 2007 Vi bruger meget tid på at få vores interview på plads. Først forgæves opkald og SMS til mobilen, hvor jeg til sidst får et venligt og

Læs mere

www.middelfartcykelclub.dk

www.middelfartcykelclub.dk Velkommen til Middelfart Cykel Club Vi har her samlet nogle af de mange spørgsmål, der vil dukke op før og i den første tid efter du er blevet medlem i Middelfart Cykel Club. Hvis der er ting, der ikke

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Velkommen til Struer Svømmeklub. Denne folder indeholder information for alle svømmere og deres forældre og kan downloades fra klubbens hjemmeside.

Velkommen til Struer Svømmeklub. Denne folder indeholder information for alle svømmere og deres forældre og kan downloades fra klubbens hjemmeside. Velkommen til Struer Svømmeklub Denne folder indeholder information for alle svømmere og deres forældre og kan downloades fra klubbens hjemmeside. Information, der løbende opdateres (fx kalender og events),

Læs mere

Velkommen til DCU s Kaptajnuddannelse Kaptajnuddannelse

Velkommen til DCU s Kaptajnuddannelse Kaptajnuddannelse Velkommen til DCU s Målet I lærer om Kaptajnrollen I lærer om sikkerhed I lærer om signalgivning I lærer om køreformer og øver i praksis I lærer om bikehandling og øver i praksis I lærer om effektiv formidling/kommunikation

Læs mere

Karting information til nye kørere

Karting information til nye kørere Indholdsfortegnelse. 1. Indledning... 3 2. På banen første gang... 4 Træning og træningstid... 4 Klart til at køre... 4 Sikkerhedsudstyr... 5 Kart og motor... 6 Klasser og alder... 6 3. Adfærd på kartbanen...

Læs mere

Sæt ikke det hele over styr

Sæt ikke det hele over styr Sæt ikke det hele over styr Guide for motionscyklister i CMO 1 FORORD Cyklen er noget af det bedste mennesket har opfundet til sig selv. Med den er man i stand til tilbagelægge meget lange distancer med

Læs mere

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd.

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. At være træner/leder eller spiller i BS 72's ungdomsafdeling, er ikke bare som at være frivillig eller medlem et hvilket som helst andet sted. I BS 72

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Forældrehåndbog konkurrenceafdelingen

Forældrehåndbog konkurrenceafdelingen Forældrehåndbog konkurrenceafdelingen 1 FORÆLDREHÅNDBOG KONKURRENCEAFDELINGEN 1 Forord 4 Holdene i MK-31: 4 Talent 2 4 Talent 1 6 Konkurrence I 8 Konkurrence 2 10 Årets gang 12 Kommunikation i K-afdelingen

Læs mere

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv www.daisylovendahl.dk #1. Engager dig i dit liv Derfor skal du have en strategi Inspirationen til denne manual kom fra en

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM ELSCOOTERE

VÆRD AT VIDE OM ELSCOOTERE VÆRD AT VIDE OM ELSCOOTERE Før du køber elscooter Der er mange overvejelser forbundet med at købe en elscooter. Dette kan blandt andet dreje sig om elscooterens størrelse og dine behov og begrænsninger.

Læs mere

Giv nattevagten et servicetjek

Giv nattevagten et servicetjek Giv nattevagten et servicetjek Fra tid til anden kan det være en god ide at gennemgå arbejdspladsens funktioner for at vurdere, om noget kan planlægges eller udføres bedre. Dette gælder også planlægning

Læs mere

Stævneinformation. Starttider: Heats 07.30 Første heat. 07.50 Andet heat.

Stævneinformation. Starttider: Heats 07.30 Første heat. 07.50 Andet heat. Stævneinformation Kære {name} Tak fordi du har valgt at stille op i Bellevue Triatlon 2015, vi glæder os til anden udgave nye stævne, som I år vil have deltagelse af omkring 600 atleter. I denne stævneinformation

Læs mere

TRUS - TR-udviklingssamtale Guide

TRUS - TR-udviklingssamtale Guide TRUS - TR-udviklingssamtale Guide Oktober 2010 (revideret 12.12.11) Denne guide sendes til TR i god tid forud for TRUS Indholdsfortegnelse 1. Velkommen til TR-udviklingssamtalen (TRUS)... 3 2. Formål...

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

Gode råd. til jobsøgning. - til medlemmer over 50 år

Gode råd. til jobsøgning. - til medlemmer over 50 år Gode råd til jobsøgning - til medlemmer over 50 år Hvorfor denne pjece? Denne pjece har til formål at formidle en række gode råd om jobsøgning til medlemmer over 50 år. Disse råd er opstået i forbindelse

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

stress Tilbage på job efter en sygemelding dm.dk

stress Tilbage på job efter en sygemelding dm.dk stress Tilbage på job efter en sygemelding dm.dk 2 Stress skal løses i fællesskab Fakta Ifølge tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er omkring 35.000 danskere dagligt sygemeldt på grund

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for...... mulighederne Et graduateforløb i Energinet.dk varer to år, hvor du er i turnus i tre forskellige afdelinger. Du deltager i det daglige

Læs mere

MESTRINGSPROGRAMMER. Lær at tackle Håndbog for koordinatorer

MESTRINGSPROGRAMMER. Lær at tackle Håndbog for koordinatorer MESTRINGSPROGRAMMER Lær at tackle Håndbog for koordinatorer Lær at tackle-kurserne Håndbog for koordinatorer Komiteen for Sundhedsoplysning 2015 ISBN (elektronisk version): 978-87-93213-21-0 Publikationen

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

Spillernes træningsmanual

Spillernes træningsmanual Spillernes træningsmanual Indholdsfortegnelse Forord... 4 Fodboldspilleren... 5 Træning... 5 At lære at træne... 6 Lær fra det positive og det negative... 7 Tavs viden... 7 Trænerne... 8 Det mentale...

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere