Akkrediteringsrådet har den 30. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Akkrediteringsrådet har den 30. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold."

Transkript

1 Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i journalistik. Kandidatuddannelsen i journalistik (herefter uddannelsen) godkendes hermed i henhold til uddannelsesbekendtgørelsen 1, 18/ bekendtgørelsens bilag 1, 1.2, 1.4, 3.11 og 4.8. Akkrediteringsrådet har fastsat akkrediteringsperioden til 6 år. Akkrediteringsrådet har på rådsmødet den 23. juni akkrediteret uddannelsen positivt, jf. akkrediteringslovens 2 7. Afgørelsen er truffet på baggrund af vedlagte akkrediteringsrapport. Rapporten er udarbejdet af ACE Denmark ved Det Faglige Sekretariat på baggrund af vurderinger foretaget af et fagligt akkrediteringspanel. Vurderingen af uddannelsen er foretaget i overensstemmelse med fastsatte kriterier for kvalitet og relevans, jf. akkrediteringsbekendtgørelsen 3 samt Vejledning til ansøgning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser, 1. udgave, 1. marts Det er Akkrediteringsrådets samlede faglige helhedsvurdering, at kriterierne for uddannelsens relevans og kvalitet er opfyldt på tilfredsstillende vis. Afgørelse fra Universitets- og Bygningsstyrelsen Akkrediteringsrådet har den 30. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. Akkrediteringsrådet 25. oktober 2011 ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Studiestræde København K Telefon Telefax E-post Netsted CVR-nr Sagsbehandler Malene Hyldekrog Telefon Telefax E-post mahy@acedenmark.dk Sagsnr Dok nr Side 1/1 Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet afgørelse om 1. uddannelsens titel/betegnelse, 2. uddannelsens normerede studietid, 1 Bekendtgørelse nr. 814 af 29. juni 2010 (uddannelsesbekendtgørelsen)- 2 Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3 Bekendtgørelse nr af 14. december 2009 om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser (akkrediteringsbekendtgørelsen).

2 3. uddannelsens tilskudsmæssige indplacering samt 4. en eventuel fastsættelse af maksimumrammer for tilgangen til uddannelsen, jf. brev af 16. august 2011 fra Universitets- og Bygningsstyrelsen til ACE Denmark med kopi til universitetet. UBST har truffet følgende afgørelser, jf. ovennævnte brev: Titel Efter reglerne i uddannelsesbekendtgørelsens 18 og nr. 1.2 i bilag 1, fastlægges uddannelsens titel, hvis uddannelsen har hovedvægt i kommunikation med fokus på journalistik, til: Dansk: Engelsk: Cand.comm. i journalistik og [andet kombinationsfag] Master of Arts (MA) in Communications Studies and Journalism and [andet kombinationsfag på engelsk] Efter reglerne i uddannelsesbekendtgørelsens 18 og nr. 1.4 i bilag 1, fastlægges uddannelsens titel, hvis uddannelsen har hovedvægt i det humanistiske område, til: Dansk: Engelsk: Cand.mag. i [andet kombinationsfag] og journalistik Master of Arts (MA) in [andet kombinationsfag på engelsk] and Journalism ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 2/2 Hvis der er fuldstændig ligevægt mellem de to kombinationsfag, tildeles titlen cand.mag., hvis specialet skrives i et fag inden for det humanistiske hovedområde. Efter reglerne i uddannelsesbekendtgørelsens 18 og nr i bilag 1, fastlægges uddannelsens titel, hvis uddannelsen har hovedvægt i det samfundsvidenskabelige område, til: Dansk: Engelsk: Cand.soc. i [andet kombinationsfag] og journalistik Master of Social Sciences in [andet kombinationsfag på engelsk] and Journalism Hvis der er fuldstændig ligevægt mellem de to kombinationsfag, tildeles titlen cand.soc., hvis specialet skrives i et fag inden for det samfundsvidenskabelige hovedområde. Efter reglerne i uddannelsesbekendtgørelsens 18 og nr. 4.8 i bilag 1, fastlægges uddannelsens titel, hvis uddannelsen har hovedvægt i det naturvidenskabelige område, til: Dansk: Engelsk: Cand.scient. i [andet kombinationsfag] og journalistik Master of Science (MSc) in [andet kombinationsfag på engelsk] and Journalism Hvis der er fuldstændig ligevægt mellem de to kombinationsfag, tildeles titlen cand.scient., hvis specialet skrives i et fag inden for det naturvidenskabelige hovedområde.

3 Efter reglerne i uddannelsesbekendtgørelsens 18 og nr. 6.3 i bilag 1, fastlægges uddannelsens titel, hvis uddannelsen har hovedvægt i det teknisk-videnskabelige område, til: Dansk: Engelsk: Cand.scient.techn. i [andet kombinationsfag] og journalistik Master of Science and Technology in [andet kombinationsfag på engelsk] and Journalism Hvis der er fuldstændig ligevægt mellem de to kombinationsfag, tildeles titlen cand.scient.techn., hvis specialet skrives i et fag inden for det tekniskvidenskabelige hovedområde. Uddannelsens normerede studietid Efter reglerne i uddannelsesbekendtgørelsens bilag 1, punkt 1.2, 2. pind, fastlægges uddannelsens normering til 180 ECTS-point. Uddannelsens tilskudsmæssige indplacering Kandidatuddannelsen er indplaceret på heltidstakst 2. Aktivitetsgruppekoden er ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 3/3 Til brug for indberetning til Danmarks Statistik er der fastsat følgende kode: Danmarks Statistik: UDD 6865 AUDD 6866 (journalistik) AUDD 6868 (det humanistiske hovedområde) AUDD 6875 (det samfundsvidenskabelige hovedområde) AUDD 6876 (det naturvidenskabelige hovedområde) AUDD 6877 (det teknisk-videnskabelige hovedområde) Evt. fastsættelse af maksimumrammer Der er en ministerielt fastsat maksimumramme for tilgangen til uddannelsen på 100 studerende. Tilknytning til censorkorps Uddannelsen er tilknyttet censorkorpset for kommunikation, journalistik og performance-design. Akkrediteringsrådets godkendelse På baggrund af rådets positive akkreditering og UBSTs afgørelse vedrørende de fire ovennævnte forhold godkendes uddannelsen, jf. universitetslovens 3, stk Akkrediteringen er gældende til og med den 31. juli 2017, svarende til en periode på 6 år, som er den af rådet vedtagne standardperiode, jf. akkrediteringslovens 7, stk Lovbekendtgørelse nr. 754 af 17. juni 2010 (universitetsloven).

4 Adgangskrav Bachelor i journalistik (og et andet kombinationsfag) (retskrav) Bachelor i journalistik fra SDU Udbudssted Uddannelsen udbydes i Roskilde. Forudsætning for godkendelsen Uddannelsen og dennes studieordning skal opfylde uddannelsesreglerne, herunder særligt uddannelsesbekendtgørelsen. Uddannelsen er dansksproget og udbydes også på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet. Universitetet er velkommen til at kontakte direktør Anette Dørge Jessen på e- mail: acedenmark@acedenmark.dk, såfremt der er spørgsmål eller behov for yderligere information. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Med venlig hilsen Side 4/4 Søren Barlebo Rasmussen Formand Akkrediteringsrådet Anette Dørge Jessen Direktør ACE Denmark Bilag: Kopi af akkrediteringsrapport Kopi af dette brev er sendt til: Undervisningsministeriet Danmarks Statistik samt Universitets- og Bygningsstyrelsen

5 Bachelor- og kandidatuddannelse i journalistik Roskilde Universitet Turnusakkreditering

6 Turnusakkreditering, Publikationen er udgivet elektronisk på 2

7 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Sagsbehandling... 5 Indstilling for bacheloruddannelsen... 7 Indstilling for kandidatuddannelsen... 8 Resumé af kriterievurderingerne... 9 Grundoplysninger for bachelor- og kandidatuddannelsen Bacheloruddannelsens kompetenceprofil Kandidatuddannelsens kompetenceprofil Bachelor- og kandidatuddannelsens struktur Kriteriesøjle I: Behov for uddannelsen på arbejdsmarkedet Kriterium 1: Behov for uddannelsen Kriteriesøjle II: Forskningsbaseret uddannelse Kriterium 2: Uddannelsen er baseret på forskning og er knyttet til et aktivt forskningsmiljø af høj kvalitet Kriteriesøjle III: Uddannelsens faglige profil og niveau samt intern kvalitetssikring Kriterium 3: Uddannelsens faglige profil og niveau Kriterium 4: Uddannelsens struktur og tilrettelæggelse Kriterium 5: Løbende intern kvalitetssikring af uddannelsen Indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen Tilskudsmæssig indplacering Titel Adgangskrav for bacheloruddannelser Den normerede studietid Eventuel maksimumramme for tilgangen til uddannelsen Legalitet Hvilken bekendtgørelse er uddannelsen omfattet af? Hovedområde Censorkorps Sprog Adgang Adgangsbegrænsning for kandidatuddannelsen Særlige forhold Uddannelser som kan føre til udøvelse af lovregulerede erhverv Uddannelser rettet mod undervisning i de gymnasiale uddannelser Parallelforløb og fællesuddannelser Andre forhold

8 Indledning Akkrediteringsrapporten danner grundlag for Akkrediteringsrådets afgørelse om akkreditering og godkendelse af en uddannelse. Akkrediteringsrapporten er udarbejdet af ACE Denmark. Den akkrediteringsfaglige vurdering af uddannelsen, som fremgår af akkrediteringsrapporten, er foretaget af akkrediteringspanelet på baggrund af en dokumentationsrapport, udarbejdet af universitetet. Desuden har akkrediteringspanelet haft møder med repræsentanter for uddannelserne, hvor dele af dokumentationsrapporten er blevet uddybet. ACE Denmark har udarbejdet indstillingen til Akkrediteringsrådet på baggrund af akkrediteringspanelets faglige vurdering. Akkrediteringsrapporten har været i høring på universitetet. Universitetets høringssvar er indarbejdet i akkrediteringsrapporten under de relevante kriterier. Den akkrediteringsfaglige vurdering af uddannelserne er foretaget i henhold til kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet som fastsat i bekendtgørelse nr af 12. december 2009 (akkrediteringsbekendtgørelsen) samt ACE Denmarks Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser. Akkrediteringsrapporten består af fem dele: - ACE Denmarks indstilling til Akkrediteringsrådet - Grundoplysninger om uddannelsen samt uddannelsens kompetenceprofil og struktur - Den akkrediteringsfaglige vurdering af uddannelsen - Indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen - Legalitetskontrol Akkrediteringsrådet sikrer, at uddannelsen lever op til de gældende uddannelsesregler. På baggrund af Akkrediteringsrådets indstilling træffer Universitets- og Bygningsstyrelsen afgørelse om uddannelsens tilskudsmæssige indplacering, titel/betegnelse, adgangskrav for bacheloruddannelser, uddannelsens normerede studietid og eventuelt ministerielt fastsat adgangsbegrænsning (UBST-forhold). 4

9 Sagsbehandling Akkrediteringspanelet Som en del af sagsbehandlingen er der nedsat et akkrediteringspanel, der er sammensat, så det har viden om og erfaring med: Uddannelse inden for hovedområdet Forskning inden for journalistik Undervisning og uddannelsesplanlægning inden for journalistik Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsforhold inden for området Akkrediteringspanelet for bachelor- og kandidatuddannelsen i journalistik består af: Kernefaglig ekspert Professor Bengt Johansson, Institut for Journalistik, Medier og Kommunikation, Göteborgs Universitet Aftagerrepræsentant Chefredaktør Bjarke Møller, Mandag Morgen Studerende Studerende Inger Drivsholm Sloth, Medievidenskab, Aarhus Universitet Datoer i sagsbehandlingen Dokumentationsrapport modtaget 14. januar 2011 Eventuel indhentning af supplerende dokumentation - Supplerende oplysninger modtaget d. 23. februar 2011: Antal VIP der indgår i publikationsoversigt - Supplerende oplysninger modtaget d. 28. april vedr. sammenhæng mellem moduler, fagelementer og forskere samt kvalitetssikring - Supplerende oplysninger modtaget d. 29. april 2011 vedr. antal optagne og indskrevne studerende samt kvalitetssikring. - Supplerende dokumentation indhentet af ACE Denmark: Studieordning for Journalistik, appendiks 2 - Supplerende dokumentation indhentet af ACE Denmark: Forskergruppens profil: Ligeledes er der blevet anvendt tidligere indsendt dokumentation og fremsendte supplerende oplysninger, herunder - Akkrediteringsrapport [dokumentationsrapport] for det humanistiske basisstudium - Supplerende oplysninger modtaget d. 17. september 2010: STUD/VIP-ratio for Det humanistiske basisstudium - Supplerende oplysninger modtaget d. 26. november 2010: Frafald og STUD/VIP-ratio for Det humanistiske basisstudium - Supplerende oplysninger modtaget d. 30. november 2010: VIP/DVIP-ratio for Det humanistiske basisstudium Akkrediteringspanelets besøg på universitetet Onsdag d. 2. marts 2011 Akkrediteringsrapport sendt i høring på universitetet Onsdag d. 11. maj

10 Høringssvar modtaget Onsdag d. 25. maj 2011 Sagsbehandling afsluttet Torsdag d. 9. juni 2011 Bemærkninger Bacheloruddannelsen i journalistik er en kombinationsuddannelsen og består af en toårig basisuddannelse, et bachelormodul i journalistik og et bachelormodul på et andet fag. Kandidatuddannelsen i journalistik er ligeledes en kombinationsuddannelse, der består af to kandidatmoduler i journalistik og to kandidatmoduler i et andet fag. I denne akkrediteringsrapport betragtes journalistik i sammenhæng med den humanistiske basisuddannelse, hvor hovedparten af de studerende kommer fra. Uddannelsen optager dog studerende fra alle fire basisstudier efter en fordelingsnøgle, hvorfor de øvrige basisuddannelser i mindre grad adresseres. Der er udarbejdet en selvstændig dokumentationsrapport for det humanistiske basisstudium, som løbende inddrages i nærværende akkrediteringsrapport. Der refereres til denne rapport som HUMBAS-rapport, mens rapporten for Journalistik benævnes dokumentationsrapporten. Bilag, der vedrører Journalistik, benævnes bilag xx. 6

11 Indstilling for bacheloruddannelsen ACE Denmark indstiller bacheloruddannelsen i journalistik til Positiv akkreditering Betinget positiv akkreditering Afslag på akkreditering Begrundelse Bacheloruddannelsen i journalistik på Roskilde Universitet indstilles til positiv akkreditering. Uddannelsen vurderes på tilfredsstillende vis at opfylde kriterierne om - Behovet for uddannelsen (kriterium 1) - Forskningsbaseret uddannelse (kriterium 2) - Uddannelsens faglige profil og mål for læringsudbytte (kriterium 3) - Uddannelsens struktur og tilrettelæggelse (kriterium 4) Uddannelsen vurderes på delvist tilfredsstillende vis at opfylde kriterierne om - Løbende intern kvalitetssikring af uddannelsen (kriterium 5), fordi universitetet ikke har en kvalitetssikringspolitik med beskrevne procedurer, ansvarsfordeling og standarder og kun i nogen grad lever op til de europæiske standarder for intern kvalitetssikring. Desuden vurderes, at uddannelsen kun i nogen grad at være integreret i universitetets kvalitetssikringspraksisser. 7

12 Indstilling for kandidatuddannelsen ACE Denmark indstiller kandidatuddannelsen i journalistik til Positiv akkreditering Betinget positiv akkreditering Afslag på akkreditering Begrundelse Kandidatuddannelsen i journalistik på Roskilde Universitet indstilles til positiv akkreditering. Uddannelsen vurderes på tilfredsstillende vis at opfylde kriterierne om - Behovet for uddannelsen (kriterium 1) - Forskningsbaseret uddannelse (kriterium 2) - Uddannelsens faglige profil og mål for læringsudbytte (kriterium 3) Uddannelsen vurderes på delvist tilfredsstillende vis at opfylde kriterierne om - Uddannelsens struktur og tilrettelæggelse (kriterium 4), fordi uddannelses struktur kun i nogen grad understøtter kompetenceprofilens mål om videnskabelighed, og fordi det opgjorte frafald er højt, og der ikke foreligger en analyse af årsagerne til frafald eller tiltag for at nedbringe det. - Løbende intern kvalitetssikring af uddannelsen (kriterium 5), fordi universitetet ikke har en kvalitetssikringspolitik med beskrevne procedurer, ansvarsfordeling og standarder og kun i nogen grad lever op til de europæiske standarder for intern kvalitetssikring. Desuden vurderes, at uddannelsen kun i nogen grad at være integreret i universitetets kvalitetssikringspraksisser. 8

13 Resumé af kriterievurderingerne Bacheloruddannelsen Tilfredsstillende Delvist tilfredsstillende Ikke tilfredsstillende Kandidatuddannelsen Tilfredsstillende Delvist tilfredsstillende Ikke tilfredsstillende 9

14 Grundoplysninger for bachelor- og kandidatuddannelsen Udbudssted Roskilde Sprog Uddannelsen udbydes på dansk Hovedområde Humaniora Bacheloruddannelsens grundoplysninger pr. 1/10 i de seneste tre år År Optagne Indskrevne Fuldførte Det fremgår af ovenstående skema, at antallet af indskrevne studerende er lavere end antal optagne. Det skyldes dels RUC s bachelorstruktur og dels opgørelsen af tallene. Indledningsvist er det relevant at nævne, at bachelormodulet på journalistik kun udgør et enkelt semester. Tallet for antallet af optagne studerende dækker over alle optagne studerende i løbet af et år og inkluderer optaget for både forårs- og efterårssemestret. Tallet for antal indskrevne repræsenterer derimod det totale antal studerende d. 1. oktober, men tager ikke højde for hvor mange studerende, der har været på uddannelsen i løbet af året. Således regnes studerende, der påbegynder og afslutter bachelormodulet i forårssemesteret, med i antal optagne, men ikke i tallet for indskrevne studerende, da de er blevet færdige inden d. 1. oktober (Supplerende oplysninger modtaget d. 29. april 2011). Kandidatuddannelsens grundoplysninger pr. 1/10 i de seneste tre år År Optagne Indskrevne Fuldførte

15 Bacheloruddannelsens kompetenceprofil Fælles for alle bachelorer fra RUC er, at de opnår kompetencer til at kunne: - Foretage analyser ved hjælp af en kritisk og begrundet anvendelse af videnskabelig teori og metode - Beskrive og formulere problemstillinger samt formidle resultater inden for de akademiske krav og normer - Anskue problemstillinger tværfagligt og anvise løsninger ikke kun udfra det enkelte fags præmisser, men også ved at inddrage relevante teorier, metoder og vidensområder fra tilgrænsende fag - Indgå i et konstruktivt samarbejde med andre også med en anden faglig baggrund således at fælles ressourcer anvendes bedst muligt - Tilrettelægge og styre et projektforløb, herunder at kunne prioritere indenfor egne eller udefra fastsatte rammer, og tilrettelægge et fælles arbejdsforløb, således at et resultat er færdigt på et forud fastsat tidspunkt - Formidle og kommunikere præcist, såvel skriftligt som mundtligt Når Journalistik indgår i en humanistisk bacheloruddannelse (BA), opnås der gennem studier på Det Humanistiske Basisstudium kompetencer til at kunne: - Identificere og behandle problemstillinger på baggrund af en grundlæggende indsigt i humanistiske videnskabers teorier, metoder og begreber - Anvende elementer af samfundsvidenskabelige metoder, teorier og begreber i det omfang, det er nødvendigt for arbejdet med humanistiske problemstillinger - Identificere og behandle historiske, kulturelle, sociale og materielle betingelser som former mennesker og menneskelivet, men også hvordan sådanne betingelser formes af mennesker og af menneskelivet - Identificere og behandle spørgsmål om, hvordan mennesker erfarer, fortolker, handler og lærer i samspil med deres specifikke kontekster - Identificere og behandle brugen af tekster, tegn og tegnsystemer i menneskelige relationer - Identificere og behandle spørgsmål af filosofisk karakter - Reflektere videnskabsteoretisk over humanistiske problemstillinger og discipliner og anvende refleksionen i videnskabeligt arbejde - Identificere og behandle kulturelle-samfundsmæssige problemstillinger i det danske såvel som i andre samfund - Anvende humanistisk faglitteratur også på engelsk, tysk og/eller fransk Bachelorer med den internationale variant af basisstudiet opnår en vægtning af kompetencer til at kunne: - Kommunikere og arbejde i tværkulturelle teams - Beskæftige sig med faglige problemstillinger på engelsk, tysk eller fransk Gennem sine valg af projekter og fagligt specialiserede kurser på Det Humanistiske Basisstudium, opnår den enkelte studerende derudover specifikke kompetencer til at kunne færdiggøre sin bacheloruddannelse på de valgte overbygningsfag. Det er muligt at supplere Det Humanistiske Basisstudium med studieelementer fra RUC s øvrige basisstudier, og derigennem opnå kompetencer til at færdiggøre en tofags-bacheloruddannelse med det ene fag uden for det humanistiske hovedområde. ( ) Alle bachelorer med Journalistik opnår i kraft af det samlede studieforløb på basis og overbygning specifikke kompetencer til at kunne: - Overskue, analysere og udføre den journalistiske arbejdsproces fra ideudvikling over research og kildekritik til færdigt produkt på et grundlæggende niveau - Anvende journalistiske metoder, teknikker og genrer 11

16 - Beherske et flydende skriftligt dansk, herunder korrekt grammatik og tegnsætning - Forstå og reflekterer over journalistens og journalistikkens rolle i et demokratisk samfund, herunder de praktiske vilkår i medieinstitutionerne og i forhold til kilderne, mediets publikum og offentligheden - Anvende relevante begreber, metoder og teorier til at analysere og reflektere over den journalistiske praksis - Anvende viden og tilgange fra sit andet fag på konkret journalistisk arbejde (Studieordning for Journalistik, Appendiks 1, s ). 12

17 Kandidatuddannelsens kompetenceprofil Fælles for alle kandidater fra RUC er, at de opnår kompetencer til at kunne: - Frembringe ny videnskabelig baseret viden - Identificere teoretiske såvel som praktiske problemstillinger selvstændigt - Foretage analyser ved hjælp af en kritisk begrundet anvendelse af fagområdets videnskabelige teorier og metoder og på enkelte dele af området have kendskab til international forskning - Analysere problemstillinger tværfagligt og anvise løsninger ikke kun ud fra det enkelte fags præmisser, men også ud fra et kendskab til andre faglige anskuelsesmåder - Formulere, formidle og diskutere problemstillinger og resultater inden for akademiske krav og normer - Lede eller indgå i et konstruktivt samarbejde med andre også med en anden faglig baggrund så fælles ressourcer anvendes og udvikles bedst muligt - Tilrettelægge og styre projektforløb, der er komplekse, kreative og uforudsigelige herunder at kunne prioritere så deadlines overholdes - Formidle og kommunikere præcist til forskellige målgrupper og i forskellige kontekster såvel skriftligt som mundtligt - Videreudvikle deres faglighed selvstændigt i deres kommende arbejde på baggrund af en kritisk stillingtagen til arbejdets udvikling og samfundsmæssige betydning - Fortsætte deres forskningsmæssige kvalificering på en ph.d.-uddannelse Alle kandidater med Journalistik opnår i kraft af det samlede studieforløb på basis og overbygning specifikke kompetencer til at kunne: - overskue, analysere og mestre den journalistiske arbejdsproces i de gængse journalistiske medier og genrer på professionelt niveau - mestre journalistisk håndværk og journalistiske metoder så de kan varetage journalistisk arbejde på professionelt niveau - kombinere det journalistiske håndværk med videnskabelig metodisk og teoretisk tilgang til journalistikken - udføre journalistisk arbejde kendetegnet ved grundig, dybdegående og reflekteret research - overskue, systematisere og kritisk bearbejde store mængder af informationer og data som grundlag for journalistisk formidling - målrette sine journalistiske produktioner ud fra viden om og analyse af relevante målgrupper - beherske et flydende og korrekt skriftligt dansk tilpasset forskellige målgrupper - forstå og på et solidt teoretisk grundlag kunne reflektere over journalistens og journalistikkens praksis, rolle og opgaver i et demokratisk samfund - anvende viden og tilgange fra sit andet fag på konkret journalistisk arbejde inden for relevante stofområder - have en eksperimenterende og innovativ tilgang journalistikken der gør det muligt at bidrage til videreudvikling og fornyelse af faget - fortsætte sine studier på ph.d.-niveau inde for Journalistik eller andre beslægtede ph.d. uddannelser. (Studieordning for Journalistik, appendiks 2). 13

18 Bachelor- og kandidatuddannelsens struktur Bacheloruddannelsen Bacheloruddannelsen i journalistik består af et toårigt basisstudium og en etårig overbygning, hvoraf det halve år er journalistik, og det andet halve år er på et andet kombinationsfag. De studerende kommer fra alle fire basisstudier, og er blevet optaget på journalistik i forbindelse med optagelsen på basisstudiet. Uddannelsen er placeret på det humanistiske hovedområde, hvorfor studerende, der ønsker at skrive bachelorprojekt i journalistik, kun har mulighed for dette, såfremt de kommer fra det humanistiske basisstudium. Specialiseringskurset i journalistik på 2. år er obligatorisk for alle kommende journaliststuderende. De obligatoriske journalistikfaglige elementer på basisuddannelsen er markeret med grøn i figuren ovenfor. Bachelormodulet på Journalistik består af værkstedsforløb, kurser (15 ECTS-point) og et projektarbejde eller bachelorprojekt på 15 ECTS-point. Kandidatuddannelsen Kandidatuddannelsen består af to kandidatmoduler på hver 30 ECTS-point samt et 1-årigt lønnet praktikforløb på en medievirksomhed.. På det første kandidatmodul (researchtung journalistik) uddybes den teoretiske viden og indsigt i journalistikkens rolle i et demokratisk samfund, og de praktiske færdigheder og metoder videreudvikles med henblik på reserachtung journalistik (Dokumentationsrapport, s. 19; Studieordning for Journalistik 17). Herefter tager de studerende i praktik på en medievirksomhed. Endelig er der kandidatmodul 2 (Journalistisk praksis, metode og teori), hvor den studerende på baggrund af praktiske journalistiske færdligheder skal opnå en dybdegående viden om og indsigt i journalistiske arbejdsprocesser og produktioner samt journalistikkens samfundsmæssige og historiske funktion (Studieordning for Journalistik 18). Den studerende kan i dette modul vælge at skrive speciale (30 ECTS-point), et integreret speciale (15 ECTS- 14

19 point) eller en projektrapport (30 ECTS-point). Vælges det integrerede speciale skal den studerende desuden bestå en række kurser (15 ECTS-point). 15

20 Kriteriesøjle I: Behov for uddannelsen på arbejdsmarkedet Kriterium 1: Behov for uddannelsen Bacheloruddannelsen: Kriterium 1 vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kandidatuddannelsen: Kriterium 1 vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Akkrediteringspanelets begrundelse Dialog med aftagerpanel og aftagere Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Journalistik har siden 2006 haft sit eget aftagerpanel, som kaldes Kompetencepanelet. Formålet er At skabe et forum, hvor RUC Journalistik sikrer sig dialog samt ideudvikling med aktører og aftagere i den danske medieverden. (Dokumentationsrapport, s. 5). Kompetencepanelet mødes en gang pr. semester og repræsenterer to aftagere fra Danske Mediers Forum og en aftager fra hhv. Dansk Journalistforbund, DR, TV2 og lokal- og regionalpressen. Universitetet redegør i dokumentationsrapporten for, at diskussionen om uddannelsens særlige profil har været et gennemgående tema på kompetencepanelets møder, herunder særligt adgangsregulering i optagelsen på Journalistik. I januar 2007 anbefalede Kompetencepanelet, at RUC gennem karakteroptag skulle differentiere sig fra de andre journalistuddannelser på Syddansk Universitet og Danmarks Journalisthøjskole, hvilket Kompetencepanelet mente ville understøtte målsætningen og sloganet, at RUC uddanner Danmarks klogeste journalister (Bilag 2). På denne baggrund indførtes optag efter karaktergennemsnit i Et andet eksempel, universitetet fremhæver, er Kompetencepanelets interesse for specialet. På mødet i januar 2007 kom aftagerne med indspil og forslag til processen før, under og efter specialeprocessen, herunder forslag til mulige specialeemner og mulighed for at få en coach tilknyttet (Bilag 2). Denne dialog er resulteret i et forsøg med navnet speciale-børsen, hvor medievirksomheder har kunnet foreslå specialeemner (Dokumentationsrapport, s. 5). På universitetsbesøget lagde ledelsen desuden vægt på, at Kompetencepanelet i høj grad bruges til at holde sig opdateret om, hvad der sker i mediebranchen. Ud over Journalistiks kompetencepanel er der nedsat et aftagerpanel på Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier, som journalistuddannelsen hører under. Dette aftagerpanel drøftede akkrediteringen af Journalistik og vigtigheden af tid til journalistisk research og etik (Dokumentationsrapport, s. 7; Bilag 4). Akkrediteringspanelet vurderer, at dette aftagerpanel drøfter mere overordnede uddannelsesmæssige og -strategiske spørgsmål. Universitetet fremhæver endvidere censorkorpset som en anden central kontakt med aftagere, hvor et fokuspunkt har været en forbedring af information og dialog mellem uddannelser og censorer (Dokumentationsrapport, s. 5). I censorrapporten for 2009 fremhævede censorformandskabet fx, at en kritik af standarden på de studerendes artikler ved eksamen på bachelormodulet i 2008 resulterede i, at universitetet har sænket omfangskravet til artiklerne, ligesom et forslag om at tilbyde de studerende short-process-coaching efter principper udarbejdet ved Poynter Institute of Media Studies i USA [er] blevet imødekommet. (Dokumentationsrapport, s. 6-7). Censorformandskabet skriver i censorrapporten, at universitetets tiltag har bidraget til at rette op på det journalistiske ben, der tidligere har haltet i forhold til fagets akademiske ben. (Dokumentationsrapport, s. 7). 16

21 Akkrediteringspanelet vurderer, at Journalistik er i løbende dialog med aftagere og aftagerpanel, og det vurderes, at dialogen anvendes i sikringen og udviklingen af uddannelsens relevans og kvalitet. Dialog med dimittender Gælder kun for bacheloruddannelsen Da mere end 90 % af de studerende fra det humanistiske basisstudium i perioden er fortsat på en kandidatuddannelse, jf. UBST s beskæftigelsestal nedenfor, vurderer akkrediteringspanelet, at der er en dialog med dimittender gennem studieleder og de øvrige undervisere. Gælder kun for kandidatuddannelsen I dokumentationsrapporten redegøres for, at RUC foretager omfattende kandidatundersøgelser, hvor dimittender, via åbne spørgsmål, har rig mulighed for at kommentere på, hvad de mener deres uddannelsesvalg har givet dem i forhold til deres job, og hvad de føler de har manglet eller fået for lidt af i deres undervisning. (Dokumentationsrapport, s. 7). Den seneste dimittendundersøgelse er fra 2007, hvor 122 ud af 161 journalistikdimittender deltog. Akkrediteringspanelet bemærker positivt, at der er en høj svarprocent på 75,8 %. Undersøgelsen omhandlede studietiden, det første job og vejen hertil samt karrieren efter det første job (Bilag 5, s. 1). Af undersøgelsen fremgik, at flere dimittender savnede mere undervisning i audio/visuelle medier samt undervisning i webjournalistik, hvilket der er blevet fulgt op på. Således oplyser universitetet, at der er blevet investeret i redigeringsudstyr og lokaler, indkøbt flere kameraer til tv-undervisningen, ligesom der i 2009 er blevet indført et nyt kursus i webjournalistik (Dokumentationsrapport, s. 7). Universitetet redegør desuden for, at brug af dimittender i undervisningssammenhæng er et andet eksempel på anvendelse af dimittenddialogen. Dette er især gældende for dimittender, der arbejder som vejledere/undervisere og således er med til at udvikle og forandre uddannelsen (Dokumentationsrapport, s. 7). På besøget oplyste ledelsen, at de fremadrettet vil have dimittendernes CV på hjemmesiden til inspiration for nuværende studerende. Endelig oplyses i dokumentationsrapporten, at Journalistik har som mål at oprette en alumneforening, der kan sikre en bedre dialog med en større gruppe af dimittenderne, men akkrediteringspanelet anser det som uklart, hvor langt universitetet er i denne proces. Akkrediteringspanelet vurderer, at universitetets dialog med dimittender finder sted gennem løbende og systematiske dimittendundersøgelser, som gennemføres hvert 5. år, samt uformel kontakt. Akkrediteringspanelet vurderer, at universitetet har forholdt sig til dimittendundersøgelsens resultater, og at universitetet har angivet eksempler på anvendelse af dimittenddialogen. Det er dermed akkrediteringspanelets vurdering, at dimittenddialogen i tilstrækkelig grad er blevet anvendt i udviklingen af uddannelsens relevans og kvalitet. Akkrediteringspanelet bemærker samtidig kritisk, at der ikke er nogen systematiseret kontakt med dimittender ud over dimittendundersøgelserne. Beskæftigelse Gælder kun for bacheloruddannelsen Af UBST s beskæftigelsestal fremgår, at mere end 90 % af bachelordimittenderne fra det humanistiske basisstudium fortsætter i enten videreuddannelse, beskæftigelse eller ophold i udlandet. 17

22 Nyuddannedes aktivitet 4-19 måneder efter fuldførelse Kandidatuddannelse Beskæftigelse Ledighed % 5 % 0 % % 4 % 0 % % 3 % 0 % Tabellen er udarbejdet af ACE Denmark på baggrund af UBST s beskæftigelsestal. Kategorierne udlandet og uden for arbejdsstyrken er udeladt af tabellen. Universitetet beskriver i dokumentationsrapporten, at dimittendundersøgelsen understøtter ovenstående tal, idet den viser, at kun 3,3 % af bachelordimittenderne ikke fortsætter på kandidatuddannelsen (Dokumentationsrapport, s. 7). Gælder kun for kandidatuddannelsen Nedenstående tabel viser beskæftigelsestal for nyuddannede dimittender 4-19 måneder efter fuldførelse sammenlignet med det totale tal for Film- og medievidenskab/journalistik Ledighed journalistik (RUC) Ledighed humaniora (hele landet) % 10 % % 9 % % 6 % Tabellen er udarbejdet af ACE Denmark på baggrund af UBST s beskæftigelsestal Af tabellen ses, at ledigheden i de tre seneste opgjorte år er lavere end på det humanistiske hovedområde. Akkrediteringspanelet vurderer på den baggrund, at uddannelsens dimittender finder beskæftigelse i et tilfredsstillende omfang. Universitetet oplyser i dokumentationsrapporten, at de sammen med Kompetencepanelet er opmærksomme på udviklingen på arbejdsmarkedet. Således har specialestuderende fra 2010 haft mulighed for at følge et kursus i innovation og iværksætteri, der skal ruste de studerende til en karriere som selvstændig iværksætter/freelancer (Dokumentationsrapport, s. 8). Det fremgår af dimittendundersøgelsen 2007, at knap 69 % enten ikke er eller ikke ved om de er ansat i en akademisk stilling. (Bilag 5, s. 4) I dimittendernes andet job falder andelen, der ikke er eller ikke ved, om de er ansat i en akademisk stilling, til 62 %. 18

23 (Bilag 5, s. 9). Akkrediteringspanelet noterer sig, at denne andel er høj, men vurderer, at uddannelsens dimittender finder relevant beskæftigelse, idet dimittendundersøgelsen 2007 også synliggør, at hovedparten af dimittenderne ansættes inden for uddannelsens traditionelle ansættelsesområde. Det vil sige, at de fleste ansættes i mediebranchen i stillinger som journalist, redaktør eller presse- eller kommunikationsmedarbejder (Bilag 5, s. 6-7). Samlet vurdering af kriteriet for bacheloruddannelsen Akkrediteringspanelet vurderer, at kriterium 1 samlet set er tilfredsstillende opfyldt. Samlet vurdering af kriteriet for kandidatuddannelsen Akkrediteringspanelet vurderer, at kriterium 1 samlet set er tilfredsstillende opfyldt. Dokumentation Dokumentationsrapport, s. 5-9 Bilag - Bilag 2: Melding fra kompetencepanelmødet - Bilag 4: Referat af møde i CBITs aftagerpanel 4/ Bilag 5: Kandidatundersøgelsen 2007 Journalistik 19

24 Kriteriesøjle II: Forskningsbaseret uddannelse Kriterium 2: Uddannelsen er baseret på forskning og er knyttet til et aktivt forskningsmiljø af høj kvalitet Bacheloruddannelsen: Kriterium 2 vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kandidatuddannelsen: Kriterium 2 vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Akkrediteringspanelets begrundelse Sammenhæng mellem forskningsområder og uddannelsens fagelementer Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Da bacheloruddannelsen i journalistik er en kombinationsuddannelse med to års basisstudium består de journalistiske elementer af et specialkursus i journalistik på basis og et modul på bacheloruddannelsens 3. år. Fagelement VIP Forskningsområde Specialkursus i journalistik B1 Den journalistiske arbejdsproces Lektor Leif Becker Jensen Lektor Michael Bruun Andersen Adjunkt Hanne Jørndrup Professor Jørgen Poulsen Studielektor Hanne Dam Studielektor Niels Rohleder Forskerne på journalistik er tilknyttet forskergruppen Kommunikation, Journalistik og Social forandring. Forskningsgruppen forsker med udgangspunkt i mediernes betydning for samfundet. (Tabellen er udarbejdet af ACE Denmark med udgangspunkt i dokumentationsrapporten, s. 10). Nedenfor ses sammenhængen mellem fagelementer og forskningsområder på kandidatuddannelsen: Fagelement VIP Forskningsområde K1 Lektor Ida Willig Lektor Mark Blach-Ørsten Lektor Michael Bruun Andersen Adjunkt Hanne Jørndrup Professor Jørgen Poulsen Studielektor Hanne Dam Studielektor Niels Rohleder K2, KS og K-IS Lektor Ida Willig Lektor Mark Blach-Ørsten Lektor Michael Bruun Andersen Adjunkt Hanne Jørndrup Professor Jørgen Poulsen Forskerne på journalistik er tilknyttet forskergruppen Kommunikation, Journalistik og Social forandring. Forskningsgruppen forsker med udgangspunkt i mediernes betydning for samfundet. Forskerne på journalistik er tilknyttet forskergruppen Kommunikation, Journalistik og Social forandring. Forskningsgruppen forsker med udgangspunkt i mediernes betydning for samfundet. (Tabellen er udarbejdet af ACE Denmark med udgangspunkt i dokumentationsrapporten, s. 10). Det fremgår af ovenstående skemaer, at undervisningen på modulerne i journalistik varetages af forskere fra forskergruppen Kommunikation, Journalistik og Social Forandring, der overordnet kan siges at forske i mediernes betydning for samfundet. På forskergruppens hjemmeside uddybes forskningsprofilen: 20

25 We explore media as technological and social systems where all actors and institutions interact with each other and with the social systems and processes of the surrounding society. We produce research that registers and interprets continuities and changes in the areas of politics, economy, culture and everyday life, in order to enhance the level of reflexivity of the community in question and to empower its members to influence its future. We investigate organisational and institutional aspects of communication in the understanding that the design and structure of a given organisation and/or society is determining for the resulting communicative efforts. We investigate writing, written texts and literacy activities as they are practised using language, genres and texts in specific contexts. Thus, the study of language as a social practice focuses in particular on the roles of language in communicating, producing and understanding specific knowledge. We adopt a holistic approach to the study of media and communication, i.e. we are fundamentally interested in exploring the entire circuit of media and communication, from inception to reception and in a complex societal context; and including media production and organisations, media discourses, and media users. Kilde: ( Akkrediteringspanelet vurderer, at der er sammenhæng mellem forskningsområder tilknyttet uddannelsen og uddannelsens fagelementer. Forskningens samvirke med praksis Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Universitetet vurderer, at forskningen samvirker med praksis, idet forskningen drøftes med kompetencepanelet, herunder nye forskningsinitiativer og -resultater, samt den forskning der bedrives gennem de studerendes specialer. Derudover inddrager forskningen praksis såvel teoretisk som empirisk. Endelig er der privat finansiering af ph.d.-projekter (Dokumentationsrapport, s. 11). På denne baggrund er det akkrediteringspanelets vurdering, at forskningsområdet bag uddannelsen samvirker med praksis. Uddannelsens tilrettelæggere Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Af dokumentationsrapporten for det humanistiske basisstudium fremgår det, at det er studieleder Niels Tengberg, der i samspil med studienævnet tilrettelægger udbuddet af kurser. Universitetet redegør for, at der i studienævnet sidder VIP-repræsentanter, der også selv underviser og vejleder på det humanistiske basisstudium, og som i deres funktion som studienævnsrepræsentanter er med til at sikre uddannelsens indhold og mål. (HUMBAS-rapport, s. 8) Endvidere fremgår det, at VIP er fra overbygningsfagene fungerer som undervisere og vejledere på basisuddannelsen og er dermed planlæggere af det konkrete indhold i kurserne. Det vil med andre ord sige, at de fagansvarlige selv er aktive inden for det fagområde, som de repræsenterer (HUMBAS-rapport, s. 8). På Journalistik er det ligeledes studienævnet, der tilrettelægger og planlægger undervisningen, herunder godkendelse af undervisningsplaner, udarbejdelse af forslag til og ændringer af studieordning, kvalitetssikring og udvikling af undervisningen, behandling af meritsager m.v. Der sidder hhv. 3 VIP ere og 3 studerende i studienævnet. VIP erne er studieleder, lektor Mark Blach-Ørsten, lektor Leif Becker Jensen og studielektor, journalist Niels Rohleder. Desuden skriver universitetet i dokumentationsrapporten, at undervisningen også diskuteres og udvikles løbende på lærermøder, der finder sted fire gange pr. semester med deltagelse af samtlige VIP er (Dokumentationsrapport, s. 11). 21

26 Akkrediteringspanelet vurderer, at bachelor- og kandidatuddannelsen i udstrakt grad tilrettelægges af VIP er, der forsker inden for et for uddannelsen relevant forskningsområde. VIP/DVIP-ratio Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Universitetet opgør nedenstående tal for hhv. Det humanistiske basisstudium og for Journalistik. Tallene for Journalistik dækker dermed over både bachelormodulet og de to kandidatmoduler. Dette skal ses i lyset af RUC s uddannelsesstruktur. VIP/DVIP-ratioen for Det humanistiske basisstudium kan beregnes til 16,17/3,38 = 4,79, hvilket ligger over gennemsnittet for hovedområdet på 2,4 i 2008 (Supplerende oplysninger modtaget den 30. november 2010). Akkrediteringspanelet vurderer på den baggrund, at de studerende i udstrakt grad undervises af VIP er på Det humanistiske basisstudium. Det fremgår af dokumentationsrapporten, at VIP erne i det akademiske år 2009/2010 har leveret 9600 timer på uddannelserne i journalistik, mens DVIP-erne leverede 2602 timer. Det giver en VIP/DVIP-ratio på 3,69 (Dokumentationsrapport, s. 11). Til sammenligning er gennemsnittet på det humanistiske hovedområde 2,91, hvormed Journalistik har en højere ratio end hovedområdet. Det er akkrediteringspanelets vurdering, at de studerende i udstrakt grad undervises af VIP er. Akkrediteringspanelet bemærker, at der blandt VIP erne er ansat et antal journalistiske lektorer, der er uddannede journalister og ikke har forskningsforpligtelse. På universitetsbesøget lagde underviserne vægt på, at det at have journalistiske lektorer har bidraget positivt til undervisningen, idet undervisningen kan funderes i konkrete eksempler, og at underviserne er opdaterede i forhold til, hvordan medievirkeligheden opleves. Ligeledes gav de journalistiske lektorer på besøget eksempler på, at de tager udgangspunkt i den forskning, der er på det pågældende område, trækker forskerne ind som gæsteforelæsere i undervisningen og sikrer sig, at der er videnskabelige artikler i pensum. Antal studerende pr. VIP Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Universitetet opgør nedenstående tal for hhv. Det humanistiske basisstudium og for Journalistik. Tallene for Journalistik dækker dermed over både bachelormodulet og de to kandidatmoduler. Dette skal ses i lyset af RUC s uddannelsesstruktur. For Det humanistiske basisstudium har universitetet udarbejdet følgende skema: Af skemaet ses, at STUD/VIP-ratioen i antal i det seneste opgjorte akademiske år er 14,2. 22

27 Af tallene ses, at STUD/VIP-ratioen i årsværk i det senest opgjorte akademiske år er 44,2. De studerende gav på besøget udtryk for, at de oplevede, at kontakten til forskningsmiljøet på basisuddannelsen/erne var væsentligt dårligere end på Journalistik. Dog var der eksempler på en god kontakt til underviserne gennem projektvejledningen. Nedenstående tabel viser STUD/VIP-ratioen i antal for Journalistik i de akademiske år til : E06-F07 E07-F08 E08-F09 E09-F10 Antal studerende Antal VIP STUD/VIP (antal) 22,89 21,78 35,4 26,7 (Tabellen er udarbejdet af ACE Denmark på baggrund af Bilag 7a og dokumentationsrapporten s. 12) Tallene viser, at der i perioden har været mellem 21,78 og 35,4 studerende pr. VIP. Nedenstående tabel viser STUD/VIP-ratioen i årsværk for Journalistik i de akademiske år til : Tallene viser, at de studerende i perioden optjent mellem 21,09 og 23,88 STÅ pr. VIP-årsværk. På universitetsbesøget lagde de studerende vægt på, at de har en god kontakt til underviserne, da der er relativt få studerende på uddannelsen, og underviserne er nemme at få fat på. De studerende var af den holdning, at tilstedeværelseskravet også bidrager til at skabe nogle gode forudsætninger for en god kontakt til forskningsmiljøet. De studerende havde endvidere en god fornemmelse af undervisernes forskningsområder og kom med eksempler på, hvordan forskningen inddrages i undervisningen. De studerende nævnte bl.a., at de var blevet præsenteret for undervisernes forskning ved at skulle foretage et publicistisk serviceeftersyn på to aviser på baggrund af en teoretisk model. Ligeledes havde de studerende været med til at overvåget nyhedsbilledet En nyhedsuge i Danmark. 23

28 Akkrediteringspanelet vurderer, at de studerende har en god kontakt til forskningsmiljøet bag bacheloruddannelsen i journalistik, men bemærker kritisk, at STUD/VIP-ratioen i årsværk på Det humanistiske basisstudium generelt ligger højt og indikerer, at det kan være svært for de studerende at opnå en tæt kontakt til underviserne. Gælder kun for kandidatuddannelsen Akkrediteringspanelet vurderer på baggrund af ovenstående skemaer og de studerendes udtalelser på besøget, at de studerende har en god kontakt til forskningsmiljøet bag kandidatuddannelsen. Forskningsmiljøets kvalitet Gælder både for bachelor- og kandidatuddannelsen Publiceringer for Journalistik fremgår af nedenstående tabel Ph.d.-afhandling Artikler Artikler, peer review Bidrag til videnskabelig bog/antologi Bidrag til videnskabelig rapport Konferenceartikel Videnskabelig antologi Videnskabelig bog Videnskabelig rapport Tabellen er udarbejdet af ACE Denmark med udgangspunkt i dokumentationsrapporten, s ). Universitetet oplyser at antallet af VIP, der indgår i opgørelsen varierer en smule årene imellem, men at det er rimeligt at sige, at der ca. indgår 15 VIP (Supplerende oplysninger modtaget d. 23. februar 2011). Akkrediteringspanelet vurderer på baggrund af ovenstående oversigter samt de vedlagte CV er (Bilag 6), at forskningsmiljøet bag uddannelserne dels er aktivt og dels er af høj kvalitet. Samlet vurdering af kriteriet for bacheloruddannelsen Akkrediteringspanelet vurderer, at kriterium 2 samlet set er tilfredsstillende opfyldt. Samlet vurdering af kriteriet for kandidatuddannelsen Akkrediteringspanelet vurderer, at kriterium 2 samlet set er tilfredsstillende opfyldt. Dokumentation Dokumentationsrapport, s HUMBAS-rapport, s. 8 Bilag - Bilag 6: CV og publikationsliste - Bilag 7a: Timeudregning - Supplerende oplysninger modtaget d. 17. september Supplerende oplysninger modtaget d. 30. november Supplerende oplysninger modtaget d. 23. februar

29 Kriteriesøjle III: Uddannelsens faglige profil og niveau samt intern kvalitetssikring Kriterium 3: Uddannelsens faglige profil og niveau Bacheloruddannelsen: Kriterium 3 vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kandidatuddannelsen: Kriterium 3 vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Akkrediteringspanelets begrundelse Titel Gælder kun for bacheloruddannelsen Bacheloruddannelsen i journalistik er godkendt i henhold til bekendtgørelse nr. 814 af 29/06/2010, 12 (uddannelsesbekendtgørelsen). Uddannelsen er placeret på humaniora, men der optages studerende fra alle fire basisuddannelser (HUMBAS, HUM-TEK, SAMBAS og NATBAS) og giver ret til forskellig titel afhængig af den studerendes basisstudium. - Humanistisk basisstudium: Bachelor (BA) i journalistik og [andet kombinationsfag] - Samfundsvidenskabeligt basisstudium: Bachelor (BSc) i [andet kombinationsfag] og journalistik - Naturvidenskabeligt basisstudium: Bachelor (BSc) i [andet kombinationsfag] og journalistik (Studieordning for Journalistik 5). Når det humanistisk-teknologisk basisstudium indgår tildeles titlen bachelor (BSc) i [andet kombinationsfag] og journalistik. Af studieordningens 1 fremgår, at Faget Journalistik har til formål at uddanne bachelorer og kandidater som kan inspirere til og styrke journalistikkens brugere i en demokratisk medleven i nutidens samfund. Faget skal fremme en journalistik på højt niveau ved at kombinere det bedste fra journalistikkens håndværksmæssige traditioner med de akademiske studiers indsigt, analyse og helhedstænkning. Faget skal derudover give de studerende viden, metoder og teorier til videnskabeligt arbejde inden for fagområdet. (Studieordning for Journalistik, s. 1). Videre hedder det i 3, at Bacheloruddannelsen med Journalistik har til formål at uddanne bachelorer, der på et grundlæggende niveau kan gennemføre, analysere og reflektere over den journalistiske arbejdsproces fra ideudvikling over research og kildekritik til færdigt produkt. (Studieordning for Journalistik, s. 2). Akkrediteringspanelet vurderer, at der er overensstemmelse mellem uddannelsens kompetenceprofil og titel. Gælder kun for kandidatuddannelsen Kandidatuddannelsen i journalistik er godkendt i henhold til bekendtgørelse nr. 814 af 29/06/2010, 18 (uddannelsesbekendtgørelsen). På samme måde som for bacheloruddannelsen afhænger uddannelsens titel af hovedvægten i uddannelsen. Skrives specialet inden for journalistik opnås titlen cand.comm. i journalistik og [andet fag]. Hvis specialet derimod skrives inden for kombinationsfaget tildeles titlen herefter. Således opnås titlen cand.mag. i [andet fag] og journalistik, hvis specialet skrives i et humanistisk fag, cand.soc. i [andet fag] og journalistik i et samfundsvidenskabeligt fag og cand.scient i [andet fag] og journalistik for naturvidenskab (Dokumentationsrapport, s. 14). Studieordningens 1, som er refereret ovenfor, er ligeledes gældende for kandidatuddannelsen. Derudover hedder det i 11, at Kandidatuddannelsen med Journalistik har til formål at uddanne kandidater, der på et 25

Akkrediteringsrådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende:

Akkrediteringsrådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende: Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Revideret Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i politik

Læs mere

Akkrediteringsrapport TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET

Akkrediteringsrapport TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Akkrediteringsrådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende:

Akkrediteringsrådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende: Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Revideret Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i forvaltning

Læs mere

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde:

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde: Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i globale studier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark -

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark - ACE Denmark - Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk aau@aau.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt Kandidatuddannelsen i idræt godkendes

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Vedr. anmodning om ny bacheloruddannelse med den ansøgte titel/betegnelse: Bachelor (BSc) i global business informatik

Vedr. anmodning om ny bacheloruddannelse med den ansøgte titel/betegnelse: Bachelor (BSc) i global business informatik Universitets- og Bygningsstyrelsen Bredgade 43 1260 København K Sendt pr. e-mail: mrr@ubst.dk ubst@ubst.dk Indstilling om titel, takstindplacering, adgangskrav, normeret studietid og maksimumrammer for

Læs mere

Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard. Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk

Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard. Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogik og

Læs mere

Aarhus Universitet. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk

Aarhus Universitet. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk ACE Denmark Aarhus Universitet Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i teknologibaseret forretningsudvikling Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har den 28. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold.

Akkrediteringsrådet har den 28. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne J. Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i matematik Bacheloruddannelsen

Læs mere

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i filosofi og videnskabsteori

Læs mere

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, København.

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, København. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3

Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3 Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne J. Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i statskundskab. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i teologi.

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i teologi. Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i teologi. Akkrediteringsrådet

Læs mere

Det er rådets faglige helhedsvurdering, at kriterierne for uddannelsens relevans og kvalitet er opfyldt tilfredsstillende.

Det er rådets faglige helhedsvurdering, at kriterierne for uddannelsens relevans og kvalitet er opfyldt tilfredsstillende. Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i matematik

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Uddannelsens tilskudsmæssige indplacering Bacheloruddannelsen er indplaceret på heltidstakst 1. Aktivitetsgruppekoden er 7102.

Uddannelsens tilskudsmæssige indplacering Bacheloruddannelsen er indplaceret på heltidstakst 1. Aktivitetsgruppekoden er 7102. Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk rektor@ku.dk petb@adm.ku.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i samfundsfag. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Bachelor- og kandidatuddannelse i matematik, Aarhus Universitet Kandidatuddannelse i statistik, Aarhus Universitet

Bachelor- og kandidatuddannelse i matematik, Aarhus Universitet Kandidatuddannelse i statistik, Aarhus Universitet Bachelor- og kandidatuddannelse i matematik, Aarhus Universitet Kandidatuddannelse i statistik, Aarhus Universitet Turnusakkreditering 2011-1 Turnusakkreditering, 2011-1 Publikationen er udgivet elektronisk

Læs mere

Akkrediteringsperioden gælder til: 1. juli 2015

Akkrediteringsperioden gælder til: 1. juli 2015 Roskilde Universitet Rektor Hanne Leth Andersen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har den 30. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold.

Akkrediteringsrådet har den 30. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i miljøbiologi

Læs mere

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i journalistik. Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i almen biologi.

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i almen biologi. Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Revideret Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i almen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen. Sendt pr.

Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen. Sendt pr. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.

Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse

Læs mere

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i kultur- og sprogmødestudier

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen. Sendt pr.

Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen. Sendt pr. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, Aalborg.

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, Aalborg. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr.

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i statskundskab Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt

Læs mere

Fagmodul i Journalistik

Fagmodul i Journalistik ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kommunikationsfagene Fagmodul i Journalistik DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 213 med ændringer af 1. februar 2016 2012-1166 Ændringerne af 1. februar 2016

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i dansk

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i dansk Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i dansk Bacheloruddannelsen

Læs mere

Afgørelse om foreløbig godkendelse

Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i international virksomhedskommunikation

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i international virksomhedskommunikation Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Nisrin Adel Hamad Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk, niha@sdu.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i international virksomhedskommunikation

Læs mere

Akkrediteringsrådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende:

Akkrediteringsrådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende: Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk rektor@ruc.dk geeske@ruc.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse

Læs mere

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medicinalkemi Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i biologi ved Aalborg Univesitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse)

Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse) ACE Denmark Københavns Universitet Att. Rektor Ralf Hemmingsen Sendt pr. e-mail rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse)

Læs mere

Rådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende:

Rådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende: Copenhagen Business School Rektor Johan Roos Karin Tovborg Jensen Sendt pr. e-mail: cbs@cbs.dk rektor@cbs.dk ktj.edu@cbs.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende masteruddannelse i skat Masteruddannelsen

Læs mere

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet. Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet.   Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Syddansk Universitet E-mail: sdu@sdu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU)

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i politik og administration.

Læs mere

- Det er problematisk, at den studerende ikke med valg af alle kombinationsfag

- Det er problematisk, at den studerende ikke med valg af alle kombinationsfag Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail til: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i fysik og andet fag Kombinationskandidatuddannelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Uddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens afgørelse

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse Roskilde Universitet Rektor Hanne Leth Andersen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser

Bekendtgørelse om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser BEK nr 1402 af 14/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har den 7. februar 2011 indsendt indstilling til Universitetsog Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold.

Akkrediteringsrådet har den 7. februar 2011 indsendt indstilling til Universitetsog Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk rektor@ku.dk petb@adm.ku.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i statskundskab. Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3

Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3 Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: auu@auu.dk rektor@adm.auu.dk ml@adm.auu.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse

Læs mere

Bachelor- og kandidatuddannelse i kommunikation Roskilde Universitet. Turnusakkreditering 2013-2

Bachelor- og kandidatuddannelse i kommunikation Roskilde Universitet. Turnusakkreditering 2013-2 Bachelor- og kandidatuddannelse i kommunikation Roskilde Universitet Turnusakkreditering 2013-2 Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet elektronisk på akkrediteringsraadet.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær. Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær. Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i international

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

bache- Sendt pr. e-mail: relevans r februar 2011. 19. april 2013 Sprog: Udbudssted: Roskilde versiteter. Dansk titel: Engelsk titel: 31.

bache- Sendt pr. e-mail: relevans r februar 2011. 19. april 2013 Sprog: Udbudssted: Roskilde versiteter. Dansk titel: Engelsk titel: 31. Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ @ruc.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende bache- loruddannelse

Læs mere

Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser

Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser Vejledning om akkreditering og godkendelse Forord... 3 Del 1... 8 Kriterium 1 Behov for uddannelsen... 8 Kriterium 2 Dimittendernes arbejdsmarkedssituation... 9 Kriterium 3 Uddannelsen er forskningsbaseret...10

Læs mere

Rådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende:

Rådets afgørelse om betinget positiv akkreditering begrundes i følgende: Aarhus Universitet Marianne J. Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende masteruddannelse i etik og værdier i organisationer Masteruddannelsen i etik og

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk, mj@adm.au.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi Akkrediteringsrådet

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medievidenskab

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medievidenskab Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Nisrin Adel Hamad Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk, niha@sdu.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medievidenskab Akkrediteringsrådet

Læs mere

STUDIEORDNING for Fagmodul i Journalistik

STUDIEORDNING for Fagmodul i Journalistik STUDIEORDNING for Fagmodul i Journalistik 35 ECTS Version: 5 Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse udstedes i henhold til reglerne i den bachelorstudieordning

Læs mere

Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3

Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). 3 Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: auu@auu.dk rektor@adm.auu.dk ml@adm.auu.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i datalogi

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i datalogi Roskilde Universitet Rektor Hanne Leth Andersen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Bachelor- og kandidatuddannelse i datalogi Roskilde Universitet. Turnusakkreditering 2013-2

Bachelor- og kandidatuddannelse i datalogi Roskilde Universitet. Turnusakkreditering 2013-2 Bachelor- og kandidatuddannelse i datalogi Roskilde Universitet Turnusakkreditering 2013-2 Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet elektronisk på akkrediteringsraadet.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i socialt arbejde

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i socialt arbejde Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kinastudier. Kandidatuddannelsen

Læs mere

Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet følgende afgørelser, jf. ovennævnte

Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet følgende afgørelser, jf. ovennævnte Aarhus Universitet Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i generel pædagogik Kandidatuddannelsen i generel pædagogik (herefter

Læs mere

Akkrediteringsrapport. Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design

Akkrediteringsrapport. Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design Akkrediteringsrapport Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design Uddannelsen omhandler it s betydning for læring. Den studerende vil opnå viden om didaktiske teorier og viden om, hvordan man opbygger

Læs mere

Aarhus Universitet Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk

Aarhus Universitet Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Aarhus Universitet Iben Westergaard Rasmussen Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i nordisk sprog og litteratur Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har den 11. februar 2011 indsendt indstilling til Universitetsog Bygningsstyrelsen (herefter UBST) om nedenstående forhold.

Akkrediteringsrådet har den 11. februar 2011 indsendt indstilling til Universitetsog Bygningsstyrelsen (herefter UBST) om nedenstående forhold. Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i international virksomhedskommunikation

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i erhvervsøkonomi, HA.

Læs mere

Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard. Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk

Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard. Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kulturog

Læs mere

TO BACHELORUDDANNELSER OG FEM KANDIDATUDDANNELSER UNDER STUDIENÆVNET FOR KOMMUNIKATION OG DIGITALE MEDIER AALBORG UNIVERSITET. Akkrediteringsrapport

TO BACHELORUDDANNELSER OG FEM KANDIDATUDDANNELSER UNDER STUDIENÆVNET FOR KOMMUNIKATION OG DIGITALE MEDIER AALBORG UNIVERSITET. Akkrediteringsrapport Akkrediteringsrapport 2017 OPFØLGNING PÅ BETINGET POSITIV AKKREDITERING AF EKSISTERENDE UDDANNELSER TO BACHELORUDDANNELSER OG FEM KANDIDATUDDANNELSER UNDER STUDIENÆVNET FOR KOMMUNIKATION OG DIGITALE MEDIER

Læs mere

Dansk titel Master i projektledelse. Engelsk titel Master in Project Management

Dansk titel Master i projektledelse. Engelsk titel Master in Project Management Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse CBS cbs@cbs.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af CBS ansøgning om godkendelse af ny uddannelse, truffet følgende udkast

Læs mere

Aarhus Universitet Marianne Kjær. Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk

Aarhus Universitet Marianne Kjær. Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Aarhus Universitet Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende masteruddannelse i voksenuddannelse Masteruddannelsen i voksenuddannelse (herefter

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten

Læs mere

Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk auu@auu.dk

Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk auu@auu.dk Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk auu@auu.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i erhvervsøkonomi med tilvalg Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i dansk

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i dansk Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i dansk Bacheloruddannelsen

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medicinalbiologi.

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medicinalbiologi. Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medicinalbiologi.

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AU s ansøgning om godkendelse af

Læs mere

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet. Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet.   Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU)

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kemi.

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kemi. Roskilde Universitet Rektor Ib Poulsen Geeske de Witte Vestergaard Sendt pr. e-mail: ruc@ruc.dk, rektor@ruc.dk, geeske@ruc.dk Revideret Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i matematik Kandidatuddannelsen

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt per e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt per e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt per e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i forhistorisk arkæologi

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht. Sendt pr.

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht. Sendt pr. Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i sociologi. Kandidatuddannelsen

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk, rektor@adm.ku.dk, petb@adm.ku.dk

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk, rektor@adm.ku.dk, petb@adm.ku.dk Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk, rektor@adm.ku.dk, petb@adm.ku.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i biokemi. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i revision

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i revision Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Marianne Lucht Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk ml@adm.aau.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i revision Akkrediteringsrådet

Læs mere

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Akkreditering og godkendelse af ny bacheloruddannelse i energiteknologi Bacheloruddannelsen

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Juli 2015-1 - Dokumentation i forbindelse med nøgletal, der anvendes i kriterium II Videngrundlag og IV

Læs mere