1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden."

Transkript

1 1 1. kapitel I 1972 lavede jeg mit livs investering. I den gamle Købmandsgård i Hornslet erhvervede jeg mig en kaffemølle med 2 kværne for 200 kr. Meget fornem med skuffer til kaffen og kileremme til trækket. De ældre af jer husker ganske sikkert modellen (og duften). Sammen med et Jenny gaskomfur af ældre model blev den produktionsapparatet til Solhjulets allerførste aktivitet. Sesamfrø blev ristet med lidt salt og dernæst kværnet i kaffemøllen. Duften var langt fra kaffeduften, men også markant og indbydende. Sesampastaen var jo ganske klæbrig og skulle kildes ud i glasset, der stod i skuffen. Håndlavede etiketter blev påsat og den mest velsmagende tahin solgt i Helsekosten i Århus (i Mejlgade). Hurtigt udvidede vi med varianter med peber og andre grøntsager korttidsholdbare, men spændende og gode. Snart kom friske postejer med i programmet. Lavet af grønne linser, løg og æg og ikke så forfærdelig mange andre ingredienser. Bagt i vandbad i små foliebakker og tilsat store mængder kærlighed. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

2 2 2. kapitel Den vinter gik med at tage imod Kamille, vores førstefødte, og studere Landbrugskurset, der er Rudolf Steiners introduktion til det biodynamiske jordbrug. Den er ikke verdens letteste læsning, så det krævede sin mand. Og så begyndte vi at tage ud i verden i en lånt Morris Mascot og se på steder, der var velegnede til udlevelse af vores drømme. Vi havde dog en alvorlig barriere: Vi havde ingen penge. Efter at have gjort det meste af Midtjylland, endte vi i Hjorthede Hede, hvor et lille husmandsbrug med 7 tønder land (heraf den ene som tørvegrav), bød sig til. Et fantastisk flot morænelandskab, et ditto lindetræ, en ikke alt for høj pris, og vi var solgt. Det vil sige: Vi købte. Godt nok var huset en ruin, og godt nok var jorden temmelig bakket og ret stiv lerjord, men det kunne vi ikke tage os af. Vi gik lige så stille i gang med at starte en grøntsagsproduktion. Samtidig fortsatte vi med tahinen og postejerne. Jeg cyklede til telefonautomaten ved Brugsen i Hjorthede og ringede til de efterhånden lidt flere kunder for at optage ordrer.

3 3 3. kapitel Godt nok havde vi med købet af vores ejendom overtaget en stubharve, en spidsharve og en torækket radrenser til heste samt flere andre avancerede redskaber. Men vi havde ikke nogen traktor, så jeg måtte ud og handle. Af naboen, der havde solgt os ejendommen, købte jeg en blå Ford Dexta, en fladvogn og en tofuret 14 tommer plov. Det var stort. Og det var regningen også. Vi lavede en veksel på 6.000,- kr.. Og så var vi kørende. Hjorthede Hede hed vores lille område, hvor der boede 6-8 husmænd, alle i små kår og rimeligt afhængige af hinanden. De var gennemsyrede af denne gensidige afhængighed og meget åbne for arbejds- og maskinfællesskab, som vi hurtigt kom ind i. OK vi var godt nok anderledes og lidt af et tilløbsstykke sådan helt diskret. Som vores genbo Ejnar sagde til mig en dag: Du er nu god nok, bette Niels, men er det ikke noet gal noet, du er gået i gang med? (Alting gik ikke helt efter planen den gang heller). Den kommentar kunne jeg ikke lade være med at opfatte som accept Der udspillede sig i det hele taget nogle spændende dialoger både i dagligdagen og til de regelmæssige kaffeslabberaser. Især Axel, der var vores nabo og en moderne husmand med 20 sortbrogede køer og 6 grisesøer, gav mig masser af god input, og vi fik gennem årene et rigtigt godt samarbejde. Økolog blev han aldrig, men den gensidige respekt var stor, og han var en fantastisk læremester i godt landmandsskab.

4 4 4. kapitel Den biodynamiske forening var meget aktiv. Der var grødetid. 1. generations biodynamikerne (fra 1930 erne) fik nu følgeskab af os håbefulde unge. Stavrby Bondehave med Ragni og Jens ved roret var den store smeltedigel, med effektiv erfaringsudveksling, læring og skoling, og ikke mindst meningsbrydning. Undertiden gik bølgerne højt, f.eks. når den iltre Poul Eriksen fra Sjællands Odde udtalte, at Harald Larsen fra Videbæk med de magre jorder var bedst tjent med at plante grantræer på sin jord. Vi unge så på med åben mund, men fandt også ud af, at det var i meningsbrydningen, vi kunne finde udvikling. Det var en meget spændende tid. Og guld kom der ud af smeltediglen. Vi indså, at biodynamisk jordbrug er et alkymistisk erhverv. Du forandrer jorden og bliver selv forandret. På vores første generalforsamling i den biodynamiske forening, i Jens Riis kartoffelhus, mødte vi Niels Overvad, en gæv 2. generations biodynamiker, noget ældre end Else og mig. Han havde fortsat faderens arbejde for sundere jord og afgrøder nær Gerlev ved Mariager. Vi følte stor gensidig sympati, og snart blev det til besøg hos hinanden, hvor vi sugede til os af Niels O s viden. Igennem årene udviklede vi en tradition, hvor Niels kom med sin plantemaskine og måske en ekstra mand og hjalp os med at plante porrer, selleri og kål. Vi tog så op til ham i efteråret og hjalp med høsten af kartofler og gulerødder. Et af de rigtig gode arrangementer til alles glæde.

5 5 5. kapitel Økologi var der ikke noget der hed, men ved siden af det biodynamiske opstod der forskellige andre dyrkningsformer. Der var en lille smule wild west over det: Biologisk, usprøjtet, organisk, sprøjtefri, usprøjtet, giftfri og lignende betegnelser florerede. Noget forvirrende og ikke 100 % korrekt. I hvert fald var vi jo optagede af det biodynamiske, hvilket indebar, at man skal sprøjte dels sin jord, dels sine afgrøder med henholdsvis et kogødningspræparat og et kiselditto. Det gjorde jeg, og naboerne måbede. Der var mange misforståelser, der skulle ryddes af vejen og undertiden en nagende mistro, der ikke uden videre lod sig opløse, men det medførte trods alt en del gode snakke om det biodynamiske og jordens frugtbarhed. Det blev den nu kun lidt efter lidt. Byg efter byg i hvem ved hvor mange år havde sat sit præg på jorden. Det, der først vågnede op, var ukrudtet. Ikke særlig mange slags til at starte på, men i mængder, der godt kunne tage pippet fra en nybegynder. Mærsk er kendt for et begreb, der passer perfekt på jordbruget: Rettidig omhu. Rigtig meget handler om at lære rytmerne at kende og arbejde med (i) dem. Det er en (dyr og) nødvendig læreproces. Uden den kunnen bliver man aldrig en dygtig jordbruger. Uden dyr bliver man ikke biodynamiker. Vi havde vores hvide italienere med fra Spørring Kær. Og desuden Olga og Oline, 2 velvoksne grisesøer, og nu investerede vi i Rosa. Hun var en jerseykalv, og hun kostede 200 kr. Det blev til 17 års samliv med håndmalkning, smørkærning og tykmælksfremstilling. Griseriet holdt vi hurtigt op med, men Rosa fik følgeskab af endnu en ko, og 10 tyrekalve kom efterhånden til. Det gav basis for et godt sædskifte og en ret stor selvforsyning med gødning. Vegetarer var vi jo, så der var noget der skurrede, men det er en helt anden historie.

6 6 6. kapitel Stor opstandelse! En dag sad der en bisværm i et af vores træer. Aksel, vores nabo sagde, at det kunne Jakob Koustrup klare. Han boede på Sandfryd i kanten af Hjorthede og var en ener. Han var gammel møllebygger, banebisse med meget mere. Nu levede han som eneboer et stille liv med bibelen, sine grydebagte brød og sine bier. Vi fik fat i ham, og det klarede han let. Fik sværmen samlet i en kube, bragt hjem og puttet i et tomt bistade. Vi var tændte og aflagde ham tit besøg i hans paradis og fik serveret gæret kirsebærsaft og hans fantastiske brød. Han fortalte løs, historier fra sit farverige liv og indbød os til læring i biernes eventyrlige verden, hvilker vi taknemmeligt takkede ja til.. Han startede med at fortælle om engang, han skulle indfange en bisværm i toppen af et træ og var faldet ned med kuben og fået så mange bistik, at han måtte rage dem af. Det havde gjort ham godt, fordi han var så plaget af gigt. I parentes bemærket havde han en anden skrap kur mod gigten: En gang om året tog han alt tøjet af ( klædte sig naken sagde han) og rullede sig i brændenælder. Det hjalp. Sikke en verden, der åbnede sig for os! Og da Niels Overvad, der også havde bier, en dag bekendtgjorde, at Petra i Havndal nu var blevet for gammel, blev vi fyr og flamme. Hun havde sat sine 6 bistader + alt materiel (slynge, tavler, røgpuster med mere) til salg, og det kunne ikke gå hurtigt nok Jeg, lånte en pick up og tog op til hende sammen med Jakob Koustrup og Niels Overvad, Sådan en fin gammel dame var hun, og vi blev lynhurtigt enige om handelen. 200 kr. pr. hus, materiellet med i prisen. Da det mørknede, blev flyvehullerne lukket med vat, staderne læsset på bilen, og vi kørte meget forsigtigt til Hjorthede. Og sikke en berigelse. Det var en utrolig verden at lære at kende, og suverænt, da den tid kom, at stå i køkkenet med alt smurt ind i honning og slynge i hundredevis af liter af den ravgule tyktflydende næring ud. Sødmefyldt kan man sige.

7 7 7. kapitel Grøntsagerne var omdrejningspunktet. Der fandtes nok ikke den slags, vi ikke prøvede af. Set fra den positive side havde det den ubestridelige fordel, at der altid var noget, der lykkedes. Når vi radrensede, foregik det med Else på den blå Ford Dexta, mig gående bagved den påmonterede hesteradrenser og med Kamille på ryggen. For enden af rækkerne havde vi placeret en kravlegård, og når hun faldt i søvn eller ikke kunne klare mosten længere, blev hun placeret der. Efterhånden fik vi det faktisk lært. Det, der lykkedes bedst, var de tunge grøntsager som: Kål, porer og selleri. De havde alle den fordel, at de fra begyndelsen var foran ukrudtet, i modsætning til de såede gulerødder, pastinakker, rødbeder, persillerødder med mange flere, der krævede, at man var over dem fra begyndelsen. Jeg skal love for, at nu fik vi lært den rettidige omhu på den hårde måde. Det var vi jo nødt til at tage med, og det var også en nødvendig proces, selv om det indimellem så ganske forfærdeligt ud. I de situationer var vores venner ganske enestående. Godt nok boede de i ikke i den nærmeste omegn, men de rev glad en weekend ud af kalenderen, og salig jubel: Hvilken forskel med 10 entusiastiske lugere, der gav den hele armen. Det var stort. Det var fantastisk berigende at følge væksten og den store mangfoldighed af de dejligste grøntsager. Højdepunktet var høsten. Hvilken glæde at køre med den ene vognfuld efter den anden af først det ene og så det andet og lægge det i kule. Det mest fantastiske var nok rødderne, hvor toppen jo skulle tages af, før de kunne gemmes. Hvilke dufte! Og for dyrene var det et orgie. De elskede grøntsager, ikke mindst toppen. Og smagen gik direkte igennem til mælk og smør, hvor især gulerodstop gav en meget aromatisk flot orange smør, mens rødbedetop i rigelige mængder resulterede i mælk og smør, der var en mellemting mellem pink og lyserød. Ikke alt for indbydende. I mellemtiden var vi også blevet moderne og havde erhvervet os telefon og varebil. Kommunikation med omverdenen var en nødvendighed..

8 8 8. kapitel Lærke blev født på en varetur. Eller i hvert fald næsten. Else og jeg var på vej til Århus, da hun fik kraftige veer. Vi drejede ind omkring vognmanden i Bjerringbro, og Else kom ind og sidde hos ham på kontoret, mens jeg fik pakket ud til de forskellige kunder og gjort klar til forsendelse, så han kunne finde ud af, hvad der var til hvem. Han blev helt hvid i hovedet, da vandet pludselig gik, men vi nåede i god ro og orden op til sygehuset i Viborg, før vi bød Lærke velkommen.. I vores bestræbelser på at være selvforsynende indgik også en gammel grotningskværn. Den kunne bruges til andet end foder, fandt vi hurtigt ud af, og fra da af havde vi hjemmekværnet mel af eget korn og selvfølgelig hjemmebagt brød. Og så var det mere end begrænset, hvad vi skulle købe. Vores foretrukne brødtype var honningsalthævet brød med fennikel, koriander og anis. Hvilken velsmag, som den dag i dag kan få tænderne til at løbe i vand. Og så er det fantastisk enkelt at bage. Godt nok tager det rigtig lang tid, men udover tiden til at lave dejen og derefter sætte brødet i ovnen 12 timer senere og ud igen 4-5 timer senere, skal man sådan set ikke bruge tid selv. Brødet kom vi dog aldrig til at sælge. Det var udelukkende til eget forbrug. Melet derimod blev straks en del af sortimentet. I selvforsyningen og også i salget indgik et gammelt Filippa æbletræ. Det havde vokset sig til en kæmpe og bar/bærer de mest vidunderlige æbler. Nogle år med en hel del skurv, men de fleste næsten fejlfri. Vi lavede også en pasta, som vi smurte på stammen, og det så ud som om vores arbejde bar frugt. Ud over at gnaske løs så længe, de kunne holde sig, blev æblerne også brugt til æblesaft, som var intet mindre end himmelsk. Æbletræet står der i øvrigt endnu, og vi nyder stadig dets herlige frugter.

9 9 9. kapitel I Helsekosten i Mejlgade lærte vi Peer Christiansen at kende. Det var i Han forlod butikken i 72 for at starte for sig selv i Banegårdsgade (og det overlevede den desværre ikke). Det gjorde til gengæld Sundhedskost, der er der den dag i dag, godt nok rundt om hjørnet. Den blev vores første butikskunde. Og så kom de alternative butikker som perler på en snor. Og heldigvis for manges vedkommende langtidsholdbare. Og det er en af glæderne i dag: De lange partnerskaber og følelsen af at ville det samme sted hen. Små hjul kan flytte store ting er blevet vores kendingsmelodi. Tidligt kom også de første højskoler til. De havde en holdning også til maden, og vi var glade for at kunne møde deres forventninger om sunde og friske produkter. Omkring os var det væksttider. Jysk Helsekost var der allerede. Urtekram blev født med stort fokus på mikro-makro, Dansk Helios (med Helios i Norge som inspirationskilde) lige så fokuseret, men på de biodynamiske produkter og som os med udgangspunkt i gartneridriften. I Stavrby Bondehave holdtes kurser i antroposofisk tænkemåde og også helt praktisk om sædskifter, de biodynamiske præparater med rigtig meget mere. Alt meget inspirerende. Det associative samarbejde, hvor avlere, handlende og forbrugere mødtes og diskuterede hinandens problematikker var utroligt spændende. Et forsøg på at sætte markedskræfterne ud af kraft, blive enige om de nødvendige priser i de forskellige led. Meget vigtigt og udviklende var det, og vanskeligt. Desværre viste det sig jo på den lidt længere bane, at markedskræfterne er stærkere end som så. I dag er det i stor udstrækning udbud og efterspørgsel, der afgør priserne, og selv om vi og andre kunne have lysten til at arbejde med de nødvendige priser, er det alt andet end ligetil. I dagens Danmark er markedet, ja, det skal jo næsten være med stort M, ophøjet til at have nærmest guddommelig status. Og det kan man jo snakke om længe om, eller prøve at lave om på.

10 kapitel Bo Pettersson var svensk og forskede i krystallisationsbilleder, der var/er en målemetode til at måle kvalitet. Han holdt til i Järna, der er et kraftcenter for det biodynamiske. Da Elstrup Rasmussen døde i 1972 (vi nåede kun lige en kort kontakt med ham), overtog han jobbet som konsulent for den biodynamiske forening, og han gjorde det utrolig godt: Besøgte alle avlere hvert år, så og sansede, og delte ud af sine erfaringer. Hans viden var enorm og ligeså hans indlevelsesevne. Det er ikke for meget at sige, at det var en højtid, når han kom. Og han havde rigtig god tid, ja, det føltes som om han havde al den tid, der skulle til. Vi var oveni købet så heldige, at han sov hos os på sin turne, og vi berigedes af den uudtømmelige kilde. Han var en ildsjæl (endskønt ret flegmatisk i sit væsen) med en stor evne til at formidle. I øvrigt var det en oplevelse for sig hvert år at aflevere kartofler og gulerødder til hans krystallisationsbilleder, eller snarere senere at læse rapporten om kvaliteten af vores egne og de andre avleres testede produkter. Her fik også dyrkningsdetaljer et ord med på vejen. Og kvalitet var fokus og målet. Også Jens og Ragni gjorde deres. Hvert år tog de på turne og kom uanmeldt forbi i deres folkevognsbus og havde faktisk en tilsvarende rolle. Det var bare på et helt andet plan. Her blev ikke skrevet rapporter og registreret. Det var de kærlige hjertebånd. De så og kommenterede og hjalp på vej, på alle planer. De var et enestående par. Jens havde et umisforståeligt nisse slægtsskab, helt fuldstændig nede på jorden, og han elskede selv at sysle i sin bondehave. Ragni var (livs)kunstner, svævende som en smuk sommerfugl i sit væsen, alfeagtig. Hun kunne synge, spille, plukke og anrette buketter som ingen anden. Ydermere var hun i den grad et spirituelt væsen, så de supplerede hinanden som få. Vi sugede til os.

11 kapitel Der var røre i landbruget. Der blev flere og flere, der søgte de alternative dyrkningsformer. Det biodynamiske var for mange noget for sekterisk, og den alternative nye bondegeneration arbejdede for at finde fælles fodslaw. Der var meget at blive enige om: Hvad skulle man kalde den nye dyrkningsform? Var det muligt at lave et fælles regelsæt? osv. osv. Og i den biodynamiske forening diskuteredes livligt, hvordan man skulle forholde sig til denne nye bølge. Der var en dogmatisk fløj og en mere pragmatisk, der gik ind for samarbejde, og den sidste sejrede. Alt andet havde også været meningsløst. Efter mange og lange diskussioner landedes betegnelsen økologisk, og Landsforeningen Økologisk Jordbrug blev stiftet (1981). (I den biodynamiske forening var man dog ved at få et føl på tværs, da der også blev tale om at lave en salgsorganisation med navnet Biodania. Det lignede lidt for meget, men det måtte man leve med, viste det sig senere). I løbet af få år var hele scenen tippet. Det biodynamiske blev næsten blæst omkuld af økologien, men ukrudt forgår ikke så let, og i dag ser vi igen vækst. I de år (fra omkring 1980) var jeg med i bestyrelsen i den biodynamiske forening, og det var virkelig nye tider. Der blev lavet samarbejdsudvalg med økologerne og De Danske Husmandsforeninger. Det blev mere og mere tydeligt, at det konventionelle landbrug var nødt til at have et bæredygtigt modspil. Så tydeligt, at folketinget gik ind i arbejdet med økologi og i 1987 vedtog en lov om økologisk jordbrugsproduktion. Det røde ø var en kendsgerning, og det vilde vesten med de mange forskellige måder at dyrke på, blev nu samlet under denne paraply. For handelen med de økologiske produkter var det en kæmpe fordel. Og i dag er den økologiske Landsforening en slagkraftig organisation, der i øvrigt arbejder i stor fordragelighed med den biodynamiske forening, så stor, at de to foreninger deler hus. Hos os blev der igennem årene mere og mere handel. Kunderne forventede at kunne få de forskellige produkter, også når vores egen avl var brugt op, og et netværk af avlere, hvis sager vi solgte, blev lidt efter lidt opbygget.

12 kapitel Tjernobyl nedsmeltede i 1986, Det var året, hvor Claus Iversen fra Fido i Frederiksgade i Århus og jeg besluttede os for at sondere det tyske udbud. Der var efterhånden god skik på det danske, men vi savnede importvarerne. Vi tog på odyssé i min Hanomag og sov i bilen undervejs. Der var 2 firmaer på programmet: Rapunzel, som havde Claus interesse, og som alle i dag kender, og Natouring i Stuttgart, som kunne alt i friske varer. Fuldstændig overvældende. Hvad der også var overvældende var, at over alt i begge firmaer hang der store ark papir med becquerel målinger af alle mulige produkter alle mulige steder fra. Virkeligt skræmmende. Det løb mig koldt ned af ryggen, og med god grund. Umiddelbart var en halv mio, mennesker berørt, men langtidsvirkningerne, var/er så fuldstændig uoverskuelige. Det er langtfra et overstået kapitel. Men tilbage til Natouring: Vi fyldte bilen, så der ikke var plads til så meget som en kasse mere, og begav os nordpå. Og det viste sig hurtigt, at der var et større antal sultne mennesker i den anden ende. Stor succes, men der var også forhindringer. Det var umådelig svært at få tilbud fra dem. De var ikke villige til at give oplysninger om udbud og priser pr. telefon, så vi måtte ty til Claus bekendtskabskreds, hvor vi fik lov til at modtage deres telexer. Det førte os umiddelbart ind i informationsalderen, og jeg investerede efter moden overvejelse i det hotteste hotte: En telefax. Hvor var det besværligt: Varerne havde aldeles ikke nogen fri bevægelighed. Tværtimod var fortoldningsarbejdet en større udfordring, men heldigvis fandt jeg ud af, at der jo fandtes specialister til den slags, og så fandt det sit leje. Der var bare den lille hage ved det hele, at vores faciliteter bestod af en 56 kvadratmeter stor lade, der også var pakkerum. Godt nok er det utroligt, hvad der kan være i et sådan rum, men når man også skal kunne arbejde i det, og der ikke er køl, har det sine begrænsninger, også selv om loftet ovenover er fyldt med halm, der har en rigtig god isoleringsevne.

13 kapitel Hjorthede Hede var/er et lille husmandssamfund, der placerer sig på begge sider af en smal vej, der slutter i en skov. I begyndelsen af 70 erne blev den asfalteret lige præcis til vores ejendom, så det gik med at få eksportbilerne til at komme til os. Det var stort, men det var bilerne også, og chaufførerne blev tit noget knotne, når de så, at her skulle kasserne og sækkene ud af bilen én efter én. Faktisk troede de ikke deres egne øjne. Det var dog for ingenting at regne i forhold til genvordighederne, når bilerne skulle derfra igen. Det kunne stort set ikke lade sig gøre, i hvert fald kun på de mest optimale dage med de mest rutinerede chauffører. Det var mere reglen end undtagelsen, at de satte sig fast og kun kunne komme derfra ved hjælp af venlige naboers større traktorer eller Falck. Uholdbart var det, og vi blev enige om, at nu skulle vi professionalisere os. Stef Hekman tegnede det perfekte lager til os: Pakkerum i midten og lagerrum som stjerner ud. Det skulle placeres på marken op til de bestående bygninger, og vi søgte amtet om bygningstilladelse. Af uforståelige grunde fik vi den, men på en eller anden måde føltes det forkert: Man skulle bare lave en lille billeddannelse på den smalle vej, skolebørnene på cykel, og de store biler til og fra, så kunne enhver se, at det ikke holdt. Vi gik i tænkeboks, og pludselig var det nærliggende Taul Andelsmejeri til salg. Det var blevet nedlagt i 1971 og havde siden da levet en omtumlet tilværelse. Sidst var det blevet købt af en autoophugger, der ikke kunne få de nødvendige tilladelser til sine aktiviteter der og derfor nu skulle sælge igen. Man kan sige meget forskelligt om bygningerne. De var stærke, der var mange kvadratmeter. Logistisk set lå/ligger det perfekt, det var en ruin, men derfor også billigt. Desværre var der ikke penge at låne til den slags, så vi belånte vores lille sted så højt op over skorstenen, som det var muligt og fik skrabet kapital nok sammen til mejeriet og købte det i 1989 i den sikre forvisning, at disse rammer ville vi aldrig kunne fylde ud.

14 kapitel Vores soveværelse var blevet opgraderet til kontor. Så var der et sted, hvor papirerne kunne bunke sig op, og det gjorde de i faretruende grad. Papirarbejdet kunne jeg jo altid lave, når der blev tid. Mange har opdaget, at den holdning er livsfarlig, og det gjorde jeg også, heldigvis før det var for sent. Linda var vores nabokone og havde tidligere arbejdet med bogholderi, og hun påtog sig opgaven. Der blev skrevet regninger i lange baner i duplikat, indtil de mange små sedler var væk. Også momsregnskabet blev nu Lindas. Alt ført i kolonnebog, som de færreste af jer kender, vil jeg gætte på. I Tønder lå en alternativ butik ved navn Biotopen, drevet af Egon, der også dengang var en driftig mand. Udover butikken dyrkede han grøntsager på Als og kørte vareture langt op i det midtjyske, helt til Hjorthede, hvor vi havde attraktive produkter. Lige pludselig boede han i en skurvogn i baghaven, og det var gevaldig hyggeligt. Også Jørgen var kommet til. Vi havde mødt hinanden hos Niels Overvad under gulerodshøsten. Modsat Linda og Egon var han lidt mere til og fra. Havde sin egen ejendom, der skulle passes blev året for firmaets første pc. De blev efterhånden solgt til en pris, der var til at betale, og vores gode ven Niklas vidste alt om at sætte programmer op, og hvilke, man havde behov for, så han hjalp os i gang med pc plus (enkeltbrugerversionen af Navigator, der senere forvandlede sig til Navision, som vi bruger den dag i dag) og WordPerfect. Så var vi kørende, og en ny tid tog sin begyndelse. IBM maskinen havde en mega harddisk (20 mb), og prisen var kun kr. I dag er det svært at forestille sig, hvordan vi kunne leve uden. Mange ting gik lidt langsommere end nu.

15 kapitel Den 22. januar 1990 havde vi en fantastisk indvielse af Solhjulets nye rammer. Mange mennesker var vi, og følelsen af de små hjul, der kan flytte store ting, var intens. Og den har holdt sig lige siden. Udover den megen plads, vi nu fik, skete der andre store omvæltninger. Den aller største, der fik afgørende betydning var, at vi nu fik kølerum og bil (biler, blev det senere til) med køl. Vi var allerede begyndt at købe æbler, der ikke var gode nok til håndfrugt og få lavet æblemost af dem, men nu kom mælken (og dermed osten) til. I begyndelsen købte vi den af MD, men pludselig blev vi kontaktet af Thise Mejeri, der indtil da havde solgt sin mælk gennem dem, men aftalen var blevet opsagt, og Mejeriet stod nu desperat uden afsætning. Men Thise var og er som en humlebi, der i teorien ikke kan flyve, men gør det alligevel.. Vi indledte et tæt partnerskab. Mejeribestyreren (Poul Pedersens gamle MEGET seje far) var også chauffør og kom dagligt med et læs mælk. Vi gjorde virkelig alt, hvad vi kunne for at få salget i omdrejninger, der kunne få Thise til at leve, men var ubestrideligt meget små til at løfte opgaven. Thy bønder er lige så seje som Salling Mejerier, så de holdt skruen i vandet, levede med priser, der var lavere end de konventionelle mælkepriser, og pludselig gik det rigtig godt. Der udbrød strejke i Danmark. Så kunne vi sælge mælk! Men det blev jo hverdag igen, og så en dag havde Thise lavet en aftale med FDB, der gjorde, at de ikke dagligt skulle stå med ryggen mod muren. I det hele taget havde Poul P., der nu var kommet til, et fast greb om udviklingen. Vores tætte samarbejde fortsatte, og gør det den dag i dag. Et andet nyt projekt var at købe korn før høst, få det opbevaret og formalet på Trelde Mølle. Det blev et af vores kerneprodukter(!) Og vi var stolte over at kunne levere en kvalitet, der var noget mere end den, de store industrielle møller kunne præstere og over, så at sige at kende det korn, vi solgte.

16 kapitel Inden jeg helt forlader jordbruget, må jeg lige omkring sprøjtemidlerne: Man står en tidlig morgen og mærker dagen vågne, mens man rører i en tønde med vand. Vandet er opsamlet regnvand. Rørekosten er hængt op, så den kan bære sig selv, og man rører temmelig intensivt, til der er dannet en dyb tragt i vandet, så skifter man retningen, og der opstår et lille kaos i vandet, og man starter forfra, til tragten igen er dannet, og sådan bliver man ved. Det er kiselpræparatet, der er ved at blive gjort klar til udsprøjtning (det sker på bladene nogle gange i løbet af vækstsæsonen), og igen er gartneren/bonden i en magisk situation: Han forandrer og bliver selv forandret. De biodynamiske besprøjtninger er et (meget langt) kapitel helt for sig: Man sprøjter med liv, og i dette tilfælde lyskræfter. Og selve præparatet virker i en rytmisk cyklus med det andet sprøjtemiddel: Humuspræparatet, der er fremstillet af komposteret kogødning. Her er det frugtbarheden, man understøtter. Udsprøjtningen er ikke som med kiselpræparatet på planternes blade, men på jorden. Man sprøjter om eftermiddagen efterår og tidligt forår. Den time, der går med at røre og belive vandet, og det gælder begge præparater, er en af de meget vigtige perioder i dit virke som jordbruger. Udover disse 2 sprøjtemidler bruger det biodynamiske jordbrug 6 forskellige plantepræparater, der tilsættes komposten. Som vandet belives den, gøres levende så at sige, og det i så stor udstrækning, at den bliver opfattet som en organisme, der ganske enkelt er uundværlig i det biodynamiske jordbrug. Rudolf Steiners filosofi er, at man ikke gøder planterne, men nærer jorden. Det er så tankevækkende, når man tænker lidt nærmere efter, om man arbejder med liv eller død. Og det er nok derfor, ordet sprøjtemidler har så negativ en klang i vores ører. Men de findes altså også i en livgivende version.

17 kapitel En dag blev vi kontaktet af Suzanne, chefindkøber ved Organic Farm Foods i Wales. På den tid (de sene 80 ere) var de nok den største indkøber af økologisk grønt i Europa overhovedet. De forsynede samtlige engelske supermarkeder, tror jeg. Hvordan de havde hørt om os, aner jeg ikke, men de var ret desperate: Kartoffel- og gulerodshøsten var slået fejl i det meste af Europa, og de var tydeligvis ude i alle hjørner for at få deres behov dækket ind. Det blev et kolossalt kvantespring for Solhjulet. De startede med et par prøvepaller af hver. Allerede det var MEGET stort for os, men de var tilfredse med kvaliteten og stillede så 3 mand høj: Peter (Segger), Paul (deres kvalitetskontrol, som man kun havde med at gøre, når alt ikke var som det skulle være, opdagede jeg senere) og Suzanne. De besøgte sammen med mig de danske producenter for at se, om det var troværdigt, hvad der foregik. Og det var det. Og så begyndte de at købe hele læs: 21 tons som regel 2 gange om ugen. De var utroligt strenge: Alt skulle gå efter en snor, kvaliteten være i top, og der skulle leveres til tiden. Det var godt nok den hårde skole. Jeg tror, det var dengang, jeg fik de første grå hår, men til syvende os sidst fandt vi ud af det. Fællesgrønt West, Johannes Moltesen og Marienlyst var de 3 største leverandører, og vi lærte hurtigt, at vi godt nok skulle undgå reklamationer. Med sagerne i Wales var det helt urealistisk at hente dem hjem igen, hvis der opstod problemer. Men sikke et løft, det gav. De købte meget ofte en palle et eller andet sammen med de 20 tons gulerødder, så de kunne tjekke de forskellige grønsager ud, og så en gang imellem købte de lige 10 paller hvidkål, eller hvad ved jeg. Men det var ikke mange ting, der fandtes i deres mængder. Det blev til et langt og tillidsfuldt samarbejde, som også udviklede sig. Og for os var det en kick start til de nye tider.

18 kapitel Kunsten at tænke stort er en kunst, ret få mestrer. En af dem var Hans Hyldgaard, der var en fantastisk entreprenant iværksætter både med hensyn til det biodynamiske og det økologiske. Han drev et rimelig stort drivhusgartneri i Ishøj og opbyggede derudover en ret så effektiv grossistfunktion med mange avlere tilknyttet. Hans aftryk satte dybe spor i årtier, og alle havde med ham at gøre. Hans virkefelt var frugt og grønt, men han kunne ikke holde nallerne væk, når han mødte spændende ting. Derfor florererede i årevis (!) noget mørkt rørsukker, som blev handlet til meget forskellige priser undertiden i 4-5 led og forfra igen og til sidst så billigt, at man skulle tro, det var løgn. Spøjst, at sukker kan blive et betalingsmiddel. Men der var helt tydeligt alt for meget af det mens det forholdt sig modsat med pengene. I Sdr. Nærå huserede Gaia, der var skabt af Steen Gleerup. Han var egentlig startet som torvehandler, men Sven var kommet til (fra Korn og Grønt) og havde kastet alle sine tidligere kunder ind i butikken, så det blev en ny grossist i midten af Danmark. Han holdt nu ikke alt for længe, og Sven kom til os en rejse fra den ene ende af landet til den anden. Også Hans Hyldgaard var bukket under, så situationen var fuldstændig åben. Med vores næsten nye fantastiske lagerfaciliteter bestemte vi os for at blive landsdækkende, hvor vi før havde dækket Midtjylland med afstikkere. Derudover satte vi os for at vi ville tilbyde alt, hvad der fandtes af økologiske produkter, og jeg tror faktisk, vi var tæt på en overgang, men så blev vi overhalet indenom af udviklingen. Udover at vi ikke sælger kødprodukter, aner jeg faktisk ikke, hvor langt fra vi er i dag, blot, at nu er målsætningen ændret til at tilbyde alt det, vi ikke kan undvære i vores egen husholdning. Det er derfor, vi mener at have Danmarks bedste spisekammer, og det er ikke modbevist endnu!

19 kapitel Mad har jo altid været et omdrejningspunkt i Solhjulets liv - og også smag. Nogle ord smager rigtig godt. Næring er et af dem. Og den får vi jo i høj grad fra maden. Os, der arbejder sammen, har alle dage også spist sammen. Og det, vi har spist, har været Solhjulets mad. Aldrig er der blevet købt ind andre steder. Det har været og er vigtigt, at alle har kunnet forbinde sig med det, vi har med at gøre. I de første åringer skiftedes vi til at lave mad, og det fungerede i lang tid godt, men efterhånden blev det lidt for tit sådan, at den, der skulle lave mad liiiiiige skulle nå dit og dat, og så var frokosten klar klokken halv fire, og for mange var gået kolde på grund af manglende næring, så det blev vi nødt til at lave om på. Det var ellers ret underholdende med de forskellige kokke med hver deres favoritter, og vi fik hyppigt nye og spændende smagsoplevelser. Og fødevarestyrelsens krav til kurser og køkkenindretning var der ingen, der kendte til. Det kom senere som et lille bitte appendix til alle de andre krav, men det er en helt anden historie, som måske kan komme senere. Vi fik ansat en madmor, der kunne have frokosten som første prioritet. Det er nok ca. 20 år siden, og vi har haft det siden. Der har været nogle forskellige sidegevinster. Udover maden har kantinen hele tiden fungeret som eksperimentarium. Nye produkter skal jo prøves af, og hvad er mere nærliggende end at gøre det i et forum, hvor der er adskillige, der smager og vurderer? Det har været et super system, vi stadig bruger. Nu er vi jo et vegetarisk firma, og ergo er maden i kantinen det også. Indimellem har der været mennesker, der har været stærkt udfordrede i deres madvaner, og også så stærkt, at de har valgt alternative løsninger (hvilke skal være ufortalt), men helt givet er det, at det er en ordning, der har bidraget til medarbejdernes næring på mere end én måde.

20 kapitel Sicilien er en fantastisk ø med masser af indbyggede modsætninger. Lys og mørke mødes i den grad. Vi havde tidligt lært Salamitas produkter at kende, og vi havde indledt et samarbejde. I 1989 arrangerede vi en tur til Cooperativet, hvor også de kunder, der havde lyst, kunne komme med. Og det blev en fantastisk tur, hvor vi besøgte en del af de dengang ca. 40 småbønder. Det var intet mindre end en oplevelse (ja, mange) for livet. Husker stadig et af stederne, hvor de knækkede hasselnødder og mandler på kværnsten meget lig dem, vi brugte til at male mel med for rigtig mange århundreder siden en stor flad udhulet sten med nødderne i og en rund til at knække dem, eller høladen med løst hø og en 600 liters vintønde, hvor vi fik smagsprøver, eller pecorinoen, der hang og modnede i et lille bur i fluenet, så den ikke blev spist før tid, de mange småbrug med appelsiner, citroner og kumquats op ad Etnas sider i den frodige røde jord. Derforuden var der alle kulturmøderne. Uforglemmeligt. Det er godt nok gammelt land. Salamita besøgte også os, og vi fik muligheden for at give vores kunder et indblik i det biodynamiske arbejde i syden. Og det er egentlig et godt billede på, hvordan vi altid har prøvet at arbejde: Forbinde os med de mennesker, vi har med at gøre og skabe kærlige hjertebånd, som Grundtvig sagde. Ikke at vi kan undvære kontrol, men mellemmenneskelig forståelse og respekt er et godt udgangspunkt for samhandel. Siden er det blevet til rejser og relationer til rigtig mange steder og mennesker, ligesom vi også har haft besøg fra mindst lige så mange her. Godt nok handler det i den grad om mad, men det handler mindst lige så meget om respekt: Respekt for alle de relationer vi indgår i. Og på en eller anden måde tror jeg, det er meget enkelt. Det er i respekten, de allerbedste fødevarer bliver fremstillet.

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

bedste tilverdens Leverandør

bedste tilverdens Leverandør tilverdens bedste Leverandør Vi har smag for gode oste Hos HKI OST står vi til rådighed stort set døgnet rundt, når det handler om ost; vi kører Europa tyndt for at få ostene hjem til rette tid, og bringer

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Stay strong Chris MacDonald

Stay strong Chris MacDonald 10 11 Christian Bitz og Arne Astrup har virkelig gjort et godt stykke arbejde med VBK 2.0. Denne bog følger op på deres første fremragende bog, Verdens bedste kur, og bringer os niveauet videre og fokuserer

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg.

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. økologisk Idéer og inspiration Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Rabarber på syretrip Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Ord på spil Slå en streg få

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13.

Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13. Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13. Omkring 30 biavlere var mødt frem til SDE s indtil videre sidste møde i 2006, og de fik en spændende tur gennem virksomheden hos Knud

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge En dag finder Gris en magisk kasse der kan kopiere alt der bliver lagt i den. Gris beskytter den så meget og bliver så mistænktsom af enhver der vil bruge den at han tyger til drastiske metoder. Han tvinger

Læs mere

Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Brød og kager uden gluten, korn og mælk Brød og kager uden gluten, korn og mælk Dette opskriftshæfte er blevet til på baggrund af det efterhånden store antal danskere, som udviser allergiske reaktioner fysisk som psykisk efter indtagelse af

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Vores forslag giver mulighed for at arbejde med flere elementer hentet fra bekendtgørelsen (her skrevet med kursiv):

Vores forslag giver mulighed for at arbejde med flere elementer hentet fra bekendtgørelsen (her skrevet med kursiv): Side 1 Sæson Til læreren Didaktisk model Temaet sæson berører områderne fødevarer og miljø. Sæson er grundlag for store dele af arbejdet i køkkenet: Tilgangen til råvarer og efterspørgslen efter måltider

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Det Nordiske Køkken Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Kære patient Nordisk menu I Det Nordiske Køkken på Herlev Hospital ønsker vi at servere velsmagende mad for vores gæster,

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

H H. Madskoler VIL DU MED?

H H. Madskoler VIL DU MED? Madskoler VIL DU MED? 2015 FÅ EN SJOV OG LÆRERIG SOMMERFERIE MED MADSKOLERNE Madskolerne giver børn og unge i alderen 8-12 år viden om mad, måltider og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde -

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Tang og alger/ Havets grønne guld. På med flyverdragten/ I skovbørnehave. Gør-det-selv ravioli/ Med spinat. miljø. sundhed. mad

Tang og alger/ Havets grønne guld. På med flyverdragten/ I skovbørnehave. Gør-det-selv ravioli/ Med spinat. miljø. sundhed. mad Læs før du handler { gratis for fdb-medlemmer } miljø Tang og alger/ Havets grønne guld Side 12 sundhed På med flyverdragten/ I skovbørnehave Side 8 mad Gør-det-selv ravioli/ Med spinat Side 54 cigaretter

Læs mere

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme Natur og livsglæde At høre hjemme For nogle år siden blev jeg præst på Østerbro i København, og bosat i en lejlighed lige rundt om hjørnet fra Kirken. Fra mine vinduer kunne jeg ikke se så meget som et

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI GRØD OG MYSLI Rugbrødsdrys 300 g tørt rugbrød 100 g muscovado sukker Skal af en usprøjtet citron 100 g fint hakkede mandler Riv rugbrødet på et rivejern og kom i et ovnfast fad. Bland rugbrødskrummer med

Læs mere

Opskrifter fra Høstpicnic 2014

Opskrifter fra Høstpicnic 2014 Opskrifter fra Høstpicnic 2014 Om æbler Æblet er nok den mest anvendelige frugt, vi har i Danmark. Et æble kan gnaskes og smaskes, men kan også bruges både i det søde, sure og salte køkken. Prøv fx revet

Læs mere

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter MELLEMTRINnet: 4.-6. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Det dufter af midsommer derude. Netop nu står naturen i fuld flor det dufter af et væld af blomster og nyslået hø. Lige nu er naturen på sit højeste; råen har netop

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114 Indretning -svar i alt 122 Fuld tilfredshed 29. Tilfreds 48 Hverken tilfreds/utilfreds 27 Utilfreds 16 Meget utilfreds 2 Service og Miljø -svar i alt 114 Fuld tilfredshed 22 Tilfreds 43 Hverken tilfreds/utilfreds

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner 4. MØDEGANG Mad Introduktion Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner At diskutere hvad det betyder at spise sundt At kende og forstå Fødevarestyrelsens

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter på gårdene.

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere