1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden."

Transkript

1 1 1. kapitel I 1972 lavede jeg mit livs investering. I den gamle Købmandsgård i Hornslet erhvervede jeg mig en kaffemølle med 2 kværne for 200 kr. Meget fornem med skuffer til kaffen og kileremme til trækket. De ældre af jer husker ganske sikkert modellen (og duften). Sammen med et Jenny gaskomfur af ældre model blev den produktionsapparatet til Solhjulets allerførste aktivitet. Sesamfrø blev ristet med lidt salt og dernæst kværnet i kaffemøllen. Duften var langt fra kaffeduften, men også markant og indbydende. Sesampastaen var jo ganske klæbrig og skulle kildes ud i glasset, der stod i skuffen. Håndlavede etiketter blev påsat og den mest velsmagende tahin solgt i Helsekosten i Århus (i Mejlgade). Hurtigt udvidede vi med varianter med peber og andre grøntsager korttidsholdbare, men spændende og gode. Snart kom friske postejer med i programmet. Lavet af grønne linser, løg og æg og ikke så forfærdelig mange andre ingredienser. Bagt i vandbad i små foliebakker og tilsat store mængder kærlighed. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

2 2 2. kapitel Den vinter gik med at tage imod Kamille, vores førstefødte, og studere Landbrugskurset, der er Rudolf Steiners introduktion til det biodynamiske jordbrug. Den er ikke verdens letteste læsning, så det krævede sin mand. Og så begyndte vi at tage ud i verden i en lånt Morris Mascot og se på steder, der var velegnede til udlevelse af vores drømme. Vi havde dog en alvorlig barriere: Vi havde ingen penge. Efter at have gjort det meste af Midtjylland, endte vi i Hjorthede Hede, hvor et lille husmandsbrug med 7 tønder land (heraf den ene som tørvegrav), bød sig til. Et fantastisk flot morænelandskab, et ditto lindetræ, en ikke alt for høj pris, og vi var solgt. Det vil sige: Vi købte. Godt nok var huset en ruin, og godt nok var jorden temmelig bakket og ret stiv lerjord, men det kunne vi ikke tage os af. Vi gik lige så stille i gang med at starte en grøntsagsproduktion. Samtidig fortsatte vi med tahinen og postejerne. Jeg cyklede til telefonautomaten ved Brugsen i Hjorthede og ringede til de efterhånden lidt flere kunder for at optage ordrer.

3 3 3. kapitel Godt nok havde vi med købet af vores ejendom overtaget en stubharve, en spidsharve og en torækket radrenser til heste samt flere andre avancerede redskaber. Men vi havde ikke nogen traktor, så jeg måtte ud og handle. Af naboen, der havde solgt os ejendommen, købte jeg en blå Ford Dexta, en fladvogn og en tofuret 14 tommer plov. Det var stort. Og det var regningen også. Vi lavede en veksel på 6.000,- kr.. Og så var vi kørende. Hjorthede Hede hed vores lille område, hvor der boede 6-8 husmænd, alle i små kår og rimeligt afhængige af hinanden. De var gennemsyrede af denne gensidige afhængighed og meget åbne for arbejds- og maskinfællesskab, som vi hurtigt kom ind i. OK vi var godt nok anderledes og lidt af et tilløbsstykke sådan helt diskret. Som vores genbo Ejnar sagde til mig en dag: Du er nu god nok, bette Niels, men er det ikke noet gal noet, du er gået i gang med? (Alting gik ikke helt efter planen den gang heller). Den kommentar kunne jeg ikke lade være med at opfatte som accept Der udspillede sig i det hele taget nogle spændende dialoger både i dagligdagen og til de regelmæssige kaffeslabberaser. Især Axel, der var vores nabo og en moderne husmand med 20 sortbrogede køer og 6 grisesøer, gav mig masser af god input, og vi fik gennem årene et rigtigt godt samarbejde. Økolog blev han aldrig, men den gensidige respekt var stor, og han var en fantastisk læremester i godt landmandsskab.

4 4 4. kapitel Den biodynamiske forening var meget aktiv. Der var grødetid. 1. generations biodynamikerne (fra 1930 erne) fik nu følgeskab af os håbefulde unge. Stavrby Bondehave med Ragni og Jens ved roret var den store smeltedigel, med effektiv erfaringsudveksling, læring og skoling, og ikke mindst meningsbrydning. Undertiden gik bølgerne højt, f.eks. når den iltre Poul Eriksen fra Sjællands Odde udtalte, at Harald Larsen fra Videbæk med de magre jorder var bedst tjent med at plante grantræer på sin jord. Vi unge så på med åben mund, men fandt også ud af, at det var i meningsbrydningen, vi kunne finde udvikling. Det var en meget spændende tid. Og guld kom der ud af smeltediglen. Vi indså, at biodynamisk jordbrug er et alkymistisk erhverv. Du forandrer jorden og bliver selv forandret. På vores første generalforsamling i den biodynamiske forening, i Jens Riis kartoffelhus, mødte vi Niels Overvad, en gæv 2. generations biodynamiker, noget ældre end Else og mig. Han havde fortsat faderens arbejde for sundere jord og afgrøder nær Gerlev ved Mariager. Vi følte stor gensidig sympati, og snart blev det til besøg hos hinanden, hvor vi sugede til os af Niels O s viden. Igennem årene udviklede vi en tradition, hvor Niels kom med sin plantemaskine og måske en ekstra mand og hjalp os med at plante porrer, selleri og kål. Vi tog så op til ham i efteråret og hjalp med høsten af kartofler og gulerødder. Et af de rigtig gode arrangementer til alles glæde.

5 5 5. kapitel Økologi var der ikke noget der hed, men ved siden af det biodynamiske opstod der forskellige andre dyrkningsformer. Der var en lille smule wild west over det: Biologisk, usprøjtet, organisk, sprøjtefri, usprøjtet, giftfri og lignende betegnelser florerede. Noget forvirrende og ikke 100 % korrekt. I hvert fald var vi jo optagede af det biodynamiske, hvilket indebar, at man skal sprøjte dels sin jord, dels sine afgrøder med henholdsvis et kogødningspræparat og et kiselditto. Det gjorde jeg, og naboerne måbede. Der var mange misforståelser, der skulle ryddes af vejen og undertiden en nagende mistro, der ikke uden videre lod sig opløse, men det medførte trods alt en del gode snakke om det biodynamiske og jordens frugtbarhed. Det blev den nu kun lidt efter lidt. Byg efter byg i hvem ved hvor mange år havde sat sit præg på jorden. Det, der først vågnede op, var ukrudtet. Ikke særlig mange slags til at starte på, men i mængder, der godt kunne tage pippet fra en nybegynder. Mærsk er kendt for et begreb, der passer perfekt på jordbruget: Rettidig omhu. Rigtig meget handler om at lære rytmerne at kende og arbejde med (i) dem. Det er en (dyr og) nødvendig læreproces. Uden den kunnen bliver man aldrig en dygtig jordbruger. Uden dyr bliver man ikke biodynamiker. Vi havde vores hvide italienere med fra Spørring Kær. Og desuden Olga og Oline, 2 velvoksne grisesøer, og nu investerede vi i Rosa. Hun var en jerseykalv, og hun kostede 200 kr. Det blev til 17 års samliv med håndmalkning, smørkærning og tykmælksfremstilling. Griseriet holdt vi hurtigt op med, men Rosa fik følgeskab af endnu en ko, og 10 tyrekalve kom efterhånden til. Det gav basis for et godt sædskifte og en ret stor selvforsyning med gødning. Vegetarer var vi jo, så der var noget der skurrede, men det er en helt anden historie.

6 6 6. kapitel Stor opstandelse! En dag sad der en bisværm i et af vores træer. Aksel, vores nabo sagde, at det kunne Jakob Koustrup klare. Han boede på Sandfryd i kanten af Hjorthede og var en ener. Han var gammel møllebygger, banebisse med meget mere. Nu levede han som eneboer et stille liv med bibelen, sine grydebagte brød og sine bier. Vi fik fat i ham, og det klarede han let. Fik sværmen samlet i en kube, bragt hjem og puttet i et tomt bistade. Vi var tændte og aflagde ham tit besøg i hans paradis og fik serveret gæret kirsebærsaft og hans fantastiske brød. Han fortalte løs, historier fra sit farverige liv og indbød os til læring i biernes eventyrlige verden, hvilker vi taknemmeligt takkede ja til.. Han startede med at fortælle om engang, han skulle indfange en bisværm i toppen af et træ og var faldet ned med kuben og fået så mange bistik, at han måtte rage dem af. Det havde gjort ham godt, fordi han var så plaget af gigt. I parentes bemærket havde han en anden skrap kur mod gigten: En gang om året tog han alt tøjet af ( klædte sig naken sagde han) og rullede sig i brændenælder. Det hjalp. Sikke en verden, der åbnede sig for os! Og da Niels Overvad, der også havde bier, en dag bekendtgjorde, at Petra i Havndal nu var blevet for gammel, blev vi fyr og flamme. Hun havde sat sine 6 bistader + alt materiel (slynge, tavler, røgpuster med mere) til salg, og det kunne ikke gå hurtigt nok Jeg, lånte en pick up og tog op til hende sammen med Jakob Koustrup og Niels Overvad, Sådan en fin gammel dame var hun, og vi blev lynhurtigt enige om handelen. 200 kr. pr. hus, materiellet med i prisen. Da det mørknede, blev flyvehullerne lukket med vat, staderne læsset på bilen, og vi kørte meget forsigtigt til Hjorthede. Og sikke en berigelse. Det var en utrolig verden at lære at kende, og suverænt, da den tid kom, at stå i køkkenet med alt smurt ind i honning og slynge i hundredevis af liter af den ravgule tyktflydende næring ud. Sødmefyldt kan man sige.

7 7 7. kapitel Grøntsagerne var omdrejningspunktet. Der fandtes nok ikke den slags, vi ikke prøvede af. Set fra den positive side havde det den ubestridelige fordel, at der altid var noget, der lykkedes. Når vi radrensede, foregik det med Else på den blå Ford Dexta, mig gående bagved den påmonterede hesteradrenser og med Kamille på ryggen. For enden af rækkerne havde vi placeret en kravlegård, og når hun faldt i søvn eller ikke kunne klare mosten længere, blev hun placeret der. Efterhånden fik vi det faktisk lært. Det, der lykkedes bedst, var de tunge grøntsager som: Kål, porer og selleri. De havde alle den fordel, at de fra begyndelsen var foran ukrudtet, i modsætning til de såede gulerødder, pastinakker, rødbeder, persillerødder med mange flere, der krævede, at man var over dem fra begyndelsen. Jeg skal love for, at nu fik vi lært den rettidige omhu på den hårde måde. Det var vi jo nødt til at tage med, og det var også en nødvendig proces, selv om det indimellem så ganske forfærdeligt ud. I de situationer var vores venner ganske enestående. Godt nok boede de i ikke i den nærmeste omegn, men de rev glad en weekend ud af kalenderen, og salig jubel: Hvilken forskel med 10 entusiastiske lugere, der gav den hele armen. Det var stort. Det var fantastisk berigende at følge væksten og den store mangfoldighed af de dejligste grøntsager. Højdepunktet var høsten. Hvilken glæde at køre med den ene vognfuld efter den anden af først det ene og så det andet og lægge det i kule. Det mest fantastiske var nok rødderne, hvor toppen jo skulle tages af, før de kunne gemmes. Hvilke dufte! Og for dyrene var det et orgie. De elskede grøntsager, ikke mindst toppen. Og smagen gik direkte igennem til mælk og smør, hvor især gulerodstop gav en meget aromatisk flot orange smør, mens rødbedetop i rigelige mængder resulterede i mælk og smør, der var en mellemting mellem pink og lyserød. Ikke alt for indbydende. I mellemtiden var vi også blevet moderne og havde erhvervet os telefon og varebil. Kommunikation med omverdenen var en nødvendighed..

8 8 8. kapitel Lærke blev født på en varetur. Eller i hvert fald næsten. Else og jeg var på vej til Århus, da hun fik kraftige veer. Vi drejede ind omkring vognmanden i Bjerringbro, og Else kom ind og sidde hos ham på kontoret, mens jeg fik pakket ud til de forskellige kunder og gjort klar til forsendelse, så han kunne finde ud af, hvad der var til hvem. Han blev helt hvid i hovedet, da vandet pludselig gik, men vi nåede i god ro og orden op til sygehuset i Viborg, før vi bød Lærke velkommen.. I vores bestræbelser på at være selvforsynende indgik også en gammel grotningskværn. Den kunne bruges til andet end foder, fandt vi hurtigt ud af, og fra da af havde vi hjemmekværnet mel af eget korn og selvfølgelig hjemmebagt brød. Og så var det mere end begrænset, hvad vi skulle købe. Vores foretrukne brødtype var honningsalthævet brød med fennikel, koriander og anis. Hvilken velsmag, som den dag i dag kan få tænderne til at løbe i vand. Og så er det fantastisk enkelt at bage. Godt nok tager det rigtig lang tid, men udover tiden til at lave dejen og derefter sætte brødet i ovnen 12 timer senere og ud igen 4-5 timer senere, skal man sådan set ikke bruge tid selv. Brødet kom vi dog aldrig til at sælge. Det var udelukkende til eget forbrug. Melet derimod blev straks en del af sortimentet. I selvforsyningen og også i salget indgik et gammelt Filippa æbletræ. Det havde vokset sig til en kæmpe og bar/bærer de mest vidunderlige æbler. Nogle år med en hel del skurv, men de fleste næsten fejlfri. Vi lavede også en pasta, som vi smurte på stammen, og det så ud som om vores arbejde bar frugt. Ud over at gnaske løs så længe, de kunne holde sig, blev æblerne også brugt til æblesaft, som var intet mindre end himmelsk. Æbletræet står der i øvrigt endnu, og vi nyder stadig dets herlige frugter.

9 9 9. kapitel I Helsekosten i Mejlgade lærte vi Peer Christiansen at kende. Det var i Han forlod butikken i 72 for at starte for sig selv i Banegårdsgade (og det overlevede den desværre ikke). Det gjorde til gengæld Sundhedskost, der er der den dag i dag, godt nok rundt om hjørnet. Den blev vores første butikskunde. Og så kom de alternative butikker som perler på en snor. Og heldigvis for manges vedkommende langtidsholdbare. Og det er en af glæderne i dag: De lange partnerskaber og følelsen af at ville det samme sted hen. Små hjul kan flytte store ting er blevet vores kendingsmelodi. Tidligt kom også de første højskoler til. De havde en holdning også til maden, og vi var glade for at kunne møde deres forventninger om sunde og friske produkter. Omkring os var det væksttider. Jysk Helsekost var der allerede. Urtekram blev født med stort fokus på mikro-makro, Dansk Helios (med Helios i Norge som inspirationskilde) lige så fokuseret, men på de biodynamiske produkter og som os med udgangspunkt i gartneridriften. I Stavrby Bondehave holdtes kurser i antroposofisk tænkemåde og også helt praktisk om sædskifter, de biodynamiske præparater med rigtig meget mere. Alt meget inspirerende. Det associative samarbejde, hvor avlere, handlende og forbrugere mødtes og diskuterede hinandens problematikker var utroligt spændende. Et forsøg på at sætte markedskræfterne ud af kraft, blive enige om de nødvendige priser i de forskellige led. Meget vigtigt og udviklende var det, og vanskeligt. Desværre viste det sig jo på den lidt længere bane, at markedskræfterne er stærkere end som så. I dag er det i stor udstrækning udbud og efterspørgsel, der afgør priserne, og selv om vi og andre kunne have lysten til at arbejde med de nødvendige priser, er det alt andet end ligetil. I dagens Danmark er markedet, ja, det skal jo næsten være med stort M, ophøjet til at have nærmest guddommelig status. Og det kan man jo snakke om længe om, eller prøve at lave om på.

10 kapitel Bo Pettersson var svensk og forskede i krystallisationsbilleder, der var/er en målemetode til at måle kvalitet. Han holdt til i Järna, der er et kraftcenter for det biodynamiske. Da Elstrup Rasmussen døde i 1972 (vi nåede kun lige en kort kontakt med ham), overtog han jobbet som konsulent for den biodynamiske forening, og han gjorde det utrolig godt: Besøgte alle avlere hvert år, så og sansede, og delte ud af sine erfaringer. Hans viden var enorm og ligeså hans indlevelsesevne. Det er ikke for meget at sige, at det var en højtid, når han kom. Og han havde rigtig god tid, ja, det føltes som om han havde al den tid, der skulle til. Vi var oveni købet så heldige, at han sov hos os på sin turne, og vi berigedes af den uudtømmelige kilde. Han var en ildsjæl (endskønt ret flegmatisk i sit væsen) med en stor evne til at formidle. I øvrigt var det en oplevelse for sig hvert år at aflevere kartofler og gulerødder til hans krystallisationsbilleder, eller snarere senere at læse rapporten om kvaliteten af vores egne og de andre avleres testede produkter. Her fik også dyrkningsdetaljer et ord med på vejen. Og kvalitet var fokus og målet. Også Jens og Ragni gjorde deres. Hvert år tog de på turne og kom uanmeldt forbi i deres folkevognsbus og havde faktisk en tilsvarende rolle. Det var bare på et helt andet plan. Her blev ikke skrevet rapporter og registreret. Det var de kærlige hjertebånd. De så og kommenterede og hjalp på vej, på alle planer. De var et enestående par. Jens havde et umisforståeligt nisse slægtsskab, helt fuldstændig nede på jorden, og han elskede selv at sysle i sin bondehave. Ragni var (livs)kunstner, svævende som en smuk sommerfugl i sit væsen, alfeagtig. Hun kunne synge, spille, plukke og anrette buketter som ingen anden. Ydermere var hun i den grad et spirituelt væsen, så de supplerede hinanden som få. Vi sugede til os.

11 kapitel Der var røre i landbruget. Der blev flere og flere, der søgte de alternative dyrkningsformer. Det biodynamiske var for mange noget for sekterisk, og den alternative nye bondegeneration arbejdede for at finde fælles fodslaw. Der var meget at blive enige om: Hvad skulle man kalde den nye dyrkningsform? Var det muligt at lave et fælles regelsæt? osv. osv. Og i den biodynamiske forening diskuteredes livligt, hvordan man skulle forholde sig til denne nye bølge. Der var en dogmatisk fløj og en mere pragmatisk, der gik ind for samarbejde, og den sidste sejrede. Alt andet havde også været meningsløst. Efter mange og lange diskussioner landedes betegnelsen økologisk, og Landsforeningen Økologisk Jordbrug blev stiftet (1981). (I den biodynamiske forening var man dog ved at få et føl på tværs, da der også blev tale om at lave en salgsorganisation med navnet Biodania. Det lignede lidt for meget, men det måtte man leve med, viste det sig senere). I løbet af få år var hele scenen tippet. Det biodynamiske blev næsten blæst omkuld af økologien, men ukrudt forgår ikke så let, og i dag ser vi igen vækst. I de år (fra omkring 1980) var jeg med i bestyrelsen i den biodynamiske forening, og det var virkelig nye tider. Der blev lavet samarbejdsudvalg med økologerne og De Danske Husmandsforeninger. Det blev mere og mere tydeligt, at det konventionelle landbrug var nødt til at have et bæredygtigt modspil. Så tydeligt, at folketinget gik ind i arbejdet med økologi og i 1987 vedtog en lov om økologisk jordbrugsproduktion. Det røde ø var en kendsgerning, og det vilde vesten med de mange forskellige måder at dyrke på, blev nu samlet under denne paraply. For handelen med de økologiske produkter var det en kæmpe fordel. Og i dag er den økologiske Landsforening en slagkraftig organisation, der i øvrigt arbejder i stor fordragelighed med den biodynamiske forening, så stor, at de to foreninger deler hus. Hos os blev der igennem årene mere og mere handel. Kunderne forventede at kunne få de forskellige produkter, også når vores egen avl var brugt op, og et netværk af avlere, hvis sager vi solgte, blev lidt efter lidt opbygget.

12 kapitel Tjernobyl nedsmeltede i 1986, Det var året, hvor Claus Iversen fra Fido i Frederiksgade i Århus og jeg besluttede os for at sondere det tyske udbud. Der var efterhånden god skik på det danske, men vi savnede importvarerne. Vi tog på odyssé i min Hanomag og sov i bilen undervejs. Der var 2 firmaer på programmet: Rapunzel, som havde Claus interesse, og som alle i dag kender, og Natouring i Stuttgart, som kunne alt i friske varer. Fuldstændig overvældende. Hvad der også var overvældende var, at over alt i begge firmaer hang der store ark papir med becquerel målinger af alle mulige produkter alle mulige steder fra. Virkeligt skræmmende. Det løb mig koldt ned af ryggen, og med god grund. Umiddelbart var en halv mio, mennesker berørt, men langtidsvirkningerne, var/er så fuldstændig uoverskuelige. Det er langtfra et overstået kapitel. Men tilbage til Natouring: Vi fyldte bilen, så der ikke var plads til så meget som en kasse mere, og begav os nordpå. Og det viste sig hurtigt, at der var et større antal sultne mennesker i den anden ende. Stor succes, men der var også forhindringer. Det var umådelig svært at få tilbud fra dem. De var ikke villige til at give oplysninger om udbud og priser pr. telefon, så vi måtte ty til Claus bekendtskabskreds, hvor vi fik lov til at modtage deres telexer. Det førte os umiddelbart ind i informationsalderen, og jeg investerede efter moden overvejelse i det hotteste hotte: En telefax. Hvor var det besværligt: Varerne havde aldeles ikke nogen fri bevægelighed. Tværtimod var fortoldningsarbejdet en større udfordring, men heldigvis fandt jeg ud af, at der jo fandtes specialister til den slags, og så fandt det sit leje. Der var bare den lille hage ved det hele, at vores faciliteter bestod af en 56 kvadratmeter stor lade, der også var pakkerum. Godt nok er det utroligt, hvad der kan være i et sådan rum, men når man også skal kunne arbejde i det, og der ikke er køl, har det sine begrænsninger, også selv om loftet ovenover er fyldt med halm, der har en rigtig god isoleringsevne.

13 kapitel Hjorthede Hede var/er et lille husmandssamfund, der placerer sig på begge sider af en smal vej, der slutter i en skov. I begyndelsen af 70 erne blev den asfalteret lige præcis til vores ejendom, så det gik med at få eksportbilerne til at komme til os. Det var stort, men det var bilerne også, og chaufførerne blev tit noget knotne, når de så, at her skulle kasserne og sækkene ud af bilen én efter én. Faktisk troede de ikke deres egne øjne. Det var dog for ingenting at regne i forhold til genvordighederne, når bilerne skulle derfra igen. Det kunne stort set ikke lade sig gøre, i hvert fald kun på de mest optimale dage med de mest rutinerede chauffører. Det var mere reglen end undtagelsen, at de satte sig fast og kun kunne komme derfra ved hjælp af venlige naboers større traktorer eller Falck. Uholdbart var det, og vi blev enige om, at nu skulle vi professionalisere os. Stef Hekman tegnede det perfekte lager til os: Pakkerum i midten og lagerrum som stjerner ud. Det skulle placeres på marken op til de bestående bygninger, og vi søgte amtet om bygningstilladelse. Af uforståelige grunde fik vi den, men på en eller anden måde føltes det forkert: Man skulle bare lave en lille billeddannelse på den smalle vej, skolebørnene på cykel, og de store biler til og fra, så kunne enhver se, at det ikke holdt. Vi gik i tænkeboks, og pludselig var det nærliggende Taul Andelsmejeri til salg. Det var blevet nedlagt i 1971 og havde siden da levet en omtumlet tilværelse. Sidst var det blevet købt af en autoophugger, der ikke kunne få de nødvendige tilladelser til sine aktiviteter der og derfor nu skulle sælge igen. Man kan sige meget forskelligt om bygningerne. De var stærke, der var mange kvadratmeter. Logistisk set lå/ligger det perfekt, det var en ruin, men derfor også billigt. Desværre var der ikke penge at låne til den slags, så vi belånte vores lille sted så højt op over skorstenen, som det var muligt og fik skrabet kapital nok sammen til mejeriet og købte det i 1989 i den sikre forvisning, at disse rammer ville vi aldrig kunne fylde ud.

14 kapitel Vores soveværelse var blevet opgraderet til kontor. Så var der et sted, hvor papirerne kunne bunke sig op, og det gjorde de i faretruende grad. Papirarbejdet kunne jeg jo altid lave, når der blev tid. Mange har opdaget, at den holdning er livsfarlig, og det gjorde jeg også, heldigvis før det var for sent. Linda var vores nabokone og havde tidligere arbejdet med bogholderi, og hun påtog sig opgaven. Der blev skrevet regninger i lange baner i duplikat, indtil de mange små sedler var væk. Også momsregnskabet blev nu Lindas. Alt ført i kolonnebog, som de færreste af jer kender, vil jeg gætte på. I Tønder lå en alternativ butik ved navn Biotopen, drevet af Egon, der også dengang var en driftig mand. Udover butikken dyrkede han grøntsager på Als og kørte vareture langt op i det midtjyske, helt til Hjorthede, hvor vi havde attraktive produkter. Lige pludselig boede han i en skurvogn i baghaven, og det var gevaldig hyggeligt. Også Jørgen var kommet til. Vi havde mødt hinanden hos Niels Overvad under gulerodshøsten. Modsat Linda og Egon var han lidt mere til og fra. Havde sin egen ejendom, der skulle passes blev året for firmaets første pc. De blev efterhånden solgt til en pris, der var til at betale, og vores gode ven Niklas vidste alt om at sætte programmer op, og hvilke, man havde behov for, så han hjalp os i gang med pc plus (enkeltbrugerversionen af Navigator, der senere forvandlede sig til Navision, som vi bruger den dag i dag) og WordPerfect. Så var vi kørende, og en ny tid tog sin begyndelse. IBM maskinen havde en mega harddisk (20 mb), og prisen var kun kr. I dag er det svært at forestille sig, hvordan vi kunne leve uden. Mange ting gik lidt langsommere end nu.

15 kapitel Den 22. januar 1990 havde vi en fantastisk indvielse af Solhjulets nye rammer. Mange mennesker var vi, og følelsen af de små hjul, der kan flytte store ting, var intens. Og den har holdt sig lige siden. Udover den megen plads, vi nu fik, skete der andre store omvæltninger. Den aller største, der fik afgørende betydning var, at vi nu fik kølerum og bil (biler, blev det senere til) med køl. Vi var allerede begyndt at købe æbler, der ikke var gode nok til håndfrugt og få lavet æblemost af dem, men nu kom mælken (og dermed osten) til. I begyndelsen købte vi den af MD, men pludselig blev vi kontaktet af Thise Mejeri, der indtil da havde solgt sin mælk gennem dem, men aftalen var blevet opsagt, og Mejeriet stod nu desperat uden afsætning. Men Thise var og er som en humlebi, der i teorien ikke kan flyve, men gør det alligevel.. Vi indledte et tæt partnerskab. Mejeribestyreren (Poul Pedersens gamle MEGET seje far) var også chauffør og kom dagligt med et læs mælk. Vi gjorde virkelig alt, hvad vi kunne for at få salget i omdrejninger, der kunne få Thise til at leve, men var ubestrideligt meget små til at løfte opgaven. Thy bønder er lige så seje som Salling Mejerier, så de holdt skruen i vandet, levede med priser, der var lavere end de konventionelle mælkepriser, og pludselig gik det rigtig godt. Der udbrød strejke i Danmark. Så kunne vi sælge mælk! Men det blev jo hverdag igen, og så en dag havde Thise lavet en aftale med FDB, der gjorde, at de ikke dagligt skulle stå med ryggen mod muren. I det hele taget havde Poul P., der nu var kommet til, et fast greb om udviklingen. Vores tætte samarbejde fortsatte, og gør det den dag i dag. Et andet nyt projekt var at købe korn før høst, få det opbevaret og formalet på Trelde Mølle. Det blev et af vores kerneprodukter(!) Og vi var stolte over at kunne levere en kvalitet, der var noget mere end den, de store industrielle møller kunne præstere og over, så at sige at kende det korn, vi solgte.

16 kapitel Inden jeg helt forlader jordbruget, må jeg lige omkring sprøjtemidlerne: Man står en tidlig morgen og mærker dagen vågne, mens man rører i en tønde med vand. Vandet er opsamlet regnvand. Rørekosten er hængt op, så den kan bære sig selv, og man rører temmelig intensivt, til der er dannet en dyb tragt i vandet, så skifter man retningen, og der opstår et lille kaos i vandet, og man starter forfra, til tragten igen er dannet, og sådan bliver man ved. Det er kiselpræparatet, der er ved at blive gjort klar til udsprøjtning (det sker på bladene nogle gange i løbet af vækstsæsonen), og igen er gartneren/bonden i en magisk situation: Han forandrer og bliver selv forandret. De biodynamiske besprøjtninger er et (meget langt) kapitel helt for sig: Man sprøjter med liv, og i dette tilfælde lyskræfter. Og selve præparatet virker i en rytmisk cyklus med det andet sprøjtemiddel: Humuspræparatet, der er fremstillet af komposteret kogødning. Her er det frugtbarheden, man understøtter. Udsprøjtningen er ikke som med kiselpræparatet på planternes blade, men på jorden. Man sprøjter om eftermiddagen efterår og tidligt forår. Den time, der går med at røre og belive vandet, og det gælder begge præparater, er en af de meget vigtige perioder i dit virke som jordbruger. Udover disse 2 sprøjtemidler bruger det biodynamiske jordbrug 6 forskellige plantepræparater, der tilsættes komposten. Som vandet belives den, gøres levende så at sige, og det i så stor udstrækning, at den bliver opfattet som en organisme, der ganske enkelt er uundværlig i det biodynamiske jordbrug. Rudolf Steiners filosofi er, at man ikke gøder planterne, men nærer jorden. Det er så tankevækkende, når man tænker lidt nærmere efter, om man arbejder med liv eller død. Og det er nok derfor, ordet sprøjtemidler har så negativ en klang i vores ører. Men de findes altså også i en livgivende version.

17 kapitel En dag blev vi kontaktet af Suzanne, chefindkøber ved Organic Farm Foods i Wales. På den tid (de sene 80 ere) var de nok den største indkøber af økologisk grønt i Europa overhovedet. De forsynede samtlige engelske supermarkeder, tror jeg. Hvordan de havde hørt om os, aner jeg ikke, men de var ret desperate: Kartoffel- og gulerodshøsten var slået fejl i det meste af Europa, og de var tydeligvis ude i alle hjørner for at få deres behov dækket ind. Det blev et kolossalt kvantespring for Solhjulet. De startede med et par prøvepaller af hver. Allerede det var MEGET stort for os, men de var tilfredse med kvaliteten og stillede så 3 mand høj: Peter (Segger), Paul (deres kvalitetskontrol, som man kun havde med at gøre, når alt ikke var som det skulle være, opdagede jeg senere) og Suzanne. De besøgte sammen med mig de danske producenter for at se, om det var troværdigt, hvad der foregik. Og det var det. Og så begyndte de at købe hele læs: 21 tons som regel 2 gange om ugen. De var utroligt strenge: Alt skulle gå efter en snor, kvaliteten være i top, og der skulle leveres til tiden. Det var godt nok den hårde skole. Jeg tror, det var dengang, jeg fik de første grå hår, men til syvende os sidst fandt vi ud af det. Fællesgrønt West, Johannes Moltesen og Marienlyst var de 3 største leverandører, og vi lærte hurtigt, at vi godt nok skulle undgå reklamationer. Med sagerne i Wales var det helt urealistisk at hente dem hjem igen, hvis der opstod problemer. Men sikke et løft, det gav. De købte meget ofte en palle et eller andet sammen med de 20 tons gulerødder, så de kunne tjekke de forskellige grønsager ud, og så en gang imellem købte de lige 10 paller hvidkål, eller hvad ved jeg. Men det var ikke mange ting, der fandtes i deres mængder. Det blev til et langt og tillidsfuldt samarbejde, som også udviklede sig. Og for os var det en kick start til de nye tider.

18 kapitel Kunsten at tænke stort er en kunst, ret få mestrer. En af dem var Hans Hyldgaard, der var en fantastisk entreprenant iværksætter både med hensyn til det biodynamiske og det økologiske. Han drev et rimelig stort drivhusgartneri i Ishøj og opbyggede derudover en ret så effektiv grossistfunktion med mange avlere tilknyttet. Hans aftryk satte dybe spor i årtier, og alle havde med ham at gøre. Hans virkefelt var frugt og grønt, men han kunne ikke holde nallerne væk, når han mødte spændende ting. Derfor florererede i årevis (!) noget mørkt rørsukker, som blev handlet til meget forskellige priser undertiden i 4-5 led og forfra igen og til sidst så billigt, at man skulle tro, det var løgn. Spøjst, at sukker kan blive et betalingsmiddel. Men der var helt tydeligt alt for meget af det mens det forholdt sig modsat med pengene. I Sdr. Nærå huserede Gaia, der var skabt af Steen Gleerup. Han var egentlig startet som torvehandler, men Sven var kommet til (fra Korn og Grønt) og havde kastet alle sine tidligere kunder ind i butikken, så det blev en ny grossist i midten af Danmark. Han holdt nu ikke alt for længe, og Sven kom til os en rejse fra den ene ende af landet til den anden. Også Hans Hyldgaard var bukket under, så situationen var fuldstændig åben. Med vores næsten nye fantastiske lagerfaciliteter bestemte vi os for at blive landsdækkende, hvor vi før havde dækket Midtjylland med afstikkere. Derudover satte vi os for at vi ville tilbyde alt, hvad der fandtes af økologiske produkter, og jeg tror faktisk, vi var tæt på en overgang, men så blev vi overhalet indenom af udviklingen. Udover at vi ikke sælger kødprodukter, aner jeg faktisk ikke, hvor langt fra vi er i dag, blot, at nu er målsætningen ændret til at tilbyde alt det, vi ikke kan undvære i vores egen husholdning. Det er derfor, vi mener at have Danmarks bedste spisekammer, og det er ikke modbevist endnu!

19 kapitel Mad har jo altid været et omdrejningspunkt i Solhjulets liv - og også smag. Nogle ord smager rigtig godt. Næring er et af dem. Og den får vi jo i høj grad fra maden. Os, der arbejder sammen, har alle dage også spist sammen. Og det, vi har spist, har været Solhjulets mad. Aldrig er der blevet købt ind andre steder. Det har været og er vigtigt, at alle har kunnet forbinde sig med det, vi har med at gøre. I de første åringer skiftedes vi til at lave mad, og det fungerede i lang tid godt, men efterhånden blev det lidt for tit sådan, at den, der skulle lave mad liiiiiige skulle nå dit og dat, og så var frokosten klar klokken halv fire, og for mange var gået kolde på grund af manglende næring, så det blev vi nødt til at lave om på. Det var ellers ret underholdende med de forskellige kokke med hver deres favoritter, og vi fik hyppigt nye og spændende smagsoplevelser. Og fødevarestyrelsens krav til kurser og køkkenindretning var der ingen, der kendte til. Det kom senere som et lille bitte appendix til alle de andre krav, men det er en helt anden historie, som måske kan komme senere. Vi fik ansat en madmor, der kunne have frokosten som første prioritet. Det er nok ca. 20 år siden, og vi har haft det siden. Der har været nogle forskellige sidegevinster. Udover maden har kantinen hele tiden fungeret som eksperimentarium. Nye produkter skal jo prøves af, og hvad er mere nærliggende end at gøre det i et forum, hvor der er adskillige, der smager og vurderer? Det har været et super system, vi stadig bruger. Nu er vi jo et vegetarisk firma, og ergo er maden i kantinen det også. Indimellem har der været mennesker, der har været stærkt udfordrede i deres madvaner, og også så stærkt, at de har valgt alternative løsninger (hvilke skal være ufortalt), men helt givet er det, at det er en ordning, der har bidraget til medarbejdernes næring på mere end én måde.

20 kapitel Sicilien er en fantastisk ø med masser af indbyggede modsætninger. Lys og mørke mødes i den grad. Vi havde tidligt lært Salamitas produkter at kende, og vi havde indledt et samarbejde. I 1989 arrangerede vi en tur til Cooperativet, hvor også de kunder, der havde lyst, kunne komme med. Og det blev en fantastisk tur, hvor vi besøgte en del af de dengang ca. 40 småbønder. Det var intet mindre end en oplevelse (ja, mange) for livet. Husker stadig et af stederne, hvor de knækkede hasselnødder og mandler på kværnsten meget lig dem, vi brugte til at male mel med for rigtig mange århundreder siden en stor flad udhulet sten med nødderne i og en rund til at knække dem, eller høladen med løst hø og en 600 liters vintønde, hvor vi fik smagsprøver, eller pecorinoen, der hang og modnede i et lille bur i fluenet, så den ikke blev spist før tid, de mange småbrug med appelsiner, citroner og kumquats op ad Etnas sider i den frodige røde jord. Derforuden var der alle kulturmøderne. Uforglemmeligt. Det er godt nok gammelt land. Salamita besøgte også os, og vi fik muligheden for at give vores kunder et indblik i det biodynamiske arbejde i syden. Og det er egentlig et godt billede på, hvordan vi altid har prøvet at arbejde: Forbinde os med de mennesker, vi har med at gøre og skabe kærlige hjertebånd, som Grundtvig sagde. Ikke at vi kan undvære kontrol, men mellemmenneskelig forståelse og respekt er et godt udgangspunkt for samhandel. Siden er det blevet til rejser og relationer til rigtig mange steder og mennesker, ligesom vi også har haft besøg fra mindst lige så mange her. Godt nok handler det i den grad om mad, men det handler mindst lige så meget om respekt: Respekt for alle de relationer vi indgår i. Og på en eller anden måde tror jeg, det er meget enkelt. Det er i respekten, de allerbedste fødevarer bliver fremstillet.

1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden. 1 1. kapitel I 1972 lavede jeg mit livs investering. I den gamle Købmandsgård i Hornslet erhvervede jeg mig en kaffemølle med 2 kværne for 200 kr. Meget fornem med skuffer til kaffen og kileremme til trækket.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder...

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder... 1 af 10 24-07-2011 16:55 For første gang i mange år blev der igen afholdt Sct. Hans fest i Ilskov. Borgerforeningen og Ilskov FDF havde indbudt store som små til at møde op ved FDF Hytten & den nye sø

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13.

Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13. Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13. Omkring 30 biavlere var mødt frem til SDE s indtil videre sidste møde i 2006, og de fik en spændende tur gennem virksomheden hos Knud

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1 Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_02052017.indd 1 05-05-2017 14:11:35 FRISKE og BÆREDYGTIGE råvarer til detail og foodservice Solhjulet er DIN leverandør af økologiske og biodynamiske råvarer. Vi håndplukker

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt Følg Rikkes kamp for at tabe 30 kilo Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt at sige nej til mad På trods af alle gode intentioner og et solidt team af eksperter i ryggen, har tallet på vægten ikke

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Pocherede Limfjordsøsters

Pocherede Limfjordsøsters 5 personer Pocherede Limfjordsøsters af Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro 10 Limfjordsøsters medium størrelse 1 l. fiskefond ½ l. hvidvin ½ fennikel Finthakkede urter (gulerødder, porrer, selleri,

Læs mere

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til:

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: 1 Professoren -udforsker Skoven! 2016 af Kim Christensen Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: Lars. Naturstyrelsen Til minde om

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Prinsessen og den magiske hytteost

Prinsessen og den magiske hytteost Prinsessen og den magiske hytteost 2 For længe, længe siden var der et lille bitte kongerige, der hed Danmark. I kongeriget boede kong Kornelius og hans datter prinsesse Perle på et stort slot. 3 4 Kong

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Et godt valg -1. Daniel vælger fra. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Et godt valg -1. Daniel vælger fra. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Et godt valg -1 Daniel vælger fra Mål: Børnene indser, at det kommer dem til gode, når de vælger det forkerte fra og tør at sige fra. Det er aldrig en styrke at gå på kompromis med denne verdens ånd. I

Læs mere

Spørgeundersøgelse Madordning Hjerm Dagtilbud Spørgeskemaet blev sendt ud til alle forældre i en mail med link den 17/11 2014. 39 besvarelser i alt

Spørgeundersøgelse Madordning Hjerm Dagtilbud Spørgeskemaet blev sendt ud til alle forældre i en mail med link den 17/11 2014. 39 besvarelser i alt Spørgeundersøgelse Madordning Hjerm Dagtilbud Spørgeskemaet blev sendt ud til alle forældre i en mail med link den 17/11 2014. 39 besvarelser i alt Spørgsmål og svar så ud som følger (svar er kopieret

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse 5 I Sundholmskvarteret lå en grund øde hen. Buske og træer voksede vildt, og store grupper af unge var de eneste, som brugte stedet. Det skabte utryghed. Samtidig var der brug for et grønt åndehul for

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg.

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. økologisk Idéer og inspiration Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og Tom og skønheden I den lille landsby var der mange goder man kunne tage på markedet og handle frugt og grønt og tage til slagteren og købe den lækreste flæskesteg. Eller man kunne gå en tur i det fri og

Læs mere

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Carbonara - Det skal du bruge: 1 ps fuldkornsspaghetti ca. 500 gram, koges 1 minut mindre end angivet på pakke 5 skiver bacon 2 stk. nye små gulerødder,

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 S.20 FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 Af Dorthe Kirkegaard Thomsen, mor til Alfred 1.c Vi samles i 1.c.s klasseværelse fredag morgen. Sasha har fødselsdag og har en kage med. Så vi ved, der er noget

Læs mere

Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo

Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo Takkebrev fra AMPO TONDTENGA, minikatalog 2008-2009 Kære trofaste Lions venner i Danmark i klubberne: Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo Endnu engang

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere