1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. kapitel. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden."

Transkript

1 1 1. kapitel I 1972 lavede jeg mit livs investering. I den gamle Købmandsgård i Hornslet erhvervede jeg mig en kaffemølle med 2 kværne for 200 kr. Meget fornem med skuffer til kaffen og kileremme til trækket. De ældre af jer husker ganske sikkert modellen (og duften). Sammen med et Jenny gaskomfur af ældre model blev den produktionsapparatet til Solhjulets allerførste aktivitet. Sesamfrø blev ristet med lidt salt og dernæst kværnet i kaffemøllen. Duften var langt fra kaffeduften, men også markant og indbydende. Sesampastaen var jo ganske klæbrig og skulle kildes ud i glasset, der stod i skuffen. Håndlavede etiketter blev påsat og den mest velsmagende tahin solgt i Helsekosten i Århus (i Mejlgade). Hurtigt udvidede vi med varianter med peber og andre grøntsager korttidsholdbare, men spændende og gode. Snart kom friske postejer med i programmet. Lavet af grønne linser, løg og æg og ikke så forfærdelig mange andre ingredienser. Bagt i vandbad i små foliebakker og tilsat store mængder kærlighed. Sammen med de 20 hvide italienere og den galsindede hane udgjorde dette Elses og mit eksistensgrundlag dengang for en menneskealder siden.

2 2 2. kapitel Den vinter gik med at tage imod Kamille, vores førstefødte, og studere Landbrugskurset, der er Rudolf Steiners introduktion til det biodynamiske jordbrug. Den er ikke verdens letteste læsning, så det krævede sin mand. Og så begyndte vi at tage ud i verden i en lånt Morris Mascot og se på steder, der var velegnede til udlevelse af vores drømme. Vi havde dog en alvorlig barriere: Vi havde ingen penge. Efter at have gjort det meste af Midtjylland, endte vi i Hjorthede Hede, hvor et lille husmandsbrug med 7 tønder land (heraf den ene som tørvegrav), bød sig til. Et fantastisk flot morænelandskab, et ditto lindetræ, en ikke alt for høj pris, og vi var solgt. Det vil sige: Vi købte. Godt nok var huset en ruin, og godt nok var jorden temmelig bakket og ret stiv lerjord, men det kunne vi ikke tage os af. Vi gik lige så stille i gang med at starte en grøntsagsproduktion. Samtidig fortsatte vi med tahinen og postejerne. Jeg cyklede til telefonautomaten ved Brugsen i Hjorthede og ringede til de efterhånden lidt flere kunder for at optage ordrer.

3 3 3. kapitel Godt nok havde vi med købet af vores ejendom overtaget en stubharve, en spidsharve og en torækket radrenser til heste samt flere andre avancerede redskaber. Men vi havde ikke nogen traktor, så jeg måtte ud og handle. Af naboen, der havde solgt os ejendommen, købte jeg en blå Ford Dexta, en fladvogn og en tofuret 14 tommer plov. Det var stort. Og det var regningen også. Vi lavede en veksel på 6.000,- kr.. Og så var vi kørende. Hjorthede Hede hed vores lille område, hvor der boede 6-8 husmænd, alle i små kår og rimeligt afhængige af hinanden. De var gennemsyrede af denne gensidige afhængighed og meget åbne for arbejds- og maskinfællesskab, som vi hurtigt kom ind i. OK vi var godt nok anderledes og lidt af et tilløbsstykke sådan helt diskret. Som vores genbo Ejnar sagde til mig en dag: Du er nu god nok, bette Niels, men er det ikke noet gal noet, du er gået i gang med? (Alting gik ikke helt efter planen den gang heller). Den kommentar kunne jeg ikke lade være med at opfatte som accept Der udspillede sig i det hele taget nogle spændende dialoger både i dagligdagen og til de regelmæssige kaffeslabberaser. Især Axel, der var vores nabo og en moderne husmand med 20 sortbrogede køer og 6 grisesøer, gav mig masser af god input, og vi fik gennem årene et rigtigt godt samarbejde. Økolog blev han aldrig, men den gensidige respekt var stor, og han var en fantastisk læremester i godt landmandsskab.

4 4 4. kapitel Den biodynamiske forening var meget aktiv. Der var grødetid. 1. generations biodynamikerne (fra 1930 erne) fik nu følgeskab af os håbefulde unge. Stavrby Bondehave med Ragni og Jens ved roret var den store smeltedigel, med effektiv erfaringsudveksling, læring og skoling, og ikke mindst meningsbrydning. Undertiden gik bølgerne højt, f.eks. når den iltre Poul Eriksen fra Sjællands Odde udtalte, at Harald Larsen fra Videbæk med de magre jorder var bedst tjent med at plante grantræer på sin jord. Vi unge så på med åben mund, men fandt også ud af, at det var i meningsbrydningen, vi kunne finde udvikling. Det var en meget spændende tid. Og guld kom der ud af smeltediglen. Vi indså, at biodynamisk jordbrug er et alkymistisk erhverv. Du forandrer jorden og bliver selv forandret. På vores første generalforsamling i den biodynamiske forening, i Jens Riis kartoffelhus, mødte vi Niels Overvad, en gæv 2. generations biodynamiker, noget ældre end Else og mig. Han havde fortsat faderens arbejde for sundere jord og afgrøder nær Gerlev ved Mariager. Vi følte stor gensidig sympati, og snart blev det til besøg hos hinanden, hvor vi sugede til os af Niels O s viden. Igennem årene udviklede vi en tradition, hvor Niels kom med sin plantemaskine og måske en ekstra mand og hjalp os med at plante porrer, selleri og kål. Vi tog så op til ham i efteråret og hjalp med høsten af kartofler og gulerødder. Et af de rigtig gode arrangementer til alles glæde.

5 5 5. kapitel Økologi var der ikke noget der hed, men ved siden af det biodynamiske opstod der forskellige andre dyrkningsformer. Der var en lille smule wild west over det: Biologisk, usprøjtet, organisk, sprøjtefri, usprøjtet, giftfri og lignende betegnelser florerede. Noget forvirrende og ikke 100 % korrekt. I hvert fald var vi jo optagede af det biodynamiske, hvilket indebar, at man skal sprøjte dels sin jord, dels sine afgrøder med henholdsvis et kogødningspræparat og et kiselditto. Det gjorde jeg, og naboerne måbede. Der var mange misforståelser, der skulle ryddes af vejen og undertiden en nagende mistro, der ikke uden videre lod sig opløse, men det medførte trods alt en del gode snakke om det biodynamiske og jordens frugtbarhed. Det blev den nu kun lidt efter lidt. Byg efter byg i hvem ved hvor mange år havde sat sit præg på jorden. Det, der først vågnede op, var ukrudtet. Ikke særlig mange slags til at starte på, men i mængder, der godt kunne tage pippet fra en nybegynder. Mærsk er kendt for et begreb, der passer perfekt på jordbruget: Rettidig omhu. Rigtig meget handler om at lære rytmerne at kende og arbejde med (i) dem. Det er en (dyr og) nødvendig læreproces. Uden den kunnen bliver man aldrig en dygtig jordbruger. Uden dyr bliver man ikke biodynamiker. Vi havde vores hvide italienere med fra Spørring Kær. Og desuden Olga og Oline, 2 velvoksne grisesøer, og nu investerede vi i Rosa. Hun var en jerseykalv, og hun kostede 200 kr. Det blev til 17 års samliv med håndmalkning, smørkærning og tykmælksfremstilling. Griseriet holdt vi hurtigt op med, men Rosa fik følgeskab af endnu en ko, og 10 tyrekalve kom efterhånden til. Det gav basis for et godt sædskifte og en ret stor selvforsyning med gødning. Vegetarer var vi jo, så der var noget der skurrede, men det er en helt anden historie.

6 6 6. kapitel Stor opstandelse! En dag sad der en bisværm i et af vores træer. Aksel, vores nabo sagde, at det kunne Jakob Koustrup klare. Han boede på Sandfryd i kanten af Hjorthede og var en ener. Han var gammel møllebygger, banebisse med meget mere. Nu levede han som eneboer et stille liv med bibelen, sine grydebagte brød og sine bier. Vi fik fat i ham, og det klarede han let. Fik sværmen samlet i en kube, bragt hjem og puttet i et tomt bistade. Vi var tændte og aflagde ham tit besøg i hans paradis og fik serveret gæret kirsebærsaft og hans fantastiske brød. Han fortalte løs, historier fra sit farverige liv og indbød os til læring i biernes eventyrlige verden, hvilker vi taknemmeligt takkede ja til.. Han startede med at fortælle om engang, han skulle indfange en bisværm i toppen af et træ og var faldet ned med kuben og fået så mange bistik, at han måtte rage dem af. Det havde gjort ham godt, fordi han var så plaget af gigt. I parentes bemærket havde han en anden skrap kur mod gigten: En gang om året tog han alt tøjet af ( klædte sig naken sagde han) og rullede sig i brændenælder. Det hjalp. Sikke en verden, der åbnede sig for os! Og da Niels Overvad, der også havde bier, en dag bekendtgjorde, at Petra i Havndal nu var blevet for gammel, blev vi fyr og flamme. Hun havde sat sine 6 bistader + alt materiel (slynge, tavler, røgpuster med mere) til salg, og det kunne ikke gå hurtigt nok Jeg, lånte en pick up og tog op til hende sammen med Jakob Koustrup og Niels Overvad, Sådan en fin gammel dame var hun, og vi blev lynhurtigt enige om handelen. 200 kr. pr. hus, materiellet med i prisen. Da det mørknede, blev flyvehullerne lukket med vat, staderne læsset på bilen, og vi kørte meget forsigtigt til Hjorthede. Og sikke en berigelse. Det var en utrolig verden at lære at kende, og suverænt, da den tid kom, at stå i køkkenet med alt smurt ind i honning og slynge i hundredevis af liter af den ravgule tyktflydende næring ud. Sødmefyldt kan man sige.

7 7 7. kapitel Grøntsagerne var omdrejningspunktet. Der fandtes nok ikke den slags, vi ikke prøvede af. Set fra den positive side havde det den ubestridelige fordel, at der altid var noget, der lykkedes. Når vi radrensede, foregik det med Else på den blå Ford Dexta, mig gående bagved den påmonterede hesteradrenser og med Kamille på ryggen. For enden af rækkerne havde vi placeret en kravlegård, og når hun faldt i søvn eller ikke kunne klare mosten længere, blev hun placeret der. Efterhånden fik vi det faktisk lært. Det, der lykkedes bedst, var de tunge grøntsager som: Kål, porer og selleri. De havde alle den fordel, at de fra begyndelsen var foran ukrudtet, i modsætning til de såede gulerødder, pastinakker, rødbeder, persillerødder med mange flere, der krævede, at man var over dem fra begyndelsen. Jeg skal love for, at nu fik vi lært den rettidige omhu på den hårde måde. Det var vi jo nødt til at tage med, og det var også en nødvendig proces, selv om det indimellem så ganske forfærdeligt ud. I de situationer var vores venner ganske enestående. Godt nok boede de i ikke i den nærmeste omegn, men de rev glad en weekend ud af kalenderen, og salig jubel: Hvilken forskel med 10 entusiastiske lugere, der gav den hele armen. Det var stort. Det var fantastisk berigende at følge væksten og den store mangfoldighed af de dejligste grøntsager. Højdepunktet var høsten. Hvilken glæde at køre med den ene vognfuld efter den anden af først det ene og så det andet og lægge det i kule. Det mest fantastiske var nok rødderne, hvor toppen jo skulle tages af, før de kunne gemmes. Hvilke dufte! Og for dyrene var det et orgie. De elskede grøntsager, ikke mindst toppen. Og smagen gik direkte igennem til mælk og smør, hvor især gulerodstop gav en meget aromatisk flot orange smør, mens rødbedetop i rigelige mængder resulterede i mælk og smør, der var en mellemting mellem pink og lyserød. Ikke alt for indbydende. I mellemtiden var vi også blevet moderne og havde erhvervet os telefon og varebil. Kommunikation med omverdenen var en nødvendighed..

8 8 8. kapitel Lærke blev født på en varetur. Eller i hvert fald næsten. Else og jeg var på vej til Århus, da hun fik kraftige veer. Vi drejede ind omkring vognmanden i Bjerringbro, og Else kom ind og sidde hos ham på kontoret, mens jeg fik pakket ud til de forskellige kunder og gjort klar til forsendelse, så han kunne finde ud af, hvad der var til hvem. Han blev helt hvid i hovedet, da vandet pludselig gik, men vi nåede i god ro og orden op til sygehuset i Viborg, før vi bød Lærke velkommen.. I vores bestræbelser på at være selvforsynende indgik også en gammel grotningskværn. Den kunne bruges til andet end foder, fandt vi hurtigt ud af, og fra da af havde vi hjemmekværnet mel af eget korn og selvfølgelig hjemmebagt brød. Og så var det mere end begrænset, hvad vi skulle købe. Vores foretrukne brødtype var honningsalthævet brød med fennikel, koriander og anis. Hvilken velsmag, som den dag i dag kan få tænderne til at løbe i vand. Og så er det fantastisk enkelt at bage. Godt nok tager det rigtig lang tid, men udover tiden til at lave dejen og derefter sætte brødet i ovnen 12 timer senere og ud igen 4-5 timer senere, skal man sådan set ikke bruge tid selv. Brødet kom vi dog aldrig til at sælge. Det var udelukkende til eget forbrug. Melet derimod blev straks en del af sortimentet. I selvforsyningen og også i salget indgik et gammelt Filippa æbletræ. Det havde vokset sig til en kæmpe og bar/bærer de mest vidunderlige æbler. Nogle år med en hel del skurv, men de fleste næsten fejlfri. Vi lavede også en pasta, som vi smurte på stammen, og det så ud som om vores arbejde bar frugt. Ud over at gnaske løs så længe, de kunne holde sig, blev æblerne også brugt til æblesaft, som var intet mindre end himmelsk. Æbletræet står der i øvrigt endnu, og vi nyder stadig dets herlige frugter.

9 9 9. kapitel I Helsekosten i Mejlgade lærte vi Peer Christiansen at kende. Det var i Han forlod butikken i 72 for at starte for sig selv i Banegårdsgade (og det overlevede den desværre ikke). Det gjorde til gengæld Sundhedskost, der er der den dag i dag, godt nok rundt om hjørnet. Den blev vores første butikskunde. Og så kom de alternative butikker som perler på en snor. Og heldigvis for manges vedkommende langtidsholdbare. Og det er en af glæderne i dag: De lange partnerskaber og følelsen af at ville det samme sted hen. Små hjul kan flytte store ting er blevet vores kendingsmelodi. Tidligt kom også de første højskoler til. De havde en holdning også til maden, og vi var glade for at kunne møde deres forventninger om sunde og friske produkter. Omkring os var det væksttider. Jysk Helsekost var der allerede. Urtekram blev født med stort fokus på mikro-makro, Dansk Helios (med Helios i Norge som inspirationskilde) lige så fokuseret, men på de biodynamiske produkter og som os med udgangspunkt i gartneridriften. I Stavrby Bondehave holdtes kurser i antroposofisk tænkemåde og også helt praktisk om sædskifter, de biodynamiske præparater med rigtig meget mere. Alt meget inspirerende. Det associative samarbejde, hvor avlere, handlende og forbrugere mødtes og diskuterede hinandens problematikker var utroligt spændende. Et forsøg på at sætte markedskræfterne ud af kraft, blive enige om de nødvendige priser i de forskellige led. Meget vigtigt og udviklende var det, og vanskeligt. Desværre viste det sig jo på den lidt længere bane, at markedskræfterne er stærkere end som så. I dag er det i stor udstrækning udbud og efterspørgsel, der afgør priserne, og selv om vi og andre kunne have lysten til at arbejde med de nødvendige priser, er det alt andet end ligetil. I dagens Danmark er markedet, ja, det skal jo næsten være med stort M, ophøjet til at have nærmest guddommelig status. Og det kan man jo snakke om længe om, eller prøve at lave om på.

10 kapitel Bo Pettersson var svensk og forskede i krystallisationsbilleder, der var/er en målemetode til at måle kvalitet. Han holdt til i Järna, der er et kraftcenter for det biodynamiske. Da Elstrup Rasmussen døde i 1972 (vi nåede kun lige en kort kontakt med ham), overtog han jobbet som konsulent for den biodynamiske forening, og han gjorde det utrolig godt: Besøgte alle avlere hvert år, så og sansede, og delte ud af sine erfaringer. Hans viden var enorm og ligeså hans indlevelsesevne. Det er ikke for meget at sige, at det var en højtid, når han kom. Og han havde rigtig god tid, ja, det føltes som om han havde al den tid, der skulle til. Vi var oveni købet så heldige, at han sov hos os på sin turne, og vi berigedes af den uudtømmelige kilde. Han var en ildsjæl (endskønt ret flegmatisk i sit væsen) med en stor evne til at formidle. I øvrigt var det en oplevelse for sig hvert år at aflevere kartofler og gulerødder til hans krystallisationsbilleder, eller snarere senere at læse rapporten om kvaliteten af vores egne og de andre avleres testede produkter. Her fik også dyrkningsdetaljer et ord med på vejen. Og kvalitet var fokus og målet. Også Jens og Ragni gjorde deres. Hvert år tog de på turne og kom uanmeldt forbi i deres folkevognsbus og havde faktisk en tilsvarende rolle. Det var bare på et helt andet plan. Her blev ikke skrevet rapporter og registreret. Det var de kærlige hjertebånd. De så og kommenterede og hjalp på vej, på alle planer. De var et enestående par. Jens havde et umisforståeligt nisse slægtsskab, helt fuldstændig nede på jorden, og han elskede selv at sysle i sin bondehave. Ragni var (livs)kunstner, svævende som en smuk sommerfugl i sit væsen, alfeagtig. Hun kunne synge, spille, plukke og anrette buketter som ingen anden. Ydermere var hun i den grad et spirituelt væsen, så de supplerede hinanden som få. Vi sugede til os.

11 kapitel Der var røre i landbruget. Der blev flere og flere, der søgte de alternative dyrkningsformer. Det biodynamiske var for mange noget for sekterisk, og den alternative nye bondegeneration arbejdede for at finde fælles fodslaw. Der var meget at blive enige om: Hvad skulle man kalde den nye dyrkningsform? Var det muligt at lave et fælles regelsæt? osv. osv. Og i den biodynamiske forening diskuteredes livligt, hvordan man skulle forholde sig til denne nye bølge. Der var en dogmatisk fløj og en mere pragmatisk, der gik ind for samarbejde, og den sidste sejrede. Alt andet havde også været meningsløst. Efter mange og lange diskussioner landedes betegnelsen økologisk, og Landsforeningen Økologisk Jordbrug blev stiftet (1981). (I den biodynamiske forening var man dog ved at få et føl på tværs, da der også blev tale om at lave en salgsorganisation med navnet Biodania. Det lignede lidt for meget, men det måtte man leve med, viste det sig senere). I løbet af få år var hele scenen tippet. Det biodynamiske blev næsten blæst omkuld af økologien, men ukrudt forgår ikke så let, og i dag ser vi igen vækst. I de år (fra omkring 1980) var jeg med i bestyrelsen i den biodynamiske forening, og det var virkelig nye tider. Der blev lavet samarbejdsudvalg med økologerne og De Danske Husmandsforeninger. Det blev mere og mere tydeligt, at det konventionelle landbrug var nødt til at have et bæredygtigt modspil. Så tydeligt, at folketinget gik ind i arbejdet med økologi og i 1987 vedtog en lov om økologisk jordbrugsproduktion. Det røde ø var en kendsgerning, og det vilde vesten med de mange forskellige måder at dyrke på, blev nu samlet under denne paraply. For handelen med de økologiske produkter var det en kæmpe fordel. Og i dag er den økologiske Landsforening en slagkraftig organisation, der i øvrigt arbejder i stor fordragelighed med den biodynamiske forening, så stor, at de to foreninger deler hus. Hos os blev der igennem årene mere og mere handel. Kunderne forventede at kunne få de forskellige produkter, også når vores egen avl var brugt op, og et netværk af avlere, hvis sager vi solgte, blev lidt efter lidt opbygget.

12 kapitel Tjernobyl nedsmeltede i 1986, Det var året, hvor Claus Iversen fra Fido i Frederiksgade i Århus og jeg besluttede os for at sondere det tyske udbud. Der var efterhånden god skik på det danske, men vi savnede importvarerne. Vi tog på odyssé i min Hanomag og sov i bilen undervejs. Der var 2 firmaer på programmet: Rapunzel, som havde Claus interesse, og som alle i dag kender, og Natouring i Stuttgart, som kunne alt i friske varer. Fuldstændig overvældende. Hvad der også var overvældende var, at over alt i begge firmaer hang der store ark papir med becquerel målinger af alle mulige produkter alle mulige steder fra. Virkeligt skræmmende. Det løb mig koldt ned af ryggen, og med god grund. Umiddelbart var en halv mio, mennesker berørt, men langtidsvirkningerne, var/er så fuldstændig uoverskuelige. Det er langtfra et overstået kapitel. Men tilbage til Natouring: Vi fyldte bilen, så der ikke var plads til så meget som en kasse mere, og begav os nordpå. Og det viste sig hurtigt, at der var et større antal sultne mennesker i den anden ende. Stor succes, men der var også forhindringer. Det var umådelig svært at få tilbud fra dem. De var ikke villige til at give oplysninger om udbud og priser pr. telefon, så vi måtte ty til Claus bekendtskabskreds, hvor vi fik lov til at modtage deres telexer. Det førte os umiddelbart ind i informationsalderen, og jeg investerede efter moden overvejelse i det hotteste hotte: En telefax. Hvor var det besværligt: Varerne havde aldeles ikke nogen fri bevægelighed. Tværtimod var fortoldningsarbejdet en større udfordring, men heldigvis fandt jeg ud af, at der jo fandtes specialister til den slags, og så fandt det sit leje. Der var bare den lille hage ved det hele, at vores faciliteter bestod af en 56 kvadratmeter stor lade, der også var pakkerum. Godt nok er det utroligt, hvad der kan være i et sådan rum, men når man også skal kunne arbejde i det, og der ikke er køl, har det sine begrænsninger, også selv om loftet ovenover er fyldt med halm, der har en rigtig god isoleringsevne.

13 kapitel Hjorthede Hede var/er et lille husmandssamfund, der placerer sig på begge sider af en smal vej, der slutter i en skov. I begyndelsen af 70 erne blev den asfalteret lige præcis til vores ejendom, så det gik med at få eksportbilerne til at komme til os. Det var stort, men det var bilerne også, og chaufførerne blev tit noget knotne, når de så, at her skulle kasserne og sækkene ud af bilen én efter én. Faktisk troede de ikke deres egne øjne. Det var dog for ingenting at regne i forhold til genvordighederne, når bilerne skulle derfra igen. Det kunne stort set ikke lade sig gøre, i hvert fald kun på de mest optimale dage med de mest rutinerede chauffører. Det var mere reglen end undtagelsen, at de satte sig fast og kun kunne komme derfra ved hjælp af venlige naboers større traktorer eller Falck. Uholdbart var det, og vi blev enige om, at nu skulle vi professionalisere os. Stef Hekman tegnede det perfekte lager til os: Pakkerum i midten og lagerrum som stjerner ud. Det skulle placeres på marken op til de bestående bygninger, og vi søgte amtet om bygningstilladelse. Af uforståelige grunde fik vi den, men på en eller anden måde føltes det forkert: Man skulle bare lave en lille billeddannelse på den smalle vej, skolebørnene på cykel, og de store biler til og fra, så kunne enhver se, at det ikke holdt. Vi gik i tænkeboks, og pludselig var det nærliggende Taul Andelsmejeri til salg. Det var blevet nedlagt i 1971 og havde siden da levet en omtumlet tilværelse. Sidst var det blevet købt af en autoophugger, der ikke kunne få de nødvendige tilladelser til sine aktiviteter der og derfor nu skulle sælge igen. Man kan sige meget forskelligt om bygningerne. De var stærke, der var mange kvadratmeter. Logistisk set lå/ligger det perfekt, det var en ruin, men derfor også billigt. Desværre var der ikke penge at låne til den slags, så vi belånte vores lille sted så højt op over skorstenen, som det var muligt og fik skrabet kapital nok sammen til mejeriet og købte det i 1989 i den sikre forvisning, at disse rammer ville vi aldrig kunne fylde ud.

14 kapitel Vores soveværelse var blevet opgraderet til kontor. Så var der et sted, hvor papirerne kunne bunke sig op, og det gjorde de i faretruende grad. Papirarbejdet kunne jeg jo altid lave, når der blev tid. Mange har opdaget, at den holdning er livsfarlig, og det gjorde jeg også, heldigvis før det var for sent. Linda var vores nabokone og havde tidligere arbejdet med bogholderi, og hun påtog sig opgaven. Der blev skrevet regninger i lange baner i duplikat, indtil de mange små sedler var væk. Også momsregnskabet blev nu Lindas. Alt ført i kolonnebog, som de færreste af jer kender, vil jeg gætte på. I Tønder lå en alternativ butik ved navn Biotopen, drevet af Egon, der også dengang var en driftig mand. Udover butikken dyrkede han grøntsager på Als og kørte vareture langt op i det midtjyske, helt til Hjorthede, hvor vi havde attraktive produkter. Lige pludselig boede han i en skurvogn i baghaven, og det var gevaldig hyggeligt. Også Jørgen var kommet til. Vi havde mødt hinanden hos Niels Overvad under gulerodshøsten. Modsat Linda og Egon var han lidt mere til og fra. Havde sin egen ejendom, der skulle passes blev året for firmaets første pc. De blev efterhånden solgt til en pris, der var til at betale, og vores gode ven Niklas vidste alt om at sætte programmer op, og hvilke, man havde behov for, så han hjalp os i gang med pc plus (enkeltbrugerversionen af Navigator, der senere forvandlede sig til Navision, som vi bruger den dag i dag) og WordPerfect. Så var vi kørende, og en ny tid tog sin begyndelse. IBM maskinen havde en mega harddisk (20 mb), og prisen var kun kr. I dag er det svært at forestille sig, hvordan vi kunne leve uden. Mange ting gik lidt langsommere end nu.

15 kapitel Den 22. januar 1990 havde vi en fantastisk indvielse af Solhjulets nye rammer. Mange mennesker var vi, og følelsen af de små hjul, der kan flytte store ting, var intens. Og den har holdt sig lige siden. Udover den megen plads, vi nu fik, skete der andre store omvæltninger. Den aller største, der fik afgørende betydning var, at vi nu fik kølerum og bil (biler, blev det senere til) med køl. Vi var allerede begyndt at købe æbler, der ikke var gode nok til håndfrugt og få lavet æblemost af dem, men nu kom mælken (og dermed osten) til. I begyndelsen købte vi den af MD, men pludselig blev vi kontaktet af Thise Mejeri, der indtil da havde solgt sin mælk gennem dem, men aftalen var blevet opsagt, og Mejeriet stod nu desperat uden afsætning. Men Thise var og er som en humlebi, der i teorien ikke kan flyve, men gør det alligevel.. Vi indledte et tæt partnerskab. Mejeribestyreren (Poul Pedersens gamle MEGET seje far) var også chauffør og kom dagligt med et læs mælk. Vi gjorde virkelig alt, hvad vi kunne for at få salget i omdrejninger, der kunne få Thise til at leve, men var ubestrideligt meget små til at løfte opgaven. Thy bønder er lige så seje som Salling Mejerier, så de holdt skruen i vandet, levede med priser, der var lavere end de konventionelle mælkepriser, og pludselig gik det rigtig godt. Der udbrød strejke i Danmark. Så kunne vi sælge mælk! Men det blev jo hverdag igen, og så en dag havde Thise lavet en aftale med FDB, der gjorde, at de ikke dagligt skulle stå med ryggen mod muren. I det hele taget havde Poul P., der nu var kommet til, et fast greb om udviklingen. Vores tætte samarbejde fortsatte, og gør det den dag i dag. Et andet nyt projekt var at købe korn før høst, få det opbevaret og formalet på Trelde Mølle. Det blev et af vores kerneprodukter(!) Og vi var stolte over at kunne levere en kvalitet, der var noget mere end den, de store industrielle møller kunne præstere og over, så at sige at kende det korn, vi solgte.

16 kapitel Inden jeg helt forlader jordbruget, må jeg lige omkring sprøjtemidlerne: Man står en tidlig morgen og mærker dagen vågne, mens man rører i en tønde med vand. Vandet er opsamlet regnvand. Rørekosten er hængt op, så den kan bære sig selv, og man rører temmelig intensivt, til der er dannet en dyb tragt i vandet, så skifter man retningen, og der opstår et lille kaos i vandet, og man starter forfra, til tragten igen er dannet, og sådan bliver man ved. Det er kiselpræparatet, der er ved at blive gjort klar til udsprøjtning (det sker på bladene nogle gange i løbet af vækstsæsonen), og igen er gartneren/bonden i en magisk situation: Han forandrer og bliver selv forandret. De biodynamiske besprøjtninger er et (meget langt) kapitel helt for sig: Man sprøjter med liv, og i dette tilfælde lyskræfter. Og selve præparatet virker i en rytmisk cyklus med det andet sprøjtemiddel: Humuspræparatet, der er fremstillet af komposteret kogødning. Her er det frugtbarheden, man understøtter. Udsprøjtningen er ikke som med kiselpræparatet på planternes blade, men på jorden. Man sprøjter om eftermiddagen efterår og tidligt forår. Den time, der går med at røre og belive vandet, og det gælder begge præparater, er en af de meget vigtige perioder i dit virke som jordbruger. Udover disse 2 sprøjtemidler bruger det biodynamiske jordbrug 6 forskellige plantepræparater, der tilsættes komposten. Som vandet belives den, gøres levende så at sige, og det i så stor udstrækning, at den bliver opfattet som en organisme, der ganske enkelt er uundværlig i det biodynamiske jordbrug. Rudolf Steiners filosofi er, at man ikke gøder planterne, men nærer jorden. Det er så tankevækkende, når man tænker lidt nærmere efter, om man arbejder med liv eller død. Og det er nok derfor, ordet sprøjtemidler har så negativ en klang i vores ører. Men de findes altså også i en livgivende version.

17 kapitel En dag blev vi kontaktet af Suzanne, chefindkøber ved Organic Farm Foods i Wales. På den tid (de sene 80 ere) var de nok den største indkøber af økologisk grønt i Europa overhovedet. De forsynede samtlige engelske supermarkeder, tror jeg. Hvordan de havde hørt om os, aner jeg ikke, men de var ret desperate: Kartoffel- og gulerodshøsten var slået fejl i det meste af Europa, og de var tydeligvis ude i alle hjørner for at få deres behov dækket ind. Det blev et kolossalt kvantespring for Solhjulet. De startede med et par prøvepaller af hver. Allerede det var MEGET stort for os, men de var tilfredse med kvaliteten og stillede så 3 mand høj: Peter (Segger), Paul (deres kvalitetskontrol, som man kun havde med at gøre, når alt ikke var som det skulle være, opdagede jeg senere) og Suzanne. De besøgte sammen med mig de danske producenter for at se, om det var troværdigt, hvad der foregik. Og det var det. Og så begyndte de at købe hele læs: 21 tons som regel 2 gange om ugen. De var utroligt strenge: Alt skulle gå efter en snor, kvaliteten være i top, og der skulle leveres til tiden. Det var godt nok den hårde skole. Jeg tror, det var dengang, jeg fik de første grå hår, men til syvende os sidst fandt vi ud af det. Fællesgrønt West, Johannes Moltesen og Marienlyst var de 3 største leverandører, og vi lærte hurtigt, at vi godt nok skulle undgå reklamationer. Med sagerne i Wales var det helt urealistisk at hente dem hjem igen, hvis der opstod problemer. Men sikke et løft, det gav. De købte meget ofte en palle et eller andet sammen med de 20 tons gulerødder, så de kunne tjekke de forskellige grønsager ud, og så en gang imellem købte de lige 10 paller hvidkål, eller hvad ved jeg. Men det var ikke mange ting, der fandtes i deres mængder. Det blev til et langt og tillidsfuldt samarbejde, som også udviklede sig. Og for os var det en kick start til de nye tider.

7 biodynamikere fortæller

7 biodynamikere fortæller 7 biodynamikere fortæller om deres motivation, mål og metoder 1 Foreningen for biodynamisk jordbrug Indhold Hvad får en landmand til at dyrke biodynamisk?........ side 2 Hvad får forbrugere ud af at købe

Læs mere

Økosamfund i Danmark. Københavns Fødevarefællesskab. Tema: Fødevarer i fællesskab. Toustrup Mark fylder 40 år

Økosamfund i Danmark. Københavns Fødevarefællesskab. Tema: Fødevarer i fællesskab. Toustrup Mark fylder 40 år Økosamfund i Danmark Medlemsblad for Landsforeningen for ØkoSamfund November 2011 Københavns Fødevarefællesskab Tema: Fødevarer i fællesskab Toustrup Mark fylder 40 år #69-70 1 Økosamfund i Danmark Er

Læs mere

Den levende jord Tommy FalkeØje

Den levende jord Tommy FalkeØje Den levende jord Tommy FalkeØje Den levende jord. Af Tommy FalkeØje Copyright Forlag 2014. 2 Forord Formålet med at skrive denne bog er at forbedre fødevarekvaliteten samt skabe en sund jord. Det traditionelle

Læs mere

Fortællinger fra Varmestuen

Fortællinger fra Varmestuen Fortællinger fra Varmestuen en mosaik KirKens Korshær - svendborg Indholdsfortegnelse Artikler Forord...5 Det er aldrig for sent at blive klogere...6 Ole stamgæst på Varmestuen... 10 Mennesker på kanten

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Appendix D Interview af Jørgen Olsen

Appendix D Interview af Jørgen Olsen Appendix D Interview af Jørgen Olsen 5 (0 min 0 sec) R: Jeg har også lige... det kan være vi skal gå igennem de sidste ting her. Eeeh ja. Vi skal lige for en sikkerheds skyld, må vi bruge dit navn i J:

Læs mere

Kantinen. økologi/fairtrade. 35.000 besøgende på Tema 2011. Klumme Mød en sukkersherif. Kantineportræt Fra konventionel til økologi

Kantinen. økologi/fairtrade. 35.000 besøgende på Tema 2011. Klumme Mød en sukkersherif. Kantineportræt Fra konventionel til økologi Kantinen Nr. 3 marts 2011 Den direkte kontakt til kantinelederen l æ s o m : 35.000 besøgende på Tema 2011 Klumme Mød en sukkersherif Kantineportræt Fra konventionel til økologi t e m a: økologi/fairtrade

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Mette Touborg laver mad af lokale råvarer Mad med Mette. Johanne Schimming: Høns til alle. Tore Jørgensen: Bryggeren fra Herslev

Mette Touborg laver mad af lokale råvarer Mad med Mette. Johanne Schimming: Høns til alle. Tore Jørgensen: Bryggeren fra Herslev Nr. 3 april 2014 På rundtur i dit grønne bagland Johanne Schimming: Høns til alle Tore Jørgensen: Bryggeren fra Herslev Bofællesskabet Frikøbing: Fra lejlighed til dejlighed Mette Touborg laver mad af

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

grillpølser Forårsopskrifter med byg Tema: mennesker, mad og miljø Guide til sæsonens råvarer Økologiske haver

grillpølser Forårsopskrifter med byg Tema: mennesker, mad og miljø Guide til sæsonens råvarer Økologiske haver Medlemsmagasin for Økologisk Landsforening / nr. 14 forår 2011 mennesker, mad og miljø Forårsopskrifter med byg Tema: Økologiske haver Test af grillpølser Tip til dit køkken: Guide til sæsonens råvarer

Læs mere

øen i søen Fortællinger om demensomsorg

øen i søen Fortællinger om demensomsorg øen i søen Fortællinger om demensomsorg SERVICESTYRELSEN Øen i søen - fortællinger om demensomsorg Udgivet af: Servicestyrelsen Skibhusvej 52 B, 3. 5000 Odense C Tlf. 72 42 37 00 aeldre@servicestyrelsen.dk

Læs mere

Den gode hverdagsmad er nærværende servering i trygge rammer af et varieret måltid med veltillavet og velsmagende mad i vedkommende selskab

Den gode hverdagsmad er nærværende servering i trygge rammer af et varieret måltid med veltillavet og velsmagende mad i vedkommende selskab nr 2 2008 14. februar kost & ernæringsforbundet Den gode hverdagsmad er nærværende servering i trygge rammer af et varieret måltid med veltillavet og velsmagende mad i vedkommende selskab I de kommende

Læs mere

POTENTIALE FOR DRØMME Rapport fra Landdistriktsdanmark

POTENTIALE FOR DRØMME Rapport fra Landdistriktsdanmark POTENTIALE FOR DRØMME Rapport fra Landdistriktsdanmark Ændrede livsformer i landdistrikterne Landdistriktsprojekt 2013 Forord KOLOFON: Landdistritktsprojektet er udarbejdet af Rebild og Mariagerfjord kommuner

Læs mere

Tid, timing og personlighed

Tid, timing og personlighed Tid, timing og personlighed TANKER& FORTÆLLINGER FRA ET ARBEJDSLIV BLANDT UDSATTE BØRN OG UNGE Af: Birger Mosholt Center for Ideudvikling Citater eller anden form for gengivelse af bogen, kun ifølge aftale

Læs mere

En kvinde, tre mænd. Pouline Middleton. Foråret 2010

En kvinde, tre mænd. Pouline Middleton. Foråret 2010 En kvinde, tre mænd Pouline Middleton. Foråret 2010 10. april 2010 udveksle historier om dengang, de var opvarmningsband for The Clash for 27 år siden! Kære Dagbog Jeg har været en pæn velopdragen pige

Læs mere

ÅRSSKRIFT. UdgIveT af elevforeningen. Nordjyllands Landbrugsskole

ÅRSSKRIFT. UdgIveT af elevforeningen. Nordjyllands Landbrugsskole ÅRSSKRIFT UdgIveT af elevforeningen Nordjyllands Landbrugsskole LUNdbæK 2011 ÅRSSKRIFT Udgivet af elevforeningen Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk 2011 Sats og tryk: degngrafisk.dk 1 2 Året i billeder

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

til din FORÅR 2011 PIGERNE BESTEMMER: SIDE 6-9 JUBILÆUMSÅRET 2010: Nyheder, produkter, begivenheder, tilbud og andre gode historier, fra vores verden

til din FORÅR 2011 PIGERNE BESTEMMER: SIDE 6-9 JUBILÆUMSÅRET 2010: Nyheder, produkter, begivenheder, tilbud og andre gode historier, fra vores verden JUBILÆUMSÅRET 2010: JUBILÆUMSÅR FEJRET MED LIDT AF HVERT SIDE 4-5 FORÅR 2011 Nyheder, produkter, begivenheder, tilbud og andre gode historier, fra vores verden til din PIGERNE BESTEMMER: 4 GENERATIONER

Læs mere

PENGEVIRKE. Nye Fællesskaber. Tema: Tidsskrift for ny bankkultur Udgives af Merkur og Cultura Bank

PENGEVIRKE. Nye Fællesskaber. Tema: Tidsskrift for ny bankkultur Udgives af Merkur og Cultura Bank PENGEVIRKE Tidsskrift for ny bankkultur Udgives af Merkur og Cultura Bank nr. 1 2013 Tema: Nye Fællesskaber Nye Fællesskaber Af Karl Johnsen, Pengevirke Uanset om man bor i byen eller på landet har vores

Læs mere

Ledelse. på ældreområdet. ni fortællinger til eftertanke. Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ

Ledelse. på ældreområdet. ni fortællinger til eftertanke. Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Ledelse på ældreområdet ni fortællinger til eftertanke Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Indhold Ledelse på ældreområdet ni fortællinger til eftertanke Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Rejser i Oman. Lars Brodersen

Rejser i Oman. Lars Brodersen Rejser i Oman Lars Brodersen Forord Alle bøger udgivet i Oman indledes med et billede af Sultan Qaboos og på alle offentlige kontorer hænger et billede af Sultan Qaboos. Med god grund. Omanerne er nemlig

Læs mere

Magasinet VÆRDI. Deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning

Magasinet VÆRDI. Deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning 1 Magasinet VÆRDI Deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning 2 MAGASINET VÆRDI Deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning er udgivet af Videncentret for Landbrug P/S Agro Food Park 15 8200 Aarhus

Læs mere

SPEJDER. Nyt. Nyt. Nr. 2 september 2009. Ræk ud. Blad for spejdere, forældre og førere i Danske Baptisters Spejderkorps

SPEJDER. Nyt. Nyt. Nr. 2 september 2009. Ræk ud. Blad for spejdere, forældre og førere i Danske Baptisters Spejderkorps SPEJDER Nyt Nyt Nr. 2 september 2009 Ræk ud Blad for spejdere, forældre og førere i Danske Baptisters Spejderkorps Foto: Leon Ravnborg Spot på Spejdernyt Side 10: Spejderhjælpen fejrer sit 50 års jubilæum

Læs mere

Silkeborg Lokalhistoriske Arkiv Silkeborg Biblioteks Forlag

Silkeborg Lokalhistoriske Arkiv Silkeborg Biblioteks Forlag 1 2 Silkeborg Lokalhistoriske Arkiv Silkeborg Biblioteks Forlag 3 Forord Der er grøde i det lokalhistoriske arbejde og der er stor interesse for lokalhistorien i disse år. Det mærkes ved de mange lokalhistoriske

Læs mere

elevblad & Årsskrift Tommerup Efterskole www.tommerup-efterskole.dk

elevblad & Årsskrift Tommerup Efterskole www.tommerup-efterskole.dk Tommerup Efterskole www.th-te.dk Udgivet af elevforeningen og Tommerup efterskole Nr. 4 december 2012 105. årgang elevblad & Årsskrift RUM rummelig rummelighed Rumme rumlig Vi vil gerne tage Jer med en

Læs mere

Hvad blev der af ham?

Hvad blev der af ham? Hvad blev der af ham? Hvorfor kun gå én vej? En mand skal i dag både være den bløde familie far og den lidenskabelige elsker. Han skal turde sige til og fra efter sine egne behov og følelser. Med andre

Læs mere