Scandinavian-Mediterranean Rail Freight Corridor Status og perspektivering ved implementeringen af Godskorridoren gennem Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Scandinavian-Mediterranean Rail Freight Corridor Status og perspektivering ved implementeringen af Godskorridoren gennem Danmark"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax hcw@trafikstyrelsen.dk Scandinavian-Mediterranean Rail Freight Corridor Status og perspektivering ved implementeringen af Godskorridoren gennem Danmark 1. Anledning I dag den 10. november 2015 er Godskorridoren (Stockholm-Palermo) implementeret. Danmark modtog formandsskabet for Bestyrelsen den 23. marts 2010, og har gennem knap 5 år og 8 måneder været formand indtil i dag. Den reelle implementering af Godskorridoren skete, da Bestyrelsen den 6. november 2015 til EU-Kommissionen afleverede og notificerede sin implementeringsplan med en investeringsdel. Dette notat beskriver de udførte arbejdstemaer og de trufne beslutninger. Alle beslutninger er bilagt notatet. et afsluttes med betragtninger om EU-Kommissionens plan om snarest at vurdere behovet for at revidere Godsforordningen ud fra indhøstede erfaringer med implementeringsfasen. 2. Baggrund Godsforordningen pålægger Bestyrelse og Ledelsesudvalg at færdiggøre implementering af Godskorridoren den 10. november 2015, hvorefter denne sættes i drift. Arbejdet med Godskorridoren har til formål at udvikle et europæisk banenet med henblik på konkurrencebaseret godstransport. Alle ni godskorridorer gennem EU skal forsyne jernbanevirksomheder og transportopkø- Side 1 (15)

2 bere med en effektiv jernbanegodstransport med infrastruktur af høj kvalitet. I juni 2012 blev ERTMS-korridor B og Godskorridoren sammensluttet til én Scandinavian-Mediterranean Rail Freight Corridor (herefter benævnt Godskorridoren ). Godskorridoren blev ved den lejlighed forlænget med strækningen fra Napoli til Palermo. I december 2013 blev Norge optaget som medlem af Bestyrelsen. Arbejdet med Godskorridoren er med deltagelse af landene organiseret i tre hovedfora: Bestyrelse, med repræsentanter udpeget af transportministerierne i Sverige, Danmark, Tyskland, Østrig, Italien og Norge samt med en neutral formand og næstformand. Danmark har til i dag den 10. november 2015 varetaget formandskabet. Bestyrelsen fører tilsyn med Ledelsesudvalget og træffer sine beslutninger i enighed. Beslutningerne i medfør af Godsforordningen er juridisk bindende. 1. Østrig støttet af Sverige overtager formandskabet. 2. Ledelsesudvalg, med repræsentanter for infrastrukturforvalterne i de samme medlemsstater og Norge som for Bestyrelsens vedkommende samt infrastrukturforvalteren Øresundsbro. Sverige udskifter bemandingen men fortsætter formandskabet. 3. Koordinationsgruppe, med medarbejdere fra DB Netz og med formering af et antal arbejdsgrupper. Tyskland udskifter bemandingen men fortsætter formandskabet. Efter implementeringen i dag vil Bestyrelsen fortsætte med at føre tilsyn med Ledelsesudvalget. Bestyrelsen vil i lighed med erfaringerne fra de andre seks bestyrelser for jernbanegodskorridorer, der er implementeret den 10. november 2013 skulle indgå i et mere driftsbetonet arbejde sammen med Ledelsesudvalget. De konkrete opgaver for Bestyrelsen vil være: Godkendelse af jævnlige opdateringer af Implementerings- med Investeringsplan for Godskorridoren, Jævnlig opdatering af kanaltildeling for Godskorridoren, Evt. opdatering af de generelle mål for Godskorridoren, såfremt Bestyrelsen ønsker dette, Fremsættelse af bestyrelsesposition, såfremt der opstår uenighed mellem Ledelsesudvalget og dennes rådgivningsgrupper, Bredt samarbejde med EU-Kommissionen og andre godskorridorers bestyrelser for udformning af samarbejde mellem godskorridorerne og TEN-T korridorerne, Bredt samarbejde med EU-Kommissionen og andre godskorridorers bestyrelser for udformning og konsolidering af ensartede regler for kapacitetstildeling for alle godskorridorer, Side 2 (15)

3 Behandling af spørgsmål, der tages op i andre organer, herunder i fora for Single European Railway Area (SERAC) og i fora, der omhandler European Rail Traffic Management System (ERTMS). 3. Danske prioriteringer De danske prioriteringer for arbejdet med den sammenlagte ERTMS- og Godskorridor udmønter sig løbende i den danske positionsgruppe, der træder sammen forud for møder i Bestyrelsen. Efter dagens implementering af Godskorridoren og overgangen til driftsfasen fortsætter den danske positionsgruppe. I positionsgruppen indgår departementet, Trafik- og Byggestyrelsen samt Banedanmark. Grundlæggende har Danmark i Bestyrelsen hidtil arbejdet for: Efterlevelse af Godsforordningens krav om implementeringsresultater, Realisering af beslutningerne om Godskorridorens generelle mål og om Godskorridorens kanaltildeling, At Tyskland inden for ERTMS foretager den fornødne udrulning langs Godskorridoren. Danmark har dog indrettet sig efter, at dialogen med Tyskland herom tages primært af EU-Kommissionen. Efter implementeringen af Godskorridoren i dag forventes følgende danske prioriteringer at udfolde sig: at optimere finansiering af infrastruktur, at sikre rettidighed, at tilgodese og fastholde hensynet til prioritering af passagertransport, at afklare generelle samfundsøkonomiske, banekapacitetsmæssige samt miljømæssige konsekvenser, at fokusere på, at ERTMS udrulles langs de for Danmark betydningsfulde dele af Godskorridoren (særligt de nordtyske strækninger). Danmark nærer således ikke på samme måde som f.eks. Sverige (og delvis Norge) en udpræget strategisk interesse i selve godstransportdelen, da der i disse år kun fragtes begrænsede mængder til og fra Danmark (dog relativt meget mellem Danmark og Italien). 4. De brede temaer Afgørende er det, at Implementeringsplanen er vedtaget den 6. november Alt forudgående arbejde og alle beslutninger, som Bestyrelsen tidligere har truffet, har dannet forudsætningerne for vedtagelsen. Side 3 (15)

4 4.1 De generelle mål Bestyrelsen har i maj 2015 vedtaget General Objectives. Disse Generelle Mål er retningsgivende for udformning og indhold i Implementeringplanen, som er udarbejdet af Ledelsesudvalget og i en efterfølgende samarbejdsproces er godkendt af Bestyrelsen. Efter implementering vil Bestyrelsen skulle føre tilsyn med, at Implementeringsplanen realiseres. De Generelle Mål fokuserer på at understøtte kvalitet og at tildele tilstrækkelig kapacitet til brugere samt systematisk at nedbryde flaskehalse især ved grænserne. De generelle mål er sammenfattet i temaerne: Korridorvision 1 Kvalitetsmål 2 Kapacitetsmål 3 Tilgængelighed Kanaltildeling Bestyrelsen har den 15. maj 2015 vedtaget Kanaltildeling for Godskorridoren for Bestyrelsen er ansvarlig for at udforme principper for kanaltildeling Framework for Capacity Allocation. Bestyrelsen har fremadrettet besluttet, at kanaltildelingen for 2016 skal være en testfase, og at der skal tages højde for den samlede trafik i alle godskorridorerne, når infrastrukturforvalterne tilrettelægger kanaltildeling. Beslutningen træder i kraft med køreplanerne fra 1. januar Forslaget er i store træk en kopi af de gældende principper for kanaltildeling i de øvrige europæiske godskorridorer. Kanaltildelingen er fastlagt med udgangspunkt i fordelingen af banegodskapaciteten, således at de internationale godstransporter skal have den højeste prioritet for på denne måde at sikre, at især banegodstransporter over 1 Corridor vision: A well performing competitive corridor with seamless service and end to end control of train movements and wagons. 2 Quality objectives: 1) Integrated service planning with expedient service to applicants; 2) Coordinated traffic management will ensure operation in line with timetable; 3) Harmonised and user-friendly customer IT interfaces to allow end to end control. 3 Capacity objectives: 1) Supply of high-quality train paths in line with market demand; 2) Good interoperability and operational compatibility to increase commercial speed, pay-load and efficiency; 3) Systematic mitigation of bottlenecks, in particular at national and system borders. 4 Availability objectives: 1) Planned capacity available to applicants/users; 2) Systematic contingency handling of recurrent causes for delays; 3) Aligned business concept with terminals. Side 4 (15)

5 300 km opnår en højere prioritet. Det vil sige, at hyppig færdsel over lange strækninger opnår forrang fremfor anden og mere begrænset færdsel. Tildelingen for 2016 inkluderer imidlertid ikke den kommercielle tildeling af kanaler, og den omfatter heller ikke samfærdsel med krydsende godskorridorer. Kriterierne medfører konkret, at Bestyrelsens beslutning bidrager til at åbne korridorerne hen mod et europæisk net, der vil medvirke til at facilitere en sammenhængende og større andel af jernbanegods. Det er i den danske Jernbanelov 17 fastlagt, at der gives fortrinsret til godstrafik i internationale godstogskorridorer i henhold til Godsforordningen. Sigtet med forordningen er at skabe grundlag for, at der skal ske en væsentlig overflytning af gods fra vej til bane og indre vandveje frem mod 2030 og Sverige har ønsket, at One-Stop-Shop som skal forvalte samlet kanaltildeling langs korridoren ikke blot tilføres kapacitet for godskanaler fra de nationale infrastrukturforvaltere men også modtager anden kapacitet. Især Tyskland og Danmark har modsat sig den idé, fordi passagertrafik i så fald potentielt ville blive nødlidende. Formandskabet har arbejdet for at facilitere, at Bestyrelsen i indeværende år også kan træffe beslutning om kanaltildeling for Der har udfoldet sig en dialog mellem flere korridorer om at udarbejde fælles kanaltildelingskriterier på tværs af korridorerne, hvilket giver god mening, da jernbanevirksomheder, der befærder flere godskorridorer, vil høste fordele ved udmøntning af ensartede principper for kanaltildeling, da enkelte lande disponerer over flere korridorer, og da det står klart, at transport af gods også forløber gennem flere korridorer. På bestyrelsesmødet i april 2015 har Bestyrelsen bl.a. drøftet muligheden for at inddrage kommerciel tildeling af kanaler og samfærdsel med andre godskorridorer inden for en for alle ni godskorridorer fælles køreplan. På bestyrelsesmødet den i juni 2015 var der bred enighed om, at fælles kapacitetstildelingskriterier er at foretrække. Efter implementering i dag vil det tiltrædende formandsskab skulle sikre, at Bestyrelsen holder opsyn med godsregulering, ERTMS implementering, trafikkvalitet og andre forbedringsmuligheder for Godskorridoren. Side 5 (15)

6 4.3 Implementeringsplan (incl. ERTMS) Bestyrelsen har den 6. november 2015 besluttet Implementeringsplanen. Denne er omdrejningspunktet for Godskorridorens implementering den 10. november Implementeringsplanen præsenterer alle tiltag, som skal tages for at etablere Godskorridoren. Den definerer nøglebegreber og orienterer Godskorridorens kunder og EU-Kommissionen samt ressortministerierne om den ramme, inden for hvilken Godskorridoren skal fungere. Især indeholder Implementerings- og investeringsplanen: En beskrivelse af karakteristika for Godskorridoren, inklusive flaskehalse, De væsentlige elementer fra Transportmarkedsstudiet, Formålet med Godskorridoren, især mht. servicekvalitet og godskapacitet, Indikativ investeringsplan, Skridt til implementering af Godsforordningens artikler 12 til 19. Som et væsentligt forarbejde til Implementeringsplanen er et Transportmarkedsstudium blevet udarbejdet for Ledelsesudvalget. Transportmarkedsstudiets primære formål er at give interessenterne en detaljeret analyse af godsmarkedets udvikling, samt en analyse af den fremtidige kundeefterspørgsel langs Godskorridoren. Ledelsesudvalget har udarbejdet udkast til Implementeringsplan. Det seneste udkast til planen blev diskuteret på et fællesmøde mellem Bestyrelsen og Ledelsesudvalget i juni På mødet var der bemærkninger til flere elementer, der er tilrettet. Fra såvel formandsskabets som fra dansk side blev det primært understreget, at der manglede en konkret beskrivelse af udfordringerne i forhold til ERTMS. Her tænkes der særligt på det forhold, at Tyskland ikke planlægger i 2030 at have udrullet ERTMS på sine TEN-T strækninger. Et afsnit herom er som følge af dette forhold indsat i Implementeringsplanen. Bestyrelsen er gennem sin egen Mission Statement forpligtet til at beskrive temaet, fordi Godskorridoren rummer både godsdelen og ERTMS korridor B delen. Et endeligt forslag til denne del blev med støtte fra EU-Kommissionen besluttet på bestyrelsesmøde den i september Side 6 (15)

7 5. Samarbejder I lighed med de øvrige interessenter udfolder Godskorridorens arbejde sig i samarbejde ikke blot med de seks godskorridorer, der implementerede i november 2013 men også med centrale organer især under EU- Kommissionen. 5.1 Samarbejdet mellem korridorerne Godskorridorerne er i den situation, at retsforskrifterne i ringe udstrækning har taget højde for behovet for sammenhæng mellem de enkelte godskorridorer, og for at rullende materiel ikke nødvendigvis begrænser sig til at befærde én godskorridor. Hertil kommer, at en del af årsagen beror på det forhold, at de forskellige korridortyper er initieret af forskellige grene af EU-Kommissionen. Med hensyn til især spørgsmålet om principperne for kanaltildeling har det derfor for alle godskorridorerne været nødvendigt at gennemføre et samarbejde godskorridorerne imellem. Der vil være behov for at videreføre dette og andet tværgående arbejde efter Godskorridorens implementering. De forskellige grene af arbejdet udfolder sig for indeværende i: Single European Rail Area (SERAC), Working Group Corridors. Corridor Group som ledes af EU's ERTMS koordinator, Karel Vinck. Rail Freight Corridors Workshops. Det har været den danske formand, som har indgået i disse fora enten som dansk repræsentant eller som formand for Godskorridoren. Dansk deltagelse i samarbejdet vil fortsat finde sted. 5.2 Samarbejdet med EU-Kommissionen Det danske Formandskab har i fornøden udstrækning samarbejdet med EU-Kommissionen og andre korridorer med henblik på tilrettelæggelse af retning og indhold for gods og på ERTMS. EU-Kommissionen deltager som observatør på bestyrelsesmøderne. Det konkrete samarbejde tager sit udgangspunkt i møderne i Kommissionskomitéen Single European Railway Area (SERAC), Working Group Corridors, hvor samspillet mellem markedsudvikling for jernbanen og udviklingen i sektorens organisering samt opgaver i medfør af Godsforordningen bliver drøftet. Side 7 (15)

8 5.3 Samarbejdet med TEN-T korridoren Scandinavian- Mediterranean Bestyrelsen har gennemført et samarbejde med formanden for Scandinavian-Mediterranean Corridor, Pat Cox, der er tidligere formand for EU- Parlamentet. Denne korridor er i hovedsagen sammenfaldende med Godskorridoren men omfatter alle transportformer, ligesom den er udstyret med betydelige finansieringsmidler. Godsforordningens tekst er ikke blevet ændret af TEN-T forordningen, og der er derfor tale om "sameksistens" mellem to strukturer, som varetager hver sin forordning langs de reelt samme korridorer. Pat Cox har deltaget i bestyrelsesmøde i Godskorridoren. Medlemmerne i Godskorridoren har til Pat Cox leveret omfattende materiale om jernbaneforhold langs Godskorridoren, hvilket indgår i den Transportanalyse, som Scandinavian-Mediterranean Corridor har fremlagt den i december Der holdes med mellemrum forummøder herom med Pat Cox multimodale korridor. Det vurderes, at Godskorridoren som følge af landenes udviste beredvillighed til at levere jernbaneoplysninger til Pat Cox korridor har vundet betydelige fordele og for så vidt angår behov for under kommende runder at opnå EU fondsmidler derfor er bragt i en gunstig situation. Hertil kommer, at der er indledt et samarbejde med EU-Kommissionen om at opnå enighed om en Coordination Model. Rail Freight Corridor with TEN-T Core Network Corridor. Denne indsats har til formål at tilrettelægge en hensigtsmæssig informationsudveksling ud fra den gældende ansvarsfordeling mellem korridortyperne. 6. Beslutninger truffet af Bestyrelsen Efter Godsforordningens vedtagelse finder alle Bestyrelsens beslutninger umiddelbar gyldighed i medfør af Godsforordningen. Nedenfor opregnes de trufne beslutninger. Disse er tillige tilgængelige sammen med mødereferater fra de 23 afholdte møder og andet mødemateriale. Dette sker på Trafik- og Byggestyrelsens dertil indrettede lukkede elektroniske rum, hvor bestyrelsesmedlemmerne har adgang. Corridor B ERTMS: Letter of Intent Corridor B signed 11. juni 2009 Tiltrådt af transportministrene. Side 8 (15)

9 Den 11. juni 2009 underskrev transportministrene, der er tilknyttet korridoren Stockholm Hamborg München Napoli, Letter of Intent, som omhandler ERTMS s udrulning. Dette dokument definerer Bestyrelsens rolle, og derudover støtter det forslaget om en oprettelse af et Ledelsesudvalg, der skal repræsentere infrastrukturforvalterne. Ministrene ønskede at støtte den internationale gods- og passagertransport, mens overvejelserne angående integrationen af vej- og togforbindelserne, der vil være til gavn for den europæiske infrastruktur, finder sted. Ministrene besluttede, at Corridor B er en fundamental europæisk nordsyd godskorridor med en længde på ca km., der skal løbe gennem fem medlemsstater og have implementeret ERTMS. Mission Statement for ERTMS Deployment on Corridor B 23. marts 2010 Besluttet af Bestyrelsen Dette dokument definerer bestyrelsens formål, kompetencer, mandatperiode, organisering og beslutningsprocedure. Det fremgår af dokumentet, at ministeriernes repræsentanter vil handle inden for deres nationale rammer med det fælles mål, at ERTMS skal implementeres på korridoren. En af bestyrelsens væsentligste kompetencer er derfor at indgå aftaler med Ledelsesudvalget især med fokus på at planlægge og implementere ERTMS og i den forbindelse fokusere på de udfordringer, der kan manifestere sig ved de nationale grænser. Derudover skal Bestyrelsen fokusere på korridorens implementeringsplan. Bestyrelsen forbliver som minimum aktiv, indtil implementeringen af ERTMS har fundet sted. Derudover fokuserer dokumentet også på organiseringen af Bestyrelsen: Bestyrelsen skal vælge et medlemsland, der skal påtage sig rollen som formand og dermed styre møderne og agere sekretariat for Bestyrelsen. Formanden vælges for en periode på tre år. Alle beslutninger, der foretages i Bestyrelsen, skal være enstemmige. Corridor B Implementation Plan Marts 2012 Besluttet af Bestyrelsen I de første to år har fokus været på følgende: - At udvikle en plan for implementeringen af ERTMS på Corridor B ved at benytte Corridor A Rotterdam Genua som inspiration. Side 9 (15)

10 - Arbejdsgruppen ERMTS and operational rules har gennemført en dataindsamling og er begyndt at tilpasse processen med de pågældende regler på området. I det første år er det sket fremskridt i forhold til at indsamle informationer om infrastrukturens karakteristika, driftsparametre og investering. Memorandum of Understanding ERTMS 16. april 2012 Besluttet af Bestyrelsen ERTMS er blevet en realitet og er nu implementeret i et stadig voksende antal medlemslande, og det er ligeledes blevet succesfuldt uden for Europa. ERTMS er derfor nu blevet et verdensomspændende signalprogram. ERTMS spiller en afgørende rolle i styrkelsen af konkurrenceevnen og dynamikken inden for jernbanesektoren samt stimuleringen af det europæiske jernbaneudstyr. Dokumentet oplyser, at mere end kilimeter jernbane og mere end køretøjer i EU nu er udstyret med ERTMS/ETCS. Der er allerede underskrevet kontrakter for yderligere kilometer, som skal udstyres med signalprogrammet dette tal vil stige yderligere i løbet af de næste tre år. Rail Freight Corridor 3 Mission Statement for Executive Board Freight Corridor 3 8. juni 2012 Besluttet af Bestyrelsen Korridor B vil fremadrettet blive refereret til som Rail Freight Corridor 3. Dette dokument definerer Bestyrelsens formål, kompetencer, mandatperiode, organisering, hvor ofte bestyrelsen skal afholde møder samt beslutningsprocedure. Formålet med Bestyrelsen er blandt andet at overvåge godsreguleringen, implementeringen af ERTMS, trafikkvaliteten samt andre mulige forbedringer på korridorniveau baseret på oplysninger fra Ledelsesudvalget og årlige reporter til ministerierne. Derudover skal Bestyrelsen støtte Ledelsesudvalgets arbejde, specielt hvis problemer skulle opstå. Bestyrelsen skal også sikre, at Ledelsesudvalget indgår i dialog med jernbanevirksomhederne og samarbejder med de europæiske institutioner, organisationer og komiteer, når dette er nødvendigt. Det fremgår af dokumentet, at ministeriernes repræsentanter vil handle inden for deres nationale rammer mod det fælles mål at etablere Rail Freight Corridor 3. En af Bestyrelsens væsentligste kompetencer er derfor at bede Ledelsesudvalget om at rapportere og præsentere en detaljeret Side 10 (15)

11 ERTMS-implementeringsplan for hele Godskorridoren. I denne skal der tages hensyn til den transportmarkedsundersøgelse, som løbende opdateres af Ledelsesudvalget og definerer rammerne for tildelingen af infrastrukturkapaciteten på Rail Freight Corridor 3. Bestyrelsen vil forblive aktiv i implementeringen af ERTMS langs korridoren, indtil denne er gennemført. Internal Rules of Procedure 5. oktober 2012 Besluttet af Bestyrelsen Definerer medlemskab, formandskab samt mødetilrettelæggelse og mødeforløb med arbejdsprocedurerne for Godskorridor 3 s bestyrelse. Det fastlægges, hvorledes enstemmighed tilvejebringes. Coorperation Framework for Executive Board and Management Board Rail Freight Corridor 3 9. december 2013 Besluttet af Bestyrelsen Dokumentet baserer sig på vigtigheden af, at Rail Freight Corridor 3 bliver implementeret til tiden, og at Bestyrelsen og Ledelsesudvalget samarbejder om dette. Dokumentet beskriver de generelle veje og midler mellem de to udvalg på baggrund af de opgaver, der er beskrevet i Rail Freight Regulation (artikel 6, 9, 11, 14(1), og 22) og Letter of Intent. Bestyrelsen er i samarbejde med Ledelsesudvalget ansvarlig for at definere de generelle mål for Godskorridoren. Ledelsesudvalget er ansvarlig for at udføre de praktiske opgaver, der skal til, før Godskorridoren kan blive etableret, mens Bestyrelsen er ansvarlig for tilsyn med godskorridoren jf. artikel 8(1) i Rail Freight Regulation. Transport Market Study for the Scandinavian Mediterranean RFC Oktober 2014 Besluttet af Bestyrelsen Hovedformålet med Transportmarkedsundersøgelsen er at give infrastrukturforvalterne for Godskorridoren en detaljeret analyse om fragtmarkedsudviklingen samt fremtidig kundeefterspørgsel på Godskorridoren. Analysen fokuserer på de styrker, svagheder, muligheder og trusler, der er forbundet med Godskorridoren og giver et overblik over placeringen af korridoren med dens jernbanestrækninger, havne og terminaler. Rapporten består af 220 sider og 6 bilag. Side 11 (15)

12 General Objectives 15. maj 2015 Besluttet af Bestyrelsen Visionen for Godskorridoren er en velfungerende og konkurrencedygtig korridor med problemfri service og kontrol med togtransport og vogne. Målsætningerne oplyser om kvaliteten, kapaciteten og målene for tilgængelighed af Godskorridoren. Framework for Capacity Allocation (2016) 15. maj 2015 Besluttet af Bestyrelsen Rammeaftalen om kapacitetstildeling omhandler kun køreplanerne for 2016 og beskriver de generelle målsætninger, ikrafttrædelse samt modtagerne. Rammeaftalen vedrører kun den tildeling, der er koblet til de på forhånd bestemte togkanaler. Rammeaftalen bestemmer, at der ydermere skal ansøges hos infrastrukturforvalterne om ret til at opnå kanaltildeling, når der af Bestyrelsen er installeret transparente principper for tildelingsprocessen af de forudbestemte togkanaler og reserveret kapacitet for Godskorridorens One-Stop- Shop. Implementation Plan 6. november 2015 Besluttet af Bestyrelsen Implementeringsplanen udgør Bestyrelsens hovedresultat, da den implementerer Godskorridoren. Implementeringsplanen redegør for Godskorridorens mål samt de tiltag, der er foretaget i forbindelse med etableringen af Godskorridoren frem til 10. november Implementeringsplanen definerer og beskriver ydermere Godskorridorens kernekoncepter og forklarer, hvordan Godskorridoren forventes at kunne tages i brug. Implementeringsplanen fokuserer især på Godskorridorens karakteristika, også med fokus på dens flaskehalse, organiseringen af Godskorridoren med fokus på arbejdsfordelingen mellem Bestyrelsen og Ledelsesudvalget, de centrale elementer fra Transportmarkedsundersøgelsen samt den vejledende investeringsplan. Side 12 (15)

13 Framework for Capacity Allocation (2017) Dato for afstemning afventes. Denne aftale om kapacitetstildeling for køreplanerne for 2017 og harmoniseret med de øvrige otte godskorridorer blev færdiggjort af det danske formandskab i oktober 2015, men afstemningen blev bremset, da Danmark meddelte ikke at være nationalt afklaret til at kunne afgive sin stemme. Da det danske formandskab træder tilbage d.d., er opgaven med at gennemføre kapacitetstildelingen overdraget til det østrigske formandskab. Det afgående formandskab hjælper med at gennemføre afstemning inden udgangen af november Ved senere beslutning vil den ikke kunne implementeres. Forslaget harmoniserer kanaltildeling for alle ni godskorridorer, herunder Godskorridoren, der løber gennem Danmark. Bestyrelserne for godskorridorerne er enige om behovet for, at kanalerne overalt kan tildeles på de samme betingelser. Bestyrelserne besluttede derfor at udarbejde fælles principper for tildeling af internationale kanaler på alle deres godskorridorer. For jernbanevirksomheder og for de lande, der har adgang til mere end én godskorridor, er det erkendt uhensigtsmæssigt at operere med forskellige regelsæt for tildeling af kanaler. Da forslaget den 5. oktober blev fremlagt, anmodede Tyskland, støttet af Italien, i sidste øjeblik om ændringer, hvorfor forslaget inklusive de tyske ændringer den 28. oktober 2015 blev fremsat af det hollandske transportministerium. Danmark oplyste, på grund af det sene ændringsforslag og intern procedure, ikke at kunne afgive stemme den 9. november 2015, men ville afgive stemme senest den 19. november Banedanmark har oplyst, at skulle have de endelige kriterier besluttet senest ultimo november, for at de kan træde i kraft i forbindelse med køreplanen for Rammeaftalen omhandler fordeling af kapacitet og reservekapacitet samt betingelser for ansøgning af kapacitet og tilsyn med tildeling. Kanaltildelingen for køreplanerne i 2017 følger generelt de samme principper som den allerede i Godskorridoren vedtagne kanaltildeling for køreplanerne i Det nye i forslaget er nogle få nye overordnede principper for samarbejdet, som skal gavne samarbejdet mellem alle ni korridorer. Disse nye principper indebærer, at: ønsker en jernbanevirksomhed at ansøge om en godskanal, som krydser flere korridorer, kan jernbanevirksomheden nøjes med at kontakte én af godskorridorernes administrative tildelingsenheder (C-OSS), som dermed vil stå for koordinering med de resterende korridorer. Side 13 (15)

14 begrebet Network PaP (Network Pre-Arranged Path, Netværkskanal) introduceres, hvorefter Godskorridorens Ledelsesudvalg kan udpege bestemte kanaler til at være netværkskanaler i samarbejde med flere godskorridorer, således at jernbanevirksomhederne får sammenhængende kanaler på tværs af korridorer, og at de ledige kanaler udnyttes mest optimalt. Når Danmark har udskudt sin mulighed for afgivning af stemme til medio november 2015, vil Godskorridoren være under pres for at opstille et alternativ, såfremt Danmark skulle modsætte sig forslaget; og der er således kun ganske kort tid til at finde et alternativ. Et alternativ for Godskorridoren er at forlænge de allerede vedtagne principper for køreplanerne for 2016, som dog ikke harmoniserer principperne for alle ni godskorridorer. Så vidt vides hersker der fuldkommen tilslutning blandt alle de øvrige berørte lande i samarbejdet om forslagets principper. Det vil stille både Godskorridoren og Danmark i en udstillet position, såfremt Danmark ikke kan tilslutte sig harmonisering. På grund af enstemmighedsprincippet i Godskorridoren vil denne godskorridor i så fald stå uden for beslutningen. De andre godskorridorer formodes at indlede samarbejde efter de udarbejdede principper. Det vil f.eks. give Tyskland udfordringer, fordi der vil skulle opereres med forskellige principper for kanaltildeling i samme land. 7. Revision af Godsforordningen Trafik- og Byggestyrelsen er i besiddelse af et notat, hvori EU- Kommissionen angiver at forberede en revision af Godsforordningen. Det fremgår, at EU-Kommissionen ønsker den indledende planlægningsdel afsluttet i sidste kvartal af 2015 og at anlægge en udtømmende evaluering af forordningen. EU-Kommissionen konstaterer, at forordningen er udformet med henblik på implementeringsfasen og i mindre udstrækning på driftsfasen og den fortsatte udvikling af godskorridorerne fsva. f.eks. driftsmæssig interoperabilitet, kapacitet og servicekvalitet. Jernbanekorridorerne vurderes fortsat at udgøre rygraden i Core Network Corridors. EU-Kommissionen peger på behovet for, at målsætninger i en driftsfase skal lede til: Koordinerede investeringer langs godskorridorerne. Koordinerede infrastrukturanlæggelser langs godskorridorerne og trafikkoordination. Forsyning af tilstrækkelig kapacitet af god kvalitet. Side 14 (15)

15 Etablering af processer for forbedring og harmonisering af tekniske standarder. Forbindelse til 3. lande. Facilitering af forbindelser til andre transportformer via intermodale terminaler. Etablering af One Stop Shops til applicering af kapacitet. Forøgelse af bredde for ansøgere til kanalkapacitet. Udformning af information for anvendelse af godskorridorer. Definition af procedurer for allokering af kapacitet. Etablering af jernbanestrækninger og terminaler til godskorridorerne. Fastlæggelse af kriterier for modificering og etablering af godskorridorer. Etablering af styringsforum for MS Executive Boards. Etablering af styringsforum for IM Management Boards. Etablering af rådgivningsgrupper RAGs and TAGs. Introduktion af konsulteringsmekanismer for korridorbrugere. Monitorering og publicering af korridorernes formåen. Monitorering og publicering af kundetilfredshed med korridorerne. Sikring af harmoniserede kvalitetsmål, håndtering af regler og tilstrækkelig prioritet for godstog. Sikring af tilsynsorganernes virke. Klogeligt fokuserer EU-Kommissionen på de seks godskorridorer, der blev implementeret i november 2013 og ikke de efterfølgende tre, der skal være implementeret i dag den 10. november EU-Kommissionen iværksætter en offentlig høring især rettet mod de interessenter, der ikke er involveret i Bestyrelser og Ledelsesudvalg med henblik på at modtage deres vurderinger af godskorridorernes funktionalitet. De første resultater forventer EU-Kommissionen at fremlægge under SE- RAC arbejdsgruppemøde den 10. december 2015, hvori Trafik- og Byggestyrelsen deltager. Først og fremmest drøftes temaet forinden under European Rail Freight Day den 4. december 2015, hvortil Trafik- og Byggestyrelsen er tilmeldt. Side 15 (15)

Korridor 3 eller - jernbanegods på vej til de varme lande

Korridor 3 eller - jernbanegods på vej til de varme lande Korridor 3 eller - jernbanegods på vej til de varme lande Rejsen begynder: Stockholm banegård Status og fremtidsperspektiver v./chefkonsulent Knud Elm-Larsen, TS TØF og Trafikstyrelsen, Banegodsseminar:

Læs mere

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Mere gods på banen Mikkel Sune Smith, BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Grundlaget: Transportpolitiske aftaler og strategier Med aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat 97

Læs mere

Trafikstyrelsens arbejde med transportkorridorer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

Trafikstyrelsens arbejde med transportkorridorer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsens arbejde med transportkorridorer Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvorfor grønne transportkorridorer? - Godstrafik forventes at vokse med 80% frem til 2050 - Mål om at CO

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt NOTAT DEPARTEMENTET Dato 6. december 2007 J. nr. 504-28 EU- og Luftfartskontoret Grundnotat om Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europaparlamentet

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. om anvendelsen af forordning (EU) nr. 913/2010 i overensstemmelse med dens artikel 23

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. om anvendelsen af forordning (EU) nr. 913/2010 i overensstemmelse med dens artikel 23 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.4.2018 COM(2018) 189 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om anvendelsen af forordning (EU) nr. 913/2010 i overensstemmelse med dens artikel

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.8.2015 COM(2015) 389 final 2015/0180 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på den 12. generalforsamling i OTIF

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) 11932/17 TRANS 347 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 4. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

Udkast Bekendtgørelse om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet (kanaler) m.v. 1)

Udkast Bekendtgørelse om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet (kanaler) m.v. 1) Udkast Bekendtgørelse om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet (kanaler) m.v. 1) I medfør af 17 og 18, 21 og 115 i jernbaneloven, jf. lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Definitioner 1. I denne

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 UDKAST til Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 I medfør af 102, stk. 1 og 117, stk. 1 i jernbanelov, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE

BILAG. til KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5963 final ANNEX 1 BILAG til KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE om erstatning af bilag VII til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/34/EU om

Læs mere

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter Præsentation ved Kent Bentzen Formand for FDT Foreningen af Danske Transportcentre Vicepræsident for

Læs mere

Trafikdage i Aalborg, 27. august Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Trafikdage i Aalborg, 27. august Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Trafikdage i Aalborg, 27. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland TEN-T Det trans europæiske transportnetværk i EU Kommissionen fremlagde i oktober 2011 forslag til nye retningslinjer for et Trans

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.6.2014 COM(2014) 338 final 2014/0172 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på det 25. møde i OTIF's revisionsudvalg

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 25. oktober 2010 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.3.2015 COM(2015) 140 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET om samarbejdet mellem

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Miljørigtig godstransport og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green

Læs mere

9040/17 ht/cos/hm 1 DG D 1 A

9040/17 ht/cos/hm 1 DG D 1 A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0095 (NLE) 9040/17 SCH-EVAL 140 FRONT 205 COMIX 334 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 11. maj 2017 til:

Læs mere

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1,

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0456 Europæisk jernbaneagentur ***II Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om

Læs mere

Den nye miljøvurderingslov med fokus på funktionel adskillelse, one-stop-shop og afgrænsning

Den nye miljøvurderingslov med fokus på funktionel adskillelse, one-stop-shop og afgrænsning Den nye miljøvurderingslov med fokus på funktionel adskillelse, one-stop-shop og afgrænsning VVM ERFA-møde, 11. oktober 2017, Silkeborg Martin Holm Jensen, fuldmægtig Programmet mellem 10.30 og 12 Miljøvurderingslovens

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 26.3.2013 2012/0364(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af et EU-program til støtte

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om Banedanmark og ændring af lov om jernbane

Forslag. Lov om ophævelse af lov om Banedanmark og ændring af lov om jernbane 2009/1 LSF 214 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin. Fremsat den 29. april 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING

***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2013/0013(COD) 21.10.2016 ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING om Rådets førstebehandlingsholdning med henblik på vedtagelse af Europa-

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.3.2017 COM(2017) 136 final 2017/0060 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af direktiv 2010/40/EU for så vidt angår perioden for vedtagelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 27.10.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675, idet Etiopien indsættes i skemaet

Læs mere

Bekendtgørelse om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet (kanaler) m.v. 1)

Bekendtgørelse om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet (kanaler) m.v. 1) BEK nr 1245 af 10/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., j.nr. 2015-3298 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.3.2014 COM(2014) 193 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede Udvalg,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. september 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. september 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. september 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0180 (NLE) 11560/15 TRANS 262 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.9.2016 COM(2016) 621 final ANNEX 1 BILAG til forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages i Det Fælles EU-ICAO-Udvalg om vedtagelsen af et bilag

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 C(2018) 1558 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 19.3.2018 om de proceduremæssige skridt for høringsprocessen med henblik på fastlæggelse

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2019 C(2019) 1848 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 13.3.2019 om fastlæggelse af et flerårigt EU-program for indsamling, forvaltning og anvendelse

Læs mere

Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet

Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 30. maj 2002 (03.06) (OR. fr) CONV 71/02 NOTE fra: til: Vedr.: Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Undervisningsministeriets økonomiske og faglige styring på erhvervsskoleområdet (beretning

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 31. maj 2002 (03.06) (OR. en) CONV 75/02 NOTE fra: til: Vedr.: Henning Christophersen konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Læs mere

Regioner og KL anmodes om høring af lovforslagets eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til det udvidede totalbalanceprincip (DUT).

Regioner og KL anmodes om høring af lovforslagets eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til det udvidede totalbalanceprincip (DUT). DEPARTEMENTET Til diverse høringsparter, jf. høringsliste 22. maj 2015 Dato J. nr. 2015-273 Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 trm@trm.dk www.trm.dk Høring

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/287/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 10. marts 2014 om fastsættelse af kriterier for etablering og evaluering af europæiske netværk af referencecentre og deres medlemmer og for lettelse

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0045(COD) 26.6.2008 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2010 KOM(2010)118 endelig 2010/0062 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af en frivillig partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og Republikken

Læs mere

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv.

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 25-02-2016 Sagsnr. 2016-0049816 Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. Indledning Om Borgerrådgiverens Beretning er fastlagt følgende i vedtægt for Borgerrådgiveren

Læs mere

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål L om gods

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål L om gods Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål L om gods Samråds spm. L: Ministeren bedes oplyse, hvor meget ekstra gods der vil komme på vejene, hvis Railion opgiver sine aktiviteter i Danmark, hvad ministeren

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Samarbejdsorganisation. Bilag 9

Samarbejdsorganisation. Bilag 9 Samarbejdsorganisation Bilag 9 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 1.1. Formål... 4 1.2. Målsætninger omkring samarbejdsorganisationen... 4 1.3. Overordnede krav til samarbejdsorganisationen... 4 1.3.1.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. maj 2015 (OR. en) 8987/15 RECH 143 COMPET 230 NOTE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8562/15 RECH 104 COMPET

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Sikkerhedskonference 2013

Sikkerhedskonference 2013 DI Transport 31. OKT 13 Sikkerhedskonference 2013 4. Jernbanepakke i et dansk perspektiv Den fælles ambition om det indre (transport-)marked Hvorfor pakkerne? Etableringen af et indre europæisk jernbanemarked

Læs mere

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2009 1 Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2019 2 Så drastisk bliver det nok ikke Men

Læs mere

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske

Læs mere

Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt

Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 187) transportministerråd (Offentligt) Medlemmerne

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.10.2016 om den fælles overvågnings- og evalueringsramme som omhandlet i Europa- Parlamentets

Læs mere

Forretningsorden for Landdistriktsudvalget

Forretningsorden for Landdistriktsudvalget Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Den 26. maj 2014 Forretningsorden for Landdistriktsudvalget 1 Formål Landdistriktsudvalget er nedsat af NaturErhvervstyrelsen med henblik

Læs mere

Status og tendenser på jernbaneområdet i et EUperspektiv. Jakob Karlshøj, kontorchef for Banekontoret, Transportministeriet

Status og tendenser på jernbaneområdet i et EUperspektiv. Jakob Karlshøj, kontorchef for Banekontoret, Transportministeriet Status og tendenser på jernbaneområdet i et EUperspektiv Jakob Karlshøj, kontorchef for Banekontoret, 1. Tendenser og udviklingen i EU-reguleringen 2. Et eksempel fra virkeligheden ønsket om øget jernbanegodstransport

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ÆNDRINGSFORSLAG VED- RØRENDE SKIFT FRA FYSISKE TRANSMIS- SIONSRETTIGHEDER TIL FINANSIELLE TRANSMISSIONSRETTIGHEDER PÅ STO- REBÆLTSFORBINDELSEN 29. november 2018 Engros

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler.

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Indstilling til styregruppen for grundaftaler Arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler indstiller til styregruppen

Læs mere

Hermed følger til delegationerne et dokument om ovenstående emne som godkendt på RIA-Rådet den 20. juli 2015.

Hermed følger til delegationerne et dokument om ovenstående emne som godkendt på RIA-Rådet den 20. juli 2015. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juli 2015 (OR. en) 11133/15 ASIM 65 COWEB 75 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok. nr.: 10833/15 ASIM 55 COWEB 71 Vedr.:

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0190 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0190 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0190 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.05.2005 KOM(2005) 190 endelig 2005/0072 (COD) 2005/0073 (COD) 2005/0074 (COD) 2005/0075 (COD)

Læs mere

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige DI Den 7. april 2014 LHNI Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige europæiske patentsamarbejde Sagsnr.: Mellemstatsligt: Gælder kun for borgere og virksomheder når Folketinget har tiltrådt

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.8.2018 COM(2018) 568 final 2018/0299 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1316/2013 for så vidt angår Det Forenede

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.3.2017 COM(2017) 110 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.3.2019 C(2019) 1616 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.3.2019 om ændring af bilag VIII og IX til direktiv 2012/27/EU om indholdet af de omfattende

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1972L0166 DA 11.06.2005 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 24. april 1972 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0541 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0541 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0541 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.8.2016 COM(2016) 541 final 2016/0258 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online.

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Spørgeskema "En midtvejsevaluering af Europa 2020-strategien med udgangspunkt i europæiske byers og regioners holdninger" Baggrund Midtvejsevalueringen af

Læs mere

DeFasteRepræsentantersKomité(1.afdeling) 2. Europa-Parlamentetharendnuikkevedtagetsinførstebehandlingsudtalelse.

DeFasteRepræsentantersKomité(1.afdeling) 2. Europa-Parlamentetharendnuikkevedtagetsinførstebehandlingsudtalelse. ConseilUE RÅDETFOR DENEUROPÆISKEUNION Bruxeles,den20.november2012(29.11) (OR.en) Interinstitutionelsag: 2012/0075(COD) PUBLIC 16260/12 LIMITE DENLEG109 AGRI759 SAN279 CODEC2680 NOTE fra: til: Komm.forsl.nr.:

Læs mere

Forslag til forordning (COM(2017)0734 C8-0420/ /0326(COD)) EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

Forslag til forordning (COM(2017)0734 C8-0420/ /0326(COD)) EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 9.0.208 A8-053/ 00-00 ÆNDRINGSFORSLAG 00-00 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Othmar Karas, Pervenche Berès Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds hjemsted A8-053/208 Forslag til forordning (COM(207)0734

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 11. december 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen Fremtidsmulighederne for containertransport i dansk og nordeuropæisk perspektiv 1. marts 2012 Om DB Schenker Rail Scandinavia

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0015 (COD) 10579/1/15 REV 1 ADD 1 TRANS 230 CODEC 987 PARLNAT 148 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

Jernbanesikkerhed og interoperabilitet

Jernbanesikkerhed og interoperabilitet 1 Trafikstyrelsens. Jernbanesikkerhed og interoperabilitet Trafikstyrelsens. Jernbanesikkerhed og interoperabilitet Trafikstyrelsens internationale indsatstrafikstyrelsens. Jernbanesikkerhed og interoperabilitet

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget for Andragender 28.2.2015 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende nr. 0045/2011 af Christian Frener, østrigsk statsborger, om manglende overholdelse af EU's udbudsprocedure

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål. MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE nr. 20/2005

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål. MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE nr. 20/2005 EUROPA-PARLAMENTET (Ekstern oversættelse) 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE nr. 20/2005 Om: Bidrag fra repræsentanternes hus i Cypern Vedlagt bidrag

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 25.11.2014 B8-0311/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om revision af Kommissionens

Læs mere

Metodologi for prøvning af hovedformål og økonomisk ligevægt

Metodologi for prøvning af hovedformål og økonomisk ligevægt Metodologi for prøvning af hovedformål og økonomisk ligevægt INTRODUKTION Ifølge artikel 19(1) i kommissionens gennemførselsforordning (EU) Nr. 869/2014 af 11. august 2014 om nye jernbanepassagerruter,

Læs mere

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren Gods på Bane Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren NTN møde i Vejle, 08.11.2016 Præsentation ved Michael Stie Laugesen Afdelingsleder NTU 1 EU s målsætning for gods på bane Senest

Læs mere

FORRETNINGSORDENER OG PROCESREGLEMENTER

FORRETNINGSORDENER OG PROCESREGLEMENTER L 82/56 FORRETNINGSORDENER OG PROCESREGLEMENTER FORRETNINGSORDEN FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS TILSYNSRÅD DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS TILSYNSRÅD HAR under henvisning til Rådets forordning (EU) nr. 024/203

Læs mere